Page 1

Florence Nightingale 12 de maig, 1820 13 d’agost, 1910

Segurament la coneixeu com la mare de la infermeria moderna, però aquí destacarem les seves aportacions a l’Estadística. Va ser la primera dona admesa a la Royal Statistical Society britànica i membre honorari de la American Statistical Association. Va nèixer a Florència en el si d'una adinerada família anglesa. Va estudiar per ser infermera malgrat l'oposició dels seus pares. La primera vegada que l'exèrcit britànic va enviar dones a un conflicte bèl·lic, va ser enviada com a responsable d'un grup de 38 infermeres. La seva dedicació va ser impressionant, va atendre als ferits, va denunciar les pèssimes condicions higièniques en les quals es trobaven els malalts, va recopilar dades estadístiques i va començar a canviar el sistema d'atenció mèdica que fins a aquell moment es donava als ferits. En tornar de la guerra, va ser rebuda com una heroïna nacional i condecorada per la Reina Victoria. Al 1896 va caure malalta i va haver de romandre al llit fins a la seva mort, des d’allí va continuar investigant i va escriure prop de 200 llibres i informes que van tenir importants repercussions en la sanitat militar, l'assistència social, els hospitals civils, les estadístiques mèdiques i l'assistència als malalts. El Dia Internacional de la Infermera se celebra cada 12 de maig, aniversari del seu naixement.

Diagrama d'Àrea Polar

Un Google Doodle per a la Florence

Va ser pionera en la representació visual de la informació i així va convèncer a la Reina Victòria de la necessitat de millorar les condicions sanitàries en els hospitals militars, desmentint els metges en relació a les causes de mort en la guerra de Crimea: la majoria dels soldats no van morir de les ferides sinó a causa de malalties relacionades amb la falta d'higiene en els hospitals de l'exèrcit.

Per celebrar esdeveniments especials, Google canvia el seu logotip tradicional. El 12 de maig de 2009 va aparèixer un Google Doodle commemorant el naixement de la Florence. Durant la guerra de Crimea, cuidava als malalts durant la nit, fent servir un petit fanal turc com el que es veu a la imatge. Va ser per això que van començar a cridar-la “La Dama del Llum”.

Els matemàtics del mes de maig

POSTER MAI 3