Page 1

nero

grouper

mero moreno

epinephelus marginatus


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

Per què és un peix? - Perquè per respirar ho fa amb les brànquies i no amb els pulmons com ho fem nosaltres. - Perquè té el cos cobert d’escates. - Perquè la seva pell és tova, impermeable i amb moltes glàndules mucoses que li donen un tacte lliscós. - Perquè té la sang freda. - Perquè és vertebrat (té columna vertebral) - Perquè viu a l’aigua. Brànquies: És un òrgan respiratori que serveix per agafar oxigen de l’aigua.

Escates: Són formacions a la pell que se superposen les unes a les altres. Sabies que es pot calcular l’edat d’alguns peixos comptant els anells de creixement anuals de les esctes?

Glàndules mucoses: La pell dels peixos té moltes cèl·lules que secreten moc, una substància viscosa que lubrica el cos, facilita el desplaçament a l’aigua i actua també com a protecció. 2


Nom: Data:

OPERCLE

PRIMERA ALETA DORSAL RADIS ESPINOSOS

ALETA PELVIANA

PROJECTE NERO

SEGONA ALETA DORSAL

ALETA PECTORAL

2N.CI curs 2011-2012

ALETA CAUDAL

RADIS TOUS

3


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

com és el nero per dins? ESTÒMAC BUFETA NATATÒRIA

BRÀNQUIA

ANUS

COR INTESTÍ

OVARI

FETGE

l’ aigua entre i surt! entrada d’aigua Quan el nero obre la boca, entra aigua que circula a través de les brànquies i les oxigena. Després surt a través de l’opercle.

sortida d’aigua

Bufeta natatòria: És una mena de sac ple de gas. L’ ajuda a surar i amplifica els sons. Quan el nero puja a la superfície, la bufeta s’infla, aleshores l’ha de buidar de gas perquè recuperi la mida adient. Quan s’enfonsa passa tot el contrari.

4


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

parlen? Estàs equivocat/da si penses que els peixos no poden produir sorolls. Molts d’ells es poden comunicar entre si per formar un grup, aproparse durant la reproducció o per fer front a l’enemic. Els peixos emeten sorolls de maneres molt diverses: amb les dents, fent vibrar la bufeta natatòria,expulsant bombolles d’aire per la boca, mitjançant el moviment...

tenen olfacte? Sí, i tenen un olfacte força desenvolupat. És cert que mai no ha existit un peix amb un nas com el nostre però, en canvi, tenen dos petits forats que serveixen per olorar. Si el nostre nas ens serveix per olorar i respirar, en el cas dels peixos aquests forats només els serveixen per diferenciar olors.

dormen? Encara que ens sembli que sempre estan desperts perquè tenen els ulls oberts; els peixos dormen! Nosaltres necessitem les parpelles per humitejar els ulls però la majoria de peixos com que viuen a l’aigua, i per tant sempre tenen els ulls humits, no les necessiten!

45


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

noten els gustos? La majoria de peixos tenen el sentit del gust en la major part de la superfície del cos. O sigui, si ens cau un caramel a l’aigua i un peix el toca amb el cap o una altra part del seu cos, ja sabrà que és dolç; el que no sabem és si sabrà que és de maduixa o de taronja.

té alguna raó el color i la forma? Sí que en té, i molt. El color els serveix per camuflar-se, per espantar els depredadors, per cridar l’atenció, fer-se veure davant la seva parella... La forma no la poden canviar, però si que la tenen adaptada al seu entorn i forma de vida.

s’hi veuen bé? La majoria de peixos tenen bona vista i fins i tot distingeixen els colors. L’ull, que no té parpelles, està dissenyat per veure a la profunditat a què viu el peix.

556


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

on és casa seva? Aquest peix solitari viu en fons de roca i normalment el podem veure a prop de petites coves, lloc on es troba habitualment. Encara que pot viure fins als 200 metres es sol trobar entre els 8 i els 25 metres. El trobem al Mediterrani i a l’Atlàntic

En els últims anys es fa més difícil veure els neros a poca profunditat per culpa de la pesca furtiva.

7


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

què menja? El nero s’alimenta de peixos petits, de crustacis (gambes, crancs...) i d’alguns mol·luscs (pops). Quan el nero és petit sol menjar crustacis i a mesura que es va fent gran va afegint peixos a la seva dieta.

Crustacis: animals aquàtics amb dos parells d’antenes, amb un cos amb una cuirassa més o menys dura. Mol·luscs: animals sense ossos, de cos tou, cartilaginosos. Hermafrodita: mascle i femella a la vegada. Sedentari: no es mou gaire. Té un lloc fix a on viure.

com es reprodueixen? La femella entra dins el territori del mascle i es queda recolzada al fons esperant la seva arribada. Quan el mascle arriba pugen junts cap a la superfície fent giravolts galta contra galta fins que la femella treu els ous. Aquest peix se’l considera hermafrodita. Comença essent femella i s’acaba convertint en mascle. La femella comença a estar a punt per reproduirse després d’haver viscut uns 5 anys i es converteix en mascle quan han passat de 9 a 16 anys. Normalment el nero és un peix solitari i sedentari, excepte en l’època d’aparellament. L’època d’aparellament al Mediterrani és del mes de juny al mes de setembre.

8


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

el nero a les illes medes (estartit) Les Illes Medes és un arxipèlag que es troba a, més o menys, 1km de la platja de l’ Estartit. Aquest està format per 7 illots. Per la quantitat de vaixells enfonsats que s’hi troben, podem saber que molts anys enrere ja va ser un arxipèlag molt transitat. Els pirates van utilitzar les Illes Medes com a base per atacar la costa de l’Estartit.

Arxipèlag: conjunt d’illes. Reserva: espai protegit on no s’hi pot pescar ni extreure cap tipus de corall o planta.

9


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

Les Illes Medes són una Reserva de fauna i flora, per això hi viuen tants tipus diferents d’algues, de coralls i de peixos (entre ells cal destacar el Nero), i per aquest motiu és tan visitat pels submarinistes. vídeo submarinisme i neros a les Medes: http://www.youtube.com/watch?v=I51Jw8Jkbqo

10


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

Aquest és l’equip que necessita tot submarinista per explorar el fons marí!

Després de veure’l a l’aula segur que en coneixeu totes les parts! Parleu-ne entre tots/es! 11


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

quins són els familiars del nero? la vaca serrana

el serrà

el dot

12


Nom:

PROJECTE NERO

2N.CI curs 2011-2012

Data:

curiositats: Els meros poden arribar a viure fins a 50 anys, pesar uns 50 kg i arribar fins al metre i mig de llargada. El cap del mero té quasi els mateixos ossos que tot un esquelet humà. Epinephelus: ve del llatí i significa “amb núvols al damunt”.

13

PROJECTE NERO 2N.B  

PROJECTE NERO 2N.B