Page 19

36

37

Glossari (Textos extrets del catàleg de l'exposició)

Ramon Llull, Testamentum, s.XIV

Antoni Gaudí, Església de la colònia Güell, s.XIV

Salvador Dalí, Revista Nugget, 1957

Joan Brossa, Travessia (copa amb clau), 1988

LLULL, RAMÓN (Palma?, 1232/1233 - Palma?, 1315/1316)

GAUDÍ, ANTONI (Reus, 1852 - Barcelona, 1926)

DALÍ, SALVADOR (Figueres, 1904 - 1989)

BROSSA, JOAN (Barcelona, 1919-1998)

Llull alquimista: un esforç global per actualitzar la ciència del seu temps. Personatge amb un perfil intel·lectual de gran abast, amb la seva Ars Magna provà d'articular un mètode únic per als diferents camps del coneixement. Com tots els sabers premoderns, l'alquímia feia del saber una metafísica, de la raó una mística, i de la cosmogonia una iniciació.

Dalí va ser un dels primers en reivindicar-lo quan el Noucentisme l'havia condemnat. Solitari, de religiositat profunda i un ascetisme extrem, no tot és a la vista en Gaudí: els dibuixos i maquetes (un dels primers arquitectes a utilitzar-les), els projectes de ciutats-jardí, d'envelats i pavellons impossibles... donen la mesura justa d'aquest creador de l'arquitectura orgànica.

Visionari entre visionaris, va tenir l'habilitat de fer de les visions una eina pictòrica i una teoria sobre la percepció humana, la ment i la realitat. Amb el seu mètode paranoicocrític, des de 1930, a més de trobar un lloc propi en el surrealisme, va articular un eix on desplegar tota la seva obra polimorfa: pintura, dibuix i arquitectura.

«Si no pogués escriure, als moments d'eufòria seria guerriller; als de passivitat, prestidigitador. Ésser poeta inclou totes dues coses.» Guerriller de la paraula i mag del concepte, amb la seva heterodòxia múltiple va desplegar un vertader panteisme del significat. Els seus poemes-objecte destil·len bona part del seu singular viatge per la física (i la metafísica) dels mots.

Profile for Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Quadern educatiu exposició "Il·luminacions. Catalunya visionària"  

Quadern educatiu pensat per a les escoles.

Quadern educatiu exposició "Il·luminacions. Catalunya visionària"  

Quadern educatiu pensat per a les escoles.

Profile for cccb