Issuu on Google+

A S H L E Y P O R T

W I L L I A M S F O L I O


Table of Contents

Art Moderne in America Miami, Florida

Wrights Mill Elementary School Pavillion Auburn, Alabama

Chicago Children’s Hospital Chicago, Illinois


Rural Studio Revolution Newbern, Alabama

Zig Zag Chair Newbern, Alabama

Additional Projects


A RT M O D ERNE I N A M E R IC A

A S H L E Y

W I L L I A M S

SITE: 10th Street and Collins Avenue Miami, FL.

PROBLEM: Restore life to a neglected hotel on the thoroughfare of Collins Ave in South Beach, Florida.

PROGRAM: Adaptive Reuse PROFESSOR: Paul Zorr SEMESTER: Fourth Year, Spring 2012 PARTNER: John An(drew) Craven

By taking cues from historic images of South Beach, Craven + Williams proposes an adaptive reuse project of a historic hotel and site in South Beach. Inspired by Art Moderne art and color palette, we hope to infuse these elements into a comatose shell. Facing the street, one will hopefully be unaware of prior neglect, and upon entry, a contemporary atmosphere will be created. The final goal will not be to contrast existing elements; to accentuate the site’s history and relate its story, will be our motivation.


N

Existing Building

Entrance to Site

Interior of Building

Back of Site


A time lapse from the Art Deco era of South Beach.


Left: An example of adaptive re-use of the original staircase of the existing building on the site. Below: Site section cutting East-West through the site.


Study Model A found piece of Art Deco art work used to create volumes and space.

Study Model Study model used to visualize the volumes in the site.

Final Model Final image of the model to include the roof top pool and the awnings to connect our design to existing buildings.

3D Rendering A 3D version of the final rendering of the project.


W R I G HT S M I L L PAV I L L I O N

A S H L E Y

W I L L I A M S

SITE: Wrights Mill Road Elementary Auburn, AL.

PROBLEM: Design a pavillion that will hold 60 students for arts and crafts and gym class. The pavillion needs to be modular to grow over time. The budget is $50,000.

PROGRAM: Outdoor Pavillion PROFESSOR: Peter Weiss & Mike Hosey SEMESTER: Fourth Year, Spring 2012 PARTNERS: Brandon Block Hunter Dyas

The WMRES Pavillion project was passed down from the previous semester of students. The client’s concerns with the initial design was that the prefabricated structure had an untraditional roof pitch, the materials did not fit in with the surrounding neighborhood, and they wanted more space for the cost per square foot. The design uses materials that respond to the architecture of the school as well as using similar structual rhythm. The pavillion was also designed for multipurpose spatial uses. Implementing naming bricks in the design of the stairs allows for the school to fundraise and raise more money to potentially create a larger pavillion.


The pavillion site is located at Wrights Mill Road Elementary School. The school is situated in a suburban neighborhood on Wrights Mill Road in Auburn, Alabama. The dimensions of the site are 100 feet by 40 feet. Currently on the site is a school community garden that is being relocated behind the school. The garden area is primarily flat but has some drainage issues towards the front of the site, closest to the parking lot.


The previous semester of students decided on a design that would use a prefabricated structure from Bird Air Architectural Umbrellas as a pavillion. Model PS100 is a 33’9” by 33’9”, 1,139 square foot pavillion. The height at center is 18’7” and has a height of 9’10” at the edges. The pavillion would hold 60 students. The total cost per square foot is $45.00, bringing the total cost of fabrication, materials, and installation to $51,255. The clients concerns were: the canvas roof material ,a non-tradtional roof pitch, as well as the pavillion not fitting into the surrounding neighborhood. The clients also wanted more space for various activities.

Bird Air Architectural Umbrellas

Front facade of Wrights Mill Road Elementary School


The design incorporates a cross gable roof and a scissor truss design. There are eight bays of 12’ by 36’. Each of these bays has a set of paired, enlarged, fiberglasswrapped columns. The pavillion is situated on an elevated platform that has entrance stairs facing the school. The stairs are made from the naming bricks that have been sold as a fundrasier. The design gives three times the length of the previous design for a similar budget. Technical drawings of pavilion design


MATERIAL COSTS: Metal Connections and Poles Roof Column Wraps Concrete Equipment Truss Lumber

$15,000.00 $ 4,000.00 $ 4,000.00 $ 9,000.00 $ 7,000.00 $14,500.00

TOTAL

$53,500.00


CHICAGO H O S P I TA L

A S H L E Y

W I L L I A M S

SITE: Clark and Harrison Street Chicago, IL.

PROBLEM: Design a speciality Children’s Hospital for the city of Chicago, Illinois. The site is currently in use by a FifthThird Bank.

PROGRAM: Children’s Cardiovascular Hospital

PROFESSOR: Scott Finn SEMESTER: Fourth Year, Fall 2011

The concept of the design of the Chicago Children’s Cardiovascular Hospital focuses on the patient. Providing the patient, who spends most of his/her time at the hospital in their patient room, with an enjoyable environment that is not cold, basic, or unfamiliar like most hospitals. The design is functional with a clear circulation pattern, simply laid out rooms, and a fairly thin plate to allow natural light to infiltrate spaces. Just the effect of the natural light can bring happiness and cheer to a sick child. The exterior was designed to appear clean and simple. Hung on the curtain wall system are panels of perforated metal. These panels are located on the lower half of the façade. They provide privacy to program areas that do not need direct sunlight, but still allow some natural light to pass through. The metal and glass give the hospital a sterile look that makes the patient feel safe and protected.


The site is located south of The Loop in Chicago, Illinois. It is at the intersection of Harrison Street and Clark Street. The dimensions of the site that were given were 260 feet by 100 feet, with a 15 foot alley way that is located east of the site.

Harrison Street C l a r k S t r e e t


PATIENT CARE UNIT FLOOR PLAN 1. Nurses Station 2. Nourishment 3. Restrooms 4. Staff Lounge 5. Conference/Classroom

6. Clean Supply/Work 7. Conference Room 8. Soiled Utility 9. Trash Holding 10. Family Lounge

GROUND FLOOR PLAN 1. Lobby 2. Information Desk 3. Offices 4. Waiting 5. Admitting 6. Admitting Work 7. Gift Shop 8. Reception 9. Walk In 10. Exam Room 11. Nurses Station

12. Restrooms 13. Conference Room 14. Triage 15. Ambulance 16. Consult Room 17. Clean Supply 18. Soiled Utility 19. Trash Holding 20. Medication 21. Nourishment 22. Staff Lounge


PATIENT ROOM FLOOR PLAN

INTERIOR OF PATIENT ROOM

The patient floor plan that is shown above has an angled wall that allows to the patient to have better views to the city outside. The room configuration also allows for ample family space as well as the patients own charting station.


DETAIL A

DETAIL B

The section shown to the right was cut to show the fifth floor; the doctors offices, the sixth floor; dietary services, and the seventh floor; the Patient Care Unit. Detail A: Mullion connection to spandrel panel. Detail B: Screen connected to spandrel panel and wall details.


RURAL STUDIO REVOLUTION

A S H L E Y

W I L L I A M S

SITE: Morrisette Campus Newbern, AL.

PROGRAM: Passive Solar Greenhouse

PROBLEM: The aim is to live off the land. Eating, building, and living are intended as parallel symbiotic systems driven by the same wholistic ethic: challenging the Rural Studio to use the land creatively as a precious resource.

PROFESSOR: Elena Barthel SEMESTER: Third Year, Fall 2010 PARTNERS: Morgan Acino, Christine

Bagdigian, Damian Bolden, Ashley Clark, Drew Craven, Kurt Funderberg, Brad Greene, Will Gregory, Kyle Johnson, Peter McInish, Michael Stricklin

The Rural Studio Farm Phase 2 focused on the design and building process of a Solar Greenhouse. The new infrastructure includes a hoop house and a seed house working as one self-efficient machine with zero energy consumption. A thermal mass wall, built with barrels and filled with water, will keep the greenhouse warm at night, while a large glass roof will work as a solar collector during daylight. The solar greenhouse will extend the Rural Studio’s food production through the winter months and will be the perfect tool to teach and instigate architectural students and local farmers.


5 MORRISETTE CAMPUS MASTERPLAN 1. MORRISETTE HOUSE 2. GARDEN

4

3. PROPOSED GREENHOUSE 4. PODS 5. PROPOSED WOOD SHOP 6. PROPOSED DRIVEWAY

6

1 3 2

FOOD CYCLE

MORRISETTE CAMPUS MASTERPLAN


GREENHOUSE

SEED HOUSE

INTERIOR SECTION OF THE GREENHOUSE


GREENHOUSE BUDGET Advantages • •

Structural grade steel Smooth edge makes it easier to work with(airtight, weld)

Disadvantages • • •

Extremely heavy construction Finishes not included

Resources

1. Southland Pipe & Supply Bessemer, AL

86 mi

contact: Kim Allman p: 205 426 9764

kimallman@aol.com

Finishes: 2. Bauman Coatings Bessemer, AL

Finishes

86 mi

contact: Kelly Bauman p: 205 477 5701 KellyBaumann@baumanncoatings.com

Metallic:

3. Vulcan Painters Inc.

Non-Metallic:

4. Metalplate Galvanizing Co.

Galvanized Steel Powder Coated Bituminous Coating (high voc’s) Epoxy Coating

Pinson, AL

82 mi

p: 205 428 0556 Birmingham, AL

Details • • • •

Thinnest thickness of steel is .25 inches Manufactured to desired lengths Capable of being welded Weights 42lbs/ft =504 lbs/ column

12

Costs

100 mi

16” diameter

p: 205 595 1106

$16 /ft

@ Approx. 624’ needed...

3 4

= $9,984 + Finishes @ $.25/ lb... = $6,552 Total = $16,536

M E TA L C U LV E R T S

Advantages

Resources

• • • • •

1. Farco Plastics

Consistently light Lightweight but durable Easy installation 10 year guarantee Good insulation

Montgomery, AL

92mi

contact: Anthony

p: 334 262 0703

Disadvantages • • •

1

Expensive Non transparent No shear support

Costs Farco Plastics 8mm $107.52 /sheet

Details • • •

@ Approx. 32 sheets... = $3440.64

8mm thick 4’ width Double Layer

+ crate cost

= $192.00

Total = $3632.64

P O LYG A L

Advantages

Resources

• • • •

1. Custom Lumber Manufacturing

Resistant to rot, insects, and fungus Lightweight but durable Scarace of knots Easy to nail or screw into and doesn’t have to be pre-drilled

Dothan, AL

191 mi

contact: Chuck Harris p: 334 793 1527 charris@lumbergroup.com

Disadvantages • •

Costly May twist and warp if not dried properly

1

CYPRESS

Costs Custom Lumber Manufacturing (18) 1 x 6 x 8 @ $4.60 ea. (18) 1 x 6 x 16 @ $9.20 ea. (3) 2 x 2 x 8 @ $4.00 ea. (6) 2 x 2 x 10 @ $5.00 ea. (36) 2 x 4 x 16 @ $16.00 ea. (14) 2 x 6 x 16 @ $24.00 ea. (4) 2 x 10 x 16 @ $49.00 ea. Total = $1,398.40


RIETVELD’S ZIG ZAG

A S H L E Y

W I L L I A M S

CHAIR: Gerrit Rietveld’s Zig Zag Chair MATERIALS: Cherry wood

PROBLEM: Take the famous Zig Zag Chair, designed by Gerrit Rietveld, and study the design. Understand scale, construction, and materials. Design and build a fulll scale chair.

Nuts and Bolts

PROFESSOR: Steve Long SEMESTER: Third Year, Fall 2010

I was assigned Gerrit Rietveld’s famous chair and asked to research and study it. I was then instructed to draw the chair full scale and to make sure it was to correct human scale. Next I proceeded to do another series of drawings and create a storyboard showing how the chair was to be assembled. After getting my drawings approved, I began working on a mock-up. After receiving approval of my mock-up from my professor, I was able to begin work on the final product.


Preliminary drawings to understand proportions and construction techniques.


Mock Up The mock up was critical to practice cutting out the pieces as well as the construction of the chair

Mock Up Detail Detail showing the bolts that are set into the seat. Also you can see the wedge support piece under the seat

Handle Close up of the back handle and the dovetail joints

Geometry Image showing bolts and the geometry of the pieces of wood


Final Model Final model with a human scale figure

Final Model Final model showing back handle and dovetail joints


ADDITIONAL PROJECTS

A S H L E Y

W I L L I A M S

Watercolor: The Green Barn

Rural Studio

Post Card Project: “Reflections” European Travels Hand Drawings: Wood & Concrete Bob Faust’s Materials & Methods


The Green Barn Newbern, Alabama


Interlaken, Switzerland

Rome, Italy


Barcelona, Spain

Hadrians Villa


Wood Drawing

Concrete Drawing


A S H L E Y

W I L L I A M S

88 Cathy Court Fortson, Ga. 31808 C: 706.527.2035 caw0014@auburn.edu


Ashley Williams