Page 1

LA BIBLIOTECA DE L’ESCOLA CARLES III

Aconseguir que els nostres xiquets i xiquetes s’afeccionen a la lectura no és una tasca fàcil. Requereix de temps, paciència i un seguit de procediments apropiats a cada moment, per tal de propiciar l’encontre entre el lector i el seu llibre. Fomentar el gust per la lectura era i és un dels objectius del projecte de biblioteca de l’escola. Per altra banda l’actual societat de la informació i el coneixement està transformant el paper del mestre que ha d’esdevindre més un guiatge a través del mar de la informació, on moltes vegades l’alumnat naufraga al intentar endinsar-se. El principal problema acaba sent l’excés d’informació, i per tant les dificultats per filtrar i destriar de forma crítica. L’accés a la informació en diversos formats des d’un punt de vista analític i ètic és altre dels objectius inicials del projecte; intentant formar per tant futurs usuaris de biblioteca, entesa aquesta com un centre de recursos diversos. L’any 2006 ens vam acollir a un projecte d’innovació que oferia el Departament d’Educació, fet que ens va facilitar l’obertura de la nova biblioteca de l’escola. Des d’aleshores s’han dut a terme moltes accions, algunes de les quals passem a descriure a continuació: •

La Biblioteca d’Aula: setmanalment tots els alumnes disposen de sessions de biblioteca a la petita biblioteca instal·lada a l’aula, que s’abasteix en part de llibres dels mateixos alumnes. Llegir un conte, fer plastilina o dibuixar de forma lliure eren activitats que alguns alumnes duien a terme de forma esporàdica en acabar els seus treballs. Ara la lectura té un espai fix a l’horari de l’alumnat i existeix una programació d’activitats per tal de dinamitzar-la. La Biblioteca de Centre: quinzenalment tots els alumnes de l’escola passen per la BIBLIO en grups reduïts, l’altra meitat visita l’aula d’informàtica. La biblioteca és la casa dels llibres, no és un magatzem. Si el lloc és agradable,si els llibres estan accessibles, les prestatgeries obertes, estem creant les condicions per a una trobada fantàstica entre un xiquet i un llibre. Aquí s’expliquen contes, es presenten eines per cercar informació, parlem de valors, de festes i tradicions... I en definitiva intentem donar a conèixer el funcionament de les biblioteques. Les Maletes Viatgeres: són una mena de préstec especial que es realitza amb els més petits de l’escola. La Maleta pot dur llibres de coneixements, d’imaginació i també altre tipus de document (CD’s, DVD’s, jocs...) a més de portar associada una activitat col·laborativa: la realització d’un llibre entre tots. Cada família que rep la maleta assoleix el compromís d’emplenar una plana del llibre.


Des de l’escola ens sentim molt satisfets del grau d’implicació de les famílies en la realització d’aquesta activitat. El Pla de lectures col·lectives: anualment es fa una tria de llibres, un o dos per curs, segons el nivell, per tal de llegir-los a l’aula. Aquestes lectures porten activitats associades, moltes d’elles de caràcter lúdic: gimcanes, participació en concursos, lectures en veu alta, visites d’autors i il·lustradors. Prop d’una dotzena d’escriptors i un parell d’il·lustradores han desfilat per les aules en els últims cursos, és sens dubte una manera més d’apropar-nos al món de la literatura infantil i juvenil. Amics de lectura: una vegada al trimestre els alumnes més grans visiten als més menuts per tal de llegir-los contes. Els aparellaments es respecten en posteriors visites, de tal forma que quan un alumne/a del cicle superior explica contes al seu company d’infantil, aquest passa a ser el seu amic o amiga de lectura. Aquesta activitat compta amb el suport de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó (Amposta) que ens presta lots de llibres molt atractius. Els jocs: tenir una biblioteca amb milers de llibres no pressuposa garantir lectors. Allò que de debò ens interessa no és la quantitat de llibres que hi ha a les prestatgeries sinó què fem amb ells. Una bona manera de presentar els llibres és a partir del joc. El joc permet una descoberta, un aprenentatge socialitzat... A la Biblioteca de l’Escola organitzem algunes sessions que tenen el joc com a fil conductor de l’activitat lectora. Prenem com a base les normes de jocs de taula coneguts per tothom (trencaclosques, dòmino, cartes, memory...) sobre les quals fem les adaptacions corresponents. Hi ha llibres que ho permeten especialment. Les festes: en moments puntuals de l’any la rutina de treball es trenca a l’escola per celebrar festes populars que ens recorden moltes vegades els canvis estacionals. En aquests moments la biblioteca també sol estar present organitzant exposicions de material i preparant activitats per tal d’ajudar a entendre millor el sentit de la festa. De totes les celebracions, la diada de Sant Jordi és la més lligada a la biblioteca, i per tant la que aboquem més esforços. El llibre solidari, un conte viscut, parades de roses i llibres, exposicions de dracs, contes entre tots, contacontes, concursos literaris...Són algunes de les activitats que s’han organitzat els darrers anys per commemorar aquesta festa.

D’accions se’n poden fer moltes. A l’escola fem les referides i d’altres. Tot i això estem convençuts que es fa necessari un esforç col·lectiu molt més ampli, on famílies, administracions, començant per les locals, i escola tinguin clar la importància de formar autèntics lectors, capaços d’emocionar-se amb la lectura i alhora crítics i amb capacitat d’anàlisi i reflexió, que els permetin assolir posicions davant la vida; perquè com deia un reconegut escriptor francès, la lectura és una bona manera de comprendre la vida i viure-la millor.

biblioteca. nov09  
biblioteca. nov09  

Activitats de la biblioteca