Page 1

ONES

REVISTA DIGITAL DEL CEIP CA’S SABONERS – MAGALUF -CALVIÀ

NÚM. 19

LA SERRA I ELS OFICIS D’UN TEMPS


ÍNDEX

Editorial Betlem Educació infantil Nadal Els metges i Els pirates PRIMER CICLE Els sentits Els cos humà Pastorets – Sant Antoni Màscares Tecnologies – Paraules Dolces Fang Coneixem Miquel Barceló L'hort – Mondrian El voltor negre SEGON CICLE El dia de la pau Sortida a l'Almudaina L'hort – La Seu Centmat a l'escola Narracions Teatre de titelles TERCER CICLE Dibuixos de la Serra Sortida al Museu de CCNN de Sóller Visita dels alumnes de l'IES – Centmat Tecnologies – Conte Carnestoltes '11 Racó de l'AMIPA

3 4 5 6 12 13 14 15 16 17 18 22 23 24 26 27 28 29 33 34 35 38 39 40 43

Coordina la revista: Mateu Fiol


EDITORIAL

ELS OFICIS ANTICS

El pas del temps ens porta unes noves situacions socials i un nous escenaris polítics i econòmics i, per tant, canvien els costums i les normes, també ens porta un canvi en les relacions laborals i, amb elles, dels oficis. Els oficis, per tant, s’han anat adaptant i adequant a les noves característiques que marca cada època. Molts dels oficis antics han desaparegut, d’altres s’han transformat, al mateix temps que n’han aparegut d’altres nous impossibles de preveure ara fa 50, 100 o 200 anys. Així, d’igual manera que ara fa unes quantes dècades era impensable que hi hauria oficis com el de tècnic i programador informàtic, els venedors de telefonia mòbil, etc., ara també ens poden estranyar determinats oficis que realitzaven els nostres padrins i repadrins.

Per molt estrany que ens sembli, alguns d’aquests treballadors o treballadores artesans encara són vius i ben vius. i, possiblement, que hagin passat cents d’anys des que feien aquella feina. Que un fuster fes el mobles a mida, un ferrer fes eines com ganivets, càvecs, etc, el picapedrer que treballava la pedra per fer cases o rellotges de sol, el carboner que anava al bosc a recollir fustes per a la seva combustió i fer el carbó..., per citar només alguns exemples, poden semblar oficis molt allunyats, només comprensibles si agaféssim la màquina del temps i ens transportés ben lluny de la nostra època. La realitat, però, és que d’alguns d’aquests oficis que, poc a poc, han desaparegut o, simplement, s’han transformat, encara hi viuen els seus protagonistes i, per tant, no estan tan enfora com a simple vista ens pot semblar. Tenint coneixement d’aquells oficis tindrem més coneixement del nostre passat, de la nostra història que ens farà entendre més les relacions socials del nostre passat recent i poder analitzar, amb major perspectiva, el nostre present i futur, a més d’ajudar a recordar a més d’un unes vivències i formes de vida protagonitzades per ells mateixos,els seus pares o els seus padrins. (Extret de la revista El Cric març 2007)


Així com ja us vàrem comentar en el número 18 de la revista, tota l’escola ha participat en l’elaboració del betlem d’enguany. Cada un dels cicles fou l’encarregat de fer-ne una part. Des d’Infantil ens enviaren un cel immens ple d’estels que il·luminaven la nit i ens sorprengueren amb unes meravelloses muntanyes que semblaven que fóssim a Lluc. El Primer cicle fou l’encarregat de fer els pastorets de l’encontrada, el Segon cicle dissenyà la distribució dels elements sobre la tarima i aporta la vegetació, pedretes, terra,...per a donar-li vistositat. No oblidem que foren ells qui permeteren que SSMM els Reis de l’Orient poguessin arribar. El Tercer cicle construí el Monestir i la plaça que rep els peregrins i fou l’encarregat del muntatge final. Aquest magnífic betlem va estar exposat al hall de l’escola el mes de desembre.


CARBONER

EDUCACIÓ INFANTIL

Un any any més el Pare Noel i dos criats del Rei Baltasar ens visitaren a l’escola. Els poguérem donar les nostres cartes i desitjos. Fou un dia molt feliç i ple d’il·lusió


Aquest curs els nins i nines de les dues classes de 5 anys hem encaminat els projectes del nom del grup cap a la construcció. Els Metges volíem fer una consulta de pediatra i els Pirates un vaixell pirata.

Tant en el cas de la consulta com en el cas del vaixell, tot sorgeix de la conversa i de les aportacions dels infants. Aprenem els uns dels altres. Entre tots pensam com ha de ser, quina forma ha de tenir, com podem fer cada part... Xerram molt, aportam idees, raonam, provam, cercam solucions als problemes que sorgeixen i anam prenent decisions.


En aquest procés fem molts aprenentatges matemàtics sense adonar-nos: Experimentam amb formes, mesuram, comparam números…

les


Les famílies s’impliquen en els projectes i vénen a ajudar-nos


Gaudim pintant i fent els retocs finals


I a la fi, despr茅s de mesos de construcci贸, ja podem jugar-hi!


CLASSES DELS METGES I ELS PIRATES (5 ANYS A I B)


NEVATER

PRIMER CICLE ELS SENTITS

Els diferents sentits que té el cos humà ens ajuda a descobrir el món que ens rodeja. A les aules de 2n hem muntat uns racons per a treballar cada un del cinc sentits. Ens ha encantat l’experiència i ens ha ajudat a desenvolupar-los un mica més. També hem après que la mancança d’un d’aquests sentits fa que es desenvolupin molt més la resta: com és el cas de les persones amb deficiència visual o les que pateixen sordesa.


Pastorets Un any més tota l’escola hem dissenyat i elaborat el nostre propi betlem. Enguany com que el tema era la Serra de Tramunta, el vàrem situar a les rodalies del Monestir de Lluc, al municipi d’Escorca. A nosaltres ens va tocar fer els pastorets, i la veritat és que quedaren la mar de graciosos. Això sí, ens dugueren una feinada, perquè no només havíem de fer el cos, sinó que també vàrem haver de dissenyar el vestuari. Mirau-los!

Sant antoni

I després de Nadal arriba una altra festa que també ens agrada molt: Sant Antoni. El so de les ximbombes, l’olor de fum, els dimonis, les màscares, la llonganissa, el fogueró... Fan que sigui una setmana molt divertida i ens ho passam d’allò més bé.


Les festes ens encalcen una rera l’altre. Ens hi hem hagut de posar prest a fer màscares per a Carnaval. Ens ha dut una feinada perquè hem hagut d’aferrar tiretes de paper encolades i esperar que s’eixuguessin

El resultat ha quedat fantàstic!!!


Les noves tecnologies ens permet realitzar tasques molt més properes a la nostra vida quotidiana. En aquesta secció podeu observar com realitzam compres en un supermercat “on line”. Entre tots podem decidir quins productes ens convenen més, quins són més cars, més barats, quin pesa més... Gaudim molt d’aquestes activitats

El racó de les paraules Enguany hem creat el “racó de les paraules lletges i dolces”. Funciona de la dolces següent manera: cadascun de nosaltres ha escrit en un paperet aquelles frases dolces que li agrada que li diguin i les hem ficades dins una capsa, la de les paraules dolces. Després amb creat una altra capsa amb un forat per a que a tots aquells als qui els costa utilitzar un vocabulari correcte i qualque vegada li surt una paraula grollera o lletja se’n puguin anar al forat i cridar-la amb totes les seves forces i que quedi tancada allà per a sempre. Després anirà a la capsa de les paraules dolces i substituirà aquella paraulota per una dolça frase.


TREBALLAM EL FANG


LA CLASSE DELS PLANETES - 1A CONEIX MIQUEL BARCELÓ Aquest trimestre a plàstica hem fet feina damunt una petita mostra de l’artista mallorquí Miquel Barceló (Felanitx 1957). Ens hem centrat principalment a l’obra de la capella del Santíssim de la Seu, un mural ceràmic que ens ha permès fer feina amb fang i la cúpula de la sala XX del palau de Nacions Unides una pintura que mescla molts d’elements i nosaltres hem intentat emular. Per començar vàrem cercar informació a Internet i vàrem anar a la Seu a conèixer “in situ” l’obra.

Ens va agradar molt l’obra però no les vidrieres; tots varen opinar que els rosetons de vidres de colors eren impressionats i feien que l’interior de la Seu fos de colors, fet que no passava amb els de la capella.


Quan sortírem vàrem acabar al Parc de la mar, on la vista de la Seu és realment magnífica.

Ja a la classe, vàrem començar per fer els nostres “ rosetons”, no de color negre com havia fet en Miquel Barceló sinó de colorins que ens agradava més.

Després vàrem visionar el vídeo “Paso Doble” on en escenifica com fa un obra d’art emprant tot el seu cos.

Miquel

Barceló


Cada un va pensar què voldria fer i ho va plasmar al paper. I vàrem començar a fer feina amb fang seguint el nostre disseny.

Després d’uns dies la vàrem pintar i com li va passar a en Miquel Barceló a nosaltres també se’ns va cruiar però vàrem quedar satisfets del resultat.


Començàrem després la feina damunt la cúpula de la sala XX. Primerament visualitzàrem un vídeo de com la va fer i sobretot la tècnica que va emprar per pintar-la.

Damunt un bocí de cartró posam arena, pedres i paper i feim una composició.

Per pintar-la empràrem la tècnica de pulveritzar pintura com ho va fer ell. Empram botelles de sprai i abans de fer-ho damunt la nostra composició ho provam damunt un paper al pati.

Després ho aplicàrem damunt la nostra composició. El resultat final ho veureu en el nostre blog: http://laclassedelsplanetes1a.blogspot.com/ quan ho pengem al sostre.


calcinER

Segon cicle


DI

A

DE

LA

PA

U


A l’escola hem posat en marxa un petit hort escolar. La nostra aula va sembrar julivert.


Els nostres amics del CENTMAT tornaren a venir per a fer-nos gaudir una vegada més de les matemàtiques. Ens explicaren la història dels nombres i ens ensenyaren alguns trucs per a multiplicar. Aquestes matemàtiques són fantàstiques!!

Aquestes dues fotografies han estat cedides pel


L’eriçó i el marsupilami


Obra de teatre amb Titelles , classe de 4t B.

El petó prohibit Personatges: Jassa (Princesa) Mafilda (Bruixa) Leonard (Princep) Leo (Porc)

Introducció: Hi havia una vegada un príncep molt egoista. Un dia algú va tocar a la seva porta i era una bruixa. LEONARD: Qui es? MAFILDA: Soc la bruixa Mafilda! LEONARD: Ves-te’n d’aquí per favor! MAFILDA:“Punta pisca punta casca” (el príncep es converteix en porc) LEONARD: Oh nooo! Per què has fet això!! MAFILDA: Això t’ho he fet perquè esta un egoista! Al cap de molts d’anys el porquet Leo es va enamorar d'una princesa que nomia Jassa . LEO: Princesa Jassa, jo l’estimo, voldria casar-se amb jo? JASSA: UF!! Clar que no, perquè tu ets un porc! LEO:Però jo vos estim. JASSA: Però jo a vos no! LEO: Sols un petó... JASSA: Si només és un petó, el vos donaré. Quan na Jassa li donà el petó, el porquet comença a pujar cap a dalt i es va transformar en un príncep. JASSA: Ets un príncep? LEO: Sí! Ara et vols casar amb mi? JASSA: Sííí!!! Llavors es varen casar i varen ser molt feliços. Autors: Sara Mª Bauzà, Mariam El Ganiari Akinada Chongwarin Juan Felipe Rubiano.


rotER

Tercer cicle Per a treballar el tema de l’escola estam fent moltes activitats en totes i cadascuna de les diferents àrees. Aquí us mostram unes pintures que engalanen el nostre passadís.


ESQUELET DEL MYOTRAGUS BALEARICUS

També hem fet la primera de les sortides que ens acosten una mica més a conèixer la realitat de la Serra. En aquestes fotos podeu veure l’excursió que vàrem fer al Museu de Ciències Naturals de Sóller on aprenguérem moltes coses sobre els fòssils i després passejarem pel poble fins a la plaça on berenarem tots plegats.


El mes de març vingueren a visitar-nos els antics alumnes de l’escola que ara cursen 1r i 2n d’ESO a l’IES Son Ferrer. Ens explicaren moltíssimes coses sobre el funcionament de l’institut i les diferències que hi ha amb l’escola. Escoltàrem molt atentament perquè a nosaltres, que ja fem sisè i l’any que ve hi hem d’anar, ens interessava molt. Després de la magnífica exposició hi va haver un torn de preguntes per aclarir els dubtes que teníem. Això de l’institut ens fa molt de respecte. De moment continuarem fent feina per acabar l’educació Primària

En Pep Lluís del CENTMAT va tornar per a fer-nos una petita exposició sobre la [Des]igualtat dels nombres. Cada dia que ve ens sorprèn més. Estam ansiosos per saber com ens sorprendrà la propera vegada.


Us volem comunicar que ja portam uns mesos de rodatge amb els ordinadors i podem quasi assegurar que ja estam fets tots uns informàtics. Això no treu que qualque cop l’aparell ens faci coses rares i no sapiguem per on sortirne, però entre tots, mestres i alumnes, estam fent una gran feina.

Polifemo seduciendo a Galatea

Polifemo dando muerte a Acis


EL RACÓ DE L’AMIPA COM FUNCIONA LA NOSTRA AMIPA? L’Amipa (Associació de mares i pares d’alumnes) del CP Ca's Saboners de Magaluf és l’entitat sense afany de lucre que agrupa els pares i mares de la nostra escola. El seu objectiu fonamental és el de contribuir a la millora de l’ensenyament que reben els nostres fills i filles. El seu funcionament es basa en el diàleg i en la col·laboració amb els diversos sectors de la comunitat educativa. • Som el principal interlocutor que tenen els mestres i l’Equip Directiu de l’Escola per a tractar els temes que afecten a tot el col·lectiu de famílies. • Ens permet com a pares el reflexionar i opinar sobre el funcionament quotidià de l’escola. • Administra i gestiona els recursos que tots plegats aportem com a associats. • Participa en la presa de decisions i en el govern del col·legi mitjançant un representant al Consell Escolar del Centre. • Intentem oferir els serveis més adients a les circumstàncies i a les necessitats de cada moment. L'educació dels nostres fills i filles és importantíssima per al seu desenvolupament personal. No podem anar de bromes amb qüestions tan fonamentals com aquesta. Volem i tenim el dret a una escola pública de qualitat, ben dotada, que ofereixi un bons serveis, moderna i adaptada a la vida actual, per la qual cosa hem de col·laborar perquè això sigui així i fer sentir la nostra veu quan alguna cosa no funciona... Les escoles no són guarderies de nins i nines... són espais educatius i per tant necessiten una atenció constant per part de tots els que formam part de la Comunitat Educativa. Durant aquest curs 2010-11 hem dut a terme l'escola matinera, les activitats de l'horabaixa segueixen sent l'eix que vertebra les activitats de l'Associació, no oblidant, emperò, la col·laboració amb el centre en totes aquelles activitats que s'organitzen durant el curs: viatges, sortides, equipament informàtic, tallers, celebracions (Sant Antoni, bunyolada, Carnestoltes...), publicacions, adquisició de materials necessaris pels cicles, oferim descomptes en algunes activitats, i a hores d’ara ja estam preparant l'escola d'estiu, etc... Enguany ens estam acostant a la Serra de Tramuntana, amb els seus paratges, pobles, i persones que l’habiten fet que fa que, juntament amb els nostres fills, aprenguem coses diàriament i que ens ajuden a conèixer una mica millor l’illa on vivim. Si ens voleu trobar som al nostre despatx que hi ha situat devora la consergeria del centre. Consultau els nostres horaris. Volem i exigim una escola viva, dinàmica, moderna...


ELS BLOGS DE L’ESCOLA

Acabam aquest número presentant-vos els blogs de diferents aules que s’han anat creant durant el curs. Els podeu consultar a les adreces que us varen indicar cada un dels tutors.

Ones núm.19  

Revista digital del CEIP Ca's Saboners de Magaluf - Calvià. Illes Balears

Ones núm.19  

Revista digital del CEIP Ca's Saboners de Magaluf - Calvià. Illes Balears