Page 1

School & Schakel 2011-2012


Een jaar lang gingen wij, als volleerde verzamelaars, op zoek naar de beste, leukste en boeiendste voorstellingen. We zijn dan ook, zoals het een echte ‘collectioneur’ betaamt, apetrots op het resultaat, zorgvuldig gewikt en gewogen en uiteindelijk méér dan goed bevonden. Een gevarieerd, toegankelijk en uniek aanbod theater, dans, muziek en film is het resultaat. De keuze is aan jullie!

Kleuteronderwijs 2+3

di 11 oktober do 16 februari do 3 mei

Theater Tieret Vos en Haas Theater Anna’s Steen Z van Zokken FILM Kikkerdril

Lager onderwijs 1+2 3+4 5+6

di 22 november do 2 februari di 6 maart do 13 oktober di 10 januari di 28 februari do 24 november do 26 januari do 19 april

vanaf p. 2

vanaf p. 4

Droomedaris-Rex Saluut! Kollectief D&A Naar moe … FILM Het Geheim Danscompagnie De Stilte Niet te filmen FILM Rafiki Luxemburg Wind in de wilgen Tweelicht & Zoon Jeanne FILM De Schaduw van Skellig HETPALEIS Ans en Wilma

Secundair onderwijs vanaf p. 10 1+2 3+4 5+6

di 15 november do 9 februari do 26 april do 20 oktober di 17 januari do 1 maart di 18 oktober di 8 november do 19 januari do 8 maart

4Hoog Tocht Ultima Thule/HETPALEIS Door de bomen het bos FILM Oscar et la dame Rose Kopergietery Kopbeest FILM Simple Simon De Beenhouwerij Binnen zonder kloppen TANK! Heilige Bonen FILM In a better world FILM The King’s Speech ‘t Arsenaal Norway.Today

Programmatie Veerle Hollants, veerle@ccdeschakel.be, tel. 056 62 13 40, fax 056 62 13 50 www.ccdeschakel.be Administratie Nadine Vanden Driessche, reservatie@ccdeschakel.be Isabelle Wulfaert, isabelle@ccdeschakel.be


Praktische informatie

• Als het aantal aanwezige leerlingen afwijkt van het aantal inschrijvingen, moet je dat vóór het begin van de voorstelling melden aan het onthaal. Afwijkingen van meer dan 10% worden aangerekend. Na facturatie aanvaarden wij geen wijzigingen meer. • Soms moeten we een voorstelling wegens overmacht annuleren. Wij houden je daarvan uiteraard op de hoogte.

Inschrijvingen We behandelen de formulieren in de volgorde van ontvangst. Het is noodzakelijk om op het inschrijvingsformulier een tweede en een derde keuze te noteren. Inschrijven kan • voor het kleuter- en lager onderwijs vanaf donderdag 25 augustus • voor het secundair onderwijs vanaf donderdag 9 juni, maar ook nog in september

Bevestiging Je ontvangt een bevestigingsbrief met een overzicht van de gereserveerde voorstellingen. Controleer de datum, het aanvangsuur, het aantal leerlingen en leerkrachten goed. Je inschrijving is pas definitief nadat je één exemplaar van de bevestiging hebt onder­ tekend en teruggestuurd.

Betalen Je kunt alleen via een overschrijving betalen na ontvangst van een factuur van De Schakel.

Busvervoer Als je een bus moet huren om naar De Schakel te komen, dan heb je recht op een reductie van € 0,25 per leerling. Die kan je alleen verkrijgen na het voorleggen van een factuur. Duid het aan op het inschrijvingsformulier. Achteraf heb je geen recht op een reductie. Lees ook pagina 20.

Wijzigingen en annuleringen • Annuleren kan alleen schriftelijk en na overleg met Veerle Hollants. Omdat de toegangsprijzen berekend zijn op volle zalen, zien wij ons genoodzaakt om je bij annulering de verschuldigde som aan te rekenen. • Als je te laat komt en de voorstelling al begonnen is, zal je de toegang geweigerd worden en wordt de verschuldigde som toch nog aangerekend.

Voor alle duidelijkheid • Voorstellingen beginnen altijd stipt. Gelieve tijdig aanwezig te zijn, minimum 15 minuten voor het aanvangsuur. De deuren gaan pas open als alle scholen aanwezig zijn. • De verantwoordelijke leerkracht wordt bij aankomst verzocht zich te melden bij het onthaal en het juiste aantal leerlingen en begeleiders door te geven. Vervolgens meld je je aan bij het zaalpersoneel en ga je op de door hen aangewezen plaatsen zitten. Op de trappen gaan zitten, rechtstaan of stoelen in de gang plaatsen, is niet toegelaten. Wij rekenen erop dat de leerkrachten het rustige verloop van de voorstelling helpen verzekeren. We hebben ondervonden dat de leerlingen de voorstelling met meer aandacht volgen als de leerkrachten verspreid tussen hen plaatsnemen. • Het is niet toegelaten om eten, drank, snoep of kauwgom mee te nemen in de zaal. Het zaalpersoneel ziet hierop toe, maar wij dringen er toch op aan dat de leerkrachten dit verbod duidelijk maken aan de leerlingen. • Gsm’s moeten uitgeschakeld zijn tijdens de voorstelling.

Informatie Heb je nog prangende vragen, een hoofd vol ideeën in verband met de voorstellingen, de omkaderingsactiviteiten of cultuur-opschoolprojecten? Ben je het noorden kwijtgeraakt na het lezen van deze brochure of wil je gewoon meer informatie? Wij helpen je graag!

1


kleuter 2+3

Theater Tieret Vos en Haas Tok

Iek is mijn grote schat mijn grote schat met een hart van goud Wanneer Jak en Neef dit horen, smeden ze hun meest snode plan … Iek stelen!! Neef, de neef van Vos, wil graag een boef worden, net als Jak. Boeven maken plannen, stelen een buit en beleven avonturen. En dat wil Neef, avonturen beleven! Daarom gaan Neef en Jak samen op bezoek bij Vos.

De voorstelling Vos en Haas vertrekt vanuit de populaire boekjes van Sylvia Vanden Heede. Haar schrijfstijl wordt vooral gekenmerkt door eenvoudige woordenschat, beeldende humor en beeldspraak. Deze eenvoud nodigt uit tot een erg beeldrijke, muzikale voorstelling, waarbij Tieret het genre van de poppenmusical een heel eigen, nieuwe invulling geeft. Met Eefje Donkerblauw bewezen ze reeds hun sterkte in het vertalen van jeugdboeken naar het theater.

van Neville Tranter met Steven De Beleyr, Vik Noens, Joost Van den Branden, Piet Decalf en Stan Reekmans. www.tieret.be

di 11 oktober 10:00 + 14:00 max. 250 kleuters

2

€4


Theater Anna’s Steen

Kikkerdril

koning

Max gaat een nachtje bij zijn oma logeren omdat zijn grote broer Jannes naar het ziekenhuis moet. Jannes wil dat Max kikkerdril voor hem meebrengt naar het ziekenhuis, anders zal hij nooit meer kunnen praten. Max loopt weg en gaat in de natuur op zoek naar kikkerdril. Al snel komt hij Jesse tegen, een meisje van zijn leeftijd dat dierenverpleegster wil worden. Samen vallen ze van het ene avontuur in het andere.

Z van Zokken

Eu, kleurpotlodenweek? Wat is dat? politieagent

Wel, dan let ik extra goed op de kleurpotloden. Dus wat ik u vragen wil: mag ik uw kleurpotloden zien? Z van zokken is een grappige, speelse en licht absurde voorstelling rond de lotgevallen van een koning, een koningin en hun hofhouding. Ons kleinmenselijke doen en laten wordt op een subtiele manier op de korrel genomen. Het leuke boek Zokken met de Z van zondag van Gerard B. Berends vormt de basis voor deze beeldrijke, muzikale en originele voorstelling. Theater Anna’s Steen slaagt er alweer in een brokje kwaliteitsvolle jeugdliteratuur op een toegankelijke manier op scène te zetten. Eerder bewerkten ze met succes al werk van oa. Max Velthuijs, Toon Tellegen en Gerda Dendooven.

In deze muzikale roadmovie maken Max en Jesse een spannende tocht, dwars door weilanden, langs boerderijen, slootjes en door het bos. Kikkerdril weet met zijn eenvoud, herkenbare situaties en leuke meezingliedjes kinderen te raken. In 2009 won Kikkerdril de publieksprijs op het filmfestival in Noorwegen.

van Bart Embrechts met Gert Jochems en Lilian Keersmaekers www.annassteen.com

van Simone van Dusseldorp Nederland, 2008, 75 minuten, Nederlands gesproken.

do 16 februari 10:00 + 14:00

do 3 mei 9:15 + 13:45

max. 175 kleuters

€4

€3

max. 350 kleuters

3


lager 1+2

Droomedaris-Rex

Kollectief D&A

Mijn oma is stokoud, piepklein, en verschrikkelijk verward. Als ik de vingers van mijn hand uitstrek, kan ik ze tussen mijn duim- en wijsvinger houden.

Zwos, zwos, zwos De boze wolf heet Jos Hoe weet jij dat misschien? Heb jij hem ooit gezien?

Saluut! geeft vol verbeelding en poëzie een antwoord op levensvragen waar elk kind mee worstelt. Hoe neem je afscheid van iemand die je graag ziet? En hoe neem je iets van die ander mee, ook als hij er niet meer is? Gesprekken met kinderen liggen aan de basis van deze tedere voorstelling.

Naar moe... is een nostalgische trip van grootmoeder moe en kleindochter Lena naar een land ver weg, lang geleden. In de oude verhalen die moe vertelt, proeft Lena de rijkdom van de verbeelding. Wanneer het allemaal te spannend en te eng wordt, is er maar één remedie: vertellen, zingen en spelen.

Saluut!

Naar moe …

Een actrice, een poppenspeelster en een accordeon maken samen een voorstelling over afscheid nemen, die elk moment raakt maar toch steeds luchtig blijft.

Het ene moment één bom energie, het andere moment een stille, melancholische voorstelling. De speciaal gecomponeerde muziek neemt je mee op de vleugels van een heus symfonisch orkest en alles wat je te horen en te zien krijgt, laat een hele nieuwe wereld ontstaan. Kollektief D&A gebruikt het oeroude verhaal van Roodkapje als leidraad waarlangs ze een heel eigen ander verhaal vertellen. Want hoe ontstaat een sprookje eigenlijk?

van Michael De Cock en Nathalie Lepage met Sophie Derijcke, Gerdy Swennen en Trijn Janssens

di 22 november 10:00 + 14:00 max. 200 kinderen

4

van Dirk De Keyzer met Jolijn Antonissen en Reinhilde Van Driel

€4

do 2 februari 10:00 + 14:00 max. 175 kinderen

€4


Het Geheim

De achtjarige Ben is gek op goochelen. Samen met zijn onhandige vader Koos en zijn vriendinnetje Sylvie als assistente geeft hij voorstellingen. Maar op een dag gaat er iets mis: Sylvie verdwijnt tijdens het uitproberen van een nieuwe truc. Wanneer het meisje na dagen nog niet terug is, moet Ben op zoek naar het geheim van de grote verdwijntruc ĂŠn naar het geheim van Sylvies verdwijning. Het Geheim is een intelligente, liefdevol gemaakte en mooi gefotografeerde productie. De film is gedrenkt in warme en huiselijke kleuren die het belang van familie, het belangrijkste thema in de film, benadrukken.

van Joram LĂźrsen Nederland, 2010, 99 minuten, Nederlands gesproken.

di 6 maart 9:15 + 13:45

â‚Ź3

max. 350 kinderen

5


lager 3+4

Danscompagnie De Stilte Niet te filmen

EXTRA

Kijk een vliegtuig! Daar hoog in de wolken. Het vliegt rustig rond... zo lijkt het. Maar dan: een technisch probleem. Vliegtuig, monster, ontvoering, marteling en bevrijding. Het verhaal in de film is eenvoudig. Maar voorop staat de complexe werkelijkheid van relaties, macht en gerechtigheid. Niet te filmen is een sprankelende dansvoorstelling met vier dansers, over de wereld voor én achter de film. De wereld op het witte doek en de wereld daar omheen. Laten films ons zien waar we bang voor zijn óf maken films ons bang? Is het leven zo spannend als in de film of maken films ons leven spannend? Wie zal het zeggen? De regisseur?

Vraag eens een dansdocent! (meer op pagina 11)

van Jack Timmermans met vier dansers www.destilte.nl

do 13 oktober 10:00 + 14:00 max. 200 kinderen

6

€4


Rafiki

Luxemburg

Julie, Mette en Naisha zijn beste vriendinnen, voor altijd. Ze amuseren zich samen met sleeën en sneeuwballen gooien. Tot Naisha op een dag verdwijnt zonder een spoor na te laten. Enkel een papiertje, waarop in onzichtbare inkt een adres in de hoofdstad staat geschreven, blijft achter.

rat

Wind in de wilgen

Daar zijn Naisha en haar moeder ondergedoken omdat ze geen verblijfsvergunning kregen. Julie’s vader is politieagent. Wanneer hij het adres ontdekt, zit er voor Julie en Mette niets anders op dan hun vriendin op te sporen en te waarschuwen. Maar die zoektocht is niet zonder gevaar. Rafiki is in de eerste plaats een verhaal over vriendschap en de moed om je verantwoordelijkheid te nemen. Deze film kaart actuele thema’s aan als vluchtelingen, asielzoekers en illegalen.

di 10 januari 9:15 + 13:45

Op het ritme van de seizoenen brengt dit gezelschap een ode aan niks doen, kinderlijke verwondering en echte vriendschap. Een verhaal over trekvogels en winterslapers, reizigers en thuisblijvers, over racen of dobberen op zoek naar een plek onder de zon. Kenneth Grahames bekende kinderboek De wind in de wilgen (The Wind in the Willows) heeft vele generaties lezers betoverd, zowel jong als oud. Toneelgezelschap Luxemburg brengt op basis van dit sterk verhaal een uitdagende voorstelling waarin ze tekst, beeld en muziek op een betoverende manier combineren. Arne Leurentop, één van de acteurs, kennen we nog van de succesproductie Stoppeltje, die eerder bij ons te zien was.

van Arlette Van Overvelt met Arne Leurentop en Patrick Vervueren www.luxemburgvzw.be

van Christian Lo Noorwegen, 2009, 79 minuten, Nederlands gesproken.

max. 350 kinderen

Maar waarom? Waarom niet blijven? Jullie weten niet wat hier te beleven valt.

€3

di 28 februari 10:00 + 14:00

€4

max. 180 kinderen

7


lager 5+6

Tweelicht & Zoon

De Schaduw van Skellig

Is onverdraagzaamheid iets van alle (leef)tijden? Wat drijft mensen tot waanzin? Wat is waar? Wat is vals?

Terwijl mama en papa zich bekommeren om hun pasgeboren zieke baby, verkent Michael de tuin van hun nieuwe huis. Tussen de afval en troep in het vervallen schuurtje doet hij een vreemde ontdekking: een groezelig en uitgemergeld wezen dat Skellig heet. Michael ontfermt zich samen met buurmeisje Mina over de gebochelde zonderling. Wanneer ze samen op zoek gaan naar een nieuwe schuilplaats voor Skellig, ontdekken ze de gehavende vleugels op zijn rug. Dan onthult Skellig hen het geheim van zijn magische krachten. Kan hij misschien ook Michaels zieke zusje van de dood redden?

Jeanne (Voices in the dark)

Ons Jeanneke hoort stemmen in haar hoofd. Heel veel stemmen. En die stemmen zeggen haar dat ze Frankrijk moet helpen bevrijden van de Engelsen. Maar heiligt het doel altijd alle middelen? En moet je als vrouw blond zijn of zwart? Ons Jeanneke krijgt soms steun maar stoot meestal op verzet. Dat ze tot de brandstapel veroordeeld werd, dat weten de meesten wel. Maar waarom en vooral wie die Jeanne eigenlijk echt was, is minder bekend. Tweelicht & Zoon brengt een meerstemmig spektakel voor alle stemmingmakers en ontstemden. Op basis van het historische verhaal van Jeanne D’Arc gaan ze aan de slag. Thema’s als verdraagzaamheid en willekeur komen luidkeels aan bod. Kwaliteitstheater, balancerend op een dun koordje tussen verbeelding en historisch correct.

met Priske Dehandschutter, Jos Dom en Johan De Paepe www.tweelicht.be

do 24 november 10:00 + 14:00 max 200 kinderen

8

De schaduw van Skellig is de verfilming van het gelijknamige bekroonde jeugdboek van David Almond. Knap is hoe dit verhaal, dat spannend en realistisch begint en steeds magischer wordt, toch geloofwaardig blijft.

van Annabel Jankel Groot-Brittannië, 2009, 102 minuten, Nederlands ondertiteld.

€4

do 26 januari 9:15 + 13:45 max. 350 kinderen

€3


HETPALEIS

Ans en Wilma

EXTRA

In februari 2012 zijn Ans en Wilma 10 weken lang te zien op televisie (één). De theaterversie is geen doorslag van deze televisie­ reeks. Wel bevat ze dezelfde absurd leuke toets.

Ans Als je doodgaat mag ik dan je fiets? Wilma Mijn fiets? Ans Ja, je fiets. Wilma Nee, die is van mij. Ans Je hebt ‘m dan toch niet meer nodig? Ans en Wilma zijn twee chique dames die wandelen door het bos. Wilma is stoer, Ans eerder onzeker. Maar is Wilma ook nog stoer als ze merkt dat ze de weg zijn kwijtgeraakt? Tijdens hun zoektocht naar de uitgang van het bos raken Ans en Wilma verstrikt in herkenbare conflicten op kindermaat. Ariane van Vliet en Alice Reijs kennen elkaar via de vriendschap tussen hun vijf dochters. De absurde gesprekken tussen hun kinderen vormden de aanzet voor deze voorstelling. Ze tonen de basisgevoelens uit een kinderleven wat leidt tot herkenbare en droogkomische dialogen. De live uitgevoerde muziek maakt deze productie af! met Alice Reijs, Ariane van Vliet, Stoffel Verlackt, Jonas Van Den Bossche en Geert Hellings www.hetpaleis.be

do 19 april 10:00 + 14:00

€4

max 250 kinderen

9


Nodig een expert uit in de klas Filmworkshops Studio Jekino Animatie (+5 jaar) Een animatiefilm wordt beeld per beeld opgenomen. Daardoor kunnen levenloze dingen (tekeningen, poppen, foto’s, plasticine figuren, voorwerpen …) met een camera of digitaal fototoestel tot leven gebracht worden. Aan de slag: we laten onze creativiteit en fantasie de vrije loop en maken ons eigen animatiefilmpje!

Eerste Filmstapjes (4-8 jaar) In deze workshop worden jonge kinderen aan de hand van uitdagende kortfilms geïntroduceerd in de wereld van de audiovisuele media. De kinderen verwerven basisinzichten in de verschillende aspecten van bewegende beelden en leren omgaan met een camera. Zelf musiceren bij filmfragmenten, groter worden dan de juf én kleiner dan een theekopje …

duur: halve of één dag

duur: halve dag

Studio Jekino Kortfilm (10-18 jaar) We maken van je groep een échte filmcrew: cameraman, regisseur, geluidsman … Onder professionele begeleiding gaat iedereen aan het werk. Op een actieve manier maak je kennis met de verschillende fasen en taken in het filmproductieproces.

ABC van de film (8-14 jaar) Op een muzische manier verkennen we de ‘bouwstenen’ van audiovisuele taal: kader, licht, montage, beeldbewerking … We experimenteren met een camera onder een plexiplaat en ondervinden zo het principe van gelaagde beelden, we onderzoeken het effect van vogel- en kikkerperspectief …

duur: één dag

duur: halve dag

wie: Jekinobegeleider max.: 15 leerlingen plaats: een ruimte op school materiaal: TV en DVD-speler dag: in overleg prijs: € 4,25 of € 8,50 per leerling, met een minimum van € 62 of € 124 per klas eindproject op DVD: € 60

© Oleg Dou

Kunstproject Gevaarlijk Jong.

10


Dansdocent voor de klas Sta je wat onwennig tegenover een dansvoorstelling? Vraag de dansdocent van Compagnie De Stilte op school of kom met je klas naar De Schakel voor een inleiding op de voorstelling Niet te filmen. In de workshop worden verschillende personages – regisseur, diva, monster en acteur – uit de voorstelling gedanst. De beelden van ‘de film’ worden stilgezet, teruggespoeld en afgespeeld. Dans mee! duur: 45 minuten wie: dansdocent Compagnie De Stilte leeftijd: 3+4 lager max.: 1 klas plaats: rode zaal De Schakel of turnzaal op school dag: dinsdag 11 oktober prijs: € 2 per leerling

Theater in de klas Door middel van dramaoefeningen reikt een professionele theaterdocent aanknopingspunten aan om zélf te doen, zélf te spelen, zélf te ontdekken hoe je iets zegt en doet voor een publiek, hoe je kunt tonen wat je bedoelt en voelt. Op die manier leren kinderen en jongeren hoe tof toneelspelen kan zijn. Theater in de klas is een intensieve kennismaking met toneel, spelen en bewegen. duur: volledige dag wie: dramadocent Gifant leeftijd: 10-18 jaar max.: 1 klas plaats: een ruimte op school dag: in overleg prijs: € 8,50 per leerling, met een minimum van € 124 per klas

Extra’s bij Kopbeest Voor of na de voorstelling Kopbeest kan je de beleving verder zetten door als school of met individuele jongeren deel te nemen aan het kunstproject Gevaarlijk Jong. Met de klas kan je het museum Dr. Guislain in Gent bezoeken. Daar loopt de toepasselijke tentoonstelling Kind in gevaar, kind als gevaar. Leerkrachten en ouders kunnen bij de Gezinsbond aankloppen voor vormingsvoordrachten over dit onderwerp. Ook kan je bij hen de gratis publicatie Pubers in je klas? BOTsing bestellen. Verder kan je de Kopergietery contacteren voor diverse nabesprekingen en workshops. Het volledige aanbod vind je op www.gevaarlijkjong.be.

Te ontlenen didactisch materiaal Theaterkoffer Joke van Leeuwen schreef We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt – Pieke maakt toneel. Dit prettig boekje dient als basis voor de theaterkoffer. Die bevat een visueel en educatief lessenpakket voor het basisonderwijs, met de bedoeling de theatercodes te ontcijferen aan de hand van grappige spelopdrachten. Zo kan er gewerkt worden rond de vragen: wat gebeurt er in het theater, welke personen vind je achter de schermen en op het toneel, hoe ziet het er daar uit? Met de theaterkoffer kan elke leerkracht een kleine schouwburg in de klas halen en uitleggen hoe theater werkt. wie: leerkracht zelf leeftijd: lager onderwijs max.: zelf te bepalen duur: in overleg plaats: op school prijs: gratis

Theater – mijn ding! Kinderen van het 1ste, 3de en de 5de leerjaar krijgen dit schooljaar hun eigen theaterding: het brillenhuis, de kijkdoos of het kaartspel. In de klas kunnen ze hiermee de wereld van het theater ontdekken. Wat is theater? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe voelt het om zelf op het podium te staan? En welke rol speelt het publiek? Bij het lessenpakket hoort een duidelijke handleiding met uitgeschreven sessies, spel­impulsen en dramaopdrachten. Ontdek samen met de leerlingen of theater jouw ding is! wie: leerkracht zelf leeftijd: 1+3+5 lager onderwijs duur: 5 x 10 min. plaats: op school prijs: gratis

11


secundair 1+2

4Hoog

Ultima Thule/HETPALEIS

Wat gebeurt er als Theseus en Ariadne een verschrikkelijk geheim ontdekken? Een tocht dringt zich op. Een zoektocht!

Marie Waar gaat ge naartoe? Albert Werken, wat anders. Marie Tegen wanneer ben je thuis? Marie pssst ik heb hem nooit meer terug

Tocht

Door de bomen het bos

gezien … Tocht is geïnspireerd op de mythe van Theseus. Tijdens de omzwervingen die hij samen met Ariadne maakt ontmoeten ze een sprekende haas, een verdrietverwerker en een blinde ziener. De zeenimfen proberen hem te verleiden en ondertussen sterft Ariadne haast van eenzaamheid. Horen ze daar het zuchten van de Minotaurus? Deze mythe wordt door 4Hoog op een energieke manier afgestoft. Voor jongeren die ze niet kennen is deze voorstelling dan ook een ontdekking. Gepresenteerd als een ware ‘road trip’, soms ‘over the top’ maar altijd meeslepend en avontuurlijk!

Het is een spinnenweb van gebeurtenissen en emoties. Gelukkig ziet Marie vanop een afstand nog steeds het bos door de bomen. Door de bomen het bos is een beklijvende figurentheatervoorstelling met 35 poppen en 4 acteurs.

‘Het was lang geleden dat we nog zo’n lekker dwars, uitdagend in vorm en inhoud, jeugdtheater zagen.’ (De Morgen)

‘Kleine drama’s, grote vreugdes. Door de bomen het bos is opnieuw een schot in de roos.’ (De Morgen)

van Frans Van der Aa en Pepijn Lievens met Maya Albert, Sus Slaets en Steve Pittoors www.4hoog.be

van Wim De Wulf met Sven Ronsijn, Eric Bassier, Lore Dejonckheere en Dominique Collet www.ultima-thule.be – www.hetpaleis.be

di 15 november 10:00 + 14:00 max 200 leerlingen

12

Door de bomen het bos, gaat over de liefde en over problemen van elke dag die heel klein zijn, maar groot lijken. Aan de hand van tientallen personages leer je het hele dorp kennen. Iedereen kent Marie en Marie kent iedereen. In de laatste 24 uur van haar leven laat ze sporen na bij alle mensen die haar pad kruisen.

€5

do 9 februari 10:00 + 14:00 max 200 leerlingen

€5


Oscar et la dame Rose

Oscar is tien jaar en heeft kanker. Als hij ontdekt dat zijn ouders voor hem verzwijgen dat hij dood gaat, wil hij hen niet meer zien! Toevallig loopt hij Rose tegen het lijf, een knorrige vrouw in een roze mantelpakje, die pizza’s levert in het ziekenhuis. Zij is wél recht voor de raap en vertelt wél de waarheid. Om hem te verstrooien stelt Rose een spel voor : doen alsof elke dag telt voor tien jaar. Zo beleeft Oscar alle hoogtepunten van zijn leven in een paar dagen tijd. Oscar et la dame Rose is de verfilming van een novelle van Eric Emmanuel-Schmitt, die de film ook regisseerde. Het resultaat is een mooie, vertederende speelfilm die ondanks zijn beladen thema steeds licht van toon blijft en bij tijden zelfs vrolijk! van Eric-Emmanuel Schmitt België/Frankrijk, 2009, 105 minuten, Nederlands ondertiteld.

do 26 april 9:15 + 13:45

€3

max. 350 leerlingen

13


secundair 3+4

Kopergietery Kopbeest

Beesten in de kop doen pijn. Ze laten je naast je eigen lichaam lopen en naar jezelf kijken alsof het iemand anders is. De Rus Aleksej Franciska Marica Timofej (18671926) schreef honderd jaar geleden een verpletterend toneelstuk over wanneer de grens tussen verbeelding en werkelijkheid wegvalt. Een toneelstuk dat nog nooit werd opgevoerd, tot nu.

EXTRA

Deze voorstelling maakt deel uit van een groot kunstproject Gevaarlijk Jong. (lees meer op pg. 11)

De KOPERGIETERY smijt in Kopbeest de poorten van het rijk der reële fantasie open. Waar moeders gekker zijn dan hun dochters, vaders gevaarlijker dan hun zonen en kinderen leven in een wereld die eigenlijk niet bestaat. Dit is een ongeziene inkijk in de waanzinnige menselijke ziel – verdraaid, krom, vervormd, verwrongen en verduiveld – met muziek die het onzegbare voelbaar maakt.

met Ruth Beeckmans, Frank Dierens en Mark Verstraete www.kopergietery.be

do 20 oktober 10:00 + 14:00 max. 200 leerlingen

14

5€


Simple Simon

De Beenhouwerij

De 18-jarige Simon heeft het syndroom van Asperger. Hij heeft nood aan structuur: steeds hetzelfde schema, dezelfde maaltijden, dezelfde kleren. Zijn broer Sam heeft altijd voor die vaste structuur gezorgd. Maar als Sam in de steek wordt gelaten door zijn vriendin, wordt ook het leven van Simon één grote chaos. Om de orde te herstellen, stelt Simon zichzelf een doel: een nieuwe vriendin zoeken voor Sam. Helaas begrijpt Simon niets van emoties, laat staan de liefde.

Gerrit De Cock (2BE, Les Truttes) en Reinert D’Haene (Yum, Superdiesel, …) zijn terug verenigd in de komische percussiegroep De Beenhouwerij. Al 15 jaar lang kloppen ze op alles waar een beetje klank in zit en soms ook wel op hun drumstellen. Om dit te vieren diepen ze uit hun rijk gevulde magazijn de beste decorstukken op en geven ze de leukste acts een welverdiende poetsbeurt. Natuurlijk is er ook plaats voor nieuwe decorelementen en filmpjes.

Binnen zonder kloppen

Simple Simon doet wat mensen die lijden aan het Aspergersyndroom niet kunnen: het geeft weer wat het is om die ziekte te hebben. Het vertelt over de pijn en de angst van het niet kunnen uiten van emoties. Het resultaat is een eigenaardige feelgoodmovie die je meevoert naar een ontroerende en vaak grappige wereld. Een klein pareltje.

De succesvolle schoolvoorstelling Tok Tok was in 2008 voor leerkrachten en jongeren een ware ontdekking. De Beenhouwerij brengt humoristisch percussietheater, zonder twijfel een unieke muzikale beleving die niemand onberoerd laat. ‘Drumhumor’ van uitzonderlijke kwaliteit, dat mag je niet missen! ‘Ik denk dat onze voorstellingen een goede vorm van instaptheater zijn. Ze leunen dicht aan bij de leefwereld van jongeren waardoor ze de stap naar het theater niet meer zo onoverkomelijk vinden.’ (Reinert D’Haene in Accenta)

van Andreas Öhman Zweden, 2010, 85 minuten, Nederlands ondertiteld.

di 17 januari 9:15 + 13:45 max. 350 leerlingen

met Gerrit De Cock en Reinert D’Haene www.debeenhouwerij.be

€3

do 1 maart 14:00

€5

max. 300 leerlingen

15


secundair 5+6

TANK!

Heilige Bonen Gelooft gij alles wat ge ziet? Ziet gij alles wat ge gelooft? En als God overal is, waar is hij dan nu? Drie zussen hopen op een mirakel. Nee, ze eisen een mirakel! En daarvoor zijn ze tot alles in staat. Ze roepen, tieren, smeken, bidden en krabben alsof het een lieve lust is. Geloven is en blijft sterker dan godsdienst, zeker wanneer het noodlot toeslaat. Heilige Bonen is een voorstelling die geĂŻnspireerd is op het leven van Theresia van Lisieux, een meisje dat in een visioen met Maria spreekt en plotseling mirakels blijkt te kunnen verrichten aan de lopende band. TANK! gaat in deze voorstelling opnieuw op zoek naar een mix van geschiedkundige feiten en een hedendaagse interpretatie ervan.

met Griet Dobbelaere, Els Trio en Dominique Collet www.vzwtank.be

di 18 oktober 10:00 + 14:00 max. 300 leerlingen

16

â‚Ź5


In a better world

Terwijl zijn vader als chirurg in een Afrikaans vluchtelingenkamp werkt, wordt de tienjarige Elias op school dagelijks gepest. Thuis houdt Elias zijn mond, maar op school krijgt hij hulp uit onverwachte hoek. Zijn nieuwe klasgenoot Christian leert hem dat je van je af moet slaan, want zo gaat dat op school. Het is het begin van een gevaarlijke vriendschap… In a Better World gebruikt het schoolplein als symbolische locatie voor het uitvechten van conflicten, en spiegelt de ‘kleine’ problemen van de kinderen met de ‘grote’ wereldproblemen. Deze beklijvende film van Susanne Bier, één van de belangrijkste Deense cineasten van het moment, won in 2011 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. van Susanne Bier Denemarken, 2010, 119 minuten, Nederlands ondertiteld

di 8 november 9:15 + 13:45

€3

max. 350 leerlingen

17


secundair 5+6

The King’s Speech

The King’s Speech vertelt het verhaal van de man die uiteindelijk koning George VI zou worden, vader van de huidige Queen Elisabeth II. Hij werd koning aan de vooravond van WO II, op een moment dat de massamedia hun intrede deden. Vroeger moest een koning er gewoon goed uitzien, nu moet hij ook goed kunnen spreken. En net dat vormt voor deze toekomstige koning een probleem: hij stottert. Kan hij zijn volk moed inspreken tijdens deze donkere periode uit de geschiedenis? Wie zegt dat geschiedenis een saaie bedoening is? The King’s Speech is een film die een breed publiek aanspreekt en die aantoont dat een persoon zijn eigen beperkingen kan overwinnen. De klassieke regie en de sterk spelende cast zorgen voor een ontroerende filmervaring voor jong en oud. De Oscarwinnaar voor Beste Film 2011.

van Tom Hooper Groot-Brittannië, 2010, 118 minuten, Nederlands ondertiteld.

do 19 januari 9:15 + 13:45 max. 350 leerlingen

18

€3


’t Arsenaal

Norway.Today In Norway.Today ontmoeten Julie en August elkaar al chattend. Ze vinden het leven schijn en de wereld hypocriet. Ze besluiten er dan ook samen een eind aan te maken. Ze reizen naar Noorwegen om daar zelfmoord te plegen door van een 600 meter hoge klif te springen. In 2005 bracht deze productie 2 talentvolle jonge acteurs samen, meer bepaald Nathalie Meskens en Tom Ternest. Ondertussen kennen we Nathalie van haar komische uitspattingen en imitaties op televisie en is Tom een theateracteur met een goed gevulde agenda. Dat het verhaal actueel en beklijvend blijft, is een goede reden voor ’t Arsenaal om met dit meesterwerkje nog eens de baan op te gaan. ‘Bijzonder fris en eigenzinnig. Nathalie Meskens en Tom Ternest slagen erin de knipoog te hanteren zonder dat hun personages aan geloofwaardigheid inboeten en dat is een prestatie.’ (De Morgen) van Michael De Cock met Nathalie Meskens en Tom Ternest www.tarsenaal.be

do 8 maart 14:00

€5

max. 250 leerlingen

19


Partners Lessen in het donker De Schakel zet ook dit seizoen de samenwerking met Lessen in het donker verder. Via dit project willen wij de belangstelling bij kinderen en jongeren opwekken voor interessante en waardevolle films. Bovendien willen we hen ook begeleiden bij het leren kijken. Een deskundige maakt voor elke film een pedagogisch dossier, dat bestaat uit een lesmap voor leerkrachten en een informatiebrief voor leerlingen. Beide worden je enkele weken voor de filmvertoning bezorgd. Wens je een andere film uit het lessen in het donkeraanbod te draaien, neem dan contact op met veerle@ccdeschakel.be. Als leerkracht kan je de films vooraf prospecteren op één van de visiedagen. visiedag Kortrijk wo 21 september | vanaf 13 uur info & reservatie: 056 22 10 01 lieve.vankeirsbilck@budakortrijk.be www.lesseninhetdonker.be

Gratis met het openbaar vervoer? Wij zijn erkend als cultuurschakel. Dat betekent dat klasgroepen (max. 30 leerlingen) van scholen uit onze regio via DynamoOPWEG ons tijdens de daluren gratis per bus of tram kunnen bezoeken. Ze maken immers gratis gebruik van het reguliere aanbod van De Lijn. Op die manier genieten hopelijk nog meer kinderen en jongeren en hun leerkrachten van de waaier aan educatieve activiteiten uit ons aanbod. DynamoOPWEG komt tegemoet aan een reële behoefte: de verplaatsing is voor veel scholen immers een drempel om te participeren aan culturele activiteiten buiten de school. Via enkele eenvoudige stappen vraag je als school probleemloos een dagpas aan voor het vervoer naar De Schakel. Het project wordt gecoördineerd door CANON Cultuurcel (Ministerie van Onderwijs-Agentschap voor Onderwijscommunicatie) en loopt in samenwerking met de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn, de Lerarenkaart en de culturele steunpunten FARO en LOCUS. Meer dan 500 bestemmingen werden inmiddels al cultuurschakel.

Union Suspecte

Bruno & Nico

Wil je als school ook gebruik maken van dit initiatief? Surf naar www.dynamo3.be en lees er alles over de instapvoorwaarden en de mogelijkheden om meer cultuur in elke klas te brengen. Meer info over kunst en cultuur op school vind je op www.canoncultuurcel.be.

Cie Ieto

20


Transparant

Ook ’s avonds naar De Schakel? Steven Mahieu

An De Donder

Hiroaki Umeda

Artemis

BE-PART Atelier Bij iedere tentoonstelling in BE-PART werkt het Atelier een frisse rondleiding uit met daaraan gekoppeld een workshop. Centraal staan ervaringsgerichtheid en de kruisbestuiving tussen verschillende media en disciplines. Proef en voel actuele schilderkunst, videokunst, fotografie, architectuur …

Leerlingen op een vrije en betaalbare basis motiveren voor theater, muziek, dans of film? Wij bieden jullie alvast een aantal interessante mogelijkheden. Een greep uit onze uitzonderlijke verzameling: 7/10 21/10 10/12 17/12 13/1 10/2 17/2 1/3 2/3 8/3 16/3 18/3 6/4 7/4 20/4 5/5

Union Suspecte An De Donder tg STAN Baloji Gino Sancti Artemis Lady Linn De Beenhouwerij Steven Mahieu ‘t Arsenaal De Roovers Cie Ieto Hiroaki Umeda NTGent Transparant Bruno & Nico

Podiumvoorstelling: € 7 – Film: € 3 Neem contact op met veerle@ ccdeschakel.be om de modaliteiten te bespreken. Extra informatie vind je op op www.ccdeschakel.be/school.

Daarnaast trekt BE-PART Atelier er op uit met een exclusief speelplaatsevenement of duikt samen met een professionele kunstenaar de klas in. Lady Linn

info: BE-PART Atelier Dieter Debruyne Westerlaan 17 8790 Waregem GSM 0473 34 16 32 be-part.atelier@skynet.be

NTGent Baloji


v.u. Esther Maas, Schakelstraat 8, 8790 Waregem

www.ccdeschakel.be

linknv.be

Cultuurcentrum De Schakel vzw Schakelstraat 8 - 8790 Waregem tel. 056 62 13 40 - fax 056 62 13 50 reservatie@ccdeschakel.be rek.nr.: 001-3444344-47

Schoolbrochure 2011-2012  

Ons aanbod voorstellingen voor scholen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you