Issuu on Google+

work Catherine Taylor Grainger Selected Projects 2011- 2014


Catherine Taylor Grainger ctgraing@ncsu.edu / 910.297.7679

Design professional versed in both digital and hand drawn renderings, plans, elevations and sections for commercial and residential structures. Natural leader and hard worker with a fresh eye for design. Believes that architecture should be clean, sustainable, and simplistic. Education: Skills: • Google SketchUp • Render[in] • Podium • V-Ray • Microsoft Office • AutoCAD • Revit • Basic Rhino skills

• Adobe Photoshop, Illustrator and InDesign • Basic woodshop skills • Team player • Natural leader • Creative and artistic • Study abroad expeirence (Prague, Czech Republic) • Diva (Rhino)

Bachelor of Architecture 2014 North Carolina State University - Raleigh, North Carolina Bachelor of Environmental Design in Architecture 2013 North Carolina State University - Raleigh, North Carolina


01 02 03

North Carolina Museum of Art Performance Arts Center Fall 2013 / Instructor: David Hill Roudnice nad Labem University Fall 2012 / Instructor: Thomas Bitnar North Carolina State University Prague Institute, Prague, Czech Republic College of Design Extension Spring 2012 / Instructor: Jianxin Hu / Partner: David Goldsmith

04 05 06

College of Design Staircase Spring 2012 / Instructor: Jianxin Hu / Partner: David Goldsmith Charleston City Study Spring 2011 / Instructor: Sara Queen Cheasapeake and Ohio Canal Visitor Center Spring 2014 / Instructor: Dennis Stallings


01

North Carolina Museum of Art Performance Arts Center Fall 2013 / Instructor: David Hill

The project strives to stay connected to the North Carolina Museum of Art’s promotion of the visual arts as well as the performance arts. The expanded gallery space included in the project allows for the building to be utilized at anytime of day and not just at night when the theatre and cinema spaces would mainly be in use. The site was chosen for its proximity to Blue Ridge Parkway and the main and the main entrance to the North Carolina Museum of Art. The concept of this project is in reference to the layers of the curtain on a performance stage and how there’s a stage that everyone can see but then there is everything between the curtains and back stage that only the crew adn performers experience.


Floor Plan Key_ M

Mechanical Storage 01_ Costume Room 02_ Outdoor Gathering Space 03_ Administration Offices 04_ Conference Room 05_ Seminar Room 06_ Applied Teaching Studio 07_ Practice Room

M

S

06

07

07

07

07

06

06

07

07

07

07

06

02

S

M 03

05

03

03

03

03

04

03

03

DN

05

S

01

DN

Level 3

08_ Dressing Room 09_ Control Room 10_ Projection Room 11_ Music Library

M 06

07

07

06

06

06

06

06

07

07

06

06

06

06

10

09

11

M UP

DN

08

08 DN UP

Level 2

12_ Star Dressing Room 13_ Gathering Room 14_ Scene Deck 15_ Black Box Theater 16_ Box Office 17_ Lobby 18_ Concessions 19_ Gift 20_ Cinema 21_ Gallery 22_ Rehearsal_Electronic 23_ Rehearsal_Chamber 24_ Rehearsal_Percussion 25_ Rehearsal_Choral 26_ Rehearsal_Instrumental 27_ Porch

S 20

18

17

14

16

22

23

27

S

15

25

19

03

M DN

21

13

12

UP

12

UP

Level 1

28

N

28_ Theatre Hydraulics Area

M 24 26

0

8

16

32

Level -1

Roof 48' - 0"

Level 3 32' - 0"

Level 2 16' - 0"

Level 1 0' - 0"

Roof 48' - 0"

Level 3 32' - 0"

Level 2 16' - 0"

Level 1 0' - 0"

Level -1 -16' - 0"


North Elevation


Built Building Section / Scale 1:32


Built Wall Section and Screen Detail / Scale 3:8


Interior Renderings Opposite: Gallery / Above: Rooftop Courtyard


02 Roudnice nad Labem University

Fall 2012 / Instructor: Thomas Bitnar / North Carolina State University Prague Institute, Prague, Czech Republic A sustainable renovation of the Roudnice Castle in Roudnice nad Labem, Czech Republic to turn the site into a potential university campus. The goal of this design was to respect the historical integrety of the site and impact the exsisting facilities as little as possible. The main proposed renovation is located in the castle’s central courtyard that has been currently paved over for a parking lot. These renovations made to the courtyard space would be concidered a part of phase one of the renovation of the entire site. Sustainable features were also proposed to turn the site into a Platinum LEED Certified project.


*Courtyard during World War II (Roudnice Conservation Society)

Roudnice Castle

Originially constructed as a vacation home for the royal family, over time the castle has taken on various occupents including a boy scouts type training facility which was later taken over by the Nazis during World War II. Small changes were made to the castle by the Nazis during their time there and a part of the west wing had to be reconstructed after a bomb hit during the war. The entire campus has about ten buildings including a chapel, stables, and servent houses. The site as a whole would be the ideal location for a university with because of its relation to Prague, the river, a trainstation on the North side, and bus debot to the south. The castle itself would be appropriate for the first phase of a renovation because of it’s size and the existing renovations that were made by during World War II which include large bathrooms, a full gym with a basketball court, and an auditorium. *Current state of courtyard


Roudnice nad Labem University Proposed program organization based on existing floorplan


Level Roof

Circulation

Library

Studio

Student Center/Cafe

Winery

Offices

Student Dorms


03 College of Design Extension

Spring 2012 / Instructor: Jianxin Hu / Partner: David Goldsmith The Design School Extension is a portal that creates a transition from main campus to the College of Design. The use of the original planning grid of North Carolina State University’s campus and the current planning grid create the form of the building. A linking bridge starting from the Syme Hall courtyard leads to a plaza for events in front of the building or through the building portal into a large green space shared between the Design School Extension and the SAS building. The use of vertical terracotta louvers on the east and west sides of the building reduces the impact of beam sunlight. Horizontal terracotta louvers on the southern facade for additional sun-shading

*2012 Louis Sullivan Student Design Competition Second Place


CLRD

380 UP

DN

B

UP

UP

LOBBY DN

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

OFFICE

DN

380

EXHIBITION

FACULTY LOUNGE

REVIEW ROOM CONFERENCE ROOM RESTROOM

RESTROOM

RESTROOM

RESTROOM

MECHANICAL ROOM

REVIEW ROOM

DN

RESTROOM

DN

UP

DN

RESTROOM

DN

A

UP STUD

ENT

LOUN

PUTE

DN

COM

0 37

DN

GE

R RESTR

OOM UP

DN

RESTR

OOM

380 REVIE

REVIE

W ROOM

W ROOM

REVIE

REVIE

W ROOM

33775 75

A

DN

UP

37700

37700

SHOP

UP

UP

GROUND FLOOR PLAN

SECTION AA

B

FIRST FLOOR PLAN

SECTION BB

SECOND FLOOR PLAN

THIRD FLOOR PLAN

W ROOM


BC

SIGN 38 0

10"CO NC

WALL 10"CO NC

SHRU

WALL

BS LSA

SIGN

38 0

380

SIGN

38"OAK 5"ORNAMENTAL

8"BRK WALL BC

SHRUB

S

37

5

17"PINE

38

0

38 0

380

24 24"PINE

BC

0 38

LSA 380

7"HICKORY

BC

SIGN 375

11"OAK

380

BC

CLRD

WOO W OO OOD DSLI DSLLIN NE NE

9"CHE CHHHEERRRY R 375

6"HICKORY

BC

12"BRICK WALL

2 24"PINE

7"HICKORY 0

38

SIGGN

24"PINE

21"PINE

BC

375

BC

SIGN

370

380

380

370

0

38

385

38

0

CLRD

375

BC

CLRD

380

280

SIGN

CLRD

TE KW ALL R

SIGN

380

BC

265 65

0

37

370

3375

37700

380

280

A

37

5

LS WALL

WAL L

CLRD

WALL

8"BLO WALLCK

8"BL OCK

12"C ONC

SIGN

370

BC

5

380

26"PINE

370

37

36 5

BC

15"CHERRY

BC

8"BRK

BC

0

8

16

32


Final Model and Exterior Rendinger Opposite: View Looking Towards Pedestrian Bridge / Above: Rendering Looking Into Court


Final Model and Exterior Rendinger Opposite and Above: Looking Towards Main Entrance


04 College of Design Staircase

Spring 2013 / Instructor: Jianxin Hu / Partner: David Goldsmith A staircase connecting the North Carolina State University College of Design to the rest of main campus and the adjacent SAS Building parking lot. The design uses steel bands, wood slats, and zinc panels to mymic the surrounding material uses.


DN A

0

4

A

DN

12

0

2

0

32

6

96


2” X 6” WOOD TREAD STAINLESS STEEL BOLTS 12” X 1.5” X .19” STEEL CHANNEL STEEL STRINGER

0

4

12


STEEL WRAPPING MEMBER

MASONRY ANCHOR 6”x6” STEEL SQUARE TUBE BEAM

STEEL STRINGER CMU BLOCK

REINFORCEMENT

HANGER

ZINC PANEL

0

0

1

1

3


Exterior Rendering Night Rendering Showcasing Lighting Effect From Street Level


05 Charleston Map of the City Study Spring 2011 / Instructor: Sara Queen

This two part project was a three week long study of Charleston, South Carolina. Part one of the study was a series of diagrams that analyzed various historical maps of the city showing how history has changed the landscape and grid of the city over time. Part two of the study was to create a three-dimensional model interpretation of the final diagram. All of the diagrams were hand drawn on trace using ink while the final model was produced using plexi glass, bristol paper, and MDF.


30 in x 40 in Hand Drawn Diagrams in Ink 1. Water / 2. Marshland / 3. Floodplain / 4. Historical City Layers


Final Diagram and Model Hybrid of Historical Layers and Pathways


06

Cheasapeake and Ohio Canal Visitor Center, Georgetown, Washington, D.C. Spring 2014 / Instructor: Dennis Stallings

The Cheasapeake and Ohio Canal Visitor Center will provide a museum and gallery that promote the history of the canal as well as a rental shop that will provide recreational equipement to the vistors wanting to use the Cheaseapeake and Ohio Canal Towpath and the Capital Crescent Trail. An additonal cafe and bar will also be apart of the center bringing more business to the west end of Water Street. The simple design of the visitor center is meant to respect the history and architecture of Georgetown and relate to the traditional boathouses that have occupied the surrounding area over the past hundred and fifty years.


Model and Rendering Opposite: Final Model / Above: River Level Exterior Rendering


C + O CANAL COFFEE


Renderings Opposite: Interior Cafe / Above: Interior Rental and Repair Shop


Renderings Opposite: Aqueduct Bridge Pavillion / Above: Interior Gallery



Architecture Portfolio 2014