Page 1

10 DECEMBER 2013 - NR. 282

VOOR

EN

WWW.CLICKX.BE

GAMECONSOLE ALS MEDIASPELER P18

VEEL MEER DAN SPELLETJES ALLEEN

EINDEJAARS KOOPGIDS DE BESTE CADEAUTIPS VOOR DE FEESTDAGEN

P72

WORKSHOP

MAAK JE EIGEN WENSKAART P44

MET PHOTOSHOP ELEMENTS 12

SOCIALE NETWERK TOP 8 SOFTWARE P22 9 HANDIGE WHATSAPP-TIPS P77 P50 CURSUS

P33 WORKSHOP

P16 GETEST

SWEET HOME 3D ONTWERP JE EIGEN HUIS

BITDEFENDER SAFEPAY VEILIG SURFEN EN ONLINE BETALEN

PARROT FLOWER POWER EEN APP IN JE BLOEMPOT

Clickx verschijnt 18 keer per jaar - € 4,99 01382

5 414206 070005 Afgiftekantoor: Antwerpen X - P 309979


44

WARME WENSEN!

MAAK EEN WENSKAART VOOR DE FEESTDAGEN MET PHOTOSHOP ELEMENTS P72

EINDEJAARSKOOPGIDS

DE BESTE CADEAUTIPS VOOR DE EINDEJAARSFEESTEN

P18

SPELEN MET MEDIA

DE NIEUWE GENERATIE SPELCONSOLES

P69

DE BESTE MUZIEK-APPS

DE 10 APPS DIE IEDERE MUZIEKFANAAT MOET HEBBEN

3 4 6 28 80 81 82

Edito Inhoud Nieuws Wedstrijd Game on Macrofoto Colofon

TESTS 12 Samsung Galaxy Gear & Sony Smartwatch 2 Sedert jaren voeren smartphone-fabrikanten een onderlinge oorlog om die gegeerde plaats in je broekzak te verdienen. Verplaatst die oorlog zich binnenkort naar je pols? 14 TomTom Multi-Sport Sinds een tweetal jaar is de markt voor GPS-loophorloges ontploft. Garmin heeft jarenlang de plak gezwaaid, maar heel wat nieuwe kandidaten staan te springen om de fakkel over te nemen. De loophype die momenteel gaande is, helpt daarbij natuurlijk ook wel. Tijd om de koude temperaturen te trotseren! 15 LG G Pad 8.3 Hoe goed is de nieuwe tablet van LG? 16 Parrot Flower Power Een sensor die aangeeft of je plantjes te weinig water hebben, te veel zon of niet genoeg vitamientjes? Met een bijhorende app? Jawel: de digitale tuin is nabij! 16 WD My Cloud Maak je eigen clouddienst, met veel opslagcapaciteit? 4

December 2013

ACHTERGROND 18 De nieuwe generatie spelconsoles Spelconsoles worden steeds meer als multimedia-apparaten beschouwd en met de nieuwe generatie van spelconsoles is het niet anders. Loont het om zo’n nieuw apparaat in huis te halen, ook wanneer spelletjes niet belangrijk zijn?

HOE ZIT DAT? 26 Traag internet Internet zien we al lang niet meer als een luxe, maar als noodzaak. Des te vervelender wanneer de beloofde internetsnelheid (lang) niet gehaald wordt. Waaraan ligt dat?

TIPS 22 Sociale netwerken Het bijhouden van al je sociale netwerken is tegenwoordig bijna een dagtaak. Social media-dashboards bieden een uitkomst: ze verzamelen de berichten uit diverse netwerken en plaatsen ze overzichtelijk bij elkaar. 69 De beste muziek-apps De 10 meest onmisbare apps voor iedere muziekfanaat. 77 Beter werken met Whatsapp De tijd dat iedereen zat te sms’en, is achter ons. Het kan tegenwoordig gratis, met Whatsapp als grootste voortrekker. Daarom: 9 tips om nog efficiënter te ‘Whatsappen’.


CURSUS ZELF JE INTERIEUR INRICHTEN P50

ONTWERP JE EIGEN HUIS MET SWEET HOME 3D 4.1

P12 SAMSUNG GALAXY GEAR

& SONYSMARTWATCH 2

WELKE SMARTWATCH IS DE BESTE?

P77 9 GOUDEN WHATSAPP-TIPS

BETER WERKEN MET WHATSAPP

P30

ANIMO VERZEKERD

ANIMATIES MAKEN MET MOOVLY

KOOPGIDS 63 De ultieme koopgids Van digitale camera’s tot smartphones en tabletcomputers: hier vind je de interessantste kooptips opgelijst. 72 Eindejaarskoopgids De beste cadeautips voor de eindejaarsfeesten.

CURSUS 50 Zelf je interieur inrichten met Sweet Home 3D 4.1 Vind je een binnenhuisarchitect te duur en heb je creatief bloed? Maak dan gewoon zelf een ontwerp met Sweet Home 3D.

WORKSHOPS 30 Animaties maken met Moovly Verras vriend en vijand met een geanimeerde boodschap op YouTube of Facebook. 33 Bitdefender Safepay Je zal niet de eerste zijn die tijdens het online bankieren of winkelen het slachtoffer van hackers of malware wordt. Bitdefender Safepay maakt het die onverlaten alweer een flink stuk lastiger! 34 Spacesniffer Analyseer de inhoud van je harde schijf.

36 Wishlistr Maak dankzij Wishlistr jouw hints voor cadeau’s schaamteloos duidelijk! 38 Inspectie van je systeem met ESET SysInspector Een besturingssysteem is een uiterst complex samenspel is van allerlei services, processen, drivers, … en dan mag er weinig misgaan! ESET SysInspector helpt je potentiële dwarsliggers te vatten. 40 Analyseer mappen en schijven met Spyglass Je harde schijf loopt langzaam vol, terwijl je geen idee hebt waar die ruimte allemaal voor wordt gebruikt. Met Spyglass zie je onmiddellijk hoe de inhoud van mappen verdeeld is en waar de ruimteverslinders zitten. 42 Een algemene inhoudstafel maken voor diverse Word-documenten Beheer(s) afzonderlijke Word-documenten en stel een gezamenlijke inhoudstafel samen? 44 Een wenskaart maken voor de eindejaarsfeesten Verras vrienden en familie met een kaart op basis van eigen foto’s.

BRIEVEN 47 Hardnekkig computerprobleem? Op zoek naar een handig tooltje? Clickx lost het op.

HINTS, TIPS & DOWNLOADS 54 Acht pagina’s hints & tips, handig verdeeld in categorieën.

December 2013 5


ACHTERGROND

NIEUWE GENERATIE SPELCONSOLES

SPELEN MET

MEDIA

door Cédric Van Loon

Spelconsoles worden steeds meer als multimedia-apparaten beschouwd en met de nieuwe generatie van spelconsoles is het niet anders. Loont het om zo’n nieuw apparaat in huis te halen, ook wanneer spelletjes niet belangrijk zijn?

18

December 2013


ACHTERGROND

maar nu ondersteunen zowel de Xbox One als de PlayStation 4 Blu-ray. Vroeger loonde het om een spelconsole in schakelen omdat Blu-rayspelers duur waren, maar tegenwoordig gaat die vlieger niet meer op. De Xbox One en PlayStation 4 doen beiden dienst als cd/dvd/blu-rayspeler, maar geen van beide kan de allernieuwste 3D Blu-rays lezen. Sony werkt aan een update voor volgend jaar waarmee dit wel moet lukken. Microsoft heeft niet de ambitie om 3D Blu-rays te ondersteunen. Dus als 3D voor jou belangrijk is, dan is jouw keuze snel gemaakt. Beide hebben snelle Blu-raylezers aan boord, zodat wachten op menuutjes niet meer van toepassing is. Ook het laden van spellen is sterk versneld, maar daarvoor is ook de harde schijf in beide toestellen grotendeels verantwoordelijk. De PlayStation 4 is de krachtigste console van de twee, maar op het vlak van mediafunctionaliteit schiet hij tekort.

Spelconsoles zijn al jaren aan een steile opmars bezig in het multimedialandschap. Waar de apparaten vroeger enkel dienden voor spelletjes kunnen ze nu overweg met filmpjes, muziek, foto’s en andere extra toepassingen zoals videochatten. Iedereen een spelconsole? Nee. Om ze enkel als multimedia-apparaat te gebruiken, zijn ze nog veel te prijzig. Maar als bijvoorbeeld je kinderen er eentje willen, kan jij er zelf ook wel wat voordeel uit halen. Na meer dan 7 jaar is de levenscyclus van de Sony PlayStation 3 en Microsofts Xbox 360 stilaan voorbij. In het najaar ligt de gloednieuwe PlayStation 4 in de winkel, en begin volgend jaar komt ook de Xbox One uit. Twee nieuwe multimediapaarden? Of moet je ze enkel in huis halen voor de spelletjes?

SCHIJFJES De Xbox One is een stuk groter dan de PS4 en moet je horizontaal positioneren.

De meest logische keuze waarvoor je zo’n spelconsole nog meer kan gebruiken, is de dvdspeler. Sony heeft met de PlayStation 3 zeven jaar geleden zijn slag thuis gehaald met Blu-ray,

VERKRIJGBAARHEID De PlayStation 4 is ondertussen in de winkels verkrijgbaar voor 399 euro. De Xbox One stond oorspronkelijk ook gepland op eind november, maar België moet last minute nog wachten tot begin 2014. Kan je niet wachten? In Frankrijk en Duitsland kan je er al wel eentje vinden. Adviesprijs: 499 euro.

HARDE SCHIJF Beide consoles hebben een harde schijf van 500 GB aan boord. Dat klinkt veel, maar de nieuwe generatie spellen knabbelt graag aan die opslagruimte. NBA 2K14 eist bijvoorbeeld al 41 GB op! Tien van zulke spelletjes installeren en je kan beginnen te schuiven of verwijderen. Sony heeft daar een oplossing voor door zelf de harde schijf van je PlayStation 4 te upgraden naar een groter model. Het idee klinkt simpel, maar de uitvoering ervan vraagt toch iets meer technische kennis. Zeker niet iets om even snel op een namiddag te ondernemen. Bij de Xbox One kan je de harde schijf niet vervangen, maar binnenkort kan je wel de opslag uitbreiden met een externe harde schijf via USB. Een veel gebruiksvriendelijkere optie dan die van Sony. De PlayStation 4 ondersteunt geen geheugenuitbreiding via USB, maar laat nog niet in zijn kaarten kijken of dat in de toekomst wel zou kunnen. Je merkt trouwens bij beide consoles dat

De bediening van de Xbox One lijkt heel sterk op Windows 8

December 2013 19


10 TIPS

OFFICE

OVERAL SOCIAAL HET BIJHOUDEN VAN AL JE SOCIALE NETWERKEN IS TEGENWOORDIG BIJNA EEN DAGTAAK. SOCIAL MEDIA-DASHBOARDS BIEDEN EEN UITKOMST: ZE VERZAMELEN DE BERICHTEN UIT DIVERSE NETWERKEN EN PLAATSEN ZE OVERZICHTELIJK BIJ ELKAAR. door Edwin Feldmann

22

December 2013


10 TIPS

1

BOTTLENOSE In het logo van Bottlenose zit een dolfijn. Een bewuste keuze volgens de makers, want dolfijnen zijn erg sociale dieren die met elkaar communiceren via sonargeluiden. De dienst probeert dan ook die sonar te imiteren en zet je meest gebruikte woorden en contacten op Twitter in een schemaatje, dat nog het meest weg heeft van een sterrenstelsel. Dat ziet er erg leuk uit, maar al bij al voegt het niet zoveel toe. Het dashboard van Bottlenose is even wennen, met heel veel opties en klikbare elementen, maar biedt voor de rest een goed overzicht over je sociale netwerken. Bij de tweets toont Bottlenose direct de statistieken als er een Bit.ly-link in de tekst staat. Dat is informatief en leuk. http://bottlenose.com

2

1

BUFFER De mooi vormgegeven dienst Buffer kan je gebruiken voor Twitter, LinkedIn, Facebook en App.net. De echte meerwaarde zit hem eigenlijk in de mogelijkheid om de tool uit te breiden met externe apps, zoals verschillende rss-readers, Paper.li, Wordpress en Feedly. Het is alleen jammer dat je om zo’n app te kunnen gebruiken, vaak een extra account bij die dienst moet aanmaken. Buffer wordt wel breed ondersteund en werkt via je webbrowser, via de mail en op je iPhone of Android-smartphone. http://bufferapp.com

3

HOOTSUITE Met zes miljoen gebruikers is Hootsuite misschien wel het bekendste dashboard. En dat is niet voor niets, want het biedt een duidelijk overzicht over je sociale media, zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, Foursquare, MySpace en Google+. Hootsuite is erg gebruiksvriendelijk en volledig in het Nederlands. De gratis tool herbergt ook een hoop verborgen functies. Zo kan je diverse gratis en betaalde apps installeren in je Hootsuite-webapplicatie. Dankzij een YouTube-app kan je bijvoorbeeld de video’s van de YouTubekanalen waarop je een abonnement hebt als stream voorbij zien komen. Je moet Hootsuite dan wel toegang geven tot je Googleaccount. En dankzij de beschikbare apps kan je vanuit je Hootsuitedashboard zelfs een complete Wordpress-site bijhouden. https://hootsuite.com

4

KRED Deze dienst komt op het eerste gezicht over als een echt dashboard, met allerlei vakjes en vensters waarin info staat, maar al snel valt op dat Kred toch volledig anders is. Je sociale netwerken worden niet getoond, het gaat de dienst meer om het uitdelen van Kred-punten. Die zijn vergelijkbaar met de likes van Facebook. Met elke tweet en elke Facebook-update kan je Kred-punten verdienen en die zeggen iets over hoeveel invloed je hebt op je volgers. Dat is allemaal best leuk als je bereid bent om je erin te verdiepen, maar het maakt de tool wel onnodig gecompliceerd. Bovendien lijkt de dienst nog niet helemaal op poten te staan, want we kwamen regelmatig foutmeldingen tegen. http://kred.com

2

3

4

December 2013 23


WORKSHOP MAAK JE EIGEN CADEAULIJST

Workshop Whishlistr_Windows & Mac OS X

Wat? Een wenslijst maken voor cadeaus

Waarmee? Wishlistr

Hoelang? 10 min

Niveau

ĦĦĦĦĦ

Nooit meer sokken door Dirk Schoofs

MET DE INHOUD VAN MIJN SOKKENSCHUIF KAN IK EEN GEMIDDELD DORP IN LAPLAND WARME VOETEN GARANDEREN. EN TOCH IS HET IEDERE KERST WEER ZOVER… TATATAA SOKKEUH! DIT JAAR IS DAT FINAAL AFGELOPEN, WANT DANKZIJ WISHLISTR ZIJN MIJN HINTS VOOR CADEAUS SCHAAMTELOOS DUIDELIJK.

Stap 1 Je volgt hoeveel mensen je wenslijstje hebben bekeken.

Januari 2013 was een topjaar voor online tweedehandsshops. Steeds meer mensen willen langs die weg hun foute kerstcadeaus van de hand doen. Stuur de mensen met wie je pakjes ruilt voortaan ondubbelzinnig in de goede richting. Met de hulp van Wishlistr kan je maanden van tevoren je wenslijst samenstellen om die te delen met vrienden en familie. Over een win-winsituatie gesproken: jij krijgt tenminste iets wat je echt hebben wil en de schenker hoeft geen uren meer in de stad te zoeken om uiteindelijk toch nog met een fout cadeau op je stoep te staan.

STAP 1 / INLOGGEN EN PROFIEL Over cadeaus gesproken, Wishlistr is gratis. Je surft naar www. whishlistr.com, geeft een gebruikersnaam en wachtwoord in en je kan aan de slag. Het is niet noodzakelijk dat je de profielpagina volledig invult, maar het is natuurlijk wel leuker voor je bezoekers. Wie wil, kan hier zijn profielfoto, geboortedag, gemeente, website en wat algemene info kwijt. Klik op OK en dan beland je meteen bij statistiek waar je leest hoeveel items in de lijst staan en hoeveel bezoekers hem al hebben bekeken. Omdat je pas begonnen bent, staan de tellers nog op 0. Tijd om daar iets aan te doen. 36

December 2013


Stap 2 Geef zo duidelijk mogelijk op wat je wil hebben.

STAP 2 / HANDMATIG ITEMS TOEVOEGEN Klik rechtsboven op de knop WISHLIST. Er zijn drie manieren om items aan de wenslijst toe te voegen. Ofwel geef je de items handmatig in, ofwel selecteer je het cadeau met de bookmarklet ofwel importeer je items van Amazon of Delicious. Begin op de eerste manier en klik op de knop ADD AN ITEM. Vervolgens geef je de naam in van het cadeau dat je graag zou krijgen. Je kan eventueel een internetlink bij het item plakken, een foto toevoegen en wat commentaar geven. Daarna klik je nog een keer op ADD TO WISHLIST en je eerste item voor de wensenlijst is klaar!

STAP 3 / BOOKMARKLET EN IMPORTEREN Installeer de bookmarklet om vlotter items van het internet te selecteren. Klik rechts op de rubriek TOOLS en daarna op de knop BOOKMARKLET. Een bookmarklet is niet meer dan een knop, een actieve internetkoppeling, die je naar de balk met bladwijzers sleept. Wanneer je tijdens je strooptocht op het web op een item botst dat je wil toevoegen aan het wenslijstje, klik je op de bookmarklet en dan wordt de foto en de internetlink meteen ingeladen. Je hoeft alleen nog de naam en eventueel commentaar in te vullen. Via TOOLS, IMPORT kan je de lijsten op deze diensten binnenhalen, op voorwaarde dat je die ooit hebt aangemaakt.

Stap 3 Sleep de bookmarklet naar de knoppenbalk van de browser. Stap 4 Kies een sjabloon dat bij de gelegenheid past.

STAP 4 / WENSLIJST OPMAKEN Via de knop SETTINGS kan je het uiterlijk van de wenslijst hartsgrondig wijzigen. Vink bij APPEARANCE het vakje aan dat toestaat om je profielfoto te plaatsen en daarna kies je een WISHLIST TEMPLATE en je klikt op PREVIEW. Op die manier verschijnen er links een hoop verschillende sjablonen die je één na één mag proberen. Heb je de keuze gemaakt? Klik dan je op EXIT PREVIEW en daarna op SAVE CHANGES.

STAP 5 / DE BEZOEKER Nu de wenslijst nog bij de juiste mensen krijgen. Daarvoor stuur je het internetadres naar je vrienden, dat is eenvoudig: www.wishlistr.com/gebruikersnaam, bij mij is dat dus www. wishlistr.com/dirk-schoofs. Laat de cadeaus maar komen. De bezoeker krijgt de opgemaakte pagina te zien waar onder iedere cadeautip BUY OR VIEW THIS ITEM staat. Door op deze link te klikken, kom je op de webpagina die je hebt vastgelegd. Bij de TOOLS zit ook een pagina SHARE & INVITE om de e-mailadressen in te geven en een boodschap te formuleren voor de mensen die je langs deze weg wil aanschrijven. De bezoeker kan helaas niet online aangeven dat hij dit item voor jou zal kopen. Hierdoor blijft het nog altijd mogelijk dat je in plaats van met 10 paar sokken, met drie dezelfde dvd’s van je lijstje opgezadeld zit.

Stap 5 Je kan de lijst ook delen via Facebook.

December 2013 37


DIT WILLEN WIJ ONDER DE KERSTBOOM!

CADEAULIJSTJES Cadeautjestijd is daar! De ruimte onder de kerstboom moet gevuld worden, maar wat als je nog wat inspiratie nodig hebt? Dit zijn onze favoriete cadeaus voor dit eindejaar. door Clickx redactie

72

December 2013


CÉDRIC VAN LOON Case Logic Neoprene Sleeve 10 Ik loop al meer dan drie jaar met een tablet rond en nog altijd heb ik er geen sleeve voor gekocht. Het ding ziet er ondertussen al lang niet meer uit, maar beter laat dan nooit. De tablet gaat elke dag in mijn tas, elke dag op de fiets, naar het werk en terug. Dan kan wat extra bescherming geen kwaad. Liefst voordat mijn scherm stuk gaat! Deze flexibele case is misschien te groot voor mijn 8-inchtablet, maar liever eentje op de groei dan te klein. Prijs: 29,95 euro

Microsoft Xbox One

Sony NWZ-W273

Ik speel al spelletjes sinds ik vijf jaar ben en bij elke lancering van een nieuwe spelconsole neemt een kindse vreugde het van mij over. Dit eindejaar heb ik zelfs dubbel prijs, met de Xbox One en de PlayStation 4. Ik zou ze allebei direct willen, maar als ik toch moet kiezen liever de Xbox One omwille van zijn extra functionaliteiten buiten de spelletjes om. Nu nog iemand vinden die hem in Frankrijk of Duitsland voor mij wil halen! Prijs: 499 euro

Ik ben een fervent loper en doe regelmatig hier en daar een triatlon mee. Daar horen lange uurtjes baantjes zwemmen bij, en dan lijkt me dit wel een ideale mp3-speler om in het water toch naar muziek te blijven luisteren. Ik ben wel benieuwd of zoiets wel goed werkt onder water. Werkt het niet, dan kan ik hem nog altijd uitstekend gebruiken op de fiets of tijdens het lopen. Nu nog die koude trotseren… Prijs: 79,95 euro

Logitech Harmony Ultimate Hub

Withings Pulse

Een universele afstandsbediening kan ik iedereen aanraden. Ik heb er al ongeveer vier jaar eentje thuis liggen, maar de eenvoud van de Logitech Harmony Ultimate Hub spreekt me heel sterk aan. Al je apparaten bedienen met je smartphone of tablet, waarom ook niet? De kans is groot dat je een van beide altijd dicht bij jou hebt in de woonkamer. Hopelijk is hij ook compatibel met mijn oude Harmony-afstandsbediening. Prijs: 79 euro

Bewegen en sporten zit in mijn bloed, en daarbij komt nog eens dat ik een zwak heb voor cijfertjes en data. De Withings Pulse is daarom het ideale meetapparaat voor mij om aan mijn broek te hangen. Hoeveel stappen heb ik gezet? Hoeveel hoogtemeters heb ik gedaan? Wat is mijn hartslag op dit moment? De Pulse weet op alles een antwoord. Ik had er een, maar die is ergens verloren gegaan. Ik mis hem… Prijs: 99 euro

December 2013 73

Clickx 282