Page 1

En pocs dies anem a l’Aquàrium i ens preguntem què veurem allà. Pensem que veurem coses del mar, animals. També anirem a la platja. Estudiarem el mar. Hem de pensar quines coses sabem del mar així que farem una llista entre tots, primer en grups i després la acabarem en assemblea:


Un cop ja hem vist que sabem moltes coses, hem de pensar quines no sabem per a poder estudiar-les. Hem fet petits grups a la classe i hem fet una llista per grup de coses que no sabem i ens agradaria estudiar. Han sortit moltes coses, cada grup les ha exposat a la resta de companys i les hem escrit a la pissarra. Després hem mirat si hi havia coses que es repetien o s’assemblaven, i si hi havia coses que es podien ajuntar. Finalment ens han quedat aquestes 5 preguntes:

• Com pugen i baixen les onades? • Com són els animals del mar? • Com són les famílies dels animals del mar? Com són els ous? • Com són les plantes del mar? • Com són les roques?


A partir d’ara buscarem informació. Hem pensat que la podem trobar a internet, que les famílies ens poden ajudar, també la trobem als llibres, a la nostra biblioteca hi ha moltes coses sobre el mar en les que mai no ens havíem fixat¡ Poc a poc anirem omplint el nostre mural.

Aquesta és una de les preguntes que han sortit quan ens vam plantejar estudiar el mar. Els nens i nenes han fet una pluja de idees inicial sobre el que ells pensaven: • Les onades van agafant aigua i poquet a poquet es van fent grans. • Les onades agafen oxigen • Comencen lluny de la platja i van cap a la terra


• Algunes onades tenen molta força. • De vegades xoquen i es fan més grans • Les onades pugen i baixen i es van movent. • Les onades xoquen amb la roca. • Comencen al final de la platja. • Comencen quan passen vaixells i les motos d’aigua. • Comencen on està la terra tova. • El vent fa que pugi l’aigua i les onades.

Els infants ja tenien moltes idees sobre les onades però no sabien quines eren certes i quines no, així que ens hem proposat descobrir-ho. Hem portat cubells d’aigua, i se’ls ha plantejat que fessin treballant en petits grups onades tal i com passaria al mar, és a dir, sense arribar a tocar l’aigua. Podien agafar tot el material que volguessin.


Després d’una estona experimentant una nena ha bufat i ha vist que efectivament es feien onades, i amb la direcció del vent canviaven de direcció. Tots ens hem animat a provar-ho i hem arribat a la conclusió que: • Les onades del mar les fa el vent, tot i que si passa una moto o un vaixell, també se’n fan però no duren molta estona. • Les onades comencen lluny de la terra i van en la direcció que marca el vent. • Les onades mouen les coses que suren en la direcció que van.

Els infants volien saber com són els animals del mar. Al mar hi ha molts animals i no els podem portar tots a la classe, per això hem agafat alguns dels que trobem a la peixateria per mirar-los, i els altres els haurem de mirar per Internet amb la pissarra digital. Hem agafat uns escamarlans, un pop, peixos de roca, petxines i musclos i els hem observat en petits grups durant la observació lliure han dit: • Els musclos tenen la closca negra i dura.


• Els peixos tenen quatre aletes, tenen escates, tenen brànquies que es poden obrir, tenen boca, són de colors i els ulls també són de colors. • Els pops tenen 8 potes (tentacles), tenen unes coses rugoses per sota, tenen la boca a baix de les potes, te cap. • Els escamarlans tenen ous enganxats, te dos pinces, te els ulls negres i vermells, • Les petxines són mitjanes, l’animal és a dins de la closca, oloren molt bé. .

Després cada nen i nena ha escollit un dels animals que més els ha interessat i han fet una descripció escrita també en grup


Finalment hem obert un peix, doncs preguntaven com seria per dins. Han observat moltes coses però el que més els ha cridat l’atenció ha estat que la boca s’obre i es tanca, l’estómac i el cor.

Un altre dia l’Oriol ens ha portat un peix viu per a que poguéssim observar com neden, es mouen, fan servir les aletes i mouen les brànquies. Hem decidit dibuixar-lo amb pintura.


Els nens i nenes es pregunten com són les famílies dels animals del mar. En aquesta pregunta hem decidit incloure la informació sobre la reproducció dels animals, si neixen de l’ou o de la panxa. Així hem trobat en vídeos, fotos, en l’escamarlà i en llibre de la nostre biblioteca quins animals neixen de cada manera.


A més en el vídeo que vam veure per a fer el fons marí ens van explicar que quan hi ha molts que van junts, es mouen junts es diu que és un BANC DE PEIXOS.

Hem trobat que hi ha plantes al mar, que alguns ja sabíem, que es diuen algues. La Dunia ha portat algues a la classe per a que les puguem observar i saber com són. Les hem dibuixat i hem escrit el que més ens ha cridat l’atenció. Els infants han fet les següents observacions:

- Són humides. - Per un costat són rugoses i per l’altre suau.


-

Fan una olor molt forta. Són de color marró, negre, i verd fort. Tenen sal enganxada. Tenen puntes. Són una mica tou. Tenen puntets. Tenen arrels.

En un vídeo també hem vist com les posidònies fan unes boletes que es desenganxen i suren. Més tard s’obren i surt una llavor de la que sortirà una altra planta.

Per a decorar el nostre passadís hem decidit fer un mar. Hem hagut de fer una votació perquè hi havia infants que volien fer cadascú el seu mar i d’altres un mar gran en comú. Finalment s’ha decidit fer un sol


mar gran però posar al racó dels artistes material per a qui vulgui fer el seu mar petit. Primer farem el fons i després posarem els animals del mar. Per a fer el fons hem vist un vídeo que ha portat la Melissa i hem estat pensant quines coses s’hauran de posar en el mural. Després del vídeo hem fet una llista de les coses que hem vist: - Coralls de colors i formes diferents. - Submarinistes amb ulleres, bombona i vestit especial. - Roques grans marró fluix. - Sorra marró fluix. - Coves fosques. - Algues verdes i fines que es mouen amb l’aigua. - Cilindres amb pels, que la Melissa ha buscat a Internet i diu que són “polipos del mar”. - Onades. He portat a la classe molts materials i entre tots en assemblea han pensat com fer cada element. Després ens hem posat mans a la obra¡¡¡Ens ha quedat prou bé.


Cada nen i nena ha escollit l’animal marí que volia fer de tots els que hem vist aquests dies. Hem imprès fotografies i els han pogut fer amb goma Eva. Aquest és el nostre fons marí..


Viatge al país de Marmarà Marmarà és un peix que vem conèixer al Aquàrium, veient una obra de teatre. Aquest peix provenia de les profunditats de l’oceà, on tot és fosc i els animals marins brillen amb llum pròpia com el “pejesapo”. A l’escola varem voler tornar a viure la màgia del país de Marmarà, i vem fer una experiència amb llums de Neó al laboratori. Els infants van poder jugar, observar i inventar històries. Mentre ho feien van fer els següents comentaris sobre aquesta llum: · Fa ombra. · El blanc es veu de color blau. · Els altres colors es veuen iguals però més brillants. · Els animals deixen de brillar amb la llum blanca i es veuen blancs. · La llum és una mica lila i una mica blau. Ens ho hem passat molt bé, però ens hem quedat amb ganes de tornar a fer activitats amb aquesta llum.


Projecte del mar  

projectes, laguardia

Projecte del mar  

projectes, laguardia

Advertisement