Page 1

Numărul 7

februarie 2012

lor i a c i i n Priete

CADOU

+ 8 patgruini pen i părinţ

Un plic Trendy ule\ Cha Br[\ar rms §i m[rg [ ele

Poster nou ATĂ

BANDĂ DESEN

Concurs cu

ISSN 2069 – 9494 ISSN-L 2069 – 9494

Preţ: 7,99 lei

superpremii!

La Viena, caii dansează vals Publicaţii de calitate pentru copii


e n u i s a P

4

Să ne cunoaştem mai bine

8 În alb şi negru

Pasiune

12

[ r u t n e Av

e i n e t e i pr

La Viena, caii dansează vals

Sumar pasiune

22

prietenie

Am calul meu!

aventur[

Să ne cunoaştem mai bine ……… 4 O sacoşă pentru cumpărături … 16

În alb şi negru ………………………… 8

La Viena, caii dansează vals ……… 10 Am calul meu! ………………… 22

Poster ………………………………… 17

„Fiecare lecţie de echitaţie

Marea cursă (IV) …………………… 26

este o amintire plăcută” ………… 14

Poşta redacţiei ………………… 34


În galop 2 1 0 2 n î U n an mai bun, plin de bucurii şi de prie­ teni! Chiar dacă a fost o perioadă mai relaxantă, În galop nu a uitat nicio clipă de cai sau de voi, iubitorii de cai, şi v-a pregătit şi de data aceasta tot felul articole interesante. Îţi facem cunoştinţă cu o fetiţă de 8 ani care nu îşi poate imagina deloc viaţa fără căluţi. În urmă cu trei ani, Maria a încălecat pentru prima dată, după ce părinţii au înscris-o la un club de echitaţie, iar anul trecut ea a participat cu succes la primele concursuri de echitaţie. Citeşte povestea ei şi află ce vrea să devină când se va face mare. De asemenea, dacă vrei să îţi cunoşti şi mai bine prietenul necuvântător, citeşte articolul care îţi explică cum să-i interpretezi „limbajul” vocal şi pe cel al corpului – ce înseamnă când nechează scurt sau când sforăie şi cum trebuie să te comporţi cu el, ca să te considere stăpânul lui. Lumea văzută din şa este diferită şi mult mai frumoasă. Nu uita să călăreşti chiar dacă afară este frig. În şa, fiecare anotimp are farmecul său!

16

O sacoşă pentru cumpărături

11

CONCURS

Premii extraordinare!

! ã t u c ã l p ã r Lectu

În galop nr. 7

Pasiune Prietenie Aventur[

Publicat de: Media Service Zawada Calea 13 Septembrie, nr. 90, The Grand Offices, et. 8, camera 8.01, sector 5, Bucureşti, cod poŞtal 050726 Telefon: 021/410.91.93

www.msz.ro

Sc do pasi reşti d rie-ne u n e Cale a ta espre c orice a1 ai, pe Offi 3 Sept ntru a priete nima nie emb ces, şi l r Buc et. 8, c ie, nr. e la adr ureş 90, ame e sa: T r t sau i, cod p a 8.01, he Gran s p o d Cele ec şt e mai editor@ al 050 tor 5, 726 inte msz r es .r vor fi p ante s o www ublicat crisori e! .msz .ro

Director general: Mariana Mihălţan Director de marketing: Adina Bojică

adina.bojica@msz.ro

Director de distribuţie: Dan Iordache Redactor-şef: Diana Sava Redactor: Ana Soviany Traducere: Metafrasis SRL DTP: Cătălin Constandache Fotografii şi ilustraţii: Shutterstock Tipar: MegaPress HoldingS S.A

and associated characters, design elements are owned and licensed by Media Service Zawada sp. z o.o. Copyright 2012 Media Service Zawada sp. z o.o. All rights reserved.


PASIUNE

Lumea cailor

S[ ne cunoa=tem mai bine

„C[lare pe cal nu-\ie dai seama ad greutate mersului pe jos.” – – proverb chinezesc


La fel ca oamenii, caii transmit mereu, vocal sau prin limbajul corpului, tot felul de informa\ii despre cum se simt, despre starea lor sufleteasc[. Ca s[ po\i în\elege cât mai corect mesajele lor, trebuie s[ petreci cu ei cât mai mult timp – bucur[-te de calul t[u ori de câte ori e=ti în preajma lui, studiaz[-i comportamentul atunci când este liber, dar =i când îl c[l[re=ti. |ine minte: 80% din modul de comunicare al calului este nonvocal.

C

alul are o vedere foarte bună şi adesea reacţionează la lucruri pe care noi, oamenii, nu le putem vedea. Despre starea lui emoţională îţi poţi da seama din modul în care nechează sau sforăie, din poziţia corpului său, din modul în care îşi ţine coada, botul, nasul, urechile şi picioarele. Pentru a forma împreună o adevărată echipă este esenţial să înveţi să asculţi, să vezi, să înţelegi. Aşa cum se poate ca oamenii să-şi exteriorizeze sentimentele reale fără să vrea şi caii, prin limbajul corpului şi prin sunete, ne pot indica starea lor emoţională. Spre exemplu, un cal lăsat liber reacţionează într-un anumit fel când se sperie de ceva – tot corpul lui şi felul în care se mişcă exprimă clar o stare de excitaţie: gâtul se arcuieşte, îşi ridică urechile, capul şi coada, toţi muşchii ies în evidenţă şi păşeşte ridicând mult picioarele. Ceilalţi cai, văzând această atitudine, devin şi ei agitaţi, iar în sălbăticie această poziţie „de alarmă” îi alertează pe ceilalţi membrii ai grupului. Pe de altă parte, un cal care moţăie sau care este bolnav prezintă o cu totul altă imagine: ţine capul şi gâtul în jos, coada lăsată, unul dintre picioarele din spate poate fi în repaus şi nu există niciun semn de agitaţie în întreaga sa alură. Dacă noi trebuie să învăţăm anumite lucruri pentru a descifra starea sa emoţională, calul poate să o citească pe a noastră fără nicio problemă. De exemplu, o persoană încordată are mişcări rigide, smucite, pe care calul le percepe imediat ca pe o indicaţie că ceva nu este în regulă. Dacă el consideră că omul respectiv este un lider şi sesizează că acesta este în mod evident îngrijorat, anxietatea sa va creşte. Din această cauză un călăreţ înspăimântat nu poate determina un cal să sară nici măcar peste un obstacol mic.

5


PASIUNE

Lumea cailor

Nechezatul

specific, astfel ei îşi pot Fiecare cal are un timbru arăşii după nechezat aşa recunoaşte prietenii şi tov . ea unui prieten la telefon cum recunoaştem noi voc şi cineva luni de zile şi totu Putem să nu vorbim cu la cai se întâmplă la fel. îi recunoaştem vocea. Şi te nechează calul tău: poa Gândeşte-te cu ce ocazie t sun nu de r-un grajd un atunci când este dus înt maşină la un concurs, din jos alţi cai; când îl dai ă. epărtat din raza lui vizual dacă un prieten este înd d îşi ţine capul atunci cân Obser vă şi felul în care

nechează – îl ridică pentru a-şi folosi cât mai bine gâtul. Uneori, nechezatul este mai scurt şi mai încet, iar cel mai plăcut, foarte delicat cu ei iepe care „vorbeşte” şi matern este cel al un între nechezat este folosit şi mânzul său. Acest tip de pentru a saluta un om caii care sunt prieteni sau considerat prieten.

Sfor[itul Cu siguranţă, vi s-a întâmplat să vedeţi un cal care sforăie la un „monstru” – un semn de circulaţie, un om cu o umbrelă sau orice alt lucru i s-a părut ciudat. Unii cai sunt cu adevărat speriaţi, pe când alţii vor să se joace pretinzând că sunt îngrijoraţi, sforăiturile înspăimântate având rolul de a spori efectul. Vederea porcilor şi mirosul lor produc adesea acest tip de comportament. În libertate, armăsarii sforăie când se provoacă unul pe celălalt. Atunci când sforăie, calul are o poziţie caracteristică – capul şi coada în sus, este foarte atent, gata să fugă de „monstru”, dacă acesta se dovedeşte cu adevărat periculos.

Are `ncredere `n lider Ai observat că toţi caii sunt bănuitori când se apropie de apă sau de un teren nou pe care nu l-au verificat? În sălbăticie, calul supravieţuieşte pentru că se salvează prin fugă, iar ca să facă acest lucru picioarele sale trebuie să fie în siguranţă. Astfel, prima lor grijă este să nu-şi rănească picioarele călcând pe ceva neverificat. Dacă însă vede că ceilalţi membri ai grupului merg pe acolo în siguranţă, îi va urma fără ezitare. De aceea caii îl urmează pe cel care îi conduce intrând în apă, sărind peste obstacole, urcându-se în camioane etc. Dacă cel care îl călăreşte şi pe care îl consideră lider intră primul în apă, de obicei, calul îl va urma.

6

|ip[tul

Dacă eşti mereu în compania cailor, o să auzi o mulţime de ţipete, adesea însoţite de lovituri cu picioarele din faţă. O întâlnire între cai străini – masculi sau femele – poate duce la reacţii similare. Ţipetele constituie o parte importantă a ceremonialului de curtare între o iapă şi un armăsar. Ţipătul poate fi şi un avertisment sau exprimarea unor resentimente. De exemplu, o iapă cu mânz va ţipa la altă iapă ca s-o ţină departe de mânzul ei. Dar acesta nu va fi singurul semn, iapa îşi va lăsa urechile pe spate şi îşi va legăna crupa înspre „intrusă”.


NOU

Nu rata\i primul num[r al c[r\ii cu ab\ibilduri din colec\ia Angelina Balerina pentru feti\e!

l jocuri educative şi interesante l 33 de abţibilduri l activităţi practice

Comport[-te ca un st[p]n Când lucrezi cu un cal trebuie să-i arăţi ca tu eşti membrul dominant al grupului, dar nu folosind forţa. Încearcă să faci acest lucru prin limbajul corpului – dacă adopţi o postură agresivă, prezentându-te ca fiind mare sub aspect fizic (privind, pur şi simplu, în sus, privind calul în ochi şi ţinând braţele depărtate pentru a da impresia că ai un corp mai mare), calul va înţelege semnalul şi te va trata cu respect. Dacă însă eviţi contactul vizual, îţi laşi capul în jos şi îţi rotunjeşti umerii, atunci adopţi o postură pasivă (în ochii calului). Animalul trebuie să reacţioneze la acţiunile tale şi nu invers. Solicită atenţia calului prin contact vizual şi limbaj corporal. Fă-l să aibă încredere în tine fiind hotărât în ceea ce faci, dar având mişcări lente şi calculate. Fii răbdător, dar ferm şi ţine minte că vocea ta poate fi un instrument puternic – poţi să potoleşti, să calmezi, să dojeneşti sau să motivezi un cal numai prin tonul vocii tale.

Fiecare număr te întâmpină cu o nouă poveste despre dans, prietenie şi voie bună a cărei protagonistă este Angelina Balerina. Din 02.02.2012 la toate chioşcurile de presă. Dacă ai pierdut acest număr, comandă-l sunând la 021.410.91.93, scriind la editor@msz.ro sau completând formularul de pe www.msz.ro

Publicaţii de calitate pentru copii


AVENTUR{ Rase de cai

8


În alb şi negru La na=tere, mânjii din rasa Lipi\an nu seam[n[ deloc cu p[rin\ii lor suri. Sunt în întregime… negri. Pe m[sur[ ce cresc, p[rul lor se deschide tot mai mult la culoare. Este o caracteristic[ a acestei rase. Lipiţanii sunt consideraţi a fi cei mai vechi cai clasici de curse din Europa. Ei au fost crescuţi în Slovenia, la Lipizza, iar în Austria au fost aduşi în secolul al XVI-lea. Astăzi, sunt cartea de vizită a Austriei, însă există crescătorii de Lipiţani şi în Ungaria, Cehia şi România. Aceşti cai au o constituţie masivă, atletică, o înălţime de 150-160 cm. Sunt foarte buni pentru călărie şi tracţiune. Trăiesc mulţi ani şi răspund foarte bine la dresaj, chiar şi după vârsta de 20 de ani.

O excursie la \ar[ Piber este una dintre crescătoriile de Lipiţani din Austria. Dresajul acestor cai începe de la trei ani. Cei mai mulţi ajung la Şcoala Spaniolă de Călărie din Viena, iar după terminarea carierei, se întorc la Piber, bucurându-se de o binemeritată ieşire la pensie. Austriecilor le face plăcere să meargă în excursii de o zi la Piber, pentru că acolo pot vedea prezentări de cai, parade de primăvară, de toamnă, manifestaţii de Ziua Mamei (şi a mânzului) sau pot vizita grajdurile în şaretă. Vara, caii de la crescătorie merg la Viena şi participă la diverse prezentări. Acolo poţi vedea Lipiţani care trag şarete sau mânji împreună cu mamele lor.

9


AVENTUR{ Rase de cai

În pas de defilare Lipi\anul

face Cu o istorie de peste 400 de ani, ul lung a spaniol. Departe din categoria cailor de sânge încrucişarea acestor secolelor, rasa a fost îmbunătăţită prin Arab şi din alte rase cai cu exemplare din rasa Pur Sânge v din Transilvania). din Europa Centrală şi de Est (inclusi i) de Lipiţan: Pluto, Astfel, astăzi există opt linii (dinasti stoso, SiglavyConversano, Neapolitano, Favory, Mae exemplare de Lipiţan Capriola, Tulipan şi Incitato. Primele la herghelia Sâmbăta au fost aduse în România în 1874, ă în care clima era de Jos, de lângă Făgăraş, într-o zon ea de origine a rasei. asemănăntoare cu cea din localitat ţă foar te repede, sunt Lipiţanii sunt cai inteligenţi, care înva muncitori. Anul trecut, atenţi, ambiţioşi, dar ascultători şi de Ziua Națională pentru prima dată în istoria paradei al Poliţiei Locale a organizată în Capitală, un contingent sub Arcul de Triumf. Municipiului Bucureşti a defilat pe re, care patrulează 24 de călăreţi din Detaşamentul Căla italei, au format zilnic în zonele importante ale Cap rit pe cai din rasele ariegarda paradei militare. Ei au călă Englez sau Frizian. Sport Românesc, Lipiţan, Pur Sânge

10


Concurs

Vă plac poveştile sau poeziile? Pentru că ştim cât de mult vă plac concursurile de creativitate, iată ce vă propunem. Trimite-ne pe editor@msz.ro, până la data de 8.02.2012 o poveste sau o poezie în care să foloseşti cuvintele: şa, în galop, gard, a cere iertare, grajd, furaje, vacanţă, prieteni adevăraţi, minciună. Vom premia cele mai creative poveşti sau poezii şi le vom publica apoi pe site-ul editurii. Unul dintre premiile de mai jos poate fi al tău. Urmăreşte site-ul www.msz.ro şi participă şi la concursurile online.

portofel (3 premii)

geantă sport (un premiu)

l căciulă de la Prietenii Cailor (un premiu) l prosop de la Sharky (un premiu)

trusă toaletă (un premiu)

l hanorac (un premiu)

set cu creion şi gumă (3 premii) lănţişor cu pandantiv (3 premii)

kit construcţie barcă Sharky (un premiu)

C]§tig[torii concursului din num[rul 6 Neagoe Raluca – geantă sport Lazăr Elena – penar + creion cu gumă Savu Dorina – portofel de pluş Andreescu Luiza – o coardă Horescu Irina – o coardă Caimac Cristiana – un căluţ de pluş

Boldor Andreea – un puzzle Anastasia Mateuţă – un portofel de pluş Mara Nicolae – penar + creion cu gumă Dan Petrişor – set de clame + set de creioane

Câştigătorii sunt rugaţi să trimită pe adresa editor@msz.ro, în termen de 30 de zile de la apariţia acestui număr, adresa completă unde poate fi trimis premiul. După această dată, premiile se vor reporta.

i le r u s r Concunuă şi pe c ont i ro . z s m . www

Galeriile Comerciale Cora Lujerului / magazin online Tel: 021 - 430 13 31; 0733 300 904 www.tinkerbella.ro; www.uniscan.ro We Create a whole World all around the Book!


PASIUNE

Locuri frumoase

, A IEN V LA

VIENA

C A II { Z A E S N A D VALS

+coala Spaniol[ de C[l[rie din Viena este un loc deosebit. De peste 430 de ani, arm[sari din rasa Lipi\an, atent selecta\i, înva\[ aici, mai multe ore pe zi, s[ danseze diverse dansuri clasice. Fac piruete în galop =i sar în aer în ritmul unui cadril, în cea mai frumoas[ sal[ în stil baroc din lume, aflat[ într-un castel din centrul Vienei.

12


Geanta de voiaj a unui cal Lipiţanii vienezi nu se ocupă doar cu dansul. Printre altele, ei călătoresc foarte mult. Şcoala Spaniolă de Călărie a dat pentru prima dată o reprezentaţie în afara Vienei în anul 1925 – a fost o scurtă excursie la Berlin. De atunci, caii călătoresc în mod regulat prin întreaga lume. Dar fiecare călătorie presupune o grămadă de pregătiri. Pe lângă cai şi călăreţi, la drum pleacă şi 5-6 tone de accesorii, ambalate în cutii imense: minunate şei albe, din piele de căprioară, şei normale, de antrenament, frâie, uniforme, dar şi ac, aţă şi piele, pentru eventualele reparaţii ale accesoriilor. Pe lângă acestea, mai sunt şi valtrapuri, perii, piepteni şi 1 500 de kilograme de furaje speciale, pentru cai. „Dacă le-am schimba brusc alimentaţia, caii ar putea avea probleme. Pentru a evita acest lucru, luăm cu noi o parte din mâncare, iar restul de fructe, fân, ovăz, morcovi etc. (1-2 tone din fiecare, pe săptămână, de cea mai bună calitate) sunt livrate de către furnizori direct la destinaţie. Chiar şi coloanele în jurul cărora aleargă caii pe scenă trebuie

să călătorească împreună cu noi!” spune grăjdarul Johannes Hamminger.

Caii pleac[ `n vacan\[ După astfel de călătorii, caii se bucură de vacanţă. În fiecare an, caii din Viena pleacă într-o binemeritată vacanţă de şase săptămâni. Datele plecării şi întoarcerii lor sunt anunţate în presă, iar vienezii se prezintă în faţa Palatului Hofburg, ca să-şi ia rămas-bun de la cai. Reporterii vin cu aparatele de fotografiat şi camerele de filmat, pentru a-i vedea pe Lipiţani în timpul vacanţei, la centrul de la Heldenberg. Chiar dacă au vacanţă, nu înseamnă că stau cu burta la soare: caii se antrenează în cadrul centrului, care a fost construit special pentru ei.

M]nji de adoptat Costurile de întreţinere pentru caii Şcolii Spaniole de Călărie din Viena şi pentru grajdurile care găzduiesc caii sunt foarte mari. Nu e de mirare că biletele pentru spectacole ajung să coste chiar şi 150 de euro. Şi totuşi, această sumă nu acoperă decât o mică parte a cheltuielilor pentru întreţinerea şi dresarea cailor. De aceea,

Mai multe informa\ii g[se=ti pe www.srs.at

şcoala organizează diferite evenimente, pentru a câştiga sume suplimentare. Cel mai mare eveniment este Fête Impériale, adică „Balul anual de vară”, la care biletele costă câteva sute de euro. De asemenea, şcoala şi grajdurile pot fi ajutate prin adopţia unui mânz sau a unui armăsar. Costurile pentru adopţia unui mânz sunt de 450 de euro pe an, iar cele pentru adopţia unui armăsar sunt de 10 000 de euro pe an. Printre cei care adoptă cai se numără firme prestigioase, dar şi clase de copii sau chiar şcoli, unde copiii adună bani pentru caii „lor”.

13


PASIUNE

e i \ c e l e r a c e i „F e i \ a t i de ech e r i t n i m a o e t es ” [ t u c [ pl

Echita\ie

„Echita\ia este un sport f[r[ a vârst[”, spun adese . speciali=tii în c[l[rie cest Ne-am convins c[ a un lucru nu este doar oscut-o slogan când am cun , pe Maria Dr[goiu din Arad. 14


E

a are numai 8 ani. Marea ei pasiune? Caii, desigur. „Sunt cea mai mare bucurie a mea. De mică mă uitam după cai şi îmi doream numai cai, din plastic, din pluş, numai cai să fie. Chiar şi torturile de zilele mele de naştere sau onomastice din toţi aceşti ani au fost cu cai”, spune fetiţa.

La vârsta de 5 ani, Maria a încălecat pentru prima dată pe un cal, după ce părinţii au înscris-o la un club de echitaţie din oraşul natal. Prima întâlnire cu un cal a fost plină de emoţie, de aceea Maria nu îşi mai aminteşte toate detaliile acelei zile. Păstrează însă vie în minte dorinţa puternică de a fi împreună cu caii. „Nu prea mai ţin minte cum a fost prima lecţie de echitaţie deoarece am avut foarte mari emoţii. Am urcat pe cal fără prea multă teamă, deoarece îmi doream foarte mult să mă văd acolo sus”, explică ea.

Maria §i c[lu\ul Boni, un duo de succes De atunci, spune Maria, nimeni şi nimic nu a mai putut să o împiedice să ajungă la lecţiile de echitaţie. „Merg la cai şi pe ploaie şi pe vânt, chiar şi atunci când este iarnă şi ger. Pentru mine, nimic nu este prea mult când este vorba de cai”. Anul trecut, Maria a dovedit tuturor – dacă mai era cazul – că pentru ea

dragostea pentru echitaţie nu este nici pe departe un moft. Împreună cu fidelul ei tovarăş de antrenamente, căluţul Boni, Maria a obţinut primele rezultate notabile la competiţii echitaţie interne şi internaţionale. Astfel, mica amazoană se mândreşte cu un loc 4 şi două locuri 5 la concursuri organizate în Ungaria şi cu un loc trei la un con­curs desfăşurat în Arad. „Pentru mine, fiecare lecţie de echitaţie şi fiecare concurs este o amintire plăcută, dar cele mai plăcute amintiri sunt cele de la concursurile unde am fost răsplătită cu medalii şi cupe, atunci când îmi strigă numele”, mărturiseşte fata.

Vrea s[ ajung[ profesoar[ de cai”

Şi când nu e la antrenamente sau la concursuri, Maria tot la cai se gândeşte. Se uită la concursurile de

sărituri peste obstacole transmise de posturile de sport, savurează desene animate cu cai sau răsfoieşte cărţile cu specific ecvestru primite în dar de la naşa ei din Germania. De asemenea, fetiţa se străduieşte să împace pasiunea pentru echitaţie cu îndatoririle vieţii de elev. „Antrenamentele sunt o bucurie pentru mine, de aceea îmi fac repede temele să am timp să merg la cai.” Maria ştie foarte bine ce îşi doreşte să facă mai departe: să practice în continuare echitaţia, deşi pentru părinţii ei este un efort din punct de vedere financiar. Iar, mai târziu, fetiţa speră să îşi îndeplinească marele vis: să devină, la rândul său, „profesoară de cai”.

Maria Dr[goaniiu

Vârsta: 8 Localitate: Arad Cal: Boni Club: Pony Club ă: Cea mai mare performanţ s cur locul 4 la un con din Ungaria

15


ACTIVITATE PRACTIC{

În galop, la cump[r[turi ! C I + { + O C A S O

E LA MOD{! Cite=te instruc\iunile noastre =i apoi caut[ un model de cal pe care s[ îl decupezi.

1. Pregăteşte vopsele acrilice pentru 2. Decupează şablonul. Ai mare grijă a picta pe pânză, un burete, o sacoşă când mânuieşti foarfeca! albă din bumbac şi desenul după care îţi vei face şablonul.

4. Pune şablonul pe material, înmoaie buretele în vopsea (ai grijă să nu iei prea multă vopsea) şi aplică modelul pe material.

16

3. Bagă un carton în sacoşă (pentru ca vopseaua să nu treacă pe partea cealaltă a materialului).

După 24 de ore, nu trebuie decât să calci sacoşa pe dos cu fierul de călcat. Acum, opera ta e gata. Ai o sacoşă frumoasă în care îţi poţi păstra periile şi celelalte accesorii pentru calul tău. Dacă nu ai un cal, atunci o poţi folosi la cumpărături.


Confec\ioneaz[-\i propria br[\ar[ cu noile accesorii.

❁ Combin[ peste 50 de forme pentru confec\ionarea br[\[rilor dorite. ❁ G[se=te în plic Trendy Charm-ul surpriz[ =i fii trendy cu noua ta br[\ar[! ❁ Confectioneaz[-\i br[\ara: love, star, pets, party, flowers sau Trendy Charm special! ❁ Fiecare plicule\ con\ine 6 m[rgele + o br[\ar[.

pijama în e er ec r et p o [ z Organizea =i dublurile u d a i = le ta e el n cu priete uran\[, ig s u C . s m r a h Trendy C ga=c[ piesa in d le e t e f la i s vei g[ =te! care \ie î\i lipse Fii m}ndr[ de noul t[u look!


Caut[ acum la le\ul chio±curile de pres[ plicu Agostini Trendy Charms de la De la pre\ul de 7,9 l ei.

Acum ai un motiv în plus ca s[ ridici mâna în timpul orelor!


TINKERBELLA CONCEPT STORE Intră pe site-ul www.uniscan.ro, trimite link-ul a trei produse favorite la adresa concurs@uniscan.ro şi primeşti 20% reducere şi livrare gratuită prin poştă la orice produs achiziţionat în perioada 24.01.2012-24.02.2012, din colecţiile Prinţesa Lilifee, Capt’n Sharky, Prietenii Cailor, Lumea Dinozaurilor T-Rex, Cei Şapte Prieteni, Felix şi Rebella! Primele 10 email-uri vor fi premiate cu câte un set de abţibilduri din colecţia Prietenii Cailor!

Transformă universul copilului tă într-o lumeu de basm!

Magazinul Tinkerbella Galeriile Comerciale Cora Lujerului / magazin on line Tel: 021 - 430 13 31; 0733 300 904 www.uniscan.ro E - mail: tinkerbella@uniscan.ro


PRIETENIE

La taclale cu +tefi

Am calul meu! Zilele trecute eram în padoc =i îl priveam pe c[lu\ul meu. A crescut =i a devenit un adev[rat adult. Am calul meu, mi s-a îndeplinit cel mai mare vis!

Colegele de clasă îmi tot spun că sunt o norocoasă. Şi au dreptate! Prietena mea Natalia visează şi ea să aibă un cal al ei, dar, în ultima vreme, parcă s-a schimbat puţin. Când ne întorceam de la club după cursul de călărie, a izbucnit: – Ştii, Ştefi, cred că îl iubeşti foarte mult pe Fulger. Tot timpul fugi la club. Eşti acolo în fiecare zi. Nu mergi la nicio petrecere la sfârşit de săptămână. Cum ai o clipă liberă, fugi la el!

22

– Natalia, ce e cu tine?! Este al meu, s-a obişnuit cu mine, mă aşteaptă. Poate nu crezi, dar se bucură când mă vede. Vreau să stau cu el cât de mult se poate. Pentru mine este o mare plăcere! Ador să mă ocup de el şi să îl văd cum creşte şi cum face progrese la antrenament! am răspuns fără să ezit. – Într-un fel ai dreptate, dar eu nu aş putea să fac aşa. În ultimul timp, m-am tot gândit dacă sunt potrivită pentru a avea un cal.

Nu aş avea chef în fiecare zi, nici chiar la două zile, să mă ocup de el, mai ales iarna, când este ger şi întuneric, a recunoscut prietena mea. Ţie îţi place aşa şi vrei să o faci orice ar fi. Eu cred că nu aş putea. Cred că mulţi oameni cumpără cai, iar mai apoi se plictisesc de ei şi nu îi mai vor. Vând apoi calul, iar acesta circulă de la unul la altul, îşi schimbă proprietarul şi locul. Acest cal este, cu siguranţă, nefericit, iar eu nu aş vrea să fac nefericit un


animal. Îmi ajunge să călăresc pe Rony o dată pe săptămână. Are un mers atât de plăcut, de lin şi, în plus, este blând ca un mieluşel! a spus Natalia. Asta mi-a adus aminte de o poveste pe care ne-a spus-o îngrijitoarea de la ferma de cai unde am fost în tabăra de echitaţie. Ei găzduiau la fermă o iapă foarte frumoasă. Proprietarul ei era de-a dreptul îndrăgostit de ea şi o lăuda în continuu, cât e de frumoasă, de deşteaptă etc. Apoi s-a îndrăgostit până peste urechi, de data asta de o fată şi a uitat cu totul de iapă. Nu a mai venit deloc la ea şi, în final, a dat-o înapoi fermierilor. În această poveste, totul s-a terminat cu bine, deoarece calul a rămas la fermă, în herghelia sa. Adesea însă proprietarii de cai îi abandonează şi nu mai plătesc pentru întreţinerea lor. Atunci proprietarul grajdului preia calul în contul datoriilor. Se întâmplă însă să nu mai fie nevoie de cal în grajdul respectiv şi acesta este vândut mai departe. Magda mi-a povestit că oamenii cumpără adesea cai fără să se gândească bine, cu intenţia de a deschide un club de echitaţie. Li se pare că este o afacere bună. Apoi se dovedeşte că trebuie să plătească un instructor, un potcovar, un medic veterinar, să cumpere mâncare, vitamine… La cursuri nu vin destui oameni şi afacerea nu merge atât de bine. Atunci întreprinzătorul hotărăşte să lichideze afacerea şi vinde caii la preţ de nimic unor comercianţi, care deseori îi trimit la abator! Îngrozitor! Un cal este o răspundere imensă. Luăm sub protecţia noastră un animal care este complet

dependent de noi. Atunci când cumpărăm un cal, trebuie să fim convinşi că vom avea grijă de el cât timp va trăi şi că va fi prietenul nostru, la bine şi la greu, pentru totdeauna. Seara, când m-am băgat în pat, m-am gândit din nou la toţi aceşti cai nefericiţi, fără stăpân, răscumpăraţi din transporturi spre abator sau luaţi de la proprietari care îi maltratau. Noroc că există organizaţii care se ocupă cu protecţia animalelor. Aceşti cai ajung adesea în adăposturi, dar sunt afectaţi psihic. Specialiştii trebuie să lucreze mult timp cu ei pentru a-i „face bine”. De vină în asemenea situaţii este omul. Nu pot concepe aşa ceva. M-am temut că, atunci când voi adormi, îmi vor apărea în vise toate aceste animale, „strigând” după ajutor. Ultimul gând înainte de a adormi a fost: „Mâine trebuie să fac curat în boxa lui Fulger”

şi, din fericire, mi-am visat calul, care era deja mare şi galopa cu mine în şa, iar eu aveam părul în bătaia vântului şi eram în al nouălea cer!

Pe curând, ±tefi i… Scrie-mbleme legate de cai, scrie-mirul Dac [ ai pro c \iei În galop! Cu ajuto a pe adresa red voi încerca s [ te ajut. ei prietenilor m entru de echita \ie c Dac [ ai un n instructor de c [ l[rie u preferat sau i po \i scrie § i despre îm extraordinar, ele viitoare voi scrie er asta. În num m [ voi str [ dui s [ r despre cai, da i § i s [ v [ r [ spund la r v [ dau sfatu scrisori.

23


PRIETENIE

La taclale cu +tefi

! r o l e t e f , [ n u B

V[ mul\umesc tuturor pentru scrisori. Mi-a f[cut pl[cere s[ le citesc dup[ ce m-am întors de la ora de echita\ie. Iza, la 13 ani sigur nu e prea târziu s[ te apuci de c[l[rie! Dac[ vrei, po\i ajunge la un nivel foarte avansat. În echita\ie, conteaz[ cel mai mult experien\a, iar c[l[re\ii ob\in adesea cele mai mari succese la vârsta de 40 de ani. Ioana, îmi pare r[u pentru mânz! Cre=terea cailor este ceva minunat, dar uneori sunt =i clipe triste. Mai ales când caii pleac[ de lâng[ noi. Salut[ri Mariei =i Andreei! Răspunsurile la întreb[rile voastre le ve\i g[si în numerele urm[toare. De câteva săptămâni am început să călăresc prin padoc şi trebuie să spun că mă simt foarte bine. Uneori am probleme cu ajustarea lungimii scăriţelor şi adesea picioarele îmi „zboară” prin ele. Puteţi să îmi daţi vreo sugestie, cum pot ajusta scăriţele? Iza

~

n cărţile de specialitate se spune că lungimea corectă a scăriţelor se determină astfel: când stai în picioare lângă cal şi atingi cu palma deschisă clema de care este fixată cureaua, scăriţa, cu cureaua întinsă, trebuie să îţi vină până la subraţ – aşa determini care este lungimea potrivită a scăriţei. acă îţi „zboară” picioarele prin scăriţe, nu este o problemă cu lungimea acestora, ci cu slaba fixare a piciorului. Ţine coapsa şi genunchiul strâns lipite de cal – nu trebuie să se dezlipească de şa. Legendara antrenoare a instructoarei mele, Magda, i-a povestit că, mai demult, la exerciţiile cavaleriei, călăreţii ţineau între şa şi genunchi o monedă şi, în cele 45 de minute cât durau exerciţiile, nu trebuia ca aceasta să cadă! Magda face cu noi exerciţii cu un bici în locul monedei.

D

24

O bună poziţie în şa se învaţă şi din călăritul fără scăriţe şi fără şa. u pulpa trebuie să stimulezi calul şi să îi transmiţi diverse comenzi. Adeseori, călăreţul începător încearcă să se ţină pe cal şi cu ajutorul pulpelor, prin strângerea acestora. Atunci călcâiul se ridică, iar scăriţele se lasă în jos. Călcâiul va trebui apăsat mai cu putere în jos, pentru a ţine mai bine piciorul în scăriţă, iar muşchiul pulpei trebuie întins mai mult.

C

Din proprie experienţă ştiu că mersul pe cal îl face până la urmă pe călăreţ să stea lipit ca un plasture şi se va ţine „ca scaiul” de animal, ha, ha, ha! Dacă învăţ să călăresc la o fermă privată obişnuită de la ţară, voi învăţa corect călăria? Ieri am avut a 13-a şedinţă şi merg singură la trap destul de bine. Ioana

N

u are nicio importanţă dacă înveţi la o superşcoală la oraş sau într-o mică fermă la ţară. Este important să ai un instructor bun, care se pricepe la ce face. Instructori foarte buni se găsesc şi la ţară, în micile ferme. Ştiu asta deoarece chiar eu am fost într-o

tabără de echitaţie la o mică fermă la ţară, iar proprietarii de acolo sunt nişte profesionişti excelenţi. e asemenea, este important ca şi calul pe care înveţi să aibă răbdare şi să ştie multe. Un asemenea cal este numit „cal profesor”. m arătat poza ta instructoarei mele, Magda. Imediat a observat tenişii, care nu sunt potriviţi pentru călărit. Nişte pantofi buni trebuie să aibă tălpile netede şi toc mic, care să prevină căderea completă a piciorului în scăriţă. Îţi recomand ghetele de călărie pe care le poţi cumpăra de la orice magazin de specialitate, dar şi de la magazinele online cu produse de echitaţie. Magda are observaţii referitoare şi la poziţia mâinilor, care, în mod corect, trebuie să fie îndoite la coate, iar coatele lipite de trunchi. Palmele trebuie ţinute puţin mai sus, cam la un pumn deasupra şeii, cu degetul mare îndreptat în sus, nu în lateral.

D A

V[ a§tept `n continuare scrisorile. V[ pup, ±tefi


Alte titluri În galop în luna ianuarie…

Cartea În galop nr. 2 „O poveste de pomin[” apare pe 18 ianuarie. Aici vei g[si continuarea pove=tii Planul Corinei. Calendarul În galop poate fi g[sit acum =i la oficiile po=tale din toat[ \ara. Dacă ati pierdut primul număr al cărţii În galop, îl puteţi comanda sunând la 021.410.91.93, scriind la editor@msz.ro sau completând formularul de pe www.msz.ro

Publicaţii de calitate pentru copii


Nu înţeleg ce s-a întâmplat!

Eşti sigură că e aceeaşi foaie pe care ţi-au dat-o la înscriere?

Mulţumesc!

Da.

(IV)

Ce s-a întâmplat?

Mulţumesc mult, Veronica, îmi poţi salva viaţa.

Au greşit şi mi-au dat o foaie cu un alt exerciţiu.

Hmmm! Cred că nu am veşti bune...

Dă-mi să văd, îmi dau seama imediat dacă este cel pentru juniori.

Oh, nu!

Dar e bine...

Dar Vero...

26

Nu vreau să mă fac de râs în faţa acestor oameni!


Sărăcuţa... Trebuia să îţi alegi un ajutor mai inteligent.

Dar nu am făcut nimic rău.

Nu te-am crezut niciodată atât de rea.

Eu mi-am dat seama de greşeală.

Ascultă, pitico, din cauza ta sunt rănită. Era o şansă în plus ca să câştig.

Unde pleci?

Să vorbesc cu altcineva.

Cineva mai calm şi mai drăguţ. Trebuia să am încredere în tine de la început, Starlight.

27


Bună, Carole! Veronica e foarte rea.

Vrei un sendviş?

Da, mulţumesc.

I-a spus Andreei că exerciţiul pe care l-a învăţat e greşit.

De ce zici asta?

Şi apoi că e cel bun.

Poftim?

Veronica!!!

28

De ce i-ai făcut asta Andreei?


Am făcut asta pentru tine.

Bine... pentru noi două. Te-am văzut la antrenament. Era singura soluţie ca să poţi câştiga.

Poftim?

Nu vreau să câştig astfel. Nu e drept.

Şi atunci când Max a exersat numai cu ea, a fost drept?

Crezi că a fost frumos faţă de tine?

Din ziua în care a venit nu vrea decât să întoarcă toţi prietenii împotriva ta. De câte ori are ocazia, îşi bate joc de tine.

Tu eşti cea mai bună de la Pine Hollow.

Vrei să o laşi să îţi ia locul fără niciun fel de luptă?

29


De la B la M trebuie să fie la trap sau la galop?

Nu pot.

Asta e după a treia rotire?

Nu, cu mult înainte de asta.

Atunci nu, trebuie să te întorci la K.

O să mă retrag din concurs.

Ce se întâmplă?

Andrea a greşit exerciţiul şi va abandona.

Astfel o să ai ocazia să câştigi. Sunt sigură!

Nu, nu vrea să câştig astfel.

Andrea, fă exact ce ai învăţat, ok?

Nu se poate să fie totul greşit. E un exerciţiu pentru seniori.

E prea greu. Nu o să pot!

30

Ai încredere în calul tău. El ştie ce trebuie să facă.


Totul va fi ok.

Bravo, Andrea!

Excelent!

31


În fine, ea nu a vrut să câştige.

Ştii ce nu înţeleg eu?

Şi asta nu-ţi convine, nu-i aşa?

Tu încerci să ajuţi o persoană, ea refuză şi se mai şi ia de tine.

Nu, ea e o ratată.

Bună, Carole? Cum a fost?

Nu a fost bine, doamnă Reg. Am pierdut. Nu am fost nici măcar aproape...

Nu am fost deloc bună...

Eu am înţeles altceva.

32

Şi dacă mă iau după alţii, te-ai descurcat foarte bine.


Uau! Primul şi al doilea loc!

Şi Veronica?

A transmis că este bolnavă.

Săraca de ea.

La final, cei de la Pine Hollow au luat toate premiile importante.

Datorită lui Carole.

Îmi va fi dor de fete.

O să vă mai întâlniţi la concursuri. Nu-ţi fie teamă.

Vor evita să se înscrie la aceleaşi probe. O să evităm confruntarea.

Dar nu o să câştigăm niciodată.

Eu sunt foarte mulţumită că m-am clasat pe locul al doilea, după tine. Nu e drept!

Mie îmi convine!

Şi mie!

33


, e r t s a o n e l e Drag M

ulţumim foarte mult pentru desenele incredibile pe care le-aţi trimis. Aşteptăm să ne trimiteţi în continuare pe adresa redacţiei (cea de la pagina 3) întâmplări şi desene cu şi despre cai sau despre orice alt animal pe care îl iubiţi. Poate în numărul următor o să aveţi surpriza să vă vedeţi numele şi desenul în revistă...

, rlan î c o i mţ, ia C Otil tra Nea Pia 0 ani 1

34

Andreea , Ştirbescu , i t Bucureş 10 ani

Oana Mîrza, Arad, 7 ani

Marica Ciocîrla n, Piatra Neamţ, 8 ani


can, Delia Voi Mediaş, 8 ani

Ghiţă, Gabriela i, Bucureşt 9 ani

nda, Celia Clo Oradea, 9 ani

Buta, Manuela a, Timişoar 6 ani

ta Trimite-ne pozfaavorit. alului re cai, sau a anim ice dore=ti desp Scrie-ne or ostea pentru prietenie =i drag @msz.ro or it animale pe ed nte scrisori sa re Cele mai inte vor fi publicate! www.msz.ro

lăiţă, Maria Bă Bacău, 10 ani

ia Ana Mar rei, d Bora-An oca Cluj Nap


Nu rata numărul următor!

+ un supliment pentru p[rin\i + un

căluţ Ma g i k i

Afl[ mai multe in fo despre cadou prma\ii e www.msz.ro Mai multe concursuri găsiţi pe www.msz.ro

urile c = o hi in La c iare, d de z

23

arie

u febr

Horsing 07  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you