Page 1

Nº63 Juny 2013 EDITORIAL

Pàg. 2

SORTIDES

Pàgs.3-8

RACÓ DE L’ESCRIPTOR

Pàgs. 9-26

ACTIVITATS CICLES

Pàg. 27-30

INNOVEM

Pàg.31

COL·LABORACIONS

Pàg.32,33

ENTRETENIMENTS

Pàg. 34,35

CONTRAPORTADA

Pàg. 36

Equip de redacció: Alumnes i mestres. Maquetació i disseny: Isidro Cuenca Adreça web: http://www.xtec.cat/ceiplaguardia Col·laboracions:


EDITORIAL

El ventall

Els efectes de la crisi A hores d’ara estem en un moment molt complex originat per una crisi global, una crisi instal—lada en molts estaments de la nostra societat, com és sabut per tothom. Una crisi econòmica originada en el sistema financer i que ha afectat el teixit productiu i a les economies domèstiques: destrucció de llocs de treball i tancament d’empreses. Tampoc podem obviar la precarització de serveis com ensenyament i sanitat, pilars bàsics de la societat del benestar. També una creixent desconfiança en el sistema polític i les institucions que estan ocupant les portades dels mitjans de comunicació i no precisament per oferir solucions a la ciutadania. Tot plegat afecta greument a les persones, la gent de carrer, al treballador i treballadora que va al seu lloc de treball o que acompanya els seus fills i filles a l’escola. S’aprecia, en termes generals, canvis en

“...entre tots, hem de fomentar, ara més que mai un bon clima de convivència a les escoles”

l’estat d’ànims, depressió, nerviosisme, estrés, agressivitat, ... I, això, per desgracia, afecta a les relacions entre les persones.

Malgrat això, entre tots, hem de fomentar, ara més que mai un bon clima de convivència a les escoles. Donant exemple i mostres de tolerància, respecte i confiança en els professionals que gestionen l’educació dels vostres fills i filles. I, posar molt d’èmfasi en el diàleg com a instrument per a solucionar els possibles conflictes que es pugin originar en el dia a dia.

Aquesta editorial no la puc donar com a finalitzada sense agrair la col—laboració desinteressada de moltes famílies de l’escola en activitats que es duen a terme al llarg del curs escolar. Aquest últim paràgraf va dedicat als nostres alumnes de 6è que després de tants anys a l’Escola La Guàrdia seguiran la seva formació a l’Institut. Us desitjo, en nom de tots els mestres i en el meu propi la millor de les sorts.

Josep Gessé i Pedrola Director

2


ACTIVITATS CICLES

El ventall

3


SORTIDES

El ventall

Els nens i nenes de primer i segon hem anat al Museu d’Història de Catalunya. Allà ens va rebre la Pols Polsina, una bellugadissa volva de pols que viatja en el temps i ens ha explicat moltes coses interessants sobre el pas del temps.

Hem vist que la gent abans vivia sense moltes coses de les que tenim ara, com per exemple l’electricitat. I ha estat sorprenent veure com eren inicialment molts invents que tenim avui dia a casa nostra.

4


SORTIDES

El ventall

Al Museu hem pogut pogut fer un salt en el temps i veure com vivien els prehistòrics, entrar d’una dins d’ una torre de defensa medieval, hem vist com pesaven les armadures dels cavallers, hem entrat a un refugi de la guerra civil... i fins i tot hem vist com era el món quan els nostres nostres avis eren igual de petits que nosaltres!

Quan hem sortit del Museu, hem aprofitat per dinar a un dels parcs més bonics de Barcelona, el parc de la Ciutadella.

A la tornada, hem fet una petita parada per veure una de les estacions de tren més antigues* l’Estació de França.

5


SORTIDES

El ventall

El grup de 3r hem anat a la Casa de la Vila. Ens va acompanyar la Sara, que és la mestra de religió, juntament amb la nostra tutora. Quan vam arribar ens va rebre el Domin, que ens va explicar el funcionament de l’Ajuntament, el significat de l’escut de Sant Vicenç... i quan vam pujar a dalt ens va fer el joc de la pilota imaginària. També ens va fer un concurs de preguntes i les vam encertar. Després va arribar l’alcalde que venia d’una reunió. Ens va preguntar el nom a tots i quines demandes li volien fer o quines coses volíem saber. Quasi bé totes les preguntes eren per saber si es farien equipaments esportius, tant a nivell de poble com per a la nostra escola. En concret vam demanar una altra pista. Ens agrada molt jugar a la pista del col—legi. Finalment li vam donar el regal que portàvem, un dibuix de l’equip de futbol de 3r amb les fotografies de tots nosaltres i el disseny de la nostra equipació. Li va agradar molt, especialment quan es va adonar que ell era l’àrbitre de l’equip, i ens ho va agrair. Aquí estan les fotografies.

6


SORTIDES

El ventall

Cicle Mitjà al teatre: “El Bitxo” Els nens de 3r i 4t hem fet una super sortida, hem anat a fer d’actors i actrius amb un especialista de primer ordre, en Toni Pastor. Així quan ens toqui fer l’obra a sisè ja estarem més preparats. Després hem anat al parc de la Vinyala i hem estat jugant moltíssim. Ha estat una sortida divertida i ens ho hem passat genial. Gràcies Toni per estar amb nosaltres i dir-nos que :-Val la pena gaudir cada dia!

7


SORTIDES

8

El ventall


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Primer premi classe de P-3: Aleix

9


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

10

El ventall

Primer premi classe de P-4: Felipe


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Primer premi classe de P-5: Ayoub

11


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

12

El ventall


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

Primer premi classe de primer : Sofia

El ventall

13


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

14

El ventall


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

15


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

16

El ventall

Primer premi classe de segon: Alba


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

17


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

18

El ventall

Primer premi classe de tercer: Rebeca


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

19


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

20

El ventall

Primer premi classe de quart: Estela


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

21


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

22

El ventall


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Primer premi de cinquè: Marina

23


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

24

El ventall


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

25


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

26

El ventall

Primer premi classe de sisè: Dorita


ACTIVITATS CICLES

El ventall

FLORS DE COLORS Ja estem a la primavera i als ànecs ens encanta passejar pel pati per observar les plantes. Ens hem adonat que hi ha flors de molts colors: grogues, liles, blanques, vermelles... i vam decidir fer un experiment, ¿podríem canviar el color de les flors? Per aquest experiment vam comptar amb 7 clavells de color blanc. Primer de tot els vam observar, olorar i vam poder tocar els seus pètals suaus i la seva tija resistent. Després vam pensar, ¿com li canviem el color?, ¿pintant-les amb pintura o retoladors?. No ens semblaven bones idees. Nosaltres ja sabíem que les flors xuclen aigua per la tija, per això se’ns va ocórrer que podíem posar aigua de colors. Amb 7 pots amb aigua vam posar colorants de diferents colors: groc, vermell, taronja, blau i lila. També vam decidir fer el color rosa amb trossets de paper igual que havíem fet amb colors de la tardor. Quan ja estava l’aigua bé remenada amb el colorant, vam posar una flor a cada pot. Ja només quedava esperar alguns dies, perquè el canvi de color no es feia immediatament. Quina sorpresa quan passats un parell de dies vam entrar a la classe i vam descobrir que algunes flors ja començaven a canviar de color!. Tan sols la rosa semblava que encarà no hagués canviat. I a mesura que anaven passant els dies totes van agafar el color de l’aigua on estaven. Però se’ns presentava un altre problema, les flors com que no estaven plantades començaven a estar pansides. Vam decidir que la millor opció per conservar-les era posar-les uns dies a dins d’unes premses per poder aixafar-les bé. Vam posar les 7 flors a dins de les premses i vam esperar uns dies. Quan les vam obrir estaven totes ben planes i preparades per plastificar-les. Ara que les tenim amb el plàstic posat les podrem conservar per poder observarles sempre a la nostra classe.

27


ACTIVITATS CICLES

El ventall

ELS INFANTS DE P-5 VOLEN DESCOBRIR COSES DEL POBLE ON VIUEN Aprofitant, que al gener va ser la Festa Major de Sant Vicenç, ens vam endinsar de ple al projecte: “El nostre poble”. Com sempre, vam parlar per exposar davant de tothom el què sabem i la veritat és que la informació la tenim molt barrejada. Per aclarir una mica les nostres idees vam decidir anar a fer un volt per Sant Vicenç dels Horts i observar de ben a prop quins eren els edificis més importants i quina funció tenien.

A l’escola, vam mirar les fotos i les vam comentar per poder continuar treballant. D’aquesta conversa va sortir la necessitat de dibuixar el nostre poble.

Ens va quedar genial. Però encara tenim més dubtes. Què és un barri? I un Poble?...... Les respostes no arribaven, i per això vam decidir demanar ajuda a les famílies. A la classe, vam fer un recull dels nens i nenes que vivien a cada uns dels barris. A la PDI ho vam posar tot en comú i ens va sortir una estadística ben curiosa. Les dades ens van indicar que una gran majoria de infants de la classe de P5 vivim al barri de la Guàrdia. Per consolidar aquesta activitat, vam repartir fotografies de cadascú i a la pissarra vam penjar cartolines de colors. A cada barri li vam associar un color i casacú es va posar al seu barri. Tots junts vam fer el recompte final i el vam comparar amb l’estadística. Totes les dades eren exactes.. No cal dir que som uns cracks!!!

28


ACTIVITATS CICLES

El ventall

La Sara treballava el reciclatge a l’assignatura de religió i a l’assignatura d’alternativa també ho treballàvem, així que vam proposar fer-ho conjuntament i va ser genial. El treball conjunt consistia en muntar un mural molt gran amb fulls DIN A4. Cada full tenia una part de dibuix que calia pintar posant-se d’acord amb els que tenien els full contigus. Això es diu molt ràpid però es construeix a poc a poc i amb molt diàleg. Ens vam posar en grups de quatre i cada un de nosaltres teníem un full que havíem de pintar de manera coordinada. Calia negociar contínuament amb respecte amb els companys per decidir els colors. Va ser molt interessant perquè no sols vam descobrir la importància del reciclatge i com s’havia de reciclar sinó també conviure entre nosaltres i passant una estona molt agradable. Donem gràcies a la Sara perquè ella va aportar la idea del mural. Aquí estan les fotografies on podreu veure el nostre esforç.

29


ACTIVITATS CICLES

El ventall

A 5è fem de PERIODISTES Els alumnes de 5è hem participat a Aula Dial que és el projecte educatiu que converteix els alumnes vicentins en periodistes. Durant els últims mesos han treballat a classe com si fossin a la redacció d’informatius d’una emissora de ràdio i, temps més tard, hem pogut escoltar en directe el resultat d’aquesta feina, amb l’emissió d’un informatiu al nostre càrrec. Enguany hi participen 175 estudiants, la majoria de 5è de primària, però també n’hi ha de 6è i d’educació especial. A més, l’experiència radiofònica s’ha estès a 4rt d’ESO de l’institut Gabriela Mistral i a final de curs emetran per Ràdio Sant Vicenç una selecció dels treballs de síntesi. Aula Dial és un projecte educatiu impulsat per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament, Ràdio Sant Vicenç i la Generalitat, des del Servei Educatiu Baix Llobregat-6.

Podeu veure totes les fotos de l’experiència a la pàgina web de la ràdio Sant Vicenç. Ah! Tampoc podeu deixar d’escoltar el nostre informatiu…va ser una gran experiència!

30


INNOVEM

El ventall

Enguany hem participat a la “RONDA DE LLIBRES”, que és una activitat que té com objectiu millorar les competències lectores i fomentar el plaer de la lectura. És una competició entre grups-classe de 4t de diferents escoles del nostra vila i altres municipis propers. Els alumnes han de respondre unes preguntes a partir de la lectura de vuit llibres. Com que ens estrenàvem en aquest concurs vam passar molts nervis!!! Però va ser molt divertit demostrar tot el que havíem llegit, i el més important: Tots els llibres en han encantat!!!

31


COL·LABORACIONS

El ventall

El día 3 de junio en la escuela se llevo a cabo una asamblea de padres y madres. Tratamos diferentes temas de interés que nos afectan directamente. Destacamos la poca asistencia por parte de muchas familias de nuestro centro. Uno de los puntos del orden del día de la asamblea era el cambio de junta del AMPA. Yo como presidente, manifesté mi renuncia a la presidencia de la misma. Y en mi exposición, deje claro los motivos por los cuales dejo el cargo a final de curso. Aunque siempre estaré a disposición del AMPA del centro, de la cual todos y todas deberíamos formar parte, dedicando un poco de nuestro tiempo por el bien de nuestros hijos/as. Me parece muy importante, hacer que la asociación de padres y madres funcione dentro de la escuela, ya que todo lo que en ella se realiza, es por el bien del centro y de nuestros niños y niñas. Quiero poner de manifiesto, que la educación pública está en una situación en la que nosotros debemos decir basta. Ya que de cara a curso venideros, volveremos a tener que salir a la calle, por nuevos recortes en nuestras escuelas, como posibles cierres de aulas, becas, falta de profesorado, etc.... Quiero agradecer, el apoyo que he recibido durante el tiempo que he estado como presidente del AMPA de la escuela. Espero ver como personas nuevas, entran a formar parte de ella y que todos juntos la sigamos mejorando. Creo que cada día está teniendo mejores resultados, gracias al esfuerzo de todos los que formamos la comunidad educativa del centro. Yo seguiré ayudando, como hasta ahora, pero de forma menos activa. Ya que mi cargo dentro de la Federación de padres y madres de alumnos de Cataluña y en la de Sant Vicenç dels Horts, me dejan poco tiempo. Teniendo en cuenta los cambios positivos que se han realizado en la escuela en los últimos años, os invito a seguir trabajando por ella. Me gustaría aprovechar la ocasión para poder despedirme de los alumn@s de sexto curso, mostrarles nuestro apoyo en la nueva etapa que afrontaran y recordarles que siempre pueden venir a visitarnos y contarnos su nueva experiencia fuera de la escuela que les vio crecer. Gracias. Juan Ramón Torres AMPA Escuela Pública La Guardia

32


COL·LABORACIONS

El ventall

Hola pares i mares, seguim treballant tots els hàbits i bons costums perquè els vostres fills estiguin en l’ ambient més relaxat possible al menjador. Per això, portem a terme totes les activitats programades per al curs les quals revisem i projectem cada trimestre. Aquest trimestre (abril, maig i juny) hem treballant les següents activitats. ABRIL: hem seguit treballant amb el tema del mercat tradicional, els nens han jugat a la paradeta, que aquest mes va ser, la lleteria i botiga d'ous. Com a esport hem començat a practicar el voleibol. Finalment s'ha fet el taller de Sant Jordi. MAIG: la paradeta del mercat va ser la de "carnisseria i xarcuteria". Els nens compraven i venien tot el que hi havia a la botiga. S'ho van passar molt bé, unes vegades uns eren compradors i altres eren els venedors. També hem celebrat el dia mundial de la celiaquia explicant que és aquesta intolerància alimentària. JUNY: s'ha decorat el menjador ambientant-lo amb motius primaverals que els nens han pintat col·locant després a la paret i fent bonics murals de flors, papallones ocellets, etc. Com tallers s'ha treballat la papiroflèxia, s'han fet tapes per als àlbums i taller de plastilina. Finalment en la jornada continuada farem activitats d'aigua, gimcanes, jocs esportius, passarem pel·lícules infantils i l'últim dia es farà una gran festa de fi de curs. TOT L'EQUIP DEL MENJADOR US DESITGEM UNES BONES VACANCES. ¡¡¡ ENS VEIEM AL SETEMBRE !!!

33


ENTRETENIMENTS

El ventall

Sudo Sudokus Molt fàcil

fàcil

Troba les deu diferències

34


ENTRETENIMENTS

El ventall

Places to visit in the U.S.A.

S T A T U E O F L I B E R T Y

L S D G D F D G T C Q C L E H

W A A A H J H H H E W A O M X

A G S K J G J D E N E L S P E

S N D V G A F G W T R I A I W

H E M C E U D H H R T F N R H

I W F Z G G F H I A Y O G E O

N Y H G F F A D T L U R E S L

T O F C D R S S E P I N L T L

O R C G E C G H H A O I E A Y

N K D A F C G S O R A A S T W

D D 5 S F S Y C U K D S S E O

C 1 H F C S C J S G F D D A O

F S C S G C W E E S G F F S D

A L C A T R A Z F D H G H D G

35


Profile for Escola La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts)

El Ventall núm. 63  

Revista escolar. Escola La Guàrdia. Sant Vicenç dels Horts

El Ventall núm. 63  

Revista escolar. Escola La Guàrdia. Sant Vicenç dels Horts

Advertisement