Page 1

SETMANA DE LA CIÈNCIA CAMBRILS 2011

Del 17 al 27 de novembre Viu la ciència a Cambrils!

www.cambrils.cat/cultura

Sant Plàcid 18-20

T. 977 36 90 60

Cambrils Cultura


PRESENTACIÓ En el marc de 16a Setmana de la Ciència a Catalunya, des de Cambrils volem afegir el nostre granet de sorra a la difusió de la cultura científica i tecnològica, és per això que us convidem a participar en les activitats que hem programat amb la col—laboració de diverses institucions, persones i entitats. Un conjunt d’activitats pensades per la ciutadania, de totes les edats, procurant enfocar diferents temàtiques amb una interactivitat que permeti una participació activa: Exposicions, conferències, cinema, sortides, visites, tallers... Enguany la Setmana de la Ciència s’adhereix a la celebració de l’Any Internacional de la Química i l’Any Internacionals dels Boscos. I com en d’altres ocasions, no podia faltar a Cambrils un apropament a l’Astronomia. Moltes gràcies a totes les persones que han fet possible preparar aquesta Setmana de la Ciència 2011 i recordeu, un any més

Viu la ciència a Cambrils !!!

CALENDARI D’ACTIVITATS * totes les activitats són gratuïtes Setmana de la Ciència a Cambrils - Novembre 2011 DIA

HORA

ACTIVITAT

LLOC

17/11/2011

20:30

Documental “Addictes al plàstic” - FICMA tot l'any

Centre Cultural

19/11/2011

09:30 a 13:30

Visita a les instal—lacions de l'empresa BASF

La Canonja

22/11/2011

19:00

Conferència "Perfums, aromes i sabors"

Centre Cultural

23/11/2011

19:00

Conferència "Rentar-se i vestir-se amb Química"

Centre Cultural

24/11/2011

19:00

Conferència "La Via Làctia"

Centre Cultural

25/11/2011

19:00

Conferència "La luna, tan lejos, tan cerca"

Centre Cultural

26/11/2011

10:00 a 14:00

Tallers interactius "La ciència a la Plaça"

Plaça d'Espanya

26 i 27/11/2011

Consultar espais

Jornades de portes obertes al Museu d’Història de Cambrils

Cambrils

Sessions escolars 22/11/2011

09:00 i 11:00

“Refugiats climàtics” - Cinema del Medi Ambient - FICMA

Centre Cultural

23/11/2011

09:00 i 11:00

“Només una aigua” - Cinema del Medi Ambient - FICMA

Centre Cultural

24/11/2011

09:00 i 11:00

“Green” - Cinema del Medi Ambient - FICMA

Centre Cultural

25/11/2011

09:00 i 11:00

“Vivamazònia” - Cinema del Medi Ambient - FICMA

Centre Cultural

Altres activitats i recursos 15 a 30/11/2011

Horari comercial

Exposició "El Barri Antic, una galàxia de botigues"

Barri Antic

17 a 27/11/2011

Horari Biblioteca

Centre d’interès i guia de recursos de ciència i tecnologia

Biblioteca

1 Sant Plàcid, 18- 20 - 43850 Cambrils Tel: 977 36 90 60 centrecultural@cambrils.cat www.cambrils.cat/cultura


dijous 17 de novembre a les 20.30 h. al Centre Cultural "ADDICTES AL PLÀSTIC" Un documental que presenta un viatge global per esbrinar allò que realment sabem sobre aquest material d’un miler d'usos.

Projecció de la Mostra de cinema del medi ambient FICMA TOT L'ANY.

dissabte 19 de novembre a La Canonja (Tarragona) VISITA GUIADA A L’EMPRESA BASF Sortida a les 9:30h des de Cambrils, Passeig Albert al costat de la parada de Bus - Tornada a les 13:30h. Centre de Visites, ruta per la fàbrica i racó d'activitats experimentals. L'empresa facilitarà un autobús d'anada i tornada des de Cambrils fins a les seves instal—lacions, la visita té una durada de 3 hores. Inscripcions al Centre Cultural (centrecultural@cambrils.cat / 977 36 90 60), aportant les següents dades de cada una de les persones que s’apuntin: Nom i cognoms, NIF/NIE, data naixement, e-mail i telèfon de contacte.

Organitza: Dept. de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils en col—laboració amb Projecte Apqua Patrocina: BASF

dimarts 22 de novembre a les 19h. al Centre Cultural "PERFUMS, AROMES I SABORS" Conferència a càrrec del Dr. Juan Carlos Ronda, professor del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV. En la nostra vida quotidiana estem envoltats d’aromes i sabors i per això no sempre els donem molta importància. Darrere d’aquest món, però, hi ha molta ciència, molta química, molta bioquímica i molta física. En aquesta xerrada es tracten els aspectes més químics del món dels aromes i els sabors, una part de la ciència molt lligada a la creativitat i al món dels sentits.

Organitza: Dept. de Cultura i Antena del Coneixement de Cambrils.

2 Sant Plàcid, 18- 20 - 43850 Cambrils Tel: 977 36 90 60 centrecultural@cambrils.cat www.cambrils.cat/cultura


dimecres 23 de novembre a les 19h. al Centre Cultural "RENTAR-SE I VESTIR-SE AMB QUÍMICA" Conferència a càrrec de la Dra. Carme Aguilar, professora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV. En aquesta xerrada intentarem respondre a la qüestió “on és la química?” de diferents productes que consumim diàriament. Molts cops la pròpia quotidianitat de rentar-se i vestir-se fa que passin desapercebuts alguns aspectes relatius a la composició d’aquests materials, a les reaccions químiques i la relació de la seva estructura amb les propietats que mostren.

Organitza: Dept.de Cultura i Antena del Coneixement de Cambrils.

dijous 24 de novembre a les 19h. al Centre Cultural “LA VIA LÀCTIA” Conferència a càrrec de Miguel Martín San Vicente de l’Agrupació Astronòmica de Torroja del Priorat El Sol i tots el sistema solar forma part d’un sistema, la Galàxia, de dimensions que superen tot allò imaginable. Els sistemes estel—lars i nebuloses de gas i pols que formen la Galàxia se’ns mostren, vistos des de la Terra, com una franja de llum tènue que travessa el cel d’un extrem a l’altre, com si fos la columna vertebral de la nit, i que coneixem com a Via Làctia.”

Organitza: Dept. de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i l’Associació Astronòmica de Torroja del Priorat”

divendres 25 de novembre a les 19h. al Centre Cultural "LA LUNA: TAN LEJOS, TAN CERCA" Conferència a càrrec de Gari Arrillaga de l’Agrupació Astronòmica de Torroja del Priorat En aquesta xerrada es tractarà que els assistents comprenguin i descobreixin alguns aspectes i adquireixin nocions bàsiques per tal de poder observar i fotografiar el nostre satèl—lit.

Organitza: Dept. de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i l’Associació Astronòmica de Torroja del Priorat”

3 Sant Plàcid, 18- 20 - 43850 Cambrils Tel: 977 36 90 60 centrecultural@cambrils.cat www.cambrils.cat/cultura


dissabte 26 de novembre de 10 a 13 h. a la Plaça d’Espanya LA CIÈNCIA A LA PLAÇA Tallers interactius per a grups familiars ‘La Ciència a la Plaça’ és una activitat de divulgació de la ciència adreçada al gran públic. L’activitat es basa en varis tallers interactius. En el primer taller s'explicarà i es demostrarà què són i com funcionen els materials superconductors. Hi haurà un dispositiu on es podrà observar la levitació superconductora. En el taller de com funciona un alcoholímetre, s'explicarà què són i com funcionen els sensors de gasos i se’n mostraran alguns de funcionament físic desenvolupats als laboratoris de la URV. Hi haurà també una activitat de detecció d’alcohol on els participants podran bufar abans i després de prendre’s un ‘xupito’, un cacaolat o una Juanola, depenent de l’edat. Durant les activitats, també es farà una breu teatralització, que s'anirà repetint al llarg del matí, per tal d’explicar de forma entenedora el fonament i les aplicacions dels temes proposats.

Organitza: Centre de Recerca en Enginyeria de Materials i Micro/Nanosistemes (EMaS) de la URV, en col—laboració amb Dept. de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils i Antena del Coneixement de Cambrils.

Del 15 al 30 de novembre, per les botigues del Barri Antic de Cambrils “EL BARRI ANTIC, UNA GALÀXIA DE BOTIGUES” Exposició de fotografia astronòmica.

Organitza: Associació de Comerciants Vilacentre, amb la col—laboració de l’Associació Astronòmica de Torroja del Priorat” dissabte 26 i diumenge 27 de novembre, a tots els espais museístics de Cambrils. JORNADES DE PORTES OBERTES AL MUSEU D’HISTÒRIA DE CAMBRILS - Com es vivia durant el neolític, fa 6000 anys, al terme de Cambrils? - Com s’elaborava el vi a meitats del segle XX? Podeu descobrir aquests aspectes i molts altres de la nostra història visitant els diferents espais: Museu Molí de les Tres Eres, Museu Agrícola de Cambrils, Torre de l’Ermita, Vil—la Romana de la Llosa i Torre del Port. (Entrada lliure en l’horari habitual de cada edifici)

Més informació a www.cambrils.cat/museu Del 17 al 27 de novembre a la Biblioteca Pública Municipal CENTRE D’INTERÈS I GUIA DE RECURSOS SOBRE CIÈNCIA I TECNOLOGIA Es podran consultar diversos documents del fons de la Biblioteca relacionats amb les diferents temàtiques tractades durant la Setmana de la ciència. També hi trobareu la guia que els recopila.

Més informació a www.cambrils.cat/biblioteca 4 Sant Plàcid, 18- 20 - 43850 Cambrils Tel: 977 36 90 60 centrecultural@cambrils.cat www.cambrils.cat/cultura


Del 22 al 25 de novembre, al Centre Cultural SESSIONS ESCOLARS DE CINEMA DEL MEDI AMBIENT - FICMA TOT L'ANY - Mostra del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient Projeccions per grups d’ESO, BAT i Cicles Formatius Cada dia 2 sessions, a les 9.00 i les 11.00 del matí.

dimarts

22 de novembre a les 9.00 i les 11.00 h REFUGIATS CLIMÀTICS

Si l'escalfament global és l'assumpte més urgent del planeta, el desplaçament de la població a gran escala n'és la conseqüència humana. La migració massiva continental es un fet, i la reducció dels recursos naturals segueix amenaçant la vida de milions de persones. La ràpida immersió de les illes de Tuvalu al sud del Pacífic, les regions del Sudan afectades per la sequera, les costes de Bangladesh, susceptibles a les tempestes, i els deserts de la Xina que s'expandeixen ràpidament, estan forçant a milions de persones a ubicar-se més enllà de les seves fronteres. Director: Oliver Bourgeois i Pierre Barougier. 87 min. França (VO subtitulada en català) dimecres

23 de novembre a les 9.00 i les 11.00 h

NOMÉS UNA AIGUA “Només una aigua” és una pel—lícula que narra les innumerables formes amb què l’aigua ha afectat la vida humana a tot el món i explora la nostra versàtil relació amb l’aigua a mida que la seva escassetat augmenta perillosament. Filmada a 15 països dels dos hemisferis, la pel—lícula enllaça commovedores seqüències visuals, els obligats comentaris dels experts, la hipnòtica música local i la partitura de la mundialment famosa Orquestra Nacional de Rússia per submergir el públic en una experiència directa i excitant sobre què significa l’aigua per a la humanitat. Director: Sanjev Cahtterjee i Ali Habashi.. 68 min. EUA (VO subtitulada en català) dijous

24 de novembre a les 9.00 i les 11.00 h GREEN

El seu nom és Green. Està sola en un món que no li pertany. És una femella orangutan, víctima de la desforestació i l'explotació dels recursos. Aquest film és un viatge emocional als últims dies de la Green. Un recorregut visual que ensenya els tresors de la biodiversitat de la selva tropical i l'impacte devastador de la tala i la desforestació per la replantació d'oli de palma. Director: Patrick Rouxel. 48 min. França (VO subtitulada en català)

divendres

25 de novembre a les 9.00 i les 11.00 h

VIVAMAZONIA Al vell mig de la selva del Brasil, al riu Jauperi, en un indret de molt difícil accés, sense serveis basics i amb un alt nivell d’analfabetisme una parella d’Europeus han aconseguit tirar endavant una escola per ensenyar als nens i nenes que viuen a la zona, també han pogut alfabetitzar alguns adults aprenent conjuntament amb el medi ambient. Director: Francesco Cannito. 54 min. Brasil i Itàlia (VO subtitulada en català)

5 Sant Plàcid, 18- 20 - 43850 Cambrils Tel: 977 36 90 60 centrecultural@cambrils.cat www.cambrils.cat/cultura


ORGANITZA

AMB LA COL—LABORACIÓ DE

www.setmanaciencia.org

6 Sant Plàcid, 18- 20 - 43850 Cambrils Tel: 977 36 90 60 centrecultural@cambrils.cat www.cambrils.cat/cultura

Viu la Ciència a Cambrils!  

Programa de la Setmana de la Ciència 2011a Cambrils

Advertisement