Page 1

Nº 64 Febrer 2014 EDITORIAL

Pàg. 2

SORTIDES

Pàgs.3-12

FESTES

Pàgs. 13-15

ACTIVITATS CICLES

Pàg. 16-22

RELIGIÓ

Pàg. 23

COL·LABORACIONS

Pàg.24-25

ENTRETENIMENTS

Pàg. 26-27

CONTRAPORTADA

Pàg. 28

Equip de redacció: Alumnes i mestres. Maquetació i disseny: Departament de llengua Adreça web: http://www.escolalaguardia.cat Col·laboracions:


EDITORIAL

El ventall

25 anys de l'Escola La Guàrdia El mes d'octubre de l'any 1988 es va inaugurar el nou edifici de la nostra escola, en la ubicació actual. Per tant, aquest curs escolar 2013/2014 celebrem el 25è aniversari. L'edifici anterior estava emplaçat en els antics Salesians i degut a l'antiguitat del mateix es va decidir la construcció d'una nova escola en un turó del barri de La Guàrdia. Val a dir que durant aquest curs es realitzaran alguns actes per celebrar un esdeveniment tant remarcat. Durant els 25 anys d'existència de l'escola hi han hagut etapes de tots els colors. Destacaria, però, un denominador comú en tots aquests anys i que és un esperit de millora continua per a consolidar-se com una institució educativa de qualitat en el nostre municipi. Hem treballat i treballem tos plegats (pares, alumnes i mestres) per assolir l'excel·lència educativa. Durant aquests anys hem pogut copsar com hem anat creixent i millorant els resultats educatius dels nostres alumnes. Gaudim d'un elevat nivell de participació i implicació dels pares i mares tant des de l'AMPA com en un gran nombre d'activitats a l'escola. Els claustres de professors han participat durant aquests anys en molt projectes d'innovació educativa que han contribuït a consolidar un projecte educatiu de qualitat. Els canvis que hem viscut durant aquests anys han estat molt importants i a diferents nivells: socials, culturals, tecnològics i polítics. I en aquest sentit penso que cal posar en valor la qualitat dels professionals de l'ensenyament, que han exercit i exerceixen el seu magisteri a la nostra escola, ja que han estat capaços d'adaptar-se i incorporar les innovacions en la seva tasca docent. Durant aquests 25 anys han passat 25 promocions que fan, aproximadament, un total de 500 alumnes que han cursat els seus estudis de Primària a l'Escola La Guàrdia. I, que actualment en alguns casos ja són els seus fills els que segueixen l'escolaritat a la mateixa escola. Per altra banda, sovint, rebem visites d'exalumnes que van a l'Institut o que ja han acabat els estudis i estan en el món laboral i tots recorden amb alegria i un punt de nostàlgia els anys passats a l'escola. Manifestacions, totes elles, que tant des del punt de vista professional com personal ens omplen de satisfacció. Vull fer una al·lusió especial i merescuda a l'Àngels que des de la inauguració de La Guàrdia l'any 88 ha estat treballant amb gran dedicació, com a mestra de l'escola i desenvolupant diversos càrrecs: cap d'estudis, directora i actualment secretària de l'escola. Finalment, vull encoratjar tothom, pares, alumnes i mestres per seguir treballant, per seguir millorant i fer la nostra escola cada cop més gran. Felicitats!!

Josep Gessé i Pedrola Director de l’Escola La Guàrdia

2


SORTIDES

El ventall

Els mags es converteixen en arquitectes modernistes Hem anat d’excursió a la Pedrera. Allà, a partir d’un conte, hem fet un retrocés en el temps observant la història de la Pedrera. El conte ens ha donat resposta a diverses preguntes: Com es va construir? En què es va inspirar Gaudí per crear-la? També ens ha ajudat a entendre la relació de l’edifici amb la natura. Més tard, ja posats en matèria, hem anat a fer una visita per l’edifici i hem pogut comprovar, in situ, tot el que ens han explicat. Tots hem passejat pel terrat, per les golfes i pels patis interiors. Tota una meravella! A més, hem pogut fer un trencadís, fent servir la tècnica i els materials que utilitzava Gaudí. Quant hem arribat a la classe, hem decidit fer la nostra Pedrera individual, seguint tot el procés i posant-nos de ple en la pell d’Antoni Gaudí. Primer de tot, hem anat a observar la natura que ens envolta i agafar una mica d’inspiració. Després hem fet el plànol de la nostra casa, incorporant elements naturals. Més tard, cadascú ha creat la seva casa, sent fidels a l’estil de Gaudí.

La classe dels Mags

3


El ventall

SORTIDES

Els instruments amics El darrer mes de Novembre, els nens i nenes

de Cicle

Inicial

vam

agafar

l’autocar per anar al Museu de la Música. La sortida va estar excepcional, ja que vam realitzar un taller anomenat “Vine a trobar el teu instrument amic”, on cada grup havia de trobar un instrument concret

dins

del

museu.

Un

cop

el

trobàvem, vam conèixer moltes coses

sobre

l’instrument

en

qüestió i sobre la seva família. Arpes,

timbales,

guitarres,

flautins...

formaven part del món musical en el que ens vam endinsar per descobrir la seva màgia.

4


El ventall

SORTIDES

Els instruments amics amics Després del taller, vam fer una ruta pel Museu i vam aprofitar per tocar alguns dels instruments visitants.

que

Va

concertistes

estan

ser i

a

molt

que

els

disposició divertit

dels

fer

nostres

de

propis

companys sentissin una audició nostra de guitarra elèctrica, piano, clavicèmbal, arpa, violí... Dins del mateix museu, ens podíem moure autònomament per poder posar-nos auriculars, seleccionant i sentint músiques i cançons d’arreu del món. Ha estat una sortida molt recomanable i, a més a més, és molt interessant saber que el Museu de la Música es troba justament al costat de l’Auditori de Barcelona, per això, de tant en tant, podem trobar músics importants dins del museu.

5


SORTIDES

El ventall

Els i les alumnes de cicle mitjà ens ho vam passar d’allò més bé quan vam anar d’excursió a Capellades el dia 11 de novembre, continueu llegint i sabreu tot el que vam fer: Vam anar a visitar un museu que es diu Molí Paperer i esta a Capellades. Material que vam fer servir al taller: • Roba vella. • Aigua. • Un quadre fet de fusta i fil ferro. • Molí d’aigua. • Una màquina de xafar fulls. Passos que vam seguir: 1. Agafar el marc i enfonsar-lo dins d’un cubell d’aigua i roba triturada. 2. Pujar el marc i escorral. 3. Posar un full entre mig d’unes teles. 4. Axafarlo amb una maquina. 5. Deixaro secar. Text escrit per: Marta, Fernando, Moussa, Daniel i Wassima.

6


SORTIDES

El ventall

Vam anar al museu moli paperer . Una de les coses que vem veure va ser com es feia el paper. El paper va començar a ferse amb roba vella i amb corda. Nosaltres vam fer un taller de tres fulls: un de blanc, un de color i un reciclat. El vam fer amb un marc amb fil ferro que el vem submergir dins l’aigua barrejada amb roba, el vem escorra i finalment el vam deixar secar. Text escrit per: Isaac, Yaiza, Tabita, Mehdi, Joel i Flora.

Vem anar a visitar el museu Molí Paperer de Capellades, vem anar al parc a esmorzar i jugar, despres vem entrar al museu i ens van explicar com es feia el paper, també hi havia una maqueta que explicava com es fa el paper. Hi hem apres tot lo que costa fer el paper , es una gran feinada. 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Primer agafem un marc de fusta amb filferro. Agafem la roba i la triturem. La posem amb un cubell gran. Una maquina fa que es mogui la roba. Agafem el marc i lenfonsem dins la roba triturada. Llavors entre paper i paper posem una especie de feltre. La deixem secar i ja esta a punt per escriure al paperet.

Text escrit per: Noemí, Aitana, Alba, Lucia, Brian i Ivan.

7


El ventall

SORTIDES

El dia 11 de Novembre, el cicle mitjà va anar al museu moli paperer de Capellades. Ens van ensenyar una maqueta on explicava com es feia el paper. Vem fer paper amb roba triturada. Material: • Roba vella triturada • Fil ferro • Fusta • Cubell d’aigua Passos a segir: 1. Ficar el marc en el cubell d’aigua. 2. Treure el marc. 3. Posar el marc sobre un full especial. 4. Deixar secar un dia. Text escrit per: Chaymae, Ana, Alicia, Melissa, David i Oriol.

Va ser molt interessant!!

8


SORTIDES

El ventall

FÀBRICA DE PAPER DE CAPELLADES Hem anat a un museu que es diu Fàbrica de paper de Capellades. Hem estat una hora en l’autocar i hem cantat cançons. Després hem arribat al museu i ens van ensenyar com funcionaven les màquines. Les noies d’abans tenien que donar voltes a una màquina que agafa la roba que estigués trencada i fa trocets molt petits. Li donaven voltes i es treia pols, i tenien que respirar molta pols. Vam fer paper amb líquids taronja, paper reciclat i per últim paper blanc. Vam fer formes. Vam anar a un parc i vam veure peixos. Vam tornar amb autocar i aquí s’acaba l’aventura. Rebeca Queralt, Bianca Guriencu, Marwan Ould de 4t

L’EXCURSIÓ El dia 11 de novembre del 2013 vam anar d’excursió. L’excursió va començar quan vam muntar a l’autocar. A l’autocar vam començar a cantar. Quan vam arribar a Capellades vam anar a un parc i vam fer el joc dels semàfors mentre esperàvem per entrar. Després ens vam dividir en dos grups per anar a la fàbrica de paper. Un grup va anar a la fàbrica i l’altre grup es va quedar jugant al parc i després vam canviar. Al final del dia vam muntar una altra vegada a l’autocar i vam anar al col·legi. Sara Martín, Fàtima Inan, Nilo Pérez i Basma Ben Moussa de 4t

9


SORTIDES

10

El ventall


El ventall

SORTIDES

VISITA A LA FUNDACIÓ PALAU ((C Caallddeess dd’’EEssttrraacc))

El dia 11 de novembre

el cicle superior, vàrem fer una visita a la Fundació Palau i un

taller molt interessat. Només arribar ens van fer una xerrada amb l’objectiu de fer una preparació perquè l'emoció davant d'una obra d'art sigui més intensa. Al llarg de la presentació ens van oferir unes nocions bàsiques del moviment artístic (Cubisme) i del seu artista més destacat Pablo Picasso. A continuació el taller es va fer a una sala al costat de la fundació on tenien preparats tots els materials.

Varem fer una activitat de plàstica: PINTURA I COLLAGE. Barreges de colors amb formes geomètriques. Fixant-nos en les Menines (Velázquez) vam reproduir una d’elles amb formes geomètriques bàsiques, seguidament una part es va omplir amb collage ( cadascú podia triar la part que volia), i la resta amb una barreja de tempera i detergent en pols per aconseguir una textura granulada ( la meitat del grup va utilitzar colors càlids i l’altra colors freds) d’aquesta manera cadascú va personalitzar la seva obra.

11


SORTIDES

El ventall

I finalment a dinar a la platja. A prendre el sol!!! Jugar amb la sorra!!!!

Agafar petxines i pedres xules

12


El ventall

FESTES

CASTANYADA 2013 Enguany la festa de la Castanyada l’hem celebrat fent danses i balls tradicionals. Els alumnes s’han dividit en dos grans grups.

Alumnes P3

Alumnes P4

Alumnes P5

Un primer grup anava de P3 a 2n. Els balls estaven pautats sobre músiques tradicionals, per tant els passos de les danses s’han mantingut per tal de fer una dansa més popular. Les danses a infantil han estat les següents: a P3 M’agrada la tardor, a P4 La castanyera, i finalment, a P5 Torrem Castanyes.

Alumnes 1r

Alumnes 2n

El segon grup ha fet dansa creativa que és una part del currículum de música i s’ha aprofitat l’ocasió per donar-li la importància que té. El ser creatiu té darrera un treball en equip i un esforç molt gran per part dels alumnes, aspecte que cal valorar molt positivament.

Alumnes 3r

Alumnes 4rt

13


El ventall

FESTES

Les danses escollides han estat per a 3r Calendari de la tardor, a 4rt La castanyera rockera, a 5è La masovera i a 6è Marrameu torra castanyes, les dues últimes versions del grup lleidatà Pastorets Rock. La dansa de sisè, com era coneguda per tothom, va servir per a concloure la festa cantant-la tota l'escola a ritme de rock. Va ser una gran castanyada i el resultat cal dir que va ser espectacular. Finalment vam acabar menjant castanyes tots junts al patí de l'escola mentre els nens i nenes de sisè ens repartien les castanyes. Alumnes 5è

Alumnes 6è

Menjant tots junts castanyes

14


El ventall

FESTES

CONCERT DE NADAL 2013 El concert de Nadal va estar dividit en dues parts. Una primera part on els alumnes de P4 cantaven la nadala popular El ninot de neu, on acabaven tocant uns instruments molt nadalencs. Els alumnes de Segon van fer participar a tot el públic amb la nadala popular Virolet Sant Pere, Virolet Sant Pau. Seguidament els alumnes de P5 ens van cantar una nadala popular molt antiga anomenada La Festa dels Tres Reis. I per acabar la primera parts els alumnes de Primer i Segon de Primària ens van cantar junts la nadala El pessebre màgic. La segona part va començar amb els alumnes de 4rt que ens van cantar Color Esperanza amb una coreografia molt treballada i una sorpresa al final de la cançó. Van continuar els alumnes de 3r amb la nadala Sense tu, un tema dels Teràpia de Shock molt conegut per Polseres Vermelles. Seguidament van actuar els alumnes de 5è amb la nadala Quan Somrius amb una coreografia que es van inventar ells mateixos. Després va actuar 6è amb la nadala En Navidad de Rosana, on vam tenir la col·laboració del públic assistent. Els alumnes de Cicle Mitjà van cantar junts Ara és Nadal del grup Lexu's i finalment, els alumnes de Cicle Superior amb el públic i els mestres que hi havia vam cantar junts A l'Avantguarda, el cant de l'escola. Junts hem fet molt bona feina! L'últim dia vam tenir una visita molt especial a l'escola La Guàrdia i els alumnes de 3r i 4rt i tota l'escola vam gaudir i molt de la presència del grup Lexu's. Junts vam tancar la campanya de l'Ara és Nadal a les escoles de Catalunya i Andorra. Una iniciativa molt interessant que en vam gaudir tots i totes! Gràcies Toni Just i Carles Gómez per la vostra visita!!

15


ACTIVITATS CICLES

El ventall

DEL CODONY AL CODONYAT Amb l’arribada de la Tardor, els domadors hem estat observant el nostre bosquet i quina ha estat la nostra sorpresa quan hem descobert que al costat del nostre pati neix un dels fruits més característics d’aquesta estació, el codony. Els hem recollit, observat i cuinat. Ha estat una gran experiència! Per fer el codonyat primer hem tallat amb molta cura el codony a trossets, ho hem posat tot a una olla amb sucre i suc de llimona, que hem exprimit nosaltres mateixos. I després de fer xup-xup ho hem xafat amb la forquilla i a refredar!! Ha quedat boníssim!!

16


El ventall

ACTIVITATS CICLES

LES PALLASSES I ELS PALLASSOS VAM ANAR A LA FRUITERIA A COMPRAR FRUITS DE TARDOR.

A L’ OCTUBRE VAM FER AQUESTA PENSADA ARREL DE DESCOBRIR QUE ELS FRUITS DE LA TARDOR EREN ESPECIALS, SOBRETOT ELS SEUS COLORS I MIDES. EREN DELS MATEIXOS COLORS QUE PRENEN LES FULLES DE MOLTS ARBRES EN AQUESTA ESTACIÓ DE L’ANY. HO HAVÍEM OBSERVAT AL BOSQUET, AL PATI I TAMBÉ A LA PDI. ENS VAM ORGANITZAR I CADASCÚ JA SABIA EL QUE HAVIA DE COMPRAR A LA BOTIGA I QUI S‘ENCARREGARIA DE PORTAR EL MONEDER. CADASCÚ PORTAVA UNA BOSSETA PER LA SEVA COMPRA . VAM ANAR-HI EN UNA FILA DE PARELLES AMB LA LIDIA I LA ROSA. EN TORNAR , VAM SEGUIR TREBALLANT AQUESTS FRUITS: COM EREN PER FORA I PER DINS , SEMBLANCES I DIFERÈNCIES, SI EN TALLAR-LOS PER LA MEITAT SORTIA SUC DE LA POLPA, SI N’ HAVÍEM COMPRAT UNA O MÉS UNITATS, LA GRANDÀRIA, , LA LECTURA I L’ESCRIPTURA DELS DIFERENTS NOMS, TREBALLS PLÀSTICS EN ROIG, GROC, MARRÓ, TARONJA I VERD. I TAMBÉ VAM GAUDIR DE LES OLORS I D’ UNS BONS TASTETS MOLT SALUDABLES.

VAM COMPRAR UN MONIATO , CASTANYES, UN CAQUI, AMETLLES, RAÏM, MANDARINES, ... I VAM PAGAR 10 EUROS!

...

!

ENS HO VAM PASSAR MOLT BÉ ESTUDIANT ELS COLORS I ELS FRUITS DE LA TARDOR!

17


El ventall

ACTIVITATS CICLES

Padrins de lectura Com és habitual a la nostra escola, hem iniciat l’apadrinament lector. Fillols i padrins s’han pogut conèixer, han pogut parlar, i han llegit durant diferents estones. Els nens i nenes de primer han estat apadrinats pels nens i nenes de cinquè, i tots plegats es reuneixen un cop al mes han gaudint d’unes bones estones en que la biblioteca s’omple de vida. No només han pogut practicar la lectura, conèixer nous contes i revistes i recordar les normes de la biblioteca, sinó que també han pogut fer uns nous amics amb qui poder compartir bons moments. Ja esperem amb moltes ganes que arribi el proper dia de retrobament per fer els padrins de lectura.

18


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Padrins de lectura S贸c fillol...

19


ACTIVITATS CICLES

El ventall

Padrins de lectura Sóc padrina... Hola, sóc la Salwa de 5è. Aquest primer trimestre hem començat l’activitat del padrins de lectura amb els nens i les nens de 1r. Jo li faig de padrina a una nena que es diu Victòria. Al començament ella tenia una mica de vergonya i no parlava gaire, però poc a poc ens hem anat fent amigues i ara estem molt bé. A mi m’agrada molt veure com els nens de 1r s’esforcen per intentar llegir i ens escolten amb atenció quan nosaltres els llegim un conte. Estic contenta de fer aquesta activitat.

Salwa

20


El ventall

ACTIVITATS CICLES

MI ABUELA

Voy a hablar de mi abuela. Se levanta a las 7, me lleva al colegio. Es muy trabajadora porque va a comprar, plancha y me tiene que aguantar a mí por las mañanas. Es muy cariñosa y me compra muchas cosas, sobre todo ropa. También voy al cine y nos lo pasamos “chupi” las dos juntas.

Alicia Torres, 3º Redacción de la asignatura de Lengua Castellana

MI JUGUETE FAVORITO El peluchito que tengo es muy importante para mí. Es muy cariñoso, es tan simpático que cuando salgo de la escuela viene corriendo hacia mí. Cuando estoy en casa siempre juega conmigo, nunca para de bailar, cantar o hacer cualquier travesura que se le ocurra por la cabeza. No puedo irme a dormir sin darle un beso. Mientras esperamos a mi madre en la habitación, siempre el peluchito se pone en mi cama como si quisiera dormir conmigo. Cuando almorzamos, comemos o cenamos se pone en mi silla y yo me caigo porque me quiere tirar al suelo y él se ríe. Le lavamos en la bañera, no en la lavadora y mientras estoy haciendo la redacción está jugando conmigo y así es como se transforma el peluchito en mi hermanito.

Marta Carmona, 3º Redacción de la asignatura de Lengua Castellana

21


El ventall

ACTIVITATS CICLES

PROJECTS A l’àrea de llengua estrangera, Anglès, estem treballant aquest any per “projects”. Aquesta activitat es desenvolupa tant a cicle mitjà (3r i 4t), com a cicle superior (5è i 6è).

Els nens i les nenes d’aquests cursos quan acaben una unitat del llibre fan un examen i lliuren un petit treball, anomenat “project”. Aquest, per tant, està totalment vinculat amb el que s’està fent a classe, ja que requereix la utilització del vocabulari i de la gramàtica del tema corresponent. En les següents sessions de classe han d’exposar oralment els seus treballs per tal de poder ser avaluats. Les notes sempre es posen amb una lletra (A) Excel·lent, (B) Notable, (C) Suficient i (D) o (E) Insuficient. Tot i així, els infants tenen una fotocòpia amb les lletres i les notes exactes. Una vegada corregits s’exposen per l’escola. També cal dir que poden fer aquests treballs com vulguin, bé a mà o bé en digital. Poden utilitzar diversos formats, tots són igual d’acceptables: paper, cartolina, maqueta, power point, document word, pàgina web, vídeo, etc. L’única cosa que es demana és que sigui atractiu i estigui polit. A més, poden fer-ho tant individualment, com en parelles o en grups (màxim de quatre). És evident que quants més membres hi hagi en un grup, més llarg ha de ser el treball. Per últim, s’ha de destacar que aquests “projects” que fan els alumnes són molt útils per diferents motius: • Utilitzen la creativitat i potencien la imaginació dels infants per fer els seus propis “projects”. • Són activitats lúdiques i motivadores, no només per la creació del propi “project”, sinó també per veure la imaginació que tenen els altres companys i companyes de classe. • Serveixen per estudiar per l’examen, perquè han de buscar el lèxic, llegir-lo i escriure’l. • Donen experiència als nois i a les noies per fer les seves presentacions orals. • Es fomenta el respecte cap a les presentacions dels altres. • Treballen totes les capacitats de la llengua anglesa: Listening, Speaking, Reading and Writing.

22


RELIGIÓ

El ventall

EL NOSTRE PESSEBRE Un any més a la classe de Religió Catòlica hem preparat un pessebre 1. Hem posat posat la molsa 2. Posem cases i una muntanya 3. Serradures per fer els camins 4. El riu i les figuretes Aquí teniu el resultat

23


COL·LABORACIONS

El ventall

Des de l’AMPA us volem donar la benvinguda al nou curs escolar 2013-2014 què, com tots sabem, ha començat amb moltes dificultats tant econòmiques com educatives. A nivell econòmic volem destacar que s’han reduït les beques (40% menys al Baix Llobregat) tant de menjador com de llibres i a nivell educatiu seguim amb el problema, entre d’altres, dels retards en les substitucions de professors.

Sant Vicenç dels Horts està patint especialment els problemes que generen l‘augment de ratis per estalviar professors i instal·lacions juntament amb la manca de població infantil. Aquest any ja hem vist com a una de les nostres escoles públiques s’han unificat les classes de P3 i P4 i pel proper curs es preveu el tancament de dues línies de P3 més. És una llàstima que totes les accions dutes a terme per informar i intentar solucionar aquesta situació no comptin amb el recolzament i l’assistència majoritària de tots els pares i mares. Si no ens mobilitzem nosaltres pel futur dels nostres fills, ningú ho farà per nosaltres.

Aquest any a l’Escola La Guàrdia els nostres nens podran gaudir de nou de la gran oportunitat de convivència comuna que ofereixen les colònies. Des de l‘AMPA estem fent moltes activitats (Berenars, Sorteigs, Loteria de Nadal,…) per què el cost d’aquest sortida es redueixi i així poder aconseguir que el màxim de nens puguin participar. Ens agradaria animar als pares no només a ajudar a preparar aquestes activitats, què també, si no a col·laborar amb elles mitjançant la compra dels berenars i dels números perquè puguem mantenir-les cada any.

Us desitgem a alumnes, pares i professors que tingueu un bon curs escolar en el que tots anem pel mateix camí i amb el mateix fi, que no és altre que l’educació dels nostres fills. Us recordem que les portes de l’AMPA estan obertes sempre per qualsevol cosa que necessiteu.

24


COL·LABORACIONS

El ventall

Hola pares i mares us donem la benvinguda al nou curs. En aquest article us expliquem el que s'ha treballat durant el primer trimestre al menjador. Al setembre les activitats que s'han fet han estat les següents: s'ha decorat el menjador amb motius de la tardor fent diferents plantes i aliments d'aquesta estació.

A l'octubre hem fet la campanya de recollida d'aliments per celebrar el dia de l'alimentació i finalment al novembre es va celebrar la castanyada amb una gran festa on els nens van cantar i ballar.

Per Nadal s'ha treballat el calendari d'Advent, cada dia els nens han tingut una sorpresa (llaminadures). Per portar a casa han fet manualitats, els d'infantil, un cérvol de Nadal i els nens de primària, un porta espelmes. Esperem que totes aquestes activitats serveixin perquè els nens estiguin al menjador el més feliços i contents possible i que aprenguin hàbits saludables tant a nivell d'alimentació com socials.

L’EQUIP DEL MENJADOR.

25


ENTRETENIMENTS

26

El ventall


ENTRETENIMENTS

El ventall

27


El Ventall núm. 64  
El Ventall núm. 64  
Advertisement