Page 1

Regiuni din Franta PowerPoint creat de Geox_Si_Atat de pe Facebook.


Lorena 

Lorena (franceză Lorraine, germană Lothringen) este o regiune administrativă situată în nordestul Franței, la granița acesteia cu Belgia, Luxemburg și Germania.


Geografie 

Lorena are o suprafata de 23.500 km2 însemnând 4,3% din teritoriul francez. Cuprinde departamentele Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle și Vosges. Două fluvii importante, Meuse și Mosela, își încep cursul din această regiune.


Orașe importante 

Metz, Nancy.


Istorie (date importante)                       

1000 î.e.n. Populații nomade din nordul Europei se așează pe teritoriul actual al Lorenei. 60 î.e.n. Lorena era divizată între două teritorii celtice, cel al lui Médiomatriques în nord, cu capitala Metz și cel al lui Leuques în sud, cu capitala Toul. 52 î.e.n. Legiunile lui Iulius Caesar invadează Galia, marcând începutul unei perioade de stabilitate politică și economică ce va dura aproape trei secole. 300 e.n. După retragerea trupelor romane, întrega Galie este supusă valului de invazii barbare venite de peste Rin. 482 Clovis I realizează unitatea francilor iar regatul său cuprindea Metz și Moselle. 561 Metz devine capitala regatului Austrasia care se întindea de la Marea Nordului până la Marea Mediterană . 679 Puternica aristocrație din Austrasia elimină regalitatea merovingiană și plasează sub domina ția sa, întregul regat franc. 843 Tratatul de la Verdun. Lorena face parte din Francia de Mijloc, domeniul lui Lothar I. I. 855 La moartea lui Lothar, Francia de Mijloc este divizată între fii acestuia. Ia fiin ță regatul Lotharingia condus de Lothar al II-lea. 869 După moartea regelui Lothar al II-lea, Lorena devine subiect de dispută între conducătorii regatului franc de apus (Franța de mai târziu) și cei ai regatului franc de răsărit (Germania de mai târziu). 880 Tratatul de la Ribemont. Lorena revine în totalitate regatului franc de răsărit 925 Lotaringia este ridicată la rangul de ducat al Sfântului Imperiului Roman. 959 Lotharingia este divizată în două ducate: Ducatul Lotharingiei Inferioare și Ducatul Lotharingiei Superioare ce va devenii Ducatul Lorena. 1532 Împaratul romano-german Carol al V-lea recunoaște o mai mare autonomie Lorenei. 1552 Regele Henric al II-lea al Franței ocupă orașele Metz, Toul și Verdun. 1735 Tratatul de la Viena. Ultimul duce al Lorenei, Francisc, Francisc, soțul Mariei Terezia, Terezia, cedează ducatul său fostului rege polonez Stanislau Leszczynsky (care rămăsese fără țară), obținând în schimb pentru sine și pentru urmașii săi Marele Ducat al Toscan ei. 1766 Căsătoria fiicei lui Stanislau, Maria Leszczyńska, cu Ludovic al XV-lea, XV-lea, regele Franței, care moștenește Lorena după moartea socrului sau. 1789 Odată cu Revoluția, Lorena a fost împărțită în patru departamente: Moselle, Meurthe, Meuse și Vosges. Eforturi sus ținute de introducere a limbii franceze și de eliminare a celei germane. 1871 În urma războiului franco-prusac, zonele lorene de limba germană și ora șul Metz au fost anexate de Imperiul German în cadrul provicniei AlsaciaLorena. 1916 Bătălia de la Verdun, considerată cea mai mare și mai lungă din istoria lumii, provoacă 700.000 de victime (mor ți, răni ți și dispăru ți) 1918 În urma victoriei franceze în Primul Război Mondial, întreaga Lorena revine în cadrul Fran ței. 1940 O nouă anexare a Lorenei de către Germania Nazistă. Nazistă. 1945 Înfrângerea Germaniei în al Doilea Razboi Mondial, Mondial, readuce Lorena în cadrul Franței.


Legături externe 

Consiliul Regional Lorraine. Ziarul "Est Republicain“.

Sfarsit.

Regiuni din Franta  

Regiuni din FrantaRegiunidinFranta PowerPoint creat dePowerPointcreatde Geox_Si_Atat de pe Facebook.Geox_Si_AtatdepeFacebook. LorenaLorena ...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you