Page 1

REVISTA DIGITAL

1

ALUMNES DE 2N DE PRIMÀRIA


ÍNDEX 1.- Notícia............................................................................3 2.-Entrevista ......................................................................4 3.- Reportatge ...................................................................5 4.-Natura ...........................................................................9 5.- Literatura ....................................................................10 6.- Art ................................................................................11 7.-Jocs .............................................................................15 8.- Còmics........................................................................18 9.- Tallers .........................................................................21

2


NOTÍCIA

ELABORAM NOTÍCIES

ELS DIMONIS DE LA PEDRERA FETS DE PLASTILINA Els alumnes de primer cicle vèrem fer dimonis de plastilina. Per la festa de Sant Antoni el 17 de gener, vam fer dimonis de plastilina. Varem agafar plastilina vermella i negre i varem fer els dimonis, després els vam envernissar. Quan els dimonis van estar eixuts, els vam exposar a l'entrada de l'escola. Va ser un taller molt divertit !

LA SETMANA CULTURAL A L´ ESCOLA El CP Guiem Ballester i Cerdó celebra la setmana cultural. El dia 2 d´abril del 2012 varem celebrar la setmana cultural a la escola de Muro. El primer dia varem fer un taller del pal de pluja, varem representar el conte de “La Blanca Neus” i de “La rateta que escombrava l'escaleta”. També varem fer un mural de música, varem ballar danses i varem pintar el pati. El segon dia va venir el circ Bover, varem dissenyar l'entrada del circ i ens varem pintar la cara de pallassos, forçuts i animals. Després varem baixar el pati a jugar amb el circ. Ens ho varem passar super bé. El tercer dia vàrem anar el gimnàs a veure les titelles, ens varem contar el conte de “Els tres porquets” i “En Joanet de sa favera màgica”. Per acabar la setmana vam dinar tots junts al pati de l'escola. 3


ENTREVISTA

FEIM ENTREVISTES 1.- Entrevista a un nin de 3 anys

!

!

!

!

http://youtu.be/LyyjtwRUq0I

!

!

!

!

http://youtu.be/DfHhBTWVrQ0

2.- Entrevista a una nina de 12 anys

4


REPORTATGE

REPORTATGE DEL NOSTRE POBLE

1.1.Situació

Muro es troba situat en el nord-est de l’illa de Mallorca i es troba enrevoltat pels pobles de Sa Pobla, de Santa Margalida i de Llubí.

!

!

!

!

MURO

5


1.2. Història

El Museu es va fer al segle XVII.

D’ON VE EL NOM DE MURO?

L'església de la Sang és l'edifici més antic de Muro. La seva construcció va ésser al 1414 i es va acabar al 1428.

El nom de Muro prové de la paraula llatima muru , que significa mur, murada. Un altre aspecte relacionat amb el topònim de Muro, és el fet que arribant al poble, pel cami de la mar (son Morei) ens trobam davant un impresionant mur sobre el qual està assentada la vila, cosa que reforça aquesta interpretació.

ELS EDIFICS MÉS ANTICS DE MURO Els edificis més antics que es troben a Muro són: L'Església de Sant Joan Baptista s'hi va col·locar la primera pedra al 1570 i es va acabar al 1611.

El convent de Santa Anna es va posar la primera pedra al 1703.

QUINS VAREN SER ELS PRIMERS HABITANS DE MURO? La prehistòria del terme de Muro està documentada a través dels 51 jaciments arqueològics que s'hi han localitzat. Del període pre-talaiòtic es conserven nombroses coves, que foren utilitzades com a habitatges. Destaquen les coves des Castellots, de can Oliver, des Fiters, de Son Blai, de Son Sant Martí, des Penyal i de Son Perera Vell. La cultura talaiòtica esta representada pels talaiots aïllats de sa Font, de son Morei, de ca na Cotxera, de son Perera, de can Milec, de son Pelet i de sa Talaia Blanca. Actualment a Muro hi ha 6970 habitants, hi ha 3541 homes i 3429 dones.

QUINES EREN LES FEINES QUE FEIEN ELS HABITANTS DE MURO ANTIGAMENT? Abans per treballar les terres necessitaven molt de temps, treballava la gent gran i els nins. Tota la feina es feia a mà, sembraven, regaven, solcaven, feien marès a les pedreres (fer cantons).

6


Feien de jornalers, pagesos, fariners (Muro tenia 18 molins fariners de vent). Feien fideos per menjar (fideuers). També feien de ramaders, hi havia guardes de més de 200 ovelles, ordenyaven les vaques a mà i els poros duien molta feina. Es cultivava arròs. Hi havia una fàbrica de paper; el feien amb el caiet. També hi havia fusters que arreglaven els carros. Les dones, les que no anaven a fer feina al camp, feien de cosidores o brodadores.

LLOCS QUANTES PLACES HI HA A MURO? A Muro hi ha 5 places. Són: - placa Comte d’Empúries - placa dels Abeuradors. - placa dels Donants de Sang . - placa del Convent.

AJUNTAMENT L'ajuntament de Muro es va construir l'any 1948 essent batle D.Martin Cladera Ramis. L'arquitecte va ser D. Fransisco Casas Llompart. La història de l'Ajuntament data aproximadament de l'any 1800.

- placa de Sant Martí .

ESCOLES DE MURO La primera pedra de la nova escola, llavors anomenada Escola Graduada es va col·locar l´any 1929. L'edifici, inaugurat el 1934 va ser projectat per Guillem Fortesa. L'escola parroquial, que funcionava als locals de Sa Rectoria, l'escola de Ca Ses Monges i altres mestres que feien escola en altres indrets de la Vila, Es reuniren i formaren l´actual escola que prengué el nom de San Francesc D'Assís i que començà el curs 1972-1973. A Muro també existeixen aquestes escoles: L'Institut Albuhaira, la guarderia Mon Petit, l'Escola Municipal de Música Miquel Tortell, el Col·legi Públic Guillem Ballester i Cerdó i també l´Aula d'Adults. 7


GENT DEL POBLE Alguns dels esportistes més famosos de Muro son: CICLISTES Paco Tugores Sastre

Jaume Tomás Carrió Bernat Capó

ATLETISME

Àngela Pasqual Calvó

MOTOCROS Toni Sacarés

Miquel Àngel Cirer FUTBOLISTES Vicenç Sacarés Bernat Sans CASES

Martí Noceras

Dins el poble hi ha aproximadament unes 2600 cases.

PESCA SUBMARINA Joan Ballester Moragues

FINQUES I HORTS

TENISTA

Les finques i horts més coneguts de Muro són: Vinromà, Son Carbonell, Sa Font de Sant Joan, Son Serra, Son Sant Martí, Son Morei, Son Perera i Son Blai.

Andreu March Perelló TIR OLIMPIC Joan Seguí TAEKWONDO

8


NATURA

INVESTIGAM ANIMALS

1. Investigam la mantis religiosa

http://bergascaty.edu.glogster.com/projecte-dinvestigacio-mantis-religiosa/

9


LITERATURA

CREACIÓ DE CONTES

1. La fada màgica 2. El mag i la lluna

http://youtu.be/b1WZTfvpAbA

http://youtu.be/57TaR-6DBqY

10


ART

GALERIA D’ART

GALERIA D’ART D’EN PAUL KLEE

1. Paul Klee 2. Jackson Pollock

11


ELS QUADRES DEL PAUL KLEE

ELS ALUMNES INTERPRETEN ELS SEUS QUADRES

El peix daurat, 1925 49,6 x 69,2 cm

El Peix Daurat

Camino principal y caminos laterales, 1929. 83,7 x 67,5 cm

Camins principals i camins laterals

12


GALERIA D’ART D’EN BIOGRAFIA

JACKSON POLLOCK 13


JOCS

Ens inventam jocs

El basar Quina hora és? Relaciona cada hora amb el rellotge que li correspon.

1. El basar 2. Cada ovella amb la seva parella 3. Sopa de lletres 4. Endevina, endevinalla

     

La una en punt !

!

!

!

!

!

Les tres en punt

Les dues en punt    !!

!

!

!

Les dues menys deu

14


Cada ovella amb la seva parella

Sopa de lletres

Relaciona les preguntes amb les respostes.

Localitza a la sopa de lletres els nostres noms. Ordena'ls per ordre alfabet.

1.- Quina hora és?! !

!

!

!

!

2.- Com estàs?!

!

!

!

Són les dues en punt

!

Estic molt bé

JUAN DAVID TONI

3.- A quina hora sopes?                                                                    Un  descapotable

NATHAN SERGI ABDESAMAD

4.- Quin cotxe tens?!!

!

!

Sop cada dia a les vuit.

5.- Anirem a cercar caragols? !!

!

Dilluns horabaixa

6.- Quin dia vas a jugar al parc? !

!

Si, hi anirem a les deu.

SERGI

------------------------------------------------------------------------------------

15


Endevina, endevinalla. Una capsa que camina, sense menjar gasolina.

Què és?

16


CÒMIC

Feim còmics

Arthur

1. Arthur 2. El tauró i el dofí 3. El ca i el moix

17


El taur贸 i el dof铆

18


El ca i el moix

19


TALLERS

TALLERS

UNA CALCULADORA CIRCULAR

Material: Pintura

1. Calculadora circular

Una capsa rodona de formatgets

2. Pals de pluja

2 cintes de paper Retoladors Barra d’aferrar

Procediment: 1.- Agafar la capsa de formatgets i li hem de llevar el paper. 2.- Pintar la capsa de formatgets. 3.- Agafar dues tires de paper i les hem de dividir en 20 caselles. 4.- Enumerar les caselles del 0 al 20. 5.- Aferram les tires al voltant de la capsa de formatgets. Aferrar la tira de paper a cada part de la capsa. 6.- Tanca la capsa de formatgets i gira la tapa per sumar. Si vols sumar 1 a un nombre , hem de fer coincidir aquest nombre sobre el 0. Per exemple: 2+1=3. 20


PALS DE PLUJA

Material: Pintura Globus Escuradents Cinta adhesiva Tub de cartró Pedretes petitetes

Procediment: 1.- Agafam el tub de cartró i hi clavam els escuradents. 2.- Pintar el tub de cartró amb pintura de colors. 3.- Posar els macarrons o les pedretes petites dins el tub de cartró. 4.- Posar un tross de globus als costats del tub de cartró. 5.- Posar la cinta adhesiva als coststs del tub de cartró per aferrar el globus al tub. 6.- Aferrar la cinta adhesiva als costats dels escuradents

... i ja tenim el pal de pluja fet!!!! 21


REALITZADA PELS ALUMNES DE SEGON DE PRIMÀRIA DEL CEIP GUILLEM BALLESTER I CERDÓ. ANY: 2011/2012

Revista Digital Escolar  

Revista escolar del CEIP MURO