a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Leraar Martal Arts 3

Federatie Oosterse Gevechstkunsten

2015-2016 Cary Cornfield

ISSHINDOJO

KARATE–DO


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Inhoudsopgave LMA3 PORTFOLIO cjf.cornfield

INLEIDING  ………………………………………………………………………………………………………………………. 2 TAB 1     

1.1 Kopie van sportpaspoort ………………………………………………………………………… 1.2 Sport CV………………………………………………………………………………………………….. 1.3 Persoonlijk Sport Curriculum Vitae …………………………………………………………. 1.4 Beschrijving eigen doelstellingen voor deelname aan LMA3 ………………….. 1.5 Beschrijving eigen visie op de Oosterse gevechtskunsten ……………………….

3 5 6 13 15

TAB 2  2.0 Persoonlijke competentiescans ………………………………………………………………. 19 Ontwikkelingsverloop tijdens de opleiding TAB 3  3.0 Zelfreflectieverslag …………………………………………………………………………………. 35 Mijn persoonlijke leerproces en ervaringen TAB 4  4.1 Beroepscompetentieprofiel ……………………………………………………………………. 43 Omschrijving kerntaken & werkprocessen LMA3 PvB 3.1 t/m PvB 3.5 3.1 Geven van trainingen …………………………………………………………………………. 3.2 Coachen bij wedstrijden …………………………………………………………………….. 3.3 Assisteren bij activiteiten ……………………………………………………………………. 3.4 Aansturen van sportkader ………………………………………………………………….. 3.5 Afnemen van vaardigheidsoetsen ………………………………………………………. 

43 50 56 61 64

4.2 Geven van trainingen ‘Videomateriaal’ …………………………………………………… 69

TAB 5  Presentielijst …………………………………………………………………………………………………. 71 Aanwezigheid tijdens vakmodules op praktijkdagen BIJLAGEN  ……………………………………………………………………………………………………………………….. 72 Taiko5vragen / Karatefoto / KBN Paspoort / Lesschets / Lesvoorbereiding didactiek Lesvoorbereiding trainingsleer / Jaarplanning Isshin / Draaiboek / Lesobservatieverslagen Observatieformulieren / Getuigschriften & feedback / EHBSO Bewijs van deelname

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Inleiding

‘ALEA IACTA EST’ “Waar komt 'Alea iacta est' ('De teerling is geworpen') vandaan? Het spreekwoord 'Alea iacta est' (Van Dale (2005) geeft 'Jacta alea est' en 'Alea jacta est') wordt toegeschreven aan Julius Caesar, die in het jaar 49 voor Christus lange tijd aarzelde of hij met zijn troepen de rivier de Rubicon (in het Latijn eigenlijk: de Rubico) zou oversteken. De Rubicon scheidde zijn ambtsgebied Gallië van Italië. Als proconsul mocht hij zijn legers niet buiten zijn ambtsgebied leiden. Aan de andere kant werd er in Rome aan zijn stoelpoten gezaagd: men wilde hem zijn provincie afnemen. Hij stond voor de keus: óf afwachten tot zijn tegenstanders in Rome in hun missie slaagden, óf toch met zijn leger de rivier oversteken. Dat laatste kwam neer op een oorlogsverklaring aan de Romeinse staat. Uiteindelijk besloot hij het laatste te doen; hij stak met zijn leger de Rubicon over na 'Jacta alea est' uitgeroepen te hebben. Hij bedoelde iets als 'Op goed geluk dan maar!' Het is een gevleugelde uitspraak geworden, die gebruikt wordt wanneer iemand een besluit met mogelijk grote gevolgen heeft genomen, en niet meer terug kan.” (citaat: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/alea-iacta-est-de-teerling-is-geworpen)

Zie hier het door mij ingerichte portfolio ter ondersteuning van de bewijslast inzake de vereiste beroepscompetenties voor LMA3. Toekomstige deelnemers zou ik willen adviseren ruim van tevoren te starten met het maken van de opdrachten. In mijn geval duurde het even voordat ik de juiste vertaalslag te pakken had. Het vergt echt het nodige van je tijd en energie voor praktijkuitvoering en zelfstudie. Ook dat was even wennen. Het is tenslotte alweer enige jaren geleden dat ik een vergelijkbare belasting op me nam. Maar goed, gezien de tijdsdruk is dit nu geworden wat het is. Ik heb ervan genoten om alles nog even de revue te laten passeren. En ben me terdege bewust van het feit dat het nog maar een kleine stap is op een nieuwe, hopelijk lange weg. Mijn speciale dank op deze plaats gaat uit naar Gerrit Bartus Dielissen (opleidingscoördinator FOG), Bert Slot (karate-do leraar KBN) en Ricardo Muller (ijshockeycoach en NOC*NSF/ASK trainer) voor hun welkome persoonlijke reflectie, kritische adviezen en deskundige terugkoppeling. Ik wens u veel leesplezier!

Cary Meppel, maart 2016

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

2


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

TAB 1.1 | Sportpaspoort N.K.A. Graduatiekaart (examens 1985-1988) K.B.N. KaratePaspoort (examens vanaf 2001)

Karate-do Ik beschouw mijzelf als een beoefenaar van het karate-do. In de periode die achter mij ligt zijn hierin twee belangrijke eerdere fasen te erkennen. Namelijk de tijd dat ik Kyokushinkai karate beoefende in mijn jeugd en jonge jaren bij de organisatie van Loek Hollander. Destijds nog de Nederlandse Karate Associatie geheten. En die daarmee toen de oorspronkelijke en internationale Kyokushinkaikan van Masutatsu Oyama uit Japan vertegenwoordigde. En vervolgens vanaf 2001 toen ik in Meppel karate ging beoefenen bij een dojo die aangesloten was bij de Karate-do Bond Nederland. Deze karateclub deed ook aan de Kyokushinkaistijl, maar dan een aangepaste versie via het gelijknamige stijlplatform van de KBN. Na tien lange jaren kwam ik voorzichtig weer terug op het pad van de kyokushinbeoefenaar. Hier ben ik langzaam weer doorgegroeid en heb ik uiteindelijk voor mijn gevoel toch nog de cirkel grotendeels rond weten te maken. Het sluitend maken is iets waar ik voor mijn gevoel nog steeds mee bezig ben.

Isshin Dojo Ruim een jaar geleden ben ik zelf een bescheiden karateschool gestart die Isshin Dojo heet. Met Isshin Dojo ben ik nu aangesloten bij de Federatie Oosterse Gevechtskunsten. Isshin Dojo is een initiatief vanuit mijn eigen stichting Carpe Veritas. Een stichting die streeft naar meer waarheid en universele compassie in deze wereld. Op individueel niveau is het de gedachte om mensen (meer) in hun kracht te brengen zodat iemand zoveel mogelijk naar zijn of haar eigen waarheid kan leven. Het karate-do dat ik met Isshin Dojo doe is in zijn algemeenheid gebaseerd op het Kyokushinkai. Osu!

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

TAB 1.2 | Sport CV KORT OVERZICHT

• 1969 • 1974 • 1976 - 1979 • 1981 • 1981 - 1982 • 1983 • 1985 - 1989 • 1989 - 1990 • 1990 - 1991 • 1992 • 1995 • 1996 - 1998 • 1998 - 1999 • 2001 - 2013 • 2005 • 2005 • 2008 • 2009 • 2012 • 2014 • 2014 - nu

Born this way Wachtlijst voor het Judo☺ Gymnastiek Dionysius Tilburg Badminton / Tafeltennis Handbal De Volt Tilburg kortstondig Atletiek Kyokushinkai Karate Mu-Chin Gouda Kyokushinkai Karate Egbert Thomas Rotterdam Kyokushinkai Karate Sportcentrum Hollander Rotterdam Fitnessmedewerker Sportcentrum Hollander Rotterdam Fietskoerier De Fietsdienst Amsterdam☺ Wadoryu Karate Uchi-Komi Amsterdam Thaiboxing Abadi Amsterdam KBN Kyokushinkai Karate Shin-Bu-Ken Meppel Kickboxing Sportschool Damhuis Steenwijk 1e Danexamen KBN o.l.v. Kyokushinkai-stijlgroep 2e Danexamen KBN o.l.v. Kyokushinkai-stijlgroep Opleiding Dojo-assistent KBN (Karate-do leraar 2) 3e Danexamen KBN o.l.v. Kyokushinkai-stijlgroep MMA Tabonon Zwolle Kyokushin Karate-do Isshin Dojo Meppel

“Zie hier een kort overzicht van mijn sportieve ontwikkelingsweg. Voorop gesteld dat ik altijd een recreatieve sporter ben geweest en geen noemenswaardige resultaten in wedstrijdverband heb behaald, zal ik die hier daarom niet noemen. Het beoefenen van ‘fitness’ of krachttraining en dergelijke, in verschillende sportcentra gedurende de jaren, zal ik hier verder ook niet vermelden.”

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

5


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

TAB 1.3 | Persoonlijke Sport Curriculum Vitae MIJN WEG IN DE MARTIAL ARTS 1974-1984 De vroege jaren Op vijfjarige leeftijd besloot mijn moeder dat ik maar op judo moest gaan. Normaal gesproken zou je zoiets van de vader verwachten, maar die had het druk met andere zaken. Bovendien was mijn vader een beoefenaar van het voetbal, een sport waar ik eigenlijk nooit een bal van heb gekund. De daad bij het woord gevoegd en eenmaal bij Sportschool Ooms (Tilburg) aangekomen bleek dat alle lessen vol zaten. En eigenlijk was ik ook nog te jong. Ik werd op een wachtlijst geplaatst en de sportschool zou ons bellen zodra er weer ruimte was in de judolessen van Ooms. Werkelijk, ik kan me herinneren dat ik een jaar heb gewacht, maar geen telefoontje. Als kind was ik al een beetje afwachtend. De eerstvolgende sportieve uitdaging die daarna volgde moet de gymnastiek zijn geweest bij Turnvereniging Dionysius. Dat heb ik als kleine jongen een aantal jaren gedaan. Zo tot mijn negende ongeveer. We gingen verhuizen en plots moest ik voortaan helemaal fietsen naar de gymnastiek. Van Noord naar West, langs het kanaal. Dat vond ik op mijn vrije zaterdag uiteindelijk een beetje te gortig. Liever ging ik dan prutsen met modelbouwvliegtuigjes of klussen met mijn lego. Of anders gewoon lekker een beetje luieren en vanaf mijn bed naar de posters van Blondie en The Police kijken. Daarna volgde badminton, tafeltennis, voor iets langere tijd handbal (hard gooien was mijn ding), een eenmalige eerste kennismakingsles (trap vol op mijn kop) met kickboksen bij Pasztjerik in het Tilburg van 1983 en ook nog even zeer kort atletiek. Via omwegen en uitstapjes naar diverse andere sporten ben ik dus uiteindelijk toch nog in de Oosterse Gevechtskunsten beland.

1985-1989 Kyokushinkai Karate In de zomer van 1984 verhuisde ons gezin naar Gouda. Eenmaal een beetje bijgekomen van deze omwenteling ben ik serieus op zoek gegaan naar een nieuwe sportieve uitdaging. Na het zien van The Karate Kid in de bios destijds besloot ik dat ik maar eens ‘op karate’ moest gaan. In Gouda hadden we destijds de bekende sportschool van Walter De Mooy. Op de één of andere manier ben ik daar echter nooit terechtgekomen. En ook niet bij de bekende Den Edel (Jiu Jitsu). Nee ik koos voor een andere club die ik ook in het telefoonboek vond, genaamd Mu Chin. Zo kwam ik bij Ton van Elten terecht, een karateleraar uit het full-contact Kyokushinkai karate. Daarvan had ik trouwens helemaal geen notie. Ik ging gewoon op karate. Het woord Kyokushinkai heb ik het eerste jaar dan ook nauwelijks in de mond genomen, ik kon het niet eens uitspreken! Maar ik vond het wel geweldig. En gewelddadig. Ik had een uitlaadklep gevonden die het nodige van me verwachtte en waar ik een stukje van mijn onontdekte zelf in kwijt kon. En het bleek gaandeweg zo goed als een nieuw geloof dat me een discipel maakte en me houvast bood als onzekere jongeling. Toch kan ik me herinneren dat ik het soms heel zwaar en moeilijk vond. Zowel het sparren met mensen die groter en sterker waren dan ik als het onthouden van alle bewegingen en die op de goede manier uitoefenen. Ik ondervond dat ik er talent voor had, maar tegelijkertijd merkte ik ook dat er remmingen waren in mijn geest en lichaam.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

6


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Subtiele remmingen waardoor ik niet altijd even geweldig vrij kon bewegen als ik eigenlijk graag zou willen. In retrospectief durf ik nu gerust te zeggen dat dit het begin van mijn ‘Do’ (de weg) moet zijn geweest. Karate in de geest van het Budo. Karate als Karate-do. In de tijd bij Van Elten was ik echt heel serieus en fanatiek met het karate bezig. Leergierig ook. Dat heeft voor mij wel een basis gelegd. Bruine band was ik geworden. Het waren de tijden zonder internet dus achtergrondinformatie kreeg je uit eerste hand of je moest toevallig een goed boek zien te vinden. Niks geen filmpjes kijken op Youtube en dan nadoen. Het was hard zoeken en lang niet altijd vinden. Van sensei Ton mocht ik als tiener samen met een trainingsmaatje al regelmatig de warming up verzorgen of een gevechtstraining geven. Ook heb ik in die tijd aan verschillende wedstrijden en toernooitjes meegedaan, veelal als jeugdkarateka.

1989-1994 Studeren en werken Eind jaren tachtig ging ik studeren in Rotterdam. Gouda moest ik helemaal achter me laten aangezien mijn ouders tegelijkertijd naar het noorden van het land verhuisden. Het karate verdween wat meer naar de achtergrond. Wel zocht ik al vrij snel een nieuwe club. Zo kwam ik in de regio Schiedam en Maassluis terecht bij sensei Egbert Thomas. Deze man kende ik nog van de NKA zomerkampen op Papendal en ik was altijd zeer onder de indruk van hem en zijn manier van doen. Helaas pakte het niet zo goed meer uit. Ik merkte dat ik aan kracht en conditie had ingeboet. De veranderingen in mijn leven eisten hun tol evenals mijn gebrek aan levenservaring waardoor ik focus miste. Ik was verhuisd naar de grote stad -destijds wel de stad van mijn dromen overigens- en begonnen aan een opleiding aan de Hogeschool waar ik me niet toe kon zetten. Mijn ouders zaten aan de andere kant van het kant. De jarenlange verkering met mijn jeugdliefde was uit. Ik leerde de geneugten van het nachtleven kennen. En ik stond open voor experiment. Bovendien was ik gaan roken en drinken. Iets dat ik daarvoor niet of nauwelijks deed. Na een jaartje onregelmatig op en neer reizen met de tram en metro ben ik dus maar gestopt bij Sportschool Thomas. Mijn huisgenoot en buddy kreeg ineens ook wel oren naar het kyokushin. Met hem had ik eerder al een tijdje gebokst bij de Goudse Boksvereniging, dus we hadden nog wel een sportieve connectie. Zodoende kwam het dat ik na Thomas al vrij snel bij Sportcentrum Loek Hollander terecht kwam. Daar kon ik het karate nog wel een beetje op pakken, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het juiste gevoel wel een beetje ontbrak. Wel heb ik zo nog het één en ander aan Kyokushinkai ervaringen op mogen doen. Door mijn -voor mijn doen- onregelmatige en onevenwichtige levensstijl kon ik ook hier niet echt goed meekomen. Tijdens een nogal pittige gevechtstraining onder leiding van de nationale kampioen, een echte kyokushincoryfee, liep ik bovendien een zenuwklem onder in mijn rug op die me ook weer totaal uit de running haalde. Waarschijnlijk kwam het door het hoge tempo van draaitrappen die we moesten maken, in combinatie met het gebrek aan echte stabiliteit en focus in mijn leven destijds. In de tussentijd had ik als student aan de hogeschool een bijbaantje gevonden in het grote sportcentrum van Loek Hollander. Loek Hollander was toen al de grote baas van het kyokushin karate in Nederland en Europa. Naast zijn bekende dojo in Kralingen Rotterdam had hij ook een fitnesscentrum waar werd gesport met Nautilus apparatuur. In het begin werkte ik in de administratie en deed ik baliewerk. Na een tijdje werd me gevraagd of ik ook niet wilde werken als fitnessinstructeur. Ja dat kon toen gewoon nog zonder diploma’s. Er waren wel meer jonge gasten en meiden, studenten die dat deden en zo heb ik dat dus ook een tijdje gedaan. Maar dat stond verder helemaal los van het karate.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

7


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Op een gegeven moment stond mijn hoofd er niet meer naar en ben ik er mee gestopt. Vanwege mijn rugblessure (met bijbehorende ischias) en verdere cognitieve dissonantie ten aanzien van het trainen, was het karate inmiddels ook helemaal van de baan. Ik vond werk in een kroegje, worstelde met mezelf en het leven en verdiepte mij in andere zaken. Al het sporten stond de komende paar jaren op een zeer laag pitje.

1995-1999 Amsterdamned In het jaar 1995 belandde ik in onze landelijke hoofdstad. Ik had er al eerder mee kennis leren maken en zo ook in sportieve zin. Ik begon met logeren bij een vriend van me. Met zijn vriendinnetje ging ik zo af en toe mee naar haar karateclub om de hoek. Ze deed Wado-Ryu. En ik kan me nog herinneren dat ik het als oud-kyokushinkarateka het soms allemaal net iets te hard deed naar de zin van de heren daar. Afijn, het was een leuk intermezzo. Zeker gezien mijn beperkte vermogens in die tijd. Zowel op fysiek als op geestelijk vlak. Alle eerder genoemde remmingen uit mijn onderbewustzijn waren inmiddels uitvergroot aan de oppervlakte beland waardoor ik in die jaren volledig uit mijn kracht geraakt moest voort zien te leven en functioneren. Uiteindelijk kwam ik er zelf te wonen en te werken. Zo ben ik op een dag met Wado-Ryu begonnen te trainen bij een Japanse leraar in Amsterdam, Hideo Muramatsu. De training daar viel goed samen met mijn eigen preoccupaties in die tijd. Muramatsu’s karate was vooral gericht op het ontwikkelen en bewust worden van de krachten in je ‘hara’, het zogenoemde centrale gebied (‘tanden’) waar de levenskracht ontspringt. Dat gegeven maakte eigenlijk ook deel uit van mijn dagelijkse leven dat inmiddels op mystieke survival modus stond. Zijn dojo bevond zich in de Kinkerbuurt en er was toen ook een kickboksgroep die daar trainde. Die jongens zeiden vaak tegen me dat ik met hen mee moest komen doen omdat het karate wat ze daar deden veel te soft was voor mij. Uiteindelijk was ik er ook wel klaar mee. Ik miste de confrontatie en ik miste het fysieke gevecht. Hideo was zeker een geweldige leraar en interessante man, maar zijn routine was vrijwel altijd hetzelfde. Dus zo rond 1997 of 1998 ben ik gestopt met het wadokarate. Ik had wat anders op het oog. Ik ging thaiboksen. In de gymzaal van één of onder oud schoolgebouw bij Oud-West zat een Pencak Silat vereniging waar ook gethaibokst werd. Deze club heette Abadi en daar werd getraind onder leiding van Jimmy Schulz, een Indische man als ik me niet vergis. Dat heb ik toen een tijdje gedaan. Tot het me te hard en eenzijdig werd. Ik merkte dat ik me regelmatig begon te storen aan de instelling van de andere deelnemers. Het ging mij namelijk niet uitsluitend om het pijn doen van een ander. Dat voelde ik ineens heel sterk. Of misschien deed het bij mij gewoon pijn. Dus toen ben ik daar uiteindelijk weer mee gestopt. Aan het einde van 1999 heb ik Amsterdam trouwens ook verlaten. Na bijna vier jaar als creatief assistent bij een merkenbureau gewerkt te hebben zat ik ineens zonder baan en daarmee op een gegeven moment ook zonder woning. En eigenlijk ook zonder mezelf.

2001-2013 Shinbuken Meppel In het jaar 2000 ben ik verhuisd naar Meppel in Drenthe. In dit stadje net boven Zwolle woonden mijn ouders. Uit nood geboren ben ik eerst daar neergestreken, met de intentie van een zeer tijdelijk verblijf. Hier was het (toen) nog zo rustig dat ik een andere wereld terecht kwam. Ik kon ineens weer beginnen met opnieuw te aarden. In mijn geest was het rumoer van de grote stad nu

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

8


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

een spook uit het verleden. Na wat initieel gehobbel in een fitnesscenter ging ik in 2001 maar eens kijken bij een karateclub. Zo kwam ik terecht bij Shinbuken onder leiding van Evert Baumgarten. Het bleek zowaar nog een Kyokushinkai school ook, alleen deden ze het zonder full-contact vechten. Na een keertje kijken en een gesprek met de leraar besloot ik om daar te gaan trainen. Ondanks dat alles anders was had ik overall wel een soort gevoel van herkenning en voelde iets van lineage. Baumgarten was een man die op brute wijze zijn zin doordrukte en iedereen zeer strak zijn best liet doen. Begonnen in de jaren zestig en leerling geweest van de eerste generatie karateleraren in Nederland. Bovendien ook een man met indo-roots, geboren in Bandung op het eiland Java, net als mijn vader. Dus zodoende pakte ik hier de vechtsport weer op. Ik leerde kata’s lopen en kon weer beginnen met verder terug in mijn krachten te gaan komen. Een lang traject overigens! Het karate wat bij Shinbuken wordt gedaan had wat spirit en kumite betreft verder weinig met het oorspronkelijke kyokushin te maken. Het was een echte KBN karatedojo, onder de vlag van het Kyokushinkai Stijlplatform, dat toen nog onder leiding van Raymond Snel fungeerde. Een groep van oude karateka’s die al vroegtijdig waren losgeraakt van de oorspronkelijke Kyokushinkai beweging en min of meer opereerden zonder directe verbondenheid aan oprichter Masutatsu Oyama . In den beginne nog wel aangevoerd door Jan Kallenbach sensei, een echte budoleraar. Om het verhaal kort te houden: hier ben ik erop volgende jaren blijven trainen. Ik had een klik met de oude Baumgarten. Bij zijn karate voelde ik mij thuis, hoewel ik moet zeggen dat ik anderzijds evengoed bleef terug groeien naar de full-contact methode. In 2005 haalde ik mijn eerste dangraad, in 2008 mijn tweede en in 2012 mijn derde. Gaandeweg deze jaren heb ik erg veel geleerd en heb ik mij kunnen verdiepen in karate als Karate-Do. Het was ook een beetje als opnieuw leren lopen. In de laatste jaren van mijn Amsterdamse periode kon ik mijn uitwaaierende geest en lichaam nauwelijks bij elkaar houden en was ik het vanzelfsprekende contact met mijn innerlijke zelf kwijtgeraakt.

1983-2016 Kickboksen Het Kickboxing en alles wat daar een beetje op lijkt heeft altijd tot mijn verbeelding gesproken. Om even terug te kijken naar mijn jeugd in Tilburg. We hadden toen een bekende judoka, een donkere jongen die Ulrich Dap heette. Op een dag gonsden de geruchten in mijn puberleventje dat deze Uri was gaan kickboksen. Want dat kon je tegenwoordig ook doen bij Sportschool Ooms. Zo van heb je het al gehoord. Ik kan me nog goed herinneren dat dit gegeven een hele speciale indruk bij me achter liet. Heel erg ‘wow’ zonder direct de behoefte voelen om het zelf te gaan doen. Later in Gouda had ik precies hetzelfde gevoel bij de Sportschool van Walter de Mooij waar ook kickboksen gegeven werd. Mijn kyokushin karateheld uit die tijd Peter Smit, was natuurlijk ook een geduchte kickbokser. In die tijd in Gouda toen ik karate deed bij Mu-Chin had ik inmiddels ook wel een beetje meer verdiept in de geschiedenis en oorsprong van zowel het kickboksen als het Kyokushinkai karate. Hierdoor was ik me verder bewust geworden van de nauwe relatie tussen het kyokushin en Japanese kickboxing. De rechterhand van Mas Oyama en roemrucht full-contact karateka was immers Kenji Kurosaki, de grondlegger van het moderne kickboksen. En ook in Nederland hadden de meeste grondleggers van het kickboksen hun roots in het kyokushinkarate van het eerste uur. Vandaar ook mijn genegen gevoelens naar het kickboksen toe. Wat Meppel betreft. Ik leerde ook nog Mustapha El Barbari kennen. Die gaf in eerste instantie kickbokslessen aan (moeilijke) jongeren. Ik kon het kickboksen blijkbaar niet helemaal loslaten. Het

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

9


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

is toch een fijne en fysieke training. Dus bij hem heb ik zo af en toe ook wel eens meegedaan met het kickboksen. In 2001 had ik al eens mijn licht opgestoken bij een sportschool in Staphorst, maar dat was niks. Ik kreeg ongevraagd en demonstratief een pak slaag van de leraar waar ik niet op zat te wachten. Later werd er nog een wietplantage aangetroffen in deze sportschool. In 2005 wilde ik extra gaan sporten om goed voorbereid te kunnen zijn voor het eerste danexamen. Om toch maar weer de confrontatie en uitdaging te zoeken leek het me een strak plan om ergens te gaan kickboksen. Het is namelijk ook erg goed voor je lichamelijke conditie. Zodoende kwam ik in Steenwijk terecht bij een sportschool waar de heer Frans Santing de trainingen verzorgde. Een markante kerel met een loensend oog en een grote klassieke snor. Eigenlijk ook wel een echte oldschooler. Ik vond het kickboksen wederom erg pittig, maar ben toch een half jaartje gebleven. Frans stond bij zijn leerlingen zeer hoog in het aanzien. Soms kijk ik nu wel eens naar oude historische kickbokspartijen op YouTube uit de tijd van Rob Kaman en dergelijke en dan zie je daar de jongere Santing als scheidsrechter. Frans Santing is overigens ook nog eventjes leerling geweest bij Baumgarten in de tijd dat hij extra zijn kata’s wilde oefenen. Frans Santing was namelijk van oorsprong een karateka. Wat me overigens altijd bleef steken is de denigrerende wijze waarop mijn karatevriend over Santing sprak.

2002-2013 Dit is mijn opvolger Al vrij vroeg begon ik bij Shinbuken te assisteren tijdens de lessen. In 2002 vertrokken we naar een andere sportschool om daar een ruimte te betrekken. Gaandeweg groeide ik daar een beetje in mee door. Toen de oude Baumgarten zijn karateclub verkocht aan deze sportschool in 2008 zou ik het gaan overnemen. De sensei zou naar de spreekwoordelijke achtergrond verdwijnen en vanaf daar de boel coördineren en ik zou op de voorgrond treden. Het leek een gelijkwaardig verbond. In 2009 ging ik daarom ook beginnen aan de opleiding van de Karate-do Bond Nederland. Te beginnen met ‘Dojo-Assistent’, tegenwoordig Leraar Karate-Do 2. Ook dit was weer een hele eyeopener voor me. Langzaam begonnen er steeds wat meer kwartjes te vallen over de oorsprong van het karate, over martial arts en over de beleving van ‘Budo’. Er deden ook topsporters aan mee en zodoende kreeg ik meer nieuwe inzichten in het semi-contact wedstrijdkarate en de beleving van deze mensen. Tegelijkertijd zocht ik in dezelfde tijd ook weer naar inspiratie en aansluiting in de wereld van het full-contact karate. Op een dag ben ik gewoon naar het zomerkamp van de NSKO (Shinkyokushinkai) gegaan om mee te trainen. Ik kende niemand. Heb mijn auto geparkeerd, ben er tussen gaan staan, heb de trainingen meegedaan en aan het eind van de middag stapte ik weer doodleuk in de auto. Het voelde als een persoonlijke overwinning. Het jaar daarop deed ik het hele weekend mee. Hernieuwde kennismakingen met dat wat ik nog enigszins kende van vroeger. Toch groeiden Baumgarten en ik weer uit elkaar. Hij bleek een oude weerbarstige baas die helemaal geen tweede viool kon of wilde spelen. In plaats van op de achtergrond de supervisie te voeren begon hij in de jaren eigenlijk steeds meer weer op de voorgrond te tevreden. Het leek voor mij persoonlijk wel een soort van getouwtrek waarbij ik steeds stevig in mijn schoenen moest gaan staan om de mij gedane belofte steeds maar weer zelf te verzilveren. Bovendien kon ik mij helemaal niet meer vinden in zijn manier van lesgeven en zijn manier van doen. Dat werd steeds erger. Langzaam ontaardde het van een soort in beginsel gelijkwaardig partnerschap naar een voor mij pijnlijke situatie waarin ik steevast werd aangeduid als zijnde ‘zijn opvolger’. In plaats van mij te begeleiden door het vertrouwen te schenken voelde ik me op alle fronten steeds weer afgeremd en uiteindelijk zelfs volledig gekleineerd. Misschien had de man last van zijn ego. Misschien wilde

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

10


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

hij zijn kindje niet kwijt. Wellicht was hij bang voor het karate wat ik zelf voor ogen had en heb. Ik zal hier niet teveel in details treden, maar in 2013 barstte de bom.

2013-2014 Andere koersen Zodoende ben ik tijdelijk wederom gestopt met karate. In het jaar dat volgde ben ik een poosje MMA (Mixed Martial Arts) gaan boefenen bij Tabonon in Zwolle. Puur uit nieuwsgierigheid en voor de ervaring. Vooral omdat ik geen enkele kaas had gegeten van het gevecht op de grond. Wellicht dat ik dit later nog eens ga verder ga oppakken. Machtig interessant en absoluut niet eenvoudig aan te leren. Het deed me heel erg denken aan vroeger. Het stoeien als kind en de harde stenen van het schoolplein. Het besef ontstond dat ik Baumgarten en de situatie aldaar simpelweg ontgroeid was. En dat, om verder te kunnen gaan met karate, ik zelf de stoute schoenen moest aan gaan trekken. Ik voelde zoveel verontwaardiging en wrok dat teruggaan absoluut geen optie was. Bovendien was een groot deel van de verwijdering ontstaan omdat ik van mening was dat je je stijl geen Kyokushinkai meer mag noemen als je verder alle belangrijke elementen eruit verwijderd hebt. Ik zelf was gedurende de jaren juist weer bezig geweest om dat meer te incorporeren in mijn beleving van het karate. Met aan de ene kant een sensei annex voormalig mentor en soort van compagnon die geen gelegenheid ongebruikt liet om over alles wat ‘m niet beviel zijn minachting te laten horen. Fullcontact karate hoorde daar ook bij. Aan de andere kant had ik zelf de overtuiging dat je op zijn minst trouw moet zien te blijven aan de stijl waar je voor hebt gekozen. Dat je binnen deze kaders moet zoeken naar de oorspronkelijke kernpunten en dit moet beschouwen als je persoonlijke zoektocht naar een bestaande waarheid. Er zat niets anders op dan iets voor mezelf te gaan doen. In 2014 ben ik rond het najaar begonnen met de voorbereidingen. Op 1 december van dat jaar vond de eerste training plaats in mijn eigen dojo. Het was nog niet veel, maar het was iets. En zo ben ik eigenlijk het gehele jaar verder gegaan. Er kwamen mensen, er gingen mensen. Toch ben ik door gegaan en we gaan nog steeds door. Ik zoek naar een synthese tussen oud en nieuw, tussen hard en zacht. Tussen mij en de wereld. De wereld van de waan, maar ook die van de waarheid. Tussen Hemel en Aarde.

2015-2016 Body, Mind & Spirit Ik beschouw mezelf het meest als een soort van alchemistische karateka. Ik heb een vat vol tegenstrijdigheden waaruit ik de essentie wil zien te verkrijgen. Er is nog veel dat ik kan leren. En er is veel dat ik heb geleerd. Een echte purist zal ik nooit zijn. Eerder een minimalist dan nog. Wel vind ik het belangrijk om binnen hetgeen waar je voor kiest ook de gestelde richtlijnen te volgen. Echter het houden van een open mind is voor mij nog veel belangrijker. Karate zie ik dan ook body, mind & spirit training. En zo wil ik het ook graag naar de goegemeente verkopen. Het is enerzijds ook sport, natuurlijk is het sport.. Maar het is vooral ook een discipline binnen het Budo. Een martiale bewegingskunst. Als zodanig nog steeds in ontwikkeling. Als je het vergelijkt met vroeger dan is er veel veranderd. Flitsender, atletischer, gedetailleerder. Dat geldt voor zowel het fullcontact als het semi-contact karate. Tegelijkertijd zal er altijd een verlangen blijven naar een stukje oorspronkelijke en traditionele beleving. Ook op dat vlak zie je een uitvergroting plaatsvinden met behulp van alle kennis en moderne middelen die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Er komen steeds meer nieuwe leermeesters. En wat het kyokushinkarate zelf betreft, voor mijn gevoel heb ik toch nog wat dingen laten liggen in het verleden. Die kan ik nu nog verder op gaan rapen. Op eigen kracht.. of samen met anderen.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

11


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

TAB 1.4 | Beschrijving eigen doelstellingen voor deelname aan de opleiding MIJN PERSOONLIJKE MOTIVATIE: LMA3 Lesbevoegdheid Afgezien van het feit dat het starten van een eigen dojo een sprongetje in het diepe was, wilde ik toch graag het gevoel hebben dat ik verantwoord bezig ben. Het verkrijgen van een zekere professionele en maatschappelijk geaccepteerde vorm van lesbevoegdheid leek me daarom één van de stappen die ik zou moeten gaan ondernemen. Nu is het wel zo dat ik in 2009 reeds een opleiding heb gedaan die tegenwoordig voor KSS level 2 geldt, namelijk het eerste traject ‘Leraar Karate-do’ van de Karate-Do Bond Nederland. Destijds heette dit onderdeel nog ‘Dojo-Assistent’. Vanwege allerlei omstandigheden is het vervolg daarop richting KSS level 3 gaandeweg een beetje blijven liggen. Het is verder ook niet zo dat deze bond ieder jaar een dergelijke opleiding start. Het is altijd afwachten wanneer ze weer verder gaan. Omdat ik me genoodzaakt zag om nieuwe keuzes te maken ten aanzien van mijn karatepassie. moest ik de opleiding bij de KBN voorlopig maar laten voor wat het was. Het is daarom dat ik ben gaan zoeken naar alternatieven. Ik was bij de vorige dojo en sportschool weggegaan met het sterke idee de boel achter me te laten en nieuwe wegen in te slaan.

Leraar Martial Arts Ik was al een beetje bekend met het bestaan van deze opleiding. In het verleden ben ik meermaals mensen tegengekomen die deze opleiding hadden gedaan hebben of deden. Vaak waren dit mensen uit het Tai-Chi of uit het full-contact Karate. Om eerlijk te zijn voelde ik me altijd al erg aangesproken door het hele idee ‘Leraar Martial Arts’. Dat klinkt namelijk erg goed toch?! Het is net iets generieker dan alleen maar karateleraar en het geeft bovendien ook heel goed weer waar je passie vandaan komt en dat het betrekking heeft op een groter geheel. Die bijzondere wereld van de vechtsport, van de Oosterse Krijgskunsten, van de Martial Arts. Helaas was het wel zo dat deze opleiding een tijdje uit de running is geweest. Dus hoe vaak ik ook op de website van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten keek gedurende een aantal jaren, nooit was daar nog enige notie van een binnenkort te starten opleiding LMA. Er moest blijkbaar eerst nog een nieuwe brug geslagen worden. Enthousiast was ik dan ook toen ik zag dat er eindelijk weer een LMA gepland stond. Enigszins tot mijn grote verbazing eerlijk gezegd.

Motivatie Ja dus enerzijds wil ik graag een stukje onderbouwing omdat ik vastbesloten ben om verder te gaan met het lesgeven. Anderzijds is het omdat ik het belangrijk vind om aan mezelf te blijven werken . Ik vind het ook gewoon erg interessant allemaal en wil altijd graag mijn kennis en kunde verbeteren of uitbreiden. In zoverre dat in persoonlijk opzicht enigszins mogelijk is. Maatschappelijk verantwoord bezig zijn vind ik zelf toch erg belangrijk. Ook al is het zo dat de wereld van de top- en breedtesport soms ver afstaat van de wereld van de ‘Budoka’. Je hebt uiteindelijk

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

13


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

toch te maken met mensen waar je mee werkt. De verantwoordelijkheid die je draagt wanneer je de leiding neemt ten opzichte van een groep. De risico’s die bestaan wanneer mensen samen sporten en waarvoor jij als leraar en verantwoordelijke ook aansprakelijk kunt worden geacht. Evenals het deel uitmaken van een groter geheel, een netwerk, een gemeente.. of wat dan ook waarbinnen jij uiteindelijk een belangrijk aanspreekpunt en vertegenwoordiging vormt. Ik zoek daarin graag mijn fundaties. Het is net als een stukje opvoeding of ontwikkeling. En ik zie een opleiding als LMA (niveau 3) daarin in principe als een uitstekend platform en volgende logische stap in mijn persoonlijke proces. Mijn intentie is om een brede basis te leggen om daarmee goed vertegenwoordigd mijn plaats in te nemen als trainer, sportinstructeur, lesgever en budoka. Natuurlijk heb ik daarbij bewust gekozen voor een opleiding die door de NOC*NSF erkend en geaccrediteerd is. Dat was eerlijk gezegd voor mij een persoonlijke en misschien ook wel een vanzelfsprekende voorwaarde. “Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert, sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect. Ons doel is te zorgen dat echt iedereen doet aan, geniet van, en wint door sport. Dat doen we door optimale sportomstandigheden te genereren voor iedereen in Nederland, via de strategie van meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken.” http://www.nocnsf.nl/over-nocnsf/

‘Gaandeweg de opleiding ben ik steeds meer gaan beseffen dat het belangrijk is om zelf goed te weten en aan anderen te kunnen uitdragen wááróm je de dingen doet zoals je ze doet. U hoort mij niet te beweren dat ik deze manier van lesgeven al volledig in de vingers zou hebben, maar ik wil me wel graag in deze richting verder ontwikkelen. Zoals één van de bevriende karateleraren van de KBN in zijn geleverde feedback ook zegt: ‘het verschil tussen een training en een les is dat je uit je comfortzone moet stappen om iemand anders iets nieuws aan te leren’. Door vanuit een breder of hoger perspectief je oefenstof hierop af te stemmen is het mogelijk om veel gerichter specifieke doelstellingen na te streven. Dit soort didactische benadering is iets dat ik mezelf graag meer eigen wil maken. Dat is één van mijn motivaties.’

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

14


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

TAB 1.5 | Eigen visie op de Oosterse gevechtskunsten HOW TO BECOME A DISCIPLE? Bruce Lee Voor mij, en ik denk voor vele anderen binnen de vechtsport, is Bruce Lee toch de archetypische inspirator geweest. Een tot de verbeelding sprekende exotische Chinese filmster uit een tijd dat de beoefening van gevechtskunsten nog lang niet zo wijdverbreid was als tegenwoordig. In de jaren zeventig was dit de grote mythische held uit het Verre Oosten met zijn geheimzinnige ‘dodelijke’ bewegingen en dierlijke katachtige geluiden. Via de wijkcentra leerde ik zijn films* kennen. Dat was ook nog net in de jaren zeventig. Een andere inspiratie kwam ook via het beeldscherm en dat was de televisieserie ‘Kung Fu’ met de inmiddels overleden acteur David Carradine Hij speelde daarin de ontheemde en gevluchte door het Wilde Westen van Amerika rondzwervende Shaolin-monnik Kwai Chang Caine. Ik kan me de impact van deze serie bijzonder goed herinneren en het was destijds echt een sensatie.

Grashopper Ergens in mijn hart en hoofd was hiermee al een zaadje geplant. Kung Fu was in de jaren zeventig een echte novelty en het sprak de staatjongeren aan. Alleen kungfu daadwerkelijk beoefenen dat ging zomaar niet. Er was nauwelijks iets te vinden in die tijd. Het bleef toch vaak bij de beelden uit de bioscoop en later op video. Erg stoer en mystiek maar toch ook een beetje de ver-van-je-bedshow. Voor mij was het haast iets geworden dat niet echt bestaat. Ja er waren natuurlijk vast al wel scholen in Nederland, maar ik was nog maar tien en we hadden toen nog geen internet waar we alles vandaan konden plukken. Toch, het beoefenen van een fysieke vechtkunst welke atletisch vermogen vereist , gekoppeld aan de geestelijke discipline van een monnik en de nobele erecodes van een heldhaftige krijger had in mij echt een gevoelige snaar geraakt.

Lichaam en geest Toen ik uiteindelijk in 1985 met karate begon was het helemaal niet vanzelfsprekend dat ik er mee verder zou gaan. Het eerste jaar ging ik soms met schrik naar de training, een klein beetje bang voor wat komen zou gaan. Als jonge jongen met nog weinig kracht en gebrek aan mentaal overwicht konden sommige dingen best wel moeilijk zijn en vooral het vechten met volwassen kerels was vaak een beetje eng. Toch kreeg ik hier het gevoel dat dit tenminste echt iets van mezelf was. Ik had iets gevonden dat bij me paste en waar ik in bevestigd werd. Iets waar ik mijn sportieve aanleg in kwijt kon en iets dat me ook een gevoel gaf van spirituele waarde. Alhoewel ik destijds geen enkel idee had wat dit feitelijk zou kunnen zijn of daadwerkelijk kon betekenen. En misschien is dat altijd wel zo gebleven, want als de beoefening van (Kyokushinkai) karate zich ergens goed voor leent is het wel het uitdragen van een no-nonsense mentaliteit. Ik ken geen andere vechtsport of vechtkunst waar het tonen van spirit en het boven jezelf uitstijgen fysiek zo letterlijk kan worden genomen.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

15


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Zelfontwikkeling Ondanks mijn preoccupaties met karate ben ik altijd zeer geïnteresseerd gebleven in andere vechtsporten. Vaak was ik in de kiosken te vinden om door boeken te bladeren of bladen van toen als de Zendokan en Samurai te lezen. Soms kocht ik ook wel eens wat uiteraard. Wat ik ook altijd ben blijven doen is bij andere disciplines gaan kijken of meedoen. Dat heeft wel bij gedragen aan een iets bredere ontwikkeling en visie op het vlak van martial arts dan gemiddeld. Het volledig kunnen of beheersen van een andere discipline is weer een ander verhaal. Die behoefte heb ik verder dan ook niet echt. Alhoewel ik best graag mijn kennis en kunde zou willen uitbreiden op gebieden als bijvoorbeeld MMA, Jiu-Jitsu, Tai-Chi, Systema en Aikido. Ik beschouw iedere martial art toch vooral als een bewegingskunst op zich waarin bepaalde principes centraal staan. Je daarin te verdiepen en het proces aan te gaan is een keuze op zich.

Open mind Wil je iets namelijk goed dan gaat het veel van je tijd en energie kosten. Naarmate ik ouder word ben ik me steeds meer gaan beseffen dat alles wat je als mens kunt doen tenslotte zijn houdbaarheid en beperkingen heeft. Je kunt niet alles doen, maar je kunt je wel laten beïnvloeden door ‘alles’ en toch je eigen koers blijven volgen. Met een open mind houdt je ruimte voor nieuwe ideeën, waardoor je ook in de beleving van je eigen gevechtskunst andere elementen kunt integreren zonder werkelijk iets te hoeven wijzigen in de feitelijke beoefening ervan. Eerlijk gezegd ben ik zelf nogal mystiek van nature dus ik kan me voorstellen dat hetgeen ik zojuist heb gezegd voor sommige mensen misschien een beetje vaag of zweverig klinkt. Ik houd daar nu eenmaal van. Wat niet wil zeggen dat ik een ander mijn denkbeelden wil opdringen of iets dergelijks. Ik probeer juist zoveel mogelijk de individuele beleving van een ander te respecteren zonder daar iets aan te veranderen. Als mensen tot nieuwe inzichten komen is het omdat ze daar zelf aan toe zijn. Als beoefenaar of als leraar kan ik me alleen al gelukkig prijzen te mogen samenwerken met iemand die een stukje van dezelfde passie deelt als ik. Ieder mens is anders.

Plezier of prestaties Ja ik kan hier nu wel hele verhalen gaan zitten vertellen en zo mijn liefde voor de Oosterse gevechtskunsten gaan romantiseren of idealiseren, het belangrijkste is toch dat ik het blijkbaar erg leuk en interessant blijf vinden om er in ieder geval mee bezig te blijven. Het plezier hierin terug vinden vormt voor mij persoonlijk toch de kern. En dat is wat ik zelf ook graag hoop terug te vinden in de ander. Daarnaast biedt de vechtsport net als andere sporten ook wel de mogelijkheid om competitief bezig te zijn en jezelf in wedstrijdverband te ontwikkelen. Dat is echter niet iets dat in de afgelopen jaren mijn drijfveren zijn geweest. Als tiener had ik deze dromen of illusies misschien wel heel sterk. Maar zoals ik eerder ook al heb verteld in mijn curriculum vitae, het leven neemt soms een andere wending, of het buigt langzaam af en dan kun je je dromen ook weer kwijt raken. Gelukkig soms maar tijdelijk, maar soms ook voor lange tijd. Ik ben zelf ooit mijzelf kwijt geraakt, waardoor ik niet meer goed in mijn kracht zat. Het hebben van dromen over prestaties verdween hierdoor wel naar de achtergrond. Ik moest mijn prestaties meer op een innerlijk vlak zien te verrichten en bevestigd krijgen. Voor de buitenwereld niet zichtbaar en maatschappelijk wellicht oninteressant of irrelevant. Dat heeft me echter wel de gelegenheid gegeven om in contact te komen met iets diep binnen in mijzelf dat achteraf niemand mij meer afneemt.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

16


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Nood Mijn ervaring met de gevechtskunsten hebben mij daar in het verleden ook mee geholpen. Door middel van ademhalingsoefeningen en meditatie heb ik in tijden van enorme onrust en turbulentie in mijn hoofd en zijn, noem het gerust een uitvergrote existentiële verwarring, altijd weer een stukje (vrede) in mijzelf weten te vinden dat onaantastbaar was. Door alle bewustzijnsinhouden die ik op een gegeven moest zien te verwerken met mijn hoofd, werd mijn aandacht vanzelf naar mijn buikcentrum getrokken. Het ontwikkelen van je ‘hara’ of ‘tanden’ is een belangrijk gegeven in de Japanse gevechtskunst, eigenlijk in iedere Japanse discipline of kunst, naar het schijnt. Zodoende heeft mij dat wel een geschenk geboden door in tijden van nood een bron van leven en overleven te kunnen vinden die diep in mijzelf, in onszelf, ligt verscholen. Met mijn mix van verschillende invloeden uit de alternatieve therapie, vechtsport en mijn zoektocht naar mijzelf langs waar ik gaandeweg allerlei esoterische kennis hongerig heb verslonden.

‘Do’ is De Weg In de Japanse traditie wordt het woordje ‘do’ gebruikt om aan te geven dat je een krijgskunst beoefent op een niet noodzakelijk gewelddadige wijze. Je intentie is niet om een ander te verwonden of te zelfs doden. Het geeft aan dat je de krijgskunst beoefent vanuit de optiek van een persoonlijke ontwikkelingsweg. Ik beoefen bijvoorbeeld Karate-do. Daarmee wil ik tegelijkertijd aangeven dat ik in feite ook zoveel mogelijk uitdrukking wil geven aan mijn eigen beleving hiervan. Dat is wat voor mij mijn eigen ervaring zo uniek maakt. Het beoefenen van een gevechtskunst beschouw ik dan enerzijds ook als een middel om jezelf te trainen in een bepaalde weg die je bewandelt. Het ondersteunt je discipline bij het volharden in principes. Het is als streven naar een hogere vorm van persoonlijke integriteit. Anderzijds kan het een manier zijn om gewoon lekker bezig te zijn. Om fit te worden en goed voor je algehele welbehagen. Of noem het een leuke hobby. Het is ook geheel afhankelijk van de soort gevechtskunst waar je voorkeur naar uitgaat of waar je je het liefst mee bezig houdt. Als sport kan het voor jonge mensen echter ook een belangrijke springplank zijn naar maatschappelijk aanzien en persoonlijk succes. Het is in ieder geval een positieve bijdrage aan je gevoel van eigenwaarde. En dat geldt voor zowel jong als oud.

‘Voor mij heeft iedere vorm van ‘De Weg’ echter niet direct iets te maken met een zoektocht naar maatschappelijke erkenning of succes. Het is meer gericht op persoonlijke verinnerlijking dan dat. De weg is uiteindelijk zelf het doel.’

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

17


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

(Mijn persoonlijk favoriete Bruce Lee film ‘Fist Of Fury’)

https://www.youtube.com/watch?v=NFjZyXHJQCo

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

18


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

TAB 2.0 | Persoonlijke Competentiescans ONTWIKKELINGSVERLOOP

Opleidingsplan Bij aanvang van de opleiding werd ons al duidelijk gemaakt dat het de bedoeling is om gaandeweg de opleidingsduur een soort bewustwordingsproces te creëren. Dat aan onze eigen vaardigheid verder niet getoetst en getwijfeld zal worden. Er is verwezen naar de praktijkopdrachten zoals de Academie Voor Sportkader deze heeft samengesteld. Op basis hiervan zouden we onze competenties kunnen gaan toetsen al naar gelang de opleiding voort zou schrijden. Door stapsgewijs het proces te volgen zouden we onszelf als lesgever naar een hoger plan kunnen gaan brengen. De bedoeling is om hiermee als trainer, coach of instructeur aan de heersende kwalificatie-eisen te kunnen voldoen die nu eenmaal gelden in het hedendaagse nationale sportklimaat. Door meermaals op verschillende momenten in de tijd zelf de scans in te vullen zouden we bij onszelf een verloop moeten kunnen constateren. In mijn geval ondervond ik dat wel bij een aantal zaken. Het viel me op dat ik gaandeweg toch anders naar mijzelf en mijn lessen ben gaan kijken. Hierdoor liep de norm opeens een stukje terug en ging ik vermoeden dat ik misschien soms de dingen toch anders zou aan kunnen pakken. Op een gegeven moment is dit wel weer enigszins bij getrokken. Tijdens de zelfstudie ben ik me wel meer bewust geworden van de tekortkomingen die ik nu nog zou kunnen ontwaren als ik met het oog van een zuivere didacticus zou kijken. De scans hebben in die zin wel geholpen om ook de inrichting en structuur van de kerntaken en werkprocessen meer te leren begrijpen. Al met al zou ik over dit proces absoluut niet lichtzinnig willen doen. Het is een behoorlijke kluif en ik heb het idee dat het met deze opleiding een flinke zet heeft gekregen. Veel kon, kan, wist, weet, deed en doe ik al. Op het punt van lesgeven heb ik momenteel zoveel nieuwe input gekregen uit diverse hoeken dat ik met recht kan spreken van een verruimende ervaring. Op dit moment ben ik echter nog flink aan het zwoegen om mijn bevindingen op schrift te zetten, dus dat geeft enigszins een benauwend contra-effect. Waar ik zelf nog meer mee aan de slag wil in de toekomst is de kwaliteit van mijn trainingen te verbeteren. Dus de opbouw gaandeweg perfectioneren en de inhoud dusdanig vorm leren geven dat er efficiënt en doelmatig met plezier en recht aan de mens zo veilig mogelijk gesport kan worden. Deze tab bevat drie verschillende zelfcompetentiescans.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

19


Gerrit Dielissen 31-10-2015

Naam leercoach:

Data invullen:

Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie

Ik houd mij aan de beroepscode

Ik zorg dat sporters zich aan de (spel)regels houden

Ik treed op bij onveilige sportsituaties.

Ik treed op als een sporter zich onsportief gedraagt.

Ik pas de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters.

Ik benader sporters op positieve wijze

Ik motiveer, stimuleer en enthousiasmeer sporters.

Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie 3.1.2 Begeleidt sporters tijdens trainingen. Dit kan ik Ik houd rekening met persoonlijke verwachtingen en motieven van de sporters.

Ik handel in geval van een noodsituatie/ongeluk

Ik besteed aandacht aan het voorkomen van blessures bij sporters.

Ik bewaak waarden en stel normen.

Ik kom afspraken na

Ik maak afspraken met sporter en ouders/derden

• •

Ik adviseer sporters over materiaal, voeding en hygiëne

goed

redelijk •

Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen •

beetje

niet

Ik stimuleer sportief en respectvol gedrag

Ik informeer en betrek sporters bij het verloop van detraining.

3.1 Geven van trainingen 3.1.1 Informeert en betrekt sporters en ouders/derden. Dit kan ik

Data bespreking leercoach:

Cary Cornfield

Naam trainer/instructeur3 in opleiding:

Scan Trainer/instructeur3

TAB 2.0. A | PERSOONLIJKE COMPETENTIE SCAN - OKTOBER 2016


Ik reflecteer op het eigen handelen

Ik vraag feedback

Ik houd rekening met persoonlijke verwachtingen en motieven van sporters Ik motiveer, stimuleer en enthousiasmeer sporters. Ik bewaak waarden en stel normen Ik pas de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters. Ik stimuleer sportief en respectvol gedrag Ik treed op als een sporter zich onsportief gedraagt Ik besteed aandacht aan het voorkomen van blessures bij sporters.

3.2 Coachen bij wedstrijden 3.2.1 Begeleidt sporters bij wedstrijden. Dit kan ik

• •

redelijk

Ik evalueer het proces en resultaat van de training.

beetje •

Ik houd de aandacht van de sporters vast.

Ik verwoord eigen leerbehoeften

Ik organiseer de training efficiënt.

• •

goed

Ik maak mezelf verstaanbaar. •

Ik leer en verbeter de techniek van sporters.

Ik geef feedback en aanwijzingen aan sporters op basis van een analyse van de uitvoering.

Ik doe oefeningen op correcte wijze voor of gebruik een goed voorbeeld.

Ik stem de trainingsinhoud af op de omstandigheden.

Ik kies voor een verantwoorde trainingsopbouw. 3.1.4 Voert uit en evalueert trainingen. Dit kan ik

niet

Ik stem de trainingsinhoud af op de mogelijkheden van de sporters.

Ik verwerk evaluaties in de trainingsvoorbereiding.

Ik baseer trainingsvoorbereiding op het jaarplan.

Ik werk passend binnen het jaarplan trainingen uit

Ik formuleer de doelstellingen concreet.

Ik beschrijf evaluatiemethoden en –momenten.

Ik bouw het jaarplan (chrono)logisch op.

Ik stem het jaarplan af op het niveau van de sporters.

Ik analyseer beginsituatie gericht op de sporters, omgeving en eigen kwaliteiten als trainer.

3.1.3 Bereidt trainingen voor


niet

Ik kom afspraken na 3.2.3 Geeft aanwijzingen. Dit kan ik Ik analyseer tijdens de wedstrijd en neem op basis hiervan adequate maatregelen Ik coach positief Ik ga flexibel om met organisatorische veranderingen rond de wedstrijd. Ik houd me aan de regels die gelden tijdens de wedstrijd Ik zorg dat sporters zich aan regels en reglementen houden. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie Ik geef aan de sporters na de wedstrijd aan wat goed ging en beter kan 3.2.4 Handelt formaliteiten af. Dit kan ik Ik handel wedstrijdformaliteiten af

3.3 Organiseren van activiteiten 3.3.1 Begeleidt sporters bij activiteiten. Dit kan ik Ik bewaak waarden en stel normen. Ik treed op bij onveilige sportsituaties. Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik houd mij aan de beroepscode. Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. 3.3.2 Bereidt activiteiten voor. Dit kan ik Ik maak bij de organisatie gebruik van een draaiboek.

Ik maak een wedstrijdplan.

Ik houd een bespreking voor de wedstrijd.

Ik zie erop toe dat de sporters zich voorbereiden op de wedstrijd.

Ik verwoord mijn leerbehoeften 3.2.2 Bereidt wedstrijden voor. Dit kan ik

Ik vraag feedback

Ik treed op bij onveilige situaties Ik adviseer sporters over materiaal, voeding en hygiëne Ik informeer sporters over gevaren en gevolgen van dopinggebruik Ik informeer en betrek sporters bij verloop van de wedstrijd Ik geef aan de sporters na de wedstrijd aan wat goeging en beter kan Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen Ik houd mij aan de beroepscode Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie Ik reflecteer op het eigen handelen

beetje •

redelijk

• •

• •

• •

goed


3.5 Afnemen van vaardigheidstoetsen 3.5.1 Begeleidt sporters bij vaardigheidstoetsen. Dit kan ik Ik motiveer, stimuleer en enthousiasmeer sporters.

Ik houd toezicht op de wijze van begeleiden van sporters door assisterend sportkader. Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik houd me aan de beroepscode. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. Ik reflecteer op eigen handelen. Ik vraag feedback. Ik verwoord eigen leerbehoeften.

Ik analyseer het handelen van het assisterend kader en neem op basis hiervan adequate maatregelen.

Ik motiveer het assisterend kader.

Ik bespreek met het assisterend kader wat er goed ging en wat de verbeterpunten zijn.

3.4 Aansturen van sportkader 3.4.1 Informeert sportkader. Dit kan ik Ik informeer het assisterend kader over de inhoud van de training. Ik kom afspraken na. 3.4.2 Geeft opdrachten aan assisterend sportkader. Dit kan ik Ik geef het assisterend kader opdrachten die bij hun taak passen. 3.4.3 Begeleidt assisterend sportkader

Ik rapporteer over de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de activiteit. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Ik reflecteer op het eigen handelen. Ik vraag feedback. Ik verwoord mijn leerbehoeften. •

niet

niet

beetje

• •

beetje

• •

redelijk

redelijk •

goed •

goed

Ik rond activiteiten af. •

Ik kom afspraken na.

• •

• •

Ik werk samen met anderen.

Ik draag verantwoordelijkheid en neem beslissingen.

Ik houd rekening met beschikbare middelen en materialen. Ik zorg dat alle betrokkenen weten wat er van hen wordt verwacht. 3.3.3 Voert uit en evalueert activiteiten. Dit kan ik


Ik verwoord mijn leerbehoeften.

Ik vraag feedback.

Ik reflecteer op mijn handelen.

Ik analyseer de resultaten van een toets en neem op basis hiervan adequate maatregelen.

Ik licht de uitslag van de toets toe aan de sporter.

Ik ken een vaardigheidscertificaat al dan niet toe.

Ik leg vooraf de eisen en het verloop van de toets uit. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie 3.5.3 Beoordeelt vaardighedsniveau sporters. Dit kan ik

Ik richt de situatie zodanig in dat beoordeling mogelijk is.

• • • • • • • •

Ik beoordeel aan de hand van de criteria van de toets.

Ik beoordeel of een sporter klaar is voor een toets.

Ik bewaak waarden en stel normen. Ik pas de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters. Ik treed op als een sporter zich onsportief gedraagt. Ik treed op bij onveilige sportsituaties. Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik kom afspraken na. Ik houd me aan de beroepscode. Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. 3.5.2 Bereidt afname van vaardigheidstoetsen voor. Dit kan ik


Gerrit Dielissen 30-01-2016

Naam leercoach:

Data invullen:

goed •

Ik motiveer, stimuleer en enthousiasmeer sporters.

Ik treed op als een sporter zich onsportief gedraagt.

Ik treed op bij onveilige sportsituaties.

Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie

Ik houd mij aan de beroepscode

Ik pas de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters.

Ik zorg dat sporters zich aan de (spel)regels houden

Ik benader sporters op positieve wijze

Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie 3.1.2 Begeleidt sporters tijdens trainingen. Dit kan ik Ik houd rekening met persoonlijke verwachtingen en motieven van de sporters.

Ik handel in geval van een noodsituatie/ongeluk

Ik besteed aandacht aan het voorkomen van blessures bij sporters.

Ik bewaak waarden en stel normen.

Ik kom afspraken na

Ik maak afspraken met sporter en ouders/derden

redelijk

Ik adviseer sporters over materiaal, voeding en hygiëne

beetje

niet

Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen

Ik stimuleer sportief en respectvol gedrag

Ik informeer en betrek sporters bij het verloop van detraining.

3.1 Geven van trainingen 3.1.1 Informeert en betrekt sporters en ouders/derden. Dit kan ik

Data bespreking leercoach:

Cary Cornfield

Naam trainer/instructeur3 in opleiding:

Scan Trainer/coach/instructeur3

TAB 2.0. B | PERSOONLIJKE COMPETENTIE SCAN - JANUARI 2016


niet

• •

Ik baseer trainingsvoorbereiding op het jaarplan.

Ik verwerk evaluaties in de trainingsvoorbereiding.

Ik doe oefeningen op correcte wijze voor of gebruik een goed voorbeeld.

Ik geef feedback en aanwijzingen aan sporters op basis van een analyse van de uitvoering.

Ik houd rekening met persoonlijke verwachtingen en motieven van sporters Ik motiveer, stimuleer en enthousiasmeer sporters. Ik bewaak waarden en stel normen Ik pas de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters. Ik stimuleer sportief en respectvol gedrag Ik treed op als een sporter zich onsportief gedraagt Ik besteed aandacht aan het voorkomen van blessures bij sporters.

• •

redelijk •

Ik verwoord eigen leerbehoeften

beetje

Ik vraag feedback

3.2 Coachen bij wedstrijden 3.2.1 Begeleidt sporters bij wedstrijden. Dit kan ik

Ik reflecteer op het eigen handelen

Ik evalueer het proces en resultaat van de training.

Ik houd de aandacht van de sporters vast.

Ik organiseer de training efficiënt.

Ik maak mezelf verstaanbaar.

Ik stem de trainingsinhoud af op de omstandigheden.

Ik kies voor een verantwoorde trainingsopbouw. 3.1.4 Voert uit en evalueert trainingen. Dit kan ik

Ik leer en verbeter de techniek van sporters.

Ik werk passend binnen het jaarplan trainingen uit

Ik stem de trainingsinhoud af op de mogelijkheden van de sporters.

Ik beschrijf evaluatiemethoden en –momenten.

Ik formuleer de doelstellingen concreet.

• •

Ik stem het jaarplan af op het niveau van de sporters.

Ik bouw het jaarplan (chrono)logisch op.

Ik analyseer beginsituatie gericht op de sporters, omgeving en eigen kwaliteiten als trainer.

3.1.3 Bereidt trainingen voor

goed


niet

Ik kom afspraken na 3.2.3 Geeft aanwijzingen. Dit kan ik Ik analyseer tijdens de wedstrijd en neem op basis hiervan adequate maatregelen Ik coach positief Ik ga flexibel om met organisatorische veranderingen rond de wedstrijd. Ik houd me aan de regels die gelden tijdens de wedstrijd Ik zorg dat sporters zich aan regels en reglementen houden. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie Ik geef aan de sporters na de wedstrijd aan wat goed ging en beter kan 3.2.4 Handelt formaliteiten af. Dit kan ik Ik handel wedstrijdformaliteiten af

3.3 Organiseren van activiteiten 3.3.1 Begeleidt sporters bij activiteiten. Dit kan ik Ik bewaak waarden en stel normen. Ik treed op bij onveilige sportsituaties. Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik houd mij aan de beroepscode. Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. 3.3.2 Bereidt activiteiten voor. Dit kan ik Ik maak bij de organisatie gebruik van een draaiboek.

Ik maak een wedstrijdplan.

Ik houd een bespreking voor de wedstrijd.

Ik zie erop toe dat de sporters zich voorbereiden op de wedstrijd.

Ik verwoord mijn leerbehoeften 3.2.2 Bereidt wedstrijden voor. Dit kan ik

Ik vraag feedback

Ik treed op bij onveilige situaties Ik adviseer sporters over materiaal, voeding en hygiëne (=goed) Ik informeer sporters over gevaren en gevolgen van dopinggebruik (=nvt) Ik informeer en betrek sporters bij verloop van de wedstrijd Ik geef aan de sporters na de wedstrijd aan wat goed ging en beter kan Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen Ik houd mij aan de beroepscode Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie Ik reflecteer op het eigen handelen

beetje

redelijk •

• •

• •

• • •

• •

goed


3.5 Afnemen van vaardigheidstoetsen 3.5.1 Begeleidt sporters bij vaardigheidstoetsen. Dit kan ik Ik motiveer, stimuleer en enthousiasmeer sporters.

Ik houd toezicht op de wijze van begeleiden van sporters door assisterend sportkader. Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik houd me aan de beroepscode. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. Ik reflecteer op eigen handelen. Ik vraag feedback. Ik verwoord eigen leerbehoeften.

Ik analyseer het handelen van het assisterend kader en neem op basis hiervan adequate maatregelen.

Ik motiveer het assisterend kader.

Ik bespreek met het assisterend kader wat er goed ging en wat de verbeterpunten zijn.

3.4 Aansturen van sportkader 3.4.1 Informeert sportkader. Dit kan ik Ik informeer het assisterend kader over de inhoud van de training. Ik kom afspraken na. 3.4.2 Geeft opdrachten aan assisterend sportkader. Dit kan ik Ik geef het assisterend kader opdrachten die bij hun taak passen. 3.4.3 Begeleidt assisterend sportkader

niet

niet

beetje

• •

beetje

• • •

redelijk •

redelijk •

goed

goed

Ik rapporteer over de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de activiteit. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Ik reflecteer op het eigen handelen. Ik vraag feedback. Ik verwoord mijn leerbehoeften. •

Ik rond activiteiten af. •

Ik kom afspraken na.

• •

Ik werk samen met anderen.

Ik draag verantwoordelijkheid en neem beslissingen.

Ik houd rekening met beschikbare middelen en materialen. Ik zorg dat alle betrokkenen weten wat er van hen wordt verwacht. 3.3.3 Voert uit en evalueert activiteiten. Dit kan ik


Ik reflecteer op mijn handelen.

Ik vraag feedback.

Ik verwoord mijn leerbehoeften.

Ik analyseer de resultaten van een toets en neem op basis hiervan adequate maatregelen.

Ik licht de uitslag van de toets toe aan de sporter. •

Ik beoordeel aan de hand van de criteria van de toets.

• • • •

Ik ken een vaardigheidscertificaat al dan niet toe.

Ik leg vooraf de eisen en het verloop van de toets uit. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie 3.5.3 Beoordeelt vaardighedsniveau sporters. Dit kan ik

Ik richt de situatie zodanig in dat beoordeling mogelijk is.

Ik beoordeel of een sporter klaar is voor een toets.

Ik bewaak waarden en stel normen. Ik pas de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters. Ik treed op als een sporter zich onsportief gedraagt. Ik treed op bij onveilige sportsituaties. Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik kom afspraken na. Ik houd me aan de beroepscode. Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. 3.5.2 Bereidt afname van vaardigheidstoetsen voor. Dit kan ik


Gerrit Dielissen 02-03-2016

Naam leercoach:

Data invullen:

• • • • •

Ik kom afspraken na

Ik bewaak waarden en stel normen.

Ik besteed aandacht aan het voorkomen van blessures bij sporters.

Ik handel in geval van een noodsituatie/ongeluk

Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie 3.1.2 Begeleidt sporters tijdens trainingen. Dit kan ik Ik houd rekening met persoonlijke verwachtingen en motieven van de sporters.

• • • • • • •

Ik benader sporters op positieve wijze

Ik pas de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters.

Ik treed op als een sporter zich onsportief gedraagt.

Ik treed op bij onveilige sportsituaties.

Ik zorg dat sporters zich aan de (spel)regels houden

Ik houd mij aan de beroepscode

Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie

Ik motiveer, stimuleer en enthousiasmeer sporters.

Ik maak afspraken met sporter en ouders/derden

• •

Ik adviseer sporters over materiaal, voeding en hygiëne

goed • •

redelijk

Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen

beetje

niet

Ik stimuleer sportief en respectvol gedrag

Ik informeer en betrek sporters bij het verloop van detraining.

3.1 Geven van trainingen 3.1.1 Informeert en betrekt sporters en ouders/derden. Dit kan ik

Data bespreking leercoach:

Cary Cornfield

Naam trainer/instructeur3 in opleiding:

Scan Trainer/coach/instructeur3

TAB 2.0. C | PERSOONLIJKE COMPETENTIE SCAN - MAART 2016


niet

beetje

Ik bouw het jaarplan (chrono)logisch op.

Ik houd rekening met persoonlijke verwachtingen en motieven van sporters Ik motiveer, stimuleer en enthousiasmeer sporters. Ik bewaak waarden en stel normen Ik pas de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters. Ik stimuleer sportief en respectvol gedrag Ik treed op als een sporter zich onsportief gedraagt Ik besteed aandacht aan het voorkomen van blessures bij sporters.

3.2 Coachen bij wedstrijden 3.2.1 Begeleidt sporters bij wedstrijden. Dit kan ik

redelijk

• • • • • •

goed •

Ik verwoord eigen leerbehoeften

Ik reflecteer op het eigen handelen

Ik evalueer het proces en resultaat van de training.

Ik vraag feedback

Ik houd de aandacht van de sporters vast.

Ik organiseer de training efficiënt.

• •

Ik maak mezelf verstaanbaar.

Ik geef feedback en aanwijzingen aan sporters op basis van een analyse van de uitvoering.

Ik doe oefeningen op correcte wijze voor of gebruik een goed voorbeeld.

Ik leer en verbeter de techniek van sporters.

Ik verwerk evaluaties in de trainingsvoorbereiding.

Ik stem de trainingsinhoud af op de omstandigheden.

Ik baseer trainingsvoorbereiding op het jaarplan.

Ik werk passend binnen het jaarplan trainingen uit

Ik kies voor een verantwoorde trainingsopbouw. 3.1.4 Voert uit en evalueert trainingen. Dit kan ik

Ik beschrijf evaluatiemethoden en –momenten.

Ik formuleer de doelstellingen concreet.

Ik stem de trainingsinhoud af op de mogelijkheden van de sporters.

Ik stem het jaarplan af op het niveau van de sporters.

Ik analyseer beginsituatie gericht op de sporters, omgeving en eigen kwaliteiten als trainer.

3.1.3 Bereidt trainingen voor


3.3 Organiseren van activiteiten 3.3.1 Begeleidt sporters bij activiteiten. Dit kan ik Ik bewaak waarden en stel normen. Ik treed op bij onveilige sportsituaties. Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik houd mij aan de beroepscode. Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. 3.3.2 Bereidt activiteiten voor. Dit kan ik Ik maak bij de organisatie gebruik van een draaiboek.

Ik kom afspraken na 3.2.3 Geeft aanwijzingen. Dit kan ik Ik analyseer tijdens de wedstrijd en neem op basis hiervan adequate maatregelen Ik coach positief Ik ga flexibel om met organisatorische veranderingen rond de wedstrijd. Ik houd me aan de regels die gelden tijdens de wedstrijd Ik zorg dat sporters zich aan regels en reglementen houden. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie Ik geef aan de sporters na de wedstrijd aan wat goed ging en beter kan 3.2.4 Handelt formaliteiten af. Dit kan ik Ik handel wedstrijdformaliteiten af

Ik maak een wedstrijdplan.

Ik houd een bespreking voor de wedstrijd.

Ik zie erop toe dat de sporters zich voorbereiden op de wedstrijd.

Ik verwoord mijn leerbehoeften 3.2.2 Bereidt wedstrijden voor. Dit kan ik

Ik vraag feedback

Ik treed op bij onveilige situaties Ik adviseer sporters over materiaal, voeding en hygiëne (=goed) Ik informeer sporters over gevaren en gevolgen van dopinggebruik (=nvt) Ik informeer en betrek sporters bij verloop van de wedstrijd Ik geef aan de sporters na de wedstrijd aan wat goed ging en beter kan Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen Ik houd mij aan de beroepscode Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie Ik reflecteer op het eigen handelen

niet

beetje

redelijk

• • • • • • •

• • • •

• •

goed • • • • •


niet

beetje

3.5 Afnemen van vaardigheidstoetsen 3.5.1 Begeleidt sporters bij vaardigheidstoetsen. Dit kan ik Ik motiveer, stimuleer en enthousiasmeer sporters.

redelijk •

Ik analyseer het handelen van het assisterend kader en neem op basis hiervan adequate maatregelen.

• •

Ik motiveer het assisterend kader.

Ik houd toezicht op de wijze van begeleiden van sporters door assisterend sportkader. Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik houd me aan de beroepscode. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. Ik reflecteer op eigen handelen. Ik vraag feedback. Ik verwoord eigen leerbehoeften.

Ik bespreek met het assisterend kader wat er goed ging en wat de verbeterpunten zijn.

redelijk

Ik rapporteer over de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de activiteit. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Ik reflecteer op het eigen handelen. Ik vraag feedback. Ik verwoord mijn leerbehoeften.

beetje

Ik rond activiteiten af.

niet

Ik kom afspraken na.

3.4 Aansturen van sportkader 3.4.1 Informeert sportkader. Dit kan ik Ik informeer het assisterend kader over de inhoud van de training. Ik kom afspraken na. 3.4.2 Geeft opdrachten aan assisterend sportkader. Dit kan ik Ik geef het assisterend kader opdrachten die bij hun taak passen. 3.4.3 Begeleidt assisterend sportkader

Ik werk samen met anderen.

Ik draag verantwoordelijkheid en neem beslissingen.

• • • •

goed

goed • •

• • •

Ik houd rekening met beschikbare middelen en materialen. Ik zorg dat alle betrokkenen weten wat er van hen wordt verwacht. 3.3.3 Voert uit en evalueert activiteiten. Dit kan ik


• • • •

Ik ken een vaardigheidscertificaat al dan niet toe.

Ik licht de uitslag van de toets toe aan de sporter.

Ik analyseer de resultaten van een toets en neem op basis hiervan adequate maatregelen.

Ik reflecteer op mijn handelen. •

Ik beoordeel aan de hand van de criteria van de toets.

Ik verwoord mijn leerbehoeften.

Ik vraag feedback.

Ik leg vooraf de eisen en het verloop van de toets uit. Ik vertoon voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie 3.5.3 Beoordeelt vaardighedsniveau sporters. Dit kan ik

Ik richt de situatie zodanig in dat beoordeling mogelijk is.

• • • • • • •

Ik beoordeel of een sporter klaar is voor een toets.

Ik bewaak waarden en stel normen. Ik pas de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters. Ik treed op als een sporter zich onsportief gedraagt. Ik treed op bij onveilige sportsituaties. Ik ga sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik kom afspraken na. Ik houd me aan de beroepscode. Ik ga vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. 3.5.2 Bereidt afname van vaardigheidstoetsen voor. Dit kan ik


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

TAB 3.0 | Zelfreflectieverslag ‘I AM THE TEACHER, WHY AM I?’ Inleiding Er wordt tegenwoordig wat af gereflecteerd, zal ik maar zeggen. Ik persoonlijk ben een dromer en een denker. Vaak heb ik me uit onzekerheid van dingen weerhouden omdat ik mezelf er niet goed genoeg voor voelde. Om maar een voorbeeld te geven: als kind op de lagere school durfde ik niet op voetballen, want… -ja en luister, nu komt ´t- .. ik kon niet voetballen. Ik was bang om een flater te slaan, bang om op mijn spreekwoordelijke bakkes te gaan. Niet in de gaten hebbende dat het juist heel cool is om dingen te willen leren. Hoe verdrietig is deze instelling dan ook voor een kind? Gaandeweg mijn leven heb ik geleerd dat er geen grotere leermeester bestaat dan de praktijk zelf. Dus uiteindelijk ben ik ook een beetje een doener geworden. Waar spiegelen en reflecteren eigenlijk mijn eerste natuur is, heb ik uiteindelijk geleerd om vooral ook niet continu te spiegelen en te reflecteren omdat dit uiteindelijk ook een belemmering kan vormen. Teveel reflectie kan onzekerheid oproepen en je ervan weerhouden om bepaalde stappen te nemen die noodzakelijk zijn om jezelf verder te ontwikkelen en ontplooien. Soms moet je gewoon even springen. Er niet bij nadenken. En soms moet je: nadenken. Zoals nu tijdens het maken en voltooien van mijn portfolio voor de opleiding LMA (KSS3) van de FOG. Want behalve een dromer, denker en een beetje die doener geworden, ben ik ook een nogal intuïtief aangelegd persoon. Het al te rationeel benaderen van bepaalde processen in de praktijk ervaar ik persoonlijk soms als een inbreuk op mijn vrije geest en spontane handelen. Om het over alle tijd die dit ook nog eens kost maar niet te hebben. Maar goed, dit is waarschijnlijk inherent aan alle vormen van studie. Ik zal nu puntsgewijs wat reflecteren over mijn eigen ervaringen tijdens de periode van de opleiding LMA3. Omdat de nadere beschrijvingen van de kerntaken en competenties elders in het portfolio uitvoerig aan bod komen, zal ik in dit verslag juist proberen wat te vertellen over mijn ervaring met de vijf vakmodules. Deze vijf vormen mijns inziens eveneens belangrijke pijlers van de opleiding en zijn onmisbaar in de educatie van een vechtsportdocent.

Leerervaringen Wat ik zelf altijd belangrijk blijf vinden in deze wereld is de menselijke maat der dingen. Zo ben ik er dan ook heilig van overtuigd dat je van iedereen die pad kruist een stukje mee krijgt. Dat geldt uiteraard helemaal voor de docenten die een stukje vakkennis aan je kunnen, willen of mogen overdragen. Mensen uit de praktijk die, door de wol gewassen, zichzelf bewezen hebben of anderszins een geheel soort eigen visie hebben gecreëerd die

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

35


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

zeker van belang of nut kan zijn voor mensen die ergens aan een zelfde soort pad of traject willen beginnen. Leraren! Die zich in al hun menszijn aan je voordoen. Zodat je ook gelijk de nuances kunt oppikken van wat wel of wat niet realistisch is. Wat wel en wat niet aan de praktijk getoetst kan worden. Een reden waarom ik zelf zo kan genieten van de praktijklessen op de dagen dat we bij elkaar komen tijdens de opleiding. En het lesmateriaal dat voorbij komt kun je dan ook direct relateren aan je eigen praktijk en ervaring.

•DIDACTIEK Tijdens de praktijkdag onder leiding van Roger Alken werden we na een snelle introductie al vrij snel verzocht om kort een warming-up uit werken op papier. De rest van de dag(en) zou iedereen aan bod komen om in een half uur tijd de warming-up uit te voeren. Dat was een mooie start. Het lesmateriaal van de opleiding inzake didactiek was uitgebreid en interessant. Eerlijk gezegd was ik al een beetje bekend met Model Van Gelder (Model Didactische Analyse). Tijdens de cursus dojoassistent bij de Karate-do Bond Nederland in 2009 is dit al uitvoerig aan bod gekomen. Voor mij destijds een eerste kennismaking met de wereld van de methodiek en didactiek. Voor sommige LMA-cursisten bleek het overigens wel degelijk nieuwe materie te zijn. Sindsdien probeer ik de structuur van de training al volgens een stramien te laten verlopen. Het werken met leskernen was ik dan ook reeds mee bekend, hoewel dit met een sport of gevechtskunst als karate niet altijd even voor de hand liggend hoeft te zijn. Vaak handel je naar wat het moment van je verlangt. En karate kent natuurlijk ook een stukje traditionele lesopbouw. Binnen deze opbouw zijn de doelen altijd helder en duidelijk. Toch wil ik in de toekomst meer gaan werken met meer toegepaste en uitgesplitste werkvormen om gewenste gedragspatronen aan te leren. Het is alleen zo dat je helaas niet altijd de tijd hebt in het dagelijkse leven om hier uitgebreid over na te denken. Mensen komen ook naar de training om lekker bezig te zijn. En in Budo is het simpele principe zelfs vaak zo dat hoe vaker de herhaling hoe groter de kans dat iemand het leert. Het verzinnen van nieuwe of alternatieve methodes is daarom soms nog een luxe. Soms val je routinematig terug op de werkvormen die je kent. Ik merk wel dat ik steeds meer gericht in blokken werk. En ik gebruik de klok wel degelijk nauwlettender tijdens mijn lessen. Ook stem ik mijn benadering van de lesinhoud af op de personen die bij mij trainen. Ieder mens is weer verschillend en heeft een eigen lichamelijk en geestelijk ontwikkelingsproces. Daarnaast heb ik nog wat leuke ideetjes op de plank liggen om te gebruiken als trainingsmiddel. Omdat mijn dojo zich nog in een redelijk prille ontwikkelingsfase bevindt zijn de financiële middelen beperkt, dus een zekere mate van creativiteit blijft geboden. Ik overleg altijd met de mensen die bij me trainen waar hun struikelblokken liggen en waar ze graag aan willen werken. Aan de hand daarvan stel ik het programma steeds bij.

•BUDOWAARDEN Voor een opleiding tot Leraar Martial Arts zou je denken dat er geen mooiere module zou bestaan als deze. Ware het niet dat niet alle gevechtskunsten afkomstig zijn uit Japan, aangezien Budo een Japans begrip is. Dus het hele begrip van ´Budo´ hoeft lang niet voor elke discipline de betekenis te hebben die het voor de beoefenaren van een Japanse gevechtskunst min of meer heeft. Voor mij is in ieder geval een belangrijk

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

36


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

inhoudelijk onderdeel van mijn persoonlijke beleving. In het begrip Budo zit het stukje persoonlijke ontwikkelingsweg besloten die het beoefenen van martiale kunsten net even naar een hoger niveau zou kunnen tillen. Mits je daar uiteraard behoefte aan hebt of ontvankelijk voor bent. De praktijkdag met Rob Conradi was dan ook zeer interessant. En veel medecursisten lieten hun enthousiasme dan ook merken. Behalve een moreel kompas is het ook goed om historisch besef te hebben. Omdat ik zelf een discipline beoefen die afstamt uit de Japanse krijgskunsten heb ik hier zelf behoorlijk veel affiniteit mee. En ik kan me voorstellen dat dit voor de Aikidoka‘s juist op het lijf moet zijn geschreven. De vraag is of bijvoorbeeld iemand die zich uitsluitend bezighoudt met Muay Thai of Siciliaans Messentrekken (ik verzin maar even wat) hier dezelfde intensiteit van herkenning , waardering of voldoening aan beleeft. Ik in ieder geval wel. Het biedt voor mij persoonlijk een stukje beleving en daarnaast kan ik me ook heel goed vinden in het waardenstelsel. Bushido is in feite gebaseerd op de Samurai erecodes van weleer en Budo zou je kunnen beschouwen als een verinnerlijkte beleving van de oude hardcore krijgersmores. Een manier ook om wijsheid te vergaren, met wijsheid te leven, maar vooral ook om met wijsheid te bewegen. Want alle Martial Arts zijn uiteindelijk bewegingskunsten. De Indiase boedhistische monnik en latere Zenpatriarch Bodhidharma (Japans ‘Daruma’) wordt een beetje beschouwd als de peetvader van de Oosterse gevechtskunsten. In ieder geval stond hij aan de wieg van het Shaolin vuistboksen, wat bijvoorbeeld –heel kort door de bocht gezegd- weer de bron moet zijn geweest voor het latere karate dat van Okinawa kwam. Zen is daarom nauw verweven geraakt met Budo. Het streven naar verlichting, of eigenlijk misschien wel juist het ´niet-streven‘ vormt leidraad in de beoefening van iedere boedhistische stroming. Aangezien ik persoonlijk serieuze tijden heb gekend van wanhoop, innerlijke verlatenheid en ontreddering is het idee van streven naar verlichting of verlossing mij absoluut niet vreemd. De reden dat ik mij juist zo aangetrokken voel tot de Oosterse filosofie en de vechtsport is mijn eigen behoefte aan zelfrealisatie en volmaking als mens. Mijn eigen streven naar een grotere verlichting. Ik ervaar het beoefenen van Budo in zekere zin dan ook als het metafysisch verenigen van Hemel en Aarde. Net zoals er in het Christendom ook wordt verlangd naar een hemel op aarde. En dat is natuurlijk niet zozeer het verlangen naar een utopie als wel eveneens een allegorie. Dat is mijn weg.

•TRAININGSLEER Tijdens de module Trainingsleer zouden we in eerste instantie dieper in gaan op de fysiologische aspecten van de warming-up. Omdat blijkbaar niet iedereen tijdig deze reader had ontvangen konden we hier tijdens de praktijkdag niet volledig op ingaan. Maar ook in dit onderdeel werd dus uitvoerig het belang van de zorgvuldige warming-up benadrukt. Dit was overigens een gedeelte van de opleiding waarbij we dit puur met ons groepje cursisten van de FOG zelf deden. De mensen van het aikido deden hier niet aan mee. Antoine Schutte is een gelauwerde vechtsporter en trainer. Oorspronkelijk afkomstig uit het Wushu en Taichi, doorgegroeid in het Muay Thai en Kickboksen. En tegenwoordig werkt hij dus met mensen met een zekere mate van (lichamelijke en/of geestelijke) beperking. Vroeger zouden we dat waarschijnlijk ‘gehandicapten’ noemen. Tijden veranderen, begrippen bewegen mee. Maar om even stil te staan bij de ontwikkeling van deze man vond ik ook weer razend interessant. Iemand die dus op topniveau aan vechtsport heeft gedaan, kiest ervoor om uit ideële overwegingen zichzelf voortaan te storten op het aangepast sporten. Waarbij dus eigenlijk qua motivatie hele andere referentiekaders gelden. Ik vind dat bewonderenswaardig en inspirerend. Bij mijn eigen clubje werk ik met mensen waarvan er een aantal ook kampen met langdurige blessures of kwetsuren. Noem het gerust vormen van beperking. Toch is het mijn voornemen om de hardere vorm van

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

37


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

karate die we doen juist toegankelijk te maken. Zodat iedereen hier aan mee kan doen en wel op zo een manier dat we behalve blessures willen voorkomen ze ook willen genezen. Zo traint er bij mij een karateka die in het verleden kapotte kruisbanden heeft gehad. Het beoefenen van vechtsport zou eigenlijk nooit meer een optie zijn geweest. Toch zijn we gewoon samen voorzichtig aan de slag gegaan -puur opbouwend- en hebben we de nieuwe kruisbanden weer kunnen laten wennen aan de vormen en bewegingen die bij karate horen. Voor mij is trainingsleer een begrip dat ik altijd een beetje relateer aan pure wetenschap. Het vereist eigenlijk best wel een soort exacte kennis om trainingsleer daadwerkelijk goed te kunnen toepassen. Als karateka heb ik wel geleerd hoe je bepaalde zaken kunt toepassen tijdens de training. Ik had gehoopt dat we tijdens de opleidingsdag wellicht wat meer concrete handvatten uitgereikt zouden krijgen waarmee we specifiek aan de slag in onze eigen dagelijkse praktijk. Maar dat was toch niet helemaal zo. Daarnaast is een begrip als trainingsleer denk ik ook iets te veel omvattend om daar in een paar uur voor de verschillende disciplines hele concrete stelregels of kennis voor aan te reiken. Het is namelijk een studie op zich als je dieper in wil gaan op zaken als kracht, snelheid, lenigheid, motoriek, techniek, coördinatie, uithoudingsvermogen en herstel. Enig begrip en kennis daarvan lijkt me echter zeker op zijn plaats als lesgever. Ik heb me daarom voorgenomen om dit zelf nog verder als kleine studie op te pakken Er zijn genoeg boeken verkrijgbaar op dit vlak. Eén daarvan zou bijvoorbeeld kunnen zijn ‘Elementaire trainingsleer en trainingsmethoden’ van Tjaart Kloosterboer (o.a. met medewerking van Foppe de Haan). Het hanteren van toegepaste kennis op dit vlak maakt dat je veel professioneler bepaalde aspecten van je training of les kunt oppakken en uitdragen.

•WETSKUNDE Enige kennis van wet is onmisbaar. Zowel voor de professional als voor de argeloze burger. Het onderdeel Wetskunde werd voor ons behandeld, gedoceerd zo u wil, door Marcel de Jong. Marcel gaf eigenlijk al snel te kennen dat hij het begrip ‘kunde’ hier niet zo op zijn plek vond. Je hoeft er immers niets voor te kunnen was zijn argument. Vandaar dat hij liever sprak over ‘wetskennis’. Niet dat ik dit hier nu direct wil overnemen, maar er valt wat voor te zeggen. Ook van deze vakgerichte module heb ik genoten en er zeker ook wat van opgestoken. De reader die we uitgereikt kregen bevat een viertal hoofdstukken waarin de wetskennis wordt behandeld die van belang is voor een Leraar Martial Arts. Het gaat daarbij om : 1. 2. 3. 4.

Wet wapens en munitie Zelfverdediging en geweld Gedragsregels ter preventie van seksuele intimidatie in de sport Organisatievormen

Voor wat betreft deze hoofdstukken, het is altijd goed om je neus op de juridische feiten gedrukt te worden. Soms mag er meer dan je denkt, maar soms ook minder. Die vanzelfsprekend lijken hoeven niet persé door de wet toegestaan te zijn. Denk daarbij aan het hebben van wapens in een trainingsruimte of het vervoeren van wapens in je auto van huis naar een trainingsruimte. Ik ben zelf actief binnen de vechtsport als karateka. Op dit moment maak ik nooit of geen gebruik van wapens in de training die ik doe of de stijl die ik beoefen. Wel ben ik gecharmeerd van Japanse zwaarden en overweeg ik de aanschaf ooit van zoiets voor bijvoorbeeld in de dojo. Hier zal ik dus rekening moeten houden met een aantal beperkende maatregelen. Wat ook nadrukkelijk aanbod kwam waren gedragsregels ten aanzien van seksuele intimidatie in de sport. Het is inderdaad zo dat het tegenwoordig een hekel punt is geworden. Er werd ook tijdens deze praktijkmodule op gewezen om voorzichtig te zijn bijvoorbeeld het aangaan van relaties binnen de club waarin je actief bent. Om

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

38


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

bepaalde grenzen in acht te houden. Ook in de omgang met kinderen of jeugd is het zaak om zelf een duidelijk voorbeeld te zijn op gebied van zowel geestelijke als lichamelijke integriteit. Woorden, uitspraken of lichamelijke handelingen (‘handje helpen’) kunnen immers anders of zelfs verkeerd worden geïnterpreteerd. Wel werd er direct al tegenwicht geboden voor al te rigide vasthouden aan eventuele juridische implicaties. Het is immers zo dat we allemaal mensen zijn en mensen gaan relaties aan met elkaar, dat is nu eenmaal wat we doen. Zo ook Marcel die aangaf uiteindelijk getrouwd te zijn met één van zijn leerlingen. Ik zelf moet bij dit onderdeel ook weer denken aan mijn eerste stappen in de wereld van de Oosterse gevechtskunsten. De dag dat mijn moeder me meenam naar Sportschool Ooms in Tilburg om me in te schrijven voor de judoles. Helaas de wachtlijst stond al helemaal vol, want Ooms was een begrip in die tijd. Zowel lokaal als nationaal. Peter Ooms kwam later echter kwalijk in het nieuws toen een aantal vrouwelijke judoka’s een zaak wegens ontucht tegen hem aanspanden. Irene Kok was daar zo ongeveer de bekendste van. http://www.volkskrant.nl/archief/judoka-s-klagen-ooms-aan-om-anderen-te-beschermen~a435718/ Een ander belangrijk punt van Wetskunde is de kennis van de bestaande organisatievormen die ons systeem kent. Als je bijvoorbeeld besluit om zelf een club of vereniging te starten hoe ga je dan te werk? Voor mij een bijzonder actueel punt ook. Ik heb namelijk eind vorig jaar zelf een stichting opgericht met een bredere maatschappelijke doelstelling waarin ik mijn eigen school heb ondergebracht als activiteit, Stichting Carpe Veritas. Ik heb gekozen voor deze rechtsvorm omdat dit voor mij voldoende mogelijkheden biedt om enerzijds op een iets zakelijkere manier mijn lesgeefpraktijk vorm te geven en anderzijds het karate wat ik doe meer maatschappelijke relevantie te geven. Tot nu toe blijkt dit voor mij een goede keus. Ik wil echter de activiteitomschrijving voor de Kamer van Koophandel nog wel een klein beetje bijpunten, omdat ik de omschrijving van de notaris bij ander inzien toch niet helemaal duidelijk en efficiënt geformuleerd vind: “Het organiseren van activiteiten ter verbetering van weerbaarheid en zelfkennis en het bestuderen van martial arts en Shiatsu en Reiki massage en therapie” Voor mij is het in ieder geval het ideaal dat me voor ogen staat om door middel van de vechtsport mensen dichter bij zichzelf te brengen. De stichting streeft naar besef van waarheid en werkelijkheid in onze wereld. Waarheid in de breedste zin van het woord.

•EHBSO Dit was eigenlijk de laatste module die we tijdens ons opleidingstraject zouden krijgen. Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen. Het werd gegeven door de heren Mike Kattenbelt en Prashant Komdeur. Mike Kattenbelt is sportfysiotherapeut en actief in de Kempowereld. Prashant Komdeur is sportarts en zelf actief in o.a. het Taekwondo. Het was een zeer interessante presentatie waarbij alle veel voorkomende blessures kort aan bod kwamen, evenals de manier waarop je er adequaat mee om kom dient te gaan. Mocht je er althans mee geconfronteerd worden. Als vechtsporter of beoefenaar van gevechtskunsten raak je gaandeweg uiteraard wel een beetje vertrouwd met bepaalde blessures. Persoonlijk denk ik dat dit ook erg afhankelijk is van de sport of discipline die je beoefent. Bepaalde kwetsuren kun je routinematig tegemoet zien als het ware. De ernstigere aandoeningen of medisch acute calamiteiten, daar hoop je eigenlijk nooit mee geconfronteerd te hoeven worden. En sommige blessures kunnen echt een schrikbeeld zijn. Gelukkig werd er tijdens de module ook op gewezen om waar nodig altijd en direct medische expertise in te schakelen. Dus afhankelijk van de blessure of verwonding 112 bellen, naar de huisarts, huisartsenpost of spoedeisende hulp.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

39


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Toch wil je als lesgever of sportinstructeur wel het gevoel hebben dat je weet wat te doen en adequaat kunt reageren. Daarom heb ik in het verleden zelf ook mijn EHBO gehaald en ben daar meermaals voor op herhaling geweest. Tot ik me besefte dat je sommige dingen toch nooit droog kunt blijven oefenen. En in de praktijk kun je nog zoveel handelingsrijtjes uit je hoofd geleerd hebben, als zich iets voordoet gaan er hele andere mechanismen werken. Het alarm gaat af, je instincten werken op maximale kracht. Je bent de gelegenheidshulp die deskundige hulp zoekt. In mijn eigen praktijkervaring heeft een karateka onlangs tot mijn spijt twee kuitspieren gescheurd (‘zweepslag’). En notabene nog wel tijdens een onschuldig balspelletje.

“Een heleboel sportblessures zijn te voorkomen, maar helaas niet allemaal. Een goede en snelle Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) is daarbij heel belangrijk. Het herstel van een sportblessure begint namelijk al op het moment dat de eerste hulp wordt geboden. De informatie ‘Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBSO)’ in deze pdf behandelt de belangrijkste informatie, die nodig is voor eerste hulp bij sportblessures. Stapsgewijs lees je wat je moet doen om erger te voorkomen.” http://www.nocnsf.nl/stream/ehbso-zakboekje-7e-dr.-2011

Mijn verwachtingspatroon ten aanzien van deze praktijkdag was eerlijk gezegd wel een beetje anders. Alhoewel verwachting misschien een groot woord is. Ik had het zelf leuk en interessant gevonden als we als cursisten bijvoorbeeld concrete informatie hadden gekregen over het hanteren van bijvoorbeeld sporttape tijdens blessures. Of misschien eens nader ingaan op het nut of effect van van kinesiotape. Ik zelf vind het wel belangrijk om bepaalde principes te kennen en te kunnen hanteren indien nodig. Wellicht kan ik hier in de toekomst zelf nog dieper op ingaan door ooit nog een basiscursus taping of iets van dien aard te volgen. Bijvoorbeeld: http://www.allmassageopleidingen.nl/index.php/kinesio-taping

Reflecties op de eigen ontwikkeling Als ik terugkijk nu op de opleiding dan heb ik eigenlijk het idee dat ik net pas ergens aan begonnen ben. Pas door het reflecteren begin ik de toegevoegde waarde nu zelf te beseffen. Het is echter een heel ander soort bewustwordingsproces dan ik eigenlijk had verwacht. En dan moet ik nu even voorzichtig zijn met wat ik zeg, want het opleidingstraject is op moment van schrijven ook nog niet helemaal afgelopen. Wel zijn de praktijklessen allemaal achter de rug. Vanuit de vechtsport ben ik gewend om de dingen heel praktisch te moeten benaderen. Wil je iets leren dan zul je moeten doorzetten en niet opgeven. Na een hele lange tijd tijd van gewoon blijven oefenen en ‘doorgaan met doen’ ga je op een gegeven de dingen meer beheersen. En dat is iets dat niemand je meer kan af nemen. Dat is je eigen persoonlijke verdienste en kunnen. Je eigen ontwikkeling door soms ‘bloed, zweet en tranen’. Een lange weg die veel frustratie heeft gekend en vaak maatschappelijk gezien weinig oplevert. Het is echt iets vóór en ván jezelf. Gaandeweg de opleiding LMA3 begint het mij nu het besef weer te dagen dat er ook nog een hele andere manier van omgaan met vechtsport kan zijn. Ik was me daar al van

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

40


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

bewust geworden vanwege de eerdere opleiding die ik heb gedaan in 2009 - vergelijkbaar met KSS level 2- bij de Karate-do Bond. Daar kreeg ik nieuwe handvatten aangereikt op gebied van didactiek en methodiek. Elementen die uiteindelijk in de LMA3-opleiding ook weer aan bod zijn gekomen. Ik denk dat het belangrijk is om methodisch les te kunnen geven. Dat je kiest voor een structurele aanpak en dat je er goed over nadenkt waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Ik had een iets ander praktijkgericht beeld van dit traject voor ik er aan begon. Maar de meerwaarde ligt denk ik in het feit dat van je verwacht wordt dingen te gaan reflecteren en ook te bezien in een breder individueel en maatschappelijk kader. Waardoor je eigenlijk in een nieuw soort bewustwordingsproces terecht van je rol en taak als lesgever in de wereld van de sport. Dat is eigenlijk de richting die ik zelf een beetje ervaar en ik denk dat daar voor mij nog wel meer valt te leren. Puur omdat het een stukje upgrading is dat wel de nodige didactische skills vereist. Je gaat immers andere mensen meenemen in een ontwikkelingsweg die je zelf ook ooit bent gegaan. Daarbij wil je wel uit gaan van het belang van de sporter zelf. Waar begin je mee? Waar wil je naartoe? En hoe doe je dat? Dus wat dat betreft ervaar ik het als een soort stevige aanzet. De taxonomie van Bloom dient daarbij als een nieuwe bron van inspiratie. In relatie tot de gestelde beroepscompetenties wil ik toch nog wat zaken aanstippen die relateren aan mijn eigen ontwikkeling. Daarbij wil ik echt vooropstellen dat ik veel elementen van de gevraagde competenties in het verleden al mijzelf heb eigen gemaakt. Voordat ik begon met de huidige dojo heb ik jarenlang deel uitgemaakt van het kader bij een andere karateclub in Meppel. Op een gegeven moment ben ik daar bij het faciliterende sportcentrum voor in dienst gekomen als karateinstructeur. Dat heb ik dus ook een aantal jaren gedaan, tussen 2008 en 2013. Met de meeste kerntaken heb ik daarom reeds in het verleden ervaring op gedaan.

Evaluatie Ik vind dat ik absoluut bekwaam ben om verder als Leraar Martial Arts aan de slag te kunnen. Wel vind ik dat ik mijzelf zal moeten blijven ontwikkelen. Van nature zijn we allemaal geneigd tot routine en het onbewust afschermen van het wereldje dat we kennen en beheersen hoort daar ook bij. Mijn persoonlijke visie is sowieso dat je als lesgever een open mind behoort te houden. Als ik dit terug vertaal naar mijn eigen praktijk hoop ik dat de karateschool -die ik ben begonnen en waar ik dus zelf lesgeef- uiteindelijk een succes mag worden. Mijn insteek is dat de mensen die bij me komen om te trainen en om het karate verder te leren er vooral plezier aan beleven. Maar ik wil wel graag kwaliteit bieden en ervoor zorgen dat wat ze leren ook op een goede en algemeen erkende manier wordt onderwezen. Behalve

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

41


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

lesgeven zie ik het ook als een stukje ‘samen trainen’. Je leert na verloop van tijd uiteindelijk het meeste van je leerlingen. Mijn doel is om uiteindelijk zelf een programma samen te stellen waarbinnen ik een methode ontwikkel om op een gestructureerde manier heel compact en toch breed het Karate-do weet te onderwijzen voor een ieder die daar interesse in heeft. De insteek van mijn dojo is om samen op een toegankelijke en voor mijzelf acceptabele wijze o.a. het full-contact karate te beoefenen en vooral ook te ervaren. Want bij het beoefenen van een budosport is het vooral ook dat stukje innerlijke beleving waar we veel plezier en meerwaarde aan kunnen beleven. Ik zoek daarbij ook wel aansluiting in de traditionelere beleving en uitvoering.

Leraar Martial Arts Als LMA wil ik de mensen meenemen op reis langs de grenzen van hun kunnen.. Iedere les is weer een stukje dichterbij het doel. Mijn ideaal is om een training zo te kunnen geven dat iedere training evenwichtig is opgebouwd. Dat mensen daarbij op de juiste manier de discipline aanleren. En dat iedereen in zijn behoefte van dat moment kan worden voorzien. Zodat er behalve het werken aan bepaalde gerichte doelstellingen toch ook steeds sprake kan zijn van een voldoening gevende work-out voor body, mind en spirit. Dat er een gevoel ontstaat van samen ergens voor gaan, waarbij je als lesgever steeds de taak op je neemt om de gekozen richting vast te houden en ervoor te zorgen dat het groeiproces van elk participerend individu gunstig verloopt. Met deze opleiding heb ik nu voldoende input en referenties om op eigen gelegenheid de ingeslagen weg voort te zetten. Ondertussen hoop ik nieuwe deelnemers in mijn tot nog toe zeer bescheiden dojo te mogen begroeten. Er staan nog minimaal twee examens gepland voor dit jaar. En er zijn zelfs plannen om wellicht op termijn mee te gaan doen aan karatewedstrijden. Daarnaast ben ik actief bezig om mijn netwerk te vergroten. Ik sta doorgaans altijd wel open om te leren van anderen en wil graag mijn eigen scope breed houden. Ik ben ook van plan om in de toekomst mijn opleidingstraject als leraar, trainer, coach verder voort te zetten. Daarnaast ga ik op zoek naar verdere onderbouwing of specialisatie. De Academie Voor Sportkader biedt bijvoorbeeld regelmatig workshops en bijscholingen op dit gebied die ook interessant kunnen zijn. http://www.academievoorsportkader.nl/bijscholing/trainersencoaches

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

42


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

TAB 4.1 | Beroepscompetentieprofiel Trainer/Coach 3 ‘Leraar Martial Arts’ KSS3 Proeve Van Bekwaamheid KERNTAKEN & WERKPROCESSEN

PvB 3.1 Geven van trainingen 3.1.1 Informeert en betrekt sporters en ouders/derden Informeert en betrekt sporters bij het verloop van de training Meestal na het groeten aan het begin van de les gaan we beginnen met de warming-up. Tijdens het stukje algemene opwarming introduceer ik mijn gedachten en voornemens of lesplan. Het kan zijn dat ik voor de aanvang tijdens een praatje ook al mijn opzet ventileer. Stimuleert sportief en respectvol gedrag Altijd. Maar soms moet ik juist tegen sommigen echt wel eens zeggen dat ze nu even gemeen mogen zijn, omdat ik vind dat een goede atleet of budoka in staat moet zijn de oerinstincten te bereiken. Tegelijkertijd let ik er op dat mensen niet in hun (negatieve) emotie gaan zitten. Vooral tijdens het sparren is dat voor mij persoonlijk een voorwaarde.

3.1.1. Stimuleert sportief gedrag (2013)

Gaat sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik vind dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Zelf ben ik ook maar een mens. En daarom is het altijd van belang een ander in de waarde te laten. Ik benader iemand zoveel mogelijk opbouwend. Vind het niet erg als iemand iets niet kan. Ik ga pas dingen verlangen of eisen al naar gelang de progressie van iemand. Daar ben ik best voorzichtig mee.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

43


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Adviseert sporters over materiaal, voeding en hygiëne. Zoveel mogelijk. Zaken als hygiëne zijn in het karate onderdeel van de discipline. Sporters worden niet geachte sieraden te dragen. Het karatepak dient schoon en gestreken te zijn. De nagels kort. Het haar graag bijeen gehouden. Wat trainingsmateriaal betreft beschouw ik mijzelf als een centraal aanspreekpunt en tegelijkertijd leverancier. Ik zorg ook voor de spullen. Omdat ik graag wil dat er een zekere mate van uniformiteit is. Daarnaast is het erg belangrijk dat het juiste materiaal gebruikt wordt. Maakt afspraken met sporter en ouders/derden. Momenteel is het zo dat ik vooral afspraken maak met de mensen die bij me trainen. Dat kan over vanalles zijn. Ik heb gedurende de jaren wel geleerd dat je zelf overal achteraan moet blijven gaan ondanks de goede intenties van een ander. Komt afspraken na. Ik vind dat eerlijk gezegd vrij logisch. Als het niet lukt dan wil ik graag zo snel mogelijk erop terug komen. Daarom schrijf ik dingen ook op. Daarnaast gebruiken we een communicatieapp om dingen tussendoor ad hoc nog te bespreken, bij te stellen of aan te kaarten. Bewaakt waarden en stel normen. Mijn visie is dat ik het full-contact karate toegankelijk wil maken voor iedereen. Daarnaast wil ik zelf een ander soort cultuur beleven dan die ik bij sommige scholen heb gezien. Het ‘do’ aspect gebruik ik dan vaak om onderscheid aan te brengen. Eerlijk gezegd houd ik er zelf een iets meer spirituele visie op na. Ook wil ik graag een positieve en prettige sfeer neerzetten. Besteedt aandacht aan het voorkomen van blessures bij sporters. Juist bij een contactsport als karate is het van belang dat er op verantwoorde wijze getraind wordt. Ik beschouw het als mijn persoonlijke verantwoordelijkheid dat mensen gezond en ongeschonden blijven. Als ik het idee heb dat iemand zichzelf overbelast grijp ik in. Dan laat ik iemand even gaan zitten aan de kant bijvoorbeeld. Als ik zie dat iemand niet naar de opdracht luistert en te hard of explosief zijn techniek inzet tijdens het samen sparren dan anticipeer ik daar direct op. Hetzelfde geldt voor bepaalde lichaamshoudingen die een gewricht verkeerd kunnen belasten. Daar ben ik heel alert op. Juist ook omdat er mensen bij me trainen die al ooit eens elders een langdurige kwetsuur of blessure hebben opgelopen. De afgelopen tijd heb ik overigens nog meermaals de kieren in het laminaat gevuld met een vuller, omdat de planken een beetje omhoog gingen staan. Dit om het risico op kleine verwondingen aan de (blote) voeten zoveel mogelijk te beperken. Handelt in geval van een noodsituatie/ongeluk. Het zijn de dingen die je eigenlijk zo min mogelijk hoopt mee te maken. Volstrekt afhankelijk van wat er gebeurt is het altijd belangrijk om direct deskundige hulp of behandeling te zoeken. Ik heb een EHBO-diploma dat ik regelmatig herhaald heb. Een aantal maanden geleden is een karateka bij mij in de training gevallen. Tijdens een balspelletje kreeg hij een whiplash en stortte vrijwel direct ter aarde. Op dat moment kon ik niet zo veel meer doen, behalve in overleg met de anderen besluiten hoe we dit verder zouden gaan afhandelen. De ‘diagnose’ hadden we snel gesteld. De sporter wilde absoluut geen verdere ondersteuning en stond erop om zelf de locatie na een poosje te verlaten zonder enige hulp.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

44


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Gaat vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. Integriteit staat bij een beoefenaar van een Budo-discipline hoog in het vaandel. Soms vergeet je echter nog wel eens in deze moderne wereld dat iedereen gemakkelijk toegang kan hebben tot persoonlijke gegevens. Ik heb mezelf voorgenomen om daar meer rekening mee te gaan houden. Soms is het ook belangrijk zijn om een gepaste afstand te blijven houden daarin. Privé aangelegenheden zijn privé en zodra iemand in een dojo binnenstapt dan laat hij of zij dat ook min of meer aan de deur.

3.1.2 Begeleidt sporters tijdens trainingen Houdt rekening met persoonlijke verwachtingen en motieven van de sporters. Het ligt natuurlijk ook aan wat voor verwachtingen het hier over hebben. Iedereen is weer anders en heeft andere drijfveren. Daar probeer ik gaandeweg inzicht in te verkrijgen en er komt altijd een moment dat je 1 op 1 de gelegenheid krijgt of neemt om de ander te laten weten dat je begrijpt wat hem of haar drijft en dat je daar dus in de training rekening mee houdt. Motiveert, stimuleert en enthousiasmeert sporters. Juist door te laten zien dat je als trainer bereidt bent om iemand te helpen kun je de ander stimuleren. Het begint ook met het ontdekken en aanvaarden van beperkingen en tekortkomingen zodat je uiteindelijk een proces in kunt gaat van verbetering. Zo train ik met iemand wiens liezen nogal vast lijken te zitten. Het maken van een hoge trap is voor hem nog steeds geen sinecure. Door het samen op te pakken en iedere hogere millimeter te beschouwen als een kleine overwinning komt hij verder met zijn techniek, maar ook met ontdekkingen over zichzelf en zijn lichaamsfunctionaliteit. Benadert sporters op positieve wijze. Sinds ik in het geheel verantwoordelijk ben voor de training en de gang van zaken probeer ik nog meer dan anders de mensen opbouwend te benaderen. Ik heb jarenlang samengewerkt met iemand die iedereen overschreeuwde en vaak met zijn kritiek domineerde en dat is voor mij een schrikbeeld geworden. Dus ik houd het liever leuk en gezellig. Als ik echt kritisch moet zijn over iets dat zich structureel voordoet benader ik een leerling, sporter of karateka liever even privé. Als karateleraar moet je echter soms wel op je strepen kunnen gaan staan. Past de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters. Dit vind ik een kleine valkuil. Door hier teveel in door te gaan verlies je aan de andere kant weer de resonantie met een andere persoon. Beter kies je een goede middenweg, blijf je trouw aan jezelf en natuurlijk dien je jezelf ‘verstaanbaar’ te maken. Met een kleine kwinkslag kun je vaak al een blijk van verstandhouding geven.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

45


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

3.1.1. Informerende sticker op de voordeur (Isshin Dojo)

Treedt op als een sporter zich onsportief gedraagt. Momenteel heb ik daar gelukkig niet zo heel veel mee te maken. Eigenlijk helemaal niet. In het verleden heb ik bij jeugdlessen wel eens op moeten treden. Dan moest ik streng zijn en in sommige gevallen bijvoorbeeld ook een gesprekje met ouders gevoerd. Treedt op bij onveilige sportsituaties. De gezondheid en het welbevinden van de mensen die bij me trainen hebben voor mij prioriteit. Als ik iets zie dat risicovol blijkt te zijn, een gladde vloer bijvoorbeeld, dan maan ik de sporters tot voorzichtigheid. Zorgt dat sporters zich aan de (spel)regels houden. Belangrijk is om voor aanvang van een activiteit de regels duidelijk te maken. Ik doe een beroep op je sportiviteit en eigen verantwoordelijkheid. Wordt daar vanaf geweken dan grijp ik indien nodig in of corrigeer naar eigen inzicht. Het gebeurt wel eens dat ik iemand toch stootbewegingen naar het hoofd zie maken. Daar moet ik gelijk iets van zeggen anders breng ik de veiligheid van een ander ook in gevaar. Houdt mij aan de beroepscode. Ik wil ten alle tijden de lichamelijke en fysieke integriteit van de mensen die onder mijn leiding sporten of met karate bezig zijn zien te waarborgen. Het corrigerend aanraken van iemand doe ik altijd met welbewuste overwegingen. Daarnaast probeer ik de mensen altijd zoveel mogelijk in hun waarde te laten. Vertoont voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Nou ik ben me d’r eentje. Ik mag graag grapjes maken dus soms moet ik me wel dwingen om een soort van positie in te nemen zodat ik niet minder serieus over kom dan ik echt wel ben.

3.1.3 Bereidt trainingen voor Analyseert beginsituatie gericht op de sporters, omgeving en eigen kwaliteiten als trainer. Juist in een individuele sport of martiale bewegingskunst als karate is de beginsituatie een belangrijk vertrekpunt. Ik zelf vraag eerst voordat iemand komt trainen wat de drijfveren zijn, hoe de verdere (vecht)sportervaring is of er specifieke gezondheidsklachten zijn. Dan

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

46


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

laat iemand eerst gewoon een tijdje meehobbelen in de komende trainingen. Zo krijg ik een algemene indruk van de mogelijkheden en beperkingen. De nieuwe deelnemer wordt dan gelijkmatig in het lesplan opgenomen. In algemene zin is het zo dat per les het altijd weer even afwachten is hoe de samenstelling uitpakt. Soms moet je veel bijschakelen. Bouwt het jaarplan (chrono)logisch op. Het jaarplan voor mij zelf is gebaseerd op de examens die ik minimaal 2 keer per jaar wil houden. Het is belangrijk om steeds iets te hebben om naar toe te werken en testen zijn vooral ook in het kyokushinkarate toch erg belangrijk. Liever spreek ik van een ‘proeve van bekwaamheid’ die iemand moet af leggen om daarmee een volgende fase in te luiden. Stemt het jaarplan af op het niveau van de sporters. Klopt. Gezien het geringe aantal deelnemers in mijn school is alles heel erg op het individu afgestemd. Data van examens zijn daarom afhankelijk van de voortgang van de sporter. Zo creëer ik een vorm van maatwerk die nu nog te overzien is voor mijzelf. Formuleert de doelstellingen concreet. Ik werk binnen een bepaald tijdbestek van globaal naar specifiek. Eerst gaan we werken aan een volgend gedeelte van de syllabus als het ware. Dat probeer ik over verschillende weken uit te spreiden. Vervolgens gaan we kijken wie wat moet gaan leren beheersen. En als er dan ongeveer een idee is voor wanneer we een moment kunnen gaan plannen dan worden de trainingen meer afgebakend en specifieker gericht op de stof die hoort bij de graduatietest. Los daarvan zijn er natuurlijk op de achtergrond ook steeds de doelstellingen die gericht zijn op de ontwikkeling van bepaalde vermogens of kunde bij de groep of bij het individu. Voor een training zeg ik meestal wat ik wil doen en wat ik wil bereiken. Beschrijft evaluatiemethoden en –momenten. Gebeurt meestal tijdens de les dat dingen ter sprake komen. Met sporters –collectief en individueel- maak ik gebruik van moderne communicatiemiddelen. Zo kunnen we cognitief te werk gaan en waar nodig de verwachtingen bijstellen. Werkt passend binnen het jaarplan trainingen uit. Dat moet omdat het algehele plan is gebaseerd op de proeven van bekwaamheid. Er is een hoeveelheid oefenstof die eigen gemaakt dient te worden. Dat zijn bijvoorbeeld exameneisen. De training wordt ingericht naar de mogelijkheden van het moment en draait vaak om een aantal kernen. Bijvoorbeeld het aanleren van een beweging of de vorm van een kata. Baseert trainingsvoorbereiding op het jaarplan. Dit is één van de dingen die ik meer wil gaan toepassen. Ik wil uitgebreider op papier gaan formuleren. Het biedt duidelijker structuur met beoogde doelstellingen. Je maakt een framewerk. En zo kun je in het kalenderoverzicht de planning per periode invullen. Een jaarplanning maken is geen sinecure. Er blijven ontzettend veel factoren over die je helaas niet allemaal in kunt calculeren. (In de bijlagen vindt u een voorbeeld van de jaarplanning.)

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

47


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Verwerkt evaluaties in de trainingsvoorbereiding. Ik evalueer vaak tijdens mijn eigen momenten van voorbereiding. Dat kan bijvoorbeeld ook in gedachten zijn gedurende een autorit vanaf mijn werk of als ik ervoor ga zitten om me mentaal ook voor te bereiden. Dan zie ik het voor me wat er moet gebeuren (of veranderen) en kan ik het eventueel meenemen in de preparatie. Stemt de trainingsinhoud af op de mogelijkheden van de sporters. Tijdens de training wordt duidelijk wat wel en wat niet kan. Het mag ook zo zijn dat ik dit improviseer. Het is altijd weer afwachten wie er wel en wie er niet kan komen trainen. Ik houd rekening met beperkingen, maar wil wel een bepaalde standaardverwachting blijven houden. Als iemand niet op zijn knieën kan zitten vanwege een structurele fysieke belemmering dan hoeft deze persoon niet aan de oefening mee te doen. Of er wordt op aangepaste wijze meegedaan. Kiest voor een verantwoorde trainingsopbouw. Dat is altijd de uitdaging. En het is soms kiezen voor elementen die je wel of niet wil doen. Als ik kies voor een specifieke warming-up dient deze wel aan te sluiten bij de rest van de les. Het mooist is als een les zich als vanzelf om een thema sluit. Daarnaast houd ik al jarenlang globaal het trainingsmodel Van Gelder aan. Ik wil me wel meer gaan verdiepen in andere oefeningen die goed mogelijk zijn als cool down. Bijvoorbeeld yogastretches.

3.1.4 Voert uit en evalueert trainingen Stemt de trainingsinhoud af op de omstandigheden. Plannen zijn er om gewijzigd te worden. Het is zo dat ik vaak genoeg moet improviseren omdat de omstandigheden plotseling wijzigen. Ikzelf put dan inmiddels uit mijn ervaring. Soms moet er helemaal afgeweken worden van het initiële plan om toch tot een zinvolle en goede training te komen. Doet oefeningen op correcte wijze voor of gebruikt een goed voorbeeld. Het zelf beheersen van de materie is voor mij een allereerste vereiste. Als dat niet lukt dan zoek ik iemand die het wel kan. Ik krijg positieve reacties in de feedback dat mijn daadje en plaatje bij het praatje doorgaans verder uitstekend zijn. Geeft feedback en aanwijzingen aan sporters op basis van een analyse van de uitvoering. Dat is het belangrijkste van lesgeven. Het vinden van de juiste kapstok waardoor een sporter direct tot inzicht komt is de kunst. Soms zou ik nog wat meer terug mogen komen op bepaalde correcties door nog vaker de sporter het zelf nog eens voor te laten doen. Leert en verbetert de techniek van sporters. Dat is voor iemand die karateles geeft essentieel. Voor mij ook. Ik voel me trots als na lange tijd een techniek of beweging ineens een stuk beter wordt uitgevoerd. Tijdens de training loop ik continu langs de mensen om te corrigeren en aanwijzingen te geven.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

48


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Maak zichzelf verstaanbaar. Ik krijg van andere mensen te horen dat ik een prettige stemgebruik heb en dat ik goed verstaanbaar ben. Het volume pas ik aan naar gelang de positie in de ruimte ten opzichte van de groep of persoon. Organiseert de training efficiënt. Van tevoren kijk ik naar wat er nodig is om een bepaalde training te kunnen realiseren. Ook met beperkte mogelijkheden kun je veel doen. In mijn vrije tijd ben ik regelmatig aan het nadenken over nieuwe oefeningen die ik zou kunnen doen. Tijdens de training zorg ik dat het materieel dat ik nodig heb ook voorhanden is. Ik kies een organisatievorm waarbij er een goede interactie kan zijn en waarbij iedereen alles goed kan zien en horen. Ook zorg ik ervoor dat er steeds genoeg ruimte tussen de karateka’s is, zodat iedereen overzichtelijk kan bewegen. Houdt de aandacht van de sporters vast. Door steeds van positie te veranderen, mee te bewegen en mijn aanwijzingen goed te timen houd ik een logische voortgang in de training. Als ik merk dat mijn woorden dreigen weg te sterven kies ik direct voor een sprongetje naar een ander onderwerp of gaan we naar een volgende oefening of we hervatten de les waar hij was. Omdat ik nu met een kleine groep werk die ook nog eens uit alleen volwassenen bestaat zijn afleiding, niet-opletten en doorde-les-heen-praten- momenteel geen issues in mijn lessen. Evalueert het proces en resultaat van de training. Uiteindelijk is het doel om iedereen steeds weer een beetje beter te maken. Het niveau omhoog te brengen. Als mensen alleen al prettig getraind hebben is dat voor mij echter ook ‘resultaat’. Als ik merk dat bepaalde doelstellingen in de oefening gelukt zijn ben ik zelf tevreden. Bijvoorbeeld als iedereen zijn heup goed heeft leren in zetten en de knie in een draaiende beweging omhoog weet te brengen voor de aanzet tot een cirkeltrap. Reflecteert op het eigen handelen. Ik vraag mezelf regelmatig af hoe ik iets gedaan heb. Of ik het wel op de juiste manier heb gebracht. Of ik niet iets verkeerd heb gedaan. Vandaar dat ik ben begonnen met mijn trainingen te filmen. Zo krijg ik een enorme boost en zie alle voor en tegens van mijzelf direct in een oogopslag terug. Wat daarbij opvalt is het beeld dat ik van mezelf heb vaak niet strookt met de realiteit. Dat is vast een menselijk principe. Het is raar om ineens van jezelf onder de indruk te kunnen raken (ik ben doorgaans erg kritisch en ga makkelijk aan mezelf voorbij). Tegelijkertijd is het nuttig om jezelf te kunnen verbeteren aan de hand van beelden die je ziet. Als ik iets voordoe zie ik bijvoorbeeld ook bij mezelf zaken waarvan ik denk dat het beter kan. Ook in het lesgeven krijg ik daardoor een veel ruimer inzicht en genereer ik nieuwe handvatten. Vraagt feedback Bijvoorbeeld in de kleedkamer breng ik dingen ter sprake. Zo stel ik mijn functioneren ter discussie. Via privécommunicatie vraag ik wat een karateka of sporter van bepaalde handelingen van mij vond en zoek ik soms ook een stukje nieuwe invalshoek. Mensen benaderen mij met hun vragen en ik hun vice versa.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

49


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Verwoordt eigen leerbehoeften. Wat ik al eerder zei. Ik leer steeds meer om anders naar mij zelf te kijken. Dat schept een nieuw soort belevingsruimte waardoor ik makkelijker mijn eigen noodzakelijkheden leer herkennen. Door jezelf eerst ergens van bewust te worden kun je het pas gaan verwoorden. Ik doe dat bijvoorbeeld in mijn uitwisselingen met verschillende mensen die heb of heb gehad. Vaak moet er eerst wel een aanleiding toe zijn. Vervolgens kan ik mijn eigen gedrag of gewoonte analyseren en zoek ik een geschikt klankbord.

3.2 Coachen van wedstrijden 3.2.1 Begeleidt sporters bij wedstrijden Houdt rekening met persoonlijke verwachtingen en motieven van sporters. Als trainer ben je een klein beetje vaderfiguur op dat moment. In het verleden hield ik op alle mogelijke manieren rekening met verwachtingen en motieven. Ik heb ooit dusdanig gelobbyd bij een dispuut met de wedstrijdleiding dat een karateka van ons de stijlprijs kreeg. Over het algemeen probeer ik de verwachtingen laag te houden, aangezien ik doorgaans op een niveau opereer dat het puur om het spel gaat (de ervaring) en niet zozeer om de knikkers. Maar als we weten wat we in huis hebben dan ben ik wel 100% resultaat gericht. Motiveert, stimuleert en enthousiasmeert sporters. De laatste keer dat ik karateka heb voorbereid voor wedstrijden heb ik bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan technische uitvoeringen en explosiviteit. Door extra voor te bereiden komt er vertrouwen en daarmee meer enthousiasme. Als ik tijdens de partijtjes iemand zie die niet meer wil of durft ga ik ze geruststellen of een peptalk houden.

3.2.1 Rekening houden met de belevingswereld van de sporters

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

50


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Bewaakt waarden en stelt normen. Als centraal aanspreekpunt ben je bewaker en gids tegelijk voor de mensen die met je meegekomen zijn als team. Je zorgt ervoor dat je zelf de regels en alle ins en outs op een rijtje hebt of krijgt, zodat dit waar of indien nodig terug gecommuniceerd kan worden. Past de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters. Met jongelui kan het soms goed uitpakken om niet al te volwassen verantwoordelijk (stijfjes) je positie in te nemen. Beter maak je een grapje om de zenuwen wat weg te nemen. Ik vind wel dat het goed is om iemand te laten voelen dat hij of zij ook verantwoordelijk is voor zichzelf en het dus ook op eigen kracht moet zien te redden. Dat kan ook door je taalgebruik aan te passen en daarnaast niet al het gras voor de voeten van je pupil weg te maaien. Stimuleert sportief en respectvol gedrag. Graag, je wil tenslotte als het even kan ook een sportieve indruk maken. Als mensen elkaar achteraf geen handje geven of netjes groeten zeg ik daar wat van. Ook de coach van de tegenpartij hoort erbij. Het is belangrijk om respect voor elkaar te blijven tonen en een competitieve uitwisseling netjes af te sluiten. Heftige dingen in tokkiestijl roepen vanaf de zijlijn door supporters is eigenlijk ook niet toelaatbaar. Vechtsport is verantwoord werken met agressie. Treedt op als een sporter zich onsportief gedraagt. Als het iemand van de tegenpartij is spreek ik zijn coach erop aan. Als het iemand van ons is dan spreek ik hem of haar er zelf op aan. Wanneer iemand zichzelf laat gaan en overdreven gefrustreerd doet of zijn verhaal wil gaan halen grijp ik in of houd het nauwlettend in de gaten om die persoon voor zichzelf of een ander te behoeden. Besteedt aandacht aan het voorkomen van blessures bij sporters. Met de jeugd zorgde ik er altijd dat ze netjes hun bescherming aan deden. Ik geef ook tips over hoe ze zelf blessures kunnen voorkomen door hun eigen handelen bewuster toe te passen. Dus bijvoorbeeld niet wild gaan doen en beter timen van de acties.

3.2.1 Begeleidt sporters bij wedstrijden

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

51


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Treedt op bij onveilige situaties. De veiligheid van de sporter staat voorop. Soms moet je iemand een beetje behoeden. Als iemand al een paar keer een tik op zijn neus heeft gehad en scheidsrechter zegt nog niks dan vraagt dit wel om nader overleg. Om maar een voorbeeld te noemen. Adviseert sporters over materiaal, voeding en hygiëne. Ik check wel of iedereen de spullen die hij of zij nodig hebben ook bij zich hebben. Advies geven over welke voeding wel of niet kan van toepassing zijn. Bij de jonge sportertjes zijn vaak ook de ouders aanwezig. Verder kijk ik erop toe dat mensen hygiënisch verantwoord blijven (ook m.b.t. materiaalgebruik) en goed voor hun lichaam en de innerlijke mens blijven zorgen. Informeert sporters over gevaren en gevolgen van dopinggebruik. We praten erover. In mijn persoonlijke ervaringen is het tot nog toe echter niet aan de orde geweest. De wedstrijden die ik heb begeleid speelden zich allemaal af in de breedtesport. En het betrof bijna altijd de jeugd of junioren. Informeert en betrekt sporters bij verloop van de wedstrijd. Wat ik al eerder aangaf. Tijdens een wedstrijddag zorg je voor alle informatie en ben je een aanspreekpunt. Bijvoorbeeld ook goed opletten wanneer de namen worden opgenoemd zodat de karateka klaar kan gaan staan. Ook helpen met de spullen aandoen. Geeft aan de sporters na de wedstrijd aan wat goed ging en beter kan. Vaak wordt er in de auto op de terugweg nog het één en ander na geëvalueerd. Als iemand heeft meegedaan kan deze het ook prettig vinden om feedback te krijgen en daarnaast zijn of haar verhaal kwijt te kunnen. Gaat sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Als coach of trainer geef je het goede voorbeeld. Ik beschouw dat als een gedeelte van je persoonlijke integriteit in het werkveld. Houdt zich aan de beroepscode. Op een gegeven moment was het zo dat er bijvoorbeeld bij het Vanentoernooi niet meer nadrukkelijk gecoacht mocht worden. Deze regel was ontstaan omdat sommige coaches naar verhouding te veel druk op hun pupil legden, maar ook veel te veel aanwezig waren, zich met alles gingen bemoeien en ook zich ook tegen de scheidsrechter gingen richten. Daarmee ondermijn je als coach de hele opzet en organisatie die als insteek heeft jonge deelnemertjes een podium te bieden om laagdrempelig ervaring op te doen.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

52


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Gaat vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. Dat beschouw ik als onderdeel van je eigen ethisch denken en handelen. Natuurlijk heb je je eigen vertrouwenspersonen. Het ligt altijd aan de situatie aan wie je wat kunt vertellen of wie je kunt betrekken in het plan.

3.2.1. Coaching & begeleiding NK 2009 (nationale competitie van de stijlgroep)

Reflecteert op het eigen handelen. Als ik zie dat mijn optreden niet over komt stuur ik mijzelf bij. Het kan zijn dat het aan de sporter ligt, maar liever zoek ik eerst de oorzaak van de gevolgen bij mezelf. Je moet de boodschap wel goed verpakken. Bijvoorbeeld ook tijdens het coachen. Of tijdens het achteraf reflecteren. Vraagt feedback. Ik vraag in de voorbereiding waar mensen aan willen werken. Ik kijk of er zwakke punten zijn in hun karate. Dat is iets dat ik eigenlijk continu doe. Vraag wat ik goed doe of ik tegemoet kom aan de behoeften van de sporter. Verwoordt mijn leerbehoeften. Ik vind het zelf prettig om dingen op te schrijven. Daarom is het fijn om een mentor te hebben aan wie je je kunt richten. Bij gebrek daaraan reflecteer ik ook in persoonlijke berichten aan de mensen met wie ik train of aan wie ik lesgeef. Advies vragen aan derden kan een drempeltje vormen, maar als het nodig is schroom ik niet. Het is geens schande om aan een ander te vragen. Bijvoorbeeld over materiaalgebruik of hoe je het beste bepaalde technieken kunt trainen.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

53


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

3.2.2 Bereidt wedstrijden voor Ziet erop toe dat de sporters zich voorbereiden op de wedstrijd. Dat is op zich een vereiste. Ik vond het bijvoorbeeld vreselijk om bij mijn vorige club te moeten merken dat de oude sensei daar pertinent niet aan wedstrijdvoorbereiding deed. Daar kon ik met mijn verstand niet bij. Ik ben toen zelf maar trainingen in gaan plannen met een aantal jongens om zo aan de noodzakelijke voorbereiding toe te komen. Houdt een bespreking voor de wedstrijd. Ja dat kan in de rit ernaartoe zijn. Of vlak voor aanvang. Karate is een individuele aangelegenheid. De sporters moeten over een hele dag genomen allemaal op andere tijdstippen en momenten in actie komen. Dus soms moet je even een moment zien te pakken om centraal weer even de band op te bouwen. Maakt een wedstrijdplan. Dat kan. Bij teamsporten is dit waarschijnlijk meer aan de orde. Een eventueel plan of strategie hoort in de (goede) voorbereiding als het ware vanzelf tot leven te komen. Komt afspraken na ‘Hoe vaak moet ik dit nog zeggen?’ Ja dat is wel bedoeling. Het kan zijn dat je wel eens iets over het hoofd ziet. Dat is natuurlijk spijtig.

3.2.3 Geeft aanwijzingen Analyseert tijdens de wedstrijd en neemt op basis hiervan adequate maatregelen. Je kijkt hoe iemand beweegt en wat hij of zij wel of niet goed doet. Je kijkt uiteraard ook naar de tegenstander. Door snel conclusies te trekken kun je tijdig de sporter of vechter bijsturen in je coaching. Als iets niet blijkt te werken bespreek ik dat tussendoor en stellen we ons plan bij. Coacht positief. Omdat mijn ervaring vooral bestaat uit het coachen van jeugd vind ik het erg belangrijk om als het even kan pedagogisch verantwoord bezig te blijven. Maar ook met volwassenen of senioren wil je iemand niet afbranden. Niet je eigen sporter maar ook niet die van de tegenpartij. Je wil immers ook iets op blijven bouwen. En alles wat ik doe, doe ik voor mijn plezier, met plezier -en dat wil ik graag ook teruggeven.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

54


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

3.2.3 Succes is een keuze! Plezier is goed! Coaching van junioren (2010)

Gaat flexibel om met organisatorische veranderingen rond de wedstrijd. Als er bijvoorbeeld toch van tatami gewisseld moet worden zorg je er snel voor dat het hele gebeuren zich daar naartoe verplaatst. Als de tijdstippen zijn veranderd of de poule-indeling heeft een realitycheck gekregen zul je daar ook snel op moeten schakelen. Houdt zich aan de regels die gelden tijdens de wedstrijd. Ik zorg er graag persoonlijk voor dat iedereen de regels naleeft. Alleen door de regels na te streven is het mogelijk een prestatie te boeken die door iedereen ook als zodanig kan of zal worden erkend. Dat geldt zowel voor mij als voor de sporters. Zorgt dat sporters zich aan regels en reglementen houden. Dat beschouw ik bij dit soort evenementen als mijn persoonlijke verantwoordelijkheid. Vertoont voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Je bent en blijft het aanspreekpunt met een voorbeeldfunctie. Je bent de trainer of coach en hebt daarmee een leidinggevende functie. Ik vind persoonlijk dat je daarin je verantwoordelijkheid dient te nemen. Van nature ben ik doorgaans erg bescheiden dus dat werkt wel in mijn voordeel. In een rechtvaardige wereld tenminste. Geeft aan de sporters na de wedstrijd aan wat goed ging en beter kan. Deze momenten dienen zich altijd vanzelf aan. Als je met mensen werkt kan het raadzaam zijn je feedback te plannen. Je wilt iemand immers niet onnodig kwetsen of van de wijs brengen. Na de wedstrijd kan ook betekenen tijdens één van de trainingen in de periode na de wedstrijd. Het kan ook betekenen tijdens een nazit of tijdens de reis terug.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

55


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

3.2.4 Handelt formaliteiten af Handel formaliteiten af. Dat ligt eraan. Boekjes aftekenen, punten verzamelen, oorkondes ophalen en dat soort dingen, dat kunnen de deelnemers veelal zelf. Als dat niet lukt doe ik het. Overleg met de wedstrijdleiding waar nodig. Bij aankomst gezamenlijk melden en eventueel inschrijven.

3.2.4. Bram trots op zijn verzamelde punten. Vanencomptetie (2012)

3.3 Assisteren/Organiseren van activiteiten 3.3.1 Begeleidt sporters bij activiteiten Bewaakt waarden en stelt normen. Ik wil bij dit onderdeel even voorop stellen dat ik hier de competenties en de bijbehorende processen hoofdzakelijk toch echt wil baseren op het opzetten en runnen van mijn eigen dojo. Zoiets komt namelijk ook niet uit de lucht vallen. Sinds 1 december 2014 ben ik begonnen het organiseren van mijn eigen karatelessen. Bij de vorige club heb ik heel veel lesgeefervaring op gedaan, maar het organiseren en opzetten van je eigen project vereist veel meer dan dat. Treedt op bij onveilige sportsituaties. Voor de ruimte heb ik gebruik mogen maken van een leegstaande sportschool. In het begin heb ik weinig aan de ruimte gedaan. Wel heb ik het ĂŠĂŠn en ander flink moeten opruimen om de plek geschikt te maken voor karateles. Ook moest ik de vloer her en der repareren. Na een aantal maanden ben ik begonnen met alle oude zooi die toch niemand kwam ophalen helemaal te verwijderen.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

56


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Gaat sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Het was voor mij een grote stap, maar eenmaal begonnen voelde het goed. Allereerst de ruimte gezocht en gevonden, vervolgens een goede verstandhouding opgebouwd met de eigenaresse van het pand die hier in Meppel een bekende dansschool heeft. Inmiddels is zij uitbater van de gemeentelijke sporthal en heeft ze een indrukwekkend nieuw sportcentrum daar op een aangrenzende locatie. Zij heeft me uiteindelijk de ruimte gegeven om het op te zetten, ook financieel gezien. Vervolgens moest ik zelf mensen zien te werven. Dat heeft heel wat energie van me gekost en veel communicatie. Uiteindelijk had ik een viertal mensen om mee te beginnen. Daar heb ik in de tijd erg veel energie in gestoken om de zaak aan het rollen te krijgen en te houden. Ik vond het juist prettig om geheel op persoonlijke titel het contact en de uitdaging aan te gaan. Juist omdat ik bij de vorige club het gevoel had gekregen moedwillig klein gehouden te worden en eigenlijk nooit echt meer de ruimte kreeg om het naar eigen inzicht op poten te zetten. Terwijl me dat wel was beloofd. Na een aantal maanden kwam er een wisseling van de wacht omdat een aantal van het eerste uur op een gegeven moment verstek moesten laten vanwege verschillende aanvaardbare en begrijpelijke redenen. Gelukkig zijn er wel andere mensen voor in de plaats gekomen, maar het lijkt vooralsnog best lastig te zijn om zomaar mensen erbij te krijgen. Houdt zich aan de beroepscode. Ik probeer een professionele instelling te hanteren waarbij ik blijf kijken naar de mogelijkheden en altijd zoek naar een oplossing waarmee we de doelstellingen kunnen halen. Daarnaast is het belangrijk om het hoofd koel te blijven houden omdat er altijd factoren zijn die je niet in kunt calculeren. Gaat vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. In de moderne communicatie lijkt alles voor het oprapen te liggen. Daar gaan we tegenwoordig misschien wat makkelijk aan voorbij. Ik wil mensen bijvoorbeeld ook niet onnodig lastigvallen of spammen. Een e-mailadres kan al als zeer persoonlijk beschouwd worden. De mensen die bij me sporten laat ik een formulier invullen dat ik zorgvuldig bewaar. 3.3.2 Bereidt activiteiten voor Maakt bij de organisatie gebruik van een draaiboek. Ik speel met de gedachte om op termijn een karate-evenement te organiseren. Daar zal ik een draaiboek voor maken. U kunt een voorlopig concept ervan in de bijlagen vinden. Het idee is iets te organiseren dat regelmatig terug zou kunnen keren. Het moet bestaan uit een karateactiviteit waaromheen ook een sociale happening kan worden geweven. Het zou kunnen beginnen met bijvoorbeeld een onderlinge vriendschappelijke katacompetitie die aanleiding geeft tot kennisuitwisseling en sociale interactie tussen karateka’s van bijvoorbeeld verschillende scholen. Puur voor het plezier. Hier zou ik de clichés willen

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

57


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

vermijden van een reguliere kata- of kumitecompetitie of masterclass en het karate meer te bedden in andere referentiekaders. (In de bijlagen vindt u een voorbeeld van een draaiboek.) Houdt rekening met beschikbare middelen en materialen. Bij alles dat ik doe maak ik meestal een inventarisatie van wat er nodig is. Ik heb echter geleerd om gebruik te maken van vindingrijkheid en creativiteit. In de beperking toont zich altijd de meester. Ik weet met weinig altijd wel iets neer te zetten dat de moeite waard is. En dat is eigenlijk precies zoals ik tot nu toe met Isshin Dojo aan het werken ben. Komende week gaan we de trainingsruimte schilderen. Lekker fris! Op dit moment heb ik een toezegging gekregen van iemand die graag wil sponsoren, dus daar ben ik ontzettend blij mee. Aangezien de middelen die ik zelf ter beschikking heb vooralsnog erg bescheiden zijn. Even nog een ander voorbeeld. Een aantal jaren geleden meegewerkt aan een voorstelling in het theater. Met een aantal van onze karatekids hebben we een uitvoering gedaan die een klein kwartier mocht duren. Als onderdeel van een grotere showcase met jeugdgroepen. Dat heb ik toen helemaal uitgewerkt. Tijdens de uitvoering zelf heb ik het licht met o.a. volgspots geregeld en de rookmachine in het theater bediend. Voor het stuk dat onze kids deden had ik een tracklist met muziek gemaakt. Ook die moest goed afgespeeld kunnen worden en de tracks steeds op de juiste momenten gecued. Helaas konden we geen generale repetitie doen waardoor de timing van de muziek niet helemaal klopte. Ook de uitvoering op het toneel liet in mijn ogen ernstig te wensen over. Deels kwam dat omdat ik uiteindelijk niet helemaal de regie kon voeren over het door mij opgestelde draaiboek. Hier kunt u een opname vinden van deze gelegenheid:

https://www.youtube.com/watch?v=RI4fUeA-sSM Zorgt dat alle betrokkenen weten wat er van hen wordt verwacht. Een goede organisatie is als een ketting die bestaat uit meerdere schakels. Elke betrokkene vormt één van deze schakels. Om duidelijkheid te scheppen en misverstanden te voorkomen zal iedereen goed geïnformeerd dienen te worden. Dat geldt voor iedere activiteit. Bij het opzetten van mijn school heb ik heel erg goed uitgelegd wat de gedachte is achter mijn initiatief en wat ik graag voor karate wil geven. Ik ben niet streng, maar verwacht wel enige vorm van commitment. Dat impliceert dat ik tussen de bedrijven door meestal actief contact houdt met de betrokkenen via bijvoorbeeld facebook of whatsapp. Het is namelijk zo dat met een kleine groep er ook momenten dat je moet besluiten om een les te cancellen omdat er teveel afzeggingen zijn. Dat soort toevalligheden spelen helaas wel een rol. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

58


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

3.3.3 Voert uit en evalueert activiteiten Draagt verantwoordelijkheid en neemt beslissingen. Ik merk enerzijds dat ik het leuk vind om de spin in het web te zijn, anderzijds ondervind ik ook wel de noodzaak tot delegeren en uit handen geven. Ik wil de dingen echter niet zodanig uit handen geven dat een ander het van me af zou kunnen nemen. Dat is een wijze les uit het verleden toen ik soms wel eens wat te naïef en te gemakzuchtig over dingen kon denken en doen. Dat is nu eenmaal een neiging die ik in me heb. Ik ben echt wel een baasje, maar van de andere kant heb ik vanuit de existentiële voortgang waarop mijn leven is gestoeld tevens heel erg geleerd om dingen ook los te durven laten. Een goede voorbereiding is echter wel het halve werk.

3.3.3 Wervingsactie Isshin Dojo (2015)

Werkt samen met anderen. In het samenwerken met anderen komt het vertrouwensaspect sterk naar voren. Als je te maken hebt met verschillende personen die je wellicht nog niet zo goed kent zul je vaak een gangbare modus operandi moeten vinden. Het maken van duidelijke afspraken vormt de grondslag van iedere samenwerking. Communicatie is het smeermiddel om de dingen volgens plan gedaan te krijgen. Ik moet zelf vaak ergens achteraan om te checken of iemand ergens nog rekening mee heeft gehouden. Dat initiatief is iets dat je bij het organiseren maar beter altijd zelf kunt blijven houden. Daarnaast is het heerlijk om iets in vertrouwen uit handen te geven en erop te kunnen vertrouwen dat het helemaal goed gaat komen in de handen van deze persoon. In het verleden heb ik hier wel wat slechte ervaringen mee gehad bij mijn vorige club. Mijn compagnon had de vervelende neiging om altijd een vreemd soort vertaalslag te maken waardoor ik eigenlijk nooit helemaal gedaan kreeg wat ik gedaan wilde hebben. Of hij was het weer vergeten. Meestal compenseerde hij dat dan wel weer op zijn eigen manier. Dus zo heb ik wel geleerd om compromissen te sluiten.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

59


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Komt afspraken na. Als ik iets vergeet moet je het zeggen hoor. Dat denk ik dan maar. Ik blijf het herhalen: ik ben ook maar een mens. We zijn er om elkaar te helpen. Je kunt altijd iets over het hoofd zien. Rondt activiteiten af. Als je A zegt moet je ook B zeggen toch? Als ik iets niet goed afrond blijft het toch knagen. Rapporteert over de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de activiteit. In het verleden deden we veel op basis van mondeling overleg. Het werd me soms zelfs kwalijk genomen als ik dingen op papier ging uitwerken. Dat vond men allemaal maar overbodig of ingewikkeld. Kostte ook wel veel tijd dat geef ik toe. Het moet ook gelezen worden uiteraard. Met de oude sensei hielden we in de goede periode onze rapportages meestal in de kroeg. Dat was dan wel weer leuk. In het licht van die tijd bezien althans. Vertoont voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Uit ervaring weet ik dat je je van je zwakkere kant toont als je openlijk te gefrustreerd gaat doen. Bijvoorbeeld als iemand het heeft af laten weten of als er iets niet gaat zoals je zelf gepland had. Als iemand niet op komt dagen zonder iets te laten weten probeer ik me daar wel snel overheen te zetten, zonder daar onverschillig onder te blijven. Reflecteert op het eigen handelen. De spanning die ik in het begin voelde toen ik aan Isshin Dojo begon voel ik eigenlijk nog steeds voor iedere training. In mijn ogen is dat toch veelzeggend. Je weet nooit precies hoe het uit zal pakken en je wilt toch graag dat iedere activiteit (of in dit geval: training) een succesje is. Ik merk overigens dat ik naar verhouding met de lange periodes van inkeer en soms ook hermetische geslotenheid die ik gekend heb, ik tegenwoordig veel communicatiever ben geworden. Ik deel mijn gedachtes sneller met de mensen die mijn pad kruisen. Dat schept zo veel beter een werkzame omgeving of maakbare situatie. Vraagt feedback. In de tijd bij de andere club, bijvoorbeeld met de hier eerder aangehaald showcase, vond ik het altijd wel prettig om ook van ouders feedback te krijgen. Zij maken toch ook deel uit van het werkveld. In hun commentaren of opmerkingen vond ik ook vaak wel een stukje erkenning of bevestiging die ik zeker wel nodig had. Daarnaast bood het ook meer inzichten over de aard en beleving van de jeugdkarateka wat in de les weer aanvullend of verrijkend kan werken. Verwoordt eigen leerbehoeften. Als ik heel eerlijk moet zijn dan zou ik graag ooit nog eens willen beginnen met een heel tof en commercieel karatetoernooi te organiseren. Op basis van full-contact of andere regels. Hier zou ik een stukje beleving willen creĂŤren waarmee de manier waarop het karate

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

60


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

gebracht wordt zich weet te onderscheiden en dat de mensen weet te verenigen. Daarnaast heb ik weinig ervaring met het organiseren van competitie.

3.4 Aansturen van sportkader 3.4.1 Informeert sportkader Informeert het assisterend kader over de inhoud van de training. Momenteel werk ik als trainer veelal alleen. Wel is het zo dat ik iemand kan aanstellen als senpei (sempai). Dit doe ik om toch in staat te zijn de les op niveau te verdelen. Wie dat kan zijn wisselt per samenstelling. Ik vraag om assistentie en leg uit wat er moet gebeuren. Ik vraag dat altijd netjes en beleefd. Daar bovenop geef ik aandachtspunten of aanwijzingen waarop extra gelet dient te worden. Het kan ook zijn dat ik een opdracht geef die iemand dan naar eigen inzicht kan oppakken. Binnen het karate is het zo dat lager gegradueerden langzaam steeds meer verantwoordelijkheid moeten kunnen nemen. Het overdragen van een stukje lesgeven kan ook zowel beloning als leermiddel zijn. Het aanspreken van iemand zijn individuele creativiteit en ruimte bieden voor een eigen invulling en uitwerking vind ik overigens een didactisch leerdoel op zich. Komt afspraken na Als lesgever heb je altijd net een beetje meer op je schouders dan de rest. Als ik beloof om iemand de ruimte te geven dan respecteer ik dat. Mocht het nodig zijn om tussentijds toch bij te sturen en eerder gemaakte afspraken bij te stellen dan doe ik dat.

3.4.2 Geeft opdrachten aan assisterend sportkader Geeft het assisterend kader opdrachten die bij hun taak passen. De puzzel moet wel kloppen. Degen die assisteert moet in staat zijn om aan de mensen datgene te leren wat zij nog moeten leren. Er dient een niveauverschil te zijn. Door te assisteren leert de assistent weer nieuwe dingen over zichzelf en zijn leerproces. Los van dat; ik heb tegenwoordig een vrijwilliger die voor de stichting komt werken. Zij zal de kleedkamers, douches en toiletten schoon gaan houden. Fantastisch toch. 3.4.3 Begeleidt assisterend sportkader Bespreekt met het assisterend kader wat er goed ging en wat de verbeterpunten zijn. Het is nodig om iemand die assisteert ook tips en tops te geven. Als lesgever heb je inmiddels al het overzicht en de ervaring waar je assistent nog in moet groeien. Daarnaast is het leuk en aardig om iemand de ruimte te gunnen (en zo in het gunstigste geval ook nieuwe

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

61


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

ontwikkelingsprocessen op te starten) maar de kern is dat lesstof goed wordt overgedragen en uitgevoerd. Dat monitor ik. Motiveert het assisterend kader. Ik zeg altijd tegen mensen: laat zien dat je het voorbeeld bent, laat zien dat je het kan. Bijvoorbeeld als iemand bruine band wordt dan is dit een graad met een 100% voorbeeldfunctie. Ik verwacht van mensen dat zij dit ook uitstralen. Met bruine band begin je tot het kader te horen en zal er steeds vaker een beroep op je gedaan worden. Dat is inherent aan de structuur van een dojo. Op dit moment heb ik echter een kleinere groep om mee te werken dus dan gelden er ook andere regels. Door van plaats te wisselen en iemand voor de groep te zetten geef ik iemand positieve prikkels die hele goede aspiraties kunnen geven.

3.4.2. Met assistentie van Lesley. Inmiddels ook 3e dan karate-do (2008)

Analyseert het handelen van het assisterend kader en neemt op basis hiervan adequate maatregelen. Je moet altijd rekening houden met grenzen van iemands kunnen. Het is zo dat je lang niet alles van iemand kunt verwachten, simpelweg omdat deze persoon het zelf nog niet kan of een terrein betreedt dat nog nieuw is. Maar het kan ook zijn dat iemand in een oefening voor een benadering kiest die ik zelf niet hanteer, maar die ik bijvoorbeeld wel interessant of misschien zelfs beter vind. Dan kan het zelfs zo zijn dat ik deze handelswijze adapteer. Met een open mind kun je zelf ook van een ander leren. Houdt toezicht op de wijze van begeleiden van sporters door assisterend sportkader. Dat heb ik eigenlijk bij het vorige werkproces proberen weer te geven. Het is van belang om te kijken of het assisterend kader zich houdt aan de opdracht en of de leerdoelstellingen cq het belang en vooruitgang van de dojo voorop gesteld blijven.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

62


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Gaat sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Ik probeer altijd mijn dankbaarheid te laten zien, omdat ik weet dat je nergens kunt komen zonder de mensen die je helpen. Op momenten een vergissing kunnen toegeven is in mijn optiek ook een vorm van sportief zijn. In de vaart der volkeren kan er wel eens wat over het hoofd worden gezien, maar uiteindelijk keer ik altijd terug naar de basis. En dat is in die zin een gevoel van wederzijds respect. Houdt zich aan de beroepscode. Als we het hebben over bijvoorbeeld sociale integriteit dan wil ik iemand niet openlijk afvallen. Tenzij er sprake is van een strafmaatregel. Als ik kritiek heb neem ik iemand terzijde. Ik wil graag fair blijven en ook geen valse verwachtingen scheppen. Een tijd terug kwam er iemand bij me trainen, een jonge bruine band. Ik vertelde hem dat hij mijn sempai zou zijn. Maar blijkbaar werd dat zo geïnterpreteerd dat deze persoon dacht, of op de één of andere manier het gevoel kreeg, direct een bijzondere positie binnen de dojo te verkrijgen. En dat hij bijvoorbeeld dan vooral bezig zou zijn om mij te helpen. Nou dat was dus niet mijn intentie. Ik refereerde wel aan het eerder genoemde bruinebandverhaal, maar in eerste instantie is iedereen gewoon gelijk. Pas als er noodzaak is heb ik hulp nodig en ongevraagde assistentie is niet gewenst. Dus je moet voorzichtig blijven met je zegt, beloofd of verwacht van mensen. Duidelijkheid scheppen heeft prioriteit. Vertoont voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Zoals ik al eerder zei, ik ben ook maar een mens. Op dit moment maken we gebruik van een oude sportschool die eerder al een poosje leegstond. Ik voel me altijd de directe schakel tussen de eigenaar/beheerder van het pand en de mensen die bij me komen trainen. In die zin wil ik dan ook zoveel mogelijk in mijn rol te blijven tijdens onze gezamenlijke activiteiten. Gaat vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. Ik probeer met iedereen een contact op te bouwen waarbinnen een zekere mate van vertrouwelijkheid mogelijk is. Het liefst werk ik met mensen op wie ik kan bouwen. Dat betekent dat ik datgene ook zelf aan een ander moet kunnen geven. Vertrouwen schenken is vertrouwen genereren. In die zin beschouw ik de omgang met persoonlijke informatie dus als iets dat valt onder mijn eigen (ethische) principes. Het hoeft echter lang niet altijd vanzelfsprekend te zijn waar de grenzen liggen van wat wel of niet vertrouwelijk is. Reflecteert op het eigen handelen. Ik doe dat regelmatig. Misschien is het iets dat ik gewend ben geraakt. Mijn modus is van nature van vrij rustig en ik heb een open eerlijke instelling. Mijn ego is niet zo dat ik als een tiran in de les hoef te staan. In tegenstelling tot wat ik zelf eerder heb meegemaakt. Ik schaam me niet om mezelf kwetsbaar op te stellen. Ik durf mijzelf dus te betwijfelen.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

63


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Vraagt feedback. Ook hier is het weer zo dat ik bijvoorbeeld achteraf in de kleedkamer ergens op terug kom. Dan vraag ik of alles naar wens is gegaan, of er iets niet duidelijk is geweest, maar ook wat de ander van mijn afhandeling of instelling vindt. Of het acceptabel is en indien voor verbetering vatbaar waarmee dan precies. Het is natuurlijk niet zo dat dit altijd zo gebeurt, maar het is wel een moment dat zich daar uitstekend voor leent. Het liefst direct dus en ter plaatse in dit geval. Verwoordt eigen leerbehoeften. Het feit dat ik LMA3 graag wilde gaan doen zegt mijns inziens alles over het verwoorden van mijn eigen leerbehoeften. Als ik ergens tegen aanloop waar ik moeite mee heb dan laat ik dat ook weten. Zelf ben ik vrij praktisch ingesteld, ondanks mijn hoogdromerige instelling, daarom zal ik altijd direct naar een oplossing willen zoeken. Dat kan improviseren zijn maar als blijkt dat iets zich structureel voordoet dan zal ik zelf aan de bak moeten. Daar gaat een proces van bewustwording aan vooraf. Gelukkig ben ik allang niet meer zo eigenwijs als vroeger, dus ik neem mijn momenten om af en toe even stil te staan bij de zaken.

3.5 Afnemen van vaardigheidstoetsen 3.5.1 Begeleidt sporters bij vaardigheidstoetsen Motiveert, stimuleert en enthousiasmeert sporters. Na verloop van tijd raakt de oefenstof tijdens de training steeds meer toegespitst op de vaardigheidstoets. Doordat de karateka weet van hem of haar verwacht gaat worden en omdat er gaandeweg vorderingen zijn groeit het zelfvertrouwen en enthousiasme. Bewaakt waarden en stel normen. Inderdaad ben ik de persoon die als het ware de poortwachter zal zijn. Maar het is mijn taak de sporter er op een goede verantwoorde wijze naar toe te begeleiden. Het moment van de waarheid of gewoon een kleine proeve van bekwaamheid. Omdat ik met de dojo momenteel niet bij een karateorganisatie ben aangesloten probeer ik een gulden middenweg te vinden tussen de verschillende eisen die gelden bij andere kyokushinorganisaties. Daar stem ik mijn hoofdlijnen op af. Verder voeg ik dingen toe die ik persoonlijk belangrijk vind, zoals bijvoorbeeld elementen uit het intern gerichte Tai Ki Ken (ki boxing) of uit andere disciplines zoals judo (o.a. rollen, worpen of valbreken). Past de omgangsvormen en het taalgebruik aan op de belevingswereld van de sporters aan. De belevingswereld die ik wil neerzetten is die van het karate-do in het speelveld van de martial arts in zijn algemeenheid. Daarnaast is de rode draad het kyokushin full-contact systeem waarop het grootste deel van de training gebaseerd is. Dus mijn benadering is zoveel mogelijk daarmee in overeenstemming. Toch probeer ik zoveel mogelijk clichĂŠs te

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

64


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

vermijden, omdat ik juist trouw wil blijven aan een stukje zuivere belevingswereld waarin ruimte is voor iedereen die wil meedoen of ervaren. En juist in de vechtsport heeft iedere discipline of stijl weer zijn eigen clichĂŠs. Als ik merk dat een karateka het wel prettig vind om op hardheid gemotiveerd (lees: gedisciplineerd) te worden dan pas ik dat toe. Terwijl een ander voorlopig nog beter functioneert in een sfeer van overleg en technische vooruitgang. Treedt op als een sporter zich onsportief gedraagt. In een sport waarin er geknokt wordt en waarin het acceptabel is om elkaar moedwillig een blauwe plek te bezorgen is het belangrijk om de sfeer van sportiviteit te waarborgen. Dat is ook een element van waar ik graag voor sta. Het cultiveren van geweld en het transformeren van negatieve emoties. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om in de eigen kracht te kunnen staan. Als iemand het nodig heeft om eerst in een stukje diep weggestopte agressie te komen voordat een techniek goed uitgevoerd kan worden dan probeer ik dat enigszins te begeleiden en te controleren. Karate is all bout beheersing en gecontroleerde agressie. Treedt op bij onveilige sportsituaties. Zoals ik hierboven al aangeef, als het gaat om mensen probeer ik de ogen in mijn rug open te houden. Je wil niet te vroeg ingrijpen, maar zeker niet te laat. Als het gaat om de veiligheid van de ruimte of om gebruik van materiaal dan zorg ik van tevoren voor dat de zaal schoon is, dat er geen voorwerpen in de weg liggen. Gaat sportief en respectvol om met alle betrokkenen. Zeer zeker. Ik zie de mensen graag ook weer terugkomen de volgende week. Komt afspraken na. Omdat de proeve van bekwaamheid vooralsnog een individuele aangelegenheid is waarbij dus sprake is van enig maatwerk wil ik wel dat er wederzijds duidelijkheid is over de afspraken die we gemaakt hebben. In het verleden kon ik me nog wel eens ergeren aan de vorige sensei die de helft vergat en zelf bijvoorbeeld niet op tijd was. Of bovendien ook nog kon vergeten om een leerling goed voor te bereiden op een naderend examen. (Ja wie gaat je anders die kata leren? Youtube dan maar weer?) Dat gedrag wil ik zelf graag vermijden. Houdt zich aan de beroepscode. Tijdens een proef van bekwaamheid probeer ik juist wel bewust een andere rol aan te nemen dan tijdens een gewone training. De leerling is nu even op zichzelf aangewezen en dat wil ik wel een klein beetje laten voelen. Ik zal niemand onnodig afvallen, teleurstellen of een ongemakkelijk gevoel geven. Tijdens een examen wil ik de leerling of sporter extra inspanningen laten verrichten door zijn of haar grenzen extra op te laten zoeken. Dat kan door alles net even minder vrijblijvend te brengen dan tijdens een training. Er wordt niet uitvoerig overlegd, eerst even de tanden op elkaar en pas achteraf gaan we weer lachen.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

65


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Gaat vertrouwelijk om met persoonlijke informatie. Als iemand bijvoorbeeld aangeeft vanwege een persoonlijke reden iets niet te kunnen doen, dan zie ik niet direct een reden om dit aan de grote klok te gaan hangen. Om scheve gezichten te voorkomen kan het evengoed wel gunstig zijn om iets naar de groep te ventileren om meer begrip voor elkaar te kweken. Ik vind veel dingen acceptabel en pas daar mijn handelen gewoon op aan.

3.5.2 Bereidt afname van vaardigheidstoetsen voor Beoordeelt of een sporter klaar is voor een toets. In mijn geval is zoiets maatwerk. Ik probeer wel een planning aan te houden, maar er zijn factoren die nu eenmaal zwaarder wegen. Alles heeft zijn tijd. Ik bekijk daarom individueel per persoon wat er nog moet gebeuren en besluit dan wanneer het zo ver is. Richt de situatie zodanig in dat beoordeling mogelijk is. Het mag duidelijk zijn dat de gewone training niet helemaal door kan gaan ten tijde van een examen of test. Afhankelijk van wie of wat er getest wordt kan het zijn dat er een aparte datum voor gepland wordt die buiten de reguliere trainingstijden valt. Ik zorg ervoor dat andere mensen van tevoren ook op de hoogte zijn. Een proeve van bekwaamheid is bij mij in de dojo in eerste instantie als een extra zware en bijzonder veeleisende les. Wat dat betreft zal de situatie qua organisatie dus niet veel afwijken van een normale training. Mocht er extra materiaal nodig zijn dan zorg ik er verder voor dat dit aanwezig is. Ik leef er zelf ook naartoe dus de voorbereiding begint ruim voordien al in mijn hoofd. Legt vooraf de eisen en het verloop van de toets uit. Voordat we beginnen leg ik het verloop ongeveer uit zodat de geteste alvast zijn energie mentaal kan gaan indelen. Natuurlijk is het juist zinvol om onverwachte dingen te doen om de test juist een spannend of creatief tintje te geven. Het gaat om een stukje sfeer en ervaring te scheppen waar de kandidaat doorheen moet gaan. Ik wijs mensen erop dat er ook conditioneel het nodige van ze verwacht gaat worden. De randvoorwaarde die ik daarbij stel is vooral ‘niet opgeven’ en gewoon doorgaan. Ik adviseer de mensen dan ook om tijdens de toets bij gemaakte fouten niet te lang stil te blijven staan. Vertoont voorbeeldgedrag op en rond de sportlocatie. Ik wil graag gezien worden als de gezaghebbende persoon op dat moment. Tegelijk wil ik ook een sfeer van vertrouwen er in houden. Dat betekent voor mij aan de ene kant toch gemoedelijk blijven en tijdig waar nodig een gepaste afstand inbouwen.

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

66


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

3.5.3 Beoordeelt vaardigheidsniveau sporters Beoordeelt aan de hand van de criteria van de toets. In principe staan de eisen van het examen vast. Tijdens de training zal hier voldoende aandacht aan besteed worden. Het belangrijkste criterium behalve de technische uitvoering -die blijk moet geven van een zekere standaard- is ook of de sporter bereid blijkt het uiterste van zichzelf te vergen. Dat is voor in wezen de essentie van een toets. Er zullen zo grenzen geslecht worden wat als het ware de condities schept voor een sprong voorwaarts. Kent een vaardigheidscertificaat al dan niet toe. Het liefst wel uiteraard. Het kan voorkomen dat iemand er echt niets van bakt dan zullen we op een ander moment even opnieuw een proef moeten gaan houden. Dat lijkt mij persoonlijk beter. Het gaat er mij vooral om dat mijn leerling of de sporter, dat de ‘kyokushin practitioner’ die bij mij traint zojuist echt even zichzelf heeft moeten zien te ontstijgen. Dat probeer ik voor hem of haar te veroorzaken. Als dat gelukt is mogen we allebei tevreden zijn en dan is een certificaat absoluut van meerwaarde. Voor de mensen met wie ik het afgelopen jaar het meest heb gewerkt heb ik inmiddels twee keer een examenmoment gehouden. In het kader daarvan heb ik zelf een certificaat ontworpen om de ervaring en hetgeen wat ik te bieden heb zoveel mogelijk compleet te maken. Laat ik gewoon het woord ‘officieel’ dan maar eens gebruiken.

3.5.3 Heren geslaagd voor blauwe band! (2015)

Licht de uitslag van de toets toe aan de sporter. Vind u het goed als ik hier ‘ja logisch toch’ op antwoord? Analyseert de resultaten van de toets en neemt op basis hiervan adequate maatregelen. Zoals ik al eerder zei het kan zijn dan iemand er niets van bakt dan kan ik 1. Of voortijdig ingrijpen 2. Of achteraf een nieuw toetsmoment gaan plannen. Ik blijf het in ieder geval bij

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

67


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

uiterste treurigheid niet aankijken. In het verleden bij mijn vorige club was het wel zo achteraf met het kader moesten gaan overleggen wie er wel en wie er niet geslaagd was. Bij twijfelgevallen bleek maar al te vaak hoe visies en meningen van elkaar kunnen verschillen. Als het niet goed genoeg is geweest en als er te weinig gevoel van goodwill heerst dan mag iemand niet door en moet er een herexamen plaatsvinden. Reflecteert op eigen handelen. Ik reflecteer eigenlijk altijd op mijn eigen handelen. Dat is mijn tweede natuur. Zoals ik al eerder in mijn persoonlijke documentatie heb uitgelegd: soms kan ik zelfs teveel reflecteren. En dan is het voor mijn eigen gezondheid heel erg goed om feedback aan anderen te vragen. Vraagt feedback. Juist omdat ik zo aan mijzelf kan twijfelen en omdat ik niet altijd een even kloppend zelfbeeld heb is het erg zinvol om feedback te vragen. Eigenlijk vind ik dat een vereiste omdat we toch samen in de goede richting willen doorgroeien. Ondanks dat in de vechtsport soms nog een cultuur van kadaverdiscipline kan heersen geef ik zelf toch liever de voorkeur aan openheid en transparantie. De ervaring heeft mij geleerd dat er bovendien ontzettend snel misverstanden kunnen ontstaan tussen mensen onderling. Dat wil ik graag voor zijn. Verwoordt eigen leerbehoeften Ik durf mezelf wel steeds meer kwetsbaar op te stellen. Zo wil ik graag dit jaar meer aandacht gaan besteden aan breektesten. Omdat mijn kennis op dat gebied wel wat updating kan gebruiken zal ik hier eerst ook zelf mijn comfortzone voor moeten verlaten.

3.5.3 Beoordeelt vaardigheidsniveau sporters

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

68


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

TAB 4.2 | Beroepscompetentieprofiel Trainer/Coach 3 ‘Leraar Martial Arts’ KSS3 Proeve Van Bekwaamheid PvB 3.1 GEVEN VAN TRAININGEN ►VIDEOMATERIAAL

Beoordeling en zelfmonitoring Hieronder vindt u drie hyperlinks die leiden naar filmmateriaal op het Youtubekanaal van Isshin Dojo. Door op de link te klikken kunt u een video bekijken. De clips duren alle drie om en nabij de anderhalf uur. Het zijn opnames van trainingen die ik onlangs op de reguliere tijden heb gegeven. Dit zijn trainingen die eveneens zijn beoordeeld door gediplomeerde leraren uit de wereld van de (vecht)sport. Het leek me op een gegeven moment namelijk een goed idee om mezelf ook te kunnen monitoren. Vandaar dat ik mijn trainingen ben gaan filmen. Het bleek inderdaad een goed idee. Ik heb er veel van geleerd en het schept ook in de les een extra dimensie. Van de tips en tops van de docenten heb ik ook veel geleerd. Door de gesprekken met hen waarin ze hun feedback toelichtten, begon er langzaam iets bij me te dagen. Het mooie vind ik dat ik zelf zo iets wezenlijks terug heb gekregen van andermans leerprocessen uit het verleden. Het is de bedoeling om dit op regelmatige basis te blijven doen. Het filmen althans. Door het terugkijken krijg ik toch zicht op zaken die gedurende de les door mij onopgemerkt blijven. Dat betreft zowel mijzelf als mijn leerlingen en sporters. Ik zie ze ineens een ander daglicht, mijzelf inclusief. Dat is heel wonderlijk en leerzaam. De opkomst in de dojo is nog steeds zeer bescheiden, wat er eigenlijk op neer komt dat ik veelal bijna een soort privéles geef. De karateka’s in de filmpjes behoren tot de vaste kern. Ik voel me bevoorrecht dat ik met mensen mag werken die ervoor open staan om mét en ván mij te leren. We kunnen onze kunde samen zo naar een hoger plan brengen. Het is mooi om te weten dat zij me weten te waarderen en hun toewijding geeft mij weer vertrouwen. Osu!

1. https://www.youtube.com/watch?v=2FsPz8IBhdU 2. https://www.youtube.com/watch?v=shvQtWM0VYg 3. https://www.youtube.com/watch?v=trjSUIML-5E

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

69


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Federatie Oosterse Gevechtskunsten

TAB 5.0 | Presentielijst modules 2B Or Not naam

module

datum

paraaf docent

Roger Alken

Didactiek

24-10-15Gerrit Dielissen

Praktijkopdrachten

25-10-15Roger Alken

Didactiek II

15-11-15Rob Conradi

Budowaarden

12-12-15Marcel de Jong

Wetskunde

13-12-15Antoine Schutte

Trainingsleer

13-12-15Mike Kattenbelt / Prashant Komdeur

EHBSO

13-02-16Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

71


Federatie Oosterse Gevechtskunsten - Leraar Martial Arts 3 2015/2016

Bijlagen LMA3 PORTFOLIO cjf.cornfield

Beoordelings- en ontwikkelingsportfolio Cary Cornfield • Isshin Dojo NL

72


LESVOORBEREIDING ‘MODEL VAN GELDER’ / DOCENT ROGER ALKEN Cary Cornfield ISSHIN DOJO Karate-Do (op basis van de kyokushinstijl) Groep: Lesgroep DIDACTIEK ‘Cursisten LMA’ Datum: 24-10-2015 Lesfase

Beginsituatie

Inleiding en/of warming-up

Kern 1

Kern 2

(Les 1) Afsluiting en/of cooling-down

Tijd

geen

Vaststellen van de opdracht: het geven van een korte les aan de groep op basis van je eigen discipline. Kleine theoretische introductie. Kort inleiden.

10 min Opwarmen en voorbereiden van medecursisten.

5 min

5 min

0 min

Procesevaluatie 5 min Productevaluatie

Doelstelling

Oefenles 1 ± 30 minuten Lesdoel: korte inleidende kennismaking met karate, en in het bijzonder ‘mijn’ karate, plezier ervaren in disciplinaire groepsbeweging Leerdoel: cognitief, motorisch, sociaal

Activiteit

Aandachtspunten

Voorbereiding op papier en in gedachten. Opzetten van een structuur.

Korte tijdsbestek. Verscheidenheid in achtergronden. Juiste opbouw. Goede lesvariatie.

Doelstelling van de les toelichten.

Beknopte dojo etiquette.

Juiste klassikale opstelling vinden…

Kihon

Seiken Chudan Tsuki

Het vormtechnisch aanleren van een karatestoot vanuit de basisstand. Kihon

Rechte voorwaartse vuiststoot.

Het vormtechnisch aanleren van een karate trap vanuit de basisstand.

Voorwaartse trap op lichaamshoogte met de bal van de voet.

Uitleg geven juiste lichaamshouding. Actie is reactie. Reactievuist hoog. Voorste twee knokkels. Speerpunt maken. Hoogtes. Uitleg geven juiste lichaamshouding. Trap voordoen. In fasen aanleren van de beweging. Wijzen op het belang van een goede balans. Welke oefening kan samen met een partner gedaan worden.

*Kiai! Mae Geri Chudan Chusoku

*Kiai! Ontspannen bewegen. Stretchen. Eventueel een ademhalingsoefening (kokyoho).

Intensiteit van de les nog even vasthouden.

*(normaal gesproken 5 minuten gepland, helaas geen tijd meer voor, aangezien ik de laatste oefenles van de dag deed) Groepsmatige Feedback van de docent en afronding.Reflectie. vanuit de groep.

_______ Hebben mijn medecursisten een beetje een goede indruk gekregen? Uitvoering?

Pen en papier, overzicht en inspiratie.

- uitleg gebruik van het Stukje algemene opwarming. woord ‘Osu!’ Stukje specifieke opwarming. -voordoen Fudo dachi Groepsdynamica.

Deelnemers en cursisten weer laten ontspannen. Fysiek en mentaal inspanningsniveau terugbrengen.

Benodigdheden

Feedback van de docent en vanuit de groep.

Bevestiging zoeken in de groep.

‘Iedereen bij de les?’

‘Wat kan beter?’ Volgens Roger was het een “goede les”! Mensen vonden het leuk en ik zette een “hele prettige en goede sfeer” neer.

Spiegelwand (geen vereiste)

Spiegelwand (geen vereiste)


VOORBEREIDING ‘WARMING-UP’ / DOCENT ANTOINE SCHUTTE Cary Cornfield ISSHIN DOJO

Warming Up 10-15 minuten Circulatie, Rek/Strek, Kracht & Conditie

Karate-Do (op basis van de kyokushinstijl) Groep: TRAININGSLEER ‘Cursisten LMA’ Datum: 13-12-2015

+ eventueel specifieke behendigheidsoefeningen in tweetallen met gebruik van foamsticks (‘noodles’)

Lesfase

Tijd

Doelstelling

•Hartslag omhoog brengen (activiteit) Warming Up

10-15 minuten

• Temperatuur lichaam verhogen • Bloed naar de spieren, zuurstof in het bloed •Doorbloeding en soepelheid verbeteren (elasticiteit) •Gewrichten ‘smeren’

Benodigdheden

1. Ik kies enerzijds voor een gewone traditionele groepswarmingup omdat dit de warming-up is waar je als LMA meestal op terug kunt vallen. Dus beginnen in looppas, gevarieerd in tempo en soorten looppas. Afgewisseld met of gevolgd door lichte rekoefeningen en kracht- en conditieoefeningen. Hier is in eventueel variatie in te brengen door ook met een partner samen dingen te laten doen. Wat ook leuk kan zijn is vrijwel direct beginnen met een gezamenlijk tikspelletje. Allemaal best cliché wellicht, maar dat zal toch zijn goede redenen hebben. Het is lekker algemeen en vooral erg praktisch.

•Aanmaken van stimulerende stofjes 2. Als er sprake is van meer tijd dan is het leuk om de warming-up iets specifieker aan te pakken. •Mentale focus en alertheid creëren Het functionele gedeelte kan een beetje ingekort worden zodat er meer gelegenheid overblijft voor een serie behendigheidsoefeningen met behulp van de foam sticks, uitgevoerd in tweetallen. (Dus ook hopen dat er een even aantal mensen zijn.. en dat er voldoende noodles zijn om mee te werken.)

*Voor het gedeelte met de foamsticks is het uiteraard handig dat deze ook voorhanden zijn.


JAARPLANNING ISSHIN DOJO 2016 Januari 4-6-11-13-18-20-25-27

Planning: Taikyoku 1 t/m3 Pinan 1,2 (kata)

Februari 1-3-8-10-15-17-22-24-29

Hoge trappen Souplesse vergroten Stoten (kumite) Trappen (kumite)

Bijzondere data: 10/01 Kumite Noord @Kyokushin Gym, Drachten 14/02 Kumite Noord @Kyokushin IJlst Trainingsbeoordelingen! (voorbereiden)

(Examen op maat mogelijk)

Maart 2-7-9-14-16-21-23-28-30

Planning: Taikyoku 3, Pinan 2,3 + 4 Sanchin (kata)

April 4-6-11-13-18-20-25-27

Hoge trappen Heupaanzet Explosiviteit! Leren combineren (kumite) [Kyokushin kumites? 1,2.3]

Bijzondere data: 27/03 Kumite Noord @Dave Jonkers Gym, ZuidLaren Week 11 Dojo schilderen

(Examen op maat mogelijk)

Mei 2-4-9-11-16-18-23-25-30

Juni 1-6-8-13-15-20-22-27-29

Juli 4-6-11-13-18-20-25-27

Augustus 1-38-10-15-17-22-24-29-31

EXAMENPERIODE Oefenstof herhalen Uitbreiding: Gekisaidai, Tsukino, Pinan 5 voor gevorderd (kata) [Kyokushin kumites? 1,2.3] Ibuki, RitsuZen (meditatie) Variatie in snelheid & beweging Heuprotatie, Totaliteitsbeweging Planning: Pinan 1,2,3,4,5 Gevorderd: Sanchin, Gekisaidai, Tsukino [Uitbreiding: Saifa?] (kata) Combineren (kumite) Traptechniek verbeteren RitsuZen (meditatie) Budowaarden

Bijzondere data: 01/05 Kumite Noord @Sandokai Muntendam, 05/06 Kumite Noord @Kitaoranda, Wagenborg st

1 Full-Contact Karate Camp 3 t/m5 juni Oostende [I.O.] In deze periode wordt de zomervakantie gepland. Vier weken (minimaal) geen training!

(Examen op maat mogelijk)

September 5-7-12-14-19-21-26-28

Oktober 3-5-10-12-17-19-24-26-31

Planning: Taikyoku 1 t/m3, Pinan 1 t/m5, Sanchin, Gekisaidai, Tsukino (kata) Draad weer oppakkenâ˜ş [Kyokushin kumites? 1,2.3] Totaliteitsbeweging Heuprotatie Haratraining

Bijzondere data: volgt nog

(Examen op maat mogelijk)

November 2-7-9-14-16-21-23-28-30

December 5-7-12-14-19-21-28

EXAMENPERIODE Ligt een beetje aan de vorderingen. Hoop gaandeweg dit jaar een aanzienlijke groei te bereiken. Postuur & Fudoshin

Bijzondere data: volgt nog


Sayonara: food, drink, talk, goodbye -voor hen die dat dan nog leuk vinden-

Beneden aan de bar (gewone kloffie) Wijntje, biertje, fris, crackers

Gi niet verplicht . Ook m.b.t. mensen die bijvoorbeeld alleen voor de workshop komen zonder karateervaring.

Boven in de zaal

Workshop Kata-applicaties! Toegepast karate. Elementen uit de vaste vormen worden door deze master teruggebracht naar hun essentie en vertaald naar moderne M.A. beleving.

Beneden aan de bar staat alles klaar (tijdens Deel I is dit voorbereid)

Eenvoudige lunch met broodjes (lijst met benodigdheden maak ik)

Boven in de zaal

Beneden aan de bar (iedereen Gi of nie)

Welkomstwoord & inleiding

Gezamenlijke training op basis van een kata die we gedurende Deel I gaan leren en behandelen. Bedoeling is tussentijds te reflecteren en vragen te stellen. Gasttrainer vertelt over zijn persoonlijke ervaringen. Aan het eind showcase, iedereen (zoveel mogelijk) geeft demo.

Beneden aan de deur Kleedkamers (omkleden)

WAAR

Entree / Koffie & Thee (checklist)

WAT

WIE

Cary + 2x vrijwilliger

Op gebied van toegepast karate. Kataapplicaties in zelfverdediging en close combat.

= deskundige in het veld

Expert B

Vrijwilliger: kassa/hosting = lunch

Liefst met een kyokushin achtergrond. Of bijzondere passie voor specifieke aspecten van een bepaalde karate stijl.

= deskundige in het veld

Expert A

Cary of host

Vrijwilliger: kassa Vrijwilliger: hosting

EDITIE #1 ‘KATA KRAFTWERK’ DATE: NONCOMFIRMED PLACE: ‘THE OLD SPORTZSKOOL’

16:00 Afsluiting -daarna opruimen vanaf 16:30/17:00

Workshop door ‘Expert B’ - 1st inleiding… start 13:15/13:30 - 2nd einde + douchen rond 15:45

13:00 Deel II

12:30 Middagpauze

Katatraining door ‘Expert A’ + showcasing

11:00 Deel I

10:30 Opening

10:00 Deur open

TIJDSTIP

DRAAIBOEK ‘Wax In Wax Out Session’ Editie no.1

ISSHIN DOJO - TURN THE PAGE – CARPE VERITAS


Federatie Oosterse Gevechtskunsten Opleiding Leraar Martial Arts (LMA) Lesobservatieverslag Algemeen Naam LMA cursist: Cary Cornfield Naam School: http://www.schoolofselfdefence.nl/activities/pangamot/ Naam Docent: Pascal Speek Datum& tijd: 29-10-15 19:30 Stijl: Pangamot Groep: Er is maar één lesgroep in deze discipline Aantal leerlingen (m/v): 5 jonge mannen Opmerkingen: Pangamot is een Filippijnse streetfighting art, onderdeel van Eskrima Lesvoorbereiding Ik was er nog niet eerder geweest, de School Of Self Defence in Zwolle. Maar het maakt een sympathieke indruk. Ze hebben zojuist een eigen pand betrokken midden in een nieuwe moderne woonwijk van de stad. Pascal komt oorspronkelijk o.a. uit het karate en kickboksen . Omgang De sfeer is losjes. Bij aankomst staat er een ietwat forse dikkige twintiger nog snel even een sjekkie voor de deur te roken. Binnen zijn wat anndere jonge jongens zich aan het omkleden. Tijdens het parkeren ben ik al iemand tegen het lijf gelopen die daar ook moet zijn. Het blijkt een stagiaire (iets met CIOS) van Pascal te zijn. Pascal zelf maakt een open en opgeruimde indruk die graag alles uitlegt. Uitleg Er is een natuurlijke orde. Gaandeweg lijken sommige dingen toch een beetje op oefeningen uit een gemiddelde kickbokstraining. Pascal legt alles heel goed en duidelijk vantevoren uit. Laat het ook steeds zelf gedetailleerd zien. Als gaandeweg de oefeningen moeilijker worden neemt hij uitgebreid de tijd om alles even stil te leggen en net zolang iets voor te doen tot iedereen het precies begrijpt. Organisatie De vijf personen (zes met mij erbij) staan in frontline opstelling bij aanvang van de les. Er volgt een groet die duidelijk bij deze vechtstijl hoort. De ruimte is best wat beperkt, kan me voorstellen dat je met meer mensen hier niet meer goed uit de voeten zult kunnen . Toch gaan we wat rondjes rennen als warming-up. Het is een soort bedrijfsruimte die grenst aan een tuin of plaats achter. Rechts hangen bokszakken en links is de centrale verwarming. Op de verwarming is de bovenkant met schuim afgedekt, op degrond liggen de bekende –ook hier rood/zwarte- puzzelmatten. Van de website weet ik dat de School Of Self Defence veel met kinderen (Kids Street Defence, Tigers) werkt, daar is deze ruimte zeer geschikt voor. Methodische opbouw en didactische handelingen De les duurt een uur. Vantevoren wachten de leerlingen netjes en geduldig op de mat met elkaar. Er volgt een korte rituele groet en dan volgt de opwarming. Er zit een duidelijk een cumulatieve opbouw in de leerstof, aangezien we beginnen met stootoefeningen (dirty boxing) gevolgd door nog meer typische Pangamot vechttechnieken. Er is een oefening waarin je jezelf moet verdedigen en moet vrijmaken terwijl een groep op je in aan het slaan is (street fighting) en er volgen nog wat lastige goshin jitsu en mma-achtige zelfverdedigingsoefeningen (dirty fighting?). Pascal laat de bewegingspatronen als geheel verder intact. Elke oefening is een apart lesblokje in zijn geheel. De meeste jongens pakken het goed op en sommige zijn blijkbaar al aardig bedreven hierin. LMA opleiding trainer/instructeur 3

pagina 1 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten Opleiding Leraar Martial Arts (LMA) Docent Ik vind de docent echt een sympathieke kerel met een sportieve uitstraling. Als je met hem gaat praten blijkt hij verder ook heel serieus en open te zijn. En dat is ook zoals hij zijn lessen benadert. Hij heeft continu duidelijk de leiding en dit is ook echt zijn plekkie wat hij zelf voor elkaar heeft gebokst. Hij vertelt ook nog dat hij verder gewoon een baan heeft en dat dit dus puur vrijwilligerswerk voor de stichting is. Aan het eind kletsen we nog wat en wat ik dacht klopt want ik dacht aan zijn gezicht al te kunnen zien dat hij ook ‘Indo’ roots heeft. Een uurtje is zo voorbij en zo ook deze Pangomattraining. Activiteit Ik vond het zeer leuk om te kijken en mee te doen. Het lijkt in de training een klein beetje op kickboksen en sommige dingen op jiu jitsu. De oefeningen worden gedaan met een partner waarbij eentje steeds uitvoerend of aanvallend is en de ander opvangend of verdedigend. Het gaat hoofdzakelijk om bokswerk met de handen. Eerlijk gezegd heb ik pas achteraf besloten om dit op te nemen als lesobservatieverslag. Alles werd veilig en zonder gekkigheid beoefend en uitgeoefend. De school heeft een aantal planken hangen vol met pads, trapkussen en ook wat bokshandschoenen. Die werden dan ook goed gebruikt tijdens de oefeningen. Wat me opviel dat Pascal ook gewoon regelmatig de handschoenen uit liet doen, omdat we dan even zonder handschoenen verder gingen. Dit heeft te maken met de Pangamot stijl waarbij je een bepaalde manier van bewegen en verdedigen hebt waarbij je continu je hoofd beschermt met open handen. Het ziet er dan een beetje uit als Monkey style Kung-Fu. En dat vormt dan ook eigenlijk het belangrijkste specifieke bewegingspatroon dat je moet aanleren (naast traditioneel stoot en trapwerk, maar getrapt werd er eigenlijk niet… alleen laag net als bij Wing Chung bijvoorbeeld). Deelnemers Er werd netjes en serieus gewerkt. Een aantal jongens waren duidelijk al een beetje meer gevorderd binnen de school, ook te zien aan hun tenue.. rashguard en fighting shorts met schoollogo. Voor de jongen van het sjekkie was het duidelijk een nieuwe uitdaging, maar ook hij was fanatiek bezig. Er werd nauwelijks echt gepraat, meer gekeken, geluisterd en vervolgens gedaan. Over het algemeen zijn de deelnemers jong en redelijk sportief dus dat scheelt enorm in het oppakken van lesstof. En alles in de training loopt dan ook gewoon soepel door. Pascal is overduidelijk de expert en de enige aanwezige kennisbron voor wat betreft deze wat onbekende en daarom nog exotische vechtstijl. Ikzelf Hartstikke leuk en interessant om een keertje meegemaakt te hebben. Pangamot is als Filippijnse fighting art duidelijk net even anders en voegt zeker een dimensie toe aan het bestaande spectrum van de bekendere vechtsporten. Opmerkingen Het was in eerste instantie niet mijn intentie om mijn proefles Pangamot op te nemen in het portfolio voor de opleiding LMA, maar waarom zou ik het eigenlijk niet doen. Ik heb de docent vantevoren wel gewezen op mijn achtergrond en het feit dat ik begonnen ben aan de LMA opleiding. Commentaar Docent Toen Pascal hoorde dat ik bezig ben met de opleiding Leraar Martial Arts was zijn interesse eigenlijk direct gewekt. Hij overweegt zelf namelijk ook om een certificaat op gebied van lesbevoegdheid te gaan halen. De website van de FOG was hem overigens wel bekend.

LMA opleiding trainer/instructeur 3

pagina 2 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten Opleiding Leraar Martial Arts (LMA) Uitwerking algemeen Zie voorgaande. Uitwerking in detail lesdoel en onderwijsleerstof

organisatie / situatie

Het aanleren van het typische ‘dirty boxing’ filipino style.

Met mij erbij zes deelnemers.

- het leren continu verdedigend te bewegen met de open handen dicht op en bij het hoofd - de pangamot aanvallen zijn meestal opeenvolgende strikes met vuisten, handen, vingers en ellebogen die in een doorgaande flow uitgevoerd worden

In de trainingsruimte van S.OS.D.Z. is voldoende trainingsmateriaal voorradig zoals pads en handbescherming. Behalve het voornamelijk werken in tweetallen is er ook een specifieke oefening die we in groepsverband doen.

- het zelfvormend aspect zoals in bijvoorbeeld ‘budo’speelt hierbij verder geen enkele rol, het is echt vechten van de straat

didactische werkvorm / leeractiviteiten Voor het oefenen van een bepaalde stootbeweging en/of een daaruit voortkomende specifieke combinatie wordt er gewerk in tweetallen. - met pads, waarbij één de pads ophoudt, zodat de ander de juiste techniek ( beweging) kan maken - zonder pads, waarbij de opvangende partij de juiste parering of ontwijking maakt in reactie op de aanvallende bewegingen Ook is er aan het eind een oefening waarbij in opbouw gewerkt wordt met klemmen en pakkingen. Het is de bedoeling dat de aanval uiteindelijk geneutraliseerd wordt en de aanvaller naar de grond gewerkt.

Evaluatie van de les Ik vond het persoonlijk een leuke les en ben erheen gegaan omdat ik nieuwsgierig was geworden en wilde weten wat Pangamot nu eigenlijk precies is en hoe dat ‘dirty boxing’ zou uitpakken in een training. Er zijn een een aantal bewegingsaspecten die deze stijl inderdaad onderscheidend maken waardoor het nodig is om de gebruikte technieken heel specifiek te trainen. Pascal is een hele relaxte goed onderbouwde aardige jongen die dit echt doet uit liefde voor de vechtkunst in het algemeen. O ja het ontbreken van een douchegelegenheid leek me overigens wel een gemis!

LMA opleiding trainer/instructeur 3

pagina 3 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten Opleiding Leraar Martial Arts (LMA) Lesobservatieverslag Algemeen Naam LMA cursist: Cary Cornfield Naam School: http://www.kickboxingsteenwijk.nl/ Naam Docent: Albert Mol Datum & tijd: 08-01-2016 18:30 Stijl: Kickboxing Groep: beginners Aantal leerlingen (m/v): 3 meisjes en 1 jongen Opmerkingen: duur is een uur Lesvoorbereiding Ik kan me voorstellen dat deze les voor Albert Mol en partner Marja Vonk qua voorbereiding gesneden koek moet zijn. Omdat dit een echte beginners- en eigenlijk ook een beetje een jeugdles is waaruit de deelnemers uiteindelijk door kunnen stromen naar de volgende groep. Ik ga ervan uit dat dit een routinematige en intuïtief geleide benadering zal zijn geweest. Omgang Wat mij vaak opvalt bij kickboksen is dat juist de meisjes enorm serieus en gedreven kunnen zijn. Dat vond ik hier ook zo. Albert Mol verzorgde de training en hij heeft een redelijk informele benadering. Maar maakt wel duidelijk dat hij degene is die het voor het zeggen heeft. Bij de aanvang zeer helder en duidelijke introductie. Kinderen(want dat waren het) luisteren aandachtig en doen wat er gevraagd wordt Uitleg De uitleg was heel duidelijk en de leertoon was verder niet anders dan die bij een grotere groep of dan bij een gevorderde groep. De leerlingen worden op een persoonlijke manier benaderd . Duidelijk en met respect voor het individu. Wel vond ik een aantal keren dat een van de meisjes gaandeweg iets te weinig opbouwend werd benaderd. Niet iedereen is hetzelfde en tegen dezelfde joviaal en stimulerend bedoelde opmerkingen bestand. En ik meende te zien dat het jonge meisje zich met ’slome’ niet bepaald gewaardeerd voelde. Maar dit kan ook een sociaal affectieve intentie hebben gehad van de leraar, het gaat immers om een tak van sport waarbij men moet leren te wennen aan een bepaalde hardheid. Organisatie Kickboxing Steenwijk heeft een prachtige nieuwe gym met een ring een trainingsveld met matten. Aan de zijkant een rijtje bokszakken. Alles tot in de puntjes verzorgd. De ruimte die overblijft voor de sporters om te bewegen is niet supergroot qua oppervlakte, maar meer dan voldoende. De les werd gestart vanuit een frontline opstelling en daar werd ook een aantal keren naar teruggekeerd. Methodische opbouw en didactische handelingen De les begon met een korte warming up en bestond verder uit het oefenen van een aantal stoten. Stootcombinaties en stoottrapcombinaties. Heel basic dat wel. Naar mijn idee hadden bepaalde bewegingsvormen wel iets verder gedifferentieerd kunnen worden. Het mooie en aantrekkelijke van kickboksen is dat het een echte doe-sport dus je hoeft het ook niet ingewikkelder te maken dan het is. Er was verder geen echte traditioneel achtige lesopening en dus ook geen afsluiting. Dus geen gezamenlijke groet, geen seiza of iets dergelijks. Ook werd de training niet nadrukkelijk afgerond met iets van een cooling down. Wat niet wegneemt dat het erg leuk was. LMA opleiding trainer/instructeur 3

pagina 1 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten Opleiding Leraar Martial Arts (LMA) Docent Beide docenten zijn geloof ik LMA via de sectie Ringsporten van de FOG. Beide zijn ervaren vechtsporters. De training die ik bijwoonde werd verzorgd door Albert. Hij kwam direct ter zake. Leerlingen op de mat en beginnen maar. Ik krijg wel eerst netjes een introductie wat ik als heel prettig ervaarde. De leerlingen blijven hem gedurende les overigens met u aanspreken, dat zal ook met het leeftijdverschil te maken hebben. Puntje van kritiek was voor mij dat gaandeweg de les en naarmate de geestdriftigheid ietsje toenam de leraar wat sneller ging praten en ook de uitleg wat minder degelijk leek. Activiteit Als je van kickboksen of staand vechtsporten houdt is het oefenen van trappen en stoten natuurlijk altijd leuk. De sfeer was verder prima en met de inzet van de leerlingen was verder niets mis mee. Mooi was ook dat men protectiemateriaal zoals handschoenen en scheenbeschermers tijdens de les kan lenen van de gym. Een uurtje is eigenlijk zo voorbij en met een warming up en meerdere combinaties (die je als kernen zou kunnen beschouwen) loopt het zo weer tegen het einde aan. Het tempo lag niet zo hoog want het waren nog maar de minst gevorderden. Ik vond dat de leraar zeer goed corrigeerde en ook heel goed alles zag. Deelnemers Er werd netjes getraind. Ik zelf vind meestal dat bij kickboksen nooit zo veel op details in wordt gegaan, dat was hier ook zo. Het is waarschijnlijk ook erg afhankelijk van de persoon en de stijl van de school. Er wordt hier wel echt gedegen kickboksles gegeven. Het groepje was niet zo groot, de deelnemers in de puberleeftijd. De jonge jongen die meedeed was erg aarzelend en onzeker. Een archetypische bebeugelde puber. Ik had zelf het idee dat hij wat meer uit zijn tent gelokt mocht worden. Daartegenover verbaas ik me er altijd weer over hoe hard jonge meiden kunnen schoppen en slaan. Er werd door de kids verder prima samengewerkt in de partneroefeningen. Inzet was goed. Ikzelf De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelf ook op de mat stond. De les en de grootte van de groep bood daar wel de ruimte voor. En zo kon ik zelf ook oefenen met observeren en tegelijkertijd zelf ook bezig zijn. Op zich wel prettig want tegen stilzitten in een ruimte met een hard loeiende airco kan sensitieve ik eerlijk gezegd niet zo goed tegen. Zo heb ik dus nog wat goeie tips gekregen met betrekking tot het uitvoeren van een lowkick en de houding van mijn handen daarbij. Opmerkingen Osu! Commentaar Docent ‘Boks’ Uitwerking algemeen Zie voorgaande.

LMA opleiding trainer/instructeur 3

pagina 2 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten Opleiding Leraar Martial Arts (LMA) Uitwerking in detail lesdoel en onderwijsleerstof

organisatie / situatie

Leren kickboksen: van een enkelvoudige stoot tot het maken van een combinatie.

- degelijke warming-up

Motorische acties waarbij cognitieve aspecten komen kijken. -linker en rechter directe -leverstoot -lowkick -lowkick binnenkant been -roundhouse kick body -juiste blok lowkick -juiste blok roundhouse kick -uit de actiecirkel bewegen

Rondjes looppas in meerdere variaties. Rekoefeningen. - met een partner EĂŠn iemand blijft steeds over, deze oefent op een bokszak. Af en toe wordt er gewisseld. - met protectie aan Geen bitje. Wel handschoenen en scheenwreefdekkers. Eeventueel ter beschikking door KBS.

didactische werkvorm / leeractiviteiten In tweetallen oefenen. Om en om wordt de techniek gemaakt voor een bepaalde tijdsduur. Daarna wordt er een nieuwe techniek voorgedaan en eventueel ook gewisseld van partner. De technieken gaan uiteraard niet voluit. Stoten worden gemaakt op de handschoenen, dus niet op de dekking. De verdediger volgt ook een vast actiepatroon, waarbij de juiste houding van het lichaam steeds nauwkeurig wordt voorgedaan door Albert. De leraar loopt en kijkt en helpt of corrigeert waar nodig. Regelmatig wordt de groep ook bijeen geroepen voor nadere instructie en uitleg. Dit gaat eigenlijk zo het grootste gedeelte van de les door.

Evaluatie van de les Het was een leuke gedegen kickboksles voor gevorderde beginners. Daarna kwam de gevorderde groep met wedstrijdjongens (en meisjes). Je kan wel zien dat dit ook een beetje de logische ontwikkelinsgweg in een sportschool bepaalt. Je wilt uiteindelijk goed en rijp genoeg worden om door te mogen stromen. Er was geen gezamelijke aan- en afsluiting en groet, wat ik zelf wel bij de Oosterse discipline vind horen. Aan het eind toen de andere groep kwam werden er nog foto’s gemaakt voor een artikel in fightmagazine Ringsports.

LMA opleiding trainer/instructeur 3

pagina 3 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten Opleiding Leraar Martial Arts (LMA) Lesobservatieverslag Algemeen Naam LMA cursist: Cary Cornfield Naam School: http://www.sportinnsteenwijk.nl Naam Docent: Colin Kist Datum & tijd: 19-02-2016 19:00 Stijl: Jiu-Jitsu Groep: Algemene groep Aantal leerlingen (m/v): 13 heren van diverse leeftijden Opmerkingen: via een karateleerling die ook dit beoefent Lesvoorbereiding Zoals Colin Kist mij tijdens mijn bezoek uitlegde heeft hij een eigen leerplan dat hij hanteert. Hij stemt de oefenstof af op zijn planning. Wel is het zo dat wanneer de examens net geweest zijn er wat losser en vrijer getraind wordt. Hij vertelde dat zijn leerlingen dat vaak heel prettig vinden omdat er dan wat druk van de ketel gaat. Een teken dat er heel erg serieus getraind wordt en dat de eisen van de leraar blijkbaar hoog zijn. Colin is een routinier die vaart op zijn ervaring. Ik geloof niet dat hij zijn lessen opschrijft en uitwerkt. Dat ben ik vergeten te vragen. Hij vertelde me ook dat hij bewust geen algemene warming-up doet , maar gelijk lekker sportspecifiek aan de slag gaat. Anders is het maar zonde van de tijd vindt hij. In principe duurt de training of les een rond uur, meestal loopt het iets uit. Omgang De omgang is joviaal maar respectvol. De sporters onderling gaan gemoedelijk met elkaar om. Colin heeft oog voor iedereen waar nodig. Ook mensen die niet konden doen omdat ze een blessure hebben en nu aan de kant zaten te kijken naar de les krijgen een blijk van aandacht. Dat motiveert natuurlijk wel en houdt het teamgevoel intact. Vanwege zijn ervaring als voormalig topsporter en kampioen op de mat weten de mensen bij wie ze trainen en waarvoor ze binnenkomen. Uitleg Wat ik zelf opvallend vind is dat in de vechtsport toch een eigen soort van trainingsopvatting geldt. Men is gewend aan langdurige oefening en werkt naar examens toe. Gedurende deze periode moet een leerling bepaalde technieken en samengestelde oefeningen onder de knie zien te krijgen. Het diversificeren van bewegingen of het zoeken naar alternatieve werkvormen komt bij veel scholen niet echt voor. Althans dat is mijn indruk. Vaak vindt men het laten uitoefenen en vervolgens corrigeren naar aanleiding van het praatje/plaatje voldoende. Colin heeft een heldere uitleg en laat alles duidelijk zien. Dit doet bij een paar keer totdat de aanwezigen het duidelijk in hun visuele perceptie hebben kunnen opnemen. Vervolgens gaan ze aan de slag. Tussentijds wordt er individueel of klassikaal gecorrigeerd. Om de zoveel tijd moeten leerlingen eventjes laten zien hoe ze het doen. Dan geeft hij vervolgens nadere tekst en uitleg. Organisatie Sportinn Steenwijk is een locatie om jaloers van te zijn. Een sport- en gezondheidscentrum in een pand dat zijn weerga in de regio niet kent. Gesitueerd in een voormalig Achmea Health Center , vlak aan de snelweg staat een modern pand met meerdere verdiepingen. Bij binnenkomst blijkt er een enorme vide waaromheen op iedere verdieping zich de balustrade vormt. Schitterend! De kleedkamers hebben allemaal een sauna en turks stoombad. De jiu-jitsuleraar is eveneens de eigenaar van de sportschool dus wat dat betreft heeft hij van zijn passie echt zijn beroep weten te maken. De Budozaal bevindt zich op ĂŠĂŠn van de verdiepingen en is een mooie ruimte die op dat LMA opleiding trainer/instructeur 3

pagina 1 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten Opleiding Leraar Martial Arts (LMA) moment ook nog verder afgebouwd moet worden. Er liggen nu nog losse judomatten wat in theorie zelfs gevaar voor de sporters zou kunnen opleveren. Wat ik dus leuk vond van Colin is dat hij gaandeweg ook de huishoudelijke mededelingen aan zijn sporters/leerlingen laat weten. Zo kom ik ook te weten dat er een nieuwe vloer gelegd zal gaan worden in de komende tijd. De organisatie van de les gebeurt verder volgens de Japanse stijl. Aanvang en einde op de knieën in seiza om de elkaar, de ruimte en de leraar te groeten,. Methodische opbouw en didactische handelingen Zoals ik al eerder zei hanteert Colin Kist een eigen leerplan. Hij laat me weten dat hij dit erg belangrijk vindt. Hij laat me ook weten dat het bovendien helemaal zijn eigen leerplan is. Zijn leerlingen moeten bepaalde dingen aanleren en daar is zijn les op afgestemd. De warming-up is sportspecifiek, maar begint wel met op en neer bewegen in de lengterichting van de dojo met bijvoorbeeld verschillende sprongbewegingen. Al snel komen daar direct losse gevechtstechnieken bij. Als de les eenmaal op gang is wordt er om de zoveel tijd een rondje gespard, ook daar wordt een eigen systeem van opbouw gehanteert. Het is niet persé zo dat de oefeningen van eenvoudig naar complex gaan. Het is wel zo dat de aard van de oefening steeds wisselt. Er wordt ook regelmatig van partner gewisseld en er wordt regelmatig gezamenlijk gestopt om onder leiding van Colin de oefening te evalueren. De intensiteit van de traning is uiteindelijk behoorlijk hoog. Het motto is wel: éérst techniek leren. Docent Colin Kist is een zeer ervaren sporter. Heeft op het hoogste niveau judo en jiu-jitsu beoefend in internationaal wedstrijdverband. Een 5e dan jiu-jitsu bovendien zonder een graad op het gebied van lesbevoegdheid. Hij was wel nieuwsgierig naar wat voor opleiding ik nu dan precies deed. De FOG en het begrip LMA zei hem verder weinig. Ik had ook niet het idee dat het verder aan hem was besteed, aangezien we ook nog hebben gepraat over andere vechtsporten en de problemen die er zijn binnen organisaties om zichzelf überhaupt bij elkaar te houden. Hij lijkt me iemand die zeker wel geïnteresseerd is in hoe andere mensen het doen en wat voor opvattingen ze daarbij hebben. Anderzijds blijkt zijn eigen methode nu eenmaal beproefd en zoals veel goede vechtsporters lijkt hij me ook iemand die uiteindelijk gewoon in zijn eigen weg zal blijven volharden. Activiteit Jiu-Jitsu is een allround vechtsysteem dat veel verschillende aspecten kent. De benadering van deze school is heel erg resultaatgericht. Colin vertelde me dat hij wil dat de mensen echt leren te vechten zodat ze geoefende technieken echt kunnen toepassen. Hetzij tijdens de straffe uitvoeringen met examens hetzij op de mat in wedstrijdverband. Ze kennen een staand gedeelte, een gedeelte waarbij men elkaar al vast heeft en een gedeelte dat zich afspeelt op de grond. Het staande gedeelte is praktisch letterlijk overgenomen van het semi-contact karate WKF-style. De drie gedeeltes worden beschouwd als fasen in de opbouw van het gevecht. Deelnemers Volgens mij waren het toen ik kwam kijken alleen maar kerels. Variërend van heel erg jong tot al aardig op leeftijd. Allemaal best wel fanatiek en ook redelijk behendig. Dus een groepje waarmee je ook atletisch niveau hoog kan inzetten tijdens de training. Iedereen was zeer sportief en werkte echt goed samen. Hoewel er veel werd gevallen en gegooid viel er geen onvertogen woord. Ikzelf Ja wie ben ik. Ik heb de gehele training braaf aan de kant zitten kijken. Af en toe even een woordje gewisseld met de leraar. Voor mij is Jiu-Jitsu een vrij onbekende discipline in de zin van dat ik er zelf weinig mee te maken heb gehad. De manier waarop het bij Colin Kist wordt getraind spreekt me echter wel aan. Heel dynamisch, heel technisch en echt gericht op sportief resultaat. LMA opleiding trainer/instructeur 3

pagina 2 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten Opleiding Leraar Martial Arts (LMA) Opmerkingen Het was een leuke en leerzame lesobservatie. Ik merk dat ik gaandeweg toch steeds meer te weten kom over de drijfveren van andere lesgevers in het speelveld van de vechtsport. Ook begin ik steeds meer te begrijpen wat de huidige LMA-opleiding nu eigenlijk precies beoogt te bereiken. Mijn eigen visie begint zich wat dat betreft nu pas een beetje meer te ontwikkelen. Commentaar Docent Colin liet meermaals weten dat ik toch echt een keertje moet komen meedoen. En daar heeft hij een goed punt. Er is geen grotere leermeester dan de praktijk. Want van zelf doen zul je het uiteindelijk toch moeten hebben. Het is de enige manier om iets daadwerkelijk te ervaren. Uitwerking algemeen Zie voorgaande. Uitwerking in detail lesdoel en onderwijsleerstof

organisatie / situatie

• Warming-up

- sportspecifiek - eerst alleen, dan samen - tori/uke - na een poosje wisselen

• Oefenen van een vooraf afgesproken vechtsequentie (gecombineerde techniek) • Aanleren van verwurging (ook klem of worp)

- met gebruik van de gi - met partner om en om

• Randori (sparren, vrij oefenen)

- 3 fasen - met/zonder bescherming

didactische werkvorm / leeractiviteiten - competitieve spelletjes - samen met partner - niet voluit - instuderen - evalueren & corrrigeren - praatje/plaatje/ zelf doen - iedereen in tweetallen - tussentijdse correcties - leren vechten - leren toepassen van techniek - leren bewegen onder druk (van een tegenstander)

Evaluatie van de les Dynamische vechtsportles in mijn ogen. Op deze manier zou ik best wel jiu-jitsu willen leren. Wat betreft didactiek en methodiek zou je vanuit een NOC*NSF optiek wellicht kritische kanttekeningen kunnen plaatsen. En dat is eerlijk gezegd iets dat ik mezelf nu afvraag. Welke zouden dat kunnen zijn? Wat is het verschil tussen lekker bezig zijn en gaandeweg door veel herhaling met plezier uiteindelijk impliciet iets op de juiste wijze aan te leren enerzijds & het hanteren van een meer conceptuele benadering waarbij je je lesmethoden didactisch meer gaat afstemmen op de ontwikkeling van persoonlijke en expliciete competenties bij je leerlingen om zo effectief mogelijk meetbare doelstellingen te realiseren anderzijds… Waar zit de crux.

LMA opleiding trainer/instructeur 3

pagina 3 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten

Observatieformulier Geachte sportschoolhouder / leraar / coach 1. U observeert nu een van onze LMA-studenten. U let op een aantal factoren die te maken hebben met de houding en het lesgeven van de LMA-student. 2. U zet achter het onderwerp “++ of + of ± of – of –“ op het observatieformulier. 3. U mag tevens vermelden waarom u het goed of minder goed vond. LMA student

Cary Cornfield

Observator

Ricardo Muller

Datum

27-2-2016

Sportdiscipline

Karate

Waar letten wij op: NR

Wat vond u van:

++

+

1

Stemgebruik

+

2

Taalgebruik

+

3

Lestoon

4

Uitleg (kort/ lang/ duidelijk)

5

Benadering leerlingen

6

Eigen voorbeeld

7

Houding/ optreden

+

8

Opstelling / plaats

+

9

Veiligheid

10

Praatje/ plaatje/ daadje

11

Taalgebruik

-

±

--

+ + + +

+ + +

Federatie Oosterse Gevechtskunsten, Opleiding trainer/instructeur 3

pagina 1 van 3


Organisatie 12

Veiligheid

+

13

Opstelling groep

+

14

Tijdens indeling les

+

15

Lesvoorbereiding en lesplan

+

16

Correcties (algemeen)

17

Correcties (individueel)

18

Aanwijzingen

+ + +

Oefenstof 20

Opbouw / volgorde

+

21

Kwaliteit (op groep afgestemd)

+

22

Differentiatie

+

23

Lengte van de opdrachten

+

24

Veel/ weinig opdrachten

25

Opdrachten tegelijk

+ +

Leerlingen 26

Plezier

+

27

Intensiteit

+

28

Luisteren

29

Vorderingen

+

Indien u voor de LMA-student tips en tops of nadere opmerkingen heeft kunt u deze hieronder kwijt.

Federatie Oosterse Gevechtskunsten, Opleiding trainer/instructeur 3

pagina 2 van 3


Tips! Ziet er goed uit! Neem meer de tijd om je leerlingen een antwoord te geven. Je geeft antwoord doet het voor en gaat dan door. Bij een vraag is er dus altijd een behoefte aan een antwoord en eventueel een verbetering (dus ook het zelf uitvoeren van de leerling deed je soms maar naar mijn mening te weinig). Let ook op de andere leerlingen wat zij doen tijdens je uitleg. Blijkt dat zij soms ook behoefte hadden aan een antwoord op diezelfde vraag. Misschien dan terug naar het detail en 2 a 3 minuten aan besteden? Andere werkvorm voor de probleemstelling? Of zelfs jij de vragen stellen, wat maakt het lastig voor je, waar loop je tegen aan in een bepaalde beweging? Vaak geven zij dan zelf het antwoord op wat ze eraan moeten doen om het te verbeteren en doen ze zelf het werk en jij de ondersteuning. Dit geeft succes beleving en direct didactisch meeste rendement. Probeer niet te strak door je programma heen te lopen soms vraagt het een kleine improvisatie en of aanpassing. Vergeet niet je leerlingen komen van je leren, ze kijken al tegen je op. Dus je bewijst jezelf alleen maar van kundigheid op het moment dat het wat oplevert voor hen.

Tops!

Je lacht zelf veel, das belangrijk. Als jij er plezier in hebt hebben zij dat ook. Je bent directief waar nodig en je doet alles zelf mee. Je straalt wel uit dat je de Sensai bent. Ziet er georganiseerd uit in ieder geval!

Federatie Oosterse Gevechtskunsten, Opleiding trainer/instructeur 3

pagina 3 van 3


Federatie Oosterse Gevechtskunsten

Observatieformulier Geachte sportschoolhouder / leraar / coach 1. U observeert nu een van onze LMA-studenten. U let op een aantal factoren die te maken hebben met de houding en het lesgeven van de LMA-student. 2. U zet achter het onderwerp “++ of + of ± of – of –“ op het observatieformulier. 3. U mag tevens vermelden waarom u het goed of minder goed vond. LMA student

Cary Cornfield

Observator

Bert Slot

Datum

28=02=2016

Sportdiscipline

Karate-do

Waar letten wij op: NR

Wat vond u van:

++

1

Stemgebruik

++

2

Taalgebruik

++

3

Lestoon

++

4

Uitleg (kort/ lang/ duidelijk)

5

Benadering leerlingen

6

Eigen voorbeeld

7

Houding/ optreden

x

8

Opstelling / plaats

x

9

Veiligheid

x

10

Praatje/ plaatje/ daadje

11

Taalgebruik

+

±

-

--

x x x

x x

Federatie Oosterse Gevechtskunsten, Opleiding trainer/instructeur 3

pagina 1 van 3


Organisatie 12

Veiligheid

x

13

Opstelling groep

x

14

Tijdens indeling les

x

15

Lesvoorbereiding en lesplan

x

16

Correcties (algemeen)

x

17

Correcties (individueel)

x

18

Aanwijzingen

x

Oefenstof 20

Opbouw / volgorde

x

21

Kwaliteit (op groep afgestemd)

x

22

Differentiatie

x

23

Lengte van de opdrachten

24

Veel/ weinig opdrachten

x

25

Opdrachten tegelijk

x

x

Leerlingen 26

Plezier

x

27

Intensiteit

x

28

Luisteren

x

29

Vorderingen

x

Indien u voor de LMA-student tips en tops of nadere opmerkingen heeft kunt u deze hieronder kwijt.

Federatie Oosterse Gevechtskunsten, Opleiding trainer/instructeur 3

pagina 2 van 3


Tips! Het feit, dat je al een grote ervaring hebt in lesgeven is een „top“maar dat is meteen ook een valkuil. Ik heb naar mijn mening een training gezien i.p.v. een les. Dat is op zich prima natuurlijk, maar ik moet je beoordelen op het gebied lesgeven en dat betekent m.i. dat je mensen iets moet leren en je lesplan en lesopbouw moet daarop gericht zijn. Ik heb nu een training gezien waarbij de leerlingen dingen hebben laten zien, die ze al ,min of meer, kennen. Je corrigeert ze dan wel als er fouten worden gemaakt,maar ik denk dat je hier nog in kunt groeien. Je hebt dat m.i. zonder meer in je, maar blijf voor jezelf helder voor ogen houden wat je wilt bereiken met je mensen. Oefenstof is leuk, gevarieerd: let er wel op dat je niet allerlei oefeningen door elkaar gooit. In de warming-up gooi je kracht en leningheidsoefeningen door elkaar, waarbij de leningheidsoefeningen misschien iets korter kunnen. Het is de bedoelig dat het lichaam klaar wordt gemaakt om te werken, daarbij hoort een bepaalde spierspanning . Hierbij hoort een geringe mate van stretching, anders ontspannen de spieren zich weer teveel. Aan het einde van de les zou er wat mij betreft iets meer gestretched mogen worden. Probeer ook de oefeningen in je warm-up al aan te laten sluiten, bij hetgeen je wilt gaan doen. Het is nu heel algemeen en dat is prima, maar als je het specifieker weet te maken wordt het voor je leerlingen allemaal nog duidelijker en leuker Tops! Je hebt een zeer prettig stemgebruik en ook je houding naar de leerlingen is ronduit positief te noemen. Het verraadt dat je al een vrij grote ervaring hebt op her gebied van lesgeven. Dojo ziet er prima uit. Geen gevaarlijke zaken die in de weg staan. Leerlingen kunnen op een veilige manier aan de slag. Denk dat mensen de indruk krijgen, dat er op een prettige, veilige manier wordt lesgegeven en kan worden getraind.. Je bent goed in staat om voor te doen wat je wilt laten zien en dat verraadt een goede eigen vaardigheid.

Al met al heb ik een leuke les gezien, waarin alle onderdelen van het karate aan bod zijn gekomen.

Federatie Oosterse Gevechtskunsten, Opleiding trainer/instructeur 3

pagina 3 van 3


TIM Ik ben erg tevreden over de wijze waarop Cary les geeft bij Isshin Dojo. Cary bezit een engelengeduld en is meer dan bereid om elke techniek helemaal terug te brengen naar de absolute basis als de student dit nodig heeft om karate te leren. Dat gaf mij als wittebander voldoende gelegenheid om de eerste stappen in de vechtsport te zetten, en bracht daarnaast meer dan voldoende stimulatie om mijn eerste band te halen. Zijn benadering naar de student toe is respectvol, maar met een hardheid die op maat gemaakt lijkt. Zo weet Cary bijvoorbeeld van iedereen hoe hoog een bepaalde pijngrens is, en welke van zijn studenten fysieke beperkingen hebben die het uitvoeren van een techniek lastig maken. Zelf heb ik te maken met een aantal blokkades in de heup, waardoor dit gedeelte van mijn lichaam niet altijd meekomt in een bepaalde techniek. Cary weet altijd voldoende druk te zetten op dit gedeelte zodat ik wel de techniek netjes blijf uitvoeren, en heeft mij daarnaast gestimuleerd om hier Shiatsutherapie voor te volgen. Ik merk nu dat deze zwakke plek in mijn lichaam zich ontwikkeld, hoewel dit natuurlijk stukje bij beetje gaat. Door het fysieke karakter van de training (kracht-, behendigheid- en cardio-oefeningen) merk ik daarnaast ook dat mijn algehele kracht- en conditieniveau stijgt. Doordat Cary zich meer ontwikkelt als Dojo-eigenaar merk ik dat het fysieke aspect van de training ook belangrijker en beter opgebouwd wordt. Ik verwacht daarom in de toekomst meer mentale en fysieke barrières te doorbreken, een vooruitzicht die prikkelt om elke training weer tot het uiterste te gaan!

T. Feenstra


AUKE Een jaar terug, maart 2015 ben ik als herintreder gestart bij Isshin dojo. Bij Isshin dojo wordt onder leiding van sensei Cary Cornfield lesgegeven in het kyokushin karate. Als herintreder, het is meer dan 25 jaar geleden dat ik voor het laatst karate getraind heb, best een spannende aangelegenheid. Zou de nieuwe kruisband, die er nu een jaar in zit, het houden? Sensei Cornfield wist en weet de lessen echter dusdanig op te bouwen dat het vertrouwen in het eigen kunnen versterkt wordt. Daarbij wordt het opzoeken van de grenzen niet geschuwd. Dit past en hoort m.i. bij het beoefenen van karate. Mijn erg roestige techniek is behoorlijk ontroest onder de stimulerende opmerkingen en de met rust gebrachte opbouwende kritiek van de sensei. A. de Jong


GERRIT BARTUS Er zit duidelijk progressie in je lessen. De derde les vind ik beter, gevarieerder, (nog) meer aandacht voor je pupillen, meer differentiatie dan de tweede les, en de tweede is weer beter dan de eerste. Je werkt met erg kleine groepen. Dat heeft als voordeel dat je veel zorg en aandacht kunt geven aan je leerlingen. Niveau verschil tussen leerlingen is groot. Je laat ze overigens allemaal hetzelfde doen. En heel veel kwaliteitsverschil is niet zichtbaar. Dat is eigenlijk verwonderlijk. Werktempo in de les is relatief laag en ik heb de indruk dat je meer zou kunnen vragen. Zowel fysiek (hoewel ze ook niet allemaal meer even jong zijn), maar zeker ook in variatie en kwaliteit van techniek. Lessen van 1,5 uur, met meestal: opwarming/conditiewerk van circa 20/25 minuten, gevolgd door kihon, soms een stukje kata, afsluitend met kumite. Kihon en kata lijken op het eerste gezicht geen verband met elkaar te houden. Klopt dat? In kumite weinig verschil in tempo van de series aanvallen en verdedigingen. Bij jou als voorbeeld zie ik dat wel, bij je leerlingen niet. Laat je dat passeren? Merk je dat zelf ook op? Mooi dat je in je lessen ook aandacht hebt voor valbreken. Wegdraaien van het hoofd kan in deze meer aandacht voor veiligheid van de leerlingen zorgen. Stemgebruik en positionering van jezelf in de les is goed. Je bent prettig opbeurend, stimulerend naar je leerlingen toe. En duidelijk zichtbaar 'zorgend'. Veiligheid is hoog gewaarborgd. Eigen voorbeeld goed, soms doet iemand systematisch iets anders (met andere been voor) in vergelijking met de andere twee leerlingen. Dat merk je niet op of je laat het passeren? Met een reden? Als je bij een oneven aantal leerlingen zelf meetraint is het altijd van belang om overzicht te behouden met wat de anderen doen. Met een kleine groep nog te overzien, met grotere aantallen lastiger - dan beter in drietallen laten werken. Voor je leerlingen een luxe, veel persoonlijke aandacht van de leraar, om in zulke kleine groepjes te mogen trainen. Mooie ruimte/zaal overigens. Ventilatie ook goed? Leuk, goed om te zien dat je tussen de onderdelen in de les ook nog stukjes opwarming van specifieke lichaamsdelen oppakt of stretcht, bijvoorbeeld voor het sparren.

GB Dielissen

Opleidingscoรถrdinator


Maartensacademie

Bewijs van deelname

SMC Maartenskliniek verklaart dat: Naam:

Cary JF Cornfield

Heeft deelgenomen aan de module:

EHBSO

Nijmegen, 13 februari 2016

Profile for Cee Cornfield

LMA3portfolio2016 cjf.cornfield isshin  

LMA3portfolio2016 cjf.cornfield isshin  

Advertisement