211023 Lokaltidningen Växjö

Page 1

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

ÅRGÅNG 3  VECKA 42  OKTOBER 2021

SVERIGES BÄSTA BURGARE FINNS NU PÅ NORREMARK GRUSÅSVÄGEN 12 MITT EMOT PDL Varmt Välkomna, Sulle med Crew

Boka undersökning på memira.se

Vi finns även på Hjalmar Petrisväg 43 (vid Euromaster)

VÄXJÖ ALVESTA

DIN LOKALA GRATISTIDNING

Nils-Petter Nilsson är VD och centrumledare på Växjö Citysamverkan AB. Foto:Josefin Petersson

Nu anordnas bröllopsmässa i Växjö

Sid 5

Ögonlaser - Linsbyte - Optik - Ögonsjukvård

Snart kan du spela golf inomhus i Växjö

Assarsson ställer ut i Alvesta

Sid 30

Sid 4

Nu kan du som är golfintresserad snart spela golf året runt oavsett väder. 30 oktober öppnar nämligen Småland Indoor Golf, bakom satsningen står Erik Engström, Henrik Engström, Björn Kellander och Graham Crisp. Foto: Josefin Petersson

Låt mäklaren med mest nöjda kunder sälja din bostad

ÖPPET HUS HOS STL! MASSOR AV SPÄNNANDE ERBJUDANDEN! • Vi bjuder på fika och tilltugg! • Tävlingar med fina priser. • Marcus från Best Of Wrapping. • Sulles är på plats med grillar och säljer ”Sveriges godaste hamburgare”.

RESERVERA

27 OKTL O13B:0E0R FRÅN K

PÅ PLATS I BUTIKEN!

KÖP 3 BETALA FÖRr 2! gäller alla Bruka produkte

Goodiebag till de 25 första köpande kunderna!

Sid 28

lansfast.se/vaxjo - 0470-74 74 00 lansfast.se/alvesta - 0472-130 30

JAN EMANUEL OCH STL LANSERAR OCH PRESENTERAR BRUKA HYGIENPRODUKTER OCH RUDEBOY - BILVÅRDSSERIE!

Kungligt besök på Högåsens äldreboende


2

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

VI KÖPER DITT GULD! HÖGSTA GULDPRISET PÅ 6 ÅR!

– Din lokala Guldhandlare

Klostergatan 5, Växjö

Välkommen till ett möte i skyddad miljö

Nässjö | Värnamo | Gnosjö | Ljungby | Tranemo | Jönköping | Ulricehamn | Borås Ring oss idag och boka ditt besök. (Vi köper även mynt, silver, tandguld och industriguld)

mån-lör 9-17. Öppet mån-fre 9-17.Ring Ringoch ochboka bokatid. tid.

0470-809 50, Gulddeal.se Klipp ut och spara!

Någon annan fixar det! J

ag tror att vi alla har upplevelser av situationer där vi arbetat i grupp med andra och känslan har varit att alla inte bidrar lika mycket. Det kan röra sig om grupparbete i skolan, insatser på arbetsplatser eller vad som sker under en ishockeymatch.

lem och vederbörandes roll har varit viktig och förståelse för varandra har funnits. Det har inneburit att alla inte gör allt, utan olikheter i personlighet och kompetens har styrt rollerna. Tydliga processer och spelregler gjorde sammantaget att vi fick ut betydligt större effekt när alla bitar föll på plats.

1883 SATTE den franske professorn Maximilien Ringelmann upp ett försök där han ville prova vad som hände om man arbetade enskilt eller i grupp. Försöket bestod i att låta studenter dra i ett rep som var kopplat mot en kraftmätare. ”Ringelmann effekten” Resultatet blev följande: Drog man själv fick man ut 100% effekt. När man var två fick man ut ca 93% av varje individ. När det var fem personer genererade de bara ca 50% var. Kopplar man ovanstående försök vidare till andra områden som också anses vara vetenskapligt bevisat för att förstå hur man skapar effektiva team blir det riktigt intressant. Motivation och samordning kan öka produktiviteten i en grupp markant.

MED EN medvetenhet om ”Ringelmann effekten” är alltså inte lösningen att tillföra fler medlemmar i ett team om man inte kan hantera motivation och samordning. Personligen har jag alltid älskat känslan när jag tillsammans med ett grymt team skapat stordåd för att vi alla gav 100%.

Vard 10-18, Lör-sön 10-16 www.signestradgard.se

Renvägen 14, Växjö. 0470-51 68 00

MATS EKENSTAM KRÖNIKÖR

Foto: Alexander Hall

Motivation och samordning kan öka produktiviteten i en grupp markant.

KOPPLAT TILL mina egna erfarenheter som ledare i över 20 år och människa i 52 år har jag upplevt fantastiska team men även raka motsatsen. När vi har lyckats att få ut det bästa av varandra har det funnits en gemensam målbild som vi alla köpte in på. Ledarskapet har varit tydligt, tryggt och inkluderande med ett positivt förhållningssätt. Värderingarna har guidat oss och varit ett stöd i vårt förhållningssätt såväl internt som externt. Betydelsen av varje enskild teammed-

Följ oss på sociala medier för bilder och erbjudanden.

Dags att smycka graven!

TIPSA OSS

FACEBOOK @lokaltidningenvaxjo.se

INSTAGRAM @lokaltidningenvaxjo.se

E-POST redaktion@lokaltidningenvaxjo.se

Medarbetare Vikarie

GRATTA BARN, BARNBARN, FAMILJ ELLER VÄNNER Scanna koden och lägg snabbt och smidigt in din annons på vår hemsida.

VD/Ansvarig utgivare

Försäljningschef

Mediasäljare

Journalist Alvesta

Journalist Växjö

Cecilia Petersson 0708-63 78 22 cecilia.petersson @lokaltidningenvaxjo.se

Sebastian Lindgren 0708-63 78 21 sebastian.lindgren @lokaltidningenvaxjo.se

Sara Larsson Dahl 073-994 21 65 sara.larsson @lokaltidningenvaxjo.se

Josefin Petersson 070-941 44 95 josefin.petersson @lokaltidningenvaxjo.se

Thomas Edgren 076-109 89 95 redaktion @lokaltidningenvaxjo.se

Grafisk Form Björn Grahn & Sofia Johansson, annons@lokaltidningenvaxjo.se Besöksadress Norrgatan 17, 352 31 Växjö. www.lokaltidningenvaxjo.se Distribution Under helgen av Svensk Direktreklam Upplaga 53 800 ex. Utgivningsområde Varje vecka till hushållen i Växjö & Alvesta kommun Tryck Bold Printing Malmö. Miljöcertifikat enligt ISO 14001 Utebliven tidning 0470-57 10 72, www.sdr.se/kontakt/reklamationer Upphovsrätt För ej beställt material ansvaras ej. Allt material i tidningen lagras digitalt, publiceras och tillhandahålls i digitala medier liksom i arkivdatabaser. Den som sänder in material anses medge sådan digital lagring och publisering.

Lär känna känna Fia Sandberg Lär Lina Ländin Roll på Telekonsult? Butikssäljare Roll på Telekonsult? Butiksansvarig säljare Fritidsintresse? Padel och golf Fritidsintresse? Köra hoj, matlagning och film vi inte Grym stå på huvudet! VadVad vet vet vi inte om om dig?dig? Är en fenapåpåatt möbelrenovering!

✓ Mobiltelefoner ✔ Mobiltelefoner ✓ Mobila ✔ Mobilaväxlar växlar ✓ Företagsbutik ✔ Mobilabonnemang ✓ Mobilabonnemang ✔ Företagsbutik


99· /flak

Alkoholfri öl

Staropramen 0,5%, 24 x 33 cl Jfr. pris 12,50/lit Ord. pris 299:-/flak

Priserna gäller v. 43, 42, 25/10 18/10–24/10 –31/10 2021

SPARA 200:-/flak

Reservation för slutförsäljning och tryckfel.

169· /kg

Entrecôte

Färsk ursprung Sverige, i skivor av nöt Max 3 kg/hushåll

29·

14_ot

/st

/kg

SPARA 20,95-30,95/st

Ben & Jerry´s

Äpple

438-465 ml, olika sorter Jfr. pris 62,36-66,21/lit Ord.pris 49,95-59,95/st

Royal Gala, Italien, Frankrike klass 1 Max 3 kg/hushåll

Handla andra varor för 300:så får du köpa*

29·

49_ot

/st

Smör

/kg

SPARA 40:-/kg

Lösviktsgodis

Arla 500 g Jfr. pris 58:-/kg Ord. pris 47,50-51,95/st Max 2 st/hushåll

Extra saltat 81%, Osaltat 82%, Normalsaltat 82%, Laktosfri Normalsaltat 82%

Hultén Ord. pris 89,95/kg Max 2 kg/hushåll

SPARA 18,50-22,95/st

*Gäller ej på citygross.se, spel, tidningar, tobak, läkemedel, presentkort, pant och modersmjölksersättning eller i samband med andra rabatter. Reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Veckans tårta!

r ta f rå n Vec k a n s tå ge ri ! e ge t ba

99·

e f rå n vå r E rbjuda nd e li k a te s s! d ma n ue lla

sk a ldju r Fä rs k fi sk & sk, a llt di sk frå n vå r fi be st å nd! frå n hå llba ra

Miljömärkt

SPARA 60:-/st

20·

89·

Halloweentårta

Smörrebröd

Guldsparid

/st

750 g, 6-8 bitar. Jfr. pris 132:-/kg Ord. pris 159:-/st

Öppet alla dagar 8-22

400-600 g Aparus aurata Odlad i Turkiet

Olika sorter Ord. pris 36,95/st

N VA

ENMÄRK

E T

Växjö Sambandsvägen 4, tel 0470-70 56 00

/kg

/st

S

llmofrön

Klipp!

119· /kg

Varmrökt hel lax Leröy 1-2 kg, har varit fryst

citygross.se

Butikskedja 30790654

Gäller ej på citygross.se, spel, tidningar, tobak, läkemedel, presentkort, pant och modersmjölksersättning eller i samband med andra rabatter. Reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.


4

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Martin Lyberg ny vice VD i LOHILO Foods VÄXJÖ. Martin Lyberg grundare och VD för Superfruit Scandinavia AB blir ny vice VD för Lohilo Foods från och med den 4 oktober 2021. Rollen är ny i koncernen. Styrelsen i Lohilo Foods AB har utsett Martin Lyberg till vice VD med omgående tillträde. Martin som är en av grundarna till Lohilo Foods dotterbolag Superfruit kommer att ingå i ledningsgruppen och avlasta VD Richard Hertvig på koncernnivå. Martin kommer att ansvara för Supply chain, Produktutveckling och dessutom kommer han att förstärka koncernen inom förvärvsfrågor. – Med Martins engagemang breddar vi ansvaret i ledningsgruppen och får en förstärkning inom flera viktiga områden. Martin har en gedigen bakgrund inom produktutveckling samt produktion- och förvärvsfrågor. Han kommer att spela en mycket viktig roll i vår framtida expansion, säger Hans Jacobsson, Ordförande i Lohilo Foods.. – Jag är mycket taggad på att få engagera mig mer på koncernnivå i Lohilo. Jag är väldigt stolt över vad jag åstadkommit med Superfruit och nu börjar nästa tillväxtresa med Lohilo, kommenterar Martin Lyberg, vice VD i Lohilo Foods. JOSEFIN PETERSSON

Nu finns en postlåda utanför Växjö kommunhus VÄXJÖ. För dig som behöver lämna post till en tjänsteperson, politiker eller en avdelning på Växjö kommun utanför kontorstid, finns nu en postlåda utanför kommunhuset. Postlådan är placerad vid station- och kommunhusets östra entré på Norra Järnvägsgatan 7. Men när du lägger brev i postlådan utanför Växjö kommunhus kommer tiden det tar för brevet att nå mottagaren bli längre än om du lämnar brevet till Kontaktcenter på plan 3, som är öppet 7.30-16.30. JOSEFIN PETERSSON

Golf med simulatorer - ny möjlighet i Växjö VÄXJÖ. Nu kan du som är golfintresserad snart spela golf året runt oavsett väder. 30 oktober öppnar nämligen Småland Indoor Golf med fem simulatorbanor där du kan välja bana och tävla mot andra eller bara träna själv på de tekniker och slag du önskar. Trenden med golfsimulatorer har liksom skjutbiografer och padelhallar skjutit i höjd de senaste två åren. Främst i storstäderna finns hallar med simulatorer. I Växjö är det fyra golfintresserade med Head pro Graham Crisp i spetsen som sett till att även kronobergarna nu får chans att ”spela inomhus”. – Fast jag har arbetat med och testat simulatorgolf under många års tid är det först nu tekniken kommit så långt att det är så hög kvalitet på grafik, dukar och utrustning att man kan erbjuda både allmänhet och proffs att pröva. Därför har vi här hos oss velat satsa på det bästa som går att hitta på marknaden. Inte minst filmdukar som är så hållbara att de klarar golfbollar som skjuts i en hastighet på 300 kilometer i timmen. Det ska kännas ”på riktigt” att spela golf här inne, säger Graham Crisp. I SMÅLAND Indoor Golfs nya hall, finns fem golfsimulatorer med fem meter breda och tre meter höga filmdukar. Dessutom en reception, sköna soffor och ytor för sittplatser, toaletter, bar och konferensrum.

”Det ska kännas ”på riktigt” att spela golf här inne” – Vi har bemanning delar av dagarna men via ett digitalt bokningssystem kan du boka tid och komma hit från klockan sju på morgonen och själv knappa in på simulatordisplayen, säger Erik Engström, elitspelare som även är delägare i anläggningen.

Vill du spela på världens äldsta golfbana; St Andrews Links Old Course i Skottland – inga problem. ”Vi har 125 av världens mest kända golfbanor här”, säger Erik Engström, elitspelare. Till vänster Graham Crisp. Foto: Thomas Edgren

Här kan du träna och känna dig som om du är på en verklig bana. Duken klarar av att ta emot en boll i en hastighet av 300 kilometer i timmen! Foto: Josefin Petersson

Förutom Erik och Graham är Henrik Engström och Björn Kellander delägare. HOS SMÅLAND Indoor Golf kommer visserligen golf stå i fokus men killarna tänker även locka företagare att boka in konferenser, kickoffer och julbord här. – Det blir en bra kombination att kunna erbjuda de anställda både tävlingar och mat och dryck som en företagsaktivitet. Ett bättre nätverkande än vad det blir utomhus, menar Erik. Under ett öppet hus 30 oktober kan besökarna få testa olika banor med olika inställningar för att känna på hur det är att spela. DET BLIR även ett par banor

av det annorlunda slaget. Vad sägs om att spela golf på skyskrapornas tak New York? Eller träffa ”Bulls eye” med bollen, mitt bland dinosaurier och glödande vulkan i en Jurassic park-inspirerad bana? THOMAS EDGREN

FAKTA

Exklusiv box. Systemet TrackMan mäter med dubbla radar av alla värden i ditt slag med boll och klubba. Foto: Thomas Edgren

Till Öppet Hus 30 oktober kommer Robert S Karlsson, tourspelare i Nordic Golf League samt troligen även Alexander Björk, tourspelare som nu ligger på 51:a plats i säsongstävlingen ”Race to Dubai” där de högst rankade europeiska spelarna deltar.


5

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

HÖST Nils-Petter Nilsson är VD och centrumledare på Växjö Citysamverkan AB. Den 30 oktober mellan 12 och 17, öppnas portarna på Nygatan 6.

Bröllopsmässa anordnas i Växjö VÄXJÖ. Från början handlade det om att välkomna en ny bröllopsbutik i Växjö centrum. Hon frågade då varför de inte hade någon bröllopsmässa och på den vägen är det, med kort varsel bestämde de sig för att starta en. Den 30 oktober mellan 12 och 17, öppnas portarna på Nygatan 6. I dagsläget blir de runt 10 till 12 utställare på mässan och det är allt från mat till kläder, kopplade till bröllop. Tanken är att det ska vara som ett öppet hus på Nygatan 6 i Växjö. I spegelsalen kommer utställarna vara och de kommer att ha pyntat där också. Mässan är öppen från 12 till 17 den 30 oktober. – Nu när restriktionerna släppt så är det ju många som kanske kommer till skott med att okej, nu har vi skjutit upp bröllopet länge så att nu tar vi tag i detta.

Det är många som behöver inspiration och ska planera inför våren och sommaren, tanken är då att vi ska hjälpa till med det som inspiratörer, säger säger Nils-Petter Nilsson VD och centrumledare på Växjö Citysamverkan AB. CITY SAMVERKAN har däremot även stora planer för hösten. – Det är Black Friday snart och då vill vi kunna ha en shoppingkväll, sedan är det Halloween, men det största som vi planerar för är julskyltningen. Då vill vi slå på stort och passa på nu när de har lättat på restriktionerna. De planerar för utställare, dekorationer runt om i city, pepparkakor, lotteri och så en massa tomtar. Varför nöja sig med en när man kan ha flera?, säger Nils-Petter Nilsson VD och centrumledare på Växjö Citysamverkan AB.

Gösta Skoglund är känd som Växjös meste skogsmulle, med en bakgrund i Friluftsfrämjandet och har utöver sitt stora natur- och miljöengagemang bland annat initierat skogsströvargrupper för barn. Han överraskades förra veckan av Bo Frank (M), tillsammans med vice ordförande och andra vice ordförande i kommunfullmäk-

I BRANSCHEN SEDAN 1944

10% t.o.m. 27/10

10% PÅ HELA SORTIMENTET FRÅN Stressless Opal Cross med fotpall skinn, fällbart ryggstöd

JUBILEUMSMODELL

Nu 15.990 kr ord. pris 19.990 kr

Stretford karmstol konstläder brungrå svarta metall ben, finns med snurr

Nu 1.395 kr ord. pris 1.610 kr

JOSEFIN PETERSSON

Gösta Skoglund får 2021 års Borgmästarmedalj VÄXJÖ. Gösta Skoglund tilldelas årets Borgmästarmedalj för sitt naturoch miljöengagemang. För fjärde gången delar borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande Bo Frank (M) ut medaljen till en person som arbetat hårt och rönt uppmärksamhet.

I BUTIKEN

Välkommen!

tige, Cheryl Jones-Fur (MP) och Rose-Marie Holmqvist (S). Utmärkelsen delades ut vid kommunfullmäktiges sammanträde och består av en guldmedalj med kommunens vapen. Motiveringen lyder: Gösta Skoglund är sedan Carl von Linné Växjös främste naturoch miljöarbetare, strävsam och folkbildande entreprenör med förmåga att skapa nätverk, kontakter och konkreta projekt. Vem har inte träffat Gösta Skoglund? – Först blev jag överraskad när Bo Frank hörde av sig och berättade. Men det är spännande och jag är väldigt tacksam för den här utmärkelsen, säger Gösta Skoglund. JOSEFIN PETERSSON

Antibes matbord ovalt 220 återvunnen ek svarta metallben

Nu 10.595 kr ord. pris 12.895 kr

Svensktillverkad

Castor kontinentalsängpaket 180x200 fast/medium inkl bäddmadrass, ben och huvudgavel

Nu 11.995 kr ord. pris 16.755 kr

Bretagne Köksö antik alm med zinktopp 150x80 h 90cm

Nu 9.990 kr ord. pris 11.495 kr

BROR PEHRSSONS MÖBLER ALVESTA 0472-45330. Mån-fre 10-18, lör 10-15, sön 12-16 VÄXJÖ 0470-349730. Mån-fre 10-18, lör 10-16, sön 12-16 WWW.BPMOBLER.SE


6

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Ny irländsk pub med fokus på livemusik Växjös nya stations och kommunhus. Foto: Josefin Petersson

Öppet hus i nya kommunhuset den 30 oktober och 13 november VÄXJÖ. Lördagen den 30 oktober och lördagen den 13 november bjuder Växjö kommun in allmänheten till öppet hus i nya kommunhuset. Det bjuds på fika, invigningstal, ballonger och tipspromenad för de yngre. I april 2018 togs det första spadtaget för Växjös nya station- och kommunhus. I maj i år var det inflyttning för kommunens medarbetare och 27 september öppnade stationen. Växjö kommun bjuder nu in allmänheten till invigning och öppet hus, där alla har möjlighet att se hur hela kommunhuset ser ut invändigt. – Vi är glada att äntligen kunna öppna upp dörrarna och hälsa våra invånare välkomna till sitt kommunhus. En modern, hållbar arbetsplats för våra medarbetare och en inbjudande mötesplats för invånare och besökare. Växjöborna ska känna att station- och kommunhuset tillhör alla och vi vill även visa upp planerna för hela

stationsområdet, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande. JOSEFIN PETERSSON

PROGRAM Tider 30 oktober: 10.00 – 15.00: Guidade rundvandringar varje timme i kommunhuset från 10.15. Anmälan sker i Växjö kommunhus vid östra entrén och turen startar sedan i kontaktcenter på plan 3. Tipspromenad för de yngre på plan 3. Vöfab finns på plats för att svara på byggnadstekniska frågor. Filippa de Vos från Växjö konsthall svarar på frågor om konsten i huset. Fika till alla besökare. 10.00-15.00: Information om hela stationsområdets utveckling och framtid. 11.00: Kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) inviger huset och håller tal. Även 13 november blir det öppet hus mellan klockan 10–15, med guidade turer varje timme med start 10.15, tipspromenad och fika.

VÄXJÖ. Livemusiken står i första ledet vid Växjös nya irländska pub. Puben hade premiär mitt i Växjö city förra helgen och ”ölen tog slut”. – Ja, vi hade aldrig kunnat tänka oss detta positiva genomslag redan första helgen vi hade öppet. Ölen sinade i hälften av de 20 tappar vi har, skrattar Markus Malmström, en av sex delägare och initiativtagaren till hela pubprojektet. EN AV tankarna med den nya puben är att livemusiken ska ha en framträdande plats. Och det visade sig, när Markus sökte på irländsk musik nätet, att det finns gott om glada män och kvinnor som gärna ställer upp och spelar irländsk folkmusik. Så nu har han bokat band alla helger ända fram till februari! PUBEN HAR det rätta namnet; Sláinte, det betyder nämligen Skål. 60 – 70 sittplatser har ägarna skapat i lokalen på Bäckgatan där det tidigare legat en indisk restaurang. Irländsk mat, irländsk whiskey och irländsk öl hoppas Marcus att Växjöborna, liksom han själv, kommer att uppskatta. Annars ska sägas finns det drycker från andra länder också. – Vi har en mycket bra kock; Wilson Morales, som jobbat som kock på restauranger i flera länder och som gärna lagar till Beef & Guinness stew, en klassisk irländsk rätt. Alternativt varför inte testa Bangers & Mash (korv

Irländsk mat tillagas av kocken Wilson Morales. Varför inte pröva en Beef & Guinness stew? Foto: Thomas Edgren

”Nu känns det helt rätt att öppna en pub med glad livemusik” menar Markus Malmström, initiativtagare till Slainte. Foto: Thomas Edgren

och mos med lökskysås), Seefood Chowder (mustig skaldjursgryta) eller Fish & chips. – Fast det ska vara äkta irländska varianten – med tartarsås, capris, majonäs, in-

lagd gurka, senap och worchestersås. Många restauranger serverar rätten med remouladsås fast det är fel! Då är det inte den äkta irländska varianten, poängterar Markus.

FÖRUTOM LIVEBAND på scenen kommer Slainte bjuda in musiker till ”sessions” tidigare på pubkvällarna. De som känner sig manade kan ta med sitt instrument och jamma irländska låtar ihop med andra musiker runt ett bord. Och då och då planerar Markus variera de irländska uppträdandena med countryband. – Att dra igång en irländsk pub har varit en dröm för mig de senaste tio åren. Flera gånger har jag försökt men det har fallit av olika anledningar. Men nu känns det helt rätt att öppna, direkt efter pandemiåren med go mat och en stout eller whiskey och härlig musik som man blir glad och sprallig av! THOMAS EDGREN

Veterinärklinik, Hundsim, Rehabilitering, Friskvård, Butik och Inomhusträningshallar.

Veterinärklinik, Hundsim, Rehabilitering, www.smadjursdepan.se Friskvård, Följ oss på Instagram och Facebook @Butik och Modern Inomhusträningshallar. Hjalmar Petris väg 36, Växjö 0470-55 41 00 Veterinärklinik,

Rehabilitering, Friskvård, Tandvård.

www.smadjursdepan.se

@

Följ oss på Instagram och Facebook Hjalmar Petris väg 36, Växjö

0470-55 41 00

Hjalmar Petris väg 36, Växjö 0470-55 41 00

Hundsim, Inomhusträningshallar. Butik med stort och brett sortiment

www.smadjursdepan.se


7

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Gå ner i vikt Småland21

må bättre och bli piggare! Vi söker dig som vill gå ner i vikt och bli piggare med våra näringsprodukter.

Vi söker även dig som vill börja arbeta och skaffa en extra inkomst.

Läs mer på www.minvikt.nu

www.energymassage.se

info@energymassage.se

freeclimb.se

070-351 38 03

energymassage.se

FRe 29 OktObEr / FrE 29 OKtObeR / FrE 29 OKtObeR / FrE 29 OKtObeR / FrE 29 OKtObeR

prEMiÄR prEMiÄR prEMiÄR Fredag 29 oktober öppnar Dogman ny butik i Växjö!

25%

rabatt på allt i butiken Gäller under hela öppningshelgen

Växjö, Västerport

Arabygatan 13, 352 46, Växjö

Följ oss:

@dogmanvaxjo


8

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

STL inviger butiken och presenterar ett nytt samarbete med Jan Emanuel VÄXJÖ. Kärnan i STL är kemtekniska produkter. Bröderna Peter och Kalle Klang har tillverkat sådana produkter i fabrik i 30 år. Det är fortfarande hjärtat i verksamheten men sedan de öppnade butiken för ett år sedan så har de utökat sortimentet med förbrukningsmaterial och har i dagsläget ungefär 25 000 artiklar i sitt sortiment. – Sedan tidigare har vi ett samarbete med Jan Emanuel där vi distribuerar hans bilvårdsprodukter Rudeboy, nu har vi även ett nytt samarbete genom varumärket Bruka som vi äger halva var av. Det är städprodukter för hemmet, meningen är att produkterna ska vara så lyxiga och snygga så man vill låta dem stå framme, säger Peter Klang, ägare till STL, VD för Bruka Organic AB och produktansvarig.

att se butiken och träffa Jan Emanuel, säger Ellinor Hansen, VD på STL. FÖR TRE år sedan när Ellinor Hansen tog över driften så såg hon en efterfrågan från kundernas håll, mitt under brinnande covid-19 pandemi öppnade de butiken och kunde på så sätt inte ha någon invigning. Så den 27 oktober är det deras sätt att nyinviga och sätta butiken på kartan. För detta ändamål är Anna Tenje inbjuden och kommer inviga butiken genom att klippa band. STL STÅR för service, tanke och leverans. De vill vara en aktör som gör det lilla extra för kunden och de vill skapa mervärde för dem. De hoppas att de ska kunna växa så pass mycket att de kan utöka personalstyrkan i butiken. – Den långsiktiga planen framöver är att vi ska kunna öppna upp fler butiker runt om i Sverige, men först måste vi fokusera på den här butiken och göra den till det bästa den kan bli. Förhoppningen är även att vi ska kunna ha hela produktionskedjan här, från produktion till försäljning, Peter Klang, ägare till STL, VD för Bruka Organic AB och produktansvarig.

Du behövs! Du behövs!

ÄVEN OM STL Förbrukningsvaror främst har små och medelstora företag som sin huvudsakliga marknad så hoppas de att Rudeboy och Bruka ska locka även privatkunder. Produkterna i Bruka kommer även bli vegangodkända, på sikt hoppas de även kunna ekocertifiera produkterna, produk-

Den 27 oktober nylanseras Bruka serien. Till vänster Ellinor Hansen och till höger Peter Klang. Foto: Josefin Petersson

terna ska vara i tiden, i dagsläget ingår det åtta rengöringsprodukter och åtta pappersprodukter.

DEN 27 oktober nylanserar de varumärket Bruka, de visar även upp Rudeboy och firar även att butiken har varit

öppen i ett år. Då kommer även Jan Emanuel vara på plats, Best Of Wrapping som wrappar bilar, de kommer ha tävlingar, utlottningar, de bjuder på fika och Sulles kommer sälja hamburgare. – Det ska bli jätteroligt, den 27 oktober är en del i expan-

sionen för Rudeboy och Bruka, vi hoppas att detta utöver traditionella arbetstillfällen även ska skapa möjligheter för att ungdomar och föreningar ska kunna bli återförsäljare, säger Jan Emanuel Johansson, grundaren till Rudeboy och delägare i Bru-

Just nu behöver vi volontärer till vår läxhjälp. Bli volontär!

DuDubehövs! behövs!

Just nu behöver vi volontärer till vår läxhjälp. Nya behandlingar erbjuds på Bli volontär! mottagningen.

Alla behandlingar utförs av Dr Olofsson Icke kirurgisk ansiktslyft med unika APTOS-trådar. Förutom lyft av slapp hud, förbättrar hyaluronsyran i trådarna, hudstrukturen och ökar hudens elasticitet.

ka Organic AB. – Vi hoppas på en trevlig tillställning och att det kommer mycket folk, både företag och privatkunder, alla som på något sätt har intresse för bilvård och rengöring. Men samtidigt kan de ju även vara intresserade av

JOSEFIN PETERSSON

Just nu behöver vi volontärer till vår läxhjälp. Just nu behöver vi volontärer till vår läxhjälp. Bli volontär! Bli volontär!

Plasmapen för hudåtstramning, ta bort ärr och ojämnheter. Förslag på behandlingar: Hängande ögonlock, påsar under ögonen, slapp hud på hals och haka, bristningar, lös hud på magen efter graviditet etc.

Boka tid för individuell konsultation; för Växjö på Bokadiret Hudcentrum och i Älmhult på completeskinbeauty.com. Mobil: 070-7693497 @hudcentrum för senaste nyss. @

Följ oss på

 Östregårdsgatan 42b, 352 40 Växjö, 070-7693497 Eriksgatan 4, 343 30 Älmhult

Växjökretsen

Växjökretsen

Växjökretsen

Hör av dig till: E-post: vaxjo@redcross.se

Hör av dig till: E-post: vaxjo@redcross.se

Hör av dig till: Biljetter: alt E-post: www.mtlive.se vaxjo@redcross.se

Växjökretsen

Hör av dig till: E-post: vaxjo@redcross.se

VÄXJÖ KONSERTHUS 30/11

Biljetter: www.mtlive.se alt ticketmaster.se


Sport har aldrig varit billigare!

40:70:TAKE OFF BASIC TEE. T-shirt. Dam-, Herr- och Juniorstorlekar. Finns i flera färger. Junior 30:-

120:300:-

199:500:-

ANDY BY FRANK DANDY ANDY SWEAT PANT. Sweatpants. Dam-, Herr- och Juniorstorlekar. Junior 99:-

199:400:-

ANDY BY FRANK DANDY ANDY FZ HOOD. Hoodie. Dam-, Herr- och Juniorstorlekar. Junior 150:-

150:300:50:150:SPITE 1-PACK BOXER. Boxerkalsonger. Herrstorlekar. Finns i flera motiv/färger.

99:350:-

FRANK DANDY SEAMLESS HIPSTER 2P. 2-pack hipster-trosor. Damstorlekar. Finns i flera motiv/färger.

60:200:-

FRANK DANDY 5P LOWCUT SOCK. Ankelstrumpor. Finns i stl 24-27 till 43-46.

VÄLKOMMEN TILL STADIUM OUTLET Handelsplats I11, Växjö. Öppet mån-fre 10-19 Lörd 10-17 Sönd 11-17 Handla även på stadiumoutlet.se

BJÖRN BORG 2P BB BOXER. Boxerkalsonger. Juniorstorlekar. Finns i flera motiv/färger.

60:200:-

FRANK DANDY 5P COLORAMA. 5-pack strumpor. Stl 35-38, 39-42, 43-46. Finns i fler färger.

Reservation för slutförsäljning.

FRANK DANDY 3-P BOXER. Boxerkalsonger. Herrstorlekar. Finns i flera motiv/färger.


10

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Martina Wärenfeldt tog hem priser i SM i Fotografi VÄXJÖ. Vi skrev tidigare i höst om fotografen Martina Wärenfeldt som nått stora framgångar i The Portrait Masters och Wedding Portrait Photographers International. Nästa år är det 25 år sedan hon startade sin första studio och primärt är hon porträttfotograf och för några år sedan började hon utveckla det som hon kallar för konstnärliga porträtt. Den senaste veckan har hon även haft stora framgångar i SM i Fotografi. – Jag tävlade i SM i Fotografi första gången 2016, sedan blev jag Svensk Mästare 2019. Förra året var jag inte med och tävlade utan var domare. Inför i år var jag extra laddad och skickade in många bilder, dessutom

gick flera av bilderna till final, i hela sju olika kategorier. Det jag är mest stolt över att så många av mina bilder är kundbilder, tre av fyra guld är kundbilder, säger Martina Wärenfeldt. I Klassiskt porträtt, vann hon guld med bilden Old Sailor, modellen heter Ulrik. I Kreativt Porträtt, vann hon brons och silver, brons med bilden A Blue Dream, kunden heter Agnes, silver med bilden Me and Cat, modellen heter Elin. I Gravid, vann hon guld med bilden Beauty Bump, kunden heter Sanna. I Kommersiellt Mode, vann hon brons med bilden Go for Gold, modellen heter Isabelle. I Familj/grupp, vann hon guld med bilden Family, kunden heter familjen

Hultbrant. I Kreativt Barn Porträtt, vann hon guld med bilden Tudor the Magician, kunden heter Tudor. Martina Wärenfeldt var även i final i kategorierna Baby och Klassiskt Barnporträtt. JOSEFIN PETERSSON

Martina Wärenfeldt.

I Klassiskt porträtt, vann hon guld med bild- I Gravid, vann hon guld med bilden Beauty en Old Sailor, modellen heter Ulrik. Bump, kunden heter Sanna. Foto: Martina Wärenfeldt Foto: Martina Wärenfeldt

I Kreativt Porträtt, vann hon brons med bild- I Kommersiellt Mode, vann hon brons med en A Blue Dream, kunden heter Agnes. bilden Go for Gold, modellen heter Isabelle. Foto: Martina Wärenfeldt Foto: Martina Wärenfeldt

I Kreativt Barn Porträtt, vann hon guld med bilden Tudor the Magician, kunden heter Tudor. Foto: Martina Wärenfeldt

I Familj/grupp, vann hon guld med bilden Family, kunden heter familjen Hultbrant. Foto: Martina Wärenfeldt

VÅRDENS hos

700 sorter

Presentkorgar

Tobak

lösgodis

VÄXJÖ LAKERS VILL HYLLA ER! DU SOM ÄR ANSTÄLLD INOM REGION KRONOBERG VÄLKOMMEN ATT HÄMTA UT EN FRIBILJETT I BILJETTSERVICE VIDA ARENA TILL HEMMAMATCHEN MOT MALMÖ REDHAWKS 28/10. OBS! TA MED DITT PASSERKORT.

VERKSTADSGATAN 10 I VÄXJÖ Öppettider

Måndag-fredag: 10:00-18:00 Lördagar: 10:00-15:00 Telefon: 0470-145 40

BILJETTSERVICE ÖPPETTIDER TISDAG - FREDAG 13:00 - 15:30


PREMIÄR SMÅLAND INDOOR GOLF

ÖPPET HUS 30 OKT KL 10-15 VÄLKOMNA! Arabygatan 9, Växjö, (mellan Nordlo och Friskis&Svettis) www.smalandindoorgolf.se - info@smalandindoorgolf.se

@ 

VÄLKOMMEN TILL SMÅLAND INDOOR GOLF


12

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

. g i d r o f t l a v t U20 % RABATT 20 % RABATT

PÅ RINGAR I 18K GULD FRÅN PÅ RINGAR I 18K GULD FRÅN CLASSIC-KOLLEKTIONEN CLASSIC-KOLLEKTIONEN 16 OKT – 1 NOV 16 OKT – 1 NOV

Wallride ägs av Alessandra Moldovan och Karl Löfqvist. Foto: Josefin Petersson

Wallride har öppnat portarna VÄXJÖ. Tidigare i höst skrev vi om att Wallride skulle öppna i Harald Nyborgs gamla lokaler på Arabygatan. De har väntat på en gummimatta som är mjuk att landa på när man åker skateboard och sparkcykel. Det finns bara en till sådan matta i Sverige så det är många som har varit otroligt hajpade och frågat när de kommer öppna, så när de väl fick den så kände de bara att nu kör vi. De har redan haft åkare som kommit från både Helsingborg, Göteborg och Jönköping. Under förra helgen hade de fyra sponsrade åkare, utöver det så hade de inte så mycket planerat eftersom det

kom lite plötsligt att de kunde öppna. De två första timmarna varje dag kallar de för Born to run och då är det för barn mellan 0-7 år, då kan man bara komma och öva balans och vara aktiv med sina föräldrar. Man kan även hyra utrustning, men man kan också ta med sin egen utrustning så länge den är hel och ren. DE MARKNADSFÖRDE inte öppningen något speciellt utan frågade bara på Instagram om följarna ville att de skulle öppna, så de smygöppnade redan i torsdags förra veckan. De har redan fått förfrågningar om de kan anordna tävlingar, barnkalas och företagsevent. – Det är en lättnad för nu kunde vi bara ta och öppna, det känns jättebra, samti-

digt som besökarna har sagt att det här är Sveriges bästa ställe för att åka både skateboard och sparkcykel. Samtidigt som det är jättekul att se att det är många som bara hoppar på studsmattorna. Det är mycket känslor, både lättnad och glädje, säger Karl Löfqvist, en av ägarna till Wallride. – Jag har nog känt hela känslospektrumet de senaste dagarna, det har bara varit en lättnad att öppna och se folk komma hit och tycka om det lika mycket som vi gör. Någonstans så har vi varit nervösa över vad folk ska tycka och hur kommer det vara, säger Alessandra Moldovan, en av ägarna till Wallride.

JOSEFIN PETERSSON

Erbjudandet gäller 16 oktober till 1 november på ringar i 18K guld från Classic. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Hos Smycka ingår alltid invändig gravyr och 12 månaders försäkring vid köp av Classicringar i 18K. VÄXJÖ VÄXJÖ Grand Samarkand Grand Samarkand 0470-366 55 0470-366 55 vaxjo@smycka.se vaxjo@smycka.se www.smycka.se www.smycka.se

Wallride erbjuder streetpark, trampolin, klättring, pumptrack, bowl, resi landing, dans, shop och café. Foto: Josefin Petersson


Stötta cityhandeln

följ oss!

Utnyttja era presentkort nu när det behövs som mest!

vaxjocity Vi finns för dig i Växjö City!

ࠑ ;u ƖƏѷ vh 77v;==;h| o- v;|| ࢟Ѵ7;u क़ ;u ƔƏ ࢟uĺ

ࠑ ;u ƖƏѷ vh 77v;==;h| o- v;|| ࢟Ѵ7;u क़ ;u ƔƏ ࢟uĺ ࠑ ;u ƖƏѷ vh 77v;==;h| o- v;|| ࢟Ѵ7;u क़ ;u ƔƏ ࢟uĺ

࢜Ѵ|uov -11bm

࢜Ѵ|uov -11bm ࢜Ѵ|uov -11bm ࢜Ѵ|uov -11bm

" ! * ࢜Ѵ|uov -11bm " ! * " ! * " ! * " ! * ࠑ ;u ƖƏѷ vh 77v;==;h| o- v;|| ࢟Ѵ7;u क़ ;u ƔƏ ࢟uĺ

ࠑ ;u ƖƏѷ vh 77v;==;h| o- v;|| ࢟Ѵ7;u क़ ;u ƔƏ ࢟uĺ

(࢜Ѵholl;m r࢟ 7uorŊbmĴ

(࢜Ѵholl;m r࢟ 7uorŊbmĴ ѴѴ|b7 hov|m-7v=ub u࢟7]b mbm]ĺ

ER

Vi har även utbildningar inom alla cosmeticområden. Hör av dig!

Kontakta oss "|ou]-|-m ƒѵķ (࢜ fक़ Boka tid eller ställ dina frågor till oss.

Storgatan 46, 352 30 Växjö "|ou]-|-m ƒѵķ (࢜ fक़ Tel 073 – 744 81 64 • info@dermalane.se www.dermalane.se ࢟mŊ=u;Ĺ ƐƏĺƏƏŊƐѶĺƏƏ

RM BE

MBER M EM R ME BE BE R EM

M

EMBER MEMB ER

20%

Willans Park, Växjö *Gäller i butik och online t.o.m. 31/10-2021 på East West och Riley för dig som är eller blir medlem. Ytterplagg ingår ej i erbjudandet. Kan ej kombineras med övriga erbjudanden eller rabatter. Lokala avvikelser kan förekomma.

Lunchbuffé 95:- inkl. dryck vardagar 11.00-14.30

www.tamnakthai.se

Östregårdsgatan 2, Växjö info@tamnakthai.se Du kan även äta hos oss!

ÜÜÜƛÃÛ vÛv ®ƛÃ ÜÜÜƛÃÛ vÛv ®ƛÃ

ÜÜÜƛÃÛ vÛv ®ƛÃ ѴѴ|b7 hov|m-7v=ub u࢟7]b mbm]ĺ ࢟mŊ=u;Ĺ ƐƏĺƏƏŊƐѶĺƏƏ

R MEMB ER MBE M ME E

på hela sortimentet för dig som är eller blir medlem!*

"|ou]-|-m ƒѵķ (࢜ fक़ ѴѴ|b7 hov|m-7v=ub u࢟7]b mbm]ĺ "|ou]-|-m ƒѵķ (࢜ fक़ ࢟mŊ=u;Ĺ ƐƏĺƏƏŊƐѶĺƏƏ ࢟mŊ=u;Ĺ ƐƏĺƏƏŊƐѶĺƏƏ

(࢜Ѵholl;m r࢟ 7uorŊbmĴ "|ou]-|-m ƒѵķ (࢜ fक़ ࢟mŊ=u;Ĺ ƐƏĺƏƏŊƐѶĺƏƏ

M

MEMBER BER ME EM M M B

Behandlingar • Gynekologisk laser • Hårborttagning • Fillers och Botox • Fettfrysning • Laserbehandlingar • Facelift • Kemisk peeling

(࢜Ѵholl;m r࢟ 7uorŊbmĴ ѴѴ|b7 hov|m-7v=ub u࢟7]b mbm]ĺ ѴѴ|b7 hov|m-7v=ub u࢟7]b mbm]ĺ (࢜Ѵholl;m r࢟ 7uorŊbmĴ

Tel: 0470 400 50

@tamnakthai

ÜÜÜƛÃÛ vÛv ®ƛÃ

ÜÜÜƛÃÛ vÛv ®ƛÃ


WWW.AOPTIK.SE

Vi ses på stan!

SMÅRÄTTER SMÅRÄTTER SMÅRÄTTER SMÅRÄTTER & TILLTUGG & TILLTUGG & TILLTUGG & TILLTUGG

SMÅRÄTTER SMÅRÄTTER SMÅRÄTTER & TILLTUGG & TILLTUGG & TILLTUGG

OSTAR OSTAR & CHARKUTERIER OSTAR & CHARKUTERIER & CHARKUTERIER & CHARKUTERIER CHIPS CHIPS & CHIPS LÖJROM & CHIPS LÖJROM & LÖJROM & LÖJROM OSTAR

Brödkorg, Brödkorg, Brödkorg, marinerade marinerade marinerade oliveroliver & marmelad oliver & marmelad & marmelad (rekommenderad (rekommenderad (rekommenderad för två förpersoner). två förpersoner). två personer).

Vispad Vispad smetana, Vispad smetana, smetana, syradsyradsyrad rödlök rödlök & gräslök. rödlök & gräslök. & gräslök.

219:– 219:– 219:– 219:–

139:– 139:– 139:– 139:–

OSTAR OSTAR OSTAR & CHARKUTERIER & CHARKUTERIER & CHARKUTERIER

CHIPS CHIPS & CHIPS LÖJROM & LÖJROM & LÖJROM

Brödkorg, Brödkorg, marinerade Brödkorg, marinerade marinerade oliver marinerade oliver & marmelad oliver & marmelad oliver & marmelad & marmelad Vispad Vispad smetana, Vispad smetana, Vispad smetana, syradsmetana, syradsyradsyrad Brödkorg, (rekommenderad (rekommenderad (rekommenderad (rekommenderad för två förpersoner). två förpersoner). två förpersoner). två personer). rödlök rödlök & gräslök. rödlök & gräslök. rödlök & gräslök. & gräslök.

219:– 219:– 219:–

139:– 139:– 139:–

HALSTRAD HALSTRAD HALSTRAD HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA PILGRIMSMUSSLA PILGRIMSMUSSLA PILGRIMSMUSSLA POTATIS POTATIS POTATIS “GRUYÈRE” POTATIS “GRUYÈRE” “GRUYÈRE” “GRUYÈRE”

HÖSTENS ALLA NYHETER

Jalapeñoemulsion, Jalapeñoemulsion, Jalapeñoemulsion, Jalapeñoemulsion, avokado, avokado, picklad avokado, picklad avokado, grön picklad grön picklad grön grön Krossad Krossad friterad Krossad friterad Krossad potatis friterad potatis friterad med potatis med potatis med med

HALSTRAD HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA PILGRIMSMUSSLA PILGRIMSMUSSLA POTATIS POTATIS POTATIS “GRUYÈRE” “GRUYÈRE” “GRUYÈRE” HALSTRAD

SMÅRÄTTER & TILLTUGG VARMRÄTTER tomat, äpple, tomat, äpple, soya tomat, äpple, soya & lime äpple, soya & vinaigrette. lime soya & vinaigrette. lime & vinaigrette. lime vinaigrette. tryffelmajo, tryffelmajo, tryffelmajo, rosmarinsalt tryffelmajo, rosmarinsalt rosmarinsalt &rosmarinsalt & & &tomat, SMÅRÄTTER SMÅRÄTTER & TILLTUGG &149:– TILLTUGG rivenriven Gruyère. riven Gruyère. riven Gruyère. Gruyère. 149:– 149:– 149:– RNB CHIPS & LÖJROM 89:–89:– 89:–89:–

JOBBA PÅ NORDLUNDS I VÄXJÖ CITY SMÅRÄTTER & TILLTUGG

Jalapeñoemulsion, Jalapeñoemulsion, avokado, avokado, picklad avokado, picklad grön picklad grön grön Krossad Krossad friterad Krossad friterad potatis friterad potatis med potatis med med Jalapeñoemulsion, tomat, tomat, äpple, tomat, äpple, soya äpple, soya & lime soya & vinaigrette. lime & vinaigrette. lime vinaigrette. tryffelmajo, tryffelmajo, tryffelmajo, rosmarinsalt rosmarinsalt rosmarinsalt & & & rivenriven Gruyère. riven Gruyère. Gruyère. 149:– 149:– 149:–

Gillar du mode?

89:–89:–89:–

Råbiff & Betor. Dijonemulsion, kapris, syrad schalottenlök & RENCARPACCIO RENCARPACCIO RENCARPACCIO RENCARPACCIO RENCARPACCIO RENCARPACCIO RENCARPACCIO Vispad smetana, syrad rödlök & gräslök. OSTARvariation & CHARKUTERIER OSTAR &toppad CHARKUTERIER & CHARKUTERIER CHIPS & KRABB LÖJROM CHIPS & LÖJROM CHIPS & LÖJROM på betor med färskriven pepparrot. Stor råbiff KRABB KRABB KRABB CROQUETTE CROQUETTE CROQUETTE CROQUETTE KRABB KRABB KRABB CROQUETTE CROQUETTE CROQUETTE OSTAR Lingon, Lingon, syltad Lingon, syltad Lingon, svamp, syltad svamp, rotfruktschips, syltad svamp, rotfruktschips, svamp, rotfruktschips, rotfruktschips, Lingon, Lingon, syltad Lingon, syltad svamp, syltad svamp, rotfruktschips, svamp, rotfruktschips, rotfruktschips, 139:– Brödkorg, oliver marinerade & marmelad oliver & marmelad Brödkorg, marinerade oliver & marmelad Vispad smetana, Vispad syrad smetana, syrad Brödkorg, marinerade Vispad smetana, syrad serveras med färska pommes & tryffelmajo.

HALVA PRISET PÅ ALLA MÄRKESBÅGAR fementerad fementerad fementerad pepparemulsion fementerad pepparemulsion pepparemulsion pepparemulsion & & & & (rekommenderad (rekommenderad för brynt två personer). för två personer). 129:-/239:brynt brynt smör. smör. brynt smör.smör.

Skummad Skummad Skummad Beurre Skummad Beurre Blanc, Beurre Blanc, Beurre Blanc, Blanc, rödlök & gräslök. rödlök & gräslök. gräslök, gräslök, citron gräslök, citron gräslök, &“GRUYÈRE” chili. citron & chili. citron & chili. & chili. POTATIS

fementerad fementerad fementerad pepparemulsion pepparemulsion pepparemulsion & & & (rekommenderad för tvåbrynt personer). brynt brynt smör. smör.smör.

Skummad Skummad Skummad Beurre Beurre Blanc, Beurre Blanc, Blanc, rödlök & gräslök. gräslök, gräslök, citron gräslök, citron & chili. citron & chili. & chili.

219:– Vill du jobba med varumörken 199:199:199:-som Max Mara, Sand, Gant ENTRECÔTE rosmarinsalt & riven Gruyère. HALSTRAD HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA PILGRIMSMUSSLA PILGRIMSMUSSLA POTATIS “GRUYÈRE” POTATIS “GRUYÈRE” POTATIS “GRUYÈRE” Chorizo, krispig potatis med manchego, zucchini, mâche, och Ralph HALSTRAD Lauren, mitt i Växjö City? Vi söker nu en positiv och Jalapeñoemulsion, Jalapeñoemulsion, avokado, avokado, grön grön Jalapeñoemulsion, avokado, picklad grön Krossad friterad Krossad potatis med potatis med Krossad friterad potatis med 89:–friterad sky &picklad tapenade på picklad rostad paprika. serviceminded person avdelning för modemedvetna kvinnor. tomat, & äpple, lime vinaigrette. soya & lime vinaigrette. tomat, äpple,till soyavår & lime vinaigrette. tryffelmajo, rosmarinsalt tryffelmajo, &rosmarinsalt & tomat, äpple, soya tryffelmajo, rosmarinsalt & VARMRÄTTER VARMRÄTTER VARMRÄTTER VARMRÄTTER VARMRÄTTER VARMRÄTTER VARMRÄTTER 299:– riven Gruyère. riven Gruyère. riven Gruyère. KRABB CROQUETTE 149:– 149:– 149:– Tjänsten är på cirka 80% med möjlighet till heltid. RNB RNB RNB RNB HÄLLEFLUNDRA HÄLLEFLUNDRA HÄLLEFLUNDRA HÄLLEFLUNDRA RNB RNB RNB HÄLLEFLUNDRA HÄLLEFLUNDRA HÄLLEFLUNDRA FISK & SKALDJURSSOPPA 89:– 89:–citron 89:– Skummad Beurre Blanc, gräslök, chili. 0:- aviavgift 0:- uppläggningsavgift. Kostnadsfri delbetalning 0:-&ränta

SANDGÄRDSGATAN 12 • 0470-352 30

139:– 139:– 139:– 139:–

VÄLKOMMEN PÅ EN SMAKRESA!

219:– 219:– 199:199:199:199:-

139:– 139:– 139:– 139:– 139:– 139:– Krossad friterad potatis med tryffelmajo,

RENCARPACCIO RENCARPACCIO Råbiff Råbiff & Betor. Råbiff & Betor. Råbiff Dijonemulsion, & Betor. Dijonemulsion, & Betor. Dijonemulsion, Dijonemulsion, Lågtempererad. Lågtempererad. Lågtempererad. Lågtempererad. Sås RENCARPACCIO på Sås Prosecco på Sås Prosecco på Sås Prosecco & på Prosecco & grädde, & & vin, stjärnanis, Råbiff Råbiff & Betor. Råbiff & Betor. Dijonemulsion, & Betor. Dijonemulsion, Dijonemulsion, Lågtempererad. Lågtempererad. Lågtempererad. Sås på Sås Prosecco på Sås Prosecco på Prosecco & & & Skaldjursreduktion kokt med vitt 139:– kapris, kapris, syrad kapris, syrad schalottenlök kapris, syrad schalottenlök syrad schalottenlök & schalottenlök variation & variation & variation & variation grädde, grädde, torkad grädde, torkad grädde, prosciutto, torkad prosciutto, torkad prosciutto, prosciutto, kapris, syrad kapris, syrad schalottenlök syrad schalottenlök schalottenlök & variation & variation & variation grädde, torkad grädde, torkad prosciutto, torkad prosciutto, prosciutto, KRABB CROQUETTE KRABB CROQUETTE KRABB CROQUETTE Lingon, syltad Lingon, svamp, syltad rotfruktschips, svamp, rotfruktschips, Lingon, grädde, syltad svamp, rotfruktschips, fänkål, fisk, musslor, räkor samt sockerärtor & rödlök.kapris, påSkummad betor på betor toppad på Beurre betor toppad på med betor toppad färskriven med toppad färskriven med färskriven med färskriven på betor på betor toppad på betor toppad med toppad färskriven med färskriven med färskriven endive endive & mandelpotatispuré. endive & mandelpotatispuré. endive & mandelpotatispuré. & mandelpotatispuré. endive endive & mandelpotatispuré. endive & mandelpotatispuré. & mandelpotatispuré. fementerad pepparemulsion fementerad pepparemulsion & med surdegsbröd. & fementerad pepparemulsion & Skummad Blanc,Beurre Blanc, Skummad Beurre Blanc, Serveras OSTAR &råbiff CHARKUTERIER pepparrot. pepparrot. pepparrot. Stor pepparrot. Stor råbiff Stor serveras råbiff Stor serveras råbiff med serveras serveras med med pepparrot. pepparrot. pepparrot. Stor råbiff Stor råbiff Stor serveras råbiff serveras med serveras med med brynt smör. brynt smör. brynt319:– smör. 319:– 319:– 319:– 319:– 319:– 319:– gräslök, citron gräslök, & chili. citron & med chili. gräslök, citron & chili. 179:–/229:– Brödkorg, marinerade oliver marmelad färska färska pommes färska pommes färska &pommes tryffelmajo. &pommes tryffelmajo. &&tryffelmajo. & tryffelmajo. färska färska pommes färska pommes &pommes tryffelmajo. & tryffelmajo. & tryffelmajo.

Maila ett enkelt CV till jobb@nordlundsmode.se 199:- Kvist på 0705-888 222. eller BUTTERNUT ring Mats BUTTERNUT BUTTERNUT BUTTERNUT BUTTERNUT SQUASH SQUASH SQUASH SQUASH BUTTERNUT BUTTERNUT SQUASH SQUASH SQUASH HÄLLEFLUNDRA Gnocchi Gnocchi slungad Gnocchi slungad Gnocchi i brynt slungad i brynt slungad smör i brynt smör &på salvia, i brynt smör & salvia, smör & salvia, &grädde, salvia, torkad prosciutto, Gnocchi Gnocchi slungad Gnocchi slungad i brynt slungad i brynt smör i brynt smör & salvia, smör & salvia, & salvia, 219:– Lågtempererad. Sås Prosecco & Tillsättningen sker löpande. ENTRECÔTE ENTRECÔTE ENTRECÔTE ENTRECÔTE pumpafrön, ENTRECÔTE ENTRECÔTE ENTRECÔTE pumpafrön, pumpafrön, gremolata, pumpafrön, gremolata, gremolata, parmesanchips, gremolata, parmesanchips, parmesanchips, parmesanchips, pumpafrön, pumpafrön, pumpafrön, gremolata, gremolata, gremolata, parmesanchips, parmesanchips, parmesanchips, endive & mandelpotatispuré. Chorizo, Chorizo, krispig Chorizo, krispig Chorizo, potatis krispig potatis krispig med potatis med potatis med med Chorizo, Chorizo, krispig Chorizo, krispig potatis krispig potatis med potatis med med VARMRÄTTER VARMRÄTTER VARMRÄTTER syltad syltad steklök syltad steklök & syltad steklök mâche. & steklök mâche. & mâche. & mâche. syltad syltad steklök syltad steklök & steklök mâche. & mâche. & mâche. HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA 319:– manchego, manchego, manchego, zucchini, manchego, zucchini, mâche, zucchini, mâche, zucchini, sky mâche, &sky mâche, &sky &sky & manchego, manchego, manchego, zucchini, zucchini, mâche, zucchini, mâche, sky mâche, &sky &sky & 199:-

139:– för två 139:– (rekommenderad personer). 129:-/239:129:-/239:129:-/239:129:-/239:-

199:-

139:– 129:-/239:129:-/239:129:-/239:-

209:– 209:– 209:– 209:– 209:– 209:– 209:– Jalapeñoemulsion, avokado, picklad grön tapenade tapenade tapenade påRNB rostad tapenade på rostad på paprika. rostad på paprika. rostad paprika. paprika. tapenade tapenade tapenade på rostad på rostad på paprika. rostad paprika. paprika. RNB HÄLLEFLUNDRA HÄLLEFLUNDRA RNB HÄLLEFLUNDRA BUTTERNUT SQUASH tomat, äpple, soya && lime vinaigrette. 299:– 299:– 299:– 299:– 299:– 299:– 299:– Råbiff & Betor. Råbiff Dijonemulsion, Betor. Dijonemulsion, Lågtempererad. Lågtempererad. Sås på Prosecco Sås &på & Prosecco & Råbiff & Betor. Dijonemulsion, Lågtempererad. Sås på Prosecco & WALLENBERGARE WALLENBERGARE WALLENBERGARE WALLENBERGARE WALLENBERGARE WALLENBERGARE WALLENBERGARE Gnocchi slungad i brynt smör salvia, pumpafrön, gremolata, kapris, syrad schalottenlök kapris,149:– syrad schalottenlök & variation & variation grädde, torkad grädde, prosciutto, torkad prosciutto, torkad prosciutto, En svensk En svensk En klassiker. svensk En klassiker. svensk klassiker. Serveras klassiker. Serveras med Serveras med Serveras med& mâche. kapris, syrad schalottenlök & variation Engrädde, svensk En svensk En klassiker. svensk klassiker. klassiker. Serveras Serveras med Serveras med med parmesanchips, syltadmed steklök FISK FISK & FISK SK & ALDJURSSOPPA FISK SK & ALDJURSSOPPA SK &ALDJURSSOPPA SK ALDJURSSOPPA FISK FISK & toppad FISK SK &ALDJURSSOPPA SK & ALDJURSSOPPA SK ALDJURSSOPPA på betor toppad på med betor färskriven toppad med färskriven på betor med färskriven endive &potatispuré, mandelpotatispuré. endive & mandelpotatispuré. endive & mandelpotatispuré. potatispuré, potatispuré, potatispuré, rårörda rårörda lingon, rårörda lingon, rårörda skirat lingon, skirat smör lingon, skirat smör skirat smörsmör potatispuré, potatispuré, potatispuré, rårörda rårörda lingon, rårörda lingon, skirat lingon, skirat smör skirat smörsmör 209:– pepparrot. Stor pepparrot. råbiff Stor råbiff med serveras med pepparrot. Stor råbiffkokt serveras med grädde, RENCARPACCIO Skaldjursreduktion Skaldjursreduktion Skaldjursreduktion Skaldjursreduktion koktserveras med kokt grädde, med kokt grädde, med kokt grädde, med grädde, Skaldjursreduktion Skaldjursreduktion Skaldjursreduktion med kokt grädde, med kokt med grädde,

ven i butiken

r vi ä Storgatan 21, u hawww.nordlundsmode.shop NVäxjö.

319:– 319:– 319:– samtsamt sockerärtor samt sockerärtor samt sockerärtor & rökt sockerärtor & sidfläsk. rökt & sidfläsk. rökt & sidfläsk. rökt sidfläsk. samtsamt sockerärtor samt sockerärtor sockerärtor & rökt & sidfläsk. rökt & sidfläsk. rökt sidfläsk. färska färska &stjärnanis, tryffelmajo. pommes & tryffelmajo. pommes & tryffelmajo. vitt vin, vitt stjärnanis, vin, vittpommes stjärnanis, vin, vittstjärnanis, vin, fänkål, fänkål, fisk, fänkål, musslor, fisk, fänkål, musslor, fisk, musslor, fisk, musslor, vittfärska vin, vittstjärnanis, vin, vittstjärnanis, vin, stjärnanis, fänkål, fänkål, fisk, fänkål, musslor, fisk, musslor, fisk, musslor, Lingon, syltad svamp, rotfruktschips, WALLENBERGARE 199:– 199:– 199:– 199:– 199:– 199:– 199:– räkorräkor samträkor samt sockerärtor räkor samt sockerärtor samt sockerärtor & rödlök. sockerärtor & rödlök. & rödlök. & rödlök.BUTTERNUT räkorräkor samt räkor samt sockerärtor samt sockerärtor sockerärtor & rödlök. & rödlök. & rödlök. BUTTERNUT BUTTERNUT SQUASH SQUASH SQUASH 129:-/239:129:-/239:129:-/239:En svensk klassiker. Serveras med potatispuré, rårörda lingon, fementerad pepparemulsion & brynt smör. Serveras Serveras med Serveras surdegsbröd. med Serveras surdegsbröd. med surdegsbröd. med surdegsbröd. Serveras Serveras med Serveras surdegsbröd. med surdegsbröd. med surdegsbröd.Gnocchi slungad i brynt smör & salvia, Gnocchi slungad Gnocchi i brynt slungad smör &isalvia, brynt smör & salvia, skirat smör samt sockerärtor & rökt sidfläsk.

299:– 12 •299:– SANDGÄRDSGATAN SANDGÄRDSGATAN SANDGÄRDSGATAN SANDGÄRDSGATAN 0470-352 12 • 0470-352 12 • 0470-352 12 •30 0470-352 30WALLENBERGARE 30 30 WALLENBERGARE

ENTRECÔTE 179:–/229:– 179:–/229:– 179:–/229:– pumpafrön, gremolata, parmesanchips, Chorizo, krispig potatis med syltad steklök & mâche. manchego, zucchini, mâche, sky & 209:– tapenade på rostad VÄLKOMMEN VÄLKOMMEN VÄLKOMMEN PÅpaprika. EN PÅ EN PÅ SMAKRESA! EN SMAKRESA! SMAKRESA! 299:– SANDGÄRDSGATAN SANDGÄRDSGATAN SANDGÄRDSGATAN 12 • 0470-352 12 • 0470-352 12 • 0470-352 30 WALLENBERGARE 30 30

En svensk klassiker. En svensk Serveras klassiker. medServeras med

FISK & SKFISK ALDJURSSOPPA & SK ALDJURSSOPPA potatispuré, rårörda potatispuré, lingon,rårörda skirat smör lingon, skirat smör

*Gäller vid köp av kompletta glasögon.

199:-

ENTRECÔTE ENTRECÔTE 179:–/229:– 179:–/229:– 179:–/229:– 179:–/229:– pumpafrön, gremolata, pumpafrön, parmesanchips, gremolata, parmesanchips, 199:– Chorizo, krispig Chorizo, potatiskrispig med potatis med syltad steklöksyltad & mâche. steklök & mâche. manchego, zucchini, manchego, mâche, zucchini, sky & mâche, sky & 209:– 209:– tapenade på rostad tapenade paprika. på rostad paprika. VÄLKOMMEN VÄLKOMMEN VÄLKOMMEN VÄLKOMMEN PÅ EN PÅ EN PÅ SMAKRESA! PÅ EN SMAKRESA! EN SMAKRESA! SMAKRESA!

En svensk klassiker. Serveras med potatispuré, rårörda lingon, skirat smör samt sockerärtor & rökt sidfläsk.

FISK & SK ALDJURSSOPPA

Skaldjursreduktion Skaldjursreduktion kokt med grädde, kokt med grädde, samt sockerärtor samt &sockerärtor rökt sidfläsk. & rökt sidfläsk. vitt vin, stjärnanis, vitt vin, fänkål, stjärnanis, fisk, musslor, fänkål, fisk, musslor, 199:– 199:– räkor samt sockerärtor räkor samt &sockerärtor rödlök. & rödlök. Serveras medServeras surdegsbröd. med surdegsbröd.

Skaldjursreduktion kokt med grädde, vitt vin, stjärnanis, fänkål, fisk, musslor, räkor samt sockerärtor & rödlök. Serveras med surdegsbröd.

VÄLKOMMEN VÄLKOMMEN PÅ EN SMAKRESA! PÅ EN SMAKRESA!

VÄLKOMMEN PÅ EN SMAKRESA!

SANDGÄRDSGATAN SANDGÄRDSGATAN 12 • 0470-352 12 •30 0470-352 30

SANDGÄRDSGATAN 12 • 0470-352 30

Toppkvalitet 179:–/229:–179:–/229:–

50%

på glas, bågar och undersökning Vi har glas och märkesbågar av hög kvalité till lågt pris! Hos oss får du en ögonundersökning i toppklass utförd av socialstyrelsen leg. optiker.

199:–

6.295:-I VÄXJÖ ÄNTLIGEN ÄKTA NAPOLITANSKA PIZZOR

179:–/229:–

För bästa upplevelse ska den ätas nygräddad på plats

NU 3.995:-

MÄRKESBÅGAR

Annie

Ulrika Magnus

GÄLLER

ALL A NYHE TER *

Växjö Storgatan 28 Tel 0470-249 00

Ann-Sofi Katarina

Ida

Pia

Alvesta Järnvägsparken 3 A Tel 0472-131 11

Annie

Ulrika Magnus

Växjö Storgatan 28 Tel 0470-249 00

Ann-Sofi Katarina

hos specialisten inom injektionsbehandlingar och avancerad medicinsk/estetisk hudvård.

E Vi kommer ha L fina erbjudanden L på produkter och E R behandlingar

under hela dagen om man bara vill droppa in. Föreläsningar/ sittningar till eventet måste tidsbokas Kl 13-15 inrikting anti age

Catharina Leivdal

Amanda Nybeck

Auktoriserad hudterapeut. Medlem i SHR och Cidescoexamen

Legitimerad specialistsjuksköterska och hudterapeut.

Certifierad legitimerad specialistsjuksköterska med 7 års erfarenhet inom estetiska injektioner

Kl 15-17 inriktning akne

Pia

Ida

Camilla

ANTERNA Ljungby Kungsgatan 4 D Ann-Sofi Katarina Emilia

@anskinclinc Där uppdaterar vi öppettider och erbjudanden

Tel 0372-622 22

EM 116

NU 4.295:-

! i i i i p p Yi

i butiken

Janome Easy Jeans

6.295:-

NU 5.995:-

0470-303 34 www.anskinclinic.se Öppettider: Mån 8-18, Tis 9-17 (jämn vecka, ojämn stängt), Ons 8-17, Tors 9-20, Fre 8-16. Vissa lördagar i månaden

WWW.NYSYMASKIN.SE

Massor av tyger och garner till 11.995:höstens alla roliga projekt! Klostergatan 13, Växjö Tel 0470-132 50 www.nysymaskin.se

HANDLA ONLINE HOS OSS

Västergatan 18, Växjö

Älmhult N Espl 16 Tel 0476-144 44

Nu har vi våter lagret fullt! n e 4.695:ä u har vi NHuskvarna

55 ÅRS ERFARENHET

@

ÖPPET

Lindha Camilla Anders Ann-Sofi Fullständiga Eva Katarina rättigheter @ristobellalanterna

Kl 17-19 inrikting anti age - Fullbokat

Följ oss på Insta och Facebook.

50%

Norra Järnvägsgatan 6 352 33 Växjö Lindha 0470-140 Anders Ann-Sofi 50

11.30-21.00 Pia EvaMån-Fre Katarina PP U Lörd 12.00-21.00 Ljungby Kungsgatan 4 D Älmhult N Espl 16 Sönd 12.00-20.00 Ristorante BellaTILwww.bellalanterna.se L Tel 0372-622 22 Tel 0476-144 44

Ann-Sofi Katarina Emilia

Alvesta Järnvägsparken 3 A Tel 0472-131 11

VÄLKOMMEN PÅ KUNDEVENT 27/10

Anna Johansson

L

UTVALDA TYGER

Service | Kunskap | Kvalitet

Måndag-torsdag 11-18 Fredag 11-17 •Lördag 11-14

Pia


Stötta cityhandeln

följ oss!

Utnyttja era presentkort nu när det behövs som mest!

vaxjocity

Håll dig varm & go i vinter!

NU HOS OSS:

Antigentest / Snabbtest för covid-19

RESVÄSKOR TILL VINTERSEMESTERN! 55 cm Nu 799:-

ord pris 1199:-

65 cm Nu 899:-

ord pris 1299:-

SVART ELLER BLÅ

Klassisk herrhandske

i getnappa med tjockt akrylpälsfoder

Ord.pris 499:-

Damhandske i getnappa med thermoliteisolering Flera färger

Ord.pris 549:-

Nu 399:-

Nu 449:-

Apoteket Storgatan 17, Växjö Vardagar 10–18, Lördag 10–14 Tel: 0771-450 450, apoteket.se

@

Nyhet!

Enkla, snabba självtester för hemmabruk finns nu hos Apoteket. Men stanna hemma om du är sjuk – vi hjälper dig gärna på apoteket.se.

75 cm Nu 999:-

ord pris 1399:-

@Klostergatan 5, Växjö, 0470-71 12 30 - www.muhrsladeraffar.se

SNART ÖPPNAR VI Pr isex: PÅ STORGATAN 14

Välkomna till World Trade Center Växjö för välsmakande och färgglada bowls, både varma och kalla. Beställ även via Foodora

ASIAN BEEF 99/119:-

Reparation och försäljning av hemelektronik. Äkta delar och reparationsresurser från Apple.

VÄLKOMMEN TILL OSS Öppettider mån-fre 10-19, lör 12-16, sön 12-16 Telefon: 0700 644 344

LADDA NER VÅR APP

Nu kan du beställa via appen på plats och samla poäng på dina köp. Välj äta här, samt bordsnummer - smidigare blir det inte! Just nu gäller även 10 % på första köpet via appen. Obs! beställ via appen för avhämtning och kom in och hämta eller ange registreringsnummer vid order så kommer vi ut med det vid vald tid.

Öppettider: mån – fre 08.00 – 17.00. Lör stängt. Sön stängt (Beställ innan 17.00 och kom och hämta fram till 18.00) www.happybowls.se - tel: 0470-774500

@ 

provträna gratis en vecka

Vi önskar er en riktigt SKÖN HÖST! Boka enkelt din tid på vår hemsida

scanna för mer info www.bergfeldts.com

www.bergfeldts.com

Telefon: 0470-24910

Telefon: 0470-24910

Gäller på valfri Nordic Wellness 1 gång/år under bemannade öppettider. Lokala avvikelser kan förekomma.

Med lugn & ro i Växj x ö City xj k i Växjö tan / Norrgatan Med Hörnan lugn &/ Bäckga rokga City

Hörnan Norrgatan Med lugn/ Bäckgatan & ro i /Växjö City

Hörnan / Bäckgatan / Norrgatan


16

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Padel och gym i Gemla hoppas på kunder GEMLA. I september invigdes en ny kombinerad padelhall och gym på Gunnebos gamla industriområde i Gemla. Nu hoppas ägarna på en hel del nya kunder när årskorten på andra gym löper ut vid årsskiftet. Dessa första månader har ägaren Thomas Karlsson och platsansvarige Markus Philipsson lyckats skapa ett bra intresse för att träna lokalt i Gemla. Efter ett idogt arbete, där lokala eldsjälar lagt ned mycket eget arbete i bygget där den gamla smutsiga smedjan på industriområdet helt gjorts om, har Gemla Padel & gym nu 24 träningsmaskiner, nio konditionsmaskiner och tre ställningar med skivstänger. Maskinerna kommer från i branschen kända leverantörer som Eleiko och Hammerstrength och är godkända för större internationella tävlingar. – I padelhallen väntar tre singelbanor och en dubbelbana. Tiderna bokas

Tack vare ett samarbete med Puro Padel kan platsansvarige Markus Philipsson sälja padelprodukter i en liten butik. Foto: Thomas Edgren

24 nya träningsmaskiner ska locka kronobergare till i Gemla hoppas Markus Philipsson och Thomas Karlsson. Foto: Thomas Edgren

via en app. Att erbjuda en kombination av padel och gym i samma företag torde man vara ensamma om i Småland. Det stora lyftet för verksamheten tros komma i januari när folks ordinarie gymkort

vid andra gym löpt ut. Detta i kombination med vårt sedvanliga nyårslöfte; ”Jag lovar att börja träna mer”. – Vi har haft gratis ”prova på” veckor här så kronobergarna har fått se hur modernt vi har det så att de

”vågar” byta gym senare, hoppas Markus Philipsson. NÅGOT SOM gör Gemla Padel & gym än så länge unikt är ”puckar” som sitter här och där vid maskinerna. Detta nya system kallas Advagym.

I en app i mobilen kan du se träningsprogrammet och hur du kör olika rörelser. Du kan också få skräddarsydda kost- och träningsscheman och coachning med en personlig tränare som hjälper dig nå dina mål. NU HÅLLER killarna på att starta en padelförening under namnet Gemla padelklubb för de som vill hitta likasinnade att spela med. – Padel är en sport som

växer, det är ingen tvekan om det. Vår hall är bra ljudisolerad och ljussatt och jag tycker att vi lyckats skapa en trevlig och ombonad miljö i lokalerna. Vi har en relaxavdelning också, liksom en padelshop, och jag ser det positivt att vi kan erbjuda träning här hemma på orten, menar ägare Thomas Karlsson.

THOMAS EDGREN

#hejvxo - vi vill se era bilder Vi vill passa på att tacka för alla inskickade bilder, här nedan syns ett par som har kommit in den här veckan. In och följ vårt konto hejvxo på Instagram och glöm inte tagga era bilder med #hejvxo, vi vill gärna se era bilder!

Boka våra aktiviteter på www.tykarpsgrottan.net info@tykarpsgrottan.net • 0451 35087

DEN LILLA KLINIKEN MED DEN BREDA KOMPETENSEN

Foto: Här och Där Foto: Här och Där

Växjö Nya Djurklinik är en fristående klinik med fokus på smådjur, främst hundar och katter. Vi tycker det är viktigt att skapa en atmosfär där du och dina djur känner er väl omhändertagna och trygga. Vi vill helt enkelt att ni känner er som hemma!

VÄLKOMNA TILL OSS! www.vaxjonyadjurklinik.se Ljungadalgatan. 17, Växjö

0470-24015

Foto: Sunset Lorentzon

Foto: Växjö Träningsfabrik


Vi bjuder på en halsduk, scarf eller handskar

Vi bjuder på en halsduk, scarf eller ett par handskar vid köp av jacka, kappa eller rock för minst 2.499:-, värde:

599:-

Vid köp av kostym eller kavaj/byxa så köper du skjortan för

HALVA PRISET


18

ATT HUSET eller lägenheten har snabbt bredband är ett allt vanligare krav hos fastighetsköpare enligt Sifo-undersökningen. Mäklarföretag beskriver närmare. – Under pandemin har många svenskar valt att pri-

oritera den egna bostaden och våra fastighetsmäklare märker tydligt av att allt fler spekulanter efterfrågar ett extra rum för att kunna arbeta på distans, även framöver. Då är tillgång till ett stabilt och pålitligt bredband viktigt för många, säger Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef på Länsförsäkring-

ar Fastighetsförmedling. – Vi lever ett alltmer digitalt liv. Ett säkert och stabilt bredband blir mer och mer en självklarhet. Inte minst har det blivit tydligt med allt hemarbete under pandemin, säger Regina Donato Dahlström, vd på GlobalConnect Sverige. JOSEFIN PETERSSON

Tegvalls presenterar VECKANS SUDOKU 5

RUT-AVDRAG PÅ FLYTTNING!

6

2

Tryggt

9

9

4

1 9 4 2 Tyvärr Endast god 1 3 ingen mat som 3 7 5 2 6 9 snabbmat serveras här! snabbt LUNCHPRISER 6

3

9

7

3

2

7

1

5

9

2

5

1

8 4

6

1

7

9

6

4 3

8

4 5 2 8 9 6 1

9

3 1

4

5 2 7

8

6 4

5

7 9 3

3 1 8 2 6 5 4

6

9 7

3

1 8 2

I ”Luckan” I restaurang Pensionärer (både inne & luckan)

7

www.tegvalls.se

2

5

0470-485 40

Rådjursvägen 14, Växjö

8

8

5

4

4

9

5

7

3

1

6

2

Pålitligt

Lösningen hittar ni här under

6

Personligt

NIVÅ SVÅR

7

8

För mer information kontakta gruppledare Björn Kleinhenz, bjorn.kleinhenz.vaxjo.se eller Kristian Rappner ordförande V Växjö, kristian.rappner@vaxjo.se eller Maria Garmer, kommunstyrelseledamot, maria.garmer@vaxjo.se

små, säger Ellen Riso, legitimerad psykolog på Ahum.

7

på Storgatan i Växjö. Röda cykeln leder rätt. Färska Kommunnytt!

stabilt bredband. Psykolog förklarar. – Ett tips är att identifiera vad som är viktigt för alla i familjen och säkerställa att det finns en plan för att hantera situationer som kan utmana det. Regler och möjlighet till uppkoppling kan till exempel vara aktuellt att diskutera för både stora och

3

Röd lördag 30/10 11-13

Foto: IP-only

5

Sigfridssalen IOGT Vattentorget 1 Växjö, kl 18.00. Info om valrörelse 2022, mingel, bluegrassmusik med mera.

2

Medlemsmöte V Braås-Rottne och V Växjö 26/10

9

25/10 kl 18.00, digitalt.

3

Träff med Fridays For Future (FFF)

Detta får effekter på välmåendet enligt en undersökning med 4 200 svenskar gjord av Sifo på beställning av IP-Only. Kronobergs landsbygd påverkas extra hårt då man saknar snabbt bredband i betydligt större grad än städerna. • Dålig uppkoppling kan leda till fler bråk i familjer • Snabbt bredband är viktigare än lugn och ro, grönområden och närhet till kollektivtrafik • 56 procent kan inte tänka sig att flytta till ett boende utan snabbt bredband. Undersökningen visar att det är dubbelt så vanligt med konflikter i hushållet om man inte har snabbt och

1

heldag 25/10. Bl a medverkar Vårdförbundet.

KRONOBERG. I Kronoberg har 81 procent snabbt bredband enligt siffror från Post- och telestyrelsen. På regionens landsbygd är siffran enbart 64 procent. Detta är betydligt under regeringens bredbandsmål om 95 procent.

8

V.s regiongrupper i Småland träffas i Växjö

Dålig uppkoppling i Kronoberg leder till sämre livskvalitet – psykolog varnar och ger tips

6

lokaltidningenvaxjo.se

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

4

GRATTA BARN, BARNBARN, FAMILJ ELLER VÄNNER

2021 VECKA 42

79:89:74:-

Arabygatan 82B, 352 46 Växjö Tel. 0470-749 005 www.matoprat.com

in m e d St a n s e n da dr iveo st sve n s k h u s m a n s k

bm at här, Ty värr in ge n sn ab a n so m en da st go d hu sm se rveras sn abbt!


19

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Dermalane Academy

Parkera ombord Ta bilen när du ska shoppa hos oss. Kör ombord, parkera och shoppa loss i butiken. Lasta bilen och kör av när vi är tillbaka i hamn en timme senare. Smidigare blir det inte. Ombord är det alltid upp till 50% billigare än i land. Dessutom ingår tre flak öl i biljettpriset. Läs mer på forsea.se/parkeraombord

Hydrafacial ■ Laserhårborttagning ■ FIllers Basic ■ Botox Basic Injektionsbehandlingar ■ PRP ■ Fillers Näsa ■ Fillers Tear Trough Fillers Läppar ■ Avancerad botox ■ Mesoterapi Microneedling / Dermapen

*Gäller personbil max sex meter med alla personer i.

695:-* inkl 3 x 24 Carlsberg Grön

Här hittar du kurser inom skönhet som ger dig stora möjligheter för dig som redan jobbar inom branschen eller för dig som vill påbörja din karriär inom skönhet. Vi på DermaLane Clinic anser att skickligheten och framgången hos estetiska behandlare mest baseras på kunskapen och kvaliteten av deras grundutbildning och tränare. Läs mer om våra specifika utbildningar eller kontakta oss direkt för mer information på 073 – 744 81 64 eller info@dermalane.se

20% på injektionsbehandlingar (gäller t.o.m. 31/10 2021)

Att dricka alkohol i samband med bilkörning ökar risken för olyckor.

BESTÄLL SNABBT

Behandlingar • • • • • • •

Gynekologisk laser Hårborttagning Injektionsbehandlingar Fettfrysning Laserbehandlingar Facelift Kemisk peeling

Storgatan 7, 352 30 Växjö Tel 073 – 744 81 64 • info@dermalane.se www.dermalane.se

KRALL ENTERTAINMENT & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR

OCH ENKELT VIA KUNGSGRILLENS APP FÖR ATT UNDVIKA LÅNGA KÖER OCH TRÄNGSEL

Scanna QR-koden och ladda ner vår app App Store el. Google Play Välj någon av våra matställen och gör din beställning Välj utkörning eller avhämta din beställning från rätt matställe

johan boding • Wiktoria bruno mitsogiannis • sonja aldén @kungsgrillenvxo

@kungsgrillenvxo

www.kungsgrillenväxjö.se

ORIGINAL

TELEBORG

CITY

NORREMARK

Storgatan 56 0470-711250

Smedsvängen 70 0470-813 00

Storgatan 14

Rådjursvägen 2 0470-265 60

Växjö, Konserthuset 5 dec kl. 18.00

Biljetter & info: www.christmasnight.se


OKTOBERFEST - MI VÄXJÖ MONACO XL TAKLAMPA

2 999 kr

ord. 3 759 kr

VÄXJÖ MONACO TAKLAMPA

2 079 kr

ord. 2 599 kr

BY RYDÉNS HEROES 12 LÅG

1 499 kr

ord. 2 999 kr

HERSTAL MANOLA 20 LED

5 599 kr

ord. 8 199 kr

MARKSLÖJD CAPITAL TAKLAMPA

1 598 kr

ord. 2 529 kr

COTTEX NEW HAVEN 3 A TAKLAMPA

980 kr

ord. 1 225 kr

COTTEX BUBBLE

189 kr

ord. 249 kr

Pa s s a p å!!


INST 20% PÅ ALLT!

COTTEX 1898 BORDSLAMPA

319 kr

HALLBERGS PERLA 12 (KLARGLANS)

ord. 399 kr

6 200 kr

ord. 8 699 kr

SMYGÖPPNING PÅ JULBELYSNING KAMPANJPRISER PÅ ALLT!

MARKSLÖJD MARIGOLD STJÄRNA 45 CM

249 kr

STAR TRADING KRISTINA LJUSSTAKE

349 kr ord. 499 kr

ord. 359 kr

PIXIE DESIGN BAMBUSTJÄRNA 40 CM LED MED DIMMER

349 kr

ord. 549 kr

VID VÄXJÖ FLYGPLATS Öppet Vardagar 12-18 Lörd 10-16 Sönd 12-16 www.lampgallerian.se | Telefon: 0470-609 35 | Härlövsvägen 21, Öjaby


22

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Jonas Gardell prisas till Pär Lagerkvists minne

Per Ekelund. Foto: Victoria Park

Victoria Park och Hembla byter till nytt gemensamt namn VÄXJÖ. I januari 2022 förenas Victoria Park och Hembla under ett gemensamt varumärke och tar namnet Victoriahem. Victoria Park och Hembla är två av Sveriges största privata hyresvärdar med fokus på att långsiktigt äga, förvalta och rusta upp bostäder i miljonprogramsområden. Båda företagen ägs av det tyska bostadsbolaget Vonovia. – Vi är idag två bolag, men med samma ägare, gemensam företagsledning, samma idé och samma affärsmodell. Så det här är ett naturligt steg för oss, och tiden är mogen för att ta det, säger Per Ekelund, vd för Victoria Park och Hembla. VONOVIA FÖRVÄRVADE Victoria Park 2018 och Hembla 2019. – Hembla och Victoria Park jobbar idag tätt tillsammans. Genom att nu ta steget fullt ut med ett gemensamt namn blir vi en tydli-

gare aktör på marknaden. Det underlättar även arbetet med att bygga en stark gemensam företagskultur. Det kommer också göra det lättare för våra medarbetare att dra nytta av varandras erfarenheter, säger Per Ekelund och fortsätter: – Som Sveriges största privata hyresvärd blir Victoriahem också en starkare röst i diskussionen om det vi brinner allra mest för – miljonprogrammens framtid och utveckling. FÖRÄNDRINGEN GENOMFÖRS under januari månad 2022. – Våra hyresgäster kommer att behöva vänja sig vid ett nytt namn, i övrigt kommer de inte att påverkas. Vi är i grund och botten samma hyresvärd, med samma personal och samma höga ambitioner om att ta väl hand om såväl de boende som hus och områden. Hyresgästerna ska självklart fortsätta känna sig som hemma hos oss, säger Per Ekelund. JOSEFIN PETERSSON

VÄXJÖ. Jonas Gardell är en av Skandinaviens mest folkkära författare och kulturpersonligheter. Sedan debuten 1985 har han skrivit en mängd romaner, tv- och filmmanus, dramatik, shower och sångtexter. Få svenska romaner har fått ett sådant genomslag som En komikers uppväxt och Torka aldrig tårar utan handskar. Med essäböckerna Om Gud och Om Jesus tvingar Gardell sin omgivning att formulera egna argument, en egen hållning runt tillvarons stora frågor. Hans förra roman Till minne av en villkorslös kärlek blev en av 2018 års mest sålda skönlitterära böcker i Sverige. 2021 är han aktuell med romanen Ett lyckligare år som är den sanna historien om hur kampen för vår frihet började. Och utan början är vi ingenting. JONAS GARDELLS böcker är översatta till ett tjugofemtal språk. – Lagerkvists alla romaner fanns i bokhyllan i mitt barndomshem. Den första jag läste var nog Barabbas och sedan följde Bödeln, Dvärgen, Ahasverus död, Pilgrim på havet och Sibyllan. Lagerkvists böcker, det till synes enkla språket, det

trorpåpå ViVitror deladglädje. glädje. delad

Jonas Gardell. Foto: Thron Ullberg

mytiska ändå vardagsnära innehållet var avgörande när jag skrev min första roman Passionsspelet. Jag var ju bara 17-18 år och när min debut skulle tryckas insisterade jag på att använda samma, ganska ovanliga typsnitt som var i Lagerkvists böcker, som en hommage. I vuxen ålder blir jag fascinerad av modet i Lagerkvists avskalade prosa, där inget finns att gömma sig bakom om texten inte bär, och jag återvänder till hans romaner med jämna mellanrum för att studera hans sätt att berätta, berättar Jonas Gardell JONAS GARDELL tilldelas pri-

set med motiveringen: ”Ett författarskap som med stark förankring i samtidens strukturer men också i de historiska rötterna levandegör eviga moraliska grundfrågor och ger en röst åt de i alla tider utsatta och osynliggjorda människorna.” – Det är med stor glädje som vi delar ut priset till Jonas Gardell. Syftet med priset är att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda och det är kriterier som Jonas Gardell uppfyller med råge. Hans tankar kring de existentiella frågorna med anknytning till identitet och moraliskt ansvar är tydligt kopp-

lade till Pär Lagerkvist, säger Jon Malmqvist (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande. VÄXJÖ KOMMUNS litteraturpris till Pär Lagerkvists minne instiftades 2011. Prissumman utgörs av 100 000 kronor och delas ut vartannat år. Tidigare har priset tilldelats Kristian Lundberg (2011), Eva Ström (2013), Lars Andersson (2015), Lars Norén (2017) och Jila Mossaed (2019). 2021 ÅRS pris delas ut den 4 november på Växjö stadsbibliotek. JOSEFIN PETERSSON

Vi ägs av våra kunder. Vi ägs av våra kunder. OchOch när när det det för oss, så går går går bra bra för oss, så går det det bra bra för för I höst får våra kunder dem.dem. I höst får våra kunder deladela på på miljoner i återbäring. helahela 120 120 miljoner i återbäring. vi tror på ge atttillbaka. ge tillbaka. För För vi tror på att Bli kund du också – och ta del Bli kund du också – och ta del av nästa återbäring. av nästa återbäring. Läs Läs mermer på på LFKronoberg.se LFKronoberg.se


HÖST PÅ GRAND SAMARKAND Lördag 30 oktober

Minidisco med

kl 12, 14 & kl 16

Härliga höst Nu är det höst på Grand Samarkand och lördag 30 okt kommer Lollo & Bernie och maskotarna på besök. Lollo & Bernie bjuder på minidisco kl 12, 14 & kl 16 så kom och dansa med oss. Passa också på att uppdatera dig inför hösten och njuta en lunch eller fika i någon av våra sju restauranger. Självklart parkerar du gratis. Varmt välkommen! © Lollo & Bernie 2021. Ett arrangemang av Junior Productions.

VARDAGAR 10–20 • HELGER 10–18 GRANDSAMARKAND.SE • VÄXJÖ


24

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Fotbollspodcasten ”When We Were Kings” kommer till Växjö VÄXJÖ. Artisten och låtskrivaren Julia Adams har sedan debuten som soloartist 2015 gett oss sfärisk pop med texter som känns nära och noga avvägda, samt turnerat landet runt med artister som Miss Li, Hanna Järver och Mwuana. Nu får vi äntligen chansen att se Julia Adams på scen igen. Hon följer med Sveriges största fotbollspodcast “When We Were Kings” på en konserthusturné i 15 städer runt om i landet där flera föreställningar redan är slutsålda. Turnén har premiären den 14 oktober på Rival i Stockholm och den 6 november kommer de till Växjö konserthus. – När jag fick frågan att skriva en låt till min vän Erik Nivas podcast When we were kings sa jag självklart ja! Inte för att jag är ett stort fotbollsfan men för att den gemenskap Erik beskrev sig

finna i fotbollen är något jag alltid velat vara en del av och närmast känt genom att spela i band. Och nu ska vi ut på turné runt om i Sverige tillsammans! Fotboll och musik, förenat, säger Julia Adams.

” För mig var det ett av mina stoltaste moments i livet.” JULIA ADAMS är aktuell med det högst personliga debutalbumet “Konsten att leva” som nu följs upp med en porträttserie, med samma namn, där hon träffar kreatörer och levnadskonstnärer med olika bakgrund, livserfarenheter och yrken. Var-

Julia Adams. Foto: Benjamin Forslund (Bad Taste Empire)

je avsnitt gestaltar ett unikt perspektiv och djupdyker i det konstnärliga uttrycket, inspirationskällor, och hur motgångar kan bli en dri-

vande kraft i en persons liv. I FÖRSTA avsnittet möter Julia entreprenören och filantropen Petter Stordalen. Pet-

ter bjuder in oss till sin värld, med otrolig pepp och karisma ger han oss insyn i sina tankar om motivation och entreprenörsanda. I andra

avsnittet får vi följa med Julia på en photoshoot med den prisbelönta modefotografen Frida Marklund som berättar om när hon upptäckte vad hon kunde förmedla genom foto och hur hon då hittade hem. – I våras släppte jag mitt debutalbum, ”Konsten att leva”. För mig var det ett av mina stoltaste moments i livet. Musik är så stort, en identitet för mig. Så stort att jag ibland hellre vill lägga av på grund av prestationsångest för att det är så viktigt att det blir rätt. Men med hjälp av en massa fantastiska människor så lyckades jag skapa ”Konsten att leva”! När jag i efterhand reflekterat över mitt skapande blev jag sugen på att få höra hur andra kreatörer arbetar. Hur tror de på sig själva och sina ideer? Hur hanterar de motgångar? Vad är deras konst att leva?, säger Julia Adams. JOSEFIN PETERSSON

MISSA INTE ÅRETS VIKTIGASTE KVÄLL! Den 11 november är det äntligen dags för årets viktigaste kväll , välgörhetsbanketten där vi tillsammans gör skilland för någon annan. Vi har några få platser kvar, så anmäl dig och ditt företag till Jessica Carlsson för att delta i Kronobergs största näringslivsevent.

l Anmäl dig til banketten 11 nov.

VÅ R A VÄ X J Ö C H A R I T Y P A R T N E R S VÄXJÖ

EN DEL AV GARANTUM

Pålitlig IT

VÄ X J Ö C H A R I T Y D R I V S S TO LT AV :

LÄS MER OM BANKETTEN PÅ:

KO N TA K TA J E S S I C A C A R L S S O N

www.vaxjocharity.se

jessica@vaxjocharity.se 076-134 95 78


Glasriket Glöder 30 oktober

Under höstens happening i Glasriket öppnar bruk- och hyttor upp för dig. Här får du se mästare i arbete i glödande glasshower och det blir en massa roliga aktiviteter för barn och vuxna runt om i Glasriket. PR O G R A M

G L A S R I K E T

G LÖ DE R

2 0 2 1

KOSTA GLASBRUK

THE GLASS FACTORY

MÅLERÅS GLASBRUK

Kosta Art Gallery öppet 10.00-16.00

11:00-12:00 Demo: House of Boda konstnärer blåser glas och berättar om sitt arbete i hyttan.

11.00 Hyttshow med Petter Jonasson och Jerry Lindqvist

10.00 Utställningen Lena 25+ invigs på Kosta Art Gallery. Lena Bergström finns själv närvarande i galleriet vid kl. 10.00 och vid kl. 13.00 Kosta Glasbruk öppet 10.00-16.00 Guidad visning varje heltimme. Biljetter köps på Kosta Art Gallery. Kosta Boda Butiken och Kosta Outlet Hem öppet 10.00-18.00 10-16 i Kosta Boda Butiken kan du måla ditt eget motiv på en glasflaska. Pris 150 kr. 20% på ordinarie pris i båda butikerna (gäller ej konstglas och kan ej kombineras med andra erbjudande eller rabatter. Årets första Barndag på Kosta Outlet 10.30 Greta Gris minglar. 12.00 Kapten Hajmat uppträder 14.00 Kapten Hajmat uppträder 15.00 – Sky & Marshall från Paw Patrol minglar Kosta Safaripark öppet 10.00-18.00 Delta i tipsrunda och vinn fina priser. Biljetter finns att köpa på www.kostasafaripark.se/ Pumpajakten 30 oktober – 14 november Runt omkring i våra 13 butiker har vi gömt en pumpa med en bokstav. Tävlingstalong finner du hos Café Corner. Tävlingen är till för alla barn upp till 13 år!

PUKEBERGS GLASBRUK

11:00-11:45 Föreläsning: Börje Åkerblom berättar om arbetet med the Glass Factorys omfångsrika glassamling. 12:00-13:00 Demo: House of Boda konstnärer blåser glas och berättar om sitt arbete i hyttan. 12:00-14:00 Workshop barn & unga: I designklubben får du testa på att vara formgivare och skapa en unik halloween godiskorg i glas. Ålder 8-12 år. Endast 6 platser, Förboka 12:00-12:30 Specialvisning: Guidad visning av glassamlingen i vårt magasin med Börje Åkerblom. Endast 10 platser. Förboka. 12:30-13:00 Specialvisning: Guidad visning av glassamlingen i vårt magasin. Endast 10 platser. Förboka. 13:00-14:00 Workshop Demo: Designklubben skapar en unik halloween-godiskorgar i glas tillsammans med våra glasblåsare i hyttan. 14:00-15:00 Demo: House of Boda konstnärer blåser glas och berättar om sitt arbete i hyttan. 15:00-15:45 Specialguidning: Glas idag och imorgon. Guidad visning av pågående och kommande utställningar med våra curators Max & Markus. Begränsat antal platser. Föranmälan.

11.00-15.00 Café Hos Oss serverar fika. Bistromeny från kl 11:30-15:00.

13.00 Hyttshow med Petter Jonasson och Jerry Lindqvist 14.00 ”1100 grader glasfeeling” med Glasrikets riddare Björn Boode och Peter Lejon, sidekicker Mats Jonasson, gärna förbokning 15.00 Mingla med Mats Jonasson i utställningen, vi bjuder på bubbel och tilltugg.

PERSSON & PERSSON Indisk afton i Ösjöbol! Dryck, musik, ljusshow och fantastisk mat. Matkonstnären Simon Karström håller grytorna varma och kvarnagårdens bryggeri står för kvällens dryck. I hyttan lyser såklart flitens lampa. Varmt välkomna! 11.00-20.00 Öppet i butik och galleri

10.00-18.30 Glasshopen öppen 10.00-16.00 Iita Villiina Jaakonaho blåser sitt egendesignade glas. Fri drop in. 17.00-18.00 Konstglasshow med Micke Johansson där han visar en unik 3D graariel. Vi kommer ha 20-25 sittplatser så vill du vara garanterad sittplats maila till micke@mickejohanskonstglas.se och boka plats. William och Alicia öppnar sitt lilla utomhuscafé med kaffe, kaka och kokt korv.

ORRANÄS GLASBRUK 11.00 Glasuppvisning med hyttmästarna som tillsammans blåser graalpjäser 14.00 Glasuppvisning med hyttmästarna som tillsammans blåser graalpjäser 10:00-16.00 Shop och museum öppna

17.00-20.00 Serveringen är öppen

10.00-16.00 Bistron är öppen och serverar enklare mat & fika

BERGDALAHYTTAN

GRIMSNÄS HERRGÅRD

10.00-15.00 Glasblåsning i hyttan med Lars Skulberg och Lennart Nissmark

11:00-16:00 VIVA! på GRIMSNÄS – en glödande höstutställning i måleri & glas av konstnärsgruppen Viva. Träffa konstnärerna på plats

18:00-22:00 Jubileumsfest: Mingel, lansering av nya museikollektionen samt konsert med Sylvester Schlegel & the mirror factory. Förbokning 160 kr/person, begränsat antal platser, förboka via mail: catrine.hedsved@emmaboda.se

10.00-16.00 Shop och galleri öppet. Galleriet visar utställningen ”Höstpalett” med följande utställare: Anders Solfors, Lennart Nissmark, Lars Skulberg, Roger Johansson och Lotta Myrefelt

TRANSJÖ HYTTA

CARLOS ART GLASS

9.00-17.00 Butiken är öppen i Transjö och erbjuder 20% på hela sortimentet.

10.00-17.00 Butiken och galleriet i Gullaskruv är öppna och erbjuder 20-50% på hela sortimentet.

10.00-15.00 Glasuppvisning i hyttan med Dennis Westholm och elever från Riksglasskolan. 10.00-15.00 Bruksshopen är öppen

12.00 ”1100 grader glasfeeling” med Glasrikets riddare Björn Boode och Peter Lejon, sidekicker Mats Jonasson, gärna förbokning

MICKEJOHANS KONSTGLAS

Och så bjuds det på kaffe och kaka!

18:00-20:00 After Work & musikquizz med fina priser (begränsat antal platser, måste förbokas på hemsidan) Vi serverar en god sopplunch i matsalen för 100:-

Vi håller också öppet under lördagen: Nybro Glasbruk och Skrufs Glasbruk.

www.glasriket.se


26

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Kom tvåa på SM – nu laddar han upp inför VM GEMLA. Att få representera Sverige vid VM; World Champions Fitness Challengeship är en stor grej för fyrtioårige Henrik Ask. Han tog silver vid SM i Bodybuilding och Fitness i Västerås för ett par veckor sedan, och nu hårdkör han styrka fem gånger i veckan i nya gymmet i Gemla.

jag äter och dricker. Det kan handla om den där extra bullen jag satte i mig som jag inte borde ha gjort – det kan vara avgörande för om jag hamnar på prispallen eller ej, och då kan jag aldrig förlåta mig själv, påpekar han och tillägger att det är viktigt att även vara i bra psykisk form på tävlingsscenen för att ge ett bra intryck.

Henrik Ask tränade och tävlade tidigare i styrkelyft. Men för tio år kände han att han ville gå vidare. – Jag ville utveckla mig, jag har alltid varit intresserad av att ha kroppen i trim så jag ville testa bodybuilding, säger han och berättar att han som liten älskade att leka med actiongubbar med muskler och såg upp till Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone på vita duken.

ATT HAN arbetar som hantverkare är en liten fördel; det kan bli upp till 10 000 steg han hinner gå under en arbetsdag på byggena så han hinner bränna av ganska mycket fett och kalorier.

STÖRRE DELEN av sitt liv har han alltså tillbringat många timmar på gymmet, nu i Gemla, tidigare i Lessebo. – Jag älskar gym, jag tycker gym är rättvisa! Det spelar ingen roll hur mycket pengar man har; ingen kan gå fö-

Vi håller tummarna för Henrik i World Champions Fitness Challengeship i Spanien om ett par veckor. Foto: Thomas Edgren

re i kön när det gäller att få en bra kroppsbyggnad. Allt hänger på hårt eget arbete! Under åren med styrkelyft tränade han fyra pass i veckan och tävlade i flera regionala tävlingar. Nu tränar han aldrig under fem pass i veckan i gymmet men man måste tänka på annat ock-

så för att ha en kropp som ser fin ut i domarnas ögon. Ett helt år gäller det att man håller igång träningen till nästa års SM, samtidigt som man är noga med vad man äter och dricker som bodybuildare och hur vikten och fettförbränningen förändras. I alla fall om man ska ha

Henriks kropp har resulterat i flera medaljer genom åren. Som här vid ”Battle of Sweden” i Alingsås 2021 där han vann bodybuildingklassen. Foto: Robin4life Productions.

någon chans att bli bra bedömd av domarna. DET ÄR viktigt att hålla extra koll på kroppen. – SM är en viktig tävling som ofta sker i Västerås i september varje år. I år vann jag två silver; i klassen -95 kg (upp till 95 kg:s vikt) och i

veteranklassen för de som är 40 år och uppåt, berättar Henrik. – Men det tar lång tid att bygga upp en kropp. Jag får börja hålla extra koll på min kropp när det är några månader kvar till varje tävling; förutom träningen är det mycket noga med vad

NU LADDAR Henrik alltså upp för VM som i år hålls i Santa Susanna i Spanien om ett par veckor. – Jag är så stolt över att äntligen få vara med och representera Sverige i min klass. Det har varit en pojkdröm för mig att få ställa upp i något VM. Och jag kommer verkligen göra allt för att vinna!

THOMAS EDGREN

Frukostfrallor & fredagsfika På Baket finns det nybakat varje dag, vi kan leverera era frukostfrallor, baka era företagstårtor och lyxa till fredagsfikat. I December kommer vi att ha en företagskampanj där ni som blir prenumeranter på frukostfrallor &/eller fredagsfika kommer att

ha GRATIS leverans + 20% rabatt HELA Januari!

JULBORD I HERRGÅRDSMILJÖ

ET! FIKA ÄR LIV Ring eller maila för mer info Linda Hansson 070-2492349 ljungby@baket.se

26/11 har vi premiär för årets julbord! Fredag & lördag från 18.00 t.o.m 18/12 Kika in på hemsidan för mer info!

För sällskap om minst 50 personer finns möjlghet att boka även andra veckodagar

WWW.MOCKELSNAS.COM


27

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Veckans boktips

Den barmhärtige samariten

Och nu är du tillbaka

Blickfångarna

FÖRFATTARE: Cilla Börjlind

FÖRFATTARE: Jill Mansell

FÖRFATTARE: Mons Kallentoft

Den som säger sig vilja hjälpa människorna behöver inte vilja världen väl. Olivia Rönning är försvunnen. Snart förstår Lisa Hedqvist, hennes kollega vid Nationella operativa avdelningen, att hon måste ha förts bort mot sin vilja. När Tom Stilton hör vad som hänt bestämmer han sig för att lämna sin självvalda coronakarantän ute i skärgården. Tillsammans följer Lisa och Tom spåren till en enslig stuga. Men när de kommer dit står den redan i full brand, och senare hittas en förkolnad kvinnokropp i husresterna. Är det Olivia? Mette Olsäter, deras pensionerade chef, har utsetts till samordnare för säkerheten runt leveranserna av covidvaccin. Det finns uppenbarligen någon som är beredd att göra vad som helst för att sabotera transporterna. Den barmhärtige samariten är den sjunde boken i den bästsäljande krimserien om Olivia Rönning och Tom Stilton.

Under en magisk resa till Venedig blev Didi förälskad i Shay Mason. I ett halvår var de lyckliga tillsammans och Shay fick jobb på Didis föräldrars hotell i Cotswolds, men sen hände något som förändrade allt. Den lilla byn försattes i chock och Shay försvann. Tretton år har gått och ingen hade förväntat sig att höra av Shay igen. Men en dag, från ingenstans, återvänder han till Elliscombe för att uppfylla sin pappas sista önskan. Didi, som numera är hotellföreståndare och snart ska gifta sig, får sitt liv ställt på ända. Shay flyttar in i den bästa sviten på hennes hotell och sätter på så vis igång en mängd rykten och en händelsekedja som påverkar hela byn. Elliscombes invånare har alla sina egna historier och hemligheter, mer sammanlänkade än någon kunnat ana.

De sammanbundna

Välgöraren

Slumra in

FÖRFATTARE: Stacey Halls

FÖRFATTARE: Caroline Engvall

FÖRFATTARE: Sara Åström

I 1600-talets England är det farligt att vara kvinna. Misstankar och anklagelser finns överallt. Fleetwood Shuttleworth, husmor på Gawthorpe Hall, är 17 år gammal, gift och gravid för fjärde gången. Men inget av hennes barn har överlevt, och hennes man Richard är angelägen om en arvinge. Fleetwood hittar ett undangömt brev från läkaren som förlöste hennes tredje dödfödda barn, och läser där att det inte är troligt att hon överlever ytterligare en graviditet. Av en slump träffar hon Alice Gray, en ung barnmorska. Alice lovar att hjälpa henne att föda ett friskt barn och att bevisa att läkaren har fel. Alice anklagas för att vara en häxa och Fleetwood riskerar att förlora allt för att hjälpa henne. De två kvinnornas liv blir oupplösligt sammanbundna medan den legendariska rättegången i Lancaster närmar sig, och Fleetwoods mage fortsätter att växa.

En ung kvinna hittas död på ett hotellrum mitt i centrala Stockholm.mDet visar sig vara Thea Bergman, en lovande artist på Starsome records dit Lovisa Ling just har headhuntats efter sin utbrändhet. Lovisa kämpar för att leva upp till sina egna och andras krav samtidigt som hennes partner Ulrika Stenhammar, utredare vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott, inte vill annat än att börja jobba igen efter sin föräldraledighet. Mordet på Thea drar in Lovisa i en farlig värld av hemligheter och jakt på stjärnstatus, medan hon glider allt längre från Ulrika – som bestämmer sig för att agera efter vad hennes hjärta anser vara rätt. Välgöraren är en kriminalroman som handlar om bekräftelse men också om rädsla för det okända. Det är den femte delen i serien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling. ”Caroline Engvall har en läskigt bra förmåga att avslöja samhällets baksidor, och göra det trovärdigt.” Nils Scherman, Svenska Deckarakademin

Sofia Winter försöker bygga upp ett nytt liv efter att hon och hennes lillasyster Alva fritogs från extremiströrelsen Ekoportalen. Varje dag lever de i rädsla för deras vedergällning. För att skingra tankarna går Sofia upp i arbetet hos polisen i Piteå, där hon är delaktig i att utreda ett fall med en drunknad pojke. Det verkar handla om självmord, men utredningen utvecklas till något långt snårigare, och när ytterligare en tonåring visar sig ha avlidit under märkliga omständigheter leds teamet in på en slingrig väg kantad av sorg, ilska och skam. Samtidigt börjar någon skicka anonyma meddelanden till Sofia ... och vem är egentligen mannen som

Serien om polisen Malin Fors i Linköping är en klassiker inom svensk spänningslitteratur. Här är den fjortonde rafflande delen. Det är bitande vinter i Linköping. Ett gammalt fall med en mördad pojke gäckar Malin Fors och de andra utredarna på våldsroteln. Vem är pojken? Hur hamnade han ensam på en äng, med vartenda ben i kroppen krossat? Så en dag ger sig en kvinna i Algeriet till känna: Jag är hans mamma. Malin Fors jagas av sina demoner, och ett nyligen kraschat förhållande. När fallet med pojken tätnar dras hon i en värld där hon inte ens vet vem hon själv är och tvingas inse att till och med den egna blicken kan vara en bedragare: ingenting är vad det först synes vara. I ”Blickfångarna”, som är den fjortonde boken i serien om kriminalinspektör Malin Fors, rör sig hotet allt närmare henne personligen och det hela utvecklas till en konkret fråga om att vara jägare eller villebråd.

KÄLLA: STORYTEL


28

ALVESTA

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Kronprinsessparet besökte Högåsen i pandemins spår Foto: Josefin Petersson

Julmagi på Huseby igen HUSEBY. På sin facebook sida, Smålandsjul på Huseby skriver de följande, 200 toppklippta julgranar ska sättas upp, 250 meter handgjorda grangirlander monteras, 500 halmbalar ska ut, 140 utställare tas emot, 500 marschaller tändas varje dag och landets största julsaluhall med småskaligt tillverkade delikatesser från gårdsföretag över hela landet ska öppnas. Hantverkare och utställare i elva olika lokaler. Cafeer och gott att äta finns i en rad olika matstånd. Dags igen för Nordens största julmässa, Smålandsjul på Huseby Bruk söder om Växjö vid väg 23, med 40 000 besökare. De öppnar lördag 13 november och håller på till och med söndag 20 november. JOSEFIN PETERSSON

Coronastöd till föreningslivet ALVESTA. Efter beslut i kommunstyrelsen har Kultur- och fritidsförvaltningen fått pengar att fördela för att kunna stötta föreningslivet i sviterna av covid-19. Möjlighet finns nu för föreningar som påvisar ett akut behov av stöd likviditetsmässigt att ansöka om stöd. Möjlighet finns nu för föreningar som påvisar ett akut behov av stöd likviditetsmässigt att ansöka om stöd. Om er förening är i behov av detta stöd, gör då följande för att söka: - Beskriv föreningens nuläge och skicka med ekonomisk rapport per 1 september 2021. - Beskriv specifikt hur coronapandemin har påverkat er nuvarande ekonomiska situation. - Ange vilka andra bidrag föreningen sökt samt vilka ni fått beviljade. - Beskriv hur ni kommer använda eventuellt tillfälligt stöd och ange vilken konsekvensen skulle bli vid uteblivet stöd. - Ange vilken summa ni ansöker om i tillfälligt stöd. JOSEFIN PETERSSON

Moheda - Slätthög - Mistelås Söndag 24 oktober 10.00 Mässa. Moheda Cruxet medverkar. Martin Winberg Annika Fritzson 16.00 Gudstjänst. Mistelås Martin Winberg. Annika Fritzson Måndag 25 oktober 14.00 Sjung med Ingalill Moheda församlingshem Söndag 31 oktober 10.00 Mässa Slätthög. Magnus Hedin. Christina Fritzson 16.00 Gudstjänst Moheda Magnus Hedin. Christina Fritzson

Följ oss på sociala medier!

MOHEDA PASTORAT

ALVESTA. Förra veckan besökte Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel Kronoberg för att uppmärksamma lokala insatser i pandemins spår. I Växjö mötte de representanter från bland annat Region Kronoberg, Växjö, Ljungby och Alvesta kommun och företagsrepresentanter från länet. Med anledning av covid-19pandemin besöker Kungafamiljen alla 21 län i Sverige. Det är ett sätt för Kungafamiljen att visa deltagande med de drabbade och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer. VÄRD FÖR besöket i Kronoberg var landshövding Maria Arnholm. Under förmiddagen besöktes Högåsens särskilda äldreboende i Alvesta, där smittan först slog till i länet och personalen berättade om sina erfarenheter. Sedan vid lunch så hade de möte med landshövding Maria Arnholm som

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels första stopp under besöket var Högåsens särskilda äldreboende i Alvesta. Foto: Torbjörn Aronsson

värd. Där hade de en genomgång av lägesbilden i Kronoberg, hur pandemin har påverkat länet och vilka lärdomar vi drar av den. Då deltog även representanter från kommuner, Region Kronoberg och näringslivet och teatergruppen Ensemble Cor uppträdde.

UNDER EFTERMIDDAGEN gjorde de ett besök på Södras huvudkontor i Växjö. Södra berättade om hur pandemin påverkat verksamheten och Kronprinsessparet fick också höra berättelser om hur några mindre företag i länet har agerat för överleva under pandemin.

Besöket avslutades på Vida Arena och med frågan hur idrotten påverkats av pandemin, från bredd – till elit.

JOSEFIN PETERSSON

Folkmusik i Kulturkällaren med mor och dotter ALVESTA. Si God Afton och Godkväll! Eva Blomquist-Bjärnborg och Marika Bjärnborg välkomnar er till en folkmusikafton torsdagen den 28 oktober kl.19.00 i Kulturkällaren Alvesta. Som efternamnen avslöjar är de mor och dotter och har genom åren spelat mycket tillsammans. De bjuder på sina favoriter. Ni får höra allt ifrån sorgliga visor till sprittande glada polskor med tonvikt på låtar från bygden på fiol, viola och sång. Eva blev riksspelman 1981 och tilldelades Zorns guldmärke 2015. Hon började spela fiol som barn och under Folkmusikvågen på 1970-talet gav hon många konserter och spelade in ski-

Marika Bjärnborg och Eva Blomquist-Bjärnborg. Foto: Privat

vor med folkmusik från Småland. Genom åren har hon lärt många barn och ungdo-

mar spela fiol på Alvesta musikskola och på folkmusikläger, och är nu pensionerad.

Passionerat musicerar hon nu med liv och lust i ett flertal konstellationer, bland annat som spelledare för Skatelövs spelmanslag. Marika är fiolspelman och folksångerska uppvuxen i Alvesta och som nu, efter många år i bland annat Dalarna och Stockholm, återvänt till Småland. Fiolen, sången och den svenska folkmusiken har alltid varit en självklar del i Marikas liv och hennes hjärta slår lite extra för vemodiga visor, melankoliska pollonesser och slingriga stämmor. Marika är utbildad musiker och pedagog vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och jobbar nu som fiollärare på Alvesta Kulturskola. JOSEFIN PETERSSON

Buss och lastbilsutbildning Aktiespararna Alvesta ”Logga”

Aktiespararna Alvesta

Välkommen på Aktieträff med Volati Kulturens hus Alvesta (Folkets hus, Albogatan 17) Onsdagen den 27 oktober kl.18.30 – 21.00 Volatis VD Andreas Stenbäck medverkar digitalt.

Efter Andreas Stenbäcks presentation, analys av börsen och aktier. Mer om mötet finns att läsa på www.aktiespararna.se/alvesta Kaffe och fralla i mellantid. Avgift: Medlem 80 kr övriga 100 kr. Anmälan senast måndag 25 oktober på www.aktiespararna.se/alvesta eller 0705-25 00 61

Sista ansökningsdatum november Välkommen på Aktieträff14 med Volati Kulturens hus Alvesta (folkets hus, Allbogatan 17)

allbolarcenter.nu Mer information påkl.18.30 Onsdag 27 oktober - 21.00

Volatis VD Andreas Stenbäck medverkar digitalt. Efter Andreas Stenbäcks presentation, analys av börsen och aktier. Mer om mötet finns att läsa på www.aktiespararna.se/alvesta Kaffe och fralla i mellantid. Avgift: Medlem 80 kr övriga gäster 100 kr. Anmälan senast måndag 25 oktober. på www.aktiespararna.se/alvesta eller 0705 25 00 61


29

ALVESTA

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Så hanteras vildsvinsproblemet ALVESTA KOMMUN. Vildsvin är ett problem som vi alla berörs av. Det Alvesta Kommun gör är att kommunens skyddsjägare i samarbete med omkringliggande jaktlag försöker få till en så hög avskjutning som möjligt för att minimera risken att de orsakar problem.

För att kunna få till stånd en avskjutning av ett djur krävs ett stort säkerhetsmässigt kulfång. Rätt kulfång måste alltid finnas innan en jägare kan avlossa ett skott. Det ska vara ställt utom allt tvivel att ingen annan människa eller djur skadas innan skyddsjägaren kan avlossa skottet. VILDSVINEN KAN gå in i trädgårdar och böka upp. Det är ett stort problem men här är det du som fastighetsägare som måste skydda din egen fastighet. Kommunens skyddsjägare får bara bedriva skyddsjakt på kommunal mark. Elstängsel, med elen på, är ett bra skydd och då gärna i samarbete med fler grannar för att kunna göra en så stor avskärmning som möjligt.

Det bör poängteras att skyddsjägarna bara kan ta ansvar för den skyddsjakt som de har tillåtelse att bedriva på kommunens mark. Att kommunen och skyddsjägarna arbetar på detta sätt i samarbete med andra är nödvändigt då det säkerhetsmässigt är väldigt svårt att få till en avskjutning inom detaljplanelagt område (inom tätorten).

EN BLÄNDANDE KRISTINA ASSARSSON PÅ GALLERI SMÅLAND 16 OKT - 10 NOV

blemet vildsvin, men det måste ske i samarbete med övriga jaktlag runtomkring och då menas inte bara i Alvesta utan i hela landet där vildsvinen härjar. Jakten regleras i jaktlagen och dess förordningar.

Alvesta kommun tar tacksamt emot rapporter om var vildsvinen finns för tillfället. Foto: Pixabay

Fallfrukt och öppna komposter är också som ett öppet skafferi för vildsvinen,

speciellt nu på hösten. Här måste vi alla ta ett gemensamt ansvar och städa upp

• Personbilsdäck • Lastbilsdäck • Traktordäck

Hösten är på ingång Butiken är fylld med varma och härliga kläder. Vi tar gärna emot era saker och kan även hämta vid behov.

• Däckhotell • Service • Fälgar

Alvesta Regummering AB Fabriksgatan 10. Tel: 0472-108 56

@gallerismåland

Varmt välkomna till Röda Korset, Kupan Vislanda

Uthyres Du är senior och vill flytta till lägenhet. Vi har lägenheter mitt i Alvesta som är anpassade för seniorboende. Vi har hiss till alla lägenheter och kan anpassa lägenheterna efter dina önskemål. Storleken på lägenheterna varierar från 60 till 86 m2. Det finns även lägenheter som är anpassade för rullstolsbundna. Välkommen med din intresseanmälan till oss via mail: info@aiff-fastigheter.se tel: 0472-181830

Ring oss! Telnr: 0472-350 57

Vi erbjuder förråd och magasinering till både privatpersoner och företag!

DET FINNS 25 NYBYGGDA FÖRRÅD I ALVESTA CENTRUM. Aiff Fastigheter Centralgatan 2, Alvesta Tel: 0472-18 18 30 info@aiff-fastigheter.se

@rödakorset-kupan-vislanda

”Fångad av en stormvind”

– välgörenhetskonsert där vi sjunger ur Carolas stora låtskatt! Söndag den 14 november kl 18 i Hjortsberga kyrka. Linda Pettersson, sång. Mattias Welin, bas, Johan Runesson, gitarr, Håkan Fritzson, slagverk. ”Carola-projektkör”, Musik o Dramagruppen och Kors & Tvärs-kören under ledning av Gunilla Erikson, Mia Claesson och Maria Magnusson. Manus: Helena Kronstrand och Elisabet Cárcamo Storm. Biljetter: Pris 100:-, barn 50:-, säljs i Kyrkan Mitt i Byn, tis-fre kl 13-16. Det går att boka biljetter via telefon: 0472-177 70, mån, tis, tors och fre kl 10-12. Alla intäkter går oavkortat till Casa Abierta, en förskola i Costa Rica, som drivs av vår vänkyrka ILCO. www.svenskakyrkan.se/alvesta

vet vilka däck du behöver

HAR DU DET LITE TRÅNGT?

Öppet: Mån + Ons 12-17 Lör 10-13

Välkommen!

JOSEFIN PETERSSON

Vi har delarna till din bil.

Lör 11-16, sön 13-16, fre stängt, mån-tors 15-18

Storgatan 20, Alvesta • 070-277 97 18 •

efter oss. Alvesta Kommun vill inget hellre än att lyckas komma till rätta med pro-

NATIONELLT OCH regionalt pågår det jobb med att ta fram förvaltningsplaner för vildsvin, vilka belyser det stora problem som vildsvinen tillför både privatpersoner och verksamhetsutövare i landet. Alvesta kommun tar tacksamt emot rapporter om var vildsvinen finns för tillfället. Du kan maila dina iaktagelser till följande mailadress, bygg.miljo@ alvesta.se.

Välkomna!

I samverkan med Alvesta Allbo Rotayrklubb


30

ALVESTA

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Kristina Assarsson har ställt ut på Galleri Småland sedan hon var lite över 20 år, idag är hon 64 år. Foto: Josefin Petersson

Kristina Assarsson ställer ut på Galleri Småland igen ALVESTA. Kristina Assarsson har ställt ut på Galleri Småland sedan hon var lite över 20 år, idag är hon 64 år. I Alvesta känner hon sig hemma även om hon har ställt ut i hela världen. Hon lockar alltid mycket folk och kommer till Galleri Småland minst en gång varje år. Ägaren Staffan Nilsson berättar att det är en konstnär många känner till, nu efter så många år. Utställningen pågår fram till den 10 november och består av 59 tavlor i alla möjliga storlekar. Sedan kommer Magnus Larsson att ställa ut den 20 november till 15 december. Kristina Assarsson berättar att hon har hållt på med konsten på heltid sedan hon föddes, hon är nästan född med en pensel i handen. När hon växte upp ha-

de de blommor och naturen in på knutarna och sen blev det att hon blev så fascinerad av att försöka fånga själen och började göra porträtt först, hon hade också

en period när hon målade djur. Sedan kom hon på att hon ville fånga skälen i naturen i stället. – Man får en lyckostämning av att vara i naturen och den kraften och energin kan man alltid tänka på när man mår lite dåligt. Jag vill att det ska kännas naturligt och att när man tittar på mina tavlor så är du i naturen. Det är healing och tavlorna ska ge kärlek och ljus. Det är därför jag målar så många lager oljefärg, det ska kännas som om att man är i naturen, men det tar två

till tre år för en tavla att torka om det är riktigt tjocka lager med färg, säger Kristina Assarsson. KRISTINA ASSARSSON tycker också det är viktigt med färger, hon berättar att vissa dras till en tavla med röda rosor, medan någon annan dras till en tavla med lila lavendel och behöver lila. Det är likadant med havet, man ska känna doften. Hon tycker det är viktigt att man kan känna dofter i tavlor och se känslor samtidigt som man alltid ska känna

sig välkommen. – Jag har ställt ut i Alvesta sedan jag var lite över 20 år och nu är jag 64, så jag känner mig hemma, annars får jag inbjudningar till utställningar runt om i hela världen. Nästan varje dag så får jag inbjudningar till både New York och Miami bland annat. Men jag har rest så mycket, jag har varit i Tyskland, Holland, Italien, Spanien och Frankrike och ställt ut tavlor. Men det är alltid roligt att återkomma till Alvesta, säger Kristina Assarsson.

NU BÖRJAR samhället att öppna upp mer och mer, men ägaren Staffan Nilsson berättar att det har varit tufft för dem under pandemin. – Det har varit ett helvete, i början av pandemin var Kristina här också och då var det fullt hus, men sedan gick det ner, folk har inte velat besöka utställningar. Men jag tror det kommer vända nu, jag är optimist, men jag var lite deppig i början, säger Staffan Nilsson en av ägarna till Galleri Småland. JOSEFIN PETERSSON


31

ALVESTA

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

PROVA PÅ NYA IDROTTER PÅ HÖSTLOVET!

Alvesta församling

Under höstlovet erbjuder många idrottsföreningar i Alvesta kommun dig som ung att testa på deras idrott. Det är gratis och du behöver inte ha några förkunskaper!

Följande föreningar erbjuder prova-på-verksamhet: Alvesta Golfklubb Alvesta Ridklubb Alvesta Tennisklubb Hagaskolans IF Skatelövs Gymnastikförening

Alvesta Innebandyklubb Alvesta Skytteförening Alvesta Tigers Basketball Club Hjortsberga Gymnastikklubb Vislanda Skol IF

Läs mer på hemsidan: www.alvesta.se

Söndag till Söndag Vecka 43

i Svenska kyrkan Vislanda-Blädinge

SÖNDAG 24 OKTOBER Kl. 18 Andrum Vilsam gudstjänst i Vislanda kyrka.

ALLHELGONA 2021

MÅNDAG 25 OKTOBER Kl. 10 Vandrargrupp i Blädinge vid församlingshemmet. Kl. 15-17 Tjejgruppen ses i Prästgården. Buss från skolan.

FREDAG 5 NOVEMBER Kl. 10-17 Kyrkogårdscafé i Blädinge Kl. 14-18 Kyrkogårdskorv i Vislanda Kl. 16-17 Orgelmusik med Marie Carlsson i Vislanda kyrka.

TISDAG 26 OKTOBER Kl. 10 Ljusgläntan. Öppen förskola. För daglediga med barn. Vislanda kyrka. Kl. 18 Språkcafé i Prästgården. Avresa från biblioteket kl. 17.55.

ALLA HELGONS DAG 6 NOVEMBER Kl. 16 Minnesgudstjänst Blädinge kyrka Kl. 18 Minnesgudstjänst Vislanda kyrka

ONSDAG 27 OKTOBER Kl. 10.30 Vandrargrupp i Vislanda. Start utanför Dackehallen. Kl. 12 Onsdagar i Lyktan. Orgelmusik och sopplunch. Amälan till Marie på 076-337 1290. Rektor Mia Wallin berättar om att driva en förskola med kristen profil.

Med Susanne Pettersson, tvärflöjt, Antonis Panagou, valthorn och Maria Bertilsson Panagou, piano samt Röster ur Körfrallan. ALLA SJÄLARS DAG 7 NOVEMBER 18.00 Andrum i Vislanda kyrka.

TORSDAG 28 OKTOBER Kl. 13.30-17 Torsdagar i Blädinge. Vi hjälper till att lägga granris på kyrkogården, fika och andakt. SÖNDAG 31 OKTOBER Kl. 10 Mässa i Vislanda kyrka.

Behöver du någon att prata med? Varmt välkommen att höra av dig till Präst Anders Lindow tel 070-288 7227 Präst Lina Mayïm tel 076-148 7787 eller Diakon Yvonne Andersson, tel 0472-30031, 076-132 2713 Med reservation för ändringar. www.svenskakyrkan.se/vislanda-bladinge www.facebook.com/svenskakyrkan.vislanda.bladinge

Vi bygger! Nej, vi bygger inte om några lokaler, det får det vara lugnt med ett tag, för nu är Skogskyrkan återinvigd och vi är så glada att 235 personer tog sig tid och var med och firade. TACK till alla er som var där och gjorde detta till en minnesvärd dag för församlingen! Nu bygger vi i stället ”rum för gemenskap”. Vi vet ju alla hur tiden under pandemin har varit och att många saknat att ha någon att prata och umgås med, inte minst vid måltider. Nu när restriktionerna är borta så kör vi i gång vår verksamhet igen, men vi tar det lugnt och bygger i lagom takt och på ett sätt som du kan känna dig trygg med.

Gemenskap i Skogskyrkan

Vi satsar på att vara i Skogskyrkan under söndagarna, eftersom det nu finns en väldigt fin samlingssal i direkt anslutning till kyrkorummet, nämligen Skogssalen. Efter gudstjänsterna delar vi en måltid tillsammans. När det är Himlalivssöndag serveras det en enkel lunch och övriga söndagar en kopp kaffe eller the och en god smörgås. Självklart är det kostnadsfritt. För den som har besvärligt att ta sig dit, så anordnar vi kyrkbil. Ring Alvesta taxi tel 19100 senast 1,5

timme före gudstjänsten, om du inte kan ta dig dit på annat sätt. Även kyrkbil är gratis.

Kyrkan Mitt i Byn

Äntligen har vi öppet, nu med utökade tider. Tisdag – fredag kl 13-16. Titta in för en pratstund och en kopp kaffe, det finns alltid någon på plats att hälsa dig välkommen och som du kan prata med. Fairtradebutiken har också öppet. Där kan du även köpa konsertbiljetter till Vår Carolakonsert! På torsdagarna kan du passa på att göra ärenden på pastorsexpeditionen, då finns Cilla på plats. Du har väl inte missat att vi spelar in poddavsnitt lunchtid vissa tisdagar och kvällstid vissa torsdagar. Håll utkik i annonsen här i Lokaltidningen så ser du när det är. Då är du välkommen att sitta med och lyssna men också ställa frågor till prästerna Jessica och Erik. Även Sinnesrogudstjänsterna har kommit i gång och vi firar dem under ledning av Erik Horner. Tider för dessa gudstjänster ser du på vår hemsida www.svenskakyrkan.se/alvesta och i annonser här i Lokaltidningen.

Händer i veckan Söndag 24 oktober Kl 10.00 Sjung för Guds skull – lovsångsgudstjänst, Skogskyrkan Efteråt serveras kaffe och Smörgås i Skogssalen. Jessica Fritzson Kl 18.00 Ro för själen, Lekaryds kyrka Elisabet Cárcamo Storm

Måndag 25 oktober Kl 9.30-11.30 Små och Stora för hela familjen i Kyrkskolan, Alvesta Ledare: Christina Elmersson, tel. 0472-177 78.

Tisdag 26 oktober Kl 9.30-11.30 Babycafé 0 – 1 år i Kyrkskolan, Alvesta Ledare: Christina Elmersson, tel. 0472-177 78.

Onsdag 27 oktober Kl 13.00-15.00 Små och Stora för hela familjen i Kyrkskolan, Alvesta Ledare: Christina Elmersson, tel. 0472-177 78. Kl 18.30 Ungdomsmässa, Alvesta kyrka Erik Horner

Torsdag 28 oktober Kl 11.00 ”Gå med Gud” – en promenad i Hagaparken Samling vid Hagagården. Kl 13.30-15.00 Samtalsgruppen ”Gubbröran” för daglediga män, Alvesta församlingshem. Ledare: Markus Stenkilsson, tel. 0472-177 82.

Söndag 31 oktober Kl 10.00 Himlaliv, Skogskyrkan Efteråt serveras enkel lunch i Skogssalen. Erik Horner. Kl 18.00 Sjung för Guds skull – med mässa, Härlövs kyrka. Gustav Spång och Erik Horner.

Kyrkan Mitt i Byn

Öppet: tis–fre kl 13–16. Pastorsexpedition torsdag kl 13-16. Biljettförsäljning till konsert den 14/11 i Hjortsberga kyrka. Torsdag 28/10 kl 18 Sinnesrogudstjänst. Efteråt fikar vi tillsammans. Erik Horner.

Välkommen! www.svenskakyrkan.se/alvesta


32

MOTOR

Portabel batteriladdare lanseras

Rätt lufttryck?

MOTOR Ny typ av elbilsladdare ska försäkra landets elbilsägare att de inte står utan ström. Laddinfrastrukturen i landet fortsätter att vara en väldebatterad fråga – hur ska man lösa det faktum att storstädernas elnät periodvis kan bli överbelastade? Svaret från E.on och Volkswagen är en flyttbar elbilsladdare med inbyggt batteri som man tagit fram gemensamt. – Företagens och stormarknadernas befintliga strömanslutningar ger tillsammans med det interna batteriet den nödvändiga kapaciteten för att ladda två elfordon samtidigt med upp till 150 kilowatt. I genomsnitt tar det 15 minuter att ladda bilarna för en räckvidd på cirka 200 kilometer, säger Pär Möller, chef för E.ons mobilitetstjänster. Batteriladdaren är endast 1,2 x 1,4 x 2,2 meter och behöver inte fortlöpande dra sin ström direkt från nätet, utan har istället ett integrerat batterilagringssystem som ska garantera att den alltid fungerar.

MOTOR Däckbytarsäsongen är i full gång och frågorna inom ämnet är många. En av de vanligaste frågorna är hur man ska veta vilket lufttryck man ska ha i däcken? – Nästan alla bilar har ett klistermärke innanför tanklocket eller väl synligt på b-stolpen när du öppnar förardörren. Där står det rekommenderade trycket för din bil, förklarar Andie Lahdo, VD för ABS wheels. Tips från Andie är att man kan lägga på ytterligare 0,2 bar utöver rekommenderat lufttryck på vinterdäcken för att få lägre bränsleförbrukning och minskat slitage.

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Stefan Andersson är ansvarig på ProMeister. Foto: Josefin Petersson

ProMeisters första stopp var Växjö Lämna din skrotbil till oss och få 2.OOO:-* Hitta hit: Dusavägen 6, Växjö Ring: 0470-107 10 Öppet: Mån-fre: 07:00-16:00 www.skrotfrag.se

VÄXJÖ. ProMeister Solutions har funnits sedan 2016. De utbildar sina egna verkstäder, Mecca, Mekonomen, Speedy och OkQ8, totalt har de 1069 verkstäder i Sverige. I den här satsningen så kommer de till sina verkstäder för att utbilda kring högvoltsfordon. Detta ska de göra i nio månader och sammanlagt besöka 29 städer. Turnén inleddes i Växjö och avslutas i Kiruna nästa år.

– Syftet med det här projektet är att få våra verkstäder att våga jobba elbilar i större utsträckning, de ska inte känna någon osäkerhet i att ta in en elbil. Det här är en säkerhetsutbildning, de får lära sig hur man gör en elbil spänningslös, säger Stefan Andersson, ansvarig på ProMeister. I början på veckan hade de en mässa där alla var välkomna. Då hade de med an-

dra leverantörer som visade bland annat däckmaskiner, balanseringsverktyg och handverktyg, de bjöd även på mat. Däremot är utbildningsdagarna endast för deras egna verkstäder inom Mekonomen Group. Första dagen är mässdag och sedan har de tre dagar med utbildningar, i Växjö utbildade de 12 personer. JOSEFIN PETERSSON

*Gäller för komplett bil med katalysator.

Ska ni sälja er bil? 229.500 kr

7

179 .500 kr

159.500 kr

9

104.900 kr

Låt oss hjälpa er göra en smidig och lönsam bilaffär. 99.000 kr 187.900 kr 109.500 hand om allt kr runt om affären så ni kan tänka på annat.

99.500Vikrtar

Se mer på vår hemsida hur det fungerar att använda vår tjänst och ni kan få ett prisförslag på er bil inom 24 timmar. 175.000 kr

339.500 kr

129.500 kr

109.500 kr

189.500 kr

139.500 kr

189.500 kr

349.000 kr

Vi säljer din bil! Tryggt - Enkelt - Lönsamt Nu finns vi även i Kalmar! 139.500 kr

Arabygatan 57, Växjö 0470 - 71 15 15,

www.vaxjobilformedling.se info@vaxjobilformedling.se


FORD PRIVATLEASING ELEKTRISKA VECKOR

MED MAGISKA ERBJUDANDEN

FÖR ETT FRIARE LIV

NO ILLUSIONS. JUST FORD.

EXPLORER PLUG-IN HYBRID

HELT ELEKTRISKA MUSTANG MACH-E

KUGA PLUG-IN HYBRID

Upp till 610 km elektrisk räckvidd Privatleasing från 5 645 kr per månad ¹ Förmånsvärde från 2 565 kr per månad ²

7 sittplatser, intelligent AWD och 457 hk Ford Leasing från 4 995 kr per månad exkl. moms 3 Förmånsvärde från 3 542 kr per månad ² Inkl. fria vinterhjul. Värde upp till 56 745 kr ⁴

Upp till 56 km elektrisk räckvidd Privatleasing från 3 995 kr per månad ¹ Förmånsvärde från 2 252 kr per månad ² Inkl. fria vinterhjul. Värde upp till 31 690 kr ⁴

FORD KUGA PLUG-IN HYBRID

UPPTÄCK VÅRA ELEKTRIFIERADE BILAR En del skapar magi med illusioner, vi gör det med nyskapande teknik. Just nu har vi elektriska veckor för våra laddbara bilmodeller som alla ligger i framkant av den tekniska utvecklingen. Välkommen in och ta del av unika erbjudanden och spännande tävlingar för hela familjen

”Bättre och billigare än så här blir det inte om du ska privatleasa en laddhybrid just nu”

MAGISKA ERBJUDANDEN!

Aftonbladet Plus, 24 feb 2021

Spara upp till 56 745 kr⁴

ELEKTRISKA VECKOR

TÄVLINGAR FÖR HELA FAMILJEN

UPP TILL 56 KM ELEKTRISK RÄCKVIDD

Tävla om weekend-paket i Stockholm med hotell och VIP-biljetter till Joe Labero show. Barntävling med Joe Laberos unika trollerilåda som förstapris. • Backkamera

• 17” aluminiumfälgar

• Parkeringssensorer fram & bak • 8” pekskärm med SYNC3 & navigation Bränsledeklaration blandad körning: 1,4-3,1 l/100 km, CO₂ 32-71 g/km. Energiförbrukning: 16,5-20,0 kWh/100 km (WLTP). Miljöklass Euro 6d-temp. Garanti gäller 5 år eller 10 000 mil. 1 ) PL erbjudandet gäller Kuga Titanium Plug-In Hybrid (rek.pris 453 200 kr) resp. Mustang Mach-E RWD, standard Range. (rek.pris 584 900 kr). Månadskostnaden baserat på • Två-zons klimatanläggning • 12,3” digitalt instrumenkluster 1000 mil/år, max period 36 mån. Nationellt serviceavtal ingår. Kostnader för skatt och vinterhjul tillkommer. Lokala avvikelser kan förekomma. Återförsäljaren garanterar restvärdet. 2 ) Förmånsvärde: skatt som föraren ska betala per månad för bilförmånen, baserat på*en marginalskatt på 50 %. 3 ) FordLeasing. Månadskostnad exkl. moms. Finansiering • Uppvärmd vindruta • FordPass Connect baserat på Explorer ST-Line Plug-In Hybrid, 795 146 kr (ord. pris 845 900 kr) inkl. moms, 36 mån, 4 500 mil, rörlig ränta 4,95 % (juni-20), särskild leasingavgift 30 % samt restvärde 50,6 %. Admin avgift 60 kr och uppläggningskostnad 695 kr (engångskostnad) tillkommer. 4 ) Fria vinterhjul gäller endast för Kuga Plug-In Hybrid och Explorer Plug-In Hybrid. För Kuga, ej vid privatleasing. Samtliga erbjudanden gäller bilar som är ordertecknade av kund senast 30 november 2021. Ovan är rekommenderade kampanjer och gäller endast hos de Fordåterförsäljare som deltar i kampanjen samt finansiering via Ford Finans. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för felskrivningar och prisändringar.

Privatleasing från

3 895 kr/månad

Dahlqvists Bil AB Hammerdalsvägen 1, Växjö Telefon : 0470-70 70 70 www.dahlqvists.se

Hässleholm | Kristianstad | Växjö | Ängelholm

facebook.com/dahlqvists

Bilmarknaden Måndag - Fredag Lördag

09.00 - 18.00 10.00 - 14.00

Servicemarknaden Måndag - Fredag

07.00 - 17.00

Du hittar våra bilar på Dahlqvists.se och

Alltid 300 fabriksnya & begagnade bilar i lager!*


34

BOSTAD

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Bo som ett proffs

30% billigare, 100% enklare Utnyttja ROT-avdraget!

BOSTAD Vill du testa bo som en fotbollsstjärna! Då har du chansen – helt gratis! Det är Sportbladet och Blocket bostad som i en gemensam satsning vill inspirera fler unga att börja spela fotboll med hjälp av Djurgårdens IF:s Daniela Zamora, landslagsspelare i Chile, och KIF Örebros finska landslagsstjärna Elli Pikkujämsä. De hyr nämligen ut sina lägenheter under utvalda datum i slutet av oktober och början av november när de befinner sig på bortamatcher – gratis! – Genom att ge chansen att komma så här nära sina idoler hoppas vi kunna peppa fler unga tjejer att börja spela fotboll och få fler att inse hur himla bra spelare vi har även på svensk mark, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket bostad. Ansökan gör man via Blocket och vem som helst kan ansöka.

Alvesta Jonas 0703-103900 • Magnus 0708-112694

Vi utför service på värmepumpar, vitvaror och städmaskiner. Vi har 50 års erfarenhet i Försäljning av värmepumpar branschen från IVT och NIBE.

Välkommen att kontakta eller besöka oss!

0470-198 97 | 073-081 98 97

Kyl & Maskinservice i Växjö AB 0470-198 97

GRATTA BARN, BARNBARN, FAMILJ ELLER VÄNNER Scanna koden och lägg snabbt och smidigt in din annons på vår hemsida.

Hoppfulla kulörer är ledordet i Happy homes nya färgkollektion. Foto: Happy homes

Monterat och klart Inkl plåtarbete och lister!

59.900:efter rotavdrag

Prisexempel Villa 10 fönster & 1 fönsterdörr. Underhållsfria energifönster 3-glas. Exkl. spröjs

Vi bjuder på en

valfri ytterdörr av våra kampanjdörrar (värde 7000:-)

Exkl. montage. Gäller vid köp över 59.900:-

0470-70 17 40

Hoppfulla kulörer

BOSTAD Passande nog, när restriktionerna släppt, har hoppfullhet varit ledordet när Lycke färg, Happy homes egna varumärke, tagit fram sin senaste färgkarta. Med hjälp av kreatören Jill Windahl har man fått fram 40 olika kulörer i fyra kulörfamiljer. Inspiration har man hämtat från modevärlden, scenkonst och inredningsflöde och de fyra kulörfamiljerna har fått namnen Modern earth, Urban jungle, Pure breeze och Ocean air.

Hushållen mer skeptiska

Rekordmånad för lägenheter

BOSTAD Hushållens framtidstro har börjat förändras och går från stigande priser till oförändrade priser. Hushållens framtidstro om bostadsmarknaden och prisutvecklingen fortsätter att förändras. Det visar SEB:s boprisindikator. I den senaste, från oktober månad, minskar andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser under de kommande tolv månaderna med 3 procent och tror nu på oförändrade priser istället. – Hushållens förväntningar på bopriserna vänder ner men är i grunden en omsvängning från en tro på stigande bostadspriser till mer oförändrade priser om ett år. Hushållens framtidssyn i kombination med kraftigt stigande energipriser, hävda coronarestriktioner och en lugnare prisutveckling vittnar om att bostadsmarknaden tappar fart under höstens inledning, säger SEB:s Privatekonom Américo Fernández. Sammantaget är det 50 procent av hushållen som tror på fortsatt stigande priser medan 30 procent tror på oförändrade priser. Endast 12 procent förutspår att bostadspriserna kommer att sjunka.

BOSTAD Under september såldes rekordmånga lägenheter via bostadsplattformen Hemnet. Även om bostadsmarknaden nu beskrivs som svalare sett till prisutvecklingen är tempot högt. Det menar i alla fall Hemnet som pekar på försäljningsstatistik under den senaste månaden. Under september såldes rekordmånga lägenheter via bostadsplattformen. Faktum är att den gångna månaden var den månad då det sålts flest lägenheter så långt tillbaka som Hemnet har en sammanhängande tidsserie. – Bostadsmarknaden fortsatte i september vara mycket aktiv med exempelvis ett rekordstort antal sålda lägenheter och högre prisförväntningar. Köpintentionen är dock tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Det kan ha ett samband med lyfta restriktioner och att annan konsumtion som resor och nöjen ökar. Än syns dock inga tydliga tecken på någon direkt avmattning, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet. Köpintentionen, det vill säga de som planerar att köpa en bostad under de kommande sex månaderna minskade från förra månaden med 3 procent till sammantaget 39 procent.

GÅR NI I KÖKSTANKAR? a på! Pass

Den totala försäljningen av livsmedel och drycker uppgick 2020 till 325 miljarder kronor och ökade därmed med hela 20 miljarder kronor jämfört med 2019.

SJUKT BRA PRISER PÅ LUCKBYTEN JUST NU!

BOKA ETT GRATIS HEMBESÖK 0706-15 88 87 ELLER BOKA DIREKT PÅ VÅR HEMSIDA www.kullakok.se

www.kullakok.se

Hjalmar Petrisväg 56, Växjö www.kylochmaskin.se kylochmaskin.vaxjo@telia.com


35

BOSTAD

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Badrumstrender: Lekfull vintage BOSTAD Kök- och badrumstillverkaren Purus har besökt branschmässan Cersaie i Bologna, Italien, och tipsar nu om de kommande fem hetaste badrumstrenderna. Den första är en resa tillbaka i tiden, till 50-talet, men i ny modern tappning. Vad tycker du om terracottagolv, färgad keramik och pelartvättställ samt kakel i geometriska mönster eller eleganta dekorationer, såsom badrumsmosaiker?

Tuggummi på kläderna? Använd frysen! Foto: Pixabay

Veckan tips: Tuggummifria kläder BOSTAD Vad gör man när barnen lyckats kladda tuggummi på kläderna? Att bara slänga in dem i tvättmaskinen är inget som rekommenderas, istället är det en annan vitvara i hemmet som löser problemet – frysen. Stoppa plagget i en påse med tuggummifläcken uppåt så den inte kladdar av sig. Sedan fryser du in plagget ett par timmar och därefter är det bara att skrapa loss tuggummit från plagget med en exempelvis en ovass kniv.

STÄLLBARA SÄNGAR

VEM TAR HAND OM DIG NÄR DU SOVE En av kommande badrumstrender. Foto: Purus AB

RAMMADRASSER

TILLVERKNING FÖR HAND I SMÅLÄNDSKA TORPSBRUK

KONTINENTALSÄNGAR

Vår sängfabrik och butik ligger på den småländska landsbygden. Här tillverkar vi allt på beställning. Helt utan mellanhänder, och du kan köpa till fabrikspriser.

fr 8.900 KR

fr 4.180 KR

fr 6.360 KR

Vitanda Sängar 0472 200 33 · info@vitanda.se · vitanda.se

DÅLIGT MED TID OCH ORK ATT TA HAND OM DIN TRÄDGÅRD? Vi hjälper dig med... • lövblåsning • häckar • gräsmattor • beskär träd • plattsättning • utför även måleri www.alvestatradgardstjanst.se • 073-488 38 05

Ny butikssäljare med inriktning på färg. Med över 20 år erfarenhet på färg och tapet.

Vi söker pensionärer som vill jobba med oss!

Vi utför hantverksuppdrag och höststädar ute och inne!

Varmt välkomna!

HANTVERK • MÅLNING • FÖNSTERPUTS • ELARBETEN HÖSTSTÄDNING AV TRÄDGÅRDEN • VVS RÖRLÄGGARE BESKÄRNING AV BUSKAR OCH TRÄD

vaxjo@veterankraft.se | tel: 0470-52 95 40

Arabygatan 27, Växjö - Butik:075-241 2805 - Kökssäljare 075-241 2823 Öppettider måndag-fredag: 06.30-17.00 www.beijerbygg.se


36

BOSTAD

2021 VECKA 42

LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

Rekordhöga elpriser börjar bli kännbart för landets hushåll BOSTAD Elpriserna i landet har nått nya rekordnivåer och det börjar bli kännbart i hushållens plånböcker som har rörligt elavtal. Billigare lär det inte heller bli under kommande månader. Det förutspår fler experter. För att spara pengar gör man bäst i att försöka minska sin elförbrukning. Elpriserna fortsätter att slå rekord i samma takt som bensin- och dieselpriserna skenar. Håller priserna i sig kan det med andra ord bli en dyr höst för landets hushåll och allra mest utsatta är de som bor inom elområde 3 och 4. NÄR STATLIGA Svenska kraftnät publicerade spotpriset för rörligt elavtal i mitten av oktober för den gångna månaden noterades rekordhöga nivåer. Under september låg spotpriset i elområde 1 och 2 på 57,05 respektive 57,11 öre/kWh, en sänkning med cirka 1,5 öre/kWh jämfört med augusti månad. Värre var det för boende i elområde 3 där priset steg från 68,71 till 94,98 öre/kWh och ännu värre var det för hushållen i elområde 4 där kilowattpriset steg från 87,15 öre/kWh i augusti till 125,23 öre/kWh under den gångna månaden. För elkonsumenter med rörligt elpris väntar alltså en ännu dyrare räkning nu i oktober månad. – Det är det högsta priset någonsin, vilket naturligtvis drabbar kunder som har rörligt elavtal. Nu är det

TIPS SOM SPARAR EL Belysning: Rätt belysning på rätt ställe gör skillnad. Det kan till exempel vara starkare belysning där du arbetar och mer begränsad allmänbelysning. Det förhindrar onödigt hög energianvändning. I vissa rum kan det vara en smart investering att installera en dimmer. Du sparar energi och du får en mer harmonisk och mysig stämning i rummet. Släck alltid lamporna när du lämnar ett rum. Svårt att komma ihåg? Använd exempelvis ljussensorer, rörelsevakter eller timer. Till din utomhusbelysning kan du antingen installera en skymningssensor som släcker lamporna när dagsljuset är tillräckligt starkt, eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet. Har du platser i ditt hem där du kan använda lysrör, som till exempel i förråd eller källare, är det ett optimalt val. Lysrörsarmaturer har en lång livslängd, är energieffektiva och finns med olika färgåtergivning.

Dyra elräkningar väntar nu i höst. Foto: Matthew Henry

många kunder som oroar sig för vinterns elpris då efterfrågan på el stiger vilket kan leda till ännu högre priser, säger Kyra Nilsson, försäljningschef på Bixia. ATT PRISERNA skiljer sig så markant mellan norra och södra Sverige beror i huvudsak på den bristande överföringskapaciteten. DE BAKOMLIGGANDE orsakerna till de skenanade elpriserna är flera, däribland att det just nu är dyra priser på kol, olja och gas. En annan kraftigt bidragande orsak är att det varit lite nederbörd den senaste tiden, vilket medfört att vattennivåerna i vattenkraften varit lägre än normalt och dessutom har inte vindkraften producerat några större mängder el.

Höstlökar

32

ÄVEN OM det väntas komma en del nederbörd under kommande veckor lär landets hushåll få räkna med fortsatt höga priser under oktober månad och mest troligtvis även i november. – Även om det väntas komma en del nederbörd behöver det regna otroligt mycket, speciellt i fjällen, för att det ska kunna kompensera för de låga vattennivåer vi har nu, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

ning och vet att man gör av med mycket el kan det vara tryggt att veta vad man betalar senare i vinter. I ett sådant fall kanske ett fastprisavtal är ett bra alternativ. För elkonsumenten som förbrukar mindre mängd el slår pristopparna inte lika hårt, även om det såklart syns i plånboken. Där tycker jag att man kan överväga att ligga kvar på ett rörligt elpris om man inte vill binda sitt elavtal nu när priserna är höga, tipsar Kajsa Sundqvist.

TILL FÖLJD av de rekordhöga priserna är det nu många hushåll som ser över sina elavtal och vill gå från rörligt till fast elpris. – För den som är orolig över sitt elavtal rekommenderar jag att man börjar att titta på elförbrukningen. Har man en hög elförbruk-

ATT GÅ från rörligt till fast är dock aningen sent och rådet som alla bör ta till sig av för att spara pengar i höst är att se över sin elförbrukning. Genom enkla åtgärder finns det mycket pengar att spara om elprisutvecklingen fortsätter i samma takt.

Hemelektronik: Koppla gärna in apparaterna till ett grenuttag. Då kan du enkelt stänga av alla apparater på samma gång. Viloläge för datorer kan låta bra, men även datorer som sätts i viloläge konsumerar el. Det är därför optimalt att stänga ner datorn då den inte används. Passa på att aktivera datorns energisparfunktion. Nya TV-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt kan anpassa bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Energiförbrukningen kan minska med omkring 50 procent. En extern digitalbox kan dra lika mycket energi som en mindre TV per år. Har du en separat digitalbox bör du undersöka om den kan stängas av utan att du behöver göra en ny kanalsökning varje gång du startar om den. Välj energimärkt. Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för hemelektronik.

ANDREAS LINDEGREN

KÄLLA: BIXIA

Ditt proffs på Golv i Växjö och Kronoberg!

Köp betala för

magnus@mfgolv.se • www.mfgolv.se

Styragården, Väckelsång

0470-338 83 Följ oss på

@styragården

Vi ger nytt liv till dina trägolv! VÄXJÖ 073-533 26 26 www.finagolv.se

Den billigaste på köpet Klipp ut annonsen och tag med till oss för rabatten!

Uppvärmning: Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Genom att använda tätningslister kan du enkelt minska mängden kall luft som kommer in i hemmet. Om du har hus med vind kan du även se över isoleringen där. Cirka 15 procent av värmen försvinner ut genom taket. Undvik att täcka elementen med möbler eller stora gardiner. Luften i rummen behöver cirkulera för att på bästa sätt kunna värma upp ditt hem. Sänk värmen i rum som sällan används, som till exempel hallen. Lägre temperatur i sovrummet bidrar ofta till att man sover bättre. När du reser bort behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ner värmen på elementen, och stäng av handdukstork och golvvärme. Gardiner och persienner bidrar till att hålla kylan ute och samtidigt behålla värmen i rummet.

Golv • Golvslipning • Flytspackling • Badrum

Vi fixar allt som Rör - El - Bygg - Måleri Alla hantverkare från ett ställe. - Säkert, tryggt & certifierat.

Mörners väg 112, 352 46 Växjö. Tel 0707-58 17 44 • www.witab.nu


LOKALTIDNINGENVAXJO.SE

HOS KRONFÖNSTER FÅR DU MEST FÖNSTER FÖR PENGARNA SE VÅRT BREDA SORTIMENT AV:

SKJUTDÖRRAR VIKDÖRRAR FÖNSTER DÖRRAR

BESÖK OSS I VÅRT SHOWROOM På Sandvägen 2, Norremark

Hög Kvalitet

ÖPPETTIDER: Måndag – Fredag Butik Växjö: 08.00-17.00 Telefontid: 07.00-17.00 Lunchstängt: 11.30-12.30

Måttanpassat

KONTAKT: Sandvägen 2, Växjö 0470-79 50 50 info@kronfonster.se www.kronfönster.se

37

BOSTAD

2021 VECKA 42

Möbler för hela hemmet!

n

Nyheter i butike

JUST NU HAR VI SÄNG- OCH SOFFKAMPANJER. VÄLKOMMEN HEM TILL OSS.

Utan Mellanhänder

Vard 10.00-18.00 Lörd, Sönd 11.00-15.00 Blockvägen 10, Växjö @mondi_home @


LOKALTIDNINGENVAXJO.SE Behöver ditt barn en förskoleplats? Då är du välkommen att söka en plats på barn- och miljövänliga Dackebackens Musikförskola! Du hittar vår lilla förskola, där ”alla känner alla”, på Vintervägen – granne med det nya bostadsområdet Folkparken. Mer information och en länk till ansökan hittar du på: www.dackebacken.se

Bröllop, jubileum, nyfödd, uppvaktning, grattis eller sorgeannons. Gå in på www.lokaltidningenvaxjo.se, klicka på ”BOKA ANNONS HÄR” och skapa din annons. Annonser som är gratis publiceras i mån av plats. AVLIDNA

Dackebackens

MUSIK ÖRSKOLA En del av Medborgarskolan

AVLIDNA

Veckans temadagar

Annons Dackebacken maj 21.indd 1

2021-05-27 15:18

Det finns alltid något att fira eller uppmärksamma. Denna vecka uppmärksammar vi följande dagar. 25 Oktober 26 Oktober 27 Oktober

28 Oktober 29 Oktober 30 Oktober 31 Oktober

Världspastadagen Potatisens dag. Hjärnskadedagen Arbetsterapins dag Internationella nalledagen Internationella religionsfrihetsdagen Internationella skolbiblioteksdagen Alla svärmödrars dag Världsdagen för audiovisuellt kulturarv Skyddsombudens dag Bilens dag Internationella animationens dag Internationella psoriasisdagen Internets dag Dennis Ritchie-dagen Unik butik-dagen. Snöskoterns dag Grannens dag. Halloween Lutfiskens dag. Världsspardagen Magins dag. Världsdagen för städer

Stort grattis till vinsten! Vinnare av Aoptik-krysset vecka 40 Agne Viker Växjö Lars-Olof Johansson Vislanda

Hemsjukvård & hemtjänst

Värdecheckarna kommer med posten!

LOKALTIDNINGEN ning! Din lokala gratistid

7

9

5

1

2

6

9

3

1 8 4 7

7 6 9 3 5

3 5 2 1 8

1 8 6 7 4

1 9 3 4 5 2

9 5 6 4 7 8 1

4 7 8 2 3 9 6

0470-185 40 Telefonjour dygnet runt

2

8

www.bladhsbegravningsbyra.se info@bladhsbegravningsbyra.se

4

2

Storgatan 9, Åseda Telefon: 0474-101 01

5

3

Norrgatan 17, Växjö Telefon: 0470-185 40

Livsarkivet, dina önskemål.

Oavsett om du är gift, sammanboende, singel eller lever i partnerskap berörs du av juridiska frågor. Vår auktoriserade boutredare hjälper dig med den viktiga vardagsjuridiken, var i livet du än befinner dig. Hör gärna av dig till oss per telefon, e-post eller besök oss på vårt kontor om du har övriga funderingar eller behöver mer information om någonting.

9

Att vara auktoriserad boutredare innebär att vi är specialutbildade av Sveriges Begravningsbyråers Förbund för hjälpa dig med både dödsfallsjuridik och övrig familjejuridik.

6

Allt inom begravningar • Auktoriserade boutredare • Vardagsjuridik

4

Vår egna florist gör alla blomsterarrangemang.

2

un och är godkänd utförare med verksamhetstillstånd från IVO.

6

2

5

1

3

3

8

7

1

9

3

8

Telefon 0470-57 55 80

2

6

5

7

Vill du veta mer?

1

1

1

3

4

7

8

5

1

4

as ka ra na ög

4

LÄTT 8

4

6

9

9

5

9

8

6

7

5

2

9

7

5

Vi är en bilburen hemtjänst, och kör dig till och från vårdrelaterade besök

5

3

2

6

2

6

Vår vision är att ge dig en trygg vardag

5

9

Hemsida

www.krhv.se

7

7

0470-57 55 80

Hemsjukvård & hemtjänst till samma pris som kommunen

1

Telefon

KRONOBERGS HEMVÅRDS SUDOKU

3

Kronobergs Hemvård arbetar på uppdrag av Växjö kommun och är godkänd utförare med verksamhetstillstånd från IVO.

8

till samma pris som VÄXJÖ ALVESTA kommunen

4

ra en ög m Du

38

2021 VECKA 42


% 1000 KR *

LA LLAGratis ögonundersökning BÅGAR

RABATT PÅ EUROPAS BÄ PROGRESSIVA GLAS RABATT PÅ EUROPAS BÄST 6YHQVN NHGMD

).3 459.0*7

6NDWWDU L 6YHULJH

<<< &459.0 8*

BÅGAR

PROGRESSIVA GLAS

helt utan köpkrav

glasögon.

Eller: 710 kr rabatt på glas/båge

EUROPAS BÄSTA PR

ta glasögon. > Gäller progressiva glasögon

> Gäller enkelslipade glasögon > Gäller dubbelslipade glasögon

EUROPAS BÄSTA PRO Prisbelönt Silmo d'Or -Intuitiv

Kostnadsfri delbetalning 0:- ränta 0:- aviavgift 0:- uppläggningsavgift.

Prisbelönt Silmo d'Or -Intuitiv

VÄRDECHECK 9 9XJÁVH EZ SGMEPWX]VIPWIR PIK STXMOIV

BRA

* 1 1 ƀŎLj×ě e e à * 5 ,1& ' ,* , ,®PPIV TVSKVIWWMZE 7

BÄT

VÄRDECHECK

, ,®PPIV IROIPWPMTEHI

: :¯V EǺ®VWMH³ " LÁK OZEPMX³ XMPP P¯KX TVMW

BRA chansen att vinna 500 kr! , ,®PPIV HYFFIPWPMTEHI

7 7MRK JÁV XMHWFSORMRK

A NYHELös TERAOptik krysset VÄRDECHECK och ta *Gratis ögonundersökning gäller glasögon, ej linser recept och intyg. 710kr rabatt gäller vid köp av kompletta glasögon. Erbjudanden går ej kombinera med varandra.

BÄTT Alvesta Järvägsparken 3A 0472-13 111

500 KR RABATT

HALVA PRISET PÅ ALLA MÄRKESBÅGAR

Växjö Storgatan 28 0470-249 00

Svensk kedja

Gäller för ett par glasögon med korrektion. Går att kombinera med övriga erbjudanden.

Gäller vid köp av kompletta glasögon

50%

Gäller t.om 31/12-21.

VÄRDECHECK

PRÄSTSKRUD

500 KR PENSIONÄRSRABATT

500 kr

SLANG FÖR TATTOOS

6YHQVN NHGMD

Gäller alla progressiva glasögon

KLIPPA TILL

6NDWWDU L 6YHULJH

Får kombineras med övriga erbjudanden

DIALEKT

Gäller hela Augusti 2020

1000

SLUMPA BORTkr

PRAKTIK VÄRDECHECK FÖR

EUROPASLÄKARE BÄSTA PROGRESSIVA GLAS SERBIEN

ÅNGER6YHQVN NHGMD

Prisbelönt Silmo d’Or -Intuitiv

E BÅG R! INGÅ

SKREV MILNE OM

FULLA HUNDAR

GALEAS VIKTIGT I DRY BLÅSA KALLT MARTINI

BONDCHEF

GIRIG MUSIKBOX

PAR OCH RIKTIGT DUVA DÅLIG 1000

-SIGNUM FÖR GRAFFITI STOR SPORT I SYDAFRIKA ÄR OLJA, GULD OCH GAS

' '®XXVI ZMHZMROIPWIIRHI

ÖREBRO LÄN

EN SKIVA

KVARTAL

fr GOTT OCH BRA

TRANSSEXUELL

FÅNGA STJÄLA SEGERTECKEN

FÖRA

fr

Giltighetstid: Till årsskiftet.

-HAR 50 STATER

6NDWWDU L 6YHULJH DET ÄR ABBA .. REFFEVI XMPPZ®RNRMRK

fr

UTTALAS "O" I FINLAND

3500:3500:-

ORD 6500 FOSFORNU 5500 kr

INLEDER ' 'VIHEVI P®WHIP NYSNING

INDISKT SKAFT STILLA- SPRÅK TILL LIE STÅENDE BÖTER HYLLA

PASS

* *

STARTAD

BRUTAL

NEGATIV FINNE

FÖRBJUDEN

ETTENKLARE ENKLARE ETT GLAS GLAS PÅ BIL FR HAAG

KÄND SOM

FEM

GIGABIT

LÖSGÖRLIG NOLLA

--

GÖR BRASAN

--

NOAS SKAPELSE

© Content Central. Halvkrysset 2013-C42. Foto: Shutterstock

CESSION

Postadress:....................................................................................................................

TALANGJAKT PÅ TV4

Adress: ...........................................................................................................................

Giltighetstid: Till årsskiftet. FUKTA REJÄLT

Namn:..................................................................................................Ålder.....................

BRUTTA

VISAS JAMES PÅ

fr

Skicka krysslösningen senast 29 oktober till: Lokaltidningen Växjö/Alvesta, Norrgatan 17, 352 31 Växjö eller maila: tavling@lokaltidningenvaxjo.se Märk kuvertet/e-mailet med A Optik-Krysset!

HELT UTAN KÖPKRAV

Telefon. ...........................................................................................................................

GÄLLER

GRATIS ÖGONUNDERSÖKNING*

6NDWWDU L 6YHULJH

e-mail: ...........................................................................................................................

KESBÅGAR

6YHQVN NHGMD

45 450 fr

SE SENAS TEK TEKNIK

*Kostnad tillkommer för övrig märkesbåge, högbry *Kostnad tillkommer för övrig märkesbåge, högbrytande

VÄLKOMMEN TILL OSS! Har du några frågor eller önskar boka tid? Kom in till oss ring eller kontakta oss så får du hjälp av vår kunniga personal

Välkommen!

Annie

Ulrika Magnus

Växjö Storgatan 28 Tel 0470-249 00

Ann-Sofi Katarina

Pia

Ida

Alvesta Järnvägsparken 3 A Tel 0472-131 11


Boka din synundersökning på specsavers.se

Specsavers Växjö Storgatan 26 Tel 0470-391 40 Specsavers Samarkand Hejaregatan 32 Tel 0470-32 000

25% på ett par kompletta glasögon gäller vid köp av båge från 795 kr och gäller båge inklusive glas och eventuella behandlingar. Kan kombineras med synundersökningserbjudanden. Kan inte kombineras med 2för1, ett par med fritt tillval eller andra erbjudanden/rabatter. Gäller för kund över 60 år. Gäller ej köp online. Till butik: Ange köptyp 1Q. ©2021 Specsavers

Boka undersökning på memira.se

Gäller kompletta glasögon från 795 kr

Visste du att 3 av 4 kan slippa glasögon och kontaktlinser?

25% rabatt till dig som är 60+


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.