Page 1

Luchtpost Krant van cultuurcentrum Luchtbal en zone 2030 / #13 / dec 2012-maa 2013

Winter in Luchtbal! ■

Fotowedstrijd Winter(magie) in Antwerpen Jes! Salaheddine Live Buurtsport 10212208-luchtpost-13M.indd 1

©Kultfunk

03 04 06 08 20 20/11/12 15:23


PRAKTISCH Cultuurcentrum Luchtbal heeft twee locaties in dezelfde straat: Cultuurcentrum Luchtbal (met onthaal, foyer en polyvalente zalen) Columbiastraat 110 (boven de bibliotheek) Schouwburg Luchtbal, Columbiastraat 8 A Tickets en info: tel. 03 543 90 30 - ccluchtbal@stad.antwerpen.be www.ccluchtbal.be Openingsuren onthaal: dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16 uur Cultuurcentrum Luchtbal is gesloten van zaterdag 22 december tot maandag 7 januari.

Reducties • Jongeren (-26), senioren (65+), Sodipa-, Sodicoen Portplus-leden betalen ook aan de kassa de voorverkoopprijs. • Inwoners van 2030 Antwerpen krijgen 1 euro korting op de voorverkoopprijs.. Het team van cultuurcentrum Luchtbal: altijd paraat om jou te (be)dienen.

Toegankelijkheid en ringleiding Het hoofdgebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Maar de schouwburg is voorlopig niet aangepast aan rolstoelgebruikers. De schouwburg heeft wel een ringleiding voor mensen met een slecht gehoor.

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer Bus 23 en 123 - Punt a/d Lijn (schouwburg) of halte Columbiastraat (voor cc) Bus 720, 730, 760 en 770 - halte Punt a/d Lijn Tram 6 - halte Groenendaallaan of Metropolis Trein richting Roosendaal - halte Luchtbal

Kom op tijd • Alle voorstellingen beginnen stipt op het vermelde uur. • 45 minuten voor de voorstelling begint, gaat de kassa open. • Laatkomers kunnen geweigerd worden.

Zaal huren? • Verenigingen kunnen in cc Luchtbal ruimte reserveren voor hun evenementen: een concert, een theatervoorstelling, een vergadering, een personeelsfeest, een tentoonstelling ... • Het cultuurcentrum heeft 2 polyvalente zalen en 6 leslokalen. De schouwburg biedt plaats aan 408 personen. • Het onthaal geeft je hierover meer info.

Cultuurcentrum Luchtbal dankt de leden van de raad van bestuur van de vzw Lokaal Cultuurbeleid van het district Antwerpen. Cultuurcentrum Luchtbal is een stedelijke instelling, erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Het geniet de steun van District Antwerpen.

2

10212208-luchtpost-13M.indd 2

20/11/12 15:23


FOTOWEDSTRIJD Waar werd deze foto genomen?

Een onschuldige hand trekt uit de juiste inzendingen drie winnaars. Zij krijgen van ons een ticket voor een voorstelling.

Stuur je antwoord voor 7 januari naar ccluchtbal@stad.antwerpen.be. Of geef De foto in de vorige luchtpost werd een briefje aan het onthaal met je naam genomen toen de auto nog op het en telefoonnummer. Docks-hotel stond.

Taaliconen voor anderstaligen Start Je leert nog maar pas Nederlands. Je begrijpt nog niet zo veel. Er zijn toch activiteiten voor jou. Als je ziet, kan je zeker meedoen.

Wist je dat‌

Makkelijk Je hebt al lessen Nederlands gevolgd. Je begrijpt al een beetje Nederlands. Praten is nog moeilijk. Activiteiten met zijn ideaal voor jou.

Gevorderd Je volgt al langer lessen Nederlands. Je begrijpt al veel en je kan ook al iets vertellen. Je maakt soms nog fouten of je hebt wat hulp nodig. Je kan meedoen met activiteiten met

Moeilijk Je Nederlands is al heel goed. Je moet weinig moeite doen om de taal te begrijpen. Je kan aan alle activiteiten deelnemen. Vooral activiteiten met zijn geschikt voor jou. Het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ontwikkelde de taaliconen.

... we nog helpende handen zoeken om te tappen bij avondvoorstellingen in de schouwburg? zin om vrijwilliger te worden? Stuur een mailtje naar elisabeth.grillet@stad. antwerpen.be

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 3

3

20/11/12 15:23


BUURT

Spiegeltent WINTER IN ANTWERPEN van zaterdag 8 december tot en met maandag 31 december Spiegeltent Groenplaats -Tickets te verkrijgen via cc Luchtbal

Houd je vast aan je bretellen: naast de kerstmarkt vind je deze winter ook een spiegeltent op de Groenplaats. Optredens, dansspektakels en comedy zetten de tent regelmatig in lichterlaaie. Maar de spiegeltent is veel meer dan dat: een schuiloord voor koukleumen, een rustplaats voor shoppers, een tussenstop voor hongerigen en dorstigen, en bovenal een oergezellige ontmoetingsplek voor vrienden en vlammen. Het hart van Antwerpen klopt deze winter in de spiegeltent op de Groenplaats.

PROGRAMMA ZATERDAG 8 DECEMBER

Bestov Evening met The Valerie Solanas, Blackie & the Oohoos en In-Kata

ZONDAG 9 DECEMBER

Flamencodansfeest met Pe単a Al Andalus vzw

WOENSDAG 12 DECEMBER

Raymond van het Groenewoud: Memoires van een Balmuzikant (theaterconcert)

DONDERDAG 13 DECEMBER Raymond van het Groenewoud: Raymond x 5 (rockconcert) VRIJDAG 14 DECEMBER

Comedy met Veerle Malschaert en Steven Mahieu

ZATERDAG 15 DECEMBER

Vi.be night

ZONDAG 16 DECEMBER

Tangosalon met Tango aan de Stroom

WOENSDAG 19 DECEMBER

Kidsnamiddag UITVERKOCHT

4

10212208-luchtpost-13M.indd 4

20/11/12 15:23


DONDERDAG 20 DECEMBER The Melodymakers Big Band met gasten en Radio Minerva VRIJDAG 21 DECEMBER

Comedy met Nigel Williams

ZATERDAG 22 DECEMBER

Urban night met Mo Fire, A kids, Straatwaarde, Wahwahsda, Tourist

ZONDAG 23 DECEMBER

Salsasalon met New Latin Project, DJ Pepe & Bailando vzw

WOENSDAG 26 DECEMBER

Kidsnamiddag

DONDERDAG 27 DECEMBER Bar Sanseveria en Radio Minerva VRIJDAG 28 DECEMBER

Comedy met Thomas Smith & comedy in verschillende cafés

ZATERDAG 29 DECEMBER

Guido Belcanto & band: Een man als ik ontmoet je niet elke dag (theaterconcert)

ZONDAG 30 DECEMBER

Swingjazz ballroom salon met The Jacquelines

INFO Een halfuur voor elk optreden gaan de deuren open. Kijk op www.dna.be/winter voor een volledig overzicht van de openingsuren en meer info over de optredens. TICKETS Voor bepaalde voorstellingen moet je op voorhand tickets reserveren. • Te koop vanaf maandag 5 november • Cultuurcentrum Luchtbal: tel. 03 543 90 30 • coStA: Sint-Andriesplaats 24 in Antwerpen (di-vr 10-16 uur, do 10-18 uur) • Infopunt Groenplaats (vanaf 8 december) • www.dna.be/winter

Wintermagie met Stijn Vranken, Los Speedy Bobs, Qué La Soul, Sprekende Ezels, Prisca en Brandmerk, DJ WillD! vrijdag 14 december – 19.30 uur Cultuurcentrum Luchtbal - kassa € 12 / vvk € 10 / inwoners 2030 € 9

We sluiten het jaar af met een warme winternacht in Luchtbal. Vlij je neer in ons warme en gezellige salon en herbeleef 2012 door de poëtische bril van dichter Stijn Vranken. Daarna spelen Los Speedy Bobs het krakende werk van Bobbejaan Schoepen. Dans de nacht in en neem afscheid van 2012. Even de batterijen opladen? Schuif dan je voeten onder tafel en proef van de lekkere frikadellenkoek met krieken van onze huiskok.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 5

5

20/11/12 15:23


BUURT

L A B T H C U L JES

n e r e g n o j n a v n e r voo 2 nieuwe medewerkers bij JES! Patrick Narosimpa (25) uit Rwanda organiseert voor jeugdorganisatie JES jongerenactiviteiten op Luchtbal. “Voetbal, film, dansen, zingen, uitstapjes … Ik vertrek steeds vanuit de interesse van de jongeren. Daarna voeren we samen met hen de activiteiten uit. Ik houd ook steeds een oogje in het zeil op de pleintjes.” Vaste jongerenmomenten: • maandag | 18-20 uur • woensdag | 13.30-15 uur | 18-20 uur • vrijdag | 18-20 uur • twee zaterdagen per maand (weekendactiviteiten)

Zin om mee te doen? Stuur Patrick een berichtje en hij houdt je op de hoogte van de activiteiten: tel. 0490 56 38 35, patrick.narosimpa@jes.be. Elke Wouters zal een kinder- en meisjeswerking opstarten in Luchtbal. Ze neemt het knutselatelier over van Pleinontwikkeling en zal de danslessen van JES ook opvolgen. Heb je vragen? Elke.Wouters@jes.be of 0484685642.

6

10212208-luchtpost-13M.indd 6

20/11/12 15:23


KOMEN ETEN LUCHTBAL JONGEREN ORGANISEREN EIGEN VOETBALTOERNOOI Luchtbal geeft jongeren de kans om mee activiteiten te organiseren. Hun voetbaltoernooi op het sportveldje naast Decathlon was alvast een succes. Brahim Siraj (28): “Als jeugdwerker van het jongerencompetentiecentrum JES organiseer ik activiteiten voor zo’n dertigtal Luchtbaljongeren van 14 tot 18 jaar. Maar het is niet altijd evident om voor zo’n grote bende iets te organiseren. Daarom sporen we hen aan om hun steentje bij te dragen: door mee de handen uit de mouwen te steken of door zich als vrijwilliger in te zetten. Zo leren ze verantwoordelijkheid nemen voor iets waar ze zelf bij betrokken zijn.”

Fiere jongeren “Samen met Decathlon, Buurtsport en pleinontwikkeling organiseerden we in september een voetbaltoernooi op het sportveldje naast Decathlon”, vervolgt Brahim. “Onze jongens komen hier zelf bijna dagelijks voetballen. Ze werkten dan ook graag het evenement mee uit: vergaderen, brainstormen, beslissingen nemen … Hun inbreng was groot. Ze waren dan ook fier dat ze mochten meehelpen. Op de dag van het toernooi stonden ze al om 8 uur klaar voor de voorbereidingen. Niet evident voor een 16-jarige (lacht)!” “Op termijn wil ik van hen echte vrijwilligers maken”, besluit Brahim. “Zo kunnen ze na een monitorcursus meedraaien in dit circuit. Na twee luchtbars was het toernooi al de derde activiteit die ze mee uitwerkten. Nu dromen ze van een groepsuitstapje naar Barcelona. Maar dan moeten we iets organiseren dat ook geld in het laatje brengt.”

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 7

77 20/11/12 15:23


BUURT Hans en Grietje grimmiger Theater zaterdag 16 februari - 20.30 uur Schouwburg Luchtbal € 12 vvk / € 14 kassa

Iedereen kent het sprookje van Hans en Grietje in een idyllisch bos. Maar zouden ze ook overleven in de achterbuurten van een moderne grootstad? Theatercollectief SIN presenteert: H&G, een verhaal over broer en zus, onvoorwaardelijke liefde, twijfelachtige vriendschappen en een strijd in de stad. Junior Mthombneni, een van de hoofdrolspelers, vertelt meer. Hoe kwam je op het idee van Hans en Grietje? Junior: “Hans en Grietje gaat over twee kinderen die worden achtergelaten in een bos. Ze komen allerlei gevaren tegen en proberen te overleven. Dat verhaal wilden we in een modern kleedje steken. Geen idyllisch bos dus, maar de rauwe realiteit van een grootstad.” Het is een voorstelling voor en door jongeren. Hoe verliepen de repetities? Junior: “Het was soms vermoeiend omdat we ons echt probeerden in te leven in de personages. Maar iedereen werkte heel graag mee. Uit liefde voor het theater. Ik zou SIN nooit laten vallen, zelfs niet voor een filmrol. SIN is ons gezelschap. En ik geloof meer in wat we zelf doen.”

Spel: Junior Mthombeni & Ikram Aoulad, Spelcoaching: Manou Kersting, Muziek: Frits Standaert, Rap: Sifort & Gloria SIN is het kersverse theatercollectief van Junior Mthombeni, Ikram Aoulad, Nadia Benabdessamad en Cynthia Schenkels. interview: uit Yame magazine / Yavuz Sacikara

Salaheddine On Stage Comedy SALAHEDDINE zaterdag 22 december - 20 uur Schouwburg Luchtbal € 18 vvk / € 20 kassa

Salaheddine is een Bekende Nederlander. In ‘Salaheddine On Stage’ analyseert deze schrijver, theater- en tv-maker de Marokkaanse Nederlander van nu. Wat is er op dit moment allemaal gaande? Wat speelt er onder de tweede en derde generatie Marokkanen en hoe ziet hun leven eruit? Met humor en charme confronteert hij ieder met hun eigenaardigheden.

8

10212208-luchtpost-13M.indd 8

20/11/12 15:23


FAMILIE - KIDS DE SCHAT VAN SINTERKLAAS (tot 8 jaar) zondag 2 december - 14 uur Cultuurcentrum Luchtbal (tuinzaal – ingang Perustraat) €2 (inschrijven verplicht voor 28 november) Aan boord van hun stoomboot kijken Grote Piet en Pieterman de cadeautjes voor de brave kinderen na. Wanneer ze even weggaan, blijken er twee snode piraten aan boord te zijn. Ze hebben het gemunt op de cadeautjes van de kinderen. Hoe kunnen de Pieten de geschenken van de kinderen beschermen? Wat moeten ze doen?

BOBKE B. - Froefroe woensdag 20 maart - 14 uur Cultuurcentrum Luchtbal (bovenzaal) € 6 vvk/€8 kassa/€ 5 inwoners 2030 Een woordloze, swingende en poëtische kleuterpoppenvoorstelling. Bobke B. is een snel jongetje met een piepkleine trein. Een ingetogen funky-punkie danser. Bobke ontfutselt een zitkussentje en knipt er een marcelleke en sokken uit. Uit de moussevulling knipt hij een spunkie konijntje! En nog een knip hier, een knip daar en … ai, een oor eraf. Konijnenpaniek! Vlucht weg in de holle boom. Hoe krijgt Bobke zijn knuffelkonijn terug?

WINTERFEEST zaterdag 15 december - 14-18 uur Speeltuin Columbiastraat gratis Aan de overkant van de straat wordt nog steeds verder gebouwd aan het nieuwe speelpark. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we ondertussen blijven stilzitten. Op zaterdag 15 december kunnen alle jongen mensen van de wijk komen springen, klimmen, zingen, dansen, lopen en spelen tijdens het grote Winterfeest! En als je na al dat bewegen nog steeds koud heb dan kan je iets lekker warms drinken en eten. Tijdens dit grote feest nemen we ook afscheid van de mensen van Pleinontwikkeling. Zij geven officieel de fakkel door aan Jes vzw Een samenwerking van Pleinontwikkeling, Buurtsport, Programma’s voor Stad in Verandering, Jes vzw en cc Luchtbal.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 9

9

20/11/12 15:23


F E I R B S D I E H C FS

EEN A

g n i l e k k i w t n o n i e l P n va

rken op de e w r a a j 0 1 Na e rs l kapt ermee! inderen, tien k a e tb d h c e u w L n e g v n ge eli e Pleinontwikk atrick en Elk nze winkel en , o P e , e e z w m e i o n h e h a r , it a u B l r sl . e ES ba l Ho e wijk Luchtb handen van J t zit dus wel d a e l n e D a b . v a l s p a e a j k t c o e in o d e r in nsen speelpl el jk graag doo aste JES me i i s w u e o d h t S met evenve n n e a E v J e t z n e a e r d d e t j g n li n e b o k j ijjk en zijn n én buik. We tussen én de w é in p o k j ij n ze activiteite e w n d e o n d a n h n a e v e l a t tw k e nn e n n a j t zi en a er l en JES, da t en dat we e g verder ond a k a r tb d e h id w c u k m j a L i n ! w r g e o a sn nd nsd aken. Op ntwikkeling i telier op woe o m la n e r i e e ts l e u P w n s k l ie a t o e e o h i at et m e n e rg kan n hen. Zo ga de sporthal h a a in n s e n v e e n op vrijdag e g n E r e . o v e o j e t d r ij n u z e u t n f a n e i a ku or t gg mt spelen. e. Op dinsda al voor een sp o k b l k t E n h i c e n u l a p L v t l e e a d h h e t e op por de ho e e het zonnetj t Patrick in s z n j r i a h c a s r w n maar aan d e e n v i h e g l k a e P d r r t i e T d . t n W i o t u d he jullie richting spreekwoord begroeteen op ld t r e e fe e h ij s w l tw a n e o a g z d n s e i o k t t e m je Elk n ctiviteeiten ko rder helpen! H a e e v w g a u a ie e gaan gewoo r n g w l e , j r ta o n n o e a l h l a u d n z o e o e E td ,z e zijn wel nie een vraag zit ijk Luchtbal t w e W e . m d d e o j n o a s r l v b a d n g w j ij e jeu mou er z We zullen d ood is de and . d n e n j k ij te z l is een wijk s a n n b é t e é h e w c u u o L m e e z eg t , d d n. D uit ier vertrekke g te krijgen n de handen h e n i e k g ij w e t w w a e e d r b e t n r d i a n r hie in a het h ar t om de boel k s met pijn in i r e t e w h e itstappen na g t u n e e e a s r w m e , g m a o a r z g , missen n bben eltui avonturen in egt en wij he de winterspe s e t , a w d a e n h b e c k s s t e , e e i k w e r o st a wa bez t fee n r zee, cinema Luchtbar, he a e a n D s . e perimenten e j n e x g e d a k u d o o , o d k n , a n l e en te h e d l an eel et he in de Oude L chtbal, met v mbaden in h u e n e L w p e z p t d a h t c s in t u i l n u n a e op ed a lijke en . en heel wat g uren, nachte t b a b r e e h p e m ofdanimator e o t W h e l s r a … t , n n a e a g winte a n ee idd rend oog van En jij, beste e knutselnam s u ! l e l e k a v d iv b t e u o h d c g i u t e l e L r h e g l al lin de r e, atoren en on leinontwikke P m i r n o a o e v menteel gedo d e ti i n n e g l r l se e i n g e e o n n e e versch t e inz n. G samen hadde al voor jullie t heel de wijk e e a m w m e n l ie l e d a m i n c sa r te e r n e M e ome raag geven w mber halen or de fijne m e o G c v e . d t m k o 5 n r 1 t a d e g l e a l b i d t r et s ate lezer, rtrekt niet m lap op. Op z e v e g g i n v i e l t or Stad in e s o k v k n i e e ’s w t a s n n m e o e n m i g e ra l o P Prog jk , n op zijn kop o r t , JE S e n gd van de wi l p u a e ts j a r e u m d e u l l e B a h r t e e o j o ertj en m en v al nog één ke b tb it de kast saam h u c s u e ll L a e s d n e e e ee w we nog t feest waarm o o r g n e E . g er and out! v o , l a b Veranderin t h c u L ontwikkeling zetten! Plein , El Hadji n a s u S , d id h c a M a ar t e n , R

100

10212208-luchtpost-13M.indd 10

20/11/12 15:23


PROGRAMMA Cinema Kids Cinema Luchtbal Kids

RAPUNZEL (3+) woensdag 5 december 2012 – 14 uur schouwburg Luchtbal - € 2 Een avontuurlijke en vrolijke musicalkomedie over een meisje met 20 meter lang magisch goudblond haar. Haar naam is prinses Rapunzel. Ze werd als baby ontvoerd uit het paleis van haar ouders en opgesloten in een verborgen hoge toren. Ontsnappen is onmogelijk. Toch wil ze de toren verlaten. Want ze snakt naar avontuur en droomt ervan om een normaal tienermeisje te zijn.

Cinema Luchtbal Kids

DE DRIE ROVERS (4+) woensdag 9 januari 2013 – 14 uur schouwburg Luchtbal - € 2 Tiffany is per koets onderweg naar het weeshuis wanneer drie woeste rovers de weg versperren. Ze zoeken een grote buit, maar vinden enkel het kleine meisje. Tiffany overtuigt hen om haar mee te nemen: ze beweert dat haar vader een rijke maharadja is die veel losgeld voor haar zal betalen. Voortaan woont ze in het rovershol. Ver weg in het dal ligt het weeshuis. De directrice - een nijdige zoetebek - laat de weeskinderen zwoegen in haar suikerbietenfabriek. Maar op een dag ontdekken de rovers Tiffany’s geheim ...

Cinema Luchtbal Kids

JOHN CARTER (9+) woensdag 6 februari 2013 – 14 uur schouwburg Luchtbal - € 2 John wordt onverwacht overgebracht naar Barsoom. Daar komt hij terecht in een enorm conflict tussen de bewoners van deze planeet, waaronder Tars Tarkas (Willem Dafoe) en de betoverende Prinses Dejah Thoris (Lynn Collins). In een wereld die op instorten staat ontdekt Carter dat de redding van Barsoom en zijn bewoners in zijn handen ligt.

Cinema Luchtbal Kids

KUIFJE - HET GEHEIM VAN DE EENHOORN(6+) woensdag 6 maart 2013 – 14 uur schouwburg Luchtbal - € 2 Kuifje is een jonge, onverschrokken reporter wiens zoektocht naar een goed verhaal hem leidt naar een wereld vol avontuur. Geregisseerd door Steven Spielberg.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 11

11

20/11/12 15:23


KIDS & FAMILIE

Circus op woensdag Wil jij ook acrobatentoeren leren? Of de strafste f! tricks met de diabolo? Kom dan naar de circusinstuif! elke woensdag van 14 tot 15 uur in de tuinzaal van n cc Luchtbal (zij-ingang) voor kinderen van 6 tot 10 jaar gratis

Voetbal op dinsdag en donderdag elke dinsdag van 16 tot 17 uur (6 tot 11 jaar) elke donderdag van 17 tot 18 uur (12 tot 15 jaar) Sporthal Luchtbal, Santiagostraat (naast Sintelbaan)

Knutselatelier op woensdag elke woensdag van 14 tot 16 uur (niet in vakantieperiodes) in de Columbiastraat 110 (zij-ingang) voor kinderen van 6 tot 12 jaar

gratis

Breng propere sportschoenen voor de zaal mee. info: JES, tel. 0490 56 38 35, patrick.narosimpa@jes.be of tel. 0490 44 10 73, brahim.siraj@jes.be

gratis info: elke.wouters@jes.be

Hiphop voor meisjes op woensdag Hipho elke woensdag w in het cultuurcentrum groep 1 (7-11 jaar): 15.30-16.30 uur groe groep 2 (12-15 jaar): 16.30-17.30 uur gr â‚Ź 5 voor een heel schooljaar info: JES, tel. 03 272 30 73, 0486 71 16 63, greet.patho@jes.be, elke.wouters@jes.be

12

10212208-luchtpost-13M.indd 12

20/11/12 15:23


Thaiboksen op woensdag elke woensdag van 13.30 tot 15 uur (10 lessen) Club Uilenspiegel, Generaal Simondslaan 1 voor kinderen en jongeren ouder dan 12 info: JES, tel. 0490 56 38 35, patrick.narosimpa@jes.be of tel. 0490 44 10 73, brahim.siraj@jes.be

Theater op donderdag

Ju Jitsu op woensdag en vrijdag

Sta je graag op een podium? Doe dan mee met het theatergezelschap voor jongeren. Elke week krijg je acteerles van ervaren acteurs.

Van 8 tot 14 jaar

elke donderdag van 16 tot 17.30 uur (voor het 5e en

Elke woensdag en vrijdag van 19 tot 20 uur

6e leerjaar) elke donderdag van 17.30 tot 19 uur

Eerste twee lessen zijn gratis. Daarna kost het lidgeld

(secundair onderwijs)

26 euro per jaar en het lesgeld 12 euro per 3 maanden.

Gratis, maar schrijf je in met je ouders aan het

Ju-Jitsuclub, Generaal Simonslaan 1

onthaal van het cultuurcentrum.

Info: Luc Cassier, lcassier@hotmail.com 0478 26 07 38

Scouts Luchtbal op zondag Van 6 tot 18 jaar Elke 1e en 3e zondag van 10 tot 17.30 uur. Eerste drie keer is gratis, daarna kost het 3 euro per maand (om het materiaal en het zwemmen enz te bekostigen) en de verzekering 27 euro per jaar. Cardifstraat 21 (schoolpoort) + ArgentiniĂŤlaan (witte barak) Info: info@scoutsluchtbal.be Tom Coppens (groepsleider) Tel. 0485 59 98 50

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 13

13

20/11/12 15:24


MICHAEL ESSIEN, I WANT TO PLAY AS YOU Voetbal is altijd een beetje dansen Eind 2011 was het Australische theatergezelschap Urban Theatre Projects te gast in cc Luchtbal. Samen met 8 Afrikaanse voetballers maakte regisseur Ahil Ratnamohan (27) toen een korte voorstelling over het wel en wee in het topvoetbal. Ook dit najaar werkt zijn gezelschap in cc Luchtbal aan een theater- en dansvoorstelling die in het voorjaar te zien zal zijn in Park Spoor Noord in het kader van Antwerpen Europese Sporthoofdstad .

Ahil is niet meteen een Westerse naam. Waar liggen je roots? Ahil: “Ik ben een Australiër van Sri Lankese afkomst. Meestal woon ik in Sydney, maar een paar keer per jaar bezoek ik mijn familie in Antwerpen. Mijn vriendin komt namelijk van hier. Toen ik 21 was, wou ik heel graag profvoetballer of acteur worden. Vandaag combineer ik beide dromen: ik maak theater over voetbal. Eigenlijk is voetbal altijd een beetje dansen (lacht).”

14

10212208-luchtpost-13M.indd 14

20/11/12 15:24


Hoe ben je terechtgekomen op Luchtbal? Ahil: “Ik maak al enkele jaren theater over de leefwereld van Afrikaanse voetballers. Over hun dromen en spelplezier, maar ook over de uitbuiting in het voetbalwereldje. Ik reisde al naar Zuid-Afrika, Ghana, Frankrijk en Oostenrijk om met voetballers te praten en te werken. Ik zoek altijd spelers die zelf hun verhaal willen vertellen op de planken. Toen ik vernam dat een groep Afrikaanse voetballers regelmatig trainde naast ‘den Decathlon’ ben ik naar hier getrokken. Om de spelers beter te leren kennen,

trainde ik enkele weken met hen mee. Na zes weken hadden we al een toneelstuk.” Wat vind je eigenlijk van onze wijk? Ahil: “Ik ken enkel het voetbalterrein en het cultuurcentrum, twee plaatsen waar ik me thuis voel. Het zijn ook plaatsen waar iedereen mag ‘meespelen’, op voorwaarde dat de regels worden gerespecteerd. Dat vind ik fantastisch. In zo’n wijk wil ik werken. Jammer dat Luchtbal zo’n slechte reputatie heeft. Dat stereotiep beeld wil ik doorbreken.”

Iets helemaal anders: voor welke ploeg of speler supporter jij? Ahil: “Johan Cruyff is mijn favoriete speler. Ik was ook fan van Zinedine Zidane en Juan Riquelme. Arsenal en Barcelona zijn mijn favoriete ploegen.”

Kerstboomverbranding Zaterdag 19 januari • 18 uur • Tampicoplein Breng je kerstboom vanaf 16 uur naar de parking Wij zorgen voor fijne animatie

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 15

15

20/11/12 15:24


MATINEES - THEATER TAARTCONCERT

JAN MUËS - CHET, HET MOOISTE VAN CHET BAKER donderdag 14 februari – 14 uur Tuinzaal cc Luchtbal - € 8 vvk / € 10 kassa / € 7 inwoners 2030, -26 en 55+ (inclusief koffie en taart) De zoete trompetklanken van Chet Baker en zijn zachte, weemoedige stem lieten niemand onberoerd in de jaren 50, 60 en 70. Drie Vlaamse topmuzikanten brengen de muzikale erfenis van Baker weer tot leven. Een uniek samenspel tussen trompet, piano, gitaar, contrabas en fluisterzachte stem. Het resultaat: een poëtische mix van heerlijke romantische blues. van en met: Jan Muës, Jean Van Lint, Dirk Van Der Linden

TAARTCONCERT

CARRY GOOSSENS EN CHRIS BUS - KAARTEN OP TAFEL donderdag 21 maart - 14 uur Tuinzaal cc Luchtbal - € 8 vvk/ € 10 kassa / € 7 inwoners 2030, -26 en +55 (inclusief koffie en taart) Twee jonge senioren, Fonsia en Fred, belanden door omstandigheden vroegtijdig in een rusthuis. Ze vinden elkaar in de verwaarloosde veranda van het tehuis, waar ze de drukte van de georganiseerde namiddagen ontvluchten. Het kaartspel brengt het contact tussen deze twee eenzame zielen op gang, maar wordt uiteindelijk de oorzaak van een breuk. Het spel blijft open en de kaarten blijven roerloos liggen …

THEATER

AN NELISSEN - DE MOEDERMONOLOOG donderdag 7 februari - 20.30 uur Schouwburg Luchtbal - € 18 vvk / € 20 kassa / € 17 inwoners 2030, -26 en 55+ An Nelissen zegt wat veel mensen zelfs niet durven denken. In haar nieuwste show gaat ze nog een stap verder. Ze zegt nu ook wat ze tot voor kort zelfs niet durfde denken: “Als ik wist wat ik nu weet, zou ik dan opnieuw moeder willen worden?”

16

10212208-luchtpost-13M.indd 16

20/11/12 15:24


EXPO EXPO

AVDIA AVRUMUTOAE Vernissage: vrijdag 18 januari – 20 uur Expo: van zaterdag 19 januari tot en met vrijdag 1 maart van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 22 uur en zaterdag van 10 tot 16 uur in de krokusvakantie van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16 uur Cultuurcentrum Luchtbal gratis De Roemeense Avdia Avrumutoae (50) studeerde beeldende kunst in Boekarest. Ze schildert op textiel, maar maakt ook fotocollages. Verder begeleidt ze sociaal gerichte kunstprojecten van kinderen. Haar grote inspiratiebron is de mensheid en de menselijke gevoelens. Avdia: “Kunst weerspiegelt de realiteit. Ideeën en gedachten die tijdens het creatieve proces ontstaan, zijn eigenlijk onze ‘radiografieën’ van het dagelijkse leven.”

EXPO

JIM VAN LOO - LOST IN TIME Vernissage: vrijdag 15 maart – 20 uur Expo: van zaterdag 16 maart tot en met vrijdag 26 april van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 22 uur en zaterdag van 10 tot 16 uur in de paasvakantie van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 16 uur Cultuurcentrum Luchtbal gratis Jim zoekt steeds dat ene bijzondere bouwwerk om op gevoelige plaat vast te leggen: van een hypermodern staaltje architectuur tot een bouwvallig relict. Zo dwaalde hij het voorbije jaar rond in de industriële spookstad Detroit en haar geschonden buitenwijken. In deze expositie neemt Jim je mee naar een grote leegte. Donkere, duistere panden waar alleen stof en stilte heerst, waar vergane glorie je ogen streelt en waar de aanwezigheid van een menselijk wezen slechts in de lucht hangt. Ga mee naar overal en nergens, in een reis door de tijd en wat verloren ging ...

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 17

17

20/11/12 15:25


KOMEN ETEN Buurtmaaltijd KOMEN ETEN

cc Luchtbal is voor één avond een restaurant! tuinzaal (ingang Perustraat) - € 7

Huiskok David stelt elke maand een lekker en exotisch menu samen. Tijdens het eten maak je kennis met de traditionele muziek en de hits uit dat land. Een echte aanrader voor wie houdt van gezelligheid en lekker eten voor een zacht prijsje. vrijdag 25 januari 17.30 uur vrijdag 22 februari 17.30 uur vrijdag 29 maart 17.30 uur

Siciliaans Vietnamees Kameroenees

RESERVEER TIJDIG! WANT DEZE ACTIVITEIT IS POPULAIR.

CURSUSSEN VOORJAAR 2013 DINSDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

ZATERDAG

ZONDAG

18.30 UUR Disco

19.30 UUR Salsa

20.30 UUR Tango

19.30 UUR Thais

10 UUR Thais

15 UUR Salsatheek (1x/maand)

19 UUR Wereldkeuken

19 UUR Thais

19.30 UUR Bruidsboeket

10 UUR Engels beginners

13 UUR Nederlands voor anderstaligen

16 UUR Kinderdans

19 UUR Indonesisch koken

10 UUR Engels gevorderden

18.30 UUR Streetdance

19 UUR Thais

19 UUR Creatief koken

10.30 UUR Thai-chi

13.30 /19.30 UUR Zijdeschilderen

14 UUR Cupcakes & taarten bakken

19 UUR Mondharmonica

19 UUR Thais koken

9 UUR Babbelpunt 9 UUR Bloemenatelier

info: www.ccluchtbal.be, tel.03 543 90 30

18

10212208-luchtpost-13M.indd 18

20/11/12 15:25


CINEMA Luchtbal CULTACOLOR

Deze samenwerking tussen het Opvangcentrum voor Asielzoekers en het Cultuurcentrum van Kapellen toont hoe kleurrijk films uit andere culturen zijn. Dankzij de samenwerking met Filmhuis Klappei kun je deze pareltjes ook in onze schouwburg bewonderen.

NORWEGIAN WOOD Tran Anh Hung, Japan, 2012 | donderdag 13 december 2012 – 20.30 uur | schouwburg Luchtbal - € 3,5 De melancholieke melodie van een klassieke Beatles-song lijkt Toru Watanabe voor eeuwig met zich mee te dragen. Op al zijn relaties kijkt hij onzeker terug. In 1969 wordt hij als stille en buitengewoon serieuze student voor het eerst verliefd op de mooie Naoko. Maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood, enkele jaren eerder, van hun gemeenschappelijke vriend Kizuki.

RIEN À DECLARER Dany Boon, Frankrijk, 2011 | donderdag 10 januari 2013 – 20.30 uur | schouwburg Luchtbal - € 3,5 Twee douanebeambten vernemen dat hun kleine douanepost op de grens tussen Courquain (Frankrijk) en Koorkin (België) zal verdwijnen. De Belg Ruben Vandevoorde, een overijverige douanier én francofoob van vader op zoon, moet de eerste gemengde Frans-Belgische vliegende brigade op te richten. Zijn Franse partner wordt Mathias Ducatel, iemand waarmee hij het absoluut niet kan vinden, maar die tot ieders verrassing spontaan bereid was om zijn vaste partner te worden.

SMOORVERLIEFD Hilde Van Mieghem, België, 2010 | donderdag 21 februari 2013 – 20.30 uur | schouwburg Luchtbal - € 3,5 Vier sterke vrouwen banen zich een weg door de chaos van de liefde. Ze zijn mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer. Het resultaat: een rollercoaster van vlinders, lust, affaires, kinderwensen en onverwoestbare ouderliefde.

TERRAFERMA Emanuele Crialese, Italië 2011 | donderdag 14 maart 2013 – 20.30 uur | schouwburg Luchtbal - € 3,5 Noord-Afrika implodeert. Boten vol illegale migranten meren onverwacht aan op het kleine visserseiland Linosa voor de Siciliaanse kust. Contact met de nieuwkomers is verboden. Bovendien moeten de vissers alles wat ze zien melden aan de Italiaanse kustwacht. Ze staan hiermee voor een dilemma. Want ze leerden om op zee iedereen in nood te redden.

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 19

19

20/11/12 15:25


IN DE WIJK Buur sportvtsport zoekt rijwilli gers!! Heb jij een sp

BUURTSPORT

orts en wil je die g pecialiteit raag d Word d elen? an spo rtvrijw illiger bij Buu rtsport !

Buurtsport is sporten in je wijk!! Sinds eind oktober is Nathalie Libbrecht als buurtsportmedewerker nieuw in de wijk gekomen, ter vervanging van Margot De Maeyer. Wil je graag sporten maar weet je niet goed waar er sportclubs zijn in de buurt? Lukt het moeilijk om het lidgeld te betalen? Spreek je de taal niet goed en kan je hulp gebruiken om naar de sportclub te stappen? Aarzel niet een neem contact op met Buurtsport of kom eens langs op onze bureau in het CC Luchtbal.

AEROBICS VOOR VROUWEN (18+) dinsdag van 10 tot 11 uur donderdag van 13.30 tot 14.30 uur niet op feestdagen en in schoolvakanties € 1 per beurt of € 5 voor 6-beurtenkaart Promoweek op dinsdag 15 en donderdag 17 januari gratis voor nieuwe deelnemers

AQUAGYM SPORT MEE

Dankzij turnoefeningen in het ondiepe water krijg je een fit gevoel en een goede condiƟe. donderdag van 16 tot 16.45 uur (start 17 januari) € 42 voor 14 lessen InstrucƟebad De Zwemschool, ingang via Montrealstraat 4) inschrijven vanaf 19 november om 9 uur: tel. 03 292 84 77, inschrijvingen.sportstad@stad. antwerpen.be, www.antwerpen.be/sportmee of het inschrijvingsformulier achterin de brochure Sport Mee.

Meer informatie of inschrijven Tine Baelus Buurtsport Luchtbal, Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen

20

10212208-luchtpost-13M.indd 20

20/11/12 15:25


BUURTSECRETARIAAT

MEER INFORMATIE Buurtsecretariaat

Het buurtsecretariaat is een werkplek, een ondersteuningspunt en een ontmoetingsplek voor verenigingen en bewonersgroepen. Een ideale plaats dus om te netwerken, ervaringen uit te wisselen of samen een activiteit te organiseren. Het aanbod van het buurtsecretariaat is gratis.

Gemeenschapscentrum Luchtbal, Hondurasstraat 6-8 vrijdag van 10 tot 15 uur Nele Verschelden tel. 0474 55 18 44 buurtsecretariaat@stad.antwerpen.be

NETWERK ONTMOETINGSRUIMTE

BIBLIOTHEEK LUCHTBAL

Zoek je een zaal in je buurt voor een

Openingsuren:

activiteit, een hobby, een vergadering of

- dinsdag & donderdag: 10-18 uur

een feestje? De medewerkers van Netwerk

- woensdag: 10-20 uur

Ontmoetingruimte helpen je verder!

- maandag, vrijdag en zaterdag op afspraak (enkel voor scholen, groepen en

Op www.antwerpen.be/ontmoetingsruimte

verenigingen)

vind je geschikte zalen. Als je het

- zondag: gesloten

aanmeldingsformulier invult, helpt Netwerk

- Gesloten in de kerstvakantie (van 21/12

Ontmoetingsruimte je een geschikte zaal

tot en met 7/1) en in de paasvakantie (van

zoeken..

31 maart tot en met 15 april)

tel. 0800 992 93 Meer informatie Netwerk Ontmoetingsruimte, Katelijne Kerstens Stadskantoor, Hondurasstraat 6 donderdag van 9 tot 12 uur Tel. 03 546 76 46 www.antwerpen.be/ ontmoetingsruimte

DIGIPUNT LUCHTBAL Heb je hulp nodig om je computer te gebruiken? In het digipunt in bibliotheek helpen ze je graag verder. - dinsdag: 10-18 uur - woensdag: 13.30-20 uur - donderdag: 13.30-17 uur

tel. 03 641 08 63, digipunt@gmail.com

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 21

21

20/11/12 15:25


ANDERE Cultuurcentra BINNENKORT IN CULTUURCENTRUM MERKSEM

THEATER/MUZIEK - Michiel Hendryckx en The Dark Rumors - KIJK EN LUISTER zaterdag 8 december • 20.15 uur • € 14 vvk / € 16 kassa

Michiel Hendryckx laat je binnenkijken in zijn donkerste kamer. Hij selecteerde eigen fotomateriaal en kadert dit met muziek die hem nauw aan het hart ligt. The Dark Rumours zijn eigenzinnige interpretaties van muziek die door de jaren aan Michiel zijn blijven plakken, een beeld bij hem opriepen, of er gewoonweg bij horen. Kijk én luister is dus de boodschap!

MUZIEK - Sioen zaterdag 2 maart • 20.15 uur • € 16 vvk / € 18 kassa

Sioen. is het beginpunt van een nieuw tijdperk, een nieuwe richting. De piano blijft belangrijk, maar speelt niet langer de hoofdrol. Ook niet op het podium. Frederik Sioen is veranderd van plaats. Hij is een frontman met een statief en een micro. En soms een gitaar. En soms kruipt hij achter de piano voor een ingetogen intermezzo.

INFO & TICKETS cultuurcentrum Merksem Nieuwdreef 135 - 2170 Merksem Maandag tot vrijdag - 10 tot 17 uur

Tel. 03 641 62 10 ccmerksem@stad.antwerpen.be www.ccmerksem.be

22

10212208-luchtpost-13M.indd 22

20/11/12 15:25


BINNENKORT IN CULTUURCENTRUM EKEREN EXPEDITIE EKEREN zondag 17 maart • 14 .30 uur • Academie Ekeren • Ferdinand Pauwelsstraat 102 • € 4

Een unieke combinatie van cultuur, brunch, ontmoeting en ontdekking op sfeervolle plekken in Ekeren. Dat is Expeditie Ekeren. Maarten Westra Hoekzema en Nick Steur hebben hun komst al bevestigd. Maak je klaar voor een fascinerend programma dat niemand onberoerd zal laten.

INFO & TICKETS cultuurcentrum EKEREN Kloosterstraat 4 - 2180 Ekeren dinsdag tot donderdag - 10 tot 16 uur

03 292 67 30 - ccekeren@stad.antwerpen.be www.ccekeren.be

BINNENKORT OP LINKEROEVER THEATER/LITERATUUR - Tanya en Vergauwen zaterdag 24 november • 20 uur • € 4

Tanya en Vergauwen balanceren voortdurend op de grens tussen theater en literatuur. Ze trakteren je op een geanimeerd en theatraal vertelspektakel van de beste boeken van de wereldliteratuur. Met humor en op tijd en stond met gepaste somberheid. Tanya Zabarylo en Michael Vergauwen leerden elkaar vorig seizoen kennen op de repetities van de productie ‘nRus’. Hun artistieke coup de foudre leidde in januari tot een bijzonder gesmaakte interventie tijdens de ‘24 uur van het podium’. In zaal Monty brachten zij een geanimeerde vertelling van twee hoofdstukken uit ‘Het verdriet van België’ van Hugo Claus. We wandelen samen naar deze voorstelling in de Willem Elsschotstraat 5, 2050 Antwerpen. INFO Cultuurcentrum Link Willem Elsschotstraat 5 -2050 Antwerpen (Linkeroever) Voor het programma kan je terecht op onze facebookpagina en op www.cclink.be tickets via cc Luchtbal: 03 543 90 30 of ccluchtbal@stad.antwerpen.be

VOOR MEER INFO, SURF NAAR WWW.CCLUCHTBAL.BE

10212208-luchtpost-13M.indd 23

23

20/11/12 15:25


CC LUCHTBAL presenteert DATUM

VOORSTELLING

TICKET (VKK)

PAG

Zo 2 dec – 14 uur Di 4 dec – 20.30 uur Wo 5 dec – 14 uur Vr 7 dec – 20.30 uur

Sleyckzift vzw – Sinterklaas Bart Van Loo – Chanson Cinema Kids – Rapunzel (3+) Slagerij Van Kampen

€2 € 10/8/7 €2 € 16/14/13

9 ✪ 11 ✪

Za 8 – zo 30 dec

Winter in Antwerpen

Afhankelijk van de voorstelling

5

Do 13 dec – 20.30 uur Vr 14 dec – 19.30 uur Za 15 dec – 14 uur

Film: Norwegian Wood Wintermagie: Los Speedy Bobs, Sprekende Ezels Winterfeest

€ 3,5 € 10/8 Gratis

12 5 9

Wo 19 dec – 20.30 uur

Olympique Dramatique en LAZARUS – Niets is onmogelijk

€ 14/12/11

Za 22 dec – 20 uur

Salaheddine

€ 20/18

8

Cinema Kids – De drie rovers (4+) Film: Rien à déclarer Kerstboomverbranding Expo – Avdia Avrumutoae Komen Eten Salsatheek De Spelerij – Vrijdag

€2 € 3,5 Gratis Gratis €7 €5 € 12/14/11

11 19 17 18 16 ✪ ✪

JANUARI Wo 9 jan – 14 uur Do 10 jan – 20.30 uur za 12 jan - 20 uur Vr 18 jan – 20 uur Vr 25 jan – 17.30 uur Zo 27 jan – 15 uur Do 31 jan – 20.30 uur FEBRUARI Za 2 feb

Essien

Za 2 feb – 20.30 uur Wo 6 feb – 14 uur Do 7 feb – 20.30 uur Do 14 feb – 14 uur Za 16 feb – 20.30 uur Do 21 feb – 20.30 uur Vr 22 feb – 17.30 uur Zo 24 feb – 15 uur MAART

Mira – Theatertour Cinema Kids – John Carter An Nelissen – De Moedermonoloog (9+) Chet – Jan Muës SIN – H&G (Grimmiger) Film: Smoorverliefd Komen Eten Salsatheek

Nog te bepalen € 12/14/11 €2 € 18/20/17 € 8/10/7 € 12/14/11 € 3,5 €7 €5

Za 2 ma – 20.30 uur

Henk Rijckaert – Zwerm

€ 12/14/11

Wo 6 ma – 14 uur

Cinema Kids – Kuifje (6+)

€2

11

Do 14 ma – 20.30 uur

Film: Terraferma

€ 3,5

19

Vr 15 ma – 20 uur

Expo Jim Van Loo – Lost in time

Gratis

17

Wo 20 ma – 14 uur

Froefroe – Bobke B.

€ 8/6/5

9

Do 21 ma – 14 uur

Kaarten op Tafel – Carry Goossens en Chris Bus

€ 8/10/7

16

Zo 24 ma – 15 uur

Salsatheek

€5

Vr 29 ma – 17.30 uur

Komen Eten

€7

18

14-15 ✪ 11 16 16 8 19 18 ✪

Wettelijk Depotnummer: D/2011/0306/320 - V.U. Filip Martens, cultuurcentrum Luchtbal, Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen • 10/2012 • 10212208

DECEMBER

✪ Meer informatie: www.ccluchtbal.be. Contacteer ons en we sturen je de seizoensbrochure toe.

www.ccluchtbal.be 03 543 90 30

10212208-luchtpost-13M.indd 24

20/11/12 15:25

10212208 luchtpost 13m archief  

magazine van cultuurcentrum Luchtbal en 2030