Page 1

Top Image:Perspective of Tianjin Exhibition Hall International Design Competition for Tianjin Exhibition Hall, China Institution / Museum 27/42

TIANJIN EXHIBITION HALL

Institution / Museum Location: China GFA: 27,900 m2 International Design Competition First Runner-up Award

Situated to the north-east of the city centre, the site is effectively flat and has a rectilinear footprint that occupies a prominent location at the crossing of two major urban routes, with important adjacent landmarks, namely local administrative buildings to the west and a public green open park to the north-west. It is an important addition to this part of the city in order to enhance the civic hub character of the area. We believe the striking form of our proposal will create a distinct and easily recognizable identity for the building and, yet, the classic proportion and choice of material with a sympathetic base tone enable the building to respects its surrounding built environment. The building’s relationship in terms of public realm, accessibility and elevational treatment must also response to this immediate context. We believe our proposal with two staggered cantilevered floor plates at different levels, presents a dramatic view from the street level and buildings to the west as well as from the park. Further, the main circulation route up the main Exhibition Hall is arranged to create a ‘turning point’ at the cantilevered accommodation on the third floor. From here, the view towards the buildings to the west and the park to the north-west can be appreciated from within the building, providing an appropriate real-time backdrop to the exhibition inside.


Bridges connect two blocks in different levels and also change the entrance into a semi-open space.

Several blocks extend out of the building facing east and west direction, creating viewing platform

More openings are created on the roof and facade with greenery, which are resting spaces.

The Tianjin Exhibition Hall brings together in a single building a major new urban exhibition hall and gallery space, gallery space for the Lunar New Year paintings and also significant new office and conference facilities. Consolidated into a single building form the various functions are clearly articulated with the exhibition hall and gallery space located to the west of the site and the Lunar New Year paintings gallery located to the east separated by a single sheltered entrance space. The office accommodation is located on the top floor of the building and bridges between the volumes of the exhibition hall and Lunar New Year paintings gallery below to create a single unified floor plate.

International Design Competition for Tianjin Exhibition Hall, China Institution / Museum

Top Four Images: Massing Study Lower Image:Site Model Study

Two blocks according to two function halls, main entrance in the middle facing the major road.

28/42


Left Image:Perspective of Penta Hotel

Ground Floor

First Floor

Second Floor

Third Floor

International Design Competition for Tianjin Exhibition Hall, China Institution / Museum

Fourth Floor

29/42

Fifth Floor

The arrangement of functions within the building has been designed to be clear and legible both to visiting members of the public and to the people who work there. The exhibition hall and Lunar New Year paintings gallery each have their own have spacious reception area accessed from the central entrance volume. Both reception spaces open into dramatic double height volumes housing the city model on one side and providing a multi functional display space for the Lunar New Year paintings gallery on the other. Further public access is provided at ground floor through a series of retail and cafĂŠ units along the northern frontage of the building which opens onto a new landscaped route connecting to the park diagonally opposite. On the upper floors a series of interlocking external courtyard gardens are carved into the volume of the building creating a rich flexible variety of internal spaces within both the exhibition hall and gallery spaces and the Lunar New Year paintings gallery.

Triple Height Space

Ambiguous Space

Building Section


30/42

International Design Competition for Tianjin Exhibition Hall, China Institution / Museum

Moving up the building the visitor passes into the large interactive display zone located on the first floor, again easily accessed from reception through double escalators which lead up into a double height space.


31/42

International Design Competition for Tianjin Exhibition Hall, China Institution / Museum Articulation is provided in the building form by the dramatic cantilevers, with further animation created in the faรงade design through the strategic use of colour, with a palette derived from the Lunar New Year paintings.


Top Images: Internal Circulation to Make a Loop and Cut made by the Courtyard Lower Images: Building Plans Basement Floor Plan

Third Floor Plan

First Floor Plan

Fourth Floor Plan

Second Floor Plan

Fifth Floor Plan

International Design Competition for Tianjin Exhibition Hall, China Institution / Museum

The Tianjin Exhibition Hall brings together in a single building a major new urban exhibition hall and gallery space, gallery space for the Lunar New Year paintings and also significant new office and conference facilities. Consolidated into a single building form the various functions are clearly articulated with the exhibition hall and gallery space located to the west of the site and the Lunar New Year paintings gallery located to the east separated by a single sheltered entrance space. The office accommodation is located on the top floor of the building and bridges between the volumes of the exhibition hall and Lunar New Year paintings gallery below to create a single unified floor plate.

32/42

tianjin exhibition hall international competition  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you