Page 1

Turnul Eiffel Turnul Eiffel (din franceză: La tour Eiffel, care se pronunță la tur e-'fel) este o construc ție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 324 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Fran ței cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel, inițial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare sus ținător al său și a cumpărat brevetul. Turnul, care poartă numele său, este una dintre principalele destina ții turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002 . Structura a fost construită între anii 1887-1889 (după o tehnologie descoperită de inginerul român Gheorghe Pănculescu)[1] din fier forjat[2]. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expozi ția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de o țel, folosind două milioane jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguran ță din acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit la construc ția turnului, și anume în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale func ționau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice. Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Între ținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel î și schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contrac ției și dilatării aliajului de metale. Cel puțin la începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multă reticen ță această construc ție, considerând-o inestetică. Astăzi însă este considerat drept simbolul ora șului și una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume. Unul dintre clișeele hollywoodiene este priveliștea de la o fereastră pariziană, care întotdeauna include Turnul Eiffel. La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în via ță timp de 20 de ani, dar ținând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunica țiilor, s-a renun țat la demontarea sa. Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. Clădirea, unde lucrează 500 de persoane (250 de salaria ți direc ți ai SETE și 250 ai diferi ților concesionari ai monumentului), este deschisă publicului pe tot parcursul anului. Turnul Eiffel este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 și face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, împreună cu alte monumente pariziene.


• • • • • • • • • • •

Despre turnul Eiffel

•Turnul Eiffel – in franceza “La Tour Eiffel” (este gresit “Le Tour Eiffel”) – este o constructie faimoasa din Paris, ce a devenit simbolul Frantei si una din principalele destinatii turistice ale lumii. •Turnul Eiffel are o inaltime de 324 m (care include si antena din varf), iar aceasta inaltime i-a permis sa detina recordul mondial pentru cea mai inalta structura construita de om, timp de 41 de ani (din 1889 – cand a preluat recordul de la Monumentul Washington – si pana in 1930 – cand s-a ridicat Cladirea Chrysler din New York). •Monumentul poarta numele designer-ului sau, inginerul francez Alexandre Gustave Eiffel, care era arhitect si specialist in structuri metalice. Designerul Turnului Eiffel - Alexandre Gustave Eiffel •Designer-ul Turnului Eiffel – ing. Gustave Eiffel – a proiectat si structura metalica de la Statuia Libertatii din New York. Acest geniu entuziast a mai proiectat si construit sute de structuri metalice de tot felul in intreaga lume: poduri, viaducte, statii de cai ferate, piete, palate, biserici din: Spania, Portugalia, Rusia, Mexic, Egipt, Peru, Brazilia, Vietnam, Filipine, etc. •O bijuterie arhitectonica a maestrului Gustave Eiffel se gaseste si in Romania: Grand Hotel Traian din Iasi (proiectat in 1884). •Tot de geniul Gustave Eiffel ne leaga si o alta creatie a sa: Podul Eiffel – podul feroviar de peste Prut, dintre localitatile: Ungheni (din Republica Moldova) si comuna Ungheni (Romania). •Turnul Eiffel este monumentul cu forma cea mai recognoscibila (cel mai usor de recunoscut) din lume, de aceea i s-au creat 30 de duplicate si turnuri similare in intreaga lume – si in Romania a fost inaltata o copie de 54 m a celebrului turn, in orasul Slobozia. Turnul Eiffel (Paris) - vazut de pe Champ de Mars •Turnul Eiffel a devenit cel mai proeminent simbol al Parisului si al Frantei, de aceea apare in toate filmele ce au secvente care se desfasoara in Paris – unul dintre cliseele hollywoodiene este privelistea de la o fereastra pariziana, care intotdeauna include Turnul Eiffel. •Desi turnul si reprezentarile sale au apartinut multa vreme domeniului public, un tribunal francez a stabilit, in martie 1992, ca imaginea Turnului Eiffel luminat in timpul noptii este protejata prin copyright, cu exceptia unei vederi panoramice. In consecinta, nu mai este legala (in Franta si in alte cateva tari) publicarea fara permisiune a fotografiilor contemporane ale turnului luminat noaptea. Impunerea acestui copyright reprezinta o modalitate de administrare a utilizarii comerciale a acestor imagini. Acest copyright le interzice turistilor sa publice fotografiile pe care le-au facut turnului in timpul noptii. De asemenea, este descurajata publicarea non-profit sau semi-comerciala a imaginilor turnului. Exceptie de la aceasta regula fac numai fotografiile panoramice.


ISTORIC •

Turnul Eiffel trebuia sa serveasca drept arc de intrare la Expozitia Universala din 1889, organizata la Paris, cu ocazia Centenarului Revolutiei Franceze. Planul lui Gustave Eiffel a fost castigatorul din cele peste 100 de proiecte participante la concursul organizat de Guvernul Frantei pentru proiectarea unui monument ce urma sa fie construit in centrul Parisului. • Turnul a fost ridicat pe Champ de Mars din Paris si a fost inaugurat pe 31 martie 1889, iar pentru public a fost deschis pe 6 mai 1889. • Imediat dupa constructia sa, celebrul turn a fost foarte criticat de catre public, fiind considerat inestetic (oamenii credeau ca turnul va fi o pata in inima Parisului). Astazi, Turnul Eiffel este considerat o adevarata capodopera de arta structurala si este simbolul frumusetii Parisului si a Frantei. • Initial, Turnul Eiffel a fost construit numai pentru o perioada de 20 de ani, si era cat pe ce sa fie demontat in 1909 (una din regulile concursului original era aceea ca monumentul sa fie usor de demolat), dar a fost salvat datorita antenei sale care era folosita in telegrafie. Astazi, Turnul Eiffel este cel mai important obiectiv turistic din Paris, depasind ca popularitate Muzeul Luvru (Muzeul Louvre), Catedrala Notre-Dame, Biserica Sacre-Coeur si Arcul de Triumf.


POZĂ


Constructia Turnului Eiffel •

• • • • • • • •

Turnul Eiffel – cu o greutate totala de peste 10.000 de tone (7.300 de tone cantareste numai structura metalica) – a fost ridicat in 2 ani si 2 luni, cu tot cu fundatie (intre anii 1887 – 1889), la un cost inferior celui prevazut initial. Design-ul turnului este atat de economic incat, daca s-ar topi cele 7.300 de tone de structura metalica, ar umple patratul de 125 m2 de la baza turnului cu o grosime de numai 6 cm, presupunand ca densitatea metalului este de 7,8 tone/m3. La construirea sa au lucrat 300 de muncitori, care au asamblat 18.038 piese de otel, folosind 2,5 milioane de nituri. Dupa cum se poate vedea din multe imagini, Turnul Eiffel are 3 nivele: la primele 2 nivele publicul poate ajunge pe scari sau cu liftul, iar la ultimul nivel se poate ajunge numai cu liftul. Paris - Turnul Eiffel vazut de pe Raul Sena Lifturile originale functionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, iar lifturile actuale sunt electrice. Pentru a nu rugini, turnul este vopsit la fiecare 7 ani cu 50 de tone de vopsea maro inchis. In functie de temperatura aerului, varful Turnului Eiffel se poate indeparta cu pana la 18 cm fata de soare, datorita dilatarii metalului de pe partea dinspre soare. Forma indrazneata si aerisita a turnului – care a socat pe multi la inceput – a fost obtinuta de inginerul Eiffel pornind de la considerente privind rezistenta in fata vantului. Curbele turnului au fost determinate prin metode grafice, pentru a impresiona prin putere si frumusete. De-a lungul timpului au fost emise mai multe ipoteze privind modalitatea de obtinere a curbelor turnului; cea mai recenta explicatie afirma ca s-a folosit o ecuatie integrala neliniara bazata pe contrabalansarea presiunii vantului in orice punct al turnului cu tensiunea dintre elementele constructiei din acel punct. Designer-ul Gustave Eiffel a gravat pe turn numele a 72 de personalitati franceze (oameni de stiinta, ingineri si alti francezi remarcabili).


Turnul Eiffel – Atractie turistica • • • • •

Turnul Eiffel este cel mai cunoscut monument din lume. Avand peste 5 milioane de vizitatori anual (dintre care 75% sunt straini), Turnul Eiffel este cel mai vizitat monument pentru care trebuie sa platesti din lume. Turnul a fost vizitat, in total, de peste 200 de milioane de turisti, de la inceputurile sale. Printre cele mai utile informatii despre Turnul Eiffel se afla si urmatoarea: Turnul este deschis pentru public in fiecare zi a anului. Turnul Eiffel adaposteste 2 restaurante: la primul nivel – restaurantul “Altitude 95″, situat la 95 de m deasupra nivelului marii, iar la nivelul al 2-lea – restaurantul “Jules Verne”, care este foarte scump, are un lift privat si necesita rezervare. Pe 10 septembrie 1889, renumitul inventator Thomas Edison a vizitat turnul si a semnat in cartea de oaspeti cu urmatorul mesaj: “Domnului inginer Eiffel, bravul constructor al unui specimen de inginerie moderna atat de gigantic si de original, de la cineva care are cel mai respect si cea mai mare admiratie pentru toti inginerii, inclusiv pentru Marele Inginer – Bunul Dumnezeu.”


POZĂ


Dupa cum se poate vedea in multe poze cu Turnul Eiffel, acest monument extraordinar impresioneaza atat prin design-ul sau modern (cu toate ca a fost construit acum mai bine de un secol), cat si prin inaltime, gratie si splendoare. Acesta bijuterie arhitecturala din inima Parisului respira romantism si delicatete. Celebrul turn a inspirat de-a lungul anilor numeroase cupluri sa-si uneasca destinele in preajma sa, in fata unei cupe de sampanie. In timp ce ziua maretul turn fascineaza pe oricine, noaptea el este absolut magnific, gratie miilor de beculete cu care este impodobit. Puteti admira frumusetea pe care o are Turnul Eiffel noaptea, dar si ziua, precum si frumusetea Parisului, din videoclipul urmator. Daca doriti sa vedeti Turnul Eiffel live, numeroase situri va stau la dispozitie, printre care si Paris – Live.


Date generale • Amplasare:Paris • Importanță:Simbol • Construit între:1887 1889Arhitect: Gustave Eiffel co-arhitecți: Émile Nouguier, Maurice Koechlin și Stephen SauvestreInginer constructor:Gustave EiffelStil: • IndustrialCoordonate geografice:48° 51′ 29" N, 2° 17′ 40" E


Date tehnice • • • •

Inălțime:300,51 m (324,8 m cu antenă) Lățime:124,9 m Adâncime:124,9 m Etaje:3 locuri de belvedereMaterial de construcție:Oțel (produs în tehnologia Puddel) • Masă:Construcției de oțel: 7.300 tone Masa totală: ca. 10.100 toneNr. de scări:1665

turnul efiiel  
turnul efiiel  

Turnul EiffelTurnul Eiffel ISTORICISTORIC POZPOZĂĂ Constructia Turnului EiffelConstructiaTurnuluiEiffel Turnul Eiffel – Atractie turisticaTu...

Advertisement