Page 1

MAJ 2016

CEFORUM PRESENTERAT TILL ER AV CEFYREKON

MISSA INTE

”HEMMA HOS:

OSCAR PERSSON” ”Om jag va på en öde ö och fick ta med mig två saker hade jag tagit med mig mammas lasagne.....”

VAD ÄR

CEFORUM

?

LÄR KÄNNA CEFYREKON Kom närmare vår styrelse och ta del utav det arbete som de olika utskotten håller på med.

Nr: 1

WWW.CEFYREKON.SE


ROBERTO L

CHEFREDAKTÖR

Hälsar er alla hjärtligt välkomna till CEFORUM!

bild tagen av: Kenny Tran

VAD ÄR VI? VÄLKOMMEN TILL CEFORUM. EN TIDNING FRAMTAGEN AV HÖGSKOLAN KRISTIANSTADS EGNA STUDENTFÖRENING, CEFYREKON. CEFORUM kommer att informera er om det senaste som händer kring och på högskolan. Vi kommer att uppdatera er och hålla er väl informerade kring Cefyrekon och vad de har gjort under månaden och kommer att framföra kommande månad. Här kommer ni även kunna läsa lite mer om oss, Cefyrekon, och vad alla utskott håller på med samtidigt som ni kommer att komma alla styrelsemedlemmar närmare via segment så som bland annat ”HEMMA HOS:...”.


CEFYREKON VAD ÄR CEFYREKON? Cefyrekon är en studentförening för ekonomer och personalvetare på Högskolan Kristianstad. Cefyrekon finns för att erbjuda studenterna på Högskolan Kristianstad utbildnings- och karriärmöjligheter och dessutom göra studietiden så rolig och minnesvärd som bara möjligt. Vi är en fristående, politiskt oberoende och ideell förening som står utanför Kristianstad Studentkår och därför kommer ett medlemskap hos oss alltid vara gratis. Det är varje år över 600 studenter som väljer att bli medlemmar hos oss. Vi är medlemsförening i två stora riksorganisationer, Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation och Personalvetares Riksförbund, där vi tillsammans med liknande föreningar runt om i Sverige bedriver utbildnings- och näringslivsfrågor på nationell nivå.

Vi anordnar aktiviteter med syfte att hjälpa studenter att skapa kontakter i näringslivet och få en bra bild av vad som väntar dem när de sedan kommer ut i arbetslivet. Vi tycker det är otroligt viktigt att studenterna får denna näringslivskoppning för att stärka deras kompetens och göra de mer attraktiva på arbetsmarknaden. Vi satsar också väldigt mycket på det studiesociala livet. Vi tycker det är viktigt att göra sociala och roliga saker utanför studierna så man kan slappna av, ha skoj med vännerna och lära känna nytt folk. Sittningar är något ni måste uppleva, det är standard inom studentvärlden. Det är en middag fast med massa sång, underhållning och roligheter som bidrar till en fantastisk stämning. Efter middagen blir det ofta dans/häng på plats eller utgång.


VÅRA UTSKOTT

SKATTEUTSKOTTET

NÄRINGSLIVSUTSKOTTET

MARKNADSFÖRINGSUTSKOTTET

Utskottet tillhandahåller föreningens ekonomi. Skatteutskottet har till uppgift att bokföra, fakturera, betala föreningens utgifter samt övervaka den ekonomiska situationen inom föreningen för att kunna presentera en så detaljerad ekonomisk översikt som möjligt.

Utskottet har som uppgift till att etablera ett nära samarbete med föreningens sponsorer samt potentiella företag med intresse för Cefyrekon. Näringslivsutskottets arbete skapar ett intresse hos företagen som gynnar föreningens medlemmar.

MU arbetar ständigt för ett ökat inflytande av Cefyrekon både inom- och utanför Högskolan Kristianstad. Målet är att genom välplanerade samt ett genomskjutande koordination med övriga utskott få ett högre engagemang i föreningen.

SOCIALAUTSKOTTET

EKONOMUTSKOTTET

PERSONALVETARUTSKOTTET

Utskottet arrangerar sociala aktiviteter i medlemmarnas intressen. Dess roll inom utskottet är att främja studenternas sociala hälsa samt anordna event som närmast ligger i studenternas intresse.

Utskottet arbetar för att främja ekonomstudenternas framtida intressen genom resursdagar och andra aktiviteter tillsammans med näringslivet. EU ansvarar också för att anordna vissa årliga aktiviteter så som deltävlingen för SM i Ekonomi och Ekonomernas dag.

Utskottet arbetar för att främja personalvetarstudenternas framtida intressen genom resursdagar och andra aktiviteter tillsammans med näringslivet. PU ansvarar också för att anordna vissa årliga aktiviteter så som PA-dagen.


PRESIDIET Presidiets uppgift är att leda och underlätta styrelsemedlemmarnas arbete samt ha en överblick över vad som händer i Cefyrekon. Presidiet ansvarar för den administrativa biten och även den externa kontakten. Målet med vårt arbete är att det ska gynna Cefyrekons medlemmar.


Vår nya

LOGOTYP ”Cefyrekons alla studiesociala aktiviteter vill nå ut till alla studenter på högskolan, inte bara ekonomer och personalvetare som den nuvarande logotypen kan förknippas till. Därför är styrelsen 2016 intresserade av att göra en uppdatering av den nuvarande logotypen.” Så inleddes introduktionen till Cefyrekons logotyp-tävling, en tävling som vände sig till alla studenter på Högskolan Kristianstad. Under en längre tid hade den, inte så attraktiva, föregående logotypen fått stå som Cefyrekons ansikte utåt. En logotyp vars design inte riktigt representerade Cefyrekon som studentförening eller vad vi står för. Det var just i detta syfte som det valdes att ta fram en mer modern och mer tilltalande design. Deltagare kunde skicka in sitt bidrag till tävlingsansvariga och på så sätt var med i tävlingen.

Isabelle Pynnönen, 22. Hennes förslag röstades fram som vinnare och presenterades officiellt den 18 mars 2016.. - Jag ville att logotypen skulle hållas stilren, modern och enkel, svarade hon på frågan om hon snabbt kunde förklara tanken bakom designen. Jag fick äran att intervjua Isabelle i syfte att få en inblick i hur hon gick till väga för att ta fram det vinnande förslaget. MOT NYA TIDER MED NY DESIGN

Vad hade du som inpiration när du tog fram logotypen? - De hade satt riktlinjer där vi skulle inspireras utav Kristianstad kommuns logotyp. Så den mesta inspirationen hittade jag där. Färgen valdes då jag ville att det skulle vara modernt. Jag tycker att den orange färgen var Efter många om och men valdes den vinnande modern och snygg. Jag ville hålla det till “less is more”. Enkelt men snyggt. logotypen fram. En logotyp som togs fram utav den begåvade


VINNARE

Var det enkelt att få fram en idé om hur det skulle se ut? - Alltså, det var inte en så komplicerad process. Jag kollade lite på andra föreningar och hur deras logotyper såg ut. Sen fick jag en idé och gjorde det, helt enkelt. Sen när det var klart så skickade jag in det. Var det något speciellt som du tänkte på när du tog fram logotypen? - Det skulle vara lite modernare än

NAMN: ISABELL PYNNÖNEN ÅLDER: 22 år PROGRAM: DIGITAL DESIGN, ÅR 3.

den dåvarande. Jag tog även fram den i olika färger för att man ska kunna anväda den i bilder med olika bakgrunder. Vad tyckte du om den gamla logotypen? - Haha, den va väl ... det var inget speciellt med den. Den gav inte ett större intryck. Den bara va liksom.

VI TACKAR ISABELL FÖR DEN FINA LOGOTYPEN!


VI BEHÖVER DIG! CEFYREKON söker:

PROJEKTLEDARE till arbetsmarknadsdagar

Den person som har det primära ansvaret och de största befogenheterna att fatta beslut om eventet. Ska leda projektet framåt tillsammans med sin projektgrupp och se till så att allt logistiskt flyter på. Är även den som tillsammans med representanter ifrån Cefyrekons styrelse kommer vara med att tillsätta resterande projektgrupp.

NÄRINGSLIVSANSVARIGA till arbetsmarknadsdagar Den person som har den externa kontakten med företag och andra samarbetspartners för dagen. Näringslivsansvarige är även den som knyter kontakt med eventuella gästföreläsare och fortlöpande håller koll på eventets mail.

Klicka på bilden för att läsa mer


HEMMA HOS: BACON OCH TREVLIGA KONVERSATIONER av Roberto Lazo

bild tagen av: Kenny Tran


NAMN:OSCAR PERSSON ÅLDER: 22 ÅR PROGRAM: PERSONAL- OCH ARBETSLIVSPROGRAMMET UTSKOTTSPOST: PERSONALVETARUTSKOTTET

Hallå där allesammans! Detta är första avsnittet av serien ”HEMMA HOS…:”, en serie som går ut på att vi tillsammans kommer närmare styrelsemedlemmarna i Cefyrekon. Jag kommer att laga och äta en måltid tillsammans med respektive utskott och styrelsemedlemmar. Under denna måltid kommer jag att föra en lite mer avslappnad intervju där tanken är att vi ska lära känna varandra och få en bättre uppfattning om hur alla är utanför Cefyrekon. I vårt första avsnitt träffar vi Oscar Persson, den ena halvan av personalvetarutskottet. ETT VARMT VÄLKOMNANDE Jag tas emot av ett brett, glädjande leende och ett värmande välkomnande. Jag tar av mig skorna och går in i lägenheten. Dekoren är enkel, stilren och, precis som Oscar, välkomnande. I bakgrunden hör jag Bob Dylan spelas, på bordet står det vindruvor och ölkorv. Allt detta speglar lite den uppfattningen som jag fått av Oscar efter kvällen. En trevlig, snäll och omtänksam människa. Jag rör mig mot köksdelen och sätter ner

påsen med de ingredienser vår måltid kommer att innehålla. Oscar frågar omedelbart vad jag behöver och plockar fram en stekpanna. Vi börjar med matlagningen och småpratet påbörjas. Vi kommer ganska snabbt in på temat fotboll, då vi båda är fotbollsintresserade. Oscar som är Malmö FF entusiast har planerat in fotbollstittande för kvällen då hans lag spelar. Något jag verkligen ser fram emot. När maten är tillagad lägger vi upp våra burgare, sätter oss vid matbordet och


KVÄLLENS MÅLTID: BACONLINDADE HAMBUGARE MED STEKT LÖK OCH PAPRIKA TOPPING.

INGRIDIENSER 1st gullök 500g nötfärs 2st paket bacon 1st paprika 1st burk soltorkade tomater Mozarella 1st burk paprika och chili creme fraiche Isbergssallad 10g färsk rosmarin Hamburgarbröd

1. Blanda nötfärsen med hackad rosmarin från två stycken kvistar, tärnad bacon, salt och peppar. 2. Forma färsen till hamburgare och stek de en minut per sida. Lägg ut ett kors med fyra backonslingor under tiden köttet steker. 3. Linda in burgarna i baconet och stek det till baconet är tillagat. Börja hacka den gulalöken och paprikan. 4. Lägg undan burgarna för att vila. Stek den hackade löken och paprikan i baconfettet tills det är mjukt. 5. Stek sedan hamburgarbrödet i samma stekpanna. 6. Lägg upp hamburgaren och garnera efter eget tycke.

konversationerna pausas då maten fyller mun. Efter en liten stund övergår vi från att sluka i oss av maten till att konversera igen. Jag får veta att Oscar planerar att tävla i Vasaloppet nästa år. Han lägger fram sitt förberedande träningsschema, som består utav intensiva pass och krävande övningar. Oscar kollar på klockan och ser att Malmö FF matchen snart sätter igång. Det knackar på dörren. Två gemensamma vänner stiger in och ska ansluta till fotbollstittandet. Kvällen fortsätter med fotboll, skratt och trevliga konversationer. När matchen spelats färdigt är det dags för tio snabba frågor, där jag ställer fråga efter fråga och Oscar ska svara så snabbt han kan. 1. VIlken var den senaste bra filmen du sett? Svar: The theory of everything 2. Vilken är din favorit genre när det kommer till musik? Svar: Jag lyssnar verkligen på allt från Iron maden till One direction 3. Vilket är det senste minnet du har av något klantigt du gjort? Svar: Jag skar mig i tummen när jag skulle hacka gurka för nån vecka sen.

SMAKLIG MÅLTID

4. Nämn tre saker du inte klarar dig utan. Svar: Mobil, målarbok och vänner. 5. Om du var fast på en öde ö och du bara fick ta med dig två saker, vilka saker hade du tagit med dig? Svar: En matlåda med mammas lasagne och en kniv så att jag kan dela upp lasagnen. 6. Har du en talag inte många vet om? Svar: Jag är sjukt bra på att sjunga! 7. Nämn två personer du ser upp till. Svar: Morfar och Sigge Eklund 8. Om du vann en miljon imorn, vad hade du gjort? Svar: Jag hade åkt på resa med vännerna. TIll Ibiza. Sen hade jag skänkt 30 000kr till Cefyrekon, såklar! 9. Om du fick ha en superkraft, vilken hade det vart? Svar: Att kunna flyga hade varit kul. 10. Om du fick ha en heldag med valfri levande person, vem hade det varit? Svar: Jag hade haft en chilldag med Filip och Fredrik.


KOMMANDE

EVENT Här kommer vi att ta upp de kommande eventen som kommer att annordnas kring Högskolan Kristianstad och dess studenter. Du kommer även kunna klicka på diverse sida för läsa mer om respektive event.


HERRMIDDAGEN Den 6:e maj kommer våra fantastiska damer att bjuda på en oförglömerlig show. Förra året bjöd man på fantastiska uppträdanden och detta år är målet att få det ännu bättre. Den teasande trailern i ”50 shades of grey”-temat bäddar för en underhållande föreställning utan dess like.


Från de som gav er ”DAMMIDDAGEN” kommer nu ”HERRMIDDAGEN”. MIssa inte chansen att få minnen som varar livet ut.

2016-05-06


GILLAR DU SKIDÅKNING, AFTER SKI OCH STUDENTPRISER?? Se hit! Cefyrekon är för tillfället För att kunna gå vidare med i kontakt med Northlanders ski-tours för att tillsammans med er, studenter från HKR, åka på en veckas lång skidresa till antingen Bad-gastein i Österrike, Sestriere i Italien och Val Thorens,Val d’Isere eller Alpe d’Heuz Frankrike under vecka 3 eller 4 2017.

skidresan behöver vi ert intresse! Resan kostar mellan 4500-5000 kronor per person beroende på skidort. I paketet ingår bussresa, boende i lägenhet, 6 dagars liftkort, turistskatter och guideservice, exklusive skidhyra och måltider.

Är just DU intresserad av att åka iväg till Alperna och pudersnö under en vecka med dina vänner, klicka på bilden och fyll i formuläret!


HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD IDROTTFÖRENIG

Vi har idrottsaktiviteter för alla. Känner du att du vill röra på dig samtidigt som du träffar nya härliga människor, då ör HKIF något för dig. Läs mer om vilka aktiviteter vi har och när de utförs på våran:

HEMSIDA

www.hkif.se

FACEBOOK


Studerande? Vi har allt du behöver.

 Studenthemförsäkring  Privatkonto med bankkort  Bank i mobilen* *Web Service Award vinnare 2015 - Bästa mobilapp lansforsakringar.se Kristianstad: 044-19 62 00 Hässleholm: 0451-489 00 Bromölla: 0456-64 74 00

SAKNADES NÅGOT? Tycker du att vi sakanade något i tidningen eller har du något intressant som du vill att vi ska ha med i Ceforum så skicka gärna önskemål och förslag till oss:

ceforum@cefyrekon.se

Ceforum nr.1  
Ceforum nr.1  
Advertisement