Page 1

Nº61 JUNY 2012 EDITORIAL

Pàg. 2

ACTIVITATS CICLES

Pàg. 3

FESTES

Pàg. 12

SORTIDES

Pàg. 14

RACÓ DE L’ESCRIPTOR

Pàg. 24

INNOVEM

Pàg. 43

Consell de redacció: Alumnes i mestres.

Equip de edició i correcció: Comissió de revista.

Maquetació: Isidro Cuenca

COL·LABORACIONS

Pàg. 45

ENTRETENIMENTS

Pàg. 48

CONTRAPORTADA

Pàg. 52

Col·laboracions:


El ventall

EDITORIAL

La situació actual, malauradament, és molt greu tant a nivell social com econòmic. La crisi econòmica ens està afectant molt i molt. En els mitjans de comunicació es repeteixen sovint notícies que fan referència a les retallades i més retallades en diferents àmbits. I, no se n’escapen dos que són puntals clau en l’estat del benestar: la sanitat i l’educació. Les notícies, de vegades, ens arriben acompanyades de grans xifres i de manera molt impersonal. Es retallen mil milions en ... Es disminueix la contractació de personal en 3000 persones ... I, de vegades hom pot pensar que la crisi la pateixen els altres o que no ens afectarà massa. Doncs sí que ens afecta i d’una manera directa. Com afecten aquestes retallades a la nostra escola, l’Escola La Guàrdia, on assisteixen els vostres fills/es? Aquesta és la pregunta que intentaré contestar tot seguit. En primer lloc, amb l’increment d’hores lectives del professorat té com a conseqüència disminució de la contractació de mestres. Augment de l’atur en el sector. I, per tant, disminució de les plantilles de cada centre en un o dos mestres. L’organització d’atenció a l’alumnat que tenim actualment amb la intervenció de dos mestres en algunes activitats no la podrem seguir fent el proper curs. En segon lloc, les baixes. Els primers 10 dies lectius de baixa d’un mestre no es cobriran per part del Departament d’Ensenyament. Els haurem de cobrir amb personal del propi centre. Si no disposem de personal suficient.. potser caldrà distribuir els alumnes en altres grups mentre duri la baixa. En tercer lloc, increments de ràtio. Actualment la ràtio màxima d’alumnes per aula és de 25. Si s’augmenta la ràtio l’atenció que poden dedicar els mestres a cada alumne es veu molt afectada.

“Les mesures que s’estan prenent dificulten molt oferir un ensenyament de qualitat”

En quart lloc, tancament d’aules. Una altra conseqüència derivada dels increments de ràtio és la reestructuració del mapa escolar. Això vol dir revisió del nombre de matrícules de cada centre i la distribució d’alumnes en altres centres. Finalment, projectes de centre com el Pla d’Autonomia de Centre o el Projecte de reutilització de llibres de text és veuen seriosament amenaçats degut a la manca de dotació pressupostària. En conseqüència, en relació a la pregunta inicial si ens afecta o no la crisi, en base a tot això, podem dir que SÍ i molt greument. Les mesures que s’estan prenent dificulten molt oferir un ensenyament de qualitat als nostres alumnes malgrat tots els esforços que des de l’equip de mestres estem fent a la nostra escola per minorar l’impacte negatiu que estant tenint aquetes mesures en l’educació. No vull acabar sense comentar dues coses. La primera és manifestar el desig que aquesta situació millori i el compromís que no escatirem esforços en tot allò que estigui a les nostres mans. I, la segona és acomiadar els nostres alumnes de 6è. Desitjar-los tot el millor i un futur ple d’optimisme i felicitat. A tots els alumnes, mestres, pares i mares que tingueu un bon fi de curs i passeu unes bones vacances. Fins el proper curs!!

Josep Gessé i Pedrola Director

2


El ventall

ACTIVITATS CICLES

Som uns petits Tàpies Al cap d’uns dies de la visita a la Fundació Tàpies, a l’escola varem recordar les obres que havíem vist a la Fundació i vàrem decidir provar les tècniques que en TAPIES utilitzava. Així vàrem crear obres com les següents:

TÈCNICA MIXTA DE SORRA I PINTURA

TÈCNICA MIXTA DE PALLA I COLA

3


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Els nens i nenes de segon hem fet projectes de Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural. Amb aquests projectes hem pogut esbrinar qüestions que teníem sobre aquests temes.

PROJECTE ELS ALIMENTS Hem après que els aliments es classifiquen en una Piràmide d’aliments segons les quantitats que es recomanen prendre. Ja sabem en què consisteix la digestió, quin és l’origen dels aliments, d’on prové la xocolata, com es poden cuinar de diferents maneres els aliments per menjar-los, etc. Com a prova de tot el que hem après vam fer un programa de cuina, on veureu com es fan les receptes dels cruixents de Xocolata i el pastís de Superpoma. Aquest vídeo el podeu trobar al bloc de l’escola.

http://phobos.xtec.cat/ceiplaguardia/bloc/

PROJECTE LES PLANTES Tenint en compte l’entrada de la primavera i el meravellós bosquet de la nostra escola, hem observat i dibuixat plantes al natural, hem conegut diferents tipus de plantes, en quins llocs podem trobar plantes, quines utilitats tenen, quines són les parts principals, per què són tant importants per a poder viure gràcies a la tasca que fa la fotosíntesi, per què són verdes...

4


ACTIVITATS CICLES

El ventall

…TREBALLEM PAUL KLEE…

A les classes de Plàstica, els nens i nenes de cicle inicial treballem artistes molt interessants. Aquesta vegada estem coneixent un personatge molt important en el món de l’art, en Paul Klee. A l’hora de treballar-ho ens hem adonat que és molt fàcil aprendre coses del Paul Klee, ja que són molt semblants a les nostres: li agradaven els animals i per això els dibuixava, repassava amb línies negres, els seus quadres eren plens de colors, les formes geomètriques estaven presents a les seves obres, jugava amb titelles... i com era de Suïssa li encantava la xocolata, a més a més de la música. Nosaltres hem fet les nostres pròpies produccions d’obres com “La meva habitació”, “Ancient Sounds”, “Hands Puppets”... i fins i tot hem pintat amb xocolata!

5


El ventall

ACTIVITATS CICLES

INVENTEM Aquest trimestre els alumnes de quart han fet un projecte sobre les màquines, en el qual s’han convertit en petits inventors . Així han vist el seu treball:

Primer vam fer parelles i vam investigar diferents tipus de màquines, vam buscar informació sobre qui, i quan les havien inventat. Adnan Vam fer una presentació amb diapositives i vam fer una exposició per a tota la classe. La nostra era sobre l’avió i havíem de trobar el nom de l’ inventor i va donar la casualitat que eren dos nois i eren germans. Un es deia William i l’altre World. Alex.

Per fer els invents hem utilitzat material reciclat : cartró, plàstic, els hem decorat amb plastilina, pintura… Hamza. Els invents van ser molt divertits. La Marta i jo vam investigar sobre les nòries . L’inventor va ser George Washington Ferris que també va ser president dels Estats Units. Nosaltres vam fer una nòria de cartró.

6


El ventall

ACTIVITATS CICLES

FEM TEATRE MUT A L’ESCOLA LA VINYALA

La classe de 5è de l’escola La Guàrdia hem anat a l’escola de La Vinyala per a representar un teatre mut de la Prehistòria. Durant el segon trimestre hem treballat el projecte de Medi de la Prehistòria, igual que els infants de P4 del col·legi La Vinyala. Per això vam preparar un teatre mut per explicar la vida dels homes i dones prehistòrics. El dia 27 d’abril al matí els nens i nenes de 5è vam marxar cap a l’escola La Vinyala. Varem esmorzar i jugar a un parc a prop del col·legi per tenir energia i ens vam preparar i pintar la cara per fer-ho molt bé. Després varem entrar a la seva escola per començar. Ens vam organitzar en dos grups per fer el teatre. El teatre consistia en que els actors feien feines com de pastors, recol·lectar pomes, caçar animals, tallar blat, fer foc i roba, intercanviar coses, pintar pintures rupestres, modelar fang i crear formes de metall. Anàvem tots amb roba fosca i sense parlar explicàvem amb gestos la nostra feina de la prehistòria amb sons de la natura. Mentrestant els nens i nenes petits observaven atentament i callats el que fèiem. Ens vam quedar amb un quadre plàstic per acabar el teatre mut. Aleshores l’altre grup de 5è que estàvem asseguts repartia fotografies als de P4 perquè endevinessin quin nen o nena era. Les fotografies eren un muntatge en que sortia una imatge nostra fent la feina amb el nom del treball i una imatge buscada a Internet. La nostra experiència ha estat molt bonica i divertida perquè estar amb nens petits és molt diferent als de la nostra edat, també ha estat una nova manera d’aprendre.

7


ACTIVITATS CICLES

El ventall

M’HA AGRADAT... AGRADAT... El que més m’ha agradat de l’intercanvi amb l’escola de la Vinyala ha sigut quan els nens de P.4 ens miraven tan curiosos i molt atentament. (Dorita)

M’ha agradat perquè tots els nens són molt llestos i veure a la meva germana (Jiale). M’ha agradat perquè volia ensenyar-los més coses de la prehistòria, però ja en saben molt! I explicar-les que sense parlar es poden aprendre moltíssimes coses! (Ana)

M’ha agradat que els nens i nenes ens miressin i també fer el teatre mut (Ling Ling) El que m´ha agradat més és estar amb els nens i nenes de P4 grup A i grup B i conèixer el nou col·legi la Vinyala ; pintar-nos la cara i divertir-nos tots junts. (Iker)

M’ha agradat que els nens i nenes de La Vinyala estaven atents i escoltaven com feiem el teatre mut (Wassima). M’ha agradat moltíssim fer de pastor i treballar i que els nens estaven fent cas quan els hi deien que agafessin la foto (Zakaria)

8

M’ha agradat perquè era una experiència molt bonica i els de P4 tenien que trobar els nens de la foto. (Rubén) El que més ha agradat és quan tota els nens i nenes de P4 estaven atents mirant en silenci i encertaven les fotografies i fer el teatre mut perquè era molt divertit. (Sara)

Feia foc amb pals fregant (Laura).


El ventall

ACTIVITATS CICLES

A mi m’ha agradat que els nens de P4 somriguessin (Veli).

M’ha agradat que els nens estiguessin molt atents (Eric) El que més m’ha agradat de anar a l’escola de la Vinyala ha estat que quan algun nen agafava la foto, i intentava endivinar que feia i qui era. (Marian)

M’ha agradat que els nens estaven tranquils i atents, i quan els donàvem la foto pensaven qui era i al final ho descobrien (Miguel).

A mi m’ha agradat quan els nens s’han anat a buscar el nen o nena de la fotografia, alguns eren tímids. Vaig ajudar a una nena de P4B.

El que més m’ha agradat ha estat que els nens endressin fèiem i també que presentessin atenció. (Lluis)

M’agrada que els nens endevinen cada nen que estava a la foto i els ha agradat molt i eren tranquils i no cridaven. (Sohaila)

Amb el petits de p4 de la escola la vinyala m’ho he passat molt bé. I perquè saben llegir molt bé, encara estan aprenent. (Carlos)

A mi m’ha agradat tot, estava il·lusionada perquè els nens i nenes de P4 sabien llegir i endevinaven qui era el personatge. I també m’ha agradat que estaven mirant i escoltant. (Fatima)

El que més m’ha agradat és que els nens i nenes de la classe de p4 estaven rient. I divisàvem el nens de teatre mut.També m’ha agradat que feien fotos. (Jordi)

9


El ventall

ACTIVITATS CICLES

COM ENS HO VAM PASSAR A LA SETMANA LITERÀRIA

El que hem fet aquesta setmana literària: el primer que va fer el meu grup va ser anar amb la Joana a fer un conte, el nostre era el de la caputxeta vermella, però reinventat.. El segon va ser amb el Josep, anar a la sala d’ordinadors a fer els contes bojos. El tercer va ser anar amb la Lourdes a fer el poetitza’t. Va ser molt xuli, vam aprendre una cançó sobre el bosc i vam anar a cantar-la i a enregistrar-la. Per últim el que vam fer van ser les roses de paper. Eren molt difícils i vaig estar 2 hores fen les 2 roses que calia fer. La setmana literària ha estat una experiència molt bona! El meu grup era format per: l’Aroa, la Denise, el Jesús, el Dani, el Jordi, la Dorita, l’Ayse, la Fàtima, la Laura i jo. Un grup divertidíssim!!! Belén Porras La Jornada Literària ha estat divertida. He estudiat un conte (el de la Caputxeta Vermella) i l’hem llegit a nens/es petits. També, a l’aula d’informàtica, amb el Josep, vam fer un conte a partir de dos contes que ja existien, i després havies que fer un petit dibuix. Després, amb la Lourdes, vam fer una cançó, i vam anar al bosc a enregistrar-la, i quan vam pujar a classe ens va posar música i vam fer un dossier, ens ho vam passar molt bé. Per últim, amb la Mònica, vam fer flors de paper, per vendre-les a Sant Jordi. Aroa

A les jornades literàries hem creat contes a partir de dos contes clàssics, amb el Josep a la sala d’ordinadors. Vam explicar contes clàssics com els tres porquets o la caputxeta vermella amb la Joana de 5è als més petits. També vam fer un vídeo musical on havíem de cantar una cançó amb la Lourdes que tocava la guitarra mentre cantàvem i ens gravàvem i després vam fer unes roses de cotó fluix i paper pinotxo vermell o verd que després vendríem a l’entrada de l’escola. Va ser molt difícil fer-les però teníem a la Mònica que havia fet ja un munt i al final vam entrevistar a Joaquim Pastor, escriptor del llibre El cant de la mallerenga. Edgar

10


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Durant aquests últims dies de la setmana literària, en el cicle superior hem fet quatre grups amb 5è i 6è barrejats. Vam fer la presentació i després ens vam ajuntar i havia quatre activitats amb diferents professors. Els mestres eren la Mònica, la Joana, el Josep i la Lourdes. Aquestes activitats tractaven del tema del bosc, cada prova que fèiem bé ens firmaven i ens donaven uns tiquets. La que més em va agradar va ser la dels poemes i anar al bosc a cantar. Carla

Hem fet 4 grups, el primer era amb la Lourdes crec, el segon era amb la Joana, el tercer amb el Josep i el quart amb la Mònica. Jo vaig començar amb la Joana i vaig acabar amb la Mònica. La Joana al seu taller feia uns contes per als petits que explicàvem nosaltres. Amb el Josep vam fer els contes bojos però jo no el vaig acabar tot. Amb la Lourdes vam fer una cançó molt xula i una fitxa. No era ben bé una fitxa però dóna igual. I per últim amb la Mònica vam fer les roses per vendre el dilluns, el dia de Sant Jordi. No puc dir quin és el taller que més em va agradar perquè em van agradar tots. També em va agradar molt però molt el meu grup perquè era molt eixerit i divertit. Ha estat molt bé perquè hem fet coses junts els de cinquè i sisè. Tots ens ho hem passat molt bé o almenys jo. Denise A la setmana literària, les classes de 5è i 6è ens vam barrejar i dividir en 4 grups. Jo estava al quart i últim grup; el meu grup va començar amb el Josep, després amb la Lourdes, la Mònica i finalment la Joana: — Amb el Josep havíem de fer contes bojos, és a dir, amb dos contes havíem de fer un conte, primer ho fèiem a uns fulls i un llapis, després a l’ordinador i qui l’acabés l’imprimia. — Amb la Mònica vam fer unes roses amb un paper molt especial, cotó, pals i llapis perquè sisè ho pogués vendre. — Amb la Lourdes havíem de decorar uns fulls que hi havia un acròstic i una cançó, després vam anar al bosc i vam cantar la cançó. — Amb la Joana vam llegir i assajar un conte perquè després ho havíem d’ interpretar a un grupet d’infantil. Al final de cada activitat el/la professor/a ens havia de firmar i donar un clauer de record que havíem de desxifrar. Maria

11


FESTES

El ventall

Els nens i nenes de P5, el passat 23 d’abril vam viure Sant Jordi en primera persona, i és que ens varem transformar per uns minuts en els protagonistes d’aquesta emocionant història, representant als personatges de la llegenda en forma de teatre. Durant molts i molts dies hem treballat per fer possible aquesta representació, assignant cada personatge, assajant el guió, practicant els gestos i les emocions... tot un seguit d’ítems que han fet possible aquesta petita obra de teatre i que va sortir tan i tan bé!!

12


El ventall

FESTES

Aquí us deixem algunes fotos del dia de la representació que va tenir lloc a l’amfiteatre de l’escola, el mateix dia de Sant Jordi, i que va tenir com a públic els ratolins de P3 i els esquirols de P4. El repartiment dels personatges va ser el següent: La princesa: Samara Riera El rei: Nikolai Pascual Els guàrdies del castell: Sofía Chibi i Adrián Márquez La pastoreta i la ovella: Júlia Yuyi Rueda i Ikram Boukta La gent del poble: Antía Fernández, Irene Sánchez, Óscar Gómez, Lídia Pérez i Ian Suárez. El cavaller Sant Jordi: Imad Ben Moussa El drac: Alex Toro Vam ser per un dia, uns actors i actrius genials!!!!!!!!!

13


SORTIDES

El ventall

Visita a la Fundació Tà Tàpies El 21 de febrer els ratolins, els esquirols i les serps vam anar a la Fundació TÀPIES d'excursió. Allà vam conèixer a l'Elizabeth qui ens va va explicar qui era l'Antòni Tàpies i la col·lecció que havia creat. Després de mostrar-nos les fotos d’en TÀPIES quan era petit l'Elizabeth ens va dur a fer tomb per la Fundació per descobrir les diferents obres de l’artista.

La nostra primera parada va ser a la terrassa. Allà varem trobar-nos amb un mitjó gegant fet amb teles, cables i ferro. Ens va agradar molt, tot i tenir tres forats molt grossos i tres creus. L'Elizabeth ens va dir que eren els símbols preferits d’en TÀPIES. Després vam agafar l’ascensor per anar cap avall.

14


SORTIDES

El ventall

Un cop a la planta baixa l'Elizabeth ens va ensenyar tres quadres enormes! I cadascun fet d’un material diferent.

Aquest estava fet amb sorra i pintura de color negre. I varem descobrir números i formes geomètriques com cercles

Aquest estava fet amb palla i cola. I representava un animal dormint en la palla. A en TAPIES li encantava dormir i els animals.

Per últim, ens va mostrar un quadre molt gros fet amb pintura negre, on l’artista havia fet línies utilitzant diferents estris com pals de fusta.

15


El ventall

SORTIDES

CANTÀNIA 2012 El passat 14 de Maig, els més grans de l’escola van participar a l’activitat Cantània 2012 de l’Auditori de Barcelona. Pels qui encara no coneixen l’activitat, es tracta d’una cantata que hem estat preparant a l’escola des del mes de Gener i que culmina amb aquesta actuació conjunta amb uns 700 nens i nenes d’altres escoles, acompanyats per músics professionals a la sala gran de l’Auditori de Barcelona. Aquest any la cantata té per títol “50 milions de segons” i ha estat composada pel music i compositor Joan Vives i l’escriptor Piti Espanyol. 50 milions de segons és el temps que els nens i nenes passen a l’escola des que comencen amb tres anys fins que acaben la seva escolaritat. Així que ja us podeu imaginar de què tractava la cantata; l’escola, els mestres i les seves manies, els pares i mares, les famílies, els animals de companyia com els polls o els moments màgics al treure l’entrepà de mortadel.la, són alguns dels temes que ens canten aquestes cançons amb un to d’humor i sovint nostàlgic.

16


SORTIDES

El ventall

Resum de les colònies de sisè

COLÒNIES A MAS PORTAL 2, 3 I 4 DE MAIG DE 2012 6è DE PRIMÀRIA ESCOLA LA GUÀRDIA Ha estat una cloenda meravellosa. Aquests dies al Mas Portal pensem que seran inoblidables. Hem fet coses que no havíem fet mai i que potser mai més tornarem a fer com remar en caiac, caminar pels aires per un laberint de camins de corda, escalar una paret vertical i després llençar-nos com si anéssim en parapent, disparar fletxes amb arcs...

Hem cantat enmig d’un paisatge que semblava tret d’una postal. Els tunos-nois hem rondat a les noies. La rondalla de La Guàrdia ha despertat cantant als monitors. Hem jugat pel bosc a la nit. Hem vist milers d’estels, tants que semblava que en fer-se fosc el cel es tornava blanc. Hem sentit històries enmig de la nit que ens han fet sospirar d’emoció o tremolar de por...

17


SORTIDES

El ventall

¿Recordeu quan passejàvem pel bosc... dins la fosca... sentint el soroll d’animals... sabent que per allà viuen senglars? Hem fet tantes coses! Així que volem agrair aquesta aventura a tots els que l’han fet possible: als pares que han treballat de valent, als monitors i als mestres que s’han esforçat per nosaltres... i als nostres companys que amb el seu comportament exemplar, participatiu i divertit, han fet que aquests dies sols ens portin bons records. Ens mereixem molts “guardis”, que al canvi han d’ésser una bossa de llaminadures, premi que hem rebut en baixar de l’autocar de mans de les nostres mares i dels nostres pares. Acabem una etapa. Amb esforç, amb alegria, amb il·lusió. I amb una gorra nova i personalitzada amb el nostre nom. De la mateixa manera volem afrontar la nova etapa que comença el curs vinent. Ànim per a tots.

18


SORTIDES

El ventall

Els nens de Primer hem anat de Colònies Vam anar a la casa de colònies Mas Collell i vam convertirconvertir -nos en Indis Trapelles vam aprendre cançons d’indis, vam ferfer-nos una disfressa d’indis, vam menjar menjar en un menjador amb tots els nens/es de l’escola, vam fer una festa amb el Totem i vam muntar en poni, VA SER UNA EXPERIÈNCIA INOLVIDABLE!!!!

19


El ventall

SORTIDES

El cicle mitjà varem anar a visitar El MIBA el primer espai centrat en el món de les idees i la creativitat El miba és el Museu d'Idees i Invents de Barcelona i és el primer museu d'aquestes característiques que s’inaugura al món. Un passeig pel miba és una experiència estimulant que desperta la creativitat i provoca la reacció de qui el visita, creant la necessitat de posar en marxa les seves idees. El miba, és el resultat de l’esforç i la il·lusió d’un emprenedor, el prestigiós inventor i escriptor Pep Torres.

Fotografia: www.lupproducciones.com

Què hi podrem veure: IDEES INFILTRADES (el paisatge del miba) Algunes de les idees infiltrades: -

20

Tobogan gegant: Un gran tobogan metàl·lic situat en la planta baixa, imprescindible per accedir a la planta inferior. La metàfora és clara: de vegades cal llançar-se. - El periscopi: Amb aquest instrument es podran observar els primers secrets del miba abans d’adquirir l’entrada. - El gran vidre: Per accedir al Museu, els visitants hauran de travessar un gran vidre que simbolitza el salt al buit que s’ha de fer per ser creatiu. Des del vidre es pot veure la planta inferior, situada a cinc metres. - Pantalles de vídeo en els lavabos: Els lavabos del miba detecten la presència de les persones i emeten un vídeo insòlit (amb la col·laboració molt especial de la companyia El Tricicle). - Zona de ressonància: A la planta inferior existeixen punts concrets en els quals per un efecte acústic impactant s’escolta com la nostra veu ressona d’una manera molt especial. El Museu presenta altres idees infiltrades que el visitant anirà descobrint durant la seva visita.


SORTIDES

El ventall

LES COL·LECCIONS MÉS ORIGINALS I ACTUALS Invents per pensar, invents per riure, invents revolucionaris, invents absurds, invents de Barcelona i de qualsevol altre punt del planeta. - La col·lecció “Futour, un tour pel futur”: “Futour” és un recorregut imaginari pels objectes quotidians que utilitzarem l'any 2300. Totes les peces han estat creades i construïdes per Pep Torres amb tanta versemblança que el visitant moltes vegades es pregunta si l’objecte realment funciona. - Exposició Espai Absurd (la cara divertida de la invenció): Invents inútils i absurds, però molt divertits. L’objectiu d’aquest espai és provocar un somriure. - Societat Il·limitada: Exposició d’invents de particulars, empreses i centres tecnològics. Un espai que s’anirà alimentant a mesura que arribin noves idees i propostes. Un gran aparador per als creadors. - Reflexionàrium (invents que fan pensar): És la col·lecció d’invents del miba que conviden a reflexionar. - Arxiu subversiu: Un espai pensat perquè els visitants puguin expressar les seves idees des d’un faristol per a mítings polítics que vam trobar a l’edifici. El missatge s’emet en directe a través d’una webcam. La llibertat d’expressió en estat pur. Fotografia: www.lupproducciones.com

Fotografia: www.lupproducciones.com

21


El ventall

SORTIDES

Més que esport! Des de l’escola creiem que és molt important realitzar activitat física perquè ens permet divertir-nos, ens ajuda a millorar la salut i prevenir les malalties. Els beneficis de l’activitat física poden ser fisiològics (millora els òrgans i sistemes), psicològics (millora el nostre estat d’ànim, concentració...) i socials (millora la relació entre les persones).Per això des de l’àrea d’educació física hem intentat fomentar la participació en diferents esports de dues maneres, primer des de les sessions pròpies de l’assignatura presentant i descobrint diferents esports; i també participant a les activitats esportives organitzades amb la resta d’escoles de Sant Vicenç. Us fem una petita mostra de les activitats esportives que els nens i nenes de l’escola hem realitzat. La piscina és un complement esportiu que es fa cada any durant 2 o 3 mesos. És molt divertit fer-ho perquè nedem, juguem i ens divertim.

Piscina

Marina (4rt)

El que més m’agradava d’educació física és quan fèiem piscina. Era molt divertit i ho trobaré a faltar.

Carla (6é)

M’ha agradat molt anar a la piscina, mai amb l’escola havia anat. Aquest és l’últim any que fem piscina i per això he intentat passar-m’ho molt bé....I ho he fet!

Belén (6è)

22


El ventall

SORTIDES

La Biatló era córrer 1 km i després anar a nedar fent curses tota l’estona, ens vam cansar molt però ens ho vam passar molt bé. Ainoa (4rt)

Biatló

A mi em van agradar les proves del biatló perquè corres i nedes, i a més fas esport. Marta (4rt)

En el biatló vam anar a córrer al parc de la Foneria, ens van donar un número i ens vam posar a fer estiraments abans de començar la cursa de tres voltes. Àlex (4rt)

Jornades d’atletisme A les jornades d’atletisme hi havia moltes proves, totes eren divertides. Hi havia de resistència, salt, velocitat, força... Ivàn (4rt)

He quedat sempre la última però m’he divertit i això és el que importa en aquestes activitats. A més la prova que més m’ha agradat ha estat la de la cadira de rodes. Yasmina (4rt)

Primer vam fer equips i vam baixar al camp de La Guàrdia. Allà vam escalfar una mica i després a divertir-nos! Adnan (4rt)

23


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Concurs literari Sant Jordi 2012

24


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Guanyadora primer premi de la classe de sisè: Carla

25


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

26

El ventall


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

27


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

28

El ventall

Guanyadora del primer premi classe de cinquè: Dorita


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

29


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

30

El ventall


RACร“ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Guanyador del primer premi de la classe de quart: Ivรกn

31


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

32

El ventall


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Guanyadora del primer premi de la classe de tercer: Sara

33


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

34

El ventall


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Guanyador del primer premi de la classe de segon: Alejandro

35


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

36

El ventall


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Guanyadora del primer premi de la classe de primer: Alba

37


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

38

El ventall


Guanyador del primer premi de la classe de P-5: Júila

RACÓ DE L'ESCRIPTOR El ventall

39


Guanyador del primer premi de la classe de P-4: Kawtar

RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

40 El ventall


Guanyador del primer premi de la classe de P-3: Maria

RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR El ventall

41


RACĂ“ DE L'ESCRIPTOR

42

El ventall

Mare guanyadora del primer premi: Paula Herenas


INNOVEM

El ventall

Durant tot el curs els esquirols de P-4 hem tingut la sort de compartir aprenentatges amb les nostres famílies. A la classe, les famílies han participat de maneres molt diverses i en diferents moments.

Cada setmana una família ens fa una visita i ens explica coses del nen o la nena protagonista. Fins i tot alguns s’atreveixen a fer algun tipus d’activitats. A nosaltres ens encanta poder gaudir d’aquest estona del divendres.

Els dijous hem de treballar de valent. Preparem quatre grups, però com que només som dos mestres a la classe necessitem un cop de mà d’alguns pares. Els pares ens diuen que els hi encanta venir a treballar amb nosaltres perquè treballem molt i molt bé!

43


El ventall

INNOVEM

A les jornades literàries i a les festes tot marxa sobre rodes gràcies a les famílies que s’impliquen i participen als tallers.

De tant en tant, tenim la sort de poder aprendre coses amb les famílies. Elles són expertes i ens ensenyen.

I a vosaltres, pares i mares que encara no heu participat, veniu! Podeu ensenyarnos moltes coses, explicar-nos un conte, parlar de la natura, d’algun animal, de viatges,… i gaudir de la realitat que vivim a l’escola dia a dia. En definitiva ens encanta compartir aprenentatges amb vosaltres!

44


COL·LABORACIONS

El ventall

Ara que som a la recta final del curs passarem a valorar el menjador i ho farem començant pels menuts (P3, P4, P5): En relació als nens de P3 aquest any hi ha hagut una novetat i és que la monitora els primers dies del curs ha estat a la classe al costat de la mestra. Això ha estat molt positiu ja que els nens han començat al menjador sense cap problema. Encara que aquest curs a l’escola es fa la sisena hora al menjador, es comença una hora més tard que l’any passat i als nens de P4 i P5 els ha costat una mica adaptar-se, ja que abans tenien més temps per fer les activitats. Pel que fa als objectius d’hàbits i bones maneres els han anat adquirint sense cap dificultat. Les monitores estan molt contentes dels resultats obtinguts amb els nens i nenes. 45


El ventall

COL·LABORACIONS

LA LECTURA EN TEMPS DE VACANCES VACANCES Va aparèixer un petit llibre del no-res. Era de color beige, molt suau i tenia unes lletres daurades. La Beth va llegir "Primer manual de la fada" en les lletres brillants. Després la seva tia va mostrar un segon llibre. -Aquest és el meu- va afegir. La Beth el va mirar i va llegir ''Manual Formidable de la Fada.'' J.H. Sweet, La Calèndula i la Ploma de l'Esperança, Libros del Atril Han arribat les vacances escolars! Temps d'estiu, de platja, camp, jocs… Y moltes hores davant la televisió. Per què no intentem que els nostres fills passin tantes bones estones llegint com veient la televisió?, per què no intentem transmetre'ls el nostre propi plaer per la lectura? És temps d'oci i de propiciar trobades plenes d'afectivitat amb els llibres en una relació triangular llibre-adult-infant; explicar contes, explorar àlbums d'imatges i convertir els llibres en objectes disponibles, en jocs i en històries que els infants aprendran a valorar, a estimar i a respectar. Acostem-nos a les llibreries per conèixer de primera mà les preferències lectores dels nostres fills, i acompanyem-los a la biblioteca pública per oferir-los el lloc especial on trobar històries idònies a les seves necessitats i interessos. Assegurem la presència del llibre en l'entorn de l'infant, a qualsevol edat, i ajudem-lo en la selecció de les seves lectures i en la formació de la seva biblioteca personal, sense pressionar-lo. Llegir no és cap luxe, i des de la família podem ajudar enfortir els lligams que s'estableixen entre el llibre i l'infant. El repte és molt simple: - Llegir molt i lectures variades. - Seleccionar les lectures. - Llegir en veu alta amb freqüència. - Contar contes i històries personals. - Visitar la llibreria i buscar els llibres que ens poden interessar... així com demanar l'assessorament del llibreter. - Visitar la biblioteca pública i fer-se socis (tota la família), endur-se llibres en préstec a casa, tant els menuts com els adults. - Tenir paciència per escoltar les opinions i les narracions dels infants. - Escoltar, sense burlar-se'n, sense renys, sense interrupcions..., les lectures que els infants fan en veu alta. - Compartir lectures de diaris i revistes. - Jugar amb les paraules (durant un viatge, a la platja, etc.). - Crear moments de complicitat, tot compartint experiències de lectura. No ens oblidem de posar algun llibre dins la nostra maleta i la dels nostres fills! Teresa Blanch i Anna Gasol www.familiaforum.net

46


COL·LABORACIONS

El ventall

Terminamos otro curso y volvemos a ver como de nuevo nuestros alumnos de 6º curso marchan hacia una nueva etapa de su vida, de la cual yo quiero, desde estas líneas de nuestra revista escolar, darles mi apoyo desde el AMPA de la Escuela y decirles, al igual que todos los que han ido terminado su etapa en la escuela de la Guardia, que siempre tendrán las puertas abiertas y de esta manera nos podrán venir a visitar y explicarnos como les va. También quería destacar la labor que muchos padres y madres de la escuela, de manera desinteresada, hacen que nuestra escuela sea un lugar donde podamos compartir todos juntos las aportaciones que uno u otro lleva a cabo para que el colegio cada día funcione mejor y sea la escuela que siempre hemos deseado para nuestro hijos/as. Estamos viviendo un momento donde los poderes públicos, a través de su mala gestión, están cargándose el estado del bienestar que tanto costó conseguir en etapas anteriores, momento en que parece que lo público no funcione o, mejor dicho, no les interese y esto lleve a que poco a poco quieran que desaparezca y termine en manos privadas. Vivimos tiempos en la educación pública donde, tanto el poder autonómico como estatal, hacen que cada día el derecho a una educación pública y de calidad sea difícil y que esto pueda ser una realidad, tiempos en los que quieren que las ratios de las clases pasen de 25 alumnos por clase a 30, donde las bajas del profesorado pasen a cubrirse en 14 días, donde el poder estudiar solo pueda ser para aquellos que tengan dinero. Como en años anteriores. Lo que pretenden es que sólo puedan ir al colegio los hijos de sus amigos o los que sus padres puedan costear los estudios, cosa difícil viendo como cada día el desempleo aumenta y el dinero queda en manos de los bancos sin que nadie les diga nada porque seguramente tengan intereses dentro de ellos. Debemos decir basta, que no queremos recortes en la educación, que queremos que nuestros alumnos/as puedan estudiar y queremos escuelas públicas y de calidad, queremos igualdad dentro del sistema educativo y, que lo que vale para unos, sea igual para otros. Que tantos recortes no lleven a la desaparición de aulas y profesorado. No queremos estudiantes de primera y estudiantes de tercera, en la educación no sobra nada ni nadie, nuestros niños/as son el futuro y por ello debemos luchar para que puedan tener un sistema educativo de calidad. Finalizo también dando mi agradecimiento al profesorado de la escuela por el esfuerzo que han llevado a cabo durante el curso, y es de agradecer. Recordaros que tendremos un momento dentro de la escuela para disfrutar todos juntos y olvidarnos un poco de tantos ataques hacia la educación. Este día será el día 15 de junio, entre las 17:00h y las 21:00h, donde celebraremos nuestra fiesta de final de curso, y a la que estáis invitados. Espero contar con vuestra presencia.

Juan Ramón Torres Blanco Presidente del AMPA Escuela Pública La Guardia

47


El ventall

ENTRETENIMENTS

Avui cuinem...Muffins El muffin s’assembla a la magdalena però és un aliment diferent, degut a que el seu sabor és menys dolç i tant els ingredients són diferents. L’origen d’aquest aliment es remunta a l’Anglaterra de principis del segle XVIII. El seu nom deriva del francés moufflet que significa pà suau. A partir de 1950 es van comercialitzar en paquets, principalment als Estats Units i Anglaterra, a les botigues d’alimentació i cafeteries. Ingredients • • • • • • • •

* 250 gr. de farina * 175 gr. sucre * 150 gr. de xocolata negra * 75 gr. d’oli * 250 ml. de llet * 2 ous * 1 sobre de Royal * Un polsim de sal

Elaboració Escalfem el forn a 180ºC. Barrejem la farina, el llevat, el sucre i la sal remenant molt bé. Batem els ous amb la llet. Fonem la xocolata al microones i la barrejem amb l'oli. Afegim aquesta barreja als ous amb llet Sense remenar massa, afegim aquesta barreja de farina, sucre… Omplim fins uns 3/4 els motlles de paper o silicona amb la barreja. Posar-les al forn durant uns 20 minuts.

Bon profit!!! Consells Si posem les càpsules de paper dins de motlles d’alumini o flameres, al créixer la massa, no es deformen i pugen més. Podem afegir trossets de xocolata quan estiguin plens els motllos pels que siguin molt llaminers

48


El ventall

ENTRETENIMENTS

BASEBALL VOCABULARY

BAT

BALL

BASE

PITCHER

CATCHER

BATTER

CAP

HELMET

GLOVE

49


El ventall

ENTRETENIMENTS

Sudokus

50


El ventall

ENTRETENIMENTS

Sudokus

51


El Ventall. Núm. 61  
El Ventall. Núm. 61  

revista de l'escola La Guàrdia

Advertisement