Page 1

Numărul 3

septembrie

r o l i a c i ni e t e i r P Concurs cu

superpremii!

O nouă

viaţă pentru caii

Bandă desenată

de la Letea

cadou N

ALă IfO MEuD o ra m o t

Postere noi!

c

ISSN 2069 – 9494 ISSN-L 2069 – 9494

Preţ: 6,99 lei

În stilul

N R E T S E W


[ r u t n Ave

8

Cine a cucerit cu adevărat

e n u i s a P

4 WESTERN

AMERICA?

În stilul

e i n e t e i pr

14

Despre copite

10

O nouă viaţă pentru caii de la Letea

Sumar pasiune

prietenie

În stilul Western ………………… 4 Despre copite ………………… 14

aventur[ Cine a cucerit cu adevărat

Spaima are... urechi mari ……… 22

America? ……………………………… 8

de la Letea ……………………… 10 Poşta redacţiei ………………… 34

Postere ………………………………… 17

O nouă viaţă pentru caii

În galop, la mare şi la munte … 24

„Reuşita” lui Syke …………………… 26


e t s e v o p O t i c i r e f l a n cu fi

Pasiune

Î

24 16

În galop, la mare şi la munte

CONCURS

Premii extraordinare!

ţi mai aduci aminte de povestea cailor de la Letea? În luna mai, ştirea şi fotografiile cutremurătoare cu aceşti cai au făcut înconjurul lumii. În galop a vrut să afle ce s-a întâmplat cu ei. Unde sunt şi cum se mai simt? Soarta lor s-a schimbat datorită implicării tuturor iubitorilor de cai – campanii de protest în mediul online şi chiar manifestaţii pe străzile Bucureştiului. Mobilizarea a dat roade: caii au fost salvaţi de la moarte şi se află în grija fundaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten România. Iar acum sunt din nou la Letea. Cei 41 de cai sunt în afara oricărui pericol. Iar în luna iulie s-a născut şi mânzul Soltana, semn că natura este mai presus de răutăţile şi ura oamenilor.

! ã t u c ã l p ã r u t Lec

În galop 3/2011

Scrie-ne orice doreşti despre c pasiunea ai, priet enie şi ta pentr u Calea 13 Septemb animale la adres a: rie, nr. 9 Offices, 0, The G et. 8, ca rand mera 8.0 Bucureş 1 , sector ti, cod p 5, ostal 05 sau pe e 0726 d it or@msz Cele mai .ro interesa nte scris Pasiune Prietenie Aventur[ vor fi pu ori blicate! Director general: Mariana Mihălţan www.msz .ro Director de marketing: Adina Bojică adina.bojica@msz.ro

Director de distribuţie: Dan Iordache Publicat de: Media Service Zawada Calea 13 Septembrie, nr. 90, The Grand Offices, et. 8, camera 8.01, sector 5, Bucureşti, cod postal 050726

www.msz.ro

dan.iordache@msz.ro

Redactor-şef: Diana Sava RedactorI: Ana Soviany Traducere: Metafrasis SRL DTP: Cătălin Constandache Fotografii şi ilustraţii: Shutterstock Tipar: MegaPress Holding S.A

and associated characters, design elements are owned and licensed by Media Service Zawada Sp. z o.o. Copyright 2011 Media Service Zawada Sp. z o.o. All rights reserved.


PASIUNE

Lumea cailor

Cowboy-ii, indiferent de na\ionalitate, par c[ nu au nicio grij[, sunt foarte liberi. Poart[ haine adecvate stilului western =i ascult[ muzic[ country. Chiar =i casele lor seam[n[ cu cele din Vestul S[lbatic.

În stilul

WESTERN Unii cred că asta este cea mai

atractivă ramură a călăriei. Iar alţii cred că este o prostie, care nu are nimic în comun cu echitaţia. Un lucru este sigur: fanii acestui stil nu ar renunţa la el pentru nimic în lume.

Libertate,

vitez[,

4

bl]nde\e

W

est sau western este acelaşi lucru şi a ajuns la noi tocmai din America. Adesea, acest stil este identificat cu şcolile de călărie naturală şi cu activitatea „îmblânzitorilor de cai”. Din păcate, nu întotdeauna western-ul înseamnă cunoaşterea în profunzime a calului şi exprimarea respectului faţă de acesta. Mulţi călăreţi şi antrenori consideră acest stil ca fiind cea mai spectaculoasă formă de călărie şi nu respectă metodele tradiţionale de „îmblânzire” a cailor. Calul trebuie să aibă încredere în tine, iar tu în el. Caii western sunt învăţaţi să colaboreze, ştiu că cel care îi călăreşte se bazează pe ei, aşteptând în permanenţă să primească o nouă comandă. Pentru călăria în stilul western se aleg animale docile. Pentru ca animalele să fie acultătoare şi călăreţii trebuie să fim calmi, liniştiţi, iar în timpul antrenamentului să fie gata de distracţie, dar şi de cooperare. Violenţa sau forţarea calului sunt interzise în acest stil de călărie. În prezent, stilul de echitaţie western este popular aproape în întreaga Europă, în primul rând în Germania şi în Italia. Călăria în stil western este practicată şi în România.


Altă şa, alte haine, alt stil de călărie

Dacă deja ştii să călăreşti, poţi încerca oricând şi stilul western. Să ştii însă că nu e chiar atât de simplu. Western înseamnă un alt stil de echitaţie, un alt tip de antrenament, un alt mod de lucru cu calul şi, de asemenea, un alt echipament. Prin urmare, nu poţi sări de pe spinarea unui cal antrenat pe spinarea unui armăsar care este dresat în stilul western. Cu ochiul liber, poţi remarca în primul rând hainele călăreţului – cu cât seamănă mai mult cu cele din Vestul Sălbatic, cu atât mai bine. La acestea, se adaugă şaua caracteristică. Cei care au călărit atât în stil englezesc, cât şi în stil western spun că este mult mai comodă şi că se stă mult mai bine în şa. Adesea, are tot felul de ornamente. Frâul este mai simplu, iar dârlogii se ţin cu o singură mână. A doua mână trebuie fie liberă, pentru a putea arunca lasoul sau pentru a-şi scoate pistolul. Evident, în zilele noastre, călăreţii nu mai au pistoale, însă mulţi dintre ei folosesc lasourile. Unii, pe lângă acest stil de călărie, mai practică şi rodeo, adică învaţă să adune vitele în ţarcuri şi să le separe de restul cirezii etc. Dar asta e altă poveste...

5


PASIUNE

Lumea cailor

Cei mici sunt frumoşi

Dacă vrei să participi la competiţii în stilul western, ai nevoie de un cal mai mic. Atât cei mari, cât şi cei mici au probleme cu deplasarea printre obstacole, adică cu slalomul. Călăreţul trebuie să se aplece adesea, de exemplu, pentru a lua o găleată sau pentru a deschide o portiţă. Caii de talie mică sunt ideali pentru acest stil de călărie!

Caii Pur Sânge Arab sunt minunaţi, dar nu au pete Se spune că pentru a călări în stil western trebuie să foloseşti neapărat cai americani, mai ales, din cei cu pete. Nu este însă adevărat. Călăreţii în stil western din întreaga lume apreciază caii Pur Sânge Arab, care sunt agili şi rapizi. Pe lângă aceştia, pentru stilul western, se folosesc în special trei rase de cai americani: American Quarter Horse (adesea numit pe scurt AQH), American Paint Horse (APH) şi Appaloosa.

6

D

acă vrei să vezi ce înseamnă cu adevărat stilul western, trebuie să mergi să vezi o competiţie. Sau măcar la televizor. Iată câteva dintre categoriile la care se concurează:

TRAIL CLASS este o competiţie destinată persoanelor foarte tinere, care abia îşi încep aventura în lumea western. Este foarte apropiată de ceea ce cowboy-i au făcut timp de mai mulţi ani la fermă: au lucrat acolo, fără a coborî de pe cai. Animalul trebuia să aibă încredere în cowboy, deplasându-se cu agilitate printre diferite obstacole, trecând prin porţi, peste poduri, dându-se înapoi, întorcându-se, făcând slalom şi oprindu-se la poarta pe care stăpânul lui o încuia cu cheia sau lângă cutia de scrisori, de unde cowboy-ul îşi lua


corespondenţa. În prezent, această competiţie are destul de multe în comun cu aceste activităţi gospodăreşti. Este un traseu cu diferite obstacole, realizat de arbitri. Pe traseu, se punctează acurateţea, nu timpul în care este parcurs.

numără: spin – rotirea rapidă în jurul piciorului din spate, back up – retragerea rapidă pe o linie dreaptă, circles – deplasare în cerc, în galop şi sliding stop – oprirea din galop (calul alunecă atunci când se opreşte, de aceea se numeşte astfel).

REINING este prima competiţie de tip

PLEASURE înseamnă plăcere. Se merge, pur şi simplu, în jurul arenei la pas, la trap şi la galop. Concurenţii se deplasează unul după celălalt, păstrând o anumită distanţă faţă de calul aflat în faţa lor. Arbitrii decid în ce direcţie şi în ce ritm trebuie să se deplaseze caii într-un anumit moment. Se apreciază nu doar comportamentul calului, ci şi fair play-ul.

western care a putut fi văzută la olimpiadă. A fost introdusă la Jocurile Olimpice de la Sydney, în anul 2000. Este populară în 80 de ţări şi este foarte spectaculoasă. Calul şi călăreţul se prezintă în 10 scheme (în engleză, patterns), care se deosebesc prin numărul de elemente şi prin ordinea acestora. Printre elementele principale se

Nu doar echitaţie După competiţii, au loc evenimente cu muzică şi dansuri în stil country.

Stiluri de călărie

Deşi nu se poate vorbi despre un mod complet diferit de a călări, există cel puţin patru stiluri diferite – arab, spaniol, western şi englezesc. Diferenţele dintre acestea sunt evidente mai ales în cazul echipamentului folosit (pentru cal şi călăreţ), care este specific pentru fiecare dintre aceste stiluri şi care va determina un anume mod de a conduce calul. Indiferent de stil, regulile generale privind modul în care se călăreşte sunt relativ identice. De aceea, a spune că dacă ştii să călăreşti într-un anumit stil nu te vei descurca deloc într-un altul este total fals; orice călăreţ care a învăţat corect să călărească într-un anume stil se va putea adapta într-un timp scurt la un echipament aparţinând unui alt stil de echitaţie.

7


AVENTUR{ Rase de cai

Cine a cucerit cu

Caii! Ei au luat în st[pânire întregul continent. Cum au reu=it s[ fac[ asta? Cum au ap[rut acolo? Au ajuns în America acum 500 de ani, odat[ cu conchistadorii spanioli care doreau s[ cucereasc[ noi teritorii. +i caii au r[mas. Ast[zi, în America sunt atât de multe rase, încât este greu s[ le enumeri pe toate.

C

ând spaniolii au păşit pentru prima dată în America, indienii i-au privit neîncrezători din ascunzişurile lor. Nu ştiau ce îi speria mai mult: conchistadorii îmbrăcaţi din cap până-n picioare în armuri strălucitoare sau creaturile cu ajutorul cărora se deplasau. Toţi locuitorii Americii – localnici şi veniţi de peste ocean – s-au convins că pe cai pot face orice... Cu ajutorul acestora, indienii vânau bizoni. Coloniştii traversau preeria în căutarea unor pământuri noi. Cowboy-i îşi mânau cirezile de vite. Călăreţii se întreceau pentru distracţie. Pe cai s-au dus însă şi războaie. Toate aceste activităţi au determinat dezvoltarea unor trăsături caracteristice la diferitele rase ceea ce a dus la apariţia uneia noi. Pe niciun alt continent, lumea cailor nu este atât de diversificată şi de bogată ca în America de Nord.

8

American Quarter Horse Caii din rasa Quarter (AQH) sunt cel mai des utilizaţi şi sunt descendenţii cailor obţinuţi în Virginia, în secolul al XVII-lea, din încrucişarea raselor spaniole şi britanice. Sunt puternici, agili, rapizi şi docili. Proprietarii lor îi folosesc la munci grele şi pe păşuni, dar şi la concursuri de sprint pe un sfert de milă (quarter mile). Este o combinaţie excelentă! Nu este de mirare că în momentul de faţă este rasa cu cele mai multe exemplare din întreaga lume. În registrul său figurează câteva milioane de cai.


adev[rat America? Zeul focului §i fulgerelor

Appaloosa

Î

nainte ca indienii să se suie pe cai şi ei să devină prietenii lor cei mai buni, aceste animale le trezeau, în primul rând, spaimă. Când conchistadorul spaniol Cortes a ajuns în Mexic avea cu el calul său, El Morzillo. L-a lăsat la indieni, iar când acesta a murit, cei care l-au îngrijit, temându-se de răzbunarea proprietarului, i-au construit un monument. Cu timpul, au început să-l venereze ca zeu al focului şi al fulgerelor.

Această rasă a fost crescută de indienii Nez-Percé, cei mai buni crescători de cai din triburile de amerindieni. Sunt foarte rezistenţi şi rapizi, având o constituţie robustă. Sunt uşor de recunoscut, pentru că sunt bălţaţi, părul lor fiind plin de pete sau de picăţele negre. Sunt nişte cai foarte liniştiţi, aşa cum trebuie să fie toţi cei utilizaţi pentru călăria în stil western. Le place să lucreze cu oamenii şi îndeplinesc fără probleme comenzile acestora. În Suedia, e greu de găsit un astfel de cal; în filmul „Noile aventuri ale lui Pippi Longstocking”, în locul unui cal Appaloosa, a fost utilizat un cal sur, pe care s-au pictat cu multă grijă pete negre.

American Paint Horse Sunt cai pestriţi, adică bălţaţi. Pot avea caracteristici de la diferite rase. Strămoşii lor au ajuns din Spania în America în secolul al XVI-lea. Fiind sălbatici, au trăit în prerii, dar ulterior au fost domesticiţi de indieni. Sunt şi mai docili decât cei AQH şi se descurcă foarte bine atunci când se află în apropierea vacilor. Femeile îi adoră. Opt din zece proprietari ai acestor cai sunt femei!

M[ numesc Morgan, Justin Morgan

A

rmăsarul neobişnuit, care purta numele proprietarului său, a dat naştere rasei americane Morgan. Este unul dintre cei mai remarcabili reprezentanţi ai acestei specii de animale. Trăgea la plug, ierna sub cerul liber şi nu a câştigat niciodată vreo cursă, nici cu jocheu, nici cu sulky. O statuie a sa, din bronz, se află în în Kentucky Horse Park.

urs c n o C Revista „În galop” şi Clubul Sport Horse din Câmpina îţi oferă prima lecţie de echitaţie.

Vă oferim ocazia să câştigaţi una dintre cele 15 şedinţe de echitaţie (pe ponei sau pe cai, în funcţie de vârstă). Tot ce trebuie să faceţi este să trimiteţi talonul de participare completat pe adresa editurii Media Service Zawada, Calea 13 Septembrie, nr. 90, The Grand Offices, et. 8, camera 8.01, sector 5, Bucureşti, cod poştal 050726, până la data de 20.09.2011, cu menţiunea pe plic „Concurs Echitaţie”. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe data de 26.09.2011 pe site-ul www.msz.ro.

Sus pe cal sau pe ponei

Nume …………………………………………………………………… Prenume ………………………………………………………………… Adresă …………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………

Vârstă ……………………… Mobil ……………………… E-mail ……………………… Semnătură …………………

9


O nou[ via\[

PASIUNE Voluntariat

pentru caii de la Letea

În luna mai, o =tire =ocant[ f[cea ocolul internetului: 50 de cai din p[durea Letea (zona Deltei Dun[rii) urmau s[ fie sacrifica\i. Vestea, înso\it[ de imagini la fel de =ocante, stârnea atunci un val de compasiune, indignare =i revolt[. Mediul online a fost împânzit de campanii de protest =i sute de oameni au participat, în Bucure=ti, la manifesta\ii pentru salvarea cailor.

A

stăzi, cinci luni mai târziu, povestea pare să se fi terminat cu bine. Mobilizarea colectivă a dat roade: caii au fost salvaţi de la moarte şi se află în grija fundaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten România. Caii de la Letea au început o nouă viaţă.

Aproape de masacru

Cuvântul-cheie folosit de presă în relatările despre cazul Letea a fost „masacru”. Realitatea era una dureroasă şi greu de acceptat: localnicii din zonă, proprietarii „cu acte” ai cailor hotărâseră să îi vândă unor abatoare. Imaginile dramatice care circulau pe internet spuneau înfiorătoarea că li b poveste a u p t cu Cel care a fă r o il unor animale ca a că ati situaţia dram condamnate e Kuki de la Letea est cebook, nu doar la o Pe Fa moarte sigură Bărbuceanu.

±tiai c[...

it erou.

acesta e num

10

şi nedreaptă, dar şi la condiţii de viaţă greu de imaginat: fotografiile îi înfăţişau pe cai foarte slăbiţi, cu răni sângerânde şi captivi în ţarcuri. Susţinătorii cauzei salvării lor subliniau faptul că întregul caz este cu atât mai grav cu cât caii din zona pădurii Letea au o importanţă pe care nu mulţi o cunosc. „Caii din Deltă sunt singurele exemplare care mai au rusticitatea speciei. Astăzi, caii de sport pierd rezistenţa la boli, la frig şi efort în condiţii suprasolicitante. Vor veni vremuri când aceşti cai vor reprezenta o comoară zootehnică, o bază genetică importantă ce va repara tot ce pierd rasele specializate. Vor fi din ce în ce mai puţine locuri în care se vor găsi comori zootehnice ca acestea. Aceste cabaline sunt o minune şi nu trebuie să fie privite ca nişte dăunători”, declara la acea dată medicul Ştefan Răileanu de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării. Din nefericire, câţiva cai au murit în timpul drumului spre abator. Dar

protestele venite din toată ţara şi eforturile fundaţiilor care militează pentru protecţia animalelor nu au fost, până la urmă, în zadar. Groaznicul transport a fost oprit şi caii, intraţi sub protecţia fundaţiei Vier Pfoten România, au fost mutaţi la o fermă de lângă Brăila.

Eroul cailor de la Letea

Pe Facebook e numit erou, titulatură pompoasă de care se leapădă repede. Numele lui este Kuki Bărbuceanu şi el este cel care a făcut cunoscută soarta tragică ce părea să îi aştepte pe caii de la Letea. Acesta, care lucrează pentru fundaţia Vier Pfoten, povesteşte că a aflat de situaţia dramatică a animalelor undeva la mijlocul lunii mai, într-o zi de luni, de la un localnic din zonă. „Am luat legătura cu prietenul meu, doctorulul Ştefan Răileanu, şi i-am spus despre ce e vorba. El fiind la faţa locului a putut să se informeze mai


Foto: Mihai Vasile

tea ru a de la Le ii a c ru nt e p ii ia, pent \ ân na m o Ro D ia Vier Pfoten r să sprijine fundaţ i, o pot face

Cei care vo itate pentru ca tament de special 49 (pentru asigura hrană şi tra 0000 0600 1265 18 BR RZ 68 RO : ile ur nt donând bani în co 50 (pentru euro). 0000 0600 1008 61 lei) sau RO33 RZBR

bine şi, într-adevăr, a doua zi mi-a dat un mesaj spunându-mi că este măcel în Letea. Şi atunci m-am deplasat acolo, am ajuns joi dimineaţa. Am văzut ce se întâmpla şi am făcut imaginile pe care acum le cunoaşte toată lumea, cu ororile de acolo”. Fotografii care, ajunse atât de cunoscute, au determinat, practic, salvarea cailor. „Autorităţile nu au vrut să aibă în grijă aceste animale”, explică Bărbuceanu, care spune că, prin prisma acestui fapt, fundaţia a reuşit să devină proprietara a 33 dintre caii salvaţi. Restul de opt care au

supravieţuit se află doar temporar în grija fundaţiei, „până la definitivarea cercetărilor care vor constata că, într-adevăr, asupra acestor animale s-au comis nişte abuzuri, li s-au adus suferinţe fizice şi psihice, iar conform legii, în acest caz, animalele sunt confiscate.” Confiscarea, mai spune Bărbuceanu, se face de către autorităţi, care

pot mai departe să încredinţeze caii unei terţe părţi. Şi probabil, conchide Bărbuceanu, „ne vor fi date tot nouă în grijă şi în acest fel vom fi proprietarii tuturor celor 41 de cai care mai trăiesc în acest moment”.

Foto: Mihai Vasile

11


PASIUNE

Foto: Kuki Bărbuceanu

Voluntariat

Mânzul norocos

Caii au fost ţinuţi în comuna Urleasca, situată la 30 de kilometri de Brăila. Ei au fost îngrijiţi de fundaţia Vier Pfoten, cu ajutorul unor voluntari. Pentru că, mai spune Bărbuceanu, 41 de cai nu sunt foarte uşor de întreţinut. În august, caii au fost duşi acasă, la Letea, „după ce le-au fost pregătite acolo absolut tot ce le trebuie pentru nişte condiţii civilizate”. Şi veştile bune nu se termină aici – starea de sănătate a cailor este, în momentul de faţă, una foarte bună, incomparabilă cu cea în care erau

când au ajuns la Urleasca. În prezent, nu mai există niciun pericol pentru caii de la Dunăre, asigură Bărbuceanu. „Suntem în negocieri foarte avansate cu autorităţile locale pentru a demara un parteneriat în urma căruia toţi caii vor fi analizaţi din punct de vedere medical, iar cei sănătoşi vor rămâne în Letea, sub surpravegherea şi îngrijrea noastră”, povesteşte reprezentantul fundaţiei. Dar poate cea mai frumoasă poveste este cea a Soltanei, un mânz care s-a născut în luna iulie, dovedind parcă faptul că,

Cine este fund Vier Pfoten? a\ia

Vier Pfoten este o fu ndaţie internaţiona lă pentru protecţia animalelor , apolitică şi nonpro fit care consideră că siguranţa oamen ilor, conservarea na tu rii şi protecţia animalelor sunt inse parabile. A fost înfii nţată în 1988 şi are sediul central la Viena (Austria). Vi er Pfoten are birouri şi în German ia, Elveţia, Olanda, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Ro mânia şi Belgia.

12

într-adevar, caii de la Letea încep o nouă viaţă. De altfel, şi Bărbuceanu crede că venirea pe lume a acestuia poate fi văzută „ca un semn, ca un fel de simbol al faptului că, deşi oamenii încearcă să curme viaţa unor animale care n-au nicio vină în afară de cea de-a se fi născut, natura dovedeşte încă o dată că este mai presus de dorinţele noastre.”


TINKERBELLA CONCEPT STORE Transformă universul * Printesa Lilifee * Capt’n Sharky c o pilului tău * Prietenii Cailor * Lumea Dinozaurilor T-Rex î n tr-o lume * Cei Sapte Prieteni * Felix * Rebella d e basm! Intra pe www.uniscan.ro si beneficiaza de oferta speciala Va invita sa cunoasteti colectiile:

BACK TO SCHOOL

Rechizite si accesorii scolare de calitate, marca Spiegelburg International! Reduceri intre 10% si 20% in perioada 31 august-15 septembrie. Livrare gratuita la o comanda de peste 200 de lei! SHOP ONLINE sau comenzi telefonice la numarul: 021.224.50.80

Magazinul Tinkerbella Galeriile Comerciale Cora Lujerului / magazin on line Tel: 021 - 430 13 31; 0733 300 904 www.tinkerbella.ro; www.uniscan.ro E - mail: office@tinkerbella.ro


PRIETENIE Îngrijire

Despre copite Raportată la anatomia omului, copita corespunde unghiei. Este interesant faptul că prietenii noştri nu au avut întotdeauna copitele tari şi nu au purtat potcoave.

C

opitele cailor sunt mult mai sensibile decât s-ar crede. Imaginează-ţi că ai o pietricică în pantof care te înţeapă în talpă. Se produce uşor o rană dureroasă, nu-i aşa? La fel este şi la cai. Locuitorii grajdurilor din zilele noastre se bazează pe noi. De grija noastră depinde starea copitelor lor. Vizitele regulate la potcovar, o dată la 6-8 săptămâni, şi îndreptarea (corectarea formei) şi tăierea, ar trebui doar să completeze îngrijirea zilnică. Este important ca în fiecare zi să te uiţi cu atenţie la copitele calului. Reneta, uleiul, peria şi crema specială ar trebui să se afle mereu la îndemână, în cutia cu instrumente de îngrijire. Adesea, starea copitelor influenţează starea generală a calului. Dacă le priveşti cu atenţie, îţi vor spune foarte multe despre animalul tău preferat. Acordă atenţie temperaturii copitei, crăpăturilor mari de-a lungul şi de-a latul acesteia, suprafeţei (inelele pot indica faptul că, în trecut, a şchiopătat), petelor, fragilităţii, dar şi mirosului, care, atunci când este deosebit de puternic, poate indica apariţia anumitor boli.

Ai grijă de picioarele

Caii încălţaţi

14

Să fii un bun potcovar (pentru că aşa se numeşte specialistul în confecţionarea încălţămintei cailor) este o mare artă. La uşa celor mai buni se formează cozi lungi de cai de competiţie. De asemenea, există şi specialişti în potcovire ortopedică. Aceştia ajută caii să se recupereze după anumite boli sau accidente. Unii pot chiar să corecteze defectele de postură ale mânjilor tineri.

Sfat: Nu uita să cureţi cu atenţie copitele calului, înainte şi după ce îl călăreşti.


Sunt multe tipuri de potcoave, însă toate sunt un simbol al norocului. Îşi protejează proprietarii, aşa cum protejează copitele cailor. Şi fierul din care este confecţionată potcoava ţine departe spiritele rele. De aceea, se agaţă adesea deasupra uşilor şi întotdeauna cu capetele în sus. De asemenea este un motiv des întâlnit la bijuterii şi la diferite accesorii.

Probleme cu copitele Copita se poate îmbolnăvi din diferite motive. Uneori, boala afectează doar o singură copită, dar alteori, întregul organism al calului. Rănile prin înţepare apar atunci când calul calcă pe un obiect ascuţit, de exemplu, un cui sau o sârmă. În interiorul copitei, pot intra bacterii periculoase şi pot produce diverse abcese sau tetanos. Înţeparea de la cuiele potcoavei apare atunci când cuiele potcoavelor sunt bătute incorect de către potcovar. De aceea, este foarte important să găseşti un potcovar bun. Furbura este o afecţiune extrem de dureroasă, de natură inflamatorie, a ţesutului laminal din interiorul copitei. Este o afecţiune extrem de des întâlnită la cai, mai ales la membrele anterioare. Această afecţiune poate reduce sau anula capacitatea de efort a calului şi poate fi însoţită de tulburări generale grave. Se produce în urma eforturilor susţinute şi de intensitate mare, a traumatismelor, a reumatismului, a gestaţiei avansatate sau a unei toxiinfecţii alimentare.

calului tău

Găseşte un potcovar bun care să se ocupe în mod frecvent de copitele calului tău.

Fii prudentă!

O

ieşire în natură este o adevărată plăcere. Dar ai grijă atunci când mergi pe drumuri pietruite! Mai bine lasă calul să meargă liber. De ce să îl expui la riscul de a se poticni sau de a se accidenta? În calitate de călăreţ, trebuie să te gândeşti la sănătatea lui.

Nu uita!

1 2 3 4 5

Verifică regulat copitele calului tău. Înainte de plimbare, curăţă-i copitele, iar după plimbare, vezi dacă nu i-au intrat pietricele în copită. Du calul la potcovar la fiecare 6-8 săptămâni. Îngrijirea copitelor le va menţine starea de sănătate. Ai grijă ca aşternutul pe care stă calul să fie uscat. Prea multă umezeală poate favoriza apariţia bacteriilor şi a bolilor. Află de la veterinar dacă animalul tău are nevoie de creme, uleiuri şi unguente pentru copite. Aplică-le, respectând recomandările veterinarului. În cazul în care sari peste obstacole sau calul tău participă la competiţii (îşi agaţă copitele din spate de picioarele din faţă), foloseşte galoşi speciali. Astfel, vei proteja extraordinar de bine coroana copitei, partea cea mai sensibilă a acesteia.

15


Concurs

Pe ultima sută de metri a vacanţei mari vă propunem un exerciţiciu de imaginaţie. Noi vom începe o poveste, iar voi o veţi continua. Eram la bunici în vacanţă şi veneam de la balta satului, la pas, călare pe calul MSZ. Brusc, în faţa mea, a sărit pe cărare un iepuraş. MSZ, a sărit în două picioare, iepuraşul a ciulit urechile şi, în următoarele secunde… Poveştile cu cele mai neaşteptate continuări vor fi premiate şi publicate pe www.msz.ro

servietă (1 premiu)

creion cu căluţ (4 premii)

prosop (2 premii)

ceas cu curea de rezervă (1 premiu)

portofel (1 premiu) capsator (1 premiu)

ghiozdan (1 premiu)

penar (1 premiu)

set de rechizite (1 premiu) radieră (4 premii)

perforator (1 premiu)

suport pentru creioane (1 premiu)

C]§tig[torii concursului din num[rul 2 sunt: Dan Amalia Elena - geantă de umăr Mădălina Butureanu - puşculiţă Bordeu Georgeta - prosop Halpert Ina- prosop Sova Maria Cătălina - tricou

16

Andreea Mateescu - tricou Antal Zoltan Cristian - şapcă Iulia Laza - şapcă Papp Vivien Ingrid - şapcă Lea Fontaine - şapcă

Câştigătorii sunt rugaţi să sune la redacţia revistei în termen de 30 de zile de la apariţia acestui număr pentru a comunica adresele unde pot fi trimise premiile. După această dată, premiile se vor reporta. Pozele câştigătorilor vor apărea pe site-ul www.msz.ro

perie pentru păr (1 premiu)

i le r u s r Concunuă şi pe c ont i z.ro s m . www

Galeriile Comerciale Cora Lujerului / magazin on line Tel: 021 - 430 13 31; 0733 300 904 www.tinkerbella.ro; www.uniscan.ro We Create a whole World all around the Book!


Sport cu un suf let la Câmpina

Clubul de echita\ie de la C]mpina s-a `nfiin\at `n anul 2008 §i `n prezent se poate l[uda cu 9 cai de sport, 3 cai de agrement §i 3 ponei.

vă așteptăm și pe facebook:

SportHorse Romania

Oric]nd vei dori s[ petreci o zi agreabil[ `n compania unor animale nobile, Sport Horse `\i ofer[ §edin\e de agrement `n manej cu instructor specializat, doar 40 lei pentru copii §i 50 lei pentru adul\i. Plimb[rile `n aer liber, al[turi de un instructor, cost[ 100 lei/or[. ADRESA: B-dul Carol I, nr. 242A, C]mpina. Telefon 0740.86.80.66


A IM SPA are… urechi

PRIETENIE Sim\urile

mA ari

uzul meu este foarte sensibil. Aud mult mai multe sunete decât tine. Acestea sunt foarte importante pentru mine, deoarece îmi atrag atenţia asupra pericolelor. De aceea, vorbeşte frumos cu mine şi nu prea tare. Urechile mele sunt adevărate radare mişcătoare. Le pot roti la 180 de grade! În plus, urechile îţi arată starea mea de spirit. Când mă odihnesc sau dorm, sunt lăsate uşor în jos. Când mă concentrez, spre exemplu când trec peste un obstacol, urechile stau drepte şi sunt orientate înainte. Când sunt iritat, le dau pe spate. Când îmi mişc urechile, înseamnă că sunt interesat de ceea ce se întâmplă în jurul meu. Simt că se anunţă ceva interesant. Poate vom ieşi la o plimbare?

Doar să nu ţipi la mine! E suficient să-mi şopteşti. Caii aud sunete la frecvenţe joase, dar şi înalte, situate în intervalul 14 Hz – 25.000 Hz (intervalul pentru oameni este 20 Hz – 20.000 Hz). Tonul ridicat şi ţipetele nu sună deloc plăcut pentru urechile unui cal.

O albină, un şoricel sau foşnetul frunzelor unui copac îndepărtat? Nicio problemă – 13 muşchi diferiţi ajută urechile să se mişte în direcţia corespunzătoare (la om sunt doar trei).

Una în faţă şi una în spate? Asta pentru că se mişcă independent. Poate că nu arată prea frumos, dar este foarte eficient. Mă ajută să urmăresc simultan ce se petrece în faţa şi în spatele meu.

22

Drum de noapte? Urechile mă vor conduce – îmi ajută ochii atunci când se întunecă.


PASIUNE Timp liber

În galop,

la mare şi la munte

D

acă vara asta ai ajuns la Mangalia, probabil că deja ai vizitat herghelia situată la 3 kilometri nord de oraş şi la 500 de metri de malul vestic al Mării Negre. Potrivit paginii oficiale a municipiului Mangalia (mangalia.ro), herghelia din oraşul de la malul mării, înființată încă din 1926, este cea mai mare din sud-estul Europei şi este populată numai de ponei şi de cai de rasă: Pur Sânge Arab, Semigreu Românesc. Herghelia adăposteşte peste 350 de cai şi suprafaţa sa depăşeşte 580 de hectare, din care peste 400 sunt cultivate cu plante furajere, care asigură hrana pentru cai. Vara, hipodromul de la Mangalia, unicul din țară special conceput pentru cursele de galop, găzduieşte curse de cai la care participă herghelii și cluburi private din toată țara.

Ştiai că… - Hipodromul Mangalia este singurul din ţară conceput special pentru cursele de galop? - la herghelia Mangalia a „locuit” şi Nedjari, armăsarul Regelui Mihai? - la baza hipică „Col. Virgil Bărbuceanu” locuieşte Indianul, un cal din rasa Holstein, unicat în România pentru că a fost obţinut în urma unui transfer de embrioni?

24

Herghelia este, potrivit mangalia.ro, „un excelent centru de agrement şi atracţie turistică”. În incinta complexului se pot lua lecţii de echitaţie, iar turiştii pot face plimbări de agrement – călare sau cu trăsura - de-a lungul Mării Negre. Mai multe informaţii găseşti pe http://www.mangalia.ro/

Mergi la munte? Treci =i pe la Câmpina...

„Ai mare grijă cum îţi petreci Timpul pentru că Timpul este Viaţa”, ne sfătuieşte site-ul Centrului de Agrement Sport Horse din Câmpina. Şi nu putem decât să îi dăm dreptate. Centrul promite recreere alături de caii de agrement ai clubului: Stela, Tornado, Victor şi Lady. Dacă te hotărâşi să treci pe la ei, poţi să încerci oferta de turism ecvestru pe Dealul Muşcel. Astfel, poţi face o plimbare călare pe dealul din apropierea centrului Câmpinei, de unde se poate vedea întreaga panoramă a oraşului şi a împrejurimilor sale. Preţurile variază de la 10 lei (pentru două ture de plimbare cu ponei pentru copii) la 320 de lei (pentru un abonament de zece şedinţe de echitaţie-agrement, tot pentru copii). Mai multe detalii găseşti pe www.sporthorse.ro

... sau pe la Râ=nov

La Râşnov, poţi vizita ferma Diana, care, potrivit site-ului oficial, „deţine cai pentru agrement, lipiţani şi metişii lor, ponei, arabi şi metişii acestora, într-o paletă variată de culori”.

Foto: Caii Lupilor, Bistriţa

Indiferent de anotimp, timpul liber îl poţi petrece... în galop. Iată câteva recomandări pentru a te relaxa oricând în compania celui mai bun prieten al tău, calul.


Foto: Centrul de ech

itaţie Diana, Râşno

v

La ferma ecvestră poţi lua parte la excursii în grup-călare, la plimbări cu atelaje şi la cursuri de echitaţie pentru începători. O şedinţă de echitaţie de 45 de minute costă 60 de lei. La nouă şedinţe plătite, a zecea este gratuită. O plimbare cu un atelaj cu doi cai, condus de un vizitiu, costă 238 de lei pe oră. Mai multe detalii găseşti pe http://www.pecailarasnov.ro/

Ajungi în Ardeal? D[ o rait[ =i la Bistri\a! Pentru că acolo poţi ajunge la centrul de vacanţă „Caii Lupilor”, format din cabanele Sura şi Stana, unde poţi face cunoştinţă cu Partout, Vola, Tinu, Ciuleandra, Coco, Tuti, Batal şi Rada, alături de care poţi porni în drumeţii în zona Bistriţei. „Tot ceea ce facem este din plăcerea noastră de a cutreiera pe dealurile Transilvaniei, alături de camarazii noştri de drumeţie, şi din dragostea faţă de animale şi natură”, susţin proprietarii centrului Caii Lupilor. Mai multe informaţii, găseşti pe: http://caiilupilor.ro

E=ti în Moldova? Poate ajungi la baza hipic[ „Col. Virgil B[rbuceanu” Baza hipică din Piatra Neamţ le dă posibilitatea turiştilor să practice călăria de agrement, să facă plimbări cu trăsura sau chiar să ia cursuri de echitaţie. Centrul deţine 30 de cai, dintre care trei sunt folosiţi pentru mersul cu trăsura. Special pentru copii, baza are şi cinci ponei. Cei care vor să urmeze cursurile şcolii de echitaţie se pot înscrie începând cu vârsta de 7 ani. Preţurile încep de la 10 lei (lecţia de echitaţie pentru copii şi elevi). Mai multe detalii găseşti pe: http://www.piatra-neamt.net/baza_ hipica_virgil_barbuceanu.php

Foto: Caii Lupilor,

Bistriţa

25


„Reu=ita” lui Syke

Pe aici! Nu ne-au urâţit cu costumele…

Când începem? Ha, ha!

Motor! ...

… Îţi aminteşti replica ta?

Veronica, nu te uita în cameră!

...

26

Este „Mulţumesc”.

Să trecem la scena următoare.

Banda desenată este inspirată din serialul de televiziune The Saddle Club, produs de Crawford Productions.


Dar nu mi-am spus replica, trebuie să-mi filmez scena!! Skye, sunt eu, Veronica!

??? Ne cunoaştem?

Am pierdut ceva?

Nimic deosebit…

Spune-le că n-au dreptul să-mi taie scena!

În afară de Veronica, luată de pe platou… Trebuia să vezi ce figură făcuse Alteţa Sa. Cum de eşti atât de calmă! Gândeşte-te ca Skye nu mai vine!

Nu-ţi face griji, totul e pus la punct…

Motor!

Îl văd pe singuratic, care se întoarce!

27


Nu vreau să mă uit!

Ar fi păcat să pierzi un spectacol aşa de frumos…

28


29


Tăiaţi! Am terminat filmările! Aveaţi dreptate, chiar e un campion!

Ai reuşit! Ai sărit peste obstacol!

De fapt nu… eu n-am sărit peste nimic…

Nu înţeleg!

30

Vino, o să vezi imediat.


Stephanie?! Ai fost dublura lui Skye pentru săritură?

Am vrut să-ţi spunem şi ţie, dar n-am mai avut timp.

Te asigur că n-o să mi se urce la cap când voi ajunge la Hollywood!

Skye, te superi dacă facem o poză împreună?

Atenţie, fetelor, sunteţi gata?

Nu, este plăcerea mea.

I|I! B M ZÂ

Ce vrei să faci după filmări?

Un turneu naţional de promovare pentru „Singuraticul”. Dar mai întâi merg să stau la părinţii mei o săptămână.

31


Crezi că o să mai vii într-o zi la Pin Creux?

Skye! Şi interviul nostru?

Lui Comanche o să-i fie dor de tine.

Bine, dar numai dacă eşti şi tu aici.

Un moment… La revedere, Lisa.

Dar unde aţi stat ascunsă? V-am căutat peste tot! Sigur, doar eram acolo. Ai fost nemaipomenită.

Am atâtea întrebări să vă pun!

Lisa! Lisa! Ai văzut scena cu mine?

Chiar crezi asta?

Mulţumesc, Lisa!

Tot despre „Singuraticul” vorbiţi?

În filmul ăsta nu sunt decât actori slabi.

32


Atunci înseamnă că actorii care au fost daţi afară din platou sunt şi mai slabi.

I-ai zis-o, Lisa!

OF!

Ce-a păţit Veronica?

În ordine alfabetică sau în ordinea importanţei? Dacă aţi venit să vă luaţi la revedere de la Deborah Hayes, tocmai a plecat.

Nu contează…

O să ne vedem sâmbătă, la cină.

Max s-a îndrăgostit!

SFÂRŞIT

33


, e r t s a o n e l e ag

Dr

M

ulţumim foarte mult pentru desenele incredibile pe care le-aţi trimis. Aşteptăm să ne trimiteţi în continuare pe adresa redacţiei (cea de la pagina 3) întâmplări şi desene cu şi despre cai sau despre orice alt animal pe care îl iubiţi. Poate în numărul următor o să aveţi surpriza să vă vedeţi numele şi desenul în revistă... onia Ant

l drăguţ, Eu am un ca nici micuţ! Nu e ponei, atur, Este un cal m E sânge pur! randioasă, Iapa mea e g să! arte frumoa fo să ra o e Est  

Cristina Iancu,

B

ună! Sunt Antonia şi mă bucur că am făcut cunoştinţă. Astăzi te-am procurat dintr-un magazin de unde părinţii mei au făcut cumpărăturile săptămânale. Te aşteptăm! Am urmărit reclamele cu tine şi în sfârşit... iată-ne împreună. Îţi urez viaţă lungă şi mulţi, mulţi cititori activi!

i

Constanţa, 10 an

Alexa

34


B Carmencita, Bistriţa

ună! Mă numesc Carmencita, am 10 ani, m-am născut în sudul Spaniei în provincia Andalucia, trăiesc în România de 2 ani, mai exact în oraşul Bistriţa, şi de un an de zile merg la cursuri de echitaţie. Iubesc  foarte mult animalele, dar mai ales caii. Am să vă povestesc despre iapa mea, ea se numeste Vola, şi o alint Volicica, mama ei a fost Lipiţan, iar tatăl Semigreu Românesc, este o iapă robustă, dar plină de energie. Ea locuieşte la câţiva km de Bistriţa, la refugiul Caii Lupilor din Sieu Sfântul. Povestea ei este una fericită, ea a fost salvată de la abator de nişte oameni cu o inimă imensă, herghelia de unde venea, rămânând fără resurse financiare, a decis să sacrifice câţiva cai pentru a hrăni iarna lupii din pădure. Vola şi încă câţiva cai au fost adoptaţi de Simi şi Ioana care acum îi îngrijesc şi îi iubesc nespus.  Aceşti cai sunt folosiţi pentru a face drumeţii călare, doar că, pentru a putea merge cu ei in drumeţii, ai nevoie de câteva lecţii de echitaţie. La aceste lecţii participam mai mulţi copii, dar spre surprinderea noastră suntem numai fete. Toate iubim foarte mult animalele şi suntem curajoase. Nimic nu se compară cu ieşirile la drumeţii călăre, pe pajiştea întinsă, unde vântul adie uşor, iar Vola îşi scutura coama mărind încet pasul, ajungem ÎN GALOP... este un sentiment de libertate şi de uniune între cal şi călăreţ, eşti UNUL, aceeaşi mişcare, aceeaşi respiraţie, acelaşi sentiment că nimeni şi nimic nu te poate despărţi, o dragoste imensă....  Doresc prin intermediul dumneavoastră să încurajez toţi copii să încerce cel puţin o dată plimbarea cu caii.

Vă mulţumesc, Carmen Grama

Caut STĂPÂN

Adoptiicaini.ro crede în adopţii, crede că locul animăluţelor nu este după gratii, nici în parcări, ci în mijlocul familiilor noastre. Ca şi ei, MSZ vrea să se implice în ajutarea animăluţelor să-şi găsească un cămin. Dacă vrei să adopţi, să vinzi sau să cumperi un animăluţ (indiferent de tip, rasă sau mărime) MSZ te ajută: intră pe forumul de pe www.msz.ro şi postează anunţul tău la rubrica Adopţie/Vânzare/ Cumpărare animăluţe, trimite anunţul pe editor@msz.ro şi noi îl vom publica pe site sau în revistă. Iată căteva anunţuri. Tu ce animăluţ vei adopta?

Bună, sunt o pisicuță tare draguță din Galați și îmi caut stăpân. Îmi place foarte mult să mă joc și mi-ar face o deosebită plăcere să torc în brațele tale. Pentru detalii privind adopția mea, te rog să o contactezi pe Adriana pe adresa de email: adinav2005@yahoo.com.

Salut! Sunt un cățel drăgălaș, pufos și pregătit de joacă! Mi-ar plăcea să devin prietenul tău cel mai bun și să am grijă de tine și de familia ta. Mă poți adopta și-mi poți oferi un cămin! Pentru mai multe detalii cu privire la adopția mea, te rog să suni la: 0762.328.920

GIPSI – păpăciosul năzdrăvan. Sunt o fetiță de 2 luni, am ochișori albaștrii și persoana care m-a crescut de la vârsta de 2 săptămâni (când am rămas fără mămică), spune că sunt foarte năzdrăvană! Sunt o învingătoare! Acum tot ce îmi doresc este să am și eu o căsuță a mea. Pentru relații cu privire la adopția mea vă rog să o contactați pe Lavinia: himinfani@gmail.com

FLORELA – cea năbădăioasă. Am doar 2 luni, ochișori albaștrii și sunt cu

adevărat o învingătoare! Am rămas fără mămică pe când aveam doar 2 săptămâni, dar cineva cu suflet m-a salvat și acum îmi spune că îmi pot găsi un prieten adevărat cu care să mă pot juca! Și pentru că nu pot sta cuminte, mi se spune că sunt năbădăioasă. Crezi că ai vrea să ne jucăm împreună? Pentru relații cu privire la adopția mea vă rog să o contactați pe Lavinia: himinfani@gmail.com

HORATIUS – cel mai tandru motănel. Mi se spune că sunt cel mai tandru motănel. Am doar 2 luni și multă iubire de oferit! Am primit șansa la o viață nouă, dar încă nu am găsit acea căsuță în care să ofer toată iubirea mea unor stăpâni responsabili. Crezi că tu ai putea fi cel pe care îl caut? Pentru relații cu privire la adopția mea vă rog să o contactați pe Lavinia: himinfani@gmail.com

căsuţă a lui pe care să o înveselească. Căţeluşul este din Brăila, poate fi adus în Galaţi sau Bucureşti cu ajutorul prietenilor. Relaţii la tel. 0762328920. PISICUȚĂ TIGRATĂ. Am doar 6 săptămâni. Sunt o fetiță micuță, pufoasă și foarte jucăușă! M-a cam speriat aparatul de fotografiat, de aceea am ieșit în poză cu ochișorii așa mari. Mi s-a spus că arăt de parcă aș fi un mic tigrișor! Eu nu prea înțeleg de ce am atâtea dungi pe mine. Știu doar să mă joc, să torc și să ofer multă iubire unui stăpân responsabil. Detalii la: Carmina Enache – 0745.698.368

Acest căţel scump are circa două luni, mama este metis de pekinez cu chiuhaua, căţelul este deparazitat şi jucăuş, se află într-un loc cu multe animăluţe salvate şi are nevoie de o

Se oferă două căţeluse de talie mică, de circa două luni, salvate de la hingheri, rămase cu însemne la urechi care însă nu le deranjează. Căţeluşele se găsesc în Brăila, dar pot fi aduse în Galaţi sau Bucureşti cu ajutorul prietenilor. Relaţiila tel. 0762328920.


Nu rata numărul cailor următor! Prietenii Rase de cai Band[ desenat[

ailor c i i en Priet

rile u c = hio c din a e L r ia de z

22

ie

br ptem

se

+ CADOU

Brăţară şi abţibilduri Mai multe informaţii şi concursuri găsiţi pe www.msz.ro şi pe forumul de pe acest site

Horsing 03  
Horsing 03  
Advertisement