Page 1

Ομιλία για την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 Ανακοινώνω σήμερα την ανεξάρτητη υποψηφιότητα μου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές του Φεβρουαρίου 2013. Ως νέος άνθρωπος που βλέπει το μέλλον και όχι το παρελθόν, αναγνωρίζω ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πολλά και σύνθετα. Είναι αυτονόητο ότι αυτά και άλλα ζητήματα σημαίνουν την αρχή μιας νέας εποχής για την Κύπρο. Για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτής της εποχής, πρέπει να κλείσουμε την πόρτα στο χθες. Πρέπει να φράξουμε το δρόμο σε όσους εκπροσωπούν το χθες και τη συντήρηση. Η εποχή μας, εποχή ευρύτερων γεωστρατηγικών ανακατατάξεων αλλά και περαιτέρω καταπάτησης του διεθνούς δικαίου, επιτάσσει διαρκή εγρήγορση, αφύπνιση εθνικών, αλλά και διεθνιστικών αντανακλαστικών. Σε αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται πραγματισμός, ορθολογισμός, οξυδέρκεια και ευελιξία ως οι κύριοι γνώμονες διαχείρισης των διακρατικών μας σχέσεων. Η νέα εποχή, γεμάτη αντιθέσεις, αντινομίες και αντιφάσεις, προϋποθέτει πολυεπίπεδες προσεγγίσεις, ανοικτόμυαλους χειρισμούς, και διορατικές στρατηγικές στοχεύσεις. Η απόφασή μου να υποβάλω υποψηφιότητα αποτέλεσε ώριμο προϊόν μιας γόνιμης διεργασίας, μέσα στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκα, υπηρετώντας από την καθόλα τιμητική θέση του υπουργού Υγείας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Μια κυβέρνηση η οποία παρήξε πολύτιμο έργο σε πολλούς τομείς, με έντονο κοινωνικό στίγμα. Με τη σημερινή μου εξαγγελία ανακοινώνω και επίσημα την παραίτηση μου από το Υπουργείο Υγείας στις 15 Οκτωβρίου. Για καθαρά λόγους δημοσίου συμφέροντος λόγω και της ανάληψης από τη χώρα μας της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίθηκε σκόπιμη η παραμονή μου στο Υπουργείο μέχρι και το επόμενο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για την έρευνα. Για μένα η συμμετοχή μου στην εκτελεστική εξουσία ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπο μου και για την άψογη και ειλικρινή συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα.

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


2 Φίλες και φίλοι, Σήμερα στέλλω το μήνυμα προς τη νεότερη γενιά αυτού του τόπου ότι πρέπει να τολμήσουμε. Η πολιτική είναι το εργαλείο μέσα από το οποίο οι δικοί μας οραματισμοί μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Με σκληρή, μεθοδική και συλλογική δουλειά μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Πιστεύω στις δυνάμεις του λαού μας. Στις δυνάμεις που έχουν το όραμα αλλά και το λογισμό. Στις δυνάμεις που έχουν την αξιοπιστία, τη γνώση και την αποφασιστικότητα να αλλάξουν πράγματα σε αυτό τον τόπο. Απευθύνομαι στους εργαζόμενους και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που αγωνιούν για την ανεργία και για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Απευθύνομαι στους μικρομεσαίους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες που δοκιμάζονται από την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα. Απευθύνομαι στους συνταξιούχους, στους απόμαχους της δουλειάς και στις γενιές εκείνες που εργάστηκαν σκληρά μετά την εισβολή για να μαζέψει τα κομμάτια της η Κύπρος μας και να προχωρήσει μπροστά. Απευθύνομαι σε όλους εκείνους που απορρίπτουν το διχασμό και τη δαιμονοποίηση και θέλουν ενότητα και σοβαρό διάλογο. Απευθύνομαι σε όλους όσοι απέχουν από τις πολιτικές διαδικασίες όχι γιατί είναι αδιάφοροι αλλά γιατί λάθη και παραλείψεις του πολιτικού κόσμου και τα μεγάλα προβλήματα τους έκαναν να πιστεύουν ότι όλοι είναι ίδιοι. Όλοι αυτοί συναποτελούν μια δυνατή κοινωνική συμμαχία η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ένα βήμα πιο μπροστά. Η εμπειρία μου στην εκτελεστική εξουσία με έχει διδάξει ότι το Κυπριακό Κράτος δεν πρέπει να είναι το όχημα για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Αυτό αποτελεί στίγμα κοινωνικής στασιμότητας. Υπάρχει για να υπηρετεί το λαό. Παρόλα τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Αυτό που χρειάζεται τώρα ο τόπος είναι να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις. Διεκδικώντας το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας μας, φιλοδοξώ να αγωνιστώ μαζί σας για ένα καλύτερο αύριο, σε μια πατρίδα ελεύθερη και ενωμένη, σε μια κοινωνία ευημερούσα και σύγχρονη. Φιλοδοξώ να παλέψω μαζί σας στην ίδια γραμμή, για τις μεγαλόπνοες διεκδικήσεις για ισονομία, ισοπολιτεία, αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση. Η πατρίδα μας σημαδεμένη από τη μοίρα, τα λάθη μας και τους κατακτητές, δεν μπορεί να στενάζει άλλο μοιρασμένη στα δύο, υποφέροντας από την ανελευθερία, την καταδυνάστευση και το στραγγαλισμό του διαχωρισμού. Ο τόπος μας, τόπος ευλογημένος με τόσες ομορφιές και φυσικό πλούτο, πρέπει να ευημερήσει, να ευτυχήσει και να λαμπρύνει με πρόοδο τους ανθρώπους που ανέθρεψε η γη του.

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ


3 Θα παλέψουμε γι’ αυτό. Ο τόπος μας έχει όλα τα εχέγγυα και όλα τα εφόδια για να γνωρίσει καλύτερες μέρες, καλύτερες συνθήκες, καλύτερους καιρούς. Και θα γνωρίσει. Το σημερινό τέλμα στο όποιο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ουδόλως μας αποθαρρύνει και δεν μας πτοεί. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, εποικισμού και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών. Ταυτόχρονα είναι υπαρκτό το πρόβλημα της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, ταυτόχρονα όμως δεν παραγνωρίζουμε και δεν υποβαθμίζουμε την εσωτερική πτυχή που αφορά τις σχέσεις Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων και τη δομή του κυπριακού κράτους. Τυχόν υποβάθμιση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος θα οδηγούσε σε μια ετεροβαρή και θνησιγενή λύση μέσων αποστάσεων. Η δε υποβάθμιση της εσωτερικής πτυχής, που κατά κανόνα προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις σε προεκλογικές περιόδους, θα οδηγούσε σε στασιμότητα, εδραίωση και σταδιακή αποδοχή των διχοτομικών τετελεσμένων. Θα αγωνιστούμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα και επιμονή για ειρηνική, συμφωνημένη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, που προνοούν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σημείο αναφοράς για την Ε/Κ κοινότητα θα πρέπει να είναι οι ομόφωνες αποφάσεις του Ε.Σ του 1989 και του 2009. Αξιοποιώντας όλες τις παραδοσιακά φίλες χώρες και με βασικό μας στήριγμα την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στις υφιστάμενες αλλά και να στοχεύουμε σε νέες συμμαχίες, προκειμένου να επιτύχουμε λύση του κυπριακού προβλήματος. •

Η λύση πρέπει να συνάδει με το Διεθνές και το Κοινοτικό Δίκαιο καθώς και με τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το κράτος που θα προέλθει θα πρέπει να έχει μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια και να απαλλάσσει την Κύπρο από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τον εποικισμό.

• Η λύση πρέπει να επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Η διχοτόμηση και η αποδοχή της δεν είναι λύση. Είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για τον κυπριακό λαό. • Πρέπει να αποκατασταθεί η κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλειστούν τα όποια επεμβατικά δικαιώματα. • Απορρίπτουμε τη θέση για χαλαρή ή «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία και εμμένουμε σε εξουσίες και αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που να διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους.

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ


4 • Με κανένα τρόπο δεν γίνεται αποδεχτή η ερμηνεία της διζωνικότητας από τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς ως πλειοψηφία πληθυσμού και γης της κάθε κοινότητας στην υπό διοίκησή της περιοχή. • Η πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Η.Ε, δεν σημαίνει αριθμητική εξίσωση αλλά αποτελεσματική συμμετοχή και των δυο κοινοτήτων στα ομοσπονδιακά όργανα και στη λήψη αποφάσεων. Η υποχρέωση που έχουμε δεν είναι μόνο η απελευθέρωση της χώρας μας από τον την Τουρκική κατοχή αλλά πολύ περισσότερο η επανένωση του συνόλου του Κυπριακού λαού. Στόχος ιδιαίτερα δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος. Οι πολιτικοί αγώνες χωρίς τη συμμετοχή ολόκληρου του λαού είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία. Μετά από 38 χρόνια κατοχής, η καθολική συμμετοχή στον αγώνα για την επανένωση, είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη, καθώς ο στόχος της Τουρκίας είναι ο κοινωνικός και πολιτισμικός διαχωρισμός των Κυπρίων, έτσι ώστε η επανένωση της κοινωνίας να καταστεί αδύνατη.

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες, Η οικονομία μας, μαζί με το σύνολο σχεδόν όλων των εθνικών οικονομιών της Ευρώπης, δοκιμάζεται σήμερα σκληρά. Οι προκλήσεις απέναντι μας είναι πολλές. Πληρούμε τις προϋποθέσεις να επιφέρουμε δημοσιονομική τάξη και εξυγίανση, χωρίς να απολέσουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Το ζήτημα είναι ποιά κατεύθυνση θα επιλέξουμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα. Θα δώσουμε προοδευτικές λύσεις; Θα στραφούμε στην ανάπτυξη και στην καινοτομία ή στη σκληρή λιτότητα και την εσωστρέφεια; Λέμε ναι στην περισυλλογή και στο περεταίρω νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Λέμε όμως όχι στη λιτότητα και στις περικοπές που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και πλήττουν ιδίως τις πιο αδύνατες κοινωνικές ομάδες. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε να ισολογίσουμε το κρατικό προϋπολογισμό μέσω ενός συνδυασμού μείωσης δαπανών και προπάντων αύξησης εσόδων μέσω ανάπτυξης. Η ανησυχία μου είναι ότι η Κυπριακή οικονομία, ολιγοδιάστατη ως είναι, βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς πρόκλησης. Ανάκαμψη ή περαιτέρω συρρίκνωση με τρομακτικές αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις. Όσα αρνητικά κι αν έχουν συσσωρευτεί συνεπεία της δομής της, το μέλλον μπορεί να είναι ελπιδοφόρο λόγω και του μικρού της μεγέθους. Τα χρονικά όρια όμως στενεύουν. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναλώσει όλες σχεδόν τις δυνάμεις της σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική διπλωματία με συγκεκριμένους στόχους, προσανατολισμένη σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στοχεύοντας συγκεκριμένες επενδύσεις.

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ


5 Κορυφαίο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να διαδραματίσουν οι απόδημοι Κύπριοι σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αποτελούν ένα κεφάλαιο που μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Ο ρόλος τους, πέραν από την προώθηση του εθνικού μας θέματος θα πρέπει να αξιοποιηθεί και για την οικονομική μας ανάκαμψη. Διαθέτουν οι απανταχού Κύπριοι της διασποράς τεράστιες δυνατότητες για προσέλκυση επενδύσεων ειδικά από χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Θα πρέπει να τους εντάξουμε στην πρώτη γραμμή της οικονομικής διπλωματίας. Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης οικονομίας αλλά και για στρατηγική και πολιτική θωράκιση της Κύπρου. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ο τεράστιος αυτός πλούτος να εκχωρηθεί με τον οποιονδήποτε βεβιασμένο τρόπο συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική ανάκαμψη και μέσω της αξιοποίησης του φυσικού αερίου θα μας δώσει την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε ενωτικό κοινωνικό ρεύμα ειδικά εντός της Τουρκοκυπριακής κοινότητας το οποίο πρέπει να προωθούμε συνεχώς και να στηρίζουμε. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η επανένωση της χώρας μας δεν θα επέλθει μόνο μέσα από πολιτικές διαδικασίες, αλλά και μέσα από κοινωνικές πιέσεις και τάσεις. Το υφιστάμενο κράτος κοινωνικής πρόνοιας σμιλεύτηκε μέσα από εργατικούς και ευρύτερα κοινωνικούς αγώνες πολλών δεκαετιών και διαμορφώθηκε από κυβερνήσεις που πίστευαν στην κοινωνική αποστολή του. Στην προσπάθεια μας για οικονομική ανάκαμψη, έχουμε χρέος απέναντι στους γονείς μας, απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι στην ίδια τη γενιά μας, να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Το κράτος κοινωνικής πρόνοιας είναι κατάκτηση που όχι μόνο πρέπει να διαφυλαχθεί, αλλά επιβάλλεται να διευρυνθεί και να ενισχυθεί. Όσο πιο αλληλέγγυα είναι μια κοινωνία, τόσο πιο μπροστά μπορεί να πάει, να προοδεύσει και να ευημερήσει. Για μας η κοινωνική αλληλεγγύη είναι βαθύτατα θεσμική, πολιτειακή αρχή και αξίωμα υψηλό. Στόχος μας είναι μια κοινωνία με σαφή ορίζοντα την ευημερία και την ανάπτυξη μέσα από μια κοινωνία της γνώσης. Μια κοινωνία που ενδιαφέρεται για όλους τους πολίτες, δέχεται ερεθίσματα από την κριτική τους ματιά, δίνει βήμα έκφρασης στις ανησυχίες τους και στηρίζεται στις γνώσεις και εμπειρίες τους. Μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε στο δυναμισμό των νέων και στη διάθεση τους για αμφισβήτηση και δημιουργία. Μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε το εξαίρετο επιστημονικό υπόβαθρο των νέων μας με καινοτόμες και ριζοσπαστικές προτάσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και εργασιακής ανάκαμψης. Στη δεκαετία που πέρασε καταγράφηκε η ακμή αλλά και η παρακμή σε ότι αφορά την επένδυση στην ερεύνα και την καινοτομία. Αποτελεί οικονομικό παραλογισμό να επενδύουμε εκατομμύρια για να σπουδάζουμε νέους ανθρώπους οι οποίοι να μένουν παντελώς αναξιοποίητοι.

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ


6 Θα πρέπει να κάνουμε τη συνειδητή μετάβαση από τον πρωταθλητισμό της μετριότητας στο πρωταθλητισμό της αριστείας. Κοινωνίες που παράγουν και όχι αναπαράγουν νέα γνώση είναι κοινωνίες με αυτοπεποίθηση και ωριμότητα. Ασπάζομαι τις κραυγές απόγνωσης της ερευνητικής κοινότητας της χώρας μας. Στη δική μου διακυβέρνηση οι δαπάνες για την έρευνα θα αυξηθούν έτσι ώστε τουλάχιστον δυο χιλιάδες νέοι επιστήμονες, σε όλες τις βαθμίδες, να επανενταχθούν σε ανταγωνιστικά προγράμματα αριστείας. Η ενίσχυση αυτόνομων ερευνητικών Ινστιτούτων σε μακροχρόνια βάση θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της πολιτικής μας. Σε αυτή μας την πολιτική θα εντάξουμε και στρατηγικές συνεργασίες με χώρες κλειδιά. Τέτοιες συνεργασίες θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου και συγκεκριμένο προσανατολισμό. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια και πολυποίκιλα. Η κρατική μηχανή αποτελεί το βασικό μηχανισμό στην υπηρεσία του πολίτη. Στη λειτουργία της εντοπίζω βασικές αδυναμίες που πρέπει και μπορούν να αλλάξουν άμεσα. Όπως είναι ο τρόπος λήψης αποφάσεων, ο καταρτισμός, η υλοποίηση και η διαχείριση του προϋπολογισμού, η εκχώρηση υπηρεσιών στον Ιδιωτικό τομέα, όπου το επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον, η αναβάθμιση, το κλείσιμο και η ενίσχυση υπηρεσιών, ο εκσυγχρονισμός του τρόπου πρόσληψης και αξιολόγησης των Δ.Υ και αλλά πολλά.

Φίλες και φίλοι, Η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ενωμένης Ευρώπης εδώ και μια οκταετία. Η ένταξη μας στην Ε.Ε ήταν συνειδητή στρατηγική επιλογή μας. Ενταχθήκαμε στην Ε.Ε για να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και για να διευκολύνουμε την επανένωση της χώρας μας. Διεκδικούμε την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην εξωτερική μας πολιτική και αυτή τη στήριξη θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε ότι η Ενωμένη Ευρώπη διέρχεται μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που σείει συθέμελα την κοινωνική συνοχή. Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να δώσει έξυπνες λύσεις στα οικονομικά της προβλήματα. Η αυστηρή λιτότητα και ο στραγγαλισμός των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων δεν αποτελούν τη λύση. Σε αυτή τη δύσκολη καμπή της ιστορίας μας, απευθύνομαι σε όλους τους κύπριους πολίτες. Πρώτα από όλους στους νέους ανθρώπους, που κινδυνεύουν με μακρόχρονη ανεργία. Που ενώ έχουν τα καλύτερα προσόντα και τους αξίζει να είναι δυναμικοί πρωταγωνιστές της κοινωνίας, συναντούν μπροστά τους δυσκολίες και αδιέξοδα. Τώρα είναι η ώρα για το νέο. Σήμερα είναι η μέρα του αύριο. Η νέα γενιά πρέπει να πάρει τη θέση του παλιού, του ξεπερασμένου. Του ξύλινου πολιτικού λόγου που όλο τάζει και ποτέ δεν υλοποιεί. Η νέα γενιά είναι από τη φύση της, ριζοσπαστική και ρηξικέλευθη, επαναστατική και προοδευτική σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής της δραστηριότητας, πόσο μάλλον όταν εμπλακεί στα της πολιτικής.

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ


7 Θέλω όμως να αναφερθώ και στο ιδεολογικό στίγμα της υποψηφιότητας που εκθέτω σήμερα ενώπιον του κυπριακού λαού. Δεν πρόκειται ούτε να καμουφλάρουμε, ούτε να «καλλωπίσουμε» θέσεις, αρχές, αξίες και ιδανικά, έτσι που όλα να ακούγονται εύηχα στα αυτιά όλων, αλλά στο τέλος όλα να είναι ανούσια και άνευ περιεχομένου. Θέλουμε, φιλοδοξούμε και μπορούμε να είμαστε η επιλογή του κάθε προοδευτικού και δημοκρατικού πολίτη αυτού του τόπου. Του πολίτη που θέλει ένα κράτος κοινωνικά ευαίσθητο. Του πολίτη που πιστεύει στην επανένωση και την ειρηνική συμβίωση. Του πολίτη που πιστεύει στην κοινωνική πρόοδο. Αναφέρομαι χωριστά στην κύρια συνιστώσα των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την υποψηφιότητα μου, το ΑΚΕΛ. Η υποστήριξη του ΑΚΕΛ στο πρόσωπό μου είναι για μένα ύψιστος τίτλος τιμής. Το ΑΚΕΛ εδώ και 86 χρόνια επιδίδει καθημερινά διαπιστευτήρια συνέπειας και αγωνιστικής δράσης στον κυπριακό λαό. Και δεν χρειάζομαι εγώ για να πω τι συνιστά το ΑΚΕΛ στην πολιτική κονίστρα του τόπου, πόσες κατακτήσεις του λαού μας φέρουν τη σφραγίδα του, πόσες θυσίες έκαμαν τα μέλη, τα στελέχη και οι οπαδοί του για το καλό της πατρίδας μας. Με το ΑΚΕΛ είχαμε και έχουμε αρμονικότατη συνεργασία βασισμένη στον αλληλοσεβασμό. Θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεων μου να φανώ αντάξιος των προσδοκιών του συνόλου του λαού της Κύπρου και είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος της Αριστεράς αυτό είναι που τελικά θα εκτιμήσει περισσότερο. Είναι με αυτό το στίγμα που η υποψηφιότητά μου, όσο και αν αρέσκονται κάποιοι για λόγους ευνόητους να την παρουσιάζουν ως τέτοια, δεν είναι κομματική, είναι ανεξάρτητη. Και είναι ανεξάρτητη διότι αυτή είναι η πραγματικότητα και η συνειδητή επιλογή μου. Γιατί αντιλαμβάνομαι την πολιτική μέσα από την ευρύτητα, τη συλλογικότητα και τον ορθολογισμό. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα λειτουργήσει στη βάση μιας εκσυγχρονισμένης προσέγγισης που να μπορεί να δώσει διέξοδο από τα προβλήματα. Ως Υπουργός απέδειξα στην πράξη ότι μπορώ να διαβουλεύομαι, να ακούω, να κρίνω και να προχωρώ. Η στήριξη από το ΑΚΕΛ ούτε αντιβαίνει, ούτε διαβρώνει, ούτε υποσκάπτει ή ακυρώνει την ανεξαρτησία της υποψηφιότητας μου. Και όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο προσβάλλει τόσο εμένα, όπως επίσης και πρόσωπα που στο παρελθόν αποτέλεσαν νικηφόρες επιλογές αυτού του κόμματος. Κλείνοντας, σας καλώ να δουλέψουμε όλοι μαζί με όραμα, τόλμη, πίστη και ελπίδα. Η σχέση μου με την πολιτική είναι στάση αποκλειστικά προσφοράς στην κοινωνία. Μπήκα στα δύσκολα και τολμώ. Είμαι εδώ για να καταθέσω μια νέα πρόταση για το αύριο. Δεν πιστεύω σε Μεσσίες, δεν πιστεύω στο παράδειγμα ανθρώπων που μεταμορφώνονται μόνο και μόνο για να γευτούν την εξουσία. Η διαχρονική αξιοπιστία στην πολιτική ζωή θα πρέπει να αποτελεί το βαρόμετρο αξιολόγησης του καθενός που αναλαμβάνει τα ηνία αυτού του τόπου.

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ


8 Πιστεύω στη δύναμη που έχει ο λαός μας που δε λύγισε, όσες συμφορές κι αν συνάντησε. Πιστεύω στη δύναμη που έχει ο λαός μας να αντιμάχεται τις δυσκολίες. Πιστεύω ότι όλοι μαζί, μπορούμε να δουλέψουμε συλλογικά, αξιοκρατικά και ενωμένα για την επόμενη μέρα. Πιστεύω στο μέλλον που κανένας δεν μπορεί να το εμποδίσει. Σήμερα ξεκινά ένας μακρύς διάλογος με ολόκληρη την κοινωνία. Την κατάληξη του είμαι βέβαιος ότι θα την ακολουθήσει μια καινούρια σελίδα για τον τόπο μας. Μια καινούρια αρχή, με τους νέους ανθρώπους, στη νέα εποχή.

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΛΑ

Ομιλία εξαγγελίας υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά  

Ομιλία του υποψήφιου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά για την εξαγγελία της υποψηφιότητας του

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you