Page 1

seizoen 2013 - 2014

l& Schookel Scha


coverbeeld (c) Andrew Moulds

KLEUTER > 4 LAGER > 6 SECUNDAIR > 12 OMKADERING > 19 PRAKTISCH > 22


Een collectie voorstellingen verzamelen waarvan de oren aan het luisteren slaan, de ogen steevast willen kijken en onze innerlijke mens spontaan wil genieten - qua opdracht kon dit volstaan. Wanneer je het School & Schakel aanbod zorgvuldig proeft, zal je zien dat wij deze niet voor de hand liggende queeste met brio hebben volbracht.

Heb je na het lezen van deze brochure nog prangende vragen, een hoofd vol ideeĂŤn in verband met de voorstellingen, de omkaderingsactiviteiten of cultuur-op-schoolprojecten? Ben je het noorden kwijt geraakt na het lezen van deze brochure of wil je gewoon meer informatie? Wij helpen je graag! veerle@ccdeschakel.be t | 056 62 13 40


Uitgezonderd.Theater!

Stip & Vlek

Raad eens hoeveel ik van je hou

Kijk, daar heb je Stip en Vlek. Stipt is gestipt en Vlek is gevlekt. Precies zoals het hoort. Stilzitten kunnen ze niet. Ze buitelen van het ene avontuur in het andere. Ze spelen in de sneeuw, gaan naar de tandarts, verdwijnen achter het behang, kliederen met verf, hebben een picknick en bestuderen insecten.

In de zomer zoeken Hazeltje en Grote Haas uit welke kleur nu eigenlijk het mooist is. De onvoorspelbare wind fascineert hen in de herfst en 's winters is het leuk om spelletjes te spelen. In de lente verandert alles, waarin zou Hazeltje veranderen? Dit hartverwarmende prentenboek van Sam Mc Bratney werd in 37 talen vertaald en maakt wellicht ook deel uit van jouw klasbibliotheek. Uitgezonderd. Theater! bewerkte de Britse theaterversie tot een charmante, interactieve minimusical met leuke liedjes en spelletjes voor de allerkleinsten, volledig in de sfeer van het boek. Raad eens hoeveel ik van je hou spreidt een onmiskenbare charme tentoon. De voorstelling onderschat de kleuters niet en verleidt ook moeiteloos de volwassen kinderen in de zaal. ‘ (**** De Standaard)

4

Het universum van Stip & Vlek ziet er precies uit zoals de leefwereld van een kleuter. In zeven innemende verhaaltjes spelen de figuurtjes met vormen en kleuren op aanstekelijke muziek. Als allereerste bioscoopervaring is deze amusante en originele film een regelrecht filmfeest!

workshop Stippen, bollen, spikkels, vlekken … we spatten er op los! Tijdens deze workshop maken we zelf konijntjes die tot leven komen voor de camera. We knutselen een thaumatroop en met instrumenten in de hand worden we zelf een heus filmorkest. Stip & Vlek helpen bij het zetten van de eerste stapjes in de wondere wereld van bewegende beelden.

do 10 oktober • 10:00 + 14:00 kleuter 1+2+3 €4

do 24 april • 13:45 kleuter 1+2+3 €3

met Michaël Zanders, Anne Van Opstal en Jolijn Antonissen thema’s: houden van, filosoferen, ouder/kind relatie

FILM | Zweden, 2012, 80 minuten, geen dialoog thema’s: winter, tandarts, vormen, insecten, de sterren

kleuter


Laika Een dame in de kast Hallo! Ik wil ’n baby kopen.’ ‘Blank of zwart? Welke maat?’ ‘De grootste die je hebt.’ ‘Met of zonder lawaai? Dat scheelt wat in de prijs.’ Drie acteurs spelen grappige, vreemde en onverstoorbare figuurtjes die in en uit grote kasten lopen. Bekende situaties krijgen een heerlijk absurde draai en onvoorspelbaarheid en eenvoud zijn nooit veraf. Deze nooit stilstaande carrousel van voorwerpen, beelden en personages gedraagt zich als een levend stripboek. Een dame in de kast werd in 1992 gecreëerd door Greet Vissers en Jo Roets. Van bij de première kon de voorstelling op veel bijval rekenen. Als kleuterhit toerde ze vele jaren uitgebreid in binnen- en buitenland. Laika haalt ze na 20 jaar opnieuw uit de kast en geeft de dame wat ze al heel lang wil: een nieuw kleedje.

do 23 januari • 14:00 kleuter 2+3 €4 met Alain Rinckhout, Soleman Amadou en Celia Fechas thema’s: associatief denken, spel, versjes

5


D’irque & Fien Carrousel des moutons Je ziet haarscherp en toch zijn je ogen dicht? Dan ben je aangekomen in het D’irque & Fien wonderland. Hier zijn het niet de blètende schapen die de show stelen, maar wel een zwevende piano en een slapende acrobaat. Alles wat absoluut niet kan, gebeurt hier toch. Zo zie je maar dat nachtzwart slapen een stuk leuker is dan wakker blijven! Carrousel des moutons is een ongekende mix van virtuoze jonglerie, gewaagde acrobatie, poëzie, muziek en een gezonde dosis humor. Een zot idee van een grote vleugelpiano die zijn eigen leven

6

kleuter + lager

begint te leiden, wordt in deze voorstelling werkelijkheid. D’irque & Fien combineren woordloos circustheater met een piano als acrobaat, een bezem als trapeze en je eigen denkwereld als decor.

do 27 februari • 14:00 kleuter 3, lager 1+2 €4 met Dirk Van Boxelaere en Fien Van Herwegen thema’s: niet kunnen slapen, slaapliedje, jongleren, piano, muziek


tmg LAP Niet Wiet Wel Nel Niet Wiet Wel Nel gaat over samen zijn en elkaar begrijpen, wat niet altijd eenvoudig is. Zo kan een klein probleem volledig uit de hand lopen en raak je verstrikt in zinnen, kan je een woord niet vinden of ben je veel te kort door de bocht. En plots kan je daar dan weer samen om lachen … er zijn maar weinig woorden nodig om dat te begrijpen. Aan de basis van deze productie ligt het meermaals bekroonde boek van Joke van Leeuwen. Net als in het boek worden ook in deze voorstelling enkel woorden gebruikt die de kinderen ontdekken tijdens hun eerste leeslessen. De acteurs weten hun liefde voor beeldend theater, poëzie en ontwapenende humor perfect te combineren in deze prachtige bewerking van een oerklassieker uit de klasbibliotheek. Het leverde hen terecht een nominatie voor de prestigieuze jeugdtheaterprijs de Gouden Kerkel op.

Brammetje Baas Het energieke Brammetje kan al een beetje lezen, drummen op de tafel en dankzij de trampoline hoger springen dan zijn vader. Er is één ding dat hij helemaal niet goed kan, en dat is stilzitten. Maar dat is nu net wat de meester wil: dat hij stil zit en luistert. Deze film is een verademing in een tijd waarin heel wat kinderen een of andere etiket opgekleefd krijgen. Het begrip ADHD wordt nooit bij naam genoemd, maar wordt in deze prent wel perfect geïllustreerd. We krijgen een positief beeld van Brammetje, want ook al is hij zo druk, het is moeilijk om niet dol op hem te zijn.

workshop

Tijdens deze workshop hoef jij gelukkig niet stil te zitten! Na een korte bespreking van de film gaan we onmiddellijk aan de slag. Je leert kijken met de ogen van een regisseur. Begrippen zoals camera, scenario en montage worden helder uitgelegd aan de hand van praktische cameraopdrachten.

di 8 oktober • 10:00 + 14:00 lager 1+2 €4

di 14 januari • 13:45 lager 1+2 €3

met Karlijn Hamer, Hans Van Cauwenberghe,Elisa Beuger en Gerrit Dragt thema’s: taal, taalspelletjes, liefde, ruzie, heelal

FILM | Nederland, 2012, 83 minuten, Nederlands gesproken thema’s: hyperactief, anders zijn, creativiteit, leerling/ leerkracht relatie

lager

7


Luxemburg Wind in de wilgen Pom le Poulain Pom is een onbezorgd veulen, zijn moeder Mirabelle een rasecht Ardens trekpaard bij een groep brute houthakkers. Op een dag worden het harde werk en de hardhandige mannen haar teveel: ze valt één van de houthakkers aan. Dat blijft niet zonder gevolgen, zij wordt verkocht en Pom blijft alleen achter.

8

Op het ritme van de seizoenen brengt dit gezelschap een ode aan niks doen, kinderlijke verwondering en echte vriendschap. Een verhaal over trekvogels en winterslapers, reizigers en thuisblijvers, over racen of dobberen op zoek naar een plek onder de zon. Kenneth Grahames bekende kinderboek De wind in de wilgen heeft vele generaties lezers betoverd, zowel jong als oud.

Deze Belgische film werd gemaakt in de Ardennen en vertelt een ontroerend verhaal over dieren en hun diepste gevoelens. Op vraag van heel wat leerkrachten draaien we Pom le Poulain met plezier opnieuw. De prachtige natuurbeelden zijn verbluffend en de beste acteurs zijn natuurlijk, de paarden.

Toneelgezelschap Luxemburg brengt op basis van dit sterk verhaal een uitdagende voorstelling waarin ze tekst, beeld en muziek op een betoverende manier combineert. Wind in de wilgen ging in première in februari 2012, toerde langs verschillende cultuurcentra (ook in De Schakel), stond op de Gentse Feesten en wordt nu wegens succes hernomen.

di 26 november • 9:15 + 13:45 lager 3+4 €3

di 21 januari • 14:00 lager 3+4 €4

FILM | België, 2006, 82 minuten, Nederlands ondertiteld thema’s: natuur, De Ardennen, liefde/haat, respectvol handelen, ouder/kind relatie

met Arne Leurentop en Patrick Vervueren thema’s: dieren als mensen, gedichten, vriendschap, seizoenen

lager


Roel & Wanda Mr & Mrs Murphy Als er iets fout kan gaan dan gaat het ook fout. Jozef en Maria Murphy leven in een wereld waar alles misgaat, niks gaat bij hen vanzelf. En toch blijven ze proberen op verschillende manieren. Met het optimisme van een clown blijven ze doorgaan tot het lukt. In 2011 waren ze bij ons te gast met het schitterende Alleen op de Wereld. In deze nieuwe woordeloze muzikale theatervoorstelling tonen ze ons hoe je kan omgaan met mislukkingen. Als dat maar goed komt!

do 13 maart • 10:00 +14:00 lager 3+4 €4 met Roel Swanenber, Wanda Ryckerman en Michiel De Malsche thema’s: de wet van Murphy, volhouden, storyboard

9


The Colour of Milk Liefde is de ergste van alle natuurrampen, volgens Selma. Haar moeder stierf bij haar geboorte in het kraambed, de liefdesdood zoals dat heet. Als liefde zoiets kan veroorzaken, dan is ze niet te vertrouwen en daarom zweert Selma bij de wetenschap, want die is duidelijk en voorspelbaar. Ze heeft een pact gesloten met haar twee vriendinnen: nooit, maar dan ook nooit zullen zij geïnteresseerd zijn in jongens. Maar als haar vriendinnen plots het pact verbreken lijkt ze alleen op de wereld. Met haar neus in de lucht houdt ze vol, tot ze zelf vlinders in de buik voelt. 10

lager

Een sterke jeugdfilm met een warm hart die op een frisse manier een universeel thema als liefde een plaats geeft. Hij levert ongetwijfeld voldoende gespreksstof op voor een boeiend nagesprek in de klas.

do 3 oktober • 13:45 lager 5+6 €3 FILM | Noorwegen, 2005, 93 minuten, Nederlands ondertiteld thema’s: prille liefde, vriendschap, gezinssituatie, puberteit


Droomedaris-Rex & ’t Arsenaal

Theater Antigone & Artemis

!Waris/Paris?

Bekdichtzitstil

Helena, bruid van Menelaos en de mooiste vrouw van Griekenland wordt geschaakt door Paris, prins uit Troje. Menelaos en zijn broer Agamemnon verklaren Troje de oorlog. Ze laten duizend schepen te water om Helena te bevrijden. De meest mythische oorlog uit de geschiedenis van de mensheid is begonnen. De strijd om een vrouw of is er meer aan de hand? En wat vindt die vrouw er zelf van dat er twee mannen bloed vergieten om haar hand?

Met deze ode aan het wild spelende kind wil theatermaker Raven Ruëll jonge mensen weer goesting geven om het bos in te gaan en in een boom te klimmen. Hij kiest hiervoor een hyperactief en impulsief jongetje als hoofdpersonage en laat twee acteurs, die voortdurend wisselen van rol, in de huid kruipen van de gestreste ouders, de alles begrijpende artsen en de vriendjes die niet meer met hem mogen spelen.

Michael De Cock bewerkte samen met Gerda Dendooven, verschillende Griekse en Romeinse klassiekers voor een hedendaags, jong publiek. Voor deze bewerking vindt hij in kinder- en jeugdtheater Droomedaris-Rex de ideale partner. Met Saluut! en Rosie en Moussa bewezen ze één van de beste jeugdtheatergezelschappen van Vlaanderen te zijn.

Vanuit een groot gevoel van medemenselijkheid pakt deze theatermaker een onderwerp aan dat onze samenleving werkelijk in zijn greep houdt. Samen met Artemis wil hij kinderen en volwassenen samen naar dit gegeven laten kijken zonder er ADHD of een ander etiketje op te kleven. Een voorstelling die imponeert door herkenning, humor en verbeeldingskracht.

do 6 februari • 14:00 lager 5+6 €4

di 22 april • 14:00 lager 5+6 €4

met Sophie Derijcke, Sarah Van Geel en Bert Bernaerts thema’s: mytische figuren, verliefdheid, relaties, (vecht) scheiding, oorlog, waarheid, roddel

van Raven Ruëll, met Berdine Nusselder, Jan Sobrie en Sophie Warnant thema’s: hyperactief, relatie tussen kind en zijn omgeving

11


Droomedaris-Rex & ’t Arsenaal Oscar et la dame Rose Oscar is tien jaar en heeft kanker. Als hij ontdekt dat zijn ouders voor hem verzwijgen dat hij dood gaat, wil hij hen niet meer zien! Toevallig loopt hij Rose tegen het lijf, een knorrige vrouw in een roze mantelpakje, die pizza’s levert in het ziekenhuis. Zij is wél recht voor de raap en vertelt wél de waarheid. Om hem te verstrooien stelt Rose een spel voor: doen alsof elke dag telt voor tien jaar. Zo beleeft Oscar alle hoogtepunten van zijn leven in een paar dagen tijd.

12

!Waris/Paris? Helena, bruid van Menelaos en de mooiste vrouw van Griekenland wordt geschaakt door Paris, prins uit Troje. Menelaos en zijn broer Agamemnon verklaren Troje de oorlog. Ze laten duizend schepen te water om Helena te bevrijden. De meest mythische oorlog uit de geschiedenis van de mensheid is begonnen. De strijd om een vrouw of is er meer aan de hand? En wat vindt die vrouw er zelf van dat er twee mannen bloed vergieten om haar hand?

Oscar et la dame Rose is de verfilming van een novelle van Eric Emmanuel-Schmitt, die de film ook regisseerde. Het resultaat is een mooie, vertederende jeugdfilm die ondanks zijn beladen thema steeds licht van toon blijft en bij tijden zelfs vrolijk is.

Michael De Cock bewerkte samen met Gerda Dendooven, verschillende Griekse en Romeinse klassiekers voor een hedendaags, jong publiek. Voor deze bewerking vindt hij in kinder- en jeugdtheater Droomedaris-Rex de ideale partner. Met Saluut! en Rosie en Moussa bewezen ze één van de beste jeugdtheatergezelschappen van Vlaanderen te zijn.

di 19 november • 13:45 secundair 1+2 €3

do 6 februari • 10:15 secundair 1+2 €5

FILM | België, 2009, 105 minuten, Nederlands ondertiteld thema’s: verbeelding/realiteit, troost, filosoferen, ziek zijn

met Sophie Derijcke, Sarah Van Geel en Bert Bernaerts thema’s: mytische figuren, verliefdheid, relaties, (vecht) scheiding, oorlog, waarheid, roddel

secundair


Toneelschap Beumer & Drost

Theater Antigone & Artemis

Warenhuis

Bekdichtzitstil

Een warenhuis: het is een komen en gaan van medewerkers en klanten, de directeur zet zijn favoriete plaatje op, wenst iedereen via de intercom een mooie dag toe. Maar in dit warenhuis is alles mooier dan het lijkt, wie hier naar binnen stapt vergeet voor heel even zijn zorgen. Hier verkoopt men troost, vers verpakt of diepgevroren. Alle medewerkers doen hun uiterste best om je met een glimlach het pand te doen verlaten.

Met deze ode aan het wild spelende kind wil theatermaker Raven Ruëll jonge mensen weer goesting geven om het bos in te gaan en in een boom te klimmen. Hij kiest hiervoor een hyperactief en impulsief jongetje als hoofdpersonage en laat twee acteurs, die voortdurend wisselen van rol, in de huid kruipen van de gestreste ouders, de alles begrijpende artsen en de vriendjes die niet meer met hem mogen spelen.

Gasten, hun eerdere hun voorstelling werd door leerlingen en leerkrachten bij ons in De Schakel ongelooflijk goed onthaald. We zijn dan ook blij dat deze energieke ploeg klaar staat met een nieuwe productie. Hun situatiespel en humor zijn onnavolgbaar en ook Warenhuis zit vol fysieke, muzikale, humoristische en absurdistische vondsten.

Vanuit een groot gevoel van medemenselijkheid pakt deze theatermaker een onderwerp aan dat onze samenleving werkelijk in zijn greep houdt. Samen met Artemis wil hij kinderen en volwassenen samen naar dit gegeven laten kijken zonder er ADHD of een ander etiketje op te kleven. Een voorstelling die imponeert door herkenning, humor en verbeeldingskracht.

do 20 maart • 14:15 secundair 1+2 €5

wo 23 april • 10:15 secundair 1+2 €5

met Maurits van den Berg en Sacha Muller thema’s: humor, improvisatie, situatiespel

met Berdine Nusselder, Jan Sobrie en Sophie Warnant thema’s: hyperactief, relatie tussen kind en zijn omgeving

13


Tank! Hendrik VIII Hendrik VIII nadert het einde van zijn leven en Elisabeth I heeft besloten haar trots opzij te zetten en haar vader tijdens zijn laatste uren bij te staan. Deze ontmoeting geeft hen beiden de kans te zeggen wat nooit is gezegd en is Hendriks laatste kans om haar te waarschuwen voor de gevaren van macht en wellust. Via flashbacks en fastforwards komt er een waarheid naar boven die buiten de lijntjes van de geschiedenis kleurt. In 2008 stond deze voorstelling voor het eerst bij ons geprogrammeerd. Wegens het grote succes toen, maken wij voor dit creatieve duo met een neus voor historische verhalen ook dit jaar ruim plaats in ons scholenaanbod.

di 15 oktober • 14:15 secundair 3+4 €5 met Dominique Collet en Sven Ronsijn thema’s: geschiedenis, ouder/kind relatie

14

secundair

Ultima Thule Den Uyl, van poppen en mensen De Erfgoedcel van het Bruggemuseum kwam een tijd geleden op het spoor van het Poppentheater Den Uyl uit Assebroek. In 1942 opgericht door ene pastoor Faes, stond het tot in de jaren 50 in West-Vlaanderen bekend om zijn stichtende én volkse voorstellingen. Met wortels in het Davidsfonds was de culturele verheffing van de gewone Vlaming het hoogste doel. Een pak historisch materiaal werd teruggevonden: de oude poppenkast, de prachtige poppen in houtsnijwerk, het gigantische lichtorgel van toen, fotomateriaal, getuigenverklaringen en heel wat tekstmateriaal. Aan Wim De Wulf werd gevraagd of hij er iets in zag om met dit materiaal aan de slag te gaan. Dit


Samen met het artistieke team van Ultima Thule geeft Mooss met zijn docenten van PAR64 jongeren niet alleen goesting om naar de productie te kijken, maar reikt het vooral ook handvatten aan om de inhoud, vorm, stijl of gebruikte materialen eigen te maken. Door te doen én te denken. Door te experimenteren én te reflecteren.

deed hij graag op voorwaarde dat hij er zijn zin mee mocht doen. Het resultaat is Den Uyl, een voorstelling over de beginperiode van het gezelschap waarin de oorlogsjaren, de Vlaamse ontvoogding, de meningsverschillen over collaboratie, het verzet, en de menselijke verhalen die zich tegen die achtergrond afspelen, de revue passeren. Maar daarnaast ook over het maken van voorstellingen, de torenhoge ambities en de kleinmenselijke verhoudingen in zo’n gezelschap.

do 21 november • 10:15 + 14:15 secundair 3+4 €5 met Kurt Defrancq, Els Trio en Rupert Defossez

ma 18 of di 19 november komt er een inleider op school duur: 1 lesuur per klas WOII, zoektocht naar identiteit, erfgoed, kunstenproject, figurentheater

De voorstelling behandelt aan de ene kant de verschillende omwentelingen in het figurentheater gedurende die tijd (WOII). Aan de andere kant gaat deze ook over de menselijke zoektocht naar een eigen identiteit en ideologie. Tijdens de voorbereidende workshop denken de leerlingen zelf na over hoe kleine menselijke conflicten kunnen uitmonden in grote oorlogen en haat tussen groepen. De leerlingen gaan actief aan de slag rond de verschillende thema’s van de voorstelling Op die manier wil Mooss een breed licht laten schijnen op het ontstaan en de uitvoering van maakprocessen – net zoals PAR64 het meest nuttige en praktische theaterlicht is om de blik van de toeschouwer te vergroten.


Beasts of the Southern Wild In een vergeten moerasgebied aan de kust ten zuiden van Louisiana woont de zesjarige Hushpuppy met haar alcoholische vader Wink. Net als de andere inwoners beseffen ze dat dit hele gebied waarschijnlijk van de kaart zal geveegd worden door de volgende zware storm. Maar de koppige Wink denkt er niet aan te vluchten. Deze plek, bijgenaamd de badkuip, is te bijzonder! Wink leert zijn dochter om in de badkuip te overleven, maar vertelt er niet bij dat hij een terminale ziekte heeft. Hoewel de film zware onderwerpen als kinderverwaarlozing, alcoholisme, marginaliteit en de orkaan Katrina tackelt, blijft Beasts of the Southern Wild verbazend optimistisch. Met zijn kwieke camera en levensechte amateurcast is dit coming-of-age-drama vooral een ode aan het (over)leven. De magisch realistische uitstapjes dompelen het geheel onde in een sprankelende sprookjessfeer. In 2012 door de Belgische filmpers uitgeroepen tot de beste film van het jaar.

16

Tank! Wat als? Deze theatervoorstelling vertrekt vanuit het leven van Pierre en Marie Curie en is een regelrecht onderzoek naar de kracht en kunst van de wetenschap. Deze twee geniale wetenschappers – en geliefden – ontdekten per toeval een nieuw element: radium. Een ontdekking die de wereld op zijn kop zou zetten, hun leven door elkaar zou schudden, een Nobelprijs zou opleveren, kanker zou kunnen genezen maar evengoed aan de basis zou liggen van de ontwikkeling van de atoombom. Toeval of geen toeval? Tank! weet als geen ander gezelschap de brug te slaan tussen het verleden en het heden. Telkens met het nodige respect voor de historische waarachtigheid maken ze voorstellingen met een geschiedkundige achtergrond.

di 11 maart • 13:45 secundair 3+4 €3

do 17 oktober • 14:15 secundair 5+6 €5

FILM | VS, 2012, 93 minuten, Nederlands ondertiteld thema’s: opwarming van de aarde, ouder/kind relatie, ziekte

met Dominique Collet en Sven Ronsijn thema’s: wetenschap, geschiedenis

secundair


Le fils de l’autre Net wanneer Joseph zijn dienstplicht bij het Israëlische leger wil starten, ontdekt hij dat hij niet de biologische zoon van zijn ouders is, maar bij zijn geboorte verwisseld werd met Yacine, kind van een Palestijnse gezin uit de Westelijke Jordaanoever. Deze onthulling verandert het leven van beide families ingrijpend en dwingt ze hun eigen identiteit, waarden en overtuigingen in een nieuw daglicht te plaatsen. Wat betekent het om te horen dat je bij je geboorte verwisseld bent en dus in het verkeerde gezin bent opgegroeid? Sterker nog, wat betekent het wanneer blijkt dat dit gezin tot het kamp van de vijand behoort? Le fils de l’autre laat zien hoe de twee jongens met dit nieuws omgaan en welke keuzes en dilemma’s dit met zich meebrengt. Geen politieke film, wel een indringend relaas over persoonlijke vragen als ‘Wie ben ik?’ en ‘Waar hoor ik thuis?’.

di 5 november • 9:15 secundair 5+6 €3 Film | Frankrijk, 2012, 105 minuten, Nederlands ondertiteld thema’s: identiteit, lotsbestemming, familie, aanvaarding, Israëlisch – Palestijnse kwestie

17


KOPERGIETERY Offline Na een gevangenisstraf van 7 jaar komt Rudy eindelijk vrij. Een van de eerste dingen die hij doet, is op een computer naar een pornosite surfen en contact leggen met een camgirl. Het blijkt een heel specifieke jonge vrouw te zijn die zeven jaar een bijzondere plaats in Rudy’s leven innam. Vicky, zo heet ze in het echt, heeft echter geen idee dat haar nieuwe trouwe klant - die via de chat liever een babbeltje slaat dan vuile praat verkoopt - veel meer is dan een toevallige surfer. Een doorleefd en tragisch verhaal over the struggle for life en onze onmacht te communiceren, zelfs in dit communicatietijdperk. Offline is het aangrijpende speelfilmdebuut van de Gentse regisseur-scenarist Peter Monsaert. Hij levert een bijzondere mix van humor, ontroering en oprechte emoties, overgoten met een fantastische soundtrack van Triggerfinger en met Wim Willaert en Anemone Valcke in de hoofdrol.

18

De geschiedenis van de wereld Johan De Smet, artistiek leider van de KOPERGIETERY, wil de volledige geschiedenis van de wereld in één uur vertellen aan de hand van ogenschijnlijke banaliteiten die uiteindelijk de geschiedenis mee hebben bepaald. De makers lieten zich voor dit huzarenstukje inspireren door het werk van o.a. Umberto Eco, Alain De Botton, Louis Paul Boon en Ernst Gombrich en door tonnen bizarre uitvindingen uit verschillende eeuwen. Romeinse dobbelstenen, de eerste kruisboog, de kuisheidsgordel, de jockary, bic, het aardappelmesje van Robert Herder, de hobby’s van Napoleon, de boeken van Boon, het spel schipper-mag-ik-overvaren, Kurt Cobain, de ongekende wetten van Kepler, Dr. Bibber en de uiteindelijke scheiding van Barbie & Ken – je kan het zo gek niet verzinnen of ze gaan ermee aan de haal. Titus De Voogdt en gitarist Geoffrey Burton (DAAN, Axelle Red, Arno …) tekenen voor deze typische KOPERGIETERY productie waarin jongeren en ogenschijnlijke banaliteiten het hoogste woord voeren.

ma 13 januari • 13:45 secundair 5+6 €3

di 4 februari • 14:15 secundair 5+6 €5

FILM | België, 2012, 110 minuten, Nederlands gesproken thema’s: identiteit, gezin, media, webcam, nieuwe start

met Geoffrey Burton en Titus De Voogdt thema’s: uitvindingen, geschiedenis, grootheden

secundair


Nodig een expert uit in de klas Theater in de klas Door middel van dramaoefeningen reikt een professionele theaterdocent aanknopingspunten aan om zelf te doen, zelf te spelen, te ontdekken hoe je iets zegt en doet voor een publiek. Op die manier leren kinderen en jongeren hoe tof toneelspelen kan zijn. Theater in de klas is een intensieve kennismaking met toneel, spelen en bewegen. wie: dramadocent Gifant | leeftijd: 10-18 jaar plaats: in de klas op school | duur: 1 dag prijs 1 dag: € 8,50/leerling met een minimum van € 124/klas

Film in de klas Eerste filmstapjes (kleuter) We vertrekken vanuit een inspirerende kortfilm om jonge kinderen te introduceren in de wereld van film. Op een actieve, muzische manier ontdekken kinderen de basis van de audiovisuele taal en leren ze omgaan met de camera. Groter worden dan de juf of kleiner dan een theekopje en zelf musiceren bij filmfragmenten. Speels, laagdrempelig en bijzonder geschikt voor kleuters.

Workshop bij Brammetje Baas (zie pg. 7) duur: minimum 2 klassen elk 2 lesuren of 1 klas voor een halve dag

Workshop bij Stip & Vlek (zie pg. 4)

Studio Jekino Kortfilm (9 - 18j) Kies je voor een spannende kortfilm? Een nieuwsreportage of een reclamespotje? Je groep wordt een echte filmcrew en iedereen krijgt zijn eigen rol in het filmproductieproces. De verschillende fases en functies bij het maken van een film komen aan bod. Je leert actief omgaan met het technisch materiaal om zo je eigen verhaal te vertellen.

duur: minimum 2 klassen elk 2 lesuren of

duur: 1 dag

duur: halve dag

1 klas voor een halve dag

Animatiefilm (6 - 9j / 9 - 18j) Stapsgewijs verkennen we de animatiefilmtechniek, een wonderlijke manier van filmen (beeld per beeld) waarmee je letterlijk alles in beweging kan brengen. We gaan aan de slag met camera en laptop en experimenteren met allerhande materialen, gaande van alledaagse gebruiksvoorwerpen, plasticine, popjes, zand, tekeningen en jezelf.

Video Gaga (12 - 18j) Laat de kunstenaar in jezelf los! We verfilmen geen verhaal, maar gaan op zoek naar andere manieren om met het filmmedium om te springen. We laten ons door kunstenaars inspireren en gaan daarna zelf op ontdekkingstocht. Door creatieve associatie bekijken we de wereld rondom ons met een nieuwe blik. duur: halve dag

duur: halve dag (in overleg kan een specifieke animatietechniek gekozen worden)

wie: filmdocent Jekino plaats: in de klas op school prijs 1 dag: € 8,50/leerling met een minimum van € 124/klas prijs 1/2 dag: € 4,25/leerling met een minimum van € 62/klas prijs 2x2 lesuren: € 2/leerling met een minimum van € 31 /klas

19


Te ontlenen didactisch materiaal

Theaterkoffer Joke van Leeuwen schreef We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt – Pieke maakt toneel. Dit prettig boekje dient als basis voor de theaterkoffer. Die bevat een visueel en educatief lessenpakket voor het basisonderwijs, met de bedoeling de theatercodes te ontcijferen aan de hand van grappige spelopdrachten. Zo kan er gewerkt worden rond de vragen: wat gebeurt er in het theater. Welke personen vind je achter de schermen, op het toneel en hoe ziet het er daar uit? Met de theaterkoffer kan elke leerkracht een kleine schouwburg in de klas halen en uitleggen hoe theater werkt. concept: HetPaleis, productie: Provincie West-Vlaanderen wie: leerkracht zelf | leeftijd: 1 tot 6 lager onderwijs duur: zelf te bepalen | plaats: in de klas op school

De straat van Kaat

prijs: gratis

Theater - mijn ding! Kinderen van het 1ste, 3de en de 5de leerjaar krijgen dit schooljaar hun eigen theaterding: het minitheater, de kijkdoos of het kaartspel. In de klas kunnen ze hiermee de wereld van het theater ontdekken. Wat is theater? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe voelt het om zelf op het podium te staan? En welke rol speelt het publiek? Bij het lessenpakket hoort een duidelijke handleiding met uitgeschreven sessies, spelimpulsen en dramaopdrachten. Ontdek samen met de leerlingen of theater jouw ding is!

20

De straat van Kaat is een verteltapijt. Rol het open in jouw klas en wandel samen met de kleuters binnen in een fantastische wereld. Door middel van speelse opdrachten maken de kinderen kennis met de verschillende muzische vormen: beeld, drama, muziek, beweging en media. Een wonderlijk kunstenpakket, helemaal op maat van kleuters. Het pakket omvat naast alle materialen die nodig zijn om in de klas aan de slag te gaan, ook een volledig uitgeschreven handleiding voor de leerkracht. De handleiding geeft naast de basiswerking per thema ook een inspiratielijst voor wie meer wil. Het pakket sluit naadloos aan bij de ontwikkelingsdoelen voor het kleuteronderwijs.

concept: Casa Blanca, productie: Provincie West-Vlaanderen

concept: Casa Blanca, productie: HumuZ

wie: leerkracht zelf doen, voor elke leerling een pakketje

wie: leerkracht zelf | leeftijd: 1+2+3 kleuteronderwijs

leeftijd: 1+3+5 lager onderwijs | duur: 5 x 10 minuten

duur: zelf te bepalen | plaats: in de klas op school

plaats: in de klas op school | prijs: gratis

prijs: gratis (waarborg van â‚Ź 50)


ICQ verbindt cultuur en onderwijs

Bijscholing voor leerkrachten

De straat van Kaat

ICQ is een methodiek die cultuur en onderwijs verbindt. Tijdens een ICQ-vormingstraject van 5 dagen werken leerkrachten basisonderwijs en cultuurpartners aan een netwerk waardoor ze na het traject beter op elkaar kunnen inspelen. De eerste drie vormingsdagen zijn exclusief voor leerkrachten en directies. Je ontdekt er hoe je creativiteit een vaste plek kan geven in de klas. Tijdens interactieve sessies worden methodes aangereikt om een sterke muzische activiteit uit te werken en te reflecteren over kwaliteitsvolle muzische vorming. Maar er is ook ruimte voor een aanzet naar een doelbewust beleidsplan rond cultuureducatie op school.

Wil je het pakket vooraf leren kennen? Dat kan! Casa Blanca voorziet 3 vormingsmomenten in de regio. Je leert Kaat en haar straat kennen, de materialen worden voorgesteld en de lesopdrachten toegelicht. Wedden dat je De Straat van Kaat direct naar je klas wil meenemen?

De laatste twee dagen vervoegen cultuurpartners de groep. Zo evolueert het traject naar een dialoog tussen cultuuractoren en geïnspireerde leerkrachten, waardoor er een beter inzicht groeit in de noden van het onderwijs in onze regio.

Dit pakket werd ontwikkeld in opdracht van HumuZ, expertisenetwerk kunst- en cultuureducatie. HumuZ wil hiermee inspelen op de vraag vanuit het kleuteronderwijs naar nieuwe en creatieve methodieken om kleuters in contact te brengen met kunst en cultuur.

Naast het vormingstraject, worden lokale netwerkbijeenkomsten georganiseerd waarop leerkrachten en personen uit de culturele sector elkaar blijvend ontmoeten en inspireren. Een boeiende spreker, een praktijkvoorbeeld of een workshop leidt tot uitwisseling tijdens een hapje en drankje. De ideale plek om samenwerkingsverbanden te laten groeien.

Casa Blanca creëert artistieke en kunsteducatieve projecten voor kinderen, jongeren en families en richt zich in het bijzonder op het aspect van de kunst- en cultuurbeleving. Casa Blanca heeft de ambitie om van kunstbeleving een unieke ervaring te maken. De straat van Kaat slaagt daar moeiteloos in.

ICQ ontstond in 2009 als een samenwerkingsverband tussen het expertisecentrum kunsteducatie voor scholen Kunst in Zicht uit Turnhout en Bureau CiST uit Tilburg (www.cist.nl). Ze delen nu hun opgedane knowhow met andere regio’s in Vlaanderen. Anno 2013 is de ICQ-methodiek getest, herdacht en uitgeschreven.

concept: Casa Blanca, organisatie: Humuz en CC De Schakel

concept: Kunst in Zicht, organisatie: www.humuz.be

voor: leerkrachten kleuteronderwijs

voor: muzische beleidsondersteuners en

dinsdag 24 september om 10u, Schouwburg Kortrijk

leerkrachten lager onderwijs

dinsdag 24 september om 19u30, CC De Schakel Waregem

plaats: Kortrijk (nog te bepalen)

donderdag 10 oktober om 16u, CC De Steiger Menen

wanneer: tussen oktober en december 2013

duur: 1u30

duur: 5 vormingsdagen | prijs: € 100

prijs: gratis

maximum 18 deelnemers | reservatie: humuz@kortrijk.be

21


Visiedag Lessen in het donker

Wij denken mee!

De Schakel zet ook dit seizoen de samenwerking met Lessen in het donker verder. Via dit project willen wij de belangstelling bij kinderen en jongeren opwekken voor interessante en waardevolle films. Bovendien willen we hen ook begeleiden bij het leren kijken. Een deskundige maakt voor elke film een pedagogisch dossier, dat bestaat uit een lesmap voor leerkrachten en een informatiefiche voor leerlingen.

Wens je als school van je schouwburgbezoek een halve dag theater te maken? Een pedagogische studiedag te wijden aan muzische vorming? Een filmworkshop op poten te zetten? Een culturele invulling te geven aan een project? Een kijkje achter de schermen van de schouwburg te nemen?

Beide worden je enkele weken voor de filmvertoning bezorgd. Wens je een andere film uit het Lessen in het donker-aanbod te draaien, neem dan contact op met veerle@ccdeschakel.be. Als leerkracht kan je de films vooraf prospecteren op ĂŠĂŠn van de visiedagen. concept: www.lesseninhetdonker.be, organisatie: Budascoop Kortrijk voor: leerkrachten kleuter, lager en secundair onderwijs wanneer: wo 18 september 2013 duur: naar keuze in te vullen | plaats: Budascoop Kortrijk prijs: gratis reservatie: lieve.vankeirsbulck@budakortrijk.be

22

Vanuit De Schakel denken we graag mee en zoeken we uit welk steentje we kunnen bijdragen. Contacteer Veerle Hollants via veerle@ccdeschakel.be of tijdens de kantooruren telefonisch op 056 62 13 40.


Praktisch Inschrijvingen We behandelen de formulieren in de volgorde van ontvangst. Het is noodzakelijk om op het inschrijvingsformulier een tweede en een derde keuze te noteren. Bij inschrijving verklaar je je automatisch akkoord met de afspraken die je kan nalezen op onze website: www.ccdeschakel.be/school.

Inschrijven kan voor het kleuter- en lager onderwijs vanaf maandag 27 mei voor het secundair onderwijs vanaf dinsdag 28 mei ook nog in september

Bevestiging In september ontvang je een bevestigingsbrief met een overzicht van de gereserveerde voorstellingen. Controleer de datum, het aanvangsuur, het aantal leerlingen en leerkrachten goed. Stuur ons één exemplaar van de bevestiging ondertekend terug.

Betalen Je kunt alleen via een overschrijving betalen na ontvangst van een factuur van De Schakel.

Busvervoer Als je een bus moet huren om naar De Schakel te komen, dan heb je recht op een reductie van € 0,25 per leerling. Die kan je alleen verkrijgen na het voorleggen van een factuur. Duid dit aan op het inschrijvingsformulier. Achteraf heb je geen recht meer op een reductie.

23


www.ccdeschakel.be

v.u. Esther Maas, Schakelstraat 8, 8790 Waregem

Cultuurcentrum De Schakel vzw Schakelstraat 8 - 8790 Waregem T 056 62 13 40 - F 056 62 13 50 reservatie@ccdeschakel.be IBAN-rek.nr.: BE22 0013 4443 4447

School en Schakel 13-14  

Scholenaanbod 2013-2014.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you