Page 1

テ始ca un ghid despre #primulpasspreangajare

WARNING

Orice ghid de Social Media are un termen scurt de valabilitate. Ghidul este conceput de ツコi pentru amatorii de Social Media.


Cuprins

#Povestea ghidului #Definiții și componente ale Social Media #Cariere în Social Media #Personal Branding #Obține un job #Rolul tehnologiei


#Povestea ghidului 20 de oițe rătăcite, toate pasionate de Social Media. Un proiect fain, pe numele său Onlined ( www.onlined.ro ) care a adunat cele 20 de oițe rătăcite și le-a dat o direcție: realizarea unei campanii care promovează un ghid online menit să ajute tinerii pasionați de Social Media să se angajeze în domeniu. Interesat, inedit și extrem de dificil pentru patru din cele 20 de oițe rătăcite care ar avea nevoie să citească un asemenea ghid, nu să-l conceapă. Am răsuflat liniștiți, brief-ul primit nici nu cerea să realizăm efectiv un ghid, nici să începem campania. Apoi ne-am gândit cât de util ne-ar fi o asemenea resursă. Avem atâtea curiozități și întrebări fără răspuns. Credem că și tu ai cel puțin una dintre aceste întrebări și de aceea ne-am decis să realizăm ghidul. Așadar, scopul este clar: dorim să-i ajutăm pe cei care doresc să lucreze în Social Media să găsească/ să obțină mai ușor un job în domeniu! Cu ce este acest ghid diferit de celelalte resurse disponibile? Cele patru oițe rătăcite care au realizat acest ghid nu au expertiză în domeniu. Nu avem anii de experiență, nu vorbim din perspectiva omului atotcunoscător, ci vorbim din perspectiva ta, a tânărului interesat de Social Media, tânăr aflat la început de drum și care încearcă să-și dea seama ce este de făcut. Începem?


#DefinITii , SI , componentele de Social Media Pentru a înțelege mai bine un concept este uneori util de conștientizat ce anume nu reprezintă acesta. Așadar:

Social Media Facebook

Acesta reprezintă doar o mică parte chiar dacă în majoritate cazurilor este cea mai vizibilă.

un instrument de PR un instrument de marketing o formă de a crește vânzările ROI

Social Media nu este un instrument special creat pentru un anumit departament. Acesta poate fi integrat și folosit în foarte multe scopuri, de la Customer Service până la funcția de HR. Este important ca în companiile mai mari să existe câte un om priceput pe Social Media în fiecare departament.

brand monolog

Nu este niciodată despre tine, întodeauna este un dialog între tine și ceilalți.

resursă gratuită

Social Media costă. Doar pentru că ai ocazia să-ți faci conturi gratuite pe rețelele sociale online nu înseamnă că promovarea un va costa.

răspunsul la orice întrebare

Doar pentru că toată lumea discută despre online ca fiind VIITORUL, nu înseamnă că toate brand-urile ar trebui să fie prezente în Social Media.


#DefinITii , SI , componentele de Social Media Social Media

oameni

Social Media este cu și despre oameni. Este despre felul în care aceștia interacționează, comunică idei și gânduri, dau naștere sau pun capăt trend-urilor. Este despre comunicarea mediată prin tehnologie, o comunicare cae nu a fost niciodată mai eficientă, mai rapidă și mai de impact.


#DefinITii , SI , componentele de Social Media Componente Există mai multe componente atunci când discutăm despre Social Media. În continuare este o listă cu cele mai populare platforme sociale disponibile (clasificare realizată de Mirna Bard):


#Cariere in Social Media Ai avut curiozitatea să cauți cam câte cariere diferite există în Social Media. Acesta ar fi un rezumat: Content Strategist Community manager Content planner Digital Communications Professional Digital Content Manager Digital Media Manager Digital Media Supervisor Director of Community Director, Communications Planning Director, Online Communications Director, Social Marketing and Brand Communications Director, Social Media Marketing Director of Social Media Director of Social Media Communications Director, Social Media Relations Director of Social Media Strategy Engagement Coordinator Engagement Manager


#Cariere in Social Media Front-end developer Interactive Media Associate Interactive Media Coordinator Interactive Media Manager Internet Marketing Coordinator Internet Marketing Manager Manager Digital and Social Media Manager, Social Media Multi-Media Communications Specialist Online blogger Online Content Coordinator Php and web developer Search engine marketing professional Social Media Account Executive Social Media Analyst Social Media Assistant Social Media Associate Social Media Coordinator Social Media Designer Social Media Editor

Social Media Marketing Coordinator Social Media Manager Social Media Specialist Social Media Strategist Web and social media developer

Partea bună este că nu trebuie să te uiți pe fiecare în parte și să te decizi tu cam ce ai vrea să faci. Partea proastă? Va trebui să cunoși câte puțin din TOATE. Domeniul este în sine atât de complex, iar cerințele pe piața din România sunt atât de mari încât în sine nu poate cineva să dețină titulatura de Expert Social Media.


#Cariere in Social Media Ce trebuie totuși făcut pentru a putea lucra în domeniu? 1. Învață, învață și când mai ai puțin timp, învață din nou Învață nu numai despre Social Media, ci învață în general. Formează-ți o cultură generală. Fii la curent cu ce se întâmplă în jurul tău. Despre Social Media poți utiliza un blog search engine precumTechnorati. După ce ai identificat blog-urile și site-urile relevante pentru ariile tale de interes, utilizează un feed manager pentru a fi la curent cu cele mai noi postări. 2. Conectează-te cu oameni din domeniu Dacă ai identificat oamenii care îți plac, ce mai aștepți? Conectează-te cu ei. Aceștia te pot ajuta nu numai prin resursele pe care în general ți le pun la dispoziție pe blogul personal. 3. Adaptează-te permanent Dacă vrei să afli mai multe lucruri despre Social Media te poți uita la generația tânără. Tinerii sunt de regulă trend setters. Ceea ce primește like-ul lor va deveni de cele mai multe ori popular. Așadar, rolul nostru nu constă numai în a fi la curent cu tot ce apare nou. Trebuie, de asemenea și o capacitate ridicată de adaptare la aceste schimbări.


#Personal Branding Dacă îți pasă cum te percep ceilalți (și ar trebui să-ți pese, mai ales atunci când îți cauți un loc de muncă) atunci ar fi bine să lucrezi un pic (mai mult) la imagine. Opiniile și părerile despre tine se formează inevitabil și, de multe ori, se întâmplă fără ca nimeni să observe. Când devii conștient de imaginea personală, dincolo de hainele pe care le îmbraci, atunci intervine termenul de personal branding. Ca orice alt brand, și un brand personal trebuie să se diferenţieze pentru a ieşi în evidenţă. Trebuie să aibă anumite atribute, să ofere avantaje, să transmită valori clare, să reprezinte o anumită concepţie. În construirea brandului personal ar fi bine să ții cont de următoarele lucruri: Nobody wants to hire the real you! Însă poți folosi social media pentru a crea un brand personal care să te ajute. Un brand personal te va ajuta să fii în grupurile potrivite, în industria potrivită, cu un anturaj potrivit, și să îți găsești job-ul potrivit, chiar dacă personalitatea ta adevărată nu te ajută. Pentru a avea toate aceste beneficii trebuie doar să respecți niste reguli de bun simț: Alege-ți cel mai potrivit mediu social în care să fii prezent Diferențiază-te față de ceilalți. Ai grijă la ce anume postezi, distribui, la fotografii Prietenii îți sunt cei mai mari dușmani! Ai grijă la ce postează aceștia sau la fotografiile în care îți dau tag.


#Personal Branding Fă-ți un plan, o strategie. Gândește-te care este scopul acestui brand personal pe care vrei să îl construiești: ce vrei sa devii, care este audiența ta, pregătește-ți un program și pune-l în aplicare. Ai grijă la mediile prin care distribui mesajele ca ele să fie adecvate contextului tău. Acestea îți vor asigura un feedback din partea celorlalți. De asemenea, este important să identifici liderii de opinie din industria Social Media, precum și publicul tău specific, interacționează cu aceștia într-un mod moderat, fără sa fii stalker. Ai grijă sa fii la curent cu tot ceea ce este nou în industrie, alocă-ți în fiecare zi un timp pentru a face asta. Imaginea este esențială! Ce fotografii cu tine există pe net? Investește în acest lucru: apelează la un fotograf sau la un prieten care să îți facă niște fotografii decente, profesionale. Prin conținutul pe care îl postezi îți creezi brandul personal. Ai grijă despre ce scrii, cum și cât de des. Oamenii te vor urmări în funcție de ceea ce scrii. Like-urile pe care le dai, paginile pe care le urmărești spun despre tine cine ești! Ai grijă de acest aspect. Nu exagera cu like-urile, fii selectiv! Separă conținutul public de cel adresat prietenilor apropiați. Fă-ți liste separate. Monitorizează-ți atent tag-urile.


#Personal Branding U

Cum SA te promovezi eficient: Scrie pe blog: Dacă nu ai, fă-ți unul. Te vei responsabiliza și vei fii mai competent. Te vei documenta mai mult, vei citi mai mult, iar asta va fi în avantajul tău. Pe reţele sociale: Conectează-te şi interactionează cu cele mai importante persoane din domeniul tău. Fă asta constant şi vei vedea şi rezultatele. Cere recomandări personale: Nu strică să le ceri celor cu care ai lucrat. Dacă ai în cerc oameni influenţi care te pot recomanda, cu atât mai bine, vei creşte în credibilitate foarte mult. Munceşte calitativ: Nu trebuie neapărat să munceşti mai mult. Trebuie să munceşti mai deştept şi mai calitativ. Dacă vei da rezultate în jumătate din timpul necesar altora, cine nu ar vrea să colaboreze cu tine? Termină treaba înainte de deadline: Respectă-ți cuvântul. Dă dovadă de seriozitate în ceea ce faci. Vei căpăta respectul şi încrederea colegilor tăi.


#Obtine un job , Nu aștepta să-ți pice din cer job-ul mult visat. În primul rând, nu te aștepta să faci numai ce-ți place. Angajatorii vor prefera întodeauna angajații buni la toate. Dacă tu ești un bun strateg, nu e indicat să aștepți și să speri că vei face numai asta. Site-urile sociale precum Facebook, Twitter, Pinterest, Linkedin au revoluționat întreaga industrie de marketing. Majoritatea afacerilor se folosesc acum de social media pentru a crea un buzz în legătură cu produsele sau brandurilor folosind articole, postări de pe bloguri, tweet-uri, filme, imagini sau orice altceva ce poate aduce companiei mai mulți fani. Dacă sunteți în căutare de sfaturi în legătură cu obținerea unui job în acest domeniu, ați venit în locul potrivit. Acest domeniu este destul de nou în comparație cu alte industrii, însă deja au apărut nenumărate job-uri, precum: Social Media Strategist, Social Media Manager, Social Media Specialist, Social Media Content Manager, Online Community manager, etc. Tot ceea ce trebuie să faci pentru a obșine un job este să te diferențiezi față de ceilalți care ar aplica la același job ca și tine. Pentru a face asta trebuie doar să urmezi câțiva pași simpli: Alege-ți o nișă: trebuie să te decizi ce cale vrei să urmezi în acest domeniu. O să fii uimit să vezi ce semnificație diferită are un job cu același nume pentru fiecare companie în parte. Este important să știi dinainte care vor fi responsabilitățile tale, care sunt așteptările companiei, ce aptitudini trebie să ai pentru acel job. Vei face câte puțin din fiecare, dar este foarte important să ai ceva la care ești foarte bun.


#Obtine un job , Trebuie să ai o prezență online, prin care să demonstrezi faptul că poți folosi aceste platforme de social media într-un mod profesionist. Fără o astfel de prezență nu vei avea nicio șansă în a obține un interviu. Un alt aspect important în dobândirea unei cariere în acest domeniu este setul de abilități și cunoștințe pe care le ai în acest domeniu. Transparența este foarte importantă în mediul online de asemenea, ideal este ca viitorul angajator să poată găsi informații despre tine foarte ușor, acestea trebuie să fie relevante și care să te pună într-o lumină favorabilă. Pentru a putea experimenta și învăța într-un mod practic, poți începe să lucrezi pentru companii mai mici, poți ajuta la promoarea cabinetului medical la care mergi administrând pagina de Facebook a acestuia sau lansând o pagină în cazul în care nu are, sau poți promova sala de fitness la care mergi, restaurantul/pub-ul preferat, etc. Astfel vei reuși să dobândești cunoștințe practice, dar și să promovezi locurile care îți plac sau care chiar sunt utile și pentru ceilalți.


#Rolul tehnologiei Deși toată lumea cunoaște acest aspect, de multe ori este ignorat faptul că Social Media înseamnă tehnologie. Înseamnă interacțiune, socializare, divertisment, educare, informare, dar toate acestea prin intermediul tehnologiei. Un adevărat pasionat de Social Media este un fanatic al tehnologiei tocmai pentru că îi conștientizează importanța și înțelege impactul. Înțelege faptul că tehnologia înseamnă viitorul. Așadar, cum este situația din prezent? Ultimele estimări de piață de la GfK Retail and Technology au arătat că în primele cinci luni ale lui 2013 s-au comercializat în România aproximativ 471.000 smartphone-uri, 80% cu sistem de operare Android. Se preconizează faptul că adulții vor ajunge să consume în media 5 ore de conținut online pe zi, consumul de televiziune scăzând. Toate aceste medii prin care se realizează comunicarea trebuie cunoscute de către omul de Social Media. Nu poți să comunici cu ceilalți fără să cunoști instrumentul pe care aceștia îl folosesc pentru a comunica cu tine. Nu uita niciodată, Social Media înseamnă tehnologie.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.