Page 1

belgië-belgique p.b.-p.p. 9099 gent x 3/3748 – p209959

driemaandelijks | maart 2013 afzender: cc De Schakel vzw, Schakelstraat 8, 8790 Waregem

➻ Chris Lomme & Jo Demeyere

maart 2013


Seizoensstart: Blader vlug naar de middenkatern, daar ontdek je de data waarop je ons nieuwe aanbod kan ontdekken!

Cie Sacékripa


Maart 2013 Nu de sneeuw definitief plaats maakt voor een bij momenten waterachtig zonnetje, serveren wij de laatste voorstellingen van ons feestseizoen. De komende weken is onze schouwburg alvast ‘the place to be’ met uitverkochte voorstellingen van De Nieuwe Snaar, Chris Lomme & Jo Demeyere en aanradertjes zoals José Navas, De Tijd en de Ampe broers. Ook het Allez Essevee-project trekt zich op gang: 50 acteurs en supporters repeteren zich te pletter om begin mei vriend en vijand te verrassen met een weergaloze voetbalopera. Ondertussen werken wij keihard aan het nieuwe seizoensaanbod en één ding weten wij nu al: het wordt (alweer) uitzonderlijk – maar dat is eigenlijk geen nieuws, of toch?

➻ Inhoud 04 podium 16 kalender 23 film 25 vorming

3


Koffieklets met De Nieuwe Snaar

© Johan Jacobs

Tijdens het eerste weekend van april verwelkomen we een oude vriend voor de allerlaatste keer: De Nieuwe Snaar komt afscheid nemen van het Waregemse publiek. Zij brengen drie avonden lang het beste uit hun roemrijke carrière. Wie graag nog een laatste keer een woordje wisselt met deze heren, bieden wij een unieke kans: een ontbijt in het gezelschap van De Nieuwe Snaar!

4


nieuw

De laatste tickets! ‘In den beginne.’

Op zondagochtend 17 maart 2013 wrijven wij met plezier de slapers uit je ogen met een heerlijk ontbijt en een verfrissend gesprek. Terwijl jij geniet van een kakelvers eitje en een lekkere croissant, snuisteren we samen door de geschiedenis van De Nieuwe Snaar. We vissen bij de broertjes De Smet naar sappige verhalen en anekdotes uit het rijke tourneeleven van de groep. Heb jij een vraag die je al jaren wilt stellen, dan krijg je die mogelijkheid er gratis bovenop. Bistro Katrien legt voor jou in het ontbijtmandje: croissant, pistolet, brood, confituur, choco, ham, kaas, boter, eitje, vers fruitsap en koffie. De bar is achteraf open voor een aperitiefje.

Koffieklets met De Nieuwe Snaar zo 17 maart ➻ 09:00 € 10/7 (voor wie een ticket voor de voorstelling Koñec heeft)

Het mooiste orkest van de wereld met zijn bizarre muziekmachines, houdt het voor bekeken. In haar 30-jarige geschiedenis maakte De Nieuwe Snaar elf theatervoorstellingen, goed voor meer dan 200 liedjes, stunts en sketches. Sommige theater- en muziekliefhebbers waren nog niet eens geboren toen de groep haar eerste stapjes op het podium zette. De vier muzikanten achten de tijd rijp om een gulle graai te doen in hun roemrijke verleden. Zo wordt deze voorstelling voor sommigen een verrassend weerzien met oude bekenden en voor anderen een verbazende ontdekking van onbekend muziek- en ander materiaal. Wij hebben nog een aantal tickets voor hun voorstelling van donderdag 4 april, snel zijn is de boodschap.

De Nieuwe Snaar do 4 april ➻ 20:00 € 22 (geen reducties)

5


JosĂŠ Navas

6


scène

“Nooit gedacht dat een solodanser op zo’n sublieme wijze onze aandacht zou kunnen vasthouden. Het was zelfs veel meer dan dat. Verrassend, emotioneel, soms ontroerend, maar de hele voorstelling lang uitermate boeiend! IJzige stilte in de zaal tijdens het dansen, uitbundige staande ovatie na het optreden, zo hoorde het!” Dirk Van Heule, na het zien van José Navas in De Schakel

José Navas vr 22 maart ➻ 20:00 nagesprek € 14/11

7


Vanaf half maart starten 50 vrijwilligers aan de repetities voor de voetbalopera Allez Essevee. Een unieke voorstelling over het leven op de voetbaltribune tijdens de matchen van de revelatie uit de Jupiler-league SVZW of – zoals we ze nog beter kennen – Essevee.

Allez Essevee een voetbalopera Geertrui Mayeur ➻ deelnemer “Ik zag het project op tv met de Buffalo’s en dacht: jà, dat wil ik doen! De weinige keren dat ik ga supporteren, kan ik nogal heftig uit de hoek komen. Enig hooliganisme is me dus niet vreemd (lacht). Ik ben dus benieuwd wat ik met die kant van mezelf kan doen op een podium.”

Lukas Amez ➻ deelnemer “Ik hoop dat ik drie fantastisch leuke maanden tegemoet ga waarin er veel gewerkt en gelachen wordt en waarin ik mijn ervaringen vanuit de toneelles aan de academie in praktijk kan omzetten.”

Davy De fauw Essevee

➻ aanvoerder

“Ik ging als jonge gast vaak naar theater en dit project maakt van voetbal veel meer dan het spelletje alleen, het is een samenspel tussen voetbal en cultuur, mét een knipoog. Zulte Waregem wordt zo op een aparte, leuke manier belicht. Niet enkel acteurs, maar ook supporters staan op een interactieve manier centraal. Supporters spreken me er nu al over aan, dus het is zeker een initiatief dat leeft.”

8


Katrien De Plancke ➻ deelnemer “Het project Allez Essevee maakt mij vooral heel nieuwsgierig. Het belooft een project te worden dat totaal anders is dan wat we van een theatervoorstelling gewoon zijn.”

Geert Titeca ➻ voorzitter sfeergroep Essevee “Ik geloof sterk in het project omdat het, in een sportief succesjaar als dit, een extraatje op de al zo prachtige Essevee-taart kan zijn. Deze voetbalopera bezorgt ons, de club en de supporters, een positief imago en dan hebben we het nog niet over de gekende Essevee-liederen die nu ook in De Schakel te horen zullen zijn, … niets dan voordelen.”

Egbert Deketele ➻ deelnemer “Een goeie vriendin die ik inlichtte over mijn eventuele deelname was onmiddellijk laaiend enthousiast. Zij was namelijk samen met haar broer gaan kijken naar de uitvoering in Gent ‘U dikke ma’. Daarna is de bal aan het rollen gegaan. Dat dit alles professioneel begeleid wordt door Gilles De Schryver, aanschouw ik als het kersje op de taart!”

Gilles De Schryver ➻ begeleider “Allez Essevee is veel meer dan het op scène zetten van de supporters. We proberen de essentie van het groepsgebeuren van grote sportevenementen te vatten in een meeslepende, unieke theatervoorstelling.”

het KIP

Allez Essevee Ook benieuwd naar het resultaat van dit intensieve repeteren? Reserveer als de bliksem je ticket voor één van de voorstellingen, want op = op!

do 2, vr 3 en za 4 mei ➻ 20:00 € 10 (geen reducties)

9


vorming

Gesprekken

met kunstenaars geeft je de unieke kans om 3 kunstenaars beter te leren kennen. We bezoeken ze in hun natuurlijke omgeving: de ateliers waarin ze dagelijks hun duivels ontbinden. € 10 per bezoek (de adressen worden meegedeeld na inschrijving)

Manor Grunewald Autodidact en winnaar van de Gaverprijs 2008, startte als graffitikunstenaar, wat nog altijd zichtbaar is in zijn werk. Inspiratie vindt hij in krantenknipsels, stripverhalen, reclamefolders … Structurele elementen zitten verscholen achter verschillende verflagen die eerder afbreken dan opbouwen terwijl zijn werk, hoewel het niet zo lijkt, een zoektocht is naar structuur, evenwicht en harmonie. De kunstenaar zegt zelf: “Ik verwijs in mijn werk naar andere schilders, maar ik ben ook geboeid door grafische vormgeving en door de mogelijkheden van programma’s als Illustrator en Photoshop, onder meer door de manier waarop je beelden en fragmenten van beelden over elkaar kan plaatsen en met elkaar kan combineren. Je steekt daar veel van op, bijvoorbeeld over kleurgebruik of over hoe beelden samen functioneren”. Bovendien mondt het ophangen of het combineren van de doeken dikwijls uit in installaties, waarbij de ruimtelijkheid van een schilderij als object contrasteert met het traditionele ‘venster op de wereld’.

za 16 maart ➻ 14:30 - 16:00

10


Gery De Smet (°1961) is van vele markten thuis: hij maakt schilderijen, grafisch werk, installaties, films, boeken, ... Hij exposeerde onlangs in het American University Museum en het Russische Vladivostok. Volgens de Washington Post verpakt hij ‘hedendaagse boodschappen in een ouderwets medium van het schilderen’. De titel van zijn laatste boek See something? Say something! verwijst naar de Amerikaanse Homeland (cfr. serie die momenteel loopt op 2be) Security-campagne die burgers aanspoort waakzaam te blijven voor mogelijke terroristische dreiging. Zijn oeuvre is doorspekt met thema’s als misleiding, propaganda, retoriek en ideologie. In zijn atelier in Sint-Amandsberg, vlak bij station Gent-Dampoort, en bij een dampende kop koffie, ontvangt hij ons om zijn werk toe te lichten.

zo 28 april ➻ 14:00 - 15:30

Pjeroo Roobjee (°1945, pseudoniem van Dirk De Vilder) werd geboren in Gent. Hij volgde lessen schilderkunst, tekenkunst en graveren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van zijn geboortestad en aan de voorbereidende afdeling van de Rijksacademie te Amsterdam. Hij is o.m. schilder, tekenaar, graficus en auteur. Zowel zijn plastische als zijn literaire bezigheden werden meermaals bekroond. ‘Het is telkens een slagveld, een soortement van hevige battle of the Krim, een nooit eindigende veldslag, een worstelpartij tussen de vormeloze titaan van verf en bindmiddel, het koude witte tegenstribbelende wijf-zonder-hart dat het canvas is en de plotsklaps tegenstribbelende vingers en de onverwacht lege kop van de dwerg die zichzelve o zo gaarne schilder noemt’. Duizendpoot Pjeroo Roobjee (volgens Henny Vrienten van Doe Maar ‘de liefste man op aarde’) ontvangt ons in zijn atelier in Ellezelles, net over de taalgrens, in het glooiende landschap van het Pays des Collines.

za 15 juni ➻ 14:00 - 16:00

11


Cliché

© Dimitri Van Zeebroeck

Muziek verzacht de zeden, een huizenhoog cliché waar wij de komende weken zonder blozen mee uitpakken. Van pompend fanfaregeweld tot de intimiteit van een wonderbaarlijke vrouwenstem: ze toveren glimlachjes op de lippen en laten het niet na je even aan het denken te zetten m.a.w. concerten waar wij van houden.

Orchestre International du Vetex

Feest in de schouwburg

“Vrolijk, sexy, zigeuner- en Balkaninvloeden met roots in Le Nord.” Wim Opbrouck

‘Vrolijk, sexy, zigeuner- en Balkaninvloeden met roots in Le Nord’, zo omschrijft Wim Opbrouck de muziek van L’Orchestre International du Vetex. Hij is sinds jaar en dag een fan van dit sociaal-artistiek project dat opgezet werd na het faillissement van een Kortrijkse textielfabriek. Zeshonderd concerten later slaagt deze mix van Vlamingen, Walen en Fransen er nog steeds in te verbazen. Niet zo zeer met hun uitzonderlijke ontstaansgeschiedenis maar veel meer met de uitmuntende feest­muziek die ze over de hele wereld laten horen.

za 23 maart ➻ 20:00 € 14/11 12


© Peter Tops

podium

Frank Cools

Eva Deroovere trio

Meezingen in De Meers Intiem met Eva De Zangeres Zonder Naam stierf in 1998 met maar liefst 700 liedjes op de teller. Goed voor vijfendertig uur plezierig muzikaal verdriet, het leverde haar terecht de titel ‘Koningin van het Levenslied’ op. Met een ongekende overgave duikt Frank Cools nu in deze stapel smartlappen met grote S. Het was aan de Costa del Sol, tingelingeling!, Mexico, Mandolinen in Nicosia, ... hij zingt ze stuk voor stuk, zichzelf begeleidend op een kleine gitaar, orgel of ukulele. Een matineeconcert waar mee­ zingen mag, huilen kan en genieten moet.

“Als je publiek al van bij het eerste nummer luidkeels begint mee te zingen, dan weet je dat je goed zit.” Gentblogt.be

di 26 maart ➻ 14:30 € 10 (geen reducties)

Sinds ze de deuren van Studio Herman Teirlinck en de Jazz Studio Tritonus achter zich dicht trok, bouwde Eva De Roovere een gevarieerde muzikale carrière uit. Als klarinettist bij o.a. Kadril en Olla Vogala en als zangeres met grootheden als Thé Lau, Piet Goddaer en Luka Bloom aan haar zijde. En toch zijn het de schitterende cd’s en dito concerten die ze sinds 2006 als solo artieste op ons losliet die het collectieve geheugen blijven beroeren. In een intieme opstelling serveert ze nu haar songs samen met twee rasmuzikanten en een karrenvracht aan instrumenten.

“Haar presentatie, het verzorgde voorkomen van het smaakvol geklede trio en boven alles de fraai gearrangeerde, lichte muziek maken dat het in de zaal bij Eva de Roovere goed toeven is.” hetlied.nl

@De Ierse Berm

vr 26 april ➻ 20:00 € 14/11

13


Jurgen Delnaet (De Tijd), hier als Johnny in de succesfilm Aanrijding in Moscou.

De Roovers.

Shakespeare

Luc Nuyens en Sara De Bosschere: twee Roovers die opduiken in het 2BEprogramma Wat Als?

Twee van Vlaanderens meest vooraanstaande theater­gezelschappen gaan aan de slag met Shakespeare, het resultaat is even divers als verrassend.

De Tijd

De Roovers

Bij De Tijd gaan ze voor twee keer Shakespeare als uitgangspunt en evenveel keer radicaal bewerkt. In 1994 herschreef Jan Decorte Macbeth en nu gaat Jurgen Delnaet zijn gang met Othello. De combinatie van beide stukken levert anderhalf uur magistrale oorlog op waarin de wereld kapot gaat aan eigen­waan en overmoed. Ambitie is de maat en seks de staf. Jurgen Delnaet en Mieke De Groote maken met jong geweld Maya Sannen een driehoek die even, heel even alles uit verhouding trekt. Waar is de scheepsjas, want het gaat strontregenen. En op ‘t eind is er zelfs geen lijk meer, alleen een lege plek op de grond. En begint het vrolijke ritueel weer van voor af aan. De personages in deze tragedies zijn als dozen vol emotie, verhaal en leven. Deze twee uitzonderlijke bewerkingen leveren een uitgebeende Shakespeare op die niet nalaat elke doos vol overtuiging open te trekken.

Timon is een gerespecteerd burger van de stad Athene. Gerespecteerd omwille van zijn grote vrijgevigheid, feestjes, diners en gulle giften. Onbezorgd en vrolijk stapt hij door het leven tot de schuldeisers aan de deur staan en zijn dienaars hem erop wijzen dat de kas leeg is. Timon is ervan overtuigd dat zijn vrienden hem zullen redden. Hij stuurt zijn dienaars op pad om wat geld te lenen. De deuren blijven dicht, de uitvluchten van zijn goeie vrienden zijn schaamteloos. De eens zo hartelijke Timon verandert in een regelrechte misantroop. Het moet gezegd: ‘geld maakt niet gelukkig’. Timon trekt zich terug in de bossen. Hij zint op wraak.

vr 29 maart ➻ 20:00 inleiding 19:30 € 12/9

Dat Robby Cleiren en co hun oog laten vallen op deze Shakespeariaanse uitdaging, heeft alles te maken met hun Dollarcyclus, een voorstellingenreeks waarin ze de boven- en onderkant van de economische ellende ter sprake willen brengen. Het resultaat is een op-en-top Roovers-voorstelling, selfmade en puur in al zijn facetten.

za 16 maart ➻ 20:00 inleiding 19:30 € 12/9 14


Praktisch Inleiding

SVZW

Kom je naar een theatervoorstelling kijken en mag het voor jou iets meer zijn dan kijken alleen? Sluit dan aan bij onze inleidingen zo’n halfuurtje voor de start van een voorstelling. In een korte babbel door iemand van de crew steek je al heel wat op.

Op onze website vind je een link naar de voetbalkalender van SVZW. Bij thuiswedstrijden raden we je aan op tijd naar CC De Schakel te vertrekken zodat je op je gemak nog een parkeerplaatsje kan zoeken.

➻➻De Roovers – Timon van Athene ➻➻De Tijd – Bloetwollefduivel/Othello ➻➻Pieter Ampe & Jakob Ampe – Jake & Pete’s big reconciliation attempt for the disputes from the past

Wachtlijst Stoot je op een uitverkochte voorstelling? Geef je naam op aan het onthaal (reservatie@ ccdeschakel.be) en we contacteren je zodra er opnieuw kaarten vrijkomen.

Nagesprek Zit je na een voorstelling met een prangende vraag aan de acteurs of dansers? Of wil je hen gewoon eens van heel dichtbij zien? Blijf dan zitten in je stoel en schuif vervolgens dichterbij voor een gezellige babbel. ➻➻José Navas – Personae

Ruilen? Op de startpagina van onze website vind je een link naar onze ruilbox. Laat daar weten welk ticket je in de aanbieding hebt en wie weet vind je via onze website wel een gegadigde!

➻ 15


Kalender maart vr 01

Theater Terra Koning van Katoren uitverkocht za 02 g Feest van de Waregemse Cultuurraad zo 03 ma 04 f Le Havre di 05 wo 06 do 07 April Verch Band vr 08 Elise Caluwaerts & Kim Van den Brempt Le Chat Noir za 09 NTGent Bruid in de morgen uitverkocht zo 10 ma 11 di 12 g Theaterseminarie Klanten klagen nooit, zij zappen wo 13 do 14 Van de Voorde-Laporev-Coppens vr 15 Stef Wijnants & co SportStories za 16 De Roovers Timon van Athene pg. 14 zo 17 Ontbijtgesprek met De Nieuwe Snaar pg. 4 ma 18 f The Lady di 19 wo 20 do 21 vr 22 José Navas Personae pg. 6 f Allez Eddy – drive-in cinema parking jeugdcentrum pg. 23 za 23 Orchestre International du Vetex pg. 12 zo 24 ma 25 di 26 Frank Cools Mijn pappie is enkel een foto De Meers pg. 13 wo 27 do 28 vr 29 De Tijd Bloetwollefduivel/ Othello pg. 14 za 30 Het Zesde Metaal Ploegsteert uitverkocht OC Ooigem g Will Tura in concert zo 31

16

april ma 01 di 02 wo 03 do 04 vr 05

De Nieuwe Snaar Koñec pg. 4 De Nieuwe Snaar Koñec uitverkocht De Nieuwe Snaar Koñec uitverkocht

za 06 zo 07 ma 08 di 09 wo 10 do 11 vr 12 za 13

zo 14 ma 15 di 16 wo 17 do 18 vr 19 za 20 zo 21 ma 22 di 23 wo 24 do 25 vr 26 za 27

zo 28 ma 29 di 30

Chris Lomme & Jo Demeyere uitverkocht Mànran uitverkocht OC Deerlijk g Lenteconcert Leiezonen f

A Dangerous Method pg. 24

Cie Sacékripa Coulisses pg. 31 Pieter Ampe & Jakob Ampe/ Campo pg. 22

Eva Deroovere Mijn huis ‘intiem’ pg. 13 Jan Sobrie & Peter Monsaert Sandy geannuleerd Spectra/Walter Hus Lint pg. 19 concertstudio Kortrijk


mei wo 01 do 02 vr 03 za 04 zo 05 ma 06 di 07 g wo 08 do 09 vr 10 za 11 zo 12 ma 13 di 14 wo 15 do 16 vr 17 za 18 g zo 19 ma 20 di 21 wo 22

Het Kip Allez Essevee pg. 8 Het Kip Allez Essevee Het Kip Allez Essevee

Paco Producties Dronken in de rook gesloten gesloten gesloten gesloten

Musical – Stedelijke Basisschool Sint-Eloois-Vijve gesloten

do 23 vr 24 za 25 zo 26 g Lentefeest – Humanistische Vrijzinnige Vereniging ma 27 di 28 wo 29 do 30 vr 31

juni za 01 g Examenvoorstelling – Stedelijke Kunstacademie zo 02 Info voormiddag Seizoen 2013-14 g Examenvoorstelling – Stedelijke Kunstacademie ma 03 di 04 wo 05

Presentatie avond Seizoen 2013-14

do 06 vr 07 za 08 zo 09

Seizoen 2013-14 Volgend seizoen serveren wij opnieuw een onwaarschijnlijk aanbod voorstellingen. Van kleine tot grote lachjes, magistrale muziek, het betere acteerwerk, familievoorstellingen die verbazen en dansers die je kippenvel bezorgen … en dan hebben we het nog niet over de indrukwekkende lijst ‘namen’ die hier momenteel de ronde doet. Vanaf eind mei bestoken wij je brieven­bus en op zondagochtend 2 juni serveren wij naast een overheerlijk ontbijt ook heel wat extra info over deze voorstellingen. Toch liever gewoon in onze schouwburg alles ontdekken? Kom dan naar onze presentatieavond op woensdag 5 juni. Tot dan.

 f  film g  te gast

17


Te gast in De Schakel Podium 12/03 (19:00)

Theaterseminarie Klanten klagen nooit, zij zappen Amelior CKZ vzw, 056 20 36 23 30/03 (20:00) Will Tura in concert N’Joy vzw, 0476 36 33 43 13/04 (19:30) Lenteconcert KMV De Leiezonen Desselgem, 056 71 54 96 07/05 (14:00) Theater Dronken in de rook door Paco Producties Sociale Dienst Waregem, 056 62 12 93 18/05 (17:00 + 19:00) Musical Stedelijke Basisschool Sint-Eloois-Vijve, 056 60 65 85 26/05 (09:30 + 11:30) Lentefeest Humanistisch Vrijzinnige Vereniging Waregem, 0498 75 67 66 01-02/06 (15:00) Voorstelling – Stedelijke Kunstacademie, afdeling Muziek Woord en Dans Waregem, 056 60 09 18

Vorming 26/03 (19:30)

Voordracht Alles over het potje CM Gezondheidspromotie, 056 26 63 37 07/04 (10:00) Voordracht Help!!! Slakken eten mijn tuin op Koninklijk Werk voor Volkstuinen vzw, 056 60 20 11 17/04 (20:00) Boekbespreking Alsof het voorbij is Leesclub Alphom Markant Waregem, 0496 24 48 48 18/04 (19:30) Gespreksavond Medische aspecten bij autisme Vlaamse Vereniging Autisme, 078 15 22 52 18/04 - 23/05 Cursus Yoga Ginette Van Eeckhaute, 0495 55 14 65 23/04 (19:30) Voordracht Artrose – hernia, hoe te leven zonder pijn Koen Margo, 051 30 33 79 24/04 (14:00) Voordracht Omgaan met kanker VFG, 056 60 57 12 05/05 (10:00) Voordracht Aardbeienteelt Koninklijk Werk voor Volkstuinen vzw, 056 60 20 11 14/05 (13:30) Workshop Babymassage CM Gezondheidspromotie, 056 26 63 37 15/05-12/06 Cursus Kilootje minder CM Gezondheidspromotie, 056 26 63 37 06/06 (20:00) Gespreksavond Autisme en depressie Vlaamse Vereniging Autisme, 078 15 22 52 18/06 (19:30) Voordracht Peuterpuberteit CM Gezondheidspromotie, 056 26 63 37

18


podium

Stripopera Spectra Ensembele/Walter Hus Lint, het nieuwe project van componist Walter Hus is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van stripgenie Chris Ware. Het boek schetst het levensverhaal van Jordan Wellington Lint. Hij wil door het leven gaan als rockster en begeerde vrijgezel, maar blinkt uit in foute keuzes en gemiste kansen. Hij worstelt met vrouwen, zijn overleden moeder, zijn drinkende vader, zijn toekomst en zijn verleden. De leidmotieven, het contrapunt en andere muzikale elementen in dit beeldverhaal trokken de aandacht van Walter Hus. Samen met de atypische stem van Angélique Willkie (dEUS, Zap Mama en Zita Swoon) en het Spectra Ensemble zet hij pagina na pagina op muziek. Dankzij de ritmische partituur en soulstem van Willkie, een ideale kennismaking met hedendaags klassiek.

za 27 april ➻ 20:15 € 16/13 @Concertstudio Kortrijk

Walter Hus Walter Hus legde de basis voor zijn carrière als muzikale duizendpoot in de Waregemse muziekacademie waar hij samen met Peter Vermeersch, die later de drijvende kracht werd achter Flat Earth Society, een onafscheidelijk duo vormde: twee buitenbeentjes die fanatiek met muziek bezig waren. Ondertussen heeft hij zich in Brussel gevestigd en maakte hij tal van composities voor films (Dominique Deruddere, Peter Greenaway) en opera.

Graphic novel De term graphic novel dook de eerste keer op in 1978 bij het verschijnen van het boek Een contract met god van Will Eisner, de peetvader van de Amerikaanse comic. Het verhaal week qua inhoud en vorm af van de toenmalige superheldenstrips en was bestemd voor een volwassen publiek. Ook in Europa kwam de term naar boven en werd gebruikt voor verhalen die afweken van het klassieke stripalbum. Tekenaars gebruiken het medium en vertellen met woord en beeld hun verhaal. Het is dus een roman in stripvorm.

19


Tine Colen won in 2012 De Gaverprijs, wedstrijd voor schilderkunst, met haar werk Tumult. Samen met Sophie Anson verovert ze de komende weken onze hal, een ideale aanleiding voor een leuk gesprekje.

Who framed

Tine Colen & Sophie Anson

Werk van Sophie Anson.

Bezoek het atelier van Manor Grunewald die in 2008 De Gaverprijs won. (pg. 10) Tumult – Tine Colen (Gaverprijs 2012).

20


tentoonstelling

Wil je

who?

samen met Tine en Sophie deze tentoonstelling bezoeken? Op zaterdag 16 maart

tussen 19:00 en 19:30 trakteren de dames je samen met De Schakel op een glaasje terwijl je van hun unieke beeldtaal geniet. Wil je daarna een brokje toptheater meepikken? Ga dan naar Timon van Athene van De Roovers kijken. (zie pg. 14)

De Gaverprijs? Had je het verwacht? Nee, absoluut niet. Ik had zelfs al het winnende schilderij beloofd aan Sophie, maar nu blijft het in Waregem, dus sta ik bij haar in het krijt.

Jullie stellen nu samen tentoon als compensatie? Nee, dat is eerder toeval. We zijn al een tijdje samen werk aan het maken. We geven aan elkaar ideeën door, die we afzonderlijk uitwerken elk in ons eigen handschrift. Onze beeldtaal verschilt enorm, de beide tegelijkertijd tonen wordt een echte uitdaging.

Hoe bedoel je?

Tine Colen ➻ Master schilderkunst ➻ Leraar schilderkunst Sint-Lucas Kapellen 2011 Prijs Mathilder E. Horlait-Dapsens Prijs Laurent Meeus 2012 Gaverprijs

Mijn schilderijen zijn veel ruwer dan die van Sophie, het zijn eerder voorwerpen die je van op een zeker afstand moet bekijken. Sophies tekeningen vragen erom om van dichtbij gelezen te worden. Het zoeken naar de juiste opstelling zal heel belangrijk zijn. Het is in elk geval fantastisch voor een beginnend kunstenaar als ik, om naar dergelijke tentoonstelling te kunnen toewerken.

Who framed who? Hm, goeie vraag, daar moeten we het nog eens over hebben!

Tine Colen en Sophie Anson Who framed Who? za 2 maart – di 2 april De tentoonstelling is dagelijks geopend van 09:00 tot 12:00 en 14:00 tot 17:00 en voor en na de avondvoorstellingen.

21


podium

De broers © Phile Deprez

Pieter Ampe & Jakob Ampe

WORKSHOP

Dans.art deluxe – Rosas

Pieter en Jakob zijn broers en dat is meteen ook het vertrekpunt voor deze voorstelling. Beiden ooit geboren in Burundi, allebei met vele goede én minder goede herinneringen uit hun jeugd. Pieter is ondertussen danser, choreograaf en artiest in residentie bij CAMPO, Jakob studeerde net af als stemtherapeut en is zanger bij onder meer The Germans. De broers bestuderen elkaar heel nauwgezet, als in een spiegel. Dit onderzoek voert hen langs extremiteiten en subtiliteiten. De danser ontdekt zijn stem, de zanger leert zijn lichaam kennen. Bovendien is er nog iets wat de broers bindt, en dat is hun voorliefde voor flauwe humor. Een voorliefde die ze maar al te graag met jou willen delen.

vr 19 april ➻ 20:00 inleiding 19:30 € 12/9

22

Breng één broer of zus mee naar de voorstelling en zij of hij mag er gratis in.

Deze focus op Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas presenteert niet alleen haar eigen werk maar ook het werk van artiesten uit haar entourage, zoals bv. Pieter Ampe. Als amateurdansers geeft dit je de kans om op zaterdag 20 april, daags na de voorstelling van Pieter & Jakob Ampe, workshops te volgen bij (ex-)dansers van Rosas. Je volgt twee dansworkshops van twee uur in Kortrijk, met daarna een broodmaaltijd. Vervolgens kan je onmiddellijk aansluiten bij de inleiding en voorstelling Drumming in de Kortrijkse schouwburg.

za 20 april 14:00 – 19:00 @ budatoren Kortrijk € 23 (inclusief maaltijd en 3de rangsticket voor de voorstelling Drumming) Info & inschrijven: Uit in Kortrijk – 056 23 98 55


film

Drive-in cinema Samen met de Cultuurdienst toveren we de parking van het Jeugdcentrum om tot een ‘old fashioned’ drive-in cinema. Met de geur van gerookte worsten, emmertjes vol popcorn, badend in het rumoer van een fabelachtige Vlaamse kermis. Gewoon gezellig zittend in je wagen en met de klank van de film via de autoradio, zoals het bij een echte drive-in hoort.

Allez Eddy Midden in het wielerseizoen en twee dagen na de aankomst van Dwars door Vlaanderen is het zeker geen toeval dat de film Allez Eddy wordt getoond. Deze film speelt zich af in 1975, het tijdperk waarin elke jongen Eddy Merckx wou worden.

vr 22 maart tickets: € 5/persoon @ parking Jeugdcentrum open vanaf 19:00, film start om 20:00 aantal plaatsen is beperkt (vol is vol)

Tip!

Allez Eddy wordt een unieke drive-in filmervaring inclusief geoliede kuiten en vers gewassen Molteni-truitjes.

➻➻ ook met de fiets of gewoon te voet ben je meer dan welkom ➻➻ je kan de film in openlucht bekijken en beluisteren ➻➻ aan de toog hangen doe je met de vrienden van wielerclub WTC Nieuwenhove ➻➻ en ja, je kan er ook je benen laten ontharen

23


film

A Dangerous Method Wenen aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. De gemotiveerde dokter Carl Jung dweept met de vernieuwende inzichten van zijn leermeester Sigmund Freud. In een intense briefwisseling en geregelde bezoeken delen ze hun passie voor de psychoanalyse. Hun vriendschap komt echter onder druk te staan wanneer Jung de bevallige patiënte Sabina Spielrein onder zijn hoede krijgt. A Dangerous Method is de beklijvende verfilming van John Kerrs succesboek uit 1993 en is van de eerste tot de laatste minuut genieten geblazen. De dialogen knetteren van zinnelijke opwinding en de beeldtaal is eenvoudig maar toch vintage Cronenberg.

ma 15 april ➻ 20:00

Nieuwe datum!

24

ticket € 5 (reductie: € 4 | -21 jaar & studenten) regie: David Cronenberg Groot-Brittannië/Frankrijk/Duitsland (2011) duur: 100 minuten met o.a. Viggo Mortensen en Keira Knightley


culturele vorming

CULTURELE VORMING Ook de cursusprogrammering in De Schakel loopt op haar laatste benen. Niettemin bieden we nog tal van interessante activiteiten aan.

Vooraf inschrijven Vooraf inschrijven is noodzakelijk, enerzijds is het aantal plaatsen beperkt, anderzijds is een minimum aantal deelnemers vereist om te starten. Inschrijven doe je bij voorkeur online en kan vanaf het ogenblik dat je dit boekje in handen krijgt.

Praktisch Na inschrijving ontvang je een overschrijvingsformulier. Je betaling bevestigt je inschrijving. Verder hoor je niets meer van ons. Noteer de data dus goed in je agenda! Vooraf kan je steeds annuleren; tot 10 dagen voor de start gratis, daarna rekenen we 5 euro administratiekosten aan. Annuleren na de cursusstart is onmogelijk, evenals terugbetalen. Als een cursus onvoldoende deelnemers telt moeten we helaas afgelasten, wat heel zelden gebeurt. Hiervan word je enkele dagen vooraf verwittigd. Dan betalen we het cursusgeld integraal terug. Het vormingsaanbod van De Schakel wordt ondersteund door Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen

Duurzaam en energiezuinig bouwen en verbouwen Infraxbouwteam

Ga je binnenkort bouwen of verbouwen? Dan word je vast geconfronteerd met beslissingen die je vaak zonder veel kennis van zaken moet nemen en moet je heel wat gesprekken voeren met mensen uit het vak (architect, aannemers, verkopers…). Met deze InfraxBouwTeamcursus verwerf je snel een basiskennis over de belangrijkste aspecten van duurzaam en energiezuinig bouwen en verbouwen binnen de bestaande energieprestatieregelgeving: ➻➻energiezuinig en duurzaam ontwerp van bouw of verbouwing ➻➻isolatie met gezonde en milieuvriendelijke materialen en het voorkomen van koudebruggen ➻➻gezond binnenklimaat en energiezuinig ventileren ➻➻efficiënt verwarmen en sanitair warm water ➻➻het benutten van daglicht, zonnewarmte en regenwater ➻➻rationeel elektriciteitsgebruik en eigen opwekking Dit initiatief kwam tot stand in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, Dialoog vzw, Infrax en stad Waregem. De lesgevers van de vzw Dialoog hebben jarenlang ervaring opgebouwd rond duurzaam bouwen. za 27 april en 4 mei (09:00 - 17:00) € 40 inclusief lunch inschrijven: www.dialoog.be (bij voorkeur) of 016 23 26 49 of info@dialoog.be

25


de chardonnay druif – koningin van de witte wijnen – laat ons niet onberoerd: een frisse Chablis, een sappige St-Véran of een volbloed Meursault worden uitgebreid geproefd. Na deze sessies mag het fameuze terroir van Bourgogne geen geheimen meer hebben ...

Streekverkenning

fietsen op de grens van Oost- en West-Vlaanderen

ma 22, 29 april; 6 mei (19:30 – 22:30) Ronny Debaere, sommelier € 35 + € 45 wijnkost te betalen aan de lesgever de eerste les.

We fietsen op een gezapig tempo langs rustige wegen en genieten van het landschap en de menselijke ingrepen erop. Langs het parcours krijgen we verhalen te horen over ecologie, water­beheer, ruimtelijke ordening, heemkunde, natuur en milieu, streekontwikkeling… Deze tocht (25 à 30 km) start en eindigt aan het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve, gaat richting Mandel, industriezone d’Hooie, via Oeselgem en Zulte, langs oude leiearmen die getuigen van de (vergane) vlasindustrie. do 18 april (14:00 – 17:00) Bernard Vandenbussche, streekverteller afspraak om 13:45 aan A. Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19, 8710 Sint-Baafs-Vijve en daar terug rond 17:00 € 5 – fiets zelf voorzien

Bourgogne van a tot z wijnproeven

We wandelen, in de voetsporen van de Cister­ciënzer monniken, doorheen de wijngaarden van Bourgondië. We proeven er de capriolen van de verguisde gamay druif uit Beaujolais vooraleer we aan het grote werk beginnen: de pinot noir druif in al haar facetten. Ook

26

Kleur- en stijladvies voor vrouwen voor en na in 3 stappen

Je streeft naar een stijl die bij je persoonlijkheid past en waar je je goed bij voelt? We beginnen met een kleurenanalyse die zich baseert op de kleur van je ogen, huidskleur en natuurlijke haarkleur gevolgd door een figuuranalyse. Zo leer je je troeven uitspelen en eventuele probleemzones verdoezelen, hoe je make-up beter kan aanbrengen en wat je best met je kapsel doet. Vanaf nu doe je geen miskopen meer en herbergt je kleerkast alleen nog perfect passende kleedjes! ma 22, 29 april; 6 mei (13:30 – 16:00) Monia Vanlancker, stijl- en kleurconsulente € 45


culturele vorming

Constantin Meunier sociaal realisme

Het werk van de Belgische beeldhouwer Constantin Meunier fungeert als uitgangspunt om te reflecteren over het begrip sociaal realisme. Strikt genomen is het een duidelijk afgebakende kunststroming in de tweede helft van de 19de eeuw, maar de realiteit van het fenomeen is veel complexer. Het sociaal realisme heroriënteert de betekenis en de functie van een kunstwerk en heeft inhoudelijke en formele implicaties waar geen kunstenaar aan kan ontsnappen. Deze cursus wil het sociaal realisme in een breder kader plaatsen. Zonder volledigheid na te streven zullen we nagaan onder welke vorm een maatschappelijk geëngageerde kunst evolueert in een moderne en een hedendaagse context. Wij maken een brug van Meunier over Lehmbruck naar Joseph Beuys om uiteindelijk stil te staan bij Michelangelo Pistoletto. wo 22 en 29 mei (19:30 – 22:00) Patrick Verlaak, Amarant € 24,50 – 21 (Amaranleden)

Filosofische leesgroep bespiegelingen rond een boek

Filosofische werken zijn vaak moeilijk te doorgronden, daarom lezen en bespreken we in etappes en in groep het boek Contingentie, Ironie en Solidariteit van Richard Rorty. Volgens de Amerikaanse pragmatist Richard Rorty is ‘waarheid’ een begrip dat niet langer houdbaar is. Meer zelfs: het is ook een nauwelijks interessant concept omdat het uitgaat van een absolute realiteit. Verhalen daarentegen zijn gelaagd, betekenisvol en dus interessanter om mee aan de slag te gaan. Ze sluiten dichter aan bij de toevalligheid (contingentie) van ons bestaan en leren ons meer over de wereld. Filosofie heeft voor hem dan ook meer op met literatuur dan met wetenschap. Nabokov, Proust, Baudelaire en andere schrijvers scherpen ons inlevingsvermogen aan en tonen ons op die manier wat solidariteit kan betekenen. De grote uitdaging van Rorty’s filosofie is een zinvol leven op te bouwen in een wereld zonder zin. Sommige mensen noemen dit tragiek, Rorty noemt het ironie. do 23, 30 mei; 6, 13 juni (19:30 – 21:30) Eva Rousselle, filosofe, Vormingplus Gent-Eeklo € 32

27


ateliers, kampen & fun

28

De eerste twee weken van de zomervakantie serveren we samen met de Sportdienst combinatiekampen waarin je sport kan afwisselen met koken, knutselen, dans, theater of film. Specifieke sportkampen of theaterateliers zitten natuurlijk ook in het aanbod. Kleuters, kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar vinden er zeker hun gading. Inschrijven kan vanaf maandag 29 april om 17:30 via www.waregem.be/sport. Na de paasvakantie wordt de zomerfolder bedeeld in de scholen en is hij online raadpleegbaar via onze website.

zomer 2013


Ook verfplannen? Opendeurdagen 11-17 maart Uitzonderlijk open op zondag 17/3! za 9 maart: preview nieuwe kleurencollectie ‘We are colour’ Schrijf je in op www.colora.be

colora waregem Wijmeriestraat 5 | 8790 Waregem T 056 60 12 14 colora.waregem@colora.be

-10%

openingsuren ma-vr: 8u30-18u za: 8u30-17u | zo: 10u-16u

Opening nieuwe kijkwoning ! OP ZATERDAG 23 EN ZONDAG 24 MAART

Ons kijkdorp is elke zondag open van 14u tot 17u30. Kom langs en overtuig uzelf. Adres : Roelskouter Deerlijk (E17, afrit 4)

*

* Aanbod onder voorwaarden

056 736 736 www.huyzentruyt.be

29


LINK | MIXED MEDIA COMMUNICATIEBUREAU www.linknv.be

FOTOGRAFIE Studio-opnames Online fotoservice Digitale fotoboeken Foto op diverse materialen

Stormestraat 23

.

8790 Waregem

.

056 60 13 37

.

find us on

Er is nog plaats voor jouw advertentie. Info? Mail ‘ik wil erin’ naar promotie@ccdeschakel.be

30


Cie Sacékripa

Coulisses Met Coulisses openen ze de gordijnen, tonen ze het leven in en uit de spotlights en brengen ze een bijzonder en speels eerbetoon aan hun leven in het circus.

do 18 april ➻ 20:00 € 14/11


maandag tot vrijdag: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00

Hoe blijf je op de hoogte? NWSBRF Geregeld versturen we een elektro­nische nieuwsbrief met een activiteiten­overzicht. Zo hoef je niets te missen, ook niet je kans op gratis tickets. Schrijf je in via onze website.

v.u. Esther Maas, Schakelstraat 8, 8790 Waregem

Reservatie en inlichtingen

Facebook Word onze fan. Magazine Vier keer per jaar ontvangen onze abonnees en andere geïnteresseerden dit magazine in de bus.

www.ccdeschakel.be

linknv.be

Cultuurcentrum De Schakel vzw Schakelstraat 8 ➻ 8790 Waregem T 056 62 13 40 ➻ F 056 62 13 50 reservatie@ccdeschakel.be IBAN-rek.nr.: BE22 0013 4443 4447

Maart Magazine  

Maart Magzine CC De Schakel Waregem.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you