Issuu on Google+

c h r i s

b e a u d i n

master of architecture portfolio | 2011


vertical suburbia

01

02

205,891,132,094,649 wall(s)

02

08

museum of energy

03

12

l’escola d’urquinaona

04

24

100 year house

05

32

chris beaudin master of architecture | 2011 beaudin.chris@gmail.com www.chrisbeaudin.com


vertical suburbia mixed use residential downtown calgary | eau claire avenue senior research studio | winter 11

01


y x

z x

the problems in Calgary regarding sprawl are significantly contributed to by the fact that people have become accustomed to a suburban way of life. The project is an attempt to develop a new housing typology that is able to achieve a higher degree of density while maintaining the desirable qualities and characteristics of suburban neighborhoods. Situated in downtown Calgary, the design is a vertical reorganization of the components which make up suburban communities. Housing, amenities, green space, and circulation networks are translated from the xy plane into a vertical model, such that the quantitative and qualitative amenities of suburbia are maintained


01 housing

02

circulation

03 amenities

04

green space

05


process | diagrams 07


205,891,132,094,649 wall(s) partition wall universal first year studio | fall 08

02


the wall accomplishes the role of a typical parti wall in a way that also appreciates the value of neighborly interaction. Each of its human-scaled components has a movement range of 42 inches, affording residents from each side the opportunity to continuously arrange and rearrange a portion of their living space, as well as a portion of their neighbors.

a wall consisting of 30 components and a length of 20 feet affords over 200 trillion possible arrangements, based only on the three standard component positions


potential configurations 11


museum of energy cultural institution calgary | memorial drive comprehensive studio (w/ A. McConnell) | winter 10

03


the economy in Calgary is so closely tied to the oil and gas industry that to Calgarians the word energy is almost synonymous with fossil fuel. Situated across the river from the downtown core, the museum of energy serves as a counterpoint to this mode of thought and to the city skyline produced by it. The museum provides an opportunity to expand Calgary’s definition of energy beyond that of a commodity; whereby energy is not something we dig out of the ground or harness from the sun, but something that exists in constant flux all around us. The building was designed to be an expression of energy expenditure, as if it were pushed from the earth as a result of geological forces. Serving as one example of energy exchange, geologic forces were referenced throughout the design as the programmatic blocks collide to create folds and fissures

conceptual model

multiple tectonic arrangements were experimented with and tested to find a formal solution that succeeded functionally and programmatically while having a strong visual and conceptual presence


presentation model

15


section |

8

01

2 5

1 3

9 9 7

section |

02 5

1 2 3 4 5 6 7 8 9

gallery space inclined elevator theatre restaurant exterior stairs exterior passage parking bar administration

3

6 1


8 4 2

1

6 9 9

#10

#10

7

01#

01 #

section |

01 #

01#

01#

01 #

03

01 #

0 1#

8

01 #

01 #

01 #

0 1#

01#

01 #

0 1#

01 #

01 #

2

01#

01#

01#

01 #

0 1#

4 #10

#10

01 #

01 #

1

#10

#10

0 1#

01#

#10

#10

0 1#

01#

#10

#10

01#

01#

1

#10

#10

0 1#

01 #

0 1#

0 1#

01 #

01 #

1

01#

01#

1 7

section |

04 17


elevation

section

plan

split section

19


9

9 3

7

1 1 6

1 2 3 4 5 6 7 8 9

gallery space inclined elevator theatre restaurant kitchen exterior passage freight elevator bar emergency exit

plan | level

03

plan | level

04


5 2 8

4

plan | level

05

plan | level

06

21


the primary structure is composed of 800 mm by 800 mm HSS vierendeel trusses. Left exposed, the perpendicular organization of structural members reinforces the diagonal nature of the building. The vierendeels are pinned back beneath the hill by a post tensioned dywidag system and lateral support is provided by the floor plates which span truss networks via additional HSS members


23


l’escola d’urquinaona secondary school barcelona | plaza urquinaona third year study abroad (w/ S. Yeung, F. Ali) | fall 10

04


++ + +

+ + +

+

+

+

+

+

+

++

+

+ +

+

+ +

+

+

+ + + + +

++

+ +

++ + + +++

+

+ + ++

+

+

+++ ++

+

+

+

+

+

+

+

+

+ ++ ++

+ + + ++ + + ++ + + +

+ + +

+ + + + ++ + +

+ ++ ++ + ++ + + ++ ++ +

+ ++ ++

+ ++ + ++ +

+ +

+ + + + ++ + +

+ + +

+

+ + ++ +

++ +

+ +

+

+ +

+

+

++ + + ++ + +

+ + +

+

+ ++

++

+

+ +

+ +

+ ++ + + +++ +++ + ++

++

+

+

+ +

+ ++ +

++ + ++ + + +

+ + + +++ +++ + ++

+

+

+ +

+

+

+

+ + ++ + +

+

+ + ++ + ++ + + ++

+

+

+

+

+++ ++

++ + +

+ +

+

++

++ + ++ + + ++ ++ +

+ + ++ ++

+

+

+

+

++ + ++ + ++ ++ + ++ +

interruptions

+ +

+ ++ ++ + + + + + ++ ++ ++ + + + ++ + ++ + + + + +++ + + + ++ + ++ +++ ++ ++ + ++ + ++ + + + ++ + ++ +++ ++ + + + ++ + + + +++ + + ++ + + ++ + ++ + + + ++ +++ +++ + ++++ + ++ + + ++ ++ ++ + ++ ++ + + + ++ + ++ + + + + ++ + ++ + ++ + + + +

+

+ ++

+

+ ++ ++ +++

+

+

+

+

+

+

++ + +

++ ++ ++ ++ + +++

+ + + +

+ +

++ +

+ ++

+

+ +

+ ++

++

+

+ + + + ++ +

++

+

+ +

+ ++ + +

+ ++

+ + ++++++++++

+

++

+ + +++ + + +++ + + ++ + +++ +++ +

+

+

+ ++ + ++

+

+ ++ + ++ + + +

+

+ + + + +++ +++ + ++

+ +

+ ++

+

spatial juxtaposition

+

+ ++

+ +

+

+

++ + + ++ + +

+

++

+

+++

++

+

+

+ ++

+

+ +

+

+

+

+ + + + + ++

+

+ ++

++

+

+

+ +

+

+ + ++ + + ++ + + +

+

+ +

+ +

+

+ + + + ++ + +

++ + + +

+ +

+

+ + +

+ + ++

+

+

+

+ + +

+ +++ + + +++ + + ++ + +++ +++ +

+

+

+

+

+ ++

+ + + + ++ + +

+

+

+

+

+ + +

+

+ +

+ +

+ +

+

++ + + +

+

+

++

+

vehicular movement +

+ ++ + +

+++ +++ +++

+

+ + + + + + the secondary school system in Spain is divided into two cycles; one for++ students + + and +aged 12 to 14, + + + + + + + + + + + + + one for those+ aged 14 to 16. Different stages of development require different educational models, so + + + + + + + + the school was designed in two parts with one part corresponding to each age group. The site, Placa + + + + + + D’Urqionaona represents one of Barcelona’s busiest ‘leftover geometries’ created by the amalgamation of the old city and the eixample grid. Bisected by a major street, the site exists as two triangular islands; one on the side of the old city, and one on that of the eixample. With one island dedicated to the education of each age group, parallels were drawn between the learning needs of each demographic and the city structure corresponding to each island. Older students are placed on the old city side, where responsibility and independence is encouraged. Open classrooms and ambiguous circulation routes define the layout in an attempt to ease the transition into adulthood. Conversely, younger students requiring more guidance and restriction are sided with the Eixample. Traditional, ordered + + classrooms and predictable circulation routes ensure a more stable, regimented learning experience + + + +

+ ++

+

++ ++ + ++ ++

+

+ ++ ++ + + + + + ++ ++ ++ + + + ++ + ++ + + + + +++ + + + ++ + ++ +++ ++ ++ + ++ + ++ + + + ++ + ++ +++ ++ + + + ++ + + + +++ + + ++ + + ++ + ++ + + + ++ +++ +++ + ++++ + ++ + + ++ ++ ++ + ++ ++ + + + ++ + ++ + + + + ++ + ++ + ++ + + + +

++ + +

+ +

+

+

+

+

+

++

+ + +

+

+

++ + ++

+ + ++ + +

+

+

+ ++

+

+

+ + +

++ + + +

+ +

+ + +

+ ++ ++ ++ +

++++

+

+

++ + ++ + ++ ++ + ++ +

+

pedestrian movement

+++

+ ++ + + +

+ +

+

+

+

+ + + +

+

++

++

+ +

+ + + ++

+

+ ++ +

+

++

++

++ ++ + ++ ++

+ +

+ ++ + + ++

+ +

+

+

+ + ++

++

+

+

+

+ + +

+ ++ +

+ +

+

+

+

+ ++

+

+

++

+

+

form generation + +

+ ++


the two distinct grid systems were combined with inhabitation studies to achieve a new 3-dimensional grid network capable of visually describing the site in both physical and experiential terms. This grid was then used to determine spatial and formal arrangements

synthesis

27


shared social space

age 12 - 14 block

age 14 - 16 block 29


31


100 year house private residence elbow river | kananaskis competition (w/ L. Kyllo) | summer 11

05


in ancient times the wildness of nature was directly related to our lives. Conversely, modern man is rarely forced to think about or directly experience the unpredictable power of nature. The project places modern city dwellers back into a position of vulnerability, stripped of their power over the environment such that they are once again subject to its unpredictability. The house, perched above the elbow river is organized around a floating courtyard which moves freely up and down along with the river level. A walkway designed as an extension of the courtyard tethers the home to dry land, enabling access regardless of water level. The home can exist safely within the normal range of river depth, but is defenseless against a 100 year flood which has a 63.4% chance of occurring in any 100 year period. The impermanence of the house reinforces the power relationship that inevitably exists between man and nature

100 year maximum

100 year mean j

east elevation

west elevation

f

m

a

m

j

south elevation

j

a

s

o

n

d

north elevation


material treatments vary the degree to which inhabitants are made aware of their vulnerability. The concrete structure and the slats which wrap around it are eroded along the bottom social spaces, becoming more opaque towards the bedrooms at the top. The stairways and circulation routes correspond to window placement to minimize the psychological barrier between inside and out

wood slats

concrete shell

circulation | fenestration

35


1 8 3

2

6 4 9

3 6 5

7

1 2 3 4 5 6 7 8 9

living room study bathroom kitchen dining room bedroom laundry/mechanical terrace floating courtyard

lower 足足|足plan

upper | plan


37


39



Chris Beaudin Architecture Portfolio 2011