Page 1

6è C


Que són els Jocs Olímpics? Els Jocs Olímpics són esports que participen esportistes de diverses parts del món, és la competició més gran i prestigiosa de tot el planeta, que es fa cada quatre anys . Existeixen dos tipus de Jocs Olímpics: els Jocs Olímpics d'Estiu i els Jocs Olímpics d'Hivern. L'organització encarregada de la realització dels Jocs Olímpics és el Comitè Olímpic Internacional (COI). Els Jocs Olímpics actuals es van inspirar en els esdeveniments organitzats pels antics grecs en la ciutat de Olímpia, entre els anys 776 aC i el 339 dC. En el segle 19, va sorgir la idea de realitzar uns esdeveniments similars als organitzats en l'Antiguitat, els quals es concretarien principalment gràcies a les gestions del noble francès Pierre , Baró de Coubertin. La primera edició dels cridats Jocs Olímpics de l'Era Moderna es va realitzar a Atenes, la capital de Grècia.

En el mapa podeu veure on es troba la ciutat de OLIMPIA.

Originalment realitzats com part de l'esdeveniment d'estiu, el COI els va considerar com un esdeveniment separat retroactivament, i des d'aquesta data van començar a realitzar-se el mateix any que els Jocs originals. Posteriorment, amb la finalitat de potenciar el desenvolupament dels esdeveniments invernales, el COI va decidir desfasar la realització dels Jocs Olímpics d'Hivern a partir de Lillehammer 1994. Des d'aquesta data, els Jocs Olímpics hivernals es realitzen en els anys parells entre dos Jocs d'Estiu. En 2007, el COI va decidir incorporar un nou tipus d'esdeveniment, els Jocs Olímpics Juvenils, que començaran a celebrar-se a partir de 2010 i 2012 en les seves edicions d'estiu i hivern, respectivament.

Aquests són els sis anells que representen els jocs olímpics.


Per què s'anomenen així ? Els Jocs olímpics s'anomenen així perquè es jugaven a Olímpia, en honor a Zeus.

Encara que hi han hagut manifestacions anteriors, els primers jocs olímpics es van realitzar a l'any 776 abans de Crist. Als seus inicis, la principal Díscobolo a l'Antiga Grècia activitat de les trobades olímpiques era el pentatlón, llançament de disc i jabalina, carreres a camp traves, salt de longitut y lluita lliure. Els Jocs olímpics Moderns van ser creats per Pierre de Coubertin, el principal impulsor de la Educació Física a França, qui volia recuperar els ideals esportius de la Grécia Clásica. La Primera Olimpíada dels jocs moderns va tenir lloc el 1896 a Atenas, Grécia.

Els Jocs Olímpics són un esdeveniment esportiu internacional celebrat durant els darrers setze dies d'un període de quatre anys anomenat Olimpíada.


PER QUÈ ÉS IMPORTANT LA FLAMA EN ELS JOCS OLÍMPICS? La flama olímpica o foc olímpic és un del símbols dels jocs olímpics. Durant la celebració dels jocs olímpics de l'antigor, a Olímpia , es mantenia encès un foc que cremava durant la competició.

LA FLAMA OLÍMPICA EN L'ANTIGOR En l'antigor el foc era considerat sagrat per a molts de pobles, inclusiu els grecs que tenien una llegenda la qual el foc hauria estat lliurat als mortals per Prometeu, el qual l'havia robat de Zeus. A causa de la importància del foc, en molts temples es mantenien les flames enceses permanentment. La tradició de mantenir un foc encès durant els Jocs Olímpics es remunta a l'antiguitat, quan s'efectuaven sacrificis en honor a Zeus. En aquestes cerimònies, els sacerdots encenien una torxa i l'atleta que vencés una carrera fins al lloc on es trobaven els sacerdots tindria el privilegi de transportar la torxa per a encendre l'altar del sacrifici.


LA FLAMA OLÍMPICA EN L'ACTUALITAT En els jocs olímpics que es realitzaven a Amsterdam, l'arquitecte neerlandès Jam Wills va incloure en el dibuix de l'estadi olímpic una torre i va tenir la idea d'encendre en ella una flama durant els jocs. En la cerimònia d'obertura celebrada el 28 de juliol de 1928, un empleat de l'empresa elèctrica d'Amsterdam va encendre per primera vegada la flama dels Jocs olímpics de l'era moderna en la torre anomenada Marathontower. Quatre anys més tard els Jocs olímpics es van realitzar a Los Angeles i es va a tornar a encendre la flama durant els jocs.


Quins esports s´ hi practiquen? Els Jocs Olímpics són un esdeveniment esportiu internacional celebrat durant els darrers setze dies d'un període de quatre anys anomenat Olimpíada. Iniciats originalment a l'antiga Grècia, van ésser recuperats pel baró de Coubertin a la fi del segle XIX. Els primers jocs de l'era moderna s'organitzaren a Atenes el 1896. Actualment se celebren els Jocs Olímpics d'estiu cada quatre anys en els anys múltiples de quatre, i els Jocs Olímpics d'hivern també cada quatre anys, en els altres anys parells no múltiples de quatre. Els primers Jocs Olímpics d'hivern es disputaren a Chamonix (França) el 1924.

Salt de Pèrtiga


Tipus de jocs olímpics Quins esports s´hi practiquen? Els primers jocs de l'era moderna s'organitzaren a Atenes el 1896. Actualment se celebren els Jocs Olímpics d'estiu cada quatre anys en els anys múltiples de quatre, i els Jocs Olímpics d'hivern també cada quatre anys, en els altres anys parells no múltiples de quatre.

Jocs olímpics d'estiu -Atletisme,Bàdminton,Bàsquet,Boxa,Ciclisme,Esgrima,Futbol -Gimnàstica(Rítmica,artística,llit elàstic),Halterofilista,Handbol,Hípica -Hoquei sobre herba, Judo,Lluita,Natació,Natació sincronitzada Natació

-Pentatló modern,Piragüisme,Rem,Salts,Taekwondo,Tennis de taula -Tennis,Tir, Tir amb arc,Triatló,Vela, Voleibol,Voleibol platja,Waterpolo

Tenis

Tir amb arc


Jocs olímpics d'hivern

Esquí

-Biatló,Bobsleigh,Combinada nòrdica,Cúrling,Esquí acrobàtic

-Esquí alpí,Esquí de fons,Hoquei sobre gel,Luge,Patinatge artístic

-Patinatge de velocitat,Patinatge de velocitat en pista curta

-Salt amb esquis,surf sobre neu,Tobogan

Esports eliminats -Beisbol,Criquet,Croquet,Estira i afluixa,Golf,Jeu de paume -Lacrosse,Pilota basca,Polo,Rackets,Roque,Rugbi,Softbol,Motonàutica


BREU HISTÒRIA AL LLARG DEL TEMPS Els Jocs olímpics s'anomenen així perquè es jugaven n a Olimpia, en honor a Zeus. Encara que hi han hagut manifestacions anteriors, els primers jocs olímpics es van realitzar a l'any 776 abans de Crist. Als seus inicis, la principal activitat de les trobades olímpiques era el pentatlón, llançament de disc i jabalina, carreres a camp traves, salt de longitut y lluita lliure. Els Jocs olímpics Moderns van ser creats per Pierre de Coubertin, el principal impulsor de la Educació Física a França, qui volia recuperar els ideals esportius de la Grécia Clásica.

L'Acròpolis Grècia


Esport a l'Antiguitat Grega

Olimpia

6èC Zeus

Història de les Olimpíade  

Olimpíades 2012