Page 1

Sessió de cinefòrum inclosa en les activitats del concurs

EL GUST PER LA LECTURA Curs 2008 – 2009

R

OALD DAHL

UNA APROXIMACIÓ CINEMATOGRÀFICA Generalitat de Catalunya Departament d’Educació


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

R

OALD DAHL

En Roald Dahl és un dels autors per a nens més llegit del nostre temps. N’ha fet un munt, de llibres i de contes infantils, també ha escrit novel·les, contes per a adults i alguns guions cinematogràfics. Roald Dahl va descobrir les seves qualitats per a la narració d’una forma casual, quan ajudava Cecil Scott Forester, un altre escriptor. Forester féu veure Dahl que els seus escrits eren d’una gran qualitat i l’animà a explicar els seus propis relats. En aquesta decisió també va influir la seva paternitat. Dahl tingué quatre fills, als quals sovint explicava contes inventats per ell. La invenció d’aquests contes van ser l’origen de moltes de les seves històries. Dahl deia ”...la sort que jo tinc és que em fan riure els mateixos acudits que fan riure els nens. Aquesta és la raó que em permet escriure. Un llibre ha de ser excitant, ràpid, ha de tenir un bon argument, però sobretot ha de ser divertit. No pots deixar triomfar el mal, pots deixar creure al lector que triomfarà, però no pots permetre que passi. Per al nens els que triomfen als llibres són l’heroi i l’heroïna i això és divertit. Els nens són com jo, s’identifiquen fortament amb l’heroi del llibre pensant que són ells mateixos”. Dahl tenia molta cura del llenguatge que utilitzava i això li portava moltes dificultats per tal de trobar les paraules exactes. Parlant de Matilda, Dahl diu: “em va sortir malament, vaig estar sis, vuit o nou mesos escrivint-lo i quan el vaig acabar no estava bé. Així que vaig començar el llibre de nou. El vaig reescriure paraula per paraula, vaig haver de tornar a escriure el llibre sencer. Ara n’estic content, abans no ho estava”. FOTOS: (1) Roald Dahl. (2) Família de R. Dahl


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

E

LS LLIBRES DE ROALD DAHL PORTATS AL CINEMA

Els personatges creats per Roald Dahl són molt cinematogràfics: els joves protagonistes dels seus llibres solen tenir una aparença física feble, estan envoltats de dificultats i sempre són posats a prova; però tots ells, gràcies a les seves valentia i força interior, aconsegueixen superar els entrebancs i vèncer el mal. En els seus contes hi ha toma mena de nens i nenes: encantadors, dolents, bondadosos, egoistes... I des del principi de la història la personalitat i les intencions de cada un dels personatges, els principals i els secundaris, queden clares per al lector. També amb els personatges dels adults Dahl va saber dibuixar molt bé els caràcters bondadosos i malvats. Des de fa anys, les històries de Roald Dahl han cridat l’atenció del món del cinema i la televisió i alguns dels seus llibres més coneguts s’han transformat en pel·lícules: Matilda ; Les bruixes (La maledicció de les bruixes); En James i el préssec gegant ; Danny, el campió del món i Charlie i la fàbrica de xocolata. FOTOGRAMES: (1) Danny, el campió del món. (2) Matilda. (3) James i el préssec gegant


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

M

ATILDA

Probablement, la visió que Dahl dóna sobre l’escola és fruit de la seva experiència de joventut. Durant molts anys l’autor va estudiar en règim d’internat en alguns centres educatius anglesos. Personatges tan exagerats com la Trunchbull, la malvada directora, o la senyoreta Honey, la dolça i amorosa professora, representen dues cares oposades del que són un bon o un mal metre.

Sinopsi: El film explica la història d’una nena dotada d’una intel·ligència i uns poders especials, que viu en una família en la qual ningú no la té en compte. El pare la menysprea, el seu germà la ignora i la seva mare només pensa en anar al bingo, una situació, però, que no desmoralitza la noia, sinó que la fa créixer. Després de molt demanar-lo, els pares decideixen portar Matilda a l’escola, on coneixerà la senyoreta Honey amb la qual acabarà formant una veritable família.

Fitxa tècnica i artística: Direcció: Danny DeVito. Guió: Nicholas Kazan i Robin Swicord, basats en la novel·la de Roald Dahl. Interpretació: Mara Wilson (Matilda Wormwood), Danny DeVito (Harry Wormwood), Rhea Perlman (Zinnia Wormwood), Embeth Davidtz (Miss Jennifer 'Jenny' Honey), Pam Ferris (Agatha Trunchbull), Brian Levinson (Michael 'Mikey' Wormwood). Gènere: Comèdia, fantasia. País: USA. Any: 1996. Durada: 95 min. Producció: Danny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher, Liccy Dahl Música: David Newman. Fotografia: Stefan Czapsky. Muntatge: Lynzee Klingman and Brent White. Disseny de producció: Bill Brzeski. Vestuari: Jane Ruhm.


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

J

AMES I EL PRÉSSEC GEGANT

El personatge d’en James és la representació de l’esperit aventurer de qualsevol nen o nena. Gràcies al caràcter emprenedor i imaginatiu d’en James i al seu tarannà conciliador, tot un grup diferent d’animals aconsegueix funcionar com a equip. En James es convertirà en el seu líder i els portarà al lloc on s’havien proposat d’arribar-hi. Els animals, en agraïment es convertiran en la seva veritable família.

Sinopsi: El film explica la història d’en James, un nen de vuit anys d'edat, el qual, després de la mort dels seus pares, queda orfe i es veu obligat a viure amb les seves dues cruels ties, Spiker i Sponge. La visita d'un estrany personatge, una aranya, li salva la vida i li proporciona un mitjà d'escapar: un préssec que comença a créixer desmesuradament al seu jardí. Dins d'aquell estrany fruit coneixerà altres curiosos personatges i viurà grans aventures.

Fitxa tècnica i artística: Direcció: Henry Selick Guió: Karey Kirkpatrick, Jonathan Roberts i Steve Bloom basats en la novel·la de Roald Dahl. Interpretació: Paul Terry (James), Steven Culp (pare), Susan Turner-Cray (mare), Joanna Lumley (tia Spiker), Miriam Margolyes (tia Sponge). Gènere: Dibuixos animats, fantasia, aventura, musical. País: Gran Bretanya, Estats Units. Any: 1996. Durada: 79 min. Producció: Tim Burton i Denise Di Novi Música: Randy Newman Fotografia: Pete Kozachik (animació) i Hiro Narita (escenes amb actors) Muntatge: Stan Webb Disseny de producció: Harley Jessup Vestuari: Julie Slinger


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

D

ANNY, EL CAMPIÓ DEL MÓN

Danny, el campió del món és un conte sobre l’amistat entre un pare i un fill. En aquesta història, Dahl ens fa veure la necessitat de fer front a la injustícia i de defensar el dret dels més febles. Danny, el campió del món és un exemple de la manera de pensar de Dahl, que ens proposa vèncer la injustícia amb l’astúcia i el treball en equip, però sobre tot amb dignitat i honradesa.

Sinopsi Un pare i el seu fill viuen en una caravana d’aquelles que antigament anaven tirades per cavalls. El pare té un petit taller i treballa de mecànic. La seva passió secreta és la caça furtiva. La pràctica d’aquesta activitat, però, li comportarà molts embolics perquè per practicar-la ha d’entrar al bosc del Sr. Hazell, un nou ric que es comporta tirànicament amb tots els veïns.

Fitxa tècnica i artística: Direcció: Gavin Millar Guió: John Goldsmith, basat en la novel·la de Roald Dahl. Interpretació: Jeremy Irons (William Smith), Robbie Coltrane (Victor Hazell), Samuel Irons (Danny), Jean Marsh (Miss Hunter). Gènere: Aventura. Drama. País: Gran Bretanya. Any: 1989. Durada: 99 min. Producció: Eric Abraham Música: Stanley Myers Fotografia: Oliver Stapleton Muntatge: Angus Newton i Peter Tanner Disseny de producció: Don Homfray Vestuari: Ann Sinclair


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

L

A MALEDICCIÓ DE LES BRUIXES

El film La maledicció de les Bruixes (basat en el llibre de Dahl Les Bruixes) és una de les històries més representatives de l’autor, a qui li agradava molt mostrar aquest tipus de personatges dolents i perversos. Les bruixes de la història no només són dolentes, sinó també unes hipòcrites, perquè s’amaguen sota una falsa aparença. I la seva reina, que controla el poder a base del terror, és una dictadora.

Sinopsi: Els protagonistes són un nen orfe i una àvia experta en temes de bruixeria. Casualment, els dos estan de vacances a l’hotel on cada any se celebra la convenció de les bruixes britàniques. Involuntàriament, el nen s’assabenta d’un pla tramat per la reina de les bruixes per tal de convertir tots els nens i les nenes en ratolins, mitjançant un beuratge creat per ella mateixa i amagat dins de caramels i bombons.

Fitxa tècnica i artística: Direcció: Nicolas Roeg Guió: Allan Scott, basat en la novel·la de Roald Dahl. Interpretació: Anjelica Huston (Reina de les Bruixes), Mai Zetterling (Helga Eveshim), Jasen Fisher (Luke Eveshim), Gènere: Fantasia. País: Gran Bretanya. Any: 1990. Durada: 91 min. Producció: Mark Shivas. Música: Stanley Myers Fotografia: Harvey Harrison. Muntatge: Tony Lawson Disseny de producció: Andrew Sanders Vestuari: Marit Allen


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

C

HARLIE I LA FÀBRICA DE XOCOLATA


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

CHARLIE I LA FÀBRICA DE XOCOLATA Sinopsi: La majoria de les nits a la llar dels Bucket, només se sopa una tassa de brou aigualit que el jove Charlie comparteix amb molt de gust amb la seva mare, el pare, els dos avis i les dues àvies. Es tracta d’una casa vella i diminuta, esgavellada i amb corrents d'aire, però és plena d'amor. Totes les nits, l'últim que Charlie veu des de la seva finestra és la gran fàbrica, i es queda adormit somiant amb el que hi deu haver dintre. Des de fa gairebé quinze anys, ningú no ha vist entrar o sortir de la fàbrica un sol treballador, i tampoc no han vist Willy Wonka, el propietari i, no obstant això, misteriosament,

s’hi segueixen elaborant grans quantitats de xocolata que s'envien a botigues de tot el món. Un dia Willy Wonka fa un anunci trascendental: obrirà la famosa fàbrica i en revelarà "tots els seus secrets i la seva màgia" a cinc afortunats nens que trobin uns bitllets daurats amagats a l'interior de cinc xocolatines Wonka elegides a l'atzar. Res no faria més feliç la família de Charlie que veure’l guanyar, però en té molt poques possibilitats, ja que a casa només es poden permetre comprar una xocolatina a l'any, per al seu aniversari.

Fitxa tècnica i artística: Direcció: Tim Burton. Interpretació: Johnny Depp (Willy Wonka), Freddie Highmore (Charlie Bucket), David Kelly (Avi Joe), Helena Bonham Carter (Sra. Bucket), Noah Taylor (Sr. Bucket), Missi Pyle (Sra. Bellesguard), James Fox (Sr. Salt), Deep Roy (Umpa-Lumpes), Christopher Lee (Dr. Wonka), Adam Godley (Sr. Tevé), Franziska Troegner (Sra. Gloop), Annasophia Robb (Violeta). Guió: John August; basat en el llibre de Roald Dahl. Països: Estats units i Gran Bretanya. Any: 2005. Durada: 115 min. Gènere: Aventures, comèdia, fantasia. Producció: Brad Grey i Richard D. Zanuck. Música: Danny Elfman. Fotografia: Philippe Rousselot. Muntatge: Chris Lebenzon. Disseny de producció: Alex McDowell. Direcció artística: David Allday, Matthew Gray, Sean Haworth, James Lewis, Andrew Nicholson i François Audouy. Vestuari: Gabriella Pescucci.


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

CHARLIE I LA FÀBRICA DE XOCOLATA

FITXA DE SEGUIMENT Abans de la projecció, llegeix aquestes preguntes i contesta-les després de veure el film.

1. De les primeres paraules que sentim a la pel·lícula ja podem deduir que la història que veurem és com una mena de conte. Per què? 2. Quantes persones formen la família d’en Charlie? 3. En què consisteix el concurs que ha ideat en Willy Wonka? 4. Recordes els noms dels guanyadors del concurs i de quins països són? 5. Quin problema té en Willy Wonka en pronunciar la paraula pare? Fixa’t durant la projecció si aquest problema està relacionat amb algun aspecte de la seva vida personal. 6. Explica què succeeix amb els diferents concursants durant el recorregut per la fàbrica. 7. Quin és el premi que Willy Wonka ha preparat per al concursant que quedi finalista? 8. Quina diferència hi ha entre en Charlie i els altres guanyadors del concurs? 9. Quin concursant guanya el premi i per què no l’accepta? 10. A quin tracte arriben en Willy Wonka i en Charlie al final de la història?


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

CHARLIE I LA FÀBRICA DE XOCOLATA

PERSONATGES PRINCIPALS Troba en aquesta sopa de lletres els noms dels sis personatges principals de la pel·lícula: Charlie, Willy, Augustus, Verruca, Mike i Violeta

B F Z V E

V X C H A H I L O V O W I L L U F C V I F V I O L

R A Y H E

L Q P M T

I U F E A

E M A R E

R R U C A

N T S Z C

E A M I S

R I L M T

K N O A U

L H K R S

I U R E A

J P E F U

A O F U G

S L I H U


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

CHARLIE I LA FÀBRICA DE XOCOLATA TEMA DE DEBAT Després de veure el film, comenta a classe què t’ha semblat el comportament d’aquests quatre protagonistes. Per què creus tu que no van obtenir el premi final? Raona la teva resposta.

Mike Tevé

Violeta Bellesguard

Augustus Gloop

Verruca Salt


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

CHARLIE I LA FÀBRICA DE XOCOLATA

ELS COLORS DE LA PEL·LÍCULA A la pel·lícula podem observar que els colors dels interiors (la fàbrica i la casa d’en Charlie) i dels exteriors (el poble) són molt diferents. Sabries explicar quina és aquesta diferència? Completa i pinta aquest fotograma de la pel·lícula.

11


_______________________________ Roald Dahl. Una aproximació cinematogràfica

DOSSIER ELABORAT PER

cinemaperaestudiants@cinemacultural.es

Roald Dahl  

Dossier de Roald Dahl