Page 1

Nº59 JUNY 2011 EDITORIAL

Pàg. 2

SORTIDES

Pàg. 3-7

FESTES

Pàg. 8-12

ACTIVITATS CICLES

Pàg.13-19

RACÓ DE L’ESCRIPTOR

Pàg. 20-28

INNOVEM

Pàg. 29-30

COL·LABORACIONS

Pàg. 31-32

ENTRETENIMENTS

Pàg. 33-35

CONTRAPORTADA

Pàg. 36 Consell de redacció: Alumnes i mestres.

Equip de redacció: Isidro Cuenca, Ismael Montejano.

Equip de disseny: Comissió de revista.

Col·laboracions:


EDITORIAL

El ventall

Editorial: La sisena hora Pel proper curs mantindrem la sisena hora a Educació Primària i s’ampliarà a Educació Infantil. La crisi econòmica es fa palesa en molts àmbits de la societat i malauradament també està afectat a l’ensenyament en forma de reducció d’hores lectives de l’alumnat i en conseqüència les plantilles del personal docent dels centres es veuen minvades. Sortosament la nostra escola no es veurà afectada per aquesta mesura. En aquesta mateixa secció de la darrera edició de “El “El proper curs mantenim la Ventall” ja vaig informar quant a la signatura d’un Pla sisena hora a Educació Estratègic amb el Departament d’Educació. Som dels Primària i s’amplia Educació pocs centres que hem elaborat aquest Pla per a la millora Infantil” del servei educatiu i que es desenvolupa des del curs 2010-2011 al 2013-2014. Aquesta signatura suposa uns compromisos adquirits per ambdues parts: l’Escola i el Departament d’Educació. Des de l’Escola, vàrem fer el disseny del Pla comptant amb els recursos disponibles i el marc horari establert en aquell moment (amb sisena hora). Per tant, el manteniment de la sisena hora i a la vegada de la plantilla ens permet seguir oferint una atenció de qualitat als nostres alumnes i poder assolir, així, els objectius fixats en el marc del nostre Pla Estratègic. Estem millorant cada curs el nivell d’aprenentatges dels nostres alumnes, és un dels objectius bàsics de l’escola, i això s’aconsegueix gràcies a metodologies innovadores i pedagògicament actives i eficients que anem implementant a l’aula. I tot això no s’assoleix per generació espontània. És fruït d’un procés, no pas breu, que implica anàlisi, debat i consens en el claustre, formació del professorat, implementació a l’aula i avaluació de tot el procés. El paper del mestre és clau en aquest procés de millora continuada i és de justícia atorgar-li el reconeixement que es mereix. Estem a pocs dies d’acomiadar aquest curs escolar i ja tenim la mirada posada en el proper curs. Durant aquests dies farem una anàlisi acurada de tot el que hem fet aquest curs i iniciarem l’organització del proper que començarà el dia 12 de setembre de 2011 amb un únic horari per a tota l’escola de 9:00h a 13:00 i de 15:00h a 17:00h. No vull deixar passar l’oportunitat per fer una al·lusió especial als nostres alumnes de sisè que s’acomiaden i inicien una nova etapa a l’Institut i també a les seves famílies amb les quals hem compartit durant molt anys l’educació dels seus fills. Molta sort a tots !! I, per altra banda vull donar la benvinguda als 24 nous alumnes P-3 que encetaran la seva vida escolar amb nosaltres. Finalment, us desitjo un bon estiu i unes bones vacances en nom de tot el claustre de professors i en el meu propi. Fins al setembre!

Josep Gessé i Pedrola Director


SORTIDES

El ventall

C Co on ne eiix xe em ma alls sn ne en ns s ii n ne en ne es sd de eB Be ellllv ve eii a all M Mu us se eu ud de ell F Fe er rr ro oc ca ar rr riill Els nens i nenes de primer i segon segon portem uns mesos enviantenviant-nos cartes, missatges, dibuixos... amb nens i nenes de l’escola La Muntanyeta de Bellvei, a Tarragona. Des del principi hem estat conèixer--los. molt emocionats i hem tingut moltes ganes de conèixer Ells i nosaltres vam enviar preguntes preguntes sobre curiositats que teníem, i després les varem respondrerespondre-les. El millor de tot és que per poderpoder-nos veure en persona es va organitzar una sortida a un punt intermig: El Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. Quan vam arribar ells ens estaven esperant amb una súper benvinguda amb cartells de salutació. Va ser una gran sorpresa. Després d’uns quants jocs de presentació, els hi vam donar un conte fet per nosaltres i ells també ens van regalar un. Quan va arribar el moment d’entrar al Museu, ens vam barrejar amb els nens de Bellvei per fer dos grups. Els monitors ens van ensenyar moltes coses dels ferrocarrils, del tipus d’energies... i fins i tot vam fer un joc de coses del passat i del futur. Divertidíssim! En arribar a l’escola ja estàvem cansats, cansats, però sabíem que havia valgut la pena aprendre tantes coses sobre els trens i la seva història i, sobre tot, conèixer en persona als nostres nous amics: els nens i nenes de l’escola La Muntanyeta de Bellvei.


SORTIDES

El ventall

Hem anat 3ºi 4º d’excursió al molí de paper, tot el dia, i hem descobert com es feia el paper antigament. Primer pas: es talla la roba vella i blanca a trossets petits, desprès es treu tota la brutícia, es fica dintre d’un gran furat amb l’aigua per entovar-la,i amb una màquina es fan trossets petits. Segon pas: es deixen els trossets reposar amb l’aigua durant vuit dies. Després de vuit dies la massa ja està feta. Tot seguit es fa servir una espècie d’escorredor en forma de quadre. S’agafa el quadre amb dos dits i amb cura de no tocar la regida, s’introdueix dintre de la pasta, es treu amb molt de compte perquè no quedin forats i ho movem per escórrer l’aigua. Tercer pas: Desprès es treu el marc, es posa sobre una tela absorbent perquè no s’enganxin entre ells, desprès es fa en una màquina que els treballadors giraven amb força per acabar de treure el que resta d’aigua. Quan queda ven xafat es pugen a dalt del tot del molí, i com hi ha moltes finestres obertes, el paper s’eixuga penjat en cordes com si fos roba estesa. Últim pas: quan el paper està eixugat agafen una pell d’un animal sec. La fan bullir i fabriquen una espècie de cola gelatinosa, que es servir vernissar el paper per tal de que es pugui escriure. Desprès es passa el paper per un martell que fa la funció de planxa i tot seguit es talla en diferents mides JA ESTÀ PREPARAT PER ESCRIURE !!!!!!!!! Sara Avellaneda 4t


SORTIDES

El ventall

ANEM AL CIRC El dia 9 maig els nens i nenes de P3, P4 i P5 van anar d’excursió al circ. Allà ens van convertir en pallassos, malabaristes, trapezistes, equilibristes i ens ho vam passar d’allò més bé.


SORTIDES

El ventall

Un cop dinats vam assistir a l’espectacle ofert per la companyia “Tot circ” on va quedar palès tot el que vam experimentar durant el matí.

UN DIA PER RECORDAR


SORTIDES

El ventall

Els nens i nenes del cicle Mitjà hem anat amb transport públic, d’excursió a la muntanya de Montserrat. Primer vam agafar el tren a Sant Vicenç dels Horts i després el tren cremallera a Monistrol per pujar fins a on està el Monestir a la muntanya . Ens agradat molt i ha sigut molt interessant perquè havíem de viatjar amb altres persones i compartir espais i seients. Hem visitat l’exterior del Monestir de Montserrat i hem anat caminant fins l’ermita de San Miquel , les vistes han sigut precioses.


FESTES

El ventall

Un dia el nens i nenes de cinquè vam començar a fer una capsa de paper en forma de ou i la vam decora molt bonica. Era molt petita i vam utilitzar colors i tisores .

El dijous per la tarda cinc de la classe van baixar a el pati a amagar els ous de Pasqua i les xocolatines.


FESTES

El ventall

Desprès vam baixar tots a la classe dels ocells, cada nen de 5é va agafar a un o dos nens de p-3 i els vam explicar que havia passat el conillet de pasqua deixant ous de xocolata per tot el pati.

Els nens de la classe de els ocells tenien moltes ganes de començar a corre i agafar tots els ous de xocolata que pugessin. Van començar a córrer i s’ho van passar molt bé buscant les xocolatines , desprès de omplir tota la cistella vam anar tots plegat a la classe de p-3.


FESTES

El ventall

Vam repartir els ous i les xocolatines que estaven boníssims i desprès vam cantar unes cançons i vam omplir les caixes amb xocolatines pels nens de p-3.Quan n’era l’hora de plegar tots el nens i nenes de p-3 no volien que ens anéssim.

Carla and Joel

5th level


FESTES

El ventall

Jocs Florals 2011

Abdelmathine Ayman Montserrat

Ikram Imad AntĂ­a

Marta Ainara Dunia

Marwan Lola Ainhoa


FESTES

El ventall

Jocs Florals 2011

Leo Luana Ainoa

Marina Marta Ivan

Carlos Daniel MÂŞ Dorita

Carla Laura Daniel

Alejandro Geneva Sara


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Viatge al país de Marmarà Marmarà és un peix que vem conèixer al Aquàrium, veient una obra de teatre. Aquest peix provenia de les profunditats de l’oceà, on tot és fosc i els animals marins brillen amb llum pròpia com el “pejesapo”. A l’escola varem voler tornar a viure la màgia del país de Marmarà, i vem fer una experiència amb llums de Neó al laboratori. Els infants van poder jugar, observar i inventar històries. Mentre ho feien van fer els següents comentaris sobre aquesta llum: · Fa ombra. · El blanc es veu de color blau. · Els altres colors es veuen iguals però més brillants. · Els animals deixen de brillar amb la llum blanca i es veuen blancs. · La llum és una mica lila i una mica blau. Ens ho hem passat molt bé, però ens hem quedat amb ganes de tornar a fer activitats amb aquesta llum.


ACTIVITATS CICLES

El ventall

BUFALLETRES Aquest curs els nens i nenes de segon hem rebut la visita d’en Joan, el contacontes. Portava una maleta amb molts contes.

A l’escola va venir dues vegades. El primer dia ens va explicar moltes històries. Ens va agradar molt el de la Matrioska,i el d’en Bufalletres.

Llavors ens va demanar que tots els nens de la classe preparéssim els nostres contes. Els vam fer amb caixes de sabates ,plastilina, papers de colors....

Quan va tornar a l’escola, li vam explicar els nostres contes a ell i a la resta de la classe.

Ens ho vam passar molt bé!


ACTIVITATS CICLES

El ventall


ACTIVITATS CICLES

El ventall


ACTIVITATS CICLES

El ventall

La classe de 3r ha visitat la nova biblioteca del poble. La visita començava al soterrani de la mateixa biblioteca on s’han descobert unes ruïnes de l’època romana. Resulta que , a Roma, s’havien utilitzat utensilis per guardar aliments que s’havien fabricat al forn romà que existia ja en aquella a Sant Vicenç , QUÈ INTERESSANT , NO ? Més tard hem anat a visitar l’església del poble , on estan les restes del Baró de Cervelló i l’ escut del nostre poble, després hem esmorzat i hem entrat a l’Ajuntament, a on ens esperava l’alcaldessa Amparo Piqueras. Hem estat asseguts a la sala on es fan els plens municipals i li hem preguntat a l’ alcaldessa totes les coses que volíem saber, ha sigut molt amable. Al sortir, ens han regalat a cadascú un “pin” , un caramel i un llapis.


ACTIVITATS CICLES

El ventall


ACTIVITATS CICLES

El ventall

CANTÀNIA 20112011- BECEROL·LES

El passat dilluns 23 de maig, els alumnes de cinquè i sisè de l’escola l’escola varem participar a la Cantània 2011 a la sala gran de l’Auditori de Barcelona. Vam cantar amb un cor d’uns 800 nens i nenes i ens va acompanyar una orquestra de músics professionals. En arribar a l’Auditori ens vam reunir amb els músics i cantaires d’altres d’altres escoles per fer un únic assaig abans de l’actuació. Després ens vam amagar als passadissos del teatre mentre començava a entrar el públic a la sala. La preparació d’aquesta activitat no ha estat fàcil. Hem treballat dur durant cinc mesos, aprenent cançons sobre lletres i alfabets de diferents cultures, preparant els elements visuals a les sessions de plàstica i sobretot gaudint de la música. Al Bloc de l’escola podeu veure més fotografies i fins i tot un petit video de la nostra actuació. http://phobos.xtec.cat/ceiplaguardia/bloc/


RACÓ DE L’ESCRIPTOR

MARE

Mª CLARA PASTOR

El ventall


RACÓ DE L’ESCRIPTOR

AYMAN P3

El ventall


RACÓ DE L’ESCRIPTOR IMAD P4

AINARA P5

El ventall


RACÓ DE L’ESCRIPTOR

LOLA 1r

El ventall


RACÓ DE L’ESCRIPTOR

LUANA 2n

El ventall


RACÓ DE L’ESCRIPTOR

MARTA 3r

El ventall


RACÓ DE L’ESCRIPTOR

DANIEL 4t

El ventall


RACÓ DE L’ESCRIPTOR

LAURA 5è

El ventall


RACÓ DE L’ESCRIPTOR

GENEVA 6è

El ventall


INNOVEM

El ventall

Una novetat més de la biblioteca són les BIBLIOPROVES. Els nens de cada cicle poden participar en un concurs contestant les preguntes que se’ls van formulant mensualment. Les preguntes poden ser d’informacions generals, sobre alguns llibres de la biblioteca o enigmes. Aquí us deixem alguns enigmes per veure si sou capaços de resoldre’ls.

LA MANSIÓ BEN SITUADA Lurdes Carrés, una famosa milionària espanyola volia tenir una mansió que totes les finestres estiguessin encarades cap al sud. Ho va encarregar al prestigiós arquitecte Josep Megies. Després de molt de pensar, el famós arquitecte hi va trobar una solució i va construir la mansió. Quina solució hi va trobar?

LA PARTIDA DE PING PONG La Julieta i l’Anna juguen una partida de ping pong i els cau la pilota en un forat del jardí de l’Anna. El forat és tant profund que no poden arribar a la pilota, ni amb la mà ni amb cap objecte. Com la podran aconseguir sense fer cap més forat a la gespa ni tocar la pilota?

LES NENES I EL PAPER Com podem posar dues nenes sobre un mateix full de paper de diari sense tallar-lo i sense que les nenes es puguin tocar?


INNOVEM

El ventall

Aquest curs 2010 – 2011 la Regina té un nou espai per gaudir a l’escola. JA TENIM BIBLIOXICS!! La biblioteca dels més petits. Ara ja tenim un espai on els petitons de l’escola poden gaudir del mon dels llibres dels contes.

i

Diferents espais per a cada tipus d’activitat. Els nens i les nenes poden escoltar un conte asseguts en coixins al Racó del Conte o jugar amb els llibres manipulatius a les taules. A més, aquells que tenen ganes de llegir poden fer-ho a les taules o asseguts a terra.


COL·LABORACIONS

El ventall

Hola, tot l’equip del menjador (Adelina, Manoli, Anna, Rosario, Núria i Mª Carme) us saludem i ara us expliquem breument totes les activitats tan divertides que els nens han fet al menjador. En el primer trimestre el centre d’interès ha sigut LA DECORACIÓ DEL MENJADOR. Els nens han fet un mural de la tardor, les bruixetes del temps i al Nadal un portal de Betlem, postals i un arbre de Nadal amb material de reciclatge (oueres) En el segon trimestre hem treballat el RECICLATGE i els nens han fet màscares, jocs sobre aquest tema i el dia 22 de Març es va fer una festa, decorant el menjador i fent un dinar de gala per celebrar EL DIA MUNDIAL DE L’AIGUA. En el tercer trimestre el centre d’interès ha sigut, LES VITAMINES, s’ha fet un mural dels aliments, diversos tallers i jocs. Com cada any s’ha fet el concurs de receptes de cuina i a tots els participants se’ls ha donat un diploma i un cub de Rubik. La nena que ha guanyat ha tingut un joc (Simón) com a premi.

A la jornada continuada s’han fet tot d’activitats molt divertides, com jocs d’aigua, tallers de teatre, tallers de ball, tallers de pintura, curses de sacs, etc. El nostre objectiu a mes a mes de que acabin menjant de tot (verdures, fruites, peix, etc ) es que els nens es respectin els uns als altres i que adquireixin unes normes de comportament bàsiques. Malgrat que l’estona de menjador es molt curta, tot l’equip treballem intensament per que els nens gaudeixin d’aquest temps i recordin sempre el menjador de l’escola com un lloc agradable.

L’EQUIP DEL MENJADOR


COL·LABORACIONS

El ventall

CARTA AMPA ESCOLA PÚBLICA LA GUARDIA

Hola, des d'aquestes línies i arribant al final de curs 2010/2011, ple de diferents dificultats al principi de curs, els quals hem estat capaços de solucionar entre totes les parts implicades. Un any més i en especial aquest en el qual jo com a president d'associació de pares i mares terme el mandat, amb això no vull dir que vagi a deixar de ser-ho sempre que els socis em donin el seu suport, per poder seguir treballant pel bé dels nostres infants i pel bon desenvolupament de l'escola. Un curs, que com bé he dit abans va començar amb dificultats a causa d'uns conflictes amb el departament d'educació, per la jornada intensiva, el qual posava en dificultats que els nostres alumnes poguessin participar de les excursions durant tot el dia i de les colònies, part fonamental dins del pla educatiu. Acabem un curs per tornar a començar un altre, que pel que sembla comencés amb dificultats, donat a les retallades plantejats pel Govern de la Generalitat i que com sempre recauen en els nostres fills / es, però que nosaltres com a part de comunitat educativa, i com a Associació hem estar al capdavant, per deixar clar que amb l'educació del nostre alumnes no es juga. També vull agrair a tots els pares i mares de la nostra escola, la gran participació que han tingut dins de l'escola, posant el seu temps i esforç a ajudar a dur a terme les diferents activitats exposada pel professorat de les escoles, un professorat que té de tenir tot el nostre suport, a causa de les dificultats donades pel departament d'educació, i que és una de les parts fonamentals per al bon desenvolupament de l'educació dins de l'escola. Per acabar, vull recordar que com sempre al final de curs podrem gaudir de la festa de final de curs, a la qual esteu tots i totes convidats, i desitjarvos un bon estiu i esperar que vingueu amb les piles recarregades, per al curs que ve on haurem d'estar al peu del canó. Una salutació molt gran

Juan Ramón Torres Blanco President de l'AMPA


ENTRETENIMENTS

El ventall SOPA DE LLETRES

e

c

o

l

d

c

i

s

c

k

l

f

v

b

b

t

r

i

s

n

o

m

h

f

g

o

f

y

u

j

u

h

o

a

o

r

g

r

n

a

d

o

t

c

j

n

o

g

n

l

y

o

l

i

a

c

e

y

e

r

l

q

n

a

d

s

f

o

a

c

s

i

j

o

q

j

i

j

a

f

q

w

i

n

d

y

f

r

q

s

n

o

w

i

n

g

Cold

tornado

Hot

windy

Cloudy

raining

Sunny

snowing


ENTRETENIMENTS

V W J N D A N C E R C

Dancer

Singer

Cook

Teacher

El ventall

E F T A E G R D C A O

T I D M V S W T W E O

E H U R O D V E I C K

R I A E U D F A T S R

I H X H R G R C G I T

N A R Y U L D H R D B Q S I F U E N O T L I O E R S F G H E R Ñ H J K Ñ N G E R R L C A

Veterinary

Fisherman

Nurse

Artist


ENTRETENIMENTS

El ventall

BAGEL És un menjar original del centre d’Europa però actualment és molt popular als Estats Units i a Anglaterra. Són molt fàcils de fer. Aquí teniu la recepta: 125 ml aigua 125 ml llet sencera 15 g llevat fresc (o dos sobres del llevat de forner) 450 g farina de blat 2 culleretes de sal 1 cullereta de sucre 30 g mantega fosa 1 ou Per pintar els bagels: 1 rovell d'ou Barregem l'aigua i la llet. Posem el llevat en un bol petit. Escalfem 60 ml de la barreja d'aigua / llet (no més de 30 º C), i l’afegim al llevat. La cobrim i la deixem reposar fins que surtin bombolles. Barregeu la farina, la sal i el sucre en un bol gran i fem un forat al mig. Afegim el llevat, la barreja d'aigua / llet restant, la mantega fosa i la clara de l'ou lleugerament batuda i barregem tot fins que es formi una massa tova. Barregem uns 10 minuts fins que estigui elàstica. Posem la massa en un bol prèviament untat amb oli i la donem voltes perquè la bola no s’enganxi. Cobrim la massa amb un drap humit fred de cuina i deixem pujar 1 hora. Desinflar la massa amb el puny de la mà i dividim en porcions iguals. Formem boles de mida uniforme i fem un forat al centre de cada bola amb un dit espolvorat amb farina. Amb molta cura, estirem la massa per engrandir el forat a uns 5 cm. Deixem reposar la massa 10 minuts en una safata de forn, prèviament untada amb oli i tapada amb un drap de cuina humit fred. Bullim 4 litres d'aigua i reduïm la temperatura. Fiquem els bagels en tandes i deixem escalfar uns 15 segons o fins que pugin a la superfície. Prees calfem el forn a 220 º C. Escorrem bé els bagels i els posem en una safata de forn untat amb oli. Batem el rovell de l'ou i pinzellades els bagels amb la barreja. Posem al forn uns 25 minuts a 220 º C. Es poden menjar calents o deixar que es refredin. Es tallen com si fessin un entrepà i així podem posar tot el que ens agradi, ja sigui dolç o calent. També es pot modificar la massa per ferla més dolça afegint xocolata desfeta o canyella, i si la volem salada es pot afegir sèsam o sal grossa a la part de dalt del bagel abans del forn.


Profile for Escola La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts)

El Ventall. Núm. 59  

revista escolar

El Ventall. Núm. 59  

revista escolar

Advertisement