Page 1

2018

Contactgegevens Lindeijerstraat 14 3121 JB Schiedam 010 471 22 19 info@ikckethel.nl www.ikckethel.nl


LENTE 2018

Vooraf U heeft dit keer de lenteuitgave van de Kethelklets in handen net voor de meivakantie, waarin u ook dit keer de vertrouwde rubrieken zult aantreffen. Er is na kerst heel wat gebeurd, waarover iets verteld kan worden. Op Klasbord of op de Facebookpagina heeft u al foto’s gezien of stukjes gelezen. Het landenproject, de verjaardagendag, het tweede rapport, diverse excursies, de paasviering, de Entreetoets, de Eindtoets, Afval the Game, de verkiezingen voor de groepen 7 en 8…..kortom u leest het in deze Kethelklets.

Op Witte donderdag hadden we een overheerlijk paasbuffet met kinderen uit andere groepen en liepen we in optocht met onze hapjes door de school. We hebben in de hal bij de piano paasliederen gezongen en hoorden het paasverhaal bij onze eigen meesters en juffen. Op de pagina’s van alle groepen leest u wat er in alle groepen de afgelopen maanden is gebeurd en leest u wat kinderen te vertellen hebben. We hopen dat er voor u weer aardig wat te lezen valt en wensen u en uw gezin een paar fijne weken toe!

De redactie

Het is Pasen, laat het horen, het is Pasen, het is feest. Na het donker van de dood, nu het zonlicht van het leven. Kijk, de lente is geboren en de winter is geweest. Pasen wordt iets nieuws aan ons gegeven. Pasen, de zon geeft weer warmte en kracht. De lente is voller van geur. de mensen vertellen een hoopvol verhaal. Het leven bloeit op en krijgt kleur. Pasen, de wind is een steun in de rug. De merel zingt vrolijk een lied. De mensen staan op, gaan op weg naar het licht; en Pasen verzacht hun verdriet.

1


2

LENTE 2018

IKC-raad De afgelopen periode heeft de IKC-raad weer een aantal vergaderingen gehouden. Verschillende onderwerpen zijn aan de orde geweest. De punten uit het udertevredenheidsonderzoek, het communicatieplan en het veiligheidsplan zijn door de directie voorgelegd aan de IKC-raad en deze worden op de eerstvolgende vergadering besproken. Een ander punt uit het oudertevredenheidsonderzoek, te weten Engels is ook aan de orde geweest. Inmiddels is een werkgroep Engels opgestart. In de teambijeenkomst wordt de visie besproken en vanaf welke groep er Engels gegeven gaat worden. De verwachting is om komend schooljaar te gaan starten. De uitbreiding in uren van de peuterspeelzaal is op dit moment in een afrondende fase. De gemeente Schiedam heeft aangegeven dat de kindgebonden uren naar 16 uur gaan. Over de invulling van deze uren wordt nog gesproken. De intentie is om in augustus te starten met de uitbreiding.

Doordat de zittingstermijn van twee leden van de IKC-raad stopt, in verband met de kinderen die de school gaan verlaten, is er een werving gestart voor twee nieuwe leden. Eén vertegenwoordiger vanuit school en één vanuit de opvang. De IKC-raad wenst u een fijne meivakantie. De IKC-raad


LENTE 2018

Ons Kindcentrum bestaat alweer meer dan een jaar. Een jaar waarin we niet hebben stilgezeten. Op het gebied van de medezeggenschap is de IKC-raad gevormd. Deze bestaat uit een afvaardiging van de oudercommissie (twee ouders en twee medewerkers) en een afvaardiging van de medezeggenschapsraad (twee ouders en twee medewerkers). In totaal bestaat de IKC-raad uit acht personen. Een belangrijk orgaan voor ons IKC waarin de stem van de ouders en het team gehoord wordt.

Naast deze medezeggenschap van ouders en medewerkers zijn we dit jaar gestart met de IKCKinderraad Kethel. Samen met de expertise van de Kleine Ambassade hebben de kinderen uit groep 6 t/m 8 kunnen solliciteren op een plek in de Kinderraad. Door middel van een sollicitatieronde zijn er twaalf zeer enthousiaste leerlingen gekozen en geĂŻnstalleerd. De Kinderraad wordt begeleid door twee medewerkers van de Kleine Ambassade en door meester Ton. Van de gekozen onderwerpen krijgen de kinderen achtergrondinformatie voordat zij een advies uitbrengen. Dit advies wordt neergelegd bij de directie. Ik ben zeer trots op de kinderen van de Kinderraad. De adviezen die ze tot nu toe hebben uitgebracht zijn zeer waardevol en bruikbaar. Ga zo door. Met vriendelijke groet,

der Meer n a v n a J ArnoutDirecteur IKC Kethel

3


4

LENTE 2018

Het A(ctiviteiten) T(eam) Een steentje bij te dragen Als ik dit schrijf is de sponsorloop al voorbij en hebben een hoop ouders/ verzorgers ons geholpen langs de route of anderszins. Ook hebben we weer kunnen genieten van onze kinderen en teamleden, misschien zelfs van familieleden die dansten op kinderen voor kinderen met het liedje ‘Fitlala! Wat is het toch leuk om aan activiteiten van onze kinderen een steentje bij te dragen en zo meer te ervaren van wat ze doen op school. Echt iets wat de moeite waard is, om tijd voor vrij te maken en energie in te steken. Naast dat het fijn is omdat vele handen licht werk maken, is het ook nog eens leuk om met elkaar in gesprek te raken en elkaar zo beter te leren kennen. Het blijft wel lastig voor ons om hulpouders/verzorgers te vinden en/of te bereiken en we zouden best van u eens horen hoe dit beter of makkelijker kan!? Ook als u het eigenlijk een beetje spannend vindt of lastig om te komen helpen ...er is altijd iets wat we

kunnen bedenken waar u zich in kan vinden om mee te helpen. Dus heeft u een idee geef het aan één van ons door of aan Arnout-Jan van der Meer en kom het eens proberen. De brieven voor de sportdag en de avondvierdaagse zijn weer meegegeven aan de kinderen en ook hier hopen we weer op veel hulp te kunnen rekenen om zo leuke activiteiten te kunnen realiseren met elkaar. Of het nu als spelbegeleider, groepsouder of voor de koffie is: alle hulp is welkom. Voor nu wensen wij iedereen een heerlijke meivakantie, hopelijk met mooi weer en gezellige dagen met de kinderen.

Jikke Het ATeam


5

5

“Create your own style... Let it be unique for yourself and yet identifiable for others�

Kleren maken en ontwerpen Contact: mihaela_cirstea2002@yahoo.com mobile: 06-53 34 11 85


6

LENTE 2018

De Peuterspeel groep De eerste maanden van 2018 zitten er al weer op. Wat gaat de tijd toch snel! Wij hebben weer een hoop dingen meegemaakt in onze groep. In januari zijn wij begonnen met het thema ’Brr, ik heb het koud’. Wij hebben zelf sjaals, mutsen en wanten geknutseld in de groep. Verder hebben wij gemeten welke sjaal het langste was, lekker gekliederd met scheerschuim en gespeeld in de kledingwinkel. Tijdens de nationale voorleesdagen heeft de moeder van Arjun bij ons voorgelezen. Ook kwam Lonneke van de bieb bij ons langs om het verhaal van ’Ssst, de tijger slaapt’ voor te lezen. Dit was super gezellig omdat ook alle ouders hierbij aanwezig waren. Met het landenthema van het IKC zijn wij aan de slag gegaan met Nederland. Ons thema was dan ook ‘Ik woon in Nederland’. De kinderen hadden schilderijen gemaakt voor ons eigen Rijksmuseum. Daarnaast hadden wij Kinderdijk met onze zelfgemaakte molens. Regelmatig deden wij in de kring ’Proeverij Kethel’. Wij leerden de kinderen kennis maken met verschillende Hollandse producten zoals drop, pindakaas, hagelslag, yoghurt, kaas, tomaten en melk. Tijdens de verjaardagendag zijn wij erg verwend door alle kinderen. Het was een gezellige ochtend met veel leuke spelletjes. In maart zijn wij begonnen met het

thema ’Dit is mijn familie’. Een topper is de familiewand, de kinderen vinden het erg leuk om aan elkaar te vertellen wie er bij hun familie hoort. Ook de ouders staan ’s morgens te kijken bij de wand. Op maandag krijgen wij sinds kort gym van meester Erwin. En dat is leuk, gym van een echte meester! In de eerste maanden van het jaar heeft Terry op de woensdag bij ons stage gelopen. De kinderen vonden het erg gezellig dat zij met hen kwam spelen. Op donderdag 29 maart hadden wij het paasontbijt. Groep 8b kwam samen met juf Carola bij ons ontbijten en wat was dat gezellig! De peuters hebben zelfs twee keer gegeten. Wanneer u dit leest zijn wij bezig met het thema ’Wat groeit daar’. In de groep hebben wij een bloemenwinkel en in onze moestuinbak komen ook weer nieuwe plantjes. Leuke uitspraken van de kinderen - Mijn lievelingseten is Pasghetti Ryan - Mijn moeder heeft een groen biwi gekocht in de winkel - Lotte - Ik vind deze bobbellebobbelbaan leuk - Thijs - Lotte en Mevi hebben in de kring een korte recensie gegeven over de film van Pieter Konijn. De meiden konden het goed vertellen en vulden elkaar aan. Wij wensen jullie een hele fijne meivakantie!

Jacqueline en Kim


LENTE 2018

7


8

LENTE 2018


LENTE 2018

Berichten uit groep 1 en 2

BERICHTEN UIT GROEP 1 en 2 BERICHTEN UIT GROEP 1 en 2

Wat gaat het jaar toch weer snel! Het voorjaar is alweer begonnen! Wat gaat het jaar toch weer snel! Het voorjaar is alweer begonnen! Ons thema gaat daarom niet voor niets over het thema ‘lente’. Ons thema gaat daarom niet voor niets over het thema ‘lente’. Alle jonge diertjes en bloemen zijn besproken. Er zijn veel liedjes Alle jonge diertjes en bloemen zijn besproken. Er zijn veel liedjes aangeleerd en knutselwerkjes gemaakt. aangeleerd en knutselwerkjes gemaakt.

Met de klas hebben we een lente wandeling gemaakt om te kijken of we al nestjes in de bomen zien, Met de klas hebben we een lente wandeling gemaakt om te kijken of we al nestjes in de bomen zien, knoppen aan de bomen zien groeien en vogels horen fluiten. knoppen aan de bomen zien groeien en vogels horen fluiten. Ook Raai is veel aan bod gekomen. Bij het rekenen heeft hij ons geholpen met tellen tot 10, maar ook Ook Raai is veel aan bod gekomen. Bij het rekenen heeft hij ons geholpen met tellen tot 10, maar ook de begrippen groot-klein, veel-weinig en dik-dun zijn aan bod geweest. de begrippen groot-klein, veel-weinig en dik-dun zijn aan bod geweest. De letter W stond dit thema centraal. Alle woorden die met deze letter beginnen zijn opgenoemd. De letter W stond dit thema centraal. Alle woorden die met deze letter beginnen zijn opgenoemd. Wat weten de kinderen er al veel! Wat weten de kinderen er al veel! Knutselen kunnen de kleuters toch uit den kunst! Met papier, klei of verf. Een verftekening met een Knutselen kunnen de kleuters toch uit den kunst! Met papier, klei of verf. Een verftekening met een jong diertje en zijn moeder is voor hen geen probleem. Wat een kunstenaars! jong diertje en zijn moeder is voor hen geen probleem. Wat een kunstenaars! Ook het Paasfeest is gevierd met een heerlijk Paasontbijt en alle vrolijke Paasliedjes. Alle kinderen Ook het Paasfeest is gevierd met een heerlijk Paasontbijt en alle vrolijke Paasliedjes. Alle kinderen hadden iets lekkers voor dit ontbijt meegenomen. De bovenbouw hielp ons met smeren en uitkiezen. hadden iets lekkers voor dit ontbijt meegenomen. De bovenbouw hielp ons met smeren en uitkiezen. Wat was dit een geslaagd feest! Wat was dit een geslaagd feest!

9


10

LENTE 2018

1/2 A


1/2 B LENTE 2018

11


TRANSPORT & OP-/OVERSLAG

sinds 1928

UW PARTNER IN TANK-, BULK- EN CONTAINERTRANSPORT MET EIGEN OP- EN OVERSLAG FACILITEITEN WWW.VANTIELTRANSPORT.NL

Van Tiel Transport is gespecialiseerd in tank-, container-, bulk-, koeltransport en distributie. Van Tiel heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een

ADMIRAAL DE RUYTERSTRAAT 27 3115 HA SCHIEDAM T 010 - 473 11 44 INFO@VANTIELTRANSPORT.NL

volwaardig partner als het gaat om vraagstukken op het gebied van transport. Van Tiel Transport onderscheidt zich door een grote mate aan flexibiliteit, direct contact met de klant en een state of the art automatiseringssysteem.


LENTE 2018

1/2 C

13


14

LENTE 2018 Het lijkt wel of de tijd af en toe een maand van ons steelt. Januari en februari werden gekleurd door veel griep en veel Cito-toetsen en natuurlijk het project. Hopelijk is elk kind iets meer te weten gekomen over Italië. Daarnaast hadden we elke woensdag dansles van juf Miek. Dat deden we met heel veel plezier. Bij de voorstelling waar iedereen mocht kijken waren we opeens best een beetje verlegen. Tussendoor stond daar opeens ook nog de Fiepbus, een leuke verrassing zo op de maandag na de vakantie. Alles tegelijk heeft zo zijn voordelen, maar soms is het wat veel. We zijn inmiddels hard op weg naar de afronding van het schooljaar. Maar er moeten nog wat bergjes verzet….en dat wordt moeilijker met mooi weer. Want ouders genieten ook van de zon en de barbecue en nog wat leuke uitjes. Voor ons als leerkrachten kost het soms wat extra inspanning om de kinderen op maandag weer in het gareel te krijgen. Deze klas gaat ervoor, ze willen allemaal vooruit. De meeste kinderen lezen dat het een lieve lust is. We zijn ook altijd extra blij als juf Silvia ’s morgens komt voor het inlooplezen, dan komt ieder groepje extra lang aan de beurt. We leren nu moeilijke woorden lezen met de i (die klinkt als

3A

De groep die bergen verzet een j) aan het eind, meerlettergrepige woorden (bakken/water/verjaardag), de eind d of b (paard ,bob), de stomme e die klinkt als de u (water/ begrijp). Ook leren we begrijpend lezen met vragen over wie/waar/ welke/hij/zij…allemaal behoorlijk pittig, maar als juffen zijn we dolblij met de nieuwe leesmethode.

Nou juf…dat is echt niet zo bij wortol en mantol . Ik moest hier echt om lachen, meisje had heel goed nagedacht. Ik heb uitgelegd, dat Rotterdammers en dus ook Schiedammers de neiging hebben de stomme e als een o uit te spreken. Het is maar hoe je het bekijkt:

Met rekenen tellen we al tot 100 en soms al terug. We oefenen heel veel met splitsen/optellen en aftrekken. We zetten voorzichtige stapjes met de sommen tot 20…nee niet als een aangeleerd opzegversje, dat is een kunstje, geen rekenen. Je moet weten en snappen wat je doet bijv. 16= 6 + .( dus 16 is niet hetzelfde als 6, er moet nog 10 bij) De schriftjes zien er uit alsof ze erg intensief gebruikt zijn en dat is dan ook zo. De groep heeft het heel gezellig met elkaar, als ik om mij heen kijk wanneer ik voorlees, zie ik dagelijks jongetjes het haar van de buren zachtjes kroelen of invlechten. Geen kind protesteert, behalve de juf als het te druk wordt. Bijgevoegd zien jullie een paar grappige fouten uit het werkboekje van Veilig leren lezen. 1 opdracht was: Vul woorden in met de eind i…jullie zien het resultaat. Ook grappig was het moment waarop ik de klas uitleg gaf over de stomme e in meervoudwoorden. Jongens denk er aan, je hoort een u maar er staat een e. Een meisje schudt nadrukkelijk van nee. Dus ik herhaal het nog maar een keer. Denk eraan, je ziet een e maar je zegt een u. Meisje schudt nog nadrukkelijker van nee. Dus ik vraag: Wanneer dan niet?

Voor de laatste periode staan er nog een paar leuke dingen op het programma, waaronder de sportdag en de bijenexcursie. Maar nu natuurlijk eerst genieten van twee weken vakantie, zodat we allemaal uitgerust beginnen aan de laatste ronde. Fijne vakantie allemaal,

Juf Connie


LENTE 2018

15


16

LENTE 2018

Als je maar je best doet De afgelopen periode heeft groep 3 zich weer aardig in het zweet gewerkt. We oefenden flink voor de voorstelling ’Dans in zicht’. Wat was dat leuk! En wat een opkomst van ouders ook! We werden er stil van. Dat er af en toe een leerling op de grond viel hoorde erbij. Vallen en opstaan. Net als met werken, de Cito’s en andere toetsen. We willen heel graag goed ons best doen en geen fouten maken, maar fouten maken mag, zeggen de juffen altijd ! Als je maar je best doet. En dat doen ze hoor! Ze werken keihard. De toetsen zijn gemaakt, de rapporten uitgedeeld en hopelijk zijn er een heleboel trotse ouders. Juf Anneke is er eventjes tussenuit geweest, maar gelukkig is zij weer helemaal aan het werk en zijn we heel blij dat ze weer terug is. We bedanken hierbij Juf Tiny die heeft ingevallen in onze groep. De projectweek zouden we bijna vergeten. In elke klas was een ander land te bewonderen. Wat een mooie knutsels en lekkere hapjes waren er. Onze kinderen leerden

3B

zelfs een Frans liedje. Naast al die leuke dingen gaan ook de ’gewone’ lessen dagelijks door. We lezen elke ochtend met leesmoeders. Hierbij wil ik deze ouders graag in het zonnetje zetten. Wat fijn dat u elke dag komt helpen lezen. Dankzij u maken we extra leeskilometers. Elke dag even lezen zorgt ervoor dat het leestempo omhoog gaat. U oefent thuis toch ook met uw kind? Zeker in de vakantie is het fijn als uw kind nog regelmatig in de boeken kijkt. Letters en woorden foutloos schrijven is nog wat lastiger. De leesproblemen hoeven in eerste instantie nog niet allemaal goed geschreven te worden. Zo kan een kind woorden met een -d achteraan al snel lezen, maar schrijven wordt moeilijker. Uw kind leest op dit moment meer dan dat het zelf kan schrijven. Als uw kind toch woorden schrijft waarin spelfouten zitten, hoeft u dat nog niet direct te verbeteren. Rekenen is een vak dat wij ook elke dag doen. We proberen nu steeds meer sommen in ons hoofd uit te rekenen. In ieder geval de sommen tot en met tien moeten we nu toch wel kunnen dromen. Voordat we in ons schrift gaan werken doen we dagelijks verschillende rekenspelletjes op ons wisbordje of op het digibord. We tellen door vanaf een bepaald getal, maar we

tellen ook terug. Wat zijn de buren van 56 (55 en 57) en we tellen met stappen van 2, 5 of 10 tegelijk. We kunnen ook al een getallenrij opnoemen, zelfs als we niet bij 1 beginnen, maar bijvoorbeeld bij 18. We werken dus flink aan het automatiseren. De splitsingen tot tien moeten we nu eigenlijk ook wel kunnen dromen. Af en toe mogen we gelukkig ook nog even lekker buiten spelen of gymmen. De zandbak is weer open, de lente is begonnen, heerlijk! De kinderen werken zó hard, wij zijn erg trots! Nu op naar de laatste maanden, die vast ook weer erg leuk en leerzaam zullen zijn. Groet,

Juf Anneke en juf Kirsten


LENTE 2018

17


18

LENTE 2018

i e d B ste ou ers en k nderen, Wat is er de afgelopen weken in groep 4 toch weer veel gebeurd. En wat hebben we het leuk gehad met elkaar. Voorleesontbijt Eind januari was het voorleesontbijt. Dit keer werd er voorgelezen door moeders in de klassen. Bij ons in de klas heeft de moeder van Emani voorgelezen uit het boek: Dag poes! Een boek over verschillende katten die jaloers, blij, boos of verdrietig waren. Daarna hebben we zelf ook een mooie kat gemaakt met krijt.

excursie geweest naar de Boshoek. Het thema was lentekriebels. We hebben kikkers en padden in verschillende ontwikkelingsstadia gezien en hoe een rups een vlinder kan worden. Het was een erg leuke dag!

Schoolproject We zijn het schooljaar begonnen met het schoolproject ‘landen’. Wij hadden het land Spanje en hebben veel geleerd over Spanje. Zo heeft juf Isabel een les Spaans gegeven en hebben we geleerd om te tellen en een paar kleuren te noemen. Ook hebben we een gastles gehad van juf Maria over Spanje, en waar ze allemaal van houden. In de klas hebben we een mooi doosje met mozaïek gemaakt, zoals Gaudi ook gedaan heeft in Spanje. Deze waren ook erg mooi geworden. Excursie Lentekriebels In april zijn we op een leerzame

Ook hebben we tot nu toe de tafels 0, 1, 2, 3 ,4, 5 en 10 geleerd. Deze zijn we ook hard aan het oefenen. Zodat we deze aan het eind van het jaar kunnen dromen. Zo hebben we elke woensdag de tafeltoets. De kinderen in de klas oefenen er al hard voor en het gaat erg goed.

4

Rekenen In de klas hebben we verder veel geoefend met sommen onder de 100. We kunnen vanaf elk getal sprongen van 10 vooruit of terug maken. En ook hebben we familiesommen geleerd. Als je de som 5 + 3 = 8 weet. dan weet je 65 + 3 = 68 ook. Vervolgens leerden we om met een lege getallenlijn te werken. We oefenen in de groep ook vaak het springen naar een getal.

Taal Bij taal zijn we bezig geweest met de zin. Hoe ziet een zin eruit? Waar begint deze mee? Hoe eindigt een zin? Welke woorden kun je toevoegen om een zin langer te maken? Ook hebben we veel geleerd over huisdieren. Hoe moet je voor ze zorgen? Wat hebben ze nodig? Hier hebben we ook een handleiding en een informatieve tekst over geschreven. Dit was best lastig, maar het is ons allemaal gelukt!

Begrijpend lezen Sinds kort hebben we ook het vak begrijpend lezen in de klas. Hierin leren we wanneer je een tekst leest. Wil je iets weten? Of lees je het voor je plezier? Dit is heel belangrijk om te weten voordat je een tekst gaat lezen. Ook hebben we geleerd om naar de vorm van de tekst te kijken en de plaatjes. Zodat we voor het lezen al iets kunnen vertellen over de tekst. We gaan alweer de laatste schoolweken van het jaar tegemoet. Ik heb er enorm veel zin in! Maar eerst een welverdiende vakantie! Geniet ervan en tot in mei!

Juf Denise


LENTE 2018

Wist U dat………....? groep 4

…….wij een tafelster hebben in de klas. Als je een tafel kent, mag je er een sticker op plakken….. ………… dat we met zijn allen een leuke groep zijn en veel kunnen leren……. ………. de juf maar 24 jaar oud is……. ………………………………………………….we elke woensdag een tafeltoets hebben…… ………….. we een chill-hoek hebben in de klas……………………… ………………………………. we het boek: De wraak van Lorre lezen ………………………. elke dinsdag en woensdag juf Kim ook in de klas is……. ………………….. onze juf een beetje grappig is soms….. ……………………………….dat Jathan veel van geschiedenis weet…… …………… we hele goede voetballers hebben in de klas…… ………………… we ook hele goede rekenaars hebben in de klas…….. ………… we hebben alle hoofdletters kunnen schrijven….. .......................................….. dat iemand verkering heeft..... ……… de juf altijd een staart of een knot in heeft en schoenen draagt met groene zolen.…. ……………… er één jongen in de klas Fries praat……….. …………………………. Maja graag een armband om heeft………… …………………Diégo heel grappig is…………. ……………………………dat sommige kinderen een naam uit een ander land hebben……….. ……………….. dat we soms op de tafels mogen staan…. ……………… dat we veel oefenen met lezen………. ………………..dat Emani 7 jaar is en al een grote stoel heeft………………

19


LENTE 2018

21


22

LENTE 2018

l e nte kri e bel De Klas Het voorjaar is begonnen. De dagen duren langer, de zon schijnt meer en de temperatuur stijgt. We zijn al over de helft van het schooljaar heen. Wat gaat de tijd hard. De afgelopen weken hebben we hard gewerkt. We hebben veel geleerd, maar niet alleen van de meester, ook van elkaar. Dit doen we met coöperatief (samenwerkend) leren.

aan de hand van de titel en de plaatjes. Ook leren we welke soorten teksten er zijn.

Op deze manier oefenen we bijvoorbeeld de tafels en klokkijken. In januari/februari hebben we de Cito toetsen gemaakt dit was wel even ’zweten’. Ook zijn we in groep 4 begonnen met een nieuw vak: begrijpend lezen. Bij dit vak leren we voor het lezen van een tekst te voorspellen wat er in de tekst staat

De vader van Jolein, die in Engeland geboren is, heeft ons tijdens een presentatie veel verteld over het land. De presentatie sloot hij af met een heuse quiz, wat heel erg leuk was.

4/5

Naast het harde werken in onze boeken en schriften hebben we ook het project over Engeland gehad. We hebben het met elkaar veel geleerd over het land, de taal en het eten. We hebben met elkaar een High-tea georganiseerd, ouders hebben toen heerlijke hapjes voor ons gemaakt. Op de verjaardagen dag hadden we een heus Engels ontbijt compleet met bacon, witte bonen in tomatensaus en gebakken ei.

Ook wij hebben veel geknutseld over het land. Naast het knutselen heeft groep 5 muurkranten gemaakt over typisch Engels eten, de landschappen in Engeland, Londen, de Engelse koninklijke familie en over de vlag. De afsluiting van het project op het plein met de vlaggenparade was ook erg leuk en natuurlijk de kijkavond.

We hebben ook met elkaar het Paasfeest gevierd. Na een heerlijk ontbijt hebben we met de onderbouw paasliedjes in de hal gezongen. De liedjes ging over nieuw leven… van donker naar licht. Na het zingen hebben we in de klas het passie- en paasverhaal gehoord. De lente is al echt aangebroken Daarom zijn we met elkaar op excursie geweest naar het NMEcentrum voor de excursie: ’Lentekriebels.’ We hebben met elkaar een leuke periode achter de rug. Iedere dag weer is het voor mij als leerkracht een ’feestje’ om de kinderen in deze klas onderwijs te geven. Voor en met elkaar. Mede namens de kinderen van groep 4/5

Henri Sneller


LENTE 2018

23


24

LENTE 2018

Wat gaat het schooljaar toch snel. Het lijkt nog maar heel even geleden dat we met elkaar in groep 5 zaten maar ondertussen telt het schooljaar nog een week of 10 en dan is het alweer zomervakantie. We hebben al heel veel geleerd. Zo kennen de meesten in de klas nu eindelijk alle tafels goed, zijn we bezig met grote tafelsommen zoals 5x43. En krijgen we zelfs al delen met rest!

Dat laatste is soms nog best wel lastig. Daarom is het heel belangrijk dat de tafel sommen goed en snel worden beheerst. Bij spelling komen ook regelmatig de ”jager” en ”bakker” woorden voorbij. Deze spellingregel gaan we steeds beter snappen. Ook hebben we een aantal leuke excursies gehad! We zijn naar het gemeentearchief geweest voor een les over de geschiedenis van Schiedam en vrouwe Aleida. We gingen met de hele klas in de tram. Gelukkig hadden we genoeg ouders mee die ons hielpen met in en uitstappen. Op het stadserf kregen we eerst het een en ander te horen over de geschiedenis van Schiedam en de ruïne die er vlakbij staat. We zagen op schilderijen en afbeeldingen hoe het kasteel er vroeger uit gezien heeft. Daarna mochten we ons eigen wapen ontwerpen en schrijven met een echte ganzenveer. Aan het einde van de excursie mochten we zelfs nog even de ruïne in. Daar woonde een duif, die noemden we de koning. Hij was wel een beetje bang voor ons.

5

Een week later hebben kennis gemaakt met de schrijfster Janneke Schotveld. Zij is bekend van de Superjuffie boeken. Toen mochten we alweer met de tram op reis! Na de meivakantie gaan we allemaal onze eerste presentatie geven. Hier

hebben de meeste kinderen heel veel zin in. We kiezen een onderwerp uit, bereiden dat thuis voor en vertellen vervolgens ons verhaal aan de klas, helemaal uit ons hoofd, met een klein spiekbriefje erbij. Wij wensen alle kinderen een hele fijne meivakantie en zien jullie na de vakantie graag gezond en wel weer terug. Heel veel groetjes van,

Ilse Hoekstra en Sharon Kösters- Mooij


LENTE 2018

25


26

LENTE 2018


LENTE 2018

T F W


28

LENTE 2018

even terug blikken! De tweede schoolkrant van dit jaar en er is inmiddels weer heel wat gebeurd in groep 6. Op ons tweede rapport hebben we kunnen zien dat we heel hard werken. Met rekenen komen we nu steeds vaker breuken tegen en met taal ruiken we steeds een beetje meer aan zinsontleding. Leuk, maar ook pittig. Met geschiedenis hebben we gewerkt over de industriële revolutie. Wat was het gaaf om met elkaar te kijken naar een echte stoommachine! Vervolgens door naar de digitale revolutie en aan de slag met Bee-bots. We lieten de Bee-bots een route rijden, die wij bepaalden.

6

In groep 6 zijn we op dit moment druk bezig met de presentaties. In de groep wordt er drie keer in de week een presentatie gehouden. Het is leuk om te zien dat kinderen elk op hun eigen manier een interessant verhaal weten te vertellen voor in de klas. De kinderen luisteren aandachtig tijdens zo’n presentatie en weten na afloop goede vragen te stellen. In de afgelopen periode hebben we afscheid genomen van juf Anne. Zij loopt nu stage in groep 1/2A. Gelukkig kwam er na juf Anne een andere juf bij ons in de groep. Juf Heidi is als onderwijsassistent in onze groep gestart en daar zijn we heel blij mee. Ze is niet alleen heel lief en enthousiast, maar kan ons ook heel goed bij van alles helpen. We kunnen echt niet meer zonder haar en we hopen zij niet meer zonder ons…. Buiten de gewone lessen hebben we ook aardig wat extra dingen gedaan. Zo hebben we met de klas een ochtend vogels gekeken. Met een verrekijker gingen we naar buiten en hebben we heel veel verschillende vogels kunnen bewonderen. Binnen in het educatiecentrum deden we allerlei opdrachten rondom vogels. De moeder van Jazz heeft in onze klas voorgelezen tijdens de nationale voorleesdagen. We hebben met elkaar weer meegedaan met de warme truiendag. In een lekkere warme trui naar school, zodat we met heel de school in het kader van duurzaamheid de verwarming een paar graden lager konden zetten. We hebben een geslaagde verjaardagendag gehad tijdens het project over de Verenigde Staten.

Wat was het gaaf om over dit land te werken en wat zag ons lokaal er mooi uit. We zijn heel veel te weten gekomen over de VS door een bezoek van iemand van de Amerikaanse Ambassade. Hij had een interessante presentatie voor ons gemaakt en heeft bijna al onze vragen kunnen beantwoorden. Ook heeft hij ons uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen bij de Amerikaanse Ambassade in Wassenaar. Dat is natuurlijk heel bijzonder. Op het moment dat dit stukje geschreven wordt, hebben zijn we hier nog niet geweest maar zijn we het druk aan het voorbereiden. Het belooft een leuke ochtend te worden. Tijdens het project over de VS hebben we ook meegewerkt aan twee afleveringen van Studio Pluis. We hebben een reportage gemaakt over onze school en een reportage over de VS. Er kwam heel wat bij kijken, maar het was een geweldige ervaring. Het resultaat mag er zijn! Heeft u het gezien? Zo niet, dan zijn de afleveringen (Studio Pluis aflevering 19 en 20) terug te vinden op Youtube. Na het project kwam al snel Pasen op school en zijn we gestart met het project Afval the Game. Pasen was erg fijn en gezellig. We hebben ontbeten met groep 1/2C en in de klas naar het paasverhaal geluisterd. De meester had op het bord mooie platen bij het verhaal. Het project Afval the Game staat dit jaar in het teken van het inzamelen van elektrische apparaten. We hebben geleerd waarom het belangrijk is om deze apparaten niet bij het restafval te gooien maar in te leveren. Zo kunnen ze hergebruikt of gerecycled worden. Dat is een heel stuk beter voor het


LENTE 2018 milieu. We doen op dit moment enorm ons best zoveel mogelijk elektrische apparaten te verzamelen voor in de container, die speciaal voor het project op ons schoolplein staat. En ook op andere manieren proberen we punten te verzamelen om hoog te eindigen in het klassement van afval the game. We zullen zien of dat gaat lukken. Aan onze inzet zal het in ieder geval niet liggen. Naast afval the game doet onze klas ook nog mee met het project �Van boven is alles anders�. Het project bestaat uit een voorbereidingsles in de klas en een bezoek aan de Grote of St. Janskerk en de toren. Tenslotte staat er ook nog een excursie gepland naar het gemeentearchief. Hier gaan we op zoek naar sporen van onze eigen geschiedenis. Deze laatste twee uitstapjes horen bij een leergang cultureel erfgoed, waaraan Schiedamse scholieren kunnen deelnemen. Het is wel duidelijk. In groep 6 vervelen we ons zeker niet. We hebben echt een hoop gedaan en meegemaakt. Gelukkig waren het allemaal leuke dingen en hebben we er van genoten met elkaar. Het is dan nu wel even lekker de komende twee weken te kunnen gaan uitrusten van het harde werken en alle projecten. Na de vakantie gaan we er dan weer tegenaan in groep 6. Wij wensen u een hele fijne meivakantie.

Ton van Hemmen & Liesbeth van Esch

29


30

LENTE 2018

Beste ouders, Het is april en volop lente. Straks na de meivakantie gaan we al beginnen aan de laatste periode van groep 7. De afgelopen periode zijn er weer veel dingen gebeurd. Januari stond in het teken van de citotoetsen terwijl het gewone werk gewoon doorging. In februari hebben we veel gehoord over het land Ghana tijdens het landenproject, Veel informatie hebben we zelf verzameld in groepjes en er een werkstuk van gemaakt. Ook kregen we informatie te horen van maar liefst twee sprekers die in Ghana zijn geweest en ons veel konden vertellen (en laten zien) over wat zij meegemaakt hadden. Ook had een aantal kinderen aardig wat materiaal meegenomen. Aan het eind van de projectweken hadden we de verjaardagendag die erg gezellig was en hebben we afscheid genomen van Gijs Hoogendoorn die weer naar Huizen is verhuisd. We wensen hem succes op zijn nieuwe (oude) school en hopen dat hij het naar zin zal hebben daar.

7

Na de voorjaarsvakantie zijn we begonnen met de presentaties en die zijn heel gevarieerd! De kinderen doen enorm hun best om over hun onderwerp van alles aan de klas te vertellen. Materiaal wordt uitgestald op tafel, een mooie PowerPoint gemaakt en een verhaal verteld waar goed op is geoefend. Er worden soms kritische vragen gesteld, opbouwende kritiek gegeven in de vorm van tips en natuurlijk worden als kers op de taart altijd een aantal tops genoemd en tot slot wordt elke presentatie beloond met een cijfer. We zijn inmiddels ook druk bezig met het tweede werkstuk dat in juni klaar moet zijn. De eerste werkstukken zagen er goed verzorgd uit en heb ik met plezier gelezen. We lezen zelfs de werkstukken van elkaar! Op sportgebied hebben de kinderen laten zien dat ze prima kunnen voetballen, want zowel de jongens als de meisjes hebben meegedaan aan het schoolvoetbaltoernooi in maart. De jongens zijn zelfs eerste geworden van hun poule! Goed hoor! Na de voorjaarsvakantie zijn we ook druk aan de slag gegaan om ons voor te bereiden op het verkeersexamen op donderdag 5 april. Gelukkig zijn we allemaal geslaagd! Nu nog het praktijkgedeelte in juni‌.. En we hebben ook ons uiterste best gedaan op de Entreetoets twee weken daarna. Na het kennismakingsboekje gemaakt te hebben wist iedereen wat voor soort vragen er gesteld konden worden. De kinderen kunnen steeds beter laten zien dat ze zelfstandig kunnen werken maar ook samen kunnen werken. Soms is de lesstof best wel moeilijk. We leren een dialoog te schrijven en hoe we naast het

onderwerp, het gezegde en het lijdend voorwerp ook het meewerkend voorwerp kunnen vinden in een zin, we leren rekenen met procenten en kommagetallen, werken met geschiedenis over de opkomst van het Christendom en de kruistochten en de topografie van heel Europa, we leren diverse woordsoorten en de werkwoordspelling. Van alles wat dus. We zijn ook creatief bezig geweest en kregen zelfs met gym een clinic tennis. We zitten niet stil, zoals u kunt lezen. We hebben nu wel even wat vrije dagen verdiend! Geniet met elkaar van twee weken meivakantie met mooi lenteweer!

Juf Greetje


LENTE 2018

31


32

LENTE 2018

De kinderraad geeft advies De kinderraad is een groep kinderen die de school nog beter probeert te maken dan dat hij al is. Het zijn kinderen uit groep 6,7 en 8. Wij hebben tot nu toe drie adviezen gegeven. We gaan wat vertellen over de laatste twee adviezen: Bij het tweede advies gingen we uitzoeken of elke klas wel goed afval scheidt. En als dat niet zo was wat we dan zouden kunnen veranderen. De meeste klassen deden dat goed maar de kleutergroepen deden het nog niet. Dat is natuurlijk niet zo gek want het is nog moeilijk te begrijpen hoe je afval moet scheiden. Toen kwam de kinderraad op het idee om een kleine presentatie aan de kleuters te geven over afval scheiden. Dit hebben wij dus gedaan. We hebben allemaal een kleutergroep uitgekozen om een presentatie aan te geven. Het was erg leuk om te doen. Nu weten de kleuters ook in welke bak je het afval moet doen. We hebben er nu voor gezorgd dat we met heel de school afval scheiden! Bij het derde advies gingen we kijken wat de verschillen en de gelijkenissen waren tussen de opvang en school. Omdat een IKC ervoor staat dat opvang en school in verbinding moeten staan met elkaar. Ook gingen we kijken of er nog tips waren om de BSO nog beter en leuker te maken. Voordat we naar de BSO zelf gingen, mochten we een paar kinderen uit verschillende klassen interviewen. Bij de oudere kinderen kwam er uit dat

er nog niet super veel leuke dingen om te doen zijn voor ze, terwijl de wat jongere kinderen zeiden dat ze het super leuk vonden en dat ze veel te doen hebben bij de BSO. De volgende les gingen we naar de BSO zelf. Daar kregen we eerst een rondleiding en we mochten allerlei vragen stellen. Dat was erg leuk en interessant! We kwamen er wel achter dat er ook wat verschillen zijn bijvoorbeeld dat ze een ander thema hebben dan op school. Ons advies was eigenlijk dat de opvang en de school wat meer contact moeten hebben met elkaar over thema’s. En dat de ouderen kinderen uit groep 7 en 8 misschien eens een keer een middagje komen helpen bij de opvang om de juffen te ondersteunen en het nog leuker te maken voor de kinderen. Deze adviezen hebben we gegeven aan meester Arnout-Jan, juf Sanne, meester Ton van de school en juf Suzanne van de opvang en natuurlijk met de juffen van De Kleine Ambassade. Groetjes,

Ra ven n e e n F lori Ma rit, uit groep 8a


34

LENTE 2018

Het interview! Wij mochten meester Remco interviewen. Meester Remo is een kleutermeester die in alle groepen 1/2 werkt. Wil je meer over meester Remco weten?

Lees dan dit interview! Vraag 1: Hoe heet u? Antwoord: Ik heet Remco. Vraag 2: Hoe oud bent u? Antwoord: Ik ben 22 jaar oud. Vraag 3: Heeft u een relatie? Antwoord: Nee, ik heb op dit moment geen relatie. Vraag 4: Zit u nog op school? Antwoord: Nee, ik ben 2 jaar geleden afgestudeerd. Ik wil volgend jaar wel weer beginnen. Maar ik weet nog niet precies wat ik dan wil gaan doen. Vraag 5: Waar woont u eigenlijk? Antwoord: Ik woon in Schiedam-West. Vraag 6: Wat vind u leuk aan kleuters? Antwoord: Ik vind kleuters heel erg lief, ze zijn ook heel erg eerlijk. Ze laten hun emoties heel erg merken en dat vind ik heel erg fijn. Vraag 7: Wat doet u in uw vrije tijd? Antwoord: Eigenlijk niet zo heel erg veel, maar ik kijk bijvoorbeeld Netflix of ik ga gamen. Maar het liefst spreek ik met vrienden af. Vraag 8: Doet u aan sport? Antwoord: Nee op dit moment niet. Ik heb wel gevoetbald, maar misschien wil ik het weer gaan oppakken als ik er tijd voor heb.

Vraag 9: Heeft u huisdieren? Antwoord: Ik zelf niet, maar mijn moeder heeft wel 2 katten. Vraag 10: Woont u op uzelf? Antwoord: Nee, ik woon nog bij mijn ouders. Ik heb eigenlijk twee huizen namelijk het huis van mijn moeder en het huis waarin ik samen met mijn broer woon. Dit was het interview met meester Remco. We hopen dat jullie nu meer over hem te weten zijn gekomen. Groetjes,

Marit, Wilma en Femke uit groep 8a


LENTE 2018

Weer een bericht vanuit de Na de kerstvakantie is het in groep 8 veel gegaan over het Voortgezet Onderwijs. In november zijn alle ouders op school geweest om te horen welk advies hun kind van school meekrijgt. Met dit advies op zak zijn de leerlingen met hun ouders de informatieavonden van de diverse voorgezet onderwijsscholen gaan bezoeken, een aantal van jullie heeft zelfs op de scholen proeflessen gehad. Het schooladvies is hierbij handig, omdat je dan gerichter kunt zoeken naar een school die bij je past. Na de informatieavonden organiseerden de voorgezet onderwijsscholen ook nog open dagen. Op die dagen konden de leerlingen de gehele school bekijken en praten met leerlingen die al op die school zitten. Zo kon iedereen de sfeer proeven en dat maakte je keuze makkelijker. De afgelopen weken heeft iedereen zich moeten inschrijven op een school en is het nu even afwachten of je

groepen 8

wordt aangenomen, maar dat zal vast goed komen! Naast de ’middelbare’ hebben we in de klassen hard gewerkt. Het jaar is nog niet helemaal klaar namelijk, een erg belangrijke toets komt er nog aan! De CITO eindtoets. In de klas zijn we ons er al een beetje op aan het voorbereiden. Wat voor vragen worden er nou gesteld? Hoe pak je zo’n vraag aan? 17-18-19 april is het zover, succes allemaal! Tijdens de rekenlessen werken we nu alleen in thema’s, 2 weken lang werken we aan bijvoorbeeld: alleen breuken, procenten, getallen en bewerkingen, meten en meetkunde. Elke leerlingen werkt nu op zijn of haar eigen niveau en dat vindt iedereen prettig.

ons pasten. Op 21 maart mochten de leerlingen van de groepen 7 en 8 uit Schiedam stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is alleen voor leerlingen uit Schiedam, erg un1ek dus! Zo un1ek dat zelfs het jeugdjournaal tijdens het stemmen langs kwam en een aantal leerlingen heeft geïnterviewd. Hier kunt u de uitzending nog eens bekijken: https://jeugdjournaal.nl/ uitzending/32044-avondjournaal.html Aankomende periode gaan we ons nog vooral bezig houden met de CITO eindtoets, musical en natuurlijk het schoolkamp! Groeten,

Juf Carola & Juf Sanne

De geschiedenislessen hebben op dit moment ook onze aandacht. Het onderwerp Tweede Wereldoorlog is erg interessant, we krijgen een gastspreekster in de klas. Deborah Lens zal ons meer vertellen over hoe het in Schiedam was tijdens deze oorlog. We zijn naast onze gewone lessen ook al een beetje bezig met de musical, hier kunnen we natuurlijk niet te veel over vertellen, maar de rollen zijn verdeeld en we zijn al stiekem begonnen met oefenen. Op 20 maart kregen we les over de gemeenteraadsverkiezingen. We kregen een verkiezingskrant met veel informatie over verschillende partijen in Schiedam. Op school hebben we gekeken welke partijen het best bij

a8b

35


LENTE 2018

,,Verbindingen zoeken” Elke Albert Heijn winkel is van de buurt, voor de buurt en door de buurt. We leveren als goede buur een positieve bijdrage aan de buurt. Zo kunnen alle bewoners trots zijn op hun „eigen” Albert Heijn. Hoe geven we lokale betrokkenheid vorm in onze winkel? Wij organiseren lunches met onze klanten, sponseren lokale organisaties via onze emballage box. Naast andere evenementen hebben wij de IKC Kethel geadopteerd. De school waar uw kind deel van uit gemaakt. Wij ondersteunen kosteloos de school met diverse activiteiten. Wij zien er naar uit om van deze samenwerking een duurzame relatie te maken. Albert Heijn Hof van Spaland 1, Arjo Hensen Supermarktmanger.


LENTE 2018

37


38

LENTE 2018 Musical

Groep 8B de paasviering Hallo, wij zijn Jordy en Hee-Di uit groep 8B en wij gaan jullie wat vertellen over de paasviering. Wij gingen samen ontbijten met de peuters, dat heel gezellig was. We hadden allemaal hapjes meegenomen bijv. broodjes en groentes. Er stonden twee tafels vol met eten. Ook moesten we de peuters helpen, want de peuters vonden het ook een beetje spannend. Helaas moesten we ook afscheid nemen. Dat vonden we allemaal niet leuk. Gelukkig hadden we een foto gemaakt.Toen we afscheid hadden genomen gingen we met de bovenbouw zingen. En als laatst hadden we ook nog een stukje van de Zandtovenaar gekeken. Groetjes Jordy en Hee-Di

Hallo wij zijn Ymke en Lynn van groep 8b. Omdat wij in groep acht zitten hebben wij een eindmusical. Heel onze klas vind de musical super leuk. Iedereen vind zijn of haar rol leuk. Wij hebben de juf geholpen met de rollen uitkiezen, want de juf gaf een blad met alle rollen, je moest een top 5 aankruisen en je mocht ook nog voor anderen kinderen de rollen invullen zodat het voor de juf makkelijker was. Iedereen was voor die dag heel zenuwachtig want we waren heel benieuwd welke rol we kregen. De dag was eindelijk aangebroken want we kregen onze rollen! Toen we de rollen kregen waren we allemaal heel blij met de rol. We zijn nu heel goed aan het oefenen om alle teksten uit ons hoofd te leren. Als we bijna allen teksten uit ons hoofd weten gaan we er ook bij toneelspelen. En na de citoweken gaan we ook de dansjes oefenen. Nu zijn we ook al bezig met de liedjes te zingen. Onze musical hebben we op 10 juli 2018, wij hebben er heel veel zin in we hopen jullie te zien dus kom zeker kijken! Groetjes Ymke en Lynn

Project: Mexico

Stemmen

Onze school mocht op 15 maart stemmen. De groepen 7 en 8 mochten op hun favoriete partij stemmen. Eerst kregen we een les over stemmen. Bij die les kregen we een stemwijzer. Dat is een soort krant die je kan helpen om een partij te kiezen. De dag daarna gingen we stemmen bij de school “Het Windas”. Daar gingen we met z’n alle heen lopen. Daar kregen we een stemformulier. We moesten in een rij wachten tot we aan de beurt waren, als we aan de beurt waren mochten we het stemformulier invullen met een rood potlood. Als we klaar waren met het invullen moesten we het formulier in een stembus gooien. Een paar kinderen uit

Wij zijn Lieke en Jesana, en dit stukje gaat over het project van Mexico. Eerst kwam de juf binnen met een envelop van tui (discover your smile) en ze zei dat we bericht hadden gekregen van het reisbureau: het Mexicaantje. We kregen de taak om een paar van hun klanten over te nemen. We moesten voor hun een leuke reis “boeken”. Dat was natuurlijk niet het enige. We moesten ook een poster maken met allemaal informatie over Mexico en aan het einde gingen we Mexicaanse gerechten maken, dat was heel leuk en lekker ☺ Jesana & Lieke

onze klas werden nog geïnterviewd door studio pluis en het jeugdjournaal. De dag daarna gingen we het jeugdjournaal kijken in de klas daar zagen we de kinderen die waren geïnterviewd van onze school. Het was heel leuk dat we mochten stemmen. Door: Yisha en Lynne

Natuur/techniek middag

Wij hadden met de hele klas een techniek middag van meester Jeroen en vrienden van zijn school. We deden drie proefjes die te maken hadden met de eindproef , o.a. een brug maken een zwaartekracht proef en een proef met gewicht. De proef met zwaartekracht werkte als volgt: je deed een balletje in een beker daarna moest je in het bekertje blazen om het balletje er uit te krijgen. De proef met de brug ging als volgt: we hadden spekjes en satéprikkers en daarmee moest je het op een bepaalde manier in elkaar zetten dat er auto’s overheen konden. De proef met gewicht deden we met een draad, peperclips en een kopje die moest je aan elkaar vast maken en zo het kopje omhoog en omlaag hijsen. De grote proef was een raketproef toen moesten we een raket bouwen die door water om hoog spoot we gingen ze buiten testen er vlogen twee heel hoog en de rest wat lager. Geschreven door Martijn en Casper


LENTE 2018

39


Fijne vakantie! COMBIFOUR BV Al meer dan 30 jaar een begrip in Schiedam, Rotterdam en Vlaardingen!

• CV • Gas • Water • Sanitair • Zinkwerk • Dakbedekkingen • Rioleringen & Ontstoppingen www.combifour.nl

Mercuriusweg 2/H

3113 AR Schiedam T

010 - 470 22 80

E

info@combifour.nl

M I

06 - 103 955 81

www.combifour.nl


41


LENTE 2018

Kethelklets lente 2018 digi  
Kethelklets lente 2018 digi  
Advertisement