Page 1

Escola Mestral XIX JORNADES CULTURALS

JOCS OLÍMPICS DEL MEDITERRANI


Tarraco Romana

P3A


Tarraco Romana

P3A


Tarraco Romana


Tarraco Romana

LA CLASSE DELS ROBOTS - P4.B


Tarraco Romana


Tarraco Romana


Tarraco Romana


Tarraco Romana

P-5 C


Tarraco Romana


Tarraco Romana Text elaborat entre tots els nois i noies de 1r B:


Els nens i les nenes de primer ens hem convertit en romans i romanes per uns dies i hem decorat l’escola amb mosaics de molts colors.

Hem treballat moltĂ­ssim i ens hem ajudat entre nosaltres!

1rC


Tarraco Romana


Tarraco Romana


Tarraco Romana

Text escrit per tots els alumnes de 2n C: Joel, Lavinia, George, Escarlet, Roya, Marina, Diana, Olga, Pol, Ainhoa, Jordi, Zoe, Biel, Victor, Julieta, Anas, Sara, Romaisa, Xavi, Saray, Idaira, Malak i Aaron.


Tarraco Romana

LES SARDANES Els alumnes de 3A us explicarem unes quantes cosetes sobre el taller de sardanes que varem fer durant les Jornades culturals que hem realitzat aquesta última setmana abans de les vacances de Setmana Santa. Ens van explicar quantes persones tocaven a la “cobla”: hi havia 12 instruments i 11 persones (una persona tocava dos instruments, el flabiol i el tamborí). Hi havia 2 tenores i 2 tibles . Van vindre tres dones i un home grans molt simpàtics i alegres i ens van explicar com fer el “pas curt” de la sardana, i del “pas llarg” van fer una demostració.

Al final de l’explicació vam ballar tots junts a la classe i vam passar-ho molt bé !!!!


Tarraco Romana

El passat 14 de març , els alumnes de tercer B vàrem fer una visita a la ràdio local. El tema de conversa va ser el projecte que estàvem treballant. En el projecte algunes de les preguntes eren més llargues i d’altres més curtes. Ens van fer preguntes sobre el nostre municipi i també de la Casa de la Vila. Un altre tema que vam tractar van ser les sortides i tot allò que vam aprendre. Hem après molt del nostre municipi. Va ser molt interessant el fet de poder parlar pel micròfon. La locutora, una de les preguntes que ens va fer era: què voleu ser de grans? I gairebé tots vam respondre el mateix. Estàvem una mica nerviosos, i la locutora estava interessada en saber coses sobre el nostre municipi i sobre el que més ens agradava. Les instal·lacions de la ràdio eren molt grans. La veritat és que ens vam sentir famosos quan parlàvem pel micròfon sabent que molta gent ens escoltava


Tarraco Romana

LA RODA DE JOCS El dijous 22 de Març de 2018, els nois i noies de segon i tercer de l’Escola Mestral, vam fer una roda de jocs al pati on comparaven els jocs que es feien a l’antiga Roma amb els de l’actualitat. Vam jugar a tota mena de jocs. En total hi havia tants jocs com equips, sis. Cada equip estava format per quatre o cinc nois i noies per classe. A un dels jocs s’havia de fer força, força i més força. A un altre, vam jugar a la bomba amb dues pilotes. I també vam saltar a la corda, vam jugar amb cercles i xanques, al cinc en ratlla, a la serp, vam fer carreres de sac, ... entre d’altres. Ens vam cansar i vam córrer molt. Inclús alguns teníem la boca seca. Però ens ho vam passar molt bé. Esperem que l’any vinent ho puguem repetir o que sigui encara millor. Us hagués agradat jugar a vosaltres com nosaltres ho vam fer? Una abraçada forta de part dels nois i noies de Tercer C.


Tarraco Romana

El passat dimecres dia 21 de març, els alumnes de 4t, juntament amb els seus professors, vam visitar l’Hospital Medieval de l’Hospitalet de l’Infant. Amb l’ajuda d’un mapa interactiu el senyor del museu ens va explicar sobre on estaven els diferents castells de Catalunya. Amb unes tauletes, unes maquetes i informació que hi havia a les parets vam poder observar les parts del castell, tant per dintre com per fora, i vam poder comparar com era abans i com és ara. En un principi els hospitals no tenien la funció de curar als malalts, sinó que tenien cura dels viatgers cansats i els donaven hospitalitat. Amb el temps, però, separaven els malalts perquè no contagiessin els que estaven sans. Més tard, a Barcelona, va haver-hi el primer castell que va servir d’hospital i que se n’encarregaven uns monjos. El nostre castell el van construir al 1346. Vam veure en una projecció la història del castell. Ens van explicar com vivien abans, els personatges famosos que van intervenir-hi i l’evolució que va viure l’hospital. El nostre castell estava situat en una zona molt perillosa, ja que estava a prop del mar. Vam veure l’estat actual on es trobaven els dormitoris i vam pujar a una torre que servia per vigilar si venien els bandolers. També ens van explicar que no hi havia cavallers en el nostre hospital, ja que avisaven als cavallers que estaven a prop perquè els ajudessin. Va ser una experiència que ens va agradar molt i ens va ajudar a aprendre coses del nostre municipi.


Tarraco Romana

El passat dimecres dia 21 de març, els alumnes de quart B vam fer un taller sobre l’alimentació dels romans. Va durar unes dues hores aproximadament i vam descobrir moltes coses interessants sobre allò que menjaven en aquella època. En un principi només coneixien els aliments més bàsics i la seva alimentació era molt austera però de mica en mica els productes que consumien els romans van anant evolucionant. En general, es preocupaven del menjar, tant per la seva qualitat com a aliment com pel sabor i la presentació dels plats, guarnits amb salses i herbes. Hi ha diferents grups d’aliments: els lípids que són olis i greixos, les vitamines, les fibres com verdures, hortalisses i fruites, els glúcids que són sucres i fècules, sense oblidar els llegums, els fruits secs i les proteïnes com la carn,el peix, els ous, llets i derivats. La veritat és que tota la classe vam gaudir de valent.


Tarraco Romana

El passat divendres dia 23 de març, els alumnes des de 2n fins a 6è de les escoles Mestral i Valdelors, vam anar a l’auditori Infant Pere per a veure el teatre en anglès de Frankenstein. El teatre anava del doctor Frankenstein que vol crear un monstre amb l’ajut d’un llibre anomenat ‘Com fer un monstre?’ El doctor té un ajudant molt trapella i graciós que es diu Fritz i també una novia que es diu Elisabet però que no l’estima gaire. Els actors necessitaven ajudants i voluntaris per a que sortissin a l’escenari a ajudar-los a fer alguna cosa. Un nen de 4t va pujar a l’escenari,el van vestir com l’Elisabet i el van fer casar amb el doctor Frankenstein. Al final del teatre, els actors van voler que el públic els fessin preguntes sobre el teatre o ells mateixos. Els hi van preguntar d’on venien i quin era el seu color preferit. En general, va ser molt divertit i entretingut i va agradar a tothom. El recomanem a tot el mon que el vulgui veure. Adéu i fins el pròxim curs!


Tarraco Romana

ALIMENTACIÓ DELS ROMANS En aquestes XXIX Jornades Culturals us explicarem què menjaven els romans. Feien tres àpats al dia, esmorzar (lentaculum) molt lleuger a les 7 del matí, dinar (prandium) a les 12 del migdia i sopar (cena) a les 4 de la tarda. Per esmorzar prenien un got d’aigua, pa amb oli i vi, mel, formatge, fruita o fruites seques. Els nens prenien passum (bescuit amb vi) per esmorzar al col·legi. Per dinar els pobres tenien pa i formatge i els rics, ous bollits, cansalada, botifarra, figues o les sobres del dia anterior. No els hi calia rentar-se les mans i menjaven dempeus en qualsevol lloc. Els pagesos, a l’estiu, prenien un àpat a mitja tarda per tal de recuperar forces: el berenar (merenda). El sopar (cena) era l’àpat més important del dia. Les persones més riques acostumaven a convidar els seus amics. Els rebien esclaus els quals els recollien les sandàlies, la toga, els rentaven els peus i els perfumaven. A continuació, se’ls mostrava la vaixella que estava exposada a la sala. El triclinium o menjador constava de tres llits de tres places situats en forma d’U envoltant una taula i deixant un costat buit des d’on servien els plats els esclaus. Els comensals s’estenien sobre el llit, amb el colze esquerre sobre un coixí i amb la mà dreta agafaven els aliments. Si hi havia més de nou convidats s’havia de disposar d’un altre triclínia. Menjar assegut estava reservat per als nens, esclaus, als clients de les tavernes i als rústics. Els esclaus rentaven les mans dels convidats amb aigua fresca i perfumada i les eixugaven amb una tovallola entre plat i plat. Quan els comensals estaven tips, vomitaven per a continuar menjant. Els hostes es portaven el tovalló i l’esclau de casa. Si sobrava menjar se l’emportaven a casa embolicat en el tovalló. El sopar acabava amb un brindis als déus i tot seguit començava la comissatio o sobretaula, durant la qual hi havia espectacles, música, lectures, etc. L’amfitrió era nomenat el rei de la festa. Creiem que no hem canviat tant respecte dels costums dels romans. 5A ( César Alonso i Marc Bardou )


El passat 22 de març vam celebrar les jornades culturals a l’escola. Aquest curs estaven basades en els Jocs del Mediterrani i la Tàrraco Romana. Nosaltres hem volgut explicar el taller de com es vestien els romans i la seva moda. A l’època romana hi havia els patricis i els plebeus que eren dues classes diferents dins la societat. Els patricis duien una túnica que estava feta de llana que els arribava fins als genolls i les mànigues fins al colze. La túnica portava dues franges de color púrpura (latus clavus) que segons la seva amplada marcava la importància que tenia una persona. També duien una toga que era una peça de roba en forma de mitja lluna que s’envoltava al cos . Hi havia diferents tipus de toga segons els actes que assistien (toga pulla pel dol, toga candida per les eleccions...). Els plebeus, la gent del poble que era més pobre, portaven només una túnica (generalment de color marró) i la resta de persones vestien una túnica i una toga blanques. Les dones duien una túnica i també una estola llarga fins als peus que era un signe de distinció i no la podia portar tothom. També utilitzaven algun mantell com ara la pal·la, una gran peça de tela quadrada o rectangular que es podia posar de diverses maneres. El calçat: solea.- sandàlies que es subjectaven amb tiretes de cuir entre els dits. Calcel.- sabates de cuir que cobrien tot el peu i s’agafaven amb cintes de colors al voltant de l’empenya i el turmell. Eren les sabates de vestir. Ens va semblar una activitat molt divertida perquè vam poder anar a la moda dels romans i va ser tota una experiència. Alumnes de 5è B


Tarraco Romana

Roda de jocs de la Tarraco Romana El passat 21 de març, dins de les Jornades Culturals, que aquest any anaven sobre els Jocs del Mediterrani i la Tarraco Romana, vam realitzar una “Roda de jocs de la Tarraco Romana”. Aquest dia vam poder conèixer els jocs i el material que utilitzaven a l’època romana i comparar-los amb els d’avui en dia. L’activitat la vam realitzar juntament amb els nostres fillols de lectura, els alumnes de P5. Estàvem distribuïts en diferents grups i en diferents espais. Al pavelló vam poder jugar amb un cèrcol de fusta que havies de conduir amb un pal que portava un ganxo, fer curses de sacs, anar amb xanques, estirar la corda, jugar amb pilotes de roba o fer curses de cavalls simulant que un pal era el cavall; tots aquests jocs eren més moguts. Un altre espai que vam utilitzar va ser la sala d’audiovisuals. Aquí vam fer jocs que necessitàvem més paciència i habilitat que cap altra cosa, perquè eren el tres en ratlla, tirar els daus, els “palets”o jocs de construcció. El porxo va ser l’última zona que vam fer servir. No hi fèiem curses com al pavelló, però teníem més moviment que a la sala d’audiovisuals. El “io-io”, lluita d’espases, fer entrar unes pedres dins d’un cercle o les baldufes van ser algunes de les activitats que hi vam fer. Tota la classe coincidim en que és una activitat que tornaríem a repetir, una i mil vegades, perquè ens vam divertir molt. Alumnes de 5è C


Tarraco Romana

L’Editorial L’Escola Mestral , com cada any , organitza les “Jornades Culturals” i aquest any han tractat dels Jocs del Mediterrani. Han durat tres dies, del 21 al 23 de març. El dimecres 21 els alumnes de 6è vam marxar a les Mines de Bellmunt del Priorat i al Celler de Falset. Els altres alumnes van treballar la vestimenta romana, van fer una roda de jocs i jocs Romans. El dijous 22 els alumnes de 4t , 5è i 6è vam fer les Jornades atlètics al poliesportiu, ja que degut al temps no ho vam poder fer a l’Arenal. Els alumnes de 2n i 3r van fer una roda de jocs de la Tàrraco Romana. I l’últim dia , divendres 23 els alumnes de 6è amb els nostres respectius fillols de 1r , vam fer una roda de Jocs de la Tàrraco Romana. Pels volts de les 11 del matí els alumnes de 2n , 3r , 4t , 5è i 6è vam marxar a l’auditori del municipi a veure un teatre en anglès que s’anomenava “FRANKENSTEIN”. Va ser una obra molt divertida. Per a mi, igual que crec que pels altres companys/es, han estat unes jornades inoblidables.

Alumnes ( 6è A)


Tarraco Romana

Jornades atlètiques El dijous 22 de març vam celebrar les Jornades Atlètiques dins les activitats de les XIX Jornades Culturals dels Jocs del Mediterrani. Per començar, els grups els vam fer així: érem 3 persones de cada classe i de cada curs, de quart fins a sisè. Al principi estava previst que es fessin a les instal·lacions de l’Arenal però feia molt de vent i al final es van celebrar al pavelló. Vam poder practicar diferents disciplines atlètiques: llançament de pes, salt d’alçada, salt de longitud, tècnica de carrera, cursa de velocitat, relleus, resistència i llançament de la javelina. Per exemple, en llançament de pes hi havia tres passos a realitzar abans de llançar i quan tiraves havies d’arribar el màxim lluny possible. El rècord de noies va ser el de l’Estela Torres de sisè B i el de nois el del Noah Alessi de sisè A. Vam passar-ho molt bé durant totes les jornades perquè vam poder practicar esports que abans no coneixíem i compartir-ho amb els teus amics i altres alumnes d’altres cursos.

Alumnes de sisè B

Revista 2017-2018  
Revista 2017-2018  
Advertisement