Page 1

ALTIJD ACTUEEL: DEWEEKKRANT.NL

dé Weekkrant Fryslân

‘Jongeren onmisbaar’ Jongeren

Bert-Jan Butijn is de nieuwe voorzitter van het CDJA Fryslân. Hij staat tevens op nummer 9 van de kandidatenlijst van het CDA Leeuwarden voor de gemeenteraadsverkiezingen. DOOR PAULA WESTRA

LEEUWARDEN - Dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in politiek, is niet waar, vindt de zelf 20-jarige Bert Jan Butijn uit Leeuwarden. De voorzitter van het CDJA Fryslân wil de stem van zijn generatie in de gemeenteraad van Leeuwarden vertegenwoordigen. Dat jongeren matig geïnteresseerd zijn in de politiek, is volgens Bert-Jan een misvatting.

"Er zijn genoeg jongeren die interesse hebben in wat er in hun omgeving speelt. Het verhogen van de AOW-leeftijd is bijvoorbeeld iets wat ook de jongere generatie raakt. Door dit soort zaken laten zij steeds vaker hun stem gelden." Zelf kwam hij in vier havo door het vak Maatschappijleer in aanraking met de politiek. "De materie interesseerde me meteen. De onvrede over hoe de maatschappij er momenteel voor staat speelt een grote rol. Er is altijd ruimte voor verbetering." Amper twee jaar later

Stem jij op 3 maart? DOOR PAULA WESTRA

Politici doen er van alles aan om politiek voor jongeren aantrekkelijk te maken. Politici zitten bijvoorbeeld op Hyves, en premier Balkenende stond een paar jaar terug op een skateboard. Maken deze initiatieven

maakte hij zijn intrede in het bestuur van het CDJA Fryslân. Op 15 januari werd hij benoemd tot voorzitter van deze jongerenafdeling. Mogelijk breidt hij in maart zijn politieke carrière verder uit. De student Bestuurskunde staat op plaats 9 van de kandidatenlijst van het CDA Leeuwarden. "Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Doe mij een blinddoek om en drop me ergens, dan nog weet ik waar ik ben. Ik ken elk hoekje en elk steegje. De stad gaat me echt aan het hart." Thea Koster, lijsttrekker van

Bert-Jan Butijn is met zijn twintig jaar niet de enige jongere die op de kandidatenlijst van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen staat. Cor Hoeksma en Jeljer Bouma staan op respectievelijk plaats 8 en 15 op de Leeuwarder kandidatenlijst. De nummers 1 en 2 op de lijst, Thea Koster en Harry van der Molen, mogen zich met hun 31 en 29 jaar bovendien ook nog bij de jongere generatie scharen. Butijn: "In Leeuwarden verkeren we best wel in een luxepositie wat jongeren betreft. Daarnaast staan er bijvoorbeeld ook vaders, moeders en zestigplussers op de lijst. Naar mijn idee vertegenwoordigt het CDA dan ook alle lagen van de bevolking." CDA Leeuwarden, noemt BertJan een aanwinst voor de kandidatenlijst. "Ik voel me gevleid, maar ik ben wel realistisch. Het hangt van het aantal zetels af of ik daadwerkelijk in de raad kom. Ik wil me inzetten voor een betere studentenhuisvesting. Dat er 300 euro voor een kamer van amper 12 m2 betaald moet worden, is te gek voor woorden. Oude gebouwen kunnen een nieuwe functie krijgen door er studentenwoningen van te maken. Daar maak ik me graag hard voor. Jongeren zijn onmisbaar voor de stad."

Marieke (18)'Meer jongeren in politiek'

Dinsdag 2 februari 2010 - Pagina 8

Overvallen oplossen met nieuwe media LEEUWARDEN - De politie zet nieuwe media in om de overvallers van supermarkten in Leeuwarden op te sporen. Nieuw daarbij is het gebruik van een scanbare 'tag'. Op de Friese opsporingssite www.dadergezocht.nl zijn de zaken beschreven en voorzien van foto’s. Ook is er een opsporingsfilmpje op www.youtube.com/politiefryslan geplaatst met camerabeelden van een van de overvallen. Nieuw is de inzet van de posters en flyers met een tag. De-

ze ‘tag’ is een barcode die met een mobiele telefoon ingescand wordt. Na het scannen kom je op de mobiele website van dadergezocht.nl. Het is voor eerst dat een politiekorps in Nederland gebruik maakt van deze techniek. De politie hoopt met nieuwe media jongeren te bereiken. Een van de followers van de twitter van dadergezocht kwam met het idee. De man uit Oentsjerk ontwikkelde de tag en stelde hem beschikbaar aan de politie Fryslân.

‘Studenten moeten na studie willen blijven' LEEUWARDEN - Het moet voor hbo-studenten aantrekkelijker worden gemaakt om zich tijdens én na hun studie in Leeuwarden te vestigen. Dat is een uitkomst van een bijeenkomst met dienstverleners, onderwijsinstellingen en wethouder Henk Deinum. Op die manier kan worden voorkomen dat de hier opgedane kennis weer uit de stad verdwijnt. Een mogelijkheid om dat doel te bereiken is te zorgen voor geschikte huisvesting, waar nodig in combinatie met een werkruimte. Deinum vindt het heel belangrijk dat de kennis die bij deze jongeren aanwezig is voor de stad behouden blijft. “Een pro-

Lize (19)

bleem voor Leeuwarden is dat slechts een gering aantal hbo’ers hier blijft hangen. Dat aantal is iets toegenomen, maar het zouden er meer moeten zijn. We moeten die studenten aan de stad zien te binden. Dus dient het wonen hier aantrekkelijker te worden gemaakt.” Deinum vindt dat dit in het collegebeleid moet terugkeren. De gemeente zou in samenwerking met de woningstichtingen moeten kijken of er op bepaalde plekken in de binnenstad een combinatie van wonen en werken kan worden gerealiseerd. “Vanuit de 3 hbo-opleidingen zijn er 27 jongeren een bedrijf gestart, die bij elkaar 60 arbeidplaatsen hebben opgeleverd.”

'Wil weten wat er speelt'

politiek echt interessant voor jongeren? En zijn zij dan ook eerder geneigd om te stemmen? dé Weekkrant Fryslân vroeg het aan een aantal Friese jongeren. Heb je affiniteit met de (gemeente)politiek? Ga jij op 3 maart naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Marije (20) 'Meer op jeugd inzetten' Marije Kam uit Sint Annaparochie vindt de politiek ver van jongeren af staan. "Jongeren worden er niet echt bij betrokken. Als de politiek meer op jeugd inzet, krijgen zij er veel meer feeling mee." Op 3 maart gaat ze wel naar de stembus. "Ik wil mijn stem wel laten gelden. Via de stemwijzer op internet kwam ik uit op GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Ik denk dan ook dat ik op een van deze twee partijen ga stemmen."

Rico (18)

Marieke van der Werf uit Bolsward is er nog niet helemaal over uit of ze op 3 maart naar de stembus gaat. "Eigenlijk moet het wel, want ik mag nu voor het eerst stemmen. Met de gemeentepolitiek ben ik echter niet heel erg bekend. Wellicht kan ik me er meer mee identificeren als er meer jongeren in de raad zitten. Dat maakt het sowieso aantrekkelijker. Als ik wel ga stemmen, stem ik waarschijnlijk CDA. Daar ben ik wel over te spreken."

Epke (19)

'Ik zie het nut niet'

"Ik ga wel stemmen op 3 maart. Ik weet alleen nog niet op welke partij. Waarschijnlijk ga ik mijn ouders om advies vragen. Zij hebben tenslotte al genoeg keren gestemd", laat Lize Potijk uit Sint Nicolaasga weten. De lokale politiek interesseert haar wel. "Ik vind het belangrijk om te weten wat er speelt. Ik ben echter nog niet goed op de hoogte van de standpunten van de partijen. Maar ik laat mijn stem wel gelden."

Simon (19) 'Meer interesse gekregen'

'Het is niet interessant'

Rico van der Vaart uit Dokkum heeft helemaal niets met de gemeentepolitiek. "Het interesseert me eigenlijk niet zo veel. Nou moet ik ook eerlijk zeggen dat ik me er nog nooit echt in heb verdiept, maar daar voel ik me ook niet echt toe geroepen. Waarschijnlijk ga ik ook niet naar de stembus." Hij heeft wel een oplossing voor de lokale politici. "Zoek jongeren bewust meer op. Wellicht dat de interesse dan meer aangewakkerd wordt."

Epke Gras uit Sint Nicolaasga weet het zeker: op 3 maart is hij niet in het stemlokaal te vinden. "De gemeentepolitiek zegt me helemaal niets. Ik vind het meer iets voor oudere mensen om zich daarmee te bemoeien. Wellicht laat ik over een paar jaar mijn stem wel gelden, maar nu zie ik daar het nu niet van in." Landelijke politiek interesseert hem wel. "Ik vind het veel interessanter om me te verdiepen in iets wat het hele land aangaat."

Doordat Jeljer Bouma (kandidaat voor het CDA in Leeuwarden) zijn huisgenoot is, is de politieke interesse van Simon Roelofsen uit Leeuwarden aangewakkerd. "Hij legt mij geregeld politieke opvattingen uit en vertelt me over het reilen en zeilen in de gemeentepolitiek. Doordat hij ook jong is, heb ik er meer feeling mee gekregen. Het komt allemaal wat dichter bij. Ik ga dan ook zeker stemmen op 3 maart. Op wie? Op Jeljer natuurlijk!"

http://www.cdaleeuwarden.nl/documents/DWF_DWF-1-08_100202_1  

http://www.cdaleeuwarden.nl/documents/DWF_DWF-1-08_100202_1.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you