Page 1

Luchtpost Krant van cultuurcentrum Luchtbal en zone 2030 / #14 / apr-aug 2013

Wij zijn klaar voor de zomer! Zomerse Luchtbars De Salamandereters Rozemaai Feest Overzicht activiteiten voor kinderen Sporting A

04 07 08 12 16


Praktisch Cultuurcentrum Luchtbal heeft twee locaties in dezelfde straat: Cultuurcentrum Luchtbal (met onthaal, foyer en polyvalente zalen) Columbiastraat 110 (boven de bibliotheek) Schouwburg Luchtbal, Columbiastraat 8 A Tickets en info: tel. 03 543 90 30 - ccluchtbal@stad.antwerpen.be www.ccluchtbal.be Openingsuren onthaal: dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16 uur Cultuurcentrum Luchtbal is gesloten van donderdag 11 juli tot en met 19 augustus 2013.

Reducties • Jongeren (-26), senioren (65+), Sodipa-, Sodicoen Portplus-leden betalen ook aan de kassa de voorverkoopprijs. • Inwoners van 2030 Antwerpen krijgen 1 euro korting op de voorverkoopprijs.. Het team van cultuurcentrum Luchtbal: altijd paraat om jou te (be)dienen.

Toegankelijkheid en ringleiding Het hoofdgebouw is toegankelijk voor rolstoel­ gebruikers. Maar de schouwburg is voorlopig niet aangepast aan rolstoelgebruikers. De schouwburg heeft wel een ringleiding voor mensen met een slecht gehoor.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer Bus 23 en 123 - Punt a/d Lijn (schouwburg) of halte Columbiastraat (voor cc) Bus 720, 730, 760 en 770 - halte Punt a/d Lijn Tram 6 - halte Groenendaallaan of Metropolis Trein richting Roosendaal - halte Luchtbal

Kom op tijd • Alle voorstellingen beginnen stipt op het vermelde uur. • 45 minuten voor de voorstelling begint, gaat de kassa open. • Laatkomers kunnen geweigerd worden.

Zaal huren? • Verenigingen kunnen in cc Luchtbal ruimte reserveren voor hun evenementen: een concert, een theatervoorstelling, een vergadering, een personeelsfeest, een tentoonstelling ... • Het cultuurcentrum heeft 2 polyvalente zalen en 6 leslokalen. De schouwburg biedt plaats aan 408 personen. • Het onthaal geeft je hierover meer info.

Cultuurcentrum Luchtbal dankt de leden van de raad van bestuur van de vzw Lokaal Cultuurbeleid van het district Antwerpen. Cultuurcentrum Luchtbal is een stedelijke instelling, erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Het geniet de steun van District Antwerpen.

2


FOTOWEDSTRIJD Waar werd deze foto genomen?

Een onschuldige hand trekt uit de juiste inzendingen drie winnaars. Zij krijgen van ons een ticket voor een voorstelling.

Stuur voor 12 april een mailtje naar ccluchtbal@stad.antwerpen.be of geef De foto in de vorige Luchtpost werd een briefje aan het onthaal met je naam genomen aan Metropolis Antwerpen. en telefoonnummer.

Taaliconen voor anderstaligen Start Je leert nog maar pas Nederlands. Je begrijpt nog niet zo veel. Er zijn toch activiteiten voor jou. ziet, kan je zeker meedoen. Als je

Wist je dat…

Makkelijk Je hebt al wat lessen Nederlands gevolgd. Je begrijpt al een beetje Nederlands. Praten is nog moeilijk. zijn ideaal voor jou. Activiteiten met

Gevorderd Je volgt al langer lessen Nederlands. Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen. Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig. Je kunt meedoen aan activiteiten met

Moeilijk Je spreekt al heel goed Nederlands. Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen. Je kunt aan alle activiteiten deelnemen. Vooral zijn geschikt voor jouw taalniveau. activiteiten met Het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ontwikkelde de taaliconen.

… je aan het onthaal nog steeds boekjes en postkaartjes kunt krij­ gen van Tableau Vivant met de geschiedenis van de wijk Luchtbal? Voor 2 euro of 10 A-kaartpunten zijn ze van jou!

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

3


BUURT Luchtbal De Luchtbar

tweewekelijkse buurtbarbecue met optredens zaterdag 4 mei, woensdag 22 mei, woensdag 5 juni en woensdag 19 juni vanaf 15 uur - gratis

Ook dit jaar komt de Luchtbar naar jou toe. Met een leuk muziekje op de achtergrond geniet je samen met je buren van verrassende optredens. Vanaf 17.30 uur steken we de BBQ aan. Je kunt je eigen vlees meebrengen of een kant-en-klare portie kopen. Ook voor de kinderen valt er heel wat te beleven: workshops, knutselen en spelen. Een organisatie van cc Luchtbal i.s.m. Programma’s voor Stad in Verandering en JES vzw.

zaterdag 4 mei Urban Luchtbar met JES vzw speeltuin Columbiastraat Op de eerste Luchtbar van het jaar zorgen de jongeren van JES vzw opnieuw voor een stevige mix van hiphop en dans. Uitgedanst? Verdiep je dan in de kunst van het graffiti tekenen en freerunning, een sport waarbij je sierlijk door de stad rent.

woensdag 22 mei LUCHTBAR BASKETBAL Tampicoplein (basketbalpleintje en gemeenschapstuin) De Luchtbar trekt naar een nieuwe locatie: de gemeenschapstuin en de basketbalpleintjes aan de Canadablokken. Samen maken we er een Amerikaanse dag van met cheerleaders en hotdogs, popmuziek en een basketbaltoernooi. Dj van dienst is DJ WiLLD!, de man van de vetste oldschoolhiphop en ander straatwijze schijven. I.s.m. Buurtsport Luchtbal

4


BUURT LUCHTBAL

woensdag 5 juni Luchtbar Volksliekes met Axl Peleman speelpark Luchtbal Een Luchtbar op de ouderwetse manier, met volksspelen en volksliedjes. Niemand minder dan Axl Peleman zorgt solo met zijn gitaar voor de betere muziek. Tijdens het feestweekend kun je hem met zijn volledige groep aan het werk zien in de schouwburg. Maar op deze Luchtbar geeft hij alvast een voorsmaakje. Zing mee met de bekendste Antwerpse Volksliekes, toon je zangtalent, en wie weet neemt Axl je drie dagen later mee het podium op (zie bladzijde 6).

woensdag 19 juni Luchtbar African Summer speeltuin Columbiastraat Marokkaanse thee, muziek uit het hele continent, Afrikaans eten en drinken, knutselactiviteiten en spelletjes: duik de zomer in met een groot Afrikaans feest! Na de BBQ geniet je van een optreden van Shakara United. Dit 10-koppige orkest zet de zomer van de Luchtbal officieel in met een wilde mix van westerse soul en jazz en onweerstaanbare afrobeats. Een aanstekelijke mix van funky ritmes, lekkere grooves en stevige uithalen van blazers en synths.

Gemeenschapstuin Vorig voorjaar zag de eerste gemeenschapstuin op Luchtbal het levenslicht aan de Grimsbystraat. Ondertussen is er ook aan de Canadablokken een tweede tuin geopend, op de hoek van de Columbiastraat en het Tampicoplein. Heb je zelf geen tuin, dan kun je hier gratis mee tuinieren. En wie komt helpen, mag natuurlijk ook oogsten. Ben je 1 tot 111 jaar oud en ben je graag buiten bezig? Ben je al een ervaren tuinier of wil je het graag leren? Kom dan mee helpen! Wij zorgen voor het nodige materiaal, jij deelt in de gekweekte groenten. Meer info: Hugo Maenhout, tel. 03 338 98 49 of 0476 53 05 39

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

5


BUURT LUCHTBAL

d n e K E E FEESTW vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 juni

Naar jaarlijkse traditie vindt op en rond de Canadalaan het Feestweekend plaats. Vrijdag openen plaatselijke kunstenaars hun tentoonstelling. Ook het boek De Salamandereters wordt hierop voorgesteld. Zaterdag mag je je voeten onder tafel schuiven voor het ontbijt op het Tampicoplein. Kuier over de rommelmarkt, maak kennis met de lokale verenigingen en geniet van verrassende optredens van circusartiesten, clowns, acteurs, straatmuzikanten en ander kleurrijk volk. Ook voor de kinderen staan er weer veel plezante dingen op het programma. En zondag mogen voetbalminnaars en andere sportievelingen zich opmaken voor een voetbaltoernooi op de velden aan de Generaal Simondslaan. Het uitgebreide programma lees je in het boekje dat in mei verdeeld wordt in de wijk.

Volksliekes II

Axl Peleman zaterdag 8 juni - 20.30uur schouwburg Luchtbal Een primeur voor de Luchtbal! Het eerste concert van Volksliekes II van Axl Peleman vindt plaats in onze schouwburg. We maken ons trouwens sterk dat Axl minstens ĂŠĂŠn volkslieke uit de Luchtbal zal zingen. Maar daarvoor heeft hij jouw hulp nodig. Ken je een wijsje, rijmpje of liedje dat je moeder of grootmoeder nog zong? Dan zal Axl je heel dankbaar zijn. Al twee jaar lang zoekt en bewerkt hij originele Antwerpse volksliedjes. Als je goed oplet, zul je Axl meer dan eens in de wijk zien opduiken. Momenteel nemen enkele Luchtbal-jongeren hun eigen versie van de Volksliekes op. En de oudere buren, die ons al vertelden over het oorlogsliedje van de waslijnen op de Luchtbal, mogen ook een bezoek van Axl verwachten. Ken jij nog een Volkslieke of ben jij creatief met muziek? Bel dan naar het cultuurcentrum en help Axl: tel. 03 543 90 30.

6


Komen eten De salamandereters van Gust Van Brussel vrijdag 7 juni - 19 uur zaal onder de kerk, Canadalaan Wist je dat Luchtbal een belangrijke schrijver heeft voortgebracht? En dat die een boek schreef over zijn jeugd in onze wijk? Schrijver Gust Van Brussel (°1924) vertelt in De Salamandereters over zijn jeugd in de Luchtbalwijk voor de oorlogsjaren. Een tijd waarin de kloof tussen katholieken en socialisten onoverbrugbaar leek. Dit boek is opnieuw verkrijgbaar dankzij de inzet van een aantal wijkbewoners ( het Bewonerscontact Boven- en Benedenblok ) en de steun van het district Antwerpen. Verderop in de brochure vind je een bon waarmee je een gratis exemplaar kunt afhalen tijdens de boekvoorstelling op 7 juni (in de zaal onder de kerk), op 8 juni aan de stand van het cultuurcentrum of aan de balie van het cultuurcentrum na 8 juni. Feestelijke boekvoorstelling En er is meer. Op de eerste dag van het Feestweekend wordt het boek feestelijk voorgesteld en schrijver Gust Van Brussel gevierd. Een uitgelezen moment als je hem een paar vragen wilt stellen over De Salamandereters. We geven je alvast een korte scène uit het boek mee. De jongeren van de Luchtbal (Gust, Charel en hun vrienden) staan voor een gevecht met de gevreesde vechtersbazen van den Dam. Een ongelijke strijd, tot plots de Leon opduikt …

Fragment uit De Salamandereters: Als een echte ridder uit een vertelseltje van vroegere heldentijden, kwam plotsklaps uit de Glasgowstraat Leon Jacquet aangelopen. Een jongen als een eik, heel wat ouder dan wij en de zoon van de grootste en sterkste politieman van de Luchtbal. Zonder enige schrik voor de barbaren ging hij voor de Gust staan. ‘Wat is dat hier allemaal met dat vechten?’ zei hij. Hij had iets van zijn vader. Iedereen direct op de bon. Hij had aanleg voor commanderen en hij was een geboren leider, alleen hield hij zich normaal met grotere jongens op en niet met snotapen zoals wij. ‘Zevenentachtig’, zei de baviaan. ‘Wie is dat nu weer?’ De pummel hield zich onnozel en hij vond grote Leon de moeite niet waard om van de knokpartij af te zien. ‘Ik ben Huilende Panter, het opperhoofd van de riet-Apachen,’ zei Gust, ‘maar dat hier is de Leon.’ ‘Achtentachtig, negenentachtig ... ge ziet dat ik niet ophoud met tellen, flauwe Indiaan, want op honderd juist maken we u een kopke kleiner.’ ‘Dat zal wel’, zei de Leon op een toon van: zwijg maar ventje of ge krijgt ervan. ‘Wat zal er wel?’ ‘Dat hier niet gevochten wordt of ge krijgt met mij te doen.’

BON Knip deze bon uit en haal het boek De Salamandereters gratis af tijdens de boekvoorstelling op 7 juni, tijdens het feestweekend op 8 juni aan de stand van het cultuurcentrum of daarna aan de balie van het cultuurcentrum. Zo lang de voorraad strekt. Naam: ............................................................................................................................ Adres: ............................................................................................................................. E-mail: ............................................................................................................................ Tel.: . ..............................................................................................................................

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

77


BUURT Rozemaai

Nutskast wordt KUNSTIGE visbokaal! Tekenares Eva Mundorff tekende twee ontwerpen voor de nutskast in de Karel Candaelstraat in Rozemaai. Het ene ontwerp beeldt de Galloway-runderen uit de Oude Landen uit, het andere een aquarium met verschillende vissen. Met meer dan 100 van de 150 stemmen die de bewoners uitbrachten, werd gekozen voor het aquarium. Sinds november wordt de Rozemaai dus opgefleurd door deze visbokaal. Klein detail: ook op het dak van de nutskast staat een grappige ‘vis’!

8


BUURT Rozemaai

R oz e m a a

i feest!

zaterdag 18 mei - 14-18 uur Leo Baeckelandstraat

Zaterdag 18 mei wordt er weer gefeest op Rozemaai: een familiedag op het speelplein voor jong en oud. Vanaf 14 uur is er voor de jongsten heel wat speelplezier: springen, dansen, sporten, klimmen en … een heus klauterparcours. Circusacrobaten tonen je hun nieuwste trucjes. Om 16 uur nemen de jongeren van de buurt het feest over. Zij organiseren dan zelf een vrij podium. Talent uit de buurt, wees maar zeker! Rozemaai Feest is een samenwerking tussen JES vzw, Opsinjoren, CC luchtbal, BOA Jeugd en BIN Rozemaai.

Het ei van Rozemaai Geen lente zonder lentepoets! Deze jaarlijkse lentetraditie biedt de tieners en jongeren van JES Rozemaai een goede gelegenheid om een urban-artproject te beginnen. “De Stad en JES willen een supergroot urban-artobject maken van gerecycleerde materialen uit de kelders van de blokken. We doen dat samen met Bruno en Elke, twee kunstenaars die hier veel van kennen. Zo maken we de wijk tegelijk proper én kunstig!” Benieuwd naar het ei van Rozemaai? Kom dan zaterdag 18 mei kijken naar de onthulling tijdens Rozemaai Feest.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

9


THEATER in je buurt Achter de wolken - ’t Arsenaal donderdag 25 april – 20.30 uur schouwburg Luchtbal In Achter de wolken komen twee mensen elkaar na meer dan veertig jaar weer tegen. Ooit waren ze geliefden. Maar het leven liep anders. Zij trouwde met zijn beste vriend. Na al die jaren zoeken ze elkaar weer op. Een verhaal over de duurzaamheid van het verlangen, over missen terwijl je gemist wilt worden. Over waarheid en leugen … en over de angst die dit met zich meebrengt. © Stef_Depover

van en met Michael De Cock, Chris Lomme & Jo De Meyere, Stef Depover, Jaak Van de Velde, Anna Seniow

Animal Farm - Roel Swanenberg/De Queeste zaterdag 11 mei - 20.30 uur op locatie in de wijk (vertrek aan cc Luchtbal) Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere (Animal Farm, George Orwell). In dit eigenzinnige eenmansproject maak je kennis met Alec Trup, een man die met zijn busje uit het voormalige Oostblok naar het nieuwe Europa kwam. Onderweg vertelt hij zijn verhaal van de dieren op de boerderij. Zij willen niet langer door de boer worden afgebeuld en besluiten hem buiten te bonjouren. De utopische samenleving verandert echter al snel in een nieuwe dictatoriale nachtmerrie. © Felix_Baumsteiger

Altijd ‘t zelfde - TRISTERO zaterdag 22 juni - 20.30 uur café ’t Centrum, Canadalaan

© Herman Sorgeloos

10

Elke vrijdagavond komt de familie Ménard samen in het café van Henri, de oudste zoon. Deze keer wordt er ook een verjaardag gevierd. Al snel blijkt dat enkele oude wonden nog niet helemaal genezen zijn. Het verjaardagsfeestje valt volledig in het water. Altijd ‘t zelfde is een verrukkelijke, bitterzoete komedie waarin familierelaties het zwaar te verduren krijgen. Herkenbaar en confronterend. van en met Jean-Pierre Bacri, Agnès Jaoui, Jo Decoster, Kristien De Proost, Youri Dirkx, Eva Schram, Mieke Verdin, Peter Vandenbempt, Emma Denis, Marie Dries met steun van de Vlaamse Overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie


Kids & familie De Speelwerf (6 tot 106 jaar) dinsdag 2 april - vrijdag 5 april – 10-16 uur speeltuin Columbiastraat - gratis Nu het speelpark af is, verplaatsen we het tijdelijke bouwterrein naar de overkant van de straat. In de oude speeltuin leggen we een mooi stukje speelnatuur aan en jij kunt ons daarbij helpen! Kom in de eerste week van de paasvakantie mee bouwen aan een nieuwe, bijzondere speelplek. We werken met natuurlijke materialen als wilgentakken. Plant mee nieuwe bloemen en planten en leer in workshops nieuwe dingen over de natuur. Tips: - Wij zorgen voor materiaal en gereedschap. - Doe slechte kleren en stevige schoenen aan. - Ook (groot)ouders zijn welkom om mee te bouwen.

The Muppets (6+) woensdag 3 april – 14 uur schouwburg Luchtbal - € 2 Walter is de grootste Muppetsfan ter wereld. Hij is met zijn beste vrienden Gary en Mary op vakantie in Los Angeles. Daar ontdekt hij het slechte plan van de rijke oliemagnaat Tex Richman om het Muppettheater te sluiten en er een olieplatform van te maken. Er is 10 miljoen dollar nodig om het theater te redden van de oliebaron. Walter, Mary en Gary helpen Kermit om de Muppets weer bij elkaar te brengen. Want ze leiden ondertussen ieder hun eigen leven …

muziek- en objectentheater

Ha Dede - Theater De Spiegel & Kabóca (1-3 jaar) maandag 20 mei – 14 uur cultuurcentrum Luchtbal - € 6 vvk / € 8 kassa / € 5 inwoners 2030 Als een kubus en een groep bollen elkaar ontmoeten, blijkt hoe verschillend ze zijn. Ze willen bij elkaar komen, maar dat gaat niet zomaar! De kubus kan bijvoorbeeld niet binnen in het huis van de bollen, want de deur is rond. De poppenspeler en de zangeres laten de figuren dansen in, op en rond elkaar. Een visueel spel van aantrekken en weer afwijzen, een lust voor het oog ... en het oor!

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

11


Kids LUCHTBAL

ACTIVITEITEN KIDS LUCHTBAL Wanneer

Wat

Waar

Dinsdag 16–17 uur

Zaalvoetbal

Sporthal Luchtbal

Woensdag 13.30–15 uur

Knutselen

Cultuurcentrum Luchtbal

Woensdag 13.30–15 uur

Thaiboksen

Club Uilenspiegel, Generaal Simonslaan

Woensdag 14–15 uur

Circus

Cultuurcentrum Luchtbal

Woensdag 14–16 uur

Voetbal

Velden Generaal Simonslaan

Woensdag 14–17 uur

Instuif voor jongeren

Cultuurcentrum Luchtbal

Woensdag 15–16 uur

Boekencaravan

Cultuurcentrum Luchtbal

Woensdag 16-17 uur

Dans

Cultuurcentrum Luchtbal

Woensdag 19–20 uur

Jiujitsu

Club Uilenspiegel, Generaal Simonslaan

Donderdag 16-17.30 uur

Theater

Cultuurcentrum Luchtbal

Donderdag 17.30–19 uur

Acteerles

Cultuurcentrum Luchtbal

Donderdag 17–18 uur

Zaalvoetbal

Sporthal Luchtbal

Vrijdag 16.30-17.30 uur

Instuif (gezelschapsspelen

Cultuurcentrum Luchtbal

Vrijdag 19–20 uur

Jiujitsu

Club Uilenspiegel, Generaal Simonslaan

Zondag 14-17.30 uur, 1e en 3e zondag 10- 17.30 uur

Scouts

Cardiffstraat 21 (schoolpoort) + Argentiniëlaan (witte barak)

Elke Wouters (JES), elke.wouters@jes.be, tel. 0490 57 97 74 Cc Luchtbal, ccluchtbal@stad.antwerpen.be tel. 03 543 90 30 Patrick Narosimpa (JES), Patrick.narosimpa@jes.be, tel. 0490 56 38 35 Scouts Luchtbal, info@scoutsluchtbal.be, Tom Coppens (groepsleider) tel. 0485 59 98 50

12


Voor wie?

Prijs

Info

6-12 jaar

Gratis

Elke Wouters (JES)

6-12 jaar

Gratis

Elke Wouters (JES)

12+

Gratis

Patrick (JES)

6-12 jaar

Gratis

Cc Luchtbal

6-10 jaar

€ 50 / schooljaar (incl.trainingen, verzeke­ ring en T- shirt)

Mounir Hammouti

16+

Gratis

Brahim Siraj (JES)

6-12 jaar

Gratis

Elke Wouters (JES)

Meisjes 6-12 jaar

5 euro voor het hele schooljaar

Elke Wouters (JES)

8-14 jaar

2x gratis, daarna lidgeld€ 16 /jaar en les­ geld €12/3maanden

Luc Cassier

10–12 jaar

Gratis

Cc Luchtbal

12+

Gratis

CC Luchtbal

12-15 jaar

Gratis

Patrick Narosimpa (JES)

6-12 jaar

Gratis

Elke Wouters (JES)

8-14 jaar

2x gratis, daarna lidgeld € 16 /jaar en lesgeld €12/3maand

Luc Cassier

6-18 jaar

3x gratis, daarna € 3/maand, verzekering 27 euro per jaar

Scouts Luchtbal

Brahim Siraj (JES), Brahim.siraj@jes.be, tel. 0490 44 10 73 Luc Cassier, lcassier@hotmail.com, tel. 0478 26 07 38 Mounir Hammouti, diversiteit@kmansc.be, tel. 0487 64 46 10

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

13


FAMILIE - KIDS BBQ scouts Luchtbal zaterdag 27 april- vanaf 15 uur Cardiffstraat Lekker grillen en smullen van de BBQ van scouts Luchtbal. Vanaf 18 uur mag je je voeten onder tafel schuiven. Inschrijven is verplicht: info@scoutsluchtbal.be, tel. 0485 59 98 50 (Tom Coppens, groepsleider). Het jaarlijkse kamp vindt plaats op domein ’t Fonteintje in Koersel van maandag 1 juli tot en met donderdag 11 juli.

Schaatsen op de Schelde met JES Luchtbal & Rozemaai Luchtbal en Rozemaai hebben nu ook een kinderwerking van JES. JES organiseert plezante activiteiten voor kinderen. Zo vond op woensdag 2 februari een schaatstochtje plaats op de badboot in Antwerpen. Elke: “De badboot is een uniek zwembad gebouwd … op de Schelde. Hierdoor heb je het gevoel dat je in de Schelde aan het zwemmen bent. En in de winter wordt de badboot omgebouwd tot ijspiste. Heel plezant, vooral voor de kinderen!”

Overzicht JES-medewerkers Elke Wouters (kinderwerkster 6-12 jaar) 0490 57 97 74 Elke.wouters@jes.be

Brahim Siraj (jongerenwerker 16+) 0490 44 10 73 Brahim.siraj@jes.be

14

Patrick Narosimpa (jongerenwerker 12-15 jaar) 0490 56 38 35 patrick.narosimpa@jes.be


MATINEES - THEATER

Dimitri Van Toren donderdag 18 april – 14 uur cultuurcentrum Luchtbal € 10 kassa / € 8 vvk / €7 inwoners 2030, -26 en 55+ (inclusief koffie en taart) Dit kleinkunsticoon uit de jaren 1960 (bekend van onder meer Hé, kom aan) is nooit gestopt met platen maken. Geen programma met zijn grootste hits, wel een integere voorstelling vol poëtische, soms filosofische teksten. Samen met pianist Dirk Schreurs brengt hij een intens en ouderwets theaterprogramma.

Cebra Negra “De achternoenen van Buenos Aires” donderdag 16 mei - 14 uur cultuurcentrum Luchtbal € 10 kassa / € 8 vvk / € 7 inwoners 2030, -26 en 55+ (inclusief koffie en taart) Deze tangovoorstelling verwijst naar Argentinië. Een aantal tango’s wordt in prachtige Nederlandse vertalingen gezongen, zodat het verhaal voor iedereen herkenbaar is. De melancholie, typisch voor tango, en de vrolijkheid, ook typisch voor tango, komen helemaal tot hun recht. De bandoneonist staat garant voor een doorleefde klank, de fluitiste zorgt voor de vrolijkheid, de pianiste houdt alles in gestrekte cadans en de zangeres voert je mee naar plaatsen waar je nooit eerder was.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

15


Sporting A

Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013 In 2013 staat sport centraal in Antwerpen. Ook op Luchtbal doen we onze sportiefste schoenen aan.

Sportkicks op Luchtbal Tijdens deze sportdagen maken jong en oud kennis met leuke sporten op en rond de sintelbaan aan de Columbia- en Santiagostraat.

Hindernissenparcours (3-103 jaar) 12 april - 13-17 uur sintelbaan aan de Santiagostraat gratis Wie is de snelste op ons hindernissenparcours? Doe mee met verschillende racewedstrijden of supporter voor je favoriete deelnemers.

Rolschaatsen en rugby (3-103 jaar)

5 juli - 13-17 uur sintelbaan aan de Santiagostraat gratis Op de parking naast de sporthal kun je je beste beentje voorzetten op de rolschaatsbaan. Sta je liever wat steviger op de grond? Doe dan mee met de rugby-initiatie.

16

Meer info: Buurtsport Luchtbal Tine Baelus en Nathalie Libbrech in cultuurcentrum Luchtbal, Columbiastraat 110 tel. 03 292 67 24, buurtsport.luchtbal@stad.antwerpen.be


• Wil je graag leren fietsen of zwemmen? • Is aerobics voor dames iets voor jou? • Zoek je een sportclub in de buurt of een sportkamp voor je kind? • Heb je problemen om je lidgeld te betalen? • Spreek je de taal niet zo goed en heb je hulp nodig om de stap naar een sportclub te zetten? • Heb je sportmateriaal nodig? • Wil je een sportieve activiteit organiseren, maar weet je niet hoe? Dan helpt Buurtsport je verder met al je sportieve vragen.

AEROBICS VOOR VROUWEN (18+) • • • • •

dinsdag van 10 tot 11 uur donderdag van 13.30 tot 14.30 uur niet op feestdagen en in schoolvakanties € 1 per beurt of € 5 voor 6-beurtenkaart gratis voor nieuwe deelnemers

Sportkamp Luchtbal paasvakantie (6 -12 jaar) Sportkicks: ideaal krachtvoer voor jongens en meisjes die houden van een mix vol avontuur, uitdaging en fun. • 8 - 12 april - 9-16 uur - voor- en nabewaking 8-9 en 16-17 uur • Luchtbal, Santiagostraat 2 • € 65 (aangepast tarief mogelijk, meer info bij Buurtsport) • Inschrijven via www.antwerpen.be/sportweken of Buurtsport Luchtbal.

ZWEM-OMNISPORTKAMP (6 -12 jaar) • eerste week van de zomervakantie

Info of inschrijven Tine Baelus en Nathalie Libbrecht Buurtsport Luchtbal in cultuurcentrum Luchtbal, Columbiastraat 110 tel. 03 292 67 24, buurtsport.luchtbal@stad.antwerpen.be VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

17


Freerunning Freerunnen is een stadssport waarbij je zowat alles gebruikt wat een beetje uit de grond steekt. Trappen, balustrades en palen: een freerunner springt er met zwierige salto’s overheen. Deze spectaculaire sport krijg je niet snel onder de knie. Maar JES en Buurtsport bouwen samen met enkele Antwerpse freerunners een vast trainingsparcours op Luchtbal, in de oude speeltuin aan de Columbiastraat. Vanaf het voorjaar beginnen ze met de opbouw van het parcours. Dit gebeurt stap voor stap, samen met de jongeren. Zij hebben inspraak in het ontwerp van de hindernissen en de keuze van de materialen. Ze geven ook regelmatig workshops zodat iedereen kennis kan maken met deze coole sport. Meer info: brahim.siraj@jes.be

18


MUZIEK Diep in mij (Ode aan Yasmine) Clara Cleymans, Barbara Dex, Gunther Verspecht en Kris De Bruyne zaterdag 13 april - 20.30 uur schouwburg Luchtbal € 16 kassa/ € 14 vvk Hilde Rens, beter bekend als Yasmine, liet niemand onberoerd. Ondanks haar vele talenten was Yasmine boven alles een zangeres. Haar carrière evolueerde met haar zoektocht door het leven van jeugdige naïviteit tot sombere introspectie. Diep in mij is een eerbetoon aan deze wonderbaarlijke dame, een overzicht van haar oeuvre. Maar dan in een muzikale vorm zoals Hilde het zou willen: sober, doordacht en stijlvol.

Katarina Bassez (viool) & ensemble zondag 26 mei - 15 uur in de Sint-Laurentiuskerk € 12 kassa / € 10 vvk Een concert met violiste Katarina Bassez – prijswinnaar van het Concours Charles de Bériot – is een genot voor ogen en oren. Haar gedrevenheid en begeestering laten niemand onberoerd. Bassez wordt begeleid door haar ensemble: Annelies Broeckhoven (viool), Karine Martens (viool), Barbara Peynsaert (altviool) en Ann Engels (cello).

www.bremserlaurentius.wordpress.com

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

19


EN OOK NOG VOLKSKEUKEN

Komen eten: Nederland Buurtmaaltijd vrijdag 26 april - 17.30 uur tuinzaal (ingang Perustraat) - € 7 Cc Luchtbal wordt voor één avond een restaurant! Huiskok David stelt elke maand een lekker menu samen uit een bepaald land. Tijdens het eten maak je kennis met de traditionele muziek en hits uit dat land. Een echte aanrader voor wie houdt van gezelligheid en lekker eten voor een zacht prijsje. Voor deze succesvolle activiteit moet je vooraf reserveren.

film

Pulsar donderdag 11 april - 20.30 uur schouwburg Luchtbal - € 3,5 Liefde, achtervolgingswaanzin en twee geliefden die gescheiden zijn door een oceaan van communicatiemiddelen ... Sam (Matthias Schoenaerts) werkt in Brussel als chauffeur voor een farmaceutisch bedrijf. Zijn fantastische vriendin Mireille gaat in New York stage lopen bij een prestigieus architectenbureau. Kort na haar vertrek wordt de computer van Sam gekraakt. De mysterieuze hacker lijkt erop geslepen om Samuels leven te saboteren en zijn relatie met Mireille te verzieken. Langzaamaan groeit zijn paranoia. Sam begint zijn buren te verdenken en raakt geobsedeerd door alles wat met WiFi te maken heeft. Hij verliest zijn greep op de realiteit … Cultacolor Deze samenwerking tussen het Opvangcentrum voor Asielzoekers en het Cultuurcentrum van Kapellen toont hoe kleurrijk films uit andere culturen zijn. In samenwerking met Filmhuis Klappei kun je deze pareltjes ook in onze schouwburg bewonderen.

EXPO ILLUSTRATIEKUNST

Detlev - Matters of the Art

Vernissage: vrijdag 10 mei - 20 uur Expo: zaterdag 11 mei - vrijdag 28 mei (gesloten op feestdagen) dinsdag - vrijdag - 9-22 uur - zaterdag - 10-16 uur cultuurcentrum Luchtbal - gratis Tijd voor een jonge hond uit de Antwerpse scène. Detlev Cordon bedrijft naar eigen zeggen introverte expressieve illustratiekunst. Geïnspireerd door het leven zelf, onze popartcultuur, beeldverhalen en muziek creëert hij een wereld waar kleuren als regen uit de lucht vallen en gewelddadige wezens al eens de plak durven zwaaien.

20


BIBLIOTHEEK LUCHTBAL Nieuw in de bib: Makkelijk Lezen Plein Hebben jij of je kinderen een beetje moeite met lezen? Dan heeft bibliotheek Luchtbal een leuke verrassing in petto. Vanaf 26 april vind je daar het Makkelijk Lezen Plein. Dat is een verzameling van leesboeken, luisterboeken dvd’s en cd-rom’s voor iedereen die lezen moeilijk vindt. Zo krijg je weer plezier in het lezen. Alle kinderen tussen 8 en 13 jaar kunnen er terecht. Want lezen is belangrijk om op school en in het leven mee te kunnen. Ook in bibliotheek Elsschot op Linkeroever kun je vanaf 26 april terecht op het Makkelijk Lezen Plein. Meer info: www.makkelijklezenplein.be, www.antwerpen.be/bibliotheek of in de bibliotheek natuurlijk! Openingsuren: - dinsdag: 10-18 uur - woensdag: 10-20 uur - donderdag: 10-18 uur - maandag, vrijdag en zaterdag: na afspraak (enkel voor scholen, groepen en verenigingen) - zondag: gesloten Bibliotheek Luchtbal is gesloten tijdens de paasvakantie (van 31 maart tot en met 15 april) en van 15 juli tot 15 augustus Tel. 0800 992 93

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

21


BUURTSECRETARIAAT Het buurtsecretariaat is een werkplek, een ondersteuningspunt en een ontmoetingsplek voor verenigingen en bewonersgroepen. Ideaal om te netwerken, ervaringen uit te wisselen of samen een activiteit te organiseren. Het aanbod van het buurtsecretariaat is gratis. Meer informatie Buurtsecretariaat Gemeenschapscentrum Luchtbal, Hondurasstraat 6-8 vrijdag van 10 tot 15 uur Nele Verschelden Tel. 0474 55 18 44 buurtsecretariaat@stad.antwerpen.be

NETWERK ONTMOETINGSRUIMTE Zoek je een zaal in je buurt voor een activiteit, een hobby, een vergadering of een feestje? De medewerkers van Netwerk Ontmoetingruimte helpen je verder! Op www.antwerpen.be/ontmoetingsruimte vind je geschikte zalen. En als je het aanmeldingsformulier invult, helpt Netwerk Ontmoetingsruimte je een geschikte zaal zoeken.

Meer informatie Netwerk Ontmoetingsruimte, Katelijne Kerstens Stadskantoor, Hondurasstraat 6 donderdag van 9 tot 12 uur tel. 03 546 76 46 www.antwerpen.be/ontmoetingsruimte

DIGIPUNT LUCHTBAL Heb je hulp nodig om je computer te gebruiken? In het digipunt in de bibliotheek helpen ze je graag verder. - dinsdag: 10-18 uur - woensdag: 13.30-20 uur - donderdag: 13.30-17 uur Tel. 03 641 08 63, digipunt@gmail.com

22


Andere Cultuurcentra BINNENKORT IN CULTUURCENTRUM MERKSEM MUZIEK - De Nieuwe Snaar - Koñec vrijdag 24 en zondag 25 mei • 20.15 uur • € 18 vvk / € 20 kassa

Het mooiste orkest van de wereld geeft nog een laatste ronde. Van vrolijke emotie naar verstilde chaos. © Johan Jacobs

Kinderkasteel familiezondag 26 mei• vanaf 13 uur • gratis

Kinderen zijn de baas in en rond kasteel Bouckenborgh. Een knotsgekke dag vol verhalen, spelletjes, muziek … en heel veel snoep!.

& TICKETS cultuurcentrum Merksem Maandag tot vrijdag - 10 tot 17 uur Nieuwdreef 135 - 2170 Merksem - Tel. 03 641 62 10 ccmerksem@stad.antwerpen.be - www.ccmerksem.be

BINNENKORT IN CULTUURCENTRUM EKEREN FILM - The only good woman is a dead woman TG. Struiken maandag 29 april • 20.30 uur cc Ekeren, Ekerse Theaterzaal, Oorderseweg 8 • € € 10 vvk / € 12 kassa

Een auto rijdt het kanaal in. Guy Vancauwenberghe, duiker bij de brandweer, is de eerste in het water. Guy doet om goed te doen. Maar voor God spelen valt hem zwaar. Een week later staat er een vrouw voor zijn deur. Guy komt er al snel achter dat een goede daad slechte gevolgen kan hebben, en een slechte daad goede gevolgen. & TICKETS cultuurcentrum Ekeren dinsdag tot donderdag | 10-16 uur Kloosterstraat 4 - tel. 03 292 67 30 ccekeren@stad.antwerpen.be - www.ccekeren.be

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

23


CC LUchtbal presenteert datum

Voorstelling

Ticket (vkk)

pag

Wo 3 apr – 14 uur

The Muppets (6+)

€2

12

Za 6 apr – 20 uur

Antwerp Ambient

€ 12

Do 11 apr – 20.30 uur

Pulsar

€ 3,5

20

Za 13 apr – 20.30 uur

Ode aan Yasmine

€ 14

19

Do 18 apr - 14 uur

Dimitri Van Toren

€8

15

Do 25 apr – 20.30 uur

’t Arsenaal – Achter De Wolken

€12

10

Vr 26 apr – 17.30 uur

Komen Eten

€7

20

Zo 28 apr – 15 uur

Salsa

€5

Za 4 mei – 14 uur

Luchtbar

Gratis

4-5

Vr 10 mei – 20 uur (tot 28 mei)

vernissage expo Detlev “Matters of the Art”

Gratis

20

Za 11 mei - 20.30 uur

Roel Swanenberg/De Queeste – Animal Farm

€ 12

10

Do 16 mei – 14 uur

Cebra Negra

€7

15

Za 18 mei

Rozemaai feest

Gratis

9

Ma 20 mei – 14 uur

Ha Dede (2,5+)

€6

12

Wo 22 mei – 14 uur

Luchtbar

Gratis

4-5

Do 23 mei - 20.30 uur

Creature with the atom brain

€ 10

Zo 26 mei – 15 uur

Salsa

€5

Zo 26 mei – 15 uur

Katarina Bassez & Ensemble

€ 10

19

Vr 31 mei

Toonmoment Academie De Luchtbal

€2

Za 1 juni – 20.30 uur

Stijn Meuris/Stijn en de sterren

€8

Wo 5 juni

Luchtbar

Gratis

4-5

Vr 7 juni - Zo 9 juni

Feestweekend

Gratis

6

Za 8 juni – 20.30 uur

Axl Peleman - Volksliekes

€12

6

Wo 19 juni – 14 uur

Luchtbar

Gratis

4-5

Za 22 juni – 20.30 uur

Tristero: Altijd ‘t zelfde

€12

Mei

JUNI

✪ Meer informatie: www.ccluchtbal.be. Contacteer ons en we sturen je de seizoensbrochure op.

Wettelijk Depotnummer: D/2012/0306/267 - V.U. Filip Martens, cultuurcentrum Luchtbal, Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen • 10/2012 • 10212208

April

www.ccluchtbal.be 03 543 90 30

9724708 luchtpost 14 besteversie  

magazine van cultuurcentrum Luchtbal en wijk 2030