Page 1

Nº55 Juny 09 EDITORIAL

Pàg. 2

SORTIDES

Pàg. 3/8

FESTES

Pàg. 9/10

ACTIVITATS CICLES

Pàg.11/14

RACÓ DE L’ESCRIPTOR

Pàg.15/19

COL·LABORACIONS

Pàg.20/23

ENTRETENIMENTS

Pàg.24/25

CONTRAPORTADA

Pàg. 26 Consell de redacció: Alumnes i mestres.

Equip de redacció: Mònica Juanpere, Susanna Martínez i Ismael Montejano.

Equip de disseny: Comissió de revista.

Col·laboracions: Ajuntament de St. Vicenç dels Horts


EDITORIAL

El ventall

Estem enfilant la recta final de curs i ens acostem a uns dels moments més esperats de l’any: l’estiu i amb ell les vacances. Després de mesos intensos de treball i estudi els nostres alumnes podran gaudir d’unes setmanes de descans i podran realitzar altres activitats més pròpies de l’estiu: activitats esportives, culturals, anar de vacances amb la família, la platja, etc. No obstant això, les vacances no han de ser excusa per deixar del tot de banda els llibres. Si més no els llibres de lectura. Sempre resulta una experiència molt gratificant endinsar-se en la lectura d’un bon llibre amb el temps i la calma que ens permet fer-ho durant les vacances. Aquest és el primer desig: bones vacances i bones lectures. La finalització d’un curs escolar té un punt agredolç degut a que hem d’acomiadar els alumnes de 6è que després de molts cursos a la nostra escola, a la seva escola, estudiant, aprenent, formant-se i creixent com a persones passen a secundària (a l’INSTITUT) encetant una nova etapa en la seva educació. En nom de tot el professors i en el meu propi esperem que us endugueu la motxilla plena de felicitat pel temps que hem compartit a l’escola, d’aprenentatges i d’il—lusió per iniciar aquesta nova singladura. Aquest és el segon desig: sigueu feliços amb allò que feu. Altrament, però, ja aviat tindrem nous vailets esperant a la porta de P-3 per iniciar el nou curs, alguns dels quals ho faran de bon grat i a altres, però, malgrat els plors del primer dia i l’enyorança dels pares, seran tots benvinguts i ben acollits. La nostra escola té un Projecte Educatiu ambiciós que vol esdevenir integrador, participatiu i obert. En aquest sentit cal consolidar tot allò positiu que tenim, que és molt, i prendre iniciatives que ajudin, cadascú des de la seva parcel—la de responsabilitat, a tirar endavant i millorar aquest projecte. Gràcies a tots els que treballeu i us sentiu part d’aquesta realitat que es diu La Guàrdia.

Josep Gessé i Pedrola Director

2


SORTIDES

El ventall

A la Vicentina 1r i 2n varem anar a veure l’espectacle “Riu avall. Del Pirineu a l’Ebre” Un fotògraf, que viu al Pirineu, vol fer una fotografia de l’abraçada que es fan el riu Ebre i el Mar Mediterrani, en el lloc on es fonen, el Delta. Es desplaça amb patinet. En aquest viatge es trobarà amb cantades, menjades i ballades de tota mena, que celebren a les comarques que anirà travessant.

FACTORIA MASCARÓ

3


SORTIDES

El ventall

1r i 2n varem anar a la Vicentina per gaudir de l’espectacle

“La truita” Franz Schubert va escriure una cançó (un lied) on explicava les vicissituds de una truita de riu perseguida per un pescador sense escrúpols. El tema aparentment trivial li va interessar fins el punt de que posteriorment va escriure un quintet amb el mateix nom, on era fàcil endevinar el desenvolupament de la mateixa història. El seu interès, corroborat per les seves pròpies paraules naixia de la identificació. Schubert es sentia com una truita de riu perseguida, en el seu cas perseguida per la mala sort i la indiferència dels seus coetanis.

Intèrprets: Vladimir Kunca(violí), Daniel Regincós (violoncel), Sabina Gelma (viola) James Testi (contrabaix) i Cristina Morales (piano). Guió, text i actor: Joaquim Mas Música: F Schubert

4


El ventall

SORTIDES

5è 5

EL PARC DE TRÀNSIT El dia 28 d’abril els nens i nenes de cinquè hem anat al parc de trànsit. Un cop allà, els policies ens han preguntat els significats de les senyals de trànsit i les seves funcions. Després, ens hem dividit en dos grups. Un grup feia una activitat anomenada simulació del carrer, en la que uns alumnes feien de vianants i els altres de conductors i anàvem amb bicicletes. El segon grup ha fet dues activitats, l’hàbitat i coneixement de la bicicleta. També hem fet dos circuits, en un teníem que fer zigazaga entre pilotes, després teníem que fer un vuit i mig i passar entre dues pilotes. En l’altre circuit hi havia: carrers, semàfors, stops, passos de vianants...en el que havíem de respectar les senyals i les normes de circulació. Ens ho hem passat molt bé i hem après a circular hi ha respectar les normes de circulació.


SORTIDES

El ventall

6

El dia 29 d’abril varem anar al camp de futbol a fer una jornada d’atletisme, vam anar uns quants coles i la prova que més em va agradar, va ser la prova d’obstacles i la que menys em va agradar va ser la de salt de longitud. Jo vaig quedar primera a la prova de velocitat i a la prova de llançament de javelina, quasi vaig ser la que més lluny la vaig llançar. Quan vam fer totes les proves els professors ens van donar un suc. PAULA DEL CAMPO 3r


SORTIDES

El ventall

TENÍEM UNA MUNTANYA DE PEDRES GEGANTS AL FRONT DE LA PORTA D’ENTRADA DE LA CASA . HAVIA UN MONITOR QUE ERA MOLT SIMPÀTIC, ARA NO RECORDO COM ES DEIA, ELS MEUS AMICS SI HO SABEN . AL DIA SEGUENT VAM FER UNA VOLTA PER LA MUNTANYA I VAM VEURE DOS GOSSOS QUE NO EREN MOLT AMISTOSOS. UN ALTRE GOS QUE VAM TROBAR SI QUE ERA MOLT GRACIÒS PERQUÈ EM VA SEGUIR FINS A LA CASA DE COLÒNIES A BUSCAR AL SEU AMO. ALLÀ VAM VEURE PETJADES DE PORC SENGLAR I DE GUINEU. HO VAM PASSAR MOLT BÉ. DENISE 3R

7


SORTIDES

El ventall

El dia 20 de maig vam anar d’excursió a les caves Codorniu de Sant Sadurní d’Anoia. Vam anar les classes de cicle mitjà i superior. El Sr. Lluís ens va posar un vídeo que ens explicava la història i l’origen de les caves. Després ens van portar a un museu on antigament es feia el premsat del raïm. Allà ens van explicar que hi havia cinc varietats de raïm blanc, quin era el procés de fermentació de most a vi, i després la transformació de vi a cava. També van veure una exposició d’ampolles de cava : des de la més gran del món on hi caben 26 litres de cava fins a la més petita on només hi ha per una copa. A continuació vam baixar per unes escales quatre plantes fins estar a 20 metres sota terra. Allà vam pujar a un tren que ens va passejar per un laberint de camins on hi havia milers i milers d’ampolles de cava en diferents posicions que estan en procés de fermentació. Abans de marxar a dinar ens van convidar a un tast de most que estava fresquet i deliciós. Ens ho vam passar molt bé i vam aprendre molt !!!

Text elaborat pel Dani, la Jenny , l’Alejandro, la Mar i la Geneva de la classe de 4t.

8


FESTES

El ventall

SETMANA CULTURAL “ELS OFICIS” Aquest curs hem celebrat la Setmana Cultural durant els dies 17, 18, 19 i 20 de febrer. Hem après moltes coses sobre els oficis i l’artesania. Els nens i nenes d’infantil han fet tallers de collarets, de fang i de titellaires. També han fet tallers de policies, bombers i veterinaris. A més a més hem comptat amb la col·laboració d’alguns pares que han fet tallers de maquillatge i perruqueria, sabó i fer pa. Els nens de primària han fet tallers de fang, d’estany, de cuina, de costura amb feltre i de fusteria. Amb totes les feines que han fet hem muntat una exposició al vestíbul de l’escola. Aquí podeu veure algunes fotografies dels treballs realitzats.

Per acabar i com a cloenda de la Setmana Cultural hem celebrat Carnestoltes amb una festa de disfresses a la pista de l’escola.

9


FESTES

El ventall Els futurs escriptors reben els premis “Sant Jordi”

10


ACTIVITATS CICLES

El ventall

ALS NENS I LES NENES DE P4 ENS AGRADEN MOLT LES FLORS I PER AIXÒ HEM DECIDIT TENIR FLORS A LA CLASSE. VAM ANAR A LA FLORISTERIA PER VEURE QUINES PLANTES PODRIEM TENIR A LA CLASSE I VAM COMPRAR LES QUE MÉS ENS VAN AGRADAR. LA FLORISTERA ENS VA EXPLICAR QUE LES PLANTES CAL CUIDAR-LES I REGAR-LES SEMPRE QUE HO NECESSITIN. COM QUE VAM CUIDAR-LES TANT BE DESEGUIDA VAN CREIXER I LAS VAM HAVER DE TRASPLANTAR A UNA JARDINERA MÉS GRAN: SEQÜÈNCIA: QUÈ HEM FET PER TRASPLANTAR?

QUÈ EM UTILITZAT PER TRASPLANTAR LES PLANTES DE LA CLASSE?

11


ACTIVITATS CICLES

El ventall

VISITA AL VETERINARI DEL POBLE Els nens i nenes de la classe de P5 som els veterinaris i estem fent un veterinari ari on projecte sobre ells. Per això hem anat a visitar un centre veterin on ens han ensenyat com curen als animals i què fan servir.

12


ACTIVITATS CICLES

El ventall

13

PASEM PER LA DUTXA

POSEM LES XANCLETES

PICANT DE PEUS

FEM BOMBOLLES

NEDANT AMB COLXONETA

NEDANT AMB EL XURRO


ACTIVITATS CICLES

El ventall

JUGUEM I HO PASSEM BÉ ¡¡

14


ACTIVITATS CICLES

El ventall

EL LLIBRE MÀGIC El divendres 22 de maig de 2009 els protagonistes de la 21a Mostra de Teatre Escolar de Sant Vicenç dels Horts, van ser els alumnes de sisè del CEIP La Guàrdia. Va ser un gran dia per a tots ells, van representar l’obra de teatre “Un llibre molt especial”, l’argument parla d’un grup de nens que estan a la biblioteca de l’escola estudiant per a un examen. A aquests nens no els agrada llegir perquè diuen que és molt avorrit. Al final trobaran un llibre molt diferent que els atraurà molt. És el llibre màgic. Comencen a llegir històries i aquestes es fan realitat.

15


El ventall

ACTIVITATS CICLES

EL LLIBRE MÀGIC -Va ser molt divertit perquè ho fèiem tota la classe. Karen. -El que més em va impressionar és veure tanta gent de públic. Juan José -Amb la il·luminació semblàvem actors de veritat. Mahmoud -Vam fer diferents assaigs a l’escola i al teatre, abans del gran dia. Em va agradar molt perquè tots ho vam fer bé. Mª Jesús. Jesús. -Gràcies a l’ajuda del Toni, de l’Albert i del Carles vam aconseguir fer-ho bé. Per això vam quedar molt contents. Anaïs -A més d’ estar contents nosaltres, tota l’escola va quedar contenta. Gràcies a la Marisol, ( mare de l’Anaïs,) vam poder lluïr un autèntic maquillatge. Mariam -Els primers dies vam començar a fer exercicis per perdre la vergonya i després de vàries classes vam escriure l’obra. Marcello. -El vestuari que portàvem representaven molt bé els nostres personatges. Com jo feia de mandrós, portava un pijama. Saad. -Em va agradar perquè vaig sortir l’últim. Em vaig sentir protagonista. Mohamed. -La part que més m’ha agradat és quan se m’ha caigut un llibre al cap, era una part de l’obra que feia riure molt. Matías. -El Toni ens va donar un consell: a l’hora de fer l’obra, no fer cas del que ens digués la gent, per no desconcentar-nos. María. -El que més em va agradar va ser el joc de les cadires: A cada cadira havíem de representar una cosa: cridar, plorar, etc... Aslam. -Amb els nens de l’escola no estava nerviosa, però quan van arribar els pares m’hi vaig posar molt. Lala Mina. -Quan vam acabar la obra , el Toni i el Carles ens van felicitar . Kamar. -M’ha agradat fer de zombi i fer la història de por i escriure nosaltres la història. Martha. -Al començar el teatre vaig tenir una miqueta de vergonya pels nervis però quan el Toni va obrir el teló ja no en vaig tenir tanta . Pedro -El meu personatge era el Oscar i em va agradar molt. Antonio. -M’ha agradat que vingui molta gent a veure l’obra. Oussama. -A mi m’ha agradat molt perquè la gent aplaudia molt. El meu paper era d’una pija.. Iris. -El Toni ens ha ajudat molt per que quedes bé l’obra. Karima. -Em van agradar molt els efectes de llum i so. Dani.

16


El ventall

RACÓ DE L'ESCRIPTOR

ELLSS GGU UA AN NY YA AD DO OR RS S D DE ELL C CO ON NC CU UR RS SD DE E SA AN NT T JO OR RD DII 17

El fuster. Hi havia una vegada un fuster que volia fer-se una casa de fusta. Però no tenia fusta i va anar a casa d’un amic i li va preguntar si tenia fusta i li va dir que no i va anar al riu on sempre hi havia fusta. Però va sortir un peix i li va treure la fusta i el Sant Jordi el va matar amb la llança i li va donar la fusta. I com havia un concurs el fuster va quedar primer per que havia fet la casa més xula. Ivan Sánchez 1r Vull ser veterinària. Quan sigui gran m’agradaria ser veterinària per què m’agraden els animals i per què m’agrada cuidar-los molt. M’imagino que estic cuidant moltíssims conillets. El animal que m’agradaria cuidar es un gatet petit. M’agrada tenir-los dintre de casa en el meu llit. Dorita Babiac 2n


El ventall

RACÓ DE L'ESCRIPTOR El desig de la Sara.

Hi havia una vegada un grup de nens i nenes que anaven al collegi CEIP La Guàrdia. Una professora els va dir que farien el tema dels oficis i que vindrien persones que treballen en coses diferents i que cada un d’ells parlarien del seu treball. Una nena que es deia Sara i que li encantava ser perruquera va tenir sort perquè va venir una perruquera i es va quedar bocabadada. La Sara va aixecar la mà i va dir: jo vull anar a la perruqueria amb vostè i la perruquera que es deia Maria i era molt simpàtica la va convidar a anar. Un dissabte va anar a la perruqueria i li va agradar tant que es va quedar fins a les nou de la nit. Va marxar cap a casa pensant que ja ho havia decidit, de gran seria perruquera.

Carla Fernández 3r

El nen pastor que no sabia llegir. Fa molts i molts anys en un poble anomenat la Gineta de la Manxa hi havia un nen pastor que cuidava quatre ovelles i una cabra. Era pobre i no sabia llegir ni escriure. Cada dia s’aixecava molt d’hora per portar les ovelles i la cabra al camp. Es passava molta estona pensant i rumiant que seria de gran. Pensava: seré un gran mariner, o tal vegada seré un gran escriptor o un gran aventurer. Però de cop s’adonava que no sabia llegir. A la nit quan va arribar a casa, li va dir a la seva mare – mare... vull aprendre a llegir - no et preocupis fill, li diu la mare - cada nit abans de dormir agafarem un llibre i de mica en mica unirem lletres i formarem paraules. I així cada nit el nen pastor aprendria a llegir. I un bon dia en el camp amb les ovelles i la cabra es va adonar que podia ser un gran mariner i tot allò que volia ser perquè sabia llegir. I als llibres podria trobar tot el volia ser. Un dia era pirata, un altre astronauta i un altre un nen pastor. I conte contat aquest conte ja s’acabat.

Alejandro Martínez 4t

18


El ventall

RACÓ DE L'ESCRIPTOR Pediatra

Quan sigui gran sempre he somiat ser pediatra. Cuidar els nens quan estiguin malalts. Quan vinguin a la meva consulta els donaré tot el que necessitin perquè es trobin bé. També m’agrada donar consells a les mares quan els seus fills estan malaltons. Per treballar en aquest ofici sempre els homes i les dones es posen una roba de color blanc amb una creu vermella. Mentrestant els metges van trobant la medicina que necessiti el nen o la nena per guarir-lo de la seva malaltia. Pediatra és un metge especialista en pediatra en el estudi i el tractament de les infermetats de les persones des de que neix fins als dotze anys. El metge és el millor amic pels nens, perquè és una persona que s’ha especialitzat per a salvar la vida dels nens. Per aquesta raó els nens tenim que estimar-lo, perquè ens diagnostiquen les nostres infermetats. Per últim, a mi m’agrada aquest ofici perquè m’agraden els nens quan estan malats i els puc ajudar.

Dayanne Nicole Castro 5è

Un treball sense cobrar. Jo pensava, que un ofici era un treball que es feia a canvi de diners, però anant rumiant i pensant vaig mirar la meva mare atentament, en la feina que feia apart de la seva feina, i vaig veure que també hi havia un altre ofici. Aquest ofici es diu “Mestressa de casa”. També crec que es molt important per la nostra vida i que aquest ofici no està valorat per que no es veu tant. A vegades penso en que el meu somnies pugui fer realitat però crec que això no és possible. El meu somni és que en aquest ofici es cobres i que sigui un ofici valorat. De vegades peso que aquesta feina és molt important perquè aquesta feina encara que no es noti ni es valori, crec i se ben bé que les persones que treballen en aquest treball ho fan cada dia, fins i tot els diumenges. Per això us dic això, perquè aquesta tasca és molt divertida i molt importat.

Marian Haimeur 6è

19


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Les persones que tenen més oficis són les mares Una tarda qualsevol de un dia qualsevol, estava asseguda al menjador amb el meu fill, veien com feia els deures i li vaig preguntar que estava fen. - De que són els deures? - És un treball per Sant Jordi i el tema es sobre els oficis. - Per cert , quin ofici tens tu , mama? - Sóc mestressa de casa. - Vols di una "mama". La pregunta em va deixa a "quadros" , com li explicava al meu fill que se mestressa de casa és el ofici més difícil, al meu parer, perquè tens que aprendre de la vida, sense professor , sense tindrà títol i el pitjor de tot és que ni et paguen per la feina que tu fas pels de més. Però vaig intentar, fer-li entendre. -Mira fill, crec que se mestressa de casa no és només un . ofici, si no que son molts oficis a la vegada. Per exemple, quan estàs malalt o et caus i et fas pupa, qui et cura i te dona Dalsy per la febre. Quin ofici fa això? -El metge. -O sigui que jo seria metgessa. 1r. ofici Un altra seria quan tens gana i la mama et prepara el menjar que més t'agrada. Qui creus que ho fa? -El Cuiner. -O sigui que seria cuinera 2° ofici Qui va a comprar les coses que fan falta a casa i mira a quin joc és més econòmic per poder estalviar. -Tu mama. -Aquest ofici es diu economista, 3r ofici Quan t’explico com tens que resoldre qualsevol problema, o com tens que llegir un llibre o a estudiar el tema per l' examen del dia següent i et castiga si ho fas malament. Qui ho fa? -La meva tutora. -Aquest ho tens clar, seria professora 4t ofici. I segur que hem deixo algun altre ofici Com el de conductora de vehicles etc,etc ..... -Que et sembla se mestressa de casa? -Crec que les mamas són les persones que tenen més oficis del món. T' estimo ,mama. -Jo també fill.

Susana Andres (Mare)

20


El ventall

RACÓ DE L'ESCRIPTOR

SPRING AND EASTER Bunnies are nice Easter is funny, the winter is gone and flowers grow up. Rivers are brighting the Sun is shinning at Easter time. Chocolates, chicks and candies to enjoy your life. Mariam i Maria 6è Primària

21


COL·LABORACIONS

El ventall

22

Aquest curs els nens i les nenes de P3 són la classe dels “policies”. L’escola va organitzar una activitat perquè “els policies” veiessin en acció gossos-policia. Vam demanar a la Guàrdia Civil si podrien fer una demostració a l’escola de les habilitats que tenen aquests gossos, van acceptar. El dilluns 27 d’abril un grup de guàrdies civils molt amables i simpàtics amb els seus gossos-policia ens van visitar. Tots els alumnes, no només P3, van poder disfrutar amb les diferents demostracions que van fer aquests animals tan intel·ligents. Són gossos molt obedients a les ordres del seu entrenador, poden fer detencions de persones que comenten actes dolents, poden detectar explosius i altres substàncies perilloses per la salut, poden trobar persones perdudes, … També vam jugar amb ells, els agradava molt els “mimos” i les carícies. És impressionant la gran ajuda que els gossos-policies poden prestar a les persones.

Moltes gràcies per tot.


El ventall

COL·LABORACIONS

Menjar a l’escola En el menjador de la Guàrdia treballen 6 persones, una cuinera (Mª Carmen), 4 monitores (Manoli, Anna, Encarna i Rosario) i una coordinadora (Adelina). La tasca de la cuinera consisteix en parar les taules, repartir el menjar, rentar els plats i netejar el menjador. Les monitores van a buscar els nens i nenes a la sortida de les classes, els ensenyen les normes de higiene i de comportament al menjador. Treballen com s’han de utilitzar els coberts i que han de menjar aliments variats. També els ensenyen a compartir, treballar plegats i recollir les joguines i material de fer els tallers. La tasca de la coordinadora es la de atendre als pares, distribuir i coordinar les activitats i mirar que tot funcioni correctament. El objectiu final de tots plegats es que l’hora de menjar sigui pels nens relaxada, educativa i divertida. Per portar a termini aquests objectius, s’ha marcat aquest programa de treball: ◦Que els nens acceptin menjar tot tipus de aliments i que els coneguin. ◦Que els nens assoleixin l’hàbit de rentar-se les mans abans i desprès de dinar. ◦Que els nens endrecin les joguines i els materials dels tallers. ◦Que els nens coneguin les festes tradicionals. A banda d’això també es fan activitats com: Jocs lliures, jocs dirigits i competicions esportives, al pati. I a les classes es fan tallers, jocs de taula, es passen pel·lícules, etc. Durant la jornada continuada del mes de juny es preparen activitats i tallers especials com jocs amb aigua, tallers de cuina, tatus, globoflexia, maquillatge, teatre, música, ball, etc...

Encara que aquesta tasca sigui difícil, l’equip de monitores, la fan amb tota la bona voluntat, es sempre per el bé dels nens.

Adelina

23


COL·LABORACIONS

El ventall

Ya termina el curso, y con ello las actividades extraescolares que como cada año se realizan a través del A.M.P.A de la escuela. Las actividades realizadas durante el curso 2008/09, han sido Fútbol, Aeróbic, Informática e Ingles, para los niños/as. 24


COL·LABORACIONS

El ventall

25

También los padres/madres de la escuela han participado cursos gratuitos, gracias a las subvenciones recibidas administraciones, como son los cursos de Informática conversación en catalán, todo ello para la mejora tanto de cotidiana, como laboral.

en diferentes por diversas y grupos de nuestra vida

Queremos exponer, que de cara al curso 2009/10 nuestra intención es continuar realizando el mismo trabajo que se ha ido llevando hasta estos momentos, siempre si no mas contando con la participación voluntaria de los socios, para de esta manera poder llevar a cabo todo lo expuesto anteriormente.

Despedirnos de todos/as y desearos una buenas vacaciones. Recibir un saludo. AMPA CEIP LA GUARDIA


COL·LABORACIONS

El ventall

UFF Q QU UEE D DIIFFÍÍC CIILL ÉÉS S FFEER RD DEE P PA AR REES S! Un popular jutge de menors de Granada, Emilio Calatayud, conegut per les seves sentencies educatives i orientadores, ha publicat un llibre: ‘Reflexiones de un juez de menores’ (editorial Dauro), en el que inclou un ‘Decàleg per formar un delinqüent’. Després d’aquesta publicació ha aparegut a diferents programes de Tv i ha donat moltes conferències sobre el paper dels pares en l’educació dels fills1. El seu estil i manera de fer controvertida ha obert un ric debat.

Pensem que aquesta proposta o decàleg convida a la reflexió del paper dels pares en l’educació dels fills, segurament ens cal canviar la mirada que tenim sobre l’educació dels nostres fills, aquest decàleg pretén que a cada casa ens qüestionem l’educació dels nostres fills i reflexionem i valorem si algunes de les qüestions que ens proposa poden formar part del nostre dia a dia. “Com fer del teu fill un delinqüent” 10 passos per convertir el teu fill en un delinqüent 1. Comenci des de la infantesa donant al seu fill tot el que li demani. Així creixerà convençut de que el món sencer li pertany. 2. No es preocupi per la seva educació ètica o espiritual. Esperi a que arribi a la majoria d’edat, així podrà decidir lliurement. 3. Quan digui paraulotes, rigui. Això l’animarà a fer coses més gracioses. 4. No el renyi ni li digui que està malament alguna cosa del que fa. Podria crear-li complexes de culpabilitat. 5. Reculli tot el que ell deixa tirat: llibres, sabates, roba, joguines. Així s’acostumarà a carregar la responsabilitat sobre els altres. 6. Deixi que llegeixi tot el que caigui a les seves mans. Tingui cura de que es seus plats, coberts i gots estiguin esterilitzats, però no de que la seva ment s’ompli d’escombraries. 7. Discuteixi sovint amb la seva parella en presència del nen, així a ell no l’afectarà el dia en que la família, quedi destrossada per sempre. 8. Doni-li tot el diner que vulgui gastar. Així no sospitarà que per disposar de diners cal treballar. 9. Satisfaci tots els seus desitjos, capricis i plaers. El sacrifici i l’austeritat podrien produir-li frustracions. 10. Posis de la seva part en qualsevol conflicte que tingui amb els seus professors i veïns. Pensi que tots ells tenen prejudicis contra el seu fill i que de veritat el que volen és fer-li la guitza. “I quan el seu fill sigui ja un delinqüent, digui a tothom que mai va poder fer res per evitar-ho”.

Quim Cabra Psicopedagog EAP B-39 Sant Vicenç dels Horts

1Disponibles

calatayud

a: http://andui.nireblog.com/post/2008/03/05/decalogo-para-crear-un-delincuente-juez-

26


ENTRETENIMENTS

El ventall

27


28

El Ventall. Núm. 55  
El Ventall. Núm. 55  

El Ventall. Número 55. Juny 2009. La revista del CEIP La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts)

Advertisement