Page 1

seizoen 2017

2018


2

252 cc • seizoen 17  —   18  

Welkom

In deze brochure ontdek je het cultuurseizoen in Ekeren en een stukje daarbuiten. Ons cultuurteam staat garant voor een boeiend programma op maat van Ekeren, de groten en de kleintjes, en vooral op maat van jou. Wandel rustig door het programma, zet kruisjes in je agenda, hang herinneringetjes op je koelkast, nodig alvast wat vrienden uit om er samen van te genieten. Je merkt vast ook dat we weer veel te vieren hebben: de herinrichting van de bib, de 75-jarige Academie, de zomer, de winter… We starten meteen met een knaller van formaat: onze ticketdag ontploft tot Bus-Kruid festival, een culinair en cultureel hoogstandje met uiterst lage drempel. Tijdens de maand november staan we stil bij de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. We herdenken dit met een tentoonstelling in Kasteel Hof De Bist en tal van activiteiten. De tentoonstelling is het resultaat van een bijzondere samenwerking met het cultuurteam van Andernach, de zustergemeente van Ekeren. Genieten van cultuur is ook een beetje overgave. Je laat je meeslepen, soms bewust de ogen dicht, in feestgedruis en avontuur, in het onbekende, in de wondere wereld van kunstenaars, doeners en denkers. Ekeren nodigt je van harte uit om het programma van 252 cc te komen ontdekken in concerten, voorstellingen, tentoonstellingen, wandelingen… we hopen je er vaak te ontmoeten.

  Koen Palinckx Marc Goossens Voorzitter Cultuurcoördinator
 inhoud

Voorwoord 02 Inhoud 03 Feest Beeld Muziek Podium Comedy Woord Jong Volk

06 14 28 38 48 52 60

Dichtbij Praktisch Werking Kalender

68 72 75 76

3


Met het label VAN HIER belichten we in dit programma allerlei artiesten die een onmiskenbare link hebben met Ekeren. Sommigen zijn hier geboren en getogen, anderen liepen hier school of werken hier. Dat het noorden van Antwerpen een vruchtbare voedingsbodem is voor talent wordt maar al te duidelijk als je ziet wie er vandaag furore maakt in de kunst- en cultuurwereld. Zie je VAN HIER bij een artiest of collectief staan? Dan weet je dat je te maken hebt met een onvervalst staaltje lokaal talent!

Academie Ekeren viert feest, want tijdens schooljaar 2017 –  2018 blaast de Academie 75 kaarsjes uit. Binnen onze brochure zetten wij graag het talent vanuit en gerijpt binnen de Academie extra in de verf met het hiervoor ontworpen label. Hip hip Hoera!


programma


6

252 cc • seizoen 17  —   18  

Feest Waarzeggerij De Pravda Straattheater op Ekeren Winkeldorp Zo 04 jun 2017 / 10 —  17 u Bibliotheek Driehoek Gratis! — Ook dit jaar laat Ekeren Winkeldorp de centrumstraten opnieuw bruisen. Vanaf 10 uur geniet je op de braderij van een gevarieerd programma en kan je rondsnuffelen tussen de verschillende standjes. Kom vanaf 12 uur zeker langs bij de stand van 252 cc. Wij zorgen voor een waarzegger die in je toekomst kijkt en stellen graag ons nieuwe programma aan je voor!

Ticketweekend Solden in 252 cc Za 10 + zo 11 jun 2017 / 14 — 17 u Kasteel Hof De Bist Gratis! — Het nieuwe seizoen wordt feestelijk geopend! Aangezien goed begonnen half gewonnen is, koop je dit weekend je tickets voor een aantal voorstellingen met flinke korting. Kuier rond op het gezellige Bus‑Kruid Festival met verschillende eet- en drankkraampjes of bezoek de foto-expo Ik was erbij (→ p. 15) in park en kasteel Hof De Bist… Laat de zomer maar beginnen!

Een organisatie van Ekeren Winkeldorp met steun van district Ekeren en 252 cc.

ekeren winkeldorp

ekeren winkeldorp
 programma

Bus-Kruid Culinair explosief festival met optredens, expo en tickets aan soldenprijzen Vr 09 jun 2017 / 16 — 23 u Za 10 jun 2017 / 12 — 23 u Zo 11 jun 2017 / 12 — 20 u Park Hof De Bist Gratis! — We starten het nieuwe seizoen met een knaller van formaat! Kasteel Hof De Bist wordt omsingeld door een uitgebreid gamma aan foodtrucks en culinair lekkers. Bus-Kruid is niet zomaar een zoveelste festival. Bij dit feest vormen kruiden in alle vormen, geuren en kleuren de rode draad. De standhouders bieden je niet enkel vis en vlees, maar ook vegetarische lekkernijen. De organisatoren werken steeds met gerecycleerde en organische materialen, kleurrijke groene accenten en moestuintjes. Letterlijk kruidig dus. Vorig jaar trok Bus-Kruid naar Antwerpen voor de viering van 5 Jaar MAS, dit jaar komt het festival eindelijk thuis in Ekeren. Naast stijlvolle en kwalitatieve foodtrucks kan je ook genieten van een pikant cultureel programma. Op vrijdag openen we de fototentoonstelling Ik was erbij (→ p. 15). Samen met fotograaf Roën blikken we terug op het afgelopen cultuurseizoen. In samenwerking met 252 cc worden er vrijdag en zaterdag verschillende livebands geprogrammeerd. Op de affiche staan kruidige groepen als El Juntacadáveres, Turntable Dubbers, Mannix, Société Anonyme, DJ Nonkel Guy en DJ Makasi (→ p. 28). Op zondag sluiten we af met een kindervoorstelling van De verhalenKat (→ p. 60). Een initiatief van Bus-Kruid met steun van district Ekeren en 252 cc.

“ We starten het nieuwe seizoen met een knaller van formaat!”

feest

7


8

252 cc • seizoen 17  —   18  

vlaanderen feest

Vlaanderen Feest Nederlandstalige bands in openlucht Za 08 jul 2017 / 14 —  22 u

Muziek In De Wijk Zwoele zomeravonden met lokaal en internationaal talent Wo 02, 09, 16 + 23 aug 2017 / 18 — 23 u

Veltwijckpark Gratis! — In het kader van de Guldensporenviering transformeren we de speeltuin van park Veltwijck opnieuw tot een zomerse festivalsite. Spreek af met vrienden en kom genieten op ons pop-upterras met originele hapjes en drankjes, kinderanimatie, Vlaamse volksspelen en nostalgische dansplaten. Op de affiche staan dit jaar niemand minder dan deze energieke acteur en muzikant, alom bekend van radio en televisie Jelle Cleymans en lokaal talent Tine Truwant & Trosduif. Ambiance verzekerd! (→ p. 29) Om 14 uur geeft Rita Backx, lid van het Davidsfonds, een lezing over De wereld van Paul Van Ostaijen (→ p. 52). Hiervoor kan je het beste reserveren, want de plaatsen zijn beperkt.

Park Hof De Bist Gratis! — De karavaan van Muziek in de Wijk houdt tijdens de zomer dag na dag halt op de gezelligste plekjes in de stad en zorgt overal voor een heus buurtfeest. Er komen muzikanten van over de hele wereld, samengebracht door de Zomer van Antwerpen, en talent van dicht bij huis. Uniek dit jaar is dat we elke woensdag starten met een mega-grill. In samenwerking met lokale verenigingen verzorgen we een uitgebreid groentebuffet en bakken we je vlees gaar. Vergeet ‘Schat, wat eten we vandaag?!’ en schuif gezellig aan. Opgelet, reserveer een week op voorhand een plek om 18, 19 of 20 uur via ­www­.252cc­­.­be. De hoofdacts vind je terug op ­www­.­zomervanantwerpen.be. Lokaal talent dit jaar zijn Hanne (2/8), Nashville Bum (9/8), Potingue (16/8) en het Anthony Claeys Quartet (23/8) (→ p. 30).

Een initiatief van district Ekeren ter gelegenheid van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

Een initiatief van de Zomer van Antwerpen in samenwerking met district Ekeren
 programma

feest

Cirque@Taque Familiefestival in openlucht Za 12 aug 2017 / vanaf 12 u

Ekeren Zingt Meezingers van alle tijden Vr 25 aug 2017 / 19U30 — 1 u

Park Hof De Bist Gratis! — Al 19 jaar laten enthousiaste jongeren park Hof De Bist bruisen tijdens het jaarlijkse festival Cirque@Taque. Ze bieden een vurige cocktail aan van sfeervolle en dansbare muziek, originele kinderanimatie, circus, overheerlijk eten & drinken, gezelligheid en nog zoveel meer. Het familiefestival is uitgegroeid tot dé jaarlijkse ontmoetingsplek voor alle Ekerenaars en niet-Ekerenaars. 252 cc zorgt voor fijne en boeiende randanimatie.

Park Hof De Bist Gratis! — Dit gigantische zangfeest in openlucht vindt voor de 8ste keer plaats. Zing samen met je vrienden, buren, familie en meer dan vierduizend Ekerenaren populaire liedjes die iedereen kent van Marco Borsato en Clouseau tot ABBA en Michel Sardou. Een unieke Ekerse avond die je niet mag missen!

9

Een initiatief van De Vriendenkring Chiro Tempo Ekeren en C-Koren Ekeren, ondersteund door 252 cc, district Ekeren en Ekeren Winkeldorp.

Een organisatie van Cirqueat met steun van 252 cc en district Ekeren.

cirque@taque


10

252 cc • seizoen 17  —   18  

Bierpruverfeesten Bierproeverij met live optredens Zo 10 sep 2017 / 13 — 19 u Kristus-Koningplein Gratis! — Bierliefhebbers, verenig jullie op het Kristus-Koningplein. Eerst wordt het beeld traditioneel aangekleed en vervolgens stellen lokale brouwers meer dan 25 soorten bier aan jullie voor. Labore et Constantia en Bigband St.-Cecilia spelen de pannen van het dak, en de sfeervolle coverband Morenko sluit feestelijk af. Schol! Een organisatie van district Ekeren in samenwerking met 252 cc.

Kasteelfeesten Middeleeuws festijn in en rond kasteel Veltwijck Za 16 sep 2017 / 13 — 23 u Veltwijckpark Gratis! — De derde zaterdag van september vieren ridders en jonkvrouwen feest in en rond kasteel Veltwijck. Het park wordt omgetoverd tot een middeleeuws dorp met allerlei attracties en activiteiten voor jong en oud. Een programma vol theater, muziek en folklore. Tussen 13 en 20 uur kun je op een interactieve manier kennismaken met vervlogen ambachten, vaardigheden, middeleeuwse spellen en gebruiken. Net zoals in de middeleeuwen speelt het leven zich af op en vooral rondom de waterburcht van de lokale Heer. Het dorp zal deels worden bemand door middeleeuwers en deels door lokale verenigingen die zich net zoals vorig jaar rond het kasteel van Aert Van Veltwijck opstellen. Dit jaar vindt er opnieuw een riddertornooi plaats met paarden en échte ridders. Zorg dat je dus tijdig in het park bent en geniet met volle teugen! Het gedetailleerde programma vind je vanaf augustus op ­www­.­ekeren.be. Een organisatie van district Ekeren in samenwerking met 252 cc.

bierpruverfeesten

kasteelfeesten © elvire van ooteghem
kasteelfeesten Š elvire van ooteghem

 programma

feest

11


12

252 cc • seizoen 17  —   18  

winterwakker © elvire van ooteghem

WinterWakker Warm winterprogramma in Ekeren Vr 01 dec 2017 —  wo 31 jan 2018 Veltwijckpark en Ekeren-centrum — De winter is hét moment om gezellig te cocoonen bij het haardvuur. Toch willen we je niet de kans geven om in te dommelen: WinterWakker lokt je uit je kot! In december en januari organiseren we op verschillende plekken in het district activiteiten voor jong en oud. Donderdag 14 de‑ cember kan je in ETZ de voorstelling Lost Boys van Het Gevolg en B12 vzw (→ p. 41) bijwonen. Op vrijdag 15 december vindt

een origineel vuurspektakel plaats. Op zaterdag 16 december zorgen we samen met de verenigingen opnieuw voor een onvergetelijke familiedag. Gezellig kuieren op de kerstmarkt onder de takken van de magische plataan, omringd door mensen, pluizige dieren en warm vuur. Buiten beleven kinderen dolle pret op een nostalgische zweefmolen en in verschillende circustenten kun je genieten van muziek, theater en circus. Als afsluiter hebben we ’s avonds nog een verrassingsact met één doel: het dak moet eraf! Euh… Er is eigenlijk geen dak? Hoe? Winterfeest in open lucht? Jep, écht iets voor ons!
 programma

HIPPER DE PIPPER dé bib... hoera! Openingsfeest vernieuwde bibliotheek za 24 feb 2018 / 10 — 17 u Bibliotheek Driehoek Gratis! — Iedereen is welkom op de feestelijke opening van Bib driehoek. De bib is het resultaat van de reeds ingezette bibliotheekvernieuwing binnen stad Antwerpen. Kom alle plekken ontdekken, laat je verrassen door een hele resem verschillende activiteiten en sla gezellig een praatje met de bibliotheekmedewerkers en de buren tijdens de receptie.

feest

Ekerse Cultuurprijzen Huldiging winnaars Wo 9 mei 2018 / 20 u Kasteel Veltwijck Gratis! — Met de tweejaarlijkse cultuurprijzen wil district Ekeren mensen in de bloemetjes zetten die een bijzondere prestatie leverden op cultureel vlak binnen het district voor de categorieën: carrièreprijs, blikvanger en beloftevol talent. Elke laureaat ontvangt een trofee van de hand van een Ekers kunstenaar en een oorkonde. Heb je zelf bepaalde personen in gedachten die in aanmerking komen voor een van deze prijzen? Aarzel niet en vul het formulier op www.252cc.be in om iemand te nomineren. Een initiatief van district Ekeren met steun van 252 cc.

Bibliotheek Driehoek © linda bernaerts

13


14

252 cc • seizoen 17  —   18  

Beeld 252 cc maakt plaats voor beeldende kunst. Letterlijk, want in Hof De Bist worden vaak tentoonstellingen georganiseerd zowel door zelf aangestelde curatoren als door derden. Een zorgvuldig geselecteerde groep kunstenaars en curatoren brengt het hele jaar door relevante en interessante expo’s, nu eens foto’s of beeldende kunst, dan weer performances of erfgoed. Alle tentoonstellingen in kasteel Hof De Bist zijn gratis te bezichtigen en zijn geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14 tot 17 uur, tenzij anders vermeld. Neem zeker een kijkje op www.252cc.be voor updates! Houd er rekening mee dat de openingsuren van tentoonstellingen door derden kunnen verschillen van onze openingstijden. Hiervoor neem je het beste een kijkje op de website van de organisator zelf.
 programma

beeld

Ik was erbij Terugblik door de lens Vr 09 jun — v r 30 jun 2017 opening met 2 gratis vaten tijdens Bus-Kruid festival Park en kasteel Hof De Bist Gratis! — Jaarlijks nodigen we een beeldend kunstenaar uit om samen terug te blikken op het afgelopen cultuurprogramma. De uitwerking van de expositie Ik was erbij verloopt dit jaar in dialoog met stilll office, een nomadisch kunstenadvies- en productieplatform. Sinds 2007 organiseert de organisatie tentoonstellingen in samenwerking met kunstencentra en musea. De focus ligt op de samenwerking met kunstenaars die in hun onderzoek de grenzen van het medium fotografie aftasten. Denk dan bijvoorbeeld aan Ria Pacquée, Jan Kempenaers, Lara Dhondt, Charlotte Lybeer, Hana Miletic, Sine Van Menxel, Charles Fréger en Jan Van Holleben.  Op uitnodiging van 252 cc vroeg stilll office aan Roën om zijn eigenzinnige hand te leggen op het beeldmateriaal dat binnen en buiten de muren van het cultuurcentrum werd gemaakt en/of verzameld. Fotograaf/regisseur Roën woont en werkt in Antwerpen. Illusies en misleiding spelen in zijn werk vaak een grote rol, waardoor de aandacht van de kijker wordt afgeleid van de realiteit. Door zelfs de kleinste details in scène te zetten, ontsnappen de personages voor zijn lens aan de realiteit en belanden ze op desolate (soms zelfs duistere) plekken waar een flinke dosis nostalgie in de lucht hangt...

© Roën

15


16

252 cc • seizoen 17  —   18  
 programma

beeld

In the quietest moments wegdromen bij beelden van de Oude Landen Wo 02 aug — d o 31 aug 2017 Kasteel Hof De Bist Gratis! — Twee Antwerpse fotografen (Katrin Daems en Carole Van der Voort) maakten twee jaar lang foto’s van het natuurreservaat de Oude Landen. Met deze prachtige beelden willen ze aantonen dat stilte en rust vaak vlakbij te vinden zijn, maar dat we door de dagelijkse drukte soms vergeten te kijken naar onze omgeving. Voor wie niet alleen tussen de foto’s wil rondwandelen maar de plekken ook in het echt wil zien, organiseert Natuurpunt in samenwerking met 252 cc een bezoek met gids aan natuurgebied de Oude Landen. De precieze data waarop deze rondleidingen worden georganiseerd, vind je op www.252cc.be.

17


18

252 cc • seizoen 17  —   18  

Q_reer Onder het motto dat onbekend allerminst onbemind hoeft te zijn, selecteert 252 cc elk jaar een aantal beloftevolle curatoren om de site Hof De Bist helemaal over te nemen. Jong van leeftijd is mooi meegenomen, jong van geest en ervaring al helemaal. De geselecteerden krijgen met Q_reer carte blanche en nemen de troeven, maar ook de gebreken van het park en het kasteel erbij. We beginnen met een wit blad en nodigen hen uit om buiten de lijntjes te komen kleuren. Hoe die inkleuring er precies uitziet, ligt helemaal in hun handen.

Het is niet anders Nadia Bijl en Johan Desmet q _ reren Zo 01 okt —  d o 26 okt 2017 Vernissage : zo 01 okt 2017 / 16 u Park en kasteel Hof De Bist Gratis! — Het is niet anders is een groepstentoonstelling geïnspireerd door kunstenaar Johan Desmet. De laatste jaren werkte hij in de beslotenheid van zijn atelier dat gelegen is aan het Van De Weyngaertplein in Mariaburg. Nu is het moment aangebroken om zijn werk aan het publiek voor te stellen. Johan Desmet bouwde een kunstenaarspraktijk uit en is al verschillende decennia docent beeldhouwen en tekenen aan Sint-Lucas Antwerpen, Hogeschool voor Beeldende Kunsten. In de loop van al die jaren kreeg hij veel jonge, talentvolle kunstenaars onder zijn hoede. De waardering en respect die hij voor al dit zich ontwikkelend talent had en heeft, zet zich door tot op de dag van vandaag. Een gevolg van deze waardering is de idee om te exposeren samen met Kris Vleeschouwer, Rinus Van De Velde en Elias Cafmeyer, oud-studenten die ondertussen hun plaats in de kunstwereld hebben verworven. De artistieke autonomie van de tentoonstellende kunstenaars staat niet ter discussie. Wel zal blijken of en hoe hun actuele werk zich nog relateert met het werk van

hun toenmalige leraar en met het werk van de andere getoonde kunstenaars. De tentoonstelling, die is opgebouwd rond tweedimensionaal werk, beeldhouwwerk en installaties, wordt gepresenteerd in het kasteel Hof De Bist. Deelnemende kunstenaars zijn o.a.: Kris Vleeschouwer, Rinus Van de Velde, Elias Cafmeyer en Johan Desmet.

Offpaper Vincent Surmont q _ reert Zo 04 mrt — d o 29 mrt 2018 Vernissage : zo 04 mrt 2018 / 16 u Park en kasteel Hof De Bist Gratis! — In het voorjaar 2018 brengt Vincent Surmont, curator van OffPaper, een nieuw hoofdstuk van dit tekenkunstproject naar Ekeren. Sinds 2013 richt OffPaper zich op hedendaagse tekenkunst en biedt het zo een platform aan jonge artiesten die de tekenkunst als een onmisbaar deel van hun kunstpraktijk zien. Elk op hun eigen manier onderzoeken de jonge artiesten de mogelijkheden en grenzen van de tekenkunst in hun werk. Het medium bij uitstek blijft de tekening, maar vaak zoeken de kunstenaars het experiment en de vernieuwing op. Ze maken gebruik van nieuwe procedés en geven nieuwe functies aan de tekening. Textiel als ondergrond, performances als tekeningen, tatoeages als kunst… Het is duidelijk dat tekenen zich niet meer beperkt tot voorbereidend schetsen, tot potlood op papier. In het hele kasteel worden bijzondere settings gecreëerd met installaties waarin het werk van elke kunstenaar wordt blootgelegd en uitgelicht. Tijdens de vernissage vinden er performances plaats die ook later in de expo te zien zullen zijn. Één van de deelnemende kunstenaars geeft tijdens een artist talk toelichting bij het eigen werk. Houd voor de precieze datum zeker de website www.252cc.be in het oog! Deelnemende kunstenaars zijn o.a.: Eva Betjes, Tat Blondé, Stav Yeini, Wim Muyllaert en Fia Cielen.
 programma

elias cafmeyer

johan desmet

Tat BlondĂŠ

beeld

19


20

252 cc • seizoen 17  —   18  

Hof­leverancier We traveled across seven lakes Trippen met Jan Van Woensel traject  : AUG 2017  — JUN 2018 expo  : JUN 2018 Park en kasteel Hof De Bist Gratis! — Onder de noemer Hofleverancier nodigen we jaarlijks een kunstenaar of collectief uit om vanuit Hof De Bist een tentoonstelling en interactief traject op te zetten in het park en het kasteel. De Hofleverancier organiseert als artist-in-residence enkele activiteiten in en rond het cultuurcentrum en het park en lokt zo (inter)actie uit met onze bezoekers. 252 cc stelde dit jaar onafhankelijk curator en kunstcriticus Jan Van Woensel aan als Hofleverancier. Hij studeerde schilderkunst en filosofie in Antwerpen en woonde en werkte geruime tijd in New York en Los Angeles. Zijn projecten dagen de klassieke tentoonstellingsvormen uit. In zijn tentoonstellingen combineert hij hedendaagse kunst van jonge en gevestigde kunstenaars met live muziek performances, non-art en niet-conventionele kunst. We traveled across seven lakes wordt een avontuurlijk artistiek traject dat niet enkel in het park en het kasteel, maar op heel het Ekers grondgebied zichtbaar wordt. Het neemt de vorm aan van een reisverhaal dat doelbewust gaat over Ekeren en de Ekerenaar. Onder leiding van de curatorin-residence gaat een groep lokale en internationale kunstenaars de dialoog aan tussen de lokale geschiedenis en hun eigen dichterlijke en artistieke vrijheid. Ook de toeschouwers spelen een belangrijke rol, want het publiek en enkele plaatselijke verenigingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan het project. De reis begint tijdens de zomervakantie van 2017 wanneer

Hofleverancier Jan Van Woensel zijn traject voorstelt aan het publiek. De apotheose is de thuiskomst, wanneer het publiek en de kunstenaars weer terugkeren van deze tocht tijdens een grote artistieke volksstoet met kunst, muziek, performance, volksspelen en eten en drinken waar iedereen actief of passief aan kan deelnemen. De zomerexpo We traveled across seven lakes start in juni 2018 en kan een maand lang bewonderd worden in park en kasteel Hof De Bist.

“ De apotheose vindt plaats wanneer het publiek en de kunstenaars weer terugkeren van deze tocht tijdens een grote artistieke volksstoet met kunst, muziek, performance, volksspelen en eten en drinken waar iedereen actief of passief aan kan deelnemen.”
Š Caroline Vandekerckhove

 programma

beeld

21


22

252 cc • seizoen 17  —   18  

Archi­tectuur Moderne architectuur in Ekeren-Donk Fietstocht met gids Za 10 jun 2017 / 14 — 16 u

Moderne architectuur in Sint-Mariaburg Wandeling met gids Zo 08 okt 2017 / 14 — 16 u

Kasteel Hof De Bist (startpunt) vvk 6 €, brochure + drankje inbegrepen reserveren is verplicht — De wijk Donk, deels gelegen op het grondgebied van district Ekeren, deels op het terrein van de gemeente Brasschaat, bevindt zich rond de kerk van het Heilig Hart, ter hoogte van de Kapelsesteenweg. Deze fietstocht van ongeveer 8 kilometer brengt je naar een aantal realisaties in Ekeren-Donk die de moeite waard zijn om bij stil te staan. We hebben de maker van de brochure Moderne Architectuur in EkerenDonk uitgenodigd om het verhaal rechtstreeks te doen. Jo Van Bouwel, architect en voormalig directeur van Academie Noord, vertelt je meer details over hoe deze gebouwen zijn gerealiseerd en wat er bijzonder is aan elke woning.

Wijkcentrum Mariaburg (startpunt) vvk 6 €, brochure + drankje inbegrepen reserveren is verplicht — Jo Van Bouwel selecteerde 18 huizen die tussen 1920 en 2010 werden gebouwd in de wijk Sint-Mariaburg. Dit parcours met woningen werd verwerkt tot een wandelbrochure die voor 1 euro verkrijgbaar in 252 cc, aan het stadsloket van Ekeren en in Bib Driehoek. 252 cc nodigt de maker van de brochure uit om het verhaal rechtstreeks te doen. Tijdens een rondleiding krijg je in detail te horenhoe de gebouwen zijn gerealiseerd en wat er bijzonder is aan elke woonst. Een initiatief van 252 cc in samenwerking met district Ekeren en Wijkwerking Mariaburg.

Een initiatief van 252 cc in samenwerking met district Ekeren.

© frederik beyens

© frederik beyens
Š frederik beyens

 programma

beeld

23


24

252 cc • seizoen 17  —   18  

100 JAAR GROOTE OORLOG In november 2017 herdenkt het district Ekeren de Eerste Wereldoorlog. Een grote tentoonstelling en allerlei activiteiten schetsen de sfeer van 14 – 18.
 Voorlopig staan al op het programma: theatermonoloog Groote vrouwen door De Hoorakelbende Brasschaat (→ p. 41), muziektheater Aanvallen! Het verhaal van Ward van het 13de door Roland Bergeys en Leentje De Coninck (→ p. 41), Expeditie Ekeren / Ertbrand (→ p. 46), een avond in een Duits salon tijdens Okkupationsgebiet (→ p. 40), het aperitiefconcert van Michel Verkempinck (→ p. 34), lezing over avant-garde door Johan Pas (→ p. 54), een poëtische ontmoeting tussen twee dichters: Geert Buelens en Charles Ducal (→ p. 56). Neem voor het volledige programma zeker een kijkje op onze website!

soldaten in veltwijck

Ekeren tijdens de Eerste Wereldoorlog Tentoonstelling over Ekeren en Andernach tijdens WO I Vr 10 nov —  za 09 dec 2017 Kasteel Hof De Bist Gratis! — Voor België leek de Eerste Wereldoorlog aanvankelijk veraf, maar ook vanuit Ekeren vertrokken in 1914 heel wat vrijwilligers om hun land te dienen en veranderde het straatbeeld in deze regio drastisch. Via Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Documentatiecentrum Mariaburg, Het Geheugencollectief en enkele lokale erfgoedfanaten verzamelden we verhalen, anekdotes, foto’s en voorwerpen uit deze periode. Samen met onze Duitse zusterstad Andernach organiseren we een expo in kasteel Hof De Bist met persoonlijke getuigenissen. Over het versterken van de frontlinies en de burgerwacht, over vluchtelingen die naar Nederland trokken en de deportaties, over smokkel, spionage en Ekerenaars aan het front, en over nog zoveel meer. Je krijgt het verhaal vanuit het standpunt van Ekeren en dat van Andernach.
 programma

Fort-Bunker Museum Unieke privécollectie over de fortengordel Za 11 nov — za 02 dec 2017 / 14 U — 17 U

Fort Ertbrand, 2017 Kunstinstallatie ter ere van August Clinckx Vr 10 nov —  v r 09 dec 2017 expeditie : zo 26 nov Park Hof De Bist Gratis! — Verscheidene Ekerenaars werden opgeroepen om mee te werken aan de fortengordel van Antwerpen. In de aanloop van WO I was ook de Ekerenaar August Clinckx gelegerd in Fort Ertbrand te Kapellen. Toen de Duitsers binnenvielen kreeg zijn compagnie het bevel om het fort op te blazen… Kleindochter en beeldend kunstenaar Christine Clinckx grijpt deze gebeurtenis aan om, aansluitend bij de tentoonstelling binnen, een kunstwerk te creëren in park Hof De Bist ter nagedachtenis van deze gebeurtenis. Samen met beeldhouwer Stef Van Eyck realiseert ze een installatie die symbool staat voor de verdedigingsforten.

Elke zaterdag of op afspraak, tel. 03 665 33 71 Fort-Bunker Museum, Schriek 202, Ekeren Gratis! — Als je over de brug van de Schriek rijdt richting centrum Ekeren, vraag je je misschien af wat er zich afspeelt in het eerste huis aan jouw rechterkant? Hier ligt namelijk het Fort-Bunker Museum. Michel Embregts verzamelt van jongs af voorwerpen, foto’s en artikels over de oorlog. Als gepassioneerd verzamelaar gaat zijn focus voornamelijk naar de verdedigingslinies van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Zijn verzameling is letterlijk uit de hand gelopen zodat Embregts zijn woning wel moest omvormen tot museum. Heb je interesse in de forten en bunkers ten noorden van Antwerpen? Maak een afspraak en Michel vertelt je er meer over!

Alexander vanriel

petrus wuyts

beeld

25


26

252 cc • seizoen 17  —   18  

Straatnamen van oorlogsslachtoffers Tentoonstelling over gesneuvelden in WO I WO 01 NOV — DO 30 NOV Wijkcentrum Mariaburg Gratis! — Klinken de namen Alfons De Schutter, Eduard Caerts, Willy Staes, Jaak Van Haesendonck of Leo Vermandel je bekend in de oren? Deze dappere soldaten keerden jammer genoeg niet terug van het front. Na de oorlog werden er verscheidene straten genoemd naar oorlogsslachtoffers. Documentatiecentrum Mariaburg verzamelde informatie over deze gesneuvelden en tijdens de maand november kan je bij elk straatnaambord meer uitleg lezen.

fort ertbrand

Een initiatief van Documentatiecentrum Mariaburg met steun van 252 cc en district Ekeren

alfons de schutter

willy staes
 programma

Wreed schoon, volkssprookjes op reis Expo met ongecensureerde volkssprookjes Di 06 mrt —  za 21 apr 2018

27

jonas thys — wreed schoon

Bibliotheek Driehoek tijdens de openingsuren van de bib Gratis! — Zoek verschillen en gelijkenissen met de volkssprookjes die je al kende, en kijk en luister in deze expo naar een bont palet ongecensureerde sprookjes uit meer dan 30 culturen die in België wonen. Maak kennis met Cinderella’s uit alle continenten, ghouls, duivels en heksen, slimme en dappere meisjes en vrouwen, liefde en lust in alle tinten van de wereld. De expo is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bib van dinsdag tot donderdag tussen 10 en 20 uur, en op vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur.

Tel 18 flashback Ontstaan en evolutie van jeugdhuis Tel 18 Zo 22 apr —  za 12 mei 2018 Vernissage : zo 22 apr 2018 / 11 u Kasteel Hof De Bist Gratis! — Voor mensen van Ekeren en omstreken is Tel 18 een begrip. Enkele bestuursleden van de seniorenvereniging Neos stonden in 1968 aan de wieg van dit befaamde jeugdhuis. 2018 leek ons daarom het moment om de geschiedenis van den Tel eens onder de loep te nemen. Heb je leuke herinneringen of verhalen over dit jeugdhuis? Bezit je zelf nog oude foto’s, affiches of flyers? Geef je info dan door aan cultuurantenne.ekeren@stad. antwerpen.be en misschien wordt jouw stuk wel onderdeel van deze mooie expo. Tijdens de Erfgoeddag op zondag 22 april zijn er rondleidingen met gids. Hiervoor moet je reserveren via www.252cc.be. De tentoonstelling is ook op afspraak te bezichtigen.

beeld

tel 18 flashback

Een initiatief van Neos Ekeren in samenwerking met jeugdhuis Tel 18, district Ekeren en 252 cc. tel 18 flashback


28

252 cc • seizoen 17  —   18  

Muziek El Juntacadáveres, Turntable Dubbers Boeiende electrotango en tropische beats op Bus-Kruid Vr 09 jun 2017 / 18 —  2 3 u Park Hof De Bist Gratis! — El Juntacadáveres is het geesteskind van de Argentijnse muzikant Enrique ‘Kike’ Noviello en brengt electrotango van het soort dat je nog nooit eerder hebt gehoord. Al meer dan 15 jaar kunnen we rekenen op de energieke zielen van Timaxx en Drezz, die samen het duo Turntable Dubbers vormen. Deze Antwerpse DJ’s brengen een mix van hiphop, reggae, dubstep, drum and bass, mash-ups, tropische grooves en raving beats. (→ p. 7)

El Juntacadáveres

Mannix, Société Anonyme, DJ Nonkel Guy en DJ Makasi Antwerpse soul en funk, jazz en funky beats op Bus-Kruid Za 10 jun 2017 / 12 — 23 u Park Hof De Bist Gratis! — In 2009 werd de debuut-ep van Société Anonyme laaiend enthousiast onthaald. De sound bleef dezelfde en de staat nog steeds garant voor een geweldig soul- en funkfeestje! DJ Nonkel Guy, een levende legende die mee aan de wieg stond van de allereerste hiphoplichting in België, zorgt voor dansbeats die we nog lang in onze benen gaan voelen. DJ Makasi, vaste waarde op festivals als Tomorrowland, onderscheidt zich vandaag door zijn extra creatief en funky kantje. Deze topper van formaat maakt Bus-Kruid (→ p. 7) meteen extra straf!
 programma

Tine Truwant & Trosduif

Tine Truwant & Trosduif en Jelle Cleymans Nederlandstalige bands op Vlaanderen Feest Za 08 jul 2017 / 16 — 22 u Speeltuin van Veltwijckpark Gratis! — Tine Truwant & Trosduif Tine Truwant is tekstschrijfster en frontvrouw die eerder al speelde in musicals als De zusjes Kriegel en Oliver! en teksten schreef voor Hannelore Bedert. Ze wordt vergezeld door Trosduif, een vogel met vier gezichten: Ine Kuypers, Rimbert Haché, Ilse Stroobant en Wouter Schillebeeckx, die wat schwung in de arrangementen brengen. Jelle Cleymans Jelle Cleymans, alom bekend van radio en televisie, is onlangs 30 geworden en maakt in zijn derde soloplaat, Napoleon XXIII, een voorlopige balans op. Heeft het leven hem al goed bediend? Wat moet een mens in godsnaam met ‘sleur’? En waarom schrijft die dekselse Jozefien nu niet terug? Een kluwen van vragen die hem maar één zekerheid biedt: twijfel! Deze concerten vinden plaats in het kader van Vlaanderen Feest (→ p. 8).

jelle cleymans

muziek

29


30

252 cc • seizoen 17  —   18  Muziek In De Wijk Vier zwoele zomeravonden in park Hof De Bist! Uniek dit jaar is dat we elke woensdag starten met een mega-grill. Reserveer een plek om 18, 19 of 20 uur via onze website.

Hanne Muzikaal lijf met vijf harten Wo 02 aug 2017 / 19 u  30 Park Hof De Bist Gratis! — De Ekerse Hanne Peetermans, of kortweg Hanne, maakt muziek. Langzaam, op de strijkende, tokkelende tast, voetje voor voetje, naar een ongebreidelde fantasie. Haar stem danst lijnen in de lucht en smelt de wijzers van de klok. Hanne is een lijf met vijf harten die niet kloppen maar golven, tien handen die zachtjes de dromen uit je neus pieren. Samen gaan ze op zoek naar dat kleine deurtje in je hoofd, waarachter zich geheime werelden verschuilen.

Nashville Bum Countryklassiekers van formaat Wo 09 aug 2017 / 19 u  30

“ Hanne is een lijf met vijf harten die niet kloppen maar golven, tien handen die zachtjes de dromen uit je neus pieren.”

Park Hof De Bist Gratis! — Bert Dufraing en Ine Aerts van Nashville Bum bewijzen dat country meer is dan cowboyhoeden en ruiten hemdjes alleen. Met klassiekers van onder anderen Johnny Cash, Hank Williams en Ray Lamontagne verspreiden ze de countrymicrobe met veel overtuiging. Park Hof De Bist? Nee, nee: prairie Hof De Bist!
 programma

Potingue Bossa, blues, latin en jazz Wo 16 aug 2017 / 19 u  30 Park Hof De Bist Gratis! — Een van de betekenissen van het Spaanse woord ‘potingue’ staat voor ‘brouwsel’. In het geval van deze groep is het een mix van verschillende muzieksmaken: bossa, blues, latin en jazz.

Anthony Claeys Quartet Jazztalent van eigen bodem Wo 23 aug 2017 / 19 u  30 Park Hof De Bist Gratis! — Op 22 augustus 2016 stierf de Belgische jazzlegende Toots Thielemans. Als eerbetoon kiezen we deze avond van Muziek in de Wijk voor een jazzmuzikant van formaat. Anthony Claeys studeerde aan het Antwerpse Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel geeft hij les aan de Academie Ekeren en aan de AP Hogeschool. Let there be jazz!

nashville bum

potingue

anthony claeys quartet

muziek

31


32

252 cc • seizoen 17  —   18  

Tom Vanstiphout try-out Gitaarvirtuoos wordt innemende frontman Za 30 sep 2017 / 20 u  30 Ekerse Theaterzaal vvk 12 € / kassa 14 € — Na twee succesvolle theatertours gaat Tom met zijn vijfde solorelease – een heus dubbelalbum dat voorzien is voor eind augustus 2017 – verder op zijn elan. Tom slaagt er ieder concert opnieuw in het publiek op sleeptouw te nemen in een fantastische muzikale wereld waarin het heerlijk vertoeven is. Prachtige songs, virtuoos gitaarwerk en een innemende frontman, dat is Tom Vanstiphout ten voeten uit. Minder en minder is hij dan ook het best bewaarde muzikale geheim van België.

© charlie de keersmaecker
 programma

Along a line XS Aline Goffin kleurt binnen en buiten de lijntjes Vr 20 okt 2017 / 20 u  30 Kasteel Hof De Bist vvk 8 € / kassa 10 € — Along a line, het muziekproject rond de Kalmthoutse zangeres Aline Goffin, bracht vorig jaar haar debuutalbum Shh. uit. Along a line is huiskamerpop die danst op de grenzen van hedendaags klassiek en tegendraadse folkpop zonder zijn eigen gezicht te verliezen. Ter promotie van haar debuutplaat treedt Aline in duo op met contrabassist Gerden Brys. De groots georchestreerde liedjes van op de cd in een gestripte, intieme versie: dat is Along a line XS.

muziek

33


34

252 cc • seizoen 17  —   18  

walmok

Michel Verkempinck Aperitiefconcert in het kader van de Groote Oorlog Zo 26 nov 2017 / 11 u Kasteel Hof De Bist vvk 8 € / kassa 10 € — Gitarist Michel Verkempinck maakt in het kader van 100 Jaar Groote Oorlog een soundtrack voor het kunstwerk van Christine Clinckx (→ p. 25). Hij brengt een hedendaagse reactie op de gruwel van de oorlogsjaren. Ondersteund door foto’s en filmbeelden combineert hij elektrische en klassieke gitaar. Een unieke belevenis voor liefhebbers van klassiek en experimenteel!

Walmok en Danser Ekers elektro-geweld Vr 09 feb 2017 / 20 u  30 Kasteel Hof De Bist vvk 6 € / kassa 8 € — Ekerenaar Wannes De Vogelaere (zeg maar Walmok) kaapte in 2016 de hoofdprijs weg tijdens de Kunstbende in de categorie muziek. Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo loofde zijn talent en omschreef Walmok als de Vlaamse Flume. Danser, het gloednieuwe project van Alexander Serneels en Bart Van Leuven, werd dan weer geselecteerd voor De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. De jury omschreef ze als volgt: ‘Danser haalde de mosterd bij Chet Faker en Frank Ocean, dat hoor je, maar ze doen er vooral hun eigen ding mee. Waar Chet en Frank schilderen, gaat Danser gewoon rechtdoor. Danser doet je dansen. Punt.’
 programma

Toon Fret en Veronika Iltchenko Oriënt-Express zo 25 feb 2018 / 11 u Kasteel Hof De Bist vvk 10 € / kassa 12 € aperitief inbegrepen — Toon Fret en Veronika Iltchenko delen dezelfde passie voor muziek en cultuurgeschiedenis. Hun zoektocht naar stemmingen en kleuren op hun instrumenten maakt hen tot een heel bijzonder duo. Ze brengen een programma met muziek uit de historische steden die werden aangedaan door de beroemde luxetrein de Oriënt-Express. Reis met ons mee in muzikale eerste klas.

muziek

35


36

252 cc • seizoen 17  —   18  

AM252cc Academie Ekeren neemt 252 cc over za 10 mrt 2018 / 20 u  30 Kasteel Hof De Bist — Academie Ekeren viert feest! Tijdens het schooljaar 2017 – 2018 blaast de Academie 75 kaarsjes uit. De leerlingen van de module Algemene Muziek Cultuur, kortweg AMC, nemen het roer van het cultuurcentrum over tijdens zes workshopssessies, met een uniek concert als afsluiter. Onder leiding van Jan Valkenborgh organiseren de leerlingen dit event van A tot Z. Benieuwd naar het resultaat? Schrijf dan alvast 10 maart 2018 in je agenda en houd zeker onze website in het oog. De workshops vinden plaats op 11 januari, 25 januari, 8 februari, 22 februari en 8 maart tussen 17u en 19u in kasteel Hof De Bist.

Quinteto Astor Het hart is een reiziger Za 21 apr 2017 / 20 u  30 Kasteel Hof De Bist vvk 10 € / kassa 12 € — Quinteto Astor meets Brel. Wat als Brel niet naar Parijs, maar naar Buenos Aires was afgereisd? Wat als de tango terugreist naar Europa? Met hun nieuwe project Het hart is een reiziger neemt Quinteto Astor samen met de Argentijnse zanger Enrique Noviello de proef op de som. Tango-interpretaties van Brel, Argentijnse klassiekers geworteld in le Plat Pays. De rauwheid van het leven, het onmogelijke verlangen van de liefde, de hoop van gelukszoekers, met de woede van Brel en de trots van de Argentijnen.
 programma

muziek

37

“ De rauwheid van het leven, het onmogelijke verlangen van de liefde, de hoop van gelukszoekers, met de woede van Brel en de trots van de Argentijnen.”

Quinteto Astor


38

252 cc • seizoen 17  —   18  

Podium

Charlotte Verlinden en Charlotte Wellens
 programma

Charlotte Verlinden en Charlotte Wellens Folie à deux Za 14 okt 2017 / 20 u  30 Kasteel Hof De Bist vvk 8 € / kassa 10 € — Charlotte Verlinden en Charlotte Wellens staan aan het begin van hun acteercarrière. Beide dames studeren eind dit jaar af aan de masteropleiding drama van de LUCA School of Arts. Voor de creatie van hun mastervoorstelling Folie à deux sloten ze zich enkele weken op in de podiumzaal van Hof De Bist. Voor Folie à deux haalde het duo inspiratie uit het dagelijks leven en doorbreken ze op een energieke manier enkele taboes. De voorstelling wordt een afspiegeling van het dagelijkse leven maar het dynamische duo garandeert vooral een fijne theatertrip voor jong en oud. De voorstelling werd gerealiseerd met steun van 252 cc.

pascale platel © phile deprez

podium

Pascale Platel Gezegend Zij za 28 okt 2017 / 20 u  30 Kasteel Hof De Bist vvk 12 € / kassa 14 uur — In Gezegend Zij vertelt Pascale Platel de levensloop van Jezus Christus vanuit het standpunt van tante Elisabeth, de moeder van Johannes de Doper. Pascale Platel vertelt het verhaal vol humor en kwinkslagen en laat je gieren van het lachen, maar beweegt je evenzeer tot tranen toe. Met het publiek aan haar lippen frist ze zo ons collectief geheugen op met anekdotes die getuigen van groot respect, geestdrift en heel wat korreltjes zout. Pascale Platel houdt deze memorabele solovoorstelling uit 2002 met veel plezier op het repertoire!

39


40

252 cc • seizoen 17  —   18  

Aanvallen! Het verhaal van Ward van het 13de Do 16 nov 2017 / 14 u

Okkupationsgebiet Duits salon met muziek van Chronophone en DJ Butsenzeller + paardentram met oorlogsverhalen Vr 10 nov / 16 — 1 u Kasteel Hof der Bist bal: gratis paardentram: vvk 6 € / kassa 8 € — Okkupationsgebiet was de term die Duitsers gebruikten voor een stabiel gebied waar niet werd gevochten. Ook al liep het dagdagelijkse leven gewoon door, toch zorgden de aanwezigheid van soldaten, de aangepaste wetgeving, de hongersnood… voor heel wat spanningen. Tijdens de vernissage schetsen we de sfeer van de oorlogsjaren en transformeren we kasteel Hof De Bist tot Duits kwartier. Het orkest Chronophone heet je welkom in een sfeervol salon met zijn repertoire en liedjes uit de vroege twintigste eeuw. Artiesten als Rina Ketty, Marlène Dietrich, Edith Piaf passeren de revue. Voor en na het optreden kiest DJ Butsenzeller gepaste platen uit. Buiten kan je tussen 18 en 21 uur een rondrit maken met de paardentram. Op de koets kom je anekdotes te weten over de Eerste Wereldoorlog. De voorstelling wordt uitgewerkt in samenwerking met het Ekerse Theatergezelschap. Reserveer tijdig je plaats via www.252cc.be.

Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € gratis voor Neos-leden — 1968. Ward Ceulemans heeft Alzheimer en denkt dat hij terug soldaat is in 14–18. Zijn liefje Ida ‘Anderland’ Dergent vluchtte toen naar het Engelse Birtley. Het verhaal van Ward van het 13e naar de roman Aanvallen! van Roland Bergeys, is de ontroerende liefdesgeschiedenis van zijn grootouders, verlucht met fotoprojecties. Het vertelt ook hoe een jongen van vijftien omgaat met de dementie van zijn opa. De auteur en Leentje De Coninck acteren. Bart Wils speelt virtuoze accordeonstukken of begeleidt Kris De Munck prachtig met accordeon en zang. Een initiatief van Neos Ekeren met steun van 252 cc in het kader van 100 Jaar Groote Oorlog.

bart wils, leentje de coninck & michel wuyts
 programma

podium

Groote vrouwen De Hoorakelbende Brasschaat Do 23 nov 2017 / 20 u  30

Het Gevolg & B12 vzw Lost boys do 14 dec 2017 / 20 u  30

Kasteel Hof De Bist vvk 10 € / kassa 12 € — Er wordt gezegd dat achter iedere grote man een sterke vrouw staat. De Groote Oorlog van 14 – 18 werd niet enkel door de mannen gevoerd. De soldaten werden ondersteund door vrouwen – groot of klein, jong of oud. Vrouwen die op hun eigen manier de oorlog hebben ervaren en door hun moed, liefde en inventiviteit een steentje hebben bijgedragen aan het verloop ervan. Hun authentieke verhalen worden verteld door Madeleine Nieuwlaat, Katty Wtterwulghe, Annie Schelfout, Rita Van Overstraeten en Anne-Mie Wouters.

Ekerse Theaterzaal vvk 12 € / kassa 14 € — Het originele script van Peter Pan begint met een voorwoord van de auteur J.M. Barrie. Daarin draagt hij het werk op aan ‘de vijf broers’. Zonder hen, zo schrijft hij, zou dit verhaal nooit hebben bestaan. Evelien Bosmans, Joke Emmers, Thomas Janssens en Matthias Meersman verplaatsen zich in de figuur van Barrie. Als vertrekpunt namen ze de spanning tussen zijn persoonlijke leven en zijn verbeeldingswereld. Kun je jezelf in fantasie verliezen? Is de realiteit sterker dan de verbeelding? Biedt kunst troost? Of is het slechts een luchtkasteel? De voorstelling vindt plaats in het kader van WinterWakker (→ p. 12).

lost boys © kris dewitte

41


42

252 cc • seizoen 17  —   18  

Dounia Mahammed Salut copain Vr 09 mrt 2018 / 20 u  30

dounia mahammed © inge baes

Kasteel Hof De Bist vvk 8 € / kassa 10 € — Dounia Mahammeds monoloog Salut copain is geïnspireerd op het werk van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms en de Amerikaan Paul Auster. De tekst getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal en humor. Dounia zet de taal in als medium om op de scène te filosoferen, dromen, wankelen. Om uiteindelijk iets te vertellen over de mens en het mens-zijn.

maelstrom

Maelstrom Brief aan mijn kind Vr 23 mrt 2018 / 20 u  30 De Houtschuur vvk 12 € / kassa 14 € — Zou jij een brief voor ons willen schrijven? Voor deze theatervoorstelling verzamelen de acteurs Thomas Janssens en Jorre Vandenbussche brieven aan kinderen. Brieven die de kinderen pas te lezen zullen krijgen wanneer ze volwassen zijn en op eigen benen staan. Zijn er mooie, leerrijke, trieste of grappige ontmoetingen, situaties of gebeurtenissen in jouw leven geweest waaruit je energie kon putten? Kleine of grote momenten van schoonheid en troost die je aan jouw kinderen zou willen meegeven, of aan alle kinderen van de wereld? Mail je brief naar ­252cc@stad.­ antwerpen.be of stuur hem met de post naar 252 cc – Veltwijcklaan 252, 2180 Ekeren. Met alle ontvangen brieven maken Janssens en Vandenbussche deze voorstelling voor 252 cc. Alle briefschrijvers worden persoonlijk uitgenodigd.
 programma

podium

Gili Charlatan Vr 27 apr 2018 / 20 u  30 Ekerse Theaterzaal vvk 12 € / kassa 14 € — Al meer dan tien jaar waarschuwt mentalist Gili ons tegen de gevaren van manipulatie door kwakzalvers die misbruik maken van de goedgelovigheid van hun medemens. Maar wat gebeurt er als Gili zich zélf inlaat met charlataneske praktijken? In deze nieuwe zaalshow Charlatan laat Gili zijn ‘evil twin’ volledig los. Op slinkse wijze bespeelt en bedriegt charlatan Gili systematisch het voltallige publiek en smeert hij je met een bedrieglijke charme eender wat aan.

43


44

252 cc • seizoen 17  —   18  

Clique Magique Magische zondagen Kasteel Hof De Bist — In 2004 sloegen drie Ekerse families met dezelfde passie voor de goochelkunst de handen in elkaar en richtten ze de goochelclub Clique Magique op. Kasteel Hof De Bist wordt dit jaar hun nieuwe thuishaven. Ze brengen met Clique Magique In-Team de magie dichter naar de mensen en met hun Clique Magique kids show laten ze tijdens een kindervoorstelling jong en oud genieten van heerlijke magie.

Arnout Van Den Bossche Burn-out voor beginners Vr 25 mei 2018 / 20 u  30 Kasteel Hof De Bist vvk 12 € / kassa 14 € — Je maakt kennis met Arnouts verleden op de werkvloer waar hij naar eigen zeggen ‘meer komedie moest spelen dan op het podium’. In deze show passeren zowat alle

Noteer alvast deze data in je agenda: Zo 08 okt 2017 Clique Magique In-Team, vvk 6 € / kassa 8 € Zo 22 okt 2017 Clique Magique kids show, vvk 8 € / kassa 10 € Zo 12 nov 2017 Clique Magique In-Team, vvk 6 € / kassa 8 € Zo 18 feb 2018 Clique Magique kids show, vvk 8 € / kassa 10 € Zo 25 feb 2018 Clique Magique In-Team, vvk 6 € / kassa 8 € Zo 29 apr 2018 Clique Magique In-Team, vvk 6 € / kassa 8 € Een initiatief van Clique Magique met steun van 252 cc.

clique magique

arnout van den bossche
 programma

archetypes van de werkvloer de revue: de overgevoelige seut, de vergaderbemoeial, de chef zonder privéleven maar mét flauwe moppen – Arnout heeft ze allemaal vakkundig voor ons gadegeslagen. Met zijn onafscheidelijke bord en stiften geeft hij je zijn eigen tips om te overleven in deze plezante mensenjungle. Subtiel, diepmenselijk, herkenbaar en hilarisch… de beste remedie tegen een burn-out.

podium

Cultuur aan tafel Proeven van andere culturen Vr / 19 — 23  u Kasteel Hof De Bist of EVA-Ontmoetingscentrum vvk 10 € / kassa 12 € maaltijd inbegrepen — Cultuur aan tafel is letterlijk een initiatief om mensen op een laagdrempelige manier te laten proeven van verschillende culturen. Niet enkel van voedsel, maar ook van activiteiten. Het sociale aspect is van cruciaal belang en cultuur fungeert vaak als lijm tussen groepen met diverse culturele achtergronden. vr 22 sep 2017 Marokko, EVA-centrum vr 24 nov 2017 Vluchtelingen van hier en nu, kasteel Hof De Bist vr 09 feb 2018 Roma, EVA-centrum vr 20 apr 2018 Armenië, EVA-centrum vr 04 mei 2018 The land of the enlightened, kasteel Hof De Bist Een initiatief van EVA-Ontmoetingscentrum met steun van 252 cc.

45


46

252 cc • seizoen 17  —   18  

Expeditie Expeditie Ekeren is en blijft een gesmaakte formule. Het is een unieke combinatie van cultuur, ontmoeting, verrassing en ontdekking op sfeervolle plekken in Ekeren, en steeds in samenwerking met enthousiaste lokale partners. Houd zeker onze website in de gaten en ontdek het boeiende programma in detail.

Expeditie Ekeren / Ertbrand In de ban van Fort Ertbrand Zo 26 nov 2017 / 11 — 17 u Kasteel Hof De Bist vvk 12 € / kassa 14 € maaltijd inbegrepen — In 1914 lag de grens van Ekeren anders en hoorden Hoogboom en bijvoorbeeld het Fort van Kapellen nog tot het grondgebied Ekeren. Ekerenaars hebben ook mee gebouwd aan Fort Ertbrand. We gaan letterlijk op expeditie en bezoeken enkele restanten uit deze oorlog. Aan de hand van muziek, poëzie en een oorlogsmaaltijd herbeleven we de oorlogstijd.

Expeditie Ekeren / Driehoek Op culturele ontdekkingstocht in centrum Ekeren Zo 06 mei 2018 / 11 u

“ Aan de hand van muziek, poëzie en een oorlogsmaaltijd herbeleven we de oorlogstijd.”

in de ban van fort ertbrand

Bibliotheek Driehoek vvk 14 € / kassa 16 € lunch inbegrepen — Het openingsfeest van bibliotheek Driehoek ligt maar net achter ons of de bib wordt de nieuwe uitvalsbasis voor Expeditie Ekeren. Van hieruit gaan we op culturele ontdekkingstocht door Ekeren centrum. Verwacht je aan een mix van poëzie, klassieke muziek en performance op unieke plekken in het centrum van Ekeren.
 programma

podium

bibliotheek driehoek Š sepp van dun

47


48

252 cc • seizoen 17  —   18  

Comedy Steven Goegebeur De man van morgen try-out Vr 17 + za 18 nov 2017 / 20 u  30 Kasteel Hof De Bist vvk 10 € / kassa 12 € — In zijn derde zaalshow brengt Steven Goegebeur op onnavolgbare wijze het relaas van een man die eindelijk het licht heeft gezien. Hij neemt je mee in een wervelende vertelling over hoe om te gaan met ‘de toekomst’. Komt de toekomst ons toe? Moeten we alles plannen of leven we van dag tot dag? En vooral, kunnen we de toekomst veranderen? Volgens De man van morgen wel.

steven goegebeur © tine de wilde

Bas Birker Je moeder try-out Vr 08 dec 2017 / 20 u  30 Kasteel Hof De Bist vvk 10 € / kassa 12 € — De Nederlands-Antwerpse comedian Bas Birker legt in Je moeder uit hoe alles beter kan: vrije liefde, totale gelijkheid van seksen en vooral een algemeen verbod op smartphones voor moeders. Want als ze je nu ook nog digitaal gaan lastigvallen is het hek van de dam… Verwacht een uniek kijkje in het leven van Birker en dat van jezelf. Ironisch, sarcastisch, sadistisch, masochistisch, en toch vrolijk. Trek je mooiste kleren aan, eet en drink voldoende, want we gaan naar Je moeder!
 programma

“ Ironisch, sarcastisch, sadistisch, masochistisch, en toch vrolijk.”

bas birker © pieter verhaeghe

podium

49


50

252 cc • seizoen 17  —   18  

kamagurka © johan jacobs
 programma

podium

Kamagurka #Hahaha try-out Vr 02 feb 2018 / 20 u  30

Jeroen Leenders The Jeroen Leenders experience Vr 16 mrt 2018 / 20 u  30

Kasteel Hof De Bist vvk 10 € / kassa 12 € — Lang voor de hype van de stand-upcomedy bracht Kamagurka zijn absurdistische hersenspinsels en teksten reeds op de planken. Als performer voelt hij zich als een vis in het water. De laatste jaren trad hij solo op met avondvullende theatershows. Sinds enige tijd werkt Kamagurka aan nieuw materiaal. Hoog tijd om je lachspieren op de proef te stellen met een heerlijk staaltje absurdisme.

Kasteel Hof De Bist vvk 10 € / kassa 12 € — Jeroen Leenders is ondertussen een vaste waarde in het stand-upcomedycircuit. Dit jaar introduceert hij een nieuw verhaal: The Jeroen Leenders experience. In zijn zelf uitgevonden format laat hij alle remmen echt los. Zonder blad voor de mond. Zonder invloed van de vorm op de inhoud. Op The Jeroen Leenders experience kan je jezelf niet voorbereiden. Vast staat dat hij je (op eigen risico) meeneemt in de donkere krochten van zijn heelal, en die zijn niet te voorspellen. Elke keer een unieke belevenis.

“ Op The Jeroen Leenders experience kan je jezelf niet voorbereiden. Vast staat dat hij je (op eigen risico) meeneemt in de donkere krochten van zijn heelal, en die zijn niet te voorspellen. Elke keer een unieke belevenis.”

jeroen leenders © tom bertels

51


52

252 cc • seizoen 17  —   18  

Woord Rita Backx De wereld van Paul Van Ostaijen Za 08 jul 2017 / 14 u Kasteel Veltwijck Gratis maar reservatie verplicht — Tijdens deze voordracht neemt Rita Backx, enthousiast boekenliefhebster die regelmatig voordrachten voor het Davidsfonds verzorgt, ons mee in de wereld van Paul Van Ostaijen. Ze heeft het werk van deze bijzondere auteur en ook biografische studies intensief doorgenomen. Ze verzamelde beeld- en geluidsmateriaal en ondernam een Van Ostaijen-pelgrimage naar onder meer Antwerpen en Miavoye (Ardennen). Dat alles leidde tot enkele interessante conclusies. De voorstelling vindt plaats in het kader van Vlaanderen Feest (→ p. 8).

dirk draulans

Dirk Draulans Samen voor ons eigen Do 05 okt 2017 / 14 u Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € leden Neos gratis — Bioloog en journalist Dirk Draulans gaat op zoek naar de oorzaken en patronen van het menselijk samenleven. Zijn we veroordeeld om door het leven te gaan als botte egoïsten? En hoe komt het dat we elkaars gedrag zo slecht kunnen inschatten? We hebben ons met succes aangepast aan de groeiende complexiteit van ons sociale leven. Dirk Draulans beschrijft hoe dat in zijn werk is gegaan. Een organisatie van Neos Ekeren met steun van 252 cc.

paul van ostaijen

“ Een onderhoudende voorstelling die verbaast en ontroert en die op een hele begrijpelijke manier inzicht biedt in het werk van Paul Van Ostaijen.”
 programma

woord

BIBKNIP Lees voor en krijg een kappersbeurt in de bib Di 21, do 23 + vr 24 nov 2017 Bibliotheek Driehoek kassa 2 € (vooraf inschrijven verplicht) — Terwijl je voorleest, laat je je kapsel onder handen nemen door leerlingen uit Werkend Leren Antwerpen, een Centrum voor Deeltijds Onderwijs. Het initiatief brengt de studenten van de afdeling haartooi in contact met mogelijk toekomstige klanten. Kappersbeurten voor bibliotheekbezoekers worden voorzien op dinsdag 21, donderdag 23 en vrijdag 24 november tussen 10 en 12 uur. Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de Voorleesweek.

© linda bernaerts

53


54

252 cc • seizoen 17  —   18  

Johan Pas AVANT-GARDE IN ANTWERPEN EN EECKEREN ANNO 1920 Do 07 dec 2017 / 20 u Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € receptie inbegrepen — De Eerste Wereldoorlog trok diepe sporen in het culturele weefsel van Europa. Tijdens de oorlogsjaren baanden Dada in Zwitserland en De Stijl in Nederland de weg. In Vlaanderen en Antwerpen duurde het tot 1918 voor dichters en schilders

zoals Paul Van Ostaijen, Gaston Burssens en Michel Seuphor samen aan de slag gingen. Ook Ekeren vormde een bakermat van de avant-garde: hier stond de wieg van Vlaanderens allereerste avant-garde tijdschrift Ca Ira!, vanaf 1920 uitgegeven door Paul Neuhuys, met medewerking van ondermeer Paul Van Ostaijen, Floris Jespers en Paul Joostens. Kunsthistoricus en auteur Johan Pas neemt je mee naar de woelige jaren 20 en verduidelijkt de reacties van kunstenaars uit Antwerpen en Europa op het geweld van de eerste wereldoorlog.
 programma

woord

Nic Balthazar Verander de klimaatverandering Do 08 feb 2018 / 14 u

fred brouwers

Fred Brouwers Grappige anekdotes uit de muziekgeschiedenis Do 07 dec 2017 / 14 u Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € leden Neos gratis — Voor Fred Brouwers is klassieke muziek geen voorrecht van een kleine elite, maar een genot dat voor iedereen is weggelegd. Met zijn anekdotische vertellingen uit het leven van de belangrijkste klassieke musici doorheen de eeuwen, toont Fred aan dat ook de grootste genieën van de muziek gewone mensen zijn. Enige bedoeling is: die wereld dichter bij het grote publiek te brengen. Dvořák, Händel, Mozart, Rossini, Bruckner… ze zijn allemaal van de partij.

Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € leden Neos gratis — Nic Balthazar schreef columns en artikels voor verschillende dag- en weekbladen, maar bracht ook jeugdromans uit waarin hij een lans breekt voor een andere manier van denken, ondernemen, werken en leven. Durven veranderen dus. Ook om de klimaatverandering te veranderen. De klimaatcrisis. Nic Balthazar legt uit waarom hij zich zoveel zorgen maakt aan de hand van een hoop filmpjes en beeldmateriaal. Een organisatie van Neos Ekeren met steun van 252 cc.

Een organisatie van Neos Ekeren met steun van 252 cc.

Gedichtendag Woord uit de Ekerse Academie in de kijker Do 25 jan 2018 / 20 u  30 Bibliotheek Driehoek vvk 4 € / kassa 6 € — Gedichtendag is een jaarlijks poëziefeest in Vlaanderen, op de laatste donderdag van januari. Sinds 2013 is Gedichtendag de eerste dag van de Poëzieweek. Kom in het kader van 75 jaar Academie naar de gedichtenavond met woordleerkrachten in de vernieuwde bibliotheek.

nic balthazar © lieve blancquart

55


56

252 cc • seizoen 17  —   18  

dichter en dichter Jonge dichters en hun helden. Mensen van vlees en bloed brengen hun papieren woorden tot leven. Wie inspireert wie? Laat je verrassen met poëtische ontmoetingen op een zondagvoormiddag. Wij zorgen voor het aperitief!

Geert Buelens en Charles Ducal Dichter en dichter Zo 03 dec 2017 / 11 u Bibliotheek Driehoek vvk 4 € / kassa 6 € — Geert Buelens (1971) is Vlaams dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde. Hij onderzoekt onder ander de Vlaamse literatuur en de poëzieproductie ten tijde van en na de Eerste Wereldoorlog. Geert nodigt Charles Ducal (1952) uit, de eerste Dichter des Vaderlands van België. Hij debuteerde in 1987 met de poëziebundel Het Huwelijk en won sindsdien heel wat prijzen zoals de prestigieuze Herman de Coninckprijs.

Ruth Lasters en Michael Vandebril Dichter en dichter Zo 04 feb 2018 / 11 u Bibliotheek Driehoek vvk 4 € / kassa 6 € — Ruth Lasters (1979) studeerde in Brussel en publiceerde gedichten en columns in onder meer het NRC Handelsblad. Sinds september 2006 maakt ze deel uit van de redactie van De Brakke Hond. Voor haar debuutroman Poolijs ontving Lasters de Vlaamse Debuutprijs. Ruth nodigt met Michael Vandebril (1972) een klepper van formaat uit. Michaël debuteerde in 2012 met de poëziebundel Het vertrek van Maeterlinck, schreef gedichten voor De Morgen en is als coördinator van Antwerpen Boekenstad de man achter het Antwerpse stadsdichterschap.

geert buelens © Bob Bronshoff

charles ducal © merlijn doomernik

ruth lasters © koen broos
 programma

Carmien Michels en Max Greyson Dichter en dichter Zo 04 mrt 2018 / 11 u Bibliotheek Driehoek vvk 4 € / kassa 6 € — Carmien Michels (1990) danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Sinds november 2016 is ze Europees Kampioen Poetry Slam. Carmien vroeg Max Greyson (1988) om haar te vervoegen. Max is dichter, prozaschrijver en spoken word performer uit Antwerpen die sinds 2011 heel Europa rondgaat als spoken word performer in voorstellingen van Roots & Routes en Intercamino. Zo stond hij intussen op festivals in Firenze, Keulen en op het Sziget Festival in Boedapest. In oktober 2016 verscheen zijn debuutbundel Waanzin Went Niet bij de Arbeiderspers.

michael vandebril © koen broos

max greyson © koen broos

carmien michels © koen broos

woord

57


58

252 cc • seizoen 17  —   18  

Lieven Debrauwer Parfum, een passie Do 08 mrt 2018 / 14 u Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € leden Neos gratis — We kennen Lieven Debrauwer vooral als regisseur en cineast, maar intimi weten ook dat hij een echte passie heeft voor parfum. Hij vertelt graag over zijn favoriete, geurende onderwerp, geïllustreerd met een eigen videoprojectie van meer dan duizend afbeeldingen en illustraties. De lezing gaat niet alleen over parfum, maar ook over de parfumhuizen, flacons, couturehuizen, legendarische gebruikers en geurige anekdotes. Een paar van de parfumklassiekers kunnen ook worden getest. Een organisatie van Neos Ekeren met steun van 252 cc.

Marita de Sterck Wreed Schoon, volkssprookjes op reis Di 06 mrt 2018 / 20 u Bibliotheek Driehoek vvk 4 € / kassa 6 € — Volkssprookjes zijn reizigers. Ze doorkruisen ruimte en tijd, verbinden generaties en cultuurgroepen en nodigen uit tot spelen. Wreed schoon biedt een bont palet van niet-verkinderlijkte, ongecensureerde volkssprookjes uit verschillende cultuurgroepen die België en Nederland bewonen. Maak kennis met Cinderella’s uit alle continenten, dierlijke bruiden en bruidegoms, ghouls, duivels en heksen, slimme dappere meisjes en vrouwen, liefde en lust in alle tinten van de wereld. Tijdens deze lezing licht Marita de Sterck de verhalen toe. Bij elk volkssprookje hoort een prachtige prent van Jonas Thys.

lieven debrauwer
 programma

woord

Bonjour La France Marc Brillouet Do 03 mei 2018 / 14 u Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € leden Neos gratis — De bekendste Franse chansons en dito hits aangevuld met persoonlijke getuigenissen door onder anderen: Edith Piaf, Charles Aznavour, Salvatore Adamo, Jacques Brel en nog veel meer… Kortom, een gezellige middag in het gezelschap van Marc Brillouet, vol Franse muziek, nostalgie en historie! Een organisatie van Neos Ekeren met steun van 252 cc.

Belgen maken bommen Dirk Musschoot Do 12 apr 2018 / 14 u Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € leden Neos gratis — Dirk Musschoot geeft uitleg over 6.000 Belgische vluchtelingen en gewonde soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn terechtgekomen in de munitiefabriek van Birtley in Noord-Engeland. Ze woonden daar in een speciaal voor hen gebouwd Belgisch dorp: Elisabethville. Een organisatie van Neos Ekeren met steun van 252 cc.

59


60

252 cc • seizoen 17  —   18  

Jong Volk De verhalenKat Geluk voor kinderen Zo 11 jun 2017 / 14 u + 16 u vanaf 3 jaar Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € — Tien rare vogels beleven spannende avonturen. Ze worden er ook telkens een beetje gelukkiger van. De vogels vliegen, twijfelen en overwinnen. Na elk verhaal volgt een levendig gesprek over wat kinderen (en grote mensen) nu precies gelukkig maakt. Deze muzikale vertelling inspireert iedereen in zijn zoektocht naar geluk. De voorstelling is gebaseerd op het wonderlijke voorleesboek Geluk voor Kinderen en de internationale bestseller Geluk. The World Book of Happiness van Leo Bormans. De voorstelling vindt plaats in het kader van het Bus-Kruid festival (→ p. 7)
 programma

woord

61

“ Deze muzikale vertelling inspireert iedereen in zijn zoektocht naar geluk.” Cie KaO Zirkus nr°1 za 12 aug 2017 / 12 u

de verhalenkat

vanaf 4 jaar Park Hof De Bist Gratis! — Cie KaO brengt een spectaculaire, tevens intieme, circusvoorstelling met bascule, waarin twee jongelui al spelenderwijs in een berg materiaal een magische wereld ontdekken. Allerlei attributen gaan een eigen leven leiden en voor je het weet nemen ze je mee op een avontuur waar alles mogelijk is. Jokke (Le BoTrio) en Joren (Cirque du Soleil en Circus Monti) brengen een compacte, flexibele voorstelling, voor alle leeftijden, met acrobatie, humor en liefde als uitgangspunt. Deze voorstelling vindt plaats in het kader van ­Cirque­@­Taque (→ p. 9)

cirque @taque — cie kao


62

252 cc • seizoen 17  —   18  

Alexandra Aerts, Karel Schoofs & Ludo Mariën Watermuziek Wo 11 okt 2017 / 14 u  30 vanaf 3 jaar Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € — Georg Friedrich Handel was een barokcomponist en werd als één van de grootsten van zijn tijd gezien. Water Music is een van Handels bekendste composities. Deze feestelijke muziek werd uitgevoerd tijdens een boottocht op de Thames op 17 juli 1717. In Watermuziek doen twee muzikanten en een actrice deze muzikale reis nog eens over met twee emmers water, rubberen laarzen, een hobo en een accordeon. Een uniek mini-blazersconcert voor iedereen vanaf 3 jaar!

© cynthia johnston
 programma

woord

Circus Hoetchatcha Het grote minicircus za 16 dec 2018 / 14 u + 16 u Veltwijckpark vvk 4 € / kassa 6 € — De circusdirecteur rijdt een grote kar de piste in. Als hij de kar openklapt, uit elkaar haalt en uitvouwt, blijkt daar plots een volledig circus te staan. Het publiek wordt uitgenodigd om de artiesten bij te staan. De kinderen laten Victor de Vliegende Kanonskogel door de lucht zweven, ze laten de olifanten salto’s maken, ze nemen het op tegen John de sterke man, laten de apen en honden dansen en nog zoveel meer. De voorstelling vindt plaats in het kader van WinterWakker (→ p. 12).

Anna’s Steen Meneer Groen en Meneer Bruin Wo 18 okt 2017 / 14 u  30 vanaf 5 jaar Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € — Als het licht dooft en de spots gaan branden, stappen Meneer Groen en Meneer Bruin in de show van hun eigen leven. Met de hulp van een muzikant blazen ze het cabaret van weleer nieuw leven in. Zij vertellen in deze voorstelling met ludiek decor en pittige livemuziek vijf verhalen over de absurde en naïeve manier waarop twee vrienden voor elkaar zorgen en elkaar verrassen. Bovendien krijg je aan het einde van de voorstelling een verrassing mee naar huis waar je nog lang zoet mee zal zijn...

circus hoetchatcha

Salibonani Arabella Wo 28 feb 2018 / 14 u  30 vanaf 2 jaar Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € — Arabella is een magische voorstelling voor de allerkleinsten met veel muziek in een wonderlijk decor, gebracht door An Valenteyn en Lukas Van Echelpoel. Arabella is nog een klein meisje als Tonton Papi haar vindt in een mandje. Samen reizen ze de wereld rond. Nu is Arabella groot. Maar ze is niet zoals andere meisjes. Ze kan dingen doen die gewone mensen niet kunnen en ze heeft een glazen bol…

63


64

252 cc • seizoen 17  —   18  

mevrouw de poes zingt

Mevrouw de Poes zingt Dierenplezier Za 17 mrt 2018 / 14 u  30

Sofie Palmers en Katrien Pierlet Blanche en Forza (een kakafonie) Wo 18 apr 2018 / 14 u  30

vanaf 2 jaar Kasteel Hof De Bist vvk 6 € / kassa 8 € — Mevrouw de Poes nodigt alle snoezepoezen en katerwaters uit voor haar eerste poezentournee, samen met twee matroos-muzikanten. Dat er veel liedjes worden gezongen zal niemand verbazen… Spits je oren en ogen, warm je armen en benen op, want al zingend en dansend word je meegenomen op een heuse ontdekkingstocht.

vanaf 6 jaar Kasteel Hof De Bist vvk 4 € / kassa 6 € — Blanche en Forza wonen naast elkaar, maar elkaar spreken of zien, doen ze niet. Blanche heeft zich volledig gestort op het koken en snelt de mensen rondom zich graag ter hulp met een ‘dafalgan-taart’, een ‘integratie-taart’ of een ‘ik-ben-niet-bangin-het-donker-cake’. Forza gooit al haar energie in componeren en musiceren. Maar in de grond zijn beide dames erg eenzaam. Hoog tijd dus om elkaar te vinden. Sofie Palmers en Katrien Pierlet brengen een grappige en aanstekelijke voorstelling over twee prettig gestoorde buurvrouwen.

Deze voorstelling wordt georganiseerd in het kader van de Jeugdboekenmaand.
 programma

Leeslekker Voorleesuur in de bib Bibliotheek Driehoek vanaf 4 tot 8 jaar Gratis! — Ben je tussen 4 en 8 jaar oud en dol op verhaaltjes? Kom dan zeker eens luisteren naar de mooiste, grappigste en spannendste verhalen in onze bib. De voorleesuurtjes zijn gratis en je hoeft niet op voorhand in te schrijven. De voorlezers kiezen elke keer een nieuw thema en dompelen je onder in een boeiende wereld van prenten en verhalen. Kom naar de bib, breng je beste vriend of vriendin mee (mama, papa, oma of opa zijn ook welkom) en maak het gezellig in de zithoek. Elke tweede woensdag (om 14.30 uur) en derde zaterdag (om 10 uur) van de maand tijdens het schooljaar, uitgezonderd tijdens de maanden september en oktober wegens de sluiting van de bib. Leeslekker is een project van de Antwerpse bibliotheken.

Sofie Palmers en Katrien Pierlet © annemie van hove

leeslekker

woord

65


dichtbij praktisch werking kalender


68

252 cc • seizoen 17  —   18  

DICHTBIJ Wie graag gluurt bij de buren komt zowel binnen als buiten Ekeren aan zijn trekken, want ook bij verschillende culturele partners in de buurt kan je het hele jaar door terecht voor een gevarieerd programma. 

Cultuur­s tation Tracé Veltwijcklaan 222, 2180 Ekeren www.tracecultuurstation.be Op wandelafstand van 252 cc kan je op woensdag, zaterdag en zondag ook eens een kijkje nemen bij Cultuurstation Tracé, een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en creatievelingen. Elke zaterdag- en zondagnamiddag en woensdagavond is hun expositieruimte vrij toegankelijk. Het aanbod van onze exposanten is nu eens verrassend, dan weer uitdagend, eigenzinnig, innovatief en zeker gevarieerd. Naast kunstinitiatieven worden er ook jazzjams georganiseerd. 

Ekerse Theaterzaal Oorderseweg 8, 2180 Ekeren www.ekersetheaterzaal.be / tel. 03 541 14 18

Peter De Graef en De Kolonie MT Twee zielen ma 23 + di 24 okt 2017 — In Twee zielen krijgt de livemuziek een eigenzinnige rol, waarin livezang en percussie de boventoon voeren.

Tutu Puoane en muzikanten The Joni Mitchell project ma 13 + di 14 nov 2017 — De Zuid-Afrikaans/Belgische zangeres Tutu Puoane onderneemt een reis doorheen de muziek en poëzie van één van haar favoriete artiesten, de Canadese singer-songwriter Joni Mitchell.

Raf Walschaerts Biecht try-out ma 11 + di 12 dec 2017 — Een half leven al speelt hij bij Kommil Foo, nu staat hij alleen op de scène. Een gitaar, een piano, een handvol sterke verhalen en songs.

Johan Petit, Roel Poriau en Tomas Desmet Ne merel op nen tak ma 15 + di 16 jan 2018 — Komische muziekvoorstelling van Johan Petit en de muzikanten van Think of One. Een broeierige soundtrack waarmee ze het zinderende São Paolo tot leven brengen.

Sara Eisa en Anouk Sturtewagen Tips & Tricks ma 05 + di 06 feb 2018 — Muziektheater (ted talk) met visuele prikkels in een boeiende, verhalende vorm. Tips & Tricks is een filosofische zoektocht naar een thuis, boordevol levenswijsheid en praktische tips.

Lou Roman en Gunther Neefs di 06 mrt 2018 — De Lou Roman band nodigt dé crooner uit Vlaanderen uit: Gunther Neefs.

Sien Eggers, Sofie Palmers en Jessa Wildemeersch L’étude (nu slaat de chaos toe) ma 19 + di 20 mrt 2018 — Drie vrouwen ontmoeten elkaar en wagen zich aan een studie over Shakespeare. Naarmate de studie vordert, vermengen de levens van de drie vrouwen zich steeds meer met de rollen van Shakespeare en omgekeerd…
 programma

Barbara Dex en muzikanten Dex tot de tweede macht ma 23 + di 24 apr 2018 — In deze productie bezingt Barbara de liefde voor haar vader, Marc. Het wordt een voorstelling die naar de keel grijpt, een muzikaal cadeau voor haar held, haar vader, haar clown.

sarah eisa © philip van ootegem

johan petit © jimmy kets

raf walschaerts © lieven dirckx

dichtbij

69


70

252 cc • seizoen 17  —   18  

marc & barbara dex

gunther neefs © gwenny eeckels

Jessa Wildemeersch, Sien Eggers en Sofie Palmers

cleymans en vangeel
  dichtbij

Cultuurcentrum Merksem

Cultuurcentrum Kapellen

Nieuwdreef 135, 2170 Merksem www.ccmerksem.be

Dorpsstraat 45, 2950 Kapellen www.cckapellen.be

Antwerp Metal Fest Za 08 + zo 09 jul 2017

Pulptuur festival Zo 02 jul 2017 / 13 — 23 u

Bouckenborgh Park — Op 8 en 9 juli staan zwarte kledij en zware metalen centraal in het Bouckenborgh Park te Merksem. Onder meer Sepultura (BRA), Diablo Blvd, Vader (POL), Nervosa (BRA), Death Angel (USA), Destruction (D), Goe Vur In Den Otto, Evil Invaders, Toxic Shock en Saille delen de podia. Meer info via www­.­antwerpmetalfest.be

park van Kapellen — Kapellen gaat voor zon-zee-strand dit jaar met het festival Pulptuur Plage. Verwacht je al zeker aan Niels Destadsbader en Cleymans en Van Geel, komiek Lukas Lelie en klassiekers van Lisa Del Bo. ZwartWerk en Black Leather Jacket zorgen voor een stevig feestje op podium atletiek. Aan de speeltuin is er een gezellig kinderdorp, waar je kan chillen en zonnebaden à volonté. Met een lekker hapje en drankje vieren we het begin van de zomervakantie!

sepultura / antwerp metal fest

Cultuurcentrum Brasschaat Gemeentepark 8, 2930 Brasschaat www.brasschaat.be

Yent’l Adams, Katleen Scheir & Cerys Meredith Singer-Songwriters Vr 13 okt 2017 / 20 U 30 Theater Hemelhoeve — Op één avond een kennismaking met drie vrouwelijke singer-songwriters: Yent’l Adams, Katleen Scheir & Cerys Meredith! Ze schrijven en zingen in het Engels, maar daar houden de overeenkomsten dan ook op.

niels destadsbader

71


72

252 cc • seizoen 17  —   18  

252 cc PRAKTISCH Openingsuren Hof De Bist De balie en de kantoren zijn geopend op werkdagen: dinsdag tot en met donderdag van 10 tot 16 uur. Ook buiten deze uren is het gebouw frequent toegankelijk voor tentoonstellingen en voorstellingen. Raadpleeg hiervoor deze brochure en onze website. 252 cc is gesloten van 7 tot en met 31 juli 2017 en van 22 december tot 7 januari 2018 en op wettelijke feestdagen. Tickets Tickets zijn te koop vanaf 10 juni: aan de balie van 252 cc tijdens de openingsuren van Hof De Bist en vanaf een half uur voor aanvang van de voorstelling aan de locatie. via de website www.252cc.be tot een uur voor aanvang. Je betaalt met Bancontact of Visa/ Mastercard en ontvangt meteen je tickets per mail. Voorverkooptarief Het voorverkooptarief is online beschikbaar tot een uur voor de voorstelling. Het kassatarief is duurder dan het voorverkooptarief en geldt de dag van de voorstelling aan de kassa. Wanneer de avondkassa opent (één uur voor elke voorstelling) betaal je het kassatarief. A-kaart Goesting in ’t stad? De A-kaart is een voordeelkaart én spaarkaart voor iedereen die van Antwerpen houdt. Op www.antwerpen.be/akaart vind je alle informatie over de voordelen en hoe je punten kan sparen.

VT-statuut Heb je recht op verhoogde tegemoetkoming (VT)? Laat dat dan aanvinken op je A-kaart. Zo geniet je steeds van het meest gunstige tarief bij onze A-kaartpartners, bovenop je spaarvoordeel. Bij 252 cc betaal je zo slechts 2 euro voor de meeste voorstellingen. Vraag bij de mutualiteit na of jij in aanmerking komt. Je vindt ook meer informatie via www.antwerpen.be. Waar vind je ons? Meestal spelen we thuis, maar soms ook op verplaatsing: 252 cc / Kasteel Hof De Bist Veltwijcklaan 252, 2180 Ekeren Academie Ekeren Ferdinand Pauwelsstraat 102, 2180 Ekeren Bibliotheek Driehoek Driehoekstraat 43, 2180 Ekeren DAN Veltwijcklaan 27, 2180 Ekeren De Houtschuur Schepersveldlei 3, 2180 Ekeren Ekerse Theaterzaal Oorderseweg 8, 2180 Ekeren EVA-centrum Kattenberg 54, 2180 Ekeren Kasteel Veltwijck en Veltwijckpark Veltwijcklaan 27, 2180 Ekeren Wijkcentrum Mariaburg Van De Weyngaertplein, 2180 Ekeren
  252 cc praktisch

73

© sepp van dun


74

252 cc • seizoen 17  —   18  
  werking

werking Bibliotheek Driehoek Je leent er boeken, wipt er binnen voor het gebruik van WiFi of het gebruik van een pc. Je kan er studeren, snuisteren in de Zadenbib of kranten en tijdschriften doorbladeren. In de maanden augustus, september en oktober 2017 sluiten we de deuren voor renovatie om je nadien nog beter te bedienen. Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders (DAN) Het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders verzamelt en archiveert de erfstukken van het district Ekeren. Je kan de werking volgen via www.schattenvanekeren.be. Een bezoek aan het DAN of de collectie raadplegen kan, na afspraak via noorderpolders@stad.antwerpen.be. Hof De Bist: Kasteel te huur Kasteel Hof De Bist huisvest sinds 2014 de werking van 252 cc – cultuurcentrum Ekeren. Maar wist je ook dat je het mooie kasteel Hof De Bist ook kan huren? Ben je op zoek naar een ruime en gezellige plek om te vergaderen, voor een tentoonstelling, of voor de realisatie van je projecten, en lijkt een kasteel in een park je wel iets? Aarzel dan niet en neem contact via 252cc@stad.antwerpen.be. Vrijwilligers Onze vrijwilligers zijn mensen met een hart voor cultuur die steeds paraat staan om een handje toe te steken. In 252 cc spring je bij aan de bar, je biedt ondersteuning tijdens evenementen of je helpt bij de promotie. In de bib kan je aan de slag als voorlezer, bezorg je boeken thuis bij minder mobiele lezers, of je steekt je groene vingers uit de mouwen bij de Zadenbib. Bij het DAN inventariseer je erfgoed en verwelkom je de bezoekers. Wens je meer informatie? Denk je dat wij best wel iemand zoals jij kunnen gebruiken? Laat dat even weten via 252cc@stad.antwerpen.­be!

Ambassadeurs Woon of werk je in 2180 Ekeren en wil je ons helpen om onze activiteiten bekend te maken? Dat kan door onze affiche thuis aan je raam te hangen of op een zichtbare plaats op je werk of bij je vereniging. Stuur je even een mailtje naar 252cc@stad.antwerpen.be? Cultuursubsidies Ben je op zoek naar subsidies? Meld je dan aan in de verenigingendatabank voor cultuur (cultuur.csjdatabank.be) waar je een overzicht vindt van alle subsidies van district Ekeren en stad Antwerpen. Vragen staat vrij bij de cultuurantenne van Ekeren via cultuurantenne. ekeren@stad.antwerpen.be. Wie is wie? Koen Palinckx, voorzitter raad van bestuur Marc Goossens, cultuurcoördinator, directeur 252 cc Stijn Van Bouwel, cultuurantenne Dries De Meester, programma Floor Wyns, publiekswerking en communicatie Cindy van den Brandt, onthaal en administratie Kris Van Der Borght, hoofd techniek Patrick Baeck, techniek Mandy Flebus, bibliothecaris Eveline Potters, adjunct-bibliothecaris Chris Bellefroid, Linda Bernaerts, Karina Brocatus, Marie-Paul Huygen, Barbara Jacobs, Fanny Lambreghts, Mieke Lauwereins, Dani Pels, Tina Poppe, Flemming Schrijvers, Philippe Van Brabant, Kim Van Echelpoel, Annick Verrijcke, Niko Vos, bibliotheekmedewerkers De cultuurwerking wordt gerealiseerd mee dankzij de inzet van veel vrijwilligers. Bedankt Ad, Alfons, An, Ann, Anna, Anne Marie, Annemarie, Annemie, Dirk, Dominique, Edith, Femke, Fons, François, Frieda, Gust, Hilde, Hugo, Jacques, Joke, Kit, Klaas, Koen, Linda, Lydia, Maarten, Maria, Marleen, Melissa, Monique, Paul, Rie, Rik, Rinke, Simonne, Stéphanie, Suzy en Yannick.

75


76

252 cc • seizoen 17  —   18  

kalender juni 2017 zo 04

10 u

Waarzeggerij De Pravda, Straattheater op Ekeren Winkeldorp

feest

Bibliotheek Driehoek

p. 06

vr 09

16 u

Bus-Kruid, Culinair explosief festival

feest

park Hof De Bist

p. 07

vr 09

18 u

El Juntaquadaveres, DJ Turntable Dubbers op Bus-Kruid

muziek

park Hof De Bist

p. 28

vr 09 — 30

Ik was erbij, Terugblik door de lens van Roën

beeld

park en kasteel Hof De Bist

p. 15

za 10

12 u

Bus-Kruid, Culinair explosief festival

feest

park Hof De Bist

p. 07

za 10

12 u

Mannix, Société Anonyme, DJ Nonkel Guy, DJ Makasi op Bus-Kruid

muziek

park Hof De Bist

p. 28

za 10

14 u

Ticketweekend, Solden in 252 cc

feest

Hof De Bist

p. 06

za 10

14 u

Moderne architectuur in Ekeren Donk, fietstocht met gids

beeld

Hof De Bist

p. 22

zo 11

12 u

Bus-Kruid, Culinair explosief festival

feest

park Hof De Bist

p. 07

zo 11

14 u

Ticketweekend, Solden in 252 cc

feest

Hof De Bist

p. 06

zo 11

14 u + 16u De verhalenKat, Geluk voor kinderen | +3j

jong volk

Hof De Bist

p. 60

za 08

14 u

Vlaanderen Feest, Nederlandstalige bands in open lucht

feest

Veltwijckpark

p. 08

za 08

16 u

Tine Truwant & Trosduif, Jelle Cleymans

muziek

Veltwijckpark

p. 29

za 08

14 u

Rita Backx, De wereld van Paul Van Ostaijen

woord

Kasteel Veltwijck

p. 52

Hof De Bist

p. 17

juli 2017

augustus 2017 wo 02 — 31

In The Quietest Moments Wegdromen bij beelden van de Oude Landen

beeld

wo 02

18 u

Muziek in de Wijk: Hanne

feest, muziek park Hof De Bist

p. 30

wo 09

18 u

Muziek in de Wijk: Nashville Bum

feest, muziek park Hof De Bist

p. 30

za 12

12 u

Cirque@Taque

feest, muziek park Hof De Bist

p. 09

za 12

12 u

Cie KaO - Zirkus nr°1 | +4j

jong volk

park Hof De Bist

p. 61

wo 16

18 u

Muziek in de Wijk: Potingue

feest, muziek park Hof De Bist

p. 30

wo 23

18 u

Muziek in de Wijk: Anthony Claeys Quartet

feest, muziek park Hof De Bist

p. 30

19 u 30

Ekeren Zingt

feest, muziek park Hof De Bist

p. 09

vr 25

september 2017 zo 11

13 u

Bierpruverfeesten, Bierproeverij met live optredens

feest, muziek Kristus Koningplein

p. 10

za 16

13 u

Kasteelfeesten, Middeleeuws festijn

feest, muziek Kasteel Veltwijck

p. 10

vr 22

19 u

Cultuur Aan Tafel, Marokko

podium

EVA-centrum

p. 45

za 30

20 u 30

Tom Van Stiphout, try-out

muziek

Ekerse Theaterzaal

p. 32
  kalender

oktober 2017 zo 01 — 26

Het is niet anders, Nadia Bijl en Johan Desmet q_reren

beeld

Hof De Bist

p. 18

do 05

14 u

Dirk Draulans, Samen voor ons eigen

woord

Hof De Bist

p. 52

zo 08

19 u 30

Clique Magique In-team

podium

Hof De Bist

p. 44

zo 08

14 u

Moderne architectuur in Sint-Mariaburg, wandeling met gids

beeld

Wijkcentrum Mariaburg

p. 22

wo 11

14 u 30

Alexandra Aerts, Karel Schoofs, Ludo Mariën, Watermuziek | +3j

jong volk

Hof De Bist

p. 62

za 14

20 u 30

Charlotte Verlinden & Charlotte Wellens, Folie à deux

podium

Hof De Bist

p. 39

wo 18

14 u 30

Anna’s Steen, Meneer Groen en Meneer Bruin | +5j

jong volk

Hof De Bist

p. 63

vr 20

20 u 30

Aline Goffin, Along a line XS

muziek

Hof De Bist

p. 33

zo 22

14 u 30

Clique Magique kids show

podium

Hof De Bist

p. 44

za 28

20 u 30

Pascale Platel, Gezegend Zij

podium

Hof De Bist

p. 39

november 2017 wo 01

Straatnamen van oorlogsslachtoffers

beeld

Wijkcentrum Mariaburg

p. 26

wo 08

14 u 30

Leeslekker, Herfst/blaadjes/bomen/…

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

vr 10 — 9/12 16 u

Fort Ertbrand, 2017, kunstinstallatie ter ere van August Clinckx beeld

park Hof De Bist

p. 25

vr 10 — 9/12 18 u

Ekeren tijdens WO I

Hof De Bist

p. 24

vr 10

Okkupationsgebiet, Duits salon met muziek van Chronophone podium

Hof De Bist

p. 40

za 11 — 2/12 —

Fort Bunker museum

beeld

Fort Bunker Museum Schriek

p. 25

zo 12

19 u 30

Clique Magique In-team

podium

Hof De Bist

p. 44

do 16

14 u

Aanvallen!, Roland Bergeys en Leentje De Coninck

podium

Hof De Bist

p. 40

vr 17

20 u 30

Steven Goegebeur, De Man van morgen | try-out

comedy

Hof De Bist

p. 48

za 18

10 u

Leeslekker, Herfst/blaadjes/bomen/…

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

za 18

20 u 30

Steven Goegebeur, De Man van morgen | try-out

comedy

Hof De Bist

p. 48

di 21

10 u

BIBKNIP, Voorlezen en knippen tijdens de Voorleesweek

woord

Bib Driehoek

p. 53

do 23

10 u

BIBKNIP, Voorlezen en knippen tijdens de Voorleesweek

woord

Bib Driehoek

p. 53

do 23

20 u 30

Groote vrouwen

podium

Hof De Bist

p. 41

vr 24

10 u

BIBKNIP, Voorlezen en knippen tijdens de Voorleesweek

woord

Bib Driehoek

p. 53

vr 24

19 u

Cultuur Aan Tafel, Vluchtelingen van hier en nu

podium

Hof De Bist

p. 45

zo 26

11 u

Expeditie Ekeren / Ertbrand

podium

Hof De Bist, Fort Ertbrand

p. 46

zo 26

11 u

Michel Verkempinck, Aperitiefconcert Groote Oorlog

muziek

Kasteel Veltwijck

p. 34

16 u

beeld

77


78

252 cc • seizoen 17  —   18  

december 2017 vr 01

WinterWakker, warm winterprogramma (tot 31 januari 2018)

feest

Ekeren

p. 12

zo 03

11 u

Dichter & Dichter, Geert Buelens en Charles Ducal

woord

Bib Driehoek

p. 56

do 07

14 u

Fred Brouwers, Grappige anekdotes uit de muziekgeschiedenis woord

Hof De Bist

p. 55

do 07

20 u 30

Johan Pas. Avant-garde in Antwerpen en Eeckeren anno 1920

woord

Hof De Bist

p. 54

vr 08

20 u 30

Bas Birker, Je Moeder | try-out

comedy

Hof De Bist

p. 48

wo 13

14 u 30

Leeslekker, Feesten/feestdagen

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

do 14

20 u 30

WinterWakker, Het Gevolg en B12 vzw, Lost boys

podium

ETZ

p. 41

vr 15

WinterWakker, Vuurspektakel

feest

p. 12

za 16

13 u

WinterWakker, Kerstmarkt

feest

Veltwijckpark

p. 12

za 16

14 en 16 u WinterWakker, Circus Hoetchatcha

jong volk

Veltwijckpark

p. 63

za 23

10 u

Leeslekker, Feesten/feestdagen

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

januari 2018 wo 10

14 u 30

Leeslekker, Winter/sneeuw/warme kleren

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

za 20

10 u

Leeslekker, Winter/sneeuw/warme kleren

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

do 25

20 u 30

Gedichtendag, Woord uit de Ekerse Academie in de kijker

woord

Bib Driehoek

p. 55

februari 2018 vr 02

20 u 30

Kamagurka, #Hahaha | try-out

comedy

Hof De Bist

p. 51

zo 04

11 u

Dichter & dichter, Ruth Lasters en Michaël Vandebril

woord

Bib Driehoek

p. 56

do 08

14 u

Nic Balthazar, Verander de klimaatverandering

woord

Hof De Bist

p. 55

vr 09

19 u

Cultuur Aan Tafel, Roma

podium

EVA-centrum

p. 45

vr 09

20 u 30

Walmok & Danser, Ekers elektro-geweld

muziek

Hof De Bist

p. 34

wo 14

14 u 30

Leeslekker, Liefde/verliefd zijn

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

zo 18

14 u 30

Clique Magique kids show

podium

Hof De Bist

p. 44

za 24

10 u

Hieperdepieper dé bib… Hoera! , Openingsfeest vernieuwde bibliotheek

feest

Bib Driehoek

p. 13

za 24

10 u

Leeslekker, Liefde/verliefd zijn

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

zo 25

11 u

Toon Fret en Veronika Iltchenko, Oriënt-Express

muziek

Kasteel Hof De Bist

p. 35

zo 25

19 u 30

Clique Magique In-team

podium

Hof De Bist

p. 44

wo 28

14 u 30

Salibonani, Arabella | +2j

jong volk

Hof De Bist

p. 63
  kalender

maart 2018 zo 04

11 u

Dichter & Dichter, Carmien Michels en Max Greyson

woord

Bib Driehoek

p. 57

zo 04 — 29

16 u

OffPaper, Vincent Surmont q_reert

beeld

Hof De Bist

p. 18

di 06

20 u

Marita De Sterck, Wreed Schoon, volkssprookjes op reis

woord

Bib Driehoek

p. 58

di 06 — 21/4 —

Expo Wreed schoon, volkssprookjes op reis

beeld

Bib Driehoek

p. 27

do 08

14 u

Lieven De Brauwer, Parfum, een passie

woord

Hof De Bist

p. 58

vr 09

20 u 30

Dounia Mahammed, Salut Copain

podium

Hof De Bist

p. 42

za 10

20 u 30

AM252cc, Academie Ekeren neemt 252 cc over

muziek

Hof De Bist

p. 36

wo 14

14 u 30

Leeslekker, Wetenschap & techniek

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

vr 16

20 u 30

The Jeroen Leenders experience

comedy

Hof De Bist

p. 51

za 17

14 u 30

Mevrouw de Poes zingt, Dierenplezier | +2j

jong volk

Hof De Bist

p. 64

vr 23

20 u 30

Maelstrom, Brief aan mijn kind

podium

De Houtschuur

p. 42

za 24

10 u

Leeslekker, Wetenschap & techniek

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

wo 11

14 u 30

Leeslekker, Natuur/lente/zonnetje

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

do 12

14 u

Dirk Musschoot, Belgen maken Bommen

woord

Hof De Bist

p. 59

wo 18

14 u 30

Sofie Palmers en Katrien Pierlet, Blanche en Forza | +6j

jong volk

Hof De Bist

p. 64

vr 20

19 u

Cultuur Aan Tafel, Armenië

podium

EVA-centrum

p. 45

za 21

10 u

Leeslekker, Natuur/lente/zonnetje

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

za 21

20 u 30

Quinteto Astor, Het hart is een reiziger

muziek

Hof De Bist

p. 36

zo 22 — 12/5 11 u

Tel 18 flashback

beeld

Hof De Bist

p. 27

vr 27

20 u 30

Gili, Charlatan

podium

Ekerse Theaterzaal

p. 43

zo 29

19 u 30

Clique Magique In-team

podium

Hof De Bist

p. 44

do 03

14 u

Marc Brillouet, Bonjour La France

woord

Hof De Bist

p. 59

vr 04

19 u

Cultuur Aan Tafel, The land of the enlightened

podium

Hof De Bist

p. 45

za 06

11 u

Expeditie Ekeren / Driehoek

podium

Bib Driehoek

p. 46

wo 09

14 u 30

Leeslekker, Sprookjes

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

wo 09

20 u

Ekerse Cultuurprijzen

feest

Kasteel Veltwijck

p. 13

za 19

10 u

Leeslekker, Sprookjes

jong volk

Bib Driehoek

p. 65

vr 25

20 u 30

Arnout Van Den Bossche, Burn-out voor beginners

podium

Hof De Bist

p. 44

18 u 30

We traveled across seven lakes Trippen met Jan Van Woensel

beeld

park en kasteel Hof De Bist

p. 20

april 2018

mei 2018

juni 2018 vr 02 — 28

79


locaties

252Â cc cultuurcentrum ekeren Kasteel Hof De Bist Veltwijcklaan 252, 2180 Ekeren 03 292 67 30 252cc@stad.antwerpen.be www.252cc.be bibliotheek driehoek Driehoekstraat 43, 2180 Ekeren 03 22 11 333 (algemeen infonummer) bib.driehoek@stad.antwerpen.be facebook.com/bibliohtheekdriehoek documentatiecentrum antwerpse noorderpolders (dan) Veltwijcklaan 27, 2180 Ekeren noorderpolders@stad.antwerpen.be www.schattenvanekeren.be

03 292 67 30 www.252cc.be

252 cc - cultuurcentrum Ekeren | seizoen 2017 - 2018  
252 cc - cultuurcentrum Ekeren | seizoen 2017 - 2018  
Advertisement