Page 1

ButlletĂ­ Municipal


Butlletí Municipal

DESEMBRE DE 2013

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

SALUTACIÓ Benvolguts veïns i veïnes,

En nom de tots els membres de la corporació municipal m’adreço a vosaltres per a desitjar-vos unes Bones Festes de Nadal i un Pròsper Any Nou 2014. Vam iniciar l’any 2013 amb incertesa, en quant als recursos econòmics de què podria disposar l’ajuntament, i això condicionava les nostres expectatives pel que fa al fet de poder prestar determinats serveis o realitzar algunes actuacions que consideràvem de gran interès pel municipi i que, al llarg d’aquest Butlletí, anirem detallant. Sortosament, el Govern de la Generalitat va cobrint els deutes pendents i la Diputació de Lleida, amb el seu President Il·lm. Senyor Joan Reñé Huguet al front, ha estat un suport cabdal a l’hora d’atendre i comprendre els projectes municipals que li hem exposat al llarg de l’any. Sense l’ajut econòmic que ens ha proporcionat la Diputació de Lleida aquestes línies tindrien un sentit diferent. Hem procurat prestar els serveis i realitzar les actuacions sense incrementar la pressió fiscal i, al mateix temps, mantenint la qualitat dels mateixos. Vull agrair al conjunt d'associacions del municipi la seva tasca dinamitzadora i integradora que ens permet mantenir el caliu entre el veïnatge. És per aquest motiu, que des de l’ajuntament col·laborem amb la tramitació d’ajuts i subvencions destinades a les diverses Associacions municipals i que, afortunadament, n’han estat beneficiàries, especialment, per part de la Diputació de Lleida que, un cop més, és l’Administració que més sensibilitat mostra cap a la nostra realitat. Finalment, reconèixer el treball i dedicació del membres del meu equip de govern i dels col·laboradors de tots els nuclis, així com de totes les persones que a nivell individual i anònim s’interessen i treballen perquè el nostre municipi tiri endavant. En les pàgines que segueixen aquesta salutació trobareu la informació que hem cregut més destacable de l’any 2013. Tinc la confiança que tindrem un any 2014 ple d’oportunitats que farem realitat i ja sabeu que podeu comptar amb mi per a treballar, colze a colze, per un municipi millor.

Aleix Bochaca i Bertran Alcalde


Butlletí Municipal

DESEMBRE DE 2013

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

EDITORIAL EL MÓN, ELS JOVES I SANT RAMON

Cada tres segons mor un nen de gana al món segons un informe de la ONU. Només a Catalunya, hi ha el desnonament d’una família cada 15 minuts. La taxa d’atur es situa en màxims històrics aquest any 2013. La realitat és canviant i els temps són incerts. No obstant, la vida segueix inexorable i inflexible. Amb aquestes dificultats i circumstàncies, quin és el paper què poden tenir els joves en la vida i en el dia a dia d’un poble com Sant Ramon? Aquí, tenim la sort de comptar amb un ric teixit associatiu. Club de futbol sala, club de tenis taula per a grans i petits, associacions de joves, associacions de dones, cant coral i més agrupacions que segurament ara em deixo. En el transcurs de les pàgines d’aquest butlletí podreu comprovar i palpar com al llarg d’un any es dinamitza la vida de tot un poble. De vegades, no són necessàries grans obres ni grans produccions materials per a gaudir de la vida. Empenta, il·lusió, esforç, senzillesa i voluntariat. Aquests són alguns dels adjectius que descriuen a les persones, joves i també no tant joves, que formen part d’aquestes associacions i que, tot i la complexa conjuntura actual, donen per no rebre res a canvi que no sigui l’alegria de contribuir en el benestar comú. Amb l’esport s’ajuda a mantenir el nivell de salut i és per això que es tira endavant amb diferents clubs esportius, caminades populars o amb la fabulosa cursa a peu que es va realitzar al febrer d’enguany, la Santrunmon, i que ja es torna a preparar de cara al febrer de l’any vinent. A l’estiu l’associació de joves organitza un concert de rock al poliesportiu, el Sant Ramon Rock, cada any a finals de juny. I no només això, contínuament diferents persones del poble s’organitzen per ajuntar-se per a ballar batucada, country... En els últims anys s’ha organitzat una calçotada al mes de maig al camp de futbol on s’han cuit milers de calçots. En aquests temps tampoc podem oblidar els actes de la marató, on un grup de persones s’organitzen de manera altruista per preparar una festa del tot atractiva per fins benèfics. Qui no recorda la sala de ball plena de gom a gom en la primera marató que es va organitzar? Les festes populars són un important punt més on els joves del poble s’hi veuen involucrats. En l’època d’austeritat actual, l’empenta de les associacions ha servit per donar un toc més participatiu a les festes dels nostres pobles. Partits de futbol de solters contra casats, pedalades populars... i, fins i tot, s’ha recuperat el sopar de germanor de la festa major. Del nou any 2014 se n’espera molt. Potser serà l’any en que es començarà a sortir de la crisi, o potser no. Potser serà l’any en que els catalans estarem cridats a votar per decidir el nostre futur, o potser no. Sigui com sigui, els joves seguiran amb l’empenta necessària per a que tot segueixi endavant. Josep Mª Ribera i Currià Coordinador d’activitats esportives, festes municipals i joventut.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 4

LA CULTURA A SANT RAMON ES TRADUEIX AMB MÚSICA CORAL DE SANT RAMON La coral Sant Ramon vàrem encetar el curs 2012 – 2013 preparant un concert de Nadal titulat: “Nadal, cada ovella al seu corral”, el qual va anar acompanyat de fragments recitats del Poema de Nadal, de Josep Mª de Segarra, a càrrec del Llorenç Soldevila, filòleg català i amic personal. Aquest concert va tenir com a novetat la participació d’alguns nens del poble, així com el moviment de la coral al llarg de tota l’església. Vàrem fer una sortida el mes març per visitar les caves Castellroig, de Sant Sadurní d’Anoia (Penedès), amb dinar de germanor inclòs a cal Tresó (Torrelavit), on tots els cantaires i acompanyants vàrem gaudir de les explicacions i dels “tast” de caves . Al llarg de l’any, la coral també hem fet concerts a les Oluges, Ferran, Portell, Viver, Vergós, el concert de Pasqua al Santuari de Sant Ramon, la inauguració de la reforma de l’església romànica d’Estaràs, i hem participat en la missa de la Festa Major de Sant Ramon, La Manresana i també en la missa celebrada a la Basílica de la Mercè (Barcelona) en commemoració de la beatificació dels 19 mercedaris que van morir assassinats durant la guerra civil. La coral pertany des d’ aquest curs passat a la FCEC (Federació Catalana d’Entitats Corals) i té previst organitzar per Pasqua una trobada de corals al Santuari. Crònica realitzada per Anna Gascón, directora de la Coral.

CONCERT DE NADAL A SANT RAMON Dins el marc de les festes de Nadal està previst que el dia 28 de desembre a les 20h la Coral de Sant Ramon ens ofereixi el tradicional Concert de Nadal. Enguany la coral Sant Ramon compartirà el programa musical amb la coral d'Avui d'Agramunt. La coral d'Avui ens oferirà un concert amb repertori variat i la coral Sant cantarem cançons de Nadal. I per finalitzar el concert ambdues corals compartirem la interpretació de les "Set Nadalenques Populars" harmonitzades pel Manel Oltra i que ens acompanyarà al piano la Ester Amorós. La entrada al concert serà lliure. US HI ESPEREM A TOTS I TOTES!!


Página 5

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

SANT RAMON TREBALLA PER A LA EDUCACIÓ DELS NOSTRES FILLS i FILLES La ESCOLA compta en aquest curs lectiu 2012-2013 amb 35 alumnes. La directora de l’escola es la Carmina Uller. Les aportacions econòmiques que es fan a l’escola anualment, aquest any no han variat. L’Ajuntament, malgrat els ajustaments i haver baixat l'ingrés públic, continua fent les seves aportacions: Per una banda, les actuacions de manteniment i conservació de l’edifici, que inclou el servei de neteja, llum, gas, telèfon i reparacions diverses, i que aproximadament puja uns 7.000€ anuals que són assumits íntegrament per fons propis. La col·laboració amb l’Associació de Pares i Mares de l’Escola Mare de Déu de la Mercè, amb l’aportació de 2.400€ per tal d’ajudar-los a portar a termes les seves tasques de gestió del menjador escolar, la promoció i desenvolupament d’activitats extraescolars que són essencials per completar la formació dels alumnes, entre altres. Enguany també es va col·laborar amb la Festa ZER: Activitat didàctica, “Embruta’t les mans” on l’Ajuntament hi va aportar 500€.

La LLAR D’INFANTS

de Sant Ramon compta amb 10 alumnes. La seva directora es la Núria Molina. Aquí teniu la foto del grup tant maco que formen.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 6

La Llar d’infants ha tingut unes despeses de funcionament valorades en uns 25.000 euros. En el conveni de creació de la llar d’infants municipal de titularitat municipal signat entre el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Ramon, s’especifica que el departament pot subvencionar el titular del centre tenint en compte la seva matrícula. CONCEPTE TAXA

2013

Horari de matí de 9h a 13h i de tarda de 15h a 17h 1 hora de servei extraordinari migdia

110€

2014 Increment IPC 110,55€

1 hora extraordinària esporàdica

25€ 1 HORA MENSUALS 9€ l’hora

25,12€ MENSUALS 9,45€ l’hora

Material

30€ curs

31,50€ curs

Cal destacar que l’Ajuntament de Sant Ramon fa un esforç econòmicament molt gran per poder tenir la Llar d’infants oberta dia rere dia. L'Ajuntament suma esforços davant el fet que l’aportació de la Generalitat es solament el 25% del cost de la Llar. A dia d’avui, aquesta aportació no s’ha fet efectiva per problemes de tresoreria de la Generalitat de Catalunya i és per aquest motiu que l’ajuntament paga el 61% del seu cost i despeses. Segons l’ajuntament és un esforç immens que cal tenir present ja que si en l’hipotètic cas que s’acabés aprovant la nova Llei de Governs Locals del govern de Madrid (la qual resta pendent d’aprovació) podria donar-se el cas que la competència d’Ensenyament es retirés dels ajuntaments i podria passar que l’Estat digués que com a Sant Ramon la Llar d’Infants és un luxe doncs es tanqués i deixés de prestar el servei.


Página 7

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

EL COMPROMÍS DE L’AJUNTAMENT AMB LES ASSOCIACIONS Un cop més, aquest passat any 2013, el teixit associatiu del municipi de Sant Ramon ha estat molt ric. Les diferents associacions, de manera altruista, durant tot l’any, s’esforcen per organitzar activitats i col·laboren desinteressadament en les festes i diferents actes que es duen a terme. L’Ajuntament valora molt positivament aquestes associacions, que sense afany de lucre, es dediquen a unir esforços per realitzar activitats culturals, socials, recreatives i esportives. Per aquest motiu, tot i rebre ajustaments per part de la Generalitat l’Ajuntament continua ajudant econòmicament sense disminuir les subvencions que arriben a cadascuna de les associacions per tal que puguin tirar endavant en l’organització dels seus respectius esdeveniments. Durant el 2013, s’han mantingut els convenis amb les diferents entitats per concedir-los una subvenció , de la següent manera : CONVENIS: Subvencions per desenvolupar les seves activitats. Club de Tennis Taula Portell 500€ Associació de Dones “Vent Seré”

400€

Associació Alba de Tàrrega

574,54€

Futbol Sala Sant Ramon

1000€

CLUB DE TENIS TAULA PORTELL El mes de març, d’aquest passat 2013, el Club Tennis Portell assolien ser campions de Lliga de 1era divisió. Per al club és un fet històric ja que és la primera vegada que ho assoleixen en 24 anys que fa que el club està federat. Tal hi com explica el seu president i alhora membre de la federació esportiva de tennis taula, Toni Sala Secanell, és un fet irrepetible i una resposta a la brillant temporada d’aquest any ja que dels 10 partits disputats, tots ells han acabat amb victòria. El Toni explica com desprès de 24 anys federats poder assolir aquest triomf és un salt qualitatiu molt gran per als seus jugadors que des del 1989, en els seus entrenaments, hi posen tota la il·lusió i l’esforç. A tall anecdòtic el Toni explica que als començaments quan anaven a jugar a altres camps els aficionats creien que Portell era un barri de Cervera. D’aquesta manera, els jugadors expliquen com han portat el nom de Portell (municipi Sant Ramon) per contrades com Andorra, Pont de Suert, Lleida, Balaguer, Mollerussa, entre altres. A Portell de la mà del Toni viuen el Tennis Taula des de la vessant social i educativa. A través d’aquesta disciplina esportiva el Toni ensenya els valors del lleure, el respecte i la diversió. Com explica ell pròpiament; “ensenyo a jugar a tennis taula quan jo no sabia que sabia ensenyar”.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 8

CLUB DE TENIS TAULA PORTELL Un cop més, des de l’Ajuntament i tal com diu l’alcalde, Aleix Bochaca, considera que el club al marge de la tasca esportiva que realitza també fa una tasca social al municipi perquè tots els nens que podrien estar al carrer doncs inverteixen el seu temps a practicar un esport. Destacar que aquest any el club ha rebut un ajut per part de la Diputació de Lleida per la compra d’una taula nova que des del club agraeixen ja que els recursos que es disposen són mínims, com també, agraeixen la col·laboració incondicional de l’Ajuntament en tota la seva trajectòria. Alhora, el Club ha rebut al llarg d’aquest any dues distincions importants, per una banda, el Ple del Consell Comarcal del passat dimecres 12 de juny, va obsequiar el club amb una placa que el distingeix per la seva tasca social i educativa a través de l’esport, tennis taula. La placa la va recollir el mateix president del club i alhora membre de la federació esportiva de tennis taula, Toni Sala Secanell. Per altra, han rebut la distinció esportiva en el II Dia de la comarca a Torà, el passat mes d’octubre.

ASSOCIACIÓ DE DONES “VENT SERÉ” La presidenta de l’associació de dones “Vent Seré” de Sant Ramon, Josefa Corretge (la Pepi per tots), ens fa arribar una ressenya de les seves activitats. Durant tot l´any l’associació de dones fa gimnàstica per a dones grans i no tan grans. El curs va començar a finals de 2012 i dura fins al juny de 2013. El monitor es el Xavier Gomà del Consell Esportiu de la Segarra. Aquest any s’ha començat un curs de ZUMBA per les dones mes joves i també s’organitza des del Consell Esportiu. Al mes de març es va fer una festa hawaiana amb la participació d’unes 83 dones al restaurant Bargues de Cervera. La festa va comptar amb l’actuació d’un grup musical per amenitzar la festa que va ser un gran èxit. Durant l’any l’associació ha fet tallers de manualitats al local social de Sant Ramon i per Sant Jaume, el dia 25 de juliol, es va fer la tradicional exposició de totes les manualitats que s´han fet durant el curs. A més, aquest any s’ha introduït la exposició de la col·lecció de llençols antics propietats de les dones de l’associació, on des de l’associació es valora que va ser tot un èxit.


Página 9

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

ASSOCIACIÓ DE DONES “VENT SERÉ” Tots els dilluns d’estiu quan no hi havia gimnàstica es realitzaven caminades als pobles de l’entorn i quant hi havia lluna plena es feien per la nit. El mes d’octubre també es va fer un taller de pasta al local municipal de Portell projectat pel Juanjo del Restaurant la Cosa Nostra de Cervera. Finalment, des de l’associació també s’ha portat a terme cursos d’informàtica per totes les dones que volien conèixer els trets general de la informàtica. La professora era una noia voluntària del poble. I també s’ha fet un taller d’automaquillatge al local social. Per acabar amb totes les activitats, aquest mes de desembre s’ha fet una sortida a Barcelona per visitar la Plaça de les Glories, dinar al port Olímpic, i a la tarda es va anar al teatre. Des de l’associació s’ha intentat mantenir les activitats que es feien els altres anys però gastant menys diners. Crònica realitzada per Josefina Corretge, presidenta de l’associació de dones.

FÚTBOL SALA SANT RAMON PUJALT El Sant Ramon Pujalt és l'equip de futbol sala federat de Sant Ramon. El Club de Futbol Sala Sant Ramon Pujalt ha començat aquest setembre el seu segon any a la primera divisió provincial de Lleida. L’equip va iniciar a la tercera divisió l’any 2008 i ha estat capaç d’aconseguir l’ascens en dos ocasions. La primera temporada a primera divisió, 2012-1013, ha estat d’aprenentatge i ha servit perquè l’equip comprovés el nivell de la competició. Va finalitzar la temporada en la setena posició de la taula classificatòria. Actualment, l’equip es troba en la cinquena posició i lluita per seguir en la part alta de la classificació. La plantilla es compon dels següents jugadors: Xavi Cisteró, Moisès Pérez de Viñaspre, Joan Coletas, Jordi Soler, Manel Marsinyach, Ferran Verdés, Toni Oriol, Ivan Serrano, Jordi Rodríguez, Arnau Orgaz, Jordi Duocastella, Albert Esteve, Omar Borda, Toni Balcells i Josep Mª Ribera (delegat). El Sant Ramon Pujalt juga com a local al Pavelló de Calaf, els dissabtes a les 17:00. Podeu trobar més informació (calendari, resultats) a: www.santramonpujalt.com o a facebook.com (Grup Fan del Sant Ramon Pujalt) o a twitter (@SRP_CFS). Crònica realitzada per Josep Maria Ribera. Coordinador d’activitats esportives, festes municipals i Joventut.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 10

ASSOCIACIÓ DE JOVES SANT RAMON ROCK 2013 El passat 29 de juny de 2013 va tenir lloc la cinquena edició del concert SANT RAMON ROCK. L’esdeveniment, organitzat de manera altruista per l’Associació de joves de Sant Ramon, amb el suport de l’Ajuntament, va ser novament un èxit. Es calcula que més de 2000 persones van passar per la pista poliesportiva en aquesta nit que va resultat del tot multitudinària. En aquesta edició hi van actuar els següents grups: La Terrasseta de Preixens, Bongo Botrako, Pirats Sound Sistema i Cor Roent. El concert, d’entrada gratuïta, ja té molt nom dins el circuit de concerts d’oci nocturn de l’estiu, i és un dia assenyalat en les agendes de concerts a nivell de tot Catalunya. Enguany, l’associació de joves amb la col·laboració de l’ajuntament, va tramitar un nou pla de seguretat i va realitzar diversos estudis d’impacte a la zona, a fi de complir les noves i estrictes polítiques de seguretat i fer l’esdeveniment el més segur possible per a totes les persones que hi assisteixen. La despesa de la festa es assumida per l’Ajuntament i l’Associació. Dels grups que hi ha, l'ajuntament va col·laborar en la contractació dels Bongo Botrako (3327,50€) i l’equip de so (665,50€). El cost dels demés grups va ser pagat per l'associació de joves. Crònica realitzada per Josep Maria Ribera. Coordinador d’activitats esportives, festes municipals i Joventut.

L’AJUNTAMENT TREBALLA COLZE A COLZE AMB LES ASSOCIACIONS Com apunt, l’ajuntament aquest any es va reunir amb totes les associacions del municipi per tal d’explicar-loshi la voluntat que té l’ajuntament d’ajudar a les entitats a tramitar i aconseguir ajudes que concedeix el President de la Diputació de Lleida per a desenvolupar les seves activitats. És un pas més que fa l'ajuntament per a es associacions. Aquest any 2013, l’ajuntament va ajudar a tramitar dues ajudes, una pel Club Tennis Taula Portell i, l’altra, per a l’associació de dones. Es van rebre dues ajudes de la Diputació de Lleida. Actuacions que han rebut finançament:  Compra Taula per al Club de Tennis Taula Portell. Cost: 710€ / Subvenció: 600€.  Pagament de l’actuació musical del dinar de l’associació de dones. Cost: 544,50€ / Subvenció: 500€.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 11

SantRUNmon 2013 La santRUNmon és una cursa a peu (ara n’hi diuen “trail”), en què els participants recorren uns 20km per camins, senderons i marges del voltant de Sant Ramon. Però per entendre millor què és, potser és necessari abans coneixen algunes altres coses. La santRUNmon neix en un diumenge de la tardor de 2012, d’una trucada en què es proposava fer a Sant Ramon una cursa. Però no una cursa com les pedalades que s’estaven fent per aquelles èpoques, sinó una cursa en què els participants un cop l’hagin finalitzat, al mirar la llista dels retirats que hi ha hagut, notin dins seu l’orgull d’haver-la pogut acabar. La celebració de la santRUNmon, pretén ensenyar la duresa del terreny, duresa per un terreny escarpat, i duresa per un clima d’extrems. I és que les dates hivernals en què es realitza, està encarada a mostrar una Segarra diferent a la imatge de tardes estivals de calor, trossos de cereal torrat i estiuejants omplint els carrers del poble. En aquesta mateixa idea de donar visibilitat a allò que podria estar més abandonat, la plaça sant Jaume pren protagonisme, i amb ella tot l’entorn de la manresana, que n’esdevé l’escenari principal. A part de la manresana, també es vol recordar aquells racons amagats ,però que ajuden a entendre que ha estat i que és Sant Ramon i les seves rodalies. I és que existeix un entorn admirable, però per admirar-lo primer s’ha de conèixer, i la realització de la santRUNmon, pretén també mostrar aquest entorn per què el màxim de gent sàpiga de la seva existència. L’edició de 2013 va ser un èxit, hi ha moltes coses a millorar, però la resposta dels participants, i sobretot de la gent del poble, va superar les expectatives. Gent que es va animar a participar, empreses que van col·laborar, i voluntaris tan en dia de la cursa com en els preparatius dels mesos anteriors. Però en lloc de conformar-se amb això, l’edició de 2014 encara es prepara més grossa, es volen més participants, més espectadors, nous senderons, i també es vol que la cursa encara deixi més petjada al poble, per això es vol obrir una zona d’acampada, perquè aquells que ho desitgin, puguin venir ja dissabte i que hi hagi ambient tot el cap de setmana. Què és la santRUNmon?, doncs podria dir-se que és un intercanvi entre el poble i els participants. Els participants coneixen els encants de l’entorn del poble, racons amagats i desconeguts, gaudeixen també del bon fer dels veïns i amics que s’apropen per ajudar a muntar la cursa. Per altre costat el poble viu una jornada diferent, plena d’activitat, centenars de participants i la gent que els acompanyen passen un matí per Sant Ramon. De la cursa en queden uns senderons preparats per a que els veïns hi puguem anar a passejar, i també perquè durant la resta d’any s’hi pugui apropar gent. I per qui ho organitza? Feina, satisfacció i orgull. Febrer de 2013. Crònica realitzada per Nat Solé (membre de l'associació de Joves).


PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

Página 12

FEM MUNICIPI AMB LES FESTES MUNICIPALS Aquest any pràcticament s’han mantingut les aportacions que es fan als nuclis per tal de poder contribuir al finançament del cost majoritari de les nostres festes majors. Aportacions Festes Municipals Portell

3.954,25€

Gospí

1534,36€

Viver

1487,20€

Engalanar carreta jovent Festa Major

150€

FESTA MAJOR DE SANT RAMON Sant Ramon celebra la seva festa major envoltat de 6.000 pelegrins. El cap de setmana del 31 d’agost Sant Ramon va celebrar la seva festa major amb una assistència massiva de públic. A primera hora del matí, les autoritats es van aplegar a l’ajuntament. La festivitat va comptar amb la presència del conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que va signar el llibre d’honor i va rebre per part del mercedaris un obsequi litúrgic. El conseller va destacar la bona feina que es fa des dels municipis com Sant Ramon que treballen dia a dia amb la gent. El van acompanyar diferents càrrecs de la Generalitat com el senador Ramon Alturó, el President del Consell Comarcal, Adrià Marquilles, i alcaldes de municipis de la comarca com Estaràs, Sra. Montse Majà, Montornès, Sra. Marta Huguet i Ribera Ondara, Sr. Francesc Sabanes. L’alcalde de Sant Ramon, Aleix Bochaca, va manifestar l’agraïment per la feina ben feta als Mossos d’Esquadra ja que creu que actualment existeix una complicitat entre els ajuntaments de la comarca i els agents degut a les reunions que cada trimestre es realitzen. L’alcalde va explicar que en aquestes reunions periòdiques s’informa del què passa dia a dia al municipi, com per exemple, els recents casos de robatoris a la comarca i on va destacar un cop més l’agraïment de les forces de seguretat davant aquests fets. Un cop l’ajuntament va col·locar la bandera dels traginers al tractor més antic, que pertany al Sr. Ramon Aldabo, aquest presideix la comitiva i es va iniciar la cercavila que porta tota la població des del barri la Manresana fins al Santuari, on comencen les celebracions. Enguany com a novetat la cercavila va comptar amb una batucada. A mig matí arribava el moment de més afluència amb la celebració dels tres tombs al costat del santuari en el qual es beneeix la maquinària agrícola de la comarca i diverses cavalleries. Segons la tradició, l’animal que portava carregat el cos de sant Ramon va fer tres voltes en aquest lloc i després va caure sense vida, construint-se així en aquell indret el santuari.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 13

FESTA MAJOR DE SANT RAMON Com cada any els joves de Sant Ramon van prendre una carrossa i van escenificar un exvot del santuari. En aquesta ocasió, es va escenificar l’origen i el motiu de l’ordre religiós, concretament el sant redimint dos presoners. Tal hi com explica l’alcalde de Sant Ramon, Aleix Bochaca, enguany la participació excel·lent dels peregrins ha vingut donada per haver caigut la diada en dissabte i, a més, perquè els fidels any rere any no perden les tradicions. Per a la festa, la congregació dels mercedaris van oferir un total de 8 misses des de les 8 del matí. La missa major va estar concelebrada pel bisbe, Xavier Novell. Abans de començar la missa es va mostrar al conseller la pintura de l’artista local Miquel Vallès que ret homenatge a 19 religiosos de l’ordre morts durant la Guerra Civil. Moment abans el mateix artista, Miquel Vallès, en va fer una explicació detallada de l’obra. Sent aquesta inauguració de l’obra una novetat de la festivitat. Una diada per a sant Ramon excel·lent que any rere any combina el tradicional ritual religiós al voltant del sant amb el mercat de productes artesans que s’ofereix aquest dia a la festivitat local. Setembre de 2013.


Página 14

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

FESTA MAJOR DE GOSPÍ La Festa Major de Gospí compta amb més de 130 persones. En el transcurs de la jornada festiva hi va participar el Director de Governació dels serveis territorials a Lleida, Sr. Jordi Curcó, el gerent del Consell Comarcal, Ramon Auge, i membres de l’equip de govern del consistori. Primerament, el director va fer una visita institucional a l’Ajuntament de Sant Ramon on va fer una reunió amb l’equip de govern. La reunió va comptar amb l’enginyer de Sant Ramon, Sr. David Metons, que va explicar el projecte. El projecte de millora de paviments, distribució d’aigua i clavegueram al municipi de Gospí té un pressupost aproximat de 272 mil euros. D’una manera distesa es va conversar sobre el projecte previst per Gospí i es va demanar que a dia d’avui era una de les necessitats prioritàries per a l’Ajuntament de Sant Ramon. Posteriorment, el director va poder comprovar in situ l’estat dels carrers ja que va fer una visita abans del dinar. Els veïns de Gospí li van mostrar el seu agraïment al poder comprovar la seva proximitat amb ells. Un cop realitzat el dinar el director es va dirigir als veïns de Gospí i en el seu parlament Jordi Curcó va manifestar en pròpia persona havia pogut comprovar l’estat dels carrers fet que permetrà defensar el projecte a Governació per poder rebre els diners i tirar-ho endavant. La pedania del nucli de Gospí, Gemma Manau, va fer les presentacions i va informar de la reunió de govern anterior a l’ajuntament. Posteriorment, va parlar el gerent del Consell Comarcal. Finalment, l’alcalde Aleix Bochaca, va expressar que per al director la seva tasca és difícil ja que Lleida té més de 230 municipis i que cada alcalde demana diners per les obres del seu municipi i saber prioritzar les obres front els recursos que es disposen és una feina complicada. A més, l’alcalde va felicitar la tasca de veïns com Celestino Vilaplana que cedeix els seu magatzem per poder fer la Festa Major i ho ve fent des de fa 15 anys. Va destacar que persones com ell ajuden a fer poble. Gospi va aplegar en la seva diada amb més de 130 persones que van participar al dinar de germanor i ho van celebrar amb una paella realitzada pel veí de Gospi, Celestino. Octubre de 2013.


Página 15

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

SANT RAMON PARTICIPA EN EL II DIA DE LA COMARCA Torà – La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va presidir l'acte commemoratiu dels 25 anys del Consell Comarcal de la Segarra, que es va fer a l'antic Convent de Sant Antoni de Pàdua de Torà (Segarra). En el marc del II Dia de la comarca, primerament, la vicepresidenta es va reunir amb el Consell d'Alcaldes on va defensar que el Consell Comarcal és "una institució que posa de manifest la simetria de país i la voluntat de ser". Va destacar la importància d'aquest tipus d'organismes “davant la Llei que s'està tramitant al Parlament i que col·loca el Consell Comarcal com un ens de mancomunació de serveis pel desenvolupament del país". La vicepresidenta va defensar "que tots els ciutadans tinguin drets als estàndards de qualitats dels serveis que reben". Entre altres temes, el Consell d’Alcaldes va tractar sobre l’estat actual del PUOSC i el deute amb els ens locals. En aquesta trobada l’Ajuntament de Sant Ramon també hi fou representat. Posteriorment, va tenir lloc l’acte de commemoració on es va homenatjar als alcaldes, consellers i personal que havia estat present en aquests 25 anys, concretament, a sis treballadores que hi són des d’aquests 25 anys. El president del Consell Comarcal, Adrià Marquilles, acompanyat de l’alcaldessa de Torà, Mercè Valls, va manifestar “vivim moments d’incerteses, des de molts àmbits, però els arbres no ens tenen que amagar el bosc ... sabem d´on venim i on volem anar i ho diem arreu, els Consells Comarcals ,son una peça més en aquest engranatge en que ens volem dotar per tindre més llibertat a Catalunya, llibertat plena”. Un cop finalitzat l’acte del convent, van tenir lloc la resta dels actes del II Dia de la comarca. Ben d’hora, la diada es va iniciar amb la pedalada del Consell Esportiu, la xerrada sobre el reciclatge a càrrec de l’àrea de gestió de residus del Consell, l’actuació de la Colla Sardanista Jovencells de Cervera fins arribar a l’hora del dinar popular. En el transcurs del dinar es va comptar amb la presència de la Núria Feliu que va acompanyar l’acte amb un recital de poemes i es va fer el reconeixement a entitats i persones que treballen dia a dia per visualitzar la comarca a tot el territori català. En l’àmbit cultural, el Festival Lo Cercacurts de Montornès, en l’àmbit esportiu, el club Tennis Taula Portell, econòmic, empresa LEDS-C4 a Torà, social, a l’Associació de Malalts d’Alzheimer i malalties neurodegeneratives i, finalment, per la trajectòria vital, a l’agent literària de Sant Fe (Les Oluges), Carme Balcells, que va manifestar la importància de la cultura “menys guerres pel català, no ens prendran la identitat”. La diada va finalitzar amb l’actuació musical del grup LEXU’S i el quartet Sporadik Brass de l’Orquestra Julià Carbonell i, la cercavila i plantada de gegants de Torà i Guissona. Octubre de 2013


PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

Página 16

COM S’ORGANITZA L’AJUNTAMENT ? Aquest any 2013 s’ha mantingut el mateix organigrama de govern escollit en les darreres Eleccions Municipals del maig de 2011. Un any més hem intentat demostrar la nostra il·lusió per tal de fer possible el major nombre d’actuacions per a Sant Ramon i poder gaudir del benestar i els serveis necessaris. ALEIX BOCHACA ALCALDE JOSEP FREIXAS Urbanisme

SANTI OLIVA Representant Portell

FRANCESC FORNELLS Economia, Energia i Sostenibilitat

EDUARD DOMINGO 1r Tinent Alcalde Obres i Esports

XAVIER BALCELLS Coordinador Territori

JOSEP M. RIBERA Act. Esportives, Festes municipals Joventut

JORDI DURAN Representant Viver

BEGOÑA ANDREU 2n Tinent Alcalde Ensenyament i Cultura

GEMMA MANAU Representant Gospí i Escola coordinadora associacions

L’AJUNTAMENT I EL CONSELL COMARCAL TREBALLEN PLEGATS Gràcies al Consell Comarcal l’Ajuntament de Sant Ramon a través de convenis de col·laboració rep els següents serveis:

SERVEIS TÈCNICS Cada quinze dies l'arquitecte del Consell, Sra. Fina Benet, atén les visites que busquen assessorament tècnic, o altres qüestions relacionades amb les llicències d’obres, d’activitat o urbanístiques. Els interessats cal apuntar-se dia i hora a les dependències de l’Ajuntament.

SERVEIS SOCIALS És un equip format per tècniques de l’àmbit social que atenen persones que necessiten informació, valoració, diagnòstic, orientació, suport, intervenció i assessorament individual, familiar o comunitari per fer front a situacions de necessitat personal bàsica i/o familiar i per prevenir-les. L’atenció social bàsica és de caràcter públic i local i és la porta d’accés als sistema de serveis socials. L’objecte de la nostra intervenció és promoure els mecanismes per conèixer, prevenir i intervenir en persones, famílies i grups socials, especialment si es troben en situació de risc social o d’exclusió.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 17

SERVEIS SOCIALS El Consell Comarcal de la Segarra té un equip format per treballadores i educadores socials, gràcies això, la treballadora social, Laia Puig, es desplaça al municipi de Sant Ramon per atendre les necessitats de les persones que ho necessiten. La podeu trobar a la planta baixa de l’ Ajuntament, el segon i quart dimecres de cada mes, de les 11 h fins a les 13 h (cal demanar cita prèvia trucant a l’Ajuntament). Funcions:  Informació, orientació i assessorament.  Detecció i prevenció de situacions de risc social o d’exclusió.  Aplicació del tractament de suport a persones, famílies o grups  Recepció i anàlisi de les demandes relatives a les necessitats socials de l’àrea territorial corresponent.  Gestió dels serveis d’atenció domiciliària i els altres que siguin determinats per via reglamentària.  Tramitació i seguiment de programes i prestacions que requereixin la seva intervenció.  Tramitació de propostes de derivació als serveis socials d’atenció especialitzada.  Treball social comunitari.  Les altres funcions establertes per l’ordenament jurídic vigent. A més, hi ha la educadora social, Elisabeth Freixes, que intervé amb famílies amb infants i/o adolescents en risc. La seva intervenció va en funció de la seva demanda de servei a l’Ajuntament.

PROGRAMA DE DESENVOLUPAMENT COMUNITARI El municipi de Sant Ramon gaudeix de diferents serveis del Programa gent gran rural de la Segarra. Aquest programa del Consell Comarcal té per objectiu millorar la qualitat de vida de la gent gran de les zones rurals de la nostra comarca i la de les seves famílies apropant als municipis el major nombre de serveis, assistencials, de lleure i formatius. Aquest programa és subvencionat pel Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya i també hi col·labora econòmicament “la Caixa”. En el desenvolupament d’aquest Programa hi participen de forma molt activa els membres del Consell Consultiu de la Gent Gran de cada municipi. El municipi de Sant Ramon hi és representat a través de la Sra. Juana Lucena Molons. Enguany els serveis que s’han seguit desenvolupant a Sant Ramon han estat: “Peus en forma +60”, i “+ Plus Vida”. “Peus en forma +60” Servei de podologia subvencionat, adreçat a les persones majors de 60 anys, i a totes aquelles persones que presentin situació de dependència que els impedeixi desplaçar-se al consultori (prèvia valoració de serveis socials). El preu del servei es de 12€, dels quals 7€ els paga l’usuari i els 5€ restants l’ajuntament. El servei es realitza a un espai annex al consultori mèdic, cedit per l’ajuntament, la professional del servei es la Judit Muns. Cal apuntar-se a l’ajuntament.


PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

Página 18

PROGRAMA DE DESENVOLUPAMENT COMUNITARI “+ PLUS VIDA” Programa d’activitat física i altres activitats complementàries adreçat a les persones majors de 55 anys. El programa el gestiona la FATEC (Federació d’associacions de gent gran de Catalunya) i compta amb la col·laboració del Departament de Salut i la Secretaria d’Esports de la Generalitat de Catalunya. El municipi de Sant Ramon compta amb un grup de persones adherides a aquest programa que ofereix a preus subvencionats dues sessions setmanals de gimnàstica guiades per una monitora especialitzada en l’atenció a la gent gran. Per dur a terme tots aquests serveis relacionats amb l’àmbit social, l’aportació econòmica que l’Ajuntament de Sant Ramon fa al Consell Comarcal de la Segarra, per aquest any 2013, es d’uns 5.000€

PUNT OMNIA L’Ajuntament porta el Punt Omnia a Sant Ramon i, conjuntament, amb l'associació de dones vent seré es va organitzar un curs que va comptar amb 12 assistents. Va ser un curs d'iniciació al tractament d'imatge amb el programa Gimp. La foto es de la inauguració del curs.

SERVEI DE JOVENTUT La tècnica de joventut durant aquest any ha estat la Laura Colldeforns. Ella ens explica en què consisteix el Pla Local de Joventut: PLA LOCAL DE JOVENTUT Com molts de vosaltres ja sabeu, el nostre ajuntament des de ja fa 8 anys disposa de la figura d’una tècnica de joventut. Aquesta persona està al servei dels joves, i entre altres funcions s’encarrega de redactar i portar a la pràctica el Pla Local de Joventut. El Pla és un recull de dades que ens donen a conèixer la situació real dels nostres joves, envers el treball, l’habitatge, el lleure, formació … a partir de les quals obtenim quines són les mancances més evidents, i al mateix temps hi intentem trobar la millor solució. Actualment ens trobem en el nou quadrienni 2012-2015, i per aquest any 2013 l’ajuntament ha rebut una inversió de 1.050,00€ del Departament de Joventut de la Generalitat. Aquests diners s’han invertit per acabar de condicionar i pintar el Local del joves del municipi. En total la despesa fou de 1.300€ on la despesa restant de la subvenció rebuda fou pagada per l’ajuntament. A més, des de la Diputació de Lleida aquest 2013 es va rebre una subvenció de 1.674,0€ per al mobiliari del local de joves.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 19

SERVEI DE JOVENTUT La tècnica de joventut, fa una permanència de 3h setmanals al nostre ajuntament, tots els divendres de les 9h fins a les 12h a l’Ajuntament. La seva tasca, a part de redactar i desenvolupar tot el Pla Local de Joventut, també consisteix en ser un referent per als joves, es a dir, ofereix un servei d’atenció als joves, per tal d’intentar resoldre les seves necessitats i/o dubtes. Entre els serveis que ofereix, destacaríem: TREBALL: Inscripció i difusió del Tauler d’ofertes de Treball que ofereix orientació laboral a tothom que ho sol·liciti, així com també facilita un recull d’ofertes que es publica de manera setmanal. El interessats, prèvia visita amb la tècnica de joventut, el poden rebre setmanalment per correu electrònic o presencialment a l’Ajuntament de Sant Ramon. www.ccsegarra.cat HABITATGE: Sant Ramon dóna un nou impuls a la Borsa Jove d’Habitatge. Darrerament l’Ajuntament de Sant Ramon ha rebut noves entrades d’immobles de lloguer al municipi i, és per aquest motiu, que ha posa’t en marxa la revaloració del servei: La Borda Jove d’Habitatge. Aquest servei que disposa des de l’any passat pretén dinamitzar, afavorir l’arrelament al municipi de Sant Ramon, ajudant als seus joves i adults que no troben un pis per emancipar-se i es veuen forçats a marxar fora, i al mateix temps donar una sortida amb un certs avantatges als veïns que disposin d’habitatges buits que es puguin ficar al mercat del lloguer. El servei va dirigit als veïns i veïnes de Sant Ramon que disposin d’habitatges buits i que estiguin disposats a llogar-los com als joves del municipi que volen llogar un habitatge al municipi de Sant Ramon. Aquest servei té el suport de l’Ajuntament, qui juntament amb el Consell Comarcal de la Segarra, via conveni amb la Generalitat de Catalunya ofereix unes assegurances i uns suports que afavoreixen que actuacions d’aquest tipus es puguin posar en funcionament al nostre territori. Des de l’Ajuntament s’anima a tota la població que disposi d’habitatges buits i que es puguin destinar al lloguer a que ho facin. Segons Aleix Bochaca, alcalde del municipi, hem de ser conscients que els joves són el futur del municipi, i que cal que els ajudem en aquesta emancipació que cada dia és més costosa, creiem en ells, i per això cal que entre tots els ajudem a que puguin independitzar-se i què millor que ho puguin fer a casa seva, ja que sinó pel contrari acabaran marxant, i la vida cultural, dinàmica i festiva dels pobles petits acabarà minvant. Per rebre tota la informació d’aquest servei es poden dirigir a l’Ajuntament tots els divendres de les 9 fins a les 12h, o bé, al correu electrònic: tecnicajoventut@ccsegarra.cat Casa per vendre. Propietat de la casa: Jordi Petit.


Página 20

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

SERVEI DE COMUNICACIÓ Un servei que ofereix el Consell Comarcal als ajuntaments de la Segarra, com per exemple, Sant Ramon que es capaç d’apropar el vostre ajuntament al vostre servei i que “estigui obert les 24 hores del dia els 7 dies de la setmana a través de la comunicació”. Aquest servei treballa amb l’ajuntament a través d’una persona responsable de la comunicació per difondre tota l’activitat que es fa a Sant Ramon des de l’Ajuntament, o bé, des de les entitats municipals. Entre els serveis més destacats l’actualització de la web municipal, notes de premsa, comunicats, elaboració de cartells o fulletons informatius. Qualsevol consulta us podeu adreçar a comunicacio@ccsegarra.cat

Tota la informació a http://santramon.ddl.net

SERVEI DE MANTENIMENT DE LA BRIGADA COMARCAL Aquest servei es va iniciar amb la brigada que oferia el Consell Comarcal a través dels Plans d’Ocupació per aturats de la Generalitat. Però actualment, aquests ajuts es van acabar fet que va fer que el Consell Comarcal replanteges el servei. Aleshores es va decidir tirar endavant el servei a través d’un acord amb l’Associació Alba per dur a terme la Brigada. L’Ajuntament de Sant Ramon un any més s’ha adherit a aquest servei de brigada que permet que l’ajuntament pugui disposar de tres operaris quan aquest tingui la necessitat. La voluntat de firmar aquest conveni amb l’Associació Alba es perquè d’aquesta manera es fomenta la inserció de persones de la entitat social i, a més, com la entitat també ha rebut retallades del Govern de Madrid fa que el fet de contractar-los per part de l’Ajuntament permet ajudar econòmicament a entitats com l’Associació Alba que fa una gran tasca social.

Com apunt l’Ajuntament de Sant Ramon enguany ha signat un conveni amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, que ha permès inserir laboralment a Josep Rodríguez per tasques de manteniment al municipi i, alhora, permet estalviar despesa corrent a l’ajuntament ja que no s’ha de contractar al sector privat.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 21

GESTIÓ DE LA SALUT A l’igual que l’escola, les contribucions que l’Ajuntament fa al dispensari són bàsicament actuacions de manteniment i conservació de l’edifici ( llum, telèfon, servei de neteja, calefacció, transport de les extraccions de sang al CAP de Cervera ... ) i que han pujat uns 9.000€, finançades al 100% pel Departament de Salut de la Generalitat i la Diputació de Lleida.

Ajudes al transport per atenció mèdica Continua vigent les ajudes al transport per atenció mèdica. Recordem que és una ordenança reguladora d’ajudes al transport per atenció mèdica, dirigida a les persones amb algun tipus d’incapacitat . Els beneficiaris d’aquest ajut han de complir els següents requisits:  

 

Han d’estar empadronats al municipi de Sant Ramon (mínim 5 anys). Han de tenir reconegut algun tipus d’incapacitat o disminució ja sigui física o psíquica igual o superior al 65 %, o bé que tinguin la valoració de grau 3 i nivells 1 i 2 de dependència, segons s’estableix en la Llei 39/2006. Els tutors legals o familiars que convisquin amb ells no han de disposar de vehicle propi. No poden ser objecte de cap altre ajut per part d’altres administracions

Els ajuts seran del 80% de les despeses justificades i l’import màxim anual de 4.00,00 €, que aniran a càrrec íntegrament de l’Ajuntament.

GESTIÓ DE L’AIGUA Servei d’aigua : Manteniment xarxa El clima de Catalunya, i més concretament el de la Segarra, és Mediterrani amb una precipitació mitjana anual escassa a gran part de la comarca. Ens plou poc i això comporta que el nivell d’aigua als aqüífers disminueixi. El requisit de tenir aigua és tenir sempre cura de conservar aquest recurs natural tan preuat, essencial i escàs. Ja hem comentat moltes vegades que hem de potenciar una hàbits responsables per racionalitzar l’ús de l’aigua. Hem de consumir l’aigua que es necessita sense malbaratar-la. Així ho entenem i per aquest motiu en la nostra gestió per garantir el servei bàsic de subministrament de l’aigua potable vam prioritzar revisar i renovar l’aprofitament dels recursos disponibles tot treballant en la disminució de les fuites a la xarxa.


PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

Página 22

GESTIÓ DE L’AIGUA Les despeses que s’han produït aquest 2013 derivades del funcionament del servei de subministrament d’aigua potable, es podrien resumir en: COSTOS D’AIGUA ALTA : Aigua que deriva del Canal d’Urgell fins al municipi. TERME FIX 19.975€ TERME VARIABLE

31.673,53€

COST BAIXA: Aigua que va des dels dipòsits municipals fins als abonats.

32.619,68€

TOTAL: 84.268,21€

El terme Fix, engloba varis conceptes: Quota anual de la Comunitat de Regants dels Cabals d’Urgell (compra d’aigua al canal) Quota corresponents a les despeses fixes de manteniment de l’Estació d’Aigua Potable de Ratera. (Personal, potència elèctrica,..) Quota corresponent a les despeses fixes de la gestió de les infraestructures existents: Contracta amb l’empresa EASCS, personal propi,... El terme Variable, engloba varis conceptes: Elevació: correspon als costos d’energia. Variable ETAP: Correspon als costos d’energia, de reactius,... El terme tanques correspon als costos que aplica la CGRCU per a reservar aigua en el canal i els de la gestió d’aquestes reserves. Aquest concepte s’aplica quan no circula aigua pel canal, a l’hivern (quan no es reguen les finques).

ES MILLORA EL SERVEI SORTIDORS D’AIGUA PER A ÚS AGRÍCOLA I RAMADER L’Ajuntament va posar en funcionament, l’any passat, quatre sortidors d’aigua per a us agrícola i ramader a Sant Ramon, Gospí Viver i Portell. Aquest actuació es va realitzar no amb un afany recaptatori sinó que per controlar el consum d’aigua i d’aquesta manera el preu de l’aigua surt a un millor preu per als veïns del municipis. Tots aquells que estiguin interessats s’han de dirigir a l’Ajuntament per poder tindre dret a la compra de la clau magnètica per a ús agrícola i ramader dels sortidors d’aigua: SORTIDORS D’AIGUA PER A ÚS AGRÍCOLA I RAMADER (2014) Consum mitjançant sortidors d’aigua amb 1,17€ m3 clau magnètica per a ús agrícola i ramader Clau magnètica per a ús agrícola i ramader

15,00€


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 23

SORTIDORS D’AIGUA PER A ÚS AGRÍCOLA I RAMADER L’Ajuntament recorda que s’hi poden acollir aquelles persones que es dediquen a l’activitat agrícola i ramadera situada al municipi de Sant Ramon, siguin propietaris de la finca agrícola o tinguin arrendada la terra, que acreditin que està cotitzant al règim especial agrari de la seguretat social o en el seu règim de la seguretat social autònoms, i en el seu defecte que acreditin, que es dediquen a l’activitat agricola-ramadera al municipi de Sant Ramon, mitjançant una declaració jurada. També, s’hi poden acollir les entitats jurídiques que realitzin activitats econòmiques relacionades en l’activitat agrícola ramadera, que tinguin el domicili fiscal al municipi. Per a realitzar aquesta actuació, per una banda, l ’Ajuntament va comptar amb un ajut de la Diputació de Lleida i per altra banda, es va complementar amb les millores que va oferir la empresa adjudicatària CEMSA amb l’obra captació de l’aigua del pou de Santa Fe. I, a més, gairebé no va suposar cap cost per als veïns D’altres municipis de la comarca van mostrar interès amb l’actuació considerada com una bona iniciativa. Alcaldes de municipis com Sant Guim de la Plana, Josep Maria Llobet, i Torrefeta i Florejacs, Núria Magrans, conjuntament amb l’alcalde de Sant Ramon, Aleix Bochaca, l’agutzil Santiago Tolosa i el representant de la empresa CEMSA que ha posa’t en funcionament l’obra, Francesc Xavier Sanchez, van fer una visita als sortidors d’aigua per a ús agrícola. Concretament, els alcaldes es van desplaçar fins a Viver per conèixer in situ el funcionament dels sortidors. En el transcurs de la visita, l’alcalde Aleix Bochaca, va explicar que aquest actuació es realitza a Sant Ramon no amb un afany recaptatori sinó per controlar el consum d’aigua i d’aquesta manera el preu de l’aigua surt a un millor preu per als veïns del municipi. Els alcaldes es van mostrar notablement interessats en aquesta actuació ja que creuen que permet controlar més exhaustivament l’ús de l’aigua en els seus nuclis. Van fer un seguit de qüestions a la empresa adjudicatària per la instal·lació d’aquest sortidors per tal de mirar quina viabilitat hi hauria si es posessin en funcionament en municipis com Torrefeta i Sant Guim de la Plana. Des de l’ajuntament de Sant Ramon es va destacar que aquesta inversió feta dels sortidors ha permès tenir una xarxa eficient que fa que l’Ajuntament no tingui que destinar cap recurs econòmic en el manteniment de la xarxa i, en conseqüència, aquests diners es poden estalviar per finançar altres polítiques publiques necessàries per al municipi, com per exemple, en serveis socials. Octubre de 2013 El president del Consell Comarcal, Adrià Marquilles, visita el funcionament dels sortidors d’aigua per a ús agrícola a Sant Ramon.


Página 24

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

AMB LES OBRES MUNICIPALS FEM GRAN SANT RAMON OBRES I ACTUACIONS ACABADES AJUDES DE LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA COST

PRESSUPOST

SUBVENCIÓ

Senyalització de la carretera direcció Tarroja (Porcs senglars).

Cost assumit al 100% Cost assumit al per la Diputació de Llei- 100% per la Diputada ció de Lleida

Taller de pintura del Local de Joves.

1362,60€

1050€ Diputació de Lleida.

Mobiliari del Local de Joves.

1860,84€

1674€ Diputació de Lleida.

Portar a terme l’arranjament dels camins i millorar els accessos al patrimoni cultural i natural.

6605,82€

6605,82€ Generalitat de Catalunya.

Substitució i instal·lació cloració i regulació pH de la instal·lació de les piscines municipals.

8.812,36€

8.000€ Diputació de Lleida.

Redacció del projecte reforma de l’enllumenat exterior de Sant 3.444,87€ Ramon per estalvi energètic (canvi de llumeneres).

3.000€ Diputació de Lleida.

Localització fuita d’aigua i reparació de la piscina municipal.

5.726,40€

5.440,08€ Diputació de Lleida.

Reforma i ampliació de calefacció o climatització del Centre Cultural.

12.890,19€

8.000€ Diputació de Lleida.

TOTAL

40.703,08€

33.769,9€

ALTRES OBRES ACABADES Portell inaugura el seu local social. Portell (Sant Ramon).- Portell, nucli agregat a Sant Ramon, va inaugurar el passat diumenge, 31 d’agost, el local social. En l’acte d’inauguració hi van assistir el President del Consell Comarcal, Adrià Marquilles, el gerent, Ramon Augé, com també representants de l’empresa Construccions Piqué i l’arquitecte Ramon Riba i regidors. L’acte va comptar amb l’assistència del director dels serveis territorials de Governació a Lleida, Jordi Curcó, que va presidir l’acte conjuntament amb l’alcalde del municipi de Sant Ramon, Aleix Bochaca. Primerament, el Sr. Curcó es va dirigir a l’ajuntament on va signar el Llibre d’Honor i, posteriorment es va dirigir a Portell acompanyat del representant del nucli de Portell, Santi Oliva, que li va fer de guia del local i dels llocs d’interès del nucli.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 25

Portell inaugura el seu local social. Un cop ja situats al nou local es va procedir als parlaments. En primer lloc, el representant Santi Oliva que va donar la benvinguda a les autoritats. Seguidament, l’alcalde Aleix Bochaca que va destacar que el projecte es va iniciar a l’any 2007 i l’origen del seu naixement és necessari emmarcar-lo en el fet que el teixit associatiu de Sant Ramon en els darrers temps havia crescut molt fet que va comportar el col·lapse del local actual habilitat per les entitats. Per donar resposta a aquesta demanda, el regidor d’obres en aquell any, Joan Marba, va tenir la idea de habilitar el local de les antigues escoles a Portell i al cap de 6 anys el projecte ha estat acabat. L’alcalde va explicar que el fet que es fes a Portell i no a Sant Ramon es perquè d’aquesta manera es va al municipi i no es centralitza tot al nucli. I així, d’aquesta manera, es coneixen millor els nuclis agregats a Sant Ramon. En aquesta mateixa línia va parlar el President del Consell Comarcal, Adrià Marquilles. I, finalment, l’ex regidor com l’arquitecte, Ramon Riba, on tots dos també van dedicar unes breus paraules a l’acte destacant com el somni de la seva obra s’havia fet realitat. Els parlaments van cloure amb el director dels serveis territorials de Governació a Lleida, Jordi Curcó, que va incidir en el finançament de l’obra a través del fons del pla únic d’obres i serveis (PUOSC), un finançament que havia estat mínim comparativament amb la gran obra que s’havia realitzat. El projecte ha consistit en la rehabilitació de les antigues escoles, un edifici que estava en desús. Segons l’ajuntament, les obres s’han realitzant en dues fases. La primera fase adjudicada a l’any 2011 per un cost de 90.534,39€ i sent l’Ajuntament de Sant Ramon beneficiari d’una subvenció del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC) al voltant dels 80 mil euros, a través del qual s’ha pogut realitzar la esmentada actuació. I, en una segona actuació, adjudicada l’any 2012 per un cost de 53.027,15€, beneficiari altre cop de la subvenció del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC) de 51,656,55€. El cost total de l’obra ha estat de 143.5651,54€ (iva inclòs). L’obra va ser adjudicada a la empresa Construccions Piqué. En una primera fase es va reformar integralment l’edificació per tal d’adaptar-lo a l’objectiu final de la estructura; la projecció d’un Local Social. Al llarg de l’any de la primera fases es va distribuir funcionalment l’obra, mentre que, en una segona fase s’han projectat les obres d’enrajolament, revestiments, instal·lacions d’electricitat, aigua i calefacció. Setembre de 2013.


Página 26

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

OBRES MUNICIPALS: Local de Joves Taller de pintura del Local de Joves: Cost de l’actuació 1.362,60€, finançament rebut per la Diputació de Lleida de 1.050€ .

Mobiliari del Local de Joves: Cost de l’actuació 1.860,84€ €, finançament rebut per la Diputació de Lleida de 1.674€.


Página 27

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

OBRES MUNICIPALS: Arranjaments de camins Portar a terme l’arranjament dels camins i millorar els accessos al patrimoni cultural i natural. Cost de l’actuació: 6605,82€. Finançament rebut el 100% del cost de l’actuació per part de la Generalitat de Catalunya. A Sant Ramon hi ha cases rurals atretes pel Turisme i per tal de facilitar la visita d’aquestes cases als turistes, l’Ajuntament creu que arreglar els camins i els accessos és un atractiu més per a fomentar el senderisme. L’actuació pretén ampliar les oportunitats d’accés del públic al patrimoni de Sant Ramon, fomentar una xarxa de senders per caminar, o bé, practicar esport. L’Ajuntament es partidari de promoure estils de vida saludables, estimular la conservació i coneixement del patrimoni cultural i natural del municipi.

Diputació de Lleida: vies i obres.

Senyalització de la carretera direcció Tarroja (Porcs senglars). Cost de l’actuació assumit al 100% per la Diputació de Lleida.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 28

COMPROMÍS DE LA SUBDELEGACIÓ DEL GOVERN DE L’ESTAT AMB EL MUNICIPI DE SANT RAMON La Subdelegada del Govern es compromet a demanar finançament al Ministeri d'Agricultura per arreglar uns camins a Sant Ramon. Sant Ramon.- La Subdelegada del Govern a Lleida, Imma Manso, va visitar el municipi de Sant Ramon el passat mes de maig. La visita va comptar amb la presencia de l’alcalde, Aleix Bochaca, el coordinador territorial de l’ajuntament, Xavier Balcells, el representant del nucli de Portell a l’Ajuntament, Santi Oliva, com el representants del PP al consistori, Pere Rius i Ramon Ribera, per conèixer in situ el projecte de millora de quatre camins municipals que són transitats majoritàriament per maquinària agrícola. Primerament, la subdelegada va fer una visita institucional a l’ajuntament, 7 de març de 2012, on va deixar constància que l’ajuntament podia demanar finançament per altres àmbits que ho necessiten a part de les obres del Santuari ja sol·licitades anteriorment. Aleshores, com a conseqüència d’aquesta visita i, a petició de l’alcalde el projecte de millora va ser presentat a la Subdelegació el desembre passat fins a dia d’avui que per part de la subdelegació ha sol·licitat fer una visita in situ als camins per tal de qualificar la importància de tirar endavant aquesta millora als camins dels nuclis a Sant Ramon. Concretament, el projecte consisteix en la millora dels 7km de la xarxa dels camins dels quatre nuclis que formen el municipi mitjançant l’asfaltat del camí de Sant Ramon a la carretera de Viver de Segarra, el camí d’accés a Viver de Segarra així com el camí de Portell a Sant Ramon i el d’accés a Gospí. Aquesta projecte pretén millorar la comoditat i seguretat dels desplaçaments entre els nuclis, aplicant un sistema de doble tractament superficial, reduir la distància efectiva entre els nuclis del municipi com alternatives reals a la xarxa general de carreteres i incrementar la competitivitat de les explotacions agràries del municipi, així com reduir els costos de transport a l’escurçar la distància dels trajectes entre els nuclis. El cost total del projecte és de 201.527,07€. Davant la petició d’aquest projecte de millora hi ha un consens de tota la corporació per tirar endavant les obres. La Subdelegada del Govern s’ha compromès a traslladar el projecte al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per aconseguir finançament a través del Pla de Desenvolupament Rural del Ministeri de cara als Pressupostos Generals de l’Estat de 2014. Maig de 2013.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 29

SANT RAMON DÓNA A CONÈIXER LA SEVA FEINA NOTICIES PUBLICADES A PREMSA AL LLARG D’AQUEST 2013. L’Ajuntament de Sant Ramon homenatja a Dolors Prados desprès de 25 anys al consistori. Sant Ramon.- El passat 21 de desembre l'ajuntament de Sant Ramon va organitzar el tradicional sopar de Nadal en el qual es va comptar amb tota la corporació municipal i els seus treballadors. A més, l’acte va comptar amb la presència i la participació del senador Ramon Alturo. En el transcurs de la trobada es va fer un breu homenatge a la treballadora de l'ajuntament, la Sra. Dolores Prados que deixa la corporació per jubilació desprès d'haver treballat 25 anys per l'ajuntament. Gener de 2013. Sant Ramon, un ajuntament sanejat. Sant Ramon.- El passat 24 de setembre l’Ajuntament de Sant Ramon va celebrar la sessió del Ple ordinària. En aquest Ple es va donar compte de l’informe d’intervenció relatiu a les factures pendents de pagament, a data 31 de maig del 2013, i es va constatar que per segon any consecutiu l’ajuntament no es té que acollir al Pla de sanejament. L’alcalde de Sant Ramon, Aleix Bochaca, vol manifestar l’agraïment en escreix per la tasca realitzada per part del regidor d’economia, Sr. Francesc Fornells, i ha destacar la seva manera de complir la seva difícil tasca amb molta responsabilitat. Una tasca que se li va confiar i que en l’actualitat l’ajuntament l’hi agraeix. En la mateixa línia de pressupostos, també es va fer l’aprovació definitiva del compte general del 2012. Alhora, en el transcurs del Ple, es va aprovar el calendari de festes locals per a l’any 2014, sent aquest igual que l’any anterior. Es va aprovar per unanimitat també la delegació a la Diputació de Lleida de les facultats que l’ajuntament de Sant Ramon té atribuïdes quan a la recaptació derivada dels terrenys de naturalesa urbana. El fet de delegar-ho permet que l’ajuntament pugui cobrar totes les liquidacions. En el transcurs del Ple es van aprovar un seguit de mocions, per una banda, es va votar per unanimitat el manifest en defensa de l’esport amateur català i l’adhesió al protocol que executen els partits judicials de Catalunya. Entre les mocions votades per majoria absoluta, vots favorables de CIU i abstenció per part del PP, la moció d’adhesió al Pacte Nacional per al Dret a decidir. Maig de 2013. Ressenya del concert al claustre del Santuari de Sant Ramon. La idea dels concerts de Música a la fresca va sorgir l’any passat per aquestes dates, sota la iniciativa de l’Anna Gascón, veïna de Gospí, animada per una família de Sant Ramon i propietària de la casa de Cal Masover de Gospí, oferint el pati de la casa on antigament havien estat les cavalleries del castell, per fer la vetllada en un ambient gairebé familiar i d’amistat, amb el programa “A cau de Cor”, on la cantant va oferir un repertori llatinoamericà i de bossa nova, acompanyada per tres músics. Veient els marcs incomparables que ofereixen multitud de recons de Sant Ramon, Gospí, Portell, Viver i de La Segarra, per celebrar aquestes vetllades musicals, es va escollir enguany el claustre del Santuari de Sant Ramon Nonat, de Sant Ramon, per oferir el programa Somnis comptant amb l’hospitalitat i complaença dels RR.PP. Mercedaris de l’esmentat Santuari, a més de la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Ramon. En aquesta ocasió, la vetllada va reunir a més de 200 persones vingudes de diversos indrets del municipi i de la comarca i fins i tot de fora i el programa Somnis Va ser interpretat per la cantant Anna Gascón, de Gospí, acompanyada al teclat per la pianista Montse Vejer, de Sant Ramon. El públic va gaudir d’un variat programa amb cançons de pel·lícules (Mona Lisa, Moonriver, My heart will go on, etc) i finalment es va interpretar com a bis el conegut Whatever will be, will be (Que será, sera, de la pel·lícula “El hombre que sabia demasiado”) on hi va participar el públic. Fins l’any que ve!! Crònica realitzada per Josep Mª Pinyot. Agost de 2013.


Página 30

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

Sant Ramon acull la 25 a Trobada de ZER a la Segarra. Sant Ramon.- Anualment, abans de pasqua, la zona ZER (Zona Escola Rural) de la Segarra celebra la seva trobada. Aquest any, la escola que va acollir la celebració va ser la Mare de Déu de la Mercè de Sant Ramon que va rebre els companys de les escoles de Sanaüja, Pallargues i Ribera d’Ondara. En aquesta celebració es dedica tot un dia a descobrir com els homes i dones a la prehistòria i la protohistòria aprofitaven els recursos naturals del seu entorn i com veien el món que els envoltava. L’activitat es desenvolupa al camp de futbol al voltant de l’ús de l’argila i de les pintures rupestres i sota el lema “embruta’t les mans”. La escola dissenya un únic espai actiu on es realitzaren quatre activitats entorn a la temàtica general: La construcció amb terra, fent ceràmica a mà, la pintura rupestre i l’activitat final; Inspira’t. Els alumnes realitzaren dos recorreguts per interactuar amb el material a diferents nivells, un recorregut guiat i un recorregut lliure segons interessos. A migdia una aturada per recuperar forces i energies amb un dinar de germanor al pati de l’escola i a continuació es van fer jocs de pilota a la pista poliesportiva. Al final de la tarda els alumnes s’acomiadaren tot entonant “L’hora dels adéus” després d’un dolç berenar. La festa fou possible gràcies a la col·laboració de l’AMPA, l’Ajuntament de Sant Ramon i el Consell Comarcal de la Segarra que van comptar amb la presència de l’alcalde de Sant Ramon, Aleix Bochaca, i el President del Consell Comarcal, Adrià Marquilles. Informació i imatges: Escola Mare de Déu de la Mercè de Sant Ramon. Abril de 2013.


Página 31

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

Sant Ramon reobre el bar municipal. Sant Ramon.- L’Ajuntament de Sant Ramon ha atorgat la concessió de la obertura del Bar Restaurant del Centre Cultural Municipal al Sr. Antonio Delgado per cinc anys. La proposta va ser la més ben valorada ja que aportava millores, com per exemple, la pintura del local. El bar oferirà la mateixa activitat que fins ara, dinars i sopars, i l’horari serà de les 8h fins a les 22h (també es dóna la possibilitat d’allargar l’horari al vespre depenen de la demanda). El bar oferirà canal de televisió de pagament per poder oferir tots els partits de fútbol, diaris i servei de terrassa. A més, s’organitzaran sortides i es dinamitzaran activitats per tal d’engrescar la gent del poble. Tal hi com explica l’actual propietari, Antonio Delgado, es preveu obrir pròximament amb una festa d’inauguració que oferirà un refrigeri gratuït per a tot el poble. Properament, l’ajuntament emetrà una circular. A més, l’Antonio explica que està molt il·lusionat amb l’obertura del bar ja que actualment estava a l’atur i que amb la seva germana, que també era a l’atur, hi han posa’t moltes ganes per tirar endavant el negoci. Des de l’Ajuntament es valora molt positivament l’obertura del bar, ja que des de fa quatre mesos que està tancat s’ha mira’t d’obrir-lo el més ràpid possible. Però primerament, la concessió es va atorgar a un veí de Torà que finalment per motius personals va haver de renunciar el contracte, fet que va provocar un nou procediment i amb tots els tràmits administratius que això comporta. L’Ajuntament explica que al llarg d’aquests dos anys de legislatura s’ha invertit en obres per a la millora de bar com els nous serveis i recentment la instal·lació d’una nova calefacció. Per una part, per a fer l’obra de la calefacció es va comptar amb un ajut de la Diputació de Lleida de 8.000€ quan el seu cost total era de 10.980€, mentre que, pels serveis la subvenció ha estat de 7000€ i el cost final de l’obra era de 7924,61€. En total, els cost de les obres ha estat de 18.904,61€, dels quals 15.000€ els ha aportat la Diputació de Lleida via subvenció. Juny de 2013

L’alcalde de Sant Ramon reclama a Interior més efectius policials davant els robatoris diaris al nucli de Viver (Sant Ramon). Viver (Sant Ramon).- El nucli de Viver, al municipi de Sant Ramon, pateix robatoris diaris a magatzems agrícoles. És per aquest motiu que l’alcalde de Sant Ramon ha reclamat poder tenir més efectius policials a aquesta població. Tal hi com va expressar, en la darrera sessió plenària del Consell Comarcal, aquesta situació és alarmant per als veïns i cal fer-hi front. Va demanar al Consell Comarcal que emplaces la situació a la Junta de Seguretat Comarcal per tal de donar una resposta al problema. A més, l’alcalde va parlar directament amb la delegada d’interior del govern a Lleida, Sra. Anna Miranda, on li va mostrar la seva preocupació. Per part d’interior es van comprometre a reforçar la vigilància. A dia d’avui, el mossos d’esquadra patrullen diàriament pel nucli de Viver. Octubre de 2013


BUTLLETร MUNICIPAL

RECULLS DE PREMSA

Pรกgina 32


Página 33

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

RECULLS DE PREMSA


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 34

MOCIONS PLE de 4 de març de 2013 APROVACIÓ DE LA MOCIÓ EN DEFENSA DEL MODEL D’ESCOLA CATALANA Atès que l’esborrany de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), elaborat pel Ministeri d’Educació i presentat el 4 de desembre als consellers autonòmics per part del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, atempta greument contra el model d’immersió lingüística a Catalunya. Atès que, fins ara, la Llei Orgànica d’Educació (LOE) donava el mateix rang a l’assignatura de llengua i literatura castellanes i a les de les llengües cooficials, i que la Sentència del Tribunal Constitucional 31/2010 declarava que ambdues llengües havien de ser objecte d’ensenyament, sent el català el centre de gravetat del sistema educatiu a Catalunya. Atès que la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), com a la legislació pròpia del País en matèria d’educació i àmpliament recolzada pel Parlament de Catalunya, garanteix un model educatiu que dóna bons resultats acadèmics, en assolir els alumnes els nivells adequats de coneixement d’ambdues llengües al finalitzar l’ensenyament obligatori, tal com acrediten els resultats de les proves d’avaluació efectuades. Atès que durant més de 30 anys el model d’immersió lingüística ha contribuït de manera decisiva a millorar l’ús social de la llengua catalana, garantint i promovent la igualtat d’oportunitats en una societat cohesionada. Pels motius exposat, l’Ajuntament de Sant Ramon aprova la següent moció, adoptant els següents ACORDS Primer: manifestar el nostre rebuig rotund a l’esborrany de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) que vol aprovar el Ministeri d’Educació. Segon: donar suport a la Generalitat de Catalunya i al Departament d’Ensenyament en la defensa de les competències educatives de Catalunya, i en totes aquelles actuacions que porti a terme per a defensar el català i el model lingüístic de la nostra escola. Tercer: instar el Govern a continuar aplicant la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que està en plena consonància amb els principis educatius recollits a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i que és l’eina que garanteix que no se separen els infants per raó de llengua, assolint tots ells el perfecte coneixement del català i del castellà. Quart: donar trasllat d’aquesta moció als grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la Generalitat de Catalunya, i a les entitats municipalistes. La proposta s’aprova amb el següent resultat: GRUP CIU: 5 vots a favor GRUP DEL PP: 2 vots en contra (sense argumentació).


Página 35

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

MOCIONS PLE de 4 de març de 2013 APROAPROVACIÓ DE LA MOCIÓ D’ADHESIÓ A LA DECLARACIÓ DE SOBIRANIA I EL DRET A DECIDIR DEL POBLE DE CATALUNYA El Ple del Parlament de Catalunya, en la sessió del dia 23 de gener de 2013, aprova la Declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya. El grup municipal de Convergència i Unió proposen al Ple municipal l'adopció dels acords següents: Primer.- Donar ple suport a la Declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya, aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener de 2013. Segon.- Enviar aquesta moció al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Congrés dels Diputats i al Govern espanyol. La proposta s’aprova amb el següent resultat: GRUP CIU: 5 vots a favor GRUP DEL PP: 2 vots en contra. Expliquen que aquesta va ser una moció ja aprovada al Parlament de Catalunya i és curiós que es presentin aquest tipus de mocions al Ple. PLE de 18 de juny de 2013

4.- DECLARACIÓ INSTITUCIONAL SOBRE L’AVANTPROJECTE DE LLEI DE RACIONALITZACIÓ I SOSTENIBILITAT DE L’ADMINISTRACIÓ LOCAL El grup de Convergència i Unió de l’Ajuntament de Sant Ramon presenta aquesta Declaració institucional que va aprovar el Ple de la Diputació de Lleida en sessió ordinària núm. 2/2013 de data 21 de febrer de 2013, per a incloure en l’ordre del dia de la propera sessió ordinària del Ple que es convoqui a l’Ajuntament de Sant Ramon, als efectes del seu debat i votació. El dia 15 de febrer de 2013 el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques va aprovar l’Avantprojecte de Llei per a la Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local. Aquest document, amb l’objectiu de racionalitzar l’administració local i aconseguir un suposat estalvi econòmic, contempla mesures que afecten l’autonomia local i poden suposar fins i tot l’extinció d’ens locals modificant l’actual model territorial lleidatà. L’article 160 de l’Estatut de Catalunya dictamina que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de règim local, aquest avantprojecte suposa una invasió total de l’Estat espanyol en les competències de la Generalitat de Catalunya. El Govern de la Generalitat, en exercici d’aquestes competències que té en exclusiva, està treballant en una nova Llei de Governs Locals que regularà el marc legal de l’Administració Local catalana, i que serà presentada al Parlament de Catalunya en els propers mesos. A més, l’Avantprojecte de Llei per a la Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local no preveu cap millora en el finançament de les hisendes locals, la gran assignatura pendent del nostre model territorial.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 36

MOCIONS Tampoc preveu, per tal de racionalitzar l’assignació de competències, la supressió d’alguns ministeris que tenen transferides les seves competències en exclusiva a les comunitats autònomes. Així es criminalitza l’Administració Local pel dèficit públic, quan aquesta és responsable només d’un 5 per cent d’aquest i no s’emprenen mesures per frenar el dèficit públic de l’Administració de l’Estat que suposa un 75 per cent del total del dèficit. Traspassar competències dels ajuntaments a les diputacions allunya el centre de decisió del ciutadà. És l’ajuntament qui coneix millor les mancances i necessitats de la seva comunitat i qui pot prestar més eficientment els serveis que els ciutadans precisen. La proximitat significa eficiència i difícilment una corporació supramunicipal podrà substituir el coneixement de la problemàtica local i la sensibilitat d’un ajuntament. Tenint en compte la diversitat de cada territori i les peculiaritats de cada població la fixació d’uns costos standard per als serveis que presten les administracions locals amb l’objectiu d’avaluar la seva eficiència, comportarà, sense dubte, manca de rigor i situacions de tractament desigual, i fins i tot injust, en molts ajuntaments. La mateixa Diputació de Lleida, l’administració supramunicipal que dóna suport al món local lleidatà, serà controlada directament en el serveis que presta al territori pel propi Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i passarà a ser un mer apèndix d’aquest. La Diputació de Lleida te com a competència bàsica la defensa dels interessos dels municipis de les comarques de Lleida, Pirineu i Aran. És per aquests motius que el Grup Municipal de Convergència i Unió de l’Ajuntament de Sant Ramon proposa al Ple de la Corporació l’adopció dels següents: S’ACORDA Primer.- L’Ajuntament de Sant Ramon rebutja totalment l’avantprojecte de Llei de l’Administració Local presentada pel Ministre d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern Espanyol perquè vulnera l’autonomia local, les competències que l’Estatut de Catalunya atorga a la Generalitat i al Parlament, i és un intent de recentralització del model d’administració local català. Segon.- Instar al Govern de la Generalitat a defensar fermament les competències que li atorga l’Estatut de Catalunya en matèria de règim local i expressar el suport explícit de la Diputació de Lleida en totes aquelles mesures que calgui emprendre per exercir aquesta defensa. Tercer - Comunicar aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya. La proposta s’aprova amb el següent resultat: GRUP CIU: 5 vots a favor GRUP DEL PP: 2 vots en contra. Expliquen que les dos lleis, la catalana i l’espanyola, son semblants i no té sentit anar en contra de l’espanyola si la catalana és similar.


Página 37

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

MOCIONS 5.- MOCIÓ PER SOL.LICITAR UN MILLOR ÚS DE LA PÀGINA WEB I EL BUTLLETÍ MUNICIPAL Atès que el Sr. Pere Rius Graells i Ramon Ribera Marsiñach, Regidors del Grup Partit popular de l’Ajuntament de Sant Ramon, a l’emparament del disposat a l’article 97.3 en relació al 91.4 del Real Decret 2568/86 de 28 de novembre, Reglament d’Organització i Funcionament de Règim Jurídic de les Entitats Locals, sotmet a la consideració del Ple de l’Ajuntament la següent: MOCIÓ PER SOL.LICITAR UN MILLOR ÚS DE LA PÀGINA WEB I EL BUTLLETÍ MUNICIPAL L’Ajuntament de Sant Ramon, disposa d’un petit taulell d’anuncis a la façana de l’edifici consistorial i per casos concrets, altres taulells petits en diferents `punts de cada nucli agregat. A més l’Ajuntament de Sant Ramon disposa d’una pàgina WEB amb la següent direcció: www.santramon.ddl.net. El taulell d’anuncis de l’Ajuntament és queda petit en nombroses ocasions degut al nombre de papers penjats que, juntament amb la grandària de la lletra o bé, a l’estar parcialment tapats pel marc de la portella, fan que molts d’ells en varies ocasions siguin poc llegibles, especialment per a la gent gran. A més a més, d’ençà que es va traslladar el consultori mèdic, cada vegada hi ha menys pas de persones i , les persones que volen informar-se de quelcom mitjançant el present taulell, moltes vegades han d’anar-hi expressament ja que és un lloc de poca concurrència. També cal esmentar que hi ha persones que no poden accedir a ell ja sigui per motius d’estudis, de treball, de viatges…I a causa d’això, aquest col·lectiu de persones queden exempts del dret a la informació o a les notificacions que es puguin comunicar a través d’aquest. En ple segle XXI i amb l’avenç que s’ha produït gràcies a les noves tecnologies, com per exemple, l’avenç informàtic (les pàgines WEB, el correu electrònic, les xarxes socials…) i tecnològic (ordinadors, mòbils, tablets…) els ciutadans poden disposar de tota la informació necessària de forma ràpida i fàcil i, seria convenient, ja que l’Ajuntament disposa d’una pàgina web pròpia, publicar les notificacions del taulell d’anuncis a través dels mitjans esmentats anteriorment. Atès que als plens municipals l’assistència de públic es pràcticament nul.la i que aquests en nombroses ocasions formulen les qüestions a l’Alcalde o als seus regidors, es produeixi i es planteja la possibilitat de ser les respostes poc objectives o partidistes. Atès que amb data a 23 d’agost del 2011 es va presentar per part del nostre grup polític una instancia a l’Ajuntament de Sant Ramon, amb núm. d’entrada 353 en la qual demanàvem un espai pel nostre grup polític a la pàgina web i al butlletí municipal, i que la instància va ser resposta posteriorment pel senyor alcalde en data a 2 de novembre de 2011 i amb núm. de sortida 549, afirmava que l’espai pel grup polític del PP a la pàgina WEB i al butlletí municipal havia de ser determinat mitjançant el ple de l’Ajuntament ja que era l’òrgan competent per a determinar-ho. Es sorprenent la resposta del senyor Alcalde ja que passats gairebé dos anys de la primera instància encara no s’ha decidit res sobre el que es publica en l’esmentada pàgina web i al butlletí municipal en els plens de l’Ajuntament. Atès que el dret a la informació és un dels drets més importants i rellevants de la democràcia, es imprescindible exercir aquesta correctament i amb total coneixement de causa ja que s’entén que la seva mancança o omissió és causa de mals entesos i manipulació d’informació a càrrec de la junta de govern. Atès que les publicacions municipals han de ser informatives i sense propaganda, s’ha de permetre als diferents grups polítics, la seva escriptura per a poder manifestar opinions, suggeriments, propostes o discrepàncies a les diferents publicacions municipals. En cas contrari s’entén com una manca de cultura democràtica o un abús de càrrec per part de la junta de govern.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 38

MOCIONS Per la present moció, s’adjunta una còpia de les instàncies esmentades anteriorment. Es proposa l’adopció dels següents ACORDS: Primer.- S’acorda que la pàgina web municipal disposi d’un apartat per publicar-hi l’enunciat, la part, el resum o el document dels anuncis que s’exposen als taulells d’anuncis. Segon.- S’acorda que la pàgina web municipal disposi d’una apartat per cadascun dels grups polítics municipals per a publicar-hi actuacions, propostes, suggeriments, opinions…sempre sota la responsabilitat de cada grup polític. Tercer.- El Ple de l’Ajuntament de Sant Ramon acorda que en el Butlletí municipal hi hagi reservat un apartat per cada grup polític per tal d’expressar-hi la feina realitzada durant l’any o bé, altres comentaris. Quart.- S’acorda que abans de publicar qualsevol article o apartat al butlletí municipal, s’entregui una còpia (borrador) a cada grup polític abans de la seva publicació. Sant Ramon, 28 de maig de 2013. La proposta no s’aprova amb el següent resultat: GRUP CIU: 5 vots en contra. Veiem amb bon ulls la proposta però segons els serveis jurídics de l’ajuntament no es pot aprovar perquè falta la documentació (reglaments) per poder tirar endavant el funcionament del servei. GRUP DEL PP: 2 vots a favor.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 39

MOCIONS 6.- MOCIÓ PER DECLARAR EL MUNICIPI ZONA LLIURE DE FRACKING El Grup Municipal de Convergència i Unió de l’Ajuntament de Sant Ramon, presenta aquesta proposta de moció per a incloure en l’ordre del dia de la propera sessió ordinària del Ple que es convoqui a l’Ajuntament de Sant Ramon, als efectes del seu debat i votació. EXPOSICIÓ DE MOTIUS Conscients que en els últims temps han proliferat les SOL·LICITUDS DE PERMISOS per part de diverses empreses per tal de fer prospeccions d’hidrocarburs no convencionals, tant al govern d’Espanya com al de la Generalitat. Conscients que en la TRAMITACIÓ I FORMALITZACIÓ d’aquestes sol·licituds no s’ha tingut en compte i no s’ha informat les corporacions i entitats locals directament afectades ni tampoc a la població en general. Conscients que el MÈTODE D’EXPLOTACIÓ que s’utilitza per la investigació i l’extracció d’aquests hidrocarburs és l’anomenat de fractura hidràulica o “fracking”, mètode enormement agressiu pel territori. Conscients que la DESPESA D’AIGUA que exigeixen aquestes activitats és absolutament inadmissible pels nostres nuclis i en el nostre territori, en els quals és aquest un bé escàs i cada cop més preuat. Conscients que la més que probable CONTAMINACIÓ DELS AQÜÍFERS seria IRREVERSIBLE, amb compostos químics directament filtrats dels treballs d’exploració i explotació. Conscients que les perforacions i la fractura de les roques poden causar MOVIMENTS SÍSMICS. Conscients de l’alteració PAISATGÍSTICA deguda a la proliferació dels pous d’extracció amb tota la infraestructura que suposa d’instal·lacions, emmagatzematge i tràfic, anorrearia totalment el mosaic agrari i forestal del territori. Conscients de que aquests IMPACTES AMBIENTALS són negatius per la fauna, la vegetació i la mateixa salut de les persones. Conscients que la toxicitat de l’aire i l’aigua perjudicaria greument el SECTOR AGROALIMENTARI en el qual es basa bona part de l’economia del territori. Conscients que aquests impactes son negatius per altres sectors vinculats al medi natural i al paisatge, especialment el TURISME, que veurien devastats molts dels seus projectes de present i de futur. Conscients que aquesta activitat es desenvolupa de forma excloent i depredadora de les vies de creació de riquesa arrelades al país i porta a la CONDEMNA ECONÒMICA dels nuclis rurals un cop passada la fase d’extracció de gas. Conscients que les empreses que sol·liciten els permisos responen únicament a interessos econòmics de CORPORACIONS MULTINACIONALS, alienes al nostre país, i a l’especulació borsària a partir dels recursos energètics. Conscients que el MODEL ENERGÈTIC en el que es fonamenta, basat en la continuació de l’explotació de recursos fòssils, és un model obsolet que perllonga la dependència dels hidrocarburs i és el causant del canvi climàtic i de crisis politico-econòmiques. Conscients que el MODEL DE DESENVOLUPAMENT que volem està més basat en la racionalització de l’ús d’energia, en la recerca energies alternatives, en l’eficiència energètica, en l’ús intel·ligent dels recursos naturals i en una economia social i econòmica sostenible.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 40

MOCIONS Conscients que acollim i fem nostre el PACTE ENTRE ALCALDES que la Unió Europea promou per actuar a nivell local contra l’escalfament global, reduint les emissions de CO2 i promoure la cultura de l’eficiència energètica. Conscients que la programació d’aquestes explotacions es fa incomplint de forma flagrant les DISPOSICIONS DE LES NORMATIVES URBANÍSTIQUES, creant greuges comparatius amb activitats locals i menystenint l’ordenament del territori. Conscients que aquest mètode d’extracció ha estat PROHIBIT a països com França, Irlanda, Bulgària, Romania, Txèquia i alguns estats alemanys, i ha generat gran conflictivitat social a països com el Regne Unit o els Estats Units, després de patir-ne les conseqüències. La mateixa UE sosté en un informe dels perill que comporta tot i utilitzar-se correctament la tècnica. Conscients que la fase de PROSPECCIONS és tan perjudicial com la fase d’explotació, ja que s’han d’injectar els mateixos productes químics per portar-la a terme. És per aquests motius que el Grup Municipal de Convergència i Unió de l’Ajuntament de Sant Ramon proposa al Ple de la Corporació l’adopció dels següents: Declarar el terme municipal de SANT RAMON: Zona/terme lliure de fractura hidràulica o “fracking”. Manifestar el malestar i preocupació per la posada en marxa d’explotació d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica. Informar a tots els municipis que estiguin o puguin estar en el futur afectats per fracking i instar-los a que siguin declarats lliure de fracking. Instar a la Generalitat de Catalunya, per tal que el Departament d’Empresa i Ocupació no autoritzi cap projectes d’investigació o explotació d’hidrocarburs. Instar a la Generalitat de Catalunya a que declari tot el territori de Catalunya zona lliure de fracking. Instar al Govern d’Espanya a que, com han fet França o el Regne Unit, prohibeixi la utilització del fracking. Comunicar aquest acord a: Govern d’Espanya. Conselleria d’Empresa i Ocupació La proposta s’aprova amb el següent resultat: GRUP CIU: 5 vots a favor GRUP DEL PP: 2 vots d’abstenció perquè no saben si és bo o dolent, tenen dubtes.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 41

MOCIONS PLE de 24 de setembre de 2013 5.- APROVACIÓ DE L’ADHESIÓ AL PROTOCOL D’EXECUCIÓ DE LES DILIGÈNCIES DE LLANÇAMENT ALS PARTITS JUDICIALS DE CATALUNYA Vist que el Consell d’Alcaldes de la Segarra en sessió de 24 de juliol va informar sobre el protocol d’execució de les diligències de llançament als partits judicials de Catalunya signat el passat 5 de juliol del 2013 per diverses administracions i entitats amb atribucions en la matèria ; Vist que el Consell Comarcal de la Segarra presta els serveis socials al municipi de Sant Ramon, que són els que hauran d’actuar en les situacions de vulnerabilitat social pendents d’una diligència de llançament d’un procediment de desnonament, execució hipotecària o similar. L’alcalde proposa al Ple l’adopció del següents acords: Primer.- Adherir-se i mostrar la conformitat al Protocol d’execució de les diligències de llançament als partits judicials de Catalunya signat el passat dia 5 de juliol del 2013. Segon.- Adoptar el compromís de complir el que disposa l’esmentat protocol. Tercer.- Notificar el present acord al Consell Comarcal de la Segarra als efectes que pugui lliurar la comunicació d’adhesió amb els municipis que s’han adherit a la Presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.” La proposta s’aprova amb el següent resultat: GRUP CIU: 5 vots a favor GRUP DEL PP: 2 vots a favor 6.- APROVACIÓ MANIFEST EN DEFENSA DE L’ESPORT AMATEUR CATALÀ Davant les actuacions inspectores de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de l’Estat a les entitats esportives catalanes, actuacions que van adreçades no només a l’esport professional sinó que s’estenen a l’esport de base i amateur, posant en risc la seva continuïtat, volem manifestar el següent: El sistema esportiu català es sustenta en gran part en l’esport de base, infants i joves que realitzen activitats esportives en horari no lectiu. Aquestes activitats contribueixen a la seva formació personal i cívica, a l’educació en valors, a l’adquisició d’hàbits saludables, a la integració i a la cohesió social. Resulta doncs, imprescindible conservar-lo i impulsar-lo. El paper dels entrenadors i monitors dels equips no professionals és transcendental per a la supervivència de l’esport no professional, en la mesura que la seva dedicació és en gran part altruista i desinteressada. A canvi de la seva dedicació i compromís més enllà del que són estrictament les hores d’entrenament, reben dels clubs una compensació econòmica que els hi permet també cobrir les despeses que els hi ocasiona. En l’àmbit esportiu i, concretament, en l’esport amateur, la relació entre les entitats esportives i moltes de les persones que hi presten els seus serveis es veu com una relació de voluntariat donat que realitzen la seva tasca moguts més per la motivació, la passió i el compromís que no pas per l’obtenció d’un benefici econòmic personal. Sense aquestes persones, moltes entitats serien inviables.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 42

MOCIONS PLE de 24 de setembre de 2013 De les actuacions de la Inspecció de Treball i Seguretat Social estan derivant actes de liquidació i d’infraccions per uns imports que per la majoria d’aquestes entitats esportives són del tot inassumibles, per la qual cosa es veuran obligades a desaparèixer, causant un dany de dimensions extraordinàries en el nostre sistema esportiu i, concretament, en l’esport de base i en els nostres joves. L’Alcalde proposa al Ple l’aprovació dels següents acords: Que el President del Govern de la Generalitat sol·liciti al Govern espanyol ampliar la moratòria en les actuacions inspectores a les entitats esportives sense ànim de lucre en l’àmbit de l’esport no professional. Que també insti a la Inspecció de Treball i Seguretat Social que apliqui una interpretació àmplia de la legislació vigent en matèria de seguretat social I finalment que insti al Congrés de Diputats a adoptar els canvis legislatius necessaris a fi d’establir per aquest col·lectiu un règim especial de la Seguretat Social que contempli la seva singularitat, i que porti a una reducció del percentatge de cotització de l’esport amateur La proposta s’aprova amb el següent resultat: GRUP CIU: 5 vots a favor GRUP DEL PP: 2 vots a favor 7.- APROVACIÓ DE LA MOCIÓ D’ADHESIÓ AL PACTE NACIONAL PEL DRET A DECIDIR El poble de Catalunya, al llarg de la seva història, ha manifestat democràticament la voluntat d’autogover­narse, amb l’objectiu de millorar el progrés, el ben­estar i la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania, i per reforçar la cultura pròpia i la seva identitat col·lectiva. Davant l’actual situació de bloqueig polític, financer, social, cultural i lingüístic de Catalunya en el sí de l’Estat Espanyol, el poble de Catalunya i les seves institucions han expres-sat la voluntat de decidir el seu futur polític a través de diverses formes: les manifestacions massi-ves del 10 de juliol de 2010 sota el lema «Som una Nació, nosaltres decidim» i la de l’11 de setembre de 2012 sota el lema «Catalunya nou Estat d’Europa»; la resolució del Parlament de Catalunya el 27 de setembre de 2012 constatant la necessitat que el poble de Catalunya pogués de-terminar lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu mitjançant una consulta; o la Declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya adoptada pel Parlament el 23 de gener de 2013. El passat 6 de maig de 2013, el President Mas, en la cimera per al dret a decidir, va manifestar la voluntat del Govern de la Generalitat de constituir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, punt de trobada i de participació de tots els agents i institucions catalanes que ha de permetre garantir un procés democràtic, transparent, de respecte de la pluralitat d’opcions a través de la deliberació i diàleg en el si de la societat catalana, amb l’objectiu que el pro­nunciament que resulti de l’exercici del dret a decidir sigui l’expressió majoritària de la voluntat popular. Finalment, el 26 de juny de 2013 s’ha constituït el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, com expressió d’un dels principis fonamentals de tota democràcia: donar l'opció al poble de Catalunya de decidir el seu futur. A l’acte de constitució hi han assistit representants de les institucions més representatives del país, del món local, dels agents econòmics i socials, de les entitats culturals i cíviques i de les forces polítiques favorables a l’exercici del dret a decidir i de la celebració d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya, més enllà de la seva posició final.


BUTLLETÍ MUNICIPAL

Página 43

MOCIONS PLE de 24 de setembre de 2013

Per tot això, l’Alcalde proposa al Ple municipal l'adopció dels acords següents: Primer.- Adherir-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir mitjançant la plataforma www.dretadecidir.cat amb la voluntat de treballar pels objectius que es proposa. Segon.- Promoure que els agents econòmics i socials i les entitats culturals i cíviques del municipi s’adhereixin al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i participin de forma activa en aquest procés democràtic de l'exercici del dret a decidir i de la celebració d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya. Tercer.- Enviar aquesta moció al President del Govern de la Generalitat de Catalunya i fer-ne difusió a les entitats culturals i cíviques del municipi. La proposta s’aprova amb el següent resultat: GRUP CIU: 5 vots a favor GRUP DEL PP: 2 vots d’abstenció perquè creuen que el dret a decidir és una mica abstracte, que no saben ben bé que vol dir. Creuen que decidir és prendre decisions, i dir “dret a decidir” és disfressar-ho.

TELEFONS D’INTERÈS Ajuntament telèfon ............................................................................... 973 52 40 18/ 973 52 40 35 Ajuntament Fax ............................................................................................................... 973 52 42 84 Llar d’infants ................................................................................................................. 973 52 44 30 Consultori Mèdic ................................................................................. ......................... 973 52 41 45 Metge mòbil .................................................................................................................. 607 41 87 31 Metge particular ........................................................................................................... 973 52 43 86 Farmàcia ........................................................................................................................ 973 52 40 92 Servei d'aigües ............................................................................................................... 607 37 92 78 Escoles ............................................................................................................................ 973 52 42 81 Santuari ......................................................................................................................... 973 52 40 05 Consell Comarcal .......................................................................................................... 973 53 13 00 Càritas Cervera ............................................................................................................. 973 53 07 32 CAP Cervera ........................................................................................ ......................... 973 53 10 48 CAP Tàrrega ................................................................................................................ 973 31 08 52 Mossos d'Esquadra ................................................................................................................... 088 Bombers .................................................................................................................................... 085 Bombers de Cervera..................................................................................................... 973 53 00 81 Avaries FECSA ........................................................................................................... 902 53 65 36


Página 44

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

RECULL FOTOGRÀFIC


Página 45

PUBLICACIÓ ANUAL. NÚMERO 11.

RECULL FOTOGRÀFIC


Butlletistramon 2013  
Butlletistramon 2013  
Advertisement