Page 1

BOEGSCHROEVEN

S p ee d s

you r

p er f or m a nce


inleiding Toen Veth Propulsion in 1970 met de VETH-JET de trommelkanalen boegschroef introduceerde werd een enorme stap vooruit gezet in de manoeuvreerbaarheid van schepen. Deze uitvinding uit eigen huis heeft Veth Propulsion dan ook tot een begrip in de scheepsvaart gemaakt.

In de ruim 55 jaar dat het bedrijf in de maritieme wereld actief is, zijn ze uitgegroeid tot dĂŠ thruster specialist met robuuste constructie, doordacht design en onderhouds-vriendelijkheid als karakteristieken. Er is een breed scala aan zelf ontwikkelde producten, zoals de Veth-Z-Drive roerpropeller, de Veth Compact-Jet, het Veth-Stuurrooster, de Veth tunnelthruster en de Veth ballastpomp. Daarbij heeft Veth Propulsion B.V. ook een diesel afdeling waar o.a. SCANIA en SISU diesel worden vertegenwoordigd. In eigen huis worden ook generatorsets gebouwd, geĂŤnt op de maritieme industrie.

2


veth-jet koploper onder de boegschroeven

Veth Propulsion staat synoniem voor innovatie. De Veth-Jet is hier een heel duidelijk voorbeeld van. Toen het product gelanceerd werd, was er een behoefte aan een boegschroef die 360 graden optimaal

functioneerde bij lage diepgang zonder dat er kwetsbare delen onder het vlak uit staken. De Veth-Jet was een schot in de roos. In de vele jaren dat Veth Propulsion Veth-Jet boegschroeven bouwt is er een product ontstaan waarop jaar in jaar uit onder de zwaarste omstandigheden gerekend kan worden. Destijds startend met vermogens van 100 en 200 pk is de range inmiddels uitgebouwd tot uitvoeringen van meer dan 2000 pk. De Veth-Jet vindt zijn toepassing in zowel de binnenvaart als in de zeevaart. Er zijn inmiddels meer dan 1500 installaties over de hele wereld ge誰nstalleerd op de meest uiteenlopende soorten schepen. Continue productontwikkeling op zowel mechanisch, hydrodynamisch als elektrisch gebied draagt er zorg voor dat de Veth-Jet koploper is en blijft onder de boegschroeven.

veth-jet

3


de werking

Het principe van een Veth-Jet is even simpel als effectief. Met behulp van een horizontale schroef wordt het water van onder het schip aangezogen. Via een 360째 roterend afbuigscherm wordt het water 90째 afgebogen en door een kanaal gestuwd, daarmee het vaartuig manoeuvrerend. Er kan gekozen worden voor een 2, 3 of 4 kanaal uitvoering. Waarbij het 3e en 4e kanaal kan worden gebruikt als rem of als nood voorstuwing. De zijkanalen zijn horizontaal gemonteerd.

Het roterende scherm is traploos bestuurbaar in alle richtingen, waardoor er bij de 3- of 4 kanaals uitvoering iedere tussenstand aangenomen kan worden.

Een groot voordeel van de Veth-Jet is dat reeds bij een minimale diepgang een optimale stuwkracht wordt bereikt zonder dat er onderdelen onder het schip uit steken. Een diepgang van 35 cm kan al voldoende zijn, afhankelijk van de grootte van de unit.

4


Een ander bijkomend voordeel van de plat liggende schroef is dat ook als het schip snelheid maakt de Veth-Jet lang zijn kracht blijft houden. Door de opwaartse druk van het water blijft de schroef veel langer zijn water aanzuigen dan bijvoorbeeld een tunnelschroef. Er zijn modeltesten uitgevoerd waarbij in dat geval de stuwkracht tot zelfs 10 knopen nagenoeg gelijk bleef.

De stuwkracht van de Veth-Jet is groot. Per kW wordt ongeveer 11 kg stuwdruk gekregen. De schroef kan worden geoptimaliseerd op 1 draairichting en in vergelijking met andere systemen met horizontale schroeven is er een minimale afbuiging en een horizontale drukhoek.

Naast de eigen ontwikkeling wordt nauw samengewerkt met diverse onderzoeksinstellingen. Op de onderstaande foto’s zijn tanktesten te zien waar stuwkracht met varend schip werd onderzocht.

de werking

5


De aandrijving van de Veth-Jet geschiedt

Veth propulsion thuis in aandrijvingen

naar wens door een diesel-, hydrauliek- of elektromotor. In geval van een diesel- of elektromotor kan de motor flexibel op een van de zijkanalen worden geplaatst. Een kant en klare motorfundatie kan worden meegeleverd

waardoor de plaatsing een peulenschil is. Indien gewenst kan de Veth-Jet ook in een compleet pakket met aandrijfmotor worden geleverd.

Diesel aangedreven

aandrijfmogelijkheden

6


Schema frequentie gedreven veth-jet

Elektrische aandrijvingen kunnen op verschillende wijzen worden uitgevoerd. De toeren kunnen geregeld worden middels een frequentie regelaar of een elektrische as.

switch

control panel

Op het schema hiernaast is een voorbeeldopstelling te zien van een frequentiegeregelde Veth-Jet. Hierbij wordt dezelfde frequentie regelaar ook gebruikt voor besturing van een ladingspomp van een

generator set

tanker. Frequency converter

Als een generator tijdens boegschroefgebruik geen andere applicaties hoeft aan te drijven, kan ook worden gekozen voor een elektrische as. Dit is een prijstechnisch interessante oplossing waarbij toeren worden geregeld met de dieselmotor van de generatorset.

Veth Propulsion heeft een grote expertise en ervaring met elk van

Cargo pump

deze systemen en kan voor iedere situatie de beste aandrijving control box

adviseren.

Veth-jet bow thruster

Elektrisch aangedreven

hydraulisch aangedreven

7


Veth-JEt koploper onder de boegschroeven

De oerdegelijke en doordachte constructie heeft de Veth-Jet een betrouwbare naam bezorgd. Samengesteld uit hoogwaardige materialen

en uitvoerig beproefd in de praktijk staat de Veth-Jet voor zorgeloos gebruik. De tandwielkast wordt in eigen beheer vervaardigd en is naast de haakse spiraal vertande tandwielen inwendig ook uitgevoerd met een bronzen wormwiel voor de besturing van het roterende scherm. Dit wormwiel is zelfremmend dus de installatie blijft altijd op de juiste positie staan. Op de tandwielkast zijn de componenten voor de hydraulische besturing gemonteerd, waardoor een compact en goed toegankelijk geheel ontstaat. Het besturingssysteem is zo sterk dat met volle kracht gestuurd kan worden. Alle draaiende delen zijn oliebad gesmeerd, zodat de installatie een minimum aan onderhoud vergt. Doordat elke Veth-Jet ruim bemeten is op zijn taak en dus nooit op ‘zijn tenen loopt’ is de slijtage minimaal.

product profiel

8


Er zijn vele redenen om voor een Veth-Jet boegschroefinstallatie te kiezen. De belangrijkste hiervan zijn:

Sterke eigenschappen: • Snelle stuurtijd: in ca. 6 à 7 seconden van BB naar SB. • Zeer solide geïntegreerde 70 : 1 wormwielbesturing. • Compacte oliebadgesmeerde tandwielkast. • Mogelijkheid tot sturen bij vol toerental op de schroef. • Hydrauliekpomp besturing opgebouwd op tandwielkast. • Vereist weinig onderhoud. • Lange levensduur door robuuste constructie.

Voordelen: • Maximale stuwkracht bij minimale diepgang. • Schroef draait in 1 richting (maximale efficiëntie). • Geeft stuwkracht tijdens het varen. • Geen kwetsbare delen onder het vlak. • 360° besturing, bij 3- en 4 kanaaluitvoering tevens als

hulpvoortstuwing of rem te gebruiken.

• Hoge stuwkracht: ca. 11 kg per kW. • Geen keerkoppeling nodig. • Mogelijkheid om schroef te wisselen zonder te dokken.

sterke eigenschappen en voordelen Type 2k/3k/4k

Max. dieselvermogen Nominaal Reductie kW (pk) toerental omw./min.

Schroefdiameter mm

K-800

184 (250)

1800

3,071 : 1

780 mm

K-1000

276 (375)

1800

3,071 : 1

980 mm

K-1200

404 (550)

1800

4 : 1

1180 mm

K-1300

478 (650)

1800

4 : 1

1280 mm

K-1400A

553 (752)

1800

4,455 : 1

1420 mm

K-1400

687 (934)

1800

4,909 : 1

1420 mm

K-1500

725 (986)

1800

4,909 : 1

1520 mm

K-1650

956 (1300)

1800

5,091 : 1

1650 mm

K-1750

1102 (1499)

1800

5,091 : 1

1750 mm

K-1800

1250 (1700)

1800

5,583 : 1

1800 mm

K-2200

1600 (2176)

1200

4,8 : 1

2200 mm

9


toepassingen

10


toepassingen

11


De standaard range Veth-Jet’s bestaat uit meer dan 50 uitvoeringen en dat is voor de meeste toepassingen voldoende. Indien een klant echter aanvullende wensen heeft, kan projectmatig ontwikkeld worden. Op de foto links is bijvoorbeeld een Veth-Jet te zien welke geleverd worden aan de Amerikaanse marine. Zaken als een ingebouwde vrijloopkoppeling en een mechanische noodbesturing zijn aan de standaard toegevoegd. Maar ook op maat gemaakte trainingen behoren tot de mogelijkheden welke bij Veth Propulsion of op locatie kunnen worden gegeven.

specials

12


bediening Veth Propulsion heeft een elektronica afdeling waar in eigen beheer de besturingssystemen worden ontwikkeld en gemaakt. Gewerkt wordt met de modernste technieken zoals een CAN bus communicatie systeem.

De fraaie aansturingpanelen van de Veth-Jet zijn overzichtelijk en eenvoudig te bedienen. Standaard wordt voor plaatsing in de stuurhut een separaat bedieningpaneel en uitlezingsdiplay meegeleverd. Zeer praktisch is de wegafhankelijke ĂŠĂŠnhandelbediening voor besturing en toerenverstelling. In het overzichtelijke display waarin naast de stuwstandaanwijzer ook de toerenteller, oliedruk- en watermeter van de dieselmotor en de alarmeringen zijn af te lezen. De ergonomische panelen worden geheel montageklaar afgeleverd waarbij de kleur in veel gevallen afgestemd kan worden op de gekozen nautische lijn.

Voor een veilig en optimaal bestuurbaar schip is de Veth-Jet onmisbaar.

13


veth-jet V-uitvoering Situaties waarin voor een horizontale aandrijfmotor geen ruimte is, kan ook een verticaal gedreven unit worden geleverd. Deze V-opstelling kan worden toegepast bij elektromotoren en hydro motoren. Door een uitgekiend ontwerp is de hoogte van de unit beperkt tot een minimum. Net als bij de Veth-Jet met de haakse overbrenging zijn de besturingswielen en overbrenging ge誰ntegreerd in 1 compacte tandwielkast. De unit is geheel oliebadgesmeerd zodat geen vetsmeerapparaat en nagenoeg geen onderhoud nodig is. De tandwielkast is geluidsarm en de unit kan flexibel worden opgehangen wanneer bijvoorbeeld toegepast in passagiersschepen.

alternatieve uitvoeringen klep-jet In aanvulling op de Veth-Jet heeft Veth Propulsion een vergelijkbaar type boegschroef ontwikkeld met een afwijkend besturingssysteem. De stuwrichting wordt hierbij niet door een roterend scherm bepaald, maar door hydraulisch bediende kleppen. Deze installaties, die ook veel als hekschroef geplaatst worden, worden op specificatie gebouwd vanaf 1500 pk tot ieder gewenst vermogen. De Klep-Jet is uitermate geschikt voor schepen die gekoppeld zijn aan een Dynamic Positioning Systeem.

14


De Veth-Jet kan ook worden geleverd met een gondel. Deze wordt toegepast bij met name vaartuigen zoals duwbakken en kraanschepen. De Veth-Jet wordt compleet met motor samengebouwd in een op maat gemaakte gondel. Ook toebehoren zoals een koeler, hydrauliektank en relaiskast worden geplaatst en aangesloten. De inbouw kan dan eenvoudig in een zeer korte tijd worden gerealiseerd.

gondel

Installing a 4-K-1800 of 1.700 Hp

15


S p ee d s

you r

p er f or m a nce

Griendweg 1 Papendrecht The Netherlands P.O.Box 53 3350 AB Papendrecht The Netherlands Phone +31(0)78 - 6152266 Fax +31(0)78 - 6411169 E-mail: info@veth.net www.veth.net

Veth Jet  

Welke boegschroef het beste bij u past, hangt af van het type schip en bijbehorende wensen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you