Page 1

belgië-belgique p.b.-p.p. 9099 gent x 3/3748 – p209959

driemaandelijks | december 2012 afzender: cc De Schakel vzw, Schakelstraat 8, 8790 Waregem

voorjaar 2013 ➻ Frederik Sioen


oh!

Theater TOL

Š Piet Eggermont


Voorjaar 2013 Ons feestjaar dendert 2013 tegemoet, op kruis­snelheid en vol overtuiging om er een onvergetelijk seizoen van te maken. We hadden alvast een cocktailweekend met het nodige gedans, gelach en de verwondering die door theater TOL op de esplanade in het rond werd gestrooid. We zouden bijna vergeten dat er ondertussen ook al heel wat voorstellingen de revue zijn gepasseerd. Toppers, ontdekkingen en tot de verbeelding sprekende avonden, die de gesprekken in onze bar lieten verluiden en verstillen. En let op, deze goed-nieuwsshow gaat alleen maar door, want volgend jaar doen wij opnieuw waar we goed in zijn, jij ook?

➻ Inhoud 04 podium 15 film 22 kalender 28 vorming

3


Onder je boom? Wellicht staat de kerstboom al in zijn favoriete hoekje vol ongeduld te wachten op ballen en pakjes. Dat die mooie veelkleurige geschenkverpakkingen meestal de voorbodes zijn van uiterst voorspelbare cadeaus, ga je ons niet horen zeggen. Maar wil je dit jaar echt origineel uit de hoek komen? Dan hebben onze programmatoren een aantal tips die je tot pakjesster van deze kerst maken!

Guy Opsomer muziek, humor en circus

Sioen

Sioen.

Esther Maas theater en dans

Les Ballets C de la B/het KIP

Dans Dans

Veerle Hollants familie, jeugd en film

Luxemburg

Stoppeltje (woke up this morning) [+6]

Frederik Sioen is voor mij, met zijn zeer meeslepende stem en melancholische muziek op piano, nog steeds één van onze Vlaamse topartiesten. Op zijn laatste cd zet hij samen met zijn muzikanten een echt groeps­ geluid neer, een stuk poppiër en steviger dan zijn vroegere werk. Je hoort tijdens dit concert het beste van deze twee werelden, een echt overzicht van 10 jaar Sioen met als toemaatje het jonge talent Anna Rune in het voorprogramma.

vr 18/1 ➻ 20:00 € 20/17

Q J I 4

In Dans Dans worden we getrakteerd op een energetische wirwar van dansers die met veel humor hun ledematen heen en weer laten vliegen. Op een aanstekelijke manier worden we meegezogen in het dansspel, niet op zijn minst door de uitgesproken mimiek. Nooit geweten dat een gezicht zo goed kon dansen!

Om het decor alleen al moet je glimlachen. Wie vertelt er nu een verhaal van op de WC-pot? Op slapstickachtige wijze host Arne Leurentop van hot naar her. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Kinderen wippen mee op hun stoel en willen alles gezien en gehoord hebben.

za 9/2 ➻ 20:00 € 12/9

za 19/1 ➻ 20:00 € 12/9/5 (-12j)

Cadeaubon onder de kerstboom? Toch liever helemaal op ‘safe’ spelen? Dan kan je kiezen voor onze cadeaubonnen van 5, 10 of 25 euro. Wie ze krijgt kan ze heel eenvoudig inruilen voor een kaart voor de voorstelling die hij of zij absoluut niet missen wil. Onze cadeaubonnen zijn te koop in ons onthaal en de Waregemse stadswinkel.


podium

Kurt Weill Weills liederen zijn melodieus, herkenbaar, vol mysterie, humor en ernst. Ze verwoorden heel vaak mistoestanden in de maatschappij en schetsen menselijke relaties in al hun facetten. Weill geldt als één van de grootste twintigste eeuwse componisten op het gebied van het muziek­theater. Samen met Bertolt Brecht werd hij in 1928 wereldberoemd door de Driestuiversopera. Zoals veel Joodse componisten werd hij door de opkomst van het nazisme gedwongen om Duitsland te ontvluchten. Zijn muziek werd er verboden, en jarenlang bleef ernaar luisteren zelfs strafbaar. Via Frankrijk kwam hij in Amerika terecht, waar hij zich ontwikkelde tot een echt Amerikaans componist. Zijn werk vond vlot de weg naar Broadway en zo werd hij één van de grote namen in het Amerikaanse musicalwereldje van de jaren dertig en veertig.

Wanneer wijlen Jim Morrison met zijn Doors ‘show me the way to the next wisky bar’ zong, had hij dit volledig aan Kurt Weil te danken. The Alabama Song schreef hij oorspronkelijk in 1927 voor een stuk van Bertolt Brecht.

Elise Caluwaerts & Kim Van den Brempt

© Nana Ramael

Le chat noir qui chante Elise Caluwaerts (zang) en Kim Van den Brempt (piano) focussen in dit concert op het werk van Kurt Weill maar ook Satie, Poulenc, Berg en Edith Piaf zullen de revue passeren.

vr 8/3 ➻ 20:00 inleiding 19:30 € 12/9

5


Eind januari verkennen we het pad van de waanzin aan de hand van een kant-en-klaar pakket met daarin een theatervoorstelling en een film, een lezing, een concert, een tentoonstelling en een museum bezoek. Na de voorstellingen serveren we in onze bar de door Jeroen Meus samengestelde Te Gek?!-soep, hopelijk zonder bijwerkingen!

© Isabel Devos

GOED Kopergietery

Kopbeest Julia heeft het moeilijk om de demonen van haar puberteit onder controle te krijgen. Steeds meer voelt ze dat ze anders is. Ze vlucht in haar hoofd waar fantasie en donkere gedachten de bovenhand krijgen. Haar labiele vader en boze stiefmoeder maken haar vertroebeling compleet. Acteurs Ruth Beeckmans, Frank Dierens en Mark Verstraete breken met deze voorstelling een lans voor kinderen die anders zijn en door hun omgeving een etiketje opgekleefd krijgen.

do 31/1 ➻ 20:00 inleiding 19:30 € 12/9

Meer info: zie pg. 31

Groepsbezoek tentoonstelling Nerveuze vrouwen

Dr. Guislain Museum in Gent

© Phile Deprez

Hebben vrouwen een ziekere geest dan mannen? Eén van de vragen waar deze tentoonstelling het antwoord op geeft.

6

za 2/2 ➻ 13:15 (verzamelen aan het Waregemse station) € 15 (incl. trein, tram, ticket en gids)


GEK?! Cie Lodewijk/Louis

© Johan Jacobs

thema

Les Petits et Vulgaires Plaisirs

Te Gek?!

Drie eenzaten leven elk in hun eigen appartement. Als het op liefde aankomt, bleven ze tot nu toe in de kou staan. Gelukkig vinden ze elkaar, want samen alleen zijn is op één of andere manier een stuk minder erg. The time of my life, de slotdans van Dirty Dancing, opent de voorstelling, de start van een snedig romantisch sprookje vol hilarisch ziekelijke liefde.

Psychiatrie wordt in ons land doodgezwegen. Voor het vierde jaar op rij slaat Te Gek?! met een muziektheatertournee een gat in deze muur van stilte. De aanwezigheid van vier grote dames uit de Vlaamse en Nederlandse muziek- en theaterwereld en de leuke Te Gek?!-liedjescatalogus, garanderen ons alvast een onvergetelijke avond. De nerveuze vrouwen van dienst zijn Karlijn Sileghem, Tine Embrechts, Hannelore Bedert en Roos Rebergen. De springlevende Laatste Showband zorgt voor de gepaste begeleiding en zotte madam Sien Eggers tekent voor de regie.

Cie Lodewijk/Louis maakt theater over de donkere gebieden in het hoofd, over personages die hun verbeelding maar al te graag aannemen voor realiteit. De personages zitten zo gevangen in hun eigen droomwereld dat zij (en wij met hen) dingen beginnen te zien die er niet zijn …

vr 8/2 ➻ 20:00 inleiding 19:30 € 12/9

Nerveuze vrouwen

vr 15/2 ➻ 20:00 € 16/13

➻ 7


GOED GEK?!

Meer info: zie pg. 18 Meer info: zie pg. 32

Anne Hermans

Kinderen met een etiketje Klinisch psychologe Anne Hermans leert ons hoe we het best omgaan met ‘speciale’ kinderen.

ma 25/2 ➻ 20:00 € 2 (gratis voor Gezinsbond-leden)

Film

A Dangerous Method

Tentoonstelling

Toon Delanote

Regisseur David Cronenberg laat de gemotiveerde dokter Carl Jung dwepen met de vernieuwende inzichten van zijn leermeester Sigmund Freud, het resultaat is een filmisch meesterwerkje.

In de hal loopt gedurende deze hele periode een tentoonstelling van de jonge illustrator Toon Delanote. Zijn beelden komen tot stand door de realiteit in zijn hersenpan te laten sudderen en daarna op papier te zetten.

ma 18/2 ➻ 20:00 € 5/4

10/1 - 25/2 (hal)

Te Gek?!-soep Onze eigen Bistro Katrien gaat aan de slag met het Te Gek?!-soep recept van tv-kok Jeroen Meus. Zij serveert dit lekker tussendoortje na de voorstellingen. Smakelijk!

8

Meer info: zie pg. 24


podium

Het lievelingsboek wordt musical De 17-jarige Stach droomt ervan koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land tijdelijk besturen geven hem zeven onmogelijke opdrachten. Als hij erin slaagt deze te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren.

Theater Terra

Koning van Katoren Toen Jan Terlouw in 1971 dit boek voorstelde, had hij nooit durven dromen dat het 40 jaar na datum nog steeds zo populair zou zijn. Een kleine rondvraag leert ons dat dit meesterwerkje bij heel wat mensen het meest tot de verbeelding sprekende jeugdboek is en blijft. Het verhaal blijft zelfs in ons wereldje vol computers, sociale media, Play­ Stations en Wii’s overeind. Voor Theater Terra was het hoog tijd om een musicalversie van deze oerklassieker op de planken te zetten. Met Kikker, Dolfje Weerwolfje en De Gebroeders Leeuwenhart maakten zij eerder al geslaagde bewerkingen van klassiekers uit de jeugdliteratuur. Het resultaat is, zoals steeds: adembenemend, levendig en een regelrecht eerbetoon aan het meermaals bekroonde boek. Voor Jan Terlouw is acteur Soy Kroon, die in de voorstelling het hoofdpersonage speelt, de Stash die hij bij het schrijven in gedachten had. Kortom, Koning van Katoren is de familiemusical bij uitstek!

vr 1/3 ➻ 20:00 € 12/9/5 (-12j)

gezinsvriendelijk, vanaf 8 jaar

Wouter Tansens, Schakeldeurwacht, papa en Koning van Katoren-fan. In het derde studiejaar kregen we les van juffrouw Fien. Achterin haar klasje was een hoekje en elke vrijdagnamiddag las ze daar een stukje voor uit de Koning van Katoren. Het hoogtepunt van de week, 18 kleine prutsjes aan haar lippen gekluisterd, fantaserend over de wondere wereld van Katoren. In die tijd was Stach ons grote idool, maar heimelijk had ik toch een boontje voor juffrouw Fien, die met dit schitterende boek de wereld van de literatuur voor mij geopend heeft.

9


In beeld

10


scène

Cie Circoncentrique

Respire! Pure acrobatie en fijne humor in een poëtisch kader: het nieuwe circus.

za 16/2 ➻ 20:00 € 12/9/5 (-12j)

gezinsvriendelijk, vanaf 8 jaar

11


De wereld De komende maanden verwachten wij een aantal uitzonderlijke muzikanten op ons podium. Ze grossieren in labeltjes (klezmer, chanson, enz.) en brengen klanken mee uit de verste uithoeken van de wereld. In intieme opstelling of met veel toeters en bellen, stuk voor stuk zijn het avonden waarop je kan ontdekken, genieten en meewiegen op stomende ritmes en/of zalige melodieën.

Beginnen doen we met de Franse chanteuse Catherine Delasalle. Samen met Thomas Noël vond zij in Ellil, de god van de bezieling, inspiratie voor een uitzonderlijk concert. Haar liederen schetsen een beeld van menselijke zwakheden en tedere herinneringen. Haar poëtische teksten begeleidt ze zelf op de ukelele, accordeon of kalimba. De elektronica, snaren, blaas- en percussie-instrumenten van Thomas vallen als een dikke warme jas rond de oprechte breekbaarheid die je in haar stem kan horen. Andries Boone zoekt het met zijn project MANdolinMAN een stuk dichter bij huis. Dit eerbetoon aan het levenswerk van zijn vader Hubert, die consequent het hele Belgische land doorkruiste om traditionele melodieën van de ondergang te redden, wordt door vier mannen met

Catherine Delasalle za 12/1 ➻ 20:00 € 12/9 MANdolinMAN do 7/2 ➻ 20:00 € 12/9

12


podium

klinkt elk één mandoline gebracht. De streekgebonden liedjes krijgen hierdoor een universeel en tijdloos karakter. Met een brede glimlach rond de lippen en de flair van een echte entertainer slingert Andries deze Brabantse deuntjes onze oranje zaal in. Voor muziek uit Ottawa Valley moeten we bij de Canadese wereldster April Verch zijn. Zij opende in 2010 de Olympische Winterspelen in Vancouver en bouwde sindsdien een niet te onderschatten carrière uit. Haar fusie van Ierse, Schotse, Franse, Duitse en Poolse invloeden krijgt een stevig sausje Amerikaanse countrymuziek over zich heen en met de viool in de hand stuwt ze haar band recht vooruit. Samen met Nic Gareiss, een tapdansende percussionist met een zwak voor de Ierse traditionele muziek, brengt deze internationale grootheid een voor Waregem uniek concert.

April Verch Band with special guest Nic Gareiss do 7/3 ➻ 20:00 € 14/11

Afsluiten doen we met een multiculturele feestfanfare die de voorbije acht jaar meer dan 600 concerten heeft gespeeld. Het Orchestre International du Vetex ontleent haar naam aan de oude textielsite ‘Vetex’ in de kanaalzone in Kortrijk. In 2004 blazen deze groep buurtbewoners, Vlaamse, Waalse en Noord-Franse muzikanten, de in onmin geraakte buurt nieuw leven in. Ondertussen is dit kleurrijke, feestelijke en vooral grensoverschrijdende muziekcollectief uitgegroeid tot een gevestigde waarde in binnen- en buitenland. Hun opzwepende fanfaremuziek is een punky mix van Latin, Balkan, Afrobeat, Ska en overal waar ze komen begint iedereen gewoon te dansen! ❧

Orchestre International du Vetex za 23/3 ➻ 20:00 € 14/11

13


Schudden is misschien wel het best bewaarde Schakelgeheim, als het op onze humorprogrammatie aankomt. Tijdens hun vorige twee passages lieten ze heel wat positieve reacties optekenen.

Ons geheim? “Voor de eerste keer Schudden gezien en direct een voltreffer, subliem, veel humor en de harde werkelijkheid is nooit ver weg: een aanrader!”

“Nou, dat was lachen! Echt, het zat super in mekaar: goed gespeeld, veel variatie, origineel … een gezellige avond uit, dat mag wel eens op een weekdag.”

+ Kristien (25/03/2011)

+ Michiel (24/03/2011)

“Mijn hooggespannen verwachtingen zijn ingelost! Het werd een voorstelling met veel vaart, sketches met fijne humor, naadloos aan elkaar gelast. Ik lach nog lekker na als ik eraan terugdenk. Heeft er hier iemand een kopje suiker te leen?”

“De Kinderen vonden het ook héél leuk, vooral de oudste van 16 jaar. Bizar dat ze slechts met 2 waren, leken er soms veel meer, door de snelheid en opeenvolging van de typetjes. Was zeker een goede keuze en men moet niet altijd véél woorden gebruiken om ‘iets’ op het podium te presenteren.”

+ Bert (25/11/2008)

+ Stefaan (26/11/2008)

Schudden

We vieren Het Maar Leuke situatiehumor in een tragikomische sfeer zonder overbodige franjes. We vieren Het Maar is hun negende avondvullende programma en ongetwijfeld het zoveelste schot in de roos.

23/2 ➻ 20:00 € 14/11

14


film

De Schakel kiest nog steeds voor de betere film. Grote en kleine winnaars, uitzonderlijke pareltjes of de geheimpjes van het witte doek, wij serveren ze steevast op maandagavond in onze schouwburg.

ma 14 januari

ma 21 januari

ma 4 februari

ma 11 februari

ma 18 februari

ma 4 maart

ma 18 maart

vr 22 maart*

Praktische info ➻➻Alle films starten om 20 uur. ➻➻Ticket € 5 (reductie: € 4 | -21 jaar & studenten) ➻➻Filmpas € 16 (reductie: € 12 | -21 jaar & studenten) Een filmpas is goed voor 4 films (ook voor meerdere personen). Je hoeft zeker niet te wachten tot de avond van de filmvertoning om je tickets en filmpassen te kopen. Tijdens de kantooruren zijn deze te koop aan het onthaal.

(*) prijsinfo m.b.t. de openluchtvertoning van Allez Eddy vind je in ons maartmagazine

15


film

Never let me go De openingsbeelden van Never let me go voeren je mee naar de jaren zeventig, naar een kostschool op het Engelse platteland, waar de leerlingen ontsluimeren in statige slaapzalen, ritueel hun uniformen aantrekken en balspelletjes spelen onder de vlierbomen. Ze hebben geen idee van wat er zich buiten de muren van de school afspeelt. Drie kinderen blikken na het verlaten van dit instituut terug op deze uitzonderlijke tijd en wat ze ontdekken grenst aan het onmogelijke. Hoe minder je vooraf van deze film afweet, hoe dieper deze mooie prent van Mark Romanek, de maker van o.a. One hour photo, je zal beroeren.

ma 21 januari ➻ 20:00 regie: Mark Romanek Groot-Brittannië/Verenigde Staten (2011) duur: 105 minuten met o.a. Keira Knightley en Andrew Garfield

My week with Marilyn In de zomer van 1956 zakte filmicoon Marilyn Monroe (Golden Globe winnares Michelle Williams) af naar Engeland voor de opnames van The Prince and the Showgirl. En zij hoopte haar sérieux wat op te krikken. De net afgestudeerde Oxfordstudent Colin Clark krijgt een baantje op de set, een ervaring waar hij 40 jaar later een boek over schrijft. Er ontbreekt echter één week … My week with Marilyn is gebaseerd op die week en geeft op intieme wijze inzicht in de korte, intense connectie tussen de grootste filmster aller tijden en een jonge man die haar beter begreep dan iedereen. My week with Marilyn is een film je zélf aan het dromen zet.

ma 14 januari ➻ 20:00 regie: Simon Curtis Groot-Brittannië (2011) met o.a. Kenneth Branagh en Judi Dench duur: 100 minuten

16


Elena Elena en Vladimir zijn op latere leeftijd met elkaar getrouwd. Vladimir heeft een verwende dochter uit een vorig huwelijk, Elena een nietsnut van een zoon. Vladimir is een rijke maar koude man. Elena is van bescheiden afkomst en is van nature onderdanig. Wanneer Vladimir na een hartinfarct in het ziekenhuis belandt, wijst hij zijn dochter aan als enige erfgename. Zo ziet Elena haar kans voorbijgaan om haar zoon en zijn gezin er financieel bovenop te helpen. Een typisch beeld uit het Rusland van Poetin, waar de miljonairs de touwtjes in handen hebben en de arme drommels het maar zelf moeten zien te rooien.

“U zal de bioscoop met afgesneden adem, een kurkdroge mond en een trillende ziel verlaten.” Humo

ma 4 februari ➻ 20:00 org.: Filmclub Willem Putman regie: Andrey Zvyagintsev Rusland (2012) duur: 110 minuten met o.a. Nadezhda Markina en Aleksey Rozin

Dans La Maison Germain is leraar Frans en raakt ontmoedigd door de kwaliteit van het ingeleverde huiswerk van zijn leerlingen tot hij het opstel ‘In het huis’ leest. De schrijver van het verhaal is Claude, een onopvallende jongen. Hij blijkt een scherp gevoel voor observatie te hebben, maar ook voyeuristische trekjes zijn hem niet vreemd. Germain leest het opstel vol enthousiasme voor aan zijn vrouw en besluit de leerling aan te moedigen verder te schrijven aan het verhaal. De enige manier voor Claude om dat te doen, is door echt binnen te dringen in het huis van zijn klasgenoot, met alle gevolgen van dien. Dans La Maison is een knappe en uiterst spannende film over obsessie en verlangen. Snel raken realiteit en fictie met elkaar verweven. Maar welke donkere intenties verbergt deze leerling en hoe ver zal hij gaan met zijn plan?

ma 11 februari ➻ 20:00 regie: François Ozon Frankrijk (2012) duur: 115 minuten met o.a. Kristin Scott-Thomas en Denis Ménochet

17


film

A Dangerous Method Wenen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. De gemotiveerde dokter Carl Jung dweept met de vernieuwende inzichten van zijn leermeester Sigmund Freud. In een intense briefwisseling en geregelde bezoeken delen ze hun passie voor de psychoanalyse. Hun vriendschap komt echter onder druk te staan wanneer Jung de bevallige patiënte Sabina Spielrein onder zijn hoede krijgt. A Dangerous Method is de beklijvende verfilming van John Kerrs succesboek uit 1993 en is van de eerste tot de laatste minuut genieten geblazen. De dialogen knetteren van zinnelijke opwinding en de beeldtaal is eenvoudig maar toch vintage Cronenberg.

ma 18 februari ➻ 20:00 regie: David Cronenberg Groot-Brittannië/Frankrijk/Duitsland (2011) duur: 100 minuten met o.a. Viggo Mortensen en Keira Knightley

Zie ‘Goed Gek’ pg. 6

18


Le Havre Marcel Marx heeft zijn oude schrijversleven vaarwel gezegd en probeert een min of meer huiselijk bestaan op te bouwen in Le Havre. Als schoenpoetser is het leven geen vetpot, maar zijn vrouw Arletty zorgt goed voor hem. Marcel is tevreden met het leven, hij heeft zijn favoriete kroeg, zijn werk en zijn geliefde, tot het lot hem in contact brengt met een minderjarige Afrikaanse vluchteling. Terwijl Arletty ernstig ziek wordt, ontfermt Marcel zich over de jongen. Hij moet zijn optimistische levensvisie inzetten om de muur van menselijke onverschilligheid omver te werpen. Daarbij kan hij een beroep doen op de rotsvaste solidariteit van de mensen uit de buurt.

“Een lach en een traan … het klinkt belegen. Toch behoort ‘Le Havre’ tot het beste werk van Aki Kaurismäki.”

The Lady The Lady vertelt het verhaal van de activiste Aung San Suu Kyi en haar man Michael Aris, een liefdesverhaal over opoffering, toewijding en keuzes in de strijd voor democratie. Aung San Suu Kyi beslist om Engeland achter zich te laten en naar Myanmar terug te keren om voor haar zieke moeder te zorgen. Ze beslist daar te blijven en ze ontwikkelt zich tot oppositieleidster van het land. Uiteindelijk komt ze voor de hartverscheurende keuze te staan: kiezen voor haar land of voor haar familie. Gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de Birmaanse opposante die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mocht nemen.

De Standaard ****

ma 18 maart ➻ 20:00

ma 4 maart ➻ 20:00

regie: Luc Besson Frankrijk, Groot-Brittannië (2011) duur: 130 minuten met o.a. Jonathan Woodhouse en Susan Wooldridge

org.: filmclub Willem Putman regie: Aki Kaurismäki Finland/Frankrijk (2011) duur: 105 minuten met o.a. André Wilms en Kati Outinen

19


film

Drive In In samenwerking met de cultuurdienst organiseren wij in het kader van de wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen een passende openluchtfilm. Alle praktische info vind je in ons maartmagazine.

Allez Eddy Het verhaal speelt zich af in 1975, het tijdperk dat elke jongen Eddy Merckx wou worden. Ook Freddy, het elfjarige wielertalentje en zoon van slager André. André heeft echter andere zorgen aan zijn hoofd want de eerste supermarkt opent binnenkort zijn deuren in het dorp, een zaak die een bedreiging vormt voor de beenhouwerij. Maar Freddy denkt er anders over want ter gelegenheid van de opening organiseert de supermarkt een wielerwedstrijd. De winnaar van die wedstrijd mag Eddy Merckx ontmoeten. Door deelname aan de race gaat er een nieuwe wereld open, niet alleen voor Freddy maar ook voor alle mensen om hem heen.

vr 22 maart regie: Gert Embrechts België (2012) duur: 97 minuten met o.a. Peter Van den Begin en Barbara Sarafian

20


Praktisch Inleiding

Sfeersnuivers

Kom je naar een theatervoorstelling kijken en mag het voor jou iets meer zijn dan kijken alleen? Wil jij helemaal ondergedompeld worden in de wereld van de maker en de acteurs? Zie jij een theaterstuk graag door een andere bril? Sluit dan aan bij onze inleidingen, een halfuurtje voor de start van een voorstelling. In een korte babbel door iemand van de crew steek je al heel wat op.

Gezinnen die een familievoorstelling bijwonen, hebben altijd een streepje voor bij ons. Nog voor de voorstelling begint, dompelen we je onder in de juiste sfeer. Zo kan je in de hal op ontdekkings- en belevingstocht of maak je kennis met de personages van het verhaal. Na de voorstelling kan je op ludieke wijze alles herbeleven én verteren in een workshop of crea-opdracht. En niemand gaat weg zonder een klein souvenirtje voor op de nachttafel.

➻➻Kopergietery – Kopbeest ➻➻Cie Lodewijk/Louis – Les Petits & Vulgaires Plaisirs ➻➻Les ballets C de la B – Dans Dans ➻➻Elise Caluwaerts & Kim Van den Brempt – Le chat noir qui chante ➻➻NTGent – Bruid in de morgen ➻➻De Roovers – Timon Van Athene ➻➻De Tijd – Bloetwollefduivel/ Othello ➻➻Chris Lomme & Jo Demeyere – Achter de wolken ➻➻Pieter Ampe & Jakob Ampe

➻➻Luxemburg – Stoppeltje ➻➻Theater Terra – Koning van Katoren ➻➻Jan Sobrie & Peter Monsaert – Sandy

SVZW Op onze website vind je een link naar de voetbalkalender van SVZW. Bij thuiswedstrijden raden we je aan op tijd naar CC De Schakel te vertrekken zodat je op je gemak nog een parkeerplaatsje kan zoeken.

Nagesprek

Wachtlijst

Zit je na een voorstelling met een prangende vraag aan de acteurs? Of wil je hen gewoon eens van heel dichtbij zien? Blijf dan zitten in je stoel en schuif vervolgens dichterbij voor een gezellige babbel op scène met de acteurs of regisseur. Zij zullen met plezier verheldering … of verwarring brengen.

Stoot je op een uitverkochte voorstelling? Geef je naam op aan het onthaal (reservatie@ ccdeschakel.be) en we contacteren je zodra er opnieuw kaarten vrijkomen.

➻➻Tg Nunc – Ijzergordijn ➻➻José Navas – Personae

Ruilen? Op de startpagina van onze website vind je een link naar onze ruilbox. Laat daar weten welk ticket je in de aanbieding hebt en wie weet vind je via onze website wel een gegadigde!

21


Kalender januari di 01 gesloten wo 02 gesloten do 03 gesloten vr 04 gesloten za 05 gesloten zo 06 gesloten ma 07 di 08 g Nationaal Orkest van België wo 09 do 10 vr 11 Tg Nunc Ijzergordijn UITVERKOCHT za 12 Catherine Delasalle Ellil pg. 12 zo 13 ma 14 f My week with Marilyn pg. 16 di 15 wo 16 do 17 Bart Cannaerts Waar is Barry? UITVERKOCHT vr 18 Sioen Sioen. pg. 4 za 19 Luxemburg Stoppeltje pg. 4 zo 20 g Jefi Filmclub | Een weekje weg ma 21 f Never let me go pg. 16 di 22 wo 23 do 24 vr 25 Piv Huvluv Speeltijd UITVERKOCHT Winter Woorden Nacht pg. 25 za 26 zo 27 g Uitreiking Poëzieprijs Georges Leroy ma 28 di 29 wo 30 do 31 Kopergietery Kopbeest pg. 6

 f  film g  te gast

22

februari vr 01 za 02 g g zo 03 ma 04 f di 05 wo 06 do 07 vr 08 za 09 zo 10 ma 11 di 12 wo 13

f

za 23

Elena pg. 17

MANdolinMAN Old tunes, Dusted down! pg. 12 Cie Lodewijk/Louis Les Petits et Vulgaires Plaisirs pg. 7 Les Ballets C de la B/het KIP Dans Dans pg. 4 Dans la maison pg. 17 Wim Helsen spijtig spijtig spijtig UITVERKOCHT

do 14 vr 15 za 16 zo 17 ma 18 di 19 wo 20 do 21 vr 22

De Mens De Mens wordt 20! Jefi Filmclub | De geweldige beer Jaarlijks filmfestival Cine Club

Te Gek?! Nerveuze vrouwen pg. 7 Cie Circoncentrique Respire! pg. 10 f

A Dangerous Method pg. 18

Percossa Knock Out UITVERKOCHT Schudden We vieren Het Maar pg. 14

zo 24 ma 25 di 26 g Jacques Vermeire 5 voor 12 UITVERKOCHT wo 27 g Jacques Vermeire 5 voor 12 UITVERKOCHT do 28


maart vr 01

Theater Terra Koning van Katoren pg. 9 za 02 g Feest van de Waregemse Cultuurraad zo 03 ma 04 f Le Havre pg. 19 di 05 wo 06 do 07 April Verch Band pg. 13 vr 08 Elise Caluwaerts & Kim Van den Brempt Le Chat Noir pg. 5 za 09 NTGent Bruid in de morgen UITVERKOCHT zo 10 ma 11 di 12 g Theaterseminarie Klanten klagen nooit, zij zappen wo 13 do 14 Van de Voorde-Laporev-Coppens UITVERKOCHT vr 15 Stef Wijnants & co SportStories za 16 De Roovers Timon van Athene zo 17 ma 18 f The Lady pg. 19 di 19 wo 20 do 21 vr 22 José Navas Personae f Allez Eddy pg. 20 za 23 Orchestre International du Vetex pg. 13 zo 24 ma 25 di 26 Frank Cools Mijn pappie is enkel een foto wo 27 do 28 vr 29 De Tijd Bloetwollefduivel/Othello za 30 Het Zesde Metaal Ploegsteert g Will Tura in concert zo 31

april ma 01 di 02 wo 03 do 04 vr 05 za 06 zo 07 ma 08 di 09 wo 10 do 11 vr 12 za 13 zo 14 ma 15 di 16 wo 17 do 18 vr 19 za 20 zo 21 ma 22 di 23 wo 24 do 25 vr 26 za 27 zo 28 ma 29 di 30

De Nieuwe Snaar Koñec De Nieuwe Snaar Koñec UITVERKOCHT De Nieuwe Snaar Koñec

Chris Lomme & Jo Demeyere UITVERKOCHT Mànran UITVERKOCHT g Lenteconcert Leiezonen

Cie Sacékripa Coulisses Pieter Ampe & Jakob Ampe/ Campo

Eva Deroovere Mijn huis ‘intiem’ Jan Sobrie & Peter Monsaert Sandy Spectra/Walter Hus LINT

23


Tentoonstelling Toon Delanote

(°1987) behaalde in 2009 een master in de beeldende kunsten optie illustratie aan het Kask in Gent. Bij zijn masterproef ontving hij de prijs Legaat Charles Deleu.

Hij maakt zowel beelden in opdracht als zelfstandig werk. Toon Delanote ontwikkelde een eigen beeldtaal waarbij het narratieve en het associatieve centraal staan. Vertrekkend vanuit een persoonlijke ervaring wordt een beeld gevormd waarbij ook ruimte wordt opengelaten voor de lezer. Daarnaast staan kleine, dagelijkse handelingen centraal in het werk, waardoor het heel herkenbaar is. De eerlijke en pure beelden reflecteren, doen stilstaan: ze bieden ons een raam op de werkelijkheid.

Voor de tentoonstelling in De Schakel creëert Toon binnen het Goed Gek-project nieuw werk, en laat zich onder andere inspireren door de theatervoorstelling Les Petits et Vulgaires Plaisirs van Cie Lodewijk/Louis.

11 januari - 25 februari 2013 Tentoonstelling is dagelijks geopend 9u-12u en 14u-17u en voor en na avondvoorstellingen. www.toondelanote.be

Inspiratie vormt tenslotte een belangrijk onderdeel bij het werk van Toon Delanote. Tal van disciplines waaronder film, muziek, dans en beeldverhaal inspireren hem tot het maken van nieuw werk.

24

Zie ‘Goed Gek’ pg. 6


Winter Woorden Nacht is ook dit jaar weer het poëtische uitje op een gezellig koude januari-avond. Deze editie neemt je mee terug in de tijd. Wat dacht je ervan om weer eens plaats te nemen in een schoolbank? Verrassende gidsen loodsen je naar tot de verbeelding sprekende schoolse locaties, waar je niet te onderschatten verhalen, muziek en cabaret – uiterst persoonlijk en intiem – kan ontdekken.

Jonas Winterland

Yannick M. Dangre

“Altijd Halverwege is niet weg te slaan uit de Radio1-playlist, en terecht!”

“Beste literaire prozadebuut, de Herman de Coninck-debuutprijs en een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs, dat kan tellen.”

Jelle Denturck “Jonge filosoof uit Ingelmunster rijgt cabaretprijzen aaneen.”

vr 25/1 ➻ 20:00 €5 Winter Woorden Nacht is een niet te onderschatten project in organisatie van stad Waregem, cc De Schakel & de Waregemse bib.

Maarten Inghels “Hij mocht wijlen Gerrit Komrij tot zijn fans rekenen. Een mooier compliment kan een jonge schrijver zich niet wensen.”

25


DOE MEE acteurs, figuranten en supporters gezocht voor theaterproject Allez Essevee

26


Vijf redenen om volmondig ‘ja’ te schreeuwen:

Gilles Deschryver Coach

Theatergezelschap het KIP brengt meeslepend voetbaltheater naar De Schakel, ‘het leven zoals het is’ op de voetbaltribune tijdens de match: zang, vlaggen, gebrul, hotdogs en een grote portie liefde voor de club. En jij kan meedoen! Ben je Essevee-supporter of kruip je graag eens in die rol? Wij bieden je de kans je opwachting te maken in deze unieke voorstelling en met een groep van 50 andere vrijwilligers de tribune van onze theatermatch te vullen. Beschikken over acteerervaring is niet nodig; kennis van de voetbalregels evenmin. Goede stembanden hebben is wel een meerwaarde.

je speelt mee in een echte voorstelling met internationaal succes-gehalte

je wordt gecoacht door professionele acteurs, waaronder Gilles De Schryver

je vormt met je mede-acteurs een hechte ploeg en bouwt een feest op het podium

je doet mee aan een project waar ook aanvoerder Davy De fauw helemaal achter staat

je maakt kennis met de backstage en het stoere kantje van De Schakel

Praktisch Voor Allez Essevee zoeken we 50 mensen die mee willen doen zodat De Schakel op 2, 3 en 4 mei 2013 drie avonden rood-groen kleurt. Kan jij je vrijmaken voor een aantal repetities in maart-april en wil je deel uitmaken van deze Waregemse revelatie? Geef een seintje aan Marlies: 056 62 69 43 of via marlies@ccdeschakel.be

B

Onze tegenstanders deden het ons voor: in Gent schaarden de Buffalo’s zich vorig jaar achter het project onder de titel ‘U dikke ma’ en scoorden ze avond na avond. Bekijk het filmpje op onze website. Aan ons nu om het nog beter te doen!

27


culturele vorming Levensstijl, kunst, cultuur, filosofie, pedagogie … allemaal thema’s die aan bod komen binnen ons luik culturele vorming.

Vooraf inschrijven Voor deze cursussen en workshops is vooraf inschrijven noodzakelijk: enerzijds is het aantal plaatsen beperkt, anderzijds is een minimum aantal deelnemers vereist om te starten. Inschrijven doe je bij voorkeur online. We noteren je inschrijving vanaf woensdag 19 december 2012. De Schakel is gesloten van zaterdag 22 december 2012 tot en met zondag 6 januari 2013. De digitale inschrijvingen worden vanaf 7 januari in volgorde van binnenkomen verwerkt. Het automatisch antwoord in je mailbox betekent niet dat je ingeschreven bent.

Praktisch Als je ingeschreven bent, ontvang je een overschrijvingsformulier. Je betaling bevestigt je inschrijving. Verder hoor je niets meer van ons: we verwachten je gewoon op de eerste les. Je kan steeds vooraf annuleren. Tot 10 dagen voor de start kost je dit niks. Daarna storten we je inschrijvingsgeld terug, verminderd met 5 euro administratiekosten. Annuleren is onmogelijk ná de cursusstart, terugbetalen dus ook. En als een cursus onvoldoende inschrijvingen heeft, moeten we jammer genoeg afgelasten. Hiervan word je enkele dagen vooraf verwittigd. We betalen het cursusgeld integraal terug. Het vormingsaanbod van De Schakel wordt ondersteund door Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen. Vorming door liefhebbers vanaf pg. 37

28

Busuitstap naar Parijs

Salvador Dalí en Edward Hopper In de voormiddag trekken we naar het Centre Pompidou voor een schitterende retrospectieve rond de Spaanse surrealist Salvador Dalí. In de namiddag heb je de mogelijkheid om de overzichtstentoonstelling rond Edward Hopper te bezoeken in Le Grand Palais, of je kan één van de vele Franse staatsmusea bezoeken. Deze zijn elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk. zo 6 januari (6:30 - 22:30) begeleiding: Lucien Millecamps plaats van afspraak: parking zwembad Wevelgem busreis met begeleiding: € 45 (bezoek Dalí in Centre Pompidou: + € 13; bezoek Hopper in Le Grand Palais + € 12) inschrijven kan tot vrijdagmiddag 21 december


culturele vorming

Kalligrafie schoonschrift

Eén druif, andere herkomst, andere smaak? wijnproeven

module 2 bis In deze reeks oefenen we hoofdzakelijk op het uitvoeren van het humanistisch kapitaal. module 1 Een basismodule waarin je letters uit het humanistisch cursief tot hun puurste vorm herleidt. We besteden aandacht aan de controle over pen en inkt, het ‘juist’ schrijven van de letters en hun onderlinge verwantschap. Ook vaardigheden zoals schrijven met verf en werken op een donkere achtergrond worden je bijgebracht. rustica In de vroeg-Romeinse periode waren er drie basisschriften. De Romeinse kapitaal werd gebeiteld op monumenten, het cursieve schrift was voor alledaags gebruik en de rustica was een elegante variante op de Romeinse kapitaal. Deze laatste was vooral geliefd bij schilders van uithangborden en tekstschrijvers. Ervaring met de kalligrafiepen is noodzakelijk aangezien je onmiddellijk met inkt aan de slag moet. module 2 bis: wo 9, 23 januari; 6, 27 februari (19:00 - 21:30) module 1: wo 16, 30 januari; 20 februari; 13, 27 maart; 24 april; 15, 22 mei (19:00 - 21:30) rustica: wo 6, 20 maart; 17 april; 8 mei (19:00 - 21:30) begeleiding: Monica Vanderhispallie, kalligrafe, Witruimte prijs module 2 bis of rustica: € 60 prijs module 1: € 120 (handleiding inbegrepen)

We vertrekken telkens vanuit één druivenras en vanuit één typische wijn van Franse origine en gaan op zoek naar gelijkaardige wijnen uit andere landen en continenten. Elke sessie wordt afgesloten met een blindproeverij van een drietal topwijnen waarbij we de fles uit het Franse moederland proberen te ontmaskeren. De sauvignon blanc-druif bijt de spits af, gevolgd door de pinot noir- en de merlot-druif. ma 14, 21 januari; 4 februari (19:30 - 22:30) begeleiding: Ronny Debaere, sommelier prijs: € 35 (+ € 45 wijnkost te betalen aan de lesgever)

Gitaar

workshop voor beginners In de eerste les leer je meteen al je eerste twee akkoorden. Om deze grepen technisch onder de knie te krijgen, houden we rekening met ieders tempo. Op het einde van de reeks heb je een mooi repertoire opgebouwd en kan je zelfstandig nummers spelen. Geen voorkennis of kennis notenleer vereist! do 24, 31 januari; 7, 21, 28 februari; 7, 14, 21 maart (19:30 - 22:00) begeleiding: Bart Merlevede, Wisper prijs: € 125 (nylon- of folkgitaar zelf meebrengen)

29


De verovering van de vrijheid vrijheid is niet vrijblijvend Doctor Alicja Gescinska, filosofe van Poolse origine, breekt een lans voor positieve vrijheid: het vrij zijn om engagementen aan te gaan en om liefdevol en betrokken in het leven te staan. Dit in tegenstelling tot negatieve vrijheid: het vrij zijn van, wat leidt tot luiheid en gemakzucht. do 24 januari; 21, 28 februari; 21 maart (20:00 - 22:00) prijs: € 5 per avond of € 16 voor de volledige cyclus i.s.m. Humanistisch Vrijzinnige Vereniging Waregem

Hedendaagse filosofie Had de eerste mens een naam? van filosofische verwondering tot wetenschappelijke verklaring Van de eerste cel tot de moderne mens, dat is een lang verhaal! Het wetenschappelijke verhaal is er één naast de zovele andere die trachten het ontstaan van de mens te verklaren. Professor Gustaaf Cornelis spoort ons aan om na te denken over het ontstaan van de mens, de betekenis van mythen en de rol van het wetenschappelijk onderzoek.

Ligt de waarheid in het midden? het midden versus extremisme Na de val van de Berlijnse muur, 9/11 en de oorlogen tegen Al Quaida blijft veel onduidelijkheid bestaan over de maatschappelijke rol en de betekenis van ‘waarheid’ binnen de samenleving. Professor Ignaas Devisch onderzoekt, aan de hand van praktische voorbeelden, hoe we kritisch kunnen omgaan met deze ‘waarheid’.

Zelf actief filosoferen Marc Sautet, stichter en moderator van het eerste filosofisch café in Parijs, maakte van filosofie een voor iedereen toegankelijk gebeuren. Tijdens deze avond willen we in zijn voetsporen treden. Het gaat er niet om filosofische kennis tentoon te spreiden maar om zelf actief te filosoferen. Doctor Luc Vanneste modereert een gesprek aan de hand van wijsgerige vragen van de deelnemers.

30

Geurige stoofpotjes

sudderen in stoofpot, tajine of oven Eerlijke producten, met liefde en respect klaargemaakt kunnen alleen maar hemelse gerechten opleveren. Een van de grote voordelen van stoofpotjes is dat je als gastvrouw of -heer gezellig met je gasten kan aperitieven terwijl je potje rustig verder suddert. ma 28 januari; 4, 18, 25 februari (19:00 - 22:00) begeleiding: Koen Jooris, kok prijs: € 50 (+ € 50 foodkost te betalen aan de lesgever)


culturele vorming

zieker van geest? Deze beklijvende tentoonstelling vol historische documenten en kunstwerken probeert op deze expliciete vraag een antwoord te formuleren en voedt meteen het debat over de positie van de vrouw binnen de psychiatrie. Een gids leidt ons door de tentoonstelling en licht toe hoe maatschappij en psychiatrie evolueren, welke ziektebeelden er vroeger waren en hoe onze tijd nieuwe vormen van gestoord gedrag uitlokt.

A passage to India

za 2 februari (13:15 - 17:30) prijs: € 15 (inclusief trein, tram, ingang en gids)

de Indiase keuken

Onze kok Koen Jooris is net terug van een reis naar India waar hij zich liet onderdompelen in de plaatselijke natuur, cultuur, religie en keuken. Hij tovert kruidige en kleurige gerechten op tafel: chapati’s, curry’s, tandoori’s, linzen, dhals en korma’s. reeks 1: di 29 januari; 5, 19, 26 februari (19:00 - 22:00) reeks 2: wo 30 januari; 6, 20, 27 februari (19:00 - 22:00) begeleiding, Koen Jooris, kok prijs: € 50 (+ € 50 foodkost te betalen aan de lesgever)

Museumbezoek Dr. Guislain nerveuze vrouwen

Getekende kapitalen kalligrafie

Vrouwen worden al eeuwenlang als de nerveuzere sekse aanzien, eerder ten prooi aan labiliteit en geestesziektes, vaker lastiggevallen door geesten en demonen. Maar zijn zij nu ook in werkelijkheid

Je ontdekt hoe je statische kapitalen kunt aankleden en afwerken met aandacht voor goede proporties, nuances en vindingrijkheid. Via doelgerichte oefeningen ervaar je hoe je oneindig kan variëren. Geen voorkennis vereist. za 9, 23 februari (10:00 - 17:00) begeleiding: Yves Leterme, kalligraaf prijs: € 60 (lunch zelf meebrengen)

Zie ‘Goed Gek’ pg. 6

31


Zingend naar je kern

ontdek het plezier van zingen Er is op aarde geen enkel volk dat niet zingt. Zingen biedt kracht, vreugde, troost, ontspanning. Het verbindt ons onderling en geeft uitdrukking aan wat er binnen in ons leeft. In deze workshop zingen we eenvoudige liederen uit verschillende culturen en mantra’s. Als je denkt dat jij niet kan zingen, dan is deze indiaanse wijsheid misschien voor jou bestemd: het zou stil zijn in het bos als alleen die vogels zouden fluiten die fluiten kunnen. Zangervaring of kennis van notenleer is niet nodig. do 21, 28 februari; 7, 14, 21, 28 maart (19:30 - 21:30) begeleiding: Conny Vercaigne, Vormingplus prijs: € 75

Kinderen met een etiketje omgaan met ‘speciale’ kinderen

We worden om de oren geslagen met diagnoses over kinderen. ADHD, autisme, dyslexie, hoogbegaafdheid, dyspraxie … Elke ouder kent intussen wel een aantal van deze begrippen. Het voordeel hiervan is een betere herkenning van ‘speciale’ kinderen, wat de kans op een gepaste aanpak vergroot. Wat betekent het voor ouders om een ‘eigenaardig’ kind te hebben? Hoe ervaren kinderen het zelf om zo’n etiketje te krijgen? Zie ‘Goed Gek’ Wat zijn de gevolgen voor de pg. 6 communicatie met de opvang,

32

de school, de vrijetijdsbesteding? Anne Hermans schept duidelijkheid in de verwarring die er heerst rond diagnoses. Ze biedt houvast aan ouders die met vragen zitten en put hiervoor uit haar ervaring als klinisch psychologe. ma 25 februari (20:00 - 22:00) begeleiding: Anne Hermans, klinisch psychologe en psychotherapeute prijs: € 2 – gratis voor leden Gezinsbond

Filosofische leesgroep bespiegelingen rond een boek

Filosofische klassiekers zijn vaak moeilijk te doorgronden, daarom lezen en bespreken we in etappes en in groep het boek Identiteit van Paul Verhaeghe. In dit werk analyseert hij de invloed van de huidige neo-liberale economie op de menselijke psyche. Als succes de nieuwe norm is, welk effect heeft dat op het zelfbeeld van mensen en welke morele waarden worden dan gedicteerd? Het competitie- en concurrentiemodel van de economie creëert volgens hem een nieuwe mens in een wereld waar ‘the survival of the fittest’ heerst. Of loopt het allemaal zo’n vaart niet? ma 25 februari; 4, 11, 25 maart (19:30 - 21:30) begeleiding: Jan Timmerman, filosoof, Vormingplus prijs: € 20 (inschrijven kan tot 14 dagen voor de start)


culturele vorming

we een selectie werken van actuele kunstenaars. We exploreren het uiteenlopende œuvre van bekende en minder bekende vrouwelijke kunstenaars als Kiki Smith, Lili Dujourie en Sophie Calle – een boeiende ontmoeting met krachtige vrouwen die elk een eigen invulling geven aan hun ‘beeldtaal’. vr 1 maart (10:00 - 12:30 en 14:00 - 16:30) begleiding: Inge Van Reeth, Amarant prijs: € 24,50 - 21 (Amarantleden) (lunch zelf meebrengen)

Kleur- en stijladvies voor vrouwen

Vilten

wol, water, zeep

voor en na in 3 stappen

Je streeft naar een stijl die bij je persoonlijkheid past en waar je je goed bij voelt? We beginnen met een kleurenanalyse die zich baseert op de kleur van je ogen, huidskleur en natuurlijke haarkleur gevolgd door een figuuranalyse. Zo leer je je troeven uitspelen en eventuele probleemzones verdoezelen, hoe je make-up beter kan aanbrengen en wat je best met je kapsel doet. Vanaf nu doe je geen miskopen meer en herbergt je kleerkast alleen nog perfect passende kleedjes!

Vilten is een oude textieltechniek: door wol met water en zeep te bewegen krijg je vilt. Met dit vilt maakt je allerlei leuke accessoires voor jezelf of voorjaarsdecoraties voor je woonkamer. Deze reeks staat volledig in het teken van de lente en de zomer en is toegankelijk voor beginners en gevorderden. Ook mensen die in hun beroep creatief bezig zijn in school, kinderopvang, dag- of zorgverblijf, vakantieatelier of jeugdbeweging kunnen in het vilten een eenvoudig doorgeefbare techniek ontdekken.

wo 27 februari; 6, 13 maart (19:30 - 22:00) begeleiding: Monia Vanlancker, stijl- en kleurconsulente prijs: € 45

ma 4, 11, 18, 25 maart (19:00 - 22:00) begeleiding: Nicole Holvoet, textielkunstenaar prijs: € 60 (+ € 15 per les materiaalkost)

Bestaat vrouwelijke beeldtaal in de actuele kunst? een genuanceerde kijk op werk van vrouwelijke kunstenaars

Kan je aan een kunstwerk zien of het gemaakt werd door een man of een vrouw? Bestaat er zoiets als ‘vrouwelijke beeldtaal’ en als dat zo is, wat zijn dan de kenmerken hiervan? Met die vragen in het achterhoofd bekijken

33


mondt het ophangen of het combineren van zijn doeken dikwijls uit in installaties, waarbij de ruimtelijkheid van een schilderij als object contrasteert met het traditionele ‘venster op de wereld’. Manor ontvangt ons in Gent in zijn atelier voor een babbel over zijn werk. za 16 maart (14:30 - 16:00) prijs: € 10 (adres wordt meegedeeld na inschrijving)

Vleesvervangers

Vegetarisch broodbeleg

Je leert de diverse soorten eiwitten goed kennen en klaarmaken en ontdekt de vele mogelijkheden die vleesvervangers en plantaardige eiwitten bieden. Ontdek hoe je deze smakelijk kan bereiden. Het resultaat valt zeker ook in de smaak bij niet-vegetariërs.

Met ingrediënten als tofu, kikkererwten, kwark, granen, groenten, boter en fruit maak je op een creatieve manier zelf je vegetarisch broodbeleg. We hebben het ook over de kwaliteit van het brood en je leert honing/zoutbrood kennen en proeven.

plantaardige eiwitten

di 5, 12 maart (19:00 - 22:00) begeleiding: Peter Vandermeersch, kok prijs: € 40 (ingrediënten inbegrepen)

Atelierbezoek Manor Grunewald

broodje gezond

di 19, 26 maart (19:00 - 22:00) begeleiding: Peter Vandermeersch, kok prijs: € 40 (ingrediënten inbegrepen)

in gesprek met de kunstenaar Grunewald, autodidact en winnaar van de Gaverprijs 2010, startte als graffitikunstenaar, wat nog altijd zichtbaar is in zijn werk. Inspiratie vindt hij in krantenknipsels, stripverhalen en reclamefolders. De structurele elementen in zijn werk zitten verscholen achter verschillende verflagen die eerder afbreken dan opbouwen. En toch zijn het stuk voor stuk zoektochtjes naar structuur, evenwicht en harmonie. Bovendien

34

La cucina della mamma


culturele vorming

La cucina della mamma

Bourgogne van a tot z

De Italiaanse keuken uit de dorpen en van de eilanden blijft eenvoudig maar bijzonder van smaak. Charmante bereidingen kunnen zowel als dagelijkse kost als feestelijk uitgevoerd worden. Van la mamma en met af en toe een knipoog naar Giorgio Locatelli, de Italiaanse superchef die eenvoud voorop stelt.

Het fameuze terroir Bourgogne geeft al zijn geheimen prijs. In de voetsporen van de Cisterciënzer-monniken wandelen we doorheen de wijngaarden. We proeven er de capriolen van de verguisde gamay-druif uit Beaujolais vooraleer we aan het grote werk beginnen: de pinot noir-druif en de chardonnay-druif. Een frisse Chablis, een sappige St-Véran of een volbloed Meursault, we proeven ze stuk voor stuk.

de Italiaanse keuken

reeks 1: wo 17, 24 april; 8, 15 mei (19:00 - 22:00) reeks 2: do 18, 25 april; 2, 16 mei (19:00 - 22:00) begeleiding: Koen Jooris, kok prijs: € 50 (+ € 50 foodkost te betalen aan de lesgever)

Streekverkenning

fietsen op de grens van Oost- en West-Vlaanderen We fietsen op een gezapig tempo langs rustige wegen en genieten van het landschap en de menselijke ingrepen erop. Langs het parcours krijgen we verhalen te horen over o.a. ecologie, waterbeheer, ruimtelijke ordening en streekontwikkeling. Deze tocht (25 à 30 km) start aan het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve, gaat richting Mandel, industriezone d’Hooie, via Oeselgem en Zulte, en langs oude leiearmen die getuigen van de vergane vlasindustrie. do 18 april (14:00 - 17:00) begeleiding: Bernard Vandenbussche, streekverteller prijs: € 5 (fiets zelf voorzien)

wijnproeven

ma 22, 29 april; 6 mei (19:30 - 22:30) begeleiding: Ronny Debaere, sommelier prijs: € 35 (+ € 45 wijnkost te betalen aan de lesgever)

Lentetapas

van voorgerecht tot dessert Feestje in het vooruitzicht? Verras je gasten met een walking-diner vol lekkere seizoensgebonden tapasgerechtjes. Je maakt een 10-tal hapjes klaar van voorgerecht tot dessert met vis, vlees, groenten, kaas en fruit creatief gepresenteerd op bordjes, in glaasjes en kopjes. Wat je klaarmaakt eet je op, begeleid met een lekker glaasje wijn. di 23 april (19:00 - 22:30) begeleiding: Patrick De Groote, kok prijs: € 39 (ingrediënten inbegrepen)

35


een hedendaagse wereld. Wij maken een brug van Meunier over Lehmbruck naar Joseph Beuys om uiteindelijk stil te staan bij de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto. wo 22, 29 mei (19:30 - 22:00) begeleiding: Patrick Verlaak, Amarant prijs: € 24,50 - 21 (Amarantleden)

Asperges van a tot z

Asperges zijn een typische lentegroente en een ware lekkernij. De asperges op Vlaamse wijze zijn wereldberoemd en terecht! Maar er zijn ontelbare mogelijkheden. Wist je dat je asperges ook kan frituren, grillen of marineren? We maken een 6-tal topgerechtjes met asperges klaar en leren hoe we deze het best presenteren. di 21 mei (19:00 - 22:30) begeleiding: Patrick De Groote, kok prijs: € 39 (ingrediënten inbegrepen)

Constantin Meunier

Culinaire BBQ

Het werk van de Belgische beeldhouwer Constantin Meunier fungeert als uitgangspunt in deze cursus rond het begrip sociaal realisme. Strikt genomen is het een duidelijk afgebakende kunststroming in de tweede helft van de 19de eeuw, maar de realiteit is veel complexer. Het sociaal realisme heroriënteert de betekenis en de functie van een kunstwerk en heeft inhoudelijke gevolgen waar geen kunstenaar aan kan ontsnappen. Zonder volledigheid na te streven zullen we nagaan onder welke vorm een maatschappelijk geëngageerde kunst evolueert in een moderne en

Wie zomer zegt, zegt barbecue. Helaas is niet elk barbecuefestijn synoniem voor een lekkere maaltijd. Om groentjes, vlees en vis perfect gaar van de kooltjes te halen, is enige vakkennis nodig. Achter onze barbecue, leer je de kneepjes en serveer je de heerlijkste gerechten van de hapjes tot en met het dessert. Terwijl je alles opeet serveren wij met plezier een lekker en passend wijntje!

sociaal realisme

36

outdoor cooking met een ster

di 11 juni (19:00 - 22:30) begeleiding, Patrick de Groote, kok prijs: € 39 (ingrediënten inbegrepen)


vorming door liefhebbers

vorming door liefhebbers Deze taal- en creacursussen worden begeleid door liefhebbers en vinden meestal overdag plaats. Houd er rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt is en er voor bepaalde cursussen een minimum aantal deelnemers moet zijn. Inschrijven kan vanaf woensdag 19 december, bij voorkeur telefonisch op 056 62 13 40 of via het online-formulier op onze website.

Basiscursus tekenen en schilderen Al eens zin gehad om te schetsen, aquarellen of in acrylverf een schilderwerkje te maken? Dan zijn deze vijf basislessen wellicht iets voor jou. We leren de verschillende materialen te gebruiken, hebben het over kleurenleer, perspectief en leren hoe je moet schetsen en tekenen. Teken- en schildermateriaal dat je zelf al hebt mag je gerust meebrengen, heb je dit niet dan kan je dit via de lesgever aankopen. di 15, 22, 29 januari; 19, 26 februari (19:00 - 21:00) prijs: € 10

Boekbinden Voor al wie van boeken houdt of iets met boeken of papier wil doen is dit de cursus bij uitstek! Hier leren we hoe je boeken kan herstellen, een eenvoudig schriftje kan maken of hoe je ze van harde of zachte kaften kan voorzien. Werkmaterialen en gereedschappen worden tijdens de les voorzien. Natuurlijk mag je zelf boeken of papieren meebrengen om op te oefenen. Tien handige vingers en een gezonde portie geduld, meer heb je echt niet nodig. ma 14, 21, 28 januari; 18, 25 februari (14:00 - 16:00) begeleiding: Rik Berlaen prijs: € 10

Italiaans voor beginners In deze cursus leer je de basis van de Italiaanse taal, ideaal voor vakantiegangers die de laars van Europa als bestemming hebben.

elke dinsdag vanaf 15 januari (13:30 - 15:00) begeleiding: Hervé Coussement prijs: € 20

37


vorming door liefhebbers

Engels vervolmaking Heb je de voorbije jaren de cursus Engels bij ons gevolgd en wil je de opgedane kennis verder uitbreiden? Schrijf je dan vlug in voor deze vervolmakingscursus.

elke donderdag vanaf 17 januari (14:00 - 15:15) begeleiding: Rik Berlaen prijs: € 20

Kalligrafie: binnen de lijnen

nieuw!

Heb je 3 jaar kalligrafie bij ons gevolgd, dan leer je in deze reeks je opgedane kennis in de praktijk om te zetten. do 24 januari, 21 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei (19:00 - 21:30) begeleiding: Anita Kinsabil prijs: € 10

nieuw!

Hatha Yoga Yoga beoefenen verhoogt de levenskwaliteit van zowel de beoefenaar als zijn omgeving. Yoga is een levensleer en levenwijze die alle aspecten van het leven omvat. Gelieve een matje mee te brengen en losse kledij aan te trekken. elke dinsdag vanaf 22 januari (18:45 - 20:00) begeleiding: Kathleen Goutsmet prijs: € 20

38


Tweedehandsverkoop speelgoed Ook in 2013 organiseren wij een tweedehandsverkoop van speelgoed. De te verkopen spullen zamelen we in op vrijdag 8 maart van 14 tot 18.30 uur met een maximum van 40 stuks per gezin. Ook babyartikelen zijn toegelaten. De verkoop op zaterdag 9 maart start om 10 uur, afsluiten doen we om 16 uur. Deelname: 20% op de verkoop.

39


r je 2 0 1 3 k le u in zo a ls h e le m a a l , je ze lf w il e st v e n k o m a lv a a n o n ze p ro e v e n v n te n ! n ie u w e ti

colora waregem Wijmeriestraat 5 | 8790 Waregem T 056 60 12 14 colora.wilrijk@colora.be

www.colora.be

Projecten in uw buurt? Bel 056 736 736 of surf naar www.huyzentruyt.be Woningbouw Huyzentruyt nv • Wagenaarstraat 33 - 8791 Waregem [Beveren-Leie]

60%

verkocht

park

BEVEREN-LEIE Kleine Heerweg

GROEN WONEN IN HEDENDAAGSE STIJL 90%

verkocht

50%

verkocht

43 koppelwoningen + 3 percelen bouwgrond voor alleenbouw. Elke woning bevat 3 slaapkamers + garage en wordt instapklaar opgeleverd. Reeds 40 % verkocht! Prijs reeds vanaf € 188.087 (excl kosten) 18 betaalbare MODUS-woningen. Verschillende indelingsmogelijkheden. Telkens met car-port. Reeds 85 % verkocht! Prijs reeds vanaf € 154.270 (excl kosten) 8 villa appartementen + 2 penthouses voorzien van alle comfort. Reeds 60 % verkocht! Prijs reeds vanaf € 165.582 (excl kosten) MAQUETTE TE BEZICHTINGEN IN KIJKDORP !

VG/WG/GDV/GVKR/VV Deze woningen voldoen aan de wettelijke EPC- waarden naargelang hun datum bouwaanvraag.

40


LINK | MIXED MEDIA COMMUNICATIEBUREAU www.linknv.be

Er is nog plaats voor jouw advertentie. Info? Mail ‘ik wil erin’ naar promotie@ccdeschakel.be

41


Te gast in De Schakel 2013 Podium 08/01 Concert door Het Nationaal Orkest van België Rotary Club Waregem, 0473 82 50 84 27/01 Uitreiking Poëzieprijs Georges Leroy Marnixring Leeuwercke Waregem, 056 60 15 14 26-27/02 5 voor 12 door Jacques Vermeire Piekenwulfhumor vzw, tickets: 056 62 13 40 (uitverkocht) 02/03 Feest van de Waregemse Cultuurraad – Stedelijke Cultuurdienst, 056 62 12 56 12/03 Theaterseminarie Klanten klagen nooit, zij zappen Amelior CKZ vzw, 056 20 36 23 30/03 Will Tura in concert – N’Joy vzw, tickets: 056 62 13 40 13/04 Lenteconcert – KMV De Leiezonen Desselgem, 056 71 54 96 07/05 Theater Dronken in de rook door Paco Producties Sociale Dienst Waregem, 056 62 12 93 18/05 Musical – Stedelijke Basisschool Sint-Eloois-Vijve, 056 60 65 85 26/05 Lentefeest – Humanistisch Vrijzinnige Vereniging Waregem, 0498 75 67 66 01-02/06 Voorstelling – Stedelijke Kunstacademie, afdeling Muziek Woord en Dans Waregem, 056 60 09 18

Film 12/01 02/02 02/02

Jeugdfilm Een weekje weg – Jefi-Filmclub, 056 60 70 44 Jeugdfilm De geweldige beer – Jefi-Filmclub, 056 60 70 44 Jaarlijks filmfestival Cine Club, 0472 55 01 09

Vorming 17/01-21/02 Cursus Mindfulness – Frank Desmet, 056 32 52 54 21/01-25/02 Cursus De Scythen door prof. Jean Bourgeois – Universiteit Vrije Tijd Davidsfond, 056 60 02 17 21/01-04/03 Cursus Sahaja Yoga – Sahaja Yoga België vzw, 0495 52 43 30 06/02 Boekbespreking Ik haal je op, ik neem je mee Leesclub Alphom Markant Waregem, 0496 24 48 48 19/02 Introductieles Tao Yoga – Guido Demeestere, 0498 54 02 34 20/02 Lezing Whisky puur door Bob Minnekeer – Davidsfonds Waregem, 056 60 33 49 26/02-18/06 Cursus Tao Yoga – Guido Demeestere, 0498 54 02 34 26/02 Inleefcircuit – Vlaamse Vereniging Autisme, 078 12 55 52 06/03-03/04 Cursus Rug- en nekschool – CM Gezondheidspromotie, 056 26 63 37 07/04 Voordracht Help!!! slakken eten mijn tuin op Koninklijk Werk voor Volkstuinen vzw, 056 60 20 11 17/04 Boekbespreking Alsof het voorbij is Leesclub Alphom Markant Waregem, 0496 24 48 48 18/04 Inleefcircuit – Vlaamse Vereniging Autisme, 078 12 55 52 05/05 Voordracht Aardbeienteelt – Koninklijk Werk voor Volkstuinen vzw, 056 60 20 11 15/05-12/06 Cursus Een kilootje minder – CM Gezondheidspromotie, 056 26 63 37 06/06 Inleefcircuit – Vlaamse Vereniging Autisme, 078 12 55 52

42


© Piet Eggermont

oh!

Geslaagd feestweekend! Een regelrecht ‘oh’-moment voor zij die erbij waren! Heb je zelf nog fotomateriaal genomen tijdens ons feestweekend? Aarzel niet en post het op onze facebookpagina, zo kan iedereen meegenieten!


maandag tot vrijdag: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00

Hoe blijf je op de hoogte? NWSBRF Geregeld versturen we een elektro­nische nieuwsbrief met een activiteiten­overzicht. Zo hoef je niets te missen, ook niet je kans op gratis tickets. Schrijf je in via onze website.

v.u. Esther Maas, Schakelstraat 8, 8790 Waregem

Reservatie en inlichtingen

Facebook Word onze fan. Magazine Vier keer per jaar ontvangen onze abonnees en andere geïnteresseerden dit magazine in de bus.

www.ccdeschakel.be

linknv.be

Cultuurcentrum De Schakel vzw Schakelstraat 8 ➻ 8790 Waregem T 056 62 13 40 ➻ F 056 62 13 50 reservatie@ccdeschakel.be IBAN-rek.nr.: BE22 0013 4443 4447

Voorjaarsmagazine 2013  

Het volledige Schakel aanbod van januari t.e.m. maart 2013.

Voorjaarsmagazine 2013  

Het volledige Schakel aanbod van januari t.e.m. maart 2013.

Advertisement