Vastelaovesgezet d'r Uul 2019

Page 1

D'R UUL MIEERT

2019

VASTELAOVESGEZET VA

GEBROOK

Foto Fabienne

Vroemen

9 201


d'r Uul mieĂŤrt 2019

2

Vastelaovend Wij wensen u een bijzonder fijne

Kouvenderstraat 97 Hoensbroek - www.peterskeukenwereld.nl


Wie is Sjtadsprins Guy d'r Ieësjte?

d'r Uul mieërt 2019

Witte rook in Gebrook: ‘Ontmoeting’ met de nieuwe Prins Guy I. Alle Breuker luuj willen meer weten over en van de Sjtadsprins. Wie is hij? Wat wil hij? Wat kan hij? Ook dit jaar hebben we ons weer in alle bochten gewrongen en in het geheim een interview afgenomen met Guy Vrancken. Het was vrij lastig om hem te pakken te krijgen. De redactie was dan ook erg blij dat er even tijd was voor dit interview. Wat is uw volledige naam met alles erop en eraan?

Sinds ik Lucienne heb leren kennen ben ik ook veel met de Breuker Neutjes opgetrokken. Toen we kinderen kregen heb ik besloten om samen met mijn gezin de vastelaovend te vieren en ook een Neutje te worden. En nog steeds vier ik de vastelaovend het liefst in Gebrook.

Guillaume Vrancken, roepnaam Guy.

Waar en wanneer ben u geboren? Ik ben geboren in Philippine, dat ligt in Zeeuws-Vlaanderen tegen de Belgische grens aan, op 2 november 1983.

Wat is opvallend aan u als Prins va Gebrook? Mijn rode sokken? Dat ik

Bent u vrijgezel(lig), getrouwd, verliefd, verloofd, samenwonend?

de eerste prins ben die in Zeeland is geboren. Voor de rest hoor ik graag van de Luuj va Gebrook, op Aswoensdag wat er opvallend was aan mij als Prins. En als we dan de conclusie kunnen trekken dat ik samen met alle verenigingen, hermeniekes, fanfares, scoutings, groepen, einzelgängers, cafébezoekers, en noem allemaal maar op Gebrook hubbe laote bleuje, dan is mijn jaar geslaagd.

Ik ben niet vrijgezellig maar wel zeer gezellig ;-) Maar op mijn best ben ik met mijn vriendin Lucienne aan mijn zijde. Samen met onze dochters Fleur en Ninou wonen we in ons huis in Overbroek.

Wat is uw beroep of studie? Sinds 2010 ben ik werkzaam bij Welling Autobedrijven als verkoper. Vanaf 2013 verkoop ik de merken Hyundai en Mazda. Tevens ben ik sinds dit schooljaar ook met een opleiding begonnen tot leraar bedrijfseconomie.

Wat wilt u delen met ons over uw familie? Pap is geboren en getogen op de Heksenberg en ook mam heeft bijna haar hele jeugd op de Heksenberg gewoond. Op de 11de van de 11de hebben ze elkaar leren kennen en na het trouwen zijn ze voor het werk naar Zeeland verhuisd. Ik heb twee broertjes, Dyon en Yves. Wij zijn alle drie in Zeeland geboren. Toen ik 16 was zijn wij 'terug' naar Limburg verhuisd. Dyon is getrouwd met Vera en ondertussen ben ik de trotse peetoom van mijn nichtje Indy. Yves heeft gebackpackt in Australië en in Sidney heeft hij Cristina uit Oslo leren kennen waar hij sindsdien stapel op is.

Dit is een bijzonder jaar. Wat betekent dit voor u? Zelf ben ik van kleins af aan gek van Vastelaovend. Als kleine jongen kijk je met grote ogen naar de Prins! Ik heb Lucienne leren kennen op vastelaovesdeensdig en zij is ook helemaal verknocht aan carnaval. Tegenwoordig gaan onze kinderen mee naar verschillende evenementen en die genieten er zichtbaar van. Het vastelaovesblood stroomt dus nog sneller dan voorheen en dan ook nog gevraagd te worden om Prins te worden is dan de kers op de taart en heel bijzonder. Een wens die in vervulling gaat.

Wat is voor u carnaval in Gebrook? Al aardig wat jaren bezoek ik veel evenementen in Os Gebrook. Ik voel me thuis hier tussen de mensen en samen met mijn vrienden vier ik hier het leven. Ik blijf natuurlijk bovenal een Neutje, maar graag draag ik in de toekomst mijn steentje bij aan de Breuker vastelaovend en het CCH.

Waar kijkt u het meeste naar uit dit vastelaoves seizoen? Het allermeest kijk ik uit naar twee dingen. Ten eerste natuurlijk de groeëte Breuker optocht die

Wanneer begon het vastelaoves gevoel voor u als Prins? Al van kleins ik voor één keer niet loop, maar boven vanaf de Prinsenwagen mag beleven. Daarnaast kijk ik enorm uit naar Sjoenkele biej Coba. Daar wordt op dinsdag de echte ouderwetse vastelaovend gevierd. Voor mijn gevoel komt de vastelaovend in Gebrook op maandag en dinsdag tot een climax.

mijn gezin dit feest als Prins mag vieren. Mijn dochters zijn twee en vijf en vinden ieder jaar de Prins geweldig en dat ik dit jaar de Prins mag zijn zullen ze geweldig vinden. Ik denk dat het samen beleven van de vastelaovend, wat ieder jaar geweldig is, dit jaar voor ons naar een hoger niveau wordt getild.

af aan namen mijn ouders me mee met carnaval naar Limburg. Het vastelaovesgevoel heb ik met de paplepel erin geslagen gekregen ;-) Ook ik keek als kind natuurlijk op tegen de Prins, zijn sjieke pak, die scepter, die steek en natuurlijk die veren. Toen wij in Limburg kwamen wonen, had ik nooit gedacht dat ik met een Zeeuws paspoort ooit gevraagd zou worden of zou kunnen worden als Prins. De laatste jaren spraken steeds meer mensen me aan dat ik het wel een keer zou kunnen worden maar als het dan zover is, dan is het wel een beetje onwerkelijk.

Wanneer werd u gevraagd om Sjtadsprins te worden? Op 25 juni werd ik tijdens

Wat wordt er in huize Vrancken mit d’r vastelaovend gegeten? Mit d’r

het werk gebeld door President Ton. Hij belde en zei: "Met Ton Toussaint van de Gamma", en stelde enkele vragen over mijn werk. Even ging door mijn hoofd, "hij zal toch niet bellen voor een nieuwe auto?" Maar toen vroeg hij uiteindelijk of ik zijn zoon wilde opvolgen als Sjtadsprins. Aangezien ik nog met klanten in gesprek was, moest ik hem onderbreken. Daarna heb ik hem natuurlijk zo snel mogelijk terug gebeld.

vastelaovend eten we vooral veel samen. Met name eten we heel veel met de Neutjes samen. Meestal wordt er dan niet gekookt maar dan gaan we naar één van de vele Hoensbroekse restaurants. We proberen wel gevarieerd te eten van Chinees tot Italiaans en van een schnitzel tot een hamburger.

Wat ziet u voor u persoonlijk nog meer als hoogtepunten dit seizoen? Dat ik met

Hoe heeft u de afgelopen jaren vastelaovend gevierd? Door mijn vriend Roy Hönen ben ik besmet geraakt met het Breuker vastelaovesvirus. Samen met Roy en mijn broer Dyon hebben we 'Dat bin ich Vergaete' opgericht en hebben we aardig wat jaren feestjes in Gebrook gevierd.

Welke carnavalsleus en spreuk staat voor u hoog in het vaandel? Sjiet a de Luuj en sjpas a dich zelf; ben wie je bent, doe lekker gek wat anderen ook denken. Ieder mens is uniek en ieder mens heeft de wereld en zijn omgeving heel veel te bieden. Laat je dus niet remmen door wat anderen misschien van je denken. Leef, want het leven is veel te kort.

Wat heeft u persoonlijk met het motto 'Gebrook Bleujt'? Allereerst bloemen bloeien en laat nu mijn dochter Fleur

3

heten dan hebben we de eerste link te pakken. Daarnaast heb ik dit jaar het besluit genomen om een carrièreswitch te maken. Het hebben van een doel in je leven en een nieuwe uitdaging zorgt voor nieuwe energie. Zo komt het oude gemeentehuis weer tot bloei door er hernieuwde energie in te steken en kom ik zelf ook weer opnieuw tot bloei en krijg ik de geïnvesteerde energie dubbel zo hard terug! En als je tot bloei komt dan kun je ook weer de bloemen plukken of de bloemetjes buiten zetten natuurlijk.

Wat is uw mooiste vastelaoveservaring tot nu toe? Dat zijn er eigenlijk twee. Allereerst dat ik negen jaar geleden Lucienne heb leren kennen tijdens Sjoenkele bie Coba. Ieder jaar hebben we dus bij Coba ons jubileum. Ondertussen zijn we twee Coba-baby’s verder ;-) en hebben we minder mooie momenten, maar bovenal heel veel mooi momenten samen mogen beleven. Daarnaast is een onvergetelijk moment dat we met Dat bin ich Vergaete en ons nummer Nonk Bob oet Jamaica' in de finale van het LVK in Margraten stonden. Het behalen van de halve finale was al geweldig en hadden we nooit verwacht. Dat we daarna in de finale terecht kwamen was een droom die werkelijkheid werd. Wat er voor de finale allemaal op onze groep afkwam qua media aandacht en organisatorisch hadden we ons nooit gerealiseerd. En daarna optreden voor een man/vrouw of 4.000 en dan ook nog de nodige thuis voor de buis gaf een enorme adrenaline kick. Dat we dan ook nog tweede werden bij de thuis/sms jury net onder W-dreej, geweldig! Beide zijn momenten om nooit meer te vergeten.

Tot slot…wilt u nog iets kwijt of heeft u nog een boodschap voor de Breuker luuj? Dat ik er trots op ben om als Prins voorop te mogen gaan in ons Breuker land met de vastelaovend. Maar zonder al die Uule en Uulinekess in de straten en café's ben ik als Prins helemaal nergens. Laten we dus samen het leven vieren en Gebrook laote bleuje wie noets te vuër! Mit Gebrook Alaaf! Sjtadsprins Guy d'r Ieësjte


d'r Uul mieërt 2019

4

Tel.: (045) 522 74 16 Openings- & Bezorgtijden: Ma. t/m za.: 16.00 - 22.00 uur zo.: 15.00 - 21.30 uur

Hoofdstraat 41-43 6431 LB Hoensbroek

0ROFESSIONEEL 4OONAANGEVEND 'ASTHEERSCHAP

INFO PROTOGA NL

Laat je verrassen!

vergaderen ~ vieren ~ trouwen ~ genieten

www.vanmelick.nl

Klimmenderstraat 2 ~ 6343 AC ~ Klimmen ~ www.villadeproosdij.com

VDP_adv98x163mmFC_algemeen_DEF.indd 1

16-01-16 13:43

VMtcc_adv-98x163_dnUUL_CMYK_v02.indd 1

10-01-16 14:45


Proclamatie Sjtadsprins Guy d'r Ieësjte

d'r Uul mieërt 2019

5

Vier Prins Guy d’r Ieësjte, Sjtadsprins va Gebrook bie de grasie van d’r Wieze Road, Graaf uëver alle Kesjtieëluule, ulinnekes en uulskukes, Markies uëver Groeët Gebrook va Lotbrook en Uëverbrook pis aa de Passart en van ’t kesjtieël pis bienao Austrao, Hertog uëver alle Gebreuker en Gebreukerinnekes die same mit mich en ’t CCH va Gebrook ’n richtige narresjtad gònt make, proklamere de noe volgende elf raegels: Ten 11de

Ten 6de

Hie sjteit vuër uch d’r nuuje Sjtadsprins va Gebrook, oos manjefiek Paradies Gebrook dat ich leef höb es sjtad in os Limburgs landj, ‘t landj va mien gelök Mien weegsjke sjtong 35 jaor geleje wiedeweg va hiej in Zeeland aan de kust Ongertussje höb ich duchtig plat liere kalle en zinge op Breuker wies ‘t Vastelaovesvirus dank ich aa mien leef auwesj: mien mam Marty en miene pap Bert Same höbbe die twieë mit mich gans get sjieke vastelaovesbloome geplökt

Mien prinsesjes Ninou en Fleur kluure mien leave roeëd, gael, greun en mieë bonte kluëre Ze zint ’t Sjunste op de Welt en tovere vuur Lucienne en mich Gebrook om in e richtig paradies Wat de hoesverseerders dont dat kinne die twieë sjatte zieëker zoeë good Ze make same mit de oma’s en opa’s oos hoes in Ueverbrook dit jaor ’t sjonste prinselijk palies Es richtige vastelaoveskinger sjtruimt bie mien maedjes mit die daag ’t vastelaovesblood Ze zinge mit enne lach op de sjnoete uëver Geneet van ’t Laeve en Gaef ’t Doeër: dat is good!

Ten 10de

Sjef en Joke Hönen en miene vrundj Roy höbbe mich die sjoeën ouw Breukerleedjes gelierd Op de vroag “Wilt gier Gebreuker zin?” zegk ich dan aoch geer “Jao!”: dat veult es ’n richtige ieer Hie woeën ich, hie wirk ich, hie höb ich leef; mit anger wuuërd “Hie bin ich thoes” Ze höbbe mich mitgenomme nao al die fantastische Breuker Vastelaovesevenemente Dao bin ich hun pis op d’r daag va huuj dankbaar vuër, miene dank dae sjteit wie e hoes Ten 9de

Dat bin ich Vergaete sjtong op ’t LVK mit Nonk Bob oet Jamaica, dat waor sjiek om mit te make Same mit dees super Breuker vrung zing ich dit jaor evvel oet volle borst “Hie geit ’t krake!” Vrung die höbste vuër ‘t laeve, vrung die vergitste neet want vrundsjap is noeëts gedaon Daorom draag ich, Guy I, Dat bin ich Vergaete op om mit mich mit vastelaovend vuërop te gaon. Ten 8ste

Vastelaovend viere dat zit bie os in de familie, va groeët pis klein en va jonk pis oud De tuën va “Doezend sjterre boavenaan doa bin ich d’r eine van” dat lieët os zieëker neet koud Mien mam, miene pap, mien breurs Yves en Dyon, de maedjes die ze leef höbbe En aoch mien sjoeënauwesj Hannie en Hub: sjtuk vuur sjtuk zint ‘t richtige vastelaovesgekke Same viere v’r dit seizoen ’t laeve en laote ’t vanaaf noe ‘ns richtig sjtöbbe! Ten 7de

Sjoenkele bie Coba is Vastelaovend i Gebrook in optima forma, laot dat noeëts verlaore gaon Op vastelaovesdieënsdig bezong Peter Vellinga in dat klein café de twinkeling in dien eugskes Vuur mich waor dat e kippevelmoment, want doa höb ich mien leef maedje Lucienne liere kinne Aoch De Braggelaere huur ich dao elk jaor met hunne bekinde sjlager “Vuur dich plök ich de bloome” Ich wil Lucienne, de leefde van mien laeve en de mam va mien kinger, dao geer mit verwinne

Ten 5de

‘Euver de toekomst geen zörge, veer höbbe de prins(en) en prinsessen van mörge’ Dat waor het optimistische motto van de Breuker Neutjes in d’r Kingeroptoch 2018 Mit 20 kleine neutjes, jonges én maedjes, blieve vieer de Vastelaovend van nuuj blood verzörge Juus wie drie prinse vuer mich, zint mien Breuker Neutjes noe good vuur prins nummer veer Same trekke v’r mit oos kinger groeët en klein, mit in de Breuker vastelaovesoptochte, elk jaor weer En huër ich de tuën van ‘Dans, dans, dans oppe Dusj’ in miene eige bonte vastelaovessjtoet of miene sjlager ‘Doezend Daage en Nachte’ da kom ich dae prinsewagen besjlist noeëts mieë oet! Ten 4de

Nao de middelbare sjoeël sjtudeerde ich i Driebergen, gek van auto’s wie ich doe waor Mit mien IVA-diploma op tesj gong ich wirke, al 9 jaor doeën ich dat noe bie Auto Welling Auto’s ving ich nog ummer sjiek, es jungske al raakten die bie mich ’n geveulige sjnaor Toch höb ich ennne nuje druim: vuër die oetdaging geit sinds kort gans get op de helling Want es docent economie wil ich uëver e paar jaor mien sjtudente gaer sjlummer make Uëver kapitaal en arbeid, vraog en aanbod, winst en verlees, geld, good en anger belangrieke zake Ten 3de

De luuj hove op Rosenmontag dees maol gein dekking te zeuke en kinne opgelucht aom haole Want dizze prins besjikt neet uever enne krachtige erm om sjloek en fruit oet te werpe’ Van dees plaatsj aaf wil ich gaer miene vuerganger Sjtadsprins Daan I van harte bedanke: Mit häöm sjtoak ich gaer ’t vastelaoevesvuur op mit neutjes veer en gluijende eierkaole Dan zinge v’r sjtrak in ‘t pak mit sjtieëk, scepter en vere ‘Das Leben gibt heut einen aus’ Mit pien in oos harte numme v’r aafsjied van dich Daan, zieëker neet mit dreuvige klanke Ten 2de

Vanaf noe bin ich es Sjtadsprins va Gebrook d’r nuuje leider va de Breuker Bokke Bende

’t Roverspaad dat is neet mieë, dae versjlage en uëverwonne duvel zörgde vuër väöl ellende Daovuer in de plaatsj zeuk ich mit enne lach op mien gezich de Breuker sjpas same mit alle luuj. Ich wil danse, sjanse, zinge en sjpringe en baovenal genete va d’r daag van huuj. Mien prinssjap is neet vuer ieëwig, uëver ’n jaor zörgt dat besjlist vuer ’n anger buuj. Tot dat moment geneet ich van ’t laeve en zing ich mit alles wat ich in mich höb: Soms is ‘t baeter get moeëis te verleze. Baeter verleze dan da ge ’t noeëit höbt gehad Ten 1ste

Mit gans mien hart klink ich op os hie biejein, op de leefde, ’t laeve, jao aoch op d’r doeëd Laote v’r daorom drinke op oos geleefden in d’r hieëmel, ’t is mer dát gier het wit Ich zieën mien oma Greetje, opa Wim, Patrick Luchies en anger ingele: van boave kieke ze hie mit

Mit ’n lach en ’n traon klinke ze vol leefde op os, dao baove in dat hieëmelriek zoeë groeët. Gruëtsj dat ich Gebrook oos Paradies maog besjture es richtige vastelaovesvorst Wil ich noe höffe de glazer hoeëg! En bring ich oet op Gebrook en de Breuker luuj oet volle borst:

Gegaeve i Gebrook 12 jannewari 2019 Sjtadsprins Guy d'r Ieësjte, biejgesjtange doer prizedent Ton en ziene Wieze Raod van´t vastelaovesriek Gebrook.

Dankwoord Daan d’r Ieësjte Leef Breuker en Breukerinnekes, 13 jannewarie 2018 woerd ich doer de pratsjmacho’s gered nao ‘ne fosje sjtórm oet de grachte van ’t kesjtieël. Nao ‘n wervelende show mit väöl fantastiese acts woerd ich geproclameerd es Sjtadsprins va Gebrook. Dees show waor van ’n hoeëg nivo en alle daelnummesj wil ich nogmaals va harte bedanke. Vanaaf dat moment is ‘t vuuër mich, mien femilie en vazelfsjpraekend aoch vuuër Rachelle jieëkere daag ‘n fieës gewaes. Gans get zake höb ich es Sjtadsprins va Gebrook mit maoge make. ‘t Bezeuk aa de sjoeële op maondig, de väöle recepties en zittinge va bevrunde vereniginge i binnen- en boeteland. Aoch de bezeuken aa de versjillende kommissies binne der Breuker Vastelaovend. D’r vriedig woe op de sjoeëljeugd nao de wageboewesj i de hal kaom. Neet te vergaete de oetraeking va de Vastelaovesgezèt d’r Uul, ‘t Vieshengbal biej de wageboewesj. Allenuij dinger woe ich es Sjtadsprins vuërop moch gao. Zoe aoch de hoesverseerders die van oos hoes ’n sjoeën residentie höbbe gemakd. Super óm jieëkere daag weer i zoe’n verseerd hoes heem te mage kómme. Nogmaals dank daovuuër. En da de versjeie bezeuke die ich mit ‘t CCH moch aaflegke biej oos bejaarden en ‘t traditionele kówrenne op d’r Mert, georganiseerd doer de Oud- prinse van ‘t CCH mit es hoeëgtepunt d’r vriedig woe ich alle sjoeëlen i Gebrook moch bezeuken en woe ich werm onthaold woerd doer alle lierlinge, ‘ne daag óm noeëts te vergaete. Dan d’r kingeroptoch en als hoeëgtepunt d’r Groeëte Breuker Optoch dae op maondig doer de sjtraote va Gebrook trok. ‘t Waor fantasties óm zoeväöl luuj biejein te zieë, ’n groeët fieës! En ich, ich moch gruëtsj baoven op d’r Prinse-wage mit es Sjtadsprins va Gebrook. Wat ‘n óngeleuflik geveul. Noe is ‘t dan echt gedaon. Zoe dadelijk zal ich es uche sjtadsprins aafsjtand doeën. Echter vuuër ‘t zoe wiet is wil ich toch nog get luuj bedanke die ‘t vuuër mich meugelik höbbe gemakd dat ich hiej es Sjtadsprins höb maoge sjtaon. Op de ieësjte plaatsj natuurlijk miene pap Ton en mien mam Nicole..... die höbben ‘t motto van mien Prinssjap toch echt waor gemakd: #vastelaovend gaef ‘t doer. Vazelfsjpraekend aoch mien zus Karlijn en Steef en neet te vergaete mien leef Rachelle, miene sjoeënpap Ron en sjoeënmam Nicole. Zónger hun sjteun houw ich dit allenuij neet kinne doeën. Aoch wil ich Jorrit bedanke dae mich de kans goof óm ‘t Prinssjap naeve mien werk biej van Melick de party company te kinne doeën. Dank daovuuër. ‘n Speciaal woeërd va dank gaet toch zieëker nao miene adjudant en rechterhand d’r Ger. Ger bedankt vuuër dien óngersjteuning ‘t ganse sezoen, top! Natuurlik maog ich auch mien vrunj neet vergaete. Jonges bedankt! Da wil ich nog alle luuj bedanke die d’r aa mitwirken óm oze Breuker Vastelaovend pis ‘n groeët fieës te maken: ‘t CCH vuuër ’t i mich gesjtelde vertroewe, de hoesverseerders, de wageboewesj, ‘t Optochkomité, d’r Vriendenkring, oze pesjtoer, lokoburgemaester Martin de Beer en moch ich ieëmes zin vergaete, da mót gier mich dat neet kaolik numme. Nogmaals dank vuuër ‘n sjoeën Prinse jaor.

Mit Gebrook Alaaf, Sjtadsprins Daan I


d'r Uul mieërt 2019

6

alcohol-frisdrank-snoep-sigaretten chips-beltegoed- waterpijp - koffie Openingstijden: ma-don: 15.00 - 00.00u vr-zon: 15.00 - 01.00u Akerstraat Noord 210A Hoensbroek tel. 06-84737212

Facebook.com/avondwinkelhoensbroek

ALUNED, altijd in vorm met ALUMINIUM - Knip- en zetwerk - Daktrimmen - Profielen - Waterslagen

Maak jouw

feestje nóg

specialer Aluned Zuid, Thermiekstraat 31, 6361 HB Nuth Telefoon Fax Email

046 - 4430013 046 - 4430035 info@alunedzuid.nl

met mooi

drukwerk!

Zuid

Aluminium producten/profielen Aluned is producent en leverancier van aluminium producten/profielen. Met onze grote diversiteit zijn we de juiste partner voor de woningen utiliteitsbouw en tevens niet bouwgerelateerde bedrijven. Korte lijnen, Korte levertijden! Of het nu gaat om knip-en zetwerk, daktrimmen, waterslagen, speciaal-en of handelsprofielen. Zowel onze mensen als ons machinepark zijn er klaar voor: knippen, zetten, ponsen, nibbelen, boren, lassen, enz. Specialist Aluned is dé specialist in het produceren en leveren van aluminium producten en profielen. Met onze grote diversiteit en door onze jarenlange ervaring en expertise in de toepassing van aluminium, kan Aluned een product leveren van een zeer hoge kwaliteit, tegen een scherpe prijs.

Gebrook Alaaf! I y u G s n i r p Sjtads Alaaf!

geboorte • huwelijk • feest • rouw • zakelijk • ontwerp

volg ons ook op

SOCIAL MEDIA!

Kouvenderstraat 121 | Hoensbroek | +31 45 56 30 560 WWW.DRUKKERIJ-LORTYE.NL | info@drukkerij-lortye.nl


Patrick Luchies

d'r Uul mieërt 2019

Laeve tusje Breuker luuj, Gist’re, ooch murrege en d’r daag van huuj, Hartelik, eeders kieër opnuuj Dan onverwach Sjtilte… Wie in ’n duuster nach Schoeëster, leeve man, papa, vrundj Dich waor zoeëvaöl mieë gegund Dan doeër sjerke euëvermach Sjtilte… Wie in ’n duuster nach Vastelaovend, korte boch Mit d’r racefiets opgezoch Al woolste hel én wieër gaon Dien pedale bleve sjtaon Onverwach, ginne krach Sjtilte… Wie in ’n duuster nach

7

Gebrook bleujt Wel eens geprobeerd een stukje over ‘bleujen’ te schrijven in de winter?

Lekker aete, putje beer, Aan ’t laeve groeët plezeer Breuker Sjtadsprins, neet veuër aeve Dat biste veuër dien ganse laeve Dan dae gulle Breukerlach Oetgelache Noeëts gedach Sjtilte… Wie in ’n duuster nach In gedachte ummer hie Euëveral biste d’r bie Weuërd neet oetgesjpraoke, toch gezag Dien sjtum en diene sjaterlach Vier blieve ze heuëre, vier heuëre ze klinke Es vier aan dich, ozze Patrick, dinke Sjoeën herinneringe gaeve krach In de sjtilte van de nach….. In de duuster nach….. July Vijgen, Gebrook 2018

Vuuërwoeërd Ton Toussaint Leef Breuker en Breukerinne, Es ich dit vuërwoeërd sjrief vuuër d’r Uul zitte v’r volop i de fieësdaag en gaet ’t jaor langkzaam nao zien ing. ’n Jaor mit ‘ne lach en ’n traon. Vuuër mich es Prizedent ’n apart jaor: Daan moch ich es Sjtadsprins va Gebrook proklamere, woedoer pap en zoeën vuuër d’r ieësjte kier samen i d’r Breuker Vastelaovend vuërop mochte gaon. ’n Fieës en ’n jaor óm noeëts te vergaete. ’t Motto ‘#VSTLVND, gaef ’t doer! kós neet baeter vertaald waere dan op dees meneer! Mer aoch de traon waor d’r dit jaor: ’t sjterve van Oud-Prins Patrick Luchies waor ’n groeët verlees, neet allaen vuuër ’t CCH, mer vuër gans Gebrook. Es besjtuurslid deeg Patrick nog ummer zien werk vuër ’t CCH en vanaaf dees plaatsj wil ich häöm nog ‘ns bedanke vuër wat hae vuër d’r Breuker Vastelaovend haat betaekend. Aoch Henk Sprengers, jaorelangk lid va de Raod van Ellef en vuërzitter van ’t CCH haat ós mótte verlaote. Henk, bedankt vuuër al was te vuuër d’r Breuker Vastelaovend höbs gedaon. Mer óndanks alle verdreet kinne v’r toch trük kieken op ’n fantasties sezoen. Alle evenemente die vier vuuër de Breuker luuj organiseerde woerte good bezóch en v’r mooste zoegaar luuj teleursjtellen ómdat d’r gaen kaarte mieë te kriege waore. Vuër hun ’ne tip: waer Ierelid en g’r zit va kaarte verzieëkerd! Vuër dit jaor höbbe v’r weer ’n geweldig program en va d’r 11de va d’r 11de pis vastelaovesdieënsdig zal ’t weer ’n groeët fieës waere. Ich wunsj uch allenuij ‘ne sjoeëne vastelaovend!

Mit 'n Gebrook Alaaf, Ton Toussaint, Prizedent

Als ik naar buiten kijk zijn de bomen kaal, enkele verdorde blaadjes hangen er nog zieltogend aan. Mijn achtertuin die er een paar maanden geleden nog zo prachtig uitzag, lijkt nu meer op menig mannenhoofd waar de tand des tijds heeft toegeslagen. En toch… wij weten dat straks in het voorjaar er overal weer knoppen aan de bomen en de planten verschijnen. Als we de verdroogde stengels van de planten in het voorjaar weghalen, dan zien we daaronder het nieuwe groen voorzichtig en schuchter zich boven de grond tonend aan de wereld. En straks zullen er wederom frisse groene bladeren aan de bomen verschijnen en zullen de bloemen mijn achtertuin wederom prachtig versieren, zodat ik op een warme dag zittend kan genieten in mijn tuin. Soms zijn de bomen en planten kaal, dan weer in de knop en vervolgens volop in bloei. Het hoort bij de cyclus. Zo ook in een menselijk leven. Soms is er door ziekte en tegenslag en zelfs de dood er een dorheid en kaalheid in het leven gekomen. Dan komt er door goed nieuws of een mooie gebeurtenis weer nieuw leven en dan is er tenslotte de bloei van de vreugde als er feest is. Carnaval is zo’n moment. Carnaval in Gebrook is niet anders. Nadat de kaalheid was toegeslagen toen het Aswoensdag werd en de vrolijkheid van dit feest voor een periode uitgestorven was, werd op de 11de november het nieuwe seizoen ingeluid. De spreekwoordelijk knoppen verschenen in de bomen. Vanaf deze datum keek de liefhebber verlangend en hoopvol uit naar het moment dat Gebrook weer volop in de bloei staat tijdens de drie carnavalsdagen. Gebrook bleujt op zoveel fronten, maar je moet het wel zien. Zoals het bij alles is. Je kunt er aan voorbijlopen en alleen datgene zien wat niet goed is, wat niet deugd, wat niet klopt. Maar kijk vooral naar hetgeen wel goed is, wat deugd en wat klopt! Daarvoor is ook de carnaval. Hetgeen wat niet goed is en niet klopt, niet deugt, dat vergeten we even of wij draaien het in een grap om. Carnaval nodigt ons uit om het volop zomer te laten zijn in je leven en hier in Gebrook. Genietend en ontspannen deze zomer in de winter vierend wens ik ons allen bloeiende dagen toe, want: Gebrook bleujt! Pesjtoeër William van Dijck

Ter nagedachtenis aan Henk Sprengers

n laeve neet allein

'nne Gebreuker laeft zie


d'r Uul mieërt 2019

8

Spoorstraat 64-66 Nuth | +31 ((0))45 528 52 00 | www.moonenbouwbv.nl Spoorstraat 64-66 Nuth | +31 0 45 528 52 00 | www.moonenbouwbv.nl Spoorstraat 64-66 Nuth | +31 (0)45 528 52 00 | www.moonenbouwbv.nl

‘t Ganse team van La Plaza wunsjt...

Sjtadsprins Guy I van Gebrook, ziene wieze raod, de oud Prinse, ‘t ganse CCH en alle Breuker Vastelaovesgekke ‘nne gezellige, swingende, ‘naate’ en sjmakelijke Vastelaovend. Vuer dat sjmakelijke is de koksbrigade van La Plaza uch in os’ restaurant geer van deens!!!


Breuker Vastelaovesleedjes Konkoer

d'r Uul mieërt 2019

9

e t h c a n n e ag a d d n e z e o D in e: D'r Dust Oetveurend n e g ij V Teks: July n ryan Stelte Moeziek: B

Sjlagerwinn

aar

D’r Dustin:

Couplet 1 Is vastelaovend, tsju wat bin ich blie Sjpas en plezeer is euëveral! ’t Kriebelt, ’t wiebelt, ’t razelt in mien prie Van sjaele zaever , sjtomme kal…. Ich bin dich aan’t zeuke, woeë hingste noe toch rond? Du maks miene vastelaovend aaf Dien oge, dien haore, dae lach op diene mond Kom bie mich dan rope vier alaaf!

Refrein Kin neet mieë wachte Bin i gedachte Al bie dich doezend daag en nachte Wil mit dich zinge Wil mit dich sjpringe Wil dich mien laeve noeëjts mieë kwiet Wil mit dich danse Wil mit dich sjanse In dizze vasteloavestied Wil mit dich foem’le Wil mit dich poem’le Wil bie dich zin d’r ganse tied!

Couplet 2 ’t is vastelaovend en ich bin d’r bie Sjpas en plezeer hingt in de loch ’t sjatert, ’t klatert, mit dich aan mien zie En daovan krieg ich gein genog Gaon same genete, jao dat is pas sjiek Du maks miene vastelaovend aaf Dien oge, dien haore, dat is toch magnefiek Kom bie mich dan rope vier alaaf!

Debutanten en Presentatieprijs winnaars Ummer d’r bie j


d'r Uul mieërt 2019

10 GROOT-KLEINHANDEL VOOR DE GROWERS Green Forest Nederland B.V. Verlengde Lindelaan 23 6438 HG Oirsbeek Telefoon: 046-4397030 GSM : 06-11175509

Tandarts M. Geraeds Gouv. Baron van Hövellplein 20b 6432 HE Hoensbroek Behandeling op afspraak

LEIS A P T R O P SS BROEK K S I N R E D O N H E H eg 154 Heerlerw roek ensb 3 HX Ho 3 4 6 is.nl – L N sportpale 0 s k ri d n e 21 79 7 E info@h T 045 – 5 LING.NL DRIKSBOW N E .H W W IS.NL W PORTPALE S S IK R D N WWW.HE TENNIS SQUASH N BOWLE N KEGELE N E T FEES EREN VERGAD

Maak uw interieur compleet Nieuwstraat 14 Hoensbroek Tel 045 521 29 00

Aanhangwagens vanaf

€ 15,00 p.dag (excl. BTW)


d'r Uul mieĂŤrt 2019

11

Foto's gemaakt door: Coumans Fotografie en EB Fotografie


d'r Uul mieërt 2019

12 SHC

Sa m en w er ke nd e Ho en sb ro ek se

Opgericht 1968

Prins Ramon II

Stel je mag meedoen met de 'Voice of Holland'. Welke liedje zing je dan? 'Trots op jou' van Wesley Bronkhorts of 'Leef' van Hazes jr.

Wat is je favoriete gerecht? Limburgse vlaai en nonnevotte, zolang het maar lekker is.

Wat is jouw mooiste vastelaovesleedje? Sierra Madre.

Wat zijn je hobby’s? Carnaval, muziek, drumfanfare de Trommeleare và Heële en het Breuker Mannenkoor.

Hoe en wanneer ben je gevraagd om prins te worden? Begin 2017 door de voorzitter, Carlo Rademakers.

Als je geen Prins was, als wat zou je dan verkleed gaan? Dan zou ik carnaval vieren als clown.

Wat is je mooiste vastelaovesmoment? Toen op 17 november 2018 mijn droom uitkwam en ik werd uitgeroepen als Prins Ramon II, en mijn kinderen op dat moment de zaal in kwamen.

Wat wilde je vroeger worden? Ik ben tevreden met de persoon die ik heb mogen worden, zolang je maar gezond bent en blijft.

Wat is je beroep tijdens de overige vier seizoenen? Ik ben vliegtuigonderhoudsmonteur. Stel je kunt schilderen, wat schilder je dan? Een vliegtuig.

CV De Klotsköp

Hoe eindigt voor jou een avond doorzakken? Met de jongens in de shoarmatent. Wat wil je de Breuker luuj doorgeven, denkende aan het motto? Geniet van het leven, maak je dromen waar en blijf jezelf. Zo bloei je uit tot een mooi mens.

Volledige naam: Ramon Lubben Volledige Prinsennaam: Prins Ramon II Verliefd, verloofd, getrouwd? Getrouwd met Ramona. We hebben samen twee kinderen, Dylano & Danisha

Stel dat jij het optochtmotto voor het komende jaar mag verzinnen. Wat is daarop jouw antwoord? Carnaval met iedereen, carnaval voor iedereen!

Prins André I CV De Kangeroes

Wat is je koosnaampje? Lubben of Lubje, en Ramona noemt mij natuurlijk vaak 'sjat'. Wat is je beroep tijdens de overige vier seizoenen? Koerier bij JR Transport

Wat vind je leuk aan carnaval? Samen heel veel plezier maken en veel leut onder het genot van een vaatje bier. Wat is jouw mooiste vastelaovesleedje? 'Gebrook os paradies' en 'Einmol Prinz zo sin'. Wat wil je nog zeggen tegen iedereen die d’r Uul leest? Deze geweldige carnavalskrant is een genot om te lezen voor alle Breuker en Breukerinnekes.

Wat is je favoriete gerecht? Friet met een gehaktbal.

Stel je mag meedoen met de “Voice of Holland“. Welk liedje zing je dan? Ik ben een fan van Cliff Richard en kies mogelijk tussen 'Travelin’ Light' en 'Lucky Lips'. Maar in dit geval kies ik misschien voor 'Der Kleine Prinz'.

Prins Mitchel I CV De Bistrojanen

Wat zijn je hobby’s? Darten bij DC de Klotsköp en Voetballen bij VKC-Passart. Waar krijg je een kleurtje van en wat is je meest gênante moment om met ons te delen? Ik krijg een kleurtje als ze mij in de maling nemen. Genantste moment was toen ik de eerste keer met Ramona ging uiteten en mijn biefstuk van mijn bord vloog. Wat wilde je vroeger worden? Profvoetballer. Waar doe je een 'moord' voor? Voor mijn gezin. Wat kun je heel goed en wat kan beter? Ik kan goed werken, maar leren kan beter. Als je iets wilt veranderen aan jezelf wat is dat dan? Helemaal niks, ik ben zoals ik ben. Wat heb je met carnaval? Ik ben letterlijk in de wieg gelegd voor carnaval (geboortedatum 1111-1980). Carnaval betekent sjpas en plezeer maken, genieten van begin tot eind. In welke tv-programma zou je mee willen doen en waarom? Temptation Island: zon, zee en mooie dames. Aangezien Ramon deze vraag zelf heeft opengelaten, heeft de secretaris het interview maar voor hem aangevuld. :-)

Wat zijn je hobby’s? Darten, voetballen gezelligheid met vrienden en uiteraard carnavallen. Waar krijg je een kleurtje van en wat is je meest gênante moment om met ons te delen? Ik heb nogal regelmatig onhandige stunts als ik bijvoorbeeld iets wil terug gooien of schoppen ga dan nog wel eens op mijn gezicht door over-enthousiasme. Laatste keer was met Aod op Nuij in Heerlen waar ik een ballon terug het plein op wilde schoppen (iets te enthousiast) en ga volledig onderuit alsof ik uitgleed over een bananenschil. Wat wilde je vroeger worden? Piloot. Waar doe je een moord' voor? Een sigaret.

Wat is je beroep naast prins zijn? Ik ben al 46 jaar in dienst bij VDL Nedcar als cleaning medewerker.

Wat wil je de kinderen van Gebrook meegeven? Drie dagen genieten, want het is maar één keer in je leven dat je als Prins carnaval kunt beleven met veel spjass en plezeer.

Stel je kunt schilderen. Wat schilder je dan? Een mooi portret van mijn kinderen.

Wat is je favoriete gerecht? Pasta.

Wat kun je heel goed en wat kan beter? Discussiëren en naar de vrouw luisteren. Als je iets wilt veranderen aan jezelf wat is dat dan? Niks ben goed zoals ik ben. Wat heb je met carnaval? Wat betekent carnaval voor jou? Hoe heb jij altijd carnaval gevierd? Ik ben een echte carnavalist ik zeg altijd 'één jaar niet gecarnavald is 1 jaar niet geleefd'. Ik heb meegelopen met veel verschillende optochten, en ben carnaval altijd met vrienden en familie aan het vieren. In welke tv-programma zou je mee willen doen en waarom? Miljoenenjacht, ik vind het namelijk leuk om gezelligheidsspelletjes te spelen en zou wel eens een lekker geld bedrag willen winnen, dus perfecte combi. Stel je mag meedoen met de “Voice of Holland”. Welke liedje zing je dan? Alle eendjes zwemmen in het water. Ik kan namelijk niet zingen.

Volledige naam: André Vellinga Volledige Prinsennaam: Prins André I

Wat is jouw mooiste vastelaovesleedje? 'Vastelaovend is' van Danny Pouwels.

Verliefd, verloofd, getrouwd, gezin? Al 32 jaar getrouwd met Maria Vellinga en trotse (schoon-)vader van twee zonen en een schoondochter: Dennis Vellinga & Sander Vellinga, Michelle Timmers. Wanneer werd je gevraagd om Prins te worden? Op 25 september werd ik gevraagd door onze president Johan Van Heumen om Prins te worden. Hij kwam ons een bezoek brengen en toen hij dit vroeg, geloofde ik het eerst niet. Daarna antwoordde ik volmondig: Natuurlijk wil ik Prins worden! Hoe spannend was het om te weten dat je Prins werd en het aan niemand mocht vertellen? Dit was zeer spannend. Ik was blij toen het 5 januari was en het eindelijk bekend werd gemaakt.

Hoe en wanneer ben je gevraagd om Prins te worden? Ik kreeg een mail op 14 november met de vraag of ik nog steeds geïnteresseerd was om prins te worden... Wat is je mooiste vastelaovesmoment? Elke vastelaovend is een feest, maar ik denk dat mijn mooiste moment nog moet komen.

Volledige naam: Mitchel van Dam Volledige Prinsennaam: Prins Mitchel I Verliefd, verloofd, getrouwd, gezin? Ik heb een gezin bestaande uit mijn verloofde, een zoontje en huisdieren (hond, vogel en konijn). Wat is je koosnaampje? Heb niet echt een koosnaampje al moet ik zeggen dat een vriend van me, me altijd 'snoepje' noemt.

Hoe eindigt voor jou een avond doorzakken? Slapend. Wat wil je de Breuker luuj doorgeven, denkende aan het motto? Vier het vastelaovesfeest met zijn allen en maak het groot, groter, grootst. Stel dat jij het optochtmotto voor het komende jaar mag verzinnen. Wat is daarop jouw antwoord? Gebrook bleujt wieër.


d'r Uul mieërt 2019

Ca rn av al sv er en ig in ge n, SH C Al aa f! Prins Dave I CV Blauw-Wit

In welke tv-programma zou je mee willen doen en waarom? Dat is toch wel Voetbal Inside. Ik hou wel van dom lullen. Stel je mag meedoen met de 'Voice of Holland'. Welke liedje zing je dan? Erwin met 'Ich hauw vaan ’t leve'.

Volledige naam: Dave Alphons Maria Louisa Raadschelders Volledige Prinssessennaam: Dave I Verliefd, verloofd, getrouwd, gezin? Getrouwd met Henny mijn eerste liefde.

Wat is jouw mooiste vastelaovesleedje? 'Gebrook oos Paradies' van Duo Oetgesjloape.

Stel je kunt schilderen. Wat schilderen jullie dan? Als wij zouden kunnen schilderen, dan schilderen we een mooi naaktportret van elkaar.

Hoe en wanneer ben je gevraagd om Prinses te worden? Op 6 mei 2018 via een Messengerbericht.

Wat is jullie favoriete gerecht? Sinds kort voelen wij ieder weekend de dringende noodzaak een Frietje Topa te bestellen, hmmmm.

Wat is je mooiste vastelaovesmoment? Op 13 februari 1994 kreeg ik verkering met Henny en op carnavalsvrijdag 23 februari 2001 heb ik haar ten huwelijk gevraagd. Natuurlijk mag dit carnavalsseizoen er ook bij vermeld worden daar mijn dochter Lynn jeugdprinses bij basisschool de Mheyster is en ik natuurlijk prins zijn bij CV Blauw-Wit. Wat een mooie carnavalsmomenten...

Wat zijn jullie hobby’s? We houden ervan om lekker uit eten te gaan en tripjes te maken.

Hoe eindigt voor jou een avond doorzakken? Met een ijskoude cola en een zak chips in bed.

Wat is je koosnaampje? Gewoon Dave. Wat is je beroep tijdens de overige vier seizoenen? Financieel begroter (calculator). Stel je kunt schilderen. Wat schilder je dan? Het logo van Blauw-Wit. Wat is je favoriete gerecht? Grieks eten met veel vlees. Daar hou ik wel van. Wat zijn je hobby’s? Wagenbouw, fietsen bij TWC de Tweewielers en bankdrukken. Waar krijg je een kleurtje van en wat is je meest gênante moment om met ons te delen? Van vrouwelijke aandacht. Het meest gênante moment? Eigenlijk momenten en teveel om op te noemen. Maar als je hebt genoten, maakt het niks meer uit, toch?

Wat wil je de Breuker luuj doorgeven, denkende aan het motto? Ik wil de luuj van Gebrook doorgeven, om de vastelaovend in ere te houden en dat men zich samen pakt zodat de carnaval blijft bleuje in Gebrook. Stel dat jij het optochtmotto voor het komende jaar mag verzinnen. Wat is daarop jouw antwoord? Helaas ben ik niet zo creatief en laat dit graag aan anderen over.

Prins Ralph I en Prinses Shireen I CV De Lotbroekers

Stel dat jij het optochtmotto voor het komende jaar mag verzinnen. Wat is daarop jouw antwoord? 'Sjoenkel mee met Gebrook'.

D’r einzelgänger

Waar krijgen jullie een kleurtje van en wat is jullie meest gênante moment om met ons te delen? Dat overkomt ons nooit. Wij hebben altijd alles onder controle. Wat wilden jullie vroeger worden? Prins en Prinses, natuurlijk. Waar doen jullie een 'moord' voor? Wij doen een moord voor elkaar. Soms ook op elkaar, maar meestal voor elkaar. Wat kunne jullie heel goed en wat kan beter? Wij kunnen ons heel goed amuseren tot in de kleine uurtjes, maar vroeg opstaan kunnen we niet zo goed. Prins Ralph I is ook heel goed in te laat komen. In dat opzicht kan volgens Prinses Shireen I wel wat verbeterd worden. Als jullie iets willen veranderen aan jezelf wat is dat dan? Niks. Iedereen is perfect op zijn of haar eigen manier. Wat hebben jullie met carnaval? Carnaval zit bij ons in het bloed en is ieder jaar weer geweldig. Het betekent samen feesten, eten, drinken en lachen. Kortom, samen genieten van het leven.

Stel jullie mogen meedoen met de 'Voice of Holland'. Welke liedje zing je dan? Gangnam Style.

Waar doe je een 'moord' voor? Een zeer koude cola bij het thuiskomen na een heerlijke avond stappen en dan vergezeld met een zak chips.

Wat is jullie mooiste vastelaovesleedje? Dat zijn er te veel om op te noemen.

Wat kun je heel goed en wat kan beter? Ik vind het moeilijk om over mezelf te zeggen wat ik goed kan. Maar volgens Henny en Lynn, mijn dochter, kan ik soms wat beter luisteren.

Wat heb je met carnaval? Carnaval is mijn lust en mijn leven samen met mijn vrouw en dochter. Carnaval betekent voor mij een groot feest met sjpas en plezeer. Dat ik vanaf kinds af aan met mijn ouders carnaval vierde en optocht ging kijken en dan ook mee naar carnavalsactiviteiten. Vanaf het moment dat ik alleen op stap ging met vrienden belandden wij al bij CV Blauw-Wit waar wij altijd met veel plezier komen en de nodige uurtjes hebben vertoefd.

met zijn allen een stralend seizoen van maken.

D’r einzelganger viert zien fieës Neet einzaam, waal allein Hea lup de toch der tochte oet Gans op zien eige bein D’r einzelgänger haat mit carnaval De meugelikheid om zich te sjpegele Aan al wat vastelaovend beijt ‘nne lach, ’n traon, get vraegele D’r einzelgänger dae haat sjpas Geweunweg aan zichzelf En aan de luuj aan d’r kant van de sjtraot D’r Prins en de Raod van ellef D’r einzelgänger heurt d’r bie Hea haat ’n plaatsj apart Bie os in d’r optoch va Gebrook En in oos Breuker hart! July Vijgen

In welke tv-programma zouden jullie mee willen doen en waarom? Negentien letterwoorden Lingo, maar dat zal helaas nooit op tv komen.

Wat wilde je vroeger worden? Beroepswielrenner zoals Joop Zoetemelk, Jan Raas en Gerrie Kneteman.

Als je iets wilt veranderen aan jezelf wat is dat dan? Iets minder direct zijn.

Wat is jullie beroep tijdens de overige vier seizoenen? Prins Ralph I is chief technology officer en mede-eigenaar van het bedrijf OncoRadiomics, Prinses Shireen I is finance analyst bij Medtronic.

13

Hoe en wanneer zijn jullie gevraagd om Prins en Prinses te worden? We zijn gevraagd tijdens een etentje bij de President, tevens onze (schoon)vader. Volledige naam: Ralph Leijenaar en Shireen Franssen Volledige Prinsennaam: Prins Ralph I en Prinses Shireen I Verliefd, verloofd, getrouwd, gezin? Wij hebben elkaar leren kennen in 2010. Een jaar geleden sloeg de vonk echt over en sindsdien zijn wij stapel-de-stapel-de-stapel-de-stapel (etc., etc., etc.) verliefd op elkaar. Wat is jullie koosnaampje? Onze koosnaampjes zijn niet geschikt om te delen met de jonge lezers.

Wat is jullie mooiste vastelaovesmoment? Alle voorbereidingen voor het nieuwe seizoen met als klap op de vuurpijl de proclamatie. Maar er zullen beslist nog heel veel mooie momenten komen. Hoe eindigt voor jullie een avond doorzakken? In bed (of ernaast...). Wat wil je de Breuker luuj doorgeven, denkende aan het motto? Wij zullen ervoor zorgen dat de vasteloavend in Nieuw Lotbroek volop in bloei zal zijn met ons als Prinsenpaar. Laten we er

Vier danke dich Piet!

D’r Uul

© 2019 Is een uitgave van het Comité Carnavalsviering Hoensbroek D’r Uul wordt één keer per jaar verspreid in: Hoensbroek, Amstenraderveld, Treebeek, Passart, Amstenrade, Oirsbeek, Vaesrade, Nuth, Weustenrade, Swier en Wijnandsrade.

De redactie: Marcel de Jonge Lea van der Kolk Jos Maas Robert Ruiter July Vijgen

Met dank aan: Torsten Faruhn, Pastoor Van Dijck, Jean Rosbeek, Emiel Bosch, de SHC-verenigingen, Foto Vroemen, Coumans Fotografie, Marco Smeets, Roy Hochstenbach, Robert Gromotka en alle anderen die bewust of onbewust een bijdrage hebben geleverd aan deze Uul.

Vormgeving en DTP: Torsten Faruhn © Comité Carnavalsviering Hoensbroek


d'r Uul mieërt 2019

14

Zondag 3 maart 2019 van 10 tot 18 uur Maandag 4 maart 2019 van 8 tot 21 uur (ook tijdens de optocht!)

wunsjt Sjtadsprins GUY I en de Breuker luuj ‘ne sjoeëne vastelaovend!

verzekeringen verzekeringen – verzuim – verzuim – pensioenen – pensioenen

ingen – verzuim – pensioenen www.vanoost.nl www.vanoost.nl “Balans “Balans in uw in uw portefeuille” portefeuille”

www.vanoost.nl


Auw sjpraekwuurd

d'r Uul mieërt 2019

Vier hubbe de deilnumme rs van ’t Breuker auw sjpraekwuurd oet telaoves Leedjes Konkoer te beelde. Wits dich Vas gevraog dees wae wat oetbeeld? Vä öl succes!

Hiej hingk dieke loch Eine ek aaf hubbe Eine de vot nao draage Eine Vereppele De knuip aaf hubbe Sjloape bis dich de zon nao de vot i sjient Ieëmes de boks oetdoon D’r voeëgel afsjeete 'n buulke ongetild hubbe Eine kop wie ‘nne riethamer D’r hals neet vol kinne kriege Eine vieëse Ammi

Voor al uw reizen en voor serVice met een

star reizen

Goesweg 2a 6451 GG Schinveld T: 045 5330909 F: 045-5331624 E: info@starreizen.nl

15


d'r Uul mieërt 2019

16

WWW.CHAPEAUCATERING.NL Kantoor: Op de Weijenberg 11, Hoensbroek T: 045 5 28 68 95

Het adres voor uw feest op locatie of bij u thuis!

Like us on Like us on

lortyetuin.nl lortyetuin.nl • SIERBESTRATING

ELKE ZONDAG OPEN

GENIET VAN VASTELAOVEND MAAR OOK... HOU VAN JE THUIS!

• SIERBESTRATING EN NATUURSTEEN EN NATUURSTEEN • GRINDSCHERMEN • GRINDSCHERMEN EN SCHANSKORVEN EN SCHANSKORVEN • KUNSTSTOF SCHUTTINGEN • KUNSTSTOF SCHUTTINGEN • TUINHUISJES EN TUINHOUT • TUINHUISJES EN TUINHOUT • ZAND, GRIND, SIERSPLIT • ZAND, GRIND, SIERSPLIT

EN TEELAARDE EN TEELAARDE

• KERAMISCHE TEGELS • KERAMISCHE TEGELS (BINNEN EN BUITEN) (BINNEN EN BUITEN) • TUINMEUBELEN • TUINMEUBELEN • PARASOLS • PARASOLS • TUINVERLICHTING • TUINVERLICHTING

L’Ortye - Tuin Deco Bouw L’Ortye - Tuin Deco Bouw

Thuis Thuisin in Tuinen... Tuinen...

De grootste woonboulevard van Europa!

> 50 speciaalzaken voor huis, tuin en vrije tijd > 6 horecapunten > 120.000 m2 winkelplezier > 4.000 gratis parkeerplaatsen > Meer dan 4 miljoen bezoekers per jaar > Uitstekend bereikbaar > Eigen treinstation

• TUINDECORATIE • TUINDECORATIE • •VERANDA’S VERANDA’S • •KUNSTGRAS KUNSTGRAS • •VLONDERS VLONDERS • •ENEN MEER ...... MEER

L’Ortye Tuin-Deco-Bouw • De Koumen • 6433 HeerlenNoord Noord(Hoensbroek) (Hoensbroek) L’Ortye Tuin-Deco-Bouw • De Koumen 1A 1A • 6433 KGKG Heerlen 02 •02F •045 F 045 - 523 Parkstad 8519• •E Einfo@lortyetuin.nl info@lortyetuin.nl T 045T -045 528- 528 02 02 - 523 33 33 20 20 • • Parkstad 8519

woonboulevardheerlen.nl


d'r Uul mieërt 2019

17

Wie de jeugd heeft:

Prinses Chayenna I alaaf! Jeugd Carnavals Vereniging Gebrook heeft haar Jeugdprins es uitgeroepen in een gezellig vol MFC. Een kleurrijk programma met veel kinderen op het podium ging aan de proclamatie vooraf. Tijd om de nieuwe Jeugdprinses van Gebrook beter te leren kennen!

Wieväöl Bob Heunen look-a-likes zint d'r waal neet?

Volledige naam: Chayenna Tamara Leonie van Oppen Leeftijd: 15 jaar School en groep: Sint-Janscollege in klas 3 Naam pap, mam, eventuele broer en/ of zus: Papa Marcel mama Chantal en broertje Devanio Volledige Prinsennaam: Prinses Chayenna I Wanneer werd je gevraagd om Prinses te worden? Op 20 oktober 2018. Hoe spannend was het om te weten dat je Prinses werd en het niemand mocht vertellen? Ja het was heel erg spannend en moeilijk om mijn mond te houden tegen al mijn vrienden en familie Wat is je favoriete gerecht? Sushi. Wat zijn je hobby's? Carnaval vieren en voetballen. Als je geen Prinses was, als wat zou je dan verkleed gaan? Stitch. Wat wil je later worden? Profvoetballer of rechercheur. Wat vind je leuk aan carnaval? De muziek, het samen zijn en feesten met iedereen. Vieren pap en mam ook carnaval? Is carnaval er met de paplepel ingegoten? Jazeker al vanaf het begin staan we overal vooraan en we zijn echt een carnavals gezin. Wat is jouw mooiste vastelaovesleedje? Geneet van ‘t laeve. In welke tv-programma zou je mee willen doen en waarom? NCIS LA omdat het een hele leuke serie is.

Stel je mag meedoen met de 'Voice of Holland'. Welke liedje zing je dan? Het is misschien beter als ik niet meedoe. Wil je nog iets zeggen tegen iedereen die d'r Uul leest? Geneet van ’t laeve / Zolang este kins / Maak sjpas en plezeer / Doe laefs toch mer ins! Hoe leuk vond je het om mee te doen aan het BVLK? Het was super leuk om daar te staan. Wat wil je de kinderen van Gebrook doorgeven, denkende aan het motto? Carnaval mot blieve bleuje, daorom motte de kids carnaval blieve viere. Stel dat jij het optochtmotto voor het komende jaar mag verzinnen. Wat is daarop jouw antwoord? Gebrook op d'r kop!

Jeugdprinses Chayenna I Gebrook

Alaaf Alaaf

f! a a l A I uy G s n i r p Sjtads af! a l A k o Gebro

CCH of CC-Spa?


d'r Uul mieërt 2019

18

Ut Breuker supertrio “Hèelesje wèndj, Hèelesje wèndj, wo neemes taege kint.” 37 Jaar geleden werd Hoensbroek geannexeerd door haar grote buurman Heerlen. De weerzin die dat tot de dag van vandaag bij veel mensen oproept, is omgekeerd evenredig aan de actiebereidheid van de Breuker luuj destijds, waardoor oos paradies zonder noemenswaardige slag of stoot werd overrompeld door de Winkbülle. Omdat er toen door het volk geen vuist kon worden gemaakt, lijkt Hoensbroek zich nu langs diplomatieke weg te willen revancheren. Sterker nog; de ommekeer lijkt aanstaande. En wanneer kunnen we beter toeslaan dan tijdens de carnaval? Als Heerlen als Sjpassemig beneveld is door alcoholdampen en de burgemeester op maandag toch al de Hoensbroekse ambtsketen om zijn nek heeft hangen. Om één en ander vlekkeloos te laten verlopen heeft het CCH vorig jaar na de carnaval alvast een heuse Raad van Elf richting gemeentehuis gestuurd: Brigitta, Hilde, Hans, Harrie, Jan, Miriam, Fred, Eliane, Martin, Charles en Adriane. En, om

de verwarring in de stad van Wiel Knipa compleet te maken, ook nog een Breuker schlagerzanger met dezelfde voornaam. Met resultaat. Sindsdien waait er in het raadhuis namelijk zowaar een andere wèndj. Charles Claessens, Martin de Beer en Adriane Keulen infiltreerden namelijk tot in de hoogste rangen. Charles regeerde, na een studie politicologie, in 1995 al over het Breuker riek. Na jarenlange ervaring in de provincie kunnen we hem nu gerust naar voren schuiven als Vorst van Heerlen. Martin hield aanvankelijk niet zo van het feestgedruis, maar vorig jaar zagen we hem ineens sjoenkele bie Coba. Zijn achtergrond als econoom en de wijze waarop hij in Heerlen als wethouder Arbeidsmarkt en Sport de mensen in beweging kreeg, maken hem een uitstekende President. En kijk; wie dartelt daar frivool door de Heerlense politiek heen? Juist! Dansmarieke Adriane. Met haar rode schoentjes en blonde krullen wist ze zelfs de immer serieuze president de Beer tot een dansje te verleiden en de harten van menig Heerlenaar te stelen.

Tekst en foto: Marco Sm

eets

Terwijl Heerlen zich druk maakt over Maankwartier, parkeertarieven en mijnwater, zetten Vorst, President en Dansmarieke, samen met hun wieze raod, Heerlen naar hun hand. Langzaam maar zeker en ieder op zijn of haar eigen wijze. Ondertussen stemt ónze Wiel alvast zijn gitaar om straks bij de kapotte lamp in d’r Oambosj luidkeels ‘Gebrook Alaaf’ over de stad te laten schallen. Aan de oever van de

Caumerbeek. Waar de gekaapte Blauw Sjuut te water zal worden gelaten. En we weten allemaal waar die beek naartoe stroomt. Maar laten we niet op de zaken vooruit• lopen. Geduld is een schone zaak. Achmea-Avero Of zoals ze dat hier zo mooi zeggen: ‘Vruij • Schadegarant dich neet op ongekaokde eier.’ • Glasgarant Adriane, Martin en Charles… we rekenen op• Achmea-Avero jullie! • 24-uurs service • Schadegarant

• Focwa-Eurogarant

• Glasgarant

• 24-uurs service • Focwa-Eurogarant

Autoschade Koenen Autoschade Koenen regelt echt alles voorvoor u regelt echt alles u

• Achmea-Avero

• Achmea-Avero

• Schadegarant

• Schadegarant

• Glasgarant

• Glasgarant

• 24-uurs service

• 24-uurs service

• Focwa-Eurogarant

• Focwa-Eurogarant Breukerweg 178 6412 ZL Heerlen T 045-521 54 50 F 045-522 99 76 www.schadenet-koenen.nl

Breukerweg 178 6412 Autoschade ZL Heerlen T 045-521 54 50 Koenen Autoschade F 045-522 99Koenen 76 www.schadenet-koenen.nl regelt regelt echt alles voor u echt alles voor u Breukerweg 178 6412 ZL Heerlen T 045-521 54 50 Breukerweg 178 6412 ZL Heerlen T 045-521 54 50 F 045-522 99 76 www.schadenet-koenen.nl F 045-522 99 76 www.schadenet-koenen.nl

Alaaf ! NAEVE

BLAUW

Hajnadi Installatietechniek Al ruim een halve eeuw een vertrouwde naam

Langheckweg 13 - Kerkrade Tel +31(0)45 - 545 1200 / www.hajnadi.nl

ZINT VIEËR AOCH GEK OP ROEËD, GAEL EN GREUN! VASTELAOVEND SAME!

D

E

B

L

A

U

W

E

D

A

M

E

.

N

L


d'r Uul mieërt 2019

Vastelaovesrecept: Huevos

19

Veracruz

Vastelaovend is sjpass en plezeer. Geneete van ‘t laeve lukt in os Gebrook meer dan goed. Maar dan die volgende ochtend. Hoofdpijn en een beetje (of meer dan beetje) brak. “Hoe kom ik er weer bovenop?” Hoe? Simpel, met dit overheerlijk antikater ontbijt! Dit Mexicaanse gerecht geeft een heerlijke kick die je weer nodig hebt in de ochtend. Die kick komt door het pepertje en zorgt ervoor dat je weer zin krijgt in zo’n heerlijk pilsje. Gebrook Alaaf!

Ingrediënten (voor 8 personen): - Rode en groene paprika - Rode ui - Blikje fijngesneden tomaten - Kappertjes - Groene olijven - Rode/groene peper - 8 Eieren - 2 Limoenen - Gerapste kaas - 8 Tortilla wraps

Oud Prins Roy Hochstenbach alias de Grillmaster va Gebrook! Leef Uulrieke... Oproep! Hoor eens luuj va Gebrook, heb jij misschiens een paar minuutjes of zit je nog ergens naar toe te lopen of wat? Ik heb mij namelijk toch zitten opregen over die van de politiek in Heerlen. Auw hoer…. Weet je wat die beloofd hadden, die votlaöker? Of weet je het niet tot je het niet weet? Doe ik het je eens eventjes heel duidelijk uit een leggen. Die van op het gemeentehuis hadden beloofd tot er een hele buul met centen opzij gelegd zou worden voor de bouw/ herbouw van het gemeentehuis hier bij ons in Gebrook. Reserveren heet dat met een sjiek woord. Nou, bul! Ging de aannemer failliet zeiden die van Heerlen, die pfenningenfutsers, nou, dat is dan fijn... kennen wij die centen fijn gebruiken voor het Heerlens Centrum nog meer Urban te maken. Dat geeft het zich toch niet, dat is toch gewoon klauwen of wat… hoor op zeg! Beloofd is beloofd! Daarom heb ik besjloten omtot mij tot doel te sjtellen een sjtukje van dat Urban Heerlen tot Urban Gebrook te maken… In dat Urban zitten per sjlot van rekening de centen die voor Gebrook bedoeld waren toch, of niet of wat? Op carnavalszondag trek ik mij een rood-

geel-groen hesje aan en dan doe ik mij de bus pakken naar Heerlen centrum. Daar sjpan ik dan rondom het sjtandbeeld van de Winkbülle , een ezel, uiteraard… een rood-geel-groen lint en dan is dat gewoon een sjtukje Gebrook. Zo! Tot het maar mooi zo is, sjtemt toch wat ik zeg, of niet dan, of wat! Daarom doe ik alle Breukerluuj oproepen om met mij mee te gaan omtot ik daar niet alleen wil sjtaan wie een kumpke. Heb je nog wat rood-geel-groen lint in de sjtal liggen dan laot gaon en trek met mij naar Heerlen. Wij doen ons dan verzamelen op de parkeerplaats van ons mooie gemeentehuis wat nou een sjiek zorgcentrum is geworden en pakken ons daar de bus om 11.11 uur richting 'Winkbuulcity'. Op de barricaden, neem je toeters en bellen mee, de rammelezjang en de dikke trom, sjteek je in een rood-geel-groen hesje en dan zullen wij die van Heerlen eens een Hoensbroeks poepje laten ruiken… En dat is heel wat anders dan die Heëlesje wink!

Een bezorgde burger van os leef Gebrook

Bereiding: • Verwarm de BBQ voor indirecte medium warmte en laat de GBS bakplaat 10 minuten goed warm worden; • Snijd de groenten in blokjes, niet al te fijn; • Snijd de limoenen in 8 partjes; • Halveer de groene olijven; • Voor de pittige variant: snijd 1 of 2 pepers in dunne reepjes (verwijder de zaadjes); • Doe olijfolie in de bakpan en bak de paprika en ui; • Voeg het blikje tomaten toe met de olijven en kappertjes (en pepers voor de pittige variant)

• Roer het geheel door en breng op smaak met versgemalen zeezout en zwarte peper; • Tik de eitjes en verdeel de spiegeleieren in de pan; laat dit met gesloten deksel stollen • Strooi wat geraspte kaas erover; • Verwarm kleine Tortilla Wraps even kort op de grill; • Schep een spiegelei met groenten/tomatenmengsel op een tortilla en besprenkel met een beetje limoensap

Sjponsore, adverteerders en vrung Supersponsor De eetkamer Hoensbroek Fair Play Horeca Centers BV Fysiotherapie Offermans Hotel-Café Amicitia Koenen & Co L'Ortye Transportbedrijf B.V. L'Ortye Tuin-Deco-Bouw BV Lendi men | women | fashion Mabs4.0 Ogenlust Bloemsierkunst Rabobank Parkstad Limburg Van Melick the catering company Hoofdsponsor Aluned B.V. Hajnadi Klimaattechniek BV Sponsor Albert Heijn Kleijnen Bakkerij Hagedoren ProToga Sub sponsor Björn Hocks advocaat / mediator Green Forest Grillpassie Limburg Howa Binnenhuisdecoratie Knibbeler Meubelen Koenen Schadenet Moonen Bouw BV Bouwkundig Advies Nedlin Peter's Keukenwereld Read Shop Hoensbroek Rob Peters Meel- en Graanhandel BV Stassen Electrotechniek Tandarts Geraeds Transpo Nuth BV van Melick Keurslager

Promotiepakket Ammondi B.V. Big Rib Counter Hoensbroek Blauwe Dame Bowlo Chapeau Catering Coiffeur Heunen Drukkerij L'Ortye Duramotion Grieks Restaurant Sarantis Hendriks Sportpaleis Houtatelier Borger Installatiebedrijf Knibbeler BV Leon Meessen Optometrie Otterveurdt Zwemparadijs Poelman Parfums Profile Tyrecenter Beaujean BV Rompelberg Ruiter Advocaten RRA Sign-It Reclameproducties Star Reizen Thijssen Pieters Groep Van Oost verzekeringenverzuim-pensioenen Villa de Proosdij Weld Point Vrung va 't CCH Grond en Goed Café Coba Ackermans Natuursteeen V.O.F. Automobielbedrijf Jo ten Oever BV Berden mode en wonen Bidfood Geleen Bob Stijl Café der Klinge Carwash Clean in 60 Meters De Naamse Steen EikenVloerdelen NL Ewil BV Friture Partyservice Fred van

de Heuvel Garage Boss Garagebedrijf & Keuringsstation Raets BV Groente- en Fruitspecialist Luc Ruiter & Zn. H-Weld H. van Son H.J. Beaujean BV Habets vh De Ster VOF Hans Stassar Camping & Recreatie B.V. HH Projectmanagement en Vastgoed J. Geelen Mama Loempia MMM mevr van de Brekel C.M. L'Ortye (Math) Paradiso Restaurant Petit Verbindt Roda support Schoenmode Crijns Slijterij Nijsten St. Janscollege Uffink's IJmuider zeevishandel Van Bun Plafonds BV van Oers Assurantie VOF Copier & Copier Metaal Wiel Peters Las- en Constructiewerken Jos Naebers Juwelier Ambiance Event Furniture

Adverteerder

Avondwinkel Hoensbroek Heineken Scheers Groep Adviseurs en Accountants VVD Heerlen Woonboulevard Heerlen Frietje Nico Friture Hollanders BV Bouwmachines


d'r Uul mieërt 2019

20

Hoensbroek Rooseveltstraat 2-4

Susteren Salvatorplein 3 T 045 528 0260 info@tpgroep.nl

www.tpgroep.nl

Badkamers sanitair cv-ketels verwarming Wij bieden u:

dealer

• Service • Advies

• Koop- Huur -

Lease cv-ketels

• Ontwerp • Eigen vakmensen

• Centrale verwarming

• Showroom Sanitair

• Gas -water - Lood-

gieterswerkzaamheden

• Onderhoudscontracten Hommerterweg 106 -108

6431 EX Hoensbroek

T 045 521 49 90

info@knibbelerinstallatie.nl

www.knibbelerinstallatie.nl

Hommerterweg 106-108 | 6431 EX Hoensbroek | T 045 521 49 90 info@knibbelerinstallatie.nl | www.knibbelerinstallatie.nl

PROFILE

CAR & TYRESERVICE

ag d n a ma end en

ls n wij geop a v a arn cht zij s!

C

BEAUJEAN

o e opt en erop lo tapp

sd tijden

Banden - APK - Auto-onderhoud

Verlengde Klinkertstraat 32 6433 PL Hoensbroek Tel. 045-5630653

Nieuwstraat 5, 6431 KP Hoensbroek 045 - 521 2163 info@deeetkamerhoensbroek.nl www.deeetkamerhoensbroek.nl


Een bloeiende jonge 'nieuwe' groep: De Neu Breuker Batsen

d'r Uul mieërt 2019

Zelfs midden in de winter 'bleujt Gebrook'. Bijvoorbeeld in vorm van de jonge enthousiaste vastelaovesgroep Neu Breuker Batsen. “De Breuker Batsen, die bestaan toch al veel langer?!” Dat klopt. Al in 2004 liep Antoin Peters met zijn vrouw Linda en de tweeling Riley en Siënna mee in de Breuker Optoch, samen met grootouders, broers en zussen. In 2006 liep de groep voor het eerst met een kleine wagen mee in de optocht, die gebouwd werd in de garage. Langzaam groeide de wagen in de loop van de jaren. Met veel plezier waren de Batsen er elk jaar bij, maar voor sommige groepsleden werd het door ouderdom en ziekte steeds lastiger om de optocht uit te lopen en de lange carnavalsdagen vol te houden. Twee jaar geleden nam de jeugd het spreekwoordelijke 'vastelaovessjtekske' over.

daarna kan iedereen werken aan het grovere werk en de afwerking gebeurt vervolgens door de secuurdere leden. Ook de ideeën voor de pakken ontwerpt de groep zelf. Een klein groepje gaat vervolgens op zoek naar stof zodat de naaister ermee aan de slag kan. Als de basis van de pakken af is, maakt de groep er zelf hoeden en accessoires bij en versiert de pakken verder. Het enthousiasme van de groep werkt aanstekelijk! Maar daarnaast straalt de groep ook passie en plezier uit. Dat blijkt ook uit de regel binnen de groep dat er tijdens de optocht nauwelijks alcohol gedronken mag worden. “We willen geen “zuipgroep” zijn. Dat zou ook jammer zijn van al het werk dat we hebben aan pakjes en wagen. We willen net als onze voorgangers een goed voorbeeld zijn en met trots en passie vastelaovend vieren!” Dat heeft de afgelopen twee jaar geresulteerd in een paar mooie optochtprijzen, maar nog belangrijker; in heel veel vastelaovesplezeer voor zowel de Batsen als de mensen langs de optocht. En als de enthousiaste Neu Breuker Batsen door de straten van Gebrook trekken, let dan ook eens op de chauffeur en de bijrijdster in de door een bevriende ondernemer uitgeleende bus.

Riley, Siënna en hun jongere zusje Kyara houden de Peters eer hoog, met om hen heen een hechte groep vrienden. Lang niet alle Batsen kenden elkaar voor ze bij de groep kwamen. Toch pakt de groep zich goed samen en zijn er geen kleine subgroepjes. Een nieuwe Bats wordt eerst uitgenodigd op de jaarlijkse BBQ of bowlen en dan wordt al snel duidelijk of er een klik is. Tijdens deze seizoensstart worden ook de eerste ideeën voor het thema, de wagen en de pakjes bedacht. De leeftijd van de achttien groepsleden varieert tussen de 14 en 22 jaar. En omdat er ook minderjarige leden zijn, wordt er met carnaval gekozen om eerst uit te gaan op plekken waar ook de jongste Batsen heen mogen. Pas als de jongsten naar huis zijn, gaan de ouderen verder naar andere locaties. Niet alleen de traditie en de naam hebben de Neu Batsen overgenomen. Vader en moeder Peters hebben de eerste jaren ook de kneepjes van het wagenbouwen en pakjes ontwerpen en naaien overgedragen. Het eerste jaar was moeder Linda zeer nauw betrokken bij het versieren van het pak en tasjes Vr 22 feb

naaien. Inmiddels doet de groep dit zelf. Vader Antoin is nog steeds zeer nauw betrokken bij het wagenbouwen. Het is zijn grootste hobby. Vrijwel dagelijks is hij in de optochthal te vinden. Omdat de groep voornamelijk uit scholieren en studenten bestaat, wordt zo goedkoop mogelijk gebouwd, maar binnen de middelen ook zo mooi mogelijk. Als de wagen eenmaal af is, wil de groep hem natuurlijk liefst zo vaak mogelijk aan het publiek laten zien. Daarom lopen ze naast de optocht in Hoensbroek ook mee in de grote optocht en lichtjesoptocht in Heerlen en met halfvasten in Bree. Riley geeft aan dat de sfeer tussen de verschillende Hoensbroekse wagenbouwgroepen in de optochthal geweldig is. Waar mogelijk

20:11

Breuker Aovend; SHC-zitting >MFC Gebrook

24

14:11

Groeëte Breuker Kingerzitting >Kasteel Hoensbroek

do

19:11

zo feb

28 feb

Vr

1

Opening Carnavalsweek & Kowrenne >Markt Auw Wieverbal aansluitend op Kowrenne >diverse Hoensbroekse café’s 20:33 Koeienbal CV de Bistrojanen >Ons Trefcentrum 8.33 Start scholenbezoek CCH, Sjtadsprins en sjlager winnaar >Hoensbroekse basisscholen.

mrt

Aansluitend op carnavalsviering (basis-)scholen: Lerarencarnaval >Hotel-Café Amicitia 20:11 Oud-Prinsenbal CV de Klotsköp >Café Dormans

za

14:11

2

mrt 19:33 19:33 20:11 20:33 20:33

Groeëte Breuker Kingeroptoch >Centrum Gebrook, Prijsuitreiking >op de Markt Aansluitend Kindercarnaval >diverse café’s en de SHC-narrentempels Sjluëteluëverdrach CCH >Kasteel Hoensbroek Bal CV de Lotbroekers >Hendriks Sportpaleis Vastelaovesbal CV Blauw-Wit >Gsh Mariarade Carnavalsbal CV de Bistrojanen >Ons Trefcentrum Carnavalsbal CV de Kangeroes >ANBO Slotfieës CCH >Kasteel Hoensbroek

mrt

3

11:11 14:11 14:11 14:11

ma

13:11

zo

Vastelaovesmis >Grote St. Janskerk Kingermiddig CV Blauw-Wit >Gsh Mariarade Kindermiddag CV de Klotsköp >Café Dormans Kindermiddag CV de Bistrojanen aansluitend Carnavalsbal >Ons Trefcentrum 20:11 Knatsjgekke Zondig Fieës CCH >Hotel-café Amicitia Carnavalsbal CV de Kangeroes >ANBO

4

mrt 16:11 20:11

di

5

Groeëte Breuker Optoch >Centrum Gebrook met Prijsuitreiking >op de Markt Feest na afloop van de optocht >in diverse café’s Optochtbal CV Blauw-Wit >Gsh Mariarade Optochtbal CV de Bistrojanen >Ons Trefcentrum Optochtbal CV de Lotbroekers >Hendriks Sportpaleis Carnavalsbal CV de Kangeroes >ANBO

15:00 Kindermiddag CV de Lotbroekers >Hendriks Sportpaleis 20:33 Sjlotaovend Breuker Vastelaovend CCH > Amicitia

mrt wo

6

mrt

20:11 20:00 20:00 20:33

Haringbijten CV de Bistrojanen >Ons Trefcentrum Haringhappen CV de Lotbroekers >Hendriks Sportpaleis Haringhappen CV de Klotsköp >Café Dormans Heringbiete >Amicitia

helpen ze elkaar, leren technieken van elkaar en ruimen samen op. Sinds vorig jaar beschikken de Batsen over een plateauwagen waardoor ze ook groter kunnen bouwen. En er wordt na het lassen nu geëxperimenteerd met tape constructies in plaats van kippengaas. Ze bewerken piepschuim voor de poppen op de wagen en de afwerking gebeurt met paintbrush. Begin oktober is de groep gestart met bouwen. Dankzij het lange seizoen is er dit jaar tijd om bewegende delen op de wagen te bouwen en hem zo speelser te maken. De taken binnen de groep zijn goed verdeeld. Bij het wagenbouwen zorgen de specialisten onder leiding van Antoin voor de basis,

21


d'r Uul mieĂŤrt 2019

22

Oog voor detail

Oog voor detail Oog voor detail www.coiffeurheunen.nl

www.coiffeurheunen.nl

www.coiffeurheunen.nl

www.mabs40.com

Gerard Bruningstraat 12 6416 EB Heerlen info@mabs40.com

Uw solar groothandel


d'r Uul mieërt 2019

Groeëte Breuker Kingeroptoch

Groeëte Breuker Vastelaovesoptoch

Zaterdag 2 maart 2019 GROENE ROUTE

14.11 uur

Rietrastraat

eg tw Ui

ia

ar M

t straa olen N . r Mg

Wilhelminastraat

N ie

str ster Kloo

t raa

sst

an

aat str uw

tJ

Sin

Be

aat

Opstellen: Vanaf 12.00 uur wordt opgesteld door enkelingen, kleine fragmenten, grote fragmenten, groepen zonder wagen en grote groepen zonder wagen op de Juliana Bernhardlaan (vanaf Alofsstraat richting Markt). Zeer grote wagens met de daarbij behorende groep of grote groep stellen zich op de Marktstraat op. U dient uiterlijk 12.30 uur aanwezig te zijn in verband met een eerste jurering.

ktstr

Mar

n aa dl r ha rn

Mgr. tr. uilles

kt Mar

na lia Ju

Nie uw t aa str

eg enw uil

at

at tra fds o o

13.11 uur

Lebo

k ors sto Pa

H

K

straat ofd Ho

Route: De optocht trekt vanaf 13.11 uur tot ca. 16.30 uur langs de volgende route: Juliana Bernhardlaan – Markt – Hoofdstraat – Alofsstraat – Juliana Bernhardlaan – Ridder Hoenstraat – Slakkenstraat – Nieuwstraat – Gebrookerplein – Hoofdstraat – Markt (ontbinden en prijsuitreiking).

aat

at tra ns oe rH de Rid

Route: De optocht trekt vanaf 14.11 uur tot ca. 15.30 uur langs de volgende route: Markt – Hoofdstraat – Alofsstraat – Juliana Bernhardlaan – Marktstraat – Mgr. Nolensstraat – Mgr. Lebouille-straat – Kouvenderstraat – Gebrookerplein – Hoofdstraat – Markt (ontbinden en prijsuitreiking).

Raambouwstraat t aa str en d an Gew at ra st er ei m al St et Pi

a str da ina Sle

Opstellen: Vanaf 13.00 uur wordt opgesteld op de Markt te Hoensbroek. U dient uiterlijk 13.30 uur aanwezig te zijn.

Maandag 4 maart 2019 GELE ROUTE

aat

rstr nde ouve

raat enst Slakk

s Op

el

Kasteel

l en

t

troute ners langs de optoch Wij vragen de bewo de optochtroute vriendelijk om eersvrij te houden. parkeerhavens) verk f sie clu (in

at

tra

das

eklaan Hoensbro

traat

u Pal

yts Stu

Defilé: De Sjtadsprins en zijn gevolg, zal het defilé afnemen op de hoek Pastoorskuilenweg Hoofdstraat.

23

Defilé: De Sjtadsprins en zijn gevolg, zal het defilé afnemen op de hoek Pastoorskuilenweg - Markt.

Gedecoreerden en ereleden Ereraad CCH:

“Breuker Optoch” op TV

Opname en uitzending “Breuker Optoch”

Geef aan de optochtcollecte en maak uitzending mogelijk! Dankzij de vele gulle sponsoren, giften van het Hoensbroekse carnavalspubliek en een bijdrage van de Gemeente Heerlen is het ook dit jaar weer gelukt om de grote optocht op de tv uit te kunnen zenden. De Groeëte Breuker Vastelaovesoptoch zal ook dit jaar weer worden gefilmd en snel na de vastelaovend uitgezonden worden via Youtube. De camera’s staan opgesteld op het Gebrookerplein. Om ook in de volgende jaren de Hoensbroekse optocht op te kunnen nemen, hebben we uw steun hard nodig! Ook dit jaar trekt vooraan in de optocht een collectekar. Geef aan de optochtcollecte en maak uitzending mogelijk!

Marcel Brans Jos van Soest Piet Mertens Frans Peters

Jan Martens Wil Bus Driek van 't Hoofd

Senatorenraad CCH:

H. Houben G. Stevelmans

J. L’Ortye J. Ten Lohuis

Beschermvrouwe CCH:

July Vijgen Grootvorst CCH:

R.K.H. (Ralf) Krewinkel Erevorst CCH:

M. Brans Commandeur in de Orde van de Kesjtieëluule:

H. Sterk Admiraal in de Orde van de Kesjtieëluule:

P.A.M. Mertens

J. Janssen K. van Leusen J. van Melick H. Portiek J. Rosbeek J. Schuffelers J. Vijgen

Bronzen legpenning CCH:

2016 De Vriendenkring 2015 H. Stassen 2013 VV De Winkbülle 2013 Gilde Blauw Sjuut 2012 Jean Rosbeek 2010 Toine Gresel 2009 Duo Oetgesjlaope 2008 Beppie Kraft 2008 CV de Bokkeriejesj 2006 Harmonie Sint Caecilia 2003 Hans Sterk 2002 Duo Theij & Marij 2000 Jef Pleumeekers 1999 Lei Meisen 1998 René Imkamp

Ridder in de Orde van de Kesjtieëluule:

C.J. Bindels J. Brassée R. Corten H. Crijns J. Habets J. Hendrix J. van 't Hoofd

W. Bos H. Bremen H.J. Creusen Mevr. Grein L.J. Habets H. van 't Hooft H. Houben

J. Jötten G. Luijpen W. Otermans C. Roos L. Schoonbroodt T. Tonnaer G. Waanders

J. Gorski A. Wijnen H. Höppener G. Koenen G. Lendi Jan L'Ortye M. L'Ortye M. Mertens A. Nederstigt F. Niesten J. Pecasse H. Schoonbroodt F. Vroemen H. Hochstenbach J. Vogels

Ereleden

Orde van Verdienste CCH:

T. van Bentum H. Bertrand L. Bonné P. Borger H. Breugelmans S. van Cleef B. Engelen H. Coumans P. van Criekingen H. Curvers R. Debie H. Giesen Gemengd kerkelijk zangkoor St. Caecilia

De heer Jan van Berkel De heer Marcel Brans De heer M. de Jong Mevrouw Adriane Keulen De heer Theo Kleiweg De heer en mevrouw Ten Lohuis De heer en mevrouw Mengelers De heer Armand Naebers De heer en mevrouw Peters De heer en mevrouw Schoonbroodt Mevrouw L. Snijders De heer J. van Soest De heer en mevrouw Vijgen De heer en mevrouw Vorage De heer John Willems

Kijk voor het volledige overzicht van CCH-ordedragers en Oud-Prinsen op www.cch-gebrook.nl

KOUVENDERSTRAAT 111 BURGEMEESTER KESSENPLEIN 3D info@offermansfysio.nl

ONZE SPECIALISATIES

L. Heuts R. Hochstenbach A. de Jong J. Kuit H. Linsen Jos L'Ortye K. Peters J. Moonen S. Nederstigt J. Offermans I. Rosbeek H. Stanneveld L. Wiertz L. Römgens jr. M. van Straten

WWW. O F F E R MA NSF Y SIO . NL Aangesloten bij Parkinsonnet en Schoudernet Beweeggroepen: artrose, COPD, Diabetes type2 en etalagebenen

· Fysiotherapie · Manuele therapie · Osteopathie · Oedeemtherapie · Oncologische fysiotherapie · Sportfysiotherapie · Kaakfysiotherapie · Geriatrische fysiotherapie · Handfysiotherapie · Dry Needling · Zwangerfit · Algemene, Geriatrische en Hand-Ergotherapie


d'r Uul mieërt 2019

24

Wie is deWie erfrechtspecialist? is de erfrechtspecialist? is deWie erfrechtspecialist? De Notaris De Notaris natuurlijk! Denatuurlijk! Notaris natuurlijk! GR G RA ATTIS IS IN INFFO O-A -AVVO ON ND DEEN N oovveerr eerf rfre recchhtt eenn hheett levveennsste le tessta tam meenntt

In Inwil een eendeskundig levenstestament levenstestament geeft geeft U en in begrijpeuu volmacht volmacht aan aan uw uw partner partner lijke taal geïnformeerd worden en/of en/ofhet kinderen kinderen of of een een andere over erfrecht enandere levenstesvertrouwenspersoon, vertrouwenspersoon, om omduizenuw uw tamenten? U wil geen financiële financiële zaken zaken te te regelen regelen den euro's hiervoor uitgeven? als als uu hier hier zelf zelf niet niet meer meer toe toe in in Maak dan direct een afspraak staat staat bent bent door door bijvoorbeeld bijvoorbeeld bij de notaris. Wij houden dementie, dementie,opname opname in in een een regelmatig gratis infoavonden ziekenhuis/verpleegkliniek ziekenhuis/verpleegkliniek of of over deze thema's, waarvoor ik fysieke fysieke beperkingen. beperkingen. u bij deze van harte uitnodig.

oe oe uzelf uzelf en en uw uw portemonnee portemonnee en plezier en maak een spraak praak bij bij de de notaris notaris en en a niet niet naar naar duur duur betaalde betaalde ssenpersonen die zich aleren aleren als als erfrechtspecialist erfrechtspecialist !!

Wolfs | Knops Notarissen

ijj houden houden regelmatig regelmatig gratis gratis fo o avonden avonden over over deze deze thema’s, thema’s, aarvoor aarvoor ik ik uu bij bij deze deze van van harte harte

erfbelasting erfbelasting besparen besparen en en de de

bijdrage bijdrage in in het het kader kader van van de de Wet Wet u geeft In een levenstestament langdurige langdurigeaan zorg zorguw verminderen. verminderen. volmacht partner en/of Ook Ook kunt kunt uu in in het het

VVoooorr m meeeerr in uw partner na uw overlijden In een levenstestament geeft uw uwwensen partner partner na na uw uw overlijden overlijden inmedische form fo rmaatitiee dat •levenstestament U kunt laten vastleggen sche opnemen, en Voor meer informatie eenn in in sscchhririjv wordt opgenomen in een u volmacht aan uw partner wensen opnemen, en wensen wordt wordt opgenomen opgenomen in in een een jv in in g g zi zi als uw partner na uw overlijden e e wensen voor uw levenseinde en inschrijving zie de o o n n ze w ze weebbssititeezoals verzorgingstehuis, hij/zij voor uw levenseinde en/of kinderen of eenhij/zij andere verzorgingstehuis, verzorgingstehuis, hij/zij de de wordt opgenomen in een zoals een behandelverbod en onze website kindsdelen niet hoeft “op te vertrouwenspersoon, om“op uwte een behandelverbod en een kindsdelen kindsdelen niet niet hoeft hoeft “op te verzorgingstehuis, hij/zij de een euthanasieverklaring. eten”’. euthanasieverklaring. financiële eten”’ eten”’.. zaken te regelen kindsdelen niet hoeft "op te Wij adviseren iedereen die • Door een slimme u hiereen zelfslimme niet meer toe in Wij adviseren iedereen die •als • Door Door een slimme eten". "Sarah" "Abraham" rentebepaling in uw staat bentofdoor bijvoorbeeld rentebepaling rentebepaling in in uw uw heeft ge- “Sarah” of “Abraham” heeft •gezien Door een eenlevenstestament slimme rentebepazien een levenstestament te te testament op te nemen, dementie, opname in een testament testament op op te te nemen, nemen, ling inopstellen. uw testament laten opstellen. betalen uw kinderen straks laten ziekenhuis/verpleegkliniek of betalen betalen uw uw kinderen kinderen straks straks Wij Wij informeren informeren uu graag graagop te Wijfors informeren U graag nader nemen, betalen uw kinderen minder erfbelasting. fysieke beperkingen. fors fors minder minder erfbelasting. erfbelasting. nader nader tijdens tijdens een een gratis gratis tijdens een gratis gesprek. fors minder erfbelasting. In Ook uw legt u vast Ook het betrekken van uw In uw testament legt u vast Ooktestament het het betrekken betrekken van van uw uw wie straks gesprek. gesprek. Kom Kom ook ook naar naar Kom ook naar onze het betrekken van uw uwkleinkinderen erfgenamen Voorbeel- Ook wie erfgenamen zijn. kleinkinderen in uw gratis testament Door een levenstestament kleinkinderen in inzijn. uw uw testament testament onze onzeuw gratis gratis info-avonden info-avonden infoavonden over het erfrecht kleinkinderen inen uw den van zaken dieuu hierin ook Voorbeelden van zaken die u kan veel erfbelasting te maken voorkomt kan kan veel veel erfbelasting erfbelasting over over het het erfrecht erfrecht en de detestament de levenstestamenten. kan veel hierin ookerfbelasting kunt regelen:besparen. enbesparen. het aanstellen besparen. besparen. levenstestamenten. levenstestamenten. kunt regelen:van een • U wilt dat uw erfenis alleen bewindvoerder de rechter, • U wilt dat uwdoor erfenis alleen voor uw eigen kinderen waardoor u en uw partner en/ voor uw eigen kinderen bestemd is. Dan kunt u een of kinderenis. deDan touwtjes bestemd kunt in u een uitsluitingsclausule laten eigen handen houden!laten Met uitsluitingsclausule opnemen waarin staat dat uw het levenstestament kunt u opnemen waarin staat dat uw erfgenamen hun erfenis niet erfbelasting besparen en deniet erfgenamen hun erfenis hoeven te delen met hun (ex-) bijdrage in het kader van de Wet hoeven te delen met hun partners. langdurige zorg verminderen. notarissen@wolfsknops.nl notarissen@wolfsknops.nl || www.wolfsknopsnotarissen.nl www.wolfsknopsnotarissen.nl notarissen@wolfsknops.nl | www.wolfsknopsnotarissen.nl notarissen@wolfsknops.nl | www.wolfsknopsnotarissen.n (ex-)partners. •045 U--kunt laten als Ook kunt Tempsplein uTempsplein in het 25 25 || Heerlen Heerlen || T:T: 045 571 571 94 Tempsplein 94 30 30vastleggen 25 |dat Heerlen | T: 045 - 571 Tempsplein 94 30 25 | Heerlen | T: 045 - 571 94 30

LORTYEHOL7005

aarom aarom isis het het zo zo belangrijk belangrijk een een ctueel) ctueel) testament testament en en een een goed goed venstestament venstestament te te hebben hebben ?? mdat mdat we we graag graag de de touwtjes touwtjes eigen eigen handen handen willen willen houden houden n we we graag graag zo zo min min mogelijk mogelijk

Door Door een een levenstestament levenstestament

Waarom is het zo belangrijk te te maken maken voorkomt voorkomt uu een (actueel)van testament en een het het aanstellen aanstellen van een een goed levenstestament te bewindvoerder bewindvoerder door door de de rechter, rechter, hebben? we graag waardoor waardoor uOmdat u en en uw uw partner partner en/ en/de touwtjes inde eigen handen of of kinderen kinderen de touwtjes touwtjes in in willen eigen eigen handen handen houden! Met Met houden en wehouden! graag zo min het het levenstestament levenstestament kunt kunt uu mogelijk belasting betalen.

Wolfs | Knops Notarissen

egrijpelijke grijpelijke taal taal geïnformeerd geïnformeerd orden orden over over het het erfrecht erfrecht en en

levenstestament levenstestament medische medische U wil deskundig in kinderen of eenen andere vertrouwensen wensen opnemen, opnemen, en en wensen wensen begrijpelijke taal geïnformeerd wenspersoon, om uw financiële voor voor uw uwover levenseinde levenseinde zoals zoals worden het erfrecht en zaken te regelen als u hier zelf een een behandelverbod behandelverbod en een een levenstestamenten ? en niet meer toe in staat bent door euthanasieverklaring. euthanasieverklaring. Doe uzelf en uw portemonnee bijvoorbeeld dementie, Wij Wij adviseren adviseren iedereen die een plezier eniedereen maak eendie opname in een ziekenhuis/ver“Sarah” “Sarah”of ofbij “Abraham” “Abraham” heeft heeft afspraak de notaris en pleegkliniek of fysieke gezien ga niet een naar duur betaaldebepergezien een levenstestament levenstestament te te kingen. tussenpersonen laten laten opstellen. opstellen. die zich etaleren als erfrechtspecialist ! Door levenstestament In In uw uw een testament testament legt legt uu vast vast te maken voorkomt uzijn. het aanstelWij regelmatig gratis wie wiehouden uw uw erfgenamen erfgenamen zijn. len van een van bewindvoerder info avonden over deze die thema’s, Voorbeelden Voorbeelden van zaken zaken die uu waarvoor ikkunt u bijregelen: deze van harte hierin hierinde ook ookrechter, kunt regelen: door waardoor u en •uitnodig. • UUpartner wilt wilt dat dat uw uw erfenis erfenis alleen alleen de uw en/of kinderen voor voor uw uwineigen eigen kinderen kinderen touwtjes eigen handen Waarom isMet het zo belangrijk een bestemd bestemd is. is.Dan Dan kunt kunt uu een een houden! het levenstesta(actueel) testament enlaten een goed uitsluitingsclausule uitsluitingsclausule laten ment kunt u erfbelasting levenstestament hebben ? uw opnemen opnemen waarin staat staat dat dat uw besparen enwaarin detebijdrage in het Omdat we graag de erfenis touwtjes erfgenamen erfgenamen hun hun erfenis niet niet kader van de Wet langdurige in eigen handen willen hoeven hoeven te te delen delen met methouden hun hun (ex-) (ex-) zorg verminderen. Ook kunt u en partners. we graag zo min mogelijk partners. in het levenstestament medibetalen. •belasting • UUkunt kuntlaten latenvastleggen vastleggendat datals als

GRATIS INFO-AVONDEN over erfrecht en het levenstestament

MILIEU ECO. LOGISCH. lort ye.eu • lort yecontainer.nl