Missatger núm. 99

Page 1

Col.legi Concertat Sant Francesc d'Assís


EDITORIAL SUMARI ­ Editorial

EDITORIAL 2

­ Racó de l'oci 3 ­ Notícies de l'escola

4­8

­ Recepta i curiositats

9

­ Col·laboració infantil 10 ­ Col·laboració 1r cicle 11­12 ­ Col·laboració 2n cicle 13­14 ­ Col·laboració 3r cicle 15­17 ­ Col·laboració ESO ­ Cooperació

18­22 23

­ Racó d'escriptura

24­25

­ Entrevista

26­27

­ Perfils

28­29

­ Humor

30

­ Passatemps

31

Redactors Alumnes de 4t d'ESO Cap de redacció Gloria Marquès Col·laboradors: Damià Rotger Florit, Joan Febrer, Moisès Coll. Portada guanyadora: Laura Carreras Barber Finalistes: ­ Júlia Niewland Zafra (1r d'ESO) ­ Marta Pons Cardona (4t d'ESO) ­ Lucía Moreno Tejero (2n d'ESO) ­ Jéssica triay Kurzawa (1r d'ESO)

MÉS ENLLÀ, MÉS ENDINS DELS SENTITS Déu ens ha donat 5 sentit com finestres per on guaitar al món exterior. Quina presó no seríem sense vista per mirar ni oïda per sentir­hi, ni olfacte al nas ni gust al paladar, ni sensibilitat a les mans! Quina foscor que embolcalla un cec, i quin silenci que atordeix un sord! Quina fredor les mans que no palpen, o el paladar que troba fat el salat i el dolç, o el nas que no distingeix la pudor de l’aroma! Visca l’estiu amb les portes ben esbadellades dels nostres sentits! No oblidem però que, més endins, hi ha la ment i la fantasia, els sentiments i les emocions i, sobretot, el cor, el santuari interior on jo som jo sense màscares ni mascaretes. Guaitem ara pels 5 sentits i explorem què hi ha més enllà i més endins: • MIREM el blau del cel i el turquesa cristal·lí d’una platja neta; descobrim els variats colors de l’alba i el fosquet, de les flors del jardí i d’aquelles que ningú no ha sembrat. • SENTIM, amb els timpans naturals, el cant dels ocells ajocats als arbres, i els murmuris nocturns dels mussols o les òlibes, i el monòton gemec dels grius i les cigales. • OLOREM el perfum gratuït de la camamil·la i el romaní, ensumem la murta i l’oloreta discreta de la menta, la farigola i l’herba­lluïsa, i qui sap si l’eco d’una flauta o un fabiol. • TASTEM el gust de les cireres i albercocs, la frescor de la síndria i la dolçor del meló, i assaborim el carabassonet i l’albergínia tan ben cuinats per s’àvia. • TOQUEM, escurçada la distància pandèmica, i estrenyem una altra mà, donem i rebem la besada de qui ens vol bé, acariciem la pell de la mascota o, millor, la cara ansiosa o resignada d’un malalt. Més enllà dels sentits podem contemplar i admirar, i no sols a sentir­hi sinó a distingir el gemec del crit exultant; i no només olorar un perfum sinó decantar­nos de la pudor del tabac o l’alcohol i, posats a taula, més que devorar assaborirem el menjar per fer­ne sortir una lloança o agraïment a qui ens l’ha donat, i del tacte passarem al contacte amigable amb l’altre: el pare, la mare, el col·lega o l’amic, la mestra o l’entrenador, germà o germana en qualsevol cas. I al final del camí, ulls clucs i en silenci, retornem al nostre interior, i ens adonarem de qui som i on som, amb qui convivim i què cercam. Potser descobrirem que el nostre interior és brut de cobdícia i reclòs en interessos mesquins. I, purificats, podrem cercar el rastre i el rostre de Déu, i deixar­nos endur, obrint tancades, fins on sigui a través dels sentits però més endins i més enllà. BON ESTIU A TOTHOM!


RACÓ DE L'OCI

Marta Pons Laura Carreras

CINEMA De petita va ser reclutada i entrenada per a convertir­se en espia del govern rus, esdevenint la millor agent. No obstant això, després es transformaria en agent doble i acabaria anant­se als Estats Units per a treballar com a agent de Shield. Però com va ser la seva vida abans de ser una Venjadora?

Jim Carroll és un adolescent que viu a Nova York, amb la seva mare. Jim espera ser un gran jugador de bàsquet i entrar a la universitat amb una beca, per aquest motiu, juga en l'equip del seu institut amb els seus amics. Tots comencen a provar les drogues. I per això, Jim acaba sent expulsat de l'equip i, a més, es queda sense beca. Li espera un llarg camí per sortir de les solitàris i perillosos carrers de Nova York.

MÚSICA Títol: Todo de ti Autor: Rauw Alejandro

Títol: Good 4 u Autora: Olivia Rodrigo

Títol: Los tontos Autor: C. Tangana

LLIBRES La Segona Gran Guerra acaba i el món emprèn una reconstrucció. Acabades les seves funcions com a col∙laboradora dels Serveis Secrets britànics, Sira afronta el futur amb ànsies de serenitat. Però no ho aconseguirà. El destí li tindrà preparada una desventura que l'obligarà a prendre les regnes de la seva vida i lluita per a canalitzar l'avenir.

En aquest llibre es presenten a dotze muses que no va ser reconegut en el seu moment. La autora parla de la seva pròpia realitat com a dona i artista i trasllada les experiències d'aquestes dones al present i a la seva vida. En aquesta unió d'històries, l'autora reivindica aquestes figures i la necessitat d'entendre la lluita feminista pel que realment és: un moviment pels drets humans. 3


NOTÍCIES DE L'ESCOLA

Thalia Frometa i Lidia Serra

Per celebrar la diada de Sant Jordi, tots els alumnes dels diferents cursos es van dedicar a fer diferents activitats relacionades amb aquesta festivitat que tant ens agrada. Depenent de les edats, es van dur a terme microtallers de lectura i escriptura, conta contes, representacions teatrals i manualitats molt diverses on els llibres, els dracs, les princeses, Sant Jordi i les roses van tenir un paper molt important.

I per donar encara més valor a aquesta diada tan cultural, el mateix cap de setmana l'ajuntament va celebrar l'acte de lliurament dels premis del XL Concurs Literari Francesc d'Albranca i també els del XXXIV Concurs de dibuix per il.lustrar el programa de festes de Sant Bartomeu. Un any més, ens sentim molt satisfets de la feina feta pels alumnes de la nostra escola, ja que van tenir un paper prou important en aquests premis. Els alumnes guanyadors del concurs de dibuix van ser: 3r EP ­ Albert Morlà Pons 1r ESO ­ Júlia Newland Zafra 2n ESO ­ Aina Pascual Bosch 4t ESO ­ Teresa Sintes Coll Els finalistes del concurs literari: 5è EP ­ Biel Barber Mulero 1r ESO ­ Júlia Arroyo Coll 2n ESO ­ Rubí Fernández Jove 3r ESO Josep Granja Goñalons 4t ESO Laura Carreras Barber I els guanyadors: 6è Teresa Mercadal Carreras 1r ESO Paula Coll Naranjo 2n ESO Cayetana Casals Vàzquez 4t ESO Aina Riudavets Riera Enhorabona a tots i a totes!

4


Els alumnes de 4t ESO que cursen l'assignatura de CAAP van preparar tot un conjunt d'experiments, que havien practicat amb en Zès, el seu professor, i els van posar en pràctica davant dels alumnes de primària.

Les alumnes de llatí de 4t d'ESO han duit a terme un projecte molt especial durant aquest trimestre: han elaborat un conte titulat: "Una odissea molt menorquina". Aprofitant l'oportunitat que els brindava la Secció Balear de la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics, han participat al concurs EIKON de creació artística basada en el món clàssic i han creat aquest material artístic inspirat en temes de mitologia i història del món clàssic però ben arrelat a la nostra illa. Van haver de cercar molta informació per documentar­se, inventar­se una història i il·lustrar­la, i el resultat ha estat fantàstic. Esperem que el jurat del concurs també el valori tant bé! Ficcions és un concurs literari en català que proposa crear una història de ficció dividida en tres capítols. Pren com a punt de partida un primer inici que cal escollir d'entre diverses propostes. En aquest concurs també hi han participat 4 alumnes de 4t d'ESO de la nostra escola i, després del veredicte del jurat, no podem estar més orgullosos del resultat: 2a millor història de Menorca: Aina Riudavets Riera Finalistes d'honor: Laura Carreras Barber Nicolás Fayos Benitez Júlia Janer Pons Enhorabona!

5


Dimecres dia 2 de juny els fillets i filletes de l'escola infantil vam passar una molt bona estona observant i escoltant el so de diferents instruments tradicionals. Van riure, van ballar, van aplaudir i s'ho van passar pipa!

Així mateix, el curs de 3r de primària ha participat en un taller sobre l’artesania de Menorca, per promoure aquest ofici i fer coneixedor de tots els diferents artesans que hi ha avui en dia a Menorca. Durant el mes de maig la responsable d’aquest projecte va venir a l’aula a presentar­lo i explicar amb unes grans il·lustracions el que era l’artesania i quins eren tots els oficis que engloba aquesta professió. La tasca dels alumnes de 3r ha estat dissenyar un punt de llibre amb elements de l’artesania. De tots aquests punts de llibre, es triarà el que hagi tingut la millor idea per plasmar el que vol dir l’artesania i a mitjans de juny sabrem quin ha estat el guanyador/a. El punt de llibre guanyador es repartirà per tot el poble de Ferreries i tots els alumnes de l’escola també en tindran un.

Una de les grans notícies d'aquest curs ha estat el nomenament de Cayetana Casals Vázquez com a guanyadroa autonòmica del concurs de relat breu que organitza, des de fa anys, la fundaicó Coca­Cola. A més de la satisfacció personal, Coca­Cola l'ha obsequiada amb un patinet elèctric, a més d'un viatge a Pezuela de las Torres (Madrid) des del 21 d'aquest mes fins al 2 de juliol. Allà compartirà l'experiència amb els 17 guanyadors autonòmics, els quals assistiran a dos cursos presencials d'escriptura ceartiva impartits per una prestigiosa Escola Literaria i d'un autor convidat, a més de tota una sèrie d'activitats culturals i d'oci. I, el darrer dia, i juntament amb la seva professora de llengua i literatura, Gloria Marquès, assistirà a la GALA NACIONAL d'entrega de premis. Enhorabona!

6


Aquest trimestre hem pogut anar d'excursió, i els diferents cursos ho hem aprofitat i hem sortit de l'escola per gaudir d'activitats fora del centre. Els fillets i filletes de 1r i 2n de primària van visitar Binisues, el museu de Ciències Naturals de Menorca. El grup de 3r de primària vam fer l’excursió del curs. Durant el primer trimestre a l’àrea de ciències vam treballar l’època de la prehistòria, una època molt interessant per l’alumnat. Per ampliar aquests coneixements vam fer una visita a les coves de Cala Morell a Ciutadella, una excursió molt enriquidora, el gui ens va explicar amb molt de detall tot el que es feia en les diferents coves. També ens va fer imaginar com vivien i tots els elements que faltaven a dia d’avui a les coves. Tots els alumnes van participar en totes les preguntes del guia i van poder resoldre tots els dubtes que els van sorgir. Va ser una excursió molt divertida i entretinguda, el fet de poder entrar a totes les coves els hi va agradar molt, ja que no n’hi havia cap d’igual. Un cop vam acabar la visita guiada per les coves de Cala Morell vam anar a berenar a la platja de Cala Morell i vam poder jugar per la platja, un entorn diferents en el que estem acostumats. Els dos grups de 4t de primària, amb unes ganes loques de retrobar­nos tots junts, dia 20 de maig vam poder participar per fi en una sortida conjunta. Va ser una excursió d’altura, ja que vam anar fins dalt el castell de Santa Àgueda. La idea era, per una banda conèixer aquest indret, la seva història i les seves característiques, i per l’altra, conviure tots plegats i passar­nos­ho molt bé. Els dies abans de la visita vam preparar una mica el terreny amb unes activitats prèvies d’una guia elaborada per estudiar el castell. Aquest treball fou realitzat per n’Esperança Pallicer, i la veritat és que ens ha ajudat a aprofundir en el tema. L’autobús ens va portar fins les velles escoles rurals de Santa Cecília, primera foto de grup. La pujada va ser a un ritme que permetia gaudir del paisatge i a la vegada poder xerrar entre noltros i comentar les coses que veiem. Una de les aturades obligades sempre sol ser la de devora la cotxeria esfondrada que hi ha a mitjan camí i que mereix una altra foto de família amb les restes rompudes i rovellades del cotxe antic.A partir de llavors vam passar de caminar damunt terra i còdols a fer­ho pel darrer tram de camí empedrat, i a mesura que guanyàvem alçada anàvem descobrint unes vistes precioses dels llocs, amb les seves tanques i marines del pla Erm.

7


Sense adonar­nos, mentre contemplàvem la fauna i la flora i el sol es feia amo del cel, arribàvem a les muralles de l’entrada dels recinte. Més explicacions i descans merescut devora les cases del lloc i la petita església. A partir de llavors vam anar coneixent les distintes parts del que hi queda del castell islàmic: l’estança de l’almoixarif, el Castellet i la casa d’Armes. Berenar, jocs, caminades i corregudes completaren la visita, sense perdre’ns en cap moment les espectaculars vistes que podíem contemplar de més de mitja Menorca i deixant finalment com a prova de la visita un dibuix i més fotos de record. Baixada ràpida i cap al bus de tornada. Hi ha que dir que el comportament de l’alumnat ha estat excel·lent i que les filletes i fillets dels dos grups de 4t i els seus acompanyants, na Sandra Gutiérrez, na Dora i en Carre han valorat molt positivament l’activitat i desitjam que a partir d’ara puguem tornar a fer ús amb normalitat i assiduïtat d’aquest important i divertit recurs educatiu que és l’excursió.

I els de 6è es van traslladar fins a Es Mercadal, a s'Ambosta Obrador, per a convertir­se en pastissers per un dia gràcies al taller que els va impartir el reconegut pastisser Lluc Guix.

Així mateix, els fillets i filletes de P3, P4 i P5 també han pogut anar d'excursió durant aquest trimestre. Per grups, els de P3 van anar a Alforí, on van poder gaudir d'una gran diversitat de flora. Els de P4 van passar un gran dia a s'hort de ca na Paula, a Binicalsitx, on van poder veure i tocar moixets, cans, gallines, porcs... Van donar menjar als animals, van passejar amb poni, van jugar a l'arener i al boti boti. Els més grossos d'infantil van visitar el poblat de Cornia Nou, on van poder conèixer un jaciment arqueològic que conserva restes d'un poblat talaiòtic

8

I tot i que enguany els majors del centre, els de 4t d'ESO, no han pogut anar de viatge de final de curs, sí que han gaudit de 3 intensos dies d'oci per Menorca amb activitats diverses com circuit de karts, volta amb catamaran, caiac i un escape room a la Mola. Un final de curs dins l'illa que, almanco, els ha permès compartir estones divertides entre els companys fora de l'escola i que recordaran sempre.


CUINA INGREDIENTS ­ 250ml de nata montada ­ 150g de llet condensada ­ 10 barretes Kinder Bueno

Teresa i Aina

GELAT DE KINDER BUENO 1. Tallar les barretes en trossos petits i triturar­les amb la trituradora. 2. Seguidament, montar la nata amb ajuda d’una batidora de varilles. 3. Mesclar la nata amb la llet condensada i les barretes de Kinder Bueno triturades. 4. Remenar amb una llengua pastelera. 5. Afegir a la mescla, trossos de Kinder Bueno. 6. Posar dins un recipient i tapar amb paper de film. 7. Deixar reposar dins el congelador durant un mínim de 6 hores.

CURIOSITATS ­ Parpellegem més de 10.000.000 de vegades en un any. ­ Els ulls fan més exercici que les cames. ­ Els óssos panda poden passar fins a 12 hores al dia menjant. ­ Els peixos també beuen aigua. ­ Per a fer un quilogram de mel, una abella ha de recórrer 4 milions de flors. ­ Al principi es creia que els tomàtics eren verinosos. ­ Es necessiten 200 litres d'aigua per a produir un sol litre de Coca­Cola. ­ Nauru és el país més petit del món, té 21 km² i no té capital. ­ El nom de Canadà va sorgir d'un malentès ­ Einstein mai va ser un bon alumne i ni tan sols parlava bé als nou anys, els seus pares creien que tenia un problema mental. ­ Les formigues mai dormen. ­ La tela d'aranya és el material més resistent creat per la naturalesa. ­ 100 tasses preses en menys de quatre hores, pot causar la mort ­ Un esternut viatja per la teva boca a 965 km/h ­ L'elefant és l'únic animal amb 4 genolls ­ El nostre aroma és tant únic com les empremptes digitals ­ Els homes i les dones escolten de manera diferent ­Els elefants pesen menys que la llengua de les ballenes blaves.

9


COL·LABORACIONS

Escola Infantil

Els fillets i filletes de l’aula de 5 anys hem après aquest trimestre moltes coses de Ferreries, els seus carrers i places i la manera de representar­los en un plànol. Aquí teniu dibuixades les cases de cadascú de noltros.

10


1r EP

Som constructors… Aquest semestre, a ciències, els fillets i filletes de primer ens vam convertir en mans d’obra! Vam voler aprendre com són ses cases, com es construeixen i quins materials s’utilitzen.

Primer de tot vam fer proves amb canyetes de paper i plastilina i vàrem provar de construir les nostres pròpies cases. Era més difícil del que pensàvem! Tot i així, varen sortir unes construccions ben xules. Ens vam adonar, però, que les nostres cases no tenien parets i que hauríem passat molt fred. Així que vam decidir investigar sobre els materials que ens ajuden a protegir­nos millor de fred. Vàrem fer un experiment amb aïllants de diferents tipus: cotó, paper d’alumini, paper de diari, tela i paper film. Al principi, molts de noltros vam pensar que el paper d’alumini seria la millor barrera per al fred i la calor, i després, amb l’experiment, vàrem descobrir que era el cotó! Per acabar el projecte, ens va venir a visitar un arquitecte anomenat Llorenç Pons. Ens va ensenyar els seus plànols i com són les cases de Menorca. Fins i tot ens va deixar pintar amb calç i pigments.

Va ser tota una aventura!

11


2n EP

Treballs de recerca dels animals en perill d’extinció a Menorca Aquest trimestre, a 2n hem estudiat algunes coses de Menorca, i una d’aquestes coses han estat els animals que estan en perill d’extinció a Menorca. Ens ha agradat molt perquè hem pogut fer feina en grup i ajudar­nos uns amb els altres. Primer cada alumna/ e va cercar informació d’un animal,després, vam fer els grups i ens vam repartir els animals, i finalment, amb la informació que vam arreplegar cada grup va realitzar un mural d’un animal. Quan vam tenir tots els murals acabats, vam decidir com presentar­ los i els vam presentar a la nostra classe, i després a la classe de primer.

Ha estat una experiència molt profitosa i interessant!

12


3r i 4t EP

HOMENATGE AL PINTOR JOSEP MARÍ SINTES Arran del curs de formació realitzat enguany pel professorat de la nostra escola, i després de conèixer i treballar algunes de les darreres teories metodològiques sobre els principis de l’aprenentatge, teníem l’encàrrec de realitzar una transferència per tal de posar en pràctica els coneixements adquirits. Segons les experìències científiques sembla ser que aquests aprenentatges funcionen no tan sols a partir de la pràctica sinó també amb la reflexió, l’evocació, procurant una bona gestió de les emocions, mantenint un feedback constant i fent participar l’alumnat en la presa de decisions i en l’avaluació. La transferència del 2n cicle de Primària està relacionada amb una proposta sobre expressió plàstica que hem posat per títol Homenatge al pintor Josep Marí Sintes. Una volta programats els següents objectius d’aprenentatge: Identificar els pintors més rellevants de Ferreries, conèixer la trajectòria i obra de Josep Marí, experimentar i reproduir una de les obres de J. Marí i despertar la creativitat i aprendre a ser crítics, hem duit a terme la planificació de les tasques en diferents sessions: 1. Recerca de la informació. Identificar les pintores i pintors de Ferreries i conèixer l’estil de l’obra de Josep Marí. 2. Seleccionar l’obra a treballar i fer un primer esbós. 3. La papallona d’Austin. Visualització del vídeo i comentar­lo. 4. Els amics crítics. Valorar i comentar els dibuixos per tal d’iniciar un procés de correcció i de millora. 5. Realització del nou esbós, amb la corresponent valoració. 6. Realització del producte final. 7. Exposició de les obres. 8. Autoavaluació. Aquest important aspecte de la proposta no tan sols s’ha realitzat al final sinó també durant el seu procés.

13


Hi ha que dir que al llarg de l’activitat s’ha procurat compaginar el treball individual amb el cooperatiu a partir de diverses dinàmiques i que en algunes fases de la seva realització el projecte transcendís a l'àmbit dels grups implicats, concretament fent extensiva la participació a les famílies i als altres cursos de la nostra escola. La valoració que alumnat i professorat hem fet d’aquesta manera de treballar ha estat molt positiva. El grau d’assoliment dels aprenentatges hem considerat que ha estat prou significatiu i la motivació, predisposició i bon ambient de les filletes i fillets han estat sempre presents. És especialment important i del tot essencial en la nostra feina diària, que en tot moment ens replantegem la nostra manera d’actuar i repensem i qüestionem constantment la metodologia, tan sols així i amb la participació de totes les parts implicades aconseguirem un estil d’aprenentatge que funcioni de manera òptima i que vagi assolint els objectius d’aprenentatge. 2n cicle d’educació primària

14


5è A i 5è B

15


16


L'EXPERIÈNCIA DE FER UN MERCAT VIRTUAL Aquest curs, el grup de 6è hem tornat a participar al projecte d’emprenedoria ICAPE (EME). Vam crear la nostra Cooperativa “Ingeniassis623” i, com sempre, primer vam haver de fer tota la part més burocràctica (Acta de Constitució, Estatuts, Logotip, Càrrecs, Estudi de mercat…). Una volta vam tenir triats els productes artesanals que faríem i començat el procés de producció, ens vam trobar amb la particularitat que enguany no podíem fer un mercat com el dels anys anteriors, per raons òbvies. Des de l’organització d’ICAPE ens van oferir fer un mercat virtual i ofertar els nostres productes a través de la seva pàgina web. Al principi no sabíem molt bé com aniria, però el resultat final ha estat un autèntic èxit i, fins i tot, vam haver d’augmentar la producció d’alguns productes perquè se’ns estaven esgotant i teníem molta demanda. Tot això ens va dur un parell de setmanes molt intenses: vam promocionar el mercat a través d’un vídeo i cartells, rebíem les comandes a través del nostre correu electrònic i les contestàvem el més prest que podíem, preparàvem les comandes perquè els clients les poguessin recollir, el tresorer anava posant al dia la caixa i els comptes i, finalment, vam esgotar tots els productes i vam recaptar molts beneficis.

D’aquest benefici, donarem un 10% a l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i l’altre el destinarem a fer una sortida conjunta els darrers dies d’escola, com a acomiadament de 6è. Ah, ens hem deixat una part important… També vam guanyar un premi d’Accèsit de 150€ amb el vídeo que vam fer per promocionar la nostra Cooperativa.

17


RACÓ D'ANGLÈS

Albert Pons, Toni Marques, Isaïes

English Jokes Did you hear about the mathematician who’s afraid of negative numbers? He’ll stop at nothing to avoid them.

Why do we tell actors to “break a leg?” Because every play has a cast.

A woman in labor suddenly shouted, “Shouldn’t! Wouldn’t! Couldn’t! Didn’t! Can’t!” “Don’t worry,” said the doc. “Those are just contractions.”

Did you hear about the actor who fell through the floorboards? He was just going through a stage.

Yesterday I saw a guy spill all his Scrabble letters on the road. I asked him, “What’s the word on the street?” Once my dog ate all the Scrabble tiles. For days he kept leaving little messages around the house.

Did you hear about the claustrophobic astronaut? He just needed a little space.

18


MATEMÀTIQUES

ESO

QUANTES HORES DEDIQUEM A LES PANTALLES?

L’alumnat de 3r i 4t d’ESO ha realitzat una enquesta al darrer cicle de primària i a tot secundària amb l’objectiu d’estudiar les hores que dedica el nostre alumnat a les pantalles, sigui per realitzar tasques escolars o per entretenir­se. Ha estat el mateix alumnat qui ha donat forma a l’enquesta, és a dir, ha decidit a qui anava dirigida, quines eren les preguntes més interessants, ha manipulat les dades i ha fet els gràfics corresponents, amb el suport dels professors de matemàtiques. Tots els gràfics fan referència a hores diàries de dedicació a cadascuna de les activitats. A continuació hi ha algunes de les conclusions que s’han extret de l’estudi. Ho presentem amb un gràfic global i per etapes.

L'alumnat del darrer cicle de primària dedica més hores a jocs de pantalla que el de secundària.


La diferència més significativa és que a secundària més alumnes dediquen un nombre més elevat d'hores a entretenir­se amb l'ordinador.

El mòbil resulta ser un dispositiu força utilitzat per l'alumnat d'ESO per entretenir­se. En canvi, un 60% de l'alumnat de primària hi dedica menys de dues hores, vers l'11% de secundària.


L'alumnat de primària dedica més hores que l'alumnat de secundària a veure la TV per entretenir­ se.

De primària a secundària hi ha un augment notable (43 %) de les hores que dedica l'alumnat a fer feines de classe amb l'ordinador.


L'alumnat de secundària utilitza amb més freqüència el mòbil per realitzar feines de classe. En canvi, l'alumnat de 5è i 6è hi dediquen manco de dues hores.

LES

CÚPULES DE LEONARDO

Aquest trimestre l’alumnat de 3r d’ESO ha tingut l’oportunitat d’experimentar i construir unes estructures molt particulars, les cúpules de Leonardo. Aquestes cúpules es construeixen a partir d’un únic tipus de peça sense cap element que les uneix, de fet el mateix pes fa que es mantingui l’estabilitat de la cúpula. Gràcies, Damià, per dinamitzar el taller!


COMISSIÓ COOPERACIÓ

LA FRUITA DE CADA DIA

La sobirania alimentària és el centre d’interès amb el qual treballam aquests anys des de la xarxa d’escoles cooperants de Menorca. Una manera senzilla d’introduir aquest concepte a l’escola és adonar­nos que la fruita que menjam per berenar no és sempre la mateixa, va canviant segons les estacions de l’any i les condicions de la nostra illa. El grup de fillets i filletes de P­5 hem entès el funcionament de la roda dels aliments segons la temporada: per Tots Sants és temps de caquis i magranes i ara, a les portes de l’estiu, menjam amb molt de gust cireres i síndria. Bon profit!

23


RACÓ D'ESCRIPTURA Nico Fayos

UN DIA A SANT FRANCESC D'ASSÍS (PART 3) Quasi sense adonar­me’n, el pati està a punt d’acabar. La gana que tinc no es pot detallar amb paraules, és un patiment constant. Així com un buit infinit a la panxa. Puc veure a la meva dreta un grup concentrat de persones en rotllo, i crec que sé el que està passant. Ja és quasi com una tradició: abans de les classes d’educació física, la gent s’ajunta devora n’Ana, la mestra, per demanar­li què farem a la seva classe. ­Físic! ­puc sentir, així com un munt de queixes ­sí, avui farem físic, que ens hem de posar forts! Va, que voldreu estar en forma per anar a la platja, no? ­ens anima la professora, quasi en va. En fi, ens toca anar al camp de futbol. Just sona la música del final del pati, sortim del recinte per dirigir­nos a la nostra zona d’entrenament. He de reconèixer que el que menys em fa ganes fer ara mateix és educació física. A més, gràcies a la meva sort estelar, els dies que tinc educació física els matins, per la tarda he d’anar a fer cinc­mil activitats diferents, així que són uns dies mortals. No em puc creure que haguem de fer físic… Cada passa que faig em mat per dins, a poc a poc. M’espera un final incert el qual, abans d’arribar­hi, ja sé que serà dramàtic. Després d’uns fastigosos 3 minuts, arribam a l’imponent muralla que envolta un dels territoris més sagrats de tot el poble: el camp de futbol. Ara està buit, però quan hi ha partits sempre s’hi munta festa. És el dia ideal per no fer res defora d’una habitació amb aire condicionat. És increïble. No hi ha cap núvol, i fa tal calorada que es podrien deixar uns ous sobre el cautxú del recinte i es cuinaria en segons, si és que no es crema. A més, es poden observar les ones de calor ondular sobre la tòrrida superfície. Damunt un petit mur, un pot ple de gel hidroalcohòlic es fon a poc a poc. És una situació realment desesperant, com per fugir corrents. Encara així, ens armam de valor, i avançam cap a una hora de patiment en estat pur. N’Ana ens ha preparat un circuit d’esprints i bots per al dia d’avui. Sincerament, a vegades m’imagin els professors rient mentre preparen les nostres darreres hores de vida. Començam a córrer i a botar al crit de “JA”, i puc notar les gotes de suor regalimar pel meu front. Quan duim cinc minuts, ja estic destrossat, i em falta l’alè. ­Vaaaaa, més actitud! ­crida la professora, amb ànims. Tindria una més bona actitud si em diguessin que demà s’acaben les classes per sempre, la veritat. Quan hem acabat tot el circuit, ens toca tornar. Gir el cap, i puc veure les cares de tothom, amb una expressió d’esgotament completament increïble. De fet, arribam

24


tard a la darrera hora d’avui, així que hem de fer via per arribar puntuals. Això no hauria de ser legal: continuam corrent en haver acabat la classe. M’ho apunt a la llista de queixes per dir­ho divendres, a l’hora de tutoria. Arribam rodant al centre. Quasi ens haurien de xutar per poder moure’ns. Però bé, és la darrera hora, i tenim… na Gloria! Això és com un raig de llum enmig d’una fosca tempesta, com un diluvi a un llarg estiu, l’ambrosia dels déus grecs… És el que necessitàvem tots, una hora de català, és a dir, descans i tranquil·litat. A més, vàrem fer l’examen a la darrera classe i segur que avui no hem de fer res. Quina meravella! ­DICTAT! ­respon na Gloria a la pregunta de “què farem avui”. ­Quèèèèè?? No, Gloria, va, que venim destrossats… ­Venga, va, espavilau! Que no és per tant ­argumenta ella, impassible, freda com el gel. ­Per què no feim un Kahoot, o anam a s’Ermi… En Pau no pot acabar la frase perquè “El Món és Teu”, d’Els Catarres, ha començat a sonar pels decadents altaveus que tenim aferrats amb celo a la paret, dalt la pissarra. Tenc un problema amb els dictats. La mà no me va prou ràpid. És, literalment, impossible seguir el demoníac ritme de na Gloria a l’hora de dictar­nos la lletra de la cançó de torn. Puc notar com tots els tendons de la meva mà permaneixen rígids com el quars mentre escric lo que sembla un idioma diferent, de lo ràpid que ho faig. Quasi salten xispes del fregament del boli amb la fulla de la llibreta. Quan acab d’escriure, ja fora de mí, alç la meva obra d’art enlaire i començ a comptar les faltes. Aquest és un moment tràgic, perquè quan tenim el recompte de faltes totals, les hem de dir en veu alta i tothom les sent. Almenys a jo em toca dels darrers… bé, a més, avui no ho he fet tant malament: vuit faltes. Millorable, però acceptable, diria jo. Comença el recital. ­Tres! ­Cinc! ­ZERO! ­crida en Mesquida, triomfant ­Quaranta­dues! Per respecte, no diré que és en Guillem qui ha fet quaranta­dues faltes. Bé, en realitat… en fi. Es senten crits de sorpresa i tonteria per tota la classe. Quan tothom acaba, a falta de set minuts per acabar la classe, un munt d’al·lots s’aixeca amb les motxilles penjades a l’esquena i es col·loquen, quasi un damunt l’altre, devora la porta. ­Avam, al·lots! Fins a i cinc no sortireu! ­Venga, Gloria, podem baixar al pati i esperar allà… ­Que no! Em fan molta gràcia aquestes discussions. Els espantosos intents de persuadir na Gloria, per increïble que sembli, acaben donant resultat. ­Bé, va, podeu… ­La professora de català no pot ni acabar la frase, perquè una estampida d’adol·lescents acaba d’arrassar amb la porta de la classe. De fet, es senten fortíssims cops de portes de ferro en la llunyania. Jo, per la meva part, preferesc baixar caminant normalment per les escales. I, bé, crec que això és tot. Un resum perfecte de com seria un dia a Sant Francesc d’Assís. Ai, no! Demà examen de tecno! No pot ser!

25


ZÈS COLL, GLOSADOR

Albert S. i Sergi R Adrià B. i Lucas O.

l’any 1999. Els seus fundadors van ser dos glosadors, en Miquel Ametller i n’Esteve Barceló (“es Verderol”), i un sonador de porgueres (melodia de la guiterra), en Toni Pons.

Després de més d'un any de pandèmia i restriccions, que ens ha deixat estancada la programació cultural de l'illa, avui volem conèixer com ho ha viscut el nostre professor, Moisès Coll, com a reconegut glosador.

4­ Quines dates són les que més gloseu? Han anat canviant amb dels anys ?

1 ­ Com a afectar el Covid a l'hora d'anar a glosar?

Actualment els glosats es concentren més en temporada d’estiu. A la gent li agrada més seure a la fresca a una plaça, un carrer, defora d’un bar… Però antigament, les actuacions es feien més dins l’hivern, en temps de porquejades i durant els darrers dies de Carnaval i sempre es feien a l’interior.

La pandèmia ha afectat molt. De fet des que va començar, els glosats són molt escassos. A l’hivern ha estat impossible perquè no es deixaven fer actes a l’interior. Ara que ve el bon temps confiam que la gent torni tenir ganes i, de fet, ja s’han fet uns quants de glosats a l’aire lliure que és on hi ha manco problemes. Però no és igual que abans, la mascareta fa nosa per cantar i no cales prou bé la reacció del públic. 2­ Des del teu punt de vista, creus que les porsones joves mostren interès per la glosa ? En general, no es nota un interès molt gran per part de la gent i, entre ella, la joventut. Els glosats no atreuen el gran públic perquè és una activita que vol una mica d’atenció i calma. Ara bé, les persones a qui agrada el glosat, els agrada molt. I ha coincidit que des de fa una temporada s’han interessat tres joves per aprendre a glosar. Ara mateix, ens trobam de manera regular dos joves de 17 anys i una jove de 25.

5­ Heu fet alguna videotrucada entre vosatr per seguir glosant i no perdre el ritme durant el confinament i aquesta temporada de pandèmia? La videocridada no acaba de funcionar per fer gloses perquè hem de mester una guiterra i hi ha uns instants de desfasament entre que s’emet el so i arriba a destí. Sí que s’han fet i encara es fan gloses per escrit a través del whatsapp. N’hi ha que han practicat a casa

3­ Aquin any es va crear l'associació de glosadors i qui va tenir la idea? L’associació Soca de Mots es va crear 26


durant el confinament perquè són parella que glosen tots dos i saben sonar la guiterra. També hi ha el que canta i practica tot sol dins la dutxa, dins el cotxe o en qualsevol altre situació. Darrerament, hi ha una ràdio local que emet en streaming i ens convida a glosar cada 15 dies (com que es grava en interior, s’ha de fer amb mascareta i només poden ser dos glosadors, però ja és cosa). I, finalment, ens podem dedicar a la glosa escrita que, encara que es creï d’una forma diferent, sempre és una manera per no perdre el costum.

de fer gloses improvisades aconsegueix un nivell suficient per improvisat davant un públic. S’aprèn com es fan les gloses, s’aprèn la tècnica, però també es necessita temps, constància i molta pràctica. I, a la vegada, tot depèn del caràcter i de l’habilitat innata de cada persona. Ara, açò sí, la gent que s’hi apunta pot arribar a glosar o no, però segur que s’ho passa bé. 8 ­ Ara que ja hi ha un gran nombre de persones vacunades i sembla ser que ja no hi ha tants contagis, tornareu a fer trobades a les places? De fet, ja ho hem començat a fer, però amb les mesures oportunes. Els glosadors cantam amb la mascareta posada i a una certa distància, el públic ben igual. No se’n fan tants, de glostats, i resulten una mica diferents perquè no veus l’expressió complerta de la gent i la interacció visual, pel qui canta, és molt important.

6­ Qui organitza les trobades de glosadors? La majoria de glosats estan organitzats per l’entitat que els sol·licita, però normalment es demana la nostra col·laboració sobretot per saber les necessitats d’una sessió de gloses (una cadira per cada glosador i una, sense braços, pel sonador, una tauleta i aigua, ens hi solen afegir un bòtil de gin, que la majoria de vegades només hi és per decoració, i un born de pastissets). A vegades, és la nostra associació que organitza les trobades de glosadors, però açò sol esser quan ve gent improvisadora de fora de Menorca i, en aquest cas, hem de mester el suport de les institucions locals que ens solen cedir els espais. 7 ­S’hi pot apuntar qualsevol persona ? El món de la glosa està obert a qualsevol persona que hi estigui interessada i tengui l’edat que tengui. S’ha de ser conscient, però, que no tothom que s’apunta a aprendre

27

9 ­ Aproximadament, quants anys fa que es glosa a Menorca? Açò no se sap exactament, però la primera referència escrita data del segle XVII. Així i tot, pareix que ve de més enrera perquè ja se’n ralla com si fos un fet tradicional. N’hi ha que són més exagerats i diuen que la tonada de les gloses recorda una mica la musicalitat àrab i que, amb la reconquesta, es va començar a improvisar amb aquest deix característic.


PERFILS

Júlia i Miriam

SANDRA MESQUIDA Data de naixement: Vaig néixer dia 4 de juny de l’any 1996. Poble o ciutat de procedència: Ciutadella. A quina escola vas anar? Al Col·legi Nostra Senyora de la Consolació, de Ciutadella. De quin mestre en tens un record especial i per què? Tenc un bon record d’una mestra perquè era una persona que gaudia de la seva professió i ens ho transmetia així, ens donava molt bons consells i sempre tenia bones paraules cap a nosaltres. Donava molta importància a les nostres emocions i sentiments. De fet, gràcies a ella vaig descobrir la meva vocació. Un record o anècdota especial de l'escola? M’agradaven molt els darrers dies d’escola, quan ja feia calor i fèiem més activitats a l’aire lliure i sobretot tenc molts bons records del dia de la xocolatada, on berenàvem xocolata amb ensaïmada tots junts i fèiem diferents jocs. Quins estudis tens? Després de l’educació secundària vaig fer el batxiller humanístic i actualment estic Graduada en Educació Primària amb menció de Suport Educatiu. Professió: Mestra de Suport Educatiu. Tens fills? De moment no, però m’encantaria tenir­los. Què t'agrada fer en família? M’agrada molt anar d’excursió, ja que és una bona manera de connectar amb la natura i gaudir­la. Què t'agrada fer durant l'estiu? M’agrada poder passar el dia a la platja amb un bon llibre a les mans. Estació preferida de l'any? L’estiu. Quin menjar no falta a casa teva durant l'estiu? La síndria i el meló. Virtut: Sóc una persona optimista, que sempre intenta trobar els aspectes positius de totes les situacions. Defecte: Sóc una persona que tot el dia li dóna voltes a les coses, encara que ja hagin passat. Una por: Una por que tenc és perdre a una persona estimada. Somni per complir: Tirar­me en paracaigudes sempre m’ha fet moltes ganes, però encara no he tingut la oportunitat de fer­ho. Lloc preferit per anar a l'estiu? Cala Pregonda. Millor viatge realitzat: El viatge que vam organitzar amb els companys de la carrera. Vam decidir fer un viatge de final de carrera i poder compartir junts les experiències increïbles que el viatge ens donava. Vam anar a Àustria i vam llogar una furgoneta gran, amb la qual vam recórrer part del país i vam veure llocs preciosos que mai oblidaré. Sense cap dubte, va ser un viatge increïble.

Viatge somniat: M’encantaria fer un viatge pels Fiords noruecs. Ídol: No tenc cap ídol en concret, però m’agrada bastant na Teresa Sánchez, una mestra i formadora. Pel·lícula preferida: Bajo la misma estrella. Actor o actriu preferit/da: Scarlett Johansson. Llibre: Wonder. Es tracta d’un fillet de 10 anys que sofreix d'una condició genètica i que després de moltes operacions, té la cara diferent. La gent el jutja pel seu aspecte, però Auggie tracta de no deixar que això l'afecti. La reflexió d’aquest llibre és: vivim en un món tan superficial que ens oblidem del que sent la gent darrere d'aquesta façana. Sèries i programes televisius: He vist sèries que m’han agradat molt, però sense dubte em quedaria amb la sèrie “Perdidos”. D’altra banda ,el programa televisiu preferit és “Pasapalabra”.

28


SERGI ROVELLADA

TERESA SINTES Data de naixement: 01­04­2005 Què t'agrada fer en família? Mirar pelis, jugar a jocs de taula... Què t'agrada fer durant l'estiu? Anar a la platja amb els amics. Què t'agrada menjar a l'estiu? Gelats/ polos de Xupi. Lloc preferit per anar a l'estiu: Platja. Quin menjar no falta a casa teva durant l'estiu? Gelats o polos. Estació preferida de l'any? Primavera/ Estiu Color preferit: Blau i groc. Menjar preferit: Raviolis. Lloc idíl·lic: Londres. Festa preferida i per què? Sant Bartomeu, perquè surt amb el cavall. Lloc que més t'agrada per estar amb la família durant l'estiu: A casa de la meva tia, amb la piscina. Virtut: Alegre. Defecte: Poca paciència. Una por: Els "payasos", pelis de por, ses paneres, ses rates, ses aranyes... Somni per complir: Anar a Xina a veure on vaig nèixer. Millor viatge realitzat: A la neu. Viatge somiat: Londres/ Xina. Ídol: Hugo Arubés. Pel·lícula: Mamma mia, Pretty Woman, Grease i les de Disney. Llibre: A traves de mi ventana, Boulevard, Again, Love You... Cançó: No Control. Sèries i programes: La casa de Papel. Animal preferit: Cavall. Assignatura: Plàstica i Català. Aficions: Qualcar a cavall. Què volies ser de petit? Princesa i perruquera. Què vols estudiar? No ho sé. Xarxa social: Wattpad i Instagram. Què et posa de mal humor? La gent falsa. Què et fa feliç? Estar amb la gent que m'estima. Esport i esportista preferit: Tennis i R.Nadal.

Data de naixement: 30/04/2005 Què t'agrada fer en família? Anar a sa platja. Què t'agrada fer durant l'estiu? Anar d'acampada. Què t'agrada menjar a l'estiu? Sobretot, síndria i meló. Lloc preferit per anar a l'estiu: A la platja. Quin menjar no falta a casa teva durant l'estiu? Les dues fruites que més m'agraden: síndria i meló. Estació preferida de l'any? Sense cap dubte, l'estiu. Un record o anècdota especial? Quan vaig acabar l'ESO. Color preferit: Verd. Menjar preferit: Pizza. Lloc idíl·lic: Platja. Festa preferida i per què? Sant Bartomeu, i no fa falta explicar per què.. Lloc que més t'agrada per estar amb la família durant l'estiu: A la platja. Virtut: Divertit. Defecte: Impacient. Una por: Les altures. Somni per complir: Anar al Sicab. Millor viatge realitzat: Barcelona. Viatge somiat: M'encantaria poder viatjar als Estats Units. Ídol: Pujol. Pel·lícula: Titanic. Llibre: El camino. Cançó: Cap. Sèries i programes: Hawai 5.0 Animal preferit: Cavall. Assignatura: Tutoria. Aficions: Pesca. Què volies ser de petit? Sempre deia que volia ser veterinari. Què vols estudiar? He acabat secundària i encara no ho sé. Xarxa social: Instagram. Què et posa de mal humor? Haver de fer els deures. Què et fa feliç? No anar a l'escola. Esport i esportista preferit: Futbol i Harry Maguire.

29


UNA MICA D'HUMOR Adrià, Marc i Joan

­ Ets un fanàtic de la informàtica, cert? ­ Tens WiFi?

­ SÍ ... mouse o menys.

­ Sí ­ i quina és la clau? ­ Tenir diners i pagar­lo. — Doctor, doctor… Amb diarrea em puc banyar ? — Home, si és abundant …

Quin és el cotxe favorit d'un fotògraf? El Ford Focus

—És aquí el curs de viatgers del temps? —Va ser demà. —D’acord, tornaré ahir.

Milions de joves volen netejar el planeta. Milions de pares volen que comencin pel seu dormitori.

— Hola, vinc per a l’entrevista laboral. — Té experiència? — Sí, com aquesta ja porto unes 30 entrevistes més. ­Estava mirant la marató de Barcelona on hi havia un corredor disfressat de gallina i un altre d’ou. Vaig pensar que seria interessant veure qui seria primer.

El meu ordinador em guanya a escacs, però jo el guanyo boxejant.

30


PASSATEMPS

Lucas, Izan i Carla

Troba les diferències entre els dos dibuixos: Cerca les paraules relacionades amb l'estiu

Troba el camí correcte d'aquest laberint:

Completa aquest Sudoku:

31


Tercer trimestre escolar Curs 2020/2021 Nombre 99 ­ Any 32 Col·legi Concertat Sant Francesc d'Assís Ferreries (Menorca)