Page 1

Nº53 Juny 08 EDITORIAL

Pàg. 2

SORTIDES

Pàg. 3

FESTES

Pàg. 7

ACTIVITATS CICLES

Pàg. 9

RACÓ DE L’ESCRIPTOR

Pàg. 14

INNOVEM

Pàg. 15

COL—LABORACIONS

Pàg. 17

ENTRETENIMENTS

Pàg. 19

CONTRAPORTADA

Pàg. 20

Consell de redacció: Alumnes i mestres. Equip de redacció: Gemma Cabello, Ismael Montejano i Silvia Rey. Equip de disseny: Comissió de revista. Col·laboracions: l’AMPA del CEIP LA GUÀRDIA i l’Ajuntament de St. Vicenç


EDITORIAL

Quan he de començar a escriure aquestes línies i penso en perquè ho de fer, m’envaeix una sensació de tristor. No puc evitar fer enrera en el temps i anar al principi de curs, al mes de setembre, quan posàvem en marxa la maquinària de l’escola i tot començava a funcionar. Tornant al present, ja veieu estem a poc, a molt poc, d’acomiadar un altre curs escolar. Els professors i professores sempre pensem que ens han quedat moltes coses per a fer, i mira que hem fet! Resumint, ens hem de felicitar pels resultats, perquè hem resolt les dificultats que han anant sorgint i ho hem fet entre tots, que és el més important: professors/es, pares/mares i, és clar, els alumnes.

El ventall

Tots aquests anys he estat molt orgullosa de ser la directora del CEIP LA GUÀRDIA. He representat al centre allà on ha calgut i he dedicat molts esforços a canviar la mirada d’aquells i aquelles persones que sense conèixer han dit “tal o qual”. Dono les gràcies a tothom que ha estat al meu costat, que m’ha ajudat i ha recolzat les meves idees. He de fer una menció especial als pares i mares que en moments difícils han ajudat a desenvolupar aquest gran projecte que és fer de La Guàrdia la millor escola del món. Jo continuaré treballant a l’escola i per l’escola. Podeu comptar amb mi per parlar, per escoltar, per treballar i per riure. Un petó molt gran a tothom i fins aviat.

Aquest escrit és molt especial per a mi, com a directora del centre, porto anys escrivint aquestes quatre lletres amb les quals intentava resumir els fets més rellevant que jo trobava en cada moment. Aquest serà l’últim. No pas en la revista que seguiré col—laborant en altres apartats, però si en aquest que està reservat a la direcció del centre. El proper curs ja no seré la directora de l’escola i l’honor d’escriure l’editorial de les revistes li correspondrà a una altra persona.

Àngels Gómez “la dire”


El ventall

SORTIDES

ANEM A COMPRAR UN PEIX LA CLASSE DE P3 HEN ANAT AL MERCAT A COMPRAR UN PEIX. TENIM MOLTES GANES DE TOCAR-LO, MIRAR-LO I DESCOBRIR COM ÉS PER DINS!!!

L’OBSERVEM:


El ventall

SORTIDES

5


El ventall

SORTIDES

6


El ventall

SORTIDES

ELS NENS I NENES DE CICLE MIG HEM ANAT A L’AUDITORI

7


FESTES

El ventall


El ventall

FESTES

El dia 23 d’Abril per la tarda tots els cursos de l’escola vam baixar a la pista del pati, ens vam seure a les grades, els pares també estaven amb nosaltres.

Els nens i nenes de 1r i 2n van fer una dansa molt bonica que ens va agradar moltíssim, els nens de 3r i 4t van cantar la del ‘’ MEU AVI ‘’ i la van cantar molt i molt bé.

La directora de l’escola ‘’LA GUÀRDIA’’, va anar dient els guanyadors/es de cadascun dels cursos. Els pares dels nens i nenes també van participar. Els guanyadors estaven molt contents. Tots els premis eren llibres,és clar.

Llavors, nosaltres els de 5è i 6è, vam cantar la cançó del Motí, que és la que presentem a l'Auditori el dia 5 de juny amb músics i cantant reals. Tots els mestres van repartir un punt de llibre als nens i nenes del seu curs. I així vam celebrar la diada de Sant Jordi aquest any. Mariam i Mª Jesús 5è

9


El ventall

ACTIVITATS CICLES

10


El ventall

ACTIVITATS CICLES

11


El ventall

ACTIVITATS CICLES

El dia 28 d’abril els alumnes de tercer van anar a l’Ajuntament del nostre poble, també van visitar l’arxiu municipal, on es guarden els documents de l’Ajuntament Després vam jugar fent un trencaclosques gegant del plànol de la ciutat de Sant Vicenç dels Horts, a la plaça del davant l’Ajuntament. A continuació vam anar a visitar l’Ajuntament, ens vam passar fotos del nostre poble i finalment vam fer una entrevista a la Sra. Alcaldessa Amparo Piqueras. Tots els nens i nenes , ajudats per la tutora Eugènia, vam preparar unes preguntes per fer l’entrevista.

Kalifa: Per que pengen banderes a l’Ajuntament? Sempre a tots els Ajuntaments es pengen les banderes d’ Espanya, de Catalunya i la de la ciutat, en aquest cas de Sant Vicenç dels Horts.

Daniel: Quines funcions fa l’alcaldessa? L’alcaldessa fa de tot. Presideix els Plens de l’Ajuntament, es preocupa dels Esports i Cultura, dels temes Socials, Gent Gran, de l’Ensenyament, dels temes d’Urbanisme ( carrers i places ). Dirigeix la policia local .

Adrià: Quan s’inaugurarà la biblioteca nova ? Al setembre ja la podrem veure.

Paula: Sabem que aquest any som ciutat gegantera, a l’escola vam poder gaudir uns quants dies dels gegants Vicenç i Coloma, però quan vindran a la nostra ciutat tots els gegants? La trobada i la festa serà els propers dies 23, 24, i 25 de maig .

Jennifer: Serà molt gran la biblioteca? Molt, molt gran, la biblioteca tindrà llibres , ordinadors, música, etc. Mar: Tindrà molts volums? Sí, tindrà molts llibres .

Alejandro: Quina feina tenia abans de ser alcaldessa ? Treballava en una oficina d’administrativa en una empresa privada.

Qendresa: Què és un agent cívic? L’agent cívic és gent que s’ocupa de resoldre els dubtes que es poden presentar als ciudatats.

Aroa: Quines feines es fan a l’Ajuntament? Arreglar els carrers, els llums, edificis públics, escoles ,cuidar i regar parques i jardins, organitzar festes.

Geneva: A Sant Vicenç necessitarem aigua? Si plou més no necessitarem aigua, però si no plou, aquí l’Ajuntament disposa de tres pous i un altre que estan rehabilitant. I a més a més moltes cases de la muntanya tenen pou propi.

12


El ventall

ACTIVITATS CICLES

El dia 22 de Febrer vam anar a les mines de Gavà els cursos de 5è i 6è. A les 9:00 de matí tots estàvem a les nostres classes, és clar, com sempre havíem d’anar als lavabos abans de pujar a l’autocar. A les 9:20 van sortir de l’escola,l’autocar ja ens estava esperant, ens van pujar,quan estàvem a l’autocar vam començar a cantar cançons . Més tard quan vam arribar ,vam haver d’esmorzar, perquè dins de les mines no es podia menjar. Més tard vam entrar i la monitora ens va portar a una sala a fer un taller sobre llogues ,ens va explicar com funcionava un trepant de sílex i un nen que es diu Pedro es va fer un forat al dit amb la màquina que van utilitzar per fer el forat i també una nena que es diu Anaïs es va fer mal al dit i va haver de

venir una senyoreta que treballava allí per rentar la sala, ja que s’havia tacat de sang una miqueta. Vam fer el taller de llogues i vam anar a veure les mines de Gavà ,tots estàvem molt contents, però al final no eren les de veritat, eren una copia simulada amb cartró- pedra perquè les de veritat les estaven examinant encara avui dia. Quan vam sortir vam anar al Museu de Gavà i vam veure un audiovisual, vam visitar tot el museu i més tard, vam anar al parc que estava molt a prop d’allí. Vam dinar i quan va ser l’hora vam marxar cap a casa.

Cristina Muiños Palma 6è

13


El ventall

ACTIVITATS CICLES

El dia 30 d´Abril vam anar al camp de futbol de la Barruana. Estàvem 5è i 6è junts amb les professores Maite, Fabiola , Sandra i el professor Carles. Quan vam arribar ja hi havien uns quants col·legis . Les nenes de 5è vam començar a competir perquè érem el primer grup. Estàvem molt nervioses. Les primeres en fer les proves vam ser la Lala, La Maria Jesús, la Kamar i jo. Hi havien quatre proves. La primera prova que vam fer va ser la de córrer una volta i mitja. La Maria Jesús va quedar segona, la Lala i jo terceres i la Kamar darrera nostre.

Després vam fer la prova de salts i totes ben bé vam quedar iguals. Al cap de 5 minuts, vam fer la prova de llançament. L´ última prova va ser la de velocitat, i en acabar, vam anar a buscar els sucs. Després van concursar els demés i tots i totes ho van fer molt bé. Quan vam acabar van donar els premis, i de la nostra escola va guanyar l’Àlex de sisè. Després vam marxar cap a l’escola.

Iris 5è

14


El ventall

RACÓ DE L'ESCRIPTOR PARA UNA GRAN MAESTRA Dedico unas sencillas pero sinceras palabras a la Gran Maestra, Montse Font Bassieras, que este curso 2007-08 se jubila. Profesional dedicada a la enseñanza durante más de 25 años. Ha pasado toda su vida en el CEIP LA GUARDIA, primero en el cole antiguo hasta que se hizo el nuevo que es en el que estamos actualmente. Por ella han pasado toda una generación de familias desde padres/madres, tíos/as, y hermanos/as de muchos/as de nuestros/as alumno/as que tenemos en la actualidad. De todos los años que he trabajado con ella siempre la recuerdo: proponiendo y preparando actividades, ayudando a sus alumnos/as y a sus compañeros/as. Sólo hace falta decir: -¡Montse necesito………! Ella se levanta, se va a su clase o la biblioteca y te busca una ficha, un dibujo, un libro…. Que pueda ayudarte. Persona con gran experiencia profesional y a la vez una gran persona. Con una fuerza interior

extraordinaria, siempre vital, nuca se arruga delante del trabajo. Posee una salud de hierro, muy pocas veces se ha puesto enferma. Si hay una pasa de gastroenteritis, gripe,… los demás vamos cayendo y ella al pie del cañón. Montse para mí es como mi tía que la tengo siempre que la necesito, que me orienta, me ayuda, me da ánimo cuando tengo un mal día y lo más importante de todo es que siempre da sin esperar nada a cambio. Y como no, compañera de sus compañeros/as ante todo. Siempre te recordaré y te recordaremos. Muchísimos besos. Silvia Rey Serrano (Maestra CEIP LA GUARDIA)

La Montse Font és una professora que té molts anys aquí a l’escola la Guàrdia, almenys des de fa 25 anys que treballa aquí i aquest any es jubila. Considerem que és una bona persona perquè es molt carinyosa sempre amb els nens i les nenes. Li agrada molt ajudar, perquè quan necessitem alguna cosa, ella la busca i la porta a la classe. La Montse és una professora molt amable amb els professors,els nens i les nenes de l’escola. Segurament que notarem la teva falta a l’escola, Montse, però com que vius molt a prop no et refiis de que algun dia et vinguem a buscar. Un petó molt gran i una abraçada ben forta. RANIA I ARBRESHA 6è


El ventall

INNOVEM

16


El ventall

INNOVEM

Noves tecnologies. Noves tendències. L’aula de ciències amb suport TIC

E

n aquesta secció us volem presentar la darrera dotació que hem rebut: L’aula de ciències amb suport TIC. Aquesta aula és una magnífica eina per a l’aprenentatge de les ciències. El tipus de treball que permet realitzar és molt motivador per als alumnes, afavoreix l’adquisició d’habilitats intel—lectuals tals com la resolució de problemes, l’anàlisi, la generalització, la presa de decisions i el que penso que és fonamental ajuda a la construcció del coneixement a partit de la pròpia experiència i de la interacció amb l’entorn. Aquesta línia metodològica s’emmarca clarament dins del constructivisme. Sota aquesta perspectiva els aprenentatges esdevenen significatius pel alumnes, la qual cosa vol dir que els coneixements adquirits tenen un sentit i significat, són útils i aplicables en diferents àmbits de la seva vida.

L’aprenentatge de les ciències es realitza a partir d’una metodologia científica. Això vol dir que els nostres alumnes treballen amb el mateix mètode que els científics i investigadors. De forma molt sintètica, podem dir que davant d’un cas susceptible d’estudi, en primer lloc, partim dels coneixements previs que té l’alumne sobre el cas i també poden informar-se i documentar-se (què en saben els altres?) a través de les fonts més a l’abast com internet. Per exemple, com a cas d’estudi es podria plantejar la caiguda de dos cossos de diferent massa com són dues llaunes de beguda, una plena i l’altra buida. Si les deixem caure des de la finestra en el mateix instant, quina de les dues arriba abans a terra?.

En segon lloc, han d’emetre hipòtesis (afirmacions no contrastades empíricament) en relació al fenomen que estiguin estudiant. Es a dir, en base a la informació disponible han de ser capaços de preveure situacions o comportament futurs. En tercer lloc, cal dissenyar un model experimental que ens permeti contrastar la versemblança de les hipòtesis emeses inicialment i que es pugui repetir tants cops com faci falta. En tercer lloc, cal realitzar l’experiment dissenyat, repetir-lo uns quants cops i recollir els resultats obtinguts. Aquest resultats els contrastem amb les hipòtesis emeses inicialment. Això ens permetrà, si és el cas, acceptar les hipòtesis i, per tant, deixaran de ser-ho per passar a ser coneixement científic, o en cas contrari, rebutjarem les hipòtesis per ser falses. I caldrà fer una reformulació. Finalment, els resultats obtinguts es poden difondre en un entorn més proper com pot ser fent una exposició pública dels resultats a la resta de companys de la classe o, en un entorn més ampli com divulgar els resultats a través d’internet. La dotació consta de 4 ordinadors, un monitor LCD de 42’’, dues lupes binoculars a les quals s’hi pot adaptar una càmera digital model Moticam 1000 que connectada a l’ordinador permet visualitzar a través del monitor de 42’’ el que estem observant a la lupa. Quatre Ecodats que permeten prendre diversos tipus de mesures i treballar diferents aspectes importants del mètode científic, com són l’obtenció, el processament i la interpretació de les dades de diferents treballs experimentals. I càmeres fotogràfiques digitals. Per cert, quina llauna arribarà abans a terra la plena o la buida?

Josep Gessé Pedrosa Coordinador d’informàtica

17


El ventall

COL·LABORACIONS

AFRONTEM UN REPTE COMÚ: EDUQUEM PERSONES

No hi ha dubte que la família ha

primer moment; tot gaudint del creixement

canviat d’imatge en la societat actual:

com a persones dels nostres fills, fins al

mares o pares que eduquen les seves

final.

criatures en solitari, parelles que hi aporten

Nosaltres entenem la implicació per

fills i filles d’unions anteriors per formar

part de les famílies, no solament assistint a

una nova família, parelles que adopten o

les reunions sinó mostrant una

que acullen infants, famílies d’altres

preocupació diària: preguntant al nen/a

cultures, etc.

com ha anat l’escola, què ha fet, si ha

Des de l’escola som conscients que,

tingut algun problema, dedicar-li una

a la dificultat anteriorment comentada, se li

estoneta al dia per fer els deures, gaudir

han d’afegir d’altres (moltes hores fora de

de moments lliures, deixar-li clar les coses

casa, l’economia...). Però sense el

que fa bé i no centrar-nos només en

recolzament de les famílies, els mestres

aquelles que fa malament...

no podem afrontar un objectiu tant important com és el d’educar. Eduquem

PER TANT, GAUDIU DE LA

persones, nens i nenes, i ho fem pensant

FORTUNA DE SER PARES!!!

en la seva autonomia i en la seva integració com a éssers humans. La família i l’escola són els dos nuclis fonamentals que intervenen en l’educació dels nens i és per això que ha d’haver una estreta relació d’aquests dos components per arribar a aconseguir uns objectius.

Com a pares, un cop ens endinsem en el fascinant repte d’educar als nostres fills ho hem de fer en tots els sentits i...ho sentim!, en aquesta dura tasca no hi ha vacances, ens hem d’implicar des d’un


El ventall

COL路LABORACIONS

19


ENTRETENIMENTS

El ventall

Els alumnes de 6è hem treballat en Anglès una unitat per aprendre històries del passat. Una d’aquestes històries és una llegenda grega que els alumnes hem adaptat i transformat en un comic. Aquesta història narra les aventures d’un pare i un fill que necesiten sortir d’una illa deserta per tal de sobreviure. Els diàlegs dels personatges han estat adaptats per part dels alumnes i corregits a l’aula per tal que la història estigui explicada en Anglès. Després cadascun dels alumnes va fer el seu propi treball a la llibreta. Aquest és un exemple d’una de les alumnes que va interpretar la història d’aquesta manera:


Profile for Escola La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts)

El Ventall. Núm. 53  

El Ventall. Número 53. Juny 2008. La revista del CEIP La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts)

El Ventall. Núm. 53  

El Ventall. Número 53. Juny 2008. La revista del CEIP La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts)

Advertisement