Page 21

Jenter spiser per dag

Gutter spiser per dag

3–4 skiver brød margarin på skiva gulost, pølse og annet kjøttpålegg 2 glass lett- eller skummet melk av og til en yoghurt 1 lite glass juice 1⁄2 frukt 1⁄2 potet og litt grønnsaker helst kjøttmat til middag fisk av og til ca. 1 egg i uka

5 skiver brød margarin på skiva gulost, pølse og annet kjøttpålegg 2–3 glass lett- eller skummet melk av og til en yoghurt 1 glass juice 1⁄2 frukt 1⁄2 potet og litt grønnsaker helst kjøttmat til middag fisk av og til ca. 1 egg i uka

Gutter spiser gjerne litt mer mat enn jenter, og mye tyder på at jenter er litt mer bevisst på hva de spiser. Dette kan forklare forskjellene som kommer fram på tabellen over. Ingen spiser det samme eller like mye av alle matvarer hver dag. Når tallene viser at 8.-klassinger i gjennomsnitt drikker 3,5 desiliter eller 0,5 liter sukkersøtet saft eller brus hver dag, vil det alltid være slik at noen drikker langt mindre og andre langt mer.

I en undersøkelse som heter UNGKOST-2000, har man undersøkt hva norske 8.-klassinger pleier å spise. Her ser du hva elevene får i seg i gjennomsnitt per dag. Som du ser er forskjellen på jenter og gutter ikke så stor.

Visste du at...

grunnen til at brus og søtsaker også fører til lav ytelse og konsentrasjon, er at

Pizza, boller, is og snacks er også matvarer som de fleste spiser fra tid til annen, og som enkelte dager kanskje kommer i tillegg til hverdagsmaten. Og så har vi brus og søtsaker som de fleste spiser i alle fall et par ganger i uka, og som noen spiser nesten hver dag. Til sammen viser det seg at mange ungdommer har et for høyt inntak av slik mat over tid. Regner vi ut gjennomsnittlig inntak per elev per dag, finner vi at jenter i 8. klasse spiser gjennomsnittlig 45 gram søtsaker og drikker 3,5 desiliter brus og saft med sukker hver dag. Guttene spiser i gjennomsnitt 37 gram søtsaker, men drikker enda mer brus med sukker og saft, nemlig 0,5 liter i gjennomsnitt hver dag. Dette er mye!

dette er mat som får blodsukkeret til å synke raskt?

61

Profile for Cappelen Damm

Takk for mat!  

Takk for mat! elevbok

Takk for mat!  

Takk for mat! elevbok