Page 1

Nº50 Febrer 07 EDITORIAL

Pàg. 2

SORTIDES

Pàg. 3

FESTES

Pàg. 8

ACTIVITATS CICLES

Pàg. 10

RACÓ DE L’ESCRIPTOR

Pàg. 11

INNOVEM

Pàg. 12

COL·LABORACIONS

Pàg. 13

ENTRETENIMENTS

Pàg. 15

CONTRAPORTADA

Pàg. 18

Consell de redacció: Alumnes i mestres. Equip de redacció: Montse Font, Silvia Rey i Carles Santamaría. Equip de disseny: Comissió de revista. Col·laboracions: l’AMPA del CEIP LA GUÀRDIA i l’Ajuntament de St. Vicenç


EDITORIAL

El ventall

Estic asseguda al meu despatx i en un d’aquells moments que et distreus, m’he

Este curso es mi segundo año en el colegio, y he decidido implicarme más en la asociación de padres, AMPA.

trobat mirant cap el cel, un cel blau, blau de fred,

però

d’aquells

cels

que

dius:

guauuuuu!!!!!!!, quin color de blau!

Como nuevo miembro y con mi pequeña ayuda, me voy dando cuenta del esfuerzo tan grande que hacen los pocos padres en los que en ella colaboran.

M’he posat de peu i he llençat una mirada cap l’horitzó, es veia el mar, he pensat, quina sort! Quin privilegi observar aquest paisatge!

Tenemos extraescolares, fiesta de fin de curso, fiesta de disfraces, etc.…, y algo que para mi es muy importante, un puente entre los padres y este centro

He continuat el meu viatge però hi ha quelcom que l’espatlla. A la llunyania, la gran ciutat dins de la bombolla gris que la cobreix.

Todo ello se consigue con la venta de libros de texto, libros en “Sant Jordi”, material escolar, y muchas horas buscando, llamando y pidiendo favores para una nevera para la fiesta o una megafonía para la “rua”.

Mirant més cap aquí cotxes i més cotxes, camions i més camions, i vet aquí, ja s’ha format una gran caravana. Cada cotxe que forma part de la caravana expulsant gasos que col·laboren a engrandir la contaminació

Y por supuesto, con vuestra aportación anual de socios, donde cual fue mi sorpresa, cuando me enteré que hace algunos años algún que otro no pagaba; ahora salvo alguna excepción esto no sucede.

ambiental. Si us dic la veritat ja no recordo el paisatge bonic del principi, la visió s’esfuma en mig del núvol contaminant.

Un curso se acaba y otro empieza y siempre son los mismos los que se implican. Necesitamos padres, ideas nuevas, propuestas y más colaboración por vuestra parte.

Serem els homes capaços de continuar permetent la destrucció del medi ambient sense fer res? Quina feina tindreu els nens i nenes que avui esteu a l’escola per tal

Nuestros hijos son los que se benefician de todas las labores que se realizan en el AMPA, y yo como colaboradora, estoy más que satisfecha.

d’arreglar el món que els adults d’ara us deixem!

“ PENSAD EN ELLO “

És un bon tema de reflexió, no us sembla? Àngels “la dire”

Paula “AMPA”

2


SORTIDES

El ventall

HA ARRIBAT LA TARDOR, LES FULLES CAUEN, MENGEM PANELLETS I FRUITS DE TEMPORADA. PER AIXÒ ELS NENS/ES D’EDUCACIÓ INFANTIL HEM ANAT A FER UN VOLT PEL NOSTRE POBLE. HEM ANAT A LA FORN DEL POBLE “EL MASIP”, ALLÀ ENS HAN ENSENYAT A FER ELS PANELLETS:

ABANS DE CUINAR ENS HEM DE RENTAR LES MANS

PER LA MASSA NECESSITEM : • AMETLLA MOLTA • SUCRE • PELL DE LLIMONA • PATATA BULLIDA • ROVELL D’OU

FEM XURROS, BOLETES, PINYONS I… SORPRESA, HA SORTIT UN PANELLET EL JOAN ÉS UN EXPERT!

3


SORTIDES

El ventall

DESPRÈS DE TREBALLAR TANT ANEM A LA FRUITERIA, PORTEM UNA LLISTA MOLT LLARGA: • MAGRANES • MONIATOS • MANDARINES • CASTANYES • CODONY • CAQUI

TAMBÉ HEM FET UNA SORTIDA A UNA CASA DE COLÒNIES SITUADA A SANTA MARIA DE PALAUTORDERA, ON VAM FER UNS TALLERS I UNA PASSEJADA PEL BOSC I VAM JUGAR AMB LA FADA.

ENS HO HEM PASSAT MOLT BÈ I HEM APRÈS MOLTÍSSSIMES COSES. FINS LA PROPERA.

4


SORTIDES

El ventall

5


SORTIDES

El ventall

CONEGUEM L´AJUNTAMENT

El passat 7 de novembre, els nens i les nenes de 3r realitzàrem una sortida per visitar l´ajuntament i conèixer l´alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts. Passades les 9 del matí sortírem de l´escola. Ens acompanyaven en Carles i en Rafa. En primer lloc, vam visitar l´arxiu municipal, però abans ens vam parar a un parc per tal de fer un descans i esmorzar. Tot i que també aprofitàrem el moment per jugar una estona amb els gronxadors. Un cop a dintre de l´arxiu, ens va atendre una noia molt simpàtica que ens va explicar un munt de coses i ens va mostrar papers i llibres referents a la història del nostre poble molt antics. Després de visitar l´arxiu, ens esperava l´alcaldessa a l´ajuntament. I cap allí ens dirigírem. Quan estàvem a la porta de l´edifici, va arribar Joan Carles i va començar a explicar-nos coses molt interessants: Què era l´ajuntament, per a que servia, qui escollia la gent que treballava allí... També vam poder veure un mapa del poble i l´escola de “La Guàrdia” en miniatura. Quasi sense adonar-nos-en ja era l´hora d´entrar i coneixer l´alcaldessa.

Per dintre, l´ajuntament era molt bonic,tot i que és una mica antic (Joan Carles ens va dir que havia sigut construït a l´any 1927!!!). Pujàrem per unes escales molt grans, on hi estava l´escut del poble de Sant Vicenç i entrarem a la sala de plens; una habitació amb moltes cadires on sembla ser que es prenen decisions molt importants. Un cop estiguérem tots i totes asseguts, va entrar l´alcaldessa Amparo Piqueras. Ens va semblar molt simpàtica i disposada a respondre´ns totes les preguntes que ens havíem preparat dies abans per fer-li. I així va ser. Ens va dir que li agradava molt la seva feina, que allò que més li preocupava era el benestar de la gent del poble i fins i tot qui era Sant Vicenç i quin significat tenia l´escut de la localitat. Ràpidament es va fer l´hora de tornar a l´escola i ens vam acomiadar de tota la gent de l´ajuntament i mentre ho feiem, l´alcaldessa ens va regalar una piruleta i un pin de Sant Vicençs dels Horts. Abans de pujar, vam tenir una estona per dibuixar la façana de l´ajuntament (que segons ens van dir té un estil modernista). En acabar el dibuix, tornàvem a organitzar les files, després d´haver passat un matí molt divertit i d´haver conegut moltíssimes coses més del nostre poble.

6


SORTIDES

El ventall

ANEM AL COSMO CAIXA El dia 5 de desembre del 2006 vam anar a fer una visita a COSMO CAIXA. Vam anar en autocar escoltant música, després d’una estona vam arribar al COSMOCAIXA, vam baixar de l’autocar i vàrem agafar les nostres motxilles, i vam anar a esmorzar a un jardins. Després vam entrar a dintre. Allà a l’entrada hi havia un coet i moltes coses més de matemàtiques complicades.

Va venir una guia i ens va ensenyar les instal—lacions, després ens va acompanyar a una classe , vam fer un ecosistema i un dossier. Per fer el dossier, buscàvem les respostes per molts llocs. Després vam anar a un espècie de cinema amb una pantalla gran i per internet visitàvem i ens comunicàvem amb un centre veterinari. I parlàvem amb dues noies de l’ O.N.G. d’animals, ens feien preguntes que després nosaltres responíem aixecant unes targetes que abans ens havien donat. Va ser una activitat molt interessant i molt divertida. Després vam anar a dinar i a la tarda vam fer una visita a la selva Amazònica i més coses que ens quedaven per veure Adrian Salvà 6e

7


FESTES

El ventall

FESTA HALLOWEEN A L’ESCOLA El dimarts dia 31 d’Octubre vam celebrar

Halloween a

l’escola. Els alumnes de 5è i 6è ho vam celebrar a la tarda preparant en diversos grups un teatre . Els grups son els mateixos que tenim a Tallers. Uns feien “Les titelles vivents”, l’altre “Festa de Halloween” i per últim, l’altre grup feia “ La nit del Pi Gros”. Vam estar tota la setmana preparant els teatres i ens van sortir molt bé. Tots ens vam disfressar de personatges terrorífics i ens vam divertir força. A dos quarts de cinc vam fer una petita discoteca. Després va sonar la música i ens en vam anar cap a casa. Cristina Hernández. 6è.

CELEBRACIÓ DE HALLOWEEN AL CICLE MITJÀ

El dia 31 d’octubre vam celebrar la festa de Halloween a l’escola. Al cicle mitjà ens vam ajuntar els nens de 3r i 4t i vam fer tres grups. Els del primer grup vam anar amb el Carles. Vam pintar i retallar dibuixos de Halloween per a fer un memori. La Silvia va venir a jugar una partida amb nosaltres. Els del segon grup, vam anar amb la Rosa Maria i van construir unes llibretes amb formes com un fantasma, una calavera i un bosc. Nosaltres primer les calcaven i després les retallaven i per últim les repassàvem amb retolador i ens les emportaven a casa. El tercer grup vam fer jocs amb la Milagros. Primer, vam jugar a la classe amb jocs de taula i després vam baixar a l’aula d’informàtica a jugar a jocs de Halloween. Vam imprimir dibuixos per portar-los a casa. Quan faltava mitja hora vam sortir al pati i com venien disfressats li vam fer una mica de por als petits. Va ser un dia molt divertit. La classe de 4t.

8


FESTES

El ventall

NADAL A L’ESCOLA El dia 21 de desembre era el dia que celebràvem el Nadal a l’escola. Quan vam arribar a l’escola vam anar al pati i després vam pujar a les classes per fer l’amic invisible. A tothom crec que li havien agradat els regals, després d’obrir els regals vam jugar. A mi em van regalar moltes coses, molt boniques. Després va sonar el timbre i tots ens vam acomiadar i desitjar un BON NADAL I FELIÇ ANY NOU. El dia següent vam començar les vacances. Eliana Estefan Anguieta 6 è

Uns dies abans, havíem decorat l’escola. Totes les classes vam participar, cada cicle al lloc que li corresponia. Els alumnes de cinquè i de sisè els corresponia decorar l’entrada ,i quan vam acabar va quedar molt bé. El dijous 21 vam anar a cantar al teatre de La Vicentina tota l’escola. Cada classe cantava unes Nadales. El concert va quedar molt bé i va agradar molt als pares.

9


ACTIVITATS CICLES

El ventall

CURSA D’HIVERN El passat mes de Desembre, tots els alumnes de l’escola van participar en una nova edició de la tradicional cursa d’hivern, organitzada per l’Ajuntament de sant Vicenç dels Horts al Parc del Pi Gros.

Els recorreguts eren diferents segons l’edat dels participants.

Així us animem a tots recordant-vos la necessitat de realitzar qualsevol tipus d’esport en benefici de la vostra salut.

Un cop allà, els mestres d’Educació Física de les diferents escoles participants, juntament amb els responsables de l’Ajuntament, van vetllar pel bon funcionament de la cursa.

Pensem que l’esport és la forma més divertida i engrescadora de com partir una bona estona amb companys i amics.

Des d’aquí, volem destacar l’esforç, el sacrifici i l’esperit de superació que van mostrar els nostres alumnes en aquesta trobada esportiva. La cursa es va realitzar en diferents dies: El primer dia, van participar els alumnes d’Educació Infantil ( P5) i els alumnes del Cicle Inicial.

El segon dia, els alumnes del cicle mitjà, i el darrer dia, els alumnes del cicle superior.

Mestres d’ Educació Física.

10


RACÓ DE L'ESCRIPTOR

El ventall

Era un poble que tenia poca població. El vaig conèixer un dia quan vam anar de vacances al poble dels meus avis. Està msituat als Prepirineus. La població és bona. Les cases són velles però boniques. Els carreres són una mica estrets. El que més m'agrada és el Miguelito que és un pastís que per dins té crema i està boníssim. M'agrada dir-li el poble misteriós perquè te una cova que hi ha dibuixos prehistòrics.

El meu pais és Marroc , jo conec molt bé la població de Rincón perquè vaig de vacances a la casa que tenim allà. La primera vegada que vaig anar a Rincon tenia només dos mesos. La meva casa no es tan gran com les altres cases. Els seus carrers són estrets amb una mica de sorra . Bé, el que més em va agradar va ser quan anava a la platja amb els meus germans , amb el meu tiet i el meu pare , però també m’ho passava bé amb les meves amigues i els meus cosins. També vaig anar a una altra ciutat que es deia Tizula allà estaven els meus avis i àvies. I van venir un munt de tiets i tietes amb els seus fills ,és à dir els meus cosins .

Nadia Amarki 5è.

La vaig conéixer aquest any que vaig anar a Galícia perquè feia 6 anys que no anava. Vaig anar a Finisterre que està a la provincia de la Coruña. La veritat és que la població estava molt bé a mi m’ ha agradat molt. Les cases són mes velles que a Sant Vicenç dels Horts, i també hi ha de molt boniques. Els carrers són amples i llargs. M’ ha agradat tot però el que més la platja de Finisterre i la natura. I aquest ha sigut el meu viatge a Galícia . Vull anar mes vegades a visitar Galícia, Pontecaldelas i Finisterre. Cristina Muiños 5è

Salou és una ciutat molt bonica, té una platja, molt gran i en la ciutat de Salou està PORT AVENTURA .També té moltes carreteres i molts parcs, jo vaig conèixer Salou perquè la meva tieta viu allí. Està al costat de Tarragona, la meva tieta viu al costat de la via del tren en un pis de la sisena planta . A mi m’agraden molt dues fonts que hi ha al costat de la platja, una d’elles és gran i l’ altra és més petita però per la nit s’ il·lumina amb llums. La posta de sol també m’agrada molt. Dina

11


INNOVEM

El ventall

Hola nens i nenes de l’escola! Sóc la Regina, us

on la fruita que més ens

Així doncs, a partir d’ara

enrecordeu de mi?? Entre

agrada és la taronja...

em podeu trobar

tots vareu escollir el meu

Vaig arribar a La Guàrdia

qualsevol dia de la

nom, que m’agrada molt!

gràcies a la meva cosina

setmana a la biblioteca on

He triat la revista de

Agripina, filla adoptiva

us ajudaré a buscar un

l’escola per presentar-me

d’una mestra, l’Anna.

llibre que us agradi.

davant de tots, per si hi ha

Quan vaig veure la vostra

algún despistat o

biblioteca vaig pensar que

despistada entre

m’agradaria molt poder

vosaltres...

viure en un lloc envoltada de llibres, amb mil i una

No sé si sabeu que vinc

història per descobrir.

d’una terra molt llunyana,

Molts petons per a tots!!

12


COL·LABORACIONS

El ventall

A l’escola també hi anem a aprendre els pares i les mares. “El Cafelito”, L’escola de pares i mares, un espai de formació per pares i mares.

L’escola La Guàrdia segueix apostant per oferir espais de formació per pares i mares, “El Cafelito” és tot un exemple d’escola de pares i mares. Ja que té continuïtat i participació. L’èxit d’assistència i la satisfacció per les activitats proposades responen a la feina i perseverància de tots els membres de la comunitat escolar, professorat i AMPA. Entenem que la feina d’educar els nens i nenes l’hem de fer entre tots, des de l’escola i des de casa. “El Cafelito” ofereix un espai de formació, reflexió i sobretot un espai on compartir els dubtes, pors i angoixes que com a pares i mares tenim... El passat 13 de desembre es va fer la segona sessió dels tallers “Connecta amb els teus fills”, a càrrec de Quim Cabra, psicopedagog del centre. El programa Connecta amb els teus fills consta de dos tallers, el primer es va realitzar el curs passat. En els dos tallers hi va haver molta assistència de pares i mares i molta participació en les activitats i el debat. L’objectiu dels tallers Connecta es parlar de com fomentar hàbits, actituds i estratègies saludables en els nostres fills. En aquests taller vàrem parlar de com educar els nostres fills, de com ajudar-los a créixer, de com fomentar les habilitats i estratègies que els ajudaran a ser menys vulnerables en les diverses situacions de consum de drogues i en situacions de conductes de risc. Els tallers es centre en quatre grans apartats:

1. Els pares com a models. Els pares som tot un model i referent per als nostres fills, no sempre el que fem i el que diem coincideix, els nostres fills es fixen més en el que fem que amb el que diem... El paper dels pares com a model és un factor de protecció molt important. Els hàbits de consum paterns i els tòpics i falses creences sobre les drogues són un factor de risc molt important.

13


COL·LABORACIONS

El ventall

2. La comunicació. Ens cal reflexionar en el nostre dia a dia, de si a casa tenim espais de diàleg, on compartir les petites coses de cada dia. Sovint confonem el concepte de parlar amb els nostres fills i el que fem és interrogar, preguntar.... Ens cal aprendre a escoltar de veritat, a entendre els significats del silencis, a escoltar els seus estats d’ànim... Gaudir d’una bona comunicació amb els fills és la millor eina que tenim per promoure estils de vida saludables i, per tant, fer prevenció de l’ús i abús de drogues i altres comportaments de risc.

Fomentar el diàleg és molt important per la formació del nostre fill. Ens ajudarà a transmetre valors, conèixer com pensa l’adolescent, estar en contacte amb les seves inquietuds

3. Els límits o referents. Normes familiars clares i estables. Cal establir uns límits clars, sempre justificats per uns criteris lògics, comprensibles i negociables. Cal ser coherents amb aquests límits i ajudar a mesurar les conseqüències dels propis actes. Relacionar responsabilitat i llibertat a l’hora de pactar normes

4. El grup dels iguals, els amics... A l’adolescència el grup dels iguals i l’oci seran el centre dels valors i l’element clau en el seu àmbit relacional i de desenvolupament, seran la base per a constituir una identitat pròpia i l’ajuden desenvolupar un element clau de la seva personalitat: el seu “auto concepte”. Però també serà el centre d’atracció de les anomenades “conductes de risc” o millor dit, els riscos es manifestaran en els temps d’oci i els moments de relació amb els iguals. El consum de drogues té un paper recreacional, en un context relacional i d’oci. Els consums de drogues estan totalment normalitzats i integrats en les pautes de comportament dels joves. No es viuen de manera conflictiva, marginal o problemàtica. Podríem parlar d’un consum de drogues i d’altres pràctiques de risc que formen part d’un ritus i s’emmarquen en l’àmbit d’experimentació i transgressió propis del moment evolutiu. Cal reconèixer que l’èxit d’assistència i participació de pares i mares en les activitats d’ El cafelito, és el resultat del treball i l’esforç que l’escola i l’AMPA venen realitzant des de fa temps. 14


ENTRETENIMENTS

El ventall

COM FER UNA MARIETA DE FANG

Els alumnes i les alumnes de 3r i 4t, us volem ensenyar com podeu fer una marieta de fang per guardar els vostres llapis. És molt senzill, atents!!! Materials: - Fang - Una espàtula - Dos trossos de filferro - Un llapis gros - Un pinzell - Pintura de color vermell, negre i blanc Passos: 1- En primer lloc, modelarem el cos de la marieta a partir d’una bola bastant gran de fang. 2- A continuació farem un tall a l’esquena amb una espàtula per simular el lloc on es troben les ales.

3- Farem una altra bola de fang més menuda, que serà el cap i la unirem al cos. 4- Després li farem dues antenes de filferro i les afegirem al cap. 5- Amb un llapis gros, foradarem les ales (li farem uns 8 o 10 forats) 6- Quan sigui seca, pintarem les ales vermelles i el cap de color

negre. Després farem els ulls de color blanc i més tard de negre. 7- Quan estigui seca la pintura, tindràs una marieta ben maca que et guardarà els teus llapis favorits.

Ja pots començar. Ànim!

1- En primer lloc,

2-3- A continuació farem

4--5- Amb un llapis després

6-7- Quan estigui seca, la pintura:

15


ENTRETENIMENTS

El ventall

TARTA DE CHOCOLATE Ingredientes (Cálculo : 8 raciones) Bizcocho: 1 de 8 raciones. Crema de mantequilla de chocolate: 300 gr. Almíbar: 2 dl. Cobertura para decorar granillo o fideo de chocolate Para la elaboración del bizcocho necesitaremos: -

Un yogur natural. Tomamos como medida el yogur vacio y ponemos: Un vaso de aceite de oliva. Tres vasos de harina. Un sobre de levadura. Tres huevos.

Batir los huevos junto con el azúcar y después ir incorporando los demás ingredientes. La harina tamizarla primero con un colador y juntarla con la levadura. Untar un poco de mantequilla al molde, y espolvorear un poco de harina para evitar que la masa se pegue. Calentar el horno a 200 grados y meter el molde. Dejar cocer durante unos 20 ó 30 minutos. Es muy importante no abrir el horno los primeros 20 minutos para que el bizcocho suba bien. El bizcocho estará listo cuando lo pinches con un cuchillo por ejemplo, y salga limpio.

Elaboración de la tarta de chocolate. 1. Una vez esté frío el bizcocho cortarlo por la mitad, en dos discos, y emborracharlos con el almíbar y el licor. 2. En el disco base, extender unos 100 gr. de mantequilla de chocolate y colocar encima el otro disco. Emborrachar algo más y extender una capa de crema de mantequilla de chocolate, debiendo quedar uniformemente lisa. Los bordes también se recubren con la misma crema. 16


3. Rebozar el borde con el granillo o fideo de chocolate. Colocar en fuente con blonda. 4. Decorar a cartucho, con la cobertura atemperada, con la palabra “chocolate� y algunos motivos de chocolate.

Notas En el alisado final de la superficie pueden hacerse unas ondas, pasando de una sola vez un cuchillo sierra ligeramente templado. El bizcocho puede ser de chocolate.

AMPA

17


18

Profile for Escola La Guàrdia (Sant Vicenç dels Horts)

El Ventall. Núm. 50  

El Ventall. Número 50. Febrer 2007. La revista del CEIP La Guàrdia

El Ventall. Núm. 50  

El Ventall. Número 50. Febrer 2007. La revista del CEIP La Guàrdia

Advertisement