Page 1

beeldverhaal

Dementie, die smerige vijand

In Vlaanderen hebben vandaag 100.000 mensen dementie. Tegen 2020 zal hun aantal toenemen met 30.000. EĂŠn op de twee Vlamingen zal er in zijn leven mee geconfronteerd worden. Niemand zal onberoerd blijven. Het inspireerde Leo De Bock, woordvoerder van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, tot een aangrijpende portrettenreeks.

44

Anna (81) was naaister. Ze trok elke dag naar Mechelen waar ze pelsjassen maakte. Later werden dat poppenkleedjes voor haar kleindochter en achterkleinkinderen. Ze is graag in de weer in de tuin, met het verpotten van bloemen. Met wat hulp lukt dat nog.

45


beeldverhaal

M

ensen die het hebben, vergeten alles. Ze doen gekke dingen. Op de duur herkennen ze zelfs hun eigen kinderen niet meer. Ik dacht dat het dat was, dementie. Maar het is meer. Het komt op ons af als een tsunami en we hebben het niet in de gaten. Het duurt niet zoveel jaren meer of we krijgen er allemaal mee te maken. Zelf, of in de mensen die ons dierbaar zijn. Dementie betreft de geest en dat is anders dan zeg maar kanker. Het taboe is nog groter, de pijn moeilijker te plaatsen, de nederlaag en het verlies zijn mogelijks tragischer. ‘Mijn vrouw heeft dementie, ik lijd eraan.’ Dat soort uitspraken. Je bent nog met iemand, maar eigenlijk is die er niet meer. Of misschien toch nog een beetje. Goed weten we dat niet. Zo’n ziekte wordt een achterbakse en smerige vijand - je verliest altijd. ‘Meneer, u heeft prostaatkanker’ versus ‘meneer, u heeft dementie’. In dat laatste geval schijnt er met zekerheid geen licht aan het einde van de tunnel. Natuurlijk, als we dat blijven denken, wordt het helemaal een hel. Maar wat dan? Hopen dat de wetenschap de ziekte bezweert? Zo niet, dan wordt hoop wanhoop. Alvast krijgt de wetenschap niet de armslag die ze behoeft. In weerwil van de nakende overrompeling door de ziekte, komen we niet op tegen dementie. Ik denk dat we geestelijke gezondheid en lichamelijke gezondheid, en het wegvallen daarvan, meer op één lijn zullen moeten zetten. We kunnen op twee manieren ziek zijn of worden. Als het onderscheid zijn relevantie verliest, zal dat mensen mentaal weerbaarder maken, ontvankelijk voor anders omgaan met dementie. Wat wellicht ook helpt: de onwetendheid over dementie moet de wereld uit. Iedereen weet maar best wat er te weten valt en we spreken het ook beter uit. Het kind dat weer in ons opstaat, heeft een naam. Dementie. Het duurt lang en de eerste jaren zijn nog de moeite waard, kwestie zelfs van warmte en dichter bij mekaar komen. Dat heb ik geleerd uit het verhaal van Warre Borgmans en van veel andere, niet-bekende mensen met wie ik over dementie heb gesproken. En ook, zegt Warre, er zijn echt dingen die je niet kunt oplossen. Gewoon niet. En daar moet je een weg mee vinden. Dat doet zeer, maar het moet. En het kan. Zegt Warre. Leo De Bock (Reporters)

Paula is 86. Ze was huishoudhulp. Ze was heel erg graag verpleegkundige geworden, maar door de oorlog kon dat niet.

46

47


beeldverhaal

Alice (°1920) heeft haar hele leven een hotel uitgebaat op ‘de Place Albert in Knokke le Zoute’. Wie iets voor haar doet, krijgt nog altijd ‘un grand merci’.

Marcella (°1919) heeft altijd als strijkster gewerkt. Haar huwelijk bleef kinderloos. Elke dag komt haar vriend Roger langs.

Adeline is 96, een zelfzekere, levendige vrouw die honderduit kan vertellen over haar man op zee, haar leven in Europa en Amerika.

48

49


beeldverhaal

André (88) woont met zijn echtgenote in een zorg flat. Ze hebben drie kinderen die vaak langskomen en bij wie André ook zelf nog langsgaat. André was politiecommissaris. Hij speelt ‘mondmuziek’ als weleer.

Dit zijn Eveline en Marcel. Hij heeft haar nog veel te vertellen. ‘Ik vind haar nog altijd een schoon madam.’

50

Paul is 75, van beroep bakker, specialiteit taarten. Voor zijn verjaardagsbiscuit kwamen ze van heinde en verre. Paul is onlangs overleden.

51

Dementie, die smerige vijand  

In Vlaanderen hebben vandaag 100.000 mensen dementie. Tegen 2020 zal hun aantal toenemen met 30.000. Eén op de twee Vlamingen zal er in zijn...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you