Vastelaovesgezet d'r Uul 2016

Page 1

D'R UUL FIBBERWARI 2016

VASTELAOVESGEZET VA

GEBROOK

6 201

5

11

X JAOR

D R E G N I L J S V ER K O O R B E AA G


d'r Uul fibberwari 2016

2

• IN EN VERKOOP AUTO`S & MOTOREN • VERKOOP GEBRUIKTE ONDERDELEN AUTO`S & MOTOREN • REPARATIE`S EN ONDERHOUD • INLEVERPUNT VOOR UW OUDE AUTO, MOTOR, SCOOTER EN BROMMER MET DIRECTE VRIJWARING.

TEL: 045-5229045

WWW.DT-MOTORS.NL

Badkamers sa Wij bieden u:

• Service Wijngaardsweg 61 | 6433 KA Hoensbroek 045-523 8888 | http://new.loven.nl• Advies

Spoorstraat 64-66 Nuth | +31 ((0))45 528 52 00 | www.moonenbouwbv.nl Spoorstraat 64-66 Nuth | +31 0 45 528 52 00 | www.moonenbouwbv.nl Spoorstraat 64-66 Nuth | +31 (0)45 528 52 00 | www.moonenbouwbv.nl

• Ontwerp • Eigen vakmensen

Badkamers sanitairsanitair cv-ketels verwarming Badkamers cv-ketels verwarming • Showroom Sanitair Wij bieden u:

Wij bieden u:

• Service

• Service

• Advies • Ontwerp • Eigen vakmensen • Showroom Sanitair

dealer

• Advies

Huur • Koop- Huur -• KoopLease cv-ketels

• Ontwerp

Hommerterweg 106 -108 • Centrale verwarming

Lease cv-ketels

• Eigen vakmensen • Showroom Sanitair

Hommerterweg 106 -108

Hommerterweg 106 -108

6431 EX Hoensbroek

dealer

6431 EX Hoensbroek

T 045 521 49 90

T 045 521 49 90

Hommerterweg • Centrale verwarming106-108 • Gas -water - Lood6431 EX Hoensbroek gieterswerkzaamheden • Gas -water - LoodT 045 521 49 90 gieterswerkzaamheden • Onderhoudscontracten info@knibbelerinstallatie.nl • Onderhoudscontracten www.knibbelerinstallatie.nl info@knibbelerinstallatie.nl www.knibbelerinstallatie.nl

info@knibbelerinstallatie.nl

www.knibbelerinstallatie.nl

Maak uw interieur compleet Nieuwstraat 14 Hoensbroek Tel 045 521 29 00

6431 EX


Wie is Sjtadsprins Tim d'r Ieësjte?

d'r Uul fibberwari 2016

3

Hoe, wat, waar, waarom, wanneer, waarvoor en waardoor? Een interview met de nieuwe Sjtadsprins va Gebrook. Volledige naam met alles erop en eraan? Mijn volledige naam is Timotheus Maria Johannes L’Ortye. Eigenlijk is mijn achternaam officieël op papier zelfs L’Ortije, omdat vroeger bij het inschrijven ze de “y” hebben aangezien als “ij” en hierna is dit nooit meer aangepast. L’Ortye is echter de juiste naam!

Drank?

Geboren op... en waar? Ik ben geboren op 30-11-1987 in Heerlen in de vroedvrouwenschool. Op een zondag om 11.50 uur. 3050 gram was mijn gewicht en de lengte 46cm. Volgens mijn moeder was ik een kleintje en paste ik in een schoenendoos!

Kleding?

Getrouwd, verliefd, verloofd, samenwonend? Ik woon samen met mijn lieve vriendin Cecile. Inmiddels wonen we nu 3 jaar samen en zijn al bijna 9,5 jaar bij elkaar.

Beroep of studie? Ik heb Technishe Bedrijfskunde gestudeerd op Zuyd Hogeschool in Heerlen. Inmiddels werk ik nu ongeveer 6 jaar fulltime bij mijn vader in het bedrijf: L’Ortye Tuin-Deco-Bouw. Verder heb ik vroeger op de basisschool de Regenboog gezeten en Emmacollega Broekland.

Stad? Alleerst natuurlijk os Gebrook! Meestal gaan we naar Heerlen om te stappen. Maar Maastricht is ook een heel mooie en gezellige stad om te vertoeven.

Eten? Eigenlijk lust ik alles wel.. . behalve wortelstampot vind ik niet lekker. We gaan in het weekend meestal uit eten. Iedere keer iets anders... voor de afwisseling. De ene keer sushi, dan Grieks, dan weer eens Italiaans etcetera.

Beste vastelaovesliedje?

Ik werk veel dus heb ik niet zo veel tijd (en zin) om uitgebreid te shoppen.. maar ik vind het wel belangrijk om goed gekleed te zijn. Ondanks dat ik bijna alleen maar in mijn werkkleding loop door de weeks. In mijn vrije tijd loop ik meestal rond met een mooie spijkerbroek en een nette polo of t-shirt. In een hemd of pak zul je mij niet zo snel aantreffen.. ik draag het liefste iets wat lekker zit.

Vakantie? Ik vind het leuk om nieuwe plekken te ontdekken en wat te doen tijdens een vakantie, in plaats van een standaard vakantie naar bijvoorbeeld Spanje... en de hele dag maar wat op het strand liggen te hangen. Afgelopen jaar zijn we naar Curaçao geweest en dit was een super vakantie. Constant 28 graden en een lekker windje erbij waardoor het niet te warm is. Lekker eten, leuke en vriendelijke mensen... en mooie natuur om te zien en genoeg te doen (snorkelen, jetskiën etc.).

Vertel eens iets over je familie? Mijn opa is het het familiebedrijf begonnen en is in het begin begonnen met het handelen in kolen. Nadat hier de vraag naar afnam is hij begonnen in de handel van grind en zand. Vervolgens zijn er nog meer takken van sport bij gekomen waaronder de handel waar ik mij nu in begeef (verkoop van tuinmaterialen). Mijn opa, mijn vader, mijn ooms Math en Jan hebben ook bij het CCH gezeten en hier veel voor betekend. Jan is bijvoorbeeld ook Prins geweest!

dialect spreken had ik nog nooit eerder gedaan. Dit waren even punten waar ik mezelf overheen moest zetten. Ik zie alleen maar de positieve kanten er van in. Veel plezier maken, nieuwe mensen leren kennen.. ook gezien het 5×11 jubilieumseizoen is het bijzonder om Sjtadsprins te zijn. Ik weet t zeker…Sjtadsprins van Gebrook wordt een fantastische ervaring.

Meestal drink ik gewoon een pilsje. Maar ik vind het ook lekker om vaker Desperados te drinken. Als er wijn wordt geschonken drink ik ook gewoon mee.. en het is ook wel eens lekker om een speciaal bier of en andere sterke likeur te drinken.

Dat is natuurlijk “Bonzjoere” van de Bölkes… mijn eigen sjlager van dit seizoen.

Je mooiste vastelaovesherinnering? De mooiste carnavalservaring ga ik dit jaar beleven! Ik weet zeker dat het een geweldige ervaring zal worden die mij niemand meer afpakt.

Grootste genoegen? Het grootste genoegen krijg ik als ik een tevreden klant heb, die enthousiast vertelt hoe tevreden ze zijn.

Hobby? Ik vind het leuk om uit eten te gaan met vrienden, filmpje te pakken, iets drinken in de stad. Ik hou van mooie auto’s, en verder is mijn werk gedeeltelijk mijn hobby.

Grootste ergernis? Mensen die onredelijk zijn.

Radio? Ik zit niet veel in de auto, maar als de radio aanstaat let ik niet op welke zender ik heb opstaan. Als op dat moment de muziek maar leuk is. Vaak is dit 3FM of 100% NL.

Televisie? Ik kijk veel tv maar niet specifiek naar vaste zenders, is maar net wat erop is en leuk is.. Ik kijk wel vaker series via Netflix.

Naar bed om?

Sport? Ik heb vroeger altijd veel gesport... voetbal, judo, basketbal. Na meerdere botbreuken was na een breuk in mijn kuitbeen eigenlijk de zin een beetje over en ben ik gestopt met sporten (voetbal). Hierna heb ik nog een paar jaar gefitnesst. Door alle drukte heb ik al een paar jaar niet meer gesport... maar ik moet wel het eigenlijk z.s.m. weer oppakken.

Muziek? Ik hou eigenlijk van bijna alle soorten muziek en ik heb geen echte voorkeur naar een bepaalde soort muziek. Ik vind hiphop wel vaak leuk en de muziek van de bekende DJ’s.

Lezen? Ik lees geen boeken, ik kijk liever een leuke film!

Film? Ik kijk best veel films. Een goede komedie film of actie film vind ik wel leuk om naar te kijken.

Meestal ga ik iets na 12 uur naar bed.

Waar mogen we je midden in de nacht voor wakker maken? Liever slaap ik lekker door..

Tic? Ik ben een echte controle freak.

Wanneer werd je gevraagd om Sjtadsprins te worden? In juni kwam Ton bij mij langs op de zaak. Hij zag een vurenhouten overkapping bij ons op de zaak staan en hij zag dit wel zitten om zijn kolonies bijen onder te brengen. Achteraf bleek dat hij helemaal niet op zoek was naar een nieuw tehuis voor zijn bijen, maar dat hij mij iets kwam vragen!! Ik heb er wel nog even over moeten nadenken. Ik vond het een grote eer dat ik gevraagd werd, maar ik had de vraag niet zien aan komen en was er even overrompeld door. Verder heb ook best last van plankenkoorts en

Spijt van? Ik heb nergens spijt van. Om iets te willen bereiken heb je altijd te maken met tegenslagen, maar daar leer je juist van en maakt je alleen maar sterker.

Tot slot…wil je nog iets kwijt of heb je nog een boodschap voor de lezers? Ik weet zeker dat we er samen een super vastelaovend van gaan maken, zeker in dit speciale 5×11 jubilieumsjaar. Ik wens alle mensen een fantastische vastelaovend!!!

Mit Gebrook Alaaf Sjtadsprins Tim d'r Ieësjte


d'r Uul fibberwari 2016

4

hydrotec Kouvenderstraat 208 6431 HJ Hoensbroek 045-5212031

www.schildersbedrijfknooren.nl

• Achmea-Avero • Schadegarant • Glasgarant • 24-uurs service • Focwa-Eurogarant

Autoschade Koenen regelt echt alles voor u INDU ST R IESTRAAT 29 6433 JW HOENSBROEK

T. 045 - 532 73 19

INDU ST R IESTRAAT 29 6433 JW HOENSBROEK

T. 045 - 532 73 19

Breukerweg 178 6412 ZL Heerlen T 045-521 54 50 F 045-522 99 76 www.schadenet-koenen.nl


Proclamatie Sjtadsprins Tim d'r Ieësjte

d'r Uul fibberwari 2016

5

Vier, Tim d’r Ieësjte, Sjtadsprins va Gebrook biej de grasie va d’r Wieze Raod, Graaf uëver alle kesjtieëlule, – ulinnekes en – uulskukes, Markies uëver Groeët Gebrook va Lot- en Uëverbrook pis aa de Passart en van ‘t kesjtieël pis bienao Aostrao, Hertog uëver alle Gebreuker en Gebreukerinnekes die same mit mich en ‘t CCH, va Gebrook ‘n richtige narresjtad gónt make, proklamere de noe volgende elf raegels, Ten 11e

Ich wil ‘t CCH bedanke vuuër de keus va dit jaor. Ich ving ‘t ’n groeëte ier dat ich gevraog bin Sjtadsprins te zin in dit 5×11 jubileumjaor. Ten 10e

Stan d’r Ieësjte haat ‘t aafgelaope jaor laote zieën wiej ste vastelaovend mós viere. Ich haop dat Stan mich es ‘groentje’ de’ kneepkes’ van ‘t prinssjap wilt liere.

Ten 6e

Dat ich 20 jaor geleje jeugdprins waor va VV Mariarade waor al ‘n groeët fieës, mer noe maog ich es Sjtadsprins vuërop in oos Breuker paradies. Ten 5e

Belangriek is dat vier mit z’n allen vastelaovend viere i Gebrook. Mit ‘n traon en ‘ne lach. Mer belangriek is aoch dat aa de luuj die neet d’r biej kinne zin waert gedach.

Ten 9e

Ten 4e

Op de ieësjte plaatsj oze pesjtoer William van Dijck en Burgemaester Ralf Krewinkel. Vanaaf dit jaor kinne vier hun liere, wiej vier Breuker luuj vastelaovend viere.

Dat de wageboewesj en optochdaelnummesj ummer väöl inspiratie höbbe dat is ‘n gegaeve. Aoch in dit jubileumjaor kint gier de sjoeënste optoch va Limburg hiej i Gebrook belaeve.

Ten 8e

Gaer wil ich mien pap en mam bedanke dat ich dit jaor es Sjtadsprins van ‘t CCH vuërop kin gaon. Mer aoch zónger de sjteun va mien vrundin Cecile zou ich hiej neet kinne sjtaon. Ten 7e

Zoe wiej gier wit handel ich ónger angere i sjtaen op doerdewaekse dage, mer vanaaf noe gaon ich aoch mien sjtentje aa de Breuker vastelaovend biejdrage.

Ten 3e

Dit jaor is Mariarade good vertegenwoordigd in oos Breuker paradies. ‘ne Sjtadsprins oet Mariarade! En de Bölkes pakde mit hunne sjlager ‘Bonzjoere’ dit vastelaovesjaor d’r ieësjte pries. Ten 2e

Mit d’r vastelaovend is ’t in oos femilie ummer ‘Alaaf’.

Vuuërwoeërd Ton Toussaint

Miene opa, miene pap en mien nónke Math en Jan sjote biej ’t CCH, ’t Optochkomitee en d’r Vriendenkring jaorelangk d’r voeëgel aaf. Ten 1e

Leef Breuker luuj, genóg gekald, laot noe mer klinke oet jieëkere hook: “Vier zint al 5 x 11 jaor versjlingerd aa Gebrook!!”

Gegaeve i Gebrook op 9 jannewari 2016 Sjtadsprins Tim d'r Ieësjte, biejgesjtange doer prizedent Ton en ziene Wieze Raod van´t vastelaovesriek Gebrook.

Dankwoord Stan d'r Ieësjte

Leef Breuker en Breukerinne, Es ich dit vuuërwoeërd vuuër oze UUL sjrief löpt 't jaor op zien ing. 'n Jaor woe van al in is gebuërd, d'r lach en de traon logen aoch dit jaor kort biejaen. 'n Jaor woe fantastiese evenementen i gevierd kóste waere, mer aoch 'n jaor dat ós confronteerde mit minder sjoeën dinger die oos Breuker luuj höbbe getróffe. 'n Nuuj jaor sjtaet te wachten. Wat zal 't bringe? Vas sjtaet dat 't opnuuj 'n fantasties vastelaovessezoen zal waeren i Gebrook. 't CCH viert z'n 5x11-jaorig jubeleum en al sjtaet in 't taeke va 'Versjlingerd aa Gebrook', 'n motto dat väöl zaet uëver de meneer woe op vier i Gebrook vastelaovend vieren. Oos vrung va de Klotsköp, De Vriendekring en Blauw-Wit vieren aoch 'n jubeleum. Allenuij fieëste woe vier same gruëtsj op kinne zin. Vastelaovend waert i Gebrook groeët gevierd en braed gedragen. Vanaaf dees plaatsj wil ich dan aoch alledrieë de vereniginge va harte fillesetere! Mer wiej gezag viert aoch oos CCH 't 5x11-jaorig jubeleum. De fantastiese zitting 'Ode aa Gebrook'' zal in twieë opveuringe truuk kieken op 55 jaor vastelaovend i Gebrook vuuër en doer Breuker luuj. Mieë wiej 175 daelnummesj zulle mitwirke, oud en jóngk zulle zich biej dees 'Ode aa Gebrook' treffen en ich wil alle luuj die mit dónt alvas bedanke vuuër hunne izat óm va dit evenement get groeëts te maken. Mer biej dees 'Ode aa Gebrook' zal 't neet blieve, want aoch väöl anger evenemente zullen in 't taeke sjtaon va 5x11 jaor CCH. Gebrook zal weer broeze mit d'r vastelaovend. 't Leedjeskonkoer, de Prinseproclamasie, 't Kówrenne, de Sjluëteluëverdrach en vazelfsjpraekend de twieë Optochte zulle vuuër 'n gouwe rendje zörge biej dit 55-jaorig jubeleum, woe Gebrook gruëtsj op maag zin. Ich wil dan aoch names 't CCH en oze Sjtadsprins jieëkerinne dae 'n biejdrage lieëvert aan oze Breuker vastelaovend daovuuër va harte danke!

Mit 'n Gebrook Alaaf, Ton Toussaint, Prizedent

Es klein, nog kleiner, jungske keek ich al mit väöl bewongering nao d’r Sjtadsprins mit ziene scepter en vere. Aafgelaope jaor haow ich de ieër om dees vere zelf te maoge drage; wat waor dat sjiek. Ich kiek truuk op ’n fantasties jaor, woeë in de sjoeëne en biezongere momente neet zint te tille. En noe mien ieësjte taak es auwd Sjtadsprins Stan I, ´t sjrieve va ´t Dankwoeërd vuuër in d´r Uul. Neet lestig este bedinks wieväöl luuj datste wils bedanke die ´t vuuër dich mögelik make um Sjtadsprins te zin…. en die dich auch Sjtadsprins laote veule. Dat begint biej ’t CCH en dat lup via dien gezin, femilie en vrung gans doeër tot en mit jekere Breuker vastelaovesgek. ’t CCH wil ich dan auch gaer bedanke vuuër ’t vertroewe en de keus um mich Sjtadsprins va Gebrook te make. Auch mit Jos miene adjudant, Guido miene standin-adjudant en alle Prinsebegeleiders waor ich erg bliej; ’t is dit jaor soms get later gewoeëre dan van te vuuëre gedach en toch keem ich altied good heem. Thoes… dao waor ’t diks hectisch en ich hoofde de duuër mèr achter mich toe te trikke en kòs op paad. Imke haat mich geweldig ongersjteunt en tegeliekertied ‘t hoes same mit Siem dreijende gehaute. Dat alles auch mit hulp va d’r Roel, ‘t Fabiënne, d’r Hub, ‘t Marion, miene Pap, ‘t Jacqueline, ‘t Aniek, d’r Maurits en d’r Noud. Es Breuker jong bin ich grueëtsj op wie vier allenuij, Breuker en Breukerinnekes, jekerein angesj, same va Gebrook ’n richtige narresjtad make. Of dat noeë in ’n vastelaovesvereiniging, ’n hermenie, ’n fanfaar, ’ne vastelaovesgroep, ’n organisatie, es cultuurbesjermer, es sjpegelvuuërhouder of es sjponsor is, jekerein zörgt vuuër un stökske Breuker Paradies. Dat waor dit jaor weer zoeë en wie sjiek is ’t es vier dit nog jaore zoeë maoge viere. Dat is mich gans väöl waerd en ich kiek d ‘r nao oet om noe aoch vanoet ’t CCH ’n steintje biej te drage aa zoeëne vastelaovend. Ich dank uch allenuij!

Gebrook Alaaf, Stan Dieteren Sjtadsprins va Gebrook 2015


d'r Uul fibberwari 2016

6 Voor al uw reizen en voor serVice met een idee.indd 1

idee.indd 1

24-10-14 10:58

star reizen

Goesweg 2a 6451 GG Schinveld T: 045 5330909 F: 045-5331624 E: info@starreizen.nl

Hoensbroek Rooseveltstraat 2-4

Susteren Salvatorplein 3 T 045 528 0260 info@tpgroep.nl

www.tpgroep.nl

Uw specialist in creatieve houtbewerking Interieurs, decors, creatieve houten objecten Vier wunsje uch enne fijne vastelaovend

Frisostraat 1 / 6433 GN HoeNsbroek / t 06 111 756 01 iNFo@HoutatelierborGer.Nl / www.HoutatelierborGer.Nl


d'r Uul fibberwari 2016

De vaane oet De vaane oet, de troem gesjlage, D’r vasteloavend jubileert Vaöl vasteloavende alaaf Leef Breukervasteloavesvereniginge… Va harte gefeleseteerd De Breuker luuj zint greuëtsj op uch Vriendenkring en raode van ellef Want tig x 11 jaore lank Gaet neet zoeë mèr va zellef Gier zörgde al die jaore Mit flair en waardigheid Vuuër d’r sjoeënste vastelaovestied Dae in os Gebrook besjteit Aoch keest gier ummer ‘nne Prins Charmant, kordaat en wies Dae drie daag mit os sjoenkelt Doeër os Breuker Paradies D’r optoch ummer in ’t gelid Gein laökske vilt dao in…. Dat is toch mer de verdeenste Van ozze Vriendenkring! Leef vasteloavesvereniginge gier sjtaot vuuër os Gebrook Ummer opnuuj weer klaor Daorom zigge vier dank en preficiat Mit dit jubileumjaor

50 Jaar Café Coba

Twieë versjillende menere

7

Saer korte tieëd höb ich ‘ne renfiets. Mieën ouw leefde vuër dizze sjport höb ich waer opgepakt. Neet superfanatiek, mér óm in miene sjpaarzame vrieje tieëd toch effe gét bewaeging en ontsjpanning te zeuke. ’t Klinkt misjien raar, mér juus eine huëvel of ‘ne berg fiets ich gaer op, gewuën omdat ich dat es ’n oeëtdaging zieën. Es’te és nuuje pesjtoeër waersj gevraog óm é sjtuksjke te sjrieëve en dat da aoch nog vuër ein jubilerende vastelaovesvereniging, da kins’te dao wiej ‘ne berg taege op kieëke, of dat juus es ’n oeëtdaging aannumme. “Wiej eine berg” omdas’te nuuj bis en ’t aoch nog ins óm é jubileum gaet wat in jaore gezieën, diene eige laeftieëd uëvertruft. “Es ’n oeëtdaging” omdas’te nuuj bis en omdat ’t dieëne eige laeftieëd uëvertruft. Inderdaad, dezelfde argumente kint me vuër ’t ein en vuër ’t anger gebroeëke. Sjieënbaar kins’te de dinger dus op twieë versjillende menere bekieëke en benadere. Kumend en sjteunend, of mit enthousiasme en plezeer. Wiej ‘ne berg of es ’n oeëtdaging. En is dao noeë neet juus de Vastelaovend vuër? Eine kieër in ’t jaor de dinger, de gebuërtenisse, ’t gewuëne laeve, mit ‘ne angere bril te bekieëke. Ins angesj op de serieuze gebuërtenisse van ’t laeve aan te gaon. ’t Hulpt enorm óm neet d’r mood te laote zakke en zieëker in ’n welt die väöl te dek’s, aone dat ’t Vastelaovend is, al genóg op d’r kop sjtaet. Mit Vastelaovend waerd alles ómgedrieëd. V’r verkleije ós in ieëmes dae v’r neet aldaags zint. Gewuën luuj waere kuëninge, prinse en prinsesse. Dat is ’t sjpél. Mér in dat sjpél laote v’r zieën, dat v’r hieël väöl dinger aoch mit anger aoge kinne bekieëke. 5 x 11 jaor besjtaet ’t CCH i Gebrook. Al vieëfenvieftig jaor waere vieër doeër dees vereniging oeëtgenuëdigd óm zoeëväöl dinger in ós laeve ’ns mit anger aoge te bekieëke. D’r berg blieft eine berg, mér doe kins ’m op twieë menere beklumme. Kumend en sjteunend, of entousiast en vól goowe mood. Proficiat daoróm aan ’t CCH mit dit sjoeën jubileum en vól goowe mood en enthousiasme op nao de toekoms. Dat CCH en uch alleneij wunsj ich eine prachtige Vastelaond same. Pesjtoeër William van Dijck

Fer viert dit seizoen 50 jaar Café Coba . Proficiat Fer! Je zag veel klanten komen en gaan. Fijn dat we nog steeds met je mogen proosten!

?

Uul 2016 Zoek de verschillen

Ein nuuje burgemeister en pesjtoer, mer waem is waem?

D’r Uul © 2016

Is een uitgave van het Comité Carnavalsviering Hoensbroek D’r Uul wordt één keer per jaar verspreid in: Hoensbroek, Amstenraderveld, Treebeek, Passart, Amstenrade, Oirsbeek, Vaesrade, Nuth, Weustenrade, Swier en Wijnandsrade. De redactie: Guido Batens Marcel de Jonge Lea van der Kolk Jos Maas Robert Ruiter July Vijgen

Met dank aan: Torsten Faruhn, Math Mertens, Paul Borger, Hein Giesen Pastoor Van Dijck, Jean Rosbeek, Ger Luijpen, Emiel Bosch, de SHC-verenigingen, Foto Vroemen en alle anderen die bewust of onbewust een bijdrage hebben geleverd aan deze Uul. Vormgeving en DTP: Torsten Faruhn © Comité Carnavalsviering Hoensbroek


d'r Uul fibberwari 2016

8

KORTING 30% TOT 70%!!! Al 15 jaar de parfumspecialist!! Wij verkopen uitsluitend originele parfum!

Tandarts M. Geraeds Gouv. Baron van HĂśvellplein 20b 6432 HE Hoensbroek Behandeling op afspraak 0ROFESSIONEEL 4OONAANGEVEND 'ASTHEERSCHAP

INFO PROTOGA NL

CARNAVAL 2016 GEBROOK DONDERDAG: TAP OP DE MARKT (koerennen) ZATERDAG: TAP OP TERRAS (kinderoptocht) MAANDAG: TAP OP TERRAS (Breuker optocht) Wij zorgen voor muziek en gezelligheid Kom genieten van onze kleine en grote kaart SPECIALE CARNAVALSGERECHTEN SCHNITZEL | BIG BURGER | SPARERIBS VAN DONDERDAG T/M MAANDAG ALLE CARNAVALSGERECHTEN 12,50 Incl. friet en salade Maandag serveren wij uitsluitend carnavalsgerechten na de optocht Reserveer tijdig (045 577 89 22)

wunsjt Sjtadsprins TIM I en de Breuker luuj ‘ne sjoeĂŤne vastelaovend!


Breuker Vastelaovesleedjes Konkoer

d'r Uul fibberwari 2016

9

Hoe hebben de Bölkes het BVLK ervaren dit jaar?

Daar doe je dan voor de vijfde keer in zes jaar mee en ben je afgelopen jaar al heel mooi tweede geworden, hoor je ineens dat je bij de laatste vijf hoort. Dan horen wij samen met Siefoe en de Neutjes ineens tot de beste drie. Onze avond kan niet meer stuk. Het wordt toch wel spannend. Siefoe is derde geworden. Oeps nu loopt het zweet al een beetje over onze rug richting… Het zweet loopt niet alleen vanwege de kans om eerste te worden maar ook omdat Bölke Fer en Bölke Jos weten dat Bölke Robert komende zaterdag, 14 november 2015, de Jubileumprins van C.V. Blauw-Wit wordt. Hoe moet dat als we winnen, gaat even door het hoofd? En dan hebben we gewonnen. Blijdschap en een gevoel van trots overheersen, maar diegenen die aanwezig waren en het filmpje op facebook hebben gezien, weten nu waarom Bölke Robert verschrikt de handen voor zijn gezicht houdt. Op dat moment komt iedereen ons feliciteren en genieten we volop van deze overwinning en hoe zeer het ons gegund wordt. Wie had nou verwacht dat wij op zoveel sympathie mochten rekenen? July bedankt voor wederom een mooie tekst en Bryan bedankt voor de pakkende melodie. Dankzij overleg met Blauw Wit en het CCH is alles bespreekbaar en blijkt het mogelijk te zijn om aan alle verplichtingen te voldoen ondanks een Prins in ons midden. Een enkele keer, daar waar activiteiten samenvallen, lossen we het op een originele manier op.

6 1 0 2 K L V B s Nieuwkomer

Bonzjoere! Geen enkele braggelaer in ons Breuker paradies kan nog om ons heen!

Triple D

Joep Gorski

2Bieëjeen

Breuker Bubn 1x11 jaor

July en de Muppe 1x11 jaor

BONZJOERE!

Refrein Unne braggelaer, unne breuzelaer, Unne löbbes, hoddelaer Unne wauwelaer, unne grauwelaer Zukkezeumer, voele baer Unne knoevelaer, unne kloemelaer Subbedeus, sjaggeraer Unne grieëmelaer, unne miemelaer Unne fijne foetelaer Unne braggelaer, unne breuzelaer, Unne löbbes, hoddelaer Unne wauwelaer, unne grauwelaer Unne fijne foemelaer.

Winnaar presentatieprijs BVLK VIER DOON ’T ZOEË

Oetveurende: De Bölkes Teks: July Vijgen Moeziek: Bryan Stelten Couplet 1 Es de treute treute En de vaan oethingt Es de fleute fleute D’r vastelaovend zingt Dan wille vier bonzjoere Mit kwatsj en vaöl kabaal En viere vastelaovend Mit wem is os egaal!

Breuker Neutjes 2x11 jaor

Oetveurende: De Poetsbrigade

Couplet 2 Vier helle en vier gelle Verklietsje al os geld Vier bazele , besjnautse D’r vastelaovend tèlt. Dan wille vier bonzjoere Mit kwats en vaöl kabaal En viere vastelaovend Mit wem is os egaal! Refrein Brug Zitte vier os aan ’t buffèt Zingt jieëkerinne mit os mit! Refrein

D’r elfde van d’r elfde was het weer een fantastisch feest in een bomvol kasteel. Na afloop echter bleek dat het kasteel 'blietzeblank' was achtergelaten door de feestvierders. Wat was het geval? De twee vrolijke dames Yolanda Snackers en Renate Dijks van de Poetsbrigade zorgden er met hun poetsspulletjes voor dat zowel op als naast de buhne alles spik en span gepoetst werd! Met het liedje 'Vier doon ’t zoeë' en hun geweldige performance wisten zij de presentatieprijs te bemachtigen. Een welgemeend proficiat voor dit debutantenduo is dan ook op zijn plaa ts. Dat zij ook het publiek buiten Hoensbroek weten te vermaken blijkt wel uit het feit dat zij op het parkstad Verentreffen acte de presente mochten geven. Hoensbroek en omstreken zal beslist nog veel van dit vrolijke vastelaovesduo horen.


d'r Uul fibberwari 2016

10 Wiel Peters

las- en constructiewerken projectbeveiliging

Economiestraat 47a | 6433 KC Hoensbroek | www.wielpeters.nl Tel. 045 - 521 10 57 | Fax 045 - 523 47 05 | Mob. 06 - 53 53 67 73

Economiestraat 47a 6433 KC Hoensbroek www.wielpeters.nl

Tel. 045 - 521 10 57 Fax 045 - 523 47 05 Mob. 06 - 53 53 67 73

Frietje Fred

carnavals zaterdag (kinderoptocht) gezellig voor de eetkamer kijken, diverse broodjes, hamburger en frikandel € 2.00 bier fris en wijn € 1.50

carnavals maandag (grote optocht) horeca plein voor de eetkamer hoensbroek gezellig optocht kijken met dj diverse broodjes, soepen, broodjes frikandel en hamburger € 2.00 bier fris en koffie € 1.50 gebak € 1.50

Tel.: (045) 522 74 16 Openings- & Bezorgtijden: Ma. t/m za.: 16.00 - 22.00 uur zo.: 15.00 - 21.30 uur

Hoofdstraat 41-43 6431 LB Hoensbroek

www.deeetkamerhoensbroek.nl reserveringen@deeetkamerhoensbroek.nl 045 521 21 63 www.facebook.com/ Deeetkamerhoensbroek

rt:

ntee prese NNEN

KOERE

VR

5

L

RENBA

IE SCHOL

FEB

1 UUR VA 13.1

VR

5

ENBAL

LERAR

FEB

1 UUR VA 16.1

L

RNAVA

RCA KINDE

1 UUR VA 14.1

ABAL

EWAW

VA

UUR 20.33

HTBAL

OPTOC

1 UUR VA 13.1

Tel. : +31 45 521 80 10 • Fax : +31 45 523 14 11 • Mob. : +31 6 542 32 365 Tech. Dienst : +31 6 542 32 364 • www.greinalarm.com

ZO

7

FEB MA

8

FEB

FEB

UR 20.11 U

N

HAPPE

Grein Alarmsystemen B.V. • Galvaniweg 5 • 6101 XH Echt

6

FEB

9

AL

G HARIN

ZA

DI

SLOTB VA

4

feb

1 UUR VA 19.1

KOEKO

DO

.11 UUR VA 20

enin sam ing werk met

WO

10 B FE


KL

5 X 11

d'r Uul fibberwari 2016

JAOR

11

O TS KO P V A N ' T K E S J T I E E L

Rolle

D’r plies Jeffrey taege ‘ne lichtelijk aagesjaote Roel: “Vuuër d’r litste kieër. In dees proof mót g’r uëver d’r wiite sjtraep laope, gier hooft ‘m neet op te rolle..!! Lotto

Wiel kumt gans bliej haem: “Ich höb d’r lotto gewónne. Drie miljoeën euro! Pak dieën koffers”! “Wat é gelök” zaet Anita. “Wat mót ich inpakke, winter- of zoeëmerkleier”? “Makt mich nieks oeët”, zaet Wiel, “es’te vuuër ‘t aovendaete mer weg bis”. Räödselke

Juf Emmy zaet taege häör klas: “Huuj gónt v’r räödselkes vertille, wae wit é leuk raodsel”? Daantje stikt d’r vinger op. “t gaet druuëg dr’in en ‘t kumt naat dr’oeët, mit é dröppelke dr’aa, rao rao wat is dat”? De juf sjikt Daan de klas oeët, vuuër sjtraof nao d’r gank op. Dao kumt d’r directuuër langsj en vraogt: “Woeëróm sjtaes doe hiej”? Daan vertilt wat gebuuërt is, herhaolt sie raodsel en

d’r directuuër, jieëgt ‘m op sjtaonde voot haevesj. Haem aagekómme vraogt zieën mam hoevuuër hae zoeë vreug haem is. Es hae aoch zieën mam ‘t räödselke haat vertild, jieëgt die ‘m no zieën kamer. Op zieën kamer aagekómme zucht Daan: “wat ‘n ieëlendj en dat vuuër é thieëzeksjke”! Sjtambaom

Joep vraogt aan Theo: “Haat diene hond aoch ‘ne Sjtambaom”? “Nae”, zaet Theo, “Miene hond plast a jieëkere baom”. Cholesterol

Heij Jos, dinks’te waal e bietje aan ’t Cholesterol? Jazieëker, wie ich op de WC zoot, dach ich d’r aan. Wies’te op de WC zoots? Ja jao, Wie ich juus op d’r bril zoot, kieëk ich en wat dinks’te? Goh, leste rol. Tennis

Pesjtoeër en ‘n nón zint same aan ‘t tennisse. De nón sjpieëlt manjefiek, mer d’r

pesjtoeër huijt nogál ins d’r naeve en da reupt hae alkieëres: Verdómme! Mis! Dat waerd de nón almaelig te väöl en ze verzeukt pesjtoeër dringend, vuuër de res van ‘t pötje, dat vlooke dra te gaeve. Mit sjaemte belaoft pesjtoeër baetersjap: ‘s Leevenhieër mag mich mit d’r blits treffe en mich in é höpke esj verangere, es ich ‘t nog ‘nne kieër doeën! ‘t Pötje gaet wieër bis d’r pesjtoeër waer zieë gedöld verluust en vlookt: Verdómme! Mis! D’r hieëmel waerd zjwart, hoemelwolke pakke zich same en d’r blits flitst nao ónge. De nón waerd getróffe en verangert in é höpke esj. En dao klinkt oeët d’r hieëmel: Verdómme! Mis! Pindakieës

Annemie gaet mit häör zuuënke nao d’r dokter. “Dokter, d’r jong haat nogal é klein piemelke, gieëf ‘t dao get vuuër”? “Sjmauere mit pindakieës medam, dat hulp ‘t béste”. D’r angere daag kumpt d’r jóng nao ónge en zuut op d’r dösj 30 sjmauere mit pindakieës staon. “Zint die alleneij vuuër

mich mama?” “Nae jóng, twieë vuuër dich, de res is vuuër pappa”! Kiendje

Tandarts Michel numt de teng van ‘n patiënte ónger heng. Die reupt: “Dóch mich gaen pieën, ich krieëg nog lieëver é kiendje!” “Dat kan aoch”, zaet d’r Michel, “Mer da mót waal d’r sjtool angesj”..... Nómmer

July kumt op ‘t plieseburo: “Mieëne auto is gesjtaole”.... Plies: “Höbt g’r nog kinne zieën wae ‘t gedaon haet”? July: “Nae, mer ich höb waal nog flot d’r nómmer kinne opsjrieëve”! Post

Ton en Bert zitte a g’n dösj en vuuër hun ligkt ‘ne sjpeegel. Bert pakt zich d’r sjpeegel, kiekt d’r in en zaet: “Nou ja, dae kael kin ich toch”. Ton pakt ‘m d’r sjpeegel aaf, kiekt aoch d’r in en zaet: “Natuurlik kins’te dem. Dat bin ich”.


d'r Uul fibberwari 2016

12

e s k e o r b s n e o H e d n e k r e Samenw

Prinsen en Prinses Samenwerkende Hoensbroekse Carnavalsverenigingen

SHC

Opgericht 1968 Prins Robert I CV Blauw-Wit

voedselbereiding en dat past bij mijn Weberpassie. Marktkoopman, net als mijn ouders, was niets voor mij. Ik kan namelijk heel moeilijk vroeg opstaan. Wat eet je graag? Ik houd van lekker eten. Witlof staat met stip op één, gevolgd door tuinbonen. Opvallend dat dit groentes zijn? Dacht het niet! Ligt aan mijn opvoeding. Ik lust op zijn tijd ook graag Grieks en Chinees, maar mijn meiden zijn echte frites-monsters. Hobby’s? Ik mag graag wat fotograferen en digitaal kloemelen met beeldmateriaal. Weberen is een nieuwe passie en natuurlijk vastelaovend vieren. Lief en leed deel ik met mijn koempelclub Roda JC Kerkrade. Die club zit diep van binnen. Als jonge jongen ging ik op zondag vaak naar Kaalheide en tegenwoordig ga ik samen met Jos met veel plezier naar het PLS. Ik krijg een kleurtje van… Hhmm ….vrouwelijke aandacht, behalve de aandacht van mijn vrouw. Dat gaat me inmiddels redelijk goed af. Omgaan met complimenten vind ik soms lastig. Ik vind waardering heel belangrijk, maar dat hoeft niet in de spotlights. Prins zijn betekent wel in de spotlight staan en daar geniet ik ook van, maar ik geniet ook door gewoon overal bij te zijn en alles in me op te nemen. Meest riskante besluit van afgelopen jaar? Omdat ik vijf jaar geleden al gevraagd ben voor het Prinsschap, kan ik dat niet noemen. Dan maar die van het kopen van de grote telefoon met heerlijk grote cijfers en letters... Wat kun je heel goed en wat kan beter? Zoals gezegd, mag ik graag 'moelen', maar mijn vrouw en kinderen zeggen terecht dat ik beter moet luisteren.

Volledige naam: Robertus Engelbertus Aleida Ruiter Geboortedatum: 28 juni 1966 Geboorteplaats: Brunssum Woonplaats: Mariarade Volledige prinsennaam: Prins Robert I van Groot Mariarade en omstreken Verliefd, verloofd, getrouwd? Ik ben verliefd op Nicole, blij verloofd met RRA advocaten en gelukkig getrouwd met d’r vastelaovend. Of was het een andere volgorde …? Beroep tijdens overige vier seizoenen? Gewoonweg ‘moelejan’. Als advocaat heb ik van praten mijn beroep gemaakt. Wat wilde je vroeger worden? Oh, wat wilde ik graag straaljagerpiloot worden. Die droom was snel vervlogen, want ik pas echt niet in de schietstoel. Voetbal vind ik leuk, maar ik ben er niet goed in. Uit beroepskeuzetests kwam steevast

Wat heb je met carnaval? Het is een heerlijk warm feest dat dicht bij me staat. Carnaval vier je samen! Plezier, ontspanning en creativiteit samen met vrienden en mensen die wat voor me betekenen. Hoeft niet super uitbundig, maar wel een paar dagen de volledige focus op vastelaovend. Ik vier het graag op mijn eigen manier. Ga graag eens naar een evenement zoals het LVK, maar vier vooral in mijn eigen omgeving, in mijn eigen kroeg, met mijn eigen vrienden en bekenden. Pap en mam vierden vroeger al carnaval. Pap was op zijn 20ste de eerste Prins van C.V. Edelweiss uit Brunssum en mijn broer was Prins bij ons eigen Blauw Wit in het seizoen 2002-2003. Ik heb mijn vrouw ook ontmoet tijdens carnaval. Ik vierde toen nog in Broenssem. Via mijn vrouw heb ik Gebrook leren kennen en dat beviel goed. Vastelaovend in Mariarade heb ik ontdekt door mijn neef Luc die goed bevriend was met oud Prins Gerrie de Jong. Mariarade beviel ons zo goed dat we er in 1997 zijn komen wonen.

groepje uit Mariarade), Kölsch: met name Brings en de Höhner, Limburgs: Kartoesj, Ummer d´r Neaver en de Heeringbiessere. De tekst van het nummer “Durf tse Leave” van de Heeringbiessere beschrijft voor mij het ultieme vastelaoves gevoel. Daarbij is het ook nog een leuke mars en dat kan zelfs ik aan! Wanneer ben je als Prins gevraagd? Zoals gezegd meer dan vijf jaar geleden na een carnavalsactiviteit. Ik zat met Joep Gorski op het biljart aan het einde van een avond. Hij zei: 'Is dat niets voor jou en dan tijdens ons jubileum? 'Ik heb meteen ja gezegd en hoefde er niet over na te denken. Jouw mooiste vastelaoves moment? Dat is niet een moment, dat is een gevoel. Voorbereidingen treffen. Thuis L11 opzetten, overal confetti op de grond, nonnevotten op tafel, koude schotel in de koelkast, zuurvlees op het vuur, overal hangen “peksjes” en steeds weer net even te laat zijn voor de volgende activiteit.

Ik krijg een kleurtje van... Van de zon en knappe vrouwen. Wat wilde je vroeger worden? Miljonair. Meest riskante besluit van afgelopen jaar? Om Prins te worden bij CV De Klotsköp. Wat kun je heel goed en wat kan beter? Ik kan goed bier drinken. Darten kan iets beter. Mooiste vastelaovesleedje? Hela Ho van de 3 Klotsköp. Hoe en wanneer ben je gevraagd om Prins te worden? De beslissing dat ik jubileumprins zou worden, is een paar jaar geleden al genomen. Mooiste vastelaovesmoment? Dat gaat nog komen in de optocht. Hoe eindigt ’n avond doorzakken? Dat herinner ik me meestal niet meer.

Hoe eindigt een avond doorzakken? In bed.

Wat wil je de burgers va Gebrook meegeven? Doe niks wat ik ook niet zou doen.

Wat heb je te zeggen tegen de burgers va Gebrook? Vastelaovend vier je samen! Samen met wie dan ook. In deze tijd belangrijker dan ooit. Het maakt niet uit met wie, ‘n braggelaer, ‘n breuzelaer, ’n wauwelaer etc.

Waar denk je als eerste aan als je denkt aan het motto ‘ 5 x 11 jaor versjlingerd aa Gebrook’? Aan het Jubileumfeest 5x11 jaar CV de Klotsköp.

Wat heb ik met het motto 5 x11 jaor versjlingerd aa Gebrook? Gebrook is mijn thuis geworden. In Gebrook veul ich mich thoes, op Mariarade bin ich greutsj!

Prins Jos III

CV De Bistrojanen

Prins Mark I CV De Klotsköp

Volledige naam: Jos Boogaards Geboortedatum: 13 oktober 1966 Geboorteplaats: Sittard Woonplaats: Hoensbroek Volledige prinsennaam: Prins Jos III

Volledige naam: Mark de Rooij Geboortedatum: 6 juli 1992 Geboorteplaats: Hoensbroek Woonplaats: Hoensbroek Volledige prinsennaam: Prins Mark I Verliefd, verloofd, getrouwd? Vrijgezel.

Verliefd, verloofd, getrouwd? Al 30 jaar getrouwd met Ria. Twee kinderen: zoon Steffan en dochter Bianca. Trotse opa van kleinzoon Djayden. Beroep tijdens overige vier seizoenen? Ik werk bij REVADO.BV Betonboren en betonzagen.

Wat heb je met muziek? Ik houd van rock-achtige muziek. Denk aan Bruce Springsteen, Anouk en AC/DC. Het moet wel lekker in het gehoor liggen.

Beroep tijdens overige vier seizoenen? Magazijnbeheerder bij Visser Smith Hanab. Wat is je favoriete gerecht? Kapsalon

Eten? De Hollandse kost: een heerlijk gekookte aardappel, groenten en een stuk vlees. Ook kan je mij echt wakker maken voor konijn in het zuur.

Jouw favoriete vastelaoves leedje? Het een en ander van de Bölkes (een onbekend

Wat zijn je hobby’s? Voetbal bij RKVV Vaesrade en darten bij DC Louter Kabouter.

Hobby’s? Ik geef hondencursussen bij hondenclub Happy Dog Passart.


Carnavalsverenigingen, Wat wilde je vroeger worden? Timmerman en natuurlijk niet te vergeten Prins Carnaval.

Geboortedatum: Peter 27 december 1969 en Miranda 18 juli 1974 Geboorteplaats: Peter in Sittard en Miranda in Heerlen Woonplaats: Hoensbroek Volledige prinsennaam: Prins Peter II en Prinses Miranda I

Meest riskante besluit van afgelopen jaar? Geen idee.

Verliefd, verloofd, getrouwd, gezin? Wij zijn al 14 jaar getrouwd.

Ik krijg een kleurtje van... Als mensen me voor het blok zetten en niet te vergeten te veel bier.

Hoe en wanneer ben je gevraagd om Prins te worden? Op een avond werd er gebeld op de telefoon van mijn vrouw. Mijn vrouw was op dat moment bij mijn dochter thuis. Daar mijn vrouw niet kon opnemen, nam mijn dochter even op en daar had ze Rob aan de telefoon. Hij vroeg of ik er was, maar ik was thuis dus mijn dochter gaf aan dat ze mij wel liet terug bellen. Mijn dochter belde mij meteen op en gaf aan dat ik Rob terug moest bellen. Mooiste vastelaovesmoment? Het uitroepen van mij als Prins en dat ik mijn vrouw 30 jaar geleden heb leren kennen met carnaval. Hoe eindigt ’n avond doorzakken? Thuis komen, nog even op de bank nakletsen over de mooie momenten. Wat wil je de burgers va Gebrook meegeven? Geniet van het leven en maak je dromen waar. Ook al zou je soms denken dit is niet het goede moment, grijp de kans toch aan. Een goed moment is er nooit. Waar denk je als eerste aan als je denkt aan het motto ‘ 5 x 11 jaor versjlingerd aa Gebrook’? Versjlingerd aan de carnaval Welke vraag zijn we nog vergeten? Zou je anderen adviseren om ook Prins van C.V. de Bistrojanen te worden? En wat is daarop jouw antwoord? Dit zou ik zeker doen. Het is een super leuke gezellige en mooie tijd. Een echte carnavalist moet dit echt eens meegemaakt hebben.

Prins Peter II en Prinses Miranda I CV De Lotboekers

Volledige naam: Peter Limpens en Miranda Limpens-Geurtz

Wat wil je de burgers va Gebrook meegeven? Geneet van het laeve, maak je niet druk om morgen. Maak sjpas en plezeer, doe laefs toch mér ins.

babbelen kwam de aap uit de mouw en was zijn bezoek duidelijk. Hij vroeg me op de man af of ik Prins wilde worden bij CV de Kangeroes.

Waar denk je als eerste aan als je denkt aan het motto ‘ 5 x 11 jaor versjlingerd Gebrook’? Binding aan Gebrook, want ik heb Peter uit Sittard naar ons mooie Gebrook gehaald.

Daar werd ik een beetje verlegen van en ik denk dat ik er zelfs een kleurtje van kreeg. Maar nadat hij mij uitgelegd had hoe het hele gebeuren bij de Kangeroes in zijn werk gaat, heb ik na ampele overweging toegezegd dat ik het wilde doen.

En wat is daarop jullie antwoord? Laat maar zitten.

Wat heb je met carnaval? Wat betekent carnaval voor jou? Hoe heb jij altijd carnaval gevierd? We zijn begonnen met optochten lopen met REVADO.BV. Door omstandigheden is deze groep na jaren plezier gestopt. Hierna zijn we altijd gezellig carnaval gaan vieren zoals optochten kijken, kindermiddagen bijwonen enz. Carnaval betekent voor mij een aantal gezellige dagen door brengen met familie en vereniging.

13

SHC Alaaf!

Welke vraag zijn we nog vergeten? Weten we niet.

Wat kun je heel goed en wat kan beter? Goed: Ik ben goed in mijn werk. Als ik ergens aan begin, maak ik dit ook correct af. Beter: Ik krijg wel eens te horen dat ik wat tactvoller mag zijn.

Mooiste vastelaovesleedje? Geneet van ’t laeve van Sjef Diederen.

d'r Uul fibberwari 2016

Prins Damian I CV De Kangeroes

Voor mij kwam er een lang gekoesterde jongensdroom uit. Mijn leven is namelijk een carnavalscarrousel, begonnen op mijn geboorte-eiland en in Nederland in diverse regio’s doorgerold. In Boxtel (Indegat, zoals Boxtel met carnaval heet) heb ik het gebracht tot penningmeester van Stichting Openbaar Carnaval, afgekort SOC, te vergelijken met CCH in Hoensbroek. Ik heb diverse hobby’s: koken, musiceren en carnaval. Ik heb in Boxtel en in Brunssum diverse malen de optocht meegelopen en in Hoensbroek samen met de sjpaskapel Immer Opneuj zelfs diverse malen. En ik vind het fantastisch dat ik nu als Prins op de Prinsenwagen bij CV de Kangeroes mag staan. Wat een fantastische eer om dit jaar bij CV de Kangeroes Prins te mogen zijn.

Beroep tijdens de overige vier seizoenen? Peter rijdt groepsvervoer en Miranda is teamleider bij een call center in Nuth. Wat wilden jullie vroeger worden? Peter brandweerman en Miranda kleuterjuf. Eten? Peter eet het liefst gekookte aardappel met spinazie en een gehaktbal. Miranda houdt van Chinees-Indisch eten. Hobby’s? Voor ons alle twee het verenigingsleven bij de Lotbroekers en de SHC. Peter rijdt daarnaast graag auto en Miranda kijkt graag TV. Wij krijgen een kleurtje van? Van leuke complimenten. Meest riskante besluit van afgelopen jaar? Dat is er niet. Wat kun je heel goed en wat kan beter? Wij kunnen heel goed organiseren en wat beter kan: vaker nee zeggen (haha dat kunnen wij toch niet). Wat heb je met carnaval? Wat betekent carnaval voor jou? Hoe heb jij altijd carnaval gevierd? Carnaval betekent heel veel voor ons. Het gezellig samenzijn en de carnavalsmuziek. Gewoon één familie. Wij hebben altijd carnaval gevierd bij de CV de Lotbroekers. Wat is jullie mooiste vastelaovesleedje? Geneet van het laeve en Gebrook mien paradies. Hoe en wanneer zijn jullie gevraagd om Prinses te worden? Wij zijn afgelopen carnaval gevraagd door de President van CV de Lotbroekers. Mooiste vastelaovesmoment? Om als Prinsenpaar uitgeroepen te worden. Hoe eindigt ’n avond doorzakken? Bij Peter met slapen in bed. Miranda is lollig en heeft de dag erna een kater.

Ik ben Damian Dijkhoff en ik ben op 26 oktober 1939 op het zonnige eiland Aruba geboren. Op 2 januari ben ik op een fantastische manier tot de 32e Prins van CV de Kangeroes geproclameerd als Prins tot Damian de 1e. Ik ben getrouwd met Diny en we hebben samen vijf kinderen en drie kleinkinderen waar we erg trots op zijn. Wij wonen sinds een aantal jaren in Hoensbroek en hebben het reuze naar onze zin hier in Limburg. Ik ben al een hele tijd gepensioneerd en doe sinds mijn pensionering op sociaal gebied veel vrijwilligerswerk in een aantal verenigingen. Ik ben o.a. VOA voor Alcander, ANBO en KBO. Samen met mijn buurvrouw Wil Licht en Marlies Kouwenberg proberen we senioren in het Hoensbroek Leercentrum bij de ANBO enige vaardigheden met de computer bij te brengen. Ik heb een onderwijzersopleiding gehad toen de PABO nog Kweekschool heette, maar ik heb op een ander gebied, namelijk de farmaceutische gewerkt. Het lukt mij best goed met mensen samen te werken en dingen te organiseren, doch organiseren en ordenen kan best een beetje beter. Toen de President van CV de Kangeroes eind juli bij mij op bezoek was nadat ik een hele tijd in het ziekenhuis had gelegen, dacht ik dat hij op ziekenbezoek kwam. Ik had namelijk een verschrikkelijke tijd beleefd na een zware operatie aan de darmen. Ik was namelijk binnen twee dagen twee keer geopereerd. Maar na een tijdje gezellig

Ik was sinds het verzoek van de President van CV de Kangeroes bezig geweest met allerlei motto’s te verzinnen en ik ga er een paar van opnoemen en ik vind het wel leuk om er een verhaaltje aan vast te knopen. Als niets zeker is, dan is alles mogelijk. Voor mij was het niet zeker dat ik ooit Prins zou worden, maar de mogelijkheid is nu wel een zekerheid geworden. Je kunt in het leven nooit zeker zijn van dingen die je pad zullen kruisen, maar de mogelijkheid dat het gebeurt is altijd aanwezig. Maak sjpas en plezeer, dan deit knutsjpien gien zeer. Het is leuk om te zien als mensen, vooral senioren, elke dag sjpas en plezeer hebben, met volle inzet daarvoor is dit een goed moment om ermee te beginnen. En bij de Kangeroes zeg ik dan als Prins Damian I Alaaf, CV de Kangeroes Alaaf de Breuker vastelaovond Alaaf!


d'r Uul mieërt 2014

7-Cs.nl LORTYEHOL6002

14

L’OGISCH DAT VIER VERSJLINGERD ZINT AA GEBROOK!

ALAAF!

VIER WUNSJE OZE NAEF, SJTADSPRINS TIM D’R IEËSJTE, ‘NE FANTASTIESE VASTELAOVEND!

Voor meer informatie, ga naar

WWW.LORTYE.EU 2016-01-13, LORTYEHOL6002 Adv. Carnaval.indd 1

13-01-16 14:09


d'r Uul fibberwari 2016

15 Like us on

lortyetuin.nl

L’Ortye Tuin Deco Bouw wunsjt

Tim d’r I sjte

’n sjtaengood vastelaovesjaor!

L’Ortye Tuin-Deco-Bouw • De Koumen 1A • 6433 KG Heerlen Noord (Hoensbroek) T 045 - 528 02 02 • F 045 - 523 33 20 • Parkstad 8519 • E info@lortyetuin.nl


d'r Uul fibberwari 2016

16

Vriendenkring 4x11 jaar

De vriendenkring viert dit jaar hun 44 jarig jubileum. Deze hechte vriendengroep ondersteunt de Breuker vasteloavend bij allerlei activiteiten en ook achter de schermen zijn zij vaak druk in de weer. Vorig jaar ontving de groep al het Teuntje als blijk van waardering voor hun bijdrage aan de Breuker samenleving. 44 Jaar een groep, maar nieuwe vrienden sluiten steeds weer aan. Zoals op de foto te zien, verwelkomden de vrienden vorig jaar Kees Outjes en dit jaar Emile Bosch.

Afscheid van voorzitter Vriendenkring Lucien Schoonbroodt nam 20 jaar geleden de voorzittershamer van de Vriendenkring over van Jos Driessen. Lucien vervulde deze functie met veel enthousiasme en passie. Zowel binnen als buiten de Vriendenkring werd hij zeer gewaardeerd in deze rol. 20 Jaar is dan net geen vasteloavesjubileum... maar toch een hele lange tijd. Aan wie Lucien de hamer doorgeeft, wordt nog even geheim gehouden. Ook na zijn afscheid als voorzitter blijft Lucien vriend bij de Vriendenkring en zullen we hem in Gebrook nog vaak voor en achter de schermen tegenkomen!

Sjponsore, adverteerders en vrung van d’r Breuker Vastelaovend Platina L'Ortye Transportbedrijf B.V. L'Ortye Tuin-Deco-Bouw BV

Supersponsor Moonen-Wanders Fair Play Horeca Centers BV Fysiotherapie Offermans Hotel-Café Amicitia Koenen en Co Lendi men | women | fashion Mabs4.0 Super Game BV Van Melick the catering company Villa de Proosdij Hoofdsponsor Ogenlust Bloemsierkunst Transpo Nuth BV De Eetkamer Hoensbroek Sponsor Albert Heijn Kleijnen Aluned B.V. Bakkerij Hagedoren Grond en Goed Hajnadi Klimaattechniek BV Jos Naebers Juwelier Koenen Schadenet Profile Tyrecenter Beaujean BV ProToGa Beveiliging Woonboulevard Heerlen

Sub sponsor BCL Scheilen VOF Björn Hocks advocaat / mediator Drukkerij L'Ortye Eiergroothandel Sjef Cobben Frietje Nico Friture Howa Binnenhuisdecoratie Hydratec V.O.F. Installatiebedrijf Knibbeler BV Knibbeler Meubelen Moonen Bouw BV Bouwkundig Advies Mourik Limburg Civiel B.V. Rob Peters Meel- en Graanhandel BV Scheers Groep Adviseurs en Accountants Schoenservice en lederwaren Luchies Tandarts Geraeds Textielreiniging Rentex AWE Van Melick Keurslager Wiel Peters Las- en Constructiewerken Autobedrijf Loven Trucks Heerlen BV Brood & Banketbakkerij Voncken Green Forest Read Shop Promotiepakket Bowlo Chapeau Catering Coiffeur Heunen De Heerlijkheid Dolmans Landscaping BV Grieks Restaurant Sarantis Hammink bouw & Vastgoedservice BV Houtatelier Borger

Leon Meessen Optometrie Poelman Parfums Thijssen Pieters Groep Van Bun Plafonds BV Van Oost BV Van Riet Rober Advocaten JS events Otterveurdt Zwemparadijs

Adverteerders VVD Heerlen Autohandel-Sloperij D. Theunissen Friture Partyservice Fred van de Heuvel Schilder-Glasbedrijf Knooren Slijterij Nijsten Sontaxi VOF Grein Alarmsystemen BV Hollanders BV Bouwmachines Rompelberg Ruiter Advocaten RRA Sign-It Reclameproducties Welling Cars Star Reizen Vrung va 't CCH ABN AMRO Bank Ackermans Natuursteeen V.O.F. Automobielbedrijf Jo ten Oever BV Carwash Clean in 60 Meters EikenVloerdelen.NL Garagebedrijf & Keuringsstation Raets BV H.J. Beaujean BV Habets vh De Ster VOF Hago

HH Projectmanagement en Vastgoed Mengelers auto elektro Mevr Van den Brekel C.M. L'Ortye (Math) Ir. P.A.M. Mertents Schoenmode Crijns Stassen Electrotechniek Tandarts M. Grauls Uffink's Ijmuider zeevishandel Van Oers Assurantie VOF Copier & Copier Metaal Petit Verbindt Donatie Café Coba Heineken A. Körfer BV H. van Son J. Geelen Restaurant Bergrust St. Janscollege Rabobank Parkstad


d'r Uul fibberwari 2016

Wie de jeugd heeft: Prins Devanio en Prinses Julie alaaf!

17

Jeugd Carnavals Vereniging Gebrook heeft haar Jeugdprins en -prinses uitgeroepen in een gezellig vol MFC. Een kleurrijk programma met veel kinderen op het podium ging aan de proclamatie vooraf. Tijd om de nieuwe Jeugdprins en Jeugdprinses van Gebrook beter te leren kennen! Volledige naam: Julie Vermeer Prinsen/prinsessennaam: Jeugdprinses Julie I Leeftijd: 9 jaar Woonplaats: Heerlen Namen pap, mam, broertje: Papa Michel, mama Wendy en broertje Jayden van 5 jaar Basisschool: Hoensbroek Zuid Groep: 6 bij juf Trudy

Volledige naam: Devanio Nathan Davy Van Oppen Prinsennaam: Jeugdprins Devanio I Leeftijd: 10 jaar Woonplaats: Gebrook Namen Pap, Mam en Zus: Marcel Van Oppen, Chantal Van Oppenvan de Laarschot en zus Chayenna Van Oppen (Presidente van JCV Gebrook) Basisschool: De Vlieger Groep: 6 Wanneer werd je gevraagd om Prins te worden? Op 5 november, nadat de directeur van basischool Hoensbroek Zuid de namen heeft geloot. Ik ben toen gebeld geworden dat ik was uitgeloot! Hoe spannend was het om te weten dat je Prins werd en het niemand mocht vertellen? Heel erg spannend, het was heel moeilijk om mijn mond te houden. Wat zijn je hobby's? Voetballen, ik ben keeper bij de E1/E2 bij Roda. Als je geen Prins was, als wat zou je dan verkleed gaan? Een Nerd of Minion. Wat wil je later worden? Profkeeper. Wat vind je leuk aan carnaval? Alle liedjes en het feesten en de optochten met JCV . Vieren pap en mam ook carnaval? Is carnaval er met de paplepel ingegoten? Ja papa en mama houden heel erg van carnaval. En wij vieren ook altijd heel erg veel carnaval. Wil je nog iets zeggen tegen iedereen die d'r Uul leest?? Ik Prins Devanio de 1ste wens iedereen een heel mooi carnavalsseizoen.

Jeugdprins Devanio I Jeugdprinses Julie I Gebrook

E I L U J & O I DE VAN

I ET T T E ONF PAKK

C

LF

D

E ET-Z H E O

Wanneer werd je gevraagd om Prinses te worden? Op 5 november hebben Ton en Diana met mama gebeld en daarna zijn ze komen vragen of ik echt Prinses wilde worden. Ik had zelf mijn briefje ingevuld en ingeleverd nadat ik mijn ouders had gevraagd of ik Jeugdprinses mocht worden. Hoe spannend was het om te weten dat je Prinses werd en dat niemand anders dat nog mocht weten? Ik vond het heel spannend, maar vooral moeilijk om niets te zeggen. Wat zijn je hobby’s? Ik dans twee keer per week bij Studio Hellenbrand in Brunssum en elke zaterdag train ik voor afstand zwemmen. Als je geen Prinses was, als wat zou je dan verkleed gaan? Coole nerd, met een grote bril en felle kleuren... Wat wil je later worden? Ik twijfel nog erg tussen kapster en juffrouw. Wat vind je het leukste aan carnaval? Plezier maken , muziek luisteren, dansen en de polonaises natuurlijk. Vieren pap en mam ook carnaval? (heb je carnaval met de paplepel ingegoten gekregen?) Ja die doen mee aan de dolle dagen, dit jaar samen met mij. Wil je nog iets zeggen tegen iedereen die de Uul leest? Maak er mooie dagen van!

es uit j t e n es rondj maar ! e d p i kn ooien en str

JE EIGEN TREKPOP-U K A UL! MA

Alaaf Alaaf Alaaf


d'r Uul fibberwari 2016

18 Vier wunsche uch unne sjoeëne

vastelaovend

AH’s en Gall&Gall Hoensbroek zijn geopend tijdens Carnaval:

Aankoopmakelaar

Zondag 7 februari 2016 van 10 tot 18 uur Maandag 8 februari 2016 van 8 tot 20 uur (ook tijdens de optocht!)

Slimmer gekocht. Meer bespaard. Aankoopmakelaar Aankoopmakelaar info@grondengoed.nl Slimmer gekocht. Meer bespaard. T 045 - 521 34 68

Slimmer gekocht. Meer bespaard. Akerstraat Noord 282 kleijnen Kouvenderstraat 100 Hoensbroek

info@grondengoed.nl info@grondengoed.nl T 045 - 521 34 68 T 045 - 521 34 68

Groot gemak: gratis parkeren! www.ahkleijnen.nl

Verlengde Klinkertstraat 32 6433 PL Hoensbroek Tel. 045-5630653

Vieër wunsje Prins Tim d’r Ieësjte ‘ne sjoeëne vastelaovend!

ELKE ZONDAG OPEN

Wij bekijken uw organisatie van alle kanten

GENIET VAN VASTELAOVEND MAAR OOK... HOU VAN JE THUIS!

De grootste woonboulevard van Europa!

> 50 speciaalzaken voor huis, tuin en vrije tijd > 6 horecapunten > 120.000 m2 winkelplezier > 4.000 gratis parkeerplaatsen > Meer dan 4 miljoen bezoekers per jaar > Uitstekend bereikbaar > Eigen treinstation

Koenen en Co is dé vooruitstrevende totaaladviseur voor zakelijk Zuid-Nederland. Samen met u bekijken onze adviseurs alle kanten van uw bedrijf om zo te komen tot een succesvolle oplossing. Meer weten? Kijk op www.koenenenco.nl

woonboulevardheerlen.nl KenC_Corp_Adv_Carnavalsver. Hoensbroek_118,8x191 mm.indd 1

19-01-15 16:34


3 X 11

d'r Uul fibberwari 2016

JA AR

B L A U W -W I T

Naober

Werner enYlona sjtont onger de broeës es ongerins de bel gaet. Ilona zaet: “Ich gaon waal”, sjlaet zich ‘ne handdook om en makt de duuër aope. Dao sjtaet d’r naober Bryan; dae zuut d’r handdook en zaet: “Ich gaef dich € 500,- wens’te dae handdook lieës valle”! Ilona bedinkt zich gaen moment, lieët ‘m valle en kriet wirklich die € 500,-. Truuk onger de broeës, vraogt d’r Werner: “En, wae waor ‘t”? “D’r naober”! “Haat hae die 500 Euro truukgegaeve, die ich ‘m gelieënd houw...”? Kater

De drie katte va Carla zitte te fantazere uëver wat ze zouwe doeën mit é miljoeën. De zwarte zaet: “Ich zou ‘n milkfabriek begienne”. De roeëje kat zaet: “Ich zou ‘n fabriek vuuër kattevoor begienne”. Zaet de grieës kat: “Ich begós ‘n broewerie”! “Wat mós doe in godshieërenaam mit ‘n broewerie”? vraoge die twieë angere.

“Nou”, zaet die grieës, “da höb ich al’daag ‘ne kater”!.... Versjlaafd

Gehuuërd biej ‘t “dierenkampje”: Wie neums’te é leef knientje mit ‘n cokeversjlaving? Lijntje Fiets

Thijs en Maarten zitte op d’r fiets, zaet Thijs taege Maarten: “Wits’doe al dat d’r ‘ne boebel in in diene fiets zit”? “Jao”, zaet Maarten “Miene fiets is zjwanger”. “Zouwe v’r ós örges zétte en wachte tot dat klaen fietske gebaore waerd”? “Good”, zaet Thijs. Effe later zitte ze op é benksjke te wachte, es Ron langsjkumt. Dae vraogt natuurlik wat ze dao aan’t doeën zint. “Vieër zint aan’t wachte tot é klaen fietske gebaore waerd”, zegke die twieë. D’r Ron lacht zich bouw kapot en zaet: “Dat kan toch gaar neet, dat is ‘ne hieërefiets”.

19 ma ria r ade

Barbie

Gehuuërd biej d’r spieëlgoodwinkel: Woevuuër haat ‘t Barbie gaen kinger? D’r Ken zoot in ‘n anger doeës!.... Genegeerd

Hans kumt biej d’r dokter en zaet: “Ich geläöf dat ich ummer genegeerd waer....”. Hoeóp d’r dokter zaet: “Volgende”! Verdacht

In de verhuërkamer in ’t Plieseburo: Plies John taege verdachte: Hoeë waosj doeë tusje 4 en 6? Verdachte: Op de kleutersjoeël! Nuuj wuërd lieëre

Zusje: Zouwe v’r de sigritte va pappa ’ns versjtoppe? Breurke: Good idee, da lieëre v’r waer ’ns ae paar sjoeën nuuj sjeldwuërd. Miss

Roy zaet taege zieë Hanneke, die flot get

pöndjes kwieët wilt: Doe mós mitdoeën aan de Missverkezinge. Hanneke: Wiezoeë dat noeë waer? Roy: Da vils’te direk aaf! Aangehoute

Plies Jeffrey hilt twieë Belsje aan op d’r sjnelwaeg. Vieër zint op zeuk nao twieë serieverkrachters. De twieë Belsje nao 5 minute vraegele: Oké v’r dont’t. Pauw

Milou en zieën mam Nicole zint same in ’t Gajapark. Milou haat nog noeëit ‘ne pauw gezieën en went ze langsj dat hok mit pauwe laope, zaet: ’t Kieëk mam, die hoon sjtaet in bleuj! Geheuge

Jean: Mieë geheuge gaet fósj achteroeët Annie, ich gaon mieën wachwoeërd verangere in “onjuist”. Es ich dan inlog mit ’t verkieërde wachwoeërd, zaet d’r computer mich: Uw wachtwoord is “onjuist”.


d'r Uul fibberwari 2016

20

WWW.CHAPEAUCATERING.NL Kantoor: Op de Weijenberg 11, Hoensbroek T: 045 5 28 68 95

Het adres voor uw feest op locatie of bij u thuis!


d'r Uul fibberwari 2016

5 X 11 1962

21

J A O R C C H G E B RO O K

1966

1965

1965

1969

1967

1969

1969

1968

1975

1972

1971

1981 1976

1977

1979

1981

1983

1996

1985

1999

1983

1983

1982

1994

1988

2001

2004


d'r Uul fibberwari 2016

22 Business-doelen halen is teamwork. PERFECTE

KLIMAAT

Wij zijn die extra teamplayer die het verschil maakt.

BEHEERSING Nieuwsgierig hoe we uw bedrijf kunnen helpen? www.scheersgroep.nl

O

CA ók me RN t de AVA L!

Langheckweg 13 | 6468 EL Kerkrade (045) - 545 12 00 | info@hajnadi.nl | www.hajnadi.nl

voor mannen die zich onderscheiden! voor mannen die zich onderscheiden! Wilhelminastraat 76 | Hoensbroek | 045-5211324 info@coiffeurheunen.nl | www.coiffeurheunen.nl Wilhelminastraat 76 | Hoensbroek | 045-5211324 info@coiffeurheunen.nl | www.coiffeurheunen.nl

Nieuw: op maandag geopend op afspraak Reserveer online via coiffeurheunen.nl Nieuw: op maandag geopend op afspraak Sinds 1930 Reserveer online via coiffeurheunen.nl

Sinds 1930

www.mabs40.com

Gerard Bruningstraat 12 6416 EB Heerlen info@mabs40.com

DE HELE MAAND FEBRUARI

ROULETTE MAAK KANS OP € 750,00 | € 500,00 | € 250,00 Kom naar een SuperGame vestiging of ga naar www.supergame.nl/roulette-knockout en schrijf je in!


5 X 11

VE

d'r Uul fibberwari 2016

JAOR

23

RSJLINGERD AA GEBR OOK Groeëte Breuker Vastelaovesoptoch

GROEËTE BREUKE R VAST ELAOVESOPTOCH

Let op! situatie gewijzigd

Maandag 8 februari 2016

ors sto Pa

at rst ra

Mar

k

aat tstr astraat Wilhelmin

Rietrastraat eg

Ni

Ui tw

ar

Pie t

St a

lm eie

t aa str

Ho

at tra ds f o

Ontbinden & Prijsuitreiking op Markt

rkt Ma

da i na

ia

Sle

llen ste Op

13.1n:1 uur

Nie uw

aat str

eg nw ile ku

Raambouwstraat t a ra st en nd a w Ge

M

at stra ofd o H

traat ws eu

Be

er dd Ri

k Slak

t traa ens y Stu

t aa str en Ho

Ju lia na

t raa

t traa ers o st K lo

st ns Ja

rn

t Sin

an la rd a h

da

oeklaan ensbr el Ho Kaste

t raa tst

lu Pa

t aa str

gewijzigde route, opstelling en starttijd Groeë te Breuker Vastelaovesopto cht!

Opstelle plaats van Vanaf 12.00 uur vindt de opstellinge fragmenten, grot ten, men frag ne klei enkelingen, pen zonder groepen zonder wagen en grote groe nadastraat Slei af (van raat fdst Hoo wagen op de kuilenweg richting Markt) en op de Pastoors kt). (naast Mar groep stellen Grote wagens en de daarbij behorende op. kt zich op de Mar

Route vrijhouden:

s bewoners lang Wij vragen de vriendelijk om te de optochtrou chtroute de opto eerhavens) (inclusief parkuden. Vooral in ho verkeersvrij te en op smalle bochten geparkeerde n kunnen daarstakels de te el de ge ob re auto’s en andeg belemmeren. doorstromin een mooi feest van men We gaan er sa maken!

Route: ca. 16.30 uur De optocht trekt vanaf 13.11 uur tot hardlaan Bern ana Juli e: rout e end langs de volg at – Nieuwstraat – Ridder Hoenstraat – Slakkenstra Markt (ontbinden en – raat fdst Hoo – ein erpl – Gebrook prijsuitreiking).

en en/of Neem voor vrag over de en ng ki opmer act op via optochten contgebrook.nl optocht@cch-

Defilé: lg, zal het defilé De Stadsprins va Gebrook en zijn gevoeg - Markt. enw kuil oors afnemen op de hoek Past

Auvermoerstraat

Groeëte Breuker Kingeroptoch

GROEËTE BR EUKER KINGEROPTO CH

Zaterdag 6 februari 2016

14.11 uur

raat

Rietrastraat

eg tw Ui

ia

ar

Mgr. tr. uilles Lebo

ktst Mar

aat nstr e l o .N Mgr

Wilhelminastraat

N ie

at stra ster

t raa

Kloo

sst Jan

aat str uw

h rn

Nie uw

t Sin

n lia u J

e aB

n laa d ar

K

Opstellen, ontbinden & prijsuitreiking op Markt

kt

at tra s ofd Ho

nde ouve

t aa str

Mar

Laten we er samen voor zorgen dat de optocht nog vele jaren op tv te zien zal zijn voor iedereen die er op maandag zelf niet bij kan zijn!

eg enw uil

Om ook in de volgende jaren de Hoensbroekse optocht op tv uit te kunnen zenden, hebben we uw steun hard nodig! Ook dit jaar trekt voor de optocht een collectekar.

Defilé: De Stadsprins va Gebrook en zijn gevo lg, zal het defilé afnemen op de hoek Pastoorskuilenweg - Markt.

traat fds o Ho

k ors sto Pa

De camera’s staan opgesteld op de hoek van de Juliana-Bernhardlaan en de Ridder Hoenstraat. De optocht zal vanaf carnavalsdinsdag worden uitgezonden op RTV-Parkstad. Hans Sterk draagt zorg voor het commentaar en wordt daarbij in de regiewagen geassisteerd door vastelaovesregieassistent Hub Bertrand.

– Gebrookerplein – Hoofdstraat – Markt (ontbinden en prijsuitreiking).

aat str da ina

Dankzij de vele gulle sponsoren, giften van het Hoensbroekse carnavalspubliek en een bijdrage van de Gemeente Heerlen is het ook dit jaar weer gelukt om de grote optocht op tv uit te kunnen zenden.

Raambouwstraat at Route: ra De optocht trekt vanaf 14.11 uur tot denst ca. 15.30 uur langs de volgende rout Gew an e: Markt – Hoofdstraat – Alofsstraatat Juliana Bernhardlaan – Marktstraat erstra – Mgr. Nolensstraat – Mgr. Lebouil almei St lestraat – Kouvenderstraat – Nieuiwet P straat

at

rstra

Sl e

Geef aan de optochtcollecte en maak uitzending mogelijk!

M

“Breuker Optoch” op TV

Opstellen: Vanaf 13.00 uur vindt de opstelling plaats op de Markt te Hoensbroek. U dient uiterlijk 13.30 uur aanwezig te zijn.

! d n e v o a l e t s a v De vaan oet mit D’r nuuje vastelaovesvaan va Gebrook aelLaot neet allein ’t roëd-g ch de greun wapperen, mer au re en Breuker vastelaoveskluë dat i ein vaan! Te gelle biej Schoenservice Luchies. ker Vuër 15,00 euro de Breu vel. ge ge ug Vastelaovend aa


d'r Uul fibberwari 2016

24

Veerdig vuuër ’t korte sezoeën?

De groeëte test In de volgende test waere get vraoge gesjtèld. Kruuts ‘t antwoeërd aa dat ‘t beste biej dich past. Raeken daonao dien score oet en kiek ofste waal ‘Blitsproof’ bis. 1) ‘t Is donderdig 4 fibberwari 20.00 oer. Wat biste aan ‘t doeën?  a. Wat ‘n raar vraog. Ich doon wat ich jieëkere aovend doon um 20.00 oer: ich zit röstig GTST te kieke;  b. Ich gaon ‘ns röstig e carnavalspekske zeuke vuuër d’r optocht van maondig;  c. Ich zit onger ‘n kow. 2) Es ich onger tiedsdruk staon dan:  a. Waer ich erg actief; ich veul mich erg op mien gemaak es vaöl op mich aaf kump, presteer het beste onger hoeëge druk en waer dao zelfs ongekend creatief va;  b. Val ich i sjlaop;  c. Och, mak mich eigenlijk gaar niks oet, ich trik mich nurges get van aa, dat boeit mich neet. 3) Sjtel dich zouws dit jaor d’r Sjtadsprins(ses) van Gebrook zin, dan:  a. Owieje, dat zouw ich weer höbbe, dat zou ‘nne wiets zin, mie gans leëve druim ich hiej al va en dan bin ik aoch nog mer zoeë kort prins. Nae, biej mich zals doe gein lach zieën dizze vastelaovend;  b. Ich? Prins(ses)? Dat kin toch neet? Ich kom toch neet oet ‘n ‘Koninklikke Femilie’? Huh?  c. Oooooh dat zou geweldig zin, dao druim ich mien gans laeve al va. En jao, kort sezoeën of neet, prins bis’te vuuër ’t laeve. 4) D’r sjlager van dit jaor is?  a. Ich hauw neet van sjlagers en van Dennie Cristiaan;  b. Gebrook Alaaf natuurlijk!  c. Sjonge, jonge, dae is van de Bölkes: Bonzjoere!. Ich kin jieëker woeërd mitzinge, juus wie alle angere sjlagers. De cd zit al van 11 – 11 in miene sjpieëler!

5) D’r optoch va Gebrook:  a. Is väöl te lang…..  b. Is ech genete, jekere sjtap dae ich zet, geneet ich mit van al dat sjoeëns;  c. Goh, sinds wienieë is i Gebrook ‘nne optoch? 6) Wao vuls dich dees test i?  a. Ich doon oet principe neet mit aan consumentenongerzeuk;  b. Op goonsdig 27 jannewarie biej Amicitia natuurlik, es ich tenminste D’r Uul höb kinne bemachtige;  c. Es ich tieëd höb en dees gezet in mien bus vilt.

Puntetèlling 1 2 3 4 5 6

A0 A 22 A0 A0 A 11 A0

B 11 B0 B 11 B 11 B 22 B 22

C 22 C 11 C 22 C 22 C0 C 11

Oetsjlaag 0-22 punte Lang of kort sezoeën, dat boeit dich gaaroets neet. Doe höbs gein idee va d’r vastelaovend, ‘t woeërd vastelaovend kump zelfs neet in dien woeërdbook vuuër. Doe zits – zoë dinke vier - bie het versjiene van dees test in ‘n hotelkamer n good book te laeze, geist vreug nao gebed um mörge weer hieël vreug op de skipiste te sjtaon. De vraog of’ste veerdig bist vuuër d’r vastelaovend is dus eigelik ‘n onnuëzel vraog. Wat vastelaovend betrift bis dich ‘n hopeloos geval, helaas.

zoeë ‘raar’ gekleid geit. In dit kort sezoeën dringk ‘t allemaol neet zoeë tot dich doeër. 2. Mit dizze score kint ‘t evvel aoch zoeë zin daste vastelaovend geweldig vings, mer gewuuën de sjtress van dae korte tieëd neet aa kins. Doe biss mer bezig en bezig en doe kums d’r pas achter dat ‘t vastelaovend is es de hieëring onger d’r boom waerd begrave. ‘N triest geval dus……..

66 of mieë……

22-66 punte Este i dizze groop vils, kinste twieë kante op. 1. Doe bis waal ‘n bietje geveulig vuur vastelaovend. Mer aoch weer neet hieël geveulig. Doe vings ‘t waal ‘leuk’ um op d’r maondig biej Amicitia ‘n pilske te pakke, mer vraogs dich aaf woeërum iederein

Doe höbs de proof doersjtange. Wat boeit ‘n kort sezoeën, v’r doeën wat v’r angesj aoch dont, allein get sjneller achterein. Vuuër dich makt e kort sezoeën neet oet, doe geneets, zoeë wie ummer. Doe bist ‘ nne richtige vastelaovesgek: höbs vuuëral väöl sjpas in Gebrook!

2016

5x

11 J

AOR

verzekeringen verzekeringen – verzuim – verzuim – pensioenen – pensioenen

verzekeringen – verzuim – pensioenen www.vanoost.nl www.vanoost.nl

“Balans “Balans in uw in uw portefeuille” portefeuille”

www.vanoost.nl


d'r Uul fibberwari 2016

Nuuj tieëdsjrif i Gebrook!

25 Diner

Wat is vuër de jónge van ’t CCH ‘’t ideale 7 gange diner?… ‘ne Sixpak beer en aene Hamburger! Aolifant

Jasper en ‘ne aolifant zitte same in d’r sauna. Naodat dae aolifant Jasper ae tiedje gans haat bekieëke vraogt hae: It’s doe daomit? Joint

Gaef mich maer ‘ne joint, zag d’r gaodvusj, da waer ich haai. Puinhaop

Kevin taege Aylin: Wat zou gebuëre, es ‘ne aolifant en ’n molmoeës gekruutst waere? Aylin: In jieëker geval ‘ne puinhaop in d’r gaard. Sjoeënmam

Roy taege Guy: Wat mós’te doeën es dieën sjoeënmam taege ’t vinsterke tikt? ’t Wesjmesjieën op centifugere zitte! Opa

’n Jungsjke hilt d’r Karel aan en vraogt ‘m: Opa, kint gieër mich zegke wie ich ’t sjnelste in ’t krankehoeës kin kómme? Karel antwoeërdt: Doeër mich nóg ‘ne kieër Opa te neume!

DIZZE E I W K E D ONT JONG BREUKER DE WELT A V N A M ES OEËN TOCH GEW IEËVE! GEBL S I F L E Z H ZIC Vrijdag 29 januari

Zaterdag 6 februari

Zondag 31 januari

Sleuteloverdracht & Openingsbal CV de Lotbroekers MFC Gebrook 20:11 Vastelaovesbal CV Blauw-Wit Gemeenschapshuis Mariarade 20:33 Sleuteloverdracht & Carnavalsbal CV de Bistrojanen; Trefcentrum

14:11

Zondag 7 februari

20:11

Breuker Aovend; MFC Gebrook ‘Gebrook Blieft Gebrook’

Zaterdag 30 januari 19:33

12:11

Prinsenreceptie CV de Bistrojanen Trefcentrum Galazitting CV Blauw-Wit Gemeenschapshuis Mariarade Groeëte Breuker Kingerzitting Kasteel Hoensbroek

Donderdag 4 februari 19:11

21:11

Opening Carnavalsweek & Kowrenne Markt Auw Wieverbal Aansluitend aan Kowrenne in diverse Hoensbroekse café’s Koeienbal CV de Bistrojanen Trefcentrum

Vrijdag 5 februari

Scholenbezoek CCH aan de Hoensbroekse basisscholen vanaf 8:33 uur door de Sjtadsprins en zijn gevolg Aansluitend op carnavalsviering (basis-)scholen: Lerarencarnaval in Hotel-Café Amicitia, markt Hoensbroek Carnavalsavond EHC Sportcomplex de Dem 20:11

Oud-Prinsenbal CV de Klotsköp Café Louter Kabouter

Zaterdag 6 februari

Groeëte Breuker Kingeroptoch Centrum Hoensbroek met prijsuitreiking op de Markt Kindercarnaval Aansluitend aan de optocht in diverse Hoensbroekse Café’s 19:33 Sleuëteluëverdrach CCH 20:33 Slotfieës CCH Kasteel Hoensbroek

14:11

19:33

Carnavalsmis Grote St. Janskerk 14:11 Kingermiddig CV Blauw-Wit Gemeenschapshuis Mariarade 14:11 Kingermiddig CV de Klotsköp Cafe Louter Kabouter 14:11 Kindercarnavalsmiddag CV de Bistrojanen, Trefcentrum 17:11 Carnavalsbal CV de Bistrojanen Trefcentrum 20:11 Koekoewawabal CCH Hotel-café Amicitia

11:11

Maandag 8 februari

Groeëte Breuker vastelaovesoptoch Centrum Hoensbroek met prijsuitreiking op de Markt Feest in diverse Hoensbroekse Café’s na afloop van de optocht

13:11

16:11 17:11 20:11

Optochtbal CV de Bistrojanen Trefcentrum Optochtbal CV Blauw-Wit Gemeenschapshuis Mariarade Carnavalsbal CV de Lotbroekers MFC Gebrook

VASTE L AOV ES PROG RAMM A 2016 Dinsdag 9 februari

Kindermiddag / afsuiting CV de Lotbroekers; MFC Gebrook 13:11 Optocht & aansluitend optochtbal CV Blauw-Wit Gemeenschapshuis Mariarade 18:30 Afsluiting carnaval CV de Bistrojanen Trefcentrum 20:33 Sjlotaovend Breuker Vastelaovend CCH, Hotel-Café Amicitia

14:11

Woensdag 10 februari

Haringhappen Trefcentrum 20:00 Haringhappen MFC Gebrook 20:11 Haringhappen Café Louter Kabouter 20:30 Heringbiete & begraven Hotel-Café Amicitia

20:11


d'r Uul fibberwari 2016

26

HOENSBROEK 045 521 28 28

Frans Nijsten veur alle dranke Kouvenderstraat 158, 6431 HH Hoensbroek Tel. (045) 522 34 66

PPLPL

LMMM 2

HHHHMHHM 523 30 30


d'r Uul fibberwari 2016

Gedecoreerden door en op voordracht van ‘t CCH 2006 Harmonie Sint Caecilia 2003 Hans Sterk 2002 Duo Theij & Marij 2000 Jef Pleumeekers 1999 Lei Meisen 1998 René Imkamp

Grootvorst CCH:

R. Krewinkel Erevorst CCH:

M. Brans Commandeur in de Orde van de Kesjtieëlule:

H. Sterk Admiraal in de Orde van de Kesjtieëlule:

P.A.M. Mertens 3x11 jaar actief lid CCH:

J. v.d. Bosch R. Linssen

M. de Jong

2x11 jaar actief lid CCH:

M. Brans M. v.d. Brekel R. van Straten

H. Houben H. Sterk T. Toussaint

Orde van Verdienste SLV:

H. Boesten P. Boonstra J. v.d. Bosch M. Brans H. Coumans H. Diederen P. Elferink M. Grauls G. Custers L.J. Habets H.C. van 't Hoofd J. van 't Hooft H. Houben M. de Jong H. Lendfers R. Linssen P. Luchies J. Martens J. van Melick W. Mengelers B. Niessen M. L'Ortye Optochtkomitee Hoensbroek F. Peters C. Rosbeek J. Schuffelers H. Sterk G. Stevelmans J. ten Lohuis T. Toussaint De Vriendenkring J. Wieczorek Orde van de Zilveren Buut SLV:

P. Boonstra Breuker Blaoskapel Circus Vastelaovend R. Corten J. Dols P. Elferink A. van der Elzen F. Keulen G. Ruijters F. Stalmeier H. Stassen P. Vellinga Bronzen legpenning CCH:

2015 H. Stassen 2013 VV De Winkbülle 2013 Gilde Blauw Sjuut 2012 Jean Rosbeek 2010 Toine Gresel 2009 Duo Oetgesjlaope 2008 Beppie Kraft 2008 CV de Bokkeriejesj

Ridder in de Orde van de Kesjtieëlule:

C.J. Bindels J. Brassée R. Corten H. Crijns J. Habets J. Hendrix J. van 't Hoofd J. Janssen K. van Leusen J. van Melick H. Portiek J. Rosbeek J. Schuffelers P. Vellinga G. Waanders

W. Bos H. Bremen H.J. Creusen Mevr. Grein L.J. Habets H. van 't Hooft R.Hummel J. Jötten G. Luijpen W. Otermans C. Roos L. Schoonbroodt T. Tonnaer J. Vijgen J. Zuidgeest

Orde van verdienste CCH:

H. Bertrand L. Bonné S. van Cleef H. Coumans R. Debie J. Gorski L. Heuts H. Hochstenbach A. de Jong J. Kuit H. Linsen Jos L'Ortye M. Mertens A. Nederstigt F. Niesten J. Pecasse F. Vroemen L. Römgens jr. A. Wijnen

T. van Bentum P. Borger B. Engelen H. Curvers H. Giesen B. Heuts R. Hochstenbach H. Höppener G. Koenen G. Lendi Jan L'Ortye M. L'Ortye J. Moonen S. Nederstigt J. Offermans H. Schoonbroodt L. Wiertz J. Vogels

Oud-Prinsen

2015 Prins Stan I (Dieteren) 2014 Prins Jos III (Mengelers) 2013 Prins Marcel I (de Jonge) 2012 Prins Roel I (Lendi) 2011 Prins Thijs I (Bogaert) 2010 Prins Jean II (Schoonbroodt) 2009 Prins Remy I (Vorage) 2008 Prins Jorrit I (Van Melick) 2007 Prins Remco I (Offermans) 2006 Prins Richard I (Hönen)

2005 Prins Maarten II (Heunen) 2004 Prins Patrick I (Luchies) 2003 Prins John I (Coumans) 2002 Prins Rolf I (Römgens) 2001 Prins Gideon I (Custers) 2000 Prins Roy II (Hochstenbach) 1999 Prins Roy I (Simons) 1998 Prins Cor I (Rosbeek) 1997 Prins Ed I (Jonges) 1996 Prins Peter I (Otermans) 1995 Prins Charles I (Claessens) 1994 Prins Roger II (van Straten) 1993 Prins Koen I (van Oers) 1992 Prins Maurice I (Koenen) 1991 Prins Maurice I (Koenen) 1990 Prins Dave I (Bemelmans) 1989 Prins Art I (Eggen) 1988 Prins Maarten I (van den Brekel) 1987 Prins Roger I (Verspagen) 1986 Prins Paul I (Bus) 1985 Prins Rob I (van de Elzen) 1984 Prins Mike I (Moonen) 1983 Prins Ron I (Linssen) 1982 Prins Hans I (Sterk) 1981 Prins Martin I (de Jong) 1980 Prins René I (Diederen) 1979 Prins Harrie II (Crijns) 1978 Prins Pierre II (van Melick) 1977 Prins Jos II (van de Bosch) 1976 Prins Math I (Schoonbroodt) 1975 Prins Wiel I (Mengelers) 1974 Prins Sjef I (Roebroek) 1973 Prins Ben I (Faas) 1972 Prins Pierre I (Leenen) 1971 Prins Sjaak I (Nederstigt) 1970 Prins Jan II (Knibbeler) 1969 Prins Erik I (de Win) 1968 Prins Jean I (de la Haye) 1967 Prins Jan I (L'Ortye) 1966 Prins Jos I (Wientjens) 1965 Prins Harrie I (Boesten) Ereleden

os Paradies” Hoe helpt u mee zodat Gebrook ook “Os Paradies” blijft? Ik zal me inzetten voor de gemeenschap.

1. U zult zeker wel trots zijn om burgemeester te zijn van Groeët Gebrook? Ja.

5. Hoe zou u invulling geven aan het motto : “Versjlingerd aa Gebrook”? ----

2. Hoe verliep uw eerste kennismaking met Gebrook? Ik ben al regelmatig in Gebrook geweest bij diverse gelegenheden en dat was prima.

6. Bent u inmiddels ,zoals alle Breuker en Breukerinnekes, verslingerd aan Gebrook? Ik ben nog bezig met kennis maken.

3. Wat ging er door u heen toen u gevraagd werd door President Ton van het CCH om Grootvorst te worden? Een eer dat ik dat mag doen. 4. Het volkslied van Gebrook is “Gebrook

7. Als u mocht kiezen: burgemeester van Groeët Gebrook of Sjtadsprins van Groeët Gebrook? Burgemeester, want dat ben ik. 8. Hoe herkennen wij u langs de Groeëte Breukervastelaovesoptocht op carna-

De heer en mevrouw L. Schoonbroodt Mevrouw A. Snijders - Kleine De heer J. Van Soest July en Ward Vijgen De heer en mevrouw Vorage Dragers Orde van Verdienste SHC:

1987 IR P.A.M. Mertens 1988 Dhr. J. Peters Dhr. F. Corstjens 1989 De Vriendenkring 1990 Dhr. W. Bos 1991 Dhr. P. Boonstra 1992 Dhr. M. Brans 1993 Dhr. F. Crutz 1994 Dhr. P. Vellinga 1995 Politiekorps Hoensbroek Basiseenheid Heerlen-Noord T.a.v. Dhr. Mertens 1996 Dhr. H. Peeters 1997 Dhr. G. Luypen 1998 Dhr. T. Kemperman 1999 Dhr. W Mengelers 2000 Mevr. J. Vijgen 2001 Dhr. S. Diederen 2002 Dhr. W. Jurgens 2003 Dhr. M. Mertens 2004 Dhr. W. Theunissen 2006 Pastoraal Team 2007 Hartje Hoensbroek, Heinz Jacobs 2008 Jenny en Huub Houben (CCH) 2009 Rob Vijgen (Bistrojanen) 2010 Breuker Blaoskapel, Frank Niesten 2011 Ger de Rooy 2012 Marcel de Jonge 2013 Johan van Heumen 2014 Corry de Jong 2015 Joep Gorski Ereraad CCH:

Marcel Brans Driek van 't Hoofd Piet Mertens Jos van Soest

Wil Bus Jan Martens Frans Peters Henk Sprengers

Beschermvrouwe CCH:

July Vijgen

Marcel Brans en Lia Brans – van Elmbt De heer en mevrouw F. Franck De heer M. Grauls De heer en mevrouw W. Jager De heer M. De Jong De heer T. Kleiweg Wiel en Anita Mengelers de heer P.A.M. Mertens Frans en Tonnie Peters-Wevers De heer en mevrouw J. Rosbeek Sjef en Mia Roebroek De heer M. Schoonbroodt Mevrouw. O.M.M. Snijders

11 vragen aan de nieuwe Grootvorst 11 Vragen aan de nieuwe Grootvorst van het CCH. Onze Grootvorst is nog in opleiding, dat excuseert de korte antwoorden. ;-)

27

valsmaandag? Houden we geheim.

9. Zingt u de winnende Breukersjlager “Bonzjoere!” van de Bölkes van de jubilerende CV De Blauw-witte uit Mariarade al mee? Es de treute, treute en de vaan oet hinkt / Es de fleute, fleute der vasteavond zingt / Dan jun ich ut zinge probere. 10. Welke vastelaovendleedjes zingt u gedurende de drie dol daag? Limburgse liedjes en muziek uit Köln. 11. Wat eet en drinkt u het allerliefste met d’r vastelaovend? Sjoes en spek met ei.

Oesters

Gehuuërd biej De Aetkamer: Woevuuër serveert gieër in ‘t weekend noeëts gaen oesters? Oesters zint “weekdieren”. Stökker

Gehuuërd biej Plaza: Anna besjtilt ‘ne pizza. Es d’r ober vraogt of hae d’r pizza in 6- of 12 stökker mót sjnieje, zaet ‘t Anna; “In zös stökker gaer. Twelf stökker krieëg ich noeëts op”. Vösje

Gehuuërd biej Appie Heijn: “Pap, is ‘t waor dat groeëte roofvösje klaen sardientjes opaete”? “Jao Tuën, dat is ech waor”...... “méh wie make die da dat bliksjke aope”? Maggi

Woeëróm daet Jos zich noeë Maggi in d’r benzieëntank van ziene wage? Remco: Vuër went’r ‘m in de sop vieërt.


d'r Uul fibberwari 2016

28

Laat je verrassen!

vergaderen ~ vieren ~ trouwen ~ genieten

www.vanmelick.nl

VMtcc_adv-98x163_dnUUL_CMYK_v02.indd 1

10-01-16 14:45

“Aoch mit de Vastelaovend houwe vier uch op de baen!!”

FYSIOTHERAPIE MANUELE THERAPIE OEDEEMTHERAPIE/LYMFEDRAINAGE OSTEOPATHIE SPORTREVALIDATIE SPORTTAPING/BANDAGEREN MEDISCHE TRAININGSTHERAPIE BEWEEGPROGRAMMA’S/KINESIOTAPING

OPENINGSTIJDEN: IEDERE WERKDAG VAN 07.00U-19.00U

KOUVENDERSTRAAT 111 6431HC GEBROOK T 045 5220932

Klimmenderstraat 2 ~ 6343 AC ~ Klimmen ~ www.villadeproosdij.com

VDP_adv98x163mmFC_algemeen_DEF.indd 1

16-01-16 13:43