Issuu on Google+

PORTFOLIO C ATA L I N A M O R A L E S


STATEMENT OBJECTIVE I was brought up to strive for excellence and always put my best. I desire to keep the field of architecture thriving by continuing designing the unconceived. I firmly believe in the power of design to make a difference. My extensive design education has shaped my awareness of architecture as the perfect amalgam of science, art, and innovation. My primary goal is to practice architecture professionally by using design and technology to enhance the human experience and improve the environment in which we live. I am seeking admission into an accredited graduate school in order to further knowledge and practical development.


C ATA L I N A M O R A L E S 289 Jewel St., Conroe, TX, 77301 ( 9 3 6 ) 2 0 3 - 6 4 6 3 morales.catalina395@gmail.com

EDUCATION

PROFILE

2013 - present

Texas A&M University | College Station, TX Bachelor of Environmental Design Art and Architectural History Minor Graduation Date: May 2017 [GPA: 3.295]

Fall 2015

ItalArt Design Institute | Castiglion Fiorentino, Italy Historical Preservation + Cultural Studies Study Abroad Semester

EXPERIENCE Summer 2013

CM

Blessing Homes | Conroe, TX Student Intern Provided quality customer service and responsible for various clerical tasks. Worked alongside Interior Designer to renovate a kitchen and assisted customers selecting materials.

Spring 2015

Tiny House Design-Build Interdisciplinary Studio | TAMU Community First! Austin, TX Team Design + Scheduling + Specifications Materials + Construction

Summer 2016

Monte Smith Designs | Conroe, TX Architectural Intern Prepared high-quality architectural renderings of elevations and floor plans as well as 3D models of residential designs for client review and approval. Conducted periodic on-site construction observation.

INTERESTS sustainable design, historic preservation, traveling, sketching, film and digital photography, coffee brewing, cooking, classical music

2015 - present

American Institute of Architecture Students [AIAS] Member Texas A&M Chapter Social Chair | 2016 - 2017

2014 - present

Aggie Sisters for Christ Member | 2014 Retreat Committee | 2015 Bible Study Leader | 2016

2015 - 2016

SB & Phyllis Haynes Scholarship Texas A&M Univeristy College of Architecture Study Abroad Scholarship

2015 - 2016

Herbert C. Hale Endowed Scholarship Texas A&M University College of Architecture Academic Excellence

2013-2017

Regents’ Scholarship Texas A&M University

PROFICIENCY Hands-on | Freehand drawing, sketching Digital Graphics | Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign CAD/BIM | AutoCad, SketchUp, Revit, Rhinoceros, KeyShot Microsoft Office | Word, PowerPoint, Excel

LANGUAGES Spanish | Native English | Secondary Italian | elementary comprehension


Contents


04

STEM SCHOOL TWELVE

18

THE NEST

26

COULTER PAVILION

34

TINY HOUSE

38

COOPERATIVA AGRICOLA

44

PHOTOGRAPHY + SMALL WORKS


STEM School 12 YEAR | 4th Year, Fall 2016 TIME | 12 weeks ADVISOR | James Haliburton PARTNER | Norma Montoya NORMA'S CONTRIBUTION | InDesign and board layouts, Renders. Revit Model, floorplans, and structural details created by both.

The STEM high school, located near Downtown Bryan, Texas, is designed as a facility in which applied sciences and project-based learning meet. Through several design explorations an L-shaped configuration emerged as an efficient organizational layout. Our design broke the “L” by slicing our program with central communal spaces to divide hands-on workshops from traditional learning. The intersection and rotation at 12 degrees of the two volumes creates a clear horizontal and vertical circulation path. The large and public functions of the building, including the café and auditorium, are central in plan in order for ease of access from W. 27th Street. Our design seeks to maintain the honesty of the structure in a clean and sophisticated manner by exposing structural members.


5


01 Acknowledge site

02 L-geometry conforms to program

04 Break the L

05 Intersect

07 Program Diagram

08 Division of learning spaces

03 Program

06 Shift twelve degrees

09 Internal circulation path


W 26TH STREET

-

10

7

UP

---

5

5

6

3

1 A301

DN

4

4

8

1 9

DN

2

UP

S SIMS AVE

S STERLING AVE

UP

11

12

3

DN

LEVEL 02

SITE PLAN | LEVEL 01 1

Level-1 1/16" = 1'-0"

W 27TH STREET

1

Level-2 1/16" = 1'-0"

PLAN KEY 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

LOBBY ADMINISTRATION CLASSROOMS SCIENCE LABS AUDITORIUM MECHANICAL ROOM ROBOTICS WORKSHOPS CAFE SERVICE DRIVE COMPUTER LAB STUDY LOUNGE

ROOF PLAN 7


south elevation

north elevation

west elevation

east elevation


9


DETAILED SECTION


CURTAIN WALL SECTION

EXPOSED DETAIL: CURTAIN WALL TO BEAM 36" WIDE FLANGE STEEL BEAM

MULLIONS

DOUBLE PANE LOW-E GLASS

WIDE FLANGE COLUMN

36" WIDE FLANGE STEEL BEAM

SECTION VIEW

PLAN VIEW

Steel Plate

24” Wide Flange Girder

21” Wide Flange Beam

CONCRETE SLAB 3" STEEEL DECK

CONCRETE PIER

Bolted-Welded Connection

CONNECTION DETAIL 12


WALL SECTION


LOAD PLANS

STRUCTURE LOAD TRACING

UP

UP

UP

BONES MODEL

LEVEL 01

1

3D Structural Frame

DN

1

Level-1 1/16" = 1'-0" DN

DN

BRIDGE STRUCTURE | LOAD LIVE LOAD TYPE 100 psf : computer lab, corridors (1st), restrooms, stairs

LEVEL 02

80 psf : corridors (above 1 ) st

60 psf : auditorium, balcony, shops 50 psf : administration, cafe

14

40 psf : classrooms

1

The structural system of this building consists of structural steel and concrete. The advantages of this system include high strength, ductility, uniformity, and elasticity. The building has two overlappnig grid systems to accomodate the two structure volumes.

Unique Structure / Load Transfer


FRAMING PLANS

58' - 2

17/32"

E

E 34' - 3 1/16"

43' - 0"

33' - 1 3/16"

35' - 0"

25' - 10 13/16"

G2

43' - 3 9/16"

34' - 3 1/16"

33' - 1 3/16"

35' - 0"

25' - 10 13/16"

14' - 3 21/32"

A

G1

G1

G1

B2

G1

G1

A

G1

B1

G1

B1

G1

B1

B1

B1

G1

B1

B1

B1

B1

7' - 10 5/32"

G1

B1

6' - 8 3/16"

G2

B1

B1

B1

G1

B1 B1

G1

36' - 6"

36' - 6"

5' - 6 7/32" 12' - 9 1/16"

9' - 0 5/32"

B1

31/32" 21' - 8

27' - 5 5/16"

B

G1

G1

B1

B1

G1

B1

B1

B1

G1

B1

B1

B1

B1

B1

G2

G1

C

G1 G1

B1

B1

G1

B1

B1

B1

G1

B1

B1

B1

G1

B1

12' - 11 7/32"

B2

G1

11' - 6 29/32"

25/32"

14' - 3 17/32"

B2

15' - 8 1/8"

B2

34' - 11 7/16"

G1

B2 19' - 3

G2

B1

B1

G1

B1

B1

B1

26' - 0"

G1

26' - 0"

28' - 11 15/32"

G1

B1

B1

B1

B1

B1

B1

11' - 11

G2 G2

D

G1

G1

G1

D

G1

11' - 4 13/16"

B2

G2

G2

21' - 10 5/32"

17/32"

G2

B1

G2

58' - 2

G1

C

G1

G2

29/32"

B1

B1

G1

B1

B1

G1

38' - 6"

G1

G1

46' - 6"

46' - 6"

G1

B1

B

8' - 0 9/16"

10' - 2 1/8"

1

7

2

8

3

4

5

6

1

7

2

8

9

FOUNDATION 3

G2

F

F

3

5

6

LEVEL 02

Level -1 1/16" = 1'-0"

1

Level 2 1/16" = 1'-0"

58' - 2

A

A

B

B

C

C

D

D

F

1

Level 3 1/16" = 1'-0"

LEVEL 03

2

17/32"

E

E

1

4

9

F 7

8

3

4

5

6

1

9 1

2

7

8

3

4

5

6

9

Level 4 1/16" = 1'-0"

ROOF

15


COMPUTER LAB

16

CAFE INTERIOR


202

CROSSING THE BRIDGE


The Nest YEAR | 3rd Year, Spring 2016 TIME | 12 weeks ADVISOR | Brian Gibbs PARTNERS | Morgan Cardenas, Laura O'Loughlin CONTRIBUTION | Parti Diagrams, Floor Plans, Section The integration of nature into the built environment plays a major role in the design of the Nest to blur the line between the exterior and interior. The Nest Aquatic Center is composed of an exterior transparent capsule with half of the program nested within a concrete volume and an inviting lap pool. Circulation is made possible between the nested volume and the glass encasement. A central green area is carved out from the concrete volume and a tree is placed within; encased in glass to allocate space for the tree to grow through the roof and reiterate the spatiotemporal condition. This concept is also present in the underground Turkish Bath by nesting a sunken courtyard, with trees in the center, to bring light into the plunge pools. The distinct separation between the solid main voulme and the void sunken courtyard creates an axis connecting the adjacent parking garage to downtown Bryan. The change in materials from glass, concrete, and then glass within creates a rhythm that is seen throughout to emphasize the solid concrete versus the glass void.


19


134.5’

130’ - 0”

90’ - 0”

149’

01 Site Location

02 Program Surface

03 Extrude Form

04 Separation of Program

05 Nest

06 Supress

08 Nested Turkish Bath

09 Carve Green Spaces

Circulation

Circulation within

Nested Program

Nested Green Space

07 Expanded Outer Volume

Nested Courtyard


PLANS 12

10

13

11 14

3

2

10

1

2

LEVEL B1

4

3

10

5

8

6 4 9

7 PLAN KEY

5

LEVEL 02

LEVEL 01 | SITE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

LOBBY MEN'S LOCKER ROOM WOMEN'S LOCKER ROOM INTERIOR COURTYARD LAP POOL OFFICES OFFICE SUPPLY ROOM LOUNGE CONFERENCE ROOM SUNKEN COURTYARD WARM ROOM PLUNGE POOLS STEAM ROOM

21


Acoustic CMU Detail

2

3

45

Glass Fin Detail

22

EXPLODED NEST

FLOATING ROOF

Roof Tectonics


23


ENTRY

LAP POOL

24


NESTED COURTYARD

25


Coulter Pavilion YEAR | 2nd Year, Spring 2015 TIME | 8 weeks ADVISOR | Ahmed K. Ali TEAM | Hawraa Charara, Rebeca Diaz, Stephanie Matteson, Maura Perez , Jack Searcy, Jonathan Tellez CONTRIBUTION | InDesign and board layouts, material harvesting research

The design for the Coulter Pavilion was developed on a historic site at East 26th Street near Downtown Bryan. The Pavilion rests upon the footprint of the original Coulter House, built in 1903. Its design was intended to pay tribute to the prior house by developing a venue with a conscious awareness of the past and allow the existing trees to shape a fresh environment for events such as a farmer's market, weddings, parties, live entertainment, and community gatherings. A raised platform with adjacent ramps for handicap accessibility, a central courtyard space, and 3 covered pavilion spaces with overhangs provide shade to visitors. The structure is composed of a custom halfscissor truss made from 2x6 glulam members atop a wooden deck.


SITE

27


CONCEPT DEVELOPMENT

28


A

B

B

A

FLOOR PLAN

SECTION A

SECTION B

29


South Elevation South Elevation SOUTH ELEVATION

EAST ELEVATION

30


CORRUGATED PVC ROOF

PURLINS

MORTISE AND TENON JOINT

HALF SCISSOR-TRUSS

2' X 6' GLULAM MEMBERS

WOOD DECK

The structure is based on a custom multi-member truss developed from a half-scissor truss. The truss-column connection simulates a finger joint. Tension cables are placed at the corners to provide stability from shear forces. The roof is liberated from the truss system to allow sunlight through the separate structures. Lap joints connect trusses to glulam beams which are placed through columns in a modified mortise and tenon joint. EXPLODED ASSEMBLY 31


BRAZOS VALLEY FARMER'S MARKET

PAVILION AS WEDDING VENUE


MODEL


Tiny House YEAR | 2nd Year, Spring 2015 TIME | 14 weeks ADVISOR | Gabriela Campagnol, Michael O'Brien, Ben Bigelow TEAM | Alex Harris, Ivan Tarango, Erik Drentlaw, Garrett Thompson, Jake Payton, Jen Hocke, Laura Malek, Leo Coll, Preston Sipe, Roxy Trevino, Zach Dunn, Sarah Woodley, Collin Wright CONTRIBUTION | Design, construction documents, purchasing materials, building Design input and building completed by all.

This project focused on the design and construction of "Tiny Houses" to serve the homeless in partnership with Community First! Village in Austin - a 27-acre master-planned community to help provide sustainable housing and support for the disabled and chronically homeless in Central Texas. A sustainable design approach was taken by prioritizing needs, identifying efficiencies, and reflecting on differences between needs and wants. Our design aims to be modular to aid in the possible expansion and mass-production of tiny homes. The approximately 144 square foot house includes a sleeping and dining area along with a covered deck with outdoor seating. Cross ventilation is made possible through a large door opening, window on opposite side, and three small windows. The angled roof serves for water collection. INTERIOR


COMPLETED TINY HOUSE

35


TINY HOUSE HE

DESIGN | BUILD

TEXAS A&M UNIVERIS ARCH/COSC 489

000 XXX AUSTIN, TEXAS

17' - 10"

3' - 10"

14' - 0"

2

A104

UP

FLOOOORRR

A10 SHEET

FLOOR PLAN

CONSTRUCTION DETAIL 3 A104

WEST ELEVATION

36

NORTH ELEVATION

3-D MODEL

OF


CONSTRUCTION PHASE


Cooperativa Agricola YEAR | 3rd Year, Fall 2015 Study Abroad TIME | 12 weeks ADVISOR | Julie Rogers PARTNERS | Rebeca Diaz, Ashley Hampton CONTRIBUTION | Revit Model Floorplans and renders created by all.

The mixed-use agricultural cooperative in the town of Castiglion Fiorentino, Italy, is based on the ideas from Expo Milano 2015. The identity of a people, their gastronomical and agricultural traditions, along with the use of new technologies are integrated to produce an engaging community space. Arranged to facilitate the movement through the facilities, a silo acts as a beacon to draw visitors onto the site and creates a visual anchor. A restaurant is placed by the entrance to allow views into the classrooms, exhibition space, and central piazza. Educational areas are connected to the vertical garden silos to facilitate the learning experience. Green spaces are located on the south side of the site to lessen noise from the train and give the same ambiance of the surrounding landscape.


39


5

4

3 2 1

FIGURE-GROUND

1

2

3

4

5


parallel to site line parallel to site line

displacement of fourth silo and exhibition space

displacement of fourth silo and exhibition space

parallel to site line

displacement of fourth silo and exhibition space

crop of building forms to site line crop of building forms to site line

01 Conform to Site

02 Displace

03 Anchor Silo

04 Allocate Green Space

crop of building forms to site line

41


PLANS

EDUCATIONAL CENTER

RESTAURANT

DN

UP

SUPERMARKET | HYDROPONIC GARDENS LEVEL B1 42

LEVEL 01

LEVEL 02


SUPERMARKET | VERTICAL FARMING

EDUCATIONAL CENTER


VENICE BIENNALE

BURANO, ITALY

44

VATICAN


WHITE ON BLACK

ROME

Photography + Works

VENICE


CM C ATA L I N A M O R A L E S 289 Jewel St., Conroe, TX, 77301 ( 9 3 6 ) 2 0 3 - 6 4 6 3 morales.catalina395@gmail.com


2017 Undergraduate Portfolio | Catalina Morales