Page 1

PROJECTE: EL PALETA: ESCOLA CARLES III CURS. 2ยบ B ANY.2009-2010


TÍTOL: EL PALETA Curs: 2-B Alumnes: Luís. Marc. B. Gemma C. Christian. Eric. Albert. Pol. Ferran. Sergi. Salomé. Jordi. Nerea. Pau. Gerard. Noa. David. Carlota. Lara. Roger. Gemma R. Mónica. Laura. Enric.Marc S. Helena.Anais. Ainhoa.


INDEX: Quin tema escollim................................ Què sabem.............................................. Què volem saber....................................... Demanem ajuda......................................... Busquem respostes..................................... Internet : Pàgines interessants.................... Què hem aprés...........................................


QUIN TEMA ESCOLLIM? Estudiant un tema de medi els nens-nenes de classe van explicar quins eren els oficis dels seus pares. Van fer un sondeig

OFICIS. Joier, cuiner, comercial, camioner (4), cuinera (2) pescador, mestre-a (3), paleta (6), cuidar gent gran, electricista, secretaria, cambrer, botiguera (4), treballa amb ferro, mestressa de casa (5), venedor de gelats, pediatra, arquitècte, cambrera, peixatera, dissenyador de mobles, netejar cases, fàbrica de paper, home de casa, treballa a Dapsa, bióloga, busso.


QUE SABEM? Usa formigó. Fa cases. Ha de portar casc. Fabrica ciment. Ha de tenir escales especials. Necessita tobots. Per fer ciment necessita una formigonera.

Un paleta per fer la casa necessitarà també un electriciste, un arquitecte, un fuster,un fontaner, un pintor. Necessita ferramentes.


QUÈ SABEM? Per damunt dels tobots posa una espuma per mantenir la temperatura de la casa. Necessita rajoles i grua. Per fer una casa necessita plànols. Porta un cinturó amb les ferramentes. Necessita un guixaire. Porta un mono de treball. Te carretilla i furgoneta. Fica finestres. Necessita un andami.


QUE VOLEM SABER? Com entenen els planos. Quins estudis té un paleta. Com posen les rajoles. Com s´organitzen a l´obra els paletes. Com usa la formigonera. Quants dies tarden en fer una casa. Com fan funcionar les grues.


QUÈ VOLEM SABER? Com tiren les cases velles al terra. Com pugen el ciment als pisos alts. Com saben el ciment que entra a una casa. Que fan amb els enderrocs de les cases. Desde quants anys fa que hi ha paletes i quines van ser les primeres cases que van construir. De què està fet l´aillant de les cases. Altres coses que fa un paleta a banda de fer cases. Quines eines utilitza i material de seguretat.


DEMANEM AJUDA. ESCOLA CARLES III,

classe de 2n Bdel C.Inicial.

Sant Carles de la Ràpita Benvolguts pares, la present carta és per informar-vos que estem treballant el projecte “ El paleta”. LES FASES D'UN TREBALL PER PROJECTES SÓN: Tria del tema ( proposat i elegit pels propis alumnes) Què en sabem? Pluja d'idees. Què volem saber? Són totes les curiositats que en tenen del tema. Aquest apartat quedarà obert durant tot el projecte per si sorgeixen noves qüestions. Com ho farem? Planificació, recerca i organització de la informació. Fem-ho! ( activitats a l'escola, a casa, entrevistes, visionat de vídeos, visites...) Què hem aprés? QUÈ PODEM FER DES DE CASA? Poden portar tota mena de materials relacionats amb el tema: llibres, imatges, vídeos, objectes... per tal de posar-ho al racó de la informació. Tot el material aportat serà retornat en acabar el projecte. Si algun familiar pot i vol explicar-nos alguna història, viatge etc, pot venir a l'escola previ acord amb la mestra. A més a més, cada alumne s'emportarà el llistat de preguntes que ens han sorgit a classe i triarà una pregunta concreta sobre la que ha de portar la resposta escrita a mà per a exposar-la davant de classe ( menys d'un full). Per tant, us demanem que adeqüeu les respostes a un nivell que tots puguin entendre. Esperem la vostra col·laboració. Per a qualsevol dubte, pregunteu-me. Salutacions,


BUSQUEM RESPOSTES Entrevista a un arquitecte. Coses que cal saber:    

 

  

Arquitecte. Crea i imagina. Fa els plànols. Deliniant. Dibuixa i acaba els plànols. Aparellador. Controla l´obra. Anys d´estudi. Primaria+ESO+BAT+6anys universitat+projecte. 1. Què feu des de què comença un planol fins que s´acaba? Imaginar la casa que vol el client. Fer els plànols.Primer es fa un esboç (amb paper regle i rotuladors) si li agrada al client es fa un avantprojecte (amb un programa d ´ordinador),es fa un projecte base i els executius (càlculs de tot). Portar-ho al col.legi d´arquitèctes. Fer el presupost. Demanar permís a l´ajuntament.


BUSQUEM RESPOSTES 2. Com saps en els plànols on estan les portes i les finestres? Hi ha uns dibuixos o grafies especials per a cada dibuix. Es posen al lloc que vol el client seguint una normativa de mides i espais.

3. Quant de temps es pot tardar a fer un plànol? De una casa normal, des de que ve el client fins que comença la casa poden passar 6 mesos. No tots els plànols són igual n´hi ha de més senzills i de més complicats , segons siguin cases, magatzems, bibliotèques. El nostre arquitecte ha dissenyat aproximadament uns 250 plànols no tots han estat cases.


BUSQUEM RESPOSTES 4.D´on treieu els papers tant grans per a fer els plànols? Són rotllos de paper. Que es posen com a una mena d´impressora gran anomenada plotter i va tallan el rotllo de paper quan li marques.

5.Nerea s´ha fet una casa adaptada, com són els plànols? Són els mateixos que els de una casa normal però amb unes dimensions i espais més grans. Es tenen en comte les portes,passadissos,w.c..


BUSQUEM RESPOSTES FASES PER LES QUE PASSA UNA CASA.

Laureano ens va donar un dossier amb els plànols d´aquesta casa.


BUSQUEM RESPOSTES Entrevistem a Francisco, paleta encarregat de les obres. 

1.Dins l´obra tots els paletes tenen la mateixa missió? Està l´encarregat que organitza les feines de l´obra ,llegeix els plànols i fa l´obra.Els oficials de primera i segona que fan els treballs de l´obra i el peó que pasta i serveix als oficials.

2.Quant temps es tarda a fer una casa? Depèn de la grandaria , de la gent que treballa i si el treball es fa a mans o amb grua. Però podriem dir que de un a dos anys.


BUSQUEM RESPOSTES 3.Altres coses que pot fer un paleta a banda de fer cases? Posar manises,fer piscines,fer barbacoes,fer mobles d´obra,combatre humitats ,arreglar grietes, fer desaigües. fer zanges per al cablejat del gas,aigües...

4.Com poseu les manises? Amb pergolant , és un ciment cola. Desprès es piquen per quedar ben enganxades. Es tallen a mida si fa falta.

5.Com pugeu una paret recta? Amb un nivell i amb cordills lligats a un regle.A mesura que puja la paret pugem els cordills.


BUSQUEM RESPOSTES 6.Qùe feu amb els enderrocs de les cases? Es porten a la deixalleria i allí es classifiquen i es reciclen per fer ciment.

7.Dè què està fet el material de les cases? Escuma de poliuretà, S'injecta a les parets i desprès s'infla. De vegades amb planxes de suro o fibra de vidre.

8. Què és el formigó i per a que s ´usa? Està fet de pedra matxucada + arena + ciment + aigua. La gran majoria de vegades el porten de les fàbriques amb cubes. A l´obra es pasten petites quantitats.

El formigó per fer murs de contenció posant també ferros i pilars, i també per a fer els planxes dels diferents pisos. S´ha de tirar quan està a punt perquè si es passa el formigó no val. Es sap el formigó que entra calculant als plànols els metres cuadrats que hi ha. Als pisos alts es tira el formigó amb cubilots penjats del cable de la grua.

8. Quins estudis té un paleta? No té estudis universitaris, es forma fent cursos de formació i molta pràctica a l´obra.


BUSQUEM RESPOSTES Eines de seguretat del paleta


INTERNET: PĂ gines interessants. http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=30198


QUE HEM APRÈS ?

Paleta  

pwp projecte paleta 2B CI

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you